Koji je pravi način i kada je najbolje administrirati prvu formulu za umjetno hranjene prerane bebe?

Bol

Većina pedijatara kaže da za bebe nema više zdrave hrane od majčino mlijeka, ali istodobno je za malog čovjeka vrlo važno dobiti druge proizvode.

Uvođenje novih proizvoda u prehranu bebe nije lako, morate obratiti pozornost na mnoge stvari, a ako govorimo o mrvicama, koje su rođene prerano, onda je to mnogo puta teže. U članku ćete saznati koja pravila koja će se slijediti prilikom uvođenja komplementarne hrane preuranjenoj bebi.

Indikacije i kontraindikacije za prvo hranjenje djeteta

Nemoguće je nedvosmisleno reći da jednom kad dijete stari 6 mjeseci, potrebno je započeti s primjenom dodataka. Tijelo preranih dojenčadi je individualno, a njena razina razvoja također se može razlikovati od druge djece u ovom dobu, stoga se nemoguće usredotočiti na pokazatelj vremena. Da bi se donijela odluka o tome hoće li uvesti mamac ili ne, trebao bi se temeljiti na tome kako se beba ponaša. Sljedeći znakovi upućuju na to da je beba već spremna za komplementarno hranjenje:

 1. mala gužva koja je već naučila sjediti i pokazivati ​​interes za hranom;
 2. već je rezao nekoliko zuba;
 3. beba pokušava žvakati na igračke, dude, itd.

Tu je i takva prešutna metoda izračuna dobi za hranjenje prerane bebe. Sve ovisi o tome kako je rano rođeno dijete. Ako je to mjesec dana, ovaj mjesec dodaje se djetetovoj dobi za hranjenje, ako se dodaju dva mjeseca, dva mjeseca i tako dalje.

Za prerane bebe, komplementarne hrane su dodatni izvor vitamina, koji im nedostaju u mineralnim tvarima. Stoga, dekacije povrća koje se razrjeđuju s kuhanom vodom, 3-5 kapi soka od jabuka, voćni kašu - neki pedijatri preporučuju se da uđu već u dobi od 4 mjeseca. Vrlo je važno pratiti kako će djetetovo tijelo reagirati na uvođenje novog proizvoda i, ako postoji negativna reakcija, odmah prestanite.

U tom slučaju, trebali biste početi hraniti u kasnijoj dobi i razmotrite sljedeće preporuke:

 • Prvi novi proizvodi za malog čovjeka trebali bi biti jela s jednim sastojkom, na primjer, rižina kaše, cvjetača cvjetača itd.
 • Ako postoji alergijska reakcija na novu komponentu u hrani, tada do potpunog nestanka znakova alergije nemoguće je eksperimentirati s novim proizvodima.
 • Ne morate teretiti tijelo djeteta koje pati od alergija, velikog broja novih sastojaka, dovoljno je ako se uvedete u jednu ili dvije vrste voća i povrća i dvije vrste žitarica prije jedne godine.
 • Držite dnevnik opažanja, gdje ćete označiti, što hraniti dijete, i što je njegova reakcija. Takvi će zapisi sigurno biti korisni u budućnosti.
 • Roditelji takvog djeteta trebali bi znati koja su hrana najosjetljivija i susreli ih se mnogo kasnije.
 • Davanje pokušaja novih proizvoda trebao bi biti na doručku, kako bi uvečer trebao razumjeti da li dijete ima reakciju na njih.

Kada uvesti hranu malom djetetu?

Taktiku hranjenja na umjetno hranjenje određuje liječnik, ali roditelji bi trebali biti vođeni u osnovnim pitanjima. To ovisi o težini s kojom je rođena novorođenčad. Ako je njezina težina bila veća od 2 kilograma, glavni izbornik djeteta sastojao se od majčinog mlijeka. Za dijete, čija je težina bila pri rođenju manje od dva kilograma u prehrani od prvog dana, bilo je dodatnih komponenti (fortifikatori s aditivima minerala, proteina, vitamina).

 1. Prva komplementarna hrana je dječja žitarica, obogaćena mineralima i vitaminima.
 2. Nakon što je beba kave trebala biti uvedena u povrće. Prednost treba dati lokalnim proizvodima, pa tikvice, cvjetače i mrkve - dovoljan popis proizvoda po prvi put.
 3. Voće. Red je stigao do prvih plodova, mogu biti kruška i zrela zelena jabuka. Ako dijete dobro odgovara na njih, možete mu dati bananu i breskvu.
 4. Sljedeći glavni proizvod kojeg dijete treba primiti jest meso, po mogućnosti industrijska proizvodnja (dosljednost takvih proizvoda je takva da se nezrelo dijete lakše asimilira i digestira). Obično dolazi do linije mesa u dobi od 8 mjeseci.
 5. Nemojte zaboraviti na ulja, prerano beba mora dobiti 1-2 čajne žličice biljnih ulja i maslac - 1 tsp.
 6. U najmanju ruku, daju se jaja i ne-masne ribe, a to se događa već u dobi od 9 mjeseci ili čak godinu dana.

Tablica proizvoda po djetetovoj dobi

Radi jasnoće stavili smo proizvode prema dobi djeteta, ali ne zaboravite da svatko ima pojedinačni organizam. Nemoguće je nedvosmisleno reći da je to jedini način da se pravilno orijentiraju kako dijete reagira na nove proizvode (da li dobro spava, ne djeluje, nema erupcije i uzrujane stolice) i, ovisno o tome, mijenjaju prehranu.

Osobitosti hranjenja preranih beba

Može biti teško opskrbljivati ​​laktaciju bebama, ali ako se beba rodi prerano, upoznavanje s novom hranom trebalo bi još pažljivije. S činjenicom da preuranjene bebe trebaju više hranjivih tvari da bi nadoknadile svoje vršnjake u razvoju, njihov probavni sustav sazrijeva duže od dojenčadi rođenih s pojmom.

Ključne preporuke

 • Prije uvođenja komplementarne hrane preporuča se hraniti bebu s majčinim mlijekom, a majčinska prehrana treba biti uravnotežena. Ako dojenje nije moguće za dijete, odabrana je posebna mješavina koja je dizajnirana za potrebe prerane bebe.
 • Najraniji dopušteni period komplementarne hrane je 4 mjeseca, iako su preporuke većine liječnika uvođenje novih proizvoda koji su stariji od 6 mjeseci.
 • Novi proizvod za prerano bebe dano je u manjim količinama nego kada se uvede u novu hranu kod punoljetnih beba.
 • Nakon komplementarnih jela, barem do 8 mjeseci starosti, preporuča se davati majčino mlijeko ili mješavinu tako da dijete pije novu hranu.
 • Prva hrana s preranošću obično je odabrana kašu, a zatim se dijete uvodi u povrtnu i plodnu kugu.
 • Ako je prerano beba bolesna, ima alergiju ili disbiju, bolje je pričekati malo s dodatnom hranom dok beba ne bude stabilna.

Kako izračunati doba uvođenja komplementarne hrane

Najbolje je odrediti dob u kojem bi se dijete trebalo upoznati sa novim proizvodima, na temelju nedostajućeg razdoblja sve do trenutka kada bi beba trebala rođati punopravno. Na primjer, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, za 6 mjeseci (dob, kada se preporuča započeti hranjenje punoljetnih beba), dodaje se mjesec, odnosno, prve poslove hrane za kućne ljubimce daju bebe u dobi od 7 mjeseci.

Ako se porođaj dogodio dva mjeseca ranije od očekivanog datuma, vrijedi čekati s mamcem do osam mjeseci.

U videu koju je priprema sindikat pedijatara Rusije, detaljno se opisuje kako pravilno hraniti bebu i u kojoj dobi je potrebno uvesti komplementarnu hranu.

Redoslijed uvođenja proizvoda

 • Prva kaša je poželjno odabrati heljde. Zatim se beba uvodi u rižu i kukuruzni kašu. One se kuhaju u vodi i razrjeđuju smjesom ili majčinim mlijekom.
 • Nakon što kafić kaša ponudi povrće koje bi trebalo biti lokalno. Najbolje je započeti biljnu hranu sa tikvicama i cvjetaču, a zatim ih dodati mrkve.
 • Kada je dijete hranilo dijete zamijenilo je kašu, a drugo - povrće, možete ući u voće, nadopunjavajući jedan od tih hranjenja. Obično počinju sa zelenim jabukama i kruškama, a ako ih se dobro podnosi, djeci dobivaju breskve, banane i šljive.
 • Sok se unosi u prehranu prerane bebe ne prije osam mjeseci. U početku se sok od jabuka daju malom djetetu, a zatim krušnom soku i mješavinom jabuke i krušnog soka, a zatim se postupno uvode u druge okuse.
 • Meso se pojavljuje u prehrani preranog djeteta u dobi od 8 mjeseci. Prvo, mali se tretira zečju i puretini, a zatim bebi nudimo teletinu i govedinu, a poslije njih svinjetina i piletina (bijelo meso). Često se meso u obliku pire krumpira dodaje u kašu ili za maslinovo povrće.
 • Kada je prerano dijete staro 8 i pol mjeseci, može kuhati juhe od povrća, u kojoj, osim povrća, dodati žitarice i biljno ulje. Takvo jelo je uključeno u treću hranu, tako da će u budućnosti postati večera.
 • Mliječni proizvodi trebali bi se pojaviti u prehrani preranog djeteta od 9-10 mjeseci. Crkve se uvode u dječju kefir i jogurt, zamjenjujući četvrto hranjenje. Također u ovom dobu, dijete se nudi sir, dodavanjem ga voća ili povrća.
 • Savjetujemo jajima da prerane bebe ne prije 9 mjeseci, ometajući malu količinu žumance u pire od povrća. Postupno, količina žumanjka raste sve dok dio ne postane 1/2 žumanjka.

Ribe se mogu dati od 10 mjeseci, 1-2 puta tjedno, zamjenjujući njezin meso. Prvo, mrvice nude bakalar i bakalar, nakon čega slijedi lignje, tuna i šupljina, kao i oslić, pollock i losos. Ribe su pečene ili kuhane, a zatim pire i napravljene od povrća.

Tablica uvođenja hranjenja po mjesecima

Dob u mjesecima

Počnite s 10 g i postupno povećajte udio do 150 g

Počnite s 10 g i postupno povećajte udio na 80 g

Počnite s 5 g i postupno povećajte udio na 50 g

1 g (oko 1/5 tsp)

3-5 g (od pola do pune tsp.)

Počnite s 10 ml i povećajte do 30 ml.

Počnite s 5 g i postupno povećavajte na 180-200 g

Počnite s 10 ml i postupno povećajte do 30 ml.

Značajke uvođenja komplementarne hrane za djecu sklona alergijama

Ako prerano dijete ima tendenciju alergijske reakcije, poznavanje hrane mamca prenosi se u kasnije razdoblje i uzima u obzir takve preporuke:

 • Počnite hraniti bebu jednim komponentnim jelima, na primjer, s kašom riže ili pire tikvice.
 • Novi proizvod se daje probati u jutarnjim satima, tako da do kraja dana treba primijetiti je li na njemu nastupila nuspojava.
 • Primjenjuje se najviše jedan novi proizvod tjedno.
 • Važno je voditi dnevnik u kojem se označavaju sva jela koja dijete diše, kao i zdravlje mrvica i reakcija na hranu.
 • Ako se pojavi alergijska reakcija, novi proizvodi se ne uvode sve dok se manifestacije ne nestanu.
 • Za alergijsko dijete mlađe od jednog, dovoljno je unijeti 1-2 porcije na jelovniku, 1-2 vrste povrća i voća, kao i jednu vrstu mesne hrane.
 • Važno je da mama unaprijed zna koja su namirnice najoštrije alergičnije i da ih beba uputi mnogo kasnije. Na primjer, uvod u izbornik preuranjenog alergijskog jajašca i riba pripada do jedne godine.

Mišljenje Komarovsky

Shema komplementarne hrane poznata pedijatara nešto se razlikuje od tradicionalnih preporuka. Komarovsky predlaže početak upoznavanja djeteta starijih od 6 mjeseci s kefir i sir, budući da su ti proizvodi više nalik majčinom mlijeku od žitarica i povrća.

Nakon uvođenja kefirnih mrvica pomiješanih s kravljim sirom na jelovnik, u sedam mjeseci starosti, popularni liječnik preporučuje uvođenje kaše kuhane u mlijeku u dječju prehranu. Nakon mjesec dana, bebi se može dati juha od povrća, a od 9 mjeseci, prema Komarovskom, vrijeme za komplementarno meso. Poznati liječnik savjetuje davanje ribe i žumance od 10 mjeseci. Pročitajte više o tome u članku o komplementarnoj hrani za Dr. Komarovsky.

Kako početi hraniti prerano dijete

Da biste odredili starost uvođenja novih proizvoda, potrebno je dodati broj mjeseci koji nisu dovoljno da se dijete rodi na vrijeme. Na primjer, djeca rođena 1 mjesec ranije mogu se početi susresti s njima mjesec dana kasnije. Dopunska hrana za prerane bebe mora se nadopuniti mlijekom.

Obično se preporuča započeti najkasnije 6 mjeseci. U rijetkim slučajevima govorimo o četveromjesečnoj djeci. Iz medicinskih razloga, dopušteno je uvesti zdravu hranu kada se umjetno hrani.

Približni početak upoznavanja s novom hranom:

 • Dojenje. Prve dodatke se ispituju 6 ​​mjeseci. Drugi - u 7 mjeseci., Treći - u 8 mjeseci. i četvrti - u 9-10 mjeseci.
 • Mješovita ili umjetna prehrana. Nova hrana se uvodi mjesec dana prije nego s grudima.

Posebnu pozornost treba posvetiti prehrani majki koje se brinu. Zahvaljujući majčinom mlijeku dijete dobiva sve vitamine i elemente u tragovima. Datum početka, naravno, određuje pedijatar. Nadzire razvoj, opće stanje i osobine djetetovog tijela. Važno je proći potrebne testove na vrijeme, proći pregled i potaknuti pravilan razvoj.

Kako se pripremiti

Otprilike 4-5 mjeseci, gušterača već aktivno radi, crijevna mikroflora pojavljuje se u crijevima, razvijaju se žvačni refleksi. Sve to omogućuje tijelu smireno opažati gustu hranu i dobro ga probaviti.

Glavni zadatak uvođenja komplementarne hrane jest konsolidirati vještine žvakanja, navikavanje na nove okuse, osposobljavanje probavnog trakta. Raste tijelo treba mnoge hranjive tvari koje nisu sadržane u dovoljnoj količini u majčinom mlijeku.

Vanjski znakovi spremnosti djeteta:

 • Dob od preko 6 mjeseci.
 • Pojava prvih zuba.
 • Pojava žvakanja.
 • Sposobnost sjesti
 • Prikaz emocija u odnosu na različite namirnice.
 • Adekvatan razvoj probavnog sustava i spremnost za percepciju debljih konzistencija hrane.

Preuranjeno dijete treba manji dio. Počnite nadopunjavati žitaricama, a zatim povrće i voće. Svaki obrok počinje s dodatkom, a završava majčinim mlijekom. Tako je probavni trakt lakše nositi se s nepoznatom hranom.

U slučaju nejasnoće, manifestacija alergije ili disbakterijusa, inovacije se suspendiraju sve dok se stanje ne poboljšava.

Redoslijed uvođenja proizvoda

Preurenzitet diktira svoje uvjete i načine poboljšanja zdravlja djece. Na primjer, dijeta se značajno razlikuje od uobičajene.

Značajke:

 • Počni bolje s kašu od heljde. Pripremljena je majčinim mlijekom, formulom ili vodom. Nakon što se naviknete na ponudu riže, a zatim kukuruznog brašna. Daju tijelu cink i željezo. Grinje se mlinu u mlinu za kavu ili se probijaju kroz sito. Nakon mjesec i pol dana dodajte kap biljnog ulja.
 • Vino povrće i pire krumpir pripremaju se od svježih zrelih plodova lokalnog rasta. Prvo povrće s kojim se dijete susreće tikvica. Onda je cvjetača i mrkva. Prvo ukopajte jedan sastojak, a zatim ponudite miješane recepte.
 • Nakon što je jedan od hranjenja potpuno zamijenjen kašom, a drugi s povrćem, preneseni su na voće. Nježna pirega se primjenjuje u malim obrocima i nadopunjuje jedan od obroka. U prioritetu, naravno, zelene jabuke i kruške. Oni ne uzrokuju alergije. Kruške mogu imati učinak učvršćivanja pa morate pažljivo pratiti stolicu. Slijedi breskve, šljive i banane.
 • Sokovi se pojavljuju na izborniku najranije osam mjeseci. Među prvim pićima oni nude jabuku, krušni nektar. Zatim su sokovi pomiješani. Svako poznanstvo počinje s 1 žličicom. Uz dobru prenosivost, upoznat s ostalim voćnim napitcima.
 • Pokušavaju poslužiti jela od mesa u dobi od 8 mjeseci. Meso zečeva i puretina najbolje se probavlja. Nakon nekog vremena uvode se teletina, govedina, svinjetina i perad. Obično meso kvasac pomiješano s povrćem ili dodano žitaricama. Optimalno, unosite dnevni unos do 3 grama po kilogramu težine.
 • Blisko 9 mjeseci počinju pripremati juhe od povrća. Kompliciraju ih žitarice, zelje i biljno ulje. Preporuča se dnevno služiti, tako da će kasnije treća hrana biti večera.
 • Hranidba mliječnih proizvoda postaje relevantna za prerane bebe tek 9-10 mjeseci. U četvrtoj hranidbi uključuju beba skim kefirchik, tekući jogurt, počevši od pola žličice. Nakon prilagodbe novom smjeru u hrani, dijete je spremno za hranu. Koza mlijeko bogata je proteinima koji se teško apsorbiraju, pa nema smisla uvođenjem prije jedne i pol godine.
 • Žumanjci od jajeta mogu se unijeti nakon mlijeka. Bolje je početi s prepelicama. Do 10 mjeseci probavni trakt probavlja male dijelove krumpira od povrća. Maksimalna dnevna stopa je polovica žumance.
 • Riba se može približiti 11 mjeseci. Dopušten je jednom tjedno i trebao bi biti poslužen umjesto mesa. Najupornije se djeca navikavaju na šlag i bakalar. Od njih vrijedi početi. Tada se nude krmača, tuna, šupljina, hake, pollock, losos. U pečenom ili kuhanom obliku, riblji dio se dodaje u pire od povrća.

Poznavanje svakog novog proizvoda počinje s minimalnim volumenom od 5-10 grama. Postupno 1 čajna žličica postaje poznati dio. Bliže do 12 mjeseci, kaša, povrće kave, kefir se konzumiraju za 180-200 g. Voće, meso - za 80-100 g.

Osnovna pravila kuhanja

Važno je pridržavati se određenog slijeda jela i strogo pratiti veličinu posluživanja. Nekontrolirano uvođenje komplementarne hrane na prerane bebe može dovesti do probavne smetnje i poricanja nove namirnice.

Jednostavna pravila pomažu roditeljima da se učinkovito uključe u razvoj preranog djeteta:

 • Prvi dijelovi trebaju biti samo nekoliko grama. Dio se povećava postupno i unutar mjesec dana dolazi do preporučenog dnevnog volumena.
 • Proizvodi se uvode zasebno. Tek nakon navikavanja nekoliko dana, ponuđena je sljedeća.
 • Najbolje vrijeme je prva polovica dana.
 • Majčino mlijeko je najbolja prehrana, pa je poželjno maženje djeteta što je dulje moguće.
 • Privucite isključivo hipoalergensku hranu. Majka koja njeguje je dužna pratiti njezinu prehranu i izbjegavati sumnjive sastojke u hrani.

Uz samo kuhanje novih dječjih jela, možete koristiti gotove proizvode. Veliki asortiman dječje hrane se nudi u gotovo svakoj trgovini. Morate pažljivo provjeriti rok trajanja i odabrati sastav prema dobi djeteta.

Značajke hranjenja djece koja su sklona alergijama

Sklonost alergijskim reakcijama nije razlog za odgađanje početka komplementarne hrane. Trebali biste jednostavno slušati preporuke liječnika i pomno pratiti reakciju djetetova tijela. Pediatric uvijek upozorava na moguće posljedice poremećaja prehrane i preporučuje sparing dijete.

Neka pravila hranjenja:

 • Pažljivo promatranje nekoliko dana nakon uvođenja novog proizvoda.
 • Postupno povećanje. Čuvanje dnevnika hrane.
 • Tijekom pogoršanja potrebno je ne samo isključiti proizvod koji sadrži alergen, nego i odgoditi poznavanje novih.
 • Iz prehrane se obično isključuje riba, žumance.

Ako ste alergični na protein krava, vaše dijete treba hranu s niskom laktozom ili soje. Ograničenje mliječne hrane dovodi do nedostataka mikronutrijenata. Osim toga, govedina je isključena. Sigurno u ovom slučaju su jela od purećeg mesa i mršavih svinjetina. Umjesto hrane od kiselog mlijeka, povrće se priprema za drugu mamac.

U djetinjstvu, mliječni derivati ​​uglavnom uzrokuju alergije. Do kraja 1 godine života može se izazvati voće, povrće, plodovi mora i žumance. Posebna značajka komplementarne hrane jest prepoznati opasne proizvode pravodobno i zamijeniti ih ekvivalentnim. Potrebno je za puni fizički i mentalni razvoj djeteta.

Prerano novorođenče zahtijeva veliku pažnju ne samo u odnosu na prehranu. Redovite inspekcije, cijepljenje, otvrdnjavanje, kupke za vodu i zrak pomažu mu da se pojačaju i dobiju na težini. Zdravi stil života majke, raznovrsna prehrana njezine hrane, pravi odmor doprinose obnovi zdravlja i jačanju živčanog sustava.

Shema uvođenja komplementarne hrane na prerano bebe na umjetno i dojenje

Nije potrebno žuriti hranom dojenčadi - majčino mlijeko u potpunosti pokriva potrebu za hranjivim tvarima do 6-7 mjeseci. Čak i kasnije, hranjene su prerane bebe, koje trebaju više vitamina i elemenata u tragovima. Pri rođenju imaju težinu do 2,5 kg, međutim često dolaze s vršnjacima tijekom dojenja ili mješovitog hranjenja.

Prerane bebe zahtijevaju naknadno hranjenje

Značajke probavnog sustava prerano rođene bebe

Povećanje težine od preuranjene bebe ne ide uvijek brzo. Sposobnost probavnog sustava da apsorbira hranjive tvari u takvoj djeci je ograničena, a reflekti usisavanja i gutanja slabo regulirani neformiranim živčanim sustavom.

Prerane bebe imaju smanjenu salivaciju i nisku sekreciju želučanog soka, nisku aktivnost crijevnih enzima. Vjerojatnije je da imaju disbakterijus, budući da je otpornost na djelovanje patogenih mikroorganizama praktički odsutna. Mama može pomoći mrvicama podešavanjem dojenja, jer joj mlijeko pomaže kolonizirati gastrointestinalni trakt s korisnim bakterijama.

Kada ponuditi komplementarne hrane preuranjenoj bebi?

Najranije dobi za prehranu preranih beba je 4 mjeseca, ali većina stručnjaka preporučuje da ne žure do 6 mjeseci. Izračunavanje spremnosti probavnog sustava određuje se prema vremenu rođenja. Ako je dijete rođeno mjesec dana ranije, prema standardnom vremenu prve hranidbe (6 mjeseci), plus još jednu. Kada je beba rođena sedam mjeseci, hrana se uvodi za 8 mjeseci, dodajući još dva standarda.

Pire od krumpira, sokova i žitarica nudi bebu u razdoblju kada je zdrav i ne planira cijepljenje. Preporučljivo je savjetovati se s pedijatrom koji će procijeniti dobitak na težini i podatke iz kliničkih ispitivanja. Uvođenje novih jela zahtijeva pridržavanje određenih pravila:

 • Vrijeme ranog hranjenja traje od 4 mjeseca, jer je u ovom trenutku gušterača uključena u probavni sustav, a crijeva su naseljena mikroflora, koja može probaviti ne samo mlijeko;
 • slijed prehrane: žitarice, povrće i voćni kaše, mliječni proizvodi, sokovi, bjelančevine;
 • prve doze - pola žličice, koja je poželjna ponuditi prije večere i pratiti stanje djeteta (ponašanje, stolica);
 • moguće je da će beba voljeti ponuđena jela, ali je zabranjeno zlostavljati i davati više nego prvi put;
 • Važno je mlijeko s mlijekom ili smjesom od najmanje 8 mjeseci.
Lure se uvodi u male dijelove tako da se djetetovo tijelo prilagođava.

Mamac za djecu s alergijama

Kada dijete ima disbakterijalnu, alergijsku manifestaciju, dodatak je odgođen na kasniji datum. Preuranjene bebe smiju isprobati jednoručni pire krumpir i žitarice bez okusa. Idealno riža riža, squash ili pire krumpir, pečena zelena jabuka. Samo jedan proizvod može ući tjedan dana, promatrajući probavu i reakciju kože djece.

Da biste analizirali reakcije preuranjenih beba na određenu hranu, trebali biste voditi dnevnik hrane. Do godine dijete je dovoljno alergično da isprobate dvije vrste žitarica, voće i povrće, 1 vrstu prehrambenog mesa. Jaja, riba, crveno povrće i voće dopušteni su nakon godinu dana.

Vrste i redoslijed hranjenja preranih beba

Svrha uvođenja komplementarne hrane - stvaranje novih navika ukusa i razvoj vještina žvakanja u starijoj djeci. Osim toga, kod šest mjeseci starosti, majčino mlijeko ne može zadovoljiti prehrambene potrebe dojenčadi. Spremnost za uvođenje žitarica, pire krumpira i drugih proizvoda u prehranu prerane bebe označena je sljedećim znakovima:

 • dob od 6 mjeseci;
 • zuba;
 • žvakanje kretanja djeteta kad udari u usta bradavice, teether;
 • sigurni sjedeći, sposobnost emocionalnog reagiranja na hranu;
 • zrelost gastrointestinalnog trakta, mogućnost upijanja male količine komplementarne hrane bez probavne smrti i alergijske reakcije.
Naravno da sjedeći neizravno ukazuju na spremnost djeteta da prihvati hranu za odrasle.

Prikorm prvog prioriteta - zobena kaša

Prvi mamac malog djeteta postaje hypoallergenic kaša - riža, heljda, kukuruz. Isprva je vrijedno upoznati ga s okusom heljde kuhane na povrću, mliječnom mlijeku ili vodi. Malo kasnije, uvedeni su kukuruz i riža, zahvaljujući kojoj će bebino tijelo nadopuniti opskrbu cinka i željeza.

Nakon 1-1,5 mjeseci jedan dio kaše može zamijeniti jedno hranjenje. Pripremite jelo od mljevene mrvice u mlinu za kavu ili nabavite žitarice koje treba razrijediti tekućinom. Nakon što mrvica probava jednostavne kikosti, vrijedi ih dodati maslac. To bi trebalo početi s 1 gram (na vrhu noža), povećavajući dozu do 4 grama dnevno.

Druga prioritetna hrana - hypoallergenic povrće i voće

Za povrtnu hranu treba odabrati samo svježe povrće uzgojeno u regiji prebivališta. Trebali biste početi s kuhanim cvjećarom, brokulom, tikvicama, pripremanjem jedne komponente od njih, a zatim miješanjem pire krumpira. U 8 mjeseci, djeca, poželjno je ponuditi krumpir, bundevu i mrkvu, pažljivo promatrajući reakciju (dio karotena u narančasto povrće može izazvati alergiju) (za više detalja u članku da je moguće jesti za dojenje beba na 8 mjeseci?). Od 9 mjeseci djeci se mogu ponuditi juhe u povrtnoj juhu. Oni dodaju žitarice, zelje, i prije posluživanja miješalica (jelo ne smije biti previše gusta). S vremenom juha zamjenjuje svakodnevno hranjenje.

Za 7-8 mjeseci, dozvoljeno je probati voće - zelene jabuke, banane, kruške (preporučujemo čitanje: koliko mjeseci možete dati bananu bebi i uvesti ga u dodatke?). Pažljivo se uvode u dijetu male alergijske osobe, uzimajući u obzir da kruške imaju učinak učvršćivanja. Polako jedno dojenje može biti zamijenjeno povrćem (voćna hrana). Do godine beba može probati bobice, šljive i marelice.

Lure treći red - meso i žumanjak

Dijetno meso se nudi bebi koja je postala jaka u 8-9 mjeseci. Preporučljivo je da ga probati u sljedećem redu: kunić, puretina, teletina, govedina, svinjetina, piletina. Neželjeno mljeveno meso se dodaje žitaricama ili pire krumpira. Počevši od ½ tsp, dio se podešava na 3 grama po 1 kg težine bebe.

Pileća jaja su alergeni, u početku je poželjno odabrati prepelicu. Njihovi žumance mogu se dodati u hranu od 7 mjeseci (vidi također: ispravan i koristan izbornik djeteta na 7 mjeseci dojenja). Pileće jaja se nude preranom bebu ne prije 10 mjeseci, miješajući žumanjak na glavno jelo. Do 1-1,2 godine, volumen je podešen na 1 žumanjak, nude sjeckani protein.

Kvasnja jaja s niskom razinom alergenosti pogodni su za hranjenje bebe

Lure četvrti red - mliječni proizvodi, ribe

Kefir, sir, domaći jogurt unosi se u prehranu djeteta od 9 mjeseci. U početku se ponudi malo (od ½ čajne žličice), postupno zamjenjujući jednokratnu hranu fermentiranim mliječnim proizvodom. Uvođenje krava i kozjeg mlijeka u prehranu prijevremenog djeteta se ne preporuča do 1,5 godine. Sadrži teško probavljive bjelančevine, pa se prvo razrijeđuje vodom.

Preporučljivo je razjasniti pedijatru adresu mliječne kuhinje, gdje pripremaju mliječne proizvode za bebe do godinu dana. Ako majka planira sami raditi, trebala bi uzeti samo pasterizirano mlijeko. U 10-12 mjeseci, bebu možete uvesti u tvrdi sir. Trebali biste odabrati nizozemski, ruski sorti ili meki Adyghe sirom bez oštrog mirisa i specifičnog okusa.

Adygea sir je savršen za datiranje djeteta s čvrstim mliječnim proizvodima.

Od 10-11 mjeseci prerano bebe se nude riba (1-2 puta tjedno). Treba pažljivo odabrati ribu, preferirajući osjetljive bijele sorte. Dijete ga može probati u ovom redoslijedu: šuga, šunka, šupljina, hake, pollock, losos. Ribu se može kuhati ili pečkati, zatim se slomiti i dodati u bočnu posudu.

Povrće i voćni sokovi

Do godine djeci se mogu ponuditi svježi sokovi kao dodatak jednom od hranjenja. Daju se ½ tsp, donoseći volumen na godinu do 100 ml. Počnite s sokom zelenih jabuka, šljiva, breskve, postupno ubrizgavajući mješovite sokove: breskve-kruške, mrkvu-jabuku i druge. Neželjeno je ponuditi sokove iz egzotičnog voća.

Tablica redoslijeda uvođenja komplementarne hrane

Vrijeme je da preranog uvođenja komplementarnih namirnica određuje individualno, na temelju zdravstvenog stanja, vrsta hranjenja (dojke, mješovita ili umjetni) i spremnost da isprobate nove jela dijete. "Nemojte kasno" s uvođenjem novih jela mladim roditeljima pomoći će stolu u optimalnom vremenu hranjenja:

Hranjenje prerano bebe na umjetno hranjenje

Poruka o prijenosu »Sat 13.11.2010. 19:21

Poruka shurka »Sub 13.11.2010 20:49

Poruka hackee »Mon Nov 15, 2010 12:00

mamac preuranjen

Poruka je nufria »Wed Dec 14, 2011 15:39

Poruka Olga Sokolova »Wed Dec 14, 2011 16:41

Poruka Liu "Mon Dec 19, 2011 09:51

Poruka na Irochka90_190381 »Ned svi 11, 2014 16:21

Poruka Tuu-Tikki_190971 »Pet Jul 18, 2014 10:32

Poruka Liu "Pet Jul 18, 2014 11:43

Hranjenje prerano bebe na umjetno hranjenje

Uvođenje komplementarne hrane na prerano dijete

Prije uvođenja dodataka trebali biste se pobrinuti za to da su ispunjeni potrebni uvjeti:

 • opće stanje djeteta je normalno, drugim riječima, dijete je zdravo;
 • povećanje tjelesne težine i visine u bebi zadovoljava standarde dobi;
 • Rezultati dijagnostičkih studija (kompletna krvna slika, urina, itd.) Su normalni.

Ne zaboravite da ne možete ući u mamac tijekom razdoblja cijepljenja ili akutnog razdoblja bolesti.

Prema preporukama UNICEF-a i WHO-a prva prehrana djece prve godine života uvedena je tijekom dojenja od 6 mjeseci, a kada je miješana ili umjetna - od 5 mjeseci. Prvo hranjenje u prerane bebe uvodi se na isti način kao i full-term bebe (plus ili minus dva tjedna). Saznajte pravila za uvođenje komplementarne hrane tijekom dojenja.

Osnovne preporuke za komplementarne hrane za prerane bebe

Dodavanje novih proizvoda u prehranu djeteta prve godine života vrsta je stresa njegovom tijelu, pa uvod zahtijeva određena pravila:

 • potrebno je početi hraniti s malim dijelovima, postupno povećavajući dozu;
 • hranom se daje samo jedna komponenta, tj. jedna vrsta proizvoda;
 • hranjenje je bolje ujutro;
 • nakon hranjenja, preporuča se hraniti majčino mlijeko ili formulu;
 • uvođenje komplementarne hrane treba započeti s hipoalergenskim proizvodima, osobito je potrebno zapamtiti roditelje koji pate od prehrambenih alergija.

U prijevremenim bebama, mamac se primjenjuje na isti način kao punopravno, međutim, prvi mamac je prasadi, a drugi je povrće ili voćni kaše. Ova razlika je zbog prisutnosti hipotrofije ili anemije u prerane bebe.

Prvo hranjenje na prerane bebe

Za razliku od djece koja su rođena na vrijeme, prva hranjenja prerane bebe počinju s kašom, po mogućnosti jednim komponentama i hipoalergenskim. Danas se na policama trgovina nalazi veliki asortiman industrijskih žitarica, koje se lako pripremiti i uzimaju u obzir sve kriterije za pravilno uravnoteženu kompoziciju.

Drugo hranjenje za prerane bebe

Druga hrana za prerane bebe uvedena je malo kasnije, u trajanju od 5-6 mjeseci, u obliku pere od voća ili povrća uz dodavanje nekoliko kapi biljnog ulja. Pediatri preporučuju davanje onih pire krumpira industrijske proizvodnje, koji su pripremljeni prema svim pravilima, imaju uravnotežen sastav i uzimaju u obzir sve potrebe djetetova tijela.

Počinjanje ulaska u drugi mamac potrebno je s jednim komponentama kave, postupno povećavajući raznolikost prehrane.

Za razliku od pire sokovi dobivaju se malo kasnije. Moramo početi is malim iznosom. Bolje je koristiti plodove zelene boje, jednokomponentne.

Treća lure prerane bebe

Treći dodatak je fermentirani mliječni proizvodi. Oni se uvode u prehranu djeteta u 8-9 mjeseci i mogu zamijeniti jedan hranjenje tijekom dana, u pravilu, snack ili ručak.

Cijelo kravlje ili kozje mlijeko nije preporučljivo za djecu u prvoj godini života. To se posebno odnosi na prerane bebe! Kravlje mlijeko unosi se u djetetovu prehranu nakon godinu dana, prvo u razrijeđenom obliku od 2: 1, mlijeko prvo mora kuhati.

Mliječni proizvodi najbolje se kupuju u specijaliziranim mliječnim kuhinjama, gdje se poštuju sve tehnologije za pripremu proizvoda prema zahtjevima sanitarnih institucija.

Meso i riblji proizvodi uvedeni su kasnije. U pravilu, počinju uvoditi meso iz hipoalergenskih sorti (pileća prsa, puretina, teletina, kunić). Malo kasnije, dijete može probati ostatke (jetra, srce) i niske masnoće riba.

Tablice za unos dodatnih hranjenja za prerane bebe

Lure prerane bebe

Umjetna ili mješovita prehrana

Tablica uvođenja komplementarne hrane za prerane bebe

Lure prerane bebe

Bebe se potiču da počnu predstavljati mamac od šest mjeseci. Do ove dobi, bebe dobivaju sve što im je potrebno s majčinim mlijekom. Premature bebe, ako dobiju majčino mlijeko, počinju mamiti još kasnije.

O probavnom sustavu prerane bebe

Prerano bebe polako dobivaju težinu. Hranjive tvari slabo su apsorbirane, a zbog neformiranog živčanog sustava, reflekti za usisavanje i gutanje su poremećeni. Također je vrijedno spomenuti slabu sekreciju sline i želučanog soka i nisku aktivnost enzima u crijevima. Često ta djeca pate od disbioze, jer tijelo ne odupire učincima patogena. Vrlo važnu ulogu igra majčino mlijeko koje kolonizira gastrointestinalni trakt bebe s neophodnim i korisnim mikroorganizmima.

Učestalost hranjenja preranog beba ovisi o stanju zdravlja i razvoja. Vrlo je važno da beba dobije majčino mlijeko i kolostrum. Čak i ako nije moguće dojiti, mama može izraziti i hraniti bočicu. Ako se nije moguće hraniti majčinim mlijekom, liječnik propisuje posebnu dojenčad za bebu.

Početak hranjenja

Možete početi hraniti prerano bebu ne prije 4 mjeseca,

ali liječnici preporučuju hranu barem pola godine kada je probavni sustav zrela i bit će spreman uzeti novi obrok. Izračunajte vrijeme početka uvođenja komplementarne hrane, dodajući općeprihvaćenu dob od 6 mjeseci vremena koje je dijete trebalo provesti u maternici. Dakle, ako se dijete rodi osam mjeseci, preporučuje se da ga započne hraniti u dobi od 7 mjeseci, sedmomjesečno dijete u osam i tako dalje.

Početak komplementarne hrane ne bi se trebao podudarati s preventivnim cijepljenjem. Beba treba biti zdrava i pregledati liječnik. Uvođenje prve hranidbe mora ispunjavati sljedeće uvjete:

Dijete mora biti najmanje 4 mjeseca. Do tog vremena crijeva se koloniziraju pomoću korisne mikroflore potrebne za probavu složenijih hranjivih tvari, a gušterača počinje raditi;

Počnite mame nedonoščadi se preporučuje sa žitaricama, a zatim je ušao povrća i voća kaše, nakon mliječnih proizvoda, sokova i onda, i samo onda mesnih i ribljih jela;

Svaka nova vrsta komplementarne hrane trebala bi započeti s malim dozama (pola žličice), a najbolje od svega ujutro ili prije večere, tako da možete vidjeti moguće reakcije na novi proizvod;

Prvi put morate dati dodatnu hranu strogo prema normama, čak i ako je dijete stvarno volio proizvod i on traži više;

Nakon komplementarnog hranjenja, vrlo je važno pričvrstiti bebu na dojku ili dati smjesu, tako da se nova hrana bolje apsorbira. Preporuča se to do dobi od 8 mjeseci;

Osobitosti završetka alergije

Ako dijete često ima disbakterijus ili alergiju, mamac treba odgoditi. Ova djeca trebaju početi s mamcem od jednokomponentnih pire i žitarice bez aditiva, kao što su riža kaša, od tikvica ili pire krumpir, pečene jabuke. Možete dodati nove proizvode samo tjedan dana nakon prethodnih. Mama treba pažljivo pratiti sve moguće probavne reakcije i manifestacije kože i zabilježiti ih u dnevniku hrane. Ako dijete pati od alergija, do godinu dana dovoljno je za njega da uđe u prehranu nekoliko žitarica, voća i povrća, kao i jednog mesa od mesa. Jaja, riba, crveno voće i povrće mogu početi regalirati nakon godinu dana.

Je li dijete spremno za hranjenje?

Kada dijete dosegne šest mjeseci starosti, počinje nedostajati hranjive tvari u majčinom mlijeku. Da biste nadoknadili svoj broj, počnite uvoditi komplementarne hrane. Kao i komplementarna hrana pomaže oblikovati preferencije okusa i pridonosi razvoju refleksa žvakanja. Shvatite da je dijete spremno za uzimanje nove hrane može biti na sljedećim osnovama:

Dosezanje dobi od šest mjeseci;

Dijete ima nekoliko zuba;

Dijete počinje žvakati dud ili igračku;

Dječak može sjesti, počne pokazati zanimanje za hranu;

Dijete je dobro asimiliralo male dijelove nove hrane bez negativne reakcije na nju.

Zobena kaša

Prvo jelo u hranjenju prerane bebe trebao bi biti kašica od žitarica. Smetnje su potrebne hipoalergenskim žitaricama. Bolje za početak heljde, a zatim unesite kukuruz, i nakon - riža i zobena kaša. Kada traje oko jedan i pol mjeseci, jedno hranjenje će biti zamijenjeno kašom. Gotovo žitarice mogu se kupiti u trgovini ili se kuhati od žitarica na zemlji. Nakon nekog vremena maslac je dodan u kašu, počevši od sitnog komada, dostižući dnevnu dozu od oko 4 grama.

Mlijeko kašu za mamac preporučuje se nakon 9 mjeseci.

Pear od povrća i voća

Proizvodi druge hranidbe su povrće i voće. Preporuča se da se povrće izvuče iz pire od cvjetača, krumpira, tikvica. Pripremljeni krumpir mora prvo biti jednokomponentan, a nakon toga naučiti reakciju hrane na svaki od povrća, možete početi kušati jela s više sastojaka. Bundeve i mrkve trebaju biti ponuđene djetetu najranije 8 mjeseci, budući da je moguća alergija na karotenu.

Po dolasku u dob od 7 mjeseci, možete početi pažljivo ući u voće, kao što su jabuke, banane, kruške. U slučaju krušaka, morate se sjetiti da su priloženi. Bliže dobi, možete početi ulaziti u bobice, šljive i marelice.

Dakle, mamac povrća ili voća tijekom vremena može zamijeniti drugu hranu.

Sokovi u prehrani

Svježi sokovi se pojavljuju u prehrani djeteta na 9 mjeseci. Ponuđeni su kao dodatak prehrani, počinju davati pola žličice, a do godine volumen dijela dosegne 100 ml. Najbolje mjesto za početak je sok od zelene jabuke, šljive, breskve. Kasnije su uvedeni miješani sokovi iz nekoliko komponenti. Nakon godinu dana možete početi kušati sok od tropskog voća.

Bliže do 8 mjeseci možete unijeti juhu u juhu od povrća sa žitaricama i zelenjem u hranu. Takva juha je usitnjena u miješalici kaše, a s vremenom postaje zamjena za sljedeću hranidbu, obično svakodnevno.

Mliječni proizvodi

Treći dodatak je uveden nakon 9 mjeseci. Rezan sir, kefir i jogurt dodaju se u preuranjenu bebu izbornika. Počnite se izvući iz pola žličice, postupno dovodeći do cijelog dijela, koji će zamijeniti jedan od hranjenja, obično večer. Bolje je kušati kravlje i kozje mlijeko nakon šest mjeseci, jer su proteini u svom sastavu slabo probavljeni. Proizvodi od kiselog mlijeka trebaju biti kuhani od pasteriziranog mlijeka ili u mliječnoj kuhinji.

Bliže godini možete iskušati tvrdi sir koji nema oštar miris i imat ćete osjetljiv okus, na primjer, ruski, nizozemski ili Adygei.

Meso i riba

Četvrta linija komplementarne hrane je meso i riba. Meso se može davati nakon 8 mjeseci. Prvo, bolje je probati zečje i pureće meso, zatim teletinu i govedinu, zatim svinjetinu i piletinu. Pire od mesa obično se dodaje u kašu ili pire od povrća. Početna doza mesnih proizvoda je pola žličice. Volumen punog dijela trebao bi biti oko 3 g po 1 kg tjelesne težine.

Riba se preporučuje nakon 10 mjeseci. Prednost treba dati bijelim vrstama riba, ali se treba konzumirati najviše dvaput tjedno. Ribu je kuhano ili pečeno, a zatim zgnječeno i pomiješano s kašom ili pire od povrća.

Počevši od 7 mjeseci, preporuča se dodavanje žumanjka jajeta od prepelice u hranu. Nakon 10 mjeseci, prerane bebe pažljivo se injektiraju s kokošjim jajima, što je često alergiju. Četvrtina žumanjaka pomiješana je s glavnim jelima, nakon godinu dana možete dati cijeli žumanjak i ponuditi bjelančevine.

Pretplatite se na "Baby Feeding" na YouTubeu!

Shema hranjenja u tablicama

Vrijeme uvođenja komplementarne hrane ovisi o stanju zdravlja, vrsti hranjenja, spremnosti i interesu djeteta da jede. U sljedećoj tablici prikazana je optimalna dob prerane bebe za početak hranjenja

Prije nego što počnete hraniti, najbolje je otići na konzultacije s pedijatrom. Preporučit će proizvode i pravilan slijed njihova uvođenja u prehranu, ovisno o zdravstvenom stanju djeteta. Dakle, sa smanjenim hemoglobinom, prva stvar na jelovniku jest meso, a ne žitarice i povrće. A ako dijete polako dobije težinu, onda je poželjno davati prednost fermentiranim mliječnim proizvodima. Također, liječnik će pomoći, ako je potrebno, stvoriti pojedinačni stol komplementarne hrane.

Mišljenja liječnika o početku mamca

Pedijatri se ne slažu oko vremena početka hranjenja preranih beba. Neki kažu da je vrijedno početi mamiti nakon 4 mjeseca, jer djeci nedostaju hranjivim tvarima kojima su potrebni kako bi se ispravno razvili. Ali nisu sva djeca spremna uzeti novi obrok u tako ranoj dobi.

Poznati ukrajinski pedijatar, dr. Komarovsky, preporučuje da počnu hraniti u dobi od šest mjeseci s fermentiranim mliječnim proizvodima. Mjesec dana kasnije, možete unijeti mlijeko kašu, povrće i juhe se dodaju za 9 mjeseci, low-fat mesa se dodaju za 10 mjeseci, a riba i žumanjak su bliže godini.

Kako bi se utvrdilo je li dodatak pravilno i učinkovito primijenjen, potrebno je svakog mjeseca pratiti dobitak težine, kao i proći testove koje je propisao liječnik. Ako sve udovoljava standardima, dijete će uskoro prestati biti različito od svojih vršnjaka.

U djece, "žurba" mamac počinje s kašom

Uvođenje komplementarne hrane za dojenčad nije lako. A ako je beba rođena prerano, to dodatno komplicira zadatak.

Teškoća je u tome što prerane bebe trebaju hranjive tvari više od punog roka!

Dijete, koje nije obaviješteno o propisanoj 9 mjeseci, nije imalo vremena sazrijeti i akumulirati rezerve proteina, potkožnog masnog tkiva, ugljikohidrata i vitamina. Dodatna hrana je potrebna za takvu djecu kako bi se popunila nedostatak energije i hranjivih tvari. No, gastrointestinalni trakt preuranjenog djeteta obično postaje dulji od djeteta u punom roku.

Tako se ispostavlja dilema: potrebno je uvesti laktaciju, ali dijete ne može naučiti novu hranu.

Prije nego što se uvede komplementarno hranjenje, preporučljivo je hraniti bebu majčinim mlijekom, a majka mora biti uravnotežena i potpuno hranjena kako bi dijete davalo sve što je potrebno. Ako dojenje nije moguće, treba koristiti mješavine - posebne za preuranjene bebe.

Dijete mora voljeti kašu!

Osnovne preporuke za prikorma:

 • Najraniji uvođenje komplementarne hrane je od 4 mjeseca. Do ove dobi, gušterača počinje funkcionirati, potrebna mikroflora za probavu pojavljuje se u crijevima, formiraju se refleksi, što će omogućiti da se guši gustom hranom.
 • Novi proizvodi dani su u manjim količinama od punoljetnih beba.
 • Nakon komplementarnog hranjenja svakako morate hraniti majčinim mlijekom ili posebnom smjesom najmanje 8 mjeseci.
 • Žudnja početi s žitaricama, a zatim - pire povrće, voće, i mnogo kasnije ubrizgava voćni sok.
 • Ponekad s uvođenjem komplementarne hrane, bolje je čekati ako dijete ima teški oblik disbakterijusa, alergije, bolesti ili je cijepljen.

Shema za izračun djetetove spremnosti za komplementarno hranjenje je kako slijedi: ako je dijete rođeno mjesec dana ranije, zatim 6 mjeseci plus 1 mjesec plus, tada će probavni sustav zrasti za 7 mjeseci. Ako ste rođeni 2 mjeseca prije, optimalno je početi hraniti sa 8 mjeseci. Sve se to odnosi na djecu koja normalno dobivaju težinu, rastu, održavaju interval između hranjenja bez ikakvih problema.

U prijevremenim bebama, izlučivanje želučanog soka se smanjuje i ima malo enzima za probavu u crijevu. Takve bebe imaju veću vjerojatnost da će patiti od disbakterijusa zbog niske otpornosti na tijelo. Međutim, od šest mjeseci života, mogućnosti gastrointestinalnog trakta su uvelike povećane, a dijete se može nositi s sve više i više nove hrane.

Zobena kaša - prvi mamac

Za prerane bebe počinjemo hraniti s kašu od heljde. Razrijeđena je u majčinom mlijeku, u smjesi, a ponekad jednostavno u vodi. Kasnije, nekoliko tjedana kasnije uvode se riža i kukuruzni kašu. Ovaj dodatak osigurava željezo i cink u tijelu. Postupno se dio porovine povećava i zamjenjuje 1 hranjenje.

Povrće - druga mamac

Nakon što se beba koristi za žitarice, počinje davati juhu od povrća i povrće. Svi proizvodi moraju biti lokalni, izbjegavajte egzotično povrće i voće. Bolje je započeti s cvjetača, a zatim unijeti tikvice, mrkve. Postupno povećajte veličinu povrća za posluživanje kako biste zamijenili drugu hranidbu.

Uvesti bebu s voćem u 6,5-7 mjeseci

Pire od voća. Polazeći od 6,5-7 mjeseci, polako možete uvesti plodnu kugu, nadopunjavajući jedan od stalnih hranjenja. Vrlo je važno uzeti u obzir alergenost proizvoda. Ako je beba alergična, tada je uvođenje voća u prehranu bolje odgoditi do 10 mjeseci.

 • Hypoallergenic su zelene jabuke i kruške.
 • Prosječna alergenost breskve, banane, šljive.

Sok. Kao dodatak jednom od hranjenja, od 8 mjeseci dozvoljeno je dati sok. Potrebno je započeti s pola žličice, postupno dovođenjem na 60 ml. Do godine maksimalna doza može biti 100 ml soka.

Prvi sok s kojim se beba uvodi treba biti soka od jabuka. Tada - kruška, jabuka, jabuka i marelica, itd.

Svaki novi sok počinje davati pola žličice, pažljivo pratiti reakciju djeteta. Sokovi pomažu u poboljšanju probave, potiču proizvodnju enzima. Ali hranjiva vrijednost sokova je mala, stoga nemojte žuriti dati svoje dijete prerano.

Meso. Od 8 mjeseci možete dati meso za bebe. Pokušajte u ovom slijedu: kunić, puretina, teletina, govedina, svinjetina, bijelo meso od piletine. Obično se mamac mesa pomiješa s kašom ili povrtnim kašom, a dodatno je već uvedeni proizvod. Polazeći od male i namještene na 3 grama po kilogramu težine djeteta.

Juha od povrća - treća mamac

Od 8,5 mjeseci, beba može napraviti juhu od povrća. Pripremite ga u povrću s dodatkom žitarica, biljnog ulja. S vremenom, juha od povrća treba zamijeniti treću hranidbu.

Fermentirani mliječni proizvodi - četvrti mamac

Od 9-10 mjeseci, uveo je bebe kefir, jogurt. Postupno kefir s korom zamjenjuje četvrto hranjenje. Od istog doba počinju uvoditi sir u malim obrocima. Također ne zamjenjuje punu hranu, već se miješa u već uvedenu krušku povrću ili voćku po stopi od 3 grama po kilogramu težine djeteta.

Žumanjak. Ako je potrebno, žumanjak jajeta za prepelice može se pomiješati s pireom od 6 mjeseci, ali sigurno će čekati do 9 mjeseci. Ako beba ima tendenciju alergije, bolje je dati ovaj proizvod od 10-11 mjeseci. Počnite s mrvicama, ometajući pire od povrća, i postupno dovesti do pola žumanjka.

Riba. Od 10 mjeseci počnu mijenjati meso s ribom, ali ne više od 1-2 puta tjedno. Riba je uvedena u sljedećem slijedu: zander, bakalar, krdo, saury, tuna, hake, losos, pollock. Kuhana ili pečena riba je uzgojen u pire od krumpira i pomiješana u jednom od hranjenja.

Prije nego što odlučite uvesti novu hranu komplementarne hrane u dijeti bebe, pokušajte se posavjetovati s pedijatrom. Bez stručnih savjeta, teško je vidjeti sve pojedinačne karakteristike rasta i razvoja preranog djeteta. Ako dijete ne dobiva dobro, mogu poslije kaše obavijestiti otići u kefir. Ako pronađete anemiju, preporučujemo vam da date meso prije žitarica i povrća.

Tablica uvođenja komplementarne hrane za prerane bebe

Priroda je unaprijed odredila da žena rodi kroz prirodno.

Svetlana Ryzhenkova Larisa Avsyukevich 05/09/2015 17330

Kolači i kolačići nisu prikladni za dječju hranu. I ovdje.

Natalya Goddaze 10/16/2015

Pažljivo ste pripremili za koncepciju djeteta: svi su prošli.

Anna Troitskaya 15/06/2015 15254

Radost majčinstva često je zasjenjena neugodnim promjenama u.

Lady Summer 16/07/2015

komentari powered by HyperComments

Lure prerane bebe

Laku preranu bebu, kao i bebe sklone alergijama, ima nekoliko značajki. Redoslijed i vrijeme uvođenja proizvoda za tu djecu odabiru se pojedinačno, uzimajući u obzir osobitosti zdravlja djeteta.

Dopunska hrana za prerano dijete je izvor dodatnih vitamina i minerala. Stoga, od dobi od dva mjeseca preporučujemo djeci da se sok od sokova i povrća razrijede vodom. Preporučljivo je uvesti mamac s 3-5 kapi, postupno povećavajući dnevnu stopu. Najprikladnije sokove jabuke, trešnje, ribizle i kruške. Za 3 mjeseca možete početi davati voćne puree, počevši od pola žličice i postupno dovezujete količinu potrebne količine. U tom slučaju, svakako pratite reakciju djeteta na uvođenje novog proizvoda.

U 4 mjeseca, prijevremena djeca počinju ubrizgavati žumanjak jajeta, nabijene dojenačkom formulom ili majčinim mlijekom. Za to su najprikladnija kvasna jaja jer oni ne uzrokuju alergijske reakcije. Također u ovom dobu, možete dati djetetu malu količinu sir, počevši od 10g i postupno donosi na 50g. Od 4 mjeseca, pedijatri preporučuju uvođenje riže, heljde, kukuruza u kašu i od pet mjeseci pire od povrća. Prerane bebe imaju tendenciju razviti anemiju. Za prevenciju, od 5 mjeseci možete voziti kruh od mesa u dijetu (ne više od 10 g dnevno), za 7 mjeseci postupno povećavajući udio.

Od 8 mjeseci do hrane prerane bebe možete dodati krekere, kekse, kruh i juhe na juhu od povrća.

Od 9 mjeseci, prerane bebe mogu koristiti kefir i ostale mliječne proizvode, koje se mogu zamijeniti dojenjem ili suhom formulom. Roditelji trebaju obratiti posebnu pozornost na reakciju preuranjenog djeteta na novu hranu u prehrani. Ako dijete ne jede dobro, potrebno je kontaktirati pedijatra kako bi otkrio razlog nedostatka apetita.

Djeca koja su sklona alergijskim reakcijama trebaju dobiti dopunsku hranu kasnije od drugih beba. Majka djeteta takve bebe treba slijediti hipoalergensku prehranu ili koristiti posebnu terapijsku smjesu za djecu s alergijama. Do 6 mjeseci, bebe koje su sklone alergijama općenito se ne preporučuju da daju bilo koji drugi prehrambeni proizvod osim suhog mlijeka ili majčinog mlijeka.

Kako biste pravilno dopustili ovu djecu i donijeli prednosti, trebali biste se sjetiti brojnih važnih pravila: - trebali biste početi hraniti s monokomponentnim proizvodima: riža, kaša ili povrće, - bolje je hraniti dijete ujutro da biste vidjeli reakciju dječjeg organizma ; - ne treba davati više od jednog novog proizvoda tjedno - majka alergijskog djeteta treba voditi poseban dnevnik u kojem će bilježiti dnevni izbornik djeteta i odgovor tijela na određeni proizvod; tijekom druge bolesti - djeca bez alergije u dobi od 1 godine trebaju jesti 1-2 vrste žitarica, 1-2 vrste voća i povrća, 1 vrstu mesa;

- važno je znati popis proizvoda koji mogu izazvati alergijsku reakciju: čokoladu, citruse, soje, ribu, orašaste plodove, mlijeko, med, jaja, rajčice, jagode i morske plodove.