Pravila za hranjenje Komarovskoga

Rođenja

Posljednjih godina Kamarovsky mamac postao je popularna tema među budućim i uspješnim mladim majkama. Mnogi roditelji, čak iskusni mame i tate s nekoliko djece, poslušajte savjete ovog liječnika. Charisma i njegovo vlastito gledište pedijatrije Yevgenija Komarovskog kao pedijatrijskog stručnjaka ulijeva povjerenje u svoje preporuke roditeljima.

Pojava novih proizvoda u prehrani dojenčadi je fascinantna pozornica u životu mladih roditelja i djeteta. No, uvođenje komplementarne hrane prema Komarovskima može se razlikovati od preporuka promatračkog dječjeg pedijatara. Koji stručnjak za slušanje je da roditelji odlučuju.

Što se mamac razlikuje od dodataka?

Većina mladih majki ne vidi značajnu razliku između definicija "komplementarne hrane" i "dopunske hrane", no zapravo su to dvije potpuno različite riječi.

Koncept „nosa” primjenjuje kada dijete nema dovoljno majčinog mlijeka, a njegov nedostatak umjetne mješavine nadoknaditi ili unaprijed izrazio mlijeko i mliječne ljubimce (što je vrlo malo vjerojatno). U ovom slučaju, kažu da je beba mješovita hranjenja.

Dopunska hrana znači da dijete dobiva hranu pored svoje uobičajene prehrane - majčinog mlijeka ili formule. Svrha komplementarne hrane je prilagoditi i priviknuti djetetovo tijelo na "odraslu hranu".

Kada ulazi?

Prva godina razvoja djeteta smatra se najvažnijom u pedijatriji, a prehrana u ovoj fazi je od najveće važnosti. Važno je dati prvu komplementarnu hranu prema tablici uvodenja za Komarovsky ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci. U ovom slučaju, uopće nije bitno da li dijete prima glavnu prehranu - majčino mlijeko ili prilagođenu smjesu.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako se do 6 mjeseci dijete razvije unutar normalnog raspona, onda ne treba nikakve dodatne prehrambene proizvode osim majčino mlijeka i mješavinu.

Neželjeno je uvesti prvu hranu i kasnije. Kada dijete ulazi u novu hranu, dijete prima hranjive tvari potrebne za rast i razvoj njegovog tijela. Isto tako, s odgođenim uvođenjem prve komplementarne hrane u obliku krute hrane, ne počinju se formirati vještine poput žvakanja i fine motoričke sposobnosti.

Šestomjesečna djeca žvakaju desni za prve zube da žvakaju, a tijekom igranja s hranom dijete razvija fine motoričke sposobnosti. Pored toga, monotonija prehrane kod djece starijih od 6 mjeseci može dovesti do zaostajanja.

Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane prema tablici Komarovsky poboljšava zdravlje djeteta, omogućavajući mu pravilno razvijanje u psihoemocionalnom i fizičkom smjeru.

Prednosti i nedostaci ranog hranjenja

Mlade majke često čuju od drugih da možete početi mamiti prije nego što preporučuje moderna pedijatrija. Što je stariji dijete, češće se čuju domaći savjeti o hranjenju žumanjkom, kašom i drugim namirnicama.

Danas, ako je dojenje majka jede pravilno i raznolika, a dijete dobiva kvalitetnu mješavinu prilagođen kao zamjena za majčino mlijeko, morate ponuditi čvrstu hranu do 6 mjeseci starosti ne. Korist od preranog uvođenja komplementarne hrane također nije, već će to uzrokovati štetu djetetu.

Na primjer, mogu postojati poremećaji probavnog trakta i alergijske reakcije tijela. Zbog toga roditelji trebaju detaljno razmotriti pitanje uvođenja komplementarne hrane. Da biste dobili detaljne informacije, mogu proučiti tablicu komplementarne hrane za Komarovsky.

Uvodna pravila

Dr. Komarovsky savjetuje pridržavanje sljedećih preporuka prilikom uvođenja komplementarne hrane:

 1. Bilo koji proizvod treba ponuditi pažljivo i postupno. Za početak, dovoljno je jedna čajna žličica ili grlo nove hrane, a dijete se hrani njegovom uobičajenom prehranom - mlijekom ili smjesom. Ako koža i sluznice, dječja stolica i san ostaju nepromijenjeni, broj komplementarnih namirnica može se povećati.
 2. Ako ste u nedoumici, na primjer, na obrazima djeteta pojavio ljuskave mrlje, ili noću često se probudio i spavao je još gore, s novim proizvodom, poželjno je da se odlagati, ostavljajući sve kako je.
 3. Ako su bolne manifestacije, primjerice alergijske reakcije tijela, postale očite, ne preporučuje se uvesti novu hranu do nestanka znakova nevolje.
 4. Ne možete unijeti novi proizvod tijekom razdoblja bolesti, 3 dana prije profilaktičkog cijepljenja i unutar 3 dana nakon toga.
 5. Ako dijete ne voli proizvod ili ga jede s nevoljama, ne biste trebali inzistirati.

Koje proizvode početi

Netko misli da prva hrana počinje s povrćem, a drugi su sigurni da su to plodovi, a drugi i drugi inzistiraju na tome da prvi put trebate hraniti bebu žitaricama kuhanim u majčinom mlijeku.

Prema pravilima o uvođenju dopunske hrane Komarovsky početak solidnu hranu bolje kefir. Stručnjaci objašnjavaju ovaj rekavši da s rođenjem djeteta probavnog sustava vrijeme da se naviknete na mliječne proizvode, a kefir je njihov najbliži ekvivalent.

Osim toga, kefir sadrži mnogo bakterija mliječne kiseline, koje jačaju imunološki sustav i smanjuju vjerojatnost razvoja crijevnih infekcija. Kefir kvalitativno smanjuje opterećenje na dojenačkoj jetri koja još nije postala jača i ima pozitivan učinak na probavne procese u tijelu.

Shema uvođenja komplementarnih namirnica na Komarovsky preporučuje uvođenje novog proizvoda u jutro, postupno zamjenjujući ih osnovnu skrb. Po prvi put, malo jogurta se nudi bebi - ne više od 2 žličice. Ako nuspojava od strane tijela nedostaju, sljedećih dana doza jogurta sigurno može podići, dok god dijete počne jesti 150 ml cijelu dojku bez dopunskog hranjenja.

5-7 dana nakon toga, u djetetovu prehranu - sir, uvodi se drugi novi proizvod. Naravno, uvodi se u pozadini relativnog zdravlja djeteta i odsutnosti nuspojava na novu hranu. Šestomjesečno dijete je dovoljno za korištenje 30 grama svježeg sira svaki dan, od 9 mjeseci ova brojka povećava na 50 grama. Ako dječak ne voli kravlji sir u svom prirodnom obliku, dr. Komarovsky savjetuje dodavanje male količine šećera na njega.

Nakon što se dijete navikne na kefir i sir, odnosno mliječne proizvode zamijenit će jedno jutro hranjenje (obično traje 10 dana), liječnik savjetuje da uvede u dječju prehranu mliječne žitarice (riža, zobena kaša ili heljda), zamjenjujući večernja hranjenja.

Plan prehrane prema Komarovskyu preporučuje uvođenje povrća i voća samo do 8. mjeseca beba života. U tom slučaju, morate početi s decoctions povrćem, i samo nakon što se može ponuditi dječja povrća pire ili juha. Nakon 2 tjedna u prehrani, možete dodati žumanjak i meso, prema tablici za Komarovsky mjesečno.

Shema uvoda

Tabela prikorma na Komarovsky je kako slijedi:

10 pravila komplementarne hrane Dr. Komarovsky

Dakle, prijatelji, razgovaraju o hrani, razgovaraju o prvim obrocima - u stvari to je komplementarna hrana - ovo je uzbudljiva tema. Vjerojatno pedijatar ima nekoliko takvih tema - kao što su "tretiramo proljev", "tretiramo trnci", "liječimo kašalj", "Prikorm" - probudimo se noću, reći ćemo vam kako živjeti s njom.

Zamolite da zapišete 10 jednostavnih pravila:

Pravilo broj 1. Kada početi

Najvažnije pravilo hranjenja je kada početi? Obično sam to rekao: od 4 do 6 mjeseci ne trebate dječju hranu, to je potrebno za mamu.

Sad ću ovo reći: do 6 mjeseci nema hranjenja. Vidiš, medicinska znanost ne prestaje, a sve više dokaza da ti eksperimenti nisu potrebni sve dok dijete ne navrši 6 mjeseci. Dobro?

Pravilo broj 2. Neovisno o vrsti hranjenja

Vrlo je važno odmah zaboraviti da sustav hranjenja ima veze s vremenom hranjenja:

 • Mi smo umjetnici, trebamo hranu od 3 mjeseca!
 • Dojeni smo, obično počinjemo godinu dana. Do godine - samo mama!

Moji prijatelji, bez obzira na vrstu hranjenja, najbolje vrijeme za početak hranjenja je 6 mjeseci.

Pravilo broj 3. Nemojte eksperimentirati s bolesnim djetetom

Mamac i općenito novi proizvodi daju se kada je dijete zdravo. Ako je dijete bolesno, nešto nije u redu - nemojmo eksperimentirati s pacijentom.

Tri pravila koja već znamo - dobro su učinili!

Pravilo broj 4. Mirna atmosfera

Opet, zašto trebate ove eksperimente, ako ste negdje posjetili, zajedno su se na putovanju - sutra idemo negdje, a danas ćemo dati nešto, a cijelo ćemo noću liječiti proljev! Stoga, ako ćemo dati neke nove proizvode, prilagodimo se okolnostima i ne provodimo pokuse kad je nezgodno za bilo kojeg člana obitelji.

Pravilo broj 5. Prvo mamac, a zatim glavni obrok

Što je vrlo važno? Hrana se još uvijek daje kada je dijete stvarno gladno, to jest, daju je prije nego što ga hrane s glavnom hranom. Jasno je da, ako ga stavite na prsa, a nakon što je jeli, već je vrlo teško izvoditi bilo kakve pokuse s novim, neobičnim obrokom. Stoga, još jednom važno pravilo - prvi mamac, a zatim glavni obrok.

Pravilo broj 6. Ako dijete odbije novi obrok

Još jedno pravilo - ako odbijete, ne biste trebali biti uzrujani, ali ne biste trebali zatvoriti ovu temu. Odbija - ponavljati nakon nekog vremena, ponuditi, ponuditi, ponuditi.

Što je još jako važno - ako zaista želite da ga pojede, a on ne jede, jedite ga sami u njegovoj prisutnosti. To je vrlo pogodno.

Pravilo broj 7. Mono-komponenta novog hranjenja

Još jedno pravilo: sve nove monokomponente. To jest, ako smo odlučili dati kašu, onda ne bismo trebali davati kašu od 7 žitarica, a zatim pogodite koja je od njih nije odgovarala nama. Dogovoreno? Dobro je.

Pravilo broj 8. Postupno prijelaz na mamac

Ako smo zamijenili jedno od hranjenja s mamcem, tada ćemo tek nakon toga eksperimentirati s drugom. To jest, nije potrebno provoditi svaki pokusi hranjenja. Idemo jesti mamu ujutro, drugo hranjenje - komplementarna hrana, mama. A kad potpuno zamijenimo drugu hranu, onda ćemo provesti neke eksperimente u trećem, četvrtom. To je poželjno. Dogovoreno? Dobro je!

Pravilo broj 9. Postupno širenje izbornika

Postoji također pravilo za slušanje - u pravilu, novi proizvodi koje dijete nikad prije nije isprobalo (može postojati nekoliko takvih proizvoda odjednom) ne smije se davati u intervalima manjim od 5 dana. Naime, svaki dan ne treba nešto novo. Onda će opet biti teško shvatiti tko je zaista kriv.

Pravilo broj 10. Trajanje potpune zamjene hranjenja - tjedan dana

U velikoj mjeri, moram vam reći da, u pravilu, za potpunu zamjenu hranjenja - na primjer, odlučili smo dati djetetu zobene pahuljice - u pravilu, optimalno vrijeme za zamjenu smjese s zobena kaša u punom - oko tjedan dana. Razumijete li? To jest, znamo da dijete jede ovu mješavinu mlijeka. Danas su dali 20 g, sutra 40, poslije podne 80, itd. - tjedan za zamjenu hranjenja.

Pravila su gotova. Sada, vrlo zanimljive stvari, jer opet medicinska znanost ne prestaje.

Hrana i alergije

Na primjer, u SAD-u, vrlo akutan problem povezan je, na primjer, s kikirikijem. Imaju vrlo čest - vjerojatno znate - maslac od kikirikija. Imaju ogroman broj djece s alergijama na kikiriki. A svi su im životi govorili majkama: "Nikad nemojte davati kikiriki maloj djeci! To povećava vjerojatnost alergije! "

I odjednom, doslovno, mnogo nedavnih studija dokazuje da, ako se djeca od 6-8 mjeseci daju kikiriki u malim količinama, to dramatično smanjuje vjerojatnost alergije kasnije, kada je stariji.

To je, tako se stvari mijenjaju. Drugo pitanje je da ako u kući postoje ljudi s alergijama, ako je ova tema u principu važna za obitelj, onda je bolje ne provoditi takve pokuse.

Zašto to govorim? Vrlo često, vaš liječnik sada vam može savjetovati što se protivi onome što je napisano u mnogim knjigama. Ali znanost ne stoji mirno i sve se mijenja.

Na primjer, ribe. U mnogim knjigama pišu da je riba bolja nakon godinu dana: počinjemo mamiti meso, a zatim ribu. A sada, ako dijete dobiva ribu juhu ili ribu u juhu, počevši od 8 mjeseci, ispada da neće biti ništa loše - molim vas, budite zdravi!

I još jedan zadnji savjet za vas.

Mami kao znanje o svijetu

Znaš, ispada da je gotovo šarmantan u mamcu proces samog jela, kada je dijete samo njegove ruke, žlicu. No, u našoj zemlji hrana često izgleda ovako: sjeli su, zamotali, zaglavili rog, dva roga, a zatim bocu.

Dečki, već 6 mjeseci, pokušavaju to učiniti - hrana za 6 mjeseci, kad počinje jesti ovaj sir - ovo, kako razumijete, nema nikakve veze s kalorijama. Da, to je zapravo znanje o svijetu, novi načini prehrane.

Stoga su već sjedili na takvom malom djetetu, stavili tanjur ispred sebe, dali mu nešto poput žličice u njegove ruke i pustili ga da pojede. Da, to će biti prekriveno od glave do pete u ovoj žličici. Preradit će se prerano ili kasnije, ali, ipak, vrlo je zdrava za njegov razvoj, za pokretljivost, za intelekt.

Također čitamo:

Ovo je jako cool kada dijete uči da će jesti. Ovo je bolje nego gledati crtiće zajedno na TV-u. Ja privlačim vašu pozornost na ovo. Želiš dati djetetu kravu - staviti dijete dolje, dati mu tanjur, sjediti nasuprot njega s točno takvom tanjur s curd, i jesti ovo curd. On vas gleda i ponavlja.

Stvarno želim da vas vaša djeca gledaju, a ne crtići na televiziji. Objasnite Papi da mu treba mnogo više u procesu komplementarnog hranjenja od svih Masha i medvjeda u kombinaciji.

Savjeti za uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom iz Komarovskog

Otprilike u dobi od 4-6 mjeseci, mali se hornet može nagovoriti na vas na svaki način da je već prilično zreo za novu prehranu, na primjer, promatrati s interesom kako jedete i aktivno se pokušavate pridružiti. Onda vam želimo čestitati: trenutak prvog hranjenja je vrlo blizu.

Ostaje samo naučiti kako napraviti ovaj važan proces jednostavan i zanimljiv. Milijuni majki vjeruju pedijatru Evgenija Komarovskog u ovom pitanju, i oni nisu u zabludi. Danas ćemo govoriti o hranjenju sa umjetnom hranom za Komarovsky.

Bez obzira na kakvu je kvalitetnu i punu umjetnu mješavinu, u životu djeteta uvijek dolazi trenutak kada je ova poslastica "gužva" raznim vrstama hrane za odrasle. Kako napraviti taj prijelaz s umjetnom hranom? Želimo istodobno skrenuti pozornost na činjenicu da su sve predložene informacije samo preporuke dr. Komarovskog, a ne vodič za djelovanje.

Naravno, u iskustvu mnogih mama i njihove djece, provjereno je da dodatak prema njegovoj shemi prolazi "s bang" i bez nepotrebnih problema. Međutim, uvijek biste trebali uzeti u obzir mišljenje vašeg pedijatra, a ne činjenicu da će se njegova shema podudarati s savjetom Jevgenija Olegovića. Stoga su postojala dva kampa suprotnih mama: za neke, Komarovskine preporuke uzrokuju zbunjenost i nepovjerenje, dok druge odluče da ih se drže sami. Mi vjerujemo pedijatru, pa ćemo vam reći o dojenju hrane za hranu.

Značajna razlika između dodataka i dodataka

Temeljna razlika između ova dva koncepta važno je znati kako ne bi bila pogrešna u onoj fazi koja počinje u životu vaše bebe i koja je potpuno nepoželjna, ne zbunjujte svog liječnika. Neke majke ne smatraju potrebnim razumjeti zamršenost terminologije, a ako ih pitate o razlici između dodatne hrane i komplementarne hrane, oni će samo taktički označiti prefiks. Naravno, posao ruskog jezika nije ograničen na, a razlike u ta dva pojma skrivene su u svojoj biti.

Dopuna je relevantna kada dijete treba dodatnu prehranu osim majčino mlijeka. Najčešće se za ovu ulogu koristi umjetna smjesa ili prethodno izraženo mlijeko. Praksa nadomjestaka s mlijekom od kućnih ljubimaca manje je i manje prakticirana, kao što je već dokazano, ali to je nepoželjna mogućnost. Ako postoji mjesto za dojenje u kombinaciji s dodatkom, onda možemo govoriti o mješovitoj hrani.

Ali prva komplementarna hrana - to je sasvim drugačija stvar, jer to znači upoznavanje bebe s prvim prehrambenim proizvodima, koji u početku djeluju kao dodatak uobičajenoj prehrani. Mamac je neizbježan za sve bebe, bez obzira na vrstu hranjenja.

Početak rada

Među mama je rangiranje najpopularnijih pitanja koja će uvijek biti relevantna. I, naravno, u prvim stavovima postoji vječna "Kada početi komplementarno hranjenje?". Činjenica da različiti izvori upućuju na različite dobne norme je zabludu. Ne zaboravite na beskrajne savjete majki, baka i općenito svih rođaka. A i pedijatar, TV, znanstvena knjiga može vas uvjeriti u vjerodostojnost svojih podataka, nažalost, često i drugačije. Svi se izvori razlikuju u broju za oko 1-2 mjeseca, a još uvijek nema sveopće preporuke za svu djecu.

Iako najčešće možete pronaći mišljenje o idealnoj dobi - 6 mjeseci. Na pitanje kada treba hraniti dodatke tijekom hranjenja bočicom, dr. Komarovsky također apelira u dobi od 6 mjeseci. Štoviše, prema njemu, ovo pravilo je univerzalno za djecu na bilo kojoj vrsti hranjenja.

Ako vas muči sumnja, da li je vrijeme za hranjenje bebe na umjetno hranjenje, možete odbaciti sve tjeskobe, jer će vas malen govoriti da je spreman za nova otkrića u monotonom izborniku prema sljedećim značajkama:

 • od trenutka rođenja, dijete se oporavilo 2 puta;
 • sjedi sam;
 • nova hrana ne gura jezik;
 • ako je beba puna, može okrenuti glavu;
 • on je zdrav i prošlo je više od 3 dana od posljednjeg cijepljenja;
 • može uzeti predmet s 2 prsta;
 • i što je najvažnije - pokazuje znatiželju o hrani za odrasle.

Je li mama spremna? Onda krenemo!

Glavna pravila hranjenja umjetničkog umjetnika iz Komarovskog

Početak komplementarne hrane je stvar od iznimne važnosti za svako dijete. Svaka mama dolazi s njom s posebnom odgovornošću, jer u nekoliko mjeseci života svog djeteta osobno postaje uvjerena da dijete reagira vrlo osjetljivo na sve, što znači da se sve promjene u njegovu životu trebaju pomno razmotriti. Bez obzira na to koliko želimo ubrzati uvođenje komplementarne hrane, to neće funkcionirati - proces zahtijeva postupanost i poznavanje svih pravila. Ako ste odlučili uvesti komplementarne hrane s umjetnom hranom prema Dr. Komarovsky, onda je korisno za vas znati o glavnim preporukama liječnika:

 • Svaka dodatak treba početi s minimalnom količinom nove hrane. Pola žličica sigurno će biti dovoljno.
 • Započnite postupak predlaganjem vašem djetetu novom proizvodu zasebno, a tek onda ga pustite zajedno s uobičajenom smjesom. Dakle, s laganim koracima povećat ćete broj komplementarne hrane i uskoro ih potpuno nadomjestiti jednim mješavinom za hranjenje.
 • Hranjenje s nepoznatom hranom tijekom umjetnog hranjenja trebalo bi se provoditi samo pod uvjetom da je dijete uznemireno, zdravo i postavljeno na promjene u izborniku. Uoči cijepljenja ili tijekom bolesti, ideja o uvođenju komplementarne hrane treba odbaciti.
 • Za svaku novu vrstu hrane, pravilo od 5-7 dana je nepokolebljivo. To znači da za ovaj put proizvod bi trebao biti jedini unesen u feed u izborniku.
 • Najbolja asimilacija nove hrane jamči konzistentnost pire krumpira. Dakle, dijete se ne guši, a probava će se savršeno nositi s odraslom hranom.
 • Ako niste sigurni koliko će se vrijeme početi hraniti, odgovor je Komarovsky i svi pedijatri: najbolje je vrijeme za uvođenje novog proizvoda prva polovica dana.
 • Ponudite bebu samo svježe pripremljena jela u zasebnoj posudi. Što se tiče temperature liječenja, trebao bi se grubo podudarati s temperaturom tijela.

Međutim, Evgenij Olegovich je također razvio principe komplementarnog hranjenja, koji on naziva "zapovijedima". Naučit ćete više o njima.

Dopunska hrana također ima zapovijedi

Ova pravila bit će relevantna za prvo hranjenje ne samo za bebe na umjetnom hranjenju, već i za bebe koje jedu dojilje.

 • Prva zapovijed liječnika "Uzmi svoje vrijeme!" I ograničava početak komplementarnog hranjenja barem za 5 mjeseci. Idealno doba, prema Komarovskom, bit će šest mjeseci.
 • Druga zapovijed kaže da ne biste trebali slijediti iskustvo baka, čija je djeca tiho jeli juhu tri mjeseca. Možete slušati, klimati dobrohotno, kako ne bi vrijeđali vašu ljubljenu baku, nego da drugačije postupate.
 • U trećoj zapovijedi Komarovskog rečeno je da je stvarno potrebno početi hraniti s tako malim dijelovima. To je posebno za mame koji se žele odnijeti i ponuditi djetetu malo više.
 • Četvrta zapovijed dovodi do nedostatka nasilja u uvođenju komplementarne hrane (uključujući i kada je umjetno hranjenje). Nepoznata hrana bi trebala biti od interesa za mrvice, a njezino uvođenje bi trebalo biti sa zadovoljstvom. Ako dijete kategorizirano ne uzima ovu ili onu hranu, a slučaj je praćen hirovima i tantrumima, majka bi trebala pričekati malo s komplementarnom hranom.
 • Konačno, peta zapovijed dr. Komarovskog je tražiti od majki da oslobode prve dopune raznolikosti. Svaki novi proizvod zaslužuje uvesti u dječji izbornik u jednoj kopiji. Inače, postoji rizik od alergija, poremećaja spavanja i stolice.

Sada je jasno, prema pravilima hranjenja djeteta treba biti na umjetnom hranjenju. Ostaje najvažnija stvar: saznati koji su proizvodi i kojim redom dječji meni trebao biti proširen prema Komarovskom.

Tablica uvođenja hranjenja za umjetno

Živo shvatite kako se hranjenje treba mjesecima održati za mrvice na umjetnoj hrani, bit će vam pomaže shema stola, koju dr. Komarovsky preporučuje:

Doktor Komarovsky o umjetnom hranjenju

Najbolja hrana za novorođenče je majčino mlijeko dojke. I nijedna nano-tehnologija i najnoviji napredni razvoj moderne znanosti nisu u stanju napraviti smjesu što bliže sastavu prirodnog mlijeka, koje samo mama može dati mrvicama.

Međutim, dojenje nije uvijek moguće. Nažalost, postoje razlozi koji sprečavaju normalno dojenje. To može biti ozbiljna bolest majke, koja zahtijeva liječenje jakim antibioticima, lijekovima protiv raka, i banalnom nedostatku majčinog mlijeka ili potpunom odsutnosti. Kada se mogućnost umjetne hranidbe postane stvarnost, roditelji imaju mnoga pitanja s kojima zadovoljstvo zadovoljava mjerodavni liječnik i miljenik milijuna majki, Yevgenij Olegovich Komarovsky.

Više o umjetnoj hrani govorit će dr. Komarovsky u sljedećem videu.

Komarovsky o djeci - "umjetni umjetnici"

Nemoguće je zamijeniti majčino mlijeko s bilo kojom, čak i najskupljom "vrhunskom" mješavinom. Njegova je vrijednost ne samo u vitaminima i enzimima nego iu imunoglobulinama. Mama mlijeko daje djetetu istu imunosnu zaštitu, zahvaljujući kojoj je mrvica prilično pouzdano zaštićena od većine virusa u prvih šest mjeseci svog života sve dok se vlastiti imunološki sustav ne počne aktivno oblikovati.

To uopće ne znači da su djeca umjetnici potpuno lišena imuniteta majke. Imaju još urođeni imunitet koji je nastao tijekom trudnoće i uz pravilnu njegu, on će također moći zaštititi dijete, a ne kao učinkovito kao kod dojenja, ali nešto je bolje od ništa.

Evgeny Komarovsky primjećuje da se umjetno hranjenje treba provoditi samo uz pomoć prilagođenih mliječnih formula. Ne mogu ih zamijeniti kravljeg ili kozjeg mlijeka.

Čak i prije 30 godina, kaže liječnik, problemi umjetne djece bili su mnogo više, jer nije bilo alternative. Sada, odabir kozjeg mlijeka kao hrane za bebe, prema liječniku, jest barbarizam i znak roditeljske neodgovornosti.

Yevgeny O. savjetuje da ne slušaju bake, koji se sjećaju kako je baka poduprla "sedam kravljeg mlijeka" i nazvala smjesu "kemiju" i "otrov". Do jedne godine liječnik ne preporuča davati mlijeko djeci, a do tri - s oprezom. Razlog tome je da je količina kalcija i fosfora u kravljem mlijeku toliko velika da dječji bubrezi ne mogu ukloniti takve spojeve. Napunjen je ozbiljnim bolestima, alergijama na kravlje bjelančevine i problema s koštanim sustavom.

Ako dijete jede smjese, majka bi trebala biti više pažljiva na količinu i kvalitetu zgrnutih mrvica. Boce i bradavice trebaju biti čiste, a smjesa treba strogo razrijediti u omjerima navedenim na pakiranju.

Prikorm i IW

Ako beba dobiva na težini dobro, a umjetnici obično čak i zbrajaju vrlo dobro, onda nema potrebe hraniti se do šest mjeseci, rekao je Komarovsky. Od šest mjeseci trebate unijeti dodatnu hranu, prema rasporedu prikorme. Pedijatri u velikom većinom savjetuju majkama da počnu hraniti s povrćem i voćnim sokovima i pirećim krumpirom, ali Yevgeny Komarovsky preporučuje da počnete s kefirima i žitaricama i ostavljajući plodove sve do najboljih vremena kada dijete jede prvi zub.

To je njegov izgled da Evgenij Olegovich zove siguran znak da je mali organizam spreman za čvrstu hranu, koja je u prirodi sve voće i povrće.

Dr. Komarovsky će vam reći u video ispod kako napraviti prvo hranjenje i kako hraniti bebu.

problemi

Čest problem je prekomjerno povećanje težine kod hranjenja smjesa. Kada dojenje bebe hrana je teže, on brzo osjeća sitost i ne prejedanje. A iz boce je sranje zabavnije, ali zato što mrvica gotovo uvijek jede 20-30 dodatnih grama mješavine. Ako pedijatar na sljedeću inspekciju, nakon što je težak, na žalost, uzdahne, gledajući bucmastog kikirikija, majka može smanjiti koncentraciju smjese, dodajući malo manje suhe tvari u vodu nego što je propisano receptom i preporučeno od strane proizvođača.

Postoji mišljenje da djeca koja jedu mješavine imaju veću vjerojatnost da pate od dermatitisa i alergija. Tu je zrnca logike, ali nemoguće je tvrditi da je to uzorak. Ako dijete ima neadekvatnu reakciju na određenu smjesu, možete zamijeniti samu smjesu. No, to prečesto i bez znanja pediatre Komarovsky ne preporučuje.

Savjet

Hranite bebu s bradavice s malom rupom tako da se mora nastojati zasićiti, a zatim se smanjuju mogućnosti da će tot nagati, pate od prekomjerne tjelesne težine i drugih neugodnih posljedica prekomjernog hranjenja.

Izaberite samo mješavine s oznakom "Prilagođeno", ako je beba sklona alergijama, preporučljivo je hraniti ga hipoalergenskom smjesom. Naravno, to košta više, ali je bolje preplatiti za hranu nego trošiti mnogo puta više na liječenje.

Ako obitelj ima priliku koristiti usluge medicinske sestre, onda nema razloga odbiti takvu priliku, rekao je Komarovsky. Glavna stvar je osigurati čistoću ženske sestre, znati koje proizvode koristi za hranu, bilo da puši, a ne koristi nikakve lijekove. U ovom slučaju, liječnik jasno razlikuje pojam "donatorsko mlijeko" i "medicinska sestra".

Donirano mlijeko prilično je teško transportirati kako bi se sačuvali sva njegova korisna svojstva. A ako se čuva u hladnjaku, pasterizira, kuha ili podvrgne nekoj drugoj preradi, u tome nije bilo ništa korisno, a nema smisla davati, kaže Yevgeny Komarovsky.

Kada prestati hraniti smjesu, odlučite, u konačnici, roditelji. Međutim, stav Komarovskog ovdje je sličan njegovu stajalištu o pitanju prestanka dojenja. Nakon godinu dana beba u osnovi ne treba mješavine ili majčino mlijeko. Njegova prehrana treba biti proširena i uključivati ​​meso, povrće, voće, žitarice, a smjesa više ne može zadovoljiti sve potrebe odraslog tijela.

Nije potrebno sterilizirati posuđe od koje dijete jede. Komarovsky vjeruje da je to pravi način za povećanje rizika stvaranja mrvice alergijske. Liječnik smatra dovoljno temeljito pranje bradavica i bočica.

Djecu koja se hrani bocama, obično se ne smije davati dodatni vitamin D za prevenciju rakuta, budući da je u dovoljnoj količini u sastavu svih mliječnih formula za bebe. A predoziranje vitaminom D mnogo je gori od nedostatka vitamina.

Artificialists trebaju više pitke vode od beba. Zato roditelji ne bi smjeli zaboraviti piti mrvice iz boce između hranjenja.

Za umjetno hranjenje poželjno je hranjenje po satu. Optimalno razdoblje tijekom koje beba nije gladna, prema Komarovskyu, iznosi 3-3,5 sati. Buđenje za sljedeću hranu nije nužno. To može dovesti do preopterećenja.

Dovršavanje i hranjenje.

Dvije vrlo često korištene riječi koje zahtijevaju objašnjenje, jer to nije ista stvar.

Ako nema dovoljno majčino mlijeka, dijete se hrani mliječnom formulom ili mlijekom davateljima, ili mlijekom životinjskih životinja (krava, koza). Svi ovi proizvodi su dopunski feedovi. Glavni položaj: dopunjavanje je kada majčino mlijeko nije dovoljno, tj. Dopunjavanje se odvija samo kada se miješa hranjenje.

Sve ono što dijete prve godine života prima uz mlijeko i mješavinu mlijeka je komplementarna hrana. To je, dijete svjesno privlači, pripremljeno za odraslu dob i odrasle hrane.

S obzirom na gore navedene definicije, temu dopunskog materijala može se smatrati iscrpljenom. Već smo shvatili što da damo.

Sada više o mamcu. Dakle, prava suština komplementarne hrane je da jedna mamina boobs ne može živjeti puni život.

Kada početi mamac?

Roditelji, kao što smo već spomenuli, opetovano (i od medicinskih radnika, od prijatelja, susjeda i djedova i baka) slušat će savjete o tome što, kažu, vrijeme je da daju sok, pire krumpir, žumance. Oni će čuti ove savjete kako u dobi od dva mjeseca, u dobi od dva mjeseca, itd. Što je stariji dijete, veći broj ljudi okolo će izraziti svoju bijes i ukazati roditeljima njihovu pohlepu, lijenost i pedagoške nedosljednosti. Okolnosti nisu krivi - svi žele najbolje. Samo pazite da je vrlo praksa hranjenja dojenčadi s sokovima i žumanjcima došla upravo u onim vremenima kada je bez toga bilo nemoguće pružiti odgovarajuću prehranu djetetu.

U nedavnoj prošlosti (nekih 30-40 godina!), U odsutnosti ili nedostatku majčinog mlijeka, dijete je primilo različita razrjeđenja od kravljeg mlijeka ili donatorskog mlijeka. I prvi i drugi potrebni tretman - prije svega, vruće. Većina vitamina je uništena. Ne iznenađuje da se u ovim uvjetima nedostatak vitamina, željeza i mineralnih soli vrlo brzo manifestirao u obliku raznih bolesti - hipovitaminoza [1], smanjenja hemoglobina, slabe dobi od težine, infekcija i razvojnih kašnjenja. I kao odgovor, postojala su pismena i razumna preporuka za ta vremena - o sokovima, o povrtnim kaštelima, o žumanjku i ribljom ulju.

Ne smijemo zaboraviti da prehrambene navike stanovnika zemlje pobjedonosnog socijalizma nisu uvijek omogućavale majci koja je skrbila vrhunskim, visoko kvalitetnim i raznovrsnim proizvodima. U sličnoj situaciji - kad majčino mlijeko jednostavno nije moglo zadovoljiti sve potrebe djece - rano dodjeljivanje sokova, pire krumpira i žumanjaka djetetu bilo je sasvim logično i sasvim opravdano.

Još jednom:

ako majka za skrb može priuštiti potpunu i raznovrsnu prehranu (tj. povrće, voće i meso, kruh i ribu), ako roditelji mogu kupiti kvalitetnu, prilagođenu mliječnu formulu za svoje dijete, onda s tim uvjeta

nema potrebe za hranom ništa do dobi od šest mjeseci.

Što se tiče vremena početka hranjenja, postoji nekoliko dodatnih stavaka kao informacije za razmatranje.

Mišljenje autora može se činiti kontroverznim, pogotovo s obzirom na činjenicu da je "Vodič za dijetetiku djece" koji smo već naveli da ukazuje na to da sok od jabuka treba dati od mjesec dana, a izgaranje povrća od četiri mjeseca.

Proučavajući takve upute, stalno imate najdublje sumnje. Potpuno je neshvatljivo kako su ostali sisavci uspjeli do sada postojati. Ne, naravno, možete pretpostaviti da majka vuk koristi neku vrstu nepoznate trave kako bi pomogla vukovima da stoje na nogama (točnije, na šapama). Pročitavši znanstvenu fantastiku, čak možete zamisliti kako dvotjedni vuk mladunče papa-vuk donosi dragocjeno povrće koje sadrži vitamine iz lovstva. Ali čak i pri maksimalnom naponu mentalne aktivnosti, nije moguće razumjeti - gdje bijeli medvjed "dobiva" vitamine? Zašto je pametna priroda toliko toliko kaznila ljudske mladunče, odakle dolazi ova inferioriteta? Zašto sve ostale životinje mogu živjeti bez juha od povrća, a naša djeca ne mogu? Ali priznati da je Stvoritelj pogriješio, autor ne može.

 • Znanost o vitaminima, njihovu nedostatku i potrebi ispravljanja dojenja nastala je prije mnogo godina, kad nitko nije čuo za prilagođene mliječne formule.
 • Ponavljanje postojećih uputa i izazivanje mišljenja znanstvenika o prehrani uvijek je bilo teško.
 • Zapamtite: sokovi, povrće, kruh, žitarice voće nisu samo komplementarne hrane. Ovo je vrlo ozbiljan posao.
 • U nesretnoj zemlji u razvoju, kada je gladna majka gladna i (ili) ujednačeno jede (na primjer, samo riža, ili samo datumi, ili samo riba, ili samo kruh), davanje vitamina za bebe prilično je prikladno.
 • Ako možete kupiti jedan kokošji jaje tjedan dana za plaću, onda ima smisla dati četveromjesečno žumanjak na četveromjesečno dijete. Ali ako možete kupiti desetak jaja - onda je bolje da majka koja skrbi jede s tri oka.
 • Ne možete vidjeti prednosti ranog hranjenja. U većini slučajeva, roditelji jednostavno stavljaju svoju vlastitu savjest debelu krpelja, kažu, učinili smo sve u redu. No, tisuće vide štetu - pojavu ili intenziviranje alergijskih reakcija, poremećaja stolice. Ukratko, sve poslovne akademika pisati upute, industrija proizvodi sokove, pedijatri preporučuju sokovi, mama sokovi daju djeci sok piti, pedijatri liječiti proljev i alergija mame kupuju lijekove i druge sokove - „glavni momci, srce ne dobiva stari.”

Kako započeti mamac?

Svaka nova hrana je postupno uključena u prehranu. Prvo, nekoliko žlica (opcija - nekoliko gutljaja) i hraniti uobičajenu hranu (majčino mlijeko, smjesa). Ocijenite reakciju - ponašanje, osip na koži, san, stolica. Ako je sve normalno, povećajte dozu. Nešto nije u redu - pričekajte s ovim proizvodom i ne pokrećite nove pokuse do nestanka bolnih manifestacija. Nikada nemojte hraniti dijete ništa novo ako je bolesno, a također i tri dana prije i tri dana nakon preventivnog cijepljenja.

Ako dijete odbije bilo kakvu komplementarnu hranu, nemojte inzistirati! Njegovo tijelo bolje zna ili nije li potrebno ili ne. Iako je lako varati prirodu. Nakon soka od mandarina (na primjer) dijete će se vjerojatno osmjehnuti. Vrlo je vjerojatno da će nakon nekog vremena svi članovi obitelji imati vremena za osmijeh.

Također treba napomenuti da je mamac nije samo promjena u sastavu hrane, ali i promijeniti svoje fizičke karakteristike -.. Tj, za samo tekuće hrane, skrećemo više gusta i često nejednakih - sa svima tamo kvržice i druge inkluzije. Stoga je potreba za žlicama, "bibs", šalicama, tanjurićima itd.

Hrana za hranu: gdje početi i kako postupiti?

Niti pedijatri niti dijetetičari nemaju jedinstveno, dosljedno mišljenje o tom pitanju, iako se sastav i moguće opcije proizvoda obično definiraju i općenito prihvaćaju.

2) sir i mliječni proizvodi;

3) žitarice mlijeka;

4) jela od mesa (riba) i žumanjka.

Svaki specifični autor bilo koje "prehrambene" preporuke vrlo uvjerljivo opravdava točnost njegove posebne sheme. Razmotrite sljedeći primjer. Prema količini željeza, mineralnih soli i vitamina, povrće sirovine puno je bolje od, na primjer, mliječnih proizvoda. Zaključak se predlaže - počnite od pire od povrća. S druge strane, dijete tolerira oštru promjenu u sastavu prehrambenih proizvoda. Jasno je da je razlika između mlijeka i mliječnih proizvoda mnogo manja nego između mlijeka i povrća. Slijedom toga, povrće sirovi su teoretski korisnije i prikladnije, ali u praksi vjerojatnost crijevnih poremećaja, zauzvrat, bit će mnogo veća. Autor, kao liječnik, pruža čitateljima određeni smjer djelovanja. Glavna, opet praktična plus ove mogućnosti je najmanje vjerojatnost nepoželjnih reakcija.

Dakle, strategija i taktika komplementarne hrane, ili, jednostavno, određeni niz akcija s objašnjenjima i komentarima.

 • Ponavljamo još jednom (da čitatelji za ponavljane ponavljanja mi oprostite, ali zbog važnosti tog pitanja, to jednostavno ne funkcionira drugačije): do šest mjeseci ne postoji predmet komplementarne hrane. Ništa! Uopće ne! Mi hranimo majku - kvalitativno i različito. Nema ili nema dovoljno mlijeka - naprezanje materijalnih resursa obitelji i kupnja dobre prilagođene mliječne formule. Bez obzira na to kako se ta smjesa se zove, i to ne smeta, to je mješavina, da tako kažemo, standard ili posebnu mješavinu za problem dijete -.. soje, nisko-laktoze [2], hypoallergenic, za prerano, itd Ako dijete do šest mjeseci imati problema, što zahtijeva korištenje posebnih smjesa, to znači da zaustavljamo izbor na njima (one mješavine koje su se pojavile) i ne provode nikakve pokuse.
 • Počnimo s fermentiranim mliječnim proizvodima: optimalno - low-fat kefir ili kefir iz dječje mliječne kuhinje. Najbolje vrijeme je drugo hranjenje (interval, otprilike, od 9 do 11 sati poslije podne). Zašto točno mliječni proizvodi? Budući da nema osnovne razlike u sastavu u odnosu na samo mliječne proizvode. Stoga je već važno da svi mliječni proizvodi općenito i kefir, osobito sadrže kiselinske mliječne bakterije. bakterije mliječne kiseline, kao prvo, antagonisti (drugim riječima, neprijatelja) mnoge štetnih mikroba koji mogu uzrokovati crijevne infekcije, drugo, da se dobije tvar aktivnu u procesu probave i stoga njegovo (varenja) poboljšivača; Treće, oni smanjuju opterećenje na najslabijem i najnezadiranijem dječjem organu - na jetri.
 • Prvi put dajemo dosta - dvije ili tri žličice (i dati ćemo ga iz žlice). Onda hranimo uobičajeni proizvod - majčino mlijeko iz dojke ili mješavina bočica. Tijekom dana moći ćemo gledati. Pod uvjetom da je sve u redu, sljedeći dan povećavamo dozu dva puta i tako dalje. Ovo, kao što se sjećate iz tečaja matematike, naziva se geometrijska progresija. Njegova osobitost je da sve raste vrlo brzo: prvi dan, 10-15 ml, drugi - 20-30 ml, treći - 40-60 ml, četvrti - 80-120 ml. Zaustaviti. Ako se na bilo koji dan dogode bilo kakvi problemi ili sumnje na probleme, zaustavite se. Nemojte povećavati dozu, možda čak i smanjiti, ali ako vam se problemi uistinu zbunjuju, zaustavite ga u potpunosti.
 • Četvrtog ili peti dan primjene kefira dodamo svježi sir u njega i dobro promiješamo. Reza se može napraviti sami (mala znanost), koju možete kupiti. Glavna stvar: povjerenje u kvalitetu - čistoća i rok trajanja. Prvi dan - jedna žlica, drugi -.. Drugo, i tako dalje, ukupan broj u dobi od šest do osam mjeseci - 30 grama, nakon osam mjeseci - 50, te u smjesu jogurta i svježeg sira s jogurtom, možete dodati malo šećera. Odluka o dodavanju ili ne ovisi o okusu kefira i o tome dijete se slaže da jede nezaslađeno kefir.

Bilo kakve zabrane korištenja svježeg sira (najčešća motivacija je brza rasprostranjenost proljeća, puno kalcija i puno kalcija u siru) nemaju nikakvu logičku osnovu. U 30 g svježeg sira količina kalcija je približno 47 mg, a u 50 g, odnosno 78 mg. Usporedite se: 100 g kravljeg mlijeka - 120 mg, 100 g majčinog mlijeka - 35-50 mg.

 • Dakle, potrebno je u prosjeku 7 do 10 dana za potpuno hranjenje - 150 g kefira + 30 g svježeg sira. I svi ostali hranjenja još uvijek su glavni proizvod: majčino mlijeko ili mlijeko prilagođena formula. I u ovom načinu rada, bez trzanja i tvrdoglavosti odbijanja napada savjetnika, poželjno je provesti tri do četiri tjedna.
 • Počnimo zamijeniti drugu hranu - po mogućnosti posljednju, prije noći. Koristimo mlijeko i žitarice. Tri vrste najraznovrsnije - heljde, zobene pahuljice, riža. Kashi se može kupiti - postoji ogromna količina mliječnih prasica za dječju hranu, ali možete sami kuhati. Kada se sami kuhaju koristite brašno (riža, heljda, zob); ako se brašno ne kupuje - mi se pripremamo uz pomoć uobičajenog aparata za kavu. Kao glavno otapalo koristi se najčešće kravlje mlijeko. Dodajte brašno i šećer u mlijeko. Treba napomenuti da je umjesto kravljeg mlijeka mnogo puta bolje koristiti mliječne receptore namijenjene djeci starijoj od šest mjeseci (same "sljedeće formulacije" s brojem 2, o čemu smo već napisali).

Recept: POTS

10 g (približno 1,5 žličice) odgovarajućeg brašna (heljda, riža, zobena kaša) i 1/2 žličice šećera otopi se u 20-30 ml kuhane vode na sobnoj temperaturi. Uz neprekidno miješanje ulijte dobivenu otopinu u vruće mlijeko (količina mlijeka iznosi 100 ml). Kuhajte 3 minute. Učinjeno je. Budući da šećer nije standardna stvar, možda ćete morati dodati malo više.

Što se tiče pripreme kaše na osnovi smjese. Kuhajte kašu iz odgovarajućeg brašna u vodi, a kad se ohladi, dodajte smjesu u pola proporcija: tj. Ako je potrebna 3 žlice mješavine na 100 g vode, zatim 1,5 žlica na 100 g kaše na vodi. To je sve mudrost.

Čitatelji će vjerojatno biti iznenađeni da ne nađu gljiva na popisu preporučenih proizvoda. No, to je žitarica od grize koja je nekad bila, a možda i sada, najčešće se koristi i ostaje najdraža, doista popularna dječja kaša. Sve u njemu je dobro: cijena, jednostavnost pripreme, tekstura, okus. A djeca je vole. Jedan mali problem: griz je bogat glutenom. Gluten protein - u pametnom medicinskom jeziku koji se naziva gliadin - ponekad izaziva pojavu prilično ozbiljnih bolesti crijeva. To se događa u situacijama u kojima postoji netolerancija gliadinu. Imajući na umu ove informacije, ipak ne smijemo odbiti krupicu. Jednostavnije je hraniti kašu s drugima, a malo kasnije koristiti - nakon osam mjeseci.

 • Dakle, imamo osam mjeseci. Jedemo četiri do pet puta dnevno: jednom kefir, jednom kašu i dva ili tri puta glavni obrok - smjesa ili majčino mlijeko. Došlo je dugo očekivano vrijeme povrća i voća. Došlo je, ali još nismo shvatili imamo li zube ili ne. Ako postoji barem jedno - nema pitanja, započnite povrće. Ako ne, što se rijetko događa, pričekajte malo više. Za početak probnog hranjenja - kako će naše dijete općenito reagirati na povrće. Kuhanje povrća. Prvi dan nudimo 30-50 g, na drugom - dva puta više. Ako je sve normalno, idite na juhu od povrća ili pire od povrća i, postepeno povećavajući dozu, zamijenite jedan od hrane sa povrćem.

Recept: POVRĆA BROWN

Krumpir + mrkva + luk + kupus: sitno sjeckani, natočeni kipućom vodom, prekriven poklopcem i kuhano dok ne kuhamo. Procijedite kroz gazu, ponovo kuhajte i ulijte u bočicu. Udio, grubo, je kako slijedi: 50 g povrća s 100 ml vode.

Recept: POVRĆA PURINA

Izrežite različito povrće, dodajte malo kipuće vode i gulaš; kao kipuću vodu dodajte kipuću vodu. Spremni za jesti vruće povrće obrišite kroz sito, dodajte vruće mlijeko i prstohvat soli. Dobro pobijedite i ponesite kuhati. U gotovoj posudi dodajte biljno ulje. Povrće - 100 g (krumpir - ne manje od 20 g); mlijeko - 25 g; biljno ulje - 3 g

 • Za dva do tri tjedna hranimo povrće za jelo (juha ili pire od krumpira, a ne temeljno), a zatim, analogno s povrćem, kušamo meso - kuhamo juhu ne u vodi, već u mesnim mlitima (idealno pile). Ako nema problema, dodajte ugojeno meso izravno u juhu, nakon još nekoliko dana, opet izravno u juhu - kuhani žumanjak kokošjeg jaja - prvo 1/5 dijela, a zatim više. U svakom slučaju, prije dobi od jedne godine više od polovice žumance nije potrebno.
 • Sad o plodu. Dat ćemo im na dan kad vidimo prvi zub "proklyunuvshuyusya". A ako se ovaj zub pronađe do šest mjeseci, to ćemo je tolerirati. Uopće nije potrebno započeti s sokovima - voćni sirovi ili meso pečene jabuke nisu gore. Sokovi i voćni sirovi ne zamjenjuju glavnu hranu, oni se dodaju, nakon što su hranjeni s formulom dojke ili mlijeka.
 • U dobi od devet mjeseci, tri hranjenja potpuno su zamijenjena komplementarnom hranom. Ponovite: jednom kefir + sir, jednom kašu, jednom juhu. Kashi - najrazličitije. Juhe - najrazličitije: u smislu sastava povrća i u obliku mesa, samo ne baš masti. Već jesmo i žumance, i biljno ulje. Pijemo sok - 30-50 g.
 • Što još može? U kefir i siru dodajte zgnječene kolačiće. Pire krumpir s mlijekom i ribanim mesom. Pečena jabuka. Krušne mrvice u juhu, i krušna kora i komad jabuke mogu se dati u ruci - sisati (grickati). Od 10 mjeseci možete kuhati juhu ne na mesu, već na riblju juhu.
 • Kako se nositi s glavnom hranom, koja je za 9-10 mjeseci izgleda prestala biti glavna? Jasno je da mislimo na mješavinu mlijeka i (ili) majčino mlijeko. Ako majka ima mlijeko, preporuča se hraniti bebu najmanje jednom godišnje. Nakon godinu dana, ona više nema poseban biološki smisao [3]. Visoka kvaliteta mliječne formule, koja u sastavu sigurno nije gora od kravljeg mlijeka, sasvim je moguće odustati od dvije do tri godine.

Prilikom izrade "prehrambenih" testova i inovacija, zapamtite:

Naš glavni zadatak je da beba ostane zdrava, a stariji dijete, manje su opasni pokusi vezani uz prehranu.

Ali uvijek budite vrlo pažljivi s genetski nestandardnim proizvodima (sjetite se, u poglavlju "Trudnoća" - ono što baka nije jedila, a mi nismo potrebni). Djeca u obiteljima s niskim prihodima manje su vjerojatna da će se razboljeti, prvenstveno zato što im nedostaju sredstva za prekomorske delicije.

Dječja jetra jedan je od najslabijih organa, pa čak i kod potpuno zdravog i normalno razvijenog djeteta, konačno "dozrijeva" i postaje poput odrasle osobe negdje oko 12 godina. Bilo neprobavljene čestice (one koje uzrokuju alergije) treba neutralizirati i ukloniti iz tijela. I jetra igra važnu ulogu u tom procesu. Kako dijete raste, mnoge namirnice koje su prethodno uzrokovale najjače alergije počnu se normalno tolerirati - jetra sazrijeva. Bake kažu: "outgrown". Točno reći. Stoga, ako dijete ima simptome alergija čokolade, jagode ili soka od naranče (osip, svrbež, intestinalno uznemirenje pri normalnoj tjelesnoj temperaturi), to ne znači da je beba odvojena od dijela čokolade tijekom ostatka dana. Budite strpljivi. I ne gledaj okolo, žaleći: "Zašto je moguće za sve, ali moje je nemoguće?"

Bilo koji pedijatar zna: ponedjeljkom, djeca se bole više. Znaš li zašto? Zato što u nedjelju idu posjetiti svoje bake i, nažalost, obično uzimamo hranu kao mjeru ljubavi.

[1] Hypovitaminosis je bolest uzrokovana nedovoljnim unosom bilo kojeg vitamina.

[2] Sojina mješavina, kao što već znamo, koristi se u slučaju netolerancije na protein kravljeg mlijeka. Često, ali češće nego što bismo željeli, postoji još jedna verzija netolerancije - netolerancije na mliječni šećer (laktoza). Za takve situacije stvorene su mješavine niske laktoze i bez laktoze.

[3] Nedostatak biološkog značenja odražava činjenicu da prestanak hranjenja majčinim mlijekom ni na koji način ne utječe na rast i razvoj djeteta. Ipak, mnoge majke s velikim zadovoljstvom i dalje dugo hrane djecu, pronalazeći mnoge pogodnosti i prednosti (sve su pogodnosti i prednosti opisane u odjeljku o hranjenju na zahtjev).

Klub zarade "Što? Kako? Kada? "- raspravljamo o shemi uvođenja komplementarne hrane tijekom IV

Lure biti!

Nastavljamo temu hranjenja umjetnom hranom koju smo započeli u ovom članku.

Pitanje beba mamac nastaje s rubom o izvedbi djeteta od 6 mjeseci. Ako se prisjetimo gradacije sovjetske dječje hrane, iz ove dobi, "beba" će ući u kategoriju "mališana"!

I prosječna dob zupanja je ovdje, u području od šest mjeseci. Vrijeme je da se prilagodite "ljudskoj hrani" koju dijete, prije ili kasnije, mora naučiti koristiti. I oni "uče"!

Pokušat ćemo postići ono što smo već učinili i uvijek ćemo učiniti: sistematizirati iskustvo pedijatara, poznatih majki, teta. Odvojite pšenicu od pljeve, izradite ljuske i pokušajte savjetovati mlade majke koje ga željno traže na Internetu!

Malo je vjerojatno da se morate nositi s odraslim ujakima i ženama, koji imaju snack iz boce s bradavicom (to je, naravno, o subjektima u njihovom pravom umu i trezvenoj memoriji i koji nisu izgubili želju)!

Zato je mamac potreban, jedinstven je. Sumnje koje proizlaze iz ovog pitanja, uglavnom u terminima. Mommies često pitaju jedni druge na forumima, mučiti stranci pedijatri gotovo (i poznanici su prilično stvarni): "6 mjeseci je to prije ili kasnije"?

A kad su određeni za sebe s uvjetima, onda dolazi sljedeće logičko pitanje: "A što treba hraniti?"

Evo savjeta usmjerenih na hranjenje beba koje se hrane u bocama.

Iskreno, majke koje se umjetno hrane često osjećaju izrugivanje među agresivnim navijačima GW-a! Čini se da je to neka moderna moda, a umjetno ga hranjenje "nije u trendu"!

Tako siromašne majke opravdavaju YV! Kao, nismo krivi! I rijetko gdje se spominje da je kvalitetna mliječna formula ponekad mnogo puta bolja od mlijeka mučene, nervozne, pothranjene - pothranjene majke! A bebe koje se hrane kvalitetnom majčinom mamom trebaju još više mamac od svojih beba.

U slučajevima gdje "dobavljač" majčinog mlijeka jede monotonno, a ne sasvim točno. A hranjenje djeteta na IV može početi malo ranije nego kod dojenčeta. Zbog bolje prilagodbe gastrointestinalnog trakta, zbog obogaćivanja smjesa s dodatnim hranjivim tvarima.

Vrijeme uvođenja komplementarne hrane razlikuje se. Ovdje se kreće od 4 do 7,5 mjeseci. Ako se dijete redovito prikaže pedijatru, lako će dati odgovor: vaša je beba spremna za mamac ili je vrijedno čekati.

Je li kašu, ili ne kaša?

Dakle, došao je vaš "sat X" i čvrsto znate da beba treba nešto drugo, osim boce. Odlučite gdje početi!

Ovdje se savjeti konvergiraju: većina stručnjaka i iskusnih "hranitelja" (u pravilu, roditelji koji dolaze u drugi ili treći krug) preporučuju žitarice. Posude bez glutena. Što je "gluten", lako možete pronaći na webu i pametnim knjigama. Nuspojave su problemi s trbuščićem (nadutost, kolik) i alergijske reakcije.

Glavni triput bez glutena: riža, heljda, kukuruzni kašu. Započnite, kao i kod svih dodataka, s čajnom žlicom, postupno povećavajući se do punog dijela. Za žitarice je oko 200 ml.

Ali, dr. Komarovsky...

Dr. Komarovsky, poznati miljenik svih majki i vrsni stručnjak, preporučuje pokretanje mamaca fermentiranim mliječnim proizvodima.

Ovo je kefir i kurd. I najbolje od svega, napravljen kod kuće.

Ako nemate dovoljno strpljenja, uvjeta, vremena, možete naći dobru mliječnu kuhinju u dječjim klinikama i kupiti kefir tamo.

Izrada gotovog kefira već je jednostavnija od pojave kefirskih gljiva, ispunjavajući najveći dio kuhinjskog prostora.

Prednosti takvog početka hranjenja su kalcij, koji je od vitalnog značaja za tijelo da raste i dobre bakterije za trbuščić.

Dr. Komarovsky, glavni plus fermentiranog mlijeka na početku hranjenja, motivira blizina tih proizvoda u sastavu majčinog mlijeka ili mliječne formule. A to znači da je prilagodba jednostavnija.

Jedan "ali", sir prije 6 mjeseci stvara dodatni teret na bubrege, jer sadrži puno mliječnih proteina. Ali E.O. Komarovsky i ne preporučuje prerano hranjivu hranu. Prema njegovoj metodi, počnite hraniti kada dijete ima barem jedan zub.

Što je za ručak?

Prvo mjesto na ljestvici početka varanja podijeljeno je kašom i kiselim mlijekom. Nadalje, nešto složenije. Sporovi o vremenu uvođenja povrća, mesa, ribe, žumance ne smanjuju.

Pokušajmo sistematizirati približnu shemu uvođenja komplementarne hrane s umjetnom hranom za određene proizvode. Ovdje smo počeli dobi od 4,5 mjeseci; broj hranjenja 5.

Sve doze se daju pod uvjetom da je beba pokušala proizvode, kao što bi trebalo, počevši od malih dijelova.

Umjetno hranjenje

Dob /
mjeseci

Ujutro
hranjenje