Krvarenje nakon poroda: razmotrite opasnosti ranog i kasnog razdoblja nakon poroda

Bol

Dojenje uvijek prati gubitak krvi. To je prirodni proces koji obično ne prelazi fiziološku normu. Ali ponekad nakon rođenja, razvija krvarenje maternice, što prijeti životu mlade majke. Ovo je hitna situacija i zahtijeva brz i dobro koordiniran rad ginekologa, babice i anesteziologa. Što je opasno hipotonično krvarenje? I što učiniti ako se razvio mjesec ili dva nakon izbacivanja iz bolnice?

Fiziologija gubitka krvi

Za svaku ženu koja ulazi u bolnicu liječnik mora izračunati fiziološki prihvatljiv gubitak krvi. Da biste to učinili, matematički pronađite 0,5% tjelesne težine. Na primjer, za ženu s težinom od 68 kg, ovaj će volumen biti jednak 340 ml. Patološki gubitak krvi smatra se 0,7-0,8% ili više.

Pri rođenju, količina izgubljene krvi obično se izračunava prikupljanjem u posebnoj ladici. Smještena je ispod stražnjice trudne žene, a krvarenje ulazi u nju. Osim toga, koristi se vaganje pelena.

Također se koriste i druge metode za procjenu gubitka krvi, ali u praksi se najčešće koristi procjena kliničkog stanja i hemodinamskih parametara. Postoje tri ozbiljnosti stanja:

 • 1 stupanj - ima slabosti, brzo srca do 100 otkucaja u minuti. Koža postaje blijeda, ali ostaje topla. Tlak je nizak, ali ne ispod 100 mm Hg. Čl. Hemoglobin nije kritično smanjen, do 90 g / l.
 • Grade 2 - slabost se povećava, ozbiljna tahikardija preko 100 otkucaja u minuti brige. Sustavni tlak se smanjuje na 80 mm Hg. Čl. Blijeda koža postaje vlažna. Hemoglobin se smanjuje do 80 g / l.
 • Grade 3 - šok, koža je blijeda i hladna. Puls se osjeća s poteškoćama, postaje filiform. Tlak je kritično nizak, izlučivanje urina prestaje.

Stanje akutnog gubitka krvi je vrlo opasno u postpartum periodu. To je zbog osobitosti hemostaze u trudnoj ženi.

Opasni simptomi u radnoj dvorani

Nakon poroda, žena ostaje u dvorani za 2 sata pod nadzorom medicinskog osoblja. Tijekom tog razdoblja najčešće se javlja hipotonična krvarenja. Karakterizira ga nagli napad na pozadinu očitog blagostanja i brzog protoka: u kratkom vremenu puerperal može izgubiti do litre krvi. Takav volumen može biti kritičan i dovesti do brzog dekompenzacije, razvoja hemoragijskog šoka i smrti.

Stoga, kako bi se mogli uočiti negativni simptomi na vrijeme, da im se vremena reagira i da se smanji vrijeme pružanja pomoći, pacijent se ne prebaci sa stolca na kauč ili kauč: u ginekološkoj stolici pružit će medicinsku pomoć u razvoju kritične situacije.

Koliko dugo krvarenje poslije porođaja?

Sve ovisi o individualnim karakteristikama. Ona se nastavlja izravno u dvorani, kada se prenese na odjel, pa čak i tijekom prvih dana ima izgled tekućine. Do drugog dana, više nije krv, ali lochia, deblji u dosljednosti, koja sadrži mukoznu komponentu. Tijekom sljedeća četiri dana iscjedak se smanjuje, najprije postaje tamno smeđa, a zatim postepeno osvjetljava. Lochia i dalje ističe još mjesec dana.

Znakovi krvarenja u ranoj postpartum period teško je odrediti sami. Uz to je i slabost koja se brine za ženu nakon poroda. Moglo bi biti osjećaja gušenja, ali je također nespecifični simptom. Nakon mišićne napetosti tijekom radnog razdoblja, puerperal može doživjeti razdoblje podrhtavanja mišića, koje se teško razlikuje od stanja teškog gubitka krvi.

Dok pacijent leži nepomičan, krv se može nakupiti u maternici, postupno se istezanje. Prilikom utiskivanja maternice preko abdominalnog zida, velika količina krvi se oslobađa, ponekad s velikim ugrušcima. Postupno, ta se količina obično smanjuje. Ali s razvojem patologije to se ne događa.

Obavezno mjerite krvni tlak. S njegovim značajnim smanjenjem, kao i povećanjem znakova tahikardije, zaključeno je da postoji značajan gubitak krvi.

Zašto krvarenje ne prestaje

Uzroci postpartum hemorrhage su smanjena kontrakcija maternice. Na to utječu nekoliko čimbenika rizika:

Učestalost rađanja također povećava rizik od pretjeranog gubitka krvi nakon poroda. Ako žena ima prekid između porođaja ne prelazi dvije godine, a ima više od četiri rođenja, tada treba spriječiti hipotenziju.

Neposredni uzrok najčešće postaje kašnjenje u šupljini maternice dijelova placente ili membrane fetusa. Kako bi se spriječilo ovo stanje, nakon rođenja poroda, babica nježno ga širi na pelene, dabs iz krvi, poravnava i odgovara rubovima. To vam omogućuje da procijenite jesu li svi dijelovi odvojeni od zidova maternice i van.

Kašnjenje bilo kojeg dijela u šupljini maternice krši njezinu kontraktilnost. Ploče na koje je postala placenta ne padaju i krvare. Također je važno otpuštanje iz posteljice aktivnih tvari koje sprječavaju zgrušavanje krvi.

Ponekad je gubitak krvi u postpartum razdoblju rezultat uske vezanosti ili povećanja posteljice. U prvom slučaju, vili su utkani u tkivo maternice i mogu se rastaviti ručno. A u drugom slučaju to je nemoguće učiniti. Jedini način da spasi ženu je kroz histerektomiju.

Hitna skrb za postpartalno krvarenje uključuje obavezno ručno ispitivanje maternice. Svrha ove manipulacije je sljedeća:

 1. Utvrdite prisutnost u maternici posteljice ili membrane.
 2. Utvrdite da li organ ima potencijal kontrakcije.
 3. Utvrdite postoje li rupture u stijenki maternice.
 4. Sposobnost prepoznavanja organskih abnormalnosti koje mogu uzrokovati krvarenje, kao što je mioma čvor.

Redoslijed radnji liječnika tijekom ručnog ispitivanja uključuje sljedeće korake:

 1. Procjenjuje se volumen gubitka krvi i stanja žene.
 2. Antiseptici se liječe vanjskim genitalnim organima.
 3. Dane su anestezije i redukcijske lijekove (ili nastavljaju s uterotonikom).
 4. Ruka je umetnuta u vaginu i nježno u šupljinu maternice.
 5. Svi ugrušci i dijelovi patoloških tkiva postupno se uklanjaju.
 6. Određen tonom maternice. Trebao bi biti tijesan.
 7. Ruka je uklonjena, rožnički kanal se procjenjuje za lezije, što također može uzrokovati krvarenje.
 8. Ponovno procjenjuje stanje žene u radnoj snazi. Gubitak krvi nadoknađuje se kristoloidnim i koloidnim otopinama. Ako je potrebno, obavite transfuziju krvne plazme ili formirane elemente.

Dodatni koraci za zaustavljanje hipotoničnog krvarenja nakon ručnog pregleda su sljedeći:

 1. Uvođenje dodatnih smanjenja sredstava. Obično se za tu svrhu koristi otopina metilergometrina. Primjenjuje se uz održavanje kapanja oksitocina.
 2. Možete unijeti oksitocin u cerviks kako biste poboljšali svoju kontraktilnost.
 3. Predstavite tampone natopljene eterom u stražnji vaginalni ovari. Krvarenje bi trebalo prestati refleksno.
 4. Gubitak krvi procjenjuje se i nadoknađuje.

Nije uvijek uterus reagirao na događaje, a njegova kontraktilnost je potpuno odsutna. Ovo se stanje naziva atonskim krvarenjem.

Ako nakon ručnog pregleda nastavi gubitak krvi, koristit će se sljedeće taktike:

 1. Na stražnjem dijelu usnice grlića maternice ima puno receptora koji su odgovorni za kontraktilnost. Stoga se koristi šivanje s debelim ligamentom na ovom području u Lositskaya. Krvarenje bi trebalo prestati refleksno.
 2. Kada je neučinkovitost - na maternici nametnuti stezaljke, prolazeći ih kroz vaginu. To je zbog anatomskog položaja maternice.

Ali ako se u tom slučaju pogoršanje nastavi, jedini način za pomoć je operacija. Tijekom njega moguće je sačuvati orgulje ako se intervencija provede u kratkom vremenu i primjenjuju se posebne intraoperativne metode.

Refleksno zaustavite gubitak krvi ligacijom posuda prema Tsitsishvili. Da bi to učinili, vezuju se posude koje prolaze kroz okrugli ligament maternice, vlastiti ligamenti jajnika. Veća zastarjela metoda je elektrostimulacija. Ekstremna metoda je histerektomija. Primijetio je neučinkovitost prethodnih manipulacija i ako je gubitak veći od 1200-1500 ml.

Krvarenje u komori...

Postpartum razdoblje može biti komplicirano krvarenjem nekoliko dana nakon isporuke. Postoje simptomi koji bi trebali upozoriti ženu. Prvi znak je smanjenje broja lohii. Oni postaju siromašni ili potpuno zaustavljaju. To mora biti prijavljeno liječniku.

Prije toga, postpartum hemorrhage razvija se kada je cerviks začepljen s ugrušaka koji ne dopuštaju Lochia da teče normalno. Oni stagnirati u maternici, dovesti do njegove subinvolution. Ovaj simptom je jasno vidljiv na ultrazvuku.

Dijagnoza se nužno provodi u postpartum periodu za sve žene kako bi se uklonila ova patologija. Na ultrazvučnim znakovima podvodnosti su:

 • širenje utorne šupljine više od 1 cm;
 • nedosljednost veličine tijela do puerperalnog razdoblja;
 • prisutnost homogenog sadržaja u šupljini.

Nakon dugog izostanka pražnjenja može početi iznenadno krvarenje. Stoga se tretman subinvoluciona odvija neposredno nakon dijagnoze. Da biste to učinili, potrebno je ukloniti ostatke iz maternice koji ga sprječavaju ugovaranje. Već treći dan, vrat već počinje oblikovati, pa se postupak ne može izvesti samo rukama, potrebno je kirurško pomagalo.

Za uklanjanje ostataka fetalnih membrana, ugrušaka, koristite curette. Lagano je strugala. Nakon postupka, otopina oksitocina ili metilergometrina se daje intravenozno radi poboljšanja kontraktilnosti. Svakako popunite gubitak krvi posebnim solnim otopinama.

Trajanje ispuštanja u ovom slučaju treba odgovarati onima tijekom normalne dostave.

... i na operacijskom stolu

U većini slučajeva nema hitnih slučajeva tijekom carski rez. Ali ponekad varijanta anatomije mjesta organa i plovila može dovesti do neoprezne ozljede jednog od njih, i kao posljedica toga, unutarnjem krvarenju koje se manifestira na operacijskom stolu.

Vrlo rijetko, to je uzrokovano divergencijom šavova u postoperativnom razdoblju. Tada je puerperalna žena imala sve simptome hemoragijskog šoka:

 • blijeda koža;
 • pojavljuje se hladni znoj;
 • promatra se tahikardija;
 • krvni tlak naglo pada.

Također se mogu pojaviti simptomi iritacije peritoneuma s protokom krvi. Klinički protokol u ovom slučaju pruža jedini način za zaustavljanje operacije krvi - abdomena, koji će vam omogućiti da pronađete krvavu žilu i zavijati ga.

Žena je obično u teškom stanju. Zamjena gubitka krvi je moguća s nadomjestacima krvi, koloidnim i kristalnim otopinama, plazmom, ujednačenim elementima. Ponekad skupljaju vlastitu krv ulivenu u trbušnu šupljinu i vraćaju ih natrag u krvotok kroz venu.

Nakon otpuštanja kući

Krvarenje u kasnom postpartum razdoblju pojavljuje nakon izbijanja kući. Njezini simptomi su slični procesima koji se javljaju u subinvoluciji maternice. Odjednom, oslobađanje lochia zaustavlja, nakon nekog vremena postoji bol u grčevima u abdomenu. Krvni ugrušci izlaze iz genitalnog trakta, uzrokujući zadržavanje krvi u maternici. Nakon toga, najčešće počinje teška krvarenja.

Ako se takvi simptomi pojave, hitno potražite liječničku pomoć. Liječenje se provodi ne u maternici, već u ginekološkoj bolnici. Točna taktika je izliječiti maternicu. Neophodno propisan oksitocin kapanje.

Vrlo je važno održati laktaciju. Oslobađanje prirodnog hormona za vrijeme hranjenja će poboljšati kontraktilnost maternice. Dok je u bolnici, mlijeko je dekantirano.

Za nastavak terapije kod kuće propisane tablete oksitocina.

Razvoj krvarenja u kasnom postpartumnom razdoblju, mjesec ili dva mjeseca nakon poroda, je alarmantan simptom koji može biti znak placentnog polipa. To je tumor koji se pojavljuje na mjestu preostalih pelica posteljice. Oni su prekriveni fibrinskim ugrušcima, vezivnim tkivom i u početku izgledaju kao ravna formacija. Krvarenje je glavni simptom ove patologije. To može dovesti do teške anemije, endometritisa, sepsa i neplodnosti u dugoročnom razdoblju.

Dijagnoza se vrši na temelju ultrazvuka zdjeličnih organa. Daljnje taktike uključuju histeroskopiju, tijekom kojeg možete konačno potvrditi prisutnost patološke formacije i ukloniti je. U nekim slučajevima, ograničeno na zasebnu dijagnostičku curettage nakon čega slijedi histološki pregled dobivenog materijala.

Sprječavanje je lakše nego stvrdnjavanje

Sprječavanje krvarenja u postpartum period je pravilno upravljanje trudnoćom i porođajem. Procjenjuju se anamnestički i klinički podaci određene trudnice i određuje se skupina rizika za razvoj krvarenja. Takve žene trebaju posebnu pozornost. Već pri rođenju propisuje se oksitocin, ali ne s ciljem povećanja rada, ali da se smanji rizik od masivnog gubitka krvi. Preventivne mjere uključuju pregled mjesta djeteta, temeljitu reviziju rodnog kanala i zatvaranje postojećih praznina.

Obnova menstruacijskog ciklusa

Ponekad počinje menstruacija tijekom dojenja.

Kako nakon rođenja razlikovati menstruaciju od krvarenja?

Potrebno je usredotočiti se na normalnu količinu krvi izgubljene tijekom menstruacije. U prosjeku za sve dane trebao bi biti ne više od 100 ml. U ovom slučaju, menstrualna krv može izaći u malim sluzavim ugrušcima - odbačenim endometrijom. U prvom, drugom, a ponekad i trećem, intenzitet pražnjenja nešto je veći, ali postupno se taj proces treba smanjiti.

Trajanje menstruacije nakon porođaja može se razlikovati od one prije trudnoće. Normalno, to je 3-7 dana. Kod produljenja tog razdoblja, ali i kod velikih izdataka koji se ne smanjuju prema danima ciklusa, potrebno je vidjeti liječnika.

Problem krvarenja u postpartumnom razdoblju ne gubi svoju važnost, bez obzira na razinu razvoja medicine. Ponekad je nemoguće predvidjeti kako će maternica sklopiti ugovor, koliko čvrsto postane placenta i hoće li se moći potpuno odoljeti. Stoga, žene koje se odluče eksperimentirati s porođajem, trebaju biti svjesne rizika za vlastiti život, u kojima su zapisnike izdvojene za medicinsku pomoć.

Postkrvarenje krvarenja

Poremećaj nakon poroda - krvarenje iz porodnog kanala koji se javlja u ranom ili kasnom razdoblju nakon poroda. Postkrvarenje krvarenja najčešće je posljedica glavne opstetrije. Ozbiljnost postpartalno krvarenje određena je količinom gubitka krvi. Krvarenje se dijagnosticira tijekom pregleda rožnjaka, pregleda maternice, ultrazvuka. Liječenje postpartum hemoragije zahtijeva infuzijsko-transfuzijsku terapiju, uvođenje uterotoničnih sredstava, zatvaranje praznina, a ponekad i izbacivanje maternice.

Postkrvarenje krvarenja

Opasnost od postpartum krvarenja je da može dovesti do brzog gubitka velike količine krvi i smrti žene. Iscrpni gubitak krvi pridonosi prisustvu intenzivnog protoka krvi maternice i velike površine rane nakon poroda. Uobičajeno, tijelo trudnoće je spremno za fiziološki prihvatljiv gubitak krvi tijekom rada (do 0,5% tjelesne težine) zbog povećanja intravaskularnog volumena krvi. Osim toga, nakon porođaja krvarenja maternice rana spriječio povećanje kontrakciju mišića maternice kontrakcije i zamjenom dublje slojeve mišića arterije maternice s istovremenom aktivacijom koagulacije krvi i tromboze u malim krvnim žilama.

Rano poslijeporoćenje krvarenja javlja se u prva dva sata nakon poroda, kasni se mogu razviti u razdoblju od 2 sata do 6 tjedana nakon rođenja djeteta. Ishod postpartumnog krvarenja ovisi o količini izgubljene krvi, brzini krvarenja, učinkovitosti provedene konzervativne terapije, razvoju DIC-a. Prevencija postpartum hemoragije je važan zadatak za odgoj i ginekologiju.

Uzroci postpartumnog krvarenja

Postporođajna krvarenje je često zbog povrede kontrakcije funkcije miometrija: hipotonija (gubitak tonusa i nedostatka kontrakcije mišića maternice) ili atonija (potpuni gubitak tonusa maternice, njegova sposobnost da se ugovor, nedostatak odgovor na stimulaciju miometrija). Uzroci takvog postpartumnog krvarenja su fibroidi maternice i fibroidi, cikatski procesi u miometrijima; prekomjerno istezanje maternice u višestrukim trudnoćama, polihidramnios, produženi rad velikih fetusa; korištenje lijekova koji smanjuju ton maternice.

Poremećaj nakon poroda može biti uzrokovan kašnjenjem u utornoj šupljini preostalog doprinosa: režnja placente i dijelova fetalnih membrana. To sprječava normalnu kontrakciju maternice, izaziva razvoj upale i iznenadnu krvarenje nakon poroda. Djelomično povećanje placente, pogrešno upravljanje trećom fazom rada, diskontirana radna aktivnost, grlićni spazam dovodi do kršenja placente.

Čimbenici koji izazivaju postpartalno krvarenje mogu biti endotrijalna hipotrofija ili atrofija zbog prethodnih kirurških intervencija - carski rez, abortus, konzervativna miomaektomija, maternica curettage. Pojava postpartum hemoragije može pridonijeti oštećenoj koagulaciji krvi kod majke, zbog kongenitalnih anomalija, uzimanja antikoagulansa, razvoja DIC-a.

Često se postpartum krvarenje razvija s ozljedama (suzama) ili disekcijom genitalnog trakta tijekom porođaja. Visoki rizik od poslijeporođajne krvarenja je gestosis, praevia i prerano odvajanje posteljice, opasnost od prekid trudnoće, placentnog insuficijencije zatvarača položaju fetusa, prisutnost matičnog ili endometrioza cervicitis, kronične bolesti kardiovaskularnog i središnjeg živčanog sustava, bubrega i jetre.

Simptomi krvarenja nakon poroda

Kliničke manifestacije postpartum hemoragije zbog broja i intenziteta gubitka krvi. S atoničnom maternicom koja ne reagira na vanjske terapijske manipulacije, postpartalno krvarenje obično je obilno, ali može imati lik sličan valu, a ponekad se smanjuje pod utjecajem lijekova koji smanjuju maternicu. Objektivno određena arterijska hipotenzija, tahikardija, bljedilo kože.

Volumen gubitka krvi do 0,5% ženske tjelesne mase smatra se fiziološki prihvatljivim; s povećanjem volumena krvi izgubljenog govora o patološkom postpartum krvarenja. Količina gubitka krvi koja prelazi 1% tjelesne težine smatra se masovnom, više od toga - kritična. S kritičnim gubitkom krvi može se razviti hemoragični šok i DIC sindrom s nepovratnim promjenama u vitalnim organima.

U kasnom postpartum periodu, žene bi trebale biti upozorene intenzivnom i dugotrajnom losionom, svijetlim crvenim pražnjenjem s velikim krvnim ugrušcima, neugodnim mirisom i povlačenjem boli u donjem dijelu trbuha.

Dijagnoza poremećaja nakon poroda

Moderna klinički ginekologije obavlja procjenu rizika od postporođajne krvarenja, što uključuje praćenje tijekom razinama trudnoće hemoglobina, broj crvenih krvnih stanica i trombocita u serumu krvi, krvarenje i vrijeme zgrušavanja status koagulacije (zgrušavanja). Hipotenzija i atonija maternice mogu se dijagnosticirati tijekom treće faze poroda, raspadanjem, slabim kontrakcijama miometrijuma, duže tijekom perioda praćenja.

Dijagnoza postpartalnog krvarenja temelji se na temeljitom ispitivanju integriteta izlučene placente i fetalnih membrana, kao i pregleda rodnog kanala za ozljede. Pod općom anestezijom, ginekolog obavlja ručno pažljivo maternice istraživanja o prisutnosti ili odsutnosti diskontinuiteta, preostali dijelovi posteljice, krvnih ugrušaka dostupnih malformacija ili tumora, sprečava smanjenje miometrija.

Važnu ulogu u prevenciji kasnog poroda nakon krvarenja odigrava se ultrazvukom zdjeličnih organa 2-3 dana nakon rođenja, omogućujući otkrivanje preostalih ulomaka placentnog tkiva i fetalnih membrana u šupljinu maternice.

Liječenje postpartum hemoragije

U slučaju postpartalnog krvarenja, najvažnije je utvrditi svoj uzrok, zaustaviti ga vrlo brzo i spriječiti akutni gubitak krvi, obnoviti volumen krvi i stabilizirati krvni tlak. U borbi protiv postpartalno krvarenje, integralni je pristup važan upotrebom konzervativnih (medicinskih, mehaničkih) i kirurških metoda liječenja.

Za stimulaciju kontraktilnog djelovanja mišića maternice je provedena kateterizacije i pražnjenje mjehura, lokalni hipotermija (ledena trbuha), štedeći vanjsku masažu maternice, te je rezultat odsutnosti - intravenski uterotonic sredstvo (uglavnom metilergometrina oksitocina), prostaglandina injekcijom u cerviks. Za vraćanje BCC-a i uklanjanje učinaka akutnog gubitka krvi u postpartalnom krvarenju provodi se infuzijska-transfuzijska terapija s komponentama krvi i lijekovima koji zamjenjuju plazme.

Nakon otkrivanja rupture cerviksa, vaginalnih zidova i perineuma tijekom pregleda rodnog kanala u zrcalima, šavaju se pod lokalnom anestezijom. Kad krše integritet posteljice (čak iu odsustvu krvarenja), a na hipotoničnom krvarenja nakon poroaja se obavlja ručno ispitivanje hitne maternice pod općom anestezijom. Tijekom revizije stijenki maternice izvršiti ručno odvajanje ostataka posteljice i membrana, uklanjanje krvnih ugrušaka; utvrditi prisutnost rupture tijela maternice.

U slučaju rupture maternice izvodi se laparotomija za nuždu, zatvaranje rana ili uklanjanje maternice. Kada se znakovi prirast placente, kao neukrotive postpartum krvarenje prikazuje Zbroj histerektomija (supravaginalnu amputacija maternice); ako je potrebno, popraćena je vezanjem unutrašnjih ilakalnih arterija ili embolizacijom maternice.

Kirurgija za postpartalno krvarenje provodi se istodobno s reanimacijom: kompenzacijom gubitka krvi, stabilizacijom hemodinamike i krvnim tlakom. Njihovo pravodobno ponašanje prije razvoja trombohemoragijskog sindroma sprema ženu u porođaj od smrti.

Sprječavanje poslijeporođajnog krvarenja

Žene s nepovoljnim poroda i ginekoloških bolesti, poremećaja koagulacije sustava, uzimanje antikoagulansa, imaju visok rizik od poslijeporođajne krvarenja, dakle, pod posebnim nadzorom liječnika u procesu trudnoće i usmjereni na specijalizirane rodilištima.

Da bi se spriječilo postkrvareno krvarenje, ženama se daju lijekovi koji promiču adekvatnu kontrakciju maternice. Prva dva sata nakon rođenja, sve žene koje se bore u rodilištu provode u rodilištu pod dinamičkim nadzorom medicinskog osoblja kako bi procijenile količinu gubitka krvi u ranoj postpartum periodu.

Krvarenje nakon porođaja

Bez obzira na način isporuke i dobrobit rođenja, žena uvijek ima uočavanje nakon isporuke. Placenta ili, kao što se također naziva drugačije, dječje mjesto je pričvršćeno na maternicu uz pomoć živica i povezano s fetusom pomoću pupčane vrpce. Odbijanje fetusa i posteljice u porodu na prirodan način popraćeno je raskidom kapilara i plovila. No, u nekim slučajevima, postpartum razdoblje može uzrokovati krvarenje zbog patoloških uzroka.

Uzroci krvarenja nakon porođaja

U posljednjoj fazi rada posteljica se odbacuje iz maternice, a na površini endometrija formira se rana. Krvari sve dok se ne izliječi i liječnici zovu ove krvave prašine lochia. Često žene uzimaju lochia za prvo nakon menstruacije porođaja, ali ovo iscjedak ima drugačiji uzrok i prirodu.

Lochia ne zahtijeva nikakav tretman, ali tijekom tog razdoblja treba posvetiti posebnu pažnju intimnoj higijeni. Ali patološko krvarenje treba biti razlog neposrednog liječenja liječniku.

"Dobro" krvarenje nakon porođaja

Lochia je fiziološki, normalno krvarenje koje prati postpartum razdoblje. Međutim, postoji svibanj biti patološki, opasno za zdravlje, pa čak i život ženskog stanja, kada gubitak krvi prelazi prihvatljive granice. Za njihovu profilaksu, liječnici koji rađaju trebaju nametnuti ledeni grijač na abdominalnu šupljinu puerperala odmah nakon isporuke, i po potrebi poduzeti druge mjere (napraviti vanjsku masu maternice, unijeti hemostatičke lijekove).

Do rane površine maternice na mjestu bivšeg vezanja posteljice ne iscjeljuje se potpuno, lochia će se nastaviti. Prvi dan nakon rođenja, oni mogu biti vrlo bogati, ali postupno će se promijeniti njihov broj, priroda i boja. Uskoro će postati crvena boja, zatim žuta i, naposljetku, prenatalni normalni iscjedak će vam se vratiti.

"Loše" krvarenje nakon porođaja

Međutim, u nekim je slučajevima potrebno odmah konzultirati liječnika. Sljedeći znakovi trebali bi vas upozoriti:

 • * Lochia ne mijenja svijetlu skrletnu boju više od 4 dana nakon rođenja;
 • * morate mijenjati sanitarne jastučiće svaki sat;
 • * krvarenje ima neugodan miris;

U takvim je slučajevima najvjerojatnije patologija koja zahtijeva medicinsku intervenciju.

Pravi "loš" krvarenje nakon porođaja može se otvoriti iz nekoliko razloga:

 • Niska kontraktilna aktivnost maternice - atonija ili hipotenzija povezana sa slabljenjem, prekomjernim istezanjem i progibom. U tom slučaju, krv može proći u odvojenim dijelovima ili u kontinuiranom toku. Situacija je kritična i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Žensko stanje brzo se pogoršava, a bez poduzimanja odgovarajućih mjera, to je kobno.
 • Ostaci placente i fetalnih membrana. Kada se posteljica odvoji, kapilare koje ga povezuju s maternicom odbijaju, a stegnuti mišićnim slojem maternice, ožiljak. Ali ako ostanu fragmenti placente i fetalnih membrana, proces ozdravljenja je suspendiran, a postoji jak iznenadni krvarenje bez boli. Da bi se spriječili mogući problemi, potrebno je dan nakon rođenja proći ultrazvuk maternice.
 • Loša zgrušavanje krvi - hipofibrinogenemija ili afibrinogenemija. Iz vagine se krv oslobađa bez zgrušavanja u velikim količinama. Hitno je donirati krv iz vena radi analize.

Patološko krvarenje nakon porođaja najčešće se primjećuje u ranoj postpartum periodu, ali se mogu pojaviti i nakon više od mjesec dana.

Ako vaše krvarenje nakon poroda ne izgleda normalno za vas, posavjetujte se s liječnikom kako biste utvrdili uzrok krvarenja i uklonili ga. Liječenje krvarenja nakon porođaja provodi se samo u bolnici.

Koliko dugo krvarenje poslije porođaja

Lochia može normalno nastaviti do 6 tjedana nakon isporuke. I za sve to razdoblje otpušta se oko 1,5 litara krvi. Treba reći da je žensko tijelo spremno za takve gubitke, jer je tijekom trudnoće volumen krvi značajno porastao. Stoga, ne brinite.

Trajanje lohije u velikoj mjeri ovisi o tome da li žena doji, jer pod utjecajem "mlijeka" hormona prolaktina, uterus se smanjuje bolje - i taj proces postaje življi. Nakon carski rez, maternica ugovara još gore (zbog šava na njemu), au ovom slučaju, lochia obično može ići dulje.

Kao što smo rekli, Lochia bi se trebala postupno izblijedjeti. Ako se nakon njihove redukcije ponovno povećava količina krvarenja, žena bi trebala odmarati i oporaviti se više.

Opasno krvarenje maternice nakon poroda: kako prepoznati, liječiti i spriječiti

Nakon rođenja, svaka bi žena trebala biti spremna za krvavi iscjedak još 42 dana. Odmah ih predstavljaju ugrušci i krv, postupno se smanjuje intenzitet i dobiva mukusni karakter. Ali postpartum razdoblje može biti komplicirano. Često krvarenje može predstavljati prijetnju ženskom životu. Koji su uzroci takvih stanja, kako razumjeti, to je norma ili patologija?

Pročitajte u ovom članku.

Normalno postpartalno pražnjenje

Uobičajeno, šest tjedana (42 dana), žena ima iscjedak iz genitalnog trakta - lochia. Intenzitet, dosljednost, boja i drugi parametri podliježu značajnim promjenama tijekom ovog vremena. Približno izgleda ovako:

 • Prvi sati nakon rođenja. Ispuštanje u izobilju, često s ugrušcima. U pravilu, u to vrijeme žena još leži, odmara, a liječnik i babica ju gledaju.
 • Prvih nekoliko dana. Postupno, dodjela postaje sve manja, ugrušci se sve manje. U ovom trenutku, žena može sigurno koristiti jastučići maxi. Nakon dojenja postaju sve više, dok sisanje stimulira kontrakciju maternice.
 • Od oko 7 do 10 dana, krvarenje se već razmazuje, s vremenom raste.
 • Od drugog tjedna, lochia postaje mukusnija s prugama krvi. Također zadržava periodičnu malu brazdu. U ovom trenutku, čak i nekoliko dana, možda neće biti pražnjenja, a zatim se ponovo pojaviti. Ovo je apsolutno normalni ritam do 42 dana nakon uključivanja.

Ako se iscjedak nastavlja nakon šest tjedana, odmah se posavjetujte s liječnikom. Ovo je alarmantan znak moguće patologije.

Preporučujemo da pročitate članak o bolestima nakon poroda. Od nje ćete saznati o čimbenicima rizika, upalnim i infektivnim patologijama, metodama liječenja.

I ovdje više o bilju za krvarenje maternice.

Razdoblja krvarenja maternice nakon poroda

Krvarenje maternice je abnormalno pražnjenje krvi iz maternice. Posebno relevantno pitanje u postpartum periodu. U ovom trenutku, zbog nekih osobitosti pražnjenja, djevojka ne može uvijek točno procijeniti njihov volumen.

Krvarenje maternice nakon porođaja može se podijeliti na sljedeće vrste:

 • rano ako se pojave unutar 2 sata nakon isporuke;
 • kasno - do 42 dana uključujući;
 • nakon 42 dana.

U prvom slučaju, žena je još uvijek u rodilištu pod nadzorom opstetričara i ginekologa. Krvarenje tijekom tog razdoblja je vrlo masivno i može biti opasno po život. Samo liječnik ili babica procjenjuju iscjedak.

Uzroci nastupa poslijeporođajne hemoragije

Uzroci krvarenja u ranom i kasnom postpartum razdoblju su nešto drugačiji, kao i taktike žena.

Rano poslijeporoćenje krvarenja

Takve komplikacije u slučaju prerane pomoći mogu dovesti do smrti neke žene. Stoga, sve radnje liječnika trebaju biti oštre, koordinirane i brze. Glavni razlozi krvarenja u roku od dva sata nakon isporuke su sljedeći:

U većini slučajeva svi se dijagnosticiraju odmah nakon rođenja djeteta. Kasno otkrivanje suza ili loše šivanje može koštati ženski život.

Kasne postpartum hemoragije

Ako se krvarenje razvije unutar nekoliko dana nakon isporuke, isti čimbenici mogu biti razlozi koji dovode do sličnog stanja u ranom razdoblju. Što su daleko udaljeni postoje vrlo obilne lochia, to je veća vjerojatnost nekog dodatnog patološkog procesa.

Kasni postpartum krvarenje također može izazvati sljedeće uvjete:

 • Prisutnost placentnog polipa. Njeno se stvaranje odvija od ostataka dječjeg mjesta, ako tijekom porođaja nije bilo potpunog odbacivanja tkiva. Placentni polip ima malu veličinu, ali zdjelica ultrazvuk je gotovo uvijek vidljiva.
 • Razvoj upalnog procesa u maternici. To može biti izazvano infekcijom u vagini, kroničnim žarištima (čak i karijesnim zubima s imunodeficijencijom) itd.
 • Nasljedne značajke smanjenja miometrija. Ovo je najopasnija opcija za krvarenje nakon porođaja. U pravilu, u ovom slučaju, brzo prolazi na pozadini konzervativnog tretmana.
 • Cistička drift - rijetka patologija. Može biti i benigni i zloćudni. Dodjela s češće ne-obilnom.

Često su obilnije od uobičajenih, bolnih i čak i sa ugrušcima. No njihovo trajanje ne bi trebalo biti više od 3 do 7 dana. U svakom slučaju, prvi kritični dani ne bi trebali prijeći parametre normalnog mjesečnog - otprilike 20 ml ispuštanja dnevno.

Pogledajte videozapis o krvarenju maternice:

Simptomi krvarenja maternice u mjesecu za koje morate vidjeti liječnika

Odmah nakon poroda, žena je u bolnici 3-5 dana ili čak i više dana. Liječnici pažljivo prate prirodu pražnjenja, a ako sumnjaju u patologiju, odmah izvršavaju dodatno ispitivanje i, ako je potrebno, terapijske manipulacije.

Jednom kada se žena isprazni, ona bi trebala samostalno pratiti njihovo stanje. Kada se dogode sljedeće situacije, neophodno je da potražite medicinsku pomoć:

 • Ako je iscjedak vrlo bogat, krvavi (nema dovoljno brtvila maxi za jedan sat).
 • Kad je zbog nepoznatih razloga temperatura porasla, bolovi su se pojavili u donjem dijelu trbuha.
 • Kada Lochia stekne čudan lik - oni postaju maca, s neugodnim mirisom na rogovlje.
 • Ako iscjedak traje dulje od 42 dana, čak i ako nisu jaki.

Dijagnoza stanja majke u krvarenju maternice

Ako dođe do krvarenja, potrebno je napraviti najtočniji razlog za to. Samo u ovom slučaju moguće je uzeti najtočnije medicinske i dijagnostičke mjere.

S ranim poslijeporođajnim krvarenjem nema vremena za bilo kakve dodatne manipulacije. Stoga je sve odmah izvršeno kako bi je zaustavio. U ovom slučaju procjenjuje se samo količina krvi koju je izgubila žena. To je od temeljne važnosti za tijek terapijskih mjera.

Što se tiče kasne poslijeporodne krvarenje, potrebno je razjasniti razlog zbog kojeg je nastala. Koriste se slijedeće metode:

 • Ultrazvučni pregled organa zdjelice. Uz to, možete odrediti znakove upale, sumnjati na placentni polip. Također je važno izuzeti novu trudnoću, prve mjesečne i druge patologije.
 • Histeroskopija, koja se provodi u slučajevima sumnje na placentni polip ili patologiju maternice.
 • RDV u nedostatku mogućnosti u drugom istraživanju.
 • Proučavanje sposobnosti koagulacije krvi - koagulogram.

Svi primljeni materijali šalju se za histološki pregled. Prema njegovom zaključku možemo govoriti o pravom uzroku krvarenja.

Liječenje krvarenja maternice nakon poroda

Terapija za prijevremenu i kasnu postpartum hemoragiju je drugačija. To je zbog različite prirode iscjedak i mogućih uzroka razvoja takvih stanja.

Rano poslijeporoćenje krvarenja

Temeljem mogućih uzroka i liječenja. Slijed djelovanja je približno kako slijedi:

 • Uvođenje alata koji poboljšavaju kontraktilnu aktivnost maternice, na primjer, oksitocin.
 • Ručno ispitivanje maternice. Omogućuje prepoznavanje dijelova potomstva, koji sprječavaju kontrakciju miometrija. Ako je potrebno, izvodi se ručna masaža za povećanje tonus maternice (s atoni).
 • Ispitivanje rodnog kanala za suze i ozljede. Ako je potrebno, šivanje.
 • S neučinkovitosti prethodnih događaja provodi se kompleks hemostatičnih akcija: postavljanje isječaka na trezorima vagine, ponavljanje administracije uterotonika i nekih drugih.
 • Ako se krvarenje nastavi, žena je prebačena u operacijsku sobu. U tijeku je intervencija, čiji volumen ovisi o mnogim čimbenicima. To može biti nametanje posebnih kompresijskih uboda na maternici zbog kompresije i drugih metoda. Ako je potrebno, uklanjanje tijela, što je posljednja nada za spas žene.

Kasni krvarenje maternice nakon isporuke

Terapija kasnog krvarenja u većini slučajeva započinje konzervativnim mjerama. To su smanjenje droga, antibiotika, hemostatika itd.

Sprječavanje poslijeporođajnog krvarenja

Niti jedna žena ne može biti osigurana protiv takvog krvarenja, čak i ako je već imala uspješno nekomplicirano porođaj. Stoga, sve, bez izuzetka, profilaksa u ranoj postpartum period. To uključuje sljedeće:

 • Uklanjanje urina pomoću katetera tako da prelijevajuće mjehur ne sprječava maternicu.
 • Chill na donji abdomen za sat ili dva za 20 minuta s pauze.
 • Rizične skupine (velike voće, krvarenje u prošlosti, fibroidi, itd.), Primjenjuju se redukcijski agensi, obično oksitocin.

Nakon što je otpuštena iz rodilišta, žena bi također trebala brinuti o njezinu zdravlju. Preporuča se za sprječavanje krvarenja:

 • Praksa dojenja.
 • Nemojte se iscrpsti fizičkim naporom.
 • Obratite pažnju na seksualni odmor od 2 do 3 tjedna do 2 mjeseca, ovisno o složenosti porođaja.

Preporučujemo čitanje članka o upalu maternice nakon porođaja. Od nje ćete saznati o uzrocima postpartumne upale, simptomima i znakovima problema, metodama dijagnoze i liječenja.

I ovdje više o boli u maternici nakon porođaja.

Krvarenje nakon poroda je ozbiljan, ponekad život opasni uvjet za ženu. Samo pravovremena i kvalificirana medicinska pomoć pomoći će ukloniti njen uzrok i spasiti mladu majku. Zadaća žene je da se na vrijeme vrati stručnjacima i prati sve savjete nakon rođenja.

Čitaj također

Bolesti nakon porođaja., Bilje pomažu krvarenju maternice. U različitim ginekološkim patologijama dolazi do krvarenja maternice, u početnoj fazi primjene kontraceptiva.

Komplikacije porođaja. To može uključivati ​​krvarenje u bilo kojem razdoblju, više prekida. Pored upalnih bolesti, nakon porođaja, žene su podložne razvoju drugih patologija koje izazivaju sljedeće

Ultrazvuk nakon poroda je jedna od najučinkovitijih metoda za ranu dijagnozu različitih bolesti. bolesti kao što su akutni krvarenje maternice nakon utrobe, endometrioza i preostali učinci preneseni.

Teško krvarenje nakon porođaja, uzroka, znakova, liječenja

Ozbiljno krvarenje nakon porođaja nije normalno.

Pojavljuje se u malom postotku slučajeva i obično se javlja tijekom poroda ili unutar 24 sata poslije. Manje česte, krvarenje može doći do nekoliko (do 6) tjedana nakon isporuke.

Teška krvarenja nakon porođaja mogu imati različite uzroke.

Uglavnom, ovo je jedno od sljedećeg:

Atonija maternice. Nakon isporuke, maternica mora ugovoriti da se zaustavi krvarenje na mjestu vezivanja posteljice. Iz tog razloga, nakon poroda, trbuh se periodički masira kako bi stimulirao kontrakciju maternice. Kod atonije, mišići maternice slabe su slabosti. Vjerojatnost ovog stanja povećava malo ako je maternica jako je pružio veliku bebu ili blizanaca, ako ste već imali višestruke trudnoće, ili ako se dostavljanje jako dugo. Da bi se smanjila vjerojatnost atonije, oksitocin se može dati nakon što se dijete rodi. U slučaju atonije, također se koriste i drugi lijekovi.

Odgođeno odjeljivanje posteljice. Ako placenta ne izađe samostalno u roku od 30 minuta nakon rođenja djeteta, može doći do teškog krvarenja. Čak i ako posteljica izlazi sama po sebi, liječnik mora pažljivo provjeriti njezin integritet. Ako ostaje dio, krvarenje je moguće.

Pauze. Ako se vagina ili cerviks rupture tijekom porođaja, to može dovesti do krvarenja. Uzrok pukne može biti velika beba, korištenje pincetom ili vakuum previše brzo napredovanje djeteta kroz porođajni kanal ili krvarenja epiziotomije.

Nenormalan pričvršćivanje. U vrlo rijetkim slučajevima placenta je učvršćena na stijenku maternice dublje nego što je potrebno. Kao rezultat toga, nakon porođaja, njezino razdvajanje je teško. To može uzrokovati teške krvarenje.

Inverzija maternice. U tom se slučaju uterus pretvara u van nakon rođenja djeteta i placentalnog razdvajanja. To je vjerojatnije ako se dogodila abnormalna fiksacija posteljice.

Ruptura maternice. Povremeno, uterus je rastrgan tijekom trudnoće ili tijekom porođaja. Ako se to dogodi, žena izgubi krv, a opskrba kisikom za bebom pogoršava.

Rizik od krvarenja je veći ako se to već dogodilo kod ranijih rađanja. Također, rizik je veći ako imate placentu previa kada se nalazi u maternici nisko i potpuno ili djelomično pokriva otvaranje cerviksa.

Osim gubitka krvi, teške simptome poslijeporođajne krvarenja su bljedilo kože, zimice, vrtoglavica ili sinkopa, vlažne ruke, mučnina ili povraćanje, lupanje srca. Ako je potrebno krvarenje kako bi hitno poduzeli mjere.

Svakog dana oko 1.600 žena umire tijekom porođaja. Od tog iznosa, oko 500 smrtnih slučajeva uzrokovano je krvarenjem. Većina slučajeva odnosi se na atoničko krvarenje u postpartum period (CPR), od čega oko 99% u zemljama u razvoju. Smrtonosni ishodi povezani su s tri odgode: kašnjenje odluke o traženju medicinske pomoći, odgađanje prijevoza u bolnicu i odgađanje pružanja medicinske pomoći. Ovaj problem je vrlo akutan u zemljama u razvoju, ali se također nalazi u liječnicima iz razvijenih zemalja. U izvještaju britanske majke o mortalitetu navodi se da je smrtnost zbog CPR često povezana s tretmanom koji je proveden "prekasno i premalo". Krvarenje je na petoj ili šestoj liniji među najznačajnijim uzrocima smrtnosti majki u razvijenim zemljama.

Primarno krvarenje u postpartum periodu

Zbog subjektivnosti dijagnoze, učestalost ove patologije varira od 2 do 10%. Općenito, promatra se sljedeći trend: medicinsko osoblje podcjenjuje gubitak krvi, a pacijenti ga preuveličavaju. Na primjer, ako liječnik procjenjuje gubitak krvi kao "iznad 500 ml, tada stvarni gubitak krvi obično je oko 1000 ml. Osim toga, treba imati na umu da BCC korelira s težinom pacijenta. Prema tome, mršavi, anemični pacijent neće tolerirati ni mali gubitak krvi.

Fiziologija treće faze rada

Prije razmatranja uzroka i taktike liječenja primarnog CPR, potrebno je razmotriti fiziologiju treće faze rada. Ovo je najkraće razdoblje porođaja koje, međutim, predstavlja veliku opasnost za majku.

Tijekom trudnoće miositi su vrlo rastegnuti; u skladu s tim, maternica može primiti sve veći volumen. Nakon rođenja fetusa maternica nastavlja s kontrakcijom, što dovodi do izraženog skraćenja dugačkih vlakana. Ovaj proces osigurava retrakcija - jedinstveno svojstvo koje ne zahtijeva potrošnju energije i karakteristično je samo za mioometrij.

Razdvajanje placente se javlja uslijed kontrakcije i povlačenja mijelometrijskih vlakana, što dovodi do značajnog smanjenja vezne površine posteljice. Odvojena je od stjenke maternice, jer se poštanska marka odvaja od površine balona iz kojeg je pušten zrak. Nakon odvajanja posteljice od položaja za pričvršćivanje zbog kontrakcija maternice se doselila u donjem dijelu maternice, a zatim kroz vrata maternice u rodnicu.

Klinički znakovi odvajanja placente

Razdvajanje placente odgovara tri kliničke znakove.

 1. Nakon odvajanja placente i da se kreće u donjem palpaciju segmenta maternice može se odrediti promjena u obliku maternice - • njezino tijelo postaje uska i izdužena (prije posteljica je široka i spljoštena). Promjena oblika dna maternice je klinički teško odrediti, s izuzetkom samo vrlo tankih pacijenata. Međutim, uterus postaje teži zbog kontrakcije i lako se odmakne.
 2. Izlučivanje krvi prati odvajanje posteljice od maternice. Ovaj simptom ima manje kliničkog značaja, otkad može doći do krvarenja s djelomičnom odvajanjem placente. Skriveno krvarenje je moguće kada se krv nakuplja između membrana i stoga se ne vizualizira.
 3. Nakon razdvajanja posteljice i premještanja u donji dio maternice i cerviksa, vidljiv dio pupkovine povećava se za 8-15 cm, što je najpouzdaniji znak razdvajanja placente.

Mehanizam hemostaze na mjestu placente jedan je od anatomskih i fizioloških čuda prirode. Vlakna mijelometrija se preuređuju i međusobno se presijecaju, stvarajući rešetku kroz koju plutaju hrane placentni ležaj. S kontrakcijom stjenke maternice, takva struktura osigurava pouzdanu kompresiju posuda. Ta arhitektura miometrija ponekad se naziva živim ligatom ili fiziološkim šavovima maternice.

Taktike provođenja trećeg razdoblja rada

Nakon rođenja fetusa, pupak se pričvrsti i prekriži, ako je potrebno, prikuplja krv iz pupkovine. Vrlo lagano povucite pupčanu vrpcu na sebe kako biste bili sigurni da nema veze u vagini. Zatim, na razini prihvata, pupkovina se stavlja na pupčanu vrpcu, što olakšava vizualizaciju njezine istezanja nakon uklanjanja posteljice. Jedna ruka palpa dnu maternice kako bi se utvrdile promjene karakteristične za odvajanje placente, ili za identifikaciju atoničnog maternice, proširene krvlju. Ruka, smještena na dnu maternice, zabranjena je za obavljanje svih masažnih pokreta jer to pridonosi parcijalnom prijevremenom razdvajanju placente, povećanom gubitku krvi, formiranju kontrakcijskog prstena i odgođenim dijelovima placente. Nakon pojave znakova odvajanja placente, izolira se, nježno pijuckaju pupčanu vrpcu. Druga se ruka premješta ispod, izravno iznad stidne simfize, a naizmjence zamjenjuje maternicu gore i dolje, a druga stalno stezne pupčanu vrpcu. Potrebno je da između dvije ruke bude dovoljno udaljena, što će omogućiti da se izbjegne inverzija maternice.

Postoje dvije taktike trećeg razdoblja rada.

 1. Taktike očekivane uključuju čekanje da se posteljica odvoji. To se obično događa unutar 10-20 minuta. Takvu taktiku odabiru oni koji vole minimalnu intervenciju u procesu porođaja. Neki stručnjaci preporučuju privjesak na prsima odmah nakon porođaja kako bi stimulirali fiziološku oslobađanje oksitocina. Nažalost, ova taktika ne smanjuje vjerojatnost CPR u usporedbi s aktivnim lijekom.
 2. Aktivna taktika uključuje propisivanje oksitocina na kraju drugog ili početka treće faze rada, kako bi se ubrzao kontrakcija maternice, pridonoseći odvajanju placente. Aktivna taktika rađanja uvedena je u praksi u zadnjih 50 godina. Tijekom tog razdoblja pokazalo se da aktivnu taktiku u usporedbi s onim čekanjem karakterizira 50-70% smanjenje gubitka krvi, učestalost propisivanja terapijskih doza oksitocina, učestalost CAT i potreba za transfuzijom krvnih pripravaka. Podaci o medicini temeljenim na dokazima i akumuliranom iskustvu pridonijeli su činjenici da je takva taktika trenutačno postala standardom skrbi. Taktike očekivane prate samo na hitnom zahtjevu pacijenta i pisanom informiranom pristankom.

Izbor lijeka za aktivnu taktiku upravljanja trećom fazom rada obično se provodi između low-cost injectables, oksitocina i ergometrina ili njihove kombinacije (sintometrina). Među tim lijekovima, oksitocin je najjeftiniji, osim toga, ima najniži postotak nuspojava, naročito, ne uzrokuje odgađanje dijelova posteljice. Ipak, to je lijek kratkog djelovanja (15-30 minuta). Ergometrin je djelotvoran lijek čiji je trajan dulji (60-120 minuta), ali ima više nuspojava (vidi dolje), uključujući blagi porast učestalosti zadržavanja dijelova placente.

Trajanje djelovanja ergometrina ili oksitocina obično je dostatno za određeno razdoblje. U bolesnika s visokim rizikom od atonske CPR (na primjer višestruke trudnoće), preporučena profilaksa je dugotrajno davati oksitocin intravenozno ili, u nekim slučajevima, prostaglandinima.

Oksitocin pripravci

Upoznajte karakteristike i moguće nuspojave raspoloživih lijekova s ​​nizom oksitocina, od kojih svaka ima specifične indikacije za uporabu u različitim kliničkim situacijama.

oksitocin

Oksitocin je najjeftiniji i najsigurniji uterotonski lijek. Djeluje prilično brzo, uzrokujući snažne i ritmičke kontrakcije maternice u roku od 15-30 minuta. Oksitocin se uglavnom djeluje na gornji dio maternice, a također ima kratkotrajni opuštajući učinak na glatke mišiće krvnih žila, što može uzrokovati manju hipotenziju uslijed smanjenja ukupne periferne otpornosti.

ergometrina

Ergometrin je prvi uterotonski pripravak za intramuskularnu primjenu, koji je korišten više od 70 godina. To uzrokuje produžene kontrakcije (60-120 min), djelujući na gornji i donji dio maternice. Ergometrin utječe na sve glatke mišiće, koji utječu na krvotok. Periferna vazokonstrikcija, koja obično nema klinički značaj, može uzrokovati značajno povećanje krvnog tlaka u bolesnika s hipertenzivnim poremećajima i preeklampsijom. Ergometrin je kontraindiciran kod takvih pacijenata. Istodobno, koronarne arterije srčanih spazma, što u rijetkim slučajevima uzrokuje miokardijalni infarkt u bolesnika s predisponirajućim čimbenicima. Terapija za vazospazam povezana s endometrinom sastoji se od davanja nitroglicerina.

Zbog trajanja učinka, ergometrin može uzrokovati kršenje odvojene placente u donjem dijelu maternice. Prilikom postavljanja ergometrina ponekad je potrebno ručno odabiranje potomstva (1: 200 vrsta).

Mučnina i / ili povraćanje opaženo je u 20-25% bolesnika. Ergometrin je propisan intramuskularno. S obzirom na izražen učinak vazopresorina, lijek se ne preporučuje intravenozno (osim u hitnim slučajevima u kojima je moguće polagano davati 0,2 mg bolusa). Početna doza ne smije se povećati na 0,5 mg, budući da istodobno su nuspojave izrazito izražene i ne očekuje se povećanje uterotonskog učinka.

syntometrine

Sintometrin je kombinacija lijeka, od kojih jedna ampula sadrži 5 U oksitocina i 0,5 mg ergometrina. Uz intramuskularnu injekciju, oksitocin počinje djelovati nakon 2-3 minute, ergometrin - nakon 4-5 minuta. Nuspojave sintometina su kombinacija nuspojava obje tvari u svom sastavu. Neznatan vazodilatni učinak oksitocina malo smanjuje ergometrin vazokonstrikciju. Ova kombinacija kombinira prednosti oksitocina kratkog djelovanja i duljeg učinka uterotoničnog ergometrina. Prema tome, lijek dozvoljava uterotonsku terapiju 2 sata nakon isporuke bez potrebe za intravenskom primjenom doza održavanja oksitocina.

15-metil PGF

15-metil PGF, ili karboprost, je metilirani derivat PGF.

To je najskuplji lijek iz uterotonika za parenteralnu primjenu. Njegova nedvojbena prednost je izražen uterotonski učinak s manjim učinkom na glatke mišiće i pojavu takvih nuspojava kao što su mučnina, povraćanje, proljev, vazospazam i bronhospazam. U tom smislu, metilirani derivat počinje se češće koristiti u izvornoj tvari. Ostale nuspojave koje obično nisu klinički značajne uključuju zimice, vrućinu i vrućine. Trajanje djelovanja je do 6 sati, a uzimajući u obzir trošak lijeka i nuspojave, ne preporučuje se rutinska profilaksa CPR-a. Međutim, ako je potrebna dugotrajna uterotonska terapija, lijek se može koristiti vrlo široko.

Doza lijeka - 0,25 mg, metoda uvođenja - intramuskularno u miometriju ili intravenozno 0,25 mg tvari u 500 ml fiziološke otopine. Najbrži učinak postiže se intramiometrijskom metodom primjene. 15-metil PGF mogu se propisati pacijentima s hipertenzivnim poremećajima i astmom, iako su relativne kontraindikacije. Ovaj lijek je dobar lijek u drugom retku koji se primjenjuje s nedovoljnim učinkom oksitocina ili ergometrina u slučajevima kada je potreban dugoročni uterotonski učinak.

mizoprostol

Analogni PGE1 Misoprostol je jeftin uterotonski agens i jedini lijek u ovoj seriji koji se može primijeniti ne-parenteralno. U tim je slučajevima misoprostol propisan "izvan uputa", tj. prema indikacijama koje nisu navedene u službenim obrascima za registraciju, ali ih koristi opstetričari i ginekolozi kod CPR-a u većini zemalja. Lijek ima dugi rok trajanja, stabilan je u velikom temperaturnom rasponu, što ga razlikuje od oksitocina i ergometrina, koji se mora pohraniti u mraku na temperaturi od 0-8 ° C. Ovisno o kliničkoj situaciji, misoprostol se može davati oralno, pod jezikom, vaginalno ili rektalno. Nuspojave uključuju zimice, blagu hipertermiju i proljev (postupno se razvijaju). Istraživanja su pokazala da je misoprostol učinkovitiji od placeba u prevenciji CPR, ali manje učinkovit nego parenteralni uterotonici. Međutim, prethodno spomenuta svojstva čine misoprostol iznimno prikladnim lijekom za uporabu u zemljama u razvoju, s obzirom na ograničenu dostupnost opstetrijskih usluga. Profilaktički se lijek propisuje u dozi od 400-600 μg oralno ili sublingvalno, u slučaju krvarenja - rektalno 800-1000 μg. Trajanje akcije je oko 2 sata.

carbetocin

Obično se propisuje u dozi od 100 mg intramuskularno ili intravenozno. Nuspojave su slične onima oksitocina: osjećaj vrućih treptaja i lagana hipotenzija. Najvažnije svojstvo lijeka je njegov dugoročni uterotonski učinak, usporediv s oksitocinom, dok nema dugotrajne intravenozne infuzije. Lijek je skuplji od oksitocina, ali je jeftiniji od 15-metil PGF.

Uzroci primarnog krvarenja u postpartum periodu

Atonija maternice

Uzroci atonije - bilo koji proces ili pojava koja krši sposobnost maternice na kontrakciju i povlačenje i pronađena u većini (80-85%) slučajeva CPR. Atonia se također može razviti u bolesnika bez predisponirajućih čimbenika. Povreda kontrakcije i povlačenja pridonosi brojnim kliničkim situacijama:

 • visok paritet;
 • produženu prvu ili drugu fazu rada, posebno u prisutnosti korioamnionitisa. "Iscrpljena" inficirana maternica je sklona atoni i često ne odgovara na uvođenje uterotonics;
 • brzu isporuku Ova situacija je klinička suprotnost od prethodne, ali je također karakterizirana povećanjem učestalosti PPC;
 • potiskivanje maternice: višestruka trudnoća, makrozomija, polihidramniosi;
 • odgađanje dijelova potomstva;
 • prisutnost krvnih ugrušaka u maternici. Nakon rođenja poroda, potrebno je masaža dna maternice, u prisutnosti znakova atonije - za primjenu oksitocina u roku od 2-3 sata. Inače, čak i mali krvarenje s mjesta plašta doprinosi akumulaciji krvnih ugrušaka u maternici. Ovaj proces može poremetiti kontrakciju i povlačenje, što će zauzvrat potaknuti patološki krug;
 • upotrebu tocolytics, kao što su nitroglycerin ili terbutaline, duboke anestezije, osobito fluoriranih ugljikovodika;
 • anatomska svojstva maternice, uključujući malformacije i miome maternice;
 • Placenta previa: implantacija posteljice u donjem dijelu maternice koja ima smanjenu sposobnost kontrakcije i retrakcije;
 • pogrešne taktike trećoj fazi rada, posebno prerano masaža: maternica i kabel za vuču, što dovodi do kašnjenja djelomičnog odvajanja placente i povećati gubitak krvi.

Ozljede ramenog kanala

Ovo je drugi najčešći uzrok, koji se javlja u 10-15% slučajeva.

 • rupture perineuma, vagine i cerviksa;
 • epiziotomije;
 • ruptura maternice;
 • vulvovaginalnih hematoma i širokih ligamenta maternice.

Ostali razlozi

Drugi uzroci primarnog CPR su ukidanje uterusa i oslabljena hemostaza.

Sprječavanje primarnog krvarenja u postpartum periodu

Svi bolesnici s faktorima rizika za primarnu PPC rodorazresheny bi trebao biti u bolnici, opremljenu odgovarajućim anestezija, poroda i transfuziju, i biti pod nadzorom medicinskog osoblja. Potrebno je pravilno provesti treću fazu rada:

 • davanje oksitocina pri ramenu prednjeg ramena ili što je prije moguće;
 • eliminirati nepotrebnu manipulaciju maternice i / ili trakcije za pupčanu vrpcu sve dok jasni znakovi odvajanja posteljice;
 • procijeniti integritet posteljice nakon rođenja;
 • provesti temeljitu masažu maternice kako bi se uklonili svi ugrušci iz maternice;
 • održavanje tonusa maternice davanjem oksitocina tijekom 2 sata i pri visokom riziku razvoja PPC-a, duže razdoblje;
 • stalno pratiti ženu koja radi 2-3 sata nakon isporuke, uključujući pražnjenje mjehura.

Taktike upravljanja primarnim krvarenjem u postpartum periodu

Ovaj je odjeljak posvećen taktici upravljanja u slučajevima atonije maternice. Temelj tretmana atonije maternice je brza normalizacija fiziološke hemostaze, to jest kontrakcija i retrakcija. Tijekom pripreme i primjene lijeka maternica se pažljivo masira.

Uterotonični lijekovi

Treba imati na umu da primjena oksitocina ima negativan učinak na njegove receptore. Dakle, ako je u prvom ili drugom razdoblju rada, roaktivacija provedena s oksitocinom, njegovi receptori bi bili manje osjetljivi. Kod fiziološkog rođenja, oslobađanje oksitocina u trećem razdoblju se ne povećava, ali je zabilježen porast koncentracije endogenih prostaglandina. Myometrij sadrži različite receptore za svaki od uterotonskih lijekova, stoga, ako netko ne uspije, odmah se prebacite na drugi. Preporuča se pridržavanje sljedećeg uterotonskog slijeda:

 • intravenozno 5 IU oksitocina, zatim 40 IU u 500 ml kristaloida, brzina primjene trebala bi biti dovoljna da osigura dobru kontrakciju;
 • s neučinkovitosti - ergometrin 0,2 mg intravenozno (unaprijed je potrebno odrediti odsutnost kontraindikacija);
 • oksitocin i ergometrin mogu se ponovno davati u istim dozama. S neučinkovitosti oksitocina i ergometrina odmah se nastavlja s uvođenjem prostaglandina;
 • 0,25 mg 15-metil P1T2a može se davati intramuskularno, ali je poželjna metoda uvođenja u miometrij. Ako je potrebno, možete unijeti do 4 doze. Alternativna je intravenozna primjena od 0,25 mg u 500 ml kristaloida;
 • u prisustvu krvarenja, usmene i vaginalne metode davanja misoprostola nisu vrlo pogodne, potonje je zbog činjenice da se lijek jednostavno ispire s izlučevinama krvi. Preferirani način primjene je rektalna, doza je 1000 ug. Budući da je lijek jeftin i jednostavan za korištenje, mnogi stručnjaci to odmah propisuju u odsustvu učinka oksitocina;
 • liječenje hipovolemije treba provesti intravenskom primjenom koloida, kristaloida, krvnih pripravaka.

Uz neučinkovitost liječenja lijekovima koriste se razne kirurške metode, uključujući tamponade maternice, implantaciju kompresijskih šavova na maternicu, ligaciju i emboliju zdjelice te histerektomiju.

U pripremi za bilo koju od kirurških zahvata, možete izvesti bimanualni kompresiju maternice ili masažu maternice na šakama. Ruka koja se umetne u prednji pružak vagine komprimira se u šaku, a drugu ruku donji dio maternice pomakne prema prvoj ruci. Zbog ruke umetnute u vaginu, uterus donekle raste, posude malo trzaju i krvarenje se smanjuje. Ruke bi trebale obavljati rotirajuće kretnje koje mogu potaknuti kontrakciju maternice.

U teškim slučajevima, dok se čeka priprema za operaciju, može se primijeniti vanjska kompresija aorte. S obje ruke dno maternice se pomakne, a jedna ruka se nalazi na području donjeg dijela maternice, a druga je pritisnuta na dno maternice u aortu. Ako je maternica atonična, učinkovitost postupka je niska, jer aorta se pritisne na labav objekt. Alternativna metoda uključuje prešanje aorte s šakom, koja se nalazi iznad pupka.

Sekundarno krvarenje u postpartum periodu

Sekundarni CAT definira se kao abnormalno krvarenje iz genitalnog trakta, koje se dogodilo od 24 sata do 6 tjedana. nakon poroda. Ova vrsta krvarenja je manje uobičajena od primarnog - u oko 1% rođenih. Najčešći sekundarni prijenosi javljaju se unutar 3 tjedna. nakon poroda.

razlozi

 1. Odgoda dijelova placente se javlja u oko 30% slučajeva.
 2. Endo (mio) metritis često prati zadržavanje dijelova posteljice. Pacijenti s poviješću, u pravilu, bili su primarni CPR.
 3. Izuzetno rijetki uzroci koji se, međutim, moraju isključiti, su trofoblastična bolest, kronična promjena maternice, stvaranje lažnog aneurizma ili arteriovenska malformacija na mjestu ožiljka na maternici nakon cezariannog dijela.

Referentne taktike

Ako se krvarenje već zaustavilo u vrijeme pregleda, maternica je bezbolna pri palpaciji, njegova veličina odgovara normi za ovo razdoblje nakon poroda, a nema simptoma sepsa, preporučuje se trudno liječenje. Da biste uklonili kašnjenje dijelovi placente provodi ultrazvuk.

Ako krvarenje ima obilje, postoje naznake sepsije ili subinvolucije maternice, treba sumnjati u razvoj sekundarne intrauterine infekcije u pozadini kašnjenja dijelova placente. Takvi bolesnici pregledavaju maternica pod anestezijom. Ultrazvuk može razjasniti kliničku sliku, ali to nije uvijek točno, pa u ovoj situaciji

na prvom mjestu treba biti vođena od strane kliničke slike. U takvim slučajevima potrebno je provoditi infuzijsku terapiju s kristaloidima, odrediti individualnu kompatibilnost krvi, te propisati antibiotike širokog spektra, preklapajući gram-pozitivnu, gram-negativnu i anaerobnu floru. U nekim slučajevima, krvarenje je tako masivan da bi trebao biti imenovanje krvi.

Potrebno je u lokalnoj anesteziji pregledati mekani rodni kanal zbog prisutnosti suza ili hematoma. U pravilu, cervikalni kanal propušta jedan prst. Prsti se umetnu u maternicu i pažljivo pregledaju njegove zidove. Ponekad je moguće palpirati dio placentnog tkiva, koji se uklanja pomoću fenestriranih pinceta, nakon čega se izvodi precizna aspiracija vakuuma ili curettage.

Uklonjeno tkivo je poslano na histološko ispitivanje kako bi se isključilo trofoblastična bolest; Ako imate simptome sepsa, uzorke se mogu koristiti za mikrobiološka ispitivanja i osjetljivost na antibiotike.

Maternica nakon poroda je vrlo meka, zbog čega je vjerojatnost njegove perforacije visoka. Prilikom struganja, potrebno je biti iznimno oprezan ako je isporuka obavljena od carskog reza. Nemojte strugati područje predviđenog ožiljka na maternici. Ognjevanje maternice može uzrokovati masivno krvarenje, kao formirani trombi i organizirana područja placentnog tkiva, od kojih su neki, u pravilu, s patološkom invazijom placentacije uklonjeni. Uterotonični lijekovi za takvo krvarenje u pravilu su neučinkoviti. Treba razmotriti mogućnost kirurškog liječenja kao što je tamponada maternice, embolizacija velikih žila ili histerektomije.

Liječenje teških krvarenja nakon porođaja

Liječnici mogu poduzeti različite mjere za zaustavljanje krvarenja, uključujući i masažu maternice. Možete dobiti intravenozne tekućine i oksitocin. Oksitocin je hormon koji stimulira kontrakciju maternice. Drugi tretman može se sastojati u upotrebi lijekova koji stimuliraju smanjenje maternice, operacije i transfuzije krvi. Liječenje ovisi o uzroku i ozbiljnosti problema. Čak iu najtežim slučajevima, uklanjanje maternice nije neizbježan.