Žutica u novorođenčadi izaziva i posljedice

Bol

Vrlo često, dok još u rodilištu, novootkrivene mame uočavaju da koža bebe dobiva žućkastu boju. I nakon nerazumljivih riječi liječnika da dijete ima žuticu, grčevito se uzima za otkrivanje uzroka bolesti i gdje bi dijete moglo postati zaraženo. I za to morate znati (barem općenito) kakva je žutica u novorođenčadi i zbog toga što je.

Dakle, žutica - bolest u kojoj je količina bilirubina u krvi raste, to (bilirubin) uzrokuje dolazi u tkaninama i bojama očiju i kože žute. Ovaj pigment se pojavljuje zbog uništavanja crvenih krvnih stanica i uklanja se iz tijela enzimima koje proizvodi jetra. Ovaj ciklus se događa u tijelu cijelo vrijeme, ali u novorođenčadi zbog karakteristika njihove fiziologije bilirubina postane previše, a ona se prikazuje u isto vrijeme sporije.

Postoji nekoliko razloga za povećanje razine ovog pigmenta, ali najčešće su sljedeće:

 • Dječja jetra još nije u potpunosti formirana, zbog čega dolazi do nedostatka enzima koji nosi bilirubin kroz stanice jetre i uklanja ga iz tijela;
 • za puni život fetusa unutar maternice, gdje je razina kisika vrlo niska, potrebno je povećan broj crvenih krvnih stanica; nakon rođenja, crvene krvne stanice su uništene i "žuti" pigment oslobođen.

Obratite pažnju! Iz tog razloga žutica (samo fiziološka) je norma za mnoga novorođenčad.

Glavni uzroci fiziološke zheltushki

Ovo stanje se obično promatra 3-4 dana nakon rođenja i traje ne više od 3 tjedna, nakon čega se intenzitet smanjuje. Ako je dijete preuranjeno, tada žutica traje mjesec dana ili čak i više. Nije zarazna i ne utječe na zdravlje djeteta, jer prolazi sama po sebi i ne treba liječenje.

Također, uzrok povećanja razine bilirubina može biti hipotermija, post, mehanijsko pražnjenje (prvo izmet). S tim u vezi, najučinkovitije liječenje, kao i prevencija, je rano dojenje bebe. Mlijeko koje se oslobađa u prvim danima (naziva se kolostrumom) igra ulogu laksativ i pridonosi oslobađanju meconija, a zauzvrat uklanja bilirubin.

Obratite pažnju! Iz tog razloga maternice bolnice pokušavaju nastaviti dojenje rano.

Rijetko (oko 1% slučajeva) pojavljuje se žutica ako postoji velika količina mlijeka i značajna težina novorođenčeta. To se događa nakon prvog tjedna i također je vrsta fiziološke zheltushka. Ovo stanje je povezano s povišenim razinama estrogena u majčinom mlijeku i zahtijeva prestanak hranjenja za 1-2 dana. Ako se nakon pauze razina pigmenta smanjuje, tada se dijagnoza može smatrati potvrđenom. Nakon toga, potrebno je nekoliko dana dojiti dijete iz dojke i hraniti ga s ekspresiranim majčinim mlijekom, pasterizirano pet minuta u vodenoj kupelji.

Osim fiziološkog, beba može imati patološku žuticu.

Glavni uzroci patološkog zheltushki

Ova patologija najčešća je u neonatalnom razdoblju, od toga pati od 65 od 1000 beba i postoji nekoliko razloga:

 • nespojivost krvi djeteta i majke; na primjer, ako majka ima prvu skupinu, a dijete ima drugu, iako postoji i drugačiji Rh faktor;
 • manje hemoragije;
 • uzimanje velikog broja lijekova od majke;
 • kongenitalne infekcije (u takvim slučajevima potrebno je dugotrajno liječenje);
 • prijevremena dostava;
 • umjetno hranjenje;
 • dijabetes kod majke;
 • progutaju krv (na primjer, iz pukotina u bradavicama).

Obratite pažnju! Ako žuta traje duže od 3 tjedna, stolica je promijenjena, a urina, naprotiv, obojena, postoji mogućnost da je to kongenitalna bolest žučnog trakta.

Patološka žutica razlikuje se od gore opisane primarno pomoću simptoma.

 1. Stanje se može dogoditi prvog dana ili nakon tjedan dana nakon isporuke.
 2. Bolest je duga i valovita.
 3. Povećanje bilirubina može premašiti 85 μmol / l dnevno.
 4. Postoji promjena stolice i urina.
 5. Koža bebe obojena je ispod pupka, a također se mogu primijetiti i čarobne dlanove i noge.
 6. Opće stanje tijela je uznemireno - to iskustvo uzbuđenja ili, naprotiv, depresija.

Posljedice bolesti

Kao što smo već saznali, žutica je fiziološki fenomen koji obično prolazi bez posljedica i medicinske intervencije. Ali pod određenim okolnostima može doći do komplikacija:

 • abnormalni protok žuči;
 • nespojivost krvnih skupina;
 • genetske patologije;
 • poraz dječje jetre virusom još je u maternici;
 • razlike u rhesus faktorima.

Sve to može dovesti do patološke žutice u kojoj će se opće stanje tijela svakodnevno pogoršati. Naravno, ovdje se ne može bez pomoći liječnika, jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.

 1. Dijete može imati toksično trovanja mozga ili središnjeg živčanog sustava.
 2. Kada bilirubin uđe u mozak, može se pojaviti jezična žutica, što često dovodi do gluhoće, mišićnih grčeva i mentalne retardacije.
 3. Osim toga, visoka razina tog pigmenta može dovesti do smanjenja razine albumina i, prema tome, albumini.
 4. U kasnijim stadijima bolesti, mišići počinju nenamjerno ugovoriti, dijete čak može izgubiti kontrolu nad mišićno-koštanog sustava.

Razina žutice

Za to se koristi Kramerova ljestvica. Da bi se pravilno procijenila žilavost kože, potrebno je provesti ispitivanje na dnevnom svjetlu, jer umjetna rasvjeta može iskriviti rezultate.

Za znakove patološke zhelchke, bilirubin i eritrociti se provjeravaju, ako je potrebno, provode se i drugi testovi i analize. Na temelju rezultata, propisan je tijek liječenja.

Ako majka ima minus Rh faktor, onda novorođenče treba poseban nadzor. U roku od nekoliko sati nakon rođenja, beba se testira na Rh faktor, razinu bilirubina, krvnu skupinu, ako je moguće, zatim se testira Coombs.

Ovan Sydrome

Ovo stanje razlikuje se od drugih vrsta žutice, jer je povezano s hranjenjem mliječnim mlijekom. Obično majčino mlijeko je najbolji lijek, ali, nažalost, ponekad može biti štetno.

Obratite pažnju! Sindrom se manifestira oko 7. dana beba života i nestaje nakon 4 tjedna.

Uzrok mliječne zheltushke je sadržaj masnih kiselina i visoka razina hormona u mlijeku. Sve to inhibira funkciju jetre, zbog čega se bilirubin nakuplja u tkivima. Da bi se testirala veza između mlijeka i bolesti, beba se prenosi na umjetnu hranu nekoliko dana. Ako se nakon toga smanji razina pigmenta, beba ima definitivno mliječnu žuticu. Obično je potrebno tri dana do 85 μmol / L. Ovo je test za Ariesov sindrom.

Umjesto umjetne prehrane, možete hraniti bebu s izraženim mlijekom (kako je opisano u početku članka). U takvom mlijeku, estrogeni i druge tvari koje se "bore" za jetrene enzime praktički su neaktivne.

Ono što vodi liječnika, usmjeravajući se s žuticom u bolnici

Žutica (žutica) novorođenčadi - što je opasno i koliko je zarazno?

Žutica u novorođenčadi prilično je česta. Ova bolest javlja se u polovici punoljetnih beba iu 75% slučajeva u preuranjenim bebama.

Najčešće je odraz jednostavnih fizioloških procesa.

Žutica se obično javlja nakon jednog ili dva tjedna. U nekim slučajevima, zahtijeva posebno pojačano liječenje.

Dijagnoza bolesti

Tijekom trudnoće, majčino tijelo pruža bebu s kisikom i hranjivim tvarima za željeni razvoj.

U trenutku rođenja beba se prilagođava novom okruženju, počinje samostalno disati.

Ponekad se tijelo ne može koristiti tako brzo i postoje neki propusti u svom radu, posljedica je žutica.

Razlozi su sljedeći:

 • različite vrste krvi kod majke i fetusa;
 • infekcija u maternici;
 • nedovoljna količina kisika;
 • genetska patologija;
 • intestinalna i jetrena bolest;
 • bolesti cirkulacijskog sustava;
 • prijevremenost.

Tri brojeva za djecu - program "Live je super!"

Znakovi

Glavni simptom je višak bilirubina u tijelu. Obično ta tvar nije opasna, ali ako se njegov sadržaj poveća, onda je to zabrinjava.

simptomi

Žutica se očituje na ovaj način:

 • promjene testa krvi;
 • pospanost;
 • žuta boja pojavljuje se na sluznici i koži;
 • umor;
 • tamni urin;
 • povećana jetra i slezena.

Vrste žutice u novorođenčadi

Žuta je podijeljena u dvije vrste:

Fiziološki ne zahtijeva liječenje, događa se u prvim danima života, a deseti dan, u pravilu, prolazi. Opće stanje bebe je normalno.

Patološka žutica traje duže od 14 dana ili najviše tri tjedna. Dijete postaje tromo, često vrištanje, promuklost u glasu, gubitak apetita, obezbojen stolac. Svaki centimetar djetetovog tijela postaje žut.

Tu je i "žutica dojenja". Često se ne pojavljuje kod djece.

Takva žutica je posljedica utjecaja određenog čimbenika u majčinom mlijeku, što ubrzava apsorpciju žučnog pigmenta iz crijeva.

Takva se bolest pojavljuje unutar 7-10 dana od rođenja djeteta i prolazi nakon nekoliko mjeseci.

Koja je opasnost?

Fiziološka žutica ne predstavlja nikakvu štetu zdravlju novorođenčeta. Ali patološki je vrlo opasan. Može uzrokovati ozbiljne komplikacije.

"Dojenje zheltushka" apsolutno sigurno. Za povjerenje, vrijedno je kontaktirati stručnjaka kako bi se isključila prisutnost gore navedenih bolesti.

liječenje

Liječenje se provodi pomoću terapije fototerapijom. Temelji se na djelovanju ultraljubičastih zraka na koži djeteta.

Fototerapija se provodi za djecu koja imaju patološku žuticu. Za one koji pate od fiziološke žutice, majčino mlijeko je važan lijek.

Mama bi trebala češće dojiti, jer majčino mlijeko pojačava dječji imunološki sustav dvostruko više.

Liječenje bolesti uzrokovane dojenjem je povećana pozornost na majčinu prehranu i isključivanje od štetne hrane.

lijekovi

Liječenje lijekom obično tretira samo patološku žuticu.

Preporučite sljedeće lijekove:

 • aktivni ugljen - za dijete čija je težina manja od 3 kg uzima četvrtinu tableta 1 2 sata prije jela četiri puta dnevno, za težinu od 3 do 5 kg 1/3 tablete jednom dnevno. Istodobno, izmet mijenja boju u crnu boju;

 • Smecta vrlo dobro odstranjuje toksin iz crijeva bebe. Lijek se otopi u 100 ml vode, uzme 20 ml otopine nekoliko puta dnevno;

 • Polysorb daje djetetu jednu čajnu žličicu dnevno, razblaženu u 2-3 ml vode., 1,5 sata prije hranjenja bebe;

 • Enterosgel je sličan Polysorbu, djetetu se daje pola žličice droga, razrijeđena u vodi tri puta dnevno, nekoliko sati prije jela;

 • razni vitamini (propisani od strane liječnika).
 • Folk lijekovi

  Kada se savjetuje kod kuće:

 • Pravilna prehrana mama. Iskonska jela isključena su iz prehrane, vrlo papra ili previše slane. U prehrani je uključena velika količina mliječnih i povrtnih proizvoda.

 • Pijenje 10-20% otopine glukoze. Ali prije uzimanja lijeka je dobiti savjet od liječnika.

 • Prihvaćanje bokova ruže. Ima izvanredna svojstva zbog kojih se toksini brže eliminiraju iz tijela djeteta.

 • Nakon što je hranio bebu, stavite rupčić umočen u magneziju jetrom. Normalizira svoj rad, što doprinosi ranom uklanjanju viška bilirubina.

 • Upotreba aktivnog ugljika, koja je dobra upija. Pomoći će vam ukloniti štetne tvari iz tijela djeteta. Doza se određuje ovisno o težini djeteta.

 • Mama mora piti litru čaja "prikupljanje bilja za majku koja brine" po danu.

 • Dajte bebu nekoliko kapi napitka tkanine tri puta dnevno.
 • Povećajte količinu hrane dijete.
 • Povećajte vrijeme provedeno na svježem zraku. Ljeti ostavite dijete u pelenama ili golu "plivati" na suncu.

  Međutim, morate slijediti mjere predostrožnosti, jer je beba koža vrlo nježna i da joj je puno lakše spaliti, a ako dugo ostavite golu, može se razboljeti.

  Često dojenje je vrlo korisno. Potiče dobro intestinalno djelovanje i restauraciju mikroflore. Pruža unos dječjih hranjivih tvari koje mu pomažu nositi se s tom bolesti.

  dijeta

  Uz ovu bolest, posebna prehrana nije potrebna. Ali mama bi trebala smanjiti količinu sirovih povrća i agruma u svojoj prehrani.

  Začinjena, slana, masna hrana također je bolje ne koristiti. No, količina fermentiranih mliječnih proizvoda treba povećati.

  Uklonite prženu i ukiseljenu hranu iz svoje prehrane kako biste izbjegli stres na bebinu jetru. Pijte više tekućina.

  kupanje

  Dijete se može okupati. Bolest ne utječe na kupanje.

  Neki savjetuju kupanje beba u biljnim dekocijama. Posebne koristi od ovoga neće biti. Ali, vjeruje se da ove kupke imaju smirujući učinak.

  Moguće posljedice i komplikacije

  Bilirubin je vrlo otrovna tvar, ako ne odete liječniku na vrijeme, onda ga povećanje u krvi djeteta može dovesti do sljedećih posljedica:

 • gluhoća;
 • intoksikacija;
 • oštećenje živčanog sustava;
 • oštećenje mozga;
 • mentalno zaustavljanje;
 • kršenje motornog sustava;
 • u rijetkim slučajevima, smrtonosno.
 • Posljedice bolesti ovise o uzrocima, pravodobnoj dijagnozi žutice i željenom tretmanu.

  Ako utvrdite prisutnost bolesti u ranoj dobi i propisate liječenje na vrijeme, možete izbjeći loše posljedice i komplikacije u budućnosti. Tada ništa neće ugroziti život i zdravlje djeteta.

  Žutica - Škola doktora Komarovskog

  prevencija

  Buduća majka mora se pobrinuti za svoje zdravlje, pridržavati se pravilne prehrane.

  Da biste napravili planirani ultrazvuk, pokušajte izbjeći bilo kakav kontakt s bolesnicima, da biste slijedili preporuke liječnika.

  Od trenutka rođenja pokušajte hraniti bebu samo s mlijekom. Tijekom trudnoće možete popiti čaj od lišća lucerne i maslačaka.

  Zaključimo

  Česta je žutica kod novorođenčadi. U većini se slučajeva smatra normalnim. Teško je za dijete naviknuti na sve što je novo, što je rezultat ove bolesti.

  Žutica može uzrokovati veliku štetu zdravlju malog djeteta, ali ako odmah prepoznate bolest, tada se neće dogoditi ništa loše.

  Tijekom trudnoće i nakon poroda, moraju se poštivati ​​sve potrebne mjere opreza i beba će se roditi snažna i zdrava.

  Zheltushka u novorođenčadi: uzroci, liječenje, učinci

  Žutica novorođenčadi nije samo često - ali se gotovo uvijek događa. Svaka majka lako će primijetiti prve simptome. Dijete postaje neuobičajeno tamno ili kao da je natočeno žuto, bjeloočnice su žute. Je li to bolest ili značajka malog djeteta? Ovo će postati jasno kasnije, nakon nekoliko dana promatranja. Najčešće nema razloga za zabrinutost, ovo stanje je zbog nekih fizioloških osobina novorođenčeta.

  Zašto se pojavljuje žutica?

  Ovdje, prije svega, bilirubin je kriv. Što je to i odakle dolazi? To je prilično jednostavno. Dijete koje još nije rođeno ima poseban krv s posebnim (fetalnim) hemoglobinom. Transport kisikom kroz krvne žile bebe. Kad se dijete rodi, počinje disati svjetlosti. A onda se sastav krvi mijenja: "živi" hemoglobin se pojavljuje u njemu, a krv fetusa je uništena. Ovo je mjesto gdje se formira bilirubin. Dijete ga ne treba i maleno se tijelo počinje riješiti.

  Za bebu ovo je vrlo teška stvar. Samo zato što se bilirubin ne povlači. Prvo, ulazi u jetru i pomiješa se s posebnim enzimima, zatim se otapa u urinu i već je lako izlučuje. Ako se jetra ne uspije i bilirubin u krvi postaje velika, počet će žutica.

  Uzroci patogene žutice potpuno su različiti. Najčešće uzrokuju kršenje protoka žuči iz tijela zbog sljedećih stanja:

  • nekompatibilnost krvne grupe;
  • rhesus sukob;
  • virusna oštećenja jetre;
  • genetički metabolički poremećaji;
  • nasljedne bolesti;
  • hormonalni poremećaji;
  • mehanička oštećenja žučnog sustava ili jetre.

  VIDEO:

  Norm bilirubin

  U krvi novorođenčeta bilirubin bi trebao biti od 8,5 do 20,5 μmol / L (mikromola po litri). Jedinica za mjerenje je prilično složena, ali ne možete ući u nju. Ako je stvarno zanimljivo, test krvi se odvija na molekularnoj razini. Ako analiza pokazuje da je sadržaj bilirubina malo viši od normalne, liječnik razumije: tijelo beba nema vremena za borbu s opterećenjem. Prava žuta dolazi kada razina bilirubina prelazi 35 μmol / L.

  Pa ipak, to je drugačije...

  Zašto se pojavljuje žutica već je jasna. Zašto postoje poteškoće s povlačenjem bilirubina? Može li ovo biti znak patologije? Nažalost, da. Liječnici razlikuju dvije skupine žutica - fiziološki i patološki. Razmotrite sve vrste žutica od najrjeđih do najčešćih.

  Patološke vrste žutice

  One su rijetke, ali zahtijevaju obavezno medicinsko nadgledanje i liječenje. Za patološku žuticu uvijek postoje dodatni simptomi. Neki mogu primijetiti mama ili jedan od njihovih rođaka, drugi mogu biti prepoznati samo od strane liječnika.

  Hemolitička bolest

  Među svim bebama koje se razbole sa žumanjkom novorođenčadi, manje od 1% je pod utjecajem hemolitičke bolesti. Razlozi su:

  • rhesus-sukob između majke i bebe (najčešće);
  • neusklađenost krvi (vrlo rijetko);
  • inkompatibilnost antigena (gotovo nikada se ne pojavljuje).

  Međutim, takav je žuti brzo prepoznat. Dječja koža i sclera ne postaju žute nekoliko dana kasnije, ali gotovo odmah nakon rođenja. Dijete izgleda tromo i pospano. Doktor pregledava mrvicu, osjetit će povećanje slezene i jetre. Svi ti znakovi pokazuju da novorođenčad hitno treba pomoć, a zatim liječnici počinju odmah liječiti. Najgori slučaj je nuklearna žutica, u kojoj bilirubin otrova mozga djeteta.

  Mehanička žutica

  Rijetke, ali ipak patološke. Postoji nekoliko razloga za opstruktivnu žuticu:

  • problemi žučnog mjehura;
  • kršenje prohodnosti žučnog trakta;
  • problemi s jetrom.

  Najčešće, genetski poremećaji ili ozljede rađanja djeteta dovode do opstruktivne žutice. Manifestacije ove bolesti postaju vidljive kada je dijete staro dvije ili tri tjedna. Koža istodobno ne izgleda samo kao žuta, već zelenkasta boja. Dječja stolica postaje abnormalno lagana, gotovo bez bojanja. Liječnik će osjetiti da je jetra zadebljana, a slezena se povećava. Ako se sumnja na mehaničku žuticu, propisuju se razni dodatni pregledi - na primjer, ultrazvučni pregled. Liječenje će ovisiti o vrsti patologije.

  Postoje i granične države u kojima se produljena poslijeporođajna žutica pretvara u patologiju:

  1. Žutica konjugacije povezana je sa slabom funkcijom jetre. Enzimi jetre slabo vezuju bilirubin i ne mogu se nositi s njegovim povlačenjem iz krvi.
  2. Nuklearna žutica javlja se s oštrim porastom razine bilirubina tijekom poslijeporodne žutice. U tom slučaju, bilirubin prodire u živčani sustav i ima toksični učinak na nju.
  3. Hepatska žutica pojavljuje se kada su jetrene stanice zaražene virusima ili bakterijama.

  Fiziološka žutica

  Sada su svi liječnici prepoznali da to nije bolest, već jedna od inačica normalnog stanja novorođenčeta. Međutim, u ovoj situaciji beba treba pažljivo pratiti kako ne biste propustili moguće patologije.

  Mlijeko žutog udara

  Još jedan rijedak slučaj. To se događa kada majka ima puno estrogena u mlijeku (to je ženski spolni hormon). Tada je jetra bebe najprije počela zaključivati ​​estrogen, a tek tada - bilirubin. U ovom slučaju dijete ostaje žućkastom bojom do tri mjeseca. Istodobno, dijete se savršeno razvija - ima dobar apetit, spavanje i povećanje težine i visine. Ovo stanje nije opasno i odlazi sam po sebi.

  Ako beba ima žuticu majčino mlijeko, majke često pitaju: Nije li bolje odvojiti dijete od dojke? Odgovor može biti samo jedan: ne bolji! Da, bez majčino mlijeka, dijete će prestati "okretati žuto". Ali koliko će to biti korisno i važno u tom slučaju? Tako se dojenje treba nastaviti.

  Neonatalna žutica

  I konačno, najčešći tip. Ovo je žuta koja se pojavljuje u većini beba. Ne pripada bolestima i ne zahtijeva liječenje. Takva žutica novorođenčadi prolazi sama po sebi i ne dovodi do komplikacija. Istina, postoji još jedan pogled: ako se pojavi žuti, tada je beba jetra preopterećena. Ali ti možeš pomoći djetetu.

  simptomi

  Glavni i značajan simptom bilo koje vrste žutice je obezbojenje kože i sluznice, te bijelih očiju. Postaju svijetlo žute boje gotovo limuna.

  Kada je potrebno više od dva tjedna, a koža bebe nije stekla normalnu boju, trebate se posavjetovati s liječnikom. Prije liječenja žutica, dobit će se analiza razine bilirubina u krvi. Razina bilirubina ovisi o mnogim čimbenicima i nemoguće je jednoznačno protumačiti rezultate ispitivanja. Liječnik će izvući zaključke o zdravstvenom stanju djeteta prema cjelokupnoj slici zdravstvenog stanja.

  Simptomi patoloških tipova žutice se očituju u obezbojenosti kože. Razlike se sastoje u vremenu njihovog pojavljivanja i nekim značajkama manifestacije:

  • obezbojenje kože pojavljuje se odmah nakon rođenja;
  • nakon tri ili četiri dana žuta boja postaje sjajnija, svi se simptomi intenziviraju;
  • Vlažnost zdanja traje više od mjesec dana;
  • pojava simptoma žutog vala: pojavit će se, zatim nestati;
  • Pored žute boje, koža može postati zelena.

  Uz promjenu boje kože, dodaju se i drugi simptomi:

  • izmet je obezbojen;
  • urin je tamne boje;
  • spontani modrice;
  • povećanje jetre i slezene;
  • opća dobrobit djeteta pogoršava se.

  U nuklearnoj žutici promatra se da refleks sisanja, pospanost i pojava konvulzija nestaju.

  Liječenje žutica

  Ako govorimo o patologiji, onda je bilo koja terapija propisana od strane liječnika. Najčešće, dijete i majka idu u bolnicu gdje obavljaju sve potrebne postupke. Na primjer, ako majka i dijete imaju drugačiji Rh faktor ili druge znakove nespojivosti krvi, tada se transfuzije najčešće propisuju. U jednom postupku dijete može zamijeniti do 70% ukupne količine krvi. U teškim slučajevima, transfuzije se ponavljaju nekoliko puta.

  Ove mjere pomažu da se riješe patoloških bilirubina, ali mogu oslabiti dijete. Stoga je često propisana dodatna terapija: antibiotici, fizioterapija i tako dalje.

  Opstruktivna žutica često zahtijeva kiruršku intervenciju. Razumnu odluku obično donosi cijela komisija liječnika koji pažljivo pregledaju dijete i utvrđuju sve potrebne mjere. Takav tretman i rehabilitacija također se provode u bolnici.

  Ako je žuta fiziološka, ​​onda je vjerojatno više o liječenju nego o pomaganju bebi. Dijete će se brže nositi sa svojim stanjem ako:

  • priložite novorođenče u prsa što je prije moguće (to potiče metaboličke procese);
  • puna dojenja;
  • dijetu majke koja dijete tako da beba nema probavnih problema;
  • sunčane kupke;
  • šetnje na svježem zraku.

  Zadnja stavka, na žalost, ne radi ako je vani hladno. Ali u proljeće, ljeti ili u toploj jeseni potrebno je dijete bebu na svjež zrak. Ljeti, na tihom, sunčanom vremenu, dječje ruke i noge možete otvoriti nekoliko minuta. To je osobito korisno u svijetlim sjenama - na primjer, pod stablom, tako da difuzno svjetlo može pasti na dijete. Glavna stvar je da beba ne smrzava.

  Takva skrb o novorođenčadi savršeno će pomoći ukloniti bilirubin iz dječjeg tijela. Kao rezultat toga, dijete će ne samo proći žuticu. Druga dijete će postati zdravije i osjećati se bolje.

  Glavna metoda liječenja i prevencije neonatalne žutice je majčino mlijeko. Zato se novorođenčad primjenjuje na prsa od prvih minuta. Kolostrum (prva doza majčinog mlijeka) ima izražen laksativni učinak. Potiče izlučivanje, zajedno s izmetom i bojom (bilirubin). Dijete hranjenje na zahtjev - ovo je najbolji lijek za žuticu.

  Ponekad, osim majčinog mlijeka, zračenje se propisuje posebnom svjetiljkom za liječenje žutice - fototerapije. Tijekom postupka djetetove oči pokrivene su zavojem ili zaštitnim naočalama i postavljene pod svjetiljku. Tečaj je 96 sati.

  žarna žutica

  Kod provođenja fototerapijskih nuspojava može doći. Dijete može doživjeti pospanost, koža počinje guliti i poremećaj je u stolici.

  Isti učinak ima sunčanu kupku. Tijelo djeteta u svjetlu počinje aktivno proizvoditi vitamin D. Time se ubrzava proces povlačenja bilirubina iz krvi.

  U slučaju jakih žutica, tablete glukoze i aktivnog ugljika mogu propisati liječnik. Glukoza pomaže poboljšati aktivnu funkciju jetre. Aktivirani ugljik apsorbira štetne tvari poput spužve, uključujući bilirubin. Zatim ugljen uz bilirubin se prirodno uklanja izmetom.

  Liječnik razvija metodu za liječenje patoloških tipova žutice, ovisno o dijagnozi. Uzimaju se u obzir svi čimbenici i okolnosti porođaja. Tijekom poroda i trudnoće, majčinska bolest, rezultati ispitivanja i ultrazvuk. Ponekad je potrebna konzultacija uskih stručnjaka; kirurg ili endokrinolog.

  U liječenju žutica primjenjuju se različite vrste terapije:

  • Antivirusna.
  • Antibakterijski.
  • Cholagogue.
  • Detoksikacija.
  • Imunološki.

  Koriste se pojedinačno i u kombinaciji pod bliskim medicinskim nadzorom. Ovisi o uzrocima žutice.

  Posljedice i problemi

  U patološkim uvjetima, nemoguće je predvidjeti koliko će se beba brzo oporaviti. Prije svega, sve ovisi o uzrocima bolesti i njegovoj težini. Zato je posebno važno gledati bebu u prvim danima života. Što tražiti?

  1. Žutica se dogodila nekoliko sati nakon rođenja djeteta (može doći do sukoba krvi).
  2. Dijete se slabo razvija, pospan je i trom (značajan višak bilirubina u krvi, uključujući hemolitičku bolest).
  3. Žutica je popraćena konvulzijama, stalnim krikovima (to može biti nuklearna žutica). S takvom dijagnozom, dijete može razviti oštećenja sluha, motoričke patologije, u najtežem slučaju, dijete može umrijeti.
  4. Novorođenčad je označavala traumu rođenja.

  Čim novorođenče započne žutica, potrebno je pažljivo promatranje kako bi se spriječio razvoj patologija. Ako se liječenje vrši na vrijeme, beba će se uskoro oporaviti i zdrava.

  Fiziološka žutica ne uzrokuje nikakve komplikacije. Može trajati dva do tri tjedna. Većina beba se riješi žutice kad se okrene mjesec dana. Ako je razlog u majčinom mlijeku, tada se stanje može odgoditi još jedan ili dva mjeseca. Nakon toga, koža i oči bebe potpuno su izuzete od žute boje. Cijelo to vrijeme dijete se u potpunosti razvija. Glavna stvar za njega je briga o majci, rođacima i liječnicima. A onda dijete će odrasti zdravo i sretno.

  Fiziološka žutica u zdravih djece ne šteti tijelu, ne utječe na daljnji razvoj djeteta. Patološka žutica s godinama povećava rizik od razvoja i razvoja ciroze ili raka jetre. U 90% djece koja su imala hepatitis u djetinjstvu, učinci žutice ostaju zauvijek. To se odražava u oslabljenom imunitetu i lošoj funkciji jetre.

  Prijenos nuklearne žutice u budućnosti može dovesti do gluhoće, potpune ili djelomične paralize, mentalne retardacije. Toksični učinak visokog bilirubina na živčani sustav ima najteže posljedice.

  Žutica u novorođenčadi: zašto dijete postaje žuto nakon poroda

  Žutica kod novorođenčadi promatrana je u 60% punopravnog i 80% preranih beba. To se manifestira žutanjem kože, sluznica, sclera (vanjske školjke očiju). Žuta se može pojaviti na drugi ili četvrti dan života djeteta, i nestati za dva ili tri dana.

  Uzroci neonatalne žutice

  Razlog zašto se nježna koža novorođenčeta pretvori u žuto je povećana razina bilirubina u djetetovoj krvi. Normalno, njegov indeks ne prelazi 20,5 μmol / l, stoga vrijednosti iznad broja 35 ukazuju na icterus.

  Hemoglobin, koji je u maternici majke prenio kisik kroz krvne žile fetusa, nakon rođenja djeteta, raspada se i uklanja iz tijela. Ako potrebni enzimi u jetri novorođenčadi nisu dovoljni, taj se hemoglobin nakuplja, troši tijelo i manifestira žućkanje kože i očiju novorođenčeta.

  Imunološki sustav preranih beba vrlo je slab, pa su češće izloženi žutnji nego zdravi punoljetni bebe. Međutim, suvremene medicinske tehnologije i oprema perinatalnih centara omogućuju brzu borbu s žuticom novorođenčeta, što je fiziološki prirođeno.

  Ovisno o uzrocima žutiranja kože novorođenčeta, sljedeće su različite:

  1. fiziološka žutica u novorođenčadi;
  2. patološka žutica.

  Fiziološka žutica nije opasna pojava, brzo će proći, često u maternističkoj bolnici nakon nekoliko sjednica fototerapije, u kojoj je novorođenčad postavljena pod posebnu svjetiljku.

  Mnogo ozbiljnija patološka žutica. Uzrok je kršenje protoka žuči iz tijela. Uzrok žutice u novorođenčadi može:

  • nasljedne bolesti primljene od roditelja;
  • hormonalni poremećaji;
  • hemolitička bolest;
  • virusnih i zaraznih bolesti;
  • mehanička oštećenja jetre ili žučnog trakta, dobivena tijekom poroda.

  U slučaju patološke žutice u novorođenčadi, pored žutosti kože, pojavit će se i drugi znakovi koji govore o bolesti. Obratiti pažnju na njih može biti liječnik u bolnici ili majka nakon iscjedka.

  Fiziološka žutica u novorođenčadi

  Fiziološka žutica se ne smatra bolešću. Nakon rođenja djeteta opterećenje jetre dramatično se povećava, ali tijelo zdravog djeteta će se sam nositi s ovim opterećenjem za nekoliko dana, a žilavost kože i očiju prolazi sama po sebi.

  Kada postoji višak ženskog hormona estrogena u majčinom mlijeku, aktivnost bebe jetre usmjerena je na njegovo uklanjanje iz tijela, a tek tada počinje uklanjanje bilirubina. Ova patologija naziva se "žutica majčinog mlijeka". S njom, u pravilu, dijete se normalno razvija, dobiva na težini, raste i normalno spava. Pored vanjskih znakova na koži djeteta, nema znakova koji ukazuju da on nije zdrav, ne. Žuta može trajati do tri mjeseca, prolazi sama po sebi i ne zahtijeva nikakve medicinske intervencije.

  Često mame odbijaju dojiti kako bi spasili dijete od žutice. Ne vrijedi - beba će dobiti puno hranjivih tvari iz majčinog mlijeka.

  Simptomi patološke žutice

  Patološki icterus u novorođenčadi uzrokuje kršenje protoka žuči iz tijela. Takvi uvjeti zahtijevaju medicinsku intervenciju. Žutošenje može uzrokovati:

  • trauma rođenja;
  • hipoksija;
  • akutne i kronične infekcije;
  • insuficijencija štitnjače.

  Mehanička žutica

  Uzroci mehaničkog žutiranja kod novorođenčadi oslabljuju prolazak žuči, jetru ili patologiju žučnog mjehura. One mogu biti uzrokovane traumom porođaja, javljaju se 2-3 tjedna nakon poroda. Uz žutanje kože, kod djece možete primijetiti:

  Dijete postaje razdražljivo, njegova je nježna koža suha. Na pregledu liječnik će odrediti povećane parametre slezene, a testovi će pokazati značajno povećanu razinu bilirubina u krvi djeteta. Dodatni pregledi, uključujući ultrazvučno skeniranje, mogu otkriti opstrukciju bilijarnog trakta ili druge patologije.

  Hemolitička patologija

  Ne više od 1% bolesti odnosi se na hemolitičku bolest. Uzroci su nasljedni:

  1. neusklađenost tipova krvi kod djeteta s majkom;
  2. rhesus sukoba između majke i djeteta.

  Žutica će se pojaviti odmah nakon rođenja: novorođenčad jasno pokazuje žutost kože i oči (koža postaje narančasta), novorođenče nije aktivno, izgleda sporo i ima reflekse. Na palpaciji, liječnik određuje proširenje organa: jetra, slezena.

  Liječenje mora započeti odmah, jer bilirubin može otrovati mozak novorođenčeta. Ovo stanje se naziva "nuklearnom žuticom". Pojavljuju se konvulzije, dijete stalno krikne, nemirno je. Toksični učinci visoke koncentracije bilirubina mogu izazvati opasne učinke: mentalna retardacija, paraliza. Patologija utječe na središnji živčani sustav, u najtežem slučaju vodi do smrti.

  Kongenitalne bolesti koje dovode do žutice

  Nasljedna bolest jetre može se manifestirati odmah nakon rođenja. Gilbertov sindrom je benigna bolest koja se manifestira nakupljanjem slobodnog bilirubina u krvi. Razlog za patologiju je prijenos mutacijskog gena djeci iz roditelja što dovodi do smanjenja enzima jetre, koji provodi slom i uklanjanje bilirubina iz tijela novorođenčeta.

  Bolest ne utječe na rad drugih ljudskih organa. Nemoguće ga je izliječiti - bolest će se posebno očitovati u dobi između 5 i 15 godina. Za izazivanje manifestacije žutice može:

  • poremećaji prehrane (posta, dehidracija);
  • fizički i mentalni umor;
  • virusne infekcije;
  • slab imunitet.

  U prisutnosti patogenog gena kod roditelja, djeca moraju biti cijepljena protiv hepatitisa.

  Slika kože normalna i s žuticom

  Kada se mama treba brinuti

  Fiziološki žilavost kože novorođenčadi nije patologija, proći će za nekoliko dana. Kako bi se ubrzao ovaj proces, trebate što je ranije moguće staviti novorođenče na majčinu dojku. Kolostrum, koji se pojavljuje nakon rođenja majke, pomoći će ranom uklanjanju bilirubina iz djetetova tijela.

  Liječnici aktivno promoviraju dojenje: hranjenje djeteta s majčinskim mlijekom najbolje će spriječiti žuticu. Istodobno je važno da je majka zadržala na dijeti, njeno mlijeko nije uzrokovalo probavne probleme u bebi.

  Sunčanje je važno za uklanjanje žutice što je prije moguće: ako nema zabrane pedijatru, beba je zdrava - poželjno mu je da potroši što više vremena na svježem zraku.

  Ako tijekom dva do tri tjedna žutica ne prođe, potrebno je konzultirati liječnika. Kod kuće, možete liječiti samo sredstva propisana od strane liječnika.

  Hitna žalba u bolnicu i, ako je potrebno, hospitalizacija će biti potrebna ako majka primijeti dijete:

  • nenamjerno naginjanje glave;
  • smanjeni refleks usisavanja;
  • raspoloženje ili stalno pospanost;
  • grčevi mišića udovi, groznica;
  • stalno čvrsto stisnute šake, noge savijene na koljenima;
  • respiratorni poremećaji.

  Takvi simptomi mogu ukazivati ​​na razvoj "nuklearne žutice", punog invaliditeta djeteta. Rani tretman smanjuje rizik od kroničnih bolesti i smrti.

  Zheltushka u novorođenčadi: uzroci, posljedice

  Dan nakon rođenja, liječnik pedijatrijskog odjela dolazi u odjel i započinje svoj uobičajeni monolog u kojem ne zaboravlja spomenuti žuticu novorođenčeta, ukazujući na razloge njegove pojave. No, bez obzira koliko pedijatar pokušava uvjeriti novootkrivene mumije da se fiziološka žutica smatra normom i uskoro će proći sama po sebi, novootkriveni roditelji o tome još uvijek će opržiti crv sumnje.

  Sadržaj članka:

  Bilirubin: kakva je zvijer tako bez presedana

  Dječja žutica kod porođaja posljedica je bilirubina, koji se pojavljuje zbog uništavanja crvenih krvnih stanica. Crvene krvne stanice su crvene stanice u ljudskoj krvi koja sadrži hemoglobin i zasiti našu kožu kisikom. U trenutku kada je dijete u abdomenu majke i pluća još nisu otvorena, stanice su zasićene kisikom uz pomoć fetalnog hemoglobina.

  Nakon rođenja sitne količine bilirubina u tijelu mrvica, crvene krvne stanice koje su "radile" kad je dijete još bile u želucu, jednostavno se srušile. Takav bilirubin se naziva neizravno, prirodno ne izlučuje iz tijela. Proces otapanja i razgradnje bavi se jetrom. Međutim, ne svako dijete nakon rođenja može se pohvaliti velikom količinom proteina, koja će prenijeti bilirubin u jetrene stanice radi daljnjeg sloma. Nedostatak ovog proteina i izaziva pojavu žutice kod beba.

  Enzimski sustavi koji su odgovorni za uklanjanje bilirubina, počinju uklanjati toksine iz tijela samo nekoliko dana nakon rođenja. Žutica kod djece doslovce nestaje za 7-14 dana, nakon čega ne ostavlja jeku. Logično je pretpostaviti da žutica u preranoj bebi javlja nekoliko puta češće nego kod djeteta koje je rođeno na dan ili nakon datuma dospijeća. Tjelesna težina fetusa pri rođenju ne utječe na žutu boju kože nakon poroda, žutica djeteta nakon rođenja potpuno ovisi o zrelosti fetusa i mogućim komplikacijama tijekom trudnoće. Ako ulovite u trudnu žensku karticu, primijetit ćete da se žutica novorođenčeta najčešće pojavljuje u kojoj je nastala trauma rađanja, dijabetes melitus i nekoliko djece koja su trudna.

  Što je žutica

  Danas postoje dva oblika dječje žutice u novorođenčadi - fiziološka i patološka. Fiziološka žutica pojavljuje se na licu djeteta dok je još u bolnici i nestaje potpuno za nekoliko dana. Patološka žutica pojavljuje se zbog neke bolesti i zahtijeva liječenje.

  Međutim, patološka žutica u djece vrlo je rijetka, uglavnom dijagnoza fiziološke žutice. Trećeg - četvrtog dana, 70% svih novih majki upoznaju se s njom, ali vrlo brzo potpuno zaboravljaju na nju. Žutica nije bolest, a ne bolest koja bi trebala izazvati paniku roditelja. Samo što neki od sustava koji su odgovorni za metabolizam u dječjem tijelu još nisu posve sazreli, a izašla je i jedna posebna tvar, bilirubin.

  Norm bilirubin u krvi

  Fiziološka žutica ne utječe na stanje djeteta. U vrlo rijetkim slučajevima, beba sranje lizu u dojci, spava puno i ponekad povraća, ali to je samo kad je žutica vrlo izražena. Dječja žutica kod rođenja ne mora biti vrlo izražena, ali količina bilirubina u krvi bit će izvan ljestvice. Količina tvari nije određena bojom kože, već testom krvi. Većina dječjih organizama sam se bori s prekomjernom količinom ove tvari, ali postoje slučajevi kad novorođenčad nema potrebnu količinu proteina.

  Mnoge majke ne znaju koliko je opasna žutica u novorođenčadi i, kažu, ako svi prođu, onda će moje dijete ostati iza, ali to nije uvijek slučaj. Ako se tijelo ne može nositi s velikom količinom bilirubina, tvar može prodrijeti u živčani sustav. Toksini u ovom slučaju se distribuiraju po cijelom tijelu, uključujući mozak. Kada je višak bilirubina u krvi karakteriziran sljedećim simptomima:

  Stupanj bilirubina kako bi se utvrdilo treba li žutica novorođenčeta biti između 8,5 i 20,5 μmol / L.

  liječenje

  Ako je opasna žutica novorođenčadi, već smo shvatili, kako tretirati takvu mrvicu, koja ne može biti ništa drugo nego majčino mlijeko - ostaje neshvatljivo.

  Dijete s visokim sadržajem bilirubina u krvnom testu daje glukozu, askorbinske i koleretske tvari u venu kako bi se uklonile toksične tvari iz tijela brže. Međutim, danas, doktori tvrde o učinkovitosti ovog tretmana, mnogi jednostavno odbiju lijekove, jer su sredstva smatrana nedjelotvornima.

  Ali nemojte misliti da mrvice sa žutim licem ostaju samo da se bave njihovim problemom. Žutica u novorođenčadi tretira se fitoterapijom, a povišeni bilirubin počinje opadati već nakon 96 sati nakon početka fototerapije. Ovaj tretman je prikladan čak i ako je u novorođenčadi produljena fiziološka žutica.

  Nakon izbacivanja iz bolnice

  Majčino mlijeko najbolji je tretman novorođenoj bebi iz svih bolesti. Sa fiziološkom žuticom, potrebno je hraniti bebu čim je to moguće, čak i ako spava, potrebno ga je probuditi i dati majčino mlijeko. Ne zaboravite na hodanje na svježem zraku. Kod kuće, neizravna sunčeva svjetlost je vrlo dobra terapija protiv žutice kod djece.

  Patološka žutica

  Često trudnica s negativnim Rh je ogorčena zbog čega se vozi svaka dva tjedna za krvni test iz vena. Ali ne, ispada da se s nekompatibilnošću Rhesusa događa "rat" eritrocita i, kao posljedica, njihovo uništenje. Svakom kasnijom trudnoćom ovaj "rat" postaje sve jači. Učinci patoloških zheltushki u novorođenčadi izraženi su u obliku povećane jetre i slezene, svjetlosnog izmeta i tamnog urina. Bez odgovarajućeg liječenja, dijete neće biti otpušteno iz bolnice, u vrlo teškim slučajevima transfuzije krvi se pranje svih ne-autohtonih krvnih stanica.

  Novorođena žutica: uzroci, liječenje i učinci

  U gotovo 70% novorođenčadi u prvom tjednu života, liječnici u rodilištima dijagnosticiraju žuticu. No u 90% slučajeva fiziološka je i samo 10% patološki. Pokušajmo shvatiti što je žutica, zašto se pojavljuje u novorođenoj bebi, kako liječnici dijagnosticiraju i liječe žuticu novorođenčadi (neonatalna žutica).

  JAWN: OPĆE INFORMACIJE

  Žutica nije bolest, to je sindrom (kompleks simptoma) koji se manifestira bojenjem sluznice, kože i sclere žutom bojom. Postoji mnogo bolesti (kongenitalno i stečeno), u kliničkoj slici gdje se javlja žutost kože i sluznice.

  Izgleda zbog akumulacije bilirubina žuči pigmenta u krvi (hiperbilirubinemija), a zatim u tkivu. Što je viša razina, intenzivniji je ikterijsko bojenje. Istovremeno, zelenkaste i maslinaste žute srži sluznice i kože ukazuju na povećanje koncentracije izravnog bilirubina, a sve nijanse od svjetla limuna do zasićenog šafrana - povećanje količine neizravnog bilirubina.

  Žutica se pojavljuje postupno: sklerama i tvrdog nepca (njegove sluznice) najprije su obojeni, a zatim koža postaje žuta, počevši od glave i završava s posljednjim falanstvima prstiju i rukama. Vjeruje se da je kod punoljetnih novorođenčadi moguće zamijetiti žilavost kože ako je razina bilirubina u krvi 85 μmol / L ili više, au preranoj bebi - 120 μmol / L ili više, budući da je potkožni sloj masti manje izražen. Tablica prikazuje norme bilirubina u novorođenčadi, uključujući prerane.

  KLASIFIKACIJA NEONALNIH JAVA

  1. Sve žutice neonatološkog razdoblja dijele se u dvije skupine:
  • fiziološka žutica novorođenčadi. Oko 9/10 od ukupnog broja žutica dijagnosticiranih u dojenčadi.

  Fiziološka žutica je privremeni uvjet uzrokovan nezrelosti i funkcionalne nesavršenosti enzimskih sustava jetre novorođenčeta. U fetusu, dio formiranog bilirubina, koji prodire kroz posteljicu u krvotok majke, izlučuje se jetrom majke. Novorođenče nema takvu mogućnost. I njegova jetra ne može se odmah nositi s povećanim opterećenjem, pa bilirubin počinje akumulirati u krvi.

  Fiziološka žutica pojavljuje se od 3 do 5 dana života i traje najviše 10 dana u punoljetnim bebama, a ne duže od dva tjedna u preuranjenim bebama. Opće stanje djeteta nije uznemireno. Količina neizravnog bilirubina u fiziološkoj žutici ne prelazi 200-222 μmol / l.

  • patološka žutica. Oni čine oko 1/10 od ukupne neonatalne žutice. Patološka žutica, bez obzira na mehanizam njene pojave, uvijek je simptom bolesti.
  1. Prema rezultatima laboratorijskih istraživanja:
  • žutica s hiperbilirubinemijom zbog izravnog bilirubina;
  • žutica s hiperbilirubinemijom uslijed neizravnog bilirubina.
  1. Po podrijetlu:
  • rođenje;
  • kupili.
  1. Prema mehanizmu povećanja razine bilirubina u krvi. Razmotrimo ovu klasifikaciju detaljno, budući da patološka žutica, iako predstavlja samo mali dio svih žutica u novorođenčadi, uglavnom je znak ozbiljne nasljedne ili stečene bolesti.

  UZROCI PATOLOŠKIH ZAKLADA

  Podsjetimo da je hiperbilirubinemija povećanje u usporedbi s normalnim sadržajem žučnog pigmenta bilirubina u krvi. Njegov metabolizam u ljudskom tijelu složen je proces koji se sastoji od nekoliko faza (proizvodnja bilirubina, niz biokemijskih transformacija i eliminacija iz tijela). Bilo koja od najmanjih neuspjeha u radu ovog biološkog mehanizma dovodi do povećanja koncentracije bilirubina u krvnom serumu i pojavi žutice. Zatim ćemo analizirati različite opcije za takve "probleme" u metabolizmu bilirubina i razmotriti neke od bolesti koje proizlaze iz njih.

  Povećana proizvodnja bilirubina. Žutica ove vrste može biti kongenitalna i stekla:

  1. rođenja:
  • patologija eritrocita membrane (membrana).

  Bolest počinje postupno, polako napreduje. Žutica se ponekad pojavljuje već u neonatalnom razdoblju, jetra i slezena raste, kasnije nastaje anemija;

  • nedostatak enzima crvenih krvnih stanica.

  U novorođenčadi, bolest se pojavljuje češće drugi dan života: pojavljuje se žutica, urin se zatamnjuje;

  • nedostataka u strukturi i sintezi hemoglobina i hema.

  U neonatalnom razdoblju, bolest se manifestira vrlo rijetko, obično se osjeća bliže drugom polugodištu života.

  1. stečena:
  • hemolitička bolest novorođenčeta (HDN) rezultat je imunološkog sukoba između krvi fetusa i krvi majke. Razvija se nekompatibilnost Rh-antigena, AB0-antigena (krvnoj grupi) ili drugih čimbenika skupine;
  • krvarenja (cefalohemoma ili krvarenja u unutarnjim organima), nakon čega dolazi do razgradnje produkata hemoglobina u krvi i pojavljuje se žutica novorođenčeta;
  • drugi uzroci žutice kod novorođenčadi, uključujući policitemiju (povećanje crvenih krvnih zrnaca), sindrom natečenog krvi (razvijen nakon što krv uđe u probavni trakt za bebu tijekom poroda), hemoliza lijekova, imunopatološke bolesti u majci itd.

  Nedostaci hvatanja, konjugacije i izlučivanja bilirubina. Žutica ove vrste također može biti kongenitalna i stečena:

  1. rođenja:
  • Gilbertov sindrom, koji djevojke pate 2-4 puta rjeđe od dječaka. Zbog neispravnosti u staničnoj membrani hepatocita, procesi prijenosa i vezanja bilirubina su poremećeni. Često se u bolnici pojavljuje takva žutica, koja ne uzrokuje anksioznost, smatra se fiziološkom žuticom novorođenčadi. A samo u školi ili čak u adolescenciji je dijagnosticirana bolest;
  • Crigler-Nayar sindromi (tip I i ​​tip II). U prvom slučaju, kad je enzim glukuroniltransferaze potpuno odsutan u jetri, dijete postaje žuto u prvim satima nakon rođenja, razina bilirubina se stalno povećava u krvi (do 700 μmol / l i više). Učinak liječenja je odsutan. Kao posljedica činjenice da se neizravni bilirubin deponira u jezgre i živčane čvorove mozga, razvija se nuklearna žutica novorođenčadi čije posljedice su smrt djeteta u prvoj godini života. U drugom slučaju, aktivnost ovog enzima je oštro smanjena (manje od 10% od norme), pa žutica nije tako teško. U prvim danima života, urin i izmet su svijetli, ali onda dobivaju normalnu boju. Razina bilirubina u novorođenčadi obično ne prelazi 380 μmol / l, rijetko se razvija jezična žutica. U kontekstu kontinuiranog liječenja postoji pozitivan trend;
  • Lyceum - Driscollov sindrom, u kojem majčinska krv sadrži supstancu koja smanjuje aktivnost enzima glukuroniltransferaze. Dijete postaje žuto u prvim danima nakon poroda, koncentracija bilirubina može biti visoka, što prijeti razvoju jezgre žutica kod novorođenčadi, a posljedice su tragične. No, s odgovarajućim liječenjem, prognoza bolesti je vrlo povoljna;
  • Dabin-Jonesov sindrom je nasljedna bolest koja proizlazi iz nedostatka uklanjanja bilirubina iz jetrenih stanica. Žutica je obično umjerena, malo povećana jetra. Ali u rodilištima dijagnosticiranje ove bolesti rijetko se provodi;
  • simptomatska žutica kod kongenitalnog hipotireoza, kongenitalna insuficijencija enzima koji su uključeni u metabolizam galaktoze (galaktosemija) ili fruktoze (fruktozemije). U galaktosamiji, perzistentna žutica pojavljuje se prvog dana, povećava jetra i slezena. Ovi simptomi se kombiniraju s proljevom, povraćanjem, odbijanjem jesti. Do kraja neonatalnog razdoblja razvija se zatajenje jetre. Fruktozemia je više benigna.
  1. stečena:
  • žutica iz višak hormona u majčinom mlijeku javlja se u 0,5-2% novorođenčadi. Razvijen zbog karakteristika sastava majčinog mlijeka: visoke koncentracije pregnandiola i slobodnih masnih kiselina, prisutnost enzima beta-glukuronidaze, velika aktivnost lipoproteinske lipaze. Sve to dovodi do poremećaja konjugacije i većeg stupnja izlučivanja bilirubina. Žutica je treći dan dosegla svoj maksimum za 6-14 dana i sliči fiziološkoj žutici novorođenčadi, ali traje mnogo duže, ponekad i do dva mjeseca. Koncentracija bilirubina u krvi obično ne prelazi 200-240 μmol / l. Ako se dijete odmae i prenese u smjesu 2-3 dana, razina bilirubina se znatno smanjuje. U pravilu, nastavak dojenja 4-6. Dan ne uzrokuje jačanje žutice;
  • žutica s nedostatkom hormona u krvi. Čini se kod ¾ beba pate od hipotireoza. Zbog nedostatnosti hormona koji su proizveli štitnjača, smanjena je sazrijevost enzima glukuroniltransferaze koja utječe na metabolizam bilirubina. Žutica je duga, pojavljuje se 2-3 dana života i ponekad traje do 16-20 tjedana. Kombinira se s letargijom, suhom i "mramoriranjem" kože, grubim glasom, neaktivnošću, edemom. Kod propisivanja hormonske terapije, razina žučnog pigmenta u krvi se smanjuje od najviše 200-220 μmol / l do normalne razine bilirubina u novorođenčadi;
  • neonatalni hepatitis: infektivno (s toksoplazmozom, infekcijom citomegalovirusom, listeriozom itd.) i otrovnim (s sepsijom) hepatitisom. Subakut se češće događa, manje se često manifestiraju akutno. Dijete postaje žuto ili odmah nakon rođenja, ili tijekom prvih 2-3 tjedna. Žutica traje od 2-3 tjedna do 2,5-3 mjeseca. Urina postaje tamna, stolica gubi svoju boju, jetra se povećava i zgušnjava. Primijetili su se abdominalna napetost, povraćanje i neurološki simptomi. Možda se pojavljuju krvarenja.

  Mehanička ili opstruktivna žutica:

  1. kongenitalni uzroci:
  • malformacije žučnog trakta s njihovim potpunim blokiranjem ili sužavanjem lumena. Poremećaj izljeva je poremećen, bilirubin prodire u krvotok, upala počinje u žučnim kanalima. Žutica je određena od prvih dana života, koža postupno stječe zelenkastu boju, izmet postaje obezbojen i urin se zatamni. Jetra je gusta, povećana u veličini, s proširenim venama vidljivima na abdomenu. Kada je atresija extrahepatičnih žučnih kanala kako bi se spriječio razvoj ciroze djeteta u 1,5-2 mjeseca, naznačeno je kirurško liječenje;
  • cistična fibroza, ostale nasljedne bolesti kao što su hemochromatosis, Niemann-Pickova bolest, Zellwegerov sindrom, Caroli bolest itd. S cističnom fibrozom, npr. dolazi do opstrukcije žučnih kanala s debelim sluzom.
  1. stečeni razlozi:
  • hipoplazije ili atresije žučnog kanala uslijed perinatalnog hepatitisa;
  • sindrom zadebljanja žuči, kada su kanali blokirani sluznjim čepovima. Često se razvija kao komplikacija žutice s povećanom proizvodnjom bilirubina;
  • drugi uzroci: cista zajedničkog žučnog kanala, kompresija tumora, kamenje u kanalima itd.

  JAWNES NEWBORNS: IMPLIKACIJE

  Opasnost od žutice na prvom mjestu je visoka toksičnost neizravnog bilirubina. Ova tvar u određenoj koncentraciji bilirubina u krvi (400 μmol / l - u punom trajanju, od 150 do 170 μmol / l - prerano) prodire u mozak i, akumulirajući se u nekim čvorovima i jezgrama, uništava živčane stanice. To je nuklearna žutica, koja najčešće djeluje kao komplikacija HDN-a.

  Prvi znakovi nuklearne žutice u novorođenčadi su:

  • slaba sisa, regurgitacija pa čak i povraćanje;
  • smanjen ton mišića i česte zijevanje;
  • slabih refleksa i letargije.

  Postupno, klinika raste: respiratorno uhićenje, nepokretnost, nedostatak refleksa zamjenjuje mišićni grč, neurološki simptomi se izražavaju. Nakon nekog poboljšanja stanja bebe (3-4 tjedna), u 3-5 mjeseci života, nastaje ozbiljna enkfalopatija bilirubina: paraliza, pareza, oštećenje sluha, psihomotorna retardacija itd. Posljedice nuklearne žutice mogu uzrokovati invaliditet djeteta. Prema statistikama od stotinu novorođenčadi s dijagnozom jezične žutice, dvoje djece umiru.

  Glavni zadatak koji se suočava s neonatolozima jest spriječiti razvoj jezične žutice kod djeteta s hiperbilirubinemijom. Bez stalnog praćenja razine bilirubina u krvi kako bi se to jako teško. Stoga, majka "žućkastog" beba ne bi trebala biti iznenađena, a još više ogorčena kada laboratorijski asistenti dolaze u odjel više od jednom dnevno i uzimaju krv od djeteta radi istraživanja. Koncentracija bilirubina u krvi je također najvažniji kriterij za odabir metode liječenja žutice.

  Je li moguće ne liječiti žuticu novorođenčadi? Moguće je samo ako se razina bilirubina podigne sasvim neznatno, a istodobno ne pati od općeg blagostanja bebe koja je u većini slučajeva karakteristična za fiziološku žuticu.

  Ali čak iu ovoj situaciji, djetetu se neprestano promatra liječnik bolnice i lokalni pedijatar nakon iscrpljenosti iz bolnice. I majka mora dojiti bebu, dati mu više vode i "uloviti" sunčane dane za šetnje.

  NAČINI LIJEČENJA U NEWBORNU

  Za žuticu novorođenčadi, liječnik odabire tretman pojedinačno za svako dijete. Taktike ovise prije svega o jačini hiperbilirubinemije, o težini djeteta i njegovoj dijagnozi (HDN, nasljedna bolest itd.).

  fototerapija

  Prva stvar koja započinje liječenje žutica je fototerapija. Fototerapija za novorođenčad je učinkovita metoda liječenja temeljena na činjenici da je u koži pod djelovanjem svjetlosti valne duljine od 440-460 nm toksični oblik neizravnog bilirubina pretvori u netoksične oblike topljive u vodi.

  Što je manja tjelesna težina novorođenčeta, manje zračenja počinje s bilirubinom. Tako, bebe s težinom od 2,5 kg ili više započinju terapijom svjetlom na razini bilirubina od 255-295 μmol / L, a za djecu s tjelesnom težinom manjom od 1,5 kg - već na 85-140 μmol / L.

  Za fototerapiju novorođenčadi koristite posebne svjetiljke. Svjetiljka za liječenje žutice može biti plava, zelena ili plava. Golo dijete je smješteno u hladnjak, gdje je pod svjetiljkom za liječenje žutice ne manje od 12 sati dnevno. Istovremeno, područje genitalnih žlijezda i očiju štiti od utjecaja zraka.

  Trajanje tijeka fototerapije nije određeno satom ili danom, već rezultatom biokemijskih krvnih testova. Čim se koncentracija bilirubina u dječjoj krvi vraća na fiziološku normu za njegovu dob, otkazuje se ozračivanje.

  Fototerapija ne uzrokuje štetu zdravlju novorođenčeta. No, pod uvjetom da se provodi u medicinskoj ustanovi gdje liječnik određuje način boravka djeteta ispod svjetiljke, neprestano prati tjelesnu težinu djeteta, prati dinamiku hiperbilirubinemije i druge laboratorijske pokazatelje.

  Kada se nakon iseljenja iz rodilišta, roditelji djeteta angažiraju u samostalnim aktivnostima i, nakon što dobiju svjetiljku za fototerapiju, počinju "liječiti" žuticu, rizik da dijete postane pregrijan i dehidriran se povećava mnogo puta! Hoćete li riskirati? Ili prestati biti lijen i početi odlaziti u kliniku s djetetom?

  Operacija zamjene transfuzije krvi (OZPK)

  Postoje strogi kriteriji za planirano i hitno vođenje OZPK-a:

  • laboratorij - razina bilirubina u krvi pupkovine pri rođenju i njenog povećanja u satima sa ili bez fototerapije, koncentracije hemoglobina itd;
  • klinički dokazana senzibilizacija kod žena i znakovi teških HDN u njezinoj bebi, pojava simptoma bilirubinove opijenosti.

  Liječnici odabiru krvne komponente za transfuziju strogo pojedinačno za određenu novorođenčad i vrstu nespojivosti između krvi majke i krvi djeteta.

  OZPK izvodi nakon testiranja za kompatibilnost putem katetera ugrađenog u pupčanu venu. Čak i uz idealno odabrani materijal za operaciju i sterilnost tijekom operacije, ne isključuju se komplikacije: slabije funkcioniranje srca, zračni embolizam, tromboza, infekcija, anafilaktički šok i neki drugi. Stoga, u roku od tri sata nakon što medicinsko osoblje OZPK ne skida oči s djeteta.

  Infuzijska terapija

  Obavljena je infuzijska terapija otopinama glukoze i natrij klorida radi ublažavanja opijanja, ubrzanja vezanja i uklanjanja bilirubina iz djetetovog tijela. Ako krv djeteta ima smanjeni sadržaj proteina, koristi se otopina albumina.

  Liječenje lijekovima

  Liječenje lijekom ima za cilj aktiviranje vezanja bilirubina u jetri i njegovu adsorpciju u crijevu.

  Popularan prije 15 godina, fenobarbital, koji aktivira sustav vezanja jetre, ne koristi se u novorođenom razdoblju. Počinje djelovati tek nakon 4-5 dana od početka recepcije, stoga se koristi za produžene žutice. Zixorin je propisan umjesto toga.

  Koriste se karbolenum, agar-agar i kolestiramin - adsorbenti koji otpuštaju crijeva iz bilirubina. Ponekad dopunjuje njihovo djelovanje čišćenje klistera. Za stabilizaciju staničnih membrana jetre, propisani su ATP i vitamini, a za održavanje vitalne aktivnosti hepatocita koriste se Riboksin i Essentiale (hepatoprotectors). Kako bi se spriječio razvoj hemoragičnog sindroma, koriste se etamzilat, dicine ili adrokson.

  Koleretični lijekovi propisuju se usta (magnezija, alol) i u obliku elektroforeze (magnezija) u pravom hipohondriju.

  Često se mame novorođenčadi "boje" terapije lijekovima propisane njihovoj "žutoj" djeci. Čak i ako lijekovi imaju neku nuspojavu na tijelu, zaraženost od nje je zanemariva u usporedbi s udarcem koji bilirubinovo opijanje može uzrokovati maloj. I ne brini se zbog toga.

  Zaluzhanskaya Elena Alexandrovna, pedijatar, medicinski komentator

  11.357 ukupno pregleda, 9 pregleda danas