Na kojoj će temperaturi kupovati novorođenče i kako to učiniti?

Rođenja

Nakon što se dijete rodi, roditelji se moraju pripremiti za mnoge nove i neobične stvari, osobito za kupanje djeteta. Ovaj proces ima svoje osobitosti koje su važne za poznavanje i praksu. Jedno od najuzbudljivijih pitanja smatra se temperatura vode za kupanje novorođenčadi - što bi to trebalo biti?

Ima bebe za kupanje

Gotovo svi odrasli vole povremeno upijati u kupaonicu, a obično temperatura vode je vrlo visoka u isto vrijeme. Mi smo navikli misliti da vruća voda opušta, pomaže u ubijanju štetnih bakterija i potiče mir i spokoj. Treba napomenuti da je ova izjava istinita, ali ne u slučaju novorođenčadi mrvica.

Djeca su rođena bespomoćna, moraju proći kroz razdoblje prilagodbe, tako da u prvim mjesecima života trebaju biti zaštićeni što je više moguće od nepotrebnog stresa. To se posebno odnosi na plivanje. Sjetimo se što je temperatura okoline bila u trbuhu? Istina, u prosjeku 37,5 °. Nakon rođenja postalo je 25 ° (sobna temperatura). Zato, prije kupanja, trebali biste unaprijed pripremiti željeni stupanj vode, koji se praktički ne razlikuje od uobičajenog okruženja.

Idealno za prvo kupanje smatra se temperatura od 36,5-37 °. Za mamu, voda može izgledati previše toplo, još hladnije. Međutim, treba imati na umu da topla kupka ne samo da može biti neugodna za dijete, već i izazvati averziju da se kupanje za život. Zato je važno pridržavati se tih pokazatelja.

Temperatura zraka u ovom slučaju ne smije se jako razlikovati od željene temperature vode. Trebao bi biti oko 30 °. Činjenica je da su djeca jako svjesna svih promjena, osobito - kapi temperature, a to čak može utjecati i na njihovo zdravlje.

Kako se kupanje dijete

Ovaj postupak mora biti pripremljen unaprijed. Postoji jasna uputa o tome kako se okupati novorođenčadi.

 1. Prvo što treba razmisliti je izbor vode. Mnogi liječnici tvrde da za prvu kupku mora biti destilirana, kupljena u apoteku. Ili biste trebali kuhati vodu koja je dodana iz slavine. Međutim, mama, naprotiv, uvjerena je da se dijete mora predvidjeti unaprijed u prirodnom okruženju. Stoga, ako normalna voda teče iz slavine, možete ga pripremiti za kupanje.
 2. Neophodno je unaprijed mjeriti temperaturu pomoću termometra. Voda bi trebala biti oko 37 °. Dopuštena su manja odstupanja u stranama, ali se ne preporuča kupati novorođenče u vodi čija je temperatura iznad 38 °. To ne samo da će naglasiti mrvice, već može pridonijeti činjenici da će umbilikalna rana vrlo dugo trajati ozdravljenje. Ovo je nepoželjno.
 3. Ulijte vodu u kupku za bebe. Onda biste trebali dodati malo mangana tamo, tako da tekućina postaje svijetlo ružičasta. Preporučljivo je ne pretjerivati, jer su učinci kupanja u visokom koncentratu kalijevog permanganata vrlo nepredvidivi. Dakle, temperatura kupanja bi trebala biti nešto iznad sobne temperature.
 4. Skinemo dijete. Neposredno prije postupka kupanja, neka dijete ostane gola nekoliko minuta tako da se navikne na vanjsku temperaturu zraka. Zatim voda ne izgleda previše vruće za njega. Usput, ovo pravilo vrijedi za sve kasnije plivanje. Ne brinite se da se voda može ohladiti tijekom tog vremena ili kada će beba uliti u kadu. Obično cijeli proces traje ne više od 10 minuta, u tako kratkom vremenu neće se dogoditi ništa strašno.
 5. Odvest ćemo dijete u ruke i postupno ga uranjati u vodu. Trebalo bi početi s donjim ekstremima, postupno potonući na polovicu prsa. Tako se dijete brzo navikne na vodu. Tada možete mazati bebu s malo vode. Zapamtite, kada prvi put kupate, ne možete koristiti različite proizvode: sapune, gelove za tuširanje, šampone i tako dalje. To je vrlo štetno, dječja koža je previše nježna i lako podložna alergijskim napadima.
 6. Nakon nekoliko minuta je vrijeme da se dijete iz kupke. Potrebno je unaprijed pripremiti topli ručnik, u kojem se mrvica može zamotati s glavom. Zapamtite, s takvom oštrom temperaturom u slučaju nepravodobnog omatanja, dijete može lako uhvatiti hladnoću i postati bolestan. Stoga je izuzetno važno pridržavati se pravila za skrb novorođenčadi.

Zapamtite, prvo kupanje djeteta treba brzo ići, u roku od 8-10 minuta. U budućnosti se vrijeme postupka može povećati, ali to se mora dogoditi prije nekoliko tjedana nakon rođenja.

Korisni savjeti za roditelje - na kojoj bi temperaturi vode trebala kupati novorođeno dijete?

Kupanje novorođenčeta je poseban postupak koji zahtijeva pažljivu pripremu. Na primjer, temperatura vode igra ključnu ulogu u tom procesu. riječ je o njemu i bit će razmotrena u ovom članku. Razmotrite koliko stupnjeva možete kupiti djetetu kod kuće i kako postaviti željenu temperaturu.

Budući roditelji temeljito se približavaju ovom pitanju, čitajući dosta poučnih članaka, ali kada je riječ o samom procesu, postoji strah da će štetiti mrvicama svojim pogrešnim postupcima. Kupanje je važan trenutak u životu bebe i trebate podučiti bebu da slijedi pravila higijene odmah od rođenja.

Zašto je to tako važno?

Previše vruće ili hladne temperature mogu naštetiti djetetu jer je površinski sloj kože novorođenčeta drugačiji od epiderme odrasle osobe, tanji je, osjetljiviji i sadrži puno vlage.

Optimalna temperatura za kupanje novorođenčeta

Za prvo kupanje potrebno je vodu zagrijavati u kadi - od 33 ° C do 34 ° C - to će pomoći bebinu da se smireno navikne na vodeni okoliš i omogućiti higijenski postupak bez stresa roditeljima.

Kasnije, bez opasnosti za zdravlje djeteta, možete se okupati u vodi s temperaturom od 26 ° C do 37 ° C. Za održivi razvoj i jačanje stanja djeteta bi trebala biti izmijenjena temperatura.

Metode korisnog i ugodnog kupanja:

 • Temperatura vode je 26 ° C - 30 ° C - ovaj način neće dopustiti djetetu da se opusti, on neće biti hladno, međutim, neobičan okoliš za njega će ga prisiliti da se aktivno saviti, premjestiti svoje ruke i noge. Izloženost hladnoći na koži bebe doprinijet će povećanom protoku krvi u mišićima cijelog tijela i povećava njihov ton.

Zbog više aktivnog rada srca, biološki aktivne tvari se oslobađaju u krvotok, potiču metabolizam i povećavaju otpornost na infekcije. Tijekom takvog kupanja, beba svibanj početi biti bijesan, međutim, on će se osjećati sretno, radostan i pun snage kada dovršite postupke.

 • Temperatura vode je 35 ° C - 37 ° C - ovaj način je pogodniji za kupanje prije odlaska u krevet, dijete u kadi će se osjećati potpuno ugodno i spokojno, a oduševit će one oko sebe sretnim izgledom.

  Koliko stupnjeva možete plivati ​​ovisno o dobi?

  Kao što je gore spomenuto, umjereno izlaganje hladnoći na tijelu djeteta pozitivno utječe na njegovo zdravlje pa je zadatak roditelja da postupno smanji temperaturu vode u kadi od kupanja do kupanja.

  Kao što je već spomenuto, kada se vode po prvi puta nakon porodne bolnice, utvrđuje se najkomjernija temperatura za bebu: od 33 ° C do 34 ° C. Očito je da će nakon 10-20 minuta procesa temperatura padati za 1-2 stupnja.

  Praktično, dijete se prilagođava i prilagođava kupanju u takvoj vodi, što znači da sljedeći put možete podesiti način rada dva stupnja hladnjaka. Još jedan blagi način je da se odmaknete od ugodne temperature od 34 stupnja do 1 stupnja jednom svaka 3 dana.

  Izbor načina kupanja ovisi o individualnoj osjetljivosti djeteta, a neke se prilagođavaju nižem temperaturnom temperaturom i djeluju kad se stanje kupača promijeni, drugi se osjećaju dobro, odnosno morate paziti na vaše dijete.

  Opće smjernice dobi za promjenu temperature i trajanje postupaka navedene su u nastavku:

  • prvo kupanje - 34 ° C, 15 minuta;
  • mjesečna dob - 30-32 °, 20-25 minuta;
  • dva mjeseca - 28-30 ° C, 30 minuta.

  Bez obzira na odabranu metodu, glavni cilj je postizanje aktivnosti djeteta u kupelji.

  Nudimo gledati videozapis o temperaturi na kojoj bi beba trebala biti okupana:

  Metode mjerenja

  Postoji nekoliko načina na koje možete izmjeriti temperaturu vode u bebenskoj kupelji. Što su oni - razmotrite sljedeće:

  1. Pomoću posebnog termometra - metoda mjerenja s posebnim dječjim toplomjerom ne razlikuje se od drugih načelima njezina djelovanja, ali ima nekoliko važnih prednosti u njegovoj strukturi.

  Svaki roditelj želi osigurati maksimalnu sigurnost za svoje dijete, moderni toplomjeri za dječje kupke rade bez žive i digitalni su. To vam omogućuje povećanje točnosti senzora i uklanjanje mogućnosti interakcije s otrovnom tvari.

 • Metoda lakta - ako ne postoji posebni termometar pri ruci, može se utvrditi udobnost temperature vode za dijete uz pomoć lakta.

  Koža na lakatu je više osjetljiva i osjetljiva na temperaturu nego na drugim dijelovima ruke. Dovoljno je spustiti lakat u vodu i ako se voda čini udobnom, ona će također biti udobna za dijete.

 • Posebne kupke - postoje beba kupelji s ugrađenim termometrom, zahvaljujući automatskom senzoru na okviru, vrijeme i trud se spremaju kako bi trošili napor da ručno postavite potrebnu temperaturu, a veseli emoticons pokazatelja će zabavljati dijete.
 • Kako napraviti higijensku kupku udobnu za dijete?

  Upute za kupanje:

  1. Kupaonica je napunjena hladnom vodom. Ako dijete nije staro dvije tjedna, potrebno je napuniti kupelj s kuhanom vodom i ostaviti da se ohladi - to je zbog činjenice da se umbilikalna rana još nije izliječila, a epidermisa novorođenčeta u potpunosti ne provodi zaštitnu funkciju i podložna je infekciji štetnim bakterijama.
  2. U toplom kupku je instaliran termometar vode.
  3. Toplom vodom postupno se dodaje sve dok termometar ne pročita 35-37 °. Kako bi mjerenja toplomjera bila točna, voda mora biti stalno miješana.

  Nudimo gledanje videa o tome kako napraviti higijensku kupku ugodno za bebu:

  Savjeti za roditelje dojenčadi

  Slijedite savjete:

  • Da bi se utvrdilo je li temperatura vode pogodna za dijete, može se temeljiti na njegovom ponašanju. Ako beba počinje zamrzavati, on će drhtati, a područje između nosa i gornje usne će postati plavo.

  Isto tako, ako se osjeća vruće, koža će postati crvena po cijelom tijelu. U oba slučaja dijete će glasno plakati obavijestiti svoje roditelje.

 • Stvrdnjavanje hladnom vodom ne ojača zdravlje novorođenčeta. Zbog neformiranog mehanizma termoregulacije, hladna voda može uzrokovati značajnu štetu djetetu i obeshrabriti njegov interes za postupke s vodom.

  Prava odluka bit će čekanje najmanje dva mjeseca prije početka otvrdnjavanja - to će pridonijeti jačanju imuniteta i ukupnom razvoju bebe.

 • Nudimo gledati videozapis o tome koje savjete treba uzeti u obzir prilikom kupanja djeteta:

  zaključak

  Ako beba bude udobna, sretan će onima oko sebe s djetinjastim smijehom i radije će posrnuti zbog radosti onih koji se kupaju, a naprotiv, plače ako nešto ne sviđa.

  Gledajte svoje dijete, slijedite gore navedene savjete i pravila, a vodeni postupci će donijeti nevjerojatan užitak i dobrobit djetetu i roditeljima.

  Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

  Kupanje bebe nije samo i ne samo higijenski postupak. To daje djetetu zadovoljstvo i psihološku udobnost, mala, ali korisna tjelovježba, pomaže uspostaviti kontakt s majkom i vanjskim svijetom, a također jača zdravlje i ljutnju. Ali to je slučaj ako temperatura vode savršeno odgovara bebi. Što bi trebalo biti optimalna temperatura vode za kupanje novorođenče, razumijemo.

  Vruće ili hladno?

  Koža novorođenčeta još uvijek je vrlo mršava i nježna, a samo je formirana termoregulacija, zbog čega se djeca tako lako zamrzavaju i pregriju. Čak i odrasla osoba može postati bolesna nakon pregrijavanja u previše vrućoj kupelji, a beba još više. Ali ako možemo izaći iz kadom ili prilagoditi temperaturu vode, onda dijete ne može ni reći o tome niti sam ispraviti situaciju. Osim toga, vruća voda pridonosi otvaranju pora na koži djeteta i upale infekcije tamo: dječja koža je idealna "vrata" za bolesti koje ulaze u tijelo, jer imunitet djeteta, poput termoregulacije, još nije formiran. (pročitajte na temu: kožu novorođenčeta i pravilnu skrb za nju)

  Previše hladna voda nije puno bolja. Ako je dijete hladno, nećete uživati ​​u kupanju. Također je rizik za uretru: ako se učvrsti, mokrenje će biti bolno.

  Idealna temperatura vode

  Što bi trebala biti optimalna temperatura za kupanje najmanjih. I pedijatri i majke se slažu u jednom mišljenju: ne više od 37 stupnjeva, ali ne manje od 34 godine. Za odrasle, takva voda može izgledati hladnokrvna, ali činjenica je da se dijete naviknulo na takvu vodu prije rođenja: amnionska tekućina ima temperaturu od 37 stupnjeva i U tim je uvjetima dijete razvilo prije rođenja. Temperature vode iznad 38 mogu dovesti do palpitacija srca i pregrijavanja djeteta. Previše hladna voda bez navika može uplašiti dijete i dugo ga obeshrabriti od bilo kakve želje da se okupa i dijete se može početi bojati kupaonice. Važno: Što učiniti ako se dijete plaši da se okupa u kupaonici.

  Voda ove temperature će spriječiti prodiranje infekcija i korisno je za dječju kožu. Osim toga, umbilikalna rana kod djeteta brže se liječi vodom na 37 stupnjeva.

  Važno je znati. Dok se umbilikalna rana nije izliječila, dijete bi trebalo okupati u kuhanoj vodi. Možete plivati ​​u toku od 10-14 dana života. Do tog trenutka, umbilikalna rana spušta se.

  Nemojte se bojati da se voda brzo hladi i dijete će se zamrznuti, jer prvi plivaju ne traju dulje od 10-15 minuta. Čak i ako se voda tijekom ovog vremena hladi jedan stupanj ili dva, to neće biti presudno.

  Također je važno pratiti temperaturu zraka dok plivate. Dijete neće točno voljeti veliku razliku između temperature vode i zraka, tako da kupaonica ne bi trebala biti pretjerano zagrijana i bolje je zatvoriti vrata.

  Dakle, počnemo kupati na temperaturi od 34-37, a svaka 3-4 dana smanjujemo temperaturu vode za 1-2 stupnjeva. Općenito, što je niža temperatura vode, to bolje. Ali, ne zlostavljanje djece, trebate vidjeti mjeru.

  Neka djeca vole toplom vodom, a drugi - hladnije. Kako razumjeti je li beba hladna u kadi ili vruće? - Ako je dijete hladno, komprimira u grumen, njegovo nasolabijalni trokut postaje plavo, nakon nekog vremena dijete počinje drhtati. Ako je vruće, koža postaje crvena i dijete postaje tromo. U oba slučaja dijete će vas obavijestiti plakanjem.

  Zanimljiva tema:

  • Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?
  • Kako se okupati novorođenčadi čitati u ovom članku;
  • Optimalni pokazatelji temperature zraka u sobi za novorođenče: kako održavati temperaturni režim.

  Kako provjeriti temperaturu? Termometar ili "lakat"

  Najlakši način je kupiti posebnu kupelj s ugrađenim termometrom (vidi vrste beba kupelji). Ako ne, možete koristiti poseban termometar za vodu koji se prodaje u ljekarnama. I na kraju, možete koristiti "baka metoda" - za mjerenje temperature s vlastitim lakat. Koža na ovom području ruke posebno je nježna i osjetljiva na promjene temperature. Dakle, ako spuštate ruku u vodu temperature na kojoj smo navikli plivati, to će se činiti normalnim. Ako stavite lakat u njega, voda će izgledati vrlo vruće. Takvo će se pojaviti djetetu. Ako se voda čini normalnom kad se lakši spusti, ova temperatura će biti idealna za dojenčad.

  Organizirajte optimalnu temperaturu

  Kako bi voda bila idealna za kupanje jednostavno je stvar. Dovoljno je opremiti vodenom termometru, a sve je jednostavno.

  1. U kadi ulijte hladnu vodu. Ako dijete nije staro dvije tjedna, prethodno kuhano i hlađeno nekoliko sati.
  2. Stavljamo u njega toplomjer.
  3. Postupno dodajte toplom vodom sve dok termometar ne pokazuje 36-37. Potrebno je nadoknaditi hladnoću u hladnoći!
  4. Kako bi toplomjer mogao ispričati istinu, voda se mora cijelo vrijeme miješati.

  Stvrdnjava ili ne?

  Nitko ne sumnja u prednosti otvrdnjavanja i njegovog pozitivnog učinka na imunološki sustav bebe. Neki savjetuju čak i najmanje da se okupaju na 25-26 stupnjeva. Zapravo, novorođenče nije samo nepotrebno, već ponekad i štetno: previše hladna voda može naštetiti djetetu i obeshrabriti bilo kakav interes za vodene postupke. Bolje je čekati s gašenjem nekoliko mjeseci dok se ne formiraju mehanizmi termoregulacije. Ako želite početi sada, morate početi od 36-37 stupnjeva i hladiti vodu 1-2 stupnjeva u 3-4 dana. No, u svakom slučaju, temperatura zraka u sobi u kojoj se dijete oblaže ne smije biti niža od 27 stupnjeva, tako da dijete ne smrzne.

  Ali najvažnija stvar u kupanju je slušati bebu, jer se njegove potrebe i mišljenja možda ne podudaraju s teorijama pedijatara!

  Prvi kupanje nije zastrašujuće!

  Plivajući jastučići

  Starija djeca vole plivati, ali djeca često prosvjeduju kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu. Da bi se umirilo dijete, nježno nježnim glasom, zazujte mu dok je kupanje.

  Preuzmite i ispišite sve pite - https://yadi.sk/i/GrLzCqoQgKEFg

  Tko će biti tamo kup-kup,
  Prema nekoj vodi, gnojnica?
  U kadi brzo skok-skok, skok,
  u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
  Sapun će pjeniti
  I prljavština će ići negdje.

  Plivamo, mi zapljusnuti,
  I u vodi s vama se zabavite!
  Noga, leg dolje!

  Pen up, pen down!
  Noge uganuće,
  I plivam poput uti!
  Splash Splash! Bum-bum!
  Izlazi!

  Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
  Plivamo
  I prskanje u vodi,
  Splashing, frolicking,
  Probuditi će oprati.
  Operujemo noge
  Naš slatki mali
  Oprati ruke
  Slatki dječak,
  Natrag i trbuščić
  Lice i usta -
  Očistite to
  Dragi moj sin!

  Ai, šipke,
  Ne bismo se bojali vode
  Očistite pranje
  Mama se nasmiješi.
  Voda teče
  Dijete je slatko
  S gustom vodom -
  S djetetom mršavosti.
  Spustite vodu
  A dijete je gore.

  Vodicka, vodichka,
  Moja lice
  Pogledao je u oči
  Za obraze rumenilo
  Za smijeh rotok,
  To je zub.

  Ribe u jezeru živjele su,
  S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
  Dijete, oprati ćemo,
  Ribe ćemo uhvatiti.
  Nismo hladna voda.
  Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

  Kupanje novorođenčeta

  Nakon što se otpusti iz rodilišta, mladi roditelji morat će obaviti prvo nezavisno kupanje novorođenčadi, koristeći specijalne pladnjeve i dekocije bilja za bebu. Za mamu i tatu se nije bojao obaviti ovaj postupak, oni bi trebali naučiti značajke pripreme. Dijete će uživati ​​u postupku, biti će kaljeno, brže će zaspati. Kupanje daje djetetu ugodan osjećaj.

  Kako se okupa novorođenče

  Iskusne majke određuju vrijeme i provode postupak "od oka", ali mladim roditeljima može biti teško postupati s prvim djetetom. Postoji nekoliko općih pravila o tome kako se okupa novorođenčad:

  • obratiti pažnju na stanje bebe - odbacivanje procesa, ako dijete plače, želi spavati ili boljeti u trbuhu;
  • poznavanje vode mora postupno postati, tako da se malo koristi za novu sredinu;
  • posebno kako bi dijete držalo: poduprite glavu i leđa, pomoći će vam da izbjegnete ulazak vode u uši i oči;
  • sapun i operite tijelo u određenom slijedu.

  Prednosti vodenih postupaka za dijete

  Potrebno je kupati bebu ne samo zbog čistoće tijela i važne higijenske komponente. Redoviti tretmani vode imaju sljedeće učinke na tijelo:

  • ugasi tijelo nekoliko puta jače od zračnih kupki - učinak će se pojačati ako na kraju sipate hladnu vodu na novorođenčad;
  • pozitivno utječu na živčani sustav, psiho-emocionalni razvoj djeteta, potiče živčane receptore kože, koji treniraju odjele središnjeg živčanog sustava i održava njihovu ravnotežu;
  • poboljšanje motoričke aktivnosti novorođenčeta - jačanje mišića, treniranje srca, povećanje disanja;
  • povećati apetit, pružiti snažan san, ublažiti bol i koliku bolest.

  Vrijeme kupanja

  Nije jednostavan proces odabira optimalnog vremena kupanja novorođenčeta, što ovisi o osobinama djeteta i ritmu obiteljskog života. Zbog smirujućeg djelovanja kupke korisno je prije noći hraniti. Ako je proces uzbudljiv za bebu, bolje je oprati ga tijekom dana ili ujutro. Važno je promatrati prekid između jela - za kupanje bebe sat vremena nakon jela ili 30-40 minuta prije hranjenja. Ne preporučuje se higijensko postupanje kada je mrvica gladna. Večer kupanje odmah nakon hranjenja uzrokuje nelagodu, regurgitiranje.

  Što vam je potrebno za kupanje novorođenčeta

  Prije kupanja bebe morate pripremiti potrebnu opremu i pribor koji olakšava proces pranja i pridržavanje higijenskog režima:

  • malena malena kupka je neobavezna, neki roditelji daju bebe i u velikoj kupki;
  • sapun i šampon - nanesite nekoliko puta tjedno kako ne biste prevagnuli osjetljivu dječju kožu;
  • posebna dječja pera - zajedno je dopušteno koristiti mekanu, čistu tkaninu, komad pamuka;
  • biljnih infuzija - za antiseptički, antialergijski, umirujući i tonik;
  • termometar vode;
  • kantu s vodom za ispiranje bebe;
  • meki ručnik za brisanje bebe kože;
  • čistu odjeću.

  Prvo kupanje

  Prema riječima dječjih liječnika, prvo kupanje novorođenčadi može se početi nakon izbijanja iz bolnice. Ako postoje kontraindikacije (iscjedak, pupakova krv), preporuča se pokretanje postupaka nakon ozdravljenja pupčane rane. U drugom slučaju, umjesto pranja djeteta beba, mokro brisanje s ručnicima, bebe mokro maramice, pranje genitalija i stražnjice, uho i nosa care koristi se.

  Uz nepoznatu zamućenu ranu, voda se dezinficira morskom soli ili biljnim infuzijama. Također možete kuhati, ali morate biti oprezni i paziti na ugodnu temperaturu. Neželjena rana zahtijeva pažljivo rukovanje i kratki postupak. Ako je pupak izliječen (stvaranje kora traje 20 dana), vrijeme kupanja može se povećati. Za novorođenče je kontraindicirana, do 6-8 mjeseci, ne možete kupiti bebe s hladnom.

  Kad možete kupiti novorođenče nakon porodničke bolnice

  Ako pedijatar nije napravio nikakve preporuke, sljedeći dan nakon povratka kući iz bolnice bit će pogodan za prvo kupanje novorođenčeta. Roditelji se preporučuju istodobno provoditi dnevne vodene postupke kako bi dijete naviklo na dnevnu rutinu. Bolje je premjestiti kupku, ako je mrvica nestašna, izražava umor, boluje od boli u trbuhu.

  Moram li kuhati vodu i zašto

  Kupanje novorođenčadi treba provesti u posebnim uvjetima temperature. Optimalna temperatura zraka je 20-22 stupnja, a voda - 34-37. Nije poželjno kuhati vodu jer postoji rizik od opekotina. Kuhana voda je potrebna samo ako je voda iz slavine previše tvrda. Dovođenje do 100 stupnjeva i hlađenje učinit će vodu mekšom, ali bolje je koristiti slabu otopinu morske soli ili pjene od kupelji kako bi se omekšala. Ako se umbilikalna rana ne izliječi, voda se kuha kako bi spriječila onečišćenje.

  Što kupiti novorođenče

  Za prikladno kupanje novorođenčeta nanesite posebne posude. Smješteni su u standardnoj kupaonici na popločanom podu i gumenom podu ili unutar kupaonice za odrasle. Mjesto kupke trebalo bi osigurati besplatan pristup djetetu. Možete odabrati različite modele:

  • s dvostrukim zidovima - dugo zadržava temperaturu vode;
  • s integriranim termičkim senzorom - regulacija temperature;
  • klizanje - ugrađeno ili odvojivo, za držanje bebe u kadi;
  • s odvodnim crijevom - olakšava proces izlijevanja vode;
  • stoje - kako bi se olakšala odrasla osoba (istovar leđa).

  Kupanje bilja

  Kupanje novorođenčeta događa se u normalnoj kupelji, ali možete raznovrsiti vodu infuzija bilja za pozitivan učinak na tijelo. Ne biste se trebali uključiti u njih, koristite samo prema svjedočenju liječnika. Zabranjeno je čistiti, metle, pelina, citrusa, thuja, tansy. Možete dodati:

  1. Decomakcija kamilice - pomaže protiv prekomjerne suhe kože, preporuča se dodati djevojkama. Za infuziju, uzmite 2 filter vrećice ili žlicu suhe trave, skuhajte litru kipuće vode, ostavite 10 minuta. Ulijte u kadu.
  2. Serija savijača - uklanja osip od pelene. 3 žlice ili 6 filter vrećica se pere sa 10 litara vruće vode. Pokrijte travu vodom, stavite u vodenu kupku, pecite 15 minuta. Ostavite da se napunite 45 minuta.
  3. Antiseptici za vrućinu i alergijski dermatitis - zbirka jednakih dijelova kalendule, sukcesije, kamilice, kadulje. Ulijte čašu suhe sirovine litrom kipuće vode, ostavite 3-4 sata. Procijediti prije uporabe.
  4. Slično tome, možete koristiti izvarak listiće u dijatozama, iglice iz raka, matičnjak, mente i matičnjak s povećanom nervnom uzbudljivošću.

  Mangansko rješenje

  Kupanje novorođenčadi prije nekoliko desetljeća zahtijevalo je prisilnu prisutnost kalijevog permanganata da dezinficira vodu. Moderni znanstvenici pokazali su da dodavanje kalijevog permanganata nije nužno, jer negativno utječe na kožu djeteta, isušujući ga. Upotreba je namijenjena za dijete s neželjene zamorne rane. Razrijediti tvar mora biti strogo prema uputama:

  • uzeti 10-15 kristala kalijevog permanganata, sipati u prozirno staklo;
  • ulijte čašu kipuće vode da biste dobili otopinu ljubičaste boje;
  • pažljivo promiješajte kristale, provjerite svjetlost ako nema sedimenta - ako dođe u dodir s djetetovom kožom, može uzrokovati opekline;
  • ulijte u kadu tako da voda postaje svjetlo ružičasta boja.

  Kozmetika za bebe

  Pedijatri preporučuju uporabu posebnih deterdženata s oznakama "0+", "Baby" ili slično. Popularni formati su sapun i šampon. Prva je dostupna u tekućem, čvrstom stanju i stanju gela. Za razliku od uobičajenih vrsta, baby sapun sadrži minimalnu količinu alkalne i neutralne pH razine kiselosti. Zbog toga se ne isušuje i ne nadražuje kožu. Sapun možete koristiti jednom tjedno.

  Šampon se koristi u dobi od 2-4 tjedna ne više od jednom tjedno za pranje kose. Prilikom nanošenja, morate paziti da pjena ne dođe u oči djeteta, ne izaziva iritaciju. Na prodaji možete pronaći različite vrste pjenjenja domaćih i stranih robnih marki:

  1. Bubchen (Njemačka) - objavljuje seriju za novorođenčad i stariju djecu. Proizvodi imaju prirodni sastav, sigurne sastojke, obogaćene pantenolom, biljni ekstrakti, kamilice, aloe. Za djecu primjerenu seriju "Od prvih dana".
  2. Little Siberica (Rusija) - popularni low-cost proizvodi s prirodnim sastavom biljnih izlučevina. Proizvodi su certificirani u europskom sustavu, imaju ugodan dizajn. Serija uključuje kožu, vrhnje, ulje, šampon, mlijeko.
  3. Weleda (Njemačka) - stari europski brand je ekološki certificiran, njegovi proizvodi obogaćeni su kalendulom i ljekovitim ljekovitim biljem.
  4. Eared dadilja (Rusija) popularan je brand masovnog tržišta, ali nema najsigurnijih skladbi. Prednosti uključuju dostupnost, nedostatke - korištenje konzervansa i parabena.
  5. Moje sunce (Rusija) - gel, pjena i ulje sadrže kalendule. Nedostatak proizvoda - uporaba agresivnih deterdžentnih komponenti, ne mogu se previše koristiti.
  6. Naša majka (Rusija) - serija sadrži vrlo aktivne surfaktante. Najsigurniji sapun smatra se najsigurnijim proizvodom za novorođenče.
  7. Od krune do pete - Johnson's Baby Shampoo Foam (Italija) - sadrži sastojke koji nisu sigurni za bebinu kožu. Nije poželjno koristiti ih svaki dan.
  8. Pigeon (Japan) - objavljuje glavnu i dodatnu liniju. Drugi je sigurniji u sastavu, prodaje se u posebnim mekim paketima, ne sadrži spojeve sulfata i parabena.
  9. Sanosan baby (Njemačka) - proizvodi robne marke osmišljeni su za skrb o atopijskoj koži novorođenčadi koji su skloni pojavi dermatoze, ekcema. Ne sadrže mineralna ulja, samo biljna ulja, ali parabeni se nalaze u sastavu krema i šampona.

  Temperatura vode za kupanje

  Nježna koža nježna je struktura, tako da je termoregulacija još uvijek slabo oblikovana. Nakon pregrijavanja u vrućoj kupelji, može postati loše, otvorit će se pore, infekcije će doći tamo, oslabiti imunološki sustav. Previše hladne vode također će donijeti nelagodu i rizik od bolesti mokraćnog sustava. Idealna temperatura je 34-37 stupnja, blizu temperature amnionske tekućine. Prevelike vrijednosti (više od 38 stupnjeva) dovode do pregrijavanja i brzog otkucaja srca. Svakih 3-4 dana preporuča se snižavanje temperature od 1 stupnja do 30-32.

  Da biste odredili temperaturu, možete kupiti poseban kupka s termalnim senzorom ili termometrom za vodu. Ako nisu dostupni, mjerite toplu vodu s vlastitim lakom: uronite u kadu, ako je voda vruća, ohladite je. Ako osjetite normalnu temperaturu, možete se okupati novorođenčad. Prvo, trebate sipati hladnu vodu u kupku za bebe, postupno sipajući vruću vodu, stalno miješajući.

  Kako se okupati novorođenčad - tehnika kupanja

  Prvo kupanje uvijek je uzbudljivo za roditelje, ali jasna korak-po-korak upute će joj olakšati. Uključuje nekoliko faza:

  • priprema kupke i samog djeteta, vode;
  • kuhanje dekocija ili dezinfekciju infuzija;
  • oprati, trenirati na vodu;
  • sam postupak kupanja uz pomoć bebe;
  • stvrdnjavanje zraka;
  • brisanje, odijevanje djeteta.

  trening

  Za kupanje je potrebno pripremiti svu opremu koja se koristi. Faze pripreme za ugodan postupak u toploj sobi:

  1. Dezinfekcijska kupka - isperite je s vrućom vodom i sapunom, čistite s natrijevim sodom, isperite kipućom vodom.
  2. Kuhajte vodom, ako je potrebno, ohladite.
  3. U hladnu vodu sipati hladnu vodu, postupno dodati vruću vodu, izmjeriti temperaturu.
  4. Pripremite izvarak bilja u svjedočanstvu, hranite bebu na jedan sat.
  5. Prikupite sve pribor za pranje: šampon, baby sapun, spužvu, topli ručnik, igračke, čistu pelenu.
  6. Operite ruke.
  7. Pažljivo stavite bebu u kadu.

  Kako zadržati bebu

  Nakon pripremne faze bebe treba skinuti, dajte mu malo gola na zraku za otvrdnjavanje. Pravilna podrška za djecu:

  1. U prvih 1-2 tjedna omotajte dijete u mekanu pelenu i odvojite je u kadi.
  2. Postupno smanjite dijete na ramenima, držeći glavu i vrat iznad vode.
  3. Držite dijete lijevom rukom, podupirući glavu na savijeni lakat. Stavite palac preko lijevog ramena, a ostalo - u pazuh. Ako želite, koristite klizač da biste kupali bebu

  Kako prati novorođenče

  Potrebno je kupiti bebu s vrha prema dolje, slijedeći niz akcija navedenih u korak-po-korak upute Dr. Komarovsky:

  • operite dijete čistom vodom;
  • sapunite krpu ili ruku, operite područje s čela prema stražnjem dijelu glave;
  • operite uši, vrat, ruke, pazuha;
  • idite na prsima, stranicama, preponskom području, operite nabore (kod dječaka ispod prepucija, kod djevojčica - prepone);
  • isprati čistom vodom.

  Postupci kupanja

  Stavite očišćenu bebu na ručnik, lagano izbrišite kožu pokretima, izbjegavajte trenje, prvu kosu, zatim prsa i leđa, nabore. Ne možete obrisati kožu i pustiti je da se osuši na zraku. Nakon potpunog sušenja podmažite dječju kožu posebnim proizvodima (krema, ulje za masažu), nanesite kremu ispod pelene na stražnjicu. Oblaži bebu prije hranjenja: hrani, neka zaspati - umorna i puna, mora čvrsto spavati.

  Dobna svojstva beba za kupanje

  Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, WHO, dnevno kupanje primjenjuje se do šest mjeseci, tri puta tjedno do godinu dana i 2-3 puta tjedno nakon dostizanja godine. Postoje sljedeće dobne karakteristike beba za kupanje:

  Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

  Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

  Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

  Posebne značajke

  Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

  Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

  Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

  Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

  trening

  Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

  1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
  2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
  3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
  4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
  5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

  Kako i na kojoj temperaturi kupovati novorođenče: pravila dobrog provoda

  Prilikom kupanja novorođenčadi, roditelji često osjećaju nesigurnost, jer brojna pitanja o vodenim postupcima izazivaju zbunjenost. U našem članku, naprotiv, želimo jasno i jasno napisati osnovne prirodne značajke kupanja djeteta, tako da roditelji postupaju sa željom i samopouzdanjem.

  Pitat ćemo o tome kada možete kupati novorođenče, na kojoj temperaturi, koliko često i mnogo više. I također dokazati da je kupanje beba užitak ne samo za njega izravno, već i na svoju majku i tatu.

  Na kojoj se temperaturi bebe kupaju

  Temperatura vode za kupanje novorođenčeta

  Zašto je važno pratiti temperaturu

  Važno je za novorođenče stvoriti udobne uvjete koji će mu pomoći da se brzo prilagodi novoj okolnoj vodi. Mrkva je posljednjih 9 mjeseci provela na toplom, tekućinom ispunjenom mjestu, tako da za prve kupke voda mora biti oko iste temperature kao unutar maternice. Inače, dijete neće biti udobno.

  Također je važno sjetiti se da bebe ne znaju kako u potpunosti regulirati tjelesnu temperaturu sami i to u velikoj mjeri ovisi o vanjskim uvjetima. Ako je voda previše vruća, dijete može biti vruće. U previše hladnoj vodi, novorođenčad se odmah smrzava i može začepiti hladnoću. Također, prehlada uzrokuje šok i nakon toga se djeca počnu bojati vode, pa se naknadni vodeni postupci mogu pratiti plakanjem i raspoloženjima.

  U isto vrijeme vrijedi se više bojati pretjerano vruće vode. Često roditelji čine pogrešku pokušavanja vode s rukom, i čini im se hladno. Zatim dodaju još kipuće vode. Ali za djecu, temperatura vode iznad 37-38 ° C je opasna. Novorođenčad ima vrlo tanku kožu i kad dođu u dodir s takvom toplom vodom, pore se šire, što može dovesti do raznih kožnih bolesti i palpitacija srca. Stoga, mladi roditelji svakako trebaju pratiti temperaturu kupanja i kupiti poseban termometar za tu svrhu.

  Kada se beba okupa

  Prvo kupanje se preporučuje pri temperaturi vode od 36,6 do 37 ° C. To su najčešći pokazatelji mrvica. Iznad 37 ° C, bolje je ne zagrijavati vodu, iako će tijekom vremena sve više ovisiti o djetetovoj reakciji. Unatoč činjenici da bebe i dalje izgledaju potpuno nesvjesne i sićušne, već imaju svoje sklonosti i urođene osobine, koje naravno trebaju slušati.

  Neke bebe kategorizirano ne vole vruću vodu, tako da će biti neugodne ne samo na 38 ° C, već na 37-36 ° C. Kako biste odredili idealnu izvedbu, svaki put pokušajte smanjiti temperaturu vode pola stupnja. Od ranog doba, djeca se dobro osjećaju na 34-35 ° C. Ako vaše mrvice vole toplinu i često se zamrzavaju, zagrijte kupelj u rasponu od 37 do 38 ° C.

  Da biste shvatili da temperatura ne odgovara, dijete može biti na nekim vanjskim osnovama. Kada hipotermija kod djece počinje zatamniti nasolabijalnu krilu i pojavljuje se "guska" koža. Ako je vruće, bit će kapriciozan i plakati, a njegova koža će brzo postati crvena.

  Za održavanje temperature na 36-37 ° C do kraja higijenskih postupaka slijedite mikroklimu u kupaonici. Ako je temperatura zraka oko 20 ° C, kupka će se brzo ohladiti i beba može zamrznuti, pa se preporuča zagrijati sobu na 25 ° C osobito tijekom kupanja.

  Ako vaša obitelj prakticira otvrdnjavanje i želite podučiti svoje dijete na ovaj način života od rođenja, zapamtite, morate postupno smanjivati ​​stupnjeve, počevši od 37 ° C. Minimalna ocjena za kupanje je 27 ° C, iako pedijatri koji u takvoj ranoj dobi ne podržavaju sustav otvrdnjavanja kažu 33-34 ° C.

  Video "Prvo kupanje novorođenčeta"

  Značajke plivanja

  Sada znate je li moguće kupati dijete na temperaturi vode od 38 ° C i vrijeme je da razmotrite nekoliko osnovnih pravila za poduzimanje vodenih postupaka za bebe. Mnogi roditelji zainteresirani su za pitanje optimalnog vremena kupanja. Nema definitivnog odgovora. Sve ovisi o tome kako beba reagira na postupak. Neki ljudi vole plivati ​​u vrijeme spavanja, drugi, naprotiv, uzbuđeni nakon toga. Jedna je udobnija za plivanje na prazan želudac, a ostali se osjećaju smireni nakon hranjenja. Treba pažljivo promatrati reakciju vašeg potomka i razviti svoj individualni sustav.

  Dijete diže prvu kupelj u svom životu oko 2 tjedna, prije nego što se može obrisati mokrim brisima. Za kupanje morate koristiti kuhanu vodu.

  Ako želite, dodajte izvarak bilja (okreće, kamilica). Za sigurnosnu mrežu, posavjetujte se s pedijatarom za zdravlje. Mnogi stručnjaci kažu da morate staviti frotirni ručnik na dno kupke, pa će beba imati osjećaj da je još u maternici.

  Nakon 3 tjedna, kada se umbilikalna rana zacjeljuje, možete se prebaciti na običnu vodu iz slavine. Kako bi dojenče pljunuto i plivalo dovoljno, uzeti vodu u kupku za odrasle. Nakon postupka dijete mora biti dobro osušeno. Da biste to učinili, nježno i nježno upijte osjetljivu kožu. Ne obrišite tijelo novorođenčeta. Ako je potrebno, tretirati područja tijela s nježnim sredstvima s hidratantnim ili sušenim efektom (ovisno o vašim potrebama).

  Video "Kako kupati dijete"

  Naučit ćete što su obilne mogućnosti kupanja novorođenčeta i kako ga potrošiti s najvećim prednostima za dijete.

  Kupanje novorođenčeta: temperatura vode i zraka, u kojoj se voda mora okupati, da li kuhati

  Koja je temperatura vode i zraka u kupaonici smatra optimalnim za kupanje novorođenčeta? Moram li kuhati vodu za kupanje bebe? Ova pitanja nakon otpusta iz bolnice daju se svakoj majci.

  Nakon što umbilikalna rana u novorođenčadi ozdravi, dolazi vrijeme kada se možete krenuti na kupanje. Mnoge se majke brine o temperaturi u kupaonici i temperaturi vode. Strahovi su povezani sa strahom da će dijete uhvatiti hladnoću. Potrebno je odbaciti sve sumnje, pročitati preporuke pedijatara, kupiti termometar i započeti postupak. Važno je da, kao rezultat, beba percipira kupanje kao ugodnu zabavu, a to je moguće samo ako je majka mirna, jer je dijete izrazito svjesno raspoloženja njene najbliže osobe. Tako da su sve dvojbe konačno nestale, a vi shvaćate da radite sve u redu, bavimo se preporukama o temperaturi za kupanje.

  Temperatura vode za kupanje novorođenčeta

  Koliko stupnjeva treba pripremiti voda za kupanje novorođenčad? Da biste pronašli odgovor na to pitanje, potrebno je shvatiti da se regulacija tjelesne temperature djeteta i odrasle osobe značajno razlikuju. Odabir temperature vode, trebate voditi isključivo reakcijama bebe, a ne osjećajima. Čak i ako vam se čini da je voda hladna, to ne znači da će novorođenče imati sličnu reakciju.

  Optimalna temperatura vode smatra se onim što nije štetno za zdravlje. Bez rizika od djeteta može se uranjati u vodu, čija se temperaturna očitanja kreću od 26 do 37 stupnjeva. Mnogi roditelji odabiru veću vrijednost, iako je to pogrešno. U vodi se dijete ne bi trebalo opustiti. Što je hladnija voda (unutar razloga), to je korisnije. Hladni učinak na kožu novorođenčeta potiče protok krvi u mišićima, zbog čega se njihov ton povećava. Ako je dovoljno niska temperatura vode (u rasponu od 26 - 37) odabrana za kupanje novorođenčeta, tada beba srce će raditi više aktivno tijekom postupka. Krv je zasićena hranjivim tvarima, što dovodi do stimulacije metaboličkih procesa i povećane otpornosti na zarazne bolesti.

  Temperatura vode iznad 35 stupnjeva ne donosi zdravstvene prednosti. U takvoj vodi, dijete se opušta, nema poticaja za promjenom. Možete početi kupati s takvom temperaturom, ali u budućnosti je postupno snižavanje temperature.

  Za sve mlade majke, ostaje pitanje: na kojoj temperaturi vode možete kupiti novorođenče prvi put? Čak i ako odlučite slijediti preporuke pedijatara i provesti postupak pri niskim temperaturama vode, još uvijek vrijedi početi od 33 - 34 stupnja. Jednom u toploj kupelji beba će se osjećati ugodno, iako je ta temperatura malo korisna. Kada se prvi put plivate, važno je da dijete voli postupak, ako odmah počnete plivati ​​od 30 stupnjeva, to može izazvati negativne emocije u bebi i on će dodatno povezati postupak s nečim neugodnim. Postupno smanjite temperaturu vode i povećajte trajanje plivanja. Kako to ispravno obaviti, recite pedijatru.

  Temperatura ne smije biti iznad 38 stupnjeva, jer je novorođenče lako pregrijati. Pregrijavanje je moguće čak i ako mislite da je voda hladna.

  Za mjerenje temperature vode je korištenje termometra za alkohol u zaštitnom kućištu. Takvi su termometri smatraju najpouzdanijima. Ako uređaj ostavite u vodi za cijelo vrijeme kupanja, možete stalno pratiti temperaturu.

  Temperatura zraka u kupaonici pri kupanju novorođenčeta

  Kada kupujete novorođenče, ključnu ulogu igraju ne samo indikatori temperature vode nego i izravno temperatura zraka u kupaonici. Najbolja opcija se smatra ako se temperatura održava na razini od 24 do 26 stupnjeva. Ako otvrdne novorođenče, temperatura zraka u kupaonici tijekom kupanja može biti manja: 21 - 23 °. Nije preporučljivo smanjiti temperaturu ispod 21 u sobi.

  Mnogi roditelji vjeruju da bi za kupanje optimalna temperatura u kupaonici trebala biti veća od one u sobi novorođenčeta. Međutim, to nije slučaj. Dijete se navikne na temperaturni režim, stoga boravak u vrućoj sobi može dovesti do smrzavanja u normalnim uvjetima njegove sobe. Ako se bojite da će se dijete smrznuti nakon tretmana s vodom, bolje je ne podići temperaturu u kupaonici, a nakon postupka zamotajte bebu u toplom ručniku.

  Na kojoj se sobnoj temperaturi možete kupati novorođenče tijekom razdoblja kada je bolestan, i može li se to uopće učiniti, trebate se obratiti liječniku. Nemojte obavljati postupak u ovom slučaju dok ne posavjetujete sa stručnjakom.

  Na kojoj temperaturi u sobi provesti vodene postupke i kakav temperaturni režim vode izabrati da bi se okupali novorođenče, roditelji, nakon primanja preporuka u rodilištu, odlučuju za sebe. Međutim, imajte na umu da je važno ne pretjerivati ​​s pažnjom: pregrijavanje utječe na bebu mnogo gore od hladnoće.

  U kojoj vodi kupati novorođeno dijete

  Nakon što se odlučite o temperaturnim režimima kupaonice i vode, trebate saznati u kojoj se vodi preporuča kupati novorođeno dijete. Neki roditelji kupuju destiliranu vodu jer su posve sterilni. Ova je opcija neprikladna s gledišta gospodarstva. Ako se destilirana voda još uvijek može koristiti pri kupanju u beznim kupkama, a zatim za veliku kupaonicu, gdje pedijatri preporučuju kupanje, nećete dobiti dovoljno pročišćene vode. Voda iz slavine prikladna je za plivanje, ali treba paziti na njegovu tvrdoću kako bi se po potrebi poduzele mjere kako bi se omekšala voda što doprinosi udobnosti bebe tijekom postupka. Mnogi ugrađuju posebne filtere na slavinama, koji pomažu očistiti vodu od štetnih nečistoća. Međutim, to je rijetko povezano s kupanjem djeteta: obično se filtri mogu vidjeti u kućama gdje ljudi brinu o svom zdravlju.

  Moguće je kupati bebu u vodi iz cijevi od trenutka kada je imao svoj pupak izliječen. Postoji mišljenje da je voda iz slavine koja pomaže bebi da se brže prilagodi uvjetima novog okruženja, jer u njemu žive različite bakterije s kojima osoba dolazi u kontakt tijekom svog života. Tijekom prvog kupanja, kako bi se osigurala dezinfekcija pupkovine, otopina morske soli može se dodati u vodu. Kada se kupanje, ljekovito bilje može koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom, jer ima jak utjecaj na djetetovo tijelo, pa je važno znati što se može koristiti u svakom pojedinom slučaju i u kojim razmjerima.

  Trebam li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi

  Postoji mišljenje da se voda za kupanje novorođenog djeteta mora uvijek kuhati: je li to stvarno potrebno, je li potrebno samo kupati novorođenče samo u kuhanoj vodi? Ovo je jedan od najčešćih mitova s ​​kojima se mlada majka suočava. Na pitanje je li potrebno kuhati vodu iz slavine za kupanje novorođenčad, pedijatri će odgovoriti da je poželjno to učiniti samo u prvim vodenim postupcima. Koliko se dugo kupati u kuhanoj vodi novorođenčeta ovisi o brzini ozdravljenja pupčane rane. Obično liječi 18. i 22. dan života bebe. Oni kuhaju vodu samo da spriječe infekciju u rani, a nakon iscjeljivanja takvi postupci postaju nepraktični.

  Koliko dugo kuhati vodu iz slavine za prvo kupanje novorođenčad? Ako se odlučite kuhati za kupanje novorođenčeta vodu, a zatim ga zadržati na štednjak potrebno toliko vremena koliko je potrebno za izravnu ključanja, a zatim možete uliti vodu u kupaonicu i sačekati da se ohladi na odgovarajućoj temperaturi.

  Korištenje kuhane vode za dijete je popraćeno mnoštvom neugodnosti. Hoćete li okupati novorođenče u kuhanoj vodi, i koliko će se i dalje odlučivati ​​za sebe. Mnogi pedijatri slažu se da se u netaknutoj vodi možete kupati novorođenče od prvog dana života. To pomaže da ojača imunitet i spasi majku od nepotrebnih problema. Kako bi se izbjeglo nastanak upalnih reakcija u neželjenoj rani, možete koristiti posebne biljne infuzije koje daju dezinfekciju. Ako odlučite kuhati vodu, učinite to samo u prvih dvadesetak dana, nakon iscjeljenja pupka, takav pothvat će biti beskoristan.

  Organiziramo ispravnu temperaturu vode za kupanje novorođenčadi i starijih osoba bez pregrijavanja i hipotermije

  Koža novorođenčadi je nevjerojatno nježna i mršava. Sposobnost tijela da samostalno regulira temperaturu tek počinje formirati u njima. Zato se djeca tako lako pregriju ili obrnuto zamrzavaju.

  Čak se i jedna odrasla osoba, zdrava osoba može oboljeti od previše vruće kupelji, a što je s novorođenčadi. Ali ako ti i ja jednostavno izađemo i prilagodimo temperaturu za sebe, onda dijete ne može čak ni reći o tome, a kamoli ne podesiti vodu.

  Temperatura vode iznad 38 stupnjeva može dovesti do pregrijavanja djeteta, brzog otkucaja srca.

  Pored toga, vruća voda vodi do otvaranja pore kože. Ako se tijelo odrasle osobe tako očisti od toksina, onda u novorođenčadi, naprotiv, postoji opasnost od infekcije.

  U djece u ovoj dobi još ne samo termoregulacija nego i imunitet. Stoga je rizik zaraze raznih infekcija mnogo veći.

  Ali hladna voda nije bolja. Prvo, u hladnoj vodi, malo je vjerojatno da će beba uživati ​​u kupanju.

  Ali ovo nije najgore. Postoji mogućnost da će urinarni sustav "zamrznuti" u hladnoći. Tada će u zahod za maleno dijete biti prilično bolno. Stoga, temperatura vode za kupanje novorođenčeta bi trebala biti pravilno odabrana.

  Optimalna temperatura vode za kupanje novorođenčeta

  Dakle, na kojoj temperaturi kupovati novorođenče? Danas, svi, pedijatri i roditelji, slažu se da temperatura kupanja novorođenčeta mora biti najmanje 34 ° C, ali ne toplija od 37 ° C.

  Za odraslu osobu, ova temperatura može izgledati malo hladno. Ali novorođenčad se naviknula na to. Amnionska tekućina je obično oko 37 ° C. To jest, upravo je temperatura na kojoj se razvoj djeteta dogodio prije njegova rođenja.

  Ako temperatura vode prelazi 38 ° C, to može dovesti do intenzivnog otkucaja srca i teškog pregrijavanja bebe. Istodobno, hladna voda može mnogo zastrašiti bebu i odvratiti ga od želje da se okupa u budućnosti. U budućnosti, dijete se može bojati kupanja.

  Prednosti plivanja za djecu opisane su u našem sljedećem članku, tamo su također otkriveni razlozi za zabranu vodnih postupaka.

  Ako je temperatura vode unutar navedenog raspona, umbilikalna rana će se ozdraviti mnogo brže. U ovom slučaju, voda će biti korisna za kožu bebe i spriječit će ulazak infekcija.

  Prije nego što umbilikalna rana iscjeljuje, možete plivati ​​samo u kuhanoj vodi. Može se koristiti tekućom vodom za plivanje tek nakon 14. dana života.

  Umbilikalna rana iscjeljuje u vodi brže na 37 stupnjeva.

  Neki se mladi roditelji boje da će se voda ohladiti, a dijete će jednostavno zamrznuti, ali ne biste se trebali brinuti zbog toga.

  Doista, na početku plivanja ne traje više od 15 minuta. Tijekom tog vremena, temperatura kupanja bebe će se smanjiti za najviše jedan stupanj.

  Obrada vode treba započeti na temperaturi od 34-37 ° C. Može se spustiti oko 1 ° C približno svakih 4 dana. Ali vrijedi raditi u umjerenim količinama. Neka djeca vole hladniju vodu, a druge su toplije naprotiv. Iz toga je teže odlučiti na kojoj temperaturi kupovati bebu.

  Važno je znati odrediti je li dijete hladno ili vruće? Ako je hladno, onda se počinje skupljati u malom kvržicu. Počinje drhtati i postane plavo preko svoje gornje usnice. Ako je naprotiv vruće, onda može postati crveno i postati pomalo tromo. U svakom slučaju, beba će početi plakati glasno.

  Na kojoj se temperaturi novorođenčadi okupa, više je ili manje jasno. Međutim, također je važno pratiti zrak. Ako je razlika između temperature zraka i vode prevelika, onda dijete vjerojatno neće voljeti. U skladu s tim, prostor u kojemu se kupanje neće održavati previše. Nemojte zatvoriti vrata.

  U kadi možete dodati travu, kako ga skuhati, vidjeti naš drugi članak o seriji za novorođenčad.

  Tri načina mjerenja temperature kupanja

  Postoje tri načina mjerenja:

  1. Kupite poseban kupka s ugrađenim termometrom.
  2. Koristite dječji termometar za vodu, koji se prodaje u bilo kojoj ljekarni.
  3. Provjerite vodu.

  Metode potvrde navedene su prema redoslijedu njihovih preferencija. Ako je moguće, bolje je kupati se s termometrom. Ako ne možete, jednostavno možete kupiti termometar.

  Posljednju metodu koristili su naše bake. Ako nema posebne kupke ili termometra, provjerite na dodir. Ali za to ne biste trebali koristiti četku, već lakat.

  Ako jednostavno smanjite ruku, nećete osjetiti stvarnu temperaturu, jer se koristi za česte promjene. Ali koža na laktovima je više nježna.

  Ako mjerite vodu lakom, malo se bolje osjećate što će se dijete osjećati.

  U drugom članku naći ćete informacije o tome koliko je pupak ozdravljen u novorođenčadi, što je vrlo važno pri kupanju.

  Neki dječja vole da topliji, a drugi hladniji

  Zapravo, nije tako teško postići optimalnu temperaturu kupanja. Samo trebate imati termometar s tobom. S ostatkom problema ne ustati.

  1. Napunite hladnu vodu u bebenskoj kupelji. Ako beba još nema 14 dana, onda prije nego što se voda kuha.
  2. Mjerimo.
  3. Napunite malo vruće vode prije nego što se na termometru pojavi broj 37. Kako bi termometar odražavao normalnu temperaturu, povremeno bi se voda trebala miješati.

  Važno je staviti toplu vodu u hladnu vodu, a ne obrnuto. Inače, postizanje željenog stupnja bit će teže.

  Što ne raditi

  Danas postoji mnogo informacija o prednostima kaljenja za najmanja. Neki čak preporučuju kupanje novorođenčadi na temperaturi od 25 ° C.

  Zapravo, to ne vrijedi. To može biti vrlo štetno za zdravlje djeteta. Kao što smo već napisali, previše hladna voda može odvratiti dijete od bilo kakve želje da se uključi u vodene postupke.

  Bolje je pričekati malo s kaljenjem prije nego beba ima mehanizam za regulaciju temperature. Ovo je oko dva mjeseca.

  Kako prati novorođenčad, pročitajte sljedeći članak.

  Anna, 27 godina, Saratov

  Počeli smo kupati kćer na 37. mjestu. Za otprilike mjesec dana spustili su ih na 32 ° C. U ljeto, kada je bila jako vruća, okupana su 28. stoljeća. Čini se da dijete ne smrzne.

  Ali ako je temperatura veća od 35 ° C, onda čak i jednostavno odbija sjediti. Naša vrata kupaonice uvijek su otvorena. To se događa, izvadimo mokro ravno u sobu. Do sada, nikad nisam bio bolestan godinu dana, hvala Bogu.

  Victoria, 24 godina, Schelkovo

  Kupamo bebu na 37 ° C. Osjećam se sjajno. Jednom se okupao na 38 ° C ili 39 ° C (muž se žalio da je hladno, trebao je toplinu).

  Dijete nije moglo stajati čak ni 5 minuta. Počeo je vikati glasno, a onda je nekako postalo loše. Tako kažem iz vlastitog iskustva, trebate negdje 36-37 stupnjeva.

  Elmira, 26 godina, Samara

  Isprva smo izmjerili termometar, ali dijete je vrištalo poput kriške. Ne znam zašto, možda je to bilo malo ili je termometar bio slomljen.

  Tada su počeli mjeriti lakat.

  Maria, 35 godina, Lugansk

  Bolje je plivati ​​s 37 ili 38 stupnjeva. Svake se tjedan može svježem vodom hladiti vodom.

  No, manje od 30 ° C, već je previše hladno.

  Olga, 26 godina, St. Petersburg

  Čitala sam s Dr. Komarovskyom da se trebate okupati na 25 stupnjeva. Ali iskreno, jednostavno se nisam usudio to učiniti. Nekoć je činila 36-37 ° C, stavila krug na dječje vrat i mirno je plivao u kadi.

  Čak i na toj temperaturi bio je vrlo aktivan. Tada je samo dobila, hranila ga i odmah zaspao.

  nalazi

  Puno kada kupanje djeteta ovisi o majci, već o njezinom stavu. Obično u adolescenciji, strah od vode bio je uočen u onoj djeci čije su se majke jako bojale tijekom prvog kupanja. Djeca podsvjesno čitaju signal da je kupanje opasnost i strah.

  Djeca u djeliću sekunde čitaju psihološko stanje majki i popravljaju ga za život. Ako je u procesu kupanja nešto što vam smeta, bolje je sve provjeriti nekoliko puta.

  Međutim, ako ne možete prevladati svoj strah, onda je bolje povjeriti proces kupanja tata beba.