Rana toksikoza u trudnoći: uzroci, dijagnoza, liječenje

Liječenje

Vrijeme čekanja djeteta je radosno, ali ne donosi samo pozitivne emocije. Rana toksikoza tijekom trudnoće uočena je kod mnogih žena. Izražava mučnina, u nekim slučajevima povraćanje i pojačano lučenje žlijezda slinovnica.

Prvi trimestar smatra se najznačajnijim razdobljem trudnoće. U ovom trenutku, embrij se jača u maternici, postane placenta i formiraju se unutarnji organi bebe. Koliko traje ranija toksikoza ovisi o dobrobiti budućih majki, što je važno za intrauterini razvoj djeteta.

Kada počinje toksičnost tijekom trudnoće?

Većina žena pokušava otkriti u sebi činjenicu o koncepciji na osnovi prateći razdoblje kada počinje rana toksemija. Oni vjeruju da razvoj ili odsutnost određenih simptoma ukazuje na prisutnost trudnoće. Međutim, svaka trudnica ne osjeća ranu toksičnost.

Liječnici su utvrdili sljedeće uvjete ovog stanja koji prate gestacija:

 • početni znakovi pojavljuju se u prvim danima nakon gnojidbe ili 5-6 tjedana;
 • Rana toksikoza često završava do kraja prvog tromjesečja, kada važna faza postavljanja svih organskih sustava budućeg djeteta prolazi, ali može potrajati i do 13-15 tjedana, što ovisi o individualnim obilježjima tijeka trudnoće.

Uzroci rane toksikoze

Jednostavna objašnjenja zašto neke žene razviju toksemiju u ranoj fazi, ginekolozi-opstetričari ne postoje. Možemo samo reći s preciznošću da opijenost na početku trudnoće ukazuje na patološki odgovor majčinog organizma na razvoj embrija, što tijelo percipira kao stranu supstancu.

Znanstvenici i liječnici formulirali su nekoliko teorija koje ukazuju na moguće uzroke toksičnosti:

 • Neuro-refleks - hipoteza kaže da dolazi do neravnoteže između živčanog sustava i unutarnjih organa. Osjetljivi i emetički centri nalaze se u subkortikalnoj strukturi, što jača njihov rad na očuvanju embrija. To je podsvjesna reakcija tijela, koja potječe iz davnih vremena.
 • Imuni - od prvog dana intrauterine života, dijete proizvodi vlastita protutijela koja perzijski sustavi trudne žene mogu shvatiti kao stranu.
 • Hormonska - u ženskom tijelu se razvija novi organ - placentu koja sintetizira hormone, uključujući korionski gonadotropin (CG) i placentalni laktogen (PL). Te promjene nisu uvijek pozitivno percipirane od strane tijela, zbog čega nastaju razne reakcije.
 • Psihogenička - pretpostavka da se početna toksikoza razvija zbog straha od budućeg rođenja, brine se o zdravlju djeteta ili negativnoj percepciji trudnoće.


Neke žene od prvih dana nakon začeća osjećaju mučninu, pospanost i umor, dok se druge ne osjećaju lošije. Postoje preduvjeti koji povećavaju vjerojatnost razvoja toksikoze.

Čimbenici rizika uključuju neke navike:

 1. Pušenje.
 2. Nema dovoljno sna.
 3. Umor.
 4. Nedovoljna prehrana.
 5. Upotreba alkohola.

Znakovi po stupnjevima gravitacije

Ovisno o ozbiljnosti simptoma, rana toksikoza trudnica podijeljena je u nekoliko skupina:

 1. Prvi stupanj - rijetki gagging nastaju nakon jutarnjeg obroka, čija učestalost ne prelazi pet puta dnevno. Gubitak tjelesne težine nije veći od 3 kg, opća dobrobiti žene nije uznemirena.
 2. Drugi stupanj - mučnina se događa desetak puta dnevno, a njena pojava nije povezana s upotrebom hrane. Tijekom dva tjedna, trudnica izgubi oko 3-4 kg težine. Žena ukazuje na pogoršanje zdravlja: dolazi do arterijske hipotenzije, puls se povećava i pojavljuje se umor.
 3. Treći stupanj - češći i dugotrajni udar. Iscrpljuju ženu, jer se osjeća bolesno na 20-25 puta u roku od 24 sata. Gubitak težine doseže 10 kg ili više zbog gubitka vode, kao i nemogućnosti jesti. To negativno utječe na zdravlje trudnice. Može imati hipertermiju, povećanje pulsa, usporavanje reakcije.

Od trenutka oplodnje jaja, žensko tijelo počinje reagirati na promjene koje su se dogodile, mijenja ritam rada i postavljen je za održavanje novog života. Simptomi ranog toksikoza pogoršavaju dobrobiti žene, dok se ona žali na slabost, pospanost, mučninu ili povraćanje, koja se može pojaviti čak i od pojave ili sjećanja na određenu hranu, bez apetita, promatrana je hipersalivizacija. Ponekad koliko rana toksikoza traje ovisi o gubitku težine trudnice.

Najviše neugodne manifestacije reakcije tijela na nošenje djeteta uključuju povraćanje, međutim, pored toga postoje i drugi simptomi:

 1. Dermatoza - trudnica je zabrinuta zbog šuga difuznog kože, ponekad čak i kod genitalnog područja. Ako se otkrije, treba isključiti mogućnost dijabetesa, alergijske reakcije ili dojke.
 2. Tetanus i osteomalazija - grčevi mišića i omekšavanje kostiju nastaju uslijed smanjenog metabolizma kalcija i magnezija. Ako se pojave ti simptomi, obavezno obavijestite svog opstetričara i ginekologa o njima.
 3. Hipersalivacija - povećana sekrecija sline nastaje uslijed promjena u izlučivanju žlijezda. U teškim slučajevima ističe se pola litara. Ovaj simptom često prati povraćanje.
 4. Bronhijalna astma - iznimno je rijetka, s očekivanom majkom koja doživljava astmu i suhi kašalj. Značajka ove bolesti jest da nije do trenutka trudnoće.

dijagnostika

Rana toksikoza trudnica jednostavno se određuje na temelju žalbi. No, u teškim slučajevima, kada postoje ozbiljne promjene u funkcioniranju unutarnjih organa, potrebne su kliničke metode istraživanja.

Dijagnoza i liječenje rane toksikoze tijekom trudnoće provodi se prisutnošću simptoma poput mučnine, regurgitacije, povećane salivacije. Ali čak i pri određivanju standardnih znakova, potrebno je provesti dodatna medicinska ispitivanja koja omogućuju isključivanje drugih bolesti koje imaju sličnu kliničku sliku.

Prije svega, potrebno je proći opću analizu urina za ketonska tijela, kao i krv za biokemiju i njezine glavne pokazatelje, nakon čega, kada se otkriju abnormalnosti, postavlja se dodatna dijagnoza.

Što učiniti sa ranom toksikozom?

Kada žena pate od rane toksikoze, onda kako se nositi s ovom bolešću može se odrediti samo iskustvom, jer se sve buduće majke sprema na različite načine. Glavne manifestacije trovanja obično se javljaju ujutro kada je razina šećera u krvi niska.

Ako se pridržavate određenih savjeta, možete odabrati vlastitu metodu liječenja rane toksikoze:

 • prije izlaska iz kreveta, žvakati krivulje ili bilo koji sušeni plod koji će vam pomoći u borbi s mučninom i povećanjem sadržaja glukoze u tijelu;
 • pitajte rodbinu da pere čaj s mentom, koji će ublažiti receptore usne šupljine i spriječiti povraćanje;
 • uvečer stavite limene ili narančaste kriške na noćni stol, jer se žvakanje agruma može nadvladati osjećajem mučnine u razvoju;
 • žvakaća žvakaća žvakaća žličica, povećat će proizvodnju sline i prigušiti neugodne emetičke poticaj;
 • Koristite samo ona pića koja vam se sviđaju: biljni infuzije, sokovi, čaj ili samo voda;
 • jedite žlicu meda čim osjetite prve simptome toksemije;
 • nemojte vodoravno položiti odmah nakon jela - dati vremena za probavljanje hrane;
 • jesti često, ali u malim količinama, to će spriječiti istezanje želuca i eliminirati mogućnost prejedanja.

Kada trebam vidjeti liječnika?

Kada se rana toksija tijekom trudnoće očituje ne samo kod probavnih poremećaja ili pospanosti, već se pojavljuju ozbiljniji simptomi, odmah obavijestite liječnika, jer neki znakovi upućuju na ozbiljnu patologiju ili čak na prijetnju pobačaja.

Rana toksikoza trudnoće komplicira tijek i kada počinje oštro pogoršanje zdravlja, a laboratorijski testovi pokazuju odstupanje od normalnih opcija, kako bi se uklonile takve manifestacije, morat ćete se podvrgnuti bolničkom liječenju. Primarni zadatak liječnika je nadopunjavanje ravnoteže elektrolita u tijelu, kao i obnavljanje proteina i soli.

Potrebno hitno posjetiti liječnika tijekom trudnoće:

 • jaka povraćanja, koja se ponavljaju mnogo puta tijekom dana;
 • smanjuje se količina izlučenog urina, a njegova boja i miris se promijenili;
 • brinuti o boli u abdomenu;
 • svaka hrana koju jede izlazi s povraćanjem, a žena ne može jesti pola dana;
 • gubitak tjelesne mase u 14 dana je više od 3 kg.

Oslobađanje od ženskog stanja zapaženo je kada prođe rana toksikoza, što se obično događa na kraju prvog tromjesečja.

prevencija

Da bi se spriječila rana toksemija trudnica i da se ne bi čudila u budućnosti kako se nositi s njima, potrebno je pratiti njihovu prehranu i stanje zdravlja od prvog dana nošenja djeteta.

Velika zabluda je mišljenje da je manje, manje ozbiljni simptomi rane toksikoze bit će. U prvom je tromjesečju razvijen fetus potreban cijeli niz vitamina i minerala za punu formiranje sustava i organa. Osim toga, redovita potrošnja istih proizvoda može izazvati alergijsku reakciju kod majke i bebe. Zato je važno pregledati svoje prehrambene navike i stvoriti uravnoteženu prehranu.

Dijetetski savjeti:

 1. Uklonite takvu hranu, čiji izgled i miris uzrokuju napadaj regurgitacije. Najčešće pripada mesu i mliječnim proizvodima.
 2. Umjerena uporaba slane hrane u ranoj fazi kompenzira gubitak minerala zbog povećane uklanjanja tekućina iz tijela, tako da će slane krastavce ili ribe u razumnim količinama imati koristi.
 3. U posljednjem tromjesečju, naprotiv, ne preporuča se koristiti sol zbog vjerojatnosti razvoja kasne toksikoze i edema.

Izbjegavajte povećani psiho-emocionalni stres, stres, kao i negativni utjecaj okoliša. To će vam omogućiti da sretno žive duge čekanja.

Toksikoza, osobito rano tijekom trudnoće, ne smije se smatrati nečim obveznim i normalnim, te stoga ne smije biti pažljiva na modificirane reakcije tijela. Činjenica bezazlenosti raznih simptoma opijanja može sakriti teške patološke uvjete pa svakako obavijestite svog liječnika o uznemirujućim simptomima. Ako je potrebno, provest će se dijagnostička studija i odgovarajuće liječenje toksikoze.

Autor: Violeta Kudryavtseva, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Rana toksikoza tijekom trudnoće (rano toksikoza trudnoće)

Rana toksikoza trudnica (sinonim - rana preeklampsija) je uobičajena patologija koja se razvija u prvom tromjesečju trudnoće (do 12 tjedana) uslijed neuroendokrinih poremećaja u tijelu trudne žene.

Danas postoje mnoge teorije koje objašnjavaju uzroke toksikoze u ranoj trudnoći. Bit svih tih teorija svodi se na činjenicu da se s početkom trudnoće pojavljuju fiziološke promjene u ženskom tijelu koje regulira živčani sustav i hormoni. Hormoni proizvode placentu i endokrine žlijezde (hipofiza, štitnjače, spolne žlijezde, itd.). Rana toksikoza javlja uglavnom zbog poremećaja u regulaciji neuroendokrinog sustava. Zbog toga tijelo trudnice ne može se normalno prilagoditi trudnoći koja se pojavila i razvija toksikoza. Zato ginekolozi nazivaju toksičnom "adaptacijskom bolešću".

Uzroci rane toksikoze trudnica

Toksikoza počinje kada postoje provokativni čimbenici:

- kronične bolesti probavnog sustava, bolesti bubrega;
- stres, povećana nervozna razdražljivost, depresija;
- genetska predispozicija;
- zarazne bolesti, trovanja (trovanja toksinima, uključujući parazitske toksine);
- visoki krvni tlak
- pretilost.

Simptomi rane toksikoze tijekom trudnoće

Simptomi rane toksikoze trudnica često počinju nakon što žena uče o svojoj trudnoći, oko 5-6 tjedana trudnoće. Najčešći simptomi su mučnina, povraćanje i pretjerano slinjenje. Prema različitim procjenama, oko 60% trudnica ima slične simptome u ranoj trudnoći.

Ovisno o težini simptoma povraćanja, postoji 3 stupnja jačine toksičnosti:

blaga rana toksikoza trudnica - povraćanje do 5 puta dnevno,
rana toksikoza trudnica s umjerenom težinom - povraćanje do 10 puta dnevno,
teški stupanj rane toksikoze trudnica - neumoljivo povraćanje do 25 puta dnevno.

S bilo kojim stupnjem rane toksikoze trudnica, opaža se smanjenje mase trudnice, s umjerenim i teškim stupnjevima, krvni tlak se smanjuje, puls se podiže, pospanost, slabost i razdražljivost javljaju. Većina trudnica s toksikozom žali se zbog smanjenog apetita, čak i miris hrane uzrokuje refleks gagea. Prekomjerno dropljenje dovodi do dehidracije, koža postaje slaba i suha.

Na prvim znakovima toksikoze hitno je kontaktirati ginekolog-ginekolog. Teški oblik toksikoze predstavlja prijetnju životu trudnice i fetusa.

Dijagnoza rane toksikoze tijekom trudnoće

Dijagnoza ne predstavlja određene poteškoće i radi se na temelju pritužbi trudnice. Da bi liječnik mogao procijeniti težinu toksikoze i propisati odgovarajući tretman, potrebno je proći testove:

- klinički i biokemijski test krvi;
- urina.

S blagom ranom toksikozom, svi testovi bi trebali biti unutar normalnog raspona.

S umjerenom toksemijom, razina hemoglobina, leukocita i hematokrita malo se povećava. Promatraju se hiperkalemija i hyponatremija uslijed smanjene ravnoteže vode i elektrolita. U mokraći se određuje aceton, povećava se relativna gustoća urina.

U slučaju ozbiljnog oblika rane toksikoze trudnica, u laboratorijskim testovima postoje značajna odstupanja od norme. U krvnom testu, pored povećanja hemoglobina, hematokrita i leukocita, količina ukupnog proteina, glukoze i ESR smanjuje se; povećava se sadržaj uree, kreatinina, ALT i AST. Tijela proteina, acetona i ketona su detektirana u urinu.

Liječenje rane toksikoze tijekom trudnoće

U blagom obliku rane toksikoze trudnica, liječenje se provodi na ambulantnoj osnovi, s umjerenom i teškom bolesti, indicirana je hospitalizacija trudnice. Prema tome, liječenje toksikoze će varirati ovisno o ozbiljnosti.

Uz blagi stupanj toksikoze, trudnica se može boriti kod kuće. Prije svega, potreban je psihički i fizički mir. Dodijelite sedative - tinkturu majčinske ili valerijske (25 kapi 3 puta dnevno), vitamini, hepatoprotectors (Hofitol, Essentiale) i antiemetikoterapija (Zeercal). U većini slučajeva liječenje lijekom ograničeno je na ovo, a dobrobiti žene značajno se poboljšavaju.

U slučaju umjerene toksičnosti u bolnici trudnice, infuzijska terapija se provodi s otopinom glukoze u kombinaciji s antiemetskim lijekovima, hepatoprotektorima, vitaminima i sedativnom terapijom.

Liječenje teških oblika toksikoze provodi se u jedinici intenzivne njege pod strogom kontrolom hemodinamskih parametara i laboratorijskih ispitivanja. Injekcijom se injekcionira antiemetski lijekovi, infuzijska terapija do 3 L, hepatoprotectors i vitamini. Ako se, unatoč stalnom liječenju, stanje trudnice ne poboljšava, onda je ukidanje trudnoće indicirano zbog porasta multiorgannih neuspjeha.

Kako se riješiti toksikoza tijekom trudnoće

Osobitosti prehrane i načina života trudnice s toksomijom su znanost! S točnim pridržavanjem svih preporuka, uspješno ćete se riješiti toksemije ili spriječiti njegovo pojavljivanje bez uzimanja bilo kakvih lijekova.

Prehrana, prehrana za početnu toksikozu trudnoće

Trudnice se savjetuju da slijede prehranu - jedu često i postupno - 5-6 puta dnevno. Hrana mora biti topla, ne hladna i ne previše vruća. Preporuča se privremeno uklanjanje pikantne, kiselo, pržene hrane i sodas iz prehrane, jer to može uzrokovati mučninu i povraćanje. To se osobito odnosi na trudnice s kroničnim bolestima probavnog sustava.

Ako vam i dalje smeta mučnina i povraćanje - preporučuje se suha hrana - kuhano jaje, pečeni krumpir s maslacem, sendvič s maslacem i tako dalje. Pokušajte konzumirati više mliječnih proizvoda, povrća, voća, ribljih jela i kuhanog mesa.

U jutarnjim satima možete ukloniti mučninu usisavanjem rakija, a tek onda izaći iz kreveta. Tijekom dana, pijte mineralnu vodu u malim gutljajima.

Osim hrane, preporuča se svakodnevno šetnje na svježem zraku barem sat vremena. Noćni san mora biti najmanje 8 sati dnevno. Ako se dan privuče na spavanje - bolje da leći, opustite se. I, kao što je već spomenuto, preporučuje se, ako je moguće, ograničiti psihološki i fizički stres na tijelo.

Fizička terapija za ranu toksikozu trudnica

Bez obzira na ozbiljnost toksikoze, tijekom aktivnog stadija bolesti i tijekom razdoblja rehabilitacije, korisni su fizioterapeutski postupci - endonazalna elektroforeza s vitaminima B, moždano pocinčavanje tijekom 8-10 postupaka.

Neptradicijska sredstva za liječenje rane toksikoze trudnica

Akupunktura i kineska akupresura koriste se iz netradicionalnih metoda liječenja toksemije. Neptraditional metode su posebno dobre za trudnice čija je toksičnost zbog psiholoških uzroka.

Folk lijekovi za liječenje rane toksikoze trudnoće

Folk lijekovi su vrlo učinkoviti u toksemiji trudnica, posebno s blagim manifestacijama bolesti. Ekstrakti kamilice, mente i limuna su najučinkovitiji za toksikozu. 2 žlice farmaceutske kamilice narežite kipuću vodu (oko pola litre) i ostavite preko noći u termos. Ujutro, filtrirajte i uzmite 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Melissa i metvica također se peređu i primjenjuju na isti način. U infuziju možete dodati žlicu meda i limuna. Ljeto, kada je svježa menta ili matičnjak, možete nositi nekoliko lišća s vama i žvakati ih da ublažite mučninu.

Ako su napadi toksikoze jako izraženi - nije potrebno eksperimentirati s folklornim sredstvima, bolje je konzultirati se s ginekologom-opstetričarom. Osim toga, dugotrajno i prekomjerno "preopterećenje" bilja može smanjiti krvni tlak.

Komplikacije rane toksikoze:

- višestruko zatajenje organa, što, ako odgodi pobačaj, može biti kobno;
- odgođeno liječenje rane toksikoze može izazvati razvoj kasne gestoze na kraju trudnoće i abrupcija placente.

Sprječavanje toksikoze rane trudnoće

Prevencija toksikoze treba provesti prije trudnoće, uključujući:
- pravodobno liječenje kroničnih bolesti koje uzrokuju toksičnost;
- odbacivanje pobačaja;
- zdrav stil života;
- psihofizička priprema za nadolazeću trudnoću.

Konzultacije opstetričara-ginekologa na temu rane toksikoze trudnica:

1. stalno se razbolim, ali nema povraćanja. Što treba poduzeti?
Ako ne povraćate, ne pijete ništa. Slijedite opće smjernice. Jedite nekoliko puta dnevno u malim obrocima, odmorite se više.

2. Je li težina toksemije ovisna o spolu djeteta?
Ne, ne.

3. U 6. tjednu trudnoće imala sam snažnu toksikozu. Sad 10 tjedana ne smeta. Je li to normalno? Čuo sam da toksikoza, ako počinje, neće proći prije 12 tjedana.
Obično znači da se vaše tijelo već prilagodilo trudnoći.

4. Imam konstantno povraćanje - 6 puta dnevno. Ginekolozi su ponudili da idu u bolnicu, čak i bez razmatranja testova. Možda i dalje možete dobiti kućno liječenje?
Ne, za tako česte povraćanje potrebno je promatranje i liječenje u bolničkom okružju.

5. Već sam trudna već 25 tjedana, ali još uvijek nisam bolestan. Dvaput je bila hospitalizirana zbog toksikoze, ali nikada nije izliječena. Što učiniti
Morate biti dodatno pregledani od strane neurologa i gastroenterologa. Ako nema organske patologije, najvjerojatnije se pojavljuju simptomi uslijed neishranjenosti.

6. Imam trudnoću od 8 tjedana, dobivam gripu. Stalno povraćanje, već izgubljeno 5 kg. Što treba poduzeti?
Nema potrebe za samozavaravanjem. Hitno se posavjetujte s ginekologom, u vašem slučaju je naznačeno liječenje u pacijentu.

7. Ginekolog mi je savjetovao da jedem kuhano meso, ali stalno sam mučnula. Kako jesti meso tako da ne uzrokuje mučninu?
Takve metode nema. Jedite samo hranu koja ne uzrokuje mučninu sve dok se toksičnost ne zaustavi.

8. Četkanje zuba svaki put uzrokuje refleks gagea. Što učiniti
Pokušajte promijeniti pasta za zube. Ako to ne pomogne, privremeno će biti potrebno ograničiti ispiranje zuba.

Toksično djelovanje trudnoće

Toksikoza trudnica - patološki uvjeti povezani s trudnoćom, komplicirajući njezin tijek i završavajući nakon kraja trudnoće. U vrijeme pojave razlikuju rano i kasno toksično djelovanje trudnica. Rana toksikoza trudnica je popraćena hipersaliviranjem (salivation), mučninom i povraćanjem. Dijagnoza rane toksikoze temelji se na pritužbama trudnica; ozbiljnost se utvrđuje na temelju studije biokemijskih parametara krvi, urina. Liječenje rane toksikoze trudnica uključuje imenovanje zaštitnog režima, prehrane, antiemetika i sedativa, infuzijske terapije i fizioterapije.

Toksično djelovanje trudnoće

Koncept "toksično djelovanje trudnica" obuhvaća veliku grupu gestacijskih komplikacija povezanih s razvojem jajnih stanica i nestaje nakon pobačaja ili poroda. Razvoj toksemije u trudnica povezan je s oštećenim adaptivnim procesima ženskog tijela do trudnoće. Toksikoza trudnica izražena je različitim poremećajima neurohumoralne regulacije: oštećena funkcioniranja autonomnog i središnjeg živčanog sustava, endokrinog i kardiovaskularnog sustava, metaboličkih procesa i imunološkog odgovora.

Klasifikacija toksikoze trudna

Obstetrika i ginekologija luče ranu toksičnost trudnica, kasni (preeklampsija), kao i rijetki oblici toksikoze. Do rane toksemije trudnica razumijeva se gestacijska komplikacija koja se razvija u prvom tromjesečju (od prvih dana do 21-13 tjedana trudnoće); pod kasnijim toksikozom - kršenja nastalih u trećem tromjesečju (od 26-27 tjedana do kraja gestacije).

Obrasci rane toksikoze trudnica uključuju povraćanje (blaga, umjerena, prekomjerna), ptyalism (hypersalivation). Kratka toksikoza može se pojaviti u obliku kapi u trudnica, nefropatiji, preeklampsiji i eklampsiji. Među rijetkim kliničkim oblicima toksične su dermatoze trudnica, žutica, bronhijalna astma, tetanusa, osteomalazija, koja se može razviti tijekom bilo kojeg razdoblja trudnoće.

Uzroci rane toksikoze trudnica

Pojava rane toksikoze trudnica je etiološki i patogenetski uzrokovana razvojem jajnih stanica u maternici. Mnogo je teorijskih dokaza ovog stanja: emitiraju toksične, neurorefleksne, hormonske, psihogene i imunološke hipoteze koje objašnjavaju razvoj rane toksikoze kod trudnica. Prema toksičnoj teoriji, pojava patoloških simptoma toksikoze uzrokovana je trovanjem majčinog organizma toksičnim proizvodima proizvedenim fetalnim jajima ili nastalog kršenjem metaboličkih procesa.

Prema pristaša neuroreflex teorije, razvoj rane toksičnosti trudna je povezan s iritacije rastući fetus endometrija receptore, što zauzvrat je u pratnji povećana razdražljivost subkortikalnim struktura, gdje su geg i mirisni centri i područja uključenih u regulaciju aktivnosti probavnih, cirkulacijski, respiratornim sekretima i tako dalje Kao odgovor na ovu stimulaciju proizlazi kaskadu razne autonomne odgovora organizma. - mučnina, povraćanje, tahikardija, prekomjerno izlučivanje sline, koža bljedilo zbog vazospazma, itd Na kraju prvog tromjesečja trudna tijelo prilagođava na takve podražaje, a time nestaju rane simptome otrovanja.

Hormonska teorija objašnjava nastanak gestacijskog trovanje povećana proizvodnja korionskog gonadotropina, omogućuje širenje i jačanje korionskih resica, razvoj žutog tijela trudnoće u jajniku. Nakon 12-13 tjedana trudnoće, koncentracija hCG u perifernoj krvi počinje se smanjivati.

Sa stajališta psihogene teorije, razvoj rane toksikoze trudnica je više osjetljiv na emocionalne, utisljive žene u kojima je poremećaj omjera inhibicijskih i arousalnih procesa. Kod tih žena, toksikoza se može razviti u pozadini iskustava povezanih s trudnoćom. Imunološka teorija temelji se na stajalištu da je oplođeno jaje za trudnicu organizam koji je stranac u svom antigenskom sastavu, kao odgovor na koji žena proizvodi protutijela koja uzrokuju toksikozu. Sve te teorije u određenoj su mjeri legitimne i komplementarne.

Osim toga, poznato je da je najteže rano toksemija trudnoće javlja u žena s anamnezom status djelotvornosti (nefritis, hipertenzija, gastritisa, čireva, kolitisa, pretilost), umor, neuro-trauma, loše prehrane, loše navike. Toksikoza se često javlja kod trudnica koje su imale pobačaj u prošlosti, kronične upale genitalija (endometritis, cervicitis, adnexitis). U tim ženama, čak i prije trudnoće, postoji kršenje prilagodbe, što je pogoršalo početak trudnoće. Žene s teškim anti-peristaltičkim jednjakom, slabijim refleksom gutanja, povećanom aktivnošću povraćanja također su predisponirane razvoju rane toksikoze trudnica.

Simptomi rane toksikoze trudnoće

Prema različitim izvorima, ranija toksikoza javlja se u 50-60% trudnica. Pojava manifestacija često se razvija na 5-6 tjedana trudnoće. Najkarakterističniji znakovi su mučnina, povraćanje, povećana salivacija, oštra promjena u okusu i percepcija olfaktora, gubitak apetita, letargija, pospanost. Toksikoze objektivno trudne određen gubitak težine, hipotenziju, tahikardiju, aceton u mokraći, povećanje krvi azotemijom, poremećaji elektrolita. S obzirom na težinu povraćanja, razlikuju se nekoliko stupnjeva rane toksikoze trudnica: blage, umjerene i pretjerane.

Blaga toksikoza trudnica (neurotika) karakterizira povraćanje do 5 puta dnevno, zadovoljavajuće opće stanje. Postoji izražen okus i mirisne deformacije, netolerancija na mirise, uključujući hranu. Spavanje i apetit ženama obično ne pate. Moguće je gubitak mase ne više od 2 kg tjedno, slaba tahikardija (do 90 otkucaja u minuti), hipotenzija (110-100 / 60 mmHg). Testovi u urinu i krvi ostaju unutar normalnih granica.

S umjerenim (otrovnim) stupnjem toksikoze kod trudnica, opaža se stalna mučnina, učestalost povraćanja dnevno iznosi do 10 puta, tekućina i hrana se malo drže. Opće stanje zdravlja pogoršava, apetit se smanjuje, san je prekinut. Trudnice mogu izgubiti težinu od 3 do 5 kg tjedno. Subfebrilno stanje, tahikardija (90-100 otkucaja u minuti), hipotenzija (100-90 / 60-50 mm Hg), prisutnost acetona u urinu objektivno se detektira.

Kod najtežih oblika toksikoze trudnica - prekomjerno, neposlušno povraćanje (distrofična faza), razvijaju se teški multiorganni poremećaji. Tipična bolna povraćanja do 20 ili više puta dnevno, nedostatak apetita, nemogućnost zadržavanja tekućine i hrane u želucu, poremećaj spavanja. Stanje žene je apatično, može uzrokovati mijalgiju. Napredovanje gubitka težine, dostizanje 7-15 kg.

Objektivno otkriveni znakovi dehidracije: suha koža s bojom žutice, smanjeno tkivo tkiva. Često se pojavljuju petechiae na koži, krvarenje u konjunktivi zbog koagulacijskih poremećaja i konstantne napetosti. Utvrđeno je povećanom brzinom otkucaja srca do 120 otkucaja. u minuti, aritmije, hipotenzije (do 80/40 mm Hg Art.). U urinu - ketonurija, albuminurija, cilindrurija; razvija se oligurija ili anurija. U perifernoj krvi se povećava koncentracija bilirubina, kreatinina, uree i kršenja metabolizma proteina u vodi i KHS.

Petalizam (slinjenje) može biti neovisni oblik toksemije u trudnica ili promatrati s povraćanjem. S izraženim stupnjem salivacije, trudnica može izgubiti do 1 l tekućine dnevno, što dovodi do dehidracije tijela, hipoproteinemije i psihičke nelagode.

Dermatoze, koje se češće pojavljuju prema vrsti pruritusa, smatraju se rijetkim oblikom rane toksikoze kod trudnica. Svrab tijekom trudnoće može biti lokalno (na području vulve) ili se širi cijelom tijelu. Izraženo i trajno svrbež kože prati nesanica, razdražljivost. Da bi se isključili drugi uzroci pruritusa, bolesnik treba pregledati za dijabetes mellitus, gljivične bolesti, trichomoniasis, alergijske bolesti, helmintičku invaziju. Rijetko, dermatoza tijekom trudnoće manifestira se kao herpes, ekcem, herpetiformni impetigo.

Tetany s toksikozom trudnica razvija se na pozadini kalcija metaboličkih poremećaja. Tetany se očituje grčeva mišića i često se javlja na pozadini hipoparatireoza. Pacijenti s ranom toksikozom trebaju povećanu kontrolu ginekologa u procesu upravljanja trudnoćom, jer kasnije često razvijaju preeklampsiju.

Dijagnoza ranog toksikoza trudnoće

Dijagnoza rane toksikoze trudnica uspostavljena je u svjetlu pritužbi, objektivnih podataka, rezultata dodatnih studija. Inspekcija na stolici i ultrazvuk omogućuje vam da potvrdite prisutnost jajašca u maternici, odredite razdoblje trudnoće i pratite razvoj fetusa.

Istraživanje kliničke analize krvi, biokemijskih parametara (ukupni proteini i frakcije, fibrinogen, jetreni enzimi, elektroliti, KOS) i analiza urina obavljaju se u trudnica s znakovima toksikoze. Prikazane su mjerenje dnevne diureze, kontrole impulsa, EKG i krvnog tlaka, frekvencija povraćanja.

Liječenje rane toksikoze trudnica

Blagi oblik toksikoze u trudnica ne zahtijeva hospitalizaciju; s umjerenom i prekomjernom povraćanjem potrebno je liječenje u bolnici. U blagim slučajevima trudnica, preporučuje se promatranje psihičkog i fizičkog odmora, uzimanje sedativa (valerij, matičnjak), vitamina, antiemetika (cerucale). Trudnoća s toksikozom treba biti frakcijska, lako probavljiva, u malim obrocima. Uz povećanu slinavost, korisno je isprati usta fitoterapijskim svojstvima tamnjenja (infuzije kamilice, metvice, kadulje).

U slučaju umjerene toksikoze trudnica u bolnici provodi se infuzijska terapija - parenteralna primjena slanih otopina, glukoza, proteinskih lijekova, hepatoprotektora, vitamina. Za ublažavanje povraćanja, prema indikacijama, propisuju se neuroleptični lijekovi (klorpromazin, droperidol). Dobar učinak promatran je iz fizioterapije (elektrosleep, endonazalna elektroforeza, galvanizacija, fitoterapija, aromaterapija), akupunktura.

Liječenje teške toksikoze trudnica provodi se u odjelima intenzivne skrbi pod kontrolom laboratorijskih i hemodinamskih parametara. Terapija uključuje infuzija otopina u volumenu do 3 litre, uvođenje neuroleptika, hepatoprotector, antiemetika, formulacija hranjivih klistila. Teška toksičnost trudnoće je opasnost za žene i fetus. Ako liječenje nije pravodobno ili neučinkovito, može doći do koma i smrti pacijenta. Stoga, u slučaju maligne forme rane toksikoze, naznačeno je pobačaj.

Prognoza i prevencija rane toksikoze trudnica

U pozadini rane toksikoze trudnica, teške dehidracije može doći do zatajenja više organa s oštećenom funkcijom jetre, srca i bubrega. Smrtonosna komplikacija može biti razvoj atrofije žute jetre. U bolesnika s teškim toksemijom često se javlja spontani pobačaj. U većini slučajeva, manifestacije rane toksikoze trudnica pada za 12-13 tjedana trudnoće. U slučaju dugotrajnog ranijeg toksikoza potrebno je isključiti kombinaciju (hepatitis, pankreatitis) i patologiju opstetrije (cistični skid, hepatoza).

Prevenciju toksikoze promiče odgovorno pripremanje žena za trudnoću, uključujući pravodobno liječenje kronične patologije, održavanje zdravog načina života, izbjegavanje pobačaja itd.

Rana toksikoza trudna

Obrazovna institucija državnog proračuna

Sekundarno strukovno obrazovanje

Medicinski fakultet №4

Ministarstvo zdravstva Moskve

Sažetak:

"Rana toksikoza trudna"

Studentska skupina 302

Rana toksikoza trudnoće (rana toksičnost)

Rana toksikoza trudnica (sinonim - rana preeklampsija) je uobičajena patologija koja se razvija u prvom tromjesečju trudnoće (do 12 tjedana) uslijed neuroendokrinih poremećaja u tijelu trudne žene.

Danas postoje mnoge teorije koje objašnjavaju uzroke toksikoze u ranoj trudnoći. Bit svih tih teorija svodi se na činjenicu da se s početkom trudnoće pojavljuju fiziološke promjene u ženskom tijelu koje regulira živčani sustav i hormoni. Hormoni proizvode placentu i endokrine žlijezde (hipofiza, štitnjače, spolne žlijezde, itd.). Rana toksikoza javlja uglavnom zbog poremećaja u regulaciji neuroendokrinog sustava. Zbog toga tijelo trudnice ne može se normalno prilagoditi trudnoći koja se pojavila i razvija toksikoza. Zato ginekolozi nazivaju toksičnom "adaptacijskom bolešću".

Uzroci rane toksikoze trudnica

Pokusi čimbenici koji dovode do razvoja rane toksikoze tijekom trudnoće uključuju:

- kronične bolesti probavnog sustava, bolesti bubrega;

- stres, povećana nervozna razdražljivost, depresija;

- zarazne bolesti, trovanja (trovanja toksinima, uključujući parazitske toksine);

- visoki krvni tlak

Simptomi rane toksikoze trudnoće

Simptomi rane toksikoze trudnica često se pojavljuju nakon što žena uče o svojoj trudnoći, oko 5-6 tjedana trudnoće. Najčešći simptomi su mučnina, povraćanje i pretjerano slinjenje. Prema različitim procjenama, oko 60% trudnica ima slične simptome u ranoj trudnoći.

Ovisno o težini simptoma povraćanja, postoji 3 stupnja jačine toksičnosti:

blaga rana toksikoza trudnica - povraćanje do 5 puta dnevno,

rana toksikoza trudnica s umjerenom težinom - povraćanje do 10 puta dnevno,

teški stupanj rane toksikoze trudnica - neumoljivo povraćanje do 25 puta dnevno.

S bilo kojim stupnjem rane toksikoze trudnica, opaža se smanjenje mase trudnice, s umjerenim i teškim stupnjevima, krvni tlak se smanjuje, puls se podiže, pospanost, slabost i razdražljivost javljaju. Većina trudnica s toksikozom žali se zbog smanjenog apetita, čak i miris hrane uzrokuje refleks gagea. Prekomjerno dropljenje dovodi do dehidracije, koža postaje slaba i suha.

Na prvim znakovima toksikoze hitno je kontaktirati ginekolog-ginekolog. Teški oblik toksikoze predstavlja prijetnju životu trudnice i fetusa.

Dijagnoza ranog toksikoza trudnoće

Dijagnoza ne predstavlja određene poteškoće i radi se na temelju pritužbi trudnice. Da bi liječnik mogao procijeniti težinu toksikoze i propisati odgovarajući tretman, potrebno je proći testove:

- klinički i biokemijski test krvi;

- urina.

S blagom ranom toksikozom, svi testovi bi trebali biti unutar normalnog raspona.

S umjerenom toksemijom, razina hemoglobina, leukocita i hematokrita malo se povećava. Promatraju se hiperkalemija i hyponatremija uslijed smanjene ravnoteže vode i elektrolita. U mokraći se određuje aceton, povećava se relativna gustoća urina.

U slučaju ozbiljnog oblika rane toksikoze trudnica, u laboratorijskim testovima postoje značajna odstupanja od norme. U krvnom testu, pored povećanja hemoglobina, hematokrita i leukocita, količina ukupnog proteina, glukoze i ESR smanjuje se; povećava se sadržaj uree, kreatinina, ALT i AST. Tijela proteina, acetona i ketona su detektirana u urinu.

Liječenje rane toksikoze trudnica

U blagom obliku rane toksikoze trudnica, liječenje se provodi na ambulantnoj osnovi, s umjerenom i teškom bolesti, indicirana je hospitalizacija trudnice. Prema tome, liječenje toksikoze će varirati ovisno o ozbiljnosti.

S blagom toksikozom trudnica treba najprije psihološki i fizički odmor. Dodijelite sedative - tinkturu majčinske ili valerijske (25 kapi 3 puta dnevno), vitamini, hepatoprotectors (Hofitol, Essentiale) i antiemetikoterapija (Zeercal). U većini slučajeva liječenje lijekom ograničeno je na ovo, a dobrobiti žene značajno se poboljšavaju.

U slučaju umjerene toksičnosti u bolnici trudnice, infuzijska terapija se provodi s otopinom glukoze u kombinaciji s antiemetskim lijekovima, hepatoprotektorima, vitaminima i sedativnom terapijom.

Liječenje teških oblika toksikoze provodi se u jedinici intenzivne njege pod strogom kontrolom hemodinamskih parametara i laboratorijskih ispitivanja. Injekcijom se injekcionira antiemetski lijekovi, infuzijska terapija do 3 L, hepatoprotectors i vitamini. Ako se, unatoč stalnom liječenju, stanje trudnice ne poboljšava, onda je ukidanje trudnoće indicirano zbog porasta multiorgannih neuspjeha.

Kako se riješiti toksikoza tijekom trudnoće

Osobitosti prehrane i načina života trudnice s toksomijom su znanost! S točnim pridržavanjem svih preporuka, uspješno ćete se riješiti toksemije ili spriječiti njegovo pojavljivanje bez uzimanja bilo kakvih lijekova.

Prehrana, prehrana za početnu toksikozu trudnoće

Trudnice se savjetuju da slijede prehranu - jedu često i postupno - 5-6 puta dnevno. Hrana mora biti topla, ne hladna i ne previše vruća. Preporuča se privremeno uklanjanje pikantne, kiselo, pržene hrane i sodas iz prehrane, jer to može uzrokovati mučninu i povraćanje. To se osobito odnosi na trudnice s kroničnim bolestima probavnog sustava.

Ako vam i dalje smeta mučnina i povraćanje - preporučuje se suha hrana - kuhano jaje, pečeni krumpir s maslacem, sendvič s maslacem i tako dalje. Pokušajte konzumirati više mliječnih proizvoda, povrća, voća, ribljih jela i kuhanog mesa.

U jutarnjim satima možete ukloniti mučninu usisavanjem rakija, a tek onda izaći iz kreveta. Tijekom dana, pijte mineralnu vodu u malim gutljajima.

Osim hrane, preporuča se svakodnevno šetnje na svježem zraku barem sat vremena. Noćni san mora biti najmanje 8 sati dnevno. Ako se dan privuče na spavanje - bolje da leći, opustite se. I, kao što je već spomenuto, preporučuje se, ako je moguće, ograničiti psihološki i fizički stres na tijelo.

Fizička terapija za ranu toksikozu trudnica

Bez obzira na ozbiljnost toksikoze, tijekom aktivnog stadija bolesti i tijekom razdoblja rehabilitacije, korisni su fizioterapeutski postupci - endonazalna elektroforeza s vitaminima B, moždano pocinčavanje tijekom 8-10 postupaka.

Neptradicijska sredstva za liječenje rane toksikoze trudnica

Akupunktura i kineska akupresura koriste se iz netradicionalnih metoda liječenja toksemije. Neptraditional metode su posebno dobre za trudnice čija je toksičnost zbog psiholoških uzroka.

Folk lijekovi za liječenje rane toksikoze trudnoće

Folk lijekovi su vrlo učinkoviti u toksemiji trudnica, posebno s blagim manifestacijama bolesti. Ekstrakti kamilice, mente i limuna su najučinkovitiji za toksikozu. 2 žlice farmaceutske kamilice narežite kipuću vodu (oko pola litre) i ostavite preko noći u termos. Ujutro, filtrirajte i uzmite 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Melissa i metvica također se peređu i primjenjuju na isti način. U infuziju možete dodati žlicu meda i limuna. Ljeto, kada je svježa menta ili matičnjak, možete nositi nekoliko lišća s vama i žvakati ih da ublažite mučninu.

Ako su napadi toksikoze jako izraženi - nije potrebno eksperimentirati s folklornim sredstvima, bolje je konzultirati se s ginekologom-opstetričarom. Osim toga, dugotrajno i prekomjerno "preopterećenje" bilja može smanjiti krvni tlak.

Komplikacije rane toksikoze:

- višestruko zatajenje organa, što, ako odgodi pobačaj, može biti kobno;

- odgođeno liječenje rane toksikoze može izazvati razvoj kasne gestoze na kraju trudnoće i abrupcija placente.

Sprječavanje toksikoze rane trudnoće

Prevencija toksikoze treba provesti prije trudnoće, uključujući:

- pravodobno liječenje kroničnih bolesti koje uzrokuju toksičnost;

- odbacivanje pobačaja;

- zdrav stil života;

- psihofizička priprema za nadolazeću trudnoću.

Toksemija u ranoj trudnoći: zašto se to događa i kako olakšati njen tijek

Rana toksikoza trudnica je uobičajeno patološko stanje koje je povezano s trudnoćom, razvija se u prvom tromjesečju i karakterizira razne različite poremećaje. Najstabilniji su poremećaji središnjeg živčanog sustava, poremećaji funkcioniranja vaskularnog sustava i metabolički procesi. Kako ublažiti tijek toksemije i može li se s njim nositi?

Uzroci toksikoze

Ne postoji konsenzus o uzrocima i patogenezi patologije među znanstvenicima. Nitko ne sumnja u samo jedan etiološki faktor - prisutnost i razvoj jajašaca i njegovih pojedinačnih komponenti. To potvrđuje činjenica da u slučajevima njihovog uklanjanja iz bilo kojeg razloga dolazi do naglog zaustavljanja toksikoze u ranoj fazi.

Što se tiče mehanizama razvoja rane toksikoze, predložene su različite teorije - neurogenog, neuroendokrinskog, refleksnog, alergijskog, imunog, kortikoviskera. Najpopularniji je pojam toksikoze kao sindrom nepravilnog prilagođavanja tijela, što proizlazi iz brzog mijenjanja uvjeta njegova funkcioniranja. Razvoj sindroma uključuje više mehanizama koji se, ako je moguće, uzimaju u obzir prilikom odlučivanja što treba učiniti u razvoju patologije.

Barem opće ispravno razumijevanje mehanizama razvoja bolesti omogućuje nam da razumijemo kako se nositi s njom. U razvoju rane toksikoze, važnu ulogu ima funkcionalno stanje središnjeg živčanog sustava i poremećaji u njegovom odnosu s funkcioniranjem unutarnjih organa, posebice probavnog trakta. Ti se poremećaji izražavaju u prevalenciji uzbudnih procesa u subkortikalnim strukturama središnjeg živčanog sustava iznad procesa inhibicije.

Glavnina ekscitacijskih procesa, većina autora povezuje se s poremećajem funkcioniranja receptorskog aparata unutarnjih genitalnih organa žene, uzrokovanih raznim kirurškim intervencijama, intoksicima i upalnim bolestima, prethodnim pobačajima, pobačajima itd.

Moguće je i učinak na ranim fazama trudnoće poremećaja fiziološke veze između ženskog tijela i trofoblasta, funkcije od kojih su implantirani jajašce, pružajući fetalni prehranu, obvezujući majčina antitijela i sprječava ih iz uzimajući u fetalnom krvotoku.

U subkortikalnim strukturama mozga, u retikularnoj formaciji, medulla oblongata su usko međusobno povezani centri mirisa, sline, povraćanja, respiratornih i vazomotornih centara.

Zbog promjena u receptorskom aparatu maternice ili u putevima živčanog živca, impulsi koji dolaze iz perifernog živčanog sustava u mozak (na pozadini prevalencije ekscitacijskih procesa) mogu biti izopačeni što uzrokuje neodgovarajući odgovor iz drugih centara u mozgu.

U svezi s tim, emetički čin obično prethodi znakovi mučnine, povećane slinavosti i vegetativnih poremećaja u obliku grčenja perifernih žila, koje se očituje bljeduljom kože, povećanjem brzine otkucaja srca i povećanjem disanja.

Zabrinjavajuća neuroendokrinska regulacija svih vrsta metabolizma, kao i djelomična ili potpuna gladovanje i dehidracija tijela, smatra se odredujućim vezama u patogenezi bolesti.

U slučaju progresije povraćanja ili slinavka, postoji poremećaj ravnoteže između soli i vode s prevladavajućim deficitom kalijevih iona, a dehidracija se postepeno povećava. Uz to, krši se i metabolizam proteina, ugljikohidrata i masnog tkiva, pohranjuju se glikogeni u jetri i mišići se konzumiraju, aktivira se katabolizam (raspad), tjelesna težina se smanjuje.

U tim uvjetima je nemoguće fiziološki oksidacije masnih kiselina, što dovodi do nakupljanja nisu oksidiran metabolizma masti proizvoda, što dovodi do povećanja ketona krvnih tijela, poremećaj kiselo-bazne sastava krvi sa pomakom u kiselom strane i smanjenja zasićenja kisika u krvi.

Ove opće promjene su u početku funkcionalne. Ali kako oni rastu, poremećene su funkcije jetre, bubrega, pluća, srca i središnjeg živčanog sustava.

Vegetativni poremećaji u ranoj trudnoći mogu biti posljedica hormonske neravnoteže u tijelu žene, osobito zbog povećanja koncentracije humanog korionskog gonadotropina (hCG). Ta činjenica podupire češća, kao i jača toksikoza u ranoj trudnoći s višestrukim fetusima i cističkom driftom, u kojem su indikatori hCG u krvi posebno visoki.

Oni izazivaju razvoj rane toksikoze uglavnom:

 • prethodne upalne bolesti endometrija i dodavanja maternice;
 • kronične bolesti želuca, crijeva, žučnog mjehura, gušterače;
 • druge kronične bolesti (bubreg, jetra, endokrinopatija, itd.);
 • helmintičke invazije;
 • nedostatak psihološke pripreme za trudnoću, neuropsihijsku nestabilnost, povećanu pobuđivost, stresne situacije i depresivna stanja (čak i malo izraženiji), pretrpjeli su moždane ozljede (potres, kontuzija);
 • genetska predispozicija;
 • nestabilni krvni tlak;
 • akutne zarazne bolesti;
 • težine.

Kako se toksikoza očituje u ranoj fazi

Rana toksikoza tijekom trudnoće može manifestirati u različitim oblicima. Najčešći od njih su povraćanje trudnica i pitalizm (obilna salivacija), rjeđe dermatoza, uglavnom u obliku svrbeža trudnica. Ostali oblici ranog gestosis poput dermatoza što su ekcemi, impetigo herpetiformis, itd, osteomalacija (omekšavanje kostiju), bronhijalna astma trudna, polyneuritis, konvulzije, akutna masne jetre su iznimno rijetke.

Kada počinje toksikoza u ranoj trudnoći?

Najčešće manifestacije u obliku povraćanja i birdism prate trudnoću od 5. do 6. tjedna. Pojavljuju se u 50-60% trudnica, ali u većini slučajeva oni se lako podnose i ne predstavljaju prijetnju tijelu. Od tih, samo 8-10% žena treba liječničku pomoć za toksemiju u ranoj trudnoći.

Koliko dugo traje ranija toksikoza trudnoće?

To ovisi o popratnim nepovoljnim čimbenicima i individualnim karakteristikama ženskog tijela. Što se ovo patološko stanje razvijalo, to je sve teže i traje duže. U pravilu, mučnina, povraćanje, prekomjerno izbijanje sline prestaje samostalno do 12.-13. Tjedna trudnoće, kada završi proces formiranja posteljice. U rijetkim slučajevima razdoblje adaptacije organizma do trudnoće traje nešto duže - do 14. - 15. tjedna.

Povraćanje trudnoće

Tijekom normalnog tijeka trudnoće, mučnina i povraćanje mogu se pojaviti 2-3 puta tijekom dana, ali obično ujutro. Takvi fenomeni ne dovode do poremećaja općeg stanja. Neke žene bilježe tzv. "Večernu toksemiju", koja se ne razlikuje od mučnine, povraćanja ili pretjerane sline u jutro.

Ovaj pojam nije karakterističan za određeni oblik patologije i ima samo značenje domaćinstva. Simptomatologija se u večernjim satima javlja kao posljedica psihičkog umora do kraja radnog dana, prehrambenih navika, prekomjerne hrane u večernjim satima, nedostatka hodanja na svježem zraku.

Mnogi liječnici liječe ove simptome kao fiziološke i ne zahtijevaju posebnu medicinsku njegu. Neki autori izravno preeklampsija se smatra stanje u kojem se mučnina i povraćanje nisu povezani s unosom hrane, pojavljuju se nekoliko puta na dan i često popraćena hipersalivacija, promjene u općem zdravstvenom stanju, gubitak apetita i tjelesne težine, izopačenje okusa i mirisa.

Ozbiljnost patološkog stanja omogućuje vam odabir različitih stupnjeva težine, ovisno o tome koji je glavni agens iz toksemije odabran u ranim fazama. Postoji 3 stupnja povraćanja trudnica:

 • Ja stupanj - lako;
 • Stupanj II - umjeren;
 • Grade III - teška (prekomjerno povraćanje).

Blagi stupanj

Kršenja su uglavnom funkcionalna. Učestalost povraćanja tijekom dana ne prelazi 5 puta, ali gotovo uvijek postoji osjećaj mučnine. Mučnina i povraćanje obično su povezani s neugodnim mirisom ili unosom hrane, a rjeđe se javljaju na prazan želudac. Ovo stanje dovodi do smanjenja apetita i depresivnog raspoloženja, apatije, smanjene radne sposobnosti.

Smanjenje tjelesne težine u prosjeku iznosi manje od 3 kg tijekom 1 tjedna (do 5% početne tjelesne težine). Ponekad je moguće vrlo blaga suhoća kože i sluznice. Istodobno, opće stanje trudnice nije pogoršano, podaci fizikalnog pregleda i kliničkih ispitivanja krvi i urina ostaju uglavnom unutar dopuštenih granica.

Povraćanje prvog stupnja težine često odlazi samostalno ili se lako liječi, ali u 10-15% žena ova patologija postaje sve teža.

Prosječni stupanj

U ovoj fazi poboljšava se disfunkcija središnjeg živčanog sustava, a autonomni i metabolički poremećaji su izraženiji, što rezultira promjenom stanja kiselosti u krvi prema acidozi.

Povraćanje više nije povezano s unosom hrane i ponavlja se do 6-10 puta ili više u jednom danu. Tjelesna masa u 10-14 dana u prosjeku smanjuje za 2-3 kg (od 6 do 10% početne tjelesne težine). Opće stanje pati - pojavljuje se apatija i slabost, ponekad (u rijetkim slučajevima) tjelesna temperatura raste na 37,5 °. Razvija se umjerena suhoća integumenta i vidljive sluznice. U 5-7% slučajeva postoji slaba žilavost sclera i kože, jezik je obložen bijelim cvjetanjem, dolazi do konstipacije, količina urina je smanjena na 700-800 ml.

Pored toga, pojavljuje se nestabilnost otkucaja srca, puls se povećava na 90-100 otkucaja u minuti, a sistolički krvni tlak umjereno se smanjuje (do 110-100 mm Hg). U kliničkim analizama moguće je lagano smanjenje broja eritrocita i hemoglobina, smanjenje sadržaja klorida i umjerena ketonurija (aceton u urinu). Adekvatna bolnička terapija je gotovo uvijek učinkovita.

Ako se u ranoj trudnoći ne smanjuje jutarnje mučnine u ovoj fazi, poremećaj središnjeg živčanog i endokrinog sustava (funkcija žutog tijela, nadbubrežna, hipofiza), poremećaji vode i elektrolita sastav krvi i svih metaboličkih procesa, i tako dalje. D. Kako bi se dodatno pogoršati metaboličke poremećaje i vodstvo do teškog tijeka bolesti.

Prekomjerno povraćanje

Rijetka rana toksikoza. Karakterizira ga simptomi teške opijenosti i poremećaja svih vrsta metabolizma, poremećaj funkcije svih sustava i organa, sve do distrofnih promjena u potonjem.

Povraćanje se događa s bilo kojim pokretom tijela, jede hranu ili tekućine, ponavlja se do 20 ili više puta dnevno, praćeno stalnom mučninom i prekomjernom salivacijom. Tjelesna težina se brzo smanjuje (u prosjeku za 1,5 tjedna za 8 kg). Stanje je vrlo ozbiljno - postoji averzija prema hrani, teška slabost, vrtoglavica i glavobolja, slabost, a ponekad i neotivirana euforija.

Postoje obilne suhoće i turgora niske kože, gotovo 30% njihova žutosva. Zabilježeno suhoće i žutilo sluznice, što upućuje na ozljedu dječju opijenost induciranu jetre, oštro smanjenje i čak nestanak potkožnog masnog sloja, debeli premaz na jeziku, i aceton miris osjeti kada se gleda iz usne šupljine.

Pulsna stopa je više od 100 otkucaja u minuti, krvni tlak (sistolički) je smanjen na 100 i niži, dnevni volumen urina je manji od 700 ml, zabilježena je produljena opstipacija. Tjelesna temperatura održava se na niskoj razini (40-80%), ali ponekad se diže na 38 °. U kliničkoj analizi hemoglobina povišenog krvlju (zbog zadebljanja krvi), bilirubina i kreatinina, smanjenje ukupnog proteina i kršenje omjera njihovih frakcija. U ispitivanjima urina određen je povećani broj leukocita, cilindara i acetona.

U teškim slučajevima, bez pružanja adekvatne medicinske skrbi, razvijaju se akutni neuspjeh bubrega i jetre, zbunjenost, koma i smrt.

ptyalism

Pojava prekomjerne salivacije zbog istih mehanizama i stimulacija središta salivacije. Osim toga, određenu ulogu imaju i lokalni poremećaji u slinovnicama i njihovim kanalima, povezani s hormonskim promjenama u tijelu. Konkretno, estrogeni imaju stimulirajući učinak na epitel žlijezda slinovnica.

Saliviranje kao neovisni oblik rane preeklampsije relativno je rijetko. Češće prati povraćanje, dovodi do maceracije sluznice i kože usana, ima negativan učinak na mentalno stanje, narušava san. Gubitak sline može dosegnuti tijekom dana 1 litra ili više, kao rezultat toga što je moguće umjereno dehidracija tijela, smanjenje ukupne bjelančevine i tjelesne težine. Ovu manifestaciju rane toksikoze relativno je lako liječiti.

Što pomaže toksemiji u ranim fazama?

Načela liječenja

Liječenje toksikoze u ranoj trudnoći (s blagim stupnjem) provodi se izvanbolničko. Uz to je i obvezno stalno praćenje ginekologa općeg stanja pacijenta, kontrola tjelesne težine, kao i laboratorijske kliničke i biokemijske studije krvi i urina. Ženama se preporučuje česte promjene njezine okoline (šetnje na svježem zraku, komunikacija s prijateljima, itd.).

Velika važnost u toksici u ranoj dobi trudnoće je pravilna prehrana. Sastoji se od čestih i frakcijskih (u malim količinama) unosa hrane, što bi trebalo biti samo po volji. Hrana treba biti na sobnoj temperaturi, dobro obrađena i mljevena.

Poželjno je uzeti ga u vodoravnom položaju s podignutim glavnim krajem, osobito u jutarnjim satima, i s "večernjom" toksikozom - odnosno navečer. Čak i ako miris kuhane hrane uzrokuje mučninu, drobljenje i povraćanje, poželjno je promatrati glad oko 3 dana, ali uz unos nekarboniranih alkalnih mineralnih tekućina (Essentuki, Borjomi).

Dijeta za toksikozu u ranoj trudnoći trebala bi se sastojati od niza lako probavljive hrane bogate proteinima i elementima u tragovima s izuzetkom začina. Tekućine u obliku mineralne vode bez plina također se trebaju konzumirati u ograničenim količinama 6 puta dnevno. Bogata hrana bogata vitaminom A pridonosi smanjenju mučnine.6"- avokado, pileće prsa, grah, riba, orasi.

Od lijekova upotrijebljenih kompleks vitamina i minerala, svjetlosni sedativi biljnog podrijetla - tinktura glog, matičnjak, kao i antihistaminici kao što su Difenhidramin i Tavegil. Nadalje, tablete se preporučuju za mučnine i povraćanja - Torekan, Reglan, Tietilperazin, metoklopramid, ondansetron, kao u bolnici - isti pripravci intramuskularno ili intravenozno (bolus ili infuzija), kao neuroleptici haloperidol i droperidol. S obilnom salivacijom preporuča se otopina atropina u kapljicama.

Tablete za mučninu i povraćanje s toksikozom

Također se može dodijeliti psihoterapiju, akupunktura, fizikalnu terapiju predmeta kao iontoforezom kalcijevim ionima, središnji electroanalgesia, iontoforezom s novokain ili brom iona u području ovratnika i drugi.

Za liječenje kod kuće i narodnih lijekova koji se koriste tijekom ranog toksikoza trudnoće, koje uključuju hladi juha korijen đumbira, đumbir komada žvakanje ili koromač sjemena, koje su dovoljno učinkoviti antiemetika, ili ekstrakt Melissa list, metvica, sjeme kopar, cvjetova kamilice.

Također se preporučuju biljni pripravci, koji se sastoje, na primjer, od listova limuna s biljem, balzamom, timijanjem, oreganskim listovima i cvjetovima lavande. Smanjiti ozbiljnost mučnine i salivacije doprinose ispiranju usta infuzija kadulje, kamilice, izlučivanja hrasta lužnjaka, otopine mentola.

Slučajevi umjerene i teške ozbiljnosti, trajno održavanje subfebrilne tjelesne temperature, prisutnost acetona u mokraći su znak za liječenje u bolnici. U prvim danima ambulantnog liječenja, prehrane za odmor, izgladnjivanje, propisuje se samo intravenska i intramuskularna primjena vitamina, antiemetika i drugih lijekova, zbog nemogućnosti njihove upotrebe s čestim povraćanjem. Program liječenja također uključuje glukokortikoidne steroide (s teškom ranijom toksikozom) intravenozno ili intramuskularno.

Najvažniji dio bolničkog liječenja u uklanjanju intoksikaciju su volumen tekućine rekonstituciju i korekcija krvi kiseline obliku baze po intravenoznog (ako je to potrebno - jet spuštanjem) infuzije terapija korištenjem kristaloida (fiziološku otopinu i glukoze koji sadržavaju) rješenja i zamjena proteina.

Ozbiljan stupanj patološkog stanja je znak za liječenje u jedinicama intenzivne skrbi, a nedostatak učinka ili nedostatak učinkovitosti terapije kroz tri dana izravna je indikacija za inducirani pobačaj.