Fetalna težina tjedno trudnoće

Rođenja

Tijekom 9 mjeseci trudnoće, šarmantna beba s ružičastim rascjepom izlazi iz par nevidljivih stanica.

I ovo je pravi čudo! Tijekom tog razdoblja nastaju jaki kostur i organski sustavi, a endokrine žlijezde su uključene u rad. Neki organi imaju vremena proći kroz nekoliko faza razvoja.

Za buduću majku važno je znati kako dijete raste i razvija se u svakoj fazi trudnoće. To se posebno odnosi na žene u prvoj polovici razdoblja, dok se pokret djeteta još ne može pouzdano osjetiti. Poznavanje razvojnih stadija embrija pomaže majci da uvede bebu, jača emocionalnu povezanost između nje i djeteta.

Moderna medicinska oprema omogućuje dobivanje točnih informacija o stupnju razvoja fetusa, kako bi kontrolirala njegovu težinu i veličinu. Ovi podaci važan su pokazatelj normalnog tijeka trudnoće. Prema njegovim riječima, patologija se može dijagnosticirati na samom početku svog razvoja i mjere mogu biti poduzete na vrijeme.

Kako fetus raste tijekom trudnoće?

U praksi obstetrije, zajedničko je podjelu gestacijskog razdoblja u 3 trimestra.

Za svako razdoblje, njihove hormonske promjene u ženskom tijelu su karakteristične, poznati su rezultati kliničkih ispitivanja za svaki stupanj trudnoće, a uzimaju se u obzir eventualni rizici svakog razdoblja.

Što se događa s bebom u ovom trenutku?

Prvo tromjesečje

Prvih 8 tjedana trudnoće ponekad se naziva embrionalna faza razvoja. U roku od dva mjeseca, postoji samo višestruka podjela stanica, njihova diferencijacija ovisi o budućim funkcijama, ali za većinu tog razdoblja embrij je potpuno drugačiji od buduće male osobe. I samo do kraja 8. tjedna bit će moguće razlikovati veliku glavu, malo tijelo (

Fetalna težina tjedno trudnoće. Što određuje težinu fetusa?

Kako plod raste

Proces razvoja embrija je značajan aspekt njenog stvaranja. Istodobno s drugim pokazateljima, rast fetusa tjednima se uklapa u lancu karakteristika kojima ginekolog ocjenjuje povoljnu prolazu trudnoće. Odgoda rasta ukazuje na neku patologiju formiranja, au ranoj fazi ponekad označava zamrznutu trudnoću.

Do 8. tjedna embrionska faza formiranja budućeg djeteta proizlazi. Tijekom tog perioda prima samo znakove karakteristične za osobu. Dobar rast embrija s normalnim povećanjem volumena maternice je pokazatelj povoljne trudnoće. Dakle, maternica sama prolazi kroz velike metamorfoze tijekom 9 mjeseci, kao ni jedan drugi organ - od početne vrijednosti od 7 cm dosegne 40 cm.

Fetometrija tijekom trudnoće

Visina i težina fetusa tjednima mogu zadovoljiti standarde i mogu biti malo više ili manje. Lag ili ubrzani rast ne smije biti dulji od dva tjedna. Ni zakašnjenje zrenja, ni napredovanje u okviru ove razlike, nije prepoznato kao anomalija. Štoviše, ginekolog se može raspitati s kolikom visinom i težinom rodili roditelji bebe.

Stvaranje ljudskog embrija u majčinoj utrobi određeno je metodom kao što je fetometrija. To omogućava s najvećom točnošću utvrđivanje vremena trudnoće i određivanje vidljivih anomalija prenatalnog razdoblja.

Samo kombiniranje napravljenih mjerenja može postati temelj za otkrivanje razvojnih patologija. Nema smisla uspoređivati ​​prosječne pokazatelje normalne težine fetusa tjedno s znakovima stvarnog rasta embrija: samo ginekolog donosi odluku, koristeći sve informacije. Naravno, ove se brojke mogu razlikovati od onih u tablicama, budući da različiti čimbenici, osobito naslijeđena svojstva, utječu na pravu dimenziju.

Kako bi se postigli objektivni zaključci o tome kako se fetus razvija, nije dovoljno usporediti njegove stvarne parametre s normativnim. Glavna stvar ovdje je opći trend prema povećanju visine i težine. Obično, rast embrija mjeri se samo od polovice prvog tromjesečja, budući da je njegova ranijih vrijednosti još uvijek vrlo beznačajna.

Rast fetusa je udaljenost od krune do kraja kralježnice. Stoga se ova vrijednost naziva coccyx parietal i klasificira se kao KTP.

Stopa mase i rasta fetusa tjedno

Težina svake mrvice pri rođenju je individualna. Netko je jednak 2,5 kg, a netko se smatra velikim djetetom - od 4 kg ili više. Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na ovaj raspon u težini novorođenčadi:

 1. Potencijalni rast i težina. Pokazivač se određuje pomoću gena i ne može se mijenjati.
 2. Majčino zdravlje. Ako je žena pretrpjela anemiju prije ili tijekom trudnoće, bolesna je s dijabetesom ili drugim ne-ginekološkim bolestima s komplikacijama, postoji opasnost od smanjenja težinskih parametara fetusa.
 3. Placenta zdravlje. Krvne žile moraju biti u savršenom stanju kako bi djetetu dale dovoljno hranjivih tvari. Ako je krvna žila između maternice i posteljice smanjena, mrvica ne može rasti do veličine namijenjene genima.

Svakog tjedna beba u utrobi malo dobiva na težini. Svaka faza njegova razvoja zahtijeva više vitalnih resursa da mrvica prolazi kroz placentu. Početkom trudnoće fetus dobiva prosječno 10 g tjedno. Počevši od 4 mjeseca, ta se brojka povećava na 80g. Sklonost oštrom ubrzanju dobitka težine nastavlja se od 26 do 38 tjedana: u ovoj fazi djetetu se dodaje do 200 g tjedno. Nakon 38 tjedana, tempo usporava. Liječnici to objašnjavaju činjenicom da placenta stari s vremenom i više ne može držati toliko mnogo resursa kao prije.

Nema smisla napraviti ultrazvuk prije 8. tjedna. Prije toga, stručnjak će samo moći svjedočiti o prisutnosti jaja u maternici i utvrditi njegovu veličinu. Obično je 6-7 tjedana (opstetrički), ova slika je promjera 2-4 mm, a 10. tjedan - gotovo 22 milimetara.

Tablica procijenjene mase bebe, ovisno o trajanju trudnoće, može se naći u nastavku.

Fetalni težinski stol po tjednu:

Opstetričari već dugi niz godina primijetili su vezu nekih parametara majke s kako će se dijete roditi:

 • omjer rasta majke prema težini novorođenčeta izravno je povezan. Žene s srednjim i visokim rastom (viši od 164 cm) rađaju djecu koja imaju težinu od 250 do 300 g više od majki kratkog stasa (ispod 158 cm);
 • prvenac će težiti po rođenju oko 200 g manje od sljedećeg;
 • dječaci u maternici rasti brže od djevojaka. Ukupna razlika je oko 150-200 g.

Odstupanja u težini fetusa

Trudno zdravlje je važno za njezinu bebu. Ako je majka bila bolesna tijekom dječjih mrvica, dijete može težiti manje ili više od težine žene tijekom rođenja.

Majke s dijabetesom mogu roditi stvarne heroje. Kako bi izbjegli negativne posljedice, dijabetičari su prisiljeni stalno uzimati inzulin. Ovaj lijek potiče podjelu masnih stanica, zbog čega postaju sve veće. Druge stanice i tkiva također se razvijaju mnogo brže. To utječe na dijete jer mrvica u maternici ne razboli dijabetes, ali inzulin dobiva više od nužde. Kao rezultat toga, dobivanjem prekomjerne težine.

Anemija je bolest u kojoj nema dovoljno hemoglobina u krvi. U odsutnosti ovog elementa, placenta se slabo razvija. Dijete se ne može roditi samo s malom težinom, ali i sa zakašnjenjem u razvoju fetusa.

Placentna insuficijencija se može razviti ne samo zbog anemije, već i zbog cirkulacijskih problema maternice i posteljice. Ako placenta stari prije vremena, ne dovoljno kisika i bitnih vitamina dobivaju se fetusu. Nakon što je izgubio sredstva, dijete se rodilo premalo. Postoje i problemi s daljnjim razvojem.

Samo prisutnost trudne anemije ili dijabetesa ne znači da će novorođenče uvijek imati problema. Svaki slučaj je individualan.

Ako žena s dijabetesom slijedi potrebnu prehranu i prati sve preporuke liječnika, rodit će zdrav dijete s normalnom tjelesnom težinom. Placentna insuficijencija, koja je pravodobno otkrivena i liječena, ne mora nužno uzrokovati rođenje slabo razvijenog ili preuranjenog djeteta.

Puno se vrijeme naziva dijete rođeno u punom tjednu trudnoće. Njegova težina mora biti najmanje 2500 g, a normalna visina 45 cm. Prosječna težina dječaka iznosi 3500-3600 g, a djevojke - 3200-3600. Duljina tijela varira od 48 do 53 cm. Liječnik koji vodi trudnoću može individualno procijeniti moguća odstupanja težine fetusa od prosječnih vrijednosti.

Veliki voće

Nepravilno prolazak trudnoće ili bolesti žena utječe na težinu djeteta tjednima na takav način da se može roditi prevelika. Veliku ulogu igraju prehrana trudnice. Strast za junk food negativno utječe na razvoj fetusa. U velikom broju slučajeva kada su djeca rođena s prekomjernom težinom, to je pod utjecajem nekontrolirane konzumacije hrane od strane majke. Za optimalnu prehranu, trebali biste stvoriti izbornik za svaki dan i slijediti ne samo hranu, ali i dio preporuke.

Ne manje važno je genetika. Ako su oba roditelja velika, dijete će se roditi prilično veliko. U slučaju šećerne bolesti u trudnica, inzulin koji je uzeo povećava razinu glukoze u krvi bebe. Postoji snažan rast rasta. Kako biste izbjegli neugodne posljedice, redovito se trebate pridržavati medicinske struke, kao i odlazak u rodilište najkasnije 32. tjedna prije isporuke. U određenim slučajevima dijete je pereryashivanie. Pomoć liječnika je neophodna kako se to ne bi dogodilo.

Težimo malo?

Mala težina u pojedinim slučajevima ukazuje na razvojni poremećaj. Ali sve patologije bit će vidljive s ultrazvukom.

Drugi razlog slabosti fetusa često je nasljedstvo. Novorođenče će težiti jednako kao i njegovi roditelji pri rođenju. A ako su oba roditelja kratka, onda div ne bi trebao čekati.

Drugi razlog je životni stil koji trudna žena vodi. Čak i uzimajući osloboditi od loših navika - na primjer, pušenje - žena ne oslobađa tijelo od učinaka izloženosti nikotinu. Neke od stanica već su mutirane, a genetske informacije mogu biti povrijeđene. Ti čimbenici utječu na razvoj patologija u bebi.

Majke s aktualnim ili prošlim štetnim navikama su u opasnosti. Tijekom trudnoće treba pratiti s posebnom pažnjom.

Alkohol, lijekovi, cigarete u sadašnjosti ili čak vrlo ranoj prošlosti će utjecati na razvoj djeteta tijekom trudnoće. Ako se ne riješite navike prije začeća, dijete je zajamčeno da se rodi s abnormalnostima.

Antibiotici tijekom trudnoće su kontraindicirani. Treba ih koristiti samo ako postoji opasnost za život žene. Ime "anti" - protiv i "bio" - živo, ukazuje na to da ovaj lijek utječe na živa tkiva i komponente tijela. Uključujući i življenje u utrobi djeteta. Među mogućim negativnim učincima uzimanja antibiotika za trudnicu je čak i pobačaj.

Što bi trebalo biti težina fetusa tjedno od trudnoće?

Očekujuće majke uvijek su jako zainteresirane za težinu s kojom će se roditi njihova beba. Zato su jako zainteresirani za to koliko mrvica teži dok je još u maternici. To je pitanje važno za liječnike. Iako se težina fetusa naziva procijenjena, ali čak vam omogućuje da naučite mnogo o razvoju djeteta. Ono što je obično težina mrvica u maternici tijekom različitih razdoblja trudnoće i što ovisi o tome ćemo reći u ovom materijalu.

Kako dijete raste?

Na samom početku trudnoće, sve mrvice, bez obzira na spol, rasu, nasljedstvo, rastu na isti način, dodajući milimetre i gramove na njihovu sitnu težinu tjedno. Svi zametci rastu približno jednakoj brzini, a tek tada, kada se počnu pojavljivati ​​pojedinačne karakteristike malog čovjeka, nastaju razlike.

Mjeriti rast fetusa, čak i najmoderniji ultrazvučni aparat moguće je samo u drugoj polovici prvog tromjesečja. Do 8 tjedana izmjeren je samo promjer jajovoda, a taj se kriterij smatra glavnim, što ukazuje na rast embrija.

Veličina samih mrvica još nije dostupna za mjerenje, jedina iznimka je veličina paričke veličine koccige, ali ne daje osnovu za izračunavanje težine embrija.

Govoreći o masi fetusa po prvi put je moguće uz prolaz ultrazvuka, počevši od 11 tjedana. U ovom trenutku počinju se pojaviti prve razlike među bebama - neke bebe više, druge manje. U 7-8 tjedana beba teži oko 3 grama, ali je toliko mala da težina nema dijagnostičku vrijednost.

Nakon 12 tjedana beba počinje aktivno povećavati težinu, ponekad udvostručavajući svoju masu u samo tjedan dana. Trenutačno se formiraju svi organi i sustavi, a počinje razdoblje intenzivnog rasta i poboljšanja. Postupno, mrvica počinje zalihe na potkožnu masnoću, stoga je brz dobitak na težini. Najveći porast čeka mrvicu u trećem tromjesečju.

Posljednjih mjeseci dijete je već spremno fiziološki se roditi, ostaje samo malo "bolje", svi organi i sustavi rade. Budući da se prilično odraslo dijete više ne može aktivno kretati u maternici, spavanje i povremeni neozbiljni pokreti u tijelu utrobe postaju glavna zanimanja. Tijekom protekla dva mjeseca beba dobiva na težini koju će imati kod rođenja, a samo posljednjih dana prije porođaja težina se gotovo zaustavlja.

Od kraja drugog tromjesečja ženski plodovi dobivaju nešto manje od dječaka. Stoga se u trećem tromjesečju gotovo uvijek razlikuju u minijaturnijim oblicima, iako to nije pravilo od sto posto - postoje djevojke koje po težini mogu ostaviti za sobom bilo malog dječaka.

Što utječe na masu?

Na težinu fetusa prvenstveno utječe nasljednost. Ako su mama i tata veliki i veliki, onda je vjerojatnost da će imati isti "junak" više od 90%. Minijaturna, niska, tanka mama i tata obično rađaju bebu s malom težinom. To je prilično teško utjecati na ovaj uzorak na bilo koji čimbenik izvana.

Međutim, trudnice trebaju imati na umu da postoje čimbenici koji ne mogu utjecati na tjelesnu težinu djeteta. Prije svega, to je hrana. Ako majka dobro jede, uravnoteženo, onda će njezina beba, zajedno s njezinom krvlju, dobiti uravnotežen skup korisnih tvari koje će mu pomoći da se razvije i postane skladno. Ako buduća majka preživi, ​​uživa u ugljikohidratima, kolače, pečenje, zloupotrebljava komplekse vitamina, čak i ako nema manjak vitamina, onda dijete to sve dobiva kroz uteroplacentalni protok krvi. Težina majke raste, težina djeteta također raste.

Ako je prehrana majke nedostatna, oskudna u vitaminima i mineralima, proteinima i ugljikohidratima, onda će dijete, bezobzirno, bez manjka toliko potrebnih tvari, njegovu tjelesnu težinu će biti manja od onoga što mu se može dati genetska obilježja.

Pušenje tijekom trudnoće također može utjecati na težinu fetusa. U 70% trudnih pušača rađaju se djeca s težinom ispod težine. Na isti način, alkohol i opojne tvari, pa čak i uobičajeni lijekovi koje je majka uzimala tijekom trudnoće, utječu na fetus. Nepovoljno na tjelesnu težinu djeteta utječu na živčani stres i osjećaje majke, tvrd fizički rad, radni uvjeti u opasnoj proizvodnji.

Neke kronične bolesti koje očekuje majka također utječu na težinu djeteta. Na primjer, kod dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa, što se prvo manifestira već u razdoblju trudnoće, postoji mogućnost da rodimo veliko ili čak divno dijete čija težina prelazi 5 kilograma. Nedostatak mase fetusa može se očitovati u kroničnim bolestima bubrega, jetre i srca kod žene.

Značajke trudnoće ne mogu utjecati na težinu djeteta. Ako sve ide glatko, onda se ne treba brinuti. No, beba, koja se razvija u uvjetima krajnje ekstremne - uslijed prijetnje pobačaja, s drugim komplikacijama trudnoće, vjerojatno neće biti bogatyr.

Ako je trudnoća višestruka, žena ima dvije ili tri bebe, tada će težina svake biti manja od norme, a to je sasvim prirodno.

Kako se određuje?

Liječnik-ginekolog koristi nekoliko formula za izračunavanje očekivane težine fetusa. Ako želite pokušati izračunati koliko beba teži, majka može samostalno.

Formula Lankowitz

Stručnjaci smatraju da je ova metoda proračuna najtočnija, iako nažalost ne čini bez pogrešaka. Za izračun, žena će morati pogledati njezinu zamjenu za karticu na stranici posljednjeg posjeta liječniku. Tu će naći dva važna parametra za izračun - njezin opseg trbuha (OJ) i visinu maternice (VSDM ili VDM).

Obje ove vrijednosti se zbroju, nakon čega dobivena količina dodaje težinu majke u kilogramima i visinu u centimetrima. Dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer: trudnoća je 30 tjedana, opseg abdomena je 110, visina dna maternice je 30. Visina trudnice je 170 cm, težina 70 kilograma. (30 + 110 + 170 + 70) x10 = 3800. Pogreška u ovom izračunu može biti do 0,5 kg. Stoga je razumno pretpostaviti da žena ima veliko dijete - njegova stvarna težina u ovom razdoblju već premašuje 3 kilograma.

Formula Bublichenko

Za izračun trebate znati samo tjelesnu težinu buduće majke u sadašnjem trenutku. Njezina težina podijeljena je s 200, dobiveni broj umnožava se s 10. Na primjer, žena teži 80 kilograma. (80/200) x10 = 4. Pogreška u ovoj metodi je velika, ona varira unutar kilograma, zbog čega su opstetričari nedavno pokušali izbjeći upotrebu ove formule

Formula Yakubova

Za ove izračune, žena koja je odlučila vježbati aritmetiku i zadovoljiti njezinu majčinsku radoznalost trebat će podatke o visini dna maternice i opsegu trbuha. Možete ih pronaći na zamjenskoj kartici, ti se podaci upisuju u njega na svakom zakazanom prijemu. WDM se dodaje opsegu abdomena, a dobivena količina se podijeli s 4 i pomnoži se s 100. Na primjer, WYD-30, opseg abdomena 100. (30 + 100) / 4 = 32.5. Kad se pomnoži s 100, ispada 3250 gr.

Formula Jordania

Da biste ponovno izračunali, morat ćete znati visinu dna maternice i opseg trbuha buduće majke. Te se vrijednosti međusobno razmnožavaju. Na primjer, prosjek za WYD -30, 100, ispada da je procijenjena težina djeteta 3 kilograma.

Najtočnije su izračuni koji se obavljaju sonografskom metodom, tj. Ultrazvukom. Da bi se dobila pretpostavljena tjelesna masa djeteta, koriste se posebne jednadžbe koje su sastavljene pomoću softvera aparata za skeniranje, najčešće se koristi metodu Headlock.

Kao nužne matematičke vrijednosti za jednadžbe koriste se dimenzije koje određuje ultrazvuk. To je biparientalna veličina djetetove glave, duljina femura, opseg trbuha i glave.

Kako bismo je jasnije prikazali smo ove jednadžbe koristeći dvije najpopularnije metode izračuna (prema Headlock i Shepard):

 • Shepard - Log10 BW = -1,7492 + 0,166 (biparient veličina) + 0,046 (opseg trbuha fetusa) - (2,646 [(opseg trbuha) X (biparietal veličina)] / 100).
 • Prema Headlocku - Log10 BW = 1.3598 + 0.051 (abdominalni opseg djeteta) + 0.1844 (duljina femura) - 0.0037 (abdominalni opseg X duljina femura), ili Log10 BW = 1.4787 + 0.001837 (biparcijska veličina glave) 2 + 0.0458 (abdominalni opseg) + 0.158 (duljina femura) - 0.003343 (umnožiti opseg abdomena duljinom femura).

Tako izmjereni parametri bebe postaju sastavni dijelovi matematičkog izraza, zbog čega računalo proizvodi rezultat. Obično se navodi u protokolu ultrazvučne dijagnostike u odjeljku "Procijenjena fetalna težina". Pogreška u jednoroditeljskoj trudnoći iznosi od 8 do 10%, a kod nošenja blizanaca pogreška se povećava na 15%.

Ova metoda se ne može nazvati točno, kao u apotici, ali lijek još nije izumio ništa preciznije.

Na osnovi podataka ultrazvuka su stvorene sve trenutno postojeće norme težine fetusa po tjednu i mjesecu trudnoće.

Norme u različitim terminima

Ono što bi trebalo biti tjelesna težina djeteta koje još nije došla na svijet svakako je teško reći, jer smo svi različiti - visoki, kratki, tanki i puni. Bebe u maternici također imaju pojedinačne osobine. Stoga, mogu postojati varijacije, ali postoje srednje vrijednosti.

Počevši od 11. tjedna trudnoće, ultrazvučni strojevi već mogu izračunati prve težine:

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Obstetrijski termin, tjedan

Procjena težine (grama)

Ta se tablica ne temelji na spolu djeteta. Neki stručnjaci koji žele postići najveću točnost u situacijama gdje način isporuke ovisi o očekivanoj težini i drugim važnim pitanjima, koriste tablice koje su razvili liječnici iz Njemačke kako bi izmjerili težinu djece europskog izgleda početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Temelji se na spolu fetusa.

Tablica normalnih vrijednosti procijenjene težine beba različitih spolova:

Obstetrijski termin, tjedna

Procjena težine muškog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

Procjena težine ženskog fetusa, dopuštene fluktuacije (grama)

1690 (1070-2110)

1590 (1010-2050)

1890 (1200 - 2360)

2130 (1360-2690)

2390 (1600 - 3000)

2640 (1870 - 3320)

2550 (1790 - 3230)

2760 (2060 - 2460)

3090 (2400 - 3770)

2970 (2290 - 3650)

3300 (2620-4000)

3160 (2500 - 3850)

3470 (2760-4180)

3320 (2670 - 4020)

3450 (2800 - 4180)

Njemački stolovi, koji se koriste diljem svijeta, počinju u 23 tjednu trudnoće nisu slučajni. U ovom trenutku kod djece različitih spolova tijelo počinje formirati prema spolnim karakteristikama, zbog čega se debljanje kod dječaka i djevojčica počinje međusobno razlikovati. U ranijim razdobljima ta razlika između heteroseksualnih beba nije prisutna ili nije dovoljno izražena i za dijagnozu ostaje nezapaženo.

Odstupanja od normalnih vrijednosti

Smatra se normalnim ako se dijete rodi u razdoblju od 39 do 40 tjedana težine od 3000 do 3800 g. Međutim, one bebe koje su rođene s težinom do 3 kilograma i one s više od 4,5 kg težine pri rođenju imaju neonatolozi se ne boje.

Buduće moms opstetričari nastoje ne paničariti o razlikama u brojevima prikazanim u referentnim tablicama i njihovim stvarnim brojevima.

Najprije morate uvijek ispraviti pogreške (plus ili minus 500 g), a drugo, djeca rastu "skokovima", tako da kod 34 tjedna mrvica može uzrujati mamu zaostajući za prosječnim standardima, a do 36 tjedana da dosegne normalni prosjek ili čak blizu gornje granice normalne.

Ako beba tijekom svih ultrazvučnih studija tijekom trudnoće pokazuje tvrdoglav višak normi, oni govore o velikom fetusu. Trend prema velikom djetetu može se vidjeti u drugom tromjesečju. Na temelju jednog ultrazvuka, takav se zaključak ne može napraviti, nekoliko se studija traži tijekom nekoliko tjedana.

Istodobno, pažnja se posvećuje i instrumentalnim mjerenjima - abdominalnom opsegu buduće majke i visine maternice. Kada je veliki fetus obično, WDM premašuje normu (32 tjedna u stopi od 32 cm, na primjer, ovaj parametar povećao se na 34 cm, a 36 tjedana umjesto seta 36 cm je oko 39 centimetara).

Ako beba u maternici znatno zaostaje za srednjim vrijednostima i tijekom nekoliko dijagnostičkih mjerenja ona "prolazi" samo na najnižoj granici norme (petog percentila), tada liječnici propisuju dodatno ispitivanje čija je svrha otkrića održivosti uteroplacentalnog protoka krvi, mogućih patologija fetusa, uključujući nasljedne i kromosomske, intrauterne retardacije rasta, prisutnost ili odsutnost intrauterinskih infekcija, rhesus konflikt.

Da biste to učinili, izvršite ultrazvuk stručne klase, USDG, napravite testove za infekcije, kliničku krv i testove urina. Ako je potrebno, žena je poslana na konzultacije genetici i prolaz invazivne dijagnostike kako bi se identificirale kromosomske abnormalnosti.

Na trudnici se treba dogovoriti o takvim mjerama, osobito zato što je moderna medicina spremna pružiti bezopasnu, ali skupu alternativu invazivnim dijagnostičkim metodama - prenatalnom DNA testu za analizu krvi iz majčine vene.

Dobitak težine tijekom trudnoće

Opće informacije

Tijelo svake trudne žene podvrgava se brojnim važnim promjenama koje pomažu u stvaranju i potom rađanja zdravog i potpuno razvijenog djeteta. Prvo tromjesečje je lako za gotovo sve, a mnogi ljudi primijetiti da "cvjetaju" tijekom tog razdoblja.

Kosa postaje sjajna, nokti brzo rastu, a koža sja. Za ovu "trudnu" ljepotu morate zahvaliti hormonima. Oni su također uključeni u manje ugodne promjene, na primjer, prekomjerne osjetljivosti ili nekontrolirane želje za apsorpcijom nekompatibilnog okusa u velikim količinama.

Nažalost, prekomjerna tjelesna težina postaje čest pratioca budućih mama. Uostalom, mnoge trudnice nemaju kontrolu hrane. Osim toga, većina se uvjerava da, kad to žele, znači da je to potrebno za tijelo djeteta.

U normalnoj (nekompliciranoj) trudnoći, do kraja tjelesna težina raste za oko 10-15 kilograma, sve iznad tih pokazatelja je previše. Kao što znate, prekomjerna težina podrazumijeva ozbiljne zdravstvene probleme koji uzrokuju puno problema.

Dobitak težine tijekom trudnoće

Koliko žena dobiva kilogram za cijelu trudnoću, u svom uobičajenom smjeru, gore navedene. Razgovarajmo detaljnije o tim likovima i što ih utječe. Za početak, imamo na umu da dobitak težine ovisi o mnogim pojedinačnim pokazateljima trudnice. Štoviše, to se ne povećava odmah.

Stoga, ako vas muči pitanje "zašto ne dobivam težinu?", A razdoblje vašeg zanimljivog položaja je samo nekoliko mjeseci, a zatim mirno, sve ide prema planu. Prvo tromjesečje je kao razdoblje upoznavanja, tijekom koje tijelo trudne žene samo počinje obnoviti i pripremiti se za kasnije promjene.

Uostalom, buduća beba je tek počela rasti i razvijati se. Stoga brinite o tome kako steći nestale funte ne vrijedi. Uostalom, nema vidljivih promjena i ne može biti, postoje samo majčinska senzacija.

Čini se da se promatra druga suprotna slika, a žena izgubi težinu. To je tipično za one koji, zbog toksikoze, ne mogu jesti kao što su nekoć bili. Ali to mora proći s vremenom, inače je potrebna medicinska njega.

Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da se tijekom trudnoće težina povećava samo zbog intrauterinog razvoja fetusa. Međutim, to nije točno jer pored samog djeteta, unutarnji organi žene povećavaju se u veličini, što daje određenu težinu.

Tablica težine djeteta tjedno trudnoće

Da bismo jasno ilustrirali izjavu da težina ne ovisi samo o povećanju veličine djeteta, pozivamo vas da se upoznate sa standardima težine fetusa tjedno trudnoće, prikazane u donjoj tablici.

Kao što se može vidjeti iz ove tablice, visina i težina djeteta raste postepeno tjednima. Izračunajte ove pokazatelje pomažući ultrazvučno ili mjerenje visine maternice i opsega abdomena kasnije. Moguće je mjeriti nerođeno dijete već u petom tjednu njegova intrauterinalnog života. Dijete počinje intenzivno rasti tek sredinom drugog tromjesečja, na primjer, težina fetusa u 20 tjedana trudnoće iznosi 300 grama, a do 28 puta povećava se više od tri puta (1000 grama).

Razvoj djeteta, prije svega, ovisi o tome koliko je dobro placenta, organ koji je odgovoran za transport hranjivih tvari i kisika u dječje tijelo od majke, hrani. Osim toga, amnionska tekućina igra važnu ulogu, tj. amniatska tekućina u kojoj je fetus prije rođenja.

Tjedni tablica amnionske tekućine

Ako liječnik otkloni odstupanja od standardne težine fetusa tjedno ili postoje znakovi nedovoljnog intrauterinalnog razvoja, tada razlozi za to mogu biti:

 • slaba ili neuravnotežena majčinska prehrana;
 • kronične bolesti;
 • toksemija;
 • konstantan stres;
 • loše navike;
 • genetskog neuspjeha.

Stopa dobitka težine tijekom trudnoće tjedno

Vjeruje se da je prosječna stopa porasta težine tijekom trudnoće 250-300 grama tjedno ili jedan kilogram mjesečno. U trećem tromjesečju, dijete raste ubrzanom brzinom, a porast od 400 grama tjedno smatra se normalnim. Dakle, prethodno određeni 10-15 kilograma ili 16-21 kilograma za blizance u devet mjeseci idu.

Liječnici su vođeni tim prosječnom stopom porasta težine tijekom trudnoće tjednima. Ako tjelesna težina znatno premašuje ili naprotiv, ne doseže prosječne vrijednosti, ginekolog će tražiti uzrok u stanju zdravlja pacijenta. Optimalna situacija se smatra kada se težina postepeno povećava dok se fetus razvija.

Nedovoljna dobitak težine može biti povezana s toksikozom ili lošom prehranom žene, što dovodi do kašnjenja u razvoju djeteta, jer ona ne prima važne korisne elemente iz hrane. Normalna težina u novorođenčadi trebala bi biti u rasponu od 2,5-4,5 kilograma.

Djeca s manjom težinom ugrožavaju kongenitalne anomalije mentalnog i tjelesnog razvoja. Osim toga, prehrambene nedostatke nepovoljno utječu na zdravlje majke, čime se povećava rizik od preranog rođenja ili pobačaja u ranim fazama.

Prekomjerna težina je opasna za mogući dijabetes i osteokondrozu. Osim toga, utječe na krvni tlak, doprinosi razvoju kasne toksikoze, dovodi do hipoksije fetusa, kao i preranog starenja posteljice (tkiva koja hrani dijete). Čini se da je velika težina posljedica skrivenog ili očiglednog edema zbog kvarova urinarnog sustava.

Tekućina se akumulira u organima i tkivima, kao rezultat toga, pojavljuje se bubrenje. A ovo je dobar razlog za traženje medicinske pomoći ovo stanje je pun razvoj bubrežne hidronefroze i kasne toksičnosti.

Težina se smatra prekomjernom težinom ako postignete:

 • u svakom trimestru preko dva kilograma tjedno;
 • za prvo tromjesečno više od četiri funte;
 • za drugi trimestar više od četiri i pol kilograma;
 • u trećem tromjesečju, preko osam stotina grama tjedno.

Tablica dobitaka težine tijekom tjedne trudnoće

Razgovarajmo o tome koliko možete dobiti i kako izračunati optimalnu težinu. Da biste saznali svoju stopu, tj. "Zdravo" povećanje treba početi izračunavanjem takvog pokazatelja kao BMI (puni naziv indeks tjelesne mase) koji se izračunava pomoću formule I = m / h2.

Gdje je m težina u kilogramima, a h je visina, kvadratna u metrima. Na primjer, težina je 60 kilograma i visina 1,7 metara. Ispada da BMI = 60 / (1,7 * 1,7) = 20,76. Tablica u nastavku optimalne performanse dobitak mase danog na temelju indeksa tjelesne mase.

Kao što možete vidjeti početnu težinu žena ima najveći utjecaj na koliko kg dobivaju do kraja trudnoće. Vitki ljudi dobivaju puno brže i odmah, što će u načelu biti unutar normalnog raspona. Još jedna stvar je težina punih majki, koje će morati stalno pratiti.

Jednako je važno i dob trudne žene. Činjenica je da ljudi postaju skloni punini. U mlađoj dobi, borba s dodatnim kilogramima je mnogo jednostavnija. Tip tijela je još jedna nijansi koja je vrijedna razmatranja.

Mame asteničnog tipa, tj. oni koji nisu skloni prekomjernoj tjelesnoj težini postaju "vizualno trudniji" brže. Nasuprot tome, zanimljiv položaj žena hipersenskog tipa, tj. sklona tjelesnoj vlasti vidljiva je samo kada se trbuh počne izbočiti.

Tablica dobitaka težine tijekom tjedne trudnoće

Prema statistikama, u prvom tromjesečju žena dnevno dodaje 0,2 kilograma. Međutim, to su snažno prosječni pokazatelji, od U tom razdoblju mnogi ljudi pate od teške toksikoze. Vjeruje se da prva polovica trudnoće čini samo 40% porasta tjelesne težine.

Intenzivnije povećanje težine javlja se u drugom tromjesečju. Ovo je "zlatno vrijeme" kada se sve što se u tijelu smiri, hormoni se ne divljaju i nove snage dolaze. Toksikoza se smanjuje i sada možete jesti za dvoje. Najveći dio dobitka na težini pada na ovo razdoblje trudnoće.

Tjedni kalendar dobitka težine je smjernica na koju se liječnici oslanjaju na rutinske preglede trudnica. Buduća majka trebala bi kontrolirati njezinu tjelesnu težinu, tako da ako treba podesiti prilagodbe u načinu života i prehrani. Za to nam je potrebna ljestvica i bilježnica u kojoj možete voditi evidenciju.

Dovoljno je vagati jednom tjedno ujutro na praznom želucu, nakon što je prethodno ispraznio mjehur i crijeva. Za točnost, bolje je skinuti odjeću ili ostati u donjem rublju.

Kako izračunati težinu trudnoće po tjednu?

Izračunajte dobitak težine tijekom trudnoće je jednostavno i sasvim realno to učiniti sami. Osim toga, možete se posvetiti posebnim programima. Oni su slobodno dostupni na Internetu i zbog praktičnosti mogu se instalirati na vaš smartphone.

Tjelesna masa se povećava postupno i ovisi o mnogim pojedinačnim čimbenicima koji se moraju uzeti u obzir pri izračunu. Kao što smo rekli ranije u prvom tromjesečju, situacija se smatra normalnom u kojem težina raste za 1-3 kilograma, ali u slučaju teške toksikoze, žena može izgubiti težinu.

Počevši od drugog tromjesečja, možete odrediti pojedinačnu težinu pomoću sljedeće formule: visina u metrima (zarez dužine) pomnožena s 22 grama. Primjer izračuna: visina trudnice od 1,60 metara znači 16 x 22 = 352 grama. Ovo je optimalna tjedna težina.

Da biste olakšali zadatak i dobili osloboditi od matematičkih izračuna, možete pribjeći korištenje težine kalkulatora tijekom trudnoće tjedno. Upotreba takvog programa je stvarno jednostavna, brza i praktična. Sve što trebate učiniti je voziti indekse potrebne za izračun - visinu, težinu prije trudnoće, stvarnu tjelesnu težinu u vrijeme izračuna i trajanju trudnoće u tjednima. Sam kalkulator izračunava indeks tjelesne mase (skraćeno BMI), izradit će raspored za dobivanje težine tijekom trudnoće i napraviti prognozu za povećanje do 9 mjeseci.

Dobitak težine tijekom trudnoće

Ako rezultat koji ste primili bit će na liniji normi na grafikonu, onda nema razloga za zabrinutost. A ako je viša ili niža, tada vaša težina odstupa od zdravih pokazatelja, a postoji višak ili obrnuto. To se ne smije dopustiti da preuzme svoj smjer, i hitno treba poduzeti odgovarajuće mjere.

Prehrana tijekom trudnoće

Ova tema zahtijeva zasebno razmatranje, stoga u ovom članku dajemo samo opće preporuke o tome kako pravilno jesti. Samo razgovarajte o proizvodima koji su prihvatljivi za trudnice i obrnuto je zabranjeno. Za početak, imamo na umu da se prehrana buduće majke treba prilagoditi potrebama njezina tijela.

Na primjer, vi ste sto posto jedući meso i ne volite povrće ili volite slastice za voće i tako dalje. Tada ćete morati ponovo razmotriti svoje postavke kako bi se dijete raslo i razvilo skladno.

Osim toga, treba imati na umu da je trudnoća stres tijela i treba snažnu potporu kako bi se osigurao život dviju ljudi odjednom.

Balansirana prehrana pruža:

 • odgovarajuća tjelesna funkcija;
 • zadovoljavanje potreba embrija koji razvija;
 • formiranje i rast placente;
 • oticanje mliječnih žlijezda i dugotrajno laktaciju.

Ako je slomljen ravnoteža vitamina, mineralnih tvari i drugih hranjivih tvari, onda postoji rizik:

 • razvoj fetalnih abnormalnosti u fetusu;
 • smanjiti sve važne vitalne znakove novorođenčadi;
 • nedovoljno imunitet djeteta;
 • nerazvijena inteligencija;
 • nasljedne bolesti;
 • nisko očekivano trajanje života.

Štetne navike (pušenje, alkohol, itd.) Uništavaju tijelo djeteta ne manje od pogrešne prehrane. Stoga, sve ovo treba napustiti, barem tijekom trudnoće, ako nema volje za "zaustavljanje" zauvijek.

Glavne prehrambene pogreške tijekom trudnoće:

 • Nepravilna jela. Nedostatak punog bogatog doručka, zakašnjelog rasporedu obroka, zalogaja i večernjeg zora - sve to pobjeđuje zdravlje majke i djeteta. Stoga, tijekom trudnoće slijedimo pravila i principe zdravog načina života. Najhitniji obrok koji daje energiju ujutro je doručak. Nakon toga (to bi trebalo biti nekoliko sati) možete napraviti lagani zalogaj. Za ručak, jesti juhu, a drugi kuhati steamed meso i kašu, te za večeru - ribu i povrće.
 • Prejedanje noću šteti metaboličkim procesima i opterećuje gastrointestinalni trakt. Kao rezultat toga, ne spavate dobro, a hrana nije normalno probavljena. Prekomjerne kalorije se odmah pretvaraju u višak masnoća, a zauzvrat negativno utječe na težinu.
 • Janje suhih kolačića s vašim omiljenim kolačićima, pecima i ostalim proizvodima od brašna ne samo da dodaje kilograme, nego i povećava rizik od nastanka čira na želucu ili gastritisa.
 • Previše začinjena hrana, koja ponekad žene želi toliko za trudnice, također šteti i potiče apetit.
 • Slatki i kolači su dopušteni, ali samo umjereno. Višak šećera u krvi ne dovodi samo do dodatnih kilograma, već također značajno povećava rizik od dijabetesa.

Tijekom trudnoće važno je jesti meso, ribu i morske plodove, kao i svježe povrće i voće, kiselo i mliječne proizvode, kruh od cjelovitog zrna, žitarice i tjestenine iz durum pšenice. Ovi proizvodi će osigurati potrebnu razinu važnih korisnih spojeva. Kuhanje je bolje steamed, pečeno ili kuhano. Ako je moguće, sol i šećer treba odbaciti ili se značajno smanjiti u gotovom jelu.

U prvom trimestru, važno je dobiti dovoljno vitamina B9, tj. folna kiselina, koja je neophodna za rast organa i tkiva, kao i razvoj živčanog sustava. Ona je bogata sireva, repa, kupus, grah i mrkva.

Nutricionizam drugog tromjesečja trebao bi biti bogat sadržajem:

Kako ne biste dobili dodatnu težinu tijekom trudnoće

Da ne dobijete dodatne funte slijedite sljedeća pravila:

 • Nemojte prejedati. Dobar stari "trebate jesti za dvoje" ili "ako želite, a zatim dijete traži", zvučeći iz usta dobrih baka i tete ne smije zbuniti te i opravdati noćni zhor. Tijelo bi trebalo dobiti točno količinu kalorija koja je potrebna za normalan razvoj fetusa, a ne više. Možete jesti češće, ali u malim dijelovima, onda nećete osjećati glad. Vjeruje se da je moguće bez štete zdravlju povećati kaloriju vaše prehrane tijekom trudnoće s najviše 200-300 kalorija. Ali ovdje je važno promatrati mjeru, to je osobito vrijedno za žene čiji je BMI iznad norme.
 • Izbjegavajte štetnu hranu bogatu ugljikohidratima. Sve vrste slatkiša, čokolade i šankova, peciva i brašna - to su izvori šećera koji se brzo apsorbiraju i daju samo privremeni osjećaj sitosti, neposredno isparavanje i opet se osjećate kao jedući. Kao rezultat, apsorbira štetni šećer, zajedno s dodatkom hrane i slatkim masti.
 • Organizirajte se poštednim danima posta. To ne znači da vam savjetujemo da umirete od gladi tijekom trudnoće. Jednom svaka dva tjedna možete se odmoriti na trbuh. Danas zamijenite većinu svoje prehrane s povrćem ili mliječnim proizvodima.
 • Prošetajte više, a ne samo na dobrom i sunčanom vremenu na svježem zraku. Ovo pravilo pomaže u održavanju zdravlja svega bez iznimke. Osobito je važna tjelesna aktivnost (naravno unutar razloga) za trudnice. Što više kretate, to je bolje da je krv zasićena kisikom, što znači da štitite bebu od gladovanja kisikom.
 • Izbjegavajte štetne i beskorisne napitke. Volite običnu pitku vodu ili prirodne kompote, voćne napitke i sokove bez šećera. Preporučena dnevna količina tekućine za trudnice je 1,5 litara. Dvije trećine je bolje piti do 16.00 kako bi se izbjeglo oticanje.

Proizvodi koji mogu jesti trudnoće:

 • prehrambeni proizvodi od brašna, pšenični ili ražnjići kruha;
 • juha od povrća (ograničavamo krumpir, žitarice, tjesteninu) na 200 grama dnevno;
 • mesni proizvodi i meso, pari, pečeni ili kuhani;
 • riba i plodovi mora;
 • mlijeko, mliječni proizvodi i mliječni proizvodi (jogurt bez dodataka i šećera, sirovi sir niske masti);
 • jaja (poželjno prepelica);
 • žitarice (zobene pahuljice, heljde - najkorisnije);
 • svježe ili kuhano povrće;
 • umaci i salate (vrhnje, maslinovo ulje);
 • svježe voće;
 • maslac do 10 grama dnevno;
 • rafinirano ulje suncokreta treba zamijeniti nerafiniranim maslinovim uljem;
 • pića (čaj, nisu kupljeni pakirani sokovi, voćni napici, voda).

Izračunavanje vrijednosti dobitka na težini tijekom trudnoće: kalkulator, raspored i tablica dobitka težine fetusa tjedno

Tjedni kalkulator težine trudnoće

Vaša izvedba

Izračunaj - svoju idealnu težinu za tekući tjedan

Raspored dobitka težine tijekom trudnoće

Visina i težina fetusa po tjednu trudnoće

Tablica dobitaka težine tijekom trudnoće
po tjednu

Prosječne komponente u debljanju tijekom trudnoće

Korisne usluge

Nisu sve buduće majke razumiju koliko je važno promatrati granice razumnog u prehrani. Netko se brine za lik, koji će biti teško staviti u red nakon rođenja, i počinje se ograničiti na sve, ali netko misli da sada morate jesti doslovno "za dvoje" i snažno se oslanja na omiljenu hranu.

Zapravo, svako odstupanje od norme može jednako biti i opasnost za zdravlje žene i njezine bebe. Što trebate znati o promjenama tjelesne težine tijekom trudnoće i kako pravilno izračunati optimalnu težinu?

Što je opasna težina ili prekomjerna težina tijekom trudnoće?

Prosječno povećanje težine tijekom trudnoće kreće se od 9 do 14 kg. Naravno, ta se vrijednost ne može primijeniti na svaki pojedini slučaj, jer točan broj ovisi o mnogim čimbenicima, ali oštro odstupanje od nje u jednom ili drugom smjeru trebalo bi upozoriti buduću majku.

 • Podležnja se često javlja u trudnica u prvih mjeseci, tj. U razdoblju kada pate od toksemije. Ako gubitak nije popraćen teškim povraćanjem (nakon svakog obroka), dijete je najvjerojatnije iz opasnosti.

Najveći rizik od male težine je u drugom i trećem tromjesečju, kada fetus ima veliku potrebu za hranjivim tvarima, a njihov nedostatak može dovesti do nedostatka tjelesne težine novorođenčadi, raznih patologija u razvoju i psiholoških problema. U žena, u ovom slučaju, razina važnih hormona može pasti, što je ispunjeno pobačajem ili preuranjenim rođenjem.

 • Prekomjerna tjelesna težina također nije samo estetski problem za trudnoću, jer cijeli teret pada na zdravlje majke. Često izaziva razvoj preeklampsije - opasno stanje, koje se naziva kasna toksikoza. Preeklampsija je izravna prijetnja zdravlju djeteta, jer može uzrokovati odstranjivanje posteljice i drugih problema. Pročitajte više o gestosis ovdje.

Prekomjerna težina je još opasnija kada se ne javlja kao posljedica prejedanja, već zbog edema - obično u takvim slučajevima dolazi do porasta u kratkom vremenu (više od kilograma tjedno). Ovaj svibanj biti prvi simptom dropsy - pretjeran nakupljanje tekućine u tkiva tijela, glavni uzrok je slom bubrega.

Kako bi se uočila opasna država na vrijeme i poduzela mjere, očekivana majka treba znati koliko je optimalna tjelesna težina tijekom trudnoće trebala biti u njezinu slučaju.

Zašto trudnice dobivaju težinu?

Suprotno popularnom uvjerenju, trudnice dobivaju prekomjernu težinu, ne samo zbog mase rastućeg djeteta i masnog sloja - čine oko polovice ukupne figure. Devet mjeseci se povećava ženina maternica, stvaraju se volumen krvi i međustanične tekućine, amnionske tekućine i placente, a mliječne žlijezde počinju rasti.

Ove su promjene neophodne za pravilan rast i razvoj bebe, odnosno ne samo ginekologa, nego i žena koja ih treba pratiti.

Što određuje dobitak težine tijekom trudnoće?

Da biste izračunali dopuštenu dobit za težinu za ženu, trebali biste uzeti u obzir njezinu početnu težinu, tj. BMI (indeks tjelesne mase), koji se izračunava pomoću posebne formule: tjelesne težine u kilogramima / visinu u četvornama. Dobiveni rezultat omogućuje nam da procijenimo koliko je ženska težina normalna: ako je ta brojka u rasponu od 19,8-26, težina je normalna, manja od 19 je nedovoljna, više od 26 je prekomjerno, a BMI iznad 30 pokazuje pretilost.

Ovdje možete izračunati BMI pomoću kalkulatora.

 • Tanke, krhke žene (tzv. Astenični tip) tijekom trudnoće trebale bi imati 13-18 kg;
 • Za žene s normalnom tjelesnom težinom i dopuštenom težinom povećanje iznosi 11-16 kg;
 • Žene s prekomjernom masnoćom obično dobivaju od 7 do 11 kg;
 • U slučaju pretilosti, liječnik propisuje posebnu prehranu trudnici, a dobitak težine ne smije prelaziti 6 kg.

Osim toga, vrlo je važno uzeti u obzir gestacijsko doba fetusa tjedno, jer svaki od njih u ženskom tijelu i fetusu prolazi kroz određene promjene koje utječu na ukupnu težinu.

Naravno, vrlo je teško izračunati točan broj, uzimajući u obzir sve čimbenike, pa je bolje da trudnice koriste posebnu kalkulator za dobivanje težine tijekom trudnoće.

Tjedna težina trudnoće

Težina tijekom trudnoće tjedno je neujednačena - na samom početku je gotovo neprimjetna, znatno se povećava za sredinu i smanjuje ponovo bliže porodu.

U prvom tromjesečju, i dobitak težine i gubitak težine mogu se smatrati normom. U prosjeku, u tom razdoblju, očekivana majka dobiva 1,5 do 2,5 kg.

Drugo tromjesečje, kada beba počinje rasti i razvijati se posebno aktivno, žena treba biti osobito pažljiva, jer težina dobiva početno značenje. Brojke su raspoređene na sljedeći način: oko 500 g tjedno za tanke žene, ne više od 450 g za trudnice s normalnom težinom, a ne više od 300 g za pune žene.

U trećem tromjesečju, trudnice imaju manju težinu, a taj je proces prirodan, jer se njihova tijela pripremaju za rođenje djeteta.

Što je opasno sporo povećanje težine?

Povećanje tjelesne mase je relativni koncept trudnica, kao u prvom tromjesečju ne samo da može stići, već također i smanjenje.

Neke buduće majke dobivaju prvi kilogram samo nakon 14. tjedna - obično se to odnosi na minijaturne žene koje nemaju genetsku predispoziciju punini ili žene koje pate od toksemije. U prvom slučaju, težina polako stiže tijekom svih devet mjeseci, što, uz normalno zdravstveno stanje, trudnica ne bi trebala izazvati zabrinutost. Ako govorimo o ženama koje pate od toksikoze, a do drugog tromjesečja neugodnost obično nestaje, tjelesna težina se vraća na normalno, a dobitak težine nastaje kao i obično.

U takvoj situaciji, žena mora odreći ograničenja i vratiti prehranu u normalu. Morate jesti male porcije nekoliko puta dnevno, između obroka, jesti sira, oraha ili sušenog voća, a možete dodati malo maslaca ili kiselo vrhnje na hranu.

O pravilima prehrane tijekom trudnoće, pročitajte ovdje.

Što je opasno brzo povećanje težine?

Brzo povećanje težine karakteristično je za višestruke trudnoće, žene s niskom tjelesnom težinom i majke koje su premale, čije tijelo još uvijek razvija.

U drugim slučajevima, to je rezultat normalnog prejedanja i zahtijeva prilagodbu prehrane. Prekomjerna tjelesna težina ne nosi izravnu prijetnju djetetovom životu, ali može biti uzrok dijabetes melitusa, visokog krvnog tlaka, preeklampsije i prekomjerne težine bebe, što može dovesti do komplikacija tijekom poroda, pa čak i carskog reza.

Ako je težina stigla prebrzo, žena se savjetuje da se posavjetuje s nutricionistom i odbija visoke ugljikohidrate ugljikohidrata (slatkiši, kolači, tjestenine), a u njenom jelovniku uključuju voće, povrće, žitarice i mliječne proizvode.

Situacija je mnogo opasnija u slučaju da je prekomjerna težina posljedica edema. Kako bi se problem identificirali na vrijeme i dobili medicinsku pomoć, trudnica bi trebala imati tablicu za dobivanje težine tijekom trudnoće i točne skale - porast od preko 1 kg tjedno predstavlja ozbiljan uzrok zabrinutosti.

Kako ne povećati težinu tijekom trudnoće, pročitajte ovdje.

Je li gubitak težine opasno tijekom trudnoće?

U prvom tromjesečju trudnoće, gubitak težine je moguće zbog toksikoze, u drugoj takvoj situaciji obično se povezuje s različitim oboljenjima i stresom, au trećem tromjesečju gubitak od 1-2 kg preteča je rane dostave.

U svakom slučaju, dobitak težine tijekom trudnoće je čisto pojedinačna stvar, pa je vrlo važno da trudna majka prati njezinu dobrobit i kvalitetu hrane koju uzima.

Ako se težina brzo i naglo otpušta (osobito u prvom i drugom tromjesečju), odmah obavijestite liječnika, jer to može biti ozbiljna prijetnja zdravlju, pa čak i životu bebe.

Dijeta tijekom trudnoće

Vrlo je važno osigurati da dijete dobije sve hranjive sastojke, vitamine i elemente u tragovima, tako da ne trebate gladovati vašu trudnu majku - samo trebate uravnotežiti prehranu sukladno tomu i po potrebi dobiti stručne savjete.

Stope povećanja težine i rast fetusa

Povećajte visinu i težinu djeteta - ne manje važni parametri od tjelesne težine trudnice. Počinje mjeriti otprilike od osmog tjedna, jer je to ranije jednostavno nemoguće.

Težina i visina dojenčadi povećavaju se neravnomjerno - u početku fetus brzo raste, a od 14. do 15. tjedna, proces se lagano usporava. To je zbog činjenice da je glavni zadatak djeteta tijekom tog razdoblja razvoj novih vještina i sposobnosti (treptati, pomicati ruke, itd.), A ne da se dobije težina i visina. Početkom trećeg tromjesečja dijete ponovno dobiva na težini, a do datuma rođenja tjelesna težina doseže 2,5 do 3,5 kg.

Težina i visina djeteta su individualni parametri i ovise o mnogim čimbenicima, prvenstveno o spolnoj i genetskoj predispoziciji, ali postoje prosječni brojevi koji se obično smatraju normom.

Osim toga, ultrazvučna studija nužno mjeri takve pokazatelje kao što su:

 • BPR - biparietalna veličina glave (udaljenost između vanjske površine donje konture i unutarnje površine donjeg dijela);
 • DB je duljina bedra;
 • Rashladno sredstvo - opseg abdomena;
 • DHA je promjer prsa.

Ovi pokazatelji bi se trebali povećati razmjerno trajanju trudnoće, a uz visinu i težinu vrlo su važni parametri koji mogu otkriti prisutnost ili odsutnost bilo kakvih patologija.

Svako odstupanje ili napredak je razlog da se posavjetujete s liječnikom, ali ni u kom slučaju nije uzrok panike, jer svaki mali čovjek je pojedinac koji može imati svoje osobitosti.

Komentari (2)

Perizat | 10. studeni 2017 21:09

Laku noć! Reći ću jedno. Web stranica me iznenadila na svega 300%. Ne da ostatak. Bravo. Držite ga gore. Primili su sve točne odgovore na uzbudljiva pitanja. klasa

Natalia | 10. ožujka 2018. 09:29

Dobar dan! Vrlo informativna stranica riješila je sve glavne probleme, a proizlaze iz takvog radosnog događaja kao i trudnoće
odgovor