Nerazvijena rana trudnoća

Zdravlje

Naravno, svaka trudnica neće reagirati na takve simptome s oprezom, i često ti znakovi nestaju s progresijom trudnoće (trudnoće). Zato se često smrt ne smije odmah dijagnosticirati, ali nakon nekoliko tjedana. Često se mogu povezati sekrecije maziva iz genitalnog trakta, što ukazuje na početak odbijanja trudnoće.

dijagnostika

Najčešće, dijagnoza NB je napravljena ultrazvukom i ginekološkim pregledom. Kao dodatna metoda, možete koristiti krvni test za korionski gonadotropin (hCG), kao i mjeriti baznu temperaturu.

Ultrazvučni znakovi propuštenog pobačaja

Glavni ultrazvuk znakova zaustavljanja razvoja embrija u najkraćem razdoblju jesu deformacija jajnih stanica, neravne konture, položaj u donjem dijelu maternice. Za kasnija razdoblja tipična je neusklađenost gestacijskog doba ultrazvukom i mjesečno, a fetus nema srčanog ritma (obično se može od 5-6 tjedana već odrediti).

Dodatno, međutim, trajanje trudnoće embriona i menstruacije nije uvijek ista. To se može dogoditi iz raznih razloga (nepravilna razdoblja, hormonalni poremećaji, stres, cistična formacija jajnika i drugi), a razlika može doseći četiri tjedna.

Zbog toga se u nekim slučajevima (primjerice, mjesečnim trudnoćama od 7-8 tjedana, a ultrazvukom može opaziti samo oplođeno jajeće od 4 tjedna), tako da se ne smije pogriješiti s dijagnozom, vrijedi ponoviti studiju u roku od 5-7 dana. Ako fetusno jaje ne raste za to vrijeme, embrij se ne vizualizira, a zatim se pojavljuje smrt fetusa.

Znakovi NB tijekom ginekološkog pregleda

Na ginekološkom pregledu liječnik procjenjuje veličinu maternice, njegovu usklađenost s očekivanim trajanjem trudnoće, stanje cerviksa. Ako se procjenjuje da je vrijednost maternice manja, potreban je ultrazvučni pregled koji potvrđuje ili poriče sumnju. Neke žene imaju fiziološke značajke (u početku manja veličina unutarnjih genitalnih organa) ili postoji svibanj biti razlika u smislu menstruacije i embrija, pa je važno osigurati da je kašnjenje u povećanju maternice zapravo uzrokovano trganjem trganjem.

Određivanje humanog korionskog gonadotropina (hCG)

Određivanje koncentracije humanog korionskog gonadotropina pomaže u dijagnostici, osobito u najranijim uvjetima. Dakle, kada koristite ultrazvučni pregled, još uvijek je nemoguće vidjeti fetusno srce, no postoje sumnje u njegovu održivost, krv može donirati na razinu hCG. Ovdje je važno promatrati dinamiku, budući da s normalno razvijajućim embrijom razina hormona gotovo se udvostruči svaki dan.

Mjerenje bazalne temperature uz sumnju NB

Treba odmah reći da je ova metoda samo dodatna i indikativna, budući da je netočna i rezultati mogu varirati pod utjecajem mnogih čimbenika. Bazalna temperatura se mjeri u rektumu, bez izlaska iz kreveta, istodobno nakon noći. Pod utjecajem progesterona hormona (čuva trudnoću), ova temperatura raste za 0,3-0,5 stupnjeva Celzijevih i iznosi 37,2-37,5. Kada embrij izblijedi, razina progesterona smanjuje, a kao rezultat toga, i bazalna temperatura se smanjuje.

liječenje

Uz potvrdu intrauterine smrti fetusa, žena se mora hospitalizirati u ginekološkoj bolnici. U ranim fazama, glavni tretman za ne-razvoj trudnoće je jednostupanjsko uklanjanje embrija ili fetusa i njegovih membrana. Ako gestacijsko razdoblje dopušta, bolje je to učiniti vakumskim aspiracijama. Ova metoda je nježnija. Kasnije se izvodi curettage maternice (abortus). Prije operacije, potrebno je pripremiti cerviks, posebno kod žena koje nisu rađale. Da biste to učinili, koristite morsku travu (štapiće algi), katetere. To se provodi radi pažljivog i postupnog otvaranja vrata maternice. Vacuum aspiracija jaja i curettage maternice izvodi se pod općom anestezijom.

Također, u kratkim razdobljima sve se češće koristi taktička očekivanja i medicinski pobačaj. Ove metode omogućit će pažljivije prekinuti trudnoću (ali uvijek pod nadzorom liječnika).

rehabilitacija

Važno Važno je rehabilitirati ženu nakon trudnoće koja nije u razvoju. To uključuje uzimanje oralnih kontraceptiva (najmanje 3 mjeseca), liječenje bolesti genitalnih organa (infekcija) i hormonalnih poremećaja.

Također, ne zaboravite na psihološki aspekt. Dobro mijenjaju situaciju, dobivaju pozitivne emocije. Pokušajte izbjeći stres, sukob. Važno je osjetiti potporu drugih.

efekti

Posljedice za reproduktivno zdravlje žena smanjene su na nulu, ako je embrij s membranama pažljivo uklonjen i provedena rehabilitacija.

Prognoza za sljedeću trudnoću

U 90% slučajeva, žene koje su pretrpjele ranu fetalnu smrt mogu postati trudne i nositi zdravo dijete. Međutim, ako se neobrađena trudnoća opet ponovi, potrebno je podvrgnuti potpunom ispitivanju kako bi se utvrdio uzrok, jer kršenja mogu biti na hormonskim i imunološkim razinama.

Planiranje trudnoće ne prelazi 6 mjeseci. Tijekom tog vremena, tijelo će se moći oporaviti kako bi postala sposobna nositi zdravu bebu. Vrlo je važno da se ovo razdoblje pregleda i pripremi za naknadnu trudnoću.

Glavna stvar je vjerovati u dobro i ne dopustiti da vam strahovi spriječe da postanete sretni roditelji.

razdoblje formiranja posteljice (do 12 tjedana), razdoblje formiranja najvažnijih funkcionalnih sustava fetusa (20-24 tjedna).

Klinički znakovi

Postoji niz uzastopnih poremećaja karakterističnih za ne-razvojnu trudnoću: smanjenje i prestanak uteroplacentalne cirkulacije na pozadini oštećenja struktura posteljice; prestanak uteroplacentalne cirkulacije; kršenje strukture unutrašnjeg sloja maternice (endometrija) uzrokovano prisutnošću mrtvih elemenata jajašca u maternici.

Klinički znakovi trudnoće koja nije u razvoju mogu biti vrlo rijetki u odnosu na pozadinu prestanka povećanja veličine maternice i njihove nedosljednosti u trajanju trudnoće. Međutim, maternica može biti normalne veličine, može se smanjiti, a može se čak povećati ako je napunjena krvlju tijekom odvajanja jajašca.

Već neko vrijeme nakon smrti embrija / fetusa, pacijent se može osjećati trudno. Međutim, tijekom vremena, subjektivni znakovi trudnoće postupno nestaju. Zabilježeno je periodično krvarenje iz genitalnog trakta i abdominalni grčevi. Chorionic gonadotropin u krvi žena, u pravilu, je izuzetno nizak ili čak potpuno odsutan.

Dijagnoza trudnoće koja nije u razvoju

Većina pouzdano identificirati ne-razvoj trudnoće mogu biti rezultati ultrazvuka u odsutnosti srca fetusa. Jedna od najčešćih varijanti ne-razvojne trudnoće je anembrionia, tj. odsutnost embrija u šupljini jajeta nakon 5-6 tjedana trudnoće. U ovom slučaju, jajaš je manji nego što bi trebao biti, i embrij se ne vizualizira.

U ostalim varijantama neproizvodne trudnoće, prema ultrazvučnim podacima, jaje veličine odgovara ili zaostaje u svom razvoju, embrij se može vizualizirati, ali bez srčanog ritma. Često se može otkriti retrokortni hematom, što je nakupljanje krvi na mjestu odvajanja jajovoda od maternice.

Uz duži boravak mrtvog embrija u maternici, vizualizacija embrija je nemoguće, nema znakova njegove vitalne aktivnosti. Veličina maternice zaostaje za trajanjem trudnoće, ima deformacija jajeta s nejasnim konturama.

Uklanjanje mrtvog jajašca

Smrt embrija / fetusa nije uvijek praćena spontanim protjerivanjem iz maternice. Često postoje slučajevi kada preminulog oplođenog jajeta utječe na neodređeno vrijeme. Razlog takvog kašnjenja može biti: primarno usko vezanje jajnika u stijenku maternice tijekom implantacije, inferiornost reakcija imunološkog odbacivanja umrlog jajnika, smanjenje kontraktilne aktivnosti maternice.

Kada se u maternici pronađe mrtvi embrij duže od 4 tjedna, elementi raspadanja jajovoda ulaze u maternicu krvotok, što može uzrokovati masivno krvarenje prilikom pokušaja prestanka trudnoće. Stoga, prije nego što se strugati maternicu, potrebno je provesti studije o stanju koagulacijskog sustava krvi i po potrebi provesti odgovarajuće liječenje.

Nakon temeljitog pregleda i prikladne pripreme žene (liječenje i preventivne mjere s ciljem smanjenja rizika mogućih komplikacija), potrebno je prekinuti propušteni pobačaj. U tu svrhu obavite instrumentalnu ili medicinsku ekspanziju cerviksa i instrumentalno uklanjanje sadržaja maternice. Također je moguće koristiti posebne lijekove za neoperativno uklanjanje jajašca iz maternice. Neposredno tijekom pobačaja ili neposredno nakon njegovog završetka potrebno je ultrazvučno skeniranje kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje dijelova fetusa i posteljice. Nakon uklanjanja jaja tijekom trudnoće koja nije u razvoju, bez obzira na odabranu metodu prekida, preporuča se provođenje protuupalnog liječenja.

U svakom slučaju, u slučaju trudnoće koja ne razvija, potrebno je detaljno ispitivanje kako bi se utvrdili mogući uzroci prestanka trudnoće, uz njihovu kasniju eliminaciju ili slabljenje djelovanja.

Kako smanjiti vjerojatnost smrti embrija?

Kako bi se smanjila vjerojatnost mogućih štetnih čimbenika tijekom trudnoće, potrebno je provesti preglede pacijenata koji planiraju trudnoću, kao i žene u ranoj fazi trudnoće za urogenitalnu infekciju. Također je važno provoditi medicinsko i genetsko savjetovanje za identificiranje visokorizičnih skupina za kongenitalnu i nasljednu patologiju. U prisustvu endokrinih uzroka pobačaja treba odabrati prikladnu korektivnu hormonsku terapiju.

Također je važno prepoznati različite autoimune bolesti i njihovu ispravku. Ponovljena trudnoća je moguća uklanjanjem identificiranih uzroka smrti embrija / fetusa i nakon obavljenog neophodnog liječenja. Kada se pojavi nova trudnoća, obavlja se ultrazvučni pregled i bilježe se znakovi mogućih razvojnih poremećaja fetusa u krvi, uključujući:? - fetoprotein, korionski gonadotropin, PAPP-A test u najsigurnijim uvjetima. Prema indikacijama, provodi se i invazivna prenatalna dijagnostika, uključujući korionsku biopsiju, amniocentezu ili cordocentezu za određivanje kromosomskih i brojnih monogenih fetalnih bolesti. Pored toga, provode terapijske i preventivne mjere s ciljem uklanjanja infektivnog procesa, provode specifičnu protuupalnu terapiju u kombinaciji s imunokompetentima, korigiraju poremećaje koagulacijskog sustava i sprečavaju placentalnu insuficijenciju c 14-16

Frozen (non-developing) rana trudnoća: simptomi, uzroci

Mnogi parovi sanjaju o djetetu, ali iz nekog razloga njihovi snovi se ne mogu ispuniti. Jedan od tih uzroka je nedostatak pobačaja.

Ne samo majka, nego i otac mogu biti krivi za ovu patologiju, pa je važno da se u potpunosti ispita u fazi planiranja trudnoće i početi voditi zdrav stil života za oba partnera.

Prema statistikama, zanemarene trudnoće nisu zabilježene tako rijetko, u 15-20% slučajeva svih željenih trudnoća.

Definicija "propuštenog pobačaja"

Propuštena ili nerazvijena trudnoća odnosi se na trudnoću koja odjednom prestaje napredovati, a fetus raste i razvija se, a time i umre. Istodobno, znakovi spontanog pobačaja za sada su odsutni, a embrij se nalazi u maternici, stoga je još jedno ime za ovu patologiju propalo pobačaj. "Fading" trudnoće može se pojaviti u bilo kojem razdoblju trudnoće (do 28 tjedana), ali, u pravilu, to se događa u prvom tromjesečju. Prijetili pojmovi trudnoće zbog pobačaja koji se nisu dogodili su 3-4 tjedna, 8-10 i 16-18 tjedana.

Propušteni pobačaj, kao i drugi spontani pobačaj, odnosi se na pobačaj. Ali kažu o uobičajenom pobačaju samo u slučaju dva ili više spontanih pobačaja trudnoće.

Bit propuštenog pobačaja jest oplodnja jaja, njegovo transportiranje u maternicu, gdje je ugrađeno i nastavlja se razvijati neko vrijeme, no tada se razvija embrionizam. Također jedna od mogućnosti za propušteni pobačaj jest anembrionia ili sindrom "prazne gestacijske vrećice". U tom slučaju nastaju fetalne membrane, sintetizira se korionski gonadotropin, što se očituje pozitivnim testom trudnoće, ali sam embrij je odsutan. Često je ova patologija posljedica kromosomske patologije.

Što može podnijeti fetus?

Uzroci propuštenog pobačaja su brojni. Mogu se podijeliti u nekoliko skupina:

Kromosomske i genetske abnormalnosti

Ovo je jedan od najvećih i najvažnijih etioloških čimbenika pobačaja. Ako embrij nasljeđuje dodatni kromosom ili patološki gen, tada se u procesu razvoja formiraju višestruke malformacije koje su nespojive s životom, a u tom slučaju trudnoća prestaje. Postoji učinak prirodne selekcije - priroda odluči da je neprofitna proizvoditi onesposobljenu bebu i iscrpljuje snagu majčinog organizma, stoga zaustavlja napredovanje trudnoće.

Ali genetska anomalija može se pojaviti upravo tijekom ove trudnoće, kada je izložena štetnim vanjskim čimbenicima (zračenje, ovisnost o drogama, pijenje, pušenje), a može se naslijediti od roditelja, na primjer, ako se dogodi neuspjeh u "genima predispozicije". Dakle, ako je fetusno jaje "odvelo" gen od trombofilije od roditelja, a tijekom implantacije u maternicu i klijanje korionskih krvnih žila u sluznicu nastaju mikromromboli, što dovodi do kvarenja embrija i njegove smrti i smrti.

infekcija

Zarazne bolesti imaju veliku ulogu u genezu spontanog pobačaja i propuštenog pobačaja. Prije svega, to su virusne bolesti skupine TORCH infekcija. To uključuje rubeola, toksoplazmozu, infekcije herpesom i citomegalovirusom. Posebno opasno je primarna infekcija navedenih infekcija tijekom naredne trudnoće.

U ranim uvjetima, to dovodi do "blijedi" trudnoće, i kasnih perioda, do formiranja razvojnih anomalija. Također ne gubite vrijednost i genitalne infekcije (gonokokus, klamidija, ureaplazma i drugi). Čak i banalne katarhalne bolesti (gripa, ARVI) u ranoj fazi su uzrok propadanja pobačaja. Smrt embrija posljedica je tri mehanizma.

 • S jedne strane, infektivni agenti, prodiru u posteljicu, imaju izravan utjecaj na fetus.
 • S druge strane, infekcija potiče proizvodnju prostaglandina u majčinom organizmu koji imaju toksični učinak na embrij ili ometaju mikrocirkulaciju između fetalnih membrana i endometrija, što rezultira unosom hranjivih tvari i kisika u zametak.
 • I na trećoj strani, kronična upalna reakcija u maternici narušava normalnu implantaciju jajne stanice i dovodi do nedostatka prehrane.

Hormonski poremećaji

Nedostatak najvažnijeg hormona trudnoće - progesteron je često jedan od čimbenika pobačaja. Također igra ulogu i visok sadržaj androgena, ili kršenje hormonske funkcije štitne žlijezde.

Autoimuna patologija

Autoimune bolesti karakterizira činjenica da se antitijela formiraju u organizamu majke, koji se ne bore s inozemnim agentima, već s vlastitim stanicama. Kako embrij nasljeđuje 50% gena od majke, majčinska protutijela počinju napadati stanice njegovog tijela, što dovodi do pojave propuštenog pobačaja.

Na primjer, u slučaju antifosfolipidnog sindroma, majka ima protutijela na fosfolipide u njenom tijelu, bez koje nije nemoguće graditi nove stanice. Tijekom trudnoće ta antitijela napadaju razvoj embrija, što dovodi do njegove smrti.

Teratozoospermija

U prestanku razvoja embrija i njegove smrti može biti kriv i nije uspio otac djeteta. Takva patologija kao teratozoospermija često uzrokuje neplodnost partnera, no u nekim slučajevima trudnoća, iako se može pojaviti, vjerojatno će rezultirati neuspjehom pobačaja. Teratozoospermija je patologija spermatozoida, koja se izražava u njihovoj pogrešnoj strukturi. Anomalije strukture sperme mogu se očitovati u obliku kratkog repa, nepravilno oblikovane glave, prisutne u glavi vacuolarnih stanica, nestalog kromosoma, zavoja repa ili zadebljanja.

Teratozoospermija je indicirana ako u muškom ejakulatu ima više od 50% (obično 80%) abnormalnih spermija. Začeće je potpuno nemoguće, na primjer, zbog kratkog repa, pokretljivost spermija je niska ili oplodnja jajeta nastaje ako sperma ima glavne anomalije, što dovodi do abnormalnog razvoja embrija i prestanka progresije trudnoće. Nakon pregleda (vidi spermogram) i liječenja muškaraca, mnogi su parovi prisiljeni okrenuti se asistiranim reproduktivnim tehnologijama, na primjer, umjetnom osjemenjivanju.

Pogrešan način života

Naravno, pojavu propuštenih abnormalnosti može utjecati hrana, dnevna rutina, radne opasnosti i loše navike. Također, ne zaboravite na opasne nuspojave lijekova tijekom trudnoće, osobito u ranim fazama. Jednako je važno doba žene. Što je starija trudnica, to je veći rizik od razvijanja trudnoće koja nije u razvoju (35 godina ili više).

Ostali čimbenici

Konstantan stres, naglo klimatske promjene i drugi čimbenici mogu dovesti do ne-razvojne trudnoće. Osim toga, brojni pobačaji u povijesti doveli su do zatajenja endometrija, što dovodi do pothranjenosti i davanja kisika u zametak i razvoj opisane patologije. Nakon IVF-a postoje i česti slučajevi propuštenog pobačaja, ali uzroci ove patologije uzrokuju one bolesti koje su prisilile ženu da se obrati na pomoć reproduktivnim tehnologijama.

Klinika nije uspjela pobačaj

Simptomi propuštenog pobačaja su karakteristični znakovi. Prije svega, vjerojatno znakovi trudnoće (u prvom tromjesečju) nestaju u žena. Mučnina i povraćanje, netolerancija mirisa nestaju, mliječne žlijezde izgube napetost i postaju mekane. Međutim, nestanak ovih simptoma ne znači uvijek smrt embrija.

 • Rana toksikoza može biti odsutna, kao i prsni zahvat.
 • Često, trenutak smrti embrija ide nezapaženo.
 • Test trudnoće ostaje pozitivan još 2 do 4 tjedna, budući da hCG nije odmah izlučen iz tijela.
 • Ali osnovna temperatura će biti unutar 37 stupnjeva i niže.
 • Ako mrtvi embrij ostane u maternici duže od 3 do 4 tjedna, tada dolazi do sindroma trovanja (groznica, opće slabosti i slabosti) zbog raspadanja embrija i infekcije majke proizvodima sloma fetalnih tkiva i toksina.
 • Ako se propustila pobačaj u drugom tromjesečju, prvo zvono će biti prestanak pokreta fetusa.
 • Kada se u maternici pronađe mrtvi embrij duže od 2 do 6 tjedana, pričvršćeni su znakovi spontanog pobačaja (tamno uočavanje, bolan bol u donjem dijelu trbuha i donji dio leđa).
 • Osim toga, tijekom ginekološkog pregleda određuje se zaostajanje maternice u rastu iz približno trajanja trudnoće. Zato ginekolozi provode bimanualnu palpaciju maternice (pregled na stolici) u prvom tromjesečju tijekom svake pojave žene na recepciji.

Primjer iz prakse: U konzultaciji sa ženom, rekurentna žena je promatrana nakon 6 tjedana trudnoće. Iz anamneze je poznato da je bilo 3 poroda, pobačaja i medicinsko-dijagnostički kureti nisu bili izvedeni. Trudnica i muž nisu imali loše navike, bez kroničnih bolesti. Jedina negativna točka bila je dob žena (40 godina) i rad u noćnim smjenama (medicinska sestra). Tijekom sljedećeg pojavljivanja, žena se žalila na mučenje boli u donjem dijelu trbuha i na periodični "bubuljica". Na vaginalnom pregledu maternica je mekana, povećana do 12 tjedana, bezbolna (procijenjeno razdoblje bilo je 16 tjedana). Nakon što je potvrđena dijagnoza propuštenog pobačaja ultrazvukom, žena je izbačena iz maternice i propisana je terapija antibioticima. Srećom, nije bilo infektivnih i koagulopatskih komplikacija, a nakon 10 dana pacijent je otpušten kući. Ono što je uzrok propuštenog pobačaja nikad nije utvrđeno, budući da su dijelovi fetusa koji su poslani za histološku analizu bili "izgubljeni" u laboratoriju.

Liječenje pobačaja

Žena mora odmah biti hospitalizirana, čak i ako sumnja na smrznutu trudnoću.

 • Nakon istraživanja (ultrazvuk, hCG u ranim redovima i AFP u drugom tromjesečju, koagulogram), provodi se pažljiva evakuacija jajašca.
 • Taktika čekanja i vidljivosti je moguća ako je embrij mrtav najviše 2 tjedna (u ranoj trudnoći), a nema znakova početka pobačaja i infekcije maternice. U tom slučaju, hCG razina ženskog tijela oštro se smanjuje, a maternica počinje s kontrakcijom, gurajući oplođeno jaje. No, u pravilu se pribjegavaju kirurškoj metodi, tj. Uklanjanju jaja i membrana pomoću curettage ili aspirata vakuuma.
 • Mifegin (progesteron blocker) može se koristiti medicinskim abortusom (u roku od 7 tjedana).

Nakon kirurškog ili medicinskog otpuštanja maternice iz embrija, potrebna je histeroskopija. U postoperativnom razdoblju propisani su antibiotici koji sprečavaju endometritis i korionamnionitis.

Ako se smrt fetusa javlja nakon 14-16 tjedana trudnoće, njegova evakuacija se provodi transcervikalnom amniocentezom hipertonske otopine natrijevog klorida i / ili prostaglandina ili intravenskom primjenom otopine prostaglandina.

Trudnoća trudnoće: što onda?

Što učiniti nakon zamrznute trudnoće? - takvo pitanje zagonetke svih pacijenata. Materijal dobiven nakon curettage ili induciranog porođaja, bez pogreške, šalje se histologiji. U nekim slučajevima (ako se sumnja na kromosomsku patologiju), dodatno je propisano genetsko ispitivanje tkiva embrija (količina i kvaliteta kromosoma).

Ženama se preporučuje suzdržati se od trudnoće šest mjeseci, dok su propisane oralne kontraceptive (Yarina, Janine). Prikazano je i prikazivanje svih genitalnih TORCH infekcija. Budite sigurni da istražujete hormonalni status žena, ako je potrebno, prilagodba je napravljena. Osim toga, provode se ultrazvučni pregled organa zdjelice, sustav koagulacije krvi i analiza krvi za protutijela vlastitim fosfolipidima.

Kada planirate sljedeću trudnoću, supružnike se preporučuje odreći se loših navika, voditi zdrav stil života, liječiti zarazne bolesti i, ako je moguće, ukloniti uzroke koji su doveli do propuštenog pobačaja. Žena 3 mjeseca prije trudnoće i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće propisana je folna kiselina i vitamin E.

Nerazvijen trudnoća: znakovi, simptomi, uzroci i posljedice

Kako su lijepe trudnice! Ali ponekad neumoljiva sudbina donosi strašna i nepodnošljiva suđenja na svojim ramenima.

Jedan od njih je trudnoća koja nije u razvoju, smrt budućeg djeteta.

To se može dogoditi bilo kada tijekom trudnoće. Ova patologija se javlja u 10-20% slučajeva.

Krizna razdoblja se identificiraju kada je fetus najranjiviji na negativne učinke:

 • 7-12 dana razvoja (razdoblje implantacije);
 • 3-8 tjedana razvoja (razdoblje embriogeneze);
 • prvih 12 tjedana (stvaranje placente);
 • 20-24 tjedna razvoja (stvaranje najvažnijih funkcija u tijelu fetusa).

Što bi trebalo upozoriti na trudnicu?

Dijagnoza bolesti

Znakovi i simptomi

U većini slučajeva trudnice ne osjećaju zaustavljanje u razvoju djeteta, a ne prati izrazita simptomatologija.

U ranim fazama:

 • gubitak toksemije;
 • povećan apetit;
 • smanjenje boli u grudima.

Po kasnim uvjetima:

 • pojava krvarenja;
 • groznica;
 • povlačenjem bolova.

Takvi signali mogu pratiti normalni tijek trudnoće. Samo stručnjak može definitivno potvrditi smrt embrija definitivno pomoću ultrazvučnog skeniranja i krvnih testova na hCG. Tko je kriv za propalog majčinstva?

Sve o vitaminima pri planiranju trudnoće govorit će naš odjeljak.

razlozi

Uzroci mogu biti podijeljeni u nekoliko skupina.

Genetika. Ponekad tijekom formiranja embrija dolazi do različitih promjena u kromosomima, genetskim poremećajima (veći ili manji skup kromosoma).

Razlog za to može biti genetska predispozicija, uporaba droga, alkohola, koji žive u područjima koja nisu sigurna za okoliš.

Genetski poremećaji najvažniji su uzroci ove patologije (do 70% svih slučajeva). "Pogrešni" geni mogu doći iz oba roditelja.

Infekcija. Zarazne bolesti buduće majke drugi su najčešći uzrok ne-razvojne trudnoće:

 • virusni - herpes, citomegalovirus, enterovirus;
 • bakterijske - mikoplazme, streptokoke, gonokoke, klamidiju, ureaplazmozu.

Kao rezultat trudnice koja ima bilo kakvu infekciju, stečenu ili kroničnu, dolazi do infekcije jajašca.

Infekcija se može pojaviti na tri načina:

 1. U upalnom procesu sluznice maternice i njenih dodataka (endometritis, endometrioza, salpingo-oophoritis), mikroorganizmi prodiru u jajašce. U tom slučaju, maternica same žene nije spremna podnijeti dijete, oplođeno jaje ne pripada čvrsto, to treba odbaciti.
 2. U upalnim procesima u samoj vagini (gljive, vaginoza) bakterije prodiru do jajovoda kroz cerviks. Postoji infekcija embrija i amnionske tekućine koja je prepuna rupture fetalnog mjehura.
 3. Pri prenošenju virusnih infekcija (upala grla, akutnih respiratornih infekcija, gripe) mikroba prodiru do jajovoda s krvotokom kroz posteljicu. Opskrba kisikom i hranjivih tvari budućem djetetu znatno se pogoršava.

Kada je zaražen, fetus zaustavlja razvoj, dijete umire.

Stoga je vrlo važno liječiti sve latentne infekcije na vrijeme prije nego što planirate materinstvo i učiniti sve što je moguće da ne uhvatite hladnoću dok ste trudni.

Imunologija. Ponekad žena može imati različite predisponirajuće čimbenike koji mogu uzrokovati smrt embrija. To su pojave protektivnih protutijela na hormon koji proizvodi fetusno jaje (antifosfolipidni sindrom), nekompatibilnost na imunoj razini oca i majke.

Imunološka nespojivost može se izraziti povećanom trombozom. U svim slučajevima, prehrana embrija je uznemirena, njegov razvoj prestaje i fetalna smrt nastupa.

Što može značiti groznica u ranoj trudnoći? Ovo će reći naš članak.

Ovaj dio će govoriti o prvim znakovima trudnoće.

Endokrinologiju. Patološko stanje endokrinog sustava trudne žene može uzrokovati smrt fetusa. Razlozi za kršenje ispravnog rada endokrinog sustava i hormonalnih poremećaja mogu biti mnogi.

Najčešći su:

 • povećana količina muških spolnih hormona (hiperandrogenija). U 20% slučajeva tijekom trudnoće dolazi do oštrog skoka u razini muških hormona.
 • povećana količina hormona koji stimulira proizvodnju mlijeka (hiperprolaktinemija).
 • oštećen pravilan razvoj jajnika (policistični), koji utječe na menstrualni ciklus i proizvodnju ženskih spolnih hormona.
 • neispravnost štitnjače (distrofija, pretilost).
 • nerazvijenost reproduktivnih ženskih organa (infantilizam).

U slučaju poremećaja endokrinog sustava u tijelu u nedostatnim količinama, proizvodi se progesteron hormona, koji je odgovoran za pripremanje cjelokupnog ženskog tijela za trudnoću. Zametak labavo vezan za maternicu prima nedovoljne hranjive tvari i umre.

Rizična skupina uključuje žene koje vode abnormalan način života štetne za stanje trudnoće. Stalni napor, pretjerano naprezanje, dugo depresivno stanje. Radite u neprimjerenim uvjetima (visoka vlažnost, stalna prepunost).

Sve to može dovesti do pojave maternice hipertonije i placentalnih abrupcija, što narušava opskrbu kisikom i hranjivim tvarima fetusu i kao rezultat smrti budućeg djeteta.

Višestruki pobačaji odgodili su ektopične trudnoće. Starost žene (u prvoj trudnoći nakon 30 godina), osobitosti anatomske strukture maternice (sedlo u obliku dvosmislenog maternice) - sve se to odnosi na izazovne čimbenike nastanka patologije tijekom trudnoće.

Što čeka ženu koja je pretrpjela jednu ili više neuspjelih trudnoća, što kažu liječnici o tome?

Posljedice ne-razvojne trudnoće

U pravilu, apsolutna većina žena ima sve šanse za shvaćanje djeteta i sigurno ga nositi.

Prema statistikama, 80-90% svih žena koje su suočene s zamrznutom trudnoćom.

Ako je koncepcija završena smrću fetusa u dva ili više slučajeva trudnoće, trudnoća koja ne razvija ide u kategoriju "običnog".

U tom slučaju, kako bi sigurno nosili dijete, potrebno je pažljivo ispitivanje oba supružnika.

Trudnoća nakon bolesti

Planiranje za sljedeću trudnoću dopušteno je šest mjeseci nakon neuspjeha.

Ova pauza ima za cilj potpunu obnovu hormonskog statusa, reproduktivne funkcije tijela i uključuje sljedeće obvezne provjere:

 • Ultrazvuk zdjeličnih organa;
 • PCR dijagnostika (detekcija urogenitalnih infekcija);
 • test krvi za autoantitijela, homocistein;
 • test krvi za otkrivanje titra protutijela na rubelu;
 • određivanje razine hormona štitnjače u krvi.

Ovaj popis može imati mnogo više stavki. Individualni plan istraživanja, koji imenuje ginekolog, primjenjuje se na svaku ženu.

Ali kako se tretira ne-razvojna trudnoća, što rade liječnici u ovom slučaju?

Liječenje trudnoće koja nije u razvoju

Ako trudnica ima zamrznuti fetus, liječnici razvijaju taktiku za poduzimanje mjera za isporuku na temelju svakog pojedinačnog slučaja.

Spontani pobačaj. Ubrzo nakon smrti embrija, razina placentnih hormona oštro se smanjuje kod žena, što dovodi do neovisnog pobačaja.

Uz pomoć lijekova. U ranoj fazi propuštenog pobačaja (do 8 tjedana), liječnici mogu koristiti antagonistički lijek mifepriston (progesteron) u kombinaciji s misoprostolom (slično prostaglandinu E1). Nakon uzimanja ovih dvaju lijekova, embrij se odbija, pobačaj je.

Kirurško liječenje. Ova metoda se provodi u bolnici. Dodijelite curettage (curettage uterusa) pojedinačno. Operacija sliči abortusu, a odvija se pod općom ili lokalnom anestezijom.

Znaš li zašto trudnice ne mogu jesti lubenicu? Preporuke stručnjaci - u ovom članku.

O tome što glazba slušati trudno, pročitajte u ovom članku.

Nerazvijen trudnoća: uzroci i posljedice

Čekanje rođenja djeteta jedno je od najsretnijih razdoblja u životu budućih roditelja. Oni hrabro podnose sve teškoće i teškoće trudnoće, nadajući se da će uskoro vidjeti čudo - njihovo novorođeno dijete. Međutim, neke žene mogu neočekivano posjetiti veliku tugu, koja se zove trudnoća koja ne razvija. Često se ta nesreća događa u prvom tromjesečju, iako se to može dogoditi u bilo kojem trenutku.

Što je trudnoća koja ne razvija?

Nerazvijena ili smrznuta trudnoća je prestanak razvoja fetusa zbog smrti u kojem nema znakova pobačaja. Najčešće se ova patologija javlja u ranoj fazi - u 1 trimestru. Druga vrsta je trudnoća koja ne razvija po vrsti anembrionije. To je situacija u kojoj je nastala oplodnja, a membrane počele oblikovati, ali nema embrija u jajetu.

Zaustavljanje trudnoće je vrlo strašan udarac psihološkom i emocionalnom stanju. Međutim, informacije o tome kako se žensko tijelo može oporaviti od nje je vrlo važno povećati šanse za zdravom bebom u budućnosti.

Uzroci propuštenog pobačaja

Nažalost, nije uvijek moguće utvrditi zašto žena razvija ne-razvojnu trudnoću. Ako embrij umre tijekom prvog tromjesečja, to je obično uzrokovano problemima u nerođenog djeteta. Oko 3/4 spontanog pobačaja pojavljuje se u tom razdoblju.

Ako fetus umre tijekom 2 ili 3 trimestra, to može biti zbog prisutnosti bolesti u majci.

Uzroci propuštenog pobačaja u 1 trimestru

Najčešće, nerazvijena trudnoća u ranoj fazi je uzrokovana problemima s kromosomima fetusa. Oni se sastoje od DNK, koji sadrži detaljnu skup uputa koje kontroliraju širok raspon različitih čimbenika - od razvoja stanica u tijelu nerođenog djeteta do boja očiju.

Ponekad u trenutku začeća dolazi do pogreške, zbog čega embrij prima prevelik ili nedovoljan broj kromosoma. Uzrok tog fenomena ostaje nepoznat, ali njegove posljedice su nepravilni razvoj fetusa i pobačaja.

Prema procjenama liječnika, oko 2/3 slučajeva pobačaja u ranoj fazi trudnoće povezane su s kromosomskim abnormalnostima. Treba imati na umu da se redevelopment of non-developing trudnoća iz tog razloga događa vrlo rijetko, budući da roditelji najčešće nemaju problema s kromosomima.

Problemi s razvojem posteljice, organa koji povezuju krvotok majke s djetetom, također mogu dovesti do intrauterine smrti fetusa u prvom tromjesečju.

Sljedeći čimbenici mogu povećati rizik od ne-razvojne trudnoće u ranoj fazi:

 • Majka star više od 35 godina.
 • Pretilost.
 • Pušenje tijekom trudnoće.
 • Droga i alkohol tijekom trudnoće.
 • Pijenje velikih količina kofeina, koji se nalazi u kavi, čaju, čokoladi, energiji i nekim gaziranim pićima.

Uzroci propuštenog pobačaja u 2 i 3 tromjesečju

U pravilu, u drugom i trećem tromjesečju, trudnoća koja ne razvija može uzrokovati probleme sa zdravljem trudnice.

Uzroci ne-razvojne trudnoće u 2 i 3 tromjesečju:

Teška arterijska hipertenzija

Sistemsko lupus eritematosus

Hyperthyroidism ili hipotireoza

Toksoplazmoza - može se razviti kada se jede sirovo ili nedovoljno kuhano zaraženo meso, posebno meso od janjetine, svinjetine ili jelena

Salmoneloza - najčešće uzrokovana jesti sirove ili nezrele jaja

Abnormalna struktura maternice

Mitovi o uzrocima ne-razvojne trudnoće

Unatoč uobičajenim stereotipima, pobačaj nije povezan s:

 • emocionalno stanje majke tijekom trudnoće;
 • strah;
 • fizičke vježbe (međutim, njihov izgled i intenzitet treba raspraviti kod liječnika);
 • rad tijekom trudnoće;
 • imati seks;
 • putovanje avionom;
 • jesti začinjenu hranu.

Simptomi trudnoće koja ne razvija

Na žalost, u većini slučajeva žena ne zna da je njezino dijete već umrlo, jer rana trudnoća koja ne razvija ne posjeduje živopisne simptome koji su karakteristični za pobačaj. Ovom patologijom placenta ne prestaje proizvoditi hormone, zbog čega se žena i dalje trudna.

Međutim, u nekim slučajevima žena može primijetiti da su simptomi poput osjetljivosti dojki, mučnine i umora nestali. U kasnijim fazama, izbijanje trudnoće karakterizira odsutnost fetalnih pokreta u maternici.

Dijagnoza trudnoće koja nije u razvoju

Ako postoje bilo kakve zabrinutosti ili sumnje o mogućnosti propuštanja pobačaja, odmah se posavjetujte s liječnikom radi potpunog pregleda.

Dijagnoza trudnoće koja nije u razvoju najčešće se uspostavlja nakon ultrazvuka koji otkriva odsutnost srčanog ritma u fetusu. Ultrazvuk se izvodi kroz prednji trbušni zid ili transvaginalno. Potonja tehnika je točnija, ali njegova implementacija popraćena je nekom nelagodom. Kako bi se uklonila pogreška s dijagnozom, provode se najmanje dva postupka ispitivanja.

Kako bi se utvrdio odsutnost srčanog ritma fetusa u kasnijim fazama trudnoće, liječnik može, uz pomoć auskultacije opstetričkog stetoskopa. Kardiotokografija, metoda za snimanje fetalnog otkucaja srca i ton maternice, pomoći će potvrditi zabrinutost.

Također se može koristiti za određivanje razine ljudskog korionskog gonadotropina i progesterona - hormona povezanih s trudnoćom.

U nekim slučajevima, dijagnoza se ne može uspostaviti odmah. Na primjer, trudnoća koja nije u razvoju prije gestacijske dobi od 6-7 tjedana teško je potvrditi, jer se samo u ovom trenutku otkucaja srca pojavljuje u fetusu. U tom slučaju, liječnici obično preporučuju preispitivanje nakon 1-2 tjedna.

Ponekad je smrt fetusa otkrivena slučajno, tijekom pregleda ultrazvučnog pregleda.

Nakon slučaja izbijanja trudnoće, muškarac i žena trebaju proći cjelovit pregled, uz pomoć kojih će stručnjaci pokušati utvrditi moguće uzroke smrti u fetusu. Nažalost, u polovici slučajeva, etiologija ne-razvojne trudnoće ne može se otkriti.

U slučajevima ponovljenog pobačaja žene i muškarci podvrgavaju se još detaljnijem ispitivanju, uključujući:

 • Kariotipizacija je test za otkrivanje abnormalnosti u kromosomima koji mogu uzrokovati fetalnu smrt tijekom razvoja fetusa. Kad se pronađu problemi, partneri se šalju na konzultacije genetici, što objašnjava paru njihove šanse za uspješnu trudnoću u budućnosti i govori o mogućim rješenjima - na primjer, in vitro oplodnji.
 • Ultrazvučni pregled. Radi proučavanja strukture maternice i identifikacije njegove patologije provodi se transvaginalni ultrazvučni pregled.
 • Krvni testovi koji određuju razine antifosfolipidnih antitijela i lupus antikoagulant. Antifosfolipidna antitijela povećavaju rizik od krvnih ugrušaka i utječu na formiranje placente, što može narušiti opskrbu krvlju fetusu, uzrokujući njegovu smrt.

Liječenje trudnoće koja nije u razvoju

Nakon dijagnoze, žena se često suočava s teškim izborom taktike za liječenje ne-razvojne trudnoće. U svakom slučaju, dugo trajanje maternice mrtvog fetusa je opasno za zdravlje i život žene, jer to povećava rizik od teških krvarenja i zaraznih komplikacija.

U pravilu, ženama se nudi jedna od mogućnosti:

 1. Taktika očekivanja. U ranoj fazi trudnoće s intrauterinim smrću embrija, očekivanje prirodnog odbacivanja tkiva od strane ženskog tijela je moguće. U ovom trenutku, pažljivo pratiti i pratiti. Ipak, nemoguće je dugo čekati - to je opasno. U pravilu, aktivno liječenje može se odgoditi samo do 2 tjedna od utvrđivanja dijagnoze. Liječnici nisu previše skloni taktici čekanja zbog propuštenog pobačaja.
 2. Kirurške taktike. Nakon utvrđivanja i razjašnjenja dijagnoze provodi se mala opstruktivna kirurgija - cervikalna dilatacija i curettage (curettage uterusa). Tijekom ovog kirurškog zahvata tkiva fetusa, njezine membrane i placente su uklonjene iz šupljine maternice. Operacija se obično izvodi pod općom anestezijom.
 3. Taktike o drogama. Prekid trudnoće koja nije u razvoju u ranoj fazi (do 8 tjedana trudnoće) može se provesti konzervativnom metodom. U tu svrhu upotrebljavaju se lijekovi koji uzrokuju maternicu da se ugovori i gura tkivo fetusa i placente iz njezine šupljine.

S intrauterinskom smrću fetusa u 3. tromjesečju potrebno je dostavu. U tu svrhu, liječnici ili stimuliraju rad kroz rodni kanal ili obavljaju carski rez.

Treba imati na umu da je trudnoća koja ne razvija, teški emocionalni udarac. Stoga trudnica jako treba potporu medicinskog osoblja i ljudi koji su joj bliski.

Komplikacije i učinci propuštenog pobačaja

Ozbiljna opasnost za zdravlje i život žene koja nema trudnoću je rizik od teških krvarenja i infekcija.

Najčešće, ne-razvojna trudnoća ima ozbiljne emocionalne posljedice ne samo za ženu, već i za svog partnera, kao i za osobe bliske njima. U ovom trenutku, možda im je potrebna psihološka podrška.

Ljudi koji su podnijeli tu bol mogu razviti umor, pogoršati apetit i spavati, osjetiti osjećaj krivnje, šoka, tuge i ljutnje. Ljudi pate od gubitaka na različite načine. Neki od njih imaju utjehu pri govorenju drugima o svojim osjećajima, dok drugi ne žele govoriti o svojoj tjeskobi. Neke žene počinju planirati sljedeću trudnoću u nekoliko tjedana, dok druge ne mogu ni razmišljati o tome.

Otac djeteta također može pretrpjeti gubitak. Muškarcima je teže izražavati svoje osjećaje, pogotovo kad znaju da moraju podržati svog partnera svojim postupcima. Nepravilna trudnoća ponekad može uzrokovati probleme u vezi.

Strah od mnogih žena koje su podnijele tu tugu podiže pitanje mogu li ponovno zatrudnjeti nakon trpljenja trudnoće koja nije u razvoju. Srećom, u većini slučajeva zdravo dijete rodi nakon određenog vremena, jer najčešće se kromosomske abnormalnosti razvijaju u samom fetusu i nisu nasljeđene od roditelja. U pravilu, liječnici planiraju planirati sljedeću trudnoću 3-6 mjeseci nakon što je prethodno prekinuto.

Prevencija smrtnosti od fetalnih bolesti

U većini slučajeva, uzrok ne-razvojne trudnoće ostaje nepoznat, stoga se ova patologija ne može spriječiti.

Međutim, poštivanje određenih uvjeta pomoći će smanjiti rizik od propuštenog pobačaja:

 • prestanak pušenja, alkohol, droge;
 • pridržavanje zdrave, uravnotežene prehrane bogate povrćem i voćem;
 • pokušava izbjeći infekciju određenim zaraznim bolestima tijekom trudnoće (npr. rubeola);
 • odbijajući koristiti određenu hranu koja može naštetiti trudnoj ženi i bebi;
 • normalizacija težine prije trudnoće;
 • uzimanje prenatalnih vitamina i dodataka folne kiseline prije trudnoće može također smanjiti rizik od smrti od fetalnih dišnih putova i poroda.

Ako utvrdite uzroke neprestane trudnoće kako biste spriječili takve slučajeve u budućnosti, oni se tretiraju.

Autor: Taras Nevelichuk, liječnik,
posebno za Mama66.ru

Simptomi trudnoće koja ne razvija

Nerazvijena (smrznuta) trudnoća je patološko stanje u kojem se razvoj embrija ili fetusa potpuno zaustavlja, nakon čega slijedi njegova smrt. To se može dogoditi u bilo kojem razdoblju trudnoće, ali najčešća smrt fetusa je dijagnosticirana tijekom prvih mjeseci nakon začeća. Značajna karakteristika trudnoće koja nije u razvoju je kašnjenje mrtvog embrija ili fetusa u maternici, tj. Ne dolazi do pravovremenog protjerivanja (pobačaj).

Ako se smrt produkta koncepcije odvija tijekom prvih 22 tjedna trudnoće, onda se to stanje naziva i propadno pobačaj (latinski: "propušteni pobačaj"). U kasnijim razdobljima govori o smrtnoj smrti prije smrti.

Prema statistikama, ova patologija javlja se u oko svake šeste trudnice.

Glavni razlozi

Postoje mnogi čimbenici čiji utjecaj može dovesti do zaustavljanja intrauterinalnog razvoja fetusa, nakon čega slijedi njegova smrt. To uključuje:

 1. Infekcija - bakterijska ili virusna. Među najpatogenijim zaraznim agensima su klamidija, gonokok, toksoplazma, virusi protiv rubeole, gripa itd.
 2. Genetske mutacije, uključujući i nasljedne.
 3. Kršenje embriogeneze pod utjecajem vanjskih faktora (na primjer, izlaganje toksičnim ili otrovnim tvarima, zračenje na tijelu trudnice).
 4. Endokrinska patologija (osobito poremećaji hormonske ravnoteže reproduktivnog sustava).
 5. Kršenje različite prirode u sustavu koagulacije krvi. Trombofilni uvjeti igraju posebnu ulogu.
 6. Izloženost prekomjernim stresorima i neki drugi razlozi.

Trudnoća u ranoj fazi trudnoće (do 6-8 tjedana) najčešće nastaje zbog genetskih ili kromosomskih abnormalnosti koje nisu u skladu s životom nerođenog djeteta. U tim slučajevima, pri planiranju kasnije trudnoće potrebno je potpuno i sveobuhvatno ispitivanje bračnog para, uključujući genetsku analizu.

Vrlo često se navedeni razlozi kombiniraju.

simptomi

Glavne manifestacije ne-razvojne trudnoće izravno ovise o razdoblju trudnoće kod koje je došlo do smrti fetusa.

Svi znakovi ne-razvojne trudnoće mogu se podijeliti na subjektivne i pouzdane.

subjektivan

Subjektivni simptomi uključuju:

 1. Značajno smanjenje ili nestanak znakova trudnoće (na primjer, toksikoza).
 2. Obilježeno smanjenje bazalne temperature.
 3. Ispuštanje krvi iz genitalnog trakta različitih intenziteta.
 4. Bol drugačije prirode u donjem dijelu trbuha i donjem dijelu leđa.
 5. Očita odstupanja određena od strane liječnika veličine maternice s procijenjenom razdoblju trudnoće.
 6. Nedostatak senzacija fetalnog kretanja kasnije. Ovaj simptom ima dijagnostičku vrijednost samo ako je prije nego što su ga osjetili trudnica.

Znakovi nerazvijene trudnoće u ranoj fazi ponekad su odsutni dovoljno dugo (od osam do deset dana do dva do tri tjedna) nakon "katastrofe" koja se dogodila. Fetalna smrt fetusa u tim slučajevima često se otkriva samo na planiranom liječničkom pregledu.

Sada ćemo detaljnije prebivati ​​na ovim manifestacijama.

Nestanak znakova trudnoće

Za mnoge žene, početak i naknadni tijek "zanimljivog položaja" popraćen je različitim simptomima. Od ovih, najčešći:

 • Promjene u mliječnim žlijezdama.
 • Manifestacije rane toksikoze.
 • Pospanost, letargija.
 • Razdražljivost, promjene raspoloženja, emocionalna labilnost itd.

U trudnica, mliječne žlijezde obično su povećane, zadebljane ("izlivene"). Bradavice i njihovi okolni zatvori postaju osjetljiviji, a kada ih se pritisne, može se pojaviti bistra tekućina ili kolostrum. Ako je trudnoća "zamrznuta" u ranim fazama, grudi se smanjuju i omekšavaju. Bipose areols smanjuju i postanu normalne boje. Smrt kasnog fetusa često izaziva gutanje mliječnih žlijezda s obilnim oslobađanjem kolostruma, pa čak i mlijekom.

Rana toksikoza, suprotno popularnom uvjerenju, nije pronađena kod svih trudnica. Njegove glavne manifestacije su:

 • Mučnina (naročito izražena ujutro).
 • Povraćanje.
 • Slinjenje.

Nagli nestanak ovih neugodnih simptoma neizravno može ukazivati ​​na propušteni pobačaj. Međutim, u značajnom broju slučajeva, poboljšanje stanja zdravlja trudnice označava kraj toksikoze.

Donja bazalna temperatura

Bazalna temperatura normalno raste u drugoj (lutealnoj) fazi menstrualnog ciklusa (do oko 0,5 stupnjeva u usporedbi s ukupnom temperaturom tijela). Nakon začeća i tijekom cijelog razdoblja trudnoće, ona također ostaje povišena. Kada fetus umre, njezino svjedočenje obično (ali ne uvijek) smanjuje. Međutim, ovaj simptom se može odrediti u drugim patološkim stanjima trudnoće, na primjer prijetnjom prestanka.

Također tijekom rutinskog mjerenja osnovne temperature može doći do različitih pogrešaka i pogrešaka. Stoga, ovaj pokazatelj nije neophodan u dijagnozi tijeka trudnoće.

brljanje

Pojava iscjedka krvi iz genitalnog trakta na apsolutno bilo kojem razdoblju trudnoće uvijek je vrlo uznemirujuća manifestacija. Ovaj simptom također nije specifičan isključivo na trudnoću koja nije u razvoju. To se može dogoditi iu drugim patologijama, na primjer, kada počinje spontani pobačaj, placentalni poremećaj itd.

Donja bol u trbuhu

Oni su raznolike prirode: povlačenje, grčenje, bol, itd. Pojava boli u donjem dijelu trbuha (ponekad u donjem dijelu leđa) češće upućuje na pojavu spontanog protjerivanja fetusa (pobačaj).

Nedostatak fetalnog kretanja

Većina trudnica počinje osjećati kretanje njihovog nerođenog djeteta na oko 18-20 tjedana trudnoće. Takav izraz je vrlo uvjetovan, jer na ovu činjenicu utječu mnoge okolnosti: tip tijela trudne žene, broj ranijih rađanja itd.

Razlog za zabrinutost u trećem tromjesečju trudnoće je potpun prestanak pokreta fetusa šest sati ili više. Nedostatak kretanja tijekom dana u drugom tromjesečju također služi kao motiv za hitnu žalbu liječniku.

Ako je mrtvi fetus dulje vrijeme (u slučaju kasne dijagnoze ove patologije) u šupljini maternice, mogu se pojaviti simptomi opijenosti - zimice, teška slabost, groznica itd.

Važno je još jednom zapamtiti da svi gore navedeni simptomi nisu karakteristični (patognomonični) posebno za ne-razvojnu trudnoću. Međutim, njihov nastup je izgovor za hitnu žalbu za medicinsku pomoć ginekologu.

Liječnički pregled

Tijekom pregleda ginekolog može vidjeti smanjenje intenziteta cijanoze (cyanotic bojanja) vaginalne i cervikalne sluznice, proširenje cervikalnog kanala. Međutim, glavni simptom koji može ukazivati ​​na intrauterini smrt fetusa je jasna odstupanja između veličine maternice i očekivanog razdoblja trudnoće. Ako se ginekološki pregled provodi u dinamici, može se primijetiti smanjenje maternice u usporedbi s prethodnom studijom. U drugim slučajevima dolazi do zaostajanja veličine maternice od djeteta.

Smanjenje veličine maternice s nekontroliranom trudnoćom u ranoj fazi povezuje se s resorpcijom jajašca. Kasnije, ovo je zbog smanjenja broja amnionske tekućine zbog njihove apsorpcije, nabora i maceracije fetusa.

Također u kasnijim razdobljima, uz smanjenje veličine maternice, liječnik ne može slušati otkucaje srca fetusa sa stetoskopom opstetrije.

U slučaju sumnje na ne-razvoj trudnoće, dodatne studije se provode kako bi se utvrdila točna dijagnoza.

pouzdan

Značajni znakovi propuštenog pobačaja uključuju:

 • Promjene u razini nekih markera trudnoće. Najpoznatija je određivanje hCG-a.
 • Ultrazvučni pregled (ultrazvuk).

Laboratorijska ispitivanja

Tijekom smrti fetusa zabilježene su različite hormonske i biokemijske promjene u tijelu trudne žene. Kada je laboratorijska dijagnoza propuštenog pobačaja najvažnija, određivanje razina sljedećih pokazatelja:

 • Ljudski korionski gonadotropin (hCG).
 • Alphafetoprotein (AFP).
 • Trofoblastični beta-1 glikoprotein.
 • Placentalni specifični alfa-1-mikroglobulin.

U kliničkoj praksi, najviše pristupačne i pouzdan način laboratorijske dijagnostike fetalne smrti kvantificirati razinu ljudskog korionskog gonadotropina proizvedene u Dynamics. Ova analiza ima posebnu dijagnostičku vrijednost tijekom prvih tjedana trudnoće, kada ultrazvuk nije vrlo informativan.

HCG je specifičan hormon trudnoće, čija sinteza počinje već dan nakon implantacije trofoblasta. Najbrže se koncentracija ovog hormona povećava tijekom prvog tromjesečja, dostižući maksimum od 6-10 tjedana.

Ispitivanje krvi za korionski gonadotropin u dijagnostici trudnoće koja nije u razvoju trebala bi se provesti nekoliko puta tijekom različitih dana. Istodobno, nema povećanja koncentracije niti značajnog smanjenja razine.

Testovi za određivanje trudnoće (kvalitativna analiza hCG) u dijagnozi fetalne fetalne smrti se ne koriste, budući da postoji velika vjerojatnost lažnih rezultata.

Ultrazvučni pregled maternice i fetusa najsigurniji je i pouzdaniji način dijagnosticiranja gotovo bilo koje patologije trudnoće. U slučaju otkrivanja odstupanja u laboratorijskim testovima koji izravno ukazuju na ne-razvoj trudnoće, ultrazvuk je još uvijek obavezan.

Najvažniji kriterij za ultrazvučnu dijagnozu intrauterine smrti fetusa je nedostatak registracije njegovih otkucaja srca. Da bi se isključila dijagnostička pogreška, takva se studija treba provesti nekoliko minuta (može se primijetiti jaka fetalna bradikardija ili sinkopalni ritam srca). Međutim, u ranoj fazi trudnoće (otprilike do šestog tjedna), srčane kontrakcije embrija obično se ne mogu snimiti pomoću ultrazvučnog pretvornika. U tom slučaju, studija se ponavlja nakon sedam do deset dana.

Ostali ultrazvučni znakovi ne-razvojne trudnoće, utvrđeno rano:

 1. Anembrionia (odsustvo embrija, "prazni" jajnici).
 2. Smanjenje veličine embrija, isprekidana kontura decidualne membrane, deformacija jajovoda uz nedostatak srčanog ritma. Često se otkriva retrovizijalni hematom.
 3. "Frozen" fetus - bez očitih znakova vitalne aktivnosti (aktivni pokreti, otkucaji srca).

U kasnijim razdobljima uočavaju se različite strukturalne promjene kostiju i mekih tkiva fetusa, posteljice, količina amnionske tekućine itd. Aktivni pokreti i fetalni otkucaji srca se ne bilježe tijekom cijelog inspekcijskog razdoblja. Prema težini specifičnih znakova, moguće je odrediti približno razdoblje intrauterine smrti fetusa.

liječenje

Nedvojbeno ishod trudnoće koja nije u razvoju je prekid. Ovisno o razdoblju u kojem je fetus umro, može se izvesti spontano, kirurški ili medicinski.

Treba imati na umu da prisutnost mrtvog fetusa u šupljini maternice gotovo uvijek prati promjene hemostaze u tijelu trudne žene. Odgoda s prestankom prestanka trudnoće može dovesti do stvaranja teških koagulopatskih krvarenja. Značajnu ulogu imaju moguće zarazne komplikacije. Stoga prestanak trudnoće koji ne razvija treba provoditi iskusni liječnik isključivo u bolnici.

S pravodobnom dijagnozom ove patologije i provedenim mjerama rehabilitacije, u budućnosti su šanse nositi i roditi punopravno i zdravo dijete.