Fetalna težina tjedno trudnoće. Što određuje težinu fetusa?

Bol

Kada se dijete razvije u utrobi žene, želi znati o njemu koliko god je to moguće: tko dijete izgleda, kakvu boju su njegova kosa i oči, i naravno - koja visina i težina ima.

Masa fetusa i brzina njenog povećanja su pitanja koja se tiču ​​ne samo budućih roditelja, nego i liječnika, jer s ovim parametrom možete reći puno o stanju fetusa.

Previše male ili teške težine u određenoj fazi razvoja može ukazivati ​​na prisutnost problema u tijelu žene ili djeteta.

Što bi trebalo biti težina djeteta po tjednu trudnoće?

U prvom tromjesečju teško je utvrditi težinu djeteta, jer je još uvijek vrlo mala. Da, i ovaj pokazatelj i dalje je nezainteresiran za liječnike.

U prvim tjednima trudnoće dolazi do najsloženijih procesa postavljanja svih tkiva i organa bebe, pa će liječnici tijekom pregleda najprije pogledati prisutnost / odsutnost svih vitalnih struktura u njegovu tijelu.

Iako je stopa porasta tjelesne težine u prvim mjesecima života impresivna: od 1 ∙ 10-6 g (stanica je jednako kao rezultat fuzije sperme i jaja) na 10-13 g na kraju dvanaestog tjedna trudnoće.

To znači da masa novog čovjeka raste za stotine tisuća puta u samo nekoliko tjedana!

U budućnosti, stopa rasta neće biti tako ogromna, a ako uzmemo u obzir dobitak težine za tjedan, to će biti sve više, to je bliži trenutku rođenja djeteta.

Međutim, neposredno prije rođenja, u posljednja dva tjedna, masa fetusa se mijenja sporije.

U drugom i trećem tromjesečju težina djeteta po tjednu obično ima sljedeće vrijednosti:

 • U 13. tjednu, kada je dijete već formiralo sve organe i njihove sustave, težina je 14-20 g s povećanjem od oko 60 mm.

No unatoč činjenici da se može kretati, majka i dalje ne osjeća drhtavicu.

 • Od 14. do 20. tjedna formiraju se manji detalji strukture djeteta (obrisi prstiju, kosa), težina je 220-270 g. Voće je već dovoljno veliko da svoje kretnje prikaže majci.
 • U idućih 4 tjedna (od 20. do 24.) težina fetusa doseže 550-600 g. Žena osjeća svoje aktivne pokrete.

  U slučaju preranog rođenja fetus može preživjeti ako je njegova masa najmanje 500 g.

 • Do kraja 26. tjedna, dječji organi završavaju glavne stupnjeve formacije, tako da dijete ima velike šanse za život ako nastupi prerano rođenje. Sada je masa 750-850 g.
 • Do tridesetog tjedna, većina djece već okreće glavu prema dolje, priprema za prirodno porođaj. Duljina fetusa u ovom trenutku doseže 24 cm, a težina - 1100-1300 g.
 • Oko 34. tjedna obično se propisuje redoviti ultrazvučni pregled, pri čemu će mjerenje približne težine fetusa biti obavezno. Normalno, to bi trebalo biti 2100-2300 g.
 • Od 34 do 38 tjedana beba brzo raste, dobivši oko 200 g svakih 7 dana. Ako se na kraju ovog razdoblja pojavi porođaj, trudnoća se već može smatrati punim radnim vremenom. Voćna težina - 3100-3200 g.
 • Do kraja 40. tjedna beba bi se već trebala roditi. Većina žena rađa u tom razdoblju. Rodna težina djeteta obično doseže 3200-3600 g, a visina je oko 50 cm.
 • Ako se rođenje nije dogodilo, trudnoća se smatra post-trajnim. U nedostatku rada, to je umjetno uzrokovano. Tijekom 41-42 tjedna beba raste do 3500-3800 g.
 • Fetalni težina po tjednu: stol

  Abnormalnosti u dobivanju težine djeteta

  Težina djeteta po tjednu trudnoće može se razlikovati od navedenih vrijednosti, a to ne mora nužno ukazivati ​​na probleme u njegovom zdravlju.

  Ali ako je razlika značajna, prema liječnicima, dijete jasno ne dobiva na težini ili premašuje dopuštenu, onda je potrebno tražiti uzroke takvih odstupanja. Nedostatak težine fetusa (hypotrophy) obično uzrokuje takvi čimbenici:

  1 Nasljedna predispozicija. Ako roditelji (pogotovo majka) imaju malu težinu i visinu, njihova se beba vjerojatno neće razlikovati i po herojskim veličinama.

  2 Nedovoljna ili nepravilna prehrana majke koja može biti popraćena kršenjem hranjivih tvari i kisika kroz pluća posteljice.

  3 Štetne navike, osobito pušenje, utječu na promjer lumena posteljice. Kao iu prethodnom slučaju, hranjive tvari potrebne za rast fetusa dolazi u manjim količinama.

  4 Zarazne i kronične bolesti majke, njezin živčani stres negativno utječe na metabolizam, a time ograničava prehranu djeteta u njezinu utrobi.

  5 Težina fetusa pri rođenju iz očitih razloga ovisit će o stupnju pojma.

  Što će više biti u prijevremenom radu, to su veće šanse za bebin život.

  6 Vjerojatnost fetalne pothranjenosti također ovisi o dobi trudnice: povećava se kod premladih žena (ispod 18 godina) i kod kasne trudnoće (nakon 35 godina).

  Nedostatak težine djeteta često se javlja kod žena koje pate od anemije - nedostatak hemoglobina u krvi. I majka i dijete pate od gladovanja kisikom, osobito u posljednjih nekoliko tjedana.


  Hipertrofija, tj. Suvišna masa fetusa u određenoj fazi razvoja može biti uzrokovana sljedećim razlozima:

  Prekomjerna i loša prehrana majke, konzumiranje velikih količina brašna i slatko, kao i tekućine, nedostatak voća i povrća u dnevnoj prehrani.

  Uobičajeni uzrok hipertrofije fetusa je dijabetes majke. Tijelo dijete prima puno ugljikohidrata i proizvodi velike doze inzulina, čuvajući prekomjernu količinu masnog tkiva.

  3 Prekomjerna težina bebe može biti uzrokovana mnogim drugim metaboličkim poremećajima kod majke ili djeteta, koji nisu povezani s dijabetesom.

  4 Kao u slučaju hipotrofije, prekomjerna tjelesna težina može biti uzrokovana nasljedstvom, ako roditelji imaju urođenu tendenciju prekomjerne težine.

  Zanimljiva pravilnost: vrlo često druga i sljedeća djeca rode s većom težinom od prethodnih. Razlog za to nije jasno, ali činjenica na licu: prvenac ima manje šanse za hipertrofiju.

  Kongenitalni razvojni poremećaji bebe (Sotosov sindrom ili cerebralni gigantizam, kao i Beckwithov sindrom, koji se manifestiraju smanjenim radom i prekomjernim povećanjem određenih organa u tijelu).

  6 Također se događa da je imaginarna hipertofija, kada dijete povećava tjelesnu težinu, ne zbog svoje masti, već zbog povećanog sadržaja tekućine u tijelu (edem se razvija).

  Razmatrat će se veliko dijete koje na rođenju ima težinu veću od 4-4,5 kg. U nekim slučajevima tjelesna težina novorođenčadi može premašiti 10 kg.

  Kako odrediti težinu fetusa

  Najčešći način određivanja fetalne tjelesne mase je izračunavanje tijekom ultrazvučnog pregleda.

  Međutim, dobivene brojke će biti približne, čak i takva moderna dijagnostička metoda često je pogrešna.

  Ginekolozi mogu izračunati približnu težinu djeteta prema visini maternice i opsegu trbuha.

  No, rezultati u ovom slučaju bit će još netočniji. Iako su iskusni doktori često sposobni odrediti približnu težinu s zavidnom točnošću.

  Vrlo znatiželjne mame pronađu druge, neuobičajene metode izračuna. Na primjer, u nekim slučajevima, pri određivanju težine djeteta, uzima se u obzir obujam zgloba prerane majke.

  No takvi odnosi između parametara nisu dovoljno dokazani, što znači da će točnost izračuna biti niska.

  Ako trudnica prati njeno zdravlje i slijedi odgovarajući režim, njezino dijete će imati manje problema s povećanjem težine. U slučajevima gdje već postoje odstupanja tjelesne težine, nužno je pažljivo promatranje stanja bebe.

  Težina fetusa prije rođenja: kako riješiti zagonetku?

  Tijekom 9 mjeseci trudnoće, šarmantna beba s ružičastim rascjepom izlazi iz par nevidljivih stanica.

  I ovo je pravi čudo! Tijekom tog razdoblja nastaju jaki kostur i organski sustavi, a endokrine žlijezde su uključene u rad. Neki organi imaju vremena proći kroz nekoliko faza razvoja.

  Za buduću majku važno je znati kako dijete raste i razvija se u svakoj fazi trudnoće. To se posebno odnosi na žene u prvoj polovici razdoblja, dok se pokret djeteta još ne može pouzdano osjetiti. Poznavanje razvojnih stadija embrija pomaže majci da uvede bebu, jača emocionalnu povezanost između nje i djeteta.

  Moderna medicinska oprema omogućuje dobivanje točnih informacija o stupnju razvoja fetusa, kako bi kontrolirala njegovu težinu i veličinu. Ovi podaci važan su pokazatelj normalnog tijeka trudnoće. Prema njegovim riječima, patologija se može dijagnosticirati na samom početku svog razvoja i mjere mogu biti poduzete na vrijeme.

  Kako fetus raste tijekom trudnoće?

  U praksi obstetrije, zajedničko je podjelu gestacijskog razdoblja u 3 trimestra.

  Za svako razdoblje, njihove hormonske promjene u ženskom tijelu su karakteristične, poznati su rezultati kliničkih ispitivanja za svaki stupanj trudnoće, a uzimaju se u obzir eventualni rizici svakog razdoblja.

  Što se događa s bebom u ovom trenutku?

  Prvo tromjesečje

  Prvih 8 tjedana trudnoće ponekad se naziva embrionalna faza razvoja. U roku od dva mjeseca, postoji samo višestruka podjela stanica, njihova diferencijacija ovisi o budućim funkcijama, ali za većinu tog razdoblja embrij je potpuno drugačiji od buduće male osobe. I samo do kraja 8. tjedna bit će moguće razlikovati veliku glavu, malo tijelo (

  Fetalna težina tjedno trudnoće

  sadržaj:

  Neke se bebe rađaju s masom od 2800, a druge - s istinskom "herojskom" težinom novorođenčadi - više od 4 kilograma. Ova se razlika postiže kroz sljedeće čimbenike, izravno ili neizravno, koji utječu na veličinu fetusa:

  1. Genetski programirani unutarnji rast i težinski potencijal;
  2. Stanje majke (prisutnost ekstragenitalnih bolesti kao što su dijabetes, anemija itd.);
  3. Stanje posteljice (intenzitet uteroplavne cirkulacije).

  Apsolutno povećanje težine fetusa tjedno određeno je povećanjem potrošnje hranjivih tvari i kisika, što je posljedica intenzivnog rasta placente i njegovih funkcija. Tako, nakon 15. i 16. tjedna trudnoće, dobitak težine bebe ubrzava od 10 do 80 g / tjedan. Od 26. do 37.-38. Tjedna doseže oko 200 g / tjedan. Tada se stopa porasta težine fetusa usporava i ostaje na nižoj razini do isporuke. U kasnoj trudnoći, liječnici to povezuju s razvojem fiziološke relativne placentarne insuficijencije, zbog procesa starenja posteljice.

  Ispod je tablica približne težine fetusa, ovisno o razdoblju trudnoće.

  Dobitak težine tijekom trudnoće

  Opće informacije

  Tijelo svake trudne žene podvrgava se brojnim važnim promjenama koje pomažu u stvaranju i potom rađanja zdravog i potpuno razvijenog djeteta. Prvo tromjesečje je lako za gotovo sve, a mnogi ljudi primijetiti da "cvjetaju" tijekom tog razdoblja.

  Kosa postaje sjajna, nokti brzo rastu, a koža sja. Za ovu "trudnu" ljepotu morate zahvaliti hormonima. Oni su također uključeni u manje ugodne promjene, na primjer, prekomjerne osjetljivosti ili nekontrolirane želje za apsorpcijom nekompatibilnog okusa u velikim količinama.

  Nažalost, prekomjerna tjelesna težina postaje čest pratioca budućih mama. Uostalom, mnoge trudnice nemaju kontrolu hrane. Osim toga, većina se uvjerava da, kad to žele, znači da je to potrebno za tijelo djeteta.

  U normalnoj (nekompliciranoj) trudnoći, do kraja tjelesna težina raste za oko 10-15 kilograma, sve iznad tih pokazatelja je previše. Kao što znate, prekomjerna težina podrazumijeva ozbiljne zdravstvene probleme koji uzrokuju puno problema.

  Dobitak težine tijekom trudnoće

  Koliko žena dobiva kilogram za cijelu trudnoću, u svom uobičajenom smjeru, gore navedene. Razgovarajmo detaljnije o tim likovima i što ih utječe. Za početak, imamo na umu da dobitak težine ovisi o mnogim pojedinačnim pokazateljima trudnice. Štoviše, to se ne povećava odmah.

  Stoga, ako vas muči pitanje "zašto ne dobivam težinu?", A razdoblje vašeg zanimljivog položaja je samo nekoliko mjeseci, a zatim mirno, sve ide prema planu. Prvo tromjesečje je kao razdoblje upoznavanja, tijekom koje tijelo trudne žene samo počinje obnoviti i pripremiti se za kasnije promjene.

  Uostalom, buduća beba je tek počela rasti i razvijati se. Stoga brinite o tome kako steći nestale funte ne vrijedi. Uostalom, nema vidljivih promjena i ne može biti, postoje samo majčinska senzacija.

  Čini se da se promatra druga suprotna slika, a žena izgubi težinu. To je tipično za one koji, zbog toksikoze, ne mogu jesti kao što su nekoć bili. Ali to mora proći s vremenom, inače je potrebna medicinska njega.

  Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da se tijekom trudnoće težina povećava samo zbog intrauterinog razvoja fetusa. Međutim, to nije točno jer pored samog djeteta, unutarnji organi žene povećavaju se u veličini, što daje određenu težinu.

  Tablica težine djeteta tjedno trudnoće

  Da bismo jasno ilustrirali izjavu da težina ne ovisi samo o povećanju veličine djeteta, pozivamo vas da se upoznate sa standardima težine fetusa tjedno trudnoće, prikazane u donjoj tablici.

  Kao što se može vidjeti iz ove tablice, visina i težina djeteta raste postepeno tjednima. Izračunajte ove pokazatelje pomažući ultrazvučno ili mjerenje visine maternice i opsega abdomena kasnije. Moguće je mjeriti nerođeno dijete već u petom tjednu njegova intrauterinalnog života. Dijete počinje intenzivno rasti tek sredinom drugog tromjesečja, na primjer, težina fetusa u 20 tjedana trudnoće iznosi 300 grama, a do 28 puta povećava se više od tri puta (1000 grama).

  Razvoj djeteta, prije svega, ovisi o tome koliko je dobro placenta, organ koji je odgovoran za transport hranjivih tvari i kisika u dječje tijelo od majke, hrani. Osim toga, amnionska tekućina igra važnu ulogu, tj. amniatska tekućina u kojoj je fetus prije rođenja.

  Tjedni tablica amnionske tekućine

  Ako liječnik otkloni odstupanja od standardne težine fetusa tjedno ili postoje znakovi nedovoljnog intrauterinalnog razvoja, tada razlozi za to mogu biti:

  • slaba ili neuravnotežena majčinska prehrana;
  • kronične bolesti;
  • toksemija;
  • konstantan stres;
  • loše navike;
  • genetskog neuspjeha.

  Stopa dobitka težine tijekom trudnoće tjedno

  Vjeruje se da je prosječna stopa porasta težine tijekom trudnoće 250-300 grama tjedno ili jedan kilogram mjesečno. U trećem tromjesečju, dijete raste ubrzanom brzinom, a porast od 400 grama tjedno smatra se normalnim. Dakle, prethodno određeni 10-15 kilograma ili 16-21 kilograma za blizance u devet mjeseci idu.

  Liječnici su vođeni tim prosječnom stopom porasta težine tijekom trudnoće tjednima. Ako tjelesna težina znatno premašuje ili naprotiv, ne doseže prosječne vrijednosti, ginekolog će tražiti uzrok u stanju zdravlja pacijenta. Optimalna situacija se smatra kada se težina postepeno povećava dok se fetus razvija.

  Nedovoljna dobitak težine može biti povezana s toksikozom ili lošom prehranom žene, što dovodi do kašnjenja u razvoju djeteta, jer ona ne prima važne korisne elemente iz hrane. Normalna težina u novorođenčadi trebala bi biti u rasponu od 2,5-4,5 kilograma.

  Djeca s manjom težinom ugrožavaju kongenitalne anomalije mentalnog i tjelesnog razvoja. Osim toga, prehrambene nedostatke nepovoljno utječu na zdravlje majke, čime se povećava rizik od preranog rođenja ili pobačaja u ranim fazama.

  Prekomjerna težina je opasna za mogući dijabetes i osteokondrozu. Osim toga, utječe na krvni tlak, doprinosi razvoju kasne toksikoze, dovodi do hipoksije fetusa, kao i preranog starenja posteljice (tkiva koja hrani dijete). Čini se da je velika težina posljedica skrivenog ili očiglednog edema zbog kvarova urinarnog sustava.

  Tekućina se akumulira u organima i tkivima, kao rezultat toga, pojavljuje se bubrenje. A ovo je dobar razlog za traženje medicinske pomoći ovo stanje je pun razvoj bubrežne hidronefroze i kasne toksičnosti.

  Težina se smatra prekomjernom težinom ako postignete:

  • u svakom trimestru preko dva kilograma tjedno;
  • za prvo tromjesečno više od četiri funte;
  • za drugi trimestar više od četiri i pol kilograma;
  • u trećem tromjesečju, preko osam stotina grama tjedno.

  Tablica dobitaka težine tijekom tjedne trudnoće

  Razgovarajmo o tome koliko možete dobiti i kako izračunati optimalnu težinu. Da biste saznali svoju stopu, tj. "Zdravo" povećanje treba početi izračunavanjem takvog pokazatelja kao BMI (puni naziv indeks tjelesne mase) koji se izračunava pomoću formule I = m / h2.

  Gdje je m težina u kilogramima, a h je visina, kvadratna u metrima. Na primjer, težina je 60 kilograma i visina 1,7 metara. Ispada da BMI = 60 / (1,7 * 1,7) = 20,76. Tablica u nastavku optimalne performanse dobitak mase danog na temelju indeksa tjelesne mase.

  Kao što možete vidjeti početnu težinu žena ima najveći utjecaj na koliko kg dobivaju do kraja trudnoće. Vitki ljudi dobivaju puno brže i odmah, što će u načelu biti unutar normalnog raspona. Još jedna stvar je težina punih majki, koje će morati stalno pratiti.

  Jednako je važno i dob trudne žene. Činjenica je da ljudi postaju skloni punini. U mlađoj dobi, borba s dodatnim kilogramima je mnogo jednostavnija. Tip tijela je još jedna nijansi koja je vrijedna razmatranja.

  Mame asteničnog tipa, tj. oni koji nisu skloni prekomjernoj tjelesnoj težini postaju "vizualno trudniji" brže. Nasuprot tome, zanimljiv položaj žena hipersenskog tipa, tj. sklona tjelesnoj vlasti vidljiva je samo kada se trbuh počne izbočiti.

  Tablica dobitaka težine tijekom tjedne trudnoće

  Prema statistikama, u prvom tromjesečju žena dnevno dodaje 0,2 kilograma. Međutim, to su snažno prosječni pokazatelji, od U tom razdoblju mnogi ljudi pate od teške toksikoze. Vjeruje se da prva polovica trudnoće čini samo 40% porasta tjelesne težine.

  Intenzivnije povećanje težine javlja se u drugom tromjesečju. Ovo je "zlatno vrijeme" kada se sve što se u tijelu smiri, hormoni se ne divljaju i nove snage dolaze. Toksikoza se smanjuje i sada možete jesti za dvoje. Najveći dio dobitka na težini pada na ovo razdoblje trudnoće.

  Tjedni kalendar dobitka težine je smjernica na koju se liječnici oslanjaju na rutinske preglede trudnica. Buduća majka trebala bi kontrolirati njezinu tjelesnu težinu, tako da ako treba podesiti prilagodbe u načinu života i prehrani. Za to nam je potrebna ljestvica i bilježnica u kojoj možete voditi evidenciju.

  Dovoljno je vagati jednom tjedno ujutro na praznom želucu, nakon što je prethodno ispraznio mjehur i crijeva. Za točnost, bolje je skinuti odjeću ili ostati u donjem rublju.

  Kako izračunati težinu trudnoće po tjednu?

  Izračunajte dobitak težine tijekom trudnoće je jednostavno i sasvim realno to učiniti sami. Osim toga, možete se posvetiti posebnim programima. Oni su slobodno dostupni na Internetu i zbog praktičnosti mogu se instalirati na vaš smartphone.

  Tjelesna masa se povećava postupno i ovisi o mnogim pojedinačnim čimbenicima koji se moraju uzeti u obzir pri izračunu. Kao što smo rekli ranije u prvom tromjesečju, situacija se smatra normalnom u kojem težina raste za 1-3 kilograma, ali u slučaju teške toksikoze, žena može izgubiti težinu.

  Počevši od drugog tromjesečja, možete odrediti pojedinačnu težinu pomoću sljedeće formule: visina u metrima (zarez dužine) pomnožena s 22 grama. Primjer izračuna: visina trudnice od 1,60 metara znači 16 x 22 = 352 grama. Ovo je optimalna tjedna težina.

  Da biste olakšali zadatak i dobili osloboditi od matematičkih izračuna, možete pribjeći korištenje težine kalkulatora tijekom trudnoće tjedno. Upotreba takvog programa je stvarno jednostavna, brza i praktična. Sve što trebate učiniti je voziti indekse potrebne za izračun - visinu, težinu prije trudnoće, stvarnu tjelesnu težinu u vrijeme izračuna i trajanju trudnoće u tjednima. Sam kalkulator izračunava indeks tjelesne mase (skraćeno BMI), izradit će raspored za dobivanje težine tijekom trudnoće i napraviti prognozu za povećanje do 9 mjeseci.

  Dobitak težine tijekom trudnoće

  Ako rezultat koji ste primili bit će na liniji normi na grafikonu, onda nema razloga za zabrinutost. A ako je viša ili niža, tada vaša težina odstupa od zdravih pokazatelja, a postoji višak ili obrnuto. To se ne smije dopustiti da preuzme svoj smjer, i hitno treba poduzeti odgovarajuće mjere.

  Prehrana tijekom trudnoće

  Ova tema zahtijeva zasebno razmatranje, stoga u ovom članku dajemo samo opće preporuke o tome kako pravilno jesti. Samo razgovarajte o proizvodima koji su prihvatljivi za trudnice i obrnuto je zabranjeno. Za početak, imamo na umu da se prehrana buduće majke treba prilagoditi potrebama njezina tijela.

  Na primjer, vi ste sto posto jedući meso i ne volite povrće ili volite slastice za voće i tako dalje. Tada ćete morati ponovo razmotriti svoje postavke kako bi se dijete raslo i razvilo skladno.

  Osim toga, treba imati na umu da je trudnoća stres tijela i treba snažnu potporu kako bi se osigurao život dviju ljudi odjednom.

  Balansirana prehrana pruža:

  • odgovarajuća tjelesna funkcija;
  • zadovoljavanje potreba embrija koji razvija;
  • formiranje i rast placente;
  • oticanje mliječnih žlijezda i dugotrajno laktaciju.

  Ako je slomljen ravnoteža vitamina, mineralnih tvari i drugih hranjivih tvari, onda postoji rizik:

  • razvoj fetalnih abnormalnosti u fetusu;
  • smanjiti sve važne vitalne znakove novorođenčadi;
  • nedovoljno imunitet djeteta;
  • nerazvijena inteligencija;
  • nasljedne bolesti;
  • nisko očekivano trajanje života.

  Štetne navike (pušenje, alkohol, itd.) Uništavaju tijelo djeteta ne manje od pogrešne prehrane. Stoga, sve ovo treba napustiti, barem tijekom trudnoće, ako nema volje za "zaustavljanje" zauvijek.

  Glavne prehrambene pogreške tijekom trudnoće:

  • Nepravilna jela. Nedostatak punog bogatog doručka, zakašnjelog rasporedu obroka, zalogaja i večernjeg zora - sve to pobjeđuje zdravlje majke i djeteta. Stoga, tijekom trudnoće slijedimo pravila i principe zdravog načina života. Najhitniji obrok koji daje energiju ujutro je doručak. Nakon toga (to bi trebalo biti nekoliko sati) možete napraviti lagani zalogaj. Za ručak, jesti juhu, a drugi kuhati steamed meso i kašu, te za večeru - ribu i povrće.
  • Prejedanje noću šteti metaboličkim procesima i opterećuje gastrointestinalni trakt. Kao rezultat toga, ne spavate dobro, a hrana nije normalno probavljena. Prekomjerne kalorije se odmah pretvaraju u višak masnoća, a zauzvrat negativno utječe na težinu.
  • Janje suhih kolačića s vašim omiljenim kolačićima, pecima i ostalim proizvodima od brašna ne samo da dodaje kilograme, nego i povećava rizik od nastanka čira na želucu ili gastritisa.
  • Previše začinjena hrana, koja ponekad žene želi toliko za trudnice, također šteti i potiče apetit.
  • Slatki i kolači su dopušteni, ali samo umjereno. Višak šećera u krvi ne dovodi samo do dodatnih kilograma, već također značajno povećava rizik od dijabetesa.

  Tijekom trudnoće važno je jesti meso, ribu i morske plodove, kao i svježe povrće i voće, kiselo i mliječne proizvode, kruh od cjelovitog zrna, žitarice i tjestenine iz durum pšenice. Ovi proizvodi će osigurati potrebnu razinu važnih korisnih spojeva. Kuhanje je bolje steamed, pečeno ili kuhano. Ako je moguće, sol i šećer treba odbaciti ili se značajno smanjiti u gotovom jelu.

  U prvom trimestru, važno je dobiti dovoljno vitamina B9, tj. folna kiselina, koja je neophodna za rast organa i tkiva, kao i razvoj živčanog sustava. Ona je bogata sireva, repa, kupus, grah i mrkva.

  Nutricionizam drugog tromjesečja trebao bi biti bogat sadržajem:

  Kako ne biste dobili dodatnu težinu tijekom trudnoće

  Da ne dobijete dodatne funte slijedite sljedeća pravila:

  • Nemojte prejedati. Dobar stari "trebate jesti za dvoje" ili "ako želite, a zatim dijete traži", zvučeći iz usta dobrih baka i tete ne smije zbuniti te i opravdati noćni zhor. Tijelo bi trebalo dobiti točno količinu kalorija koja je potrebna za normalan razvoj fetusa, a ne više. Možete jesti češće, ali u malim dijelovima, onda nećete osjećati glad. Vjeruje se da je moguće bez štete zdravlju povećati kaloriju vaše prehrane tijekom trudnoće s najviše 200-300 kalorija. Ali ovdje je važno promatrati mjeru, to je osobito vrijedno za žene čiji je BMI iznad norme.
  • Izbjegavajte štetnu hranu bogatu ugljikohidratima. Sve vrste slatkiša, čokolade i šankova, peciva i brašna - to su izvori šećera koji se brzo apsorbiraju i daju samo privremeni osjećaj sitosti, neposredno isparavanje i opet se osjećate kao jedući. Kao rezultat, apsorbira štetni šećer, zajedno s dodatkom hrane i slatkim masti.
  • Organizirajte se poštednim danima posta. To ne znači da vam savjetujemo da umirete od gladi tijekom trudnoće. Jednom svaka dva tjedna možete se odmoriti na trbuh. Danas zamijenite većinu svoje prehrane s povrćem ili mliječnim proizvodima.
  • Prošetajte više, a ne samo na dobrom i sunčanom vremenu na svježem zraku. Ovo pravilo pomaže u održavanju zdravlja svega bez iznimke. Osobito je važna tjelesna aktivnost (naravno unutar razloga) za trudnice. Što više kretate, to je bolje da je krv zasićena kisikom, što znači da štitite bebu od gladovanja kisikom.
  • Izbjegavajte štetne i beskorisne napitke. Volite običnu pitku vodu ili prirodne kompote, voćne napitke i sokove bez šećera. Preporučena dnevna količina tekućine za trudnice je 1,5 litara. Dvije trećine je bolje piti do 16.00 kako bi se izbjeglo oticanje.

  Proizvodi koji mogu jesti trudnoće:

  • prehrambeni proizvodi od brašna, pšenični ili ražnjići kruha;
  • juha od povrća (ograničavamo krumpir, žitarice, tjesteninu) na 200 grama dnevno;
  • mesni proizvodi i meso, pari, pečeni ili kuhani;
  • riba i plodovi mora;
  • mlijeko, mliječni proizvodi i mliječni proizvodi (jogurt bez dodataka i šećera, sirovi sir niske masti);
  • jaja (poželjno prepelica);
  • žitarice (zobene pahuljice, heljde - najkorisnije);
  • svježe ili kuhano povrće;
  • umaci i salate (vrhnje, maslinovo ulje);
  • svježe voće;
  • maslac do 10 grama dnevno;
  • rafinirano ulje suncokreta treba zamijeniti nerafiniranim maslinovim uljem;
  • pića (čaj, nisu kupljeni pakirani sokovi, voćni napici, voda).

  Što bi trebalo biti težina fetusa tjedno od trudnoće?

  Očekujuće majke uvijek su jako zainteresirane za težinu s kojom će se roditi njihova beba. Zato su jako zainteresirani za to koliko mrvica teži dok je još u maternici. To je pitanje važno za liječnike. Iako se težina fetusa naziva procijenjena, ali čak vam omogućuje da naučite mnogo o razvoju djeteta. Ono što je obično težina mrvica u maternici tijekom različitih razdoblja trudnoće i što ovisi o tome ćemo reći u ovom materijalu.

  Kako dijete raste?

  Na samom početku trudnoće, sve mrvice, bez obzira na spol, rasu, nasljedstvo, rastu na isti način, dodajući milimetre i gramove na njihovu sitnu težinu tjedno. Svi zametci rastu približno jednakoj brzini, a tek tada, kada se počnu pojavljivati ​​pojedinačne karakteristike malog čovjeka, nastaju razlike.

  Mjeriti rast fetusa, čak i najmoderniji ultrazvučni aparat moguće je samo u drugoj polovici prvog tromjesečja. Do 8 tjedana izmjeren je samo promjer jajovoda, a taj se kriterij smatra glavnim, što ukazuje na rast embrija.

  Veličina samih mrvica još nije dostupna za mjerenje, jedina iznimka je veličina paričke veličine koccige, ali ne daje osnovu za izračunavanje težine embrija.

  Govoreći o masi fetusa po prvi put je moguće uz prolaz ultrazvuka, počevši od 11 tjedana. U ovom trenutku počinju se pojaviti prve razlike među bebama - neke bebe više, druge manje. U 7-8 tjedana beba teži oko 3 grama, ali je toliko mala da težina nema dijagnostičku vrijednost.

  Nakon 12 tjedana beba počinje aktivno povećavati težinu, ponekad udvostručavajući svoju masu u samo tjedan dana. Trenutačno se formiraju svi organi i sustavi, a počinje razdoblje intenzivnog rasta i poboljšanja. Postupno, mrvica počinje zalihe na potkožnu masnoću, stoga je brz dobitak na težini. Najveći porast čeka mrvicu u trećem tromjesečju.

  Posljednjih mjeseci dijete je već spremno fiziološki se roditi, ostaje samo malo "bolje", svi organi i sustavi rade. Budući da se prilično odraslo dijete više ne može aktivno kretati u maternici, spavanje i povremeni neozbiljni pokreti u tijelu utrobe postaju glavna zanimanja. Tijekom protekla dva mjeseca beba dobiva na težini koju će imati kod rođenja, a samo posljednjih dana prije porođaja težina se gotovo zaustavlja.

  Od kraja drugog tromjesečja ženski plodovi dobivaju nešto manje od dječaka. Stoga se u trećem tromjesečju gotovo uvijek razlikuju u minijaturnijim oblicima, iako to nije pravilo od sto posto - postoje djevojke koje po težini mogu ostaviti za sobom bilo malog dječaka.

  Što utječe na masu?

  Na težinu fetusa prvenstveno utječe nasljednost. Ako su mama i tata veliki i veliki, onda je vjerojatnost da će imati isti "junak" više od 90%. Minijaturna, niska, tanka mama i tata obično rađaju bebu s malom težinom. To je prilično teško utjecati na ovaj uzorak na bilo koji čimbenik izvana.

  Međutim, trudnice trebaju imati na umu da postoje čimbenici koji ne mogu utjecati na tjelesnu težinu djeteta. Prije svega, to je hrana. Ako majka dobro jede, uravnoteženo, onda će njezina beba, zajedno s njezinom krvlju, dobiti uravnotežen skup korisnih tvari koje će mu pomoći da se razvije i postane skladno. Ako buduća majka preživi, ​​uživa u ugljikohidratima, kolače, pečenje, zloupotrebljava komplekse vitamina, čak i ako nema manjak vitamina, onda dijete to sve dobiva kroz uteroplacentalni protok krvi. Težina majke raste, težina djeteta također raste.

  Ako je prehrana majke nedostatna, oskudna u vitaminima i mineralima, proteinima i ugljikohidratima, onda će dijete, bezobzirno, bez manjka toliko potrebnih tvari, njegovu tjelesnu težinu će biti manja od onoga što mu se može dati genetska obilježja.

  Pušenje tijekom trudnoće također može utjecati na težinu fetusa. U 70% trudnih pušača rađaju se djeca s težinom ispod težine. Na isti način, alkohol i opojne tvari, pa čak i uobičajeni lijekovi koje je majka uzimala tijekom trudnoće, utječu na fetus. Nepovoljno na tjelesnu težinu djeteta utječu na živčani stres i osjećaje majke, tvrd fizički rad, radni uvjeti u opasnoj proizvodnji.

  Neke kronične bolesti koje očekuje majka također utječu na težinu djeteta. Na primjer, kod dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa, što se prvo manifestira već u razdoblju trudnoće, postoji mogućnost da rodimo veliko ili čak divno dijete čija težina prelazi 5 kilograma. Nedostatak mase fetusa može se očitovati u kroničnim bolestima bubrega, jetre i srca kod žene.

  Značajke trudnoće ne mogu utjecati na težinu djeteta. Ako sve ide glatko, onda se ne treba brinuti. No, beba, koja se razvija u uvjetima krajnje ekstremne - uslijed prijetnje pobačaja, s drugim komplikacijama trudnoće, vjerojatno neće biti bogatyr.

  Ako je trudnoća višestruka, žena ima dvije ili tri bebe, tada će težina svake biti manja od norme, a to je sasvim prirodno.

  Kako se određuje?

  Liječnik-ginekolog koristi nekoliko formula za izračunavanje očekivane težine fetusa. Ako želite pokušati izračunati koliko beba teži, majka može samostalno.

  Formula Lankowitz

  Stručnjaci smatraju da je ova metoda proračuna najtočnija, iako nažalost ne čini bez pogrešaka. Za izračun, žena će morati pogledati njezinu zamjenu za karticu na stranici posljednjeg posjeta liječniku. Tu će naći dva važna parametra za izračun - njezin opseg trbuha (OJ) i visinu maternice (VSDM ili VDM).

  Obje ove vrijednosti se zbroju, nakon čega dobivena količina dodaje težinu majke u kilogramima i visinu u centimetrima. Dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer: trudnoća je 30 tjedana, opseg abdomena je 110, visina dna maternice je 30. Visina trudnice je 170 cm, težina 70 kilograma. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Pogreška u ovom izračunu može biti do 0,5 kg. Stoga je razumno pretpostaviti da žena ima veliko dijete - njegova stvarna težina u ovom razdoblju već premašuje 3 kilograma.

  Formula Bublichenko

  Za izračun trebate znati samo tjelesnu težinu buduće majke u sadašnjem trenutku. Njezina težina podijeljena je s 200, dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer, žena teži 80 kilograma. (80/200) x10 = 4. Pogreška u ovoj metodi je velika, ona varira unutar kilograma, zbog čega su opstetričari nedavno pokušali izbjeći upotrebu ove formule

  Formula Yakubova

  Za ove izračune, žena koja je odlučila vježbati aritmetiku i zadovoljiti njezinu majčinsku radoznalost trebat će podatke o visini dna maternice i opsegu trbuha. Možete ih pronaći na zamjenskoj kartici, ti se podaci upisuju u njega na svakom zakazanom prijemu. WDM se dodaje opsegu abdomena, a dobivena količina se podijeli s 4 i pomnoži se s 100. Na primjer, WYD-30, opseg abdomena 100. (30 + 100) / 4 = 32.5. Kad se pomnoži s 100, ispada 3250 gr.

  Formula Jordania

  Da biste ponovno izračunali, morat ćete znati visinu dna maternice i opseg trbuha buduće majke. Te se vrijednosti međusobno razmnožavaju. Na primjer, prosjek za WYD -30, 100, ispada da je procijenjena težina djeteta 3 kilograma.

  Najtočnije su izračuni koji se obavljaju sonografskom metodom, tj. Ultrazvukom. Da bi se dobila pretpostavljena tjelesna masa djeteta, koriste se posebne jednadžbe koje su sastavljene pomoću softvera aparata za skeniranje, najčešće se koristi metodu Headlock.

  Kao nužne matematičke vrijednosti za jednadžbe koriste se dimenzije koje određuje ultrazvuk. To je biparientalna veličina djetetove glave, duljina femura, opseg trbuha i glave.

  Kako bismo je jasnije prikazali smo ove jednadžbe koristeći dvije najpopularnije metode izračuna (prema Headlock i Shepard):

  • Shepard - Log10 BW = -1,7492 + 0,166 (biparient veličina) + 0,046 (opseg trbuha fetusa) - (2,646 [(opseg trbuha) X (biparietal veličina)] / 100).
  • Prema Headlocku - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (abdominalni opseg djeteta) + 0.1844 (duljina femura) - 0.0037 (abdominalni opseg X duljina femura), ili Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 (biparcijska veličina glave) 2 + 0.0458 (abdominalni opseg) + 0.158 (duljina femura) - 0.003343 (umnožiti opseg abdomena duljinom femura).

  Tako izmjereni parametri bebe postaju sastavni dijelovi matematičkog izraza, zbog čega računalo proizvodi rezultat. Obično se navodi u protokolu ultrazvučne dijagnostike u odjeljku "Procijenjena fetalna težina". Pogreška u jednoroditeljskoj trudnoći iznosi od 8 do 10%, a kod nošenja blizanaca pogreška se povećava na 15%.

  Ova metoda se ne može nazvati točno, kao u apotici, ali lijek još nije izumio ništa preciznije.

  Na osnovi podataka ultrazvuka su stvorene sve trenutno postojeće norme težine fetusa po tjednu i mjesecu trudnoće.

  Norme u različitim terminima

  Ono što bi trebalo biti tjelesna težina djeteta koje još nije došla na svijet svakako je teško reći, jer smo svi različiti - visoki, kratki, tanki i puni. Bebe u maternici također imaju pojedinačne osobine. Stoga, mogu postojati varijacije, ali postoje srednje vrijednosti.

  Počevši od 11. tjedna trudnoće, ultrazvučni strojevi već mogu izračunati prve težine:

  Obstetrijski termin, tjedan

  Procjena težine (grama)

  Obstetrijski termin, tjedan

  Procjena težine (grama)

  Ta se tablica ne temelji na spolu djeteta. Neki stručnjaci koji žele postići najveću točnost u situacijama gdje način isporuke ovisi o očekivanoj težini i drugim važnim pitanjima, koriste tablice koje su razvili liječnici iz Njemačke kako bi izmjerili težinu djece europskog izgleda početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Temelji se na spolu fetusa.

  Tablica normalnih vrijednosti procijenjene težine beba različitih spolova:

  Obstetrijski termin, tjedna

  Procjena težine muškog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

  Procjena težine ženskog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

  1690 (1070-2110)

  1590 (1010-2050)

  1890 (1200 - 2360)

  2130 (1360-2690)

  2390 (1600 - 3000)

  2640 (1870 - 3320)

  2550 (1790 - 3230)

  2760 (2060 - 2460)

  3090 (2400 - 3770)

  2970 (2290 - 3650)

  3300 (2620-4000)

  3160 (2500 - 3850)

  3470 (2760-4180)

  3320 (2670 - 4020)

  3450 (2800 - 4180)

  Njemački stolovi, koji se koriste diljem svijeta, počinju u 23 tjednu trudnoće nisu slučajni. U ovom trenutku kod djece različitih spolova tijelo počinje formirati prema spolnim karakteristikama, zbog čega se debljanje kod dječaka i djevojčica počinje međusobno razlikovati. U ranijim razdobljima ta razlika između heteroseksualnih beba nije prisutna ili nije dovoljno izražena i za dijagnozu ostaje nezapaženo.

  Odstupanja od normalnih vrijednosti

  Smatra se normalnim ako se dijete rodi u razdoblju od 39 do 40 tjedana težine od 3000 do 3800 g. Međutim, one bebe koje su rođene s težinom do 3 kilograma i one s više od 4,5 kg težine pri rođenju imaju neonatolozi se ne boje.

  Buduće moms opstetričari nastoje ne paničariti o razlikama u brojevima prikazanim u referentnim tablicama i njihovim stvarnim brojevima.

  Najprije morate uvijek ispraviti pogreške (plus ili minus 500 g), a drugo, djeca rastu "skokovima", tako da kod 34 tjedna mrvica može uzrujati mamu zaostajući za prosječnim standardima, a do 36 tjedana da dosegne normalni prosjek ili čak blizu gornje granice normalne.

  Ako beba tijekom svih ultrazvučnih studija tijekom trudnoće pokazuje tvrdoglav višak normi, oni govore o velikom fetusu. Trend prema velikom djetetu može se vidjeti u drugom tromjesečju. Na temelju jednog ultrazvuka, takav se zaključak ne može napraviti, nekoliko se studija traži tijekom nekoliko tjedana.

  Istodobno, pažnja se posvećuje i instrumentalnim mjerenjima - abdominalnom opsegu buduće majke i visine maternice. Kada je veliki fetus obično, WDM premašuje normu (32 tjedna u stopi od 32 cm, na primjer, ovaj parametar povećao se na 34 cm, a 36 tjedana umjesto seta 36 cm je oko 39 centimetara).

  Ako beba u maternici znatno zaostaje za srednjim vrijednostima i tijekom nekoliko dijagnostičkih mjerenja ona "prolazi" samo na najnižoj granici norme (petog percentila), tada liječnici propisuju dodatno ispitivanje čija je svrha otkrića održivosti uteroplacentalnog protoka krvi, mogućih patologija fetusa, uključujući nasljedne i kromosomske, intrauterne retardacije rasta, prisutnost ili odsutnost intrauterinskih infekcija, rhesus konflikt.

  Da biste to učinili, izvršite ultrazvuk stručne klase, USDG, napravite testove za infekcije, kliničku krv i testove urina. Ako je potrebno, žena je poslana na konzultacije genetici i prolaz invazivne dijagnostike kako bi se identificirale kromosomske abnormalnosti.

  Na trudnici se treba dogovoriti o takvim mjerama, osobito zato što je moderna medicina spremna pružiti bezopasnu, ali skupu alternativu invazivnim dijagnostičkim metodama - prenatalnom DNA testu za analizu krvi iz majčine vene.