Mješovita voda za hranjenje

Bol

Voda je izvor sveg života na zemlji, a niti jedan živi organizam neće preživjeti bez njega. Što se tiče tijela novorođenčeta? Je li mu potrebna voda? I ako je potrebno, u kojim količinama i iz kojeg mjeseca?

U ovom članku ćemo vam reći je li potrebno dati vodu novorođenčadi, zašto i kada to učiniti, te kako ispravno voditi dijete.

Zašto dijete treba na IV?

Svi pedijatri slažu se o mišljenju da dijete koje je hranjeno majčinskim mlijekom ne smije biti hranjeno ili uopće ne davati vodu. No, treba li voda djeci koja se hrane prilagođenom formulom za mlijeko?

Kao što znate, dojenčeta sadrži više proteina, što znači da je gusta i hranjiva za bebu. Za razliku od majčinog mlijeka, koji je podijeljen na "prednji" (više tekući) i "natrag" (više gusti) mlijeko, smjesa za djecu je homogena i jednako gusta u dosljednosti.

Poznati liječnik Komarovsky solidarnosti je s tim mišljenjem i smatra da postupak hranjenja novorođenčeta na umjetnoj hrani s vodom bitan atribut.

Dodatna pravila

Moguće je ponuditi vodu novorođenčadi već od prvog tjedna umjetne hranidbe. Posebnu pozornost treba posvetiti dječjoj stolici. Ako se od samog početka promatra konstipacija, voda će postati neophodni pomagač.

U slučaju kada se probavni sustav djeteta dobro savladava asimiliranjem i uklanjanjem mliječne hrane, voda se može početi konzumirati od 28. dana.

Kada dati malo vode?

Dajte bebu vodu što je češće moguće između hranjenja s formulom mlijeka. U redu je ako dijete odbija piti - to znači, u ovom trenutku, ravnoteža tekućine u tijelu je normalna i ima dovoljno vode koju dajete za vrijeme obroka.

Najbolje vrijeme za piće je jedan sat prije ili jedan sat nakon hranjenja. Ne biste trebali ponuditi djetetu mnogo vode prije glavnog obroka, jer volumen njegove ventrikule nije veći od 250 ml, dakle, što više pije, manje će jesti.

Kako ponuditi?

Vodu treba ponuditi djetetu! Unatoč činjenici da je novorođenčad još uvijek prilično mala i bespomoćna, već zna koliko tekućine i hrane treba. Bolje je ponuditi često i "lagano" nego prisilno uliti neželjeno piće.

Dijete može piti vodu:

 • iz boce s bradavicom;
 • iz žlice;
 • iz štrcaljke bez igala.

Koliko tekućina treba beba?

Dnevna stopa potrošnje vode od strane djeteta je individualna. Veličina se kreće od 50 do 200 ml dnevno. Naravno, morate uzeti u obzir različite čimbenike:

 1. klima;
 2. aktivnost djeteta;
 3. dosljednost hrane i još mnogo toga.

Stoga - vodite instinktima vaših mrvica. Za točan izračun dnevne stope, obratite pozornost na količinu mješavine koju pijete, tj. volumen tekućine treba odgovarati volumenu jednog obroka.

Dakle, ako dijete jede 120 ml smjese za jedan hranjenje, tada dnevni dio vode odgovara ovoj slici. Ova se količina distribuira cijeli dan i noć ako novorođenče treba noću piti.

Što vodu?

 • Najkorisnije piće za bebe bit će posebna dječja voda kupljena u apoteku ili u trgovini. Sadrži potrebne minerale i vitamine za dječje tijelo. Prije kupnje takve vode svakako provjerite datum isteka.
 • Prikladna i mineralna voda bez plina. Glavna stvar je da nije posebno obogaćena solima i nema dodatni okus.
 • Korisna voda se može napraviti sami kod kuće. Za ovaj idealni filteri za vodu u obliku plastičnih vrčeva. Nemojte zaboraviti samo na vrijeme da promijenite uložak i svakodnevno ažurirate vodu.
 • Kuhana voda također može biti prikladna za nadopunu. Međutim, mora se imati na umu da proces kuhanja ubija sve korisne osobine vode, čineći ga tek tekućinom za zaustavljanje žeđi.

Što bi trebala biti temperatura?

U prvih dana hranjenja, temperatura vode trebala bi biti što je bliža djetetovoj tjelesnoj temperaturi - 36 stupnjeva. Tijelo se brže apsorbira toplom vodom jer ne treba trošiti dodatnu energiju za grijanje ili hlađenje.

Zatim možete postupno smanjiti temperaturu, dovodeći do sobne temperature. Tako će za 2-3 mjeseca biti 20-22 stupnja.

Što ako dijete ne pijete vodu?

Uvijek slušajte želje bebe i ako on odbija piti ili pojesti nešto - nikada ne inzistira. To može dovesti do potpunog odbacivanja neke vrste tekućine ili hrane. Pričekajte trenutak i ponovo ponudite. Dajte svom djetetu da odabere kakvu će vodu piti - mineralna, kuhana, posebna vrtić.

Što učiniti kada dijete odbija piti? Korisni savjeti:

 1. Možda novorođenčad ne voli temperaturu vode - onda, sljedeći put, dati ga toplije ili hladnije.
 2. Također možete eksperimentirati s različitim bocama - dobiti jedan dizajniran samo za vodu. Sve bebe imaju oblikovanu memoriju, a vaše mrvice jednostavno se pitaju zašto boca tekućine dolazi iz različitih "ne-mliječnih" okusa. Neka posuđe za vodu bude svijetla, sa šarenim crtežima. Mnoga djeca vole boce s ručkama ili s posebnom rupom na sredini u koju se mogu držati prstiju.
 3. Ako vam daju vodu iz žlice, pobrinite se da je izrađena od posebnog silikonskog materijala - takve žlice su tople, za razliku od običnih čajnih, a neke također mijenjaju boju, signalizirajući previše vruću vodu ili hranu. Takve žlice mogu biti od interesa za bebu, stoga nemojte ga uzrujati ako želi dirati, igrati s njom.
 4. Možete postaviti primjer za bebu pijanjem najprije iz boce ili iz žlice i pokazati kako je ukusno s oponašanjem ili nekim gestikulacijama. Kad se dijete ponavlja nakon vas, svakako ga slavite.

Korisni videozapis

S videozapisa saznat ćete trebate li dodati bebe. Što WHO kaže o ovom pitanju:

zaključak

Dakle, očito je da je voda važna komponenta u izborniku novorođenčeta koja se hrani prilagođenom formulom mlijeka. Slobodno ga ponudite svojoj bebi u raznim varijantama i odaberite najdražu i najkorisniju opciju.

Kako i koliko davati vodu novorođenčadi kada se miješa hranom po danu

Kada dijete odlazi na odraslu hranu, potrebno je piti vodu - svi pedijatri jednoglasno se pridržavaju ove točke gledišta. Ali mišljenja liječnika se razlikuju kada se radi o prvim mjesecima života prije uvođenja komplementarne hrane. Sporovi o tome je li voda potrebna za mješovito hranjenje, ne smirite se do sada.

Hoće li vodu dati kada se mješovito hranite?

Vjeruje se da s bilo kojom vrstom hranjenja dijete ne treba dodatni izvor tekućine. Majčino mlijeko sadrži 90% vode, a prilagođena smjesa razrijeđena vodom - prema logici, dječja prehrana sadrži dovoljno tekućine.

U slučaju majčinog mlijeka ovaj položaj je ispravan: doista, zadovoljava djetetovu potrebu za tekućinom za 100%, osim u posebnim slučajevima, na primjer, kada je dijete bolesno.

Prilagođena smjesa sadrži više proteina, a dodatna tekućina može biti potrebna za probavu malog tijela. Stoga se preporučuje od prvog dana dodavanja mješavinom za hranjenje novorođenčeta.

Ako mješovito hranjeno dijete pita da jede kratko nakon jela, trebate mu ponuditi vodu.

Dr. Komarovsky vjeruje da je, kada se mješovito hranite, potrebno voditi bebu. To objašnjava rekavši da roditelji ne mogu utvrditi je li dijete gladno ili žedno, i hraniti ga kad je žedan. Kako biste izbjegli probleme kao što su zatvor i prekomjernu težinu, morate slijediti način hranjenja.

Kako napraviti dijete?

Roditelji trebaju slijediti jednostavne smjernice za hranjenje bebe.

 1. Zalijevanje s mješovitim hranjenjem bolje je od žlice. Voda ima više tekuće konzistencije od mješavine, tako da je lakše istjecati iz bradavice, a beba, koja je navikla na zasićenje bez napora, u potpunosti može napustiti dojku.
 2. Ponuda, a ne sila. Ako je s dobrim zdravljem dijete ispalo malo vode, to znači da nije žedan.
 3. Ponudite vodu između jela, najkasnije 1,5 sata prije sljedećeg obroka. Voda donosi osjećaj zasićenja, a ako beba napije neposredno prije obroka, neće pojesti količinu mješavine ili mlijeka koje mu se daje.
 4. Posebno ograničite unos tekućine prije dojenja, tako da beba sniježi aktivnije i time izaziva povećanu laktaciju.

Koliko vode treba dijete?

Izračunajte koliko vode treba djetetu do šest mjeseci s mješovitom hranom, jednostavno: umnožite broj mjeseci za 10 - i dobit ćete približan dnevni volumen vode.

Dijete može popiti puno manje ili potpuno odbiti vodu. Ako se u isto vrijeme osjeća dobro, njegova tekuća potreba je potpuno zadovoljena.

To se ne odnosi na slučajeve gdje postoji visok rizik od dehidracije: bolesti, topline, visoke temperature nakon cijepljenja.

Kada se djetetu daju komplementarne hrane, dnevni volumen vode kreće se od 100 do 200 ml.

Kakvu vodu za dijete?

Kada hrana za mješovito hranjenje može hraniti istu vodu koju koristite za uzgoj mješavina. Ako ste navikli kupiti posebnu bebu vodu za te svrhe, onda je vrijedno da hranite bebu.

Takva voda ne zahtijeva vrenje, dok je suprotno često napisano na ambalaži. To je sigurnosna mreža proizvođača, u stvari, flaširana voda je sigurna pod odgovarajućim uvjetima skladištenja. Obično se drži u otvorenoj bočici 3 do 5 dana - nakon tog razdoblja se ne preporuča dati vašem djetetu.

Uobičajena voda iz slavine je također prikladna za nadopunu. Da biste ga očistili, morate koristiti filtriranje i ključanje. Kako bi ubio sve patogene i uklonio klor, voda koja je pročišćena filtrom treba kuhati najmanje 3-5 minuta.

Optimalna temperatura vode za bebu iznosi 36 stupnjeva. Ako hranite bebu noću, možete dati hladnjak za vodu.

Posebni slučajevi kada beba treba vodu kada se miješa hranjenje

Ponekad se dijete mora zalijevati iz medicinskih razloga kako bi izbjegao dehidraciju. Sljedeći simptomi bi trebali biti signal za hitnu akciju:

 • mokrenje manje od 8 puta dnevno;
 • suhe kože i sluznice;
 • tamni, koncentrirani urin;
 • proljev;
 • povišena tjelesna temperatura.

Ne morate čekati konzultacije s liječnikom ako primijetite jedan od ovih znakova. Dajte kapljici vodu na obaveznoj i hitnoj osnovi. Štoviše, ako vam je uzrok simptoma nepoznat, morate nazvati hitnu pomoć.

Često se piće također preporučuje ako je dijete u toploj, začepljenoj sobi ili u apartmanu sa suhim zrakom tijekom sezone grijanja većinu vremena.

Trebam li vodu nakon uvođenja komplementarne hrane? Definitivno da. Nedostatak tekućine može dovesti do zatvora i drugih poremećaja crijeva.

Opće načelo mješovitog hranjenja: količina vode ovisi o količini majčinog mlijeka u prehrani dojenčadi - što je manje, to je češće vrijedno ponuditi dječju vodu.

Nadopunjavanje djeteta vodom tijekom mješovite prehrane

Julia Vodulka, samo pišite da vam je potrebno 60 ml dnevno za piće, ona je dobra ako ima 20 pića

Voda se može dati, ali je u bocama korisnije. Postoje spremljeni vitamini, kada kuhaju, umiru.

Julia, dajete li kuhanu vodu ili običnu vodu iz boce? Koliko pijete dnevno?

popiti se samu čašu (kompot) suhih marelica, dala sam Plantex (djeca ga vole)

Dao sam, lože su također imale problema s stoolpom, iako je liječnik rekao da je dobro piti, liječnik je rekao da piju više, stariji sol malo pio u mokraći, pa je ona dala nazalna, dobro, ona je samo gurnula bocu češće, također pili malo na vrijeme ili žlice su dale svakih pola sata, samo kuhali mjesecima do 3 vjerojatno i potom iz filtera

Dao sam sabsimplex od kolike, nisam imao nikakvog utjecaja na stolac) jedete li vrhunski semilac ili normalno?

Koliko puta dnevno hraniti novorođenče s mješavinom?

Što je umjetno hranjenje?

Pravila odabira

 • sastav prehrane
 • odraslih beba
 • svoju težinu
 • značajke tijela,
 • reakcije na hranu.
 • svoju težinu
 • značajke tijela,
 • reakcije na hranu.

Razlozi zamjene

 1. Alergija na pripravak (jak osip).
 2. Zahtijeva drugu prikladnu za dob.
 3. Zbog bolesti (zahtijeva poseban sastav s ljekovitim svojstvima).
 4. Prestanak porasta tjelesne težine.

Koliko često mogu mijenjati umjetne mješavine

 1. Osip može proći sljedeći dan.
 2. U večernjim satima poboljšana je disfunkcionalna stolica.
 3. Trbuh ne ozlijedi sljedećeg jutra.
 4. Nema regurgitacije i slično.

Umjetne mješavine za hranjenje - vrste i sorte

 • suho, tekuće,
 • svježe i fermentirano nadomjeske mlijeka za majčino mlijeko,
 • Redovita (u sastavu sliči malom majčinom mlijeku) i prilagođava se (što je sličnije moguće).

Sorte formule za umjetno hranjenje novorođenčadi

 1. Maksimalno prilagođeno: s najvećim stupnjem sličnosti s majčinim mlijekom.
 2. Vrlo prilagođeno: zahvaljujući prisutnosti taurinske kiseline, prehrana je idealna za preuranjene bebe.
 3. S manje prilagodbe: od suhog kravljeg mlijeka, bez sirutke, ali s ostalim parametrima prilagodbe.
 4. S djelomičnom prilagodbom: bez sirutke, s nepotpunom prilagodbom ugljikohidrata i masti, škroba i saharoze; neprihvatljivo za novorođenčad.
 5. Posebna: za posebne slučajeve kada je potrebna posebna prehrana (bebe s oslabljenim imunitetom, prerano).
 6. Liječenje (bez laktoze, soja, polu-elementarno, s zgušnjivačima - s alergijama, oštećena apsorpcija hrane u crijevima, mala težina, kršenja crijevne flore itd.).

Koliko često hraniti novorođenče s mješavinom - način hranjenja

Kako ući mješavina - pravila kuhanja

Pravila za pripremu mliječne formule i hranjenja

Kako izračunati potrebnu količinu mješavine hrane

 • u prva dva mjeseca života - 1/5 tjelesne težine,
 • u 2-4 mjeseca - 1/6,
 • u 4-6 mjeseci - 1/7,
 • nakon pola godine - 1 / 8-1 / 9.

Koliko hrane treba u jednoj hrani?

Kako hraniti mješavinu bebe

 1. Prije dovođenja praha ili tekućih proizvoda pomiješanih s dječjom vodom treba provjeriti temperaturu rezultirajuće mase (ne smije biti veća od 36,6-37 stupnja).
 2. Važno je napomenuti da beba ne proguta zrak tijekom usisavanja.
 3. Ne koristite neiskorištenu mješavinu.
 4. Dijete bi trebalo biti u polu-vertikalnom položaju.
 5. Nakon jela, jela i mačja trebaju sterilizirati kvalitetu.

Koliko puta na način hranjenja

Pravila za umjetno hranjenje - ostali savjeti

 1. Prilikom kuhanja uzmite smjesu čistom žlicom za mjerenje.
 2. U prvih dana žetve željene količine, dodajte na 10-20 ml. Kada se prehrambeni način bebe "umjetno" poboljšava, broj će biti lakši za podizanje.
 3. Da, mlijeko tijekom umjetnog hranjenja duže je u trbuhu, a stoga se uspostavlja režim. Ali ako je dijete jako zabrinuto oko 15-20 minuta prije hranjenja, nemojte mučiti - hraniti.
 4. Bradavica treba biti s normalnom, a ne velikom rupom - mlijeko ne teče u potocima, već kaplje.
 5. Držite bocu na takav način da mlijeko ispunjava vrat. Inače, gutanje zraka s mlijekom, dijete će zanositi.
 6. Ne ostavljajte ga samo s rogom - gužva može gušiti.
 7. Nemojte se hraniti tijekom spavanja.
 8. Otiđite na kliniku ako primijetite česte regurgitacije, nedovoljno povećanje težine i visinu, česte (više od tri puta dnevno) stolica s neprobavljenim grudima, bilo kakvu anksioznost prije ili poslije jela.

Plus umjetno hranjenje

 1. Možete povjeriti hranjenje vašeg muža ili nekoga iz vaše obitelji i ostaviti na poslu.
 2. Hranivši dijete na taj način, majka zna koliko hrane treba. Budući da odmah primijetite zdravstvene probleme.
 3. Možete, za razliku od majke koje dojite, i dalje jesti kao i prije.
 4. Nisu vam prijeti mastitis i drugi problemi koji proizlaze iz dojenja.
 5. Zbog duže probavljive smjese smanjuje se broj obroka. Dakle, možete posvetiti mnogo više vremena za sebe, svoju obitelj i vaš omiljeni posao!

Nove promocije

Popularni postovi

Kako uzeti goji bobice? Goji plodine - dokazani alat koji pomaže ne samo da poboljšava vid ili ojačava imunološki sustav, već i izgubi težinu. O tome koliko i kako ih piti, pročitajte naš članak.

Prednosti i mane kontracepcije IVF-a U našoj zemlji, problem neplodnosti postao je aktualno pitanje za mnoge parove. ECO je dostojan način izlaska. Saznajte glavne prednosti i nedostatke IVF-a.

Varanje: Nisam kriv, došao je! Govoreći o ljubavnom trokutu sa položaja ţrtve-ţene, naravno, prihvaća se prvo kriv "ovo" koje je privuklo vjernike u mreţu. Netko nadalje gradi logički lanac i počinje razumjeti

Ne smije se: Yevgeny Petrosyan i Elena Stepanenko razveli 65-godišnja Elena Stepanenko podnijela je sudu sudski spor o podjeli imovine koja je zajednički stekla u braku s 72-godišnjim Jevgenijem Petrosyanom. Khamovnichesky sud će razmotriti tvrdnju glumice. Elena namjerava dobiti pic

10 jednostavnih savjeta za sretne roditelje 10 riječi i radnji koje će vam pomoći u komunikaciji s djetetom. Često zaboravljamo na jednostavne radnje i riječi koje nam pomažu u izgradnji odnosa s djetetom, kao i sa voljenima.

Je li potrebno (i može li biti) davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem? Čašica

Novorođeno dijete s užitkom sisati grudi ili bocu, redovito šalje svoje prirodne potrebe, razvija se prema svojoj dobi. Čini se da je sve u redu, ali gotovo svaka mumija ima mnogo mogućnosti situacije "Radimo li sve u redu?". Jedno od ovih problema je problem s "žeđom" djeteta. Je li moguće davati vodu novorođenčadi, i treba li joj dodatna tekućina, osobito u vrućoj sezoni?

Je li pitka voda potrebna novorođenčad

Izgleda da je pitka voda jednostavno neophodna za svaku osobu, osobito vrlo malu. Međutim, u slučaju bebe, sve nije tako jasno. Dakle, je li potrebno običnu vodu novorođenčadi ili je li netko bez nje? A ako možete dati vodu, od kada, odakle?

Potreba za pitkom vodom djeteta ovisi o načinu prehrane djeteta: dojenčadi, umjetnom ili mješovitom.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Dilema vode za piće za bebu brzo se može riješiti ispitivanjem sastava majčinog mlijeka. Majčino mlijeko sadrži 90% vode u svom sastavu, a preostalih 10% sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, bitne elemente u tragovima i vitamine. Kao što vidite, tijekom dojenja novorođenče dobiva dovoljnu količinu vode.

Pitanje hoće li voditi novorođenčadi tijekom dojenja ima sljedeće rješenje: dijete ne treba vodu. Uostalom, prekomjerna količina tekućine popunit će mali volumen trbuha djeteta i neće doseći potrebnu količinu majčino mlijeka. Kao rezultat toga, majka će morati dekantirati višak, inače će količina mlijeka proizvedenog u dojkama oštro pasti.

Do dva mjeseca da bi djeteta voda ne vrijedi. U trećem mjesecu, na vrućem vremenu, ako se dijete znojenje ili suši u ustima, možete mu ponuditi vodu, ali samo iz žlice. Prvo, uporaba boca s bradavicom često dovodi do odbacivanja sisanja dojke (kada sisanje iz boce, beba stavlja manje napora). Drugo, u budućnosti će biti manje problema s hranom, jer će se beba već naviknuti na žlicu.

Ono što je najvažnije, voda bi trebala biti ponuđena, ali ne prisiljena piti. To bi trebalo biti učinjeno između malih količina hrane (jedan ili dva gutljaja). Dijete "zna" najbolje od svega što im je potrebno: on to želi, pije vodu, ali ne, on će samo ispljunuti. I bolje je staviti bebu na prsa češće u vrućem vremenu, jer prvi dio mlijeka nije jako masno (čak ima plavkastu boju) i dijete može bez vode.

Čitamo detaljno:

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

U usporedbi s pripravkom majčinog mlijeka, prilagođene smjese sadrže više proteina. Stoga, kada se umjetno hranjenje bebe mora zalijevati od prvog dana između hranjenja. Količinu vode koju pijete nije potrebno dodati količinu hrane, a vodu dijete ako je potrebno. Umjetne bebe mogu se zalijevati iz boce ili žlice.

Kada mješovito hranjenje može malo dojiti bebu, ali u nekoliko manjih količina. U prosjeku, malo dijete može piti 100-200 ml vode dnevno.

Čašica

Hiccup je iznenadna kontrakcija dijafragme i zidova laringoze. Za djecu mlađu od jedne godine, štucanje su normalne, jer su funkcije dijafragmatičkog mišića u ovom dobu lako uzbudljive. U bebama uzrok štucanja može biti hipotermija, zrak koji ulazi u želudac tijekom hranjenja, žeđ, nervozna agitacija, akumulacija plina u crijevima.

Da biste se riješili štucanja, samo trebate ukloniti njezin uzrok. Kada je hipotermija potrebna za zagrijavanje bebe. Zrak iz trbuha će otići, ako ga nosite okomito. Uzrok štucanja će eliminirati nekoliko gutljaja tople pitke vode. Plinovi u crijevima pomoći će donijeti infuzija sjemena kopra, ili, položiti na trbuh, toplu pelenu.

Dakle, možete dojiti bebu s štucanjem. Voda će pomoći osloboditi grčenje dijafragme, uklanjajući uzrok štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

Sada u ljekarnama i specijaliziranim dućanima za djecu možete kupiti posebnu flaširanu vodu za novorođenčad. Ova voda sadrži uravnoteženi sastav soli i minerala za određenu dob, što je naznačeno na pakiranju. Ako je nemoguće kupiti takvu vodu, uobičajeno će kuhana i ohlađena na sobnu temperaturu.

Dojenje do šest mjeseci potrebno je piti vodu u dva slučaja: kada ima groznicu ili proljev. Ali čak i uz bolest i majčino mlijeko savršeno se nositi sa zadacima. To će vratiti nedostatak tekućine koja proizlazi iz znojenja i može otopiti lijek za bolesno dijete. Dijete dobiva dodatnu tekućinu za koliku u trbuščiću kada vodu djetetu uz izvarak kopra ili sjemena komorača.

Nakon šest mjeseci, možete početi davati vodu uz mamac. Najbolje je uliti u osobnu šalicu bebe i piti od njega ili, u ekstremnim slučajevima, iz žlice. Nije potrebno koristiti bocu s bradavicama za navodnjavanje bebe.

Bilo je potrebno davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem. Pomaže li voda vodom?

Čak i ako se dijete pravilno aplicira na dojku ili jede iz boce, a razvijanje u skladu sa svim postojećim normama, majke često imaju teško pitanje: je li vrijedno dati djetetu malo vode? Naročito često majke doživljavaju fluktuacije oko zalijevanja, ako je vruće vrijeme izvan prozora. Što ako dijete osjeća žeđ? Možda će voda naštetiti njegovu tijelu? Naći ćete odgovor čitajući ovaj članak.

Trebam li davati vodu dojenčadi?

Naravno, potreba za vodom za bilo kakav živi organizam je dokazana činjenica. Bez vode, osoba može živjeti puno manje nego bez hrane. Međutim, s novorođenčadi, sve je daleko od toga da bude tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled.

Dakle, je li vrijedno davati vodu bebama i iz koje dobi je potrebno učiniti?

Pedijatri tvrde da je djetetova potreba za vodom izravno proporcionalna onoj koju hranu dobiva.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Da biste shvatili trebate li hraniti bebu koja je dojena, trebate reći nekoliko riječi o sastavu majčinog mlijeka. 90% mlijeka se sastoji od vode, samo 10% pada na udio proteina, masti, ugljikohidrata i mikroelemenata potrebnih za normalni razvoj djeteta. Očito je da dijete koje jede isključivo majčino mlijeko prima tekućinu u traženom iznosu.

Stoga, odgovor na pitanje je li potrebno davanje vode djetetu sigurno će biti negativan. Dijete ne pati od žeđi, ali višak tekućine može naštetiti njegovu tijelu. Voda će ispuniti bebu želudac. Kao rezultat toga, neće moći dobiti količinu mlijeka koje mu treba. Osim toga, majka će biti prisiljena dekantirati višak tako da količina proizvedenog mlijeka ne počinje smanjivati.

Davanje vode za dijete nije potrebno dok ne dostigne dva mjeseca života. Nakon toga, ako je dijete jako znojavo ili usta suha, moguće je malo vode. Voda se daje samo žlicom. Ako vam je voda iz boce, dijete može prestati uzimati dojku: to je zbog činjenice da je "izlučivanje" tekućine iz boce, dijete stavlja daleko manje napora. Osim toga, u budućnosti neće biti problema s dodatkom, jer će se dijete naviknuti na žlicu.

Glavna stvar koju mame trebaju zapamtiti je da treba ponuditi vodu. Ni u kojem slučaju ne možete prisiliti vodu. Potrebno je davati vodu u intervalima između hranjenja u par gutljaja. Vaša beba najbolje zna što mu treba: ako ne osjeti potrebu za vodom, jednostavno će ga uništiti. U vrućoj sezoni vrijedi primjenjivati ​​bebu češće u prsa: zbog činjenice da prvi dio mlijeka ne sadrži puno masti, dijete će se moći piti.

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

Formule namijenjene umjetnoj hrani sadrže puno proteina. Stoga, ako dijete jede smjese, mora ponuditi vodu iz prvih dana života između obroka. Voda bi trebala biti potrebna. Vodu treba dati i iz žlice i iz boce.

Ako je beba mješovita, trebate mu dati i vodu, iako u nešto manjem volumenu. U prosjeku, dijete bi trebalo piti do 200 mililitara vode tijekom dana.

Trebao bih dati vodu kad zujam?

Hiccup je nehotična kontrakcija mišića grkljana i dijafragme. Djeca mlađa od jedne godine starih štucanja vrlo često. To je zbog činjenice da mišići dijafragme kod djece karakteriziraju povećana pobudnost. Uzrok štucanja može biti overcooling, nervous overexcitement, zrak ulazi u želudac, kao i višak plina u crijevu.

Ako beba počne štucanje, prva stvar koju treba učiniti jest eliminirati uzrok štucanja. Ako je dijete hladno, trebate ga zagrijati, a zrak iz trbuha će napustiti, ako držite dijete "stupac". Može pomoći nekoliko gutljaja malo zagrijane vode. Iz plina će se riješiti infuzije sjemena kopra ili toplog pelene, postavljene na trbuh.

Dakle, potrebno je hraniti dijete s štucanjem: to će omogućiti uklanjanje uzroka štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

U ljekarnama i specijaliziranim maloprodajnim mjestima posebna voda se prezentira za dojenčad. Ova voda sadrži soli i elemente u tragovima koji su potrebni za razvoj djeteta. Ako kupite posebnu vodu nije moguće, možete kuhati i ohladiti na ugodnu temperaturu obične vode.

Djeca koja nisu šest mjeseci trebaju vodu u dvije situacije: s proljevom ili vrućinom. Međutim, čak i ako je dijete bolesno, redovito majčino mlijeko će vam pomoći da se nosite sa žeđi. U mlijeku možete također otopiti lijekove koje dijete mora uzeti. Ako vaša beba ima kolikiju, trebali biste mu dati izvarak sjemena.

Nakon što se uvede komplementarno hranjenje, voda se mora dati bez iznimke. Preporučljivo je voditi dijete iz vlastite šalice, odbijajući bocu s bradavicom.

Umjetno smrvljena voda

Sadržaj bjelančevina u prehrani umjetnog mlijeka je veći od onog koji je zahtijevao dijete. Smjesa je gore apsorbirana od majčinog mlijeka, gdje je protein sadržan u traženoj količini, pa je voda tijekom umjetnog hranjenja ključna. Aktivira izlučivanje metaboličkih proizvoda.

Dodatno piće s umjetnim hranom

Dojena beba ne treba vodu, jer sadrži oko 87% u majčinom mlijeku. Osim toga, enzimi sadržani u mlijeku pomažu probavu. Nažalost, industrijska mliječna formula je teže probaviti, a mrvice trebaju dodatno piće!

Znakovi potrebe za dopunjavanjem su znakovi dehidracije:

 • suhu kožu usnica;
 • potopljeni izvor;
 • rijetko mokrenje (manje od 20 puta dnevno).

Vodicka može biti hladnija od prilagođene mješavine tijekom hranjenja. U dobi od 1-2 mjeseca, zagrijte ga do 26-30 ºС i do 20 ºС za stariju dob.

Budite sigurni da ćete hraniti djecu uvođenjem komplementarne hrane, budući da je potrebna čvrsta hrana za piće.
Sam karapuz pokazuje zanimanje za piće - on pruži ruke, udari ruke, što znači da želi piti!

Preporuča se hraniti bebu nakon hranjenja s mješavinom i u intervalima između obroka.

Dobna dnevnica:

 • Novorođenče do 2 mjeseca - 500-700 ml;
 • Od 2 do 6 mjeseci - 1000 ml;
 • Od 6 do 12 mjeseci - 1200 ml.

Taj iznos uključuje volumen vode za pripremu tvornice i komplementarne hrane.

Ako vodu malu djecu stavite žlicom, prije nego što uvede komplementarnu hranu, što će uvelike olakšati proces istraživanja novih proizvoda, dijete će više podržavati nadolazeće promjene.

Kada pije apsolutno neophodno?

Postoje situacije kada beba treba veću vlagu nego inače:

 1. Tijekom sezone grijanja, sobe su često previše vruće. Situaciju pogoršava nedovoljna vlažnost zraka. Često, roditelji su nerazumno ponovno osigurani. Rijetko se zrače jer se bore na nacrtima, što još više čini klimu u prostoriji - vlažnost zraka pada na 40% ili manje. Udobna temperatura zraka u prostoriji - +20 ° C, a vlažnost - 50-65%! Ako je soba vruća i zrak suviše suha, mlađi muškarac pati od dehidracije. Nedostatak vlage u dnevnoj sobi dovodi do povećanog disanja mrvica, smanjuje zaštitne funkcije njegovog tijela. Može uzrokovati koliku kako bi gutanje bilo teško.
 2. Vruće ljetne dane djeca teško pate. Zbog pregrijavanja, znoj se i intenzivno gube potrebnu vlagu.
 3. Tijekom bolesti, kada se povećava temperatura, dehidracija također dolazi brzo.
  Potrebno je zaustaviti proces gubitka vlage. Kod teških napitaka, mokrenje postaje sve češće. Uz urin, patogeni odlaze, oporavak je brži.
 4. Mnogo novorođenčadi može doživjeti žuticu. Ako traje duže od 3 tjedna, pedijatar će propisati odgovarajuće lijekove i dodatno piće za rano uklanjanje bilirubina.
 5. Ako dijete pati od kolike, malo toplog napitka može brzo riješiti ovaj problem. Artificialists najčešće pate od nadutosti zbog poteškoća u probavljanju određene hrane. Za veću učinkovitost, ponudite vodu za bebe zajedno s uobičajenom. Posebne dječje čajeve, kamilice iz usta, također dobro pomažu.
 6. Artificialists često pate od zatvora zbog poteškoća s probavom smjese, nedovoljne pokretljivosti crijeva. Stoga je vrlo važno odmah nakon glavne hranidbe ponuditi djetetu piće koje će on voljno prihvatiti. Dodatna tekućina pomaže očistiti tijelo raspadljivih proizvoda, potiče crijevnu probavu.
 7. Hiccup se zaustavlja ako dijete dobije malo zagrijanu tekućinu.
 8. Počinjem komplementarne hrane neophodno popiti piće.

Kakvu vodu je sigurno piti?

Preporučljivo je voditi mrvice s tekućinom u bocama. Dopuštena je kuhana voda, ali nije korisno. Vodichka, kuhana, prema znanstvenicima "mrtav". Osim toga, kad je kuhano ubijeno, ne sve patogene bakterije. Voda koja se uzima iz slavine središnjeg vodoopskrbe čak može biti i opasna. Sadrži klor koji se ne izlučuje iz tijela i posebno je štetan za razvoj djece.

Uzimanje vode iz otvorenih izvora (bušotina, bušotina, izvora itd.) Također ne rješava problem jer su često prisutni nitrati i opasni mikroorganizmi. U sastavu se često nalazi željezo i prekomjerna količina soli. Mineralna voda i soda također su kontraindicirani.

Nepoželjno je koristiti vodu iz podsustava, to je sigurno piti samo za odrasle. Učinkovito koristite filter za bebe za čišćenje. Izrađene su od visoko kvalitetne sigurne plastike. Pripremite sva jela pročišćenom tekućinom i upotrijebite ga kao dodatni napitak.

Kupnja flaširane vode u ljekarnama ili trgovini, paket bi trebao biti označen s podacima o dobnoj skupini, na primjer, "0+". Također na bocu treba navesti podatke o sastavu. Sadrži manje minerala: kalcij, kalij, magnezij i natrij nego slični proizvodi za odrasle. Podvrgava se ultraljubičastom čišćenju, ne zahtijeva vrenje. Proizvod je prikladan 24 sata nakon otvaranja boce, pod uvjetom da je pohranjen u hladnjak.

Brodovi na bilju i voću

Decoctions bilja i voća može poslužiti kao dodatni izvor vlage, vitamina i elemenata u tragovima opskrbu rastući organizam.

Dopušteno je koristiti za dopunu:

 • Izgaranje kamilice daje protuupalni učinak. Pomaže da se riješite dišnih bolesti, upale u želucu i crijevima.
 • Dodajte vodu. Treba ga kupiti u ljekarni ili napraviti izvarak zrna koplja. To će zadovoljiti potrebu za vlagom i ublažiti meteorizam.
 • Izgaranje koromača eliminira nadutost u crijevima.
 • Dopušteno je koristiti biljne čajeve, koje se prodaju u trgovini ili ljekarni. Pazite na informacije o pakiranju. Piti moraju biti dobri za dob, tako da ne uzrokuju štetu. Često u piće za djecu mlađu od godinu mente sadašnjosti, matičnjak, malina, đumbir, vapno.
 • Brodovi na bobicama i plodovima preporučuju se od šest mjeseci starosti.
 • Što se tiče ranog uvođenja čaja u dječjom izborniku od pedijatara, mišljenja se razlikuju. Ali još uvijek ne biste trebali dati prije 6 mjeseci. Počnite s slabim crnim čajem, jer zelena sadrži više tanina i teina. Nemojte koristiti vrećice čaja, postoje mnoge nečistoće koje su štetne za kikiriki, uzrokuju da bude alergičan.

Budući da juhu ima ljekoviti učinak, njihov je kemijski sastav složen, opasno je dati djetetu veliku količinu od njih, jer to može biti štetno za zdravlje. Preporučena dnevna količina iznosi 40-50 ml. Najranije dobi za takvo piće su 1 mjesec. Mnogi pedijatri vjeruju da je s biljnim bujonima bolje čekati do dobi od šest mjeseci.

U mlađoj dobi kompote i osobito sokovi se ne preporučuju, dodaju se u dijetu nakon 6 mjeseci. Sok nije koristan proizvod jer ima malo vitamina i minerala. Pretjerana slatkoća sokova je štetna, stoga je bolje ponuditi mrvicu od svježeg voća ili sušenog voća bez šećera, budući da u plodu ima dovoljno slatkoće.

Dijete mora dobiti dovoljno za piće. On ugasi žeđ i regulira sve životne procese mlađeg muškarca. Zapamtite da biste trebali početi s malim dijelovima. Podučavajte bebu nekoj vodi, budite strpljivi, nemojte ga vodom prisiliti, mali se treba naviknuti na sljedeće promjene u svom životu.

Kako organizirati miješano hranjenje?

Postoji metoda hranjenja novorođenčeta, koja sama kombinira upotrebu bebe majčinskog mlijeka i posebne umjetne mješavine. Na supermams.ru - mjestu za mumije - danas ćemo razumjeti koncept "mješovitog hranjenja".


Mješovita beba

Pa što je to?

Takvo hranjenje novorođenčadi i djeteta mlađoj od jedne godine smatra se mješovitim kada se u prehrani uključi majčino mlijeko i umjetna dojenčeta. Prema različitim izvorima, volumen majčinog mlijeka primljenog dnevno trebao bi biti najmanje četvrtina do jedne petine. U isto vrijeme smjesa se nadopunjuje hranom.

Ovom vrstom hranjenja umjetna smjesa je odabrana kao i kod umjetnog hranjenja, pri čemu se preferiraju prilagođene mješavine mlijeka.

Zašto se moramo pribjeći mješovitoj hrani?

Feed dojenčadi za bebe mora se provesti u nekoliko slučajeva:

 • Dijete uopće ne dobiva na težini ili na majčino mlijeko;
 • Dijete je rođeno prerano i ne apsorbira majčino mlijeko;
 • Mlijeko nije dovoljno za punu hranu (na primjer, ako ste imali blizanac ili triplet);
 • Situacija u kojoj hranjenje nije moguće (na primjer, majka je bolesna ili uzima lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem);
 • Mama mora otići na posao ili otići na posao, ali u ovom trenutku dijete se hrani mješavinom.

Osim toga, može se prakticirati mješovita hranjenja novorođenčadi, ako se obavlja carski rez, patološka ili prerana dostava, majka "u procesu" izgubila je veliku količinu krvi ili beba i majka imale Rh-sukob.

Je li mješovito hranjenje uvijek početak umjetnog?

Ako namjeravate zadržati proizvodnju majčinog mlijeka i namjerno namjeravate, tada možete odgovoriti na to pitanje "ne" sa 90% vjerojatnosti.

Glavna stvar je slijediti neka pravila, a zatim će laktacija trajati koliko god je potrebno. Iz svega izobilju informacija dobivamo takve aksiome na supermams.ru:

 • Dojenje prvo, a zatim dajte smjesu;
 • Potrebno je što je moguće češće primijeniti na djetetovu dojku, budući da vaše tijelo može proizvesti onoliko mlijeka koliko dijete jede;
 • Pijte velike količine tekućina i posebnih laktičnih čajeva;
 • Jesti ispravno i potpuno;
 • Vodite se (kontrast) - barem jednom dnevno;
 • Ostalo što je više moguće, dobiti dovoljno spavanja;
 • Ostanite svakih nekoliko sati kada ne možete hraniti dijete;
 • Provedite s bebom što je više moguće, nosite ga na ručkama, potiče oslobađanje mlijeka.

Je li potrebno hraniti dijete vodom na mješovitoj hrani?

Oba majki i pedijatri raspravljaju o tome.

Većina stručnjaka vjeruje da umjetno hranjenje, kada se provodi mješoviti hranjenje beba, nije takav veliki postotak ukupnog volumena hrane. Stoga, u ovom načinu rada nema potrebe za vodom, jer majčino mlijeko je i napitak i hrana.

Sjetite se samo ako je vaše dijete bolesno a posebno "groznica", tada je voda još uvijek potrebna, u volumenu od oko 100-150 ml dnevno (do šest mjeseci). Da biste to učinili koristite filtriranu, kuhanu ili posebnu dječju vodu.

Mješovita hrana za bebe: kako se pohraniti mješavina i majčino mlijeko?

Ako morate ostaviti svoju kćer ili sin s dadiljem, tatom ili binom, možete unaprijed izraziti mlijeko i zamrznuti je u posebnim vrećicama. Dulje vrijeme možete pohraniti takvu hranu (do sedam dana), i prije nego što ga ugasite, samo ga odmažite i zagrijte malo.

Kako pohraniti umjetnu formulu kada mješavate dijete?

Najčešće roditelji koriste suhe miješalice. Mora ih se skladištiti na suhom mjestu, pri temperaturi ne većoj od 18 stupnjeva, i može se ispisati do 30 dana.

Djetetu se može pripremiti gotova (razrijeđena) smjesa najkasnije četiri sata nakon pripreme, ako je na sobnoj temperaturi. Ako je pohranjena u hladnjaku - ne više od 48 sati.

Ali zapamtite da s tako dugom skladištenjem smjesa gubi nutritivna svojstva.

Mješovita hrana: je li režim moguć?

Ovom vrstom hranjivog načina odabire se strogo pojedinačno.

Ako imate umjerenu količinu mlijeka, nanesite dijete u prsa što je češće moguće, od koje će doći u velikim količinama, to jest praksu hranjenja na zahtjev.

Hranjenje iste mješavine treba biti kada beba nije zadovoljna nakon primjene, tj. Nije jeli.

Ako imate vrlo malo mlijeka, bolje je čekati jasne razmake između hranjenja, budući da je osnovni sastav u ovom slučaju umjetna mješavina koja se probavlja duže od majčinog mlijeka.

Koliko vode treba dati novorođenčadi tijekom hranjenja bočicom: treba li ga uopće dati?

Voda je izvor života i zdravlja, kako za odrasle tako i za djecu. Pojavom mnogih roditelja u obitelji, mnogi su roditelji zainteresirani za pitanje - kada je bolje početi davati novorođenčad? U pravilu, ova tema brine roditelje u prijelazu djeteta od djeteta na umjetno hranjenje. Pokušajmo to shvatiti zajedno.

Voda je izvor zdravlja

Bolje je da djeci daju pročišćenu vodu.

Nije slučajno da se mala djeca poučavaju da piju vodu od ranog doba, jer sadrži mnoge tvari potrebne za život i elemente u tragovima.

Tekućina sadrži kalcij, željezo, magnezij, natrij, fluorid, sulfate, bikarbonate i druge tvari. Ako govorimo o mineralnoj vodi, njezin sastav je još bogatiji u korisnim elementima u tragovima.

Zasigurno su mnogi roditelji zainteresirani za pitanje, kakvu je vodu bolje dati djeci koja su stara nekoliko mjeseci? Prije svega, voda treba pročišćavati, filtrirati ili kuhati. Ako govorimo o mineralnoj vodi, onda bi to trebalo biti bez plina. Uvijek obratite pažnju na rok trajanja proizvoda prije kupnje!

Umjetno i miješano hranjenje djeteta: kada i kako dati vodu?

Što se tiče formula za dojenčad, prilikom prelaska na njih djetetu jednostavno treba dati čistu pitku vodu.

Djecu treba zalijevati s oko 200 ml vode dnevno.

Dječja hrana sadrži mnogo bjelančevina, tako da zbog bolje raspadanja i asimilacije u djetetovoj prehrani morate uključiti tekućinu, od kojih je jedna voda.

Pediatricians savjetuju pedijatri na mješovite i umjetne hrane za piće oko 200 ml vode dnevno za djecu. Takav volumen pomoći će njegovoj probavi u procesu hrane, a također nadopuniti tijelo s potrebnim elementima u tragovima.

Kako dati vodu novorođenčadi

Voda je savjetovana davati 1 sat prije jela, ili nakon 1 sata nakon hranjenja.

Sat vremena nakon hranjenja možete dati bebu vodu.

Preporuča se hraniti dijete žlicom tako da roditelji mogu bolje kontrolirati dozu. Osim toga, tako da brzo možete naučiti dijete u žlicu i stoga normalnu hranu.

Valja napomenuti da vodu ne može biti dano djetetu putem sile.

Ako mu doneseš žlicu, a on odbija, odstupa od njega, bolje je čekati još malo vremena. U pravilu, dijete, kada osjeća žeđ, definitivno neće odreći neke vode.

Koliko vode treba dati novorođenčadi tijekom hranjenja bočicom

 • Na primjer, do 6 mjeseci dijete ne smije davati više od 50 ml čiste vode za piće dnevno. Tako se tekućina daje u malim obrocima (do 15 ml) u intervalima između hranjenja.
 • Djeca od 6 mjeseci mogu dati više vode do 100 ml dnevno, a trebaju biti podijeljeni u nekoliko dijelova.
 • Nakon pola godine, u pravilu, tekućina se daje prema potrebama djeteta.

Do 6 mjeseci dijete ne smije davati više od 50 ml vode dnevno.

Roditelji trebaju gledati bebu, a na vrijeme gubiti žeđ. Kao što je gore spomenuto, kada se umjetno hranjenje zbog velike količine proteina u dječjoj hrani, novorođenčad mora dati vodu. Dio tekućine može se povećati kada dijete raste.

Hiccups i malo vode

Novorođenčad može štucati.

Mala djeca mogu zujnuti, što je normalni uvjet za njih. Pijenje neke vode pomoći će da sruši štucanje, nekoliko gutljaja je dovoljno kako bi se uklonili grčevi iz mišića dječje dijafragme.

Vruće vrijeme

Potrebno je odvojeno spomenuti vodoopskrbu djeci u vrućem vremenu.

Optimalna temperatura u sobi je do 21 stupnja.

Ljeti se i djeca mogu znojiti, pa im treba dati obilje tekućine. Voda treba biti čista i topla. Važno je napomenuti da se bebe mogu znojiti ne samo ljeti, već zbog vrućeg vremena, ali i zimi u zatvorenom prostoru, ako temperatura prelazi 24 stupnja. Optimalna temperatura je do 21 stupnja, a vlaga zraka treba biti 60-70%. U takvim uvjetima dijete će se osjećati ugodno.

Osnovni principi

Djeca za umjetno i mješovito hranjenje mogu dobiti sljedeću vodu:

 • kuhano toplo;
 • filtrirani, pročišćeni;
 • nekarbonirane mineralne vode posebno oslobođene za dječju hranu.

Treba napomenuti da pedijatri preporučuju davanje djeteta samo pročišćenu vodu.

Bolje je davati djetetu filtriranu vodu.

Kuhana voda je bolje dati rijetko. Savjetujemo upotrebu dobrih filtera, jer voda iz slavine sadrži opasne tvari za zdravlje novorođenčadi. Zbog potrošnje takve vode, oni mogu razviti gastrointestinalne bolesti.

Koju tekućinu mogu dati više djece?

Na umjetno ili mješovito hranjenje djece, također se preporučuje piti čaj, sokove, kompot. Glavna stvar - pazite na njihov sastav.

Umjetno hranjenje djece može piti čaj.

Ne zaboravite da beba može razviti alergijsku reakciju. Na uvođenje određene vrste tekućine uz vodu u dijeti djeteta bolje je razgovarati sa svojim pedijatrom.

U pravilu, djeci se može dati voćni sok, počevši od prvog mjeseca života.

Novorođenče može dati sok.

Njegova količina u početku ne prelazi 10 ml, a zatim se postupno povećava. Ovo je poseban sok za djecu.

Dječje čajeve i dekocije

Bebe također preporučuju razne dječje čajeve i juhe pripremljene kod kuće.

Za zdravstvene korisne decocije matičnjaka.

Za njihovo zdravlje korisne decocije komorača, matičnjaka, kopra, anisa, metvice. Mala djeca dobivaju sokove i dekocije u malim količinama - do 20-30 ml dnevno. U pravilu, čajevi normaliziraju rad gastrointestinalnog trakta, imaju blagotvoran učinak na stvaranje izmeta, uklanjanje konstipacije, a komponente koje su prisutne, na primjer, u peludi, mogu umiriti dijete.

Je li potrebno davati vodu djetetu tijekom dojenja?

Što se tiče beba koje su tek rođene, prvih mjeseci svog života zamjenjuju hrana i voda potpuno majčinim majčinim mlijekom.

U prvim mjesecima života, voda i hrana zamjenjuju majčino mlijeko.

Naravno, voda se polako može uključiti u prehranu, ali samo na 4-5 mjeseci. Treba ga očistiti, po mogućnosti kuhana.

U pravilu, s postupnim razvojem gastrointestinalnog trakta, bebe se osjećaju žednima za 4-5 mjeseci. Bolje je davati vodu u malim obrocima. Savjetujemo pedijatru da ulije 30-70 ml tekućine po 1 kg težine u bočicu. Pijete bebe s žlicom ili bocom s lutkom.

Materijalno mlijeko zamjenjuje vodu?

Važno je napomenuti da dojenje ne mora davati pitku vodu dojenčadi, jer majčino mlijeko u potpunosti zamjenjuje tekućinu.

Ne mora se davati voda za dojenje.

Sadrži, u pravilu, do 90% vode, a preostali postotci su bjelančevine, ugljikohidrati, masti i razni elementi u tragovima potrebni za normalan razvoj djeteta. Dopunsko mlijeko za majčino mlijeko, na primjer, s toplom prokušanom vodom može se koristiti za sprječavanje zatvora kod djeteta. U tom slučaju, daju se tekućine (do 5 h, žlice) u intervalima između dojenja.

Hitni slučajevi kada novorođenčad treba dati vodu:

 • proljev i labav stolice;
 • nadutost;
 • česta regurgitacija;
 • česte povraćanje;
 • dijete ima žuticu (voda brzo uklanja višak bilirubina, koji uzrokuje bolest);
 • česte konstipacije;
 • crijevna kolika i abdominalna distenzija;
 • groznica.

Zbog raznih bolesti, kao i upalnih procesa u tijelu novorođenčeta, može izgubiti puno tekućine. Može se napuniti samo vodom i majčinim mlijekom.

Pri liječenju različitih bolesti čistu vodu treba dati djetetu, bez obzira na njegovu dob. Roditelji trebaju razgovarati o količini tekućine s liječnikom pedijatrije, budući da svaki pojedini slučaj ima svoju dnevnu dozu. To ovisi o dobi i težini bebe, kao io bolesti.

nalazi

Vodu treba dati djeci.

Ukratko, želio bih uvjeriti mlade roditelje da je voda moguće, pa čak i neophodno, za bebe, kao i za djecu koja su na umjetnom i mješovitom hranjenju. Glavna stvar je da se voda filtrira, pročišćava, zagrijava ili na sobnoj temperaturi.