Savjeti za pravilno uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom od 3 mjeseca

Bol

Čini se da majka, sa svim željama, ne može hraniti bebu majčinskim mlijekom i on je na umjetnom hranjenju. U ovom trenutku postoji mnogo prilagođenih mliječnih formula. Iako su sada dobre i visoke kvalitete, ali se događa da kiddies nemaju dovoljno hranjivih tvari, a oni početi uvoditi komplementarne hrane već 3 mjeseca.

Ovaj članak govori o tome kako se pravilno hraniti i koja hrana može biti uključena u prehranu bebe za 3 mjeseca.

Indikacije za primjenu

Dijete u dobi od 3 mjeseca uvedeno je u hranu za odrasle samo prema svjedočanstvu pedijatra.

Kada je to potrebno?

 • Potrebno je uvesti bilo kakvo izlijevanje ako je djetetova tjelesna težina nakon rođenja povećana najmanje dvaput. Ako je dijete rođeno ispred vremena, težina bi se trebala povećati najmanje tri puta.
 • Ako je beba rođena s puno težine, a istodobno dobiva dobru težinu, možete dodati dodatke jer hranjivi sastojci dobiveni iz smjese neće biti dovoljni za normalno funkcioniranje.
 • Nemogućnost odabira mješavine. Iako u suvremenom svijetu postoji veliki izbor prilagođenih smjesa, nije uvijek moguće odabrati pravu za dijete. Dijete ima česte alergije, a ne dobiva na težini.
 • Loša financijska situacija roditelja. Postoje takve situacije kada roditelji jednostavno ne mogu kupiti prilagođenu smjesu za bebu i početi hraniti bebu kravljim mlijekom. U tom slučaju možete prethodno unijeti feed.

Moguće poteškoće

Uz uvođenje komplementarne hrane u tako ranoj dobi može doći do velikog broja poteškoća. Najčešći problemi s stolicom u bebi. Mogu promijeniti boju i karakter. I također postoji konstipacija koja će donijeti snažnu nelagodu za dijete. Osim toga, postoje slučajevi alergije, regurgitacije, pa čak i povraćanje. Također, uvođenjem komplementarne hrane u roku od 3 mjeseca dijete može odbiti jesti.

Važno je zapamtiti da se ne preporuča početak uvođenja novih proizvoda bebi na 3 mjeseca. Ovdje je potrebno donijeti odluke zajedno s pedijatrom. Liječnik će savjetovati gdje početi hraniti u određenom slučaju.

Nakon što su majka i stručnjak postigli zajedničko mišljenje na području poznanstva s novom hranom. Potrebno je odabrati povoljan period za uvođenje komplementarne hrane.

Osnovna pravila

  Na početku uvođenja komplementarne hrane dijete mora biti zdravo.
 1. Dijete u tom razdoblju ne smije biti cijepljeno.
 2. Lure se uvede, u pravilu, u jutarnjoj hrani. Potrebno je započeti s malom dozom i postupno povećavati. Također morate paziti na bebu i promatrati reakciju na novi proizvod.
 3. Dijete od 3 mjeseca mora biti ponuđeno u homogenoj tekućoj konzistenciji. Budući da dijete nema vještine za žvakanje.
 4. Za nadopunu morate koristiti samo svježe i dokazane proizvode.
 5. Temperatura hrane koja se nudi mora biti topla i ne nadražujuća.
 6. Vodite vodu tijekom dana.

Shema uvoda

 • Sok. Najčešće, za 3 mjeseca beba je pozvana da ga isprobate. Morate početi s 2-3 kapi i dovesti do 20 ml. Sve to mora biti postupno. Prvi sok za mrvice često je jabuka. Tada može ući kruška i ostale.

Budući da su prije svega nekoliko kapi potrebne, bolje ih je iscijediti od obične jabuke. Ovaj sok će biti prirodan i sadrži više vitamina i minerala. Prvi sok se može razrijediti vodom.

 • Uvođenje pire krumpira. Najčešće, nakon što se sok ubrizgava u voćnu čašu. Obično počnite s jabukom ili kruškom. Prvo, ponudite žličicu, a zatim postupno povećavajte na 30 grama.

  Nije potrebno ponuditi bebu kugu egzotičnog voća poput ananasa i kivija. Pire od krumpira možete napraviti sami ili u trgovini.

 • Pear od povrća. U početku je pripremljen iz jednog proizvoda. Najčešće je tikvice ili brokula. Zatim, kada se dijete navikne na ovo povrće, možete postupno dodati različito povrće i pire krumpir od dvije komponente.

  Nakon 3 mjeseca možete pripremiti pire krumpir od nekoliko proizvoda odjednom. Budući da povrće krumpira nisu slatki, prvi put možete dodati smjesu krumpira povrća na pire od povrća.

 • Kaša. Ona je ponuđena slaboj djeci koja ni na koji način ne mogu udebljati. Također počinju s pola žličice i povećavaju se na 50 grama. Za kuhanje možete kupiti kupljenu kašu u trgovini ili napraviti svoj vlastiti. Kuhajte kuhati u vodi.

  U pravilu, to je heljda ili riža kaša. Ako kupite kašu u trgovini, trebate je razrijediti pomoću uputa. Prilikom samoziranja, prvo morate mljeti žitarice, tako da je beba ugodnija za jesti.

 • Kako uključiti osnovnu hranu u prehranu?

  Nakon što su odlučili o prvom proizvodu, majke trebaju postupno uvesti novu hranu prema shemi iz donje tablice:

  Shema hranjenja za 3 mjeseca s umjetnom hranom

  Ako je dijete na umjetnom hranjenju, hranjenje za 3 mjeseca ponekad je neophodnije nego za dojenčad. Bez obzira koliko je dobra i skupo prilagođena mliječna formula, ona ne može u potpunosti zamijeniti matično majke za bebu.

  Prva hranjenja s umjetnom hranom u trajanju od 3 mjeseca ne dolazi odmah i u malim količinama. Dijete se treba naviknuti na novu hranu, koja je vrlo različita od mješavine koja zamjenjuje majčino mlijeko.

  Što se smatra dječjom hranom

  Bilo koji proizvod koji nije majčino mlijeko ili prilagođena mješavina smatrat će se komplementarnom hranom. Ovo dijete nije upoznato s grubom hranom. Trebali biste se naviknuti na to, stoga ga morate početi davati u vrlo malim količinama.

  • sok;
  • pire od voća ili povrća;
  • kaša;
  • jogurt;
  • sir;
  • pire od mesa.

  Uvođenje komplementarne hrane

  Kada dijete - umjetnik ima tri mjeseca, neki liječnici vjeruju da može početi davati prvi obrok. U ranoj dobi beba se najbolje apsorbira sokom, voćem ili povrtnim kašom i kefirom. Koji proizvod odabrati prvi ovisi o tome kako mrvica dobiva težinu.

  Uvjeti za uvođenje

  • Dijete bi se trebalo dobro osjećati i biti potpuno zdravo.
  • Nemojte uvoditi novu hranu na dan cijepljenja.
  • Neuobičajena hrana je bolje dati u prvoj polovici dana.
  • Dobar raspoloženje djeteta - ključ uspjeha prvog hranjenja.
  • Trebalo bi početi s nekoliko kapi - mrvica mora isprobati novi proizvod.
  • Prikorm nije zamjena za majčino mlijeko ili prilagođena mješavina. Potpuno zamijeniti jednu kašu za hranjenje ili pire krumpir bi trebao biti mnogo kasnije.
  • Ako je dijete dojilo - nova hrana se uvodi nakon 6 mjeseci nakon rođenja djeteta, ako je dijete hranjeno umjetnom smjesom, dodatak je ponekad prikladan već 3 mjeseca.
  • Gruba hrana treba biti dovedena u ugodnu dosljednost za dojenčad jer nema vještina žvakanja u dobi od 3 mjeseca.
  • Svježa hrana za hranjenje je zakon. Ni u kojem slučaju ne može hraniti kašu za bebu, koja je stajala u hladnjaku, trulula ili je dugo vremena na njoj bila ljeti.
  • Važna je temperatura nove hrane. Ne bi trebalo biti vruće niti hladno. Najbolje je ako dijete uživa u ukusu nepoznatog proizvoda.
  • Kako bi se osiguralo da se nova hrana bolje apsorbira, nemojte zaboraviti davati mrvice pitke vode tijekom dana.
  • Prije uvođenja nepoznate hrane trebate se posavjetovati s pedijatrom i dobiti potrebne savjete.

  U kojem je obliku dan

  Dopunsko hranjenje u dobi od 3 mjeseca za umjetno hranjenu bebu daje se za poboljšanje probave, uvođenje dodatnih mikroelemenata koje prilagođena smjesa ne sadrži i za mnoštvo ishrane.

  • Važno je zapamtiti da proizvod mora biti pripremljen za bolju apsorpciju od djeteta. Ako se prije svega odlučite dati sok za sok, najbolje je kuhati kod kuće od prirodnih voća (jabuke, kruške). Svježi sok sadrži mnogo više vitamina i minerala od kupljene dječje hrane. Nekoliko kapi pića će omogućiti djetetu da osjeća okus nove hrane.
  • Pire od voća je najbolje pripremiti pomoću miješalice. Jabuke i kruške treba peći u pećnici i pokušati dati bebu na vrh čajne žličice. Možete oguliti pulpa svježe jabuke.
  • Pire od povrća priprema se najprije iz jednog proizvoda - na primjer, od tikvica. Kasnije, kada se mrvica navikne na novu hranu, možete miješati jedno povrće s drugom - dodajte brokulu ili krumpir. I konačno, nakon nekoliko mjeseci, jelo treba pripremiti od nekoliko proizvoda: bundeve, mrkve, špinat. Ne biste trebali brinuti ako dijete nije uzelo prvi dio povrća kvasca. Dijete je naviklo na mješavinu, to je slađe, tako da novi neobični ukus može izazvati da ga odbije. Da bi se dijete moglo prilagoditi novoj vrsti hrane, bolje je miješati prvu dozu s kapom mliječne formule.
  • Kuhana je uvedena u dodatak u slučaju da je dijete na umjetnom hranjenju, ne dobiva potrebnu težinu. Možete upotrijebiti gotovu hranu namijenjenu dječjoj hrani. Ali bolje je kuhati kašu. To će zahtijevati žličicu rižinih žitarica. Bilo koja druga baza nije poželjna po prvi put - mnoge žitarice sadrže gluten. Brašno treba razrijediti hladnom vodom i ostaviti da stoji. Mješavina žitarica i vode izlijeva se u kuhano mlijeko i kuha do guste. Da bi mrvice prerađivali po prvi put, treba ih razrijediti majčinim mlijekom ili formulom. Za početak je dovoljno četvrtina žličica.

  Tablica hranjenja za umjetno

  Nudimo vam prehrambenu shemu za hranjenje dojenčadi s umjetnom hranom od 3 mjeseca do 1 godine.

  Shema prve hranidbe s umjetnom hranom od 3-4 mjeseca: tablica uvođenja proizvoda za djecu do jedne godine

  Uvođenje prve komplementarne hrane uvijek dovodi do mnogih dvojbi i pitanja mladih roditelja. Da bi se spriječila nova hrana da uzrokuje alergije i poremećaje probavnog trakta u bebi, treba ga davati u skladu s pravilima. Što se prije beba nosi nova jela, više se može pojaviti problem. Dojenje bebe ne trebaju komplementarne hrane prije pola godine, dok su "umjetne životinje" prisiljene naviknuti se na hranu za odrasle malo prije - od oko 4-5 mjeseci.

  Umjetne hrane se počnu upoznavati s mamcima prije.

  Kako pravilno i u kojoj dobi uvesti prvo hranjenje umjetnom hranom? Koja su pravila za hranjenje novorođenčeta s "odraslom" hranom? U tim i drugim pitanjima razumjet ćemo više.

  Najpogodnije razdoblje za uvođenje komplementarne hrane

  Danas nema preciznih preporuka o starosti za početak uvođenja komplementarne hrane djetetu na umjetno hranjenje. Međutim, nemojte se previše truditi - novorođenče koje je manje od 3 mjeseca neće moći potpuno progutati ponuđenu hranu. Moguće je dati biljni kašući sinu ili kćeri počevši od 4 do 6 mjeseci. Odlučivanje o uvođenju dodatnih jela u izborniku je potrebno, usredotočujući se na mnoge čimbenike:

  • brzina rasta mrvica, dobitak težine;
  • glavne faze razvoja;
  • vrsta hrane.

  Na primjer, ako dijete jede smjesu, dodaje veliku težinu i ne zaostaje u razvoju - preporučljivo je uvesti prvi dodatak od 5-6 mjeseci. Ako beba jedva dosegne dobne pokazatelje, možete ga pokušati izvući iz 4 mjeseca. Prema riječima dr. Komarovskog, mrvica ne treba dodatnu prehranu sve dok ne ostane šest mjeseci.

  Ako dijete dobiva na težini normalno na smjesu, s mamcem možete pričekati do šest mjeseci

  Pored glavnih pokazatelja za uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom, postoje neizravni znakovi koji ukazuju na spremnost djeteta da se preseli na sljedeću razinu prehrane. Gruba koja još nije "sazrela" loše će progutati hranu, ispljunuti i na kraju može odbiti žličicu sljedećih nekoliko tjedana. Sljedeći znakovi pokazuju da je dijete sasvim spremno prihvatiti hranu iz majčinih ruku:

  • beba sjedi dobro u svojoj stolici - ne prevrće se na svojoj strani i ne "pomiče dolje";
  • okreće glavu prema mirisu, što čini kuhanje hrane - obično se to događa za 5-6 mjeseci;
  • peeps u mama i tata u ustima kada jedan od njih jede;
  • on pokušava uzeti vlastitu hranu i staviti komad u usta.

  Kada nije potrebno započeti uvođenje mamca

  Pedijatri upozoravaju: usprkos dobi i spremnosti djeteta da uzme hranu, postoje situacije u kojima bi trebali malo čekati s umjetnom hranom. Najčešći slučajevi su:

  • Tijekom bolesti, kao i 3-4 dana nakon bolesti. Kad se beba osjeća loše, neće moći adekvatno doživjeti novo jelo. Povraćanje, proljev i alergije su moguće.
  Ako je dijete bolesno, uvođenje komplementarne hrane je bolje odgoditi
  • Ako je mrvica bila inokulirana. Cijepljenje - opterećenje imunološkog sustava i nova hrana mogu pogoršati situaciju i izazvati alergijsku reakciju. Međutim, neka cijepljenja mogu dati temperaturu u roku od 3-5 dana, a drugi - samo tjedan dana nakon postupka.
  • Vrlo vruće ljeto.

  Osnovna pravila

  Dopunsko hranjenje umjetne bebe je pitanje koje se rješava pojedinačno. Međutim, postoji osnovni skup pravila koja bi svaka majka trebala slijediti:

  • Dijete bi trebalo primiti prilagođenu mješavinu dok ne navrši jednu godinu. Ne možete odbiti smjesu, čak i ako je dijete dobro i rado jesti pire od povrća i spremno jesti kašu. Nijedan liječnik neće jamčiti da će mrvica uz dodatke dobiti sve potrebne hranjive tvari za pravilan razvoj.
  • Zadatak roditelja nije da hrani dijete s unosom dodatne hrane, već da svoj probavni sustav privikne na novu vrstu hrane.
  Prije godine, mamac ne bi trebao postati glavna hrana, čak i ako je mrvica dobro jede
  • Morate se truditi da se prebacite na 5 obroka dnevno. Ako dijete jede više od 5 puta dnevno prije uvođenja komplementarne hrane, tijekom tog razdoblja poželjno je postupno smanjiti broj hranjenja dnevno. Važno je osigurati da dijete dobije potrebnu količinu smjese, za koju će povećati svoj iznos prema normi.
  • U nedostatku neodgovarajuće reakcije na dijelu probavnog trakta, poželjno je uvođenje novog proizvoda jednom tjedno, a po mogućnosti jednom svaka dva tjedna. Mama treba pomno pratiti svog sina ili kćer, vrijeme da primijeti osip, nadutost ili druge reakcije tijela na svako novo jelo.

  Ako je mamac uveden s teškoćama, a dijete nije previše zainteresirano za novu hranu, nemojte ga prisiliti jesti. Ima smisla probati tzv. "Pedagoški mamac". Da biste to učinili, trebate sjediti kćeri ili sina u rukama ili na visokoj stolici i omogućiti vam da uzmete hranu iz majčine ploče. Neće jesti mnogo, nego samo probati ono što mama jede. Naravno, nemojte nametati salatu s majonezom ili haringom u tanjuru.

  Dopunski programi hranjenja

  Za uvođenje prve komplementarne hrane, možete odabrati proizvode iz nekoliko grupa. Najbolji način da počnete s čistim povrćem, a zatim prijeđite na žitarice i voće. Međutim, ako je dijete manje težine, prvo se mora pokušati dati kašu. Mliječni proizvodi - svježi sir, jogurt, kefir, poželjno je odgoditi i ponuditi bebu od 8 mjeseci, budući da mlađa djeca nemaju potrebne enzime da razbiju te proizvode.

  Dodatna kaša pogodna za djecu s mršavljenjem

  Opća tablica o uvođenju dojenčadi prema podacima sindikata pedijatara Rusije:

  Mi hranimo bebu u roku od 3 mjeseca - prvi korak do odrasle hrane

  Kada se dijete pojavi u kući, broj pitanja roditelja raste svaki dan. Među najpopularnijim - mamac. Najbolja hrana za bebu je majčino mlijeko, a to je činjenica. Ali od dobi od tri mjeseca, možete započeti prvo hranjenje.

  Hoće li biti korisno, je li to potrebno u tako ranoj dobi, što odabrati za prvo hranjenje i kako uvesti nove proizvode? S tim pitanjima, majke doslovce teroriziraju liječnike. Pogledajmo sve pojedinosti.

  Iz ovog članka saznat ćete:

  Nužnost, prednosti i nedostaci komplementarne hrane u 3 mjeseca

  Za prehranu, visinu i dobitak na težini u dobi od 3 mjeseca dijete ima dovoljno majčino mlijeko i doda kapljicu soka ili pire krumpira, kako nam je to liječnik jednom naučio, potpuno nepotrebno.

  U dojenčadi se mogu pojaviti poremećaji, regurgitacija ili povraćanje, alergije, poremećaji unutarnjih organa - sve to može dovesti do sloma dojenja. U ovom dobu djeca još uvijek pate od kolike, iako su već navikli na majčino mlijeko i bit će im još teže uzeti novu hranu.

  U ovoj dobi, probavni enzimi još su slabo proizvedeni, tako da je crijevna sluznica podložna štetnim tvarima. Osim toga, refleks gutanja za polu-tekuću i čvrstu hranu još uvijek je slabo razvijen. Sve ove značajke će izgubiti važnost za jedan ili dva mjeseca, pa ako nema jasno izraženih razloga za početak hranjenja u roku od 3 mjeseca, ima smisla pričekati malo.

  Druga stvar, ako govorimo o preranoj bebi ili ako iz nekog razloga dijete ne prima majčino mlijeko, ima:

  • postoji manjak težine
  • problemi s stolicom i pretjerano stvaranje plina
  • nedostatak masnoća, proteina, vitamina, enzima i elemenata u tragovima
  • alergični na mlijeko u prahu i smjese

  Osobitosti hranjenja umjetnih životinja i beba

  Djeca koja su na umjetnom hranjenju ranije spremna su za komplementarno hranjenje, a ne na bebe. Jednostavno je objašnjeno. Želuca i crijeva umjetnika mnogo su ranije naviknuti na grubu, izvanzemaljsku hranu. Također je neophodno uzeti u obzir da mješavina ne pokriva potrebe mrvica u vitaminima, mineralima i aminokiselinama, a već u dobi od 3-4 mjeseca dodatni su stvarno potrebni.

  Pravila za ispravno unos proizvoda

  Nadležni dodatak je čitava znanost, doktori čak savjetuju mlade majke da započnu dnevnik gdje treba naznačiti ne samo proizvod nego i dozu.

  • Prikorm se daje djetetu prije dojenja. Količina proizvoda postupno se povećava i količina mlijeka u hrani smanjuje. Kao rezultat toga, novo jelo treba potpuno zamijeniti jedno dojenje ili formulu.
  • Proizvodi se daju strogo jedan po jedan, počevši od minimalne doze. Prvo, nudite dijete 5 grama, ne više od ½ tsp. Sljedećeg dana, 10-15, zatim 25-30, i postupno povećati stopu na 50, 100 i 150 grama. Ovo bi trebalo trajati 7-10 dana.
  • Počnite hraniti 3 mjeseca s monomomponentnim pireom. Tek nakon što beba uspješno prihvati prvi proizvod, možete li ga upoznati s novim. Ako postoji alergija ili poremećaj, potrebno je zaustaviti unošenje nove posude.
  • Zabranjeno je ponuditi djetetu isti dodatak nekoliko puta dnevno.
  • Bolje je suzdržati od neobičnih voća za našu regiju i davanje prednosti na jabuke, kruške i marelice.
  • Do dobi od jedne godine, gotovo sva dojenja ili formula treba zamijeniti dodatkom, samo mlijeko ostaje u jutro i noću. Ako želite nastaviti dojenje, pored toga dijete može jesti majčino mlijeko noću.
  • Nemojte davati djetetu nadopunjujuću hranu i nove proizvode tijekom zubiranja tijekom bolesti.
  • Hranjenje mrvica bi trebalo samo žlica. Mlade majke i dalje koriste srebrne naprave, jer je poznato da je srebro ubijeno bakterije.

  Nutricionistički standardi

  Za puni rast i dobitak težine dijete bi trebalo dnevno dobiti potrebnu količinu vitamina, minerala, hranjivih tvari i hranjivih tvari. Zato svaka majka mora izračunati koliko hrane treba trošiti njezino dijete. Olakšajte.

  Težina djeteta treba podijeliti s 6 - to će biti dnevni volumen, koji se, pak, treba podijeliti u nekoliko faza.

  Na primjer, dijete teži 6, 5 kg. Njezina dnevna stopa iznosi 1.08 kg, a mora se podijeliti na prosječno 6-7 hranjenja. To znači da beba treba jesti oko 150 do 180 grama u isto vrijeme. A između obroka, trebate izdržati u prosjeku 3,5 sata.

  Odaberite prvi proizvod

  Koji proizvod započinje s odraslom hranom? Uostalom, želim navijati u dobi od 3 mjeseca bio je najkorisniji. Pedijatri nisu ujedinjeni u svojoj odluci.

  Dijeta koju je razvila Ministarstvo zdravstva u SSSR-u navodi da poznavanje hrane za odrasle treba početi s voćnim sokom, što je doslovno pad koji počinje davati djetetu. Tako su i naše majke, jer jednostavno nisu postojale druge sheme. S vremenom je ova tehnika detaljnije proučavana i nažalost nije ispunila očekivanja.

  Činjenica je da je sok u velikoj količini voćne kiseline, što nepovoljno utječe na želučanu mukozu. No, čak i nakon ovih studija, mnogi pedijatri i dalje savjetuju mame kao prvu komplementarnu hranu, koriste sok, a ovaj grafikon i dalje ostaje u tablici prehrane 3 mjeseca starog djeteta. Možda zato što stol nije prilagođen od svog osnutka.

  Dopunsko hranjenje od 3 mjeseca s umjetnom hranom

  Uvećavamo dodatke u 3 mjeseca: što, kada, koliko

  Gotovo svi pedijatri vjeruju da se djeci ne preporučuje da počnu hraniti umjetno hranjenje za 3 mjeseca.

  Postoje neki izuzetni slučajevi u kojima liječnici otkrivaju spremnost za novu hranu već u ranoj dobi, ali to se smatra iznimkom od pravila. Stoga, ako majka nije čula od liječnika potvrđujući da dojenčad preporuča dati nove proizvode, tada je potrebno pričekati mjesec dana s dodatkom.

  Dojenje je odavno smatra najboljom opcijom za davanje bebe s potrebnim hranjivim tvarima i korisnim sastojcima. Međutim, sve majke ne uspijevaju samostalno hraniti djecu, tako da morate premjestiti bebe na umjetno hranjenje. Prilagođene mliječne formule pravi su spas za bebu jer životinjsko mlijeko nije apsolutno pogodno za njega. Sastav mješavine koji se pokušava izjednačiti s majčinim mlijekom, ali ipak inferiorni prema njemu. Zato su bebe na umjetnoj hrani počele uvođenje komplementarne hrane već 4 mjeseca.

  Dojenčad za 3 mjeseca

  Ako dijete ne može dobiti majčino mlijeko iz bilo kojeg razloga, onda je temelj njegove prehrane prilagođena mješavina.

  Za uvođenje komplementarne hrane, žene čekaju barem jedan mjesec kako bi poboljšali probavni trakt i neuropsihološki razvoj djeteta.

  Mješavine su različite, njihov bi izbor trebao biti isključivo pedijatar. Odabrat će najoptimalniji brend, uzimajući u obzir ne samo osobitosti djetetova tijela, već i financijsku situaciju roditelja. Neka djeca su prikladna samo mliječnoj ili hipoalergijskoj smjesi. Ako je razlog odbijanja majčinog mlijeka bio netolerancija na laktozu zbog nedostatka fermentacije, tada koristite formulu bez laktoze za hranjenje.

  Hranjenje dijete bi trebalo biti 5-6 puta dnevno, po mogućnosti ne pridržavajući se sata rada i slušajući zahtjeve dojenčadi.

  Smjesa se priprema neposredno prije upotrebe, pa čak i ako ga dijete ne završi, sljedeći put ćete morati ponovno hraniti. Za hranjenje koristite boce. koji su prethodno kuhani, a hrana se hrani djetetu u toplom obliku.

  Kada se mamac uvodi za 3 mjeseca?

  Uvođenje neobične hrane u takvu malu dob je dopušteno vrlo rijetko. Majke, koje još uvijek riješe ovaj problem, često bilježe patološke simptome kod djece, koje se izražavaju u pojavi crijevne kolike, abdominalnih distenzija, osipa i diateze. Djeca također imaju proljev ili zatvor. povraćanje i regurgitacija. Gastrointestinalni trakt od 3 mjeseca starog djeteta jednostavno nije spreman prihvatiti posuđe osim mlijeka ili mješavina i stoga nije u stanju probaviti niti laganu povrtnu kugu.

  Treba postojati dobri razlozi za hranjenje beba od 3 mjeseca na bocu hranjeni. Vrlo rijetko, pedijatri uočavaju tjelesnu i duševnu pripravnost bebe novim jelima, tj. Dojenčad se razvija mnogo brže od normalne. Često, rano širenje prehrane povezano je s nedostatkom dobitka na težini kod novorođenčeta, što se ne može nadoknaditi uz pomoć prilagođenih smjesa.

  Da biste provjerili spremnost bebe na novu hranu, trebalo bi vrednovati sljedeće znakove:

  • Indeks tjelesne mase. Težina djeteta od rođenja treba udvostručiti prije početka komplementarnog hranjenja. U prijevremenim bebama stopa se povećava za 2,5 puta.
  • Psihomotorni razvoj. Čimbenik koji vam omogućuje da počnete hraniti, je sposobnost djeteta da čvrsto drži glavu i sjedne uz pomoć podrške.
  • Refleksije jezika. Jelo hrane sa jezikom znatno smanjuje učinkovitost hranjenja žlicom pa je bolje čekati dok ovaj refleks ne izgubi aktivnost.
  • Interes za hranu za odrasle. Dječak spreman za prikorm na stolu pokazuje aktivan interes za jela odraslih, pokušava ih uzeti, povući ih u usta.

  Za 3 mjeseca može se dati cijepljenje, što se ne preporučuje da se kombinira s pokušajima davanja bebe novim proizvodima. Nakon cijepljenja treba pričekati nekoliko tjedana, a tek onda nastaviti hraniti. Dijete mora biti zdrav i emocionalno stabilan.

  Osnovna pravila za uvođenje prve hranidbe

  Na internetu možete lako pronaći tablicu hrane od 3 mjeseca, koja će navesti proizvode i njihove količine. Međutim, to je tek mali dio procesa uvođenja nove hrane, budući da majka mora uzeti u obzir veliki broj čimbenika.

  Osnovna načela uvođenja prve komplementarne hrane u bilo kojoj dobi i za svako dijete su ista:

  • Proizvodi koji se daju bebi moraju biti prirodnog podrijetla, korisni i sigurniji.
  • Hrana mora biti lako upijena nesavršenim gastrointestinalnim traktom, a ne uzrokovati probavne poremećaje.
  • Konzistentnost hrane treba biti tekuća ili kremasta, ne sadržavati grudice.
  • Dijete se hrani ujutro, tako da je moguće promatrati reakciju tijela na neobičnu hranu.
  • Za hranjenje koriste se odvojena jela (preporučljivo je odabrati tanjur i žlicu od plastike, tako da se ne slomi kad padne i ne iritiraju zubno meso djeteta).
  • Prvi mamac nije više od pola žličice jela od bilo kojeg jela, au kasnijem obujmu hrane postepeno se povećava.
  • Prisutnost osipa, promjene stolice, bolovi u trbuhu i opća slabost ukazuju na netoleranciju na proizvod ili opći nedostatak spremnosti za komplementarnu hranu.
  • Sva jela moraju biti svježe pripremljena i toplinski obrađena.
  • Dodatnu hranu daje bebu u obliku topline, bez dodavanja soli, šećera ili bilo kojeg začina.
  • Beba bi trebala jesti na zajedničkom stolu kako bi povećala interes za proces i razvila ponašanje u prehrani.

  Pridržavajući se navedenih pravila, mlada majka može uspješno priviknuti bebu na nova zdrava i hranjiva bogata jela koja nadoknađuju nedostatak majčinog mlijeka.

  Pregled dopuštenih proizvoda

  Uvijek za tri mjeseca počnite s povrćem ili kašom od povrća. Neke žene smatraju da je poželjno da djeci dobiju voćne sokove, no bolje je da se suzdrže od takve hrane. Ako majka i dalje želi dati sok za bebe, tada morate kupiti posebnu robnu marku u trgovini, a ne pripremiti koncentrirano svježe stisnuto piće koje će uvelike naštetiti probavnom traktu djeteta.

  Povrće sirovi se daju djeci čiji je indeks tjelesne mase povišen ili unutar normalnih granica.

  Pediatri preporučuju da počnete s cvjetnjakom, brokulom i tikvicama. malo kasnije krumpir. Uz značajan nedostatak težine u bebi, hrana se provodi pomoću žitarica (heljda ili riža, možete zobene pahuljice ili kukuruz). Prvo, postoje žitarice koje ne sadrže gluten. Nisu dostupni drugi proizvodi za djecu od 3 mjeseca, jer su preveliki za gastrointestinalni trakt.

  Tablica za hranjenje za djecu od 3 mjeseca ne razlikuje se u različitosti jer je uvođenje nove hrane u ovoj dobi prilično potrebno za pripremu gastrointestinalnog trakta za intenzivan rad u budućnosti. Mama bi se trebala pridržavati preporuka pedijatara, kako ne bi štetila djetetu i ne bi ga odvratila od širenja prehrane.

  Pediatric nutritionist Ivan

  Pravilno hranjenje djece od 3 mjeseca: stol, jelovnik, preporuke

  30. siječnja 2015

  Svi roditelji zabrinuti su za pitanje prve hranjenja za dijete. Ako beba bude dojena i dobiva na težini dobro, onda bi trebalo odgoditi odgodu do odrasle hrane do šest mjeseci. Artificialists ili bebe koji ne dobivaju dobru težinu savjetuje se da ubrizgaju prvi dodatak u 3 mjeseca. Kako točno krenuti ovisi o želji roditelja i preporukama pedijatru.

  Uvod u hranu za odrasle

  Ako je liječnik rekao: "Uvesti komplementarne hrane u 3 mjeseca!", Onda postoje dobri razlozi za to. Nemojte se oduprijeti i raspravljati sa specijalistom.

  Takve preporuke liječnici obično daju onu djecu koja imaju malu težinu ili visinu, usprkos redovitom hranjenju s mlijekom ili formulom. Postoji određena stopa na kojoj morate početi hraniti djecu od 3 mjeseca. Tablica broja proizvoda koji vaš pedijatar ima. Zamolite liječnika da vam ga dade i pažljivo pročitajte.

  Početak hranjenja za 3 mjeseca

  Dakle, odlučili ste upoznati bebu s odraslom hranom. Gdje početi? Postoji nekoliko mogućnosti: žitarice, povrće i voćni kaše ili sok. Ovisno o tome zašto se vaša beba preporučuje za početak ranog hranjenja, odabrana je metoda datiranja bebe s hranom.

  Dani / proizvod

  Uvođenje sokova

  Dopunski sok od 3 mjeseca preporučuje se djeci koja se normalno razvijaju, dobivaju dobro i rastu. Danas na policama trgovina možete pronaći mnogo proizvoda napravljenih posebno za dječju hranu. Možete kupiti sok koji ne uzrokuje alergije i preporučuje se za upotrebu od tri mjeseca.

  Alternativno, samo-priprema ukusne tekućine može biti opcija. Ako imate sokovnik, hranjenje bebe u 3 mjeseca s domaćim sokom neće biti teško.

  Kako uvesti novo piće?

  Započnite bolje s jabukom ili kruškom. Spremni proizvodi su spremni za upotrebu. Ako sami stisnete sok, mora se razrijediti s vodom za piće u količini od jedan do jedan.

  Ako nikad niste davali soka sokova, morate postupno početi hraniti djecu od 3 mjeseca. Tablica ispravne prehrane kaže da prvi dan možete dati djetetu nekoliko kapi sok. Nakon toga, pažljivo pratite reakciju djeteta.

  Drugi dan preporučuje se djetetu davati pola žličice voćnog napitka. Ako sve ide glatko, a nema reakcije, možete postupno povećati dozu proizvoda.

  Uvođenje pire od voća ili povrća

  Ako dijete ima preveliku težinu (3 mjeseca), možete početi hraniti povrćem ili voćem. Preduvjet za to je odsutnost alergija tijekom dojenja.

  Ako odlučite uvesti povrće, počnite od tikvica, cvjetača ili brokule. Istodobno nikad ne unesite dva povrća. Za prvo hranjenje voća, trebate dati prednost na jabuke ili kruške. Egzotično voće (ananas, kivi i drugi) treba potpuno odgoditi do trenutka kad dijete ima godinu dana.

  Možete kupiti posude od voća i povrća u trgovini ili pripremati jela na svoju vlastitu. Spremni proizvodi su spremni za upotrebu. Pažljivo pregledajte datum isteka i pročitajte sastav posuđa.

  Kada kuhate kod kuće morate kuhati povrće. Nakon toga, trebate mljeti proizvod u mješalici ili pomoću mesnih brusilica. Da bi posudu bila tekućom, trebate dodati pitku vodu. Ne preporučuje se prvo posluživanje hrane ili dodavanje šećera. Pire od voća se također može pripremiti pomoću miješalice ili posebnog procesora hrane.

  Kako i u kojoj količini dati pire krumpir?

  Prvoga dana, ponudi djetetu pire krumpir na vrh čajne žličice. Pogledajte kako tijelo reagira na novu hranu. Drugi dan možete malo povećati količinu hrane za djecu od 3 mjeseca. Tablica pokazuje da u dva tjedna mrvica može konzumirati do 50 grama pire krumpira. Preduvjet je nedostatak alergijske reakcije.

  Uvod u kavu

  Pridržavanje kaša za 3 mjeseca preporučuje se djeci koja ne dobivaju udebljivost s redovitim mlijekom ili hranom formule.

  U ovom slučaju vrijedi dati prednost heljde ili rižinih rižina kuhani u vodi. Možete kupiti takvu kašu u trgovini. Dovoljno je da se otopi s vrućom vodom. Sami možete kuhati žitarice i pažljivo namazati u obliku kaše. Mliječna kaša može se pripremiti za djecu koja jedu umjetnu mliječnu mlijeku. Oni su već dobro upoznati s ovim proizvodom i ne bi trebali reagirati negativno na njega. Ovo jelo će biti zadovoljavajuće i hranjivo.

  Koliko i kako dati djetetu prvu kašu?

  Započnite mamiti djecu od 3 mjeseca, stol predlaže kako slijedi. Prvoga dana možete ponuditi malu četvrtinu žličice proizvoda. U odsustvu negativne reakcije, dio drugog dana može biti pola žličice.

  Nakon dva ili tri tjedna beba može sigurno konzumirati do 50 ml žitarica.

  3 mjeseca bebe: razvoj, hranjenje i mogući problemi

  Teškoće se ne mogu dogoditi odmah. Možda možete jednostavno ući u kašu i sok i alergijsku reakciju na pire od povrća. Zato je potrebno postupno uvesti svaki proizvod. Kad se poznaje s jednim jelom, dijete se daje od dva tjedna do jednog mjeseca. Za to vrijeme potrebno je svakodnevno postupno povećavati dozu napunjene posude.

  Osim alergija, dijete može imati problema s stolicom. Ako se promijenila dosljednost izmeta ili bolovi u abdomenu i povećana nadutost, potrebno je otkazati proizvod i kontaktirati pedijatara radi liječenja.

  Izbornik tri mjeseca djeteta

  Ako želite započeti djetetovo blisko poznavanje hrane za odrasle, trebate napraviti pravi izbornik. Za doručak možete ponuditi mrvice od žitarica, koje će piti s majčinim mlijekom ili umjetnom formulom.

  Sljedeći objed se odvija između doručka i ručka. U ovom hranjenju trebate dati bebu uobičajenu hranu za mlijeko.

  Za vrijeme ručka beba može kušati kvasu od povrća, koja također mora biti nadopunjena mlijekom. Dijete može odbiti poznavati ga mliječnu hranu u korist novog jelo. Ništa nije u redu s tim.

  Sljedeće hranjenje sastoji se od majčinog mlijeka ili formule. Ponudite svom djetetu uobičajeni dio hrane.

  Preporuča se popodnevni čaj, voćni sok ili sok. Ako je beba upoznata s oba proizvoda, možete dati oboje. Ako je potrebno, hranite bebu s mlijekom.

  U večernjim satima (prije spavanja) preporuča se hraniti djetetu majčinskim mlijekom ili formulom. Takva prehrana će mu pomoći da se opusti, dobije dovoljno spavanja i spavanja. Također, uobičajena hrana nije teška. Neće stvoriti nelagodu u želucu i crijevima.

  preporuke

  Zapamtite da kada dijete navrši 3 mjeseca, razvoj, komplementarna hrana i režim trebaju biti u skladu s ovim dobom. Svi proizvodi tijekom tog razdoblja moraju se postupno uvesti. Uzmite si vremena, inače beba može imati zdravstvene probleme.

  Hranite bebu ukusno i desno!

  Što oblik nosa govori o vašoj osobnosti? Mnogi stručnjaci vjeruju da gledanjem na nos možete puno reći o osobnoj osobi. Stoga, na prvom sastanku, obratite pozornost na nos stranca.

  Suprotno svim stereotipima: djevojka s rijetkim genetskim poremećajem osvaja svijet mode Ova djevojka je Melanie Gaidos, a ona je brzo ušla u svijet mode, šokirala, nadahnula i uništava glupane stereotipove.

  Neoprostive pogreške u filmovima koje vjerojatno nikada niste primijetili. Vjerojatno postoji vrlo malo ljudi koji ne bi voljeli gledati filmove. Međutim, čak iu najboljem filmu postoje pogreške koje gledatelj može primijetiti.

  Ispada da ponekad čak i najglasnija slava završava u neuspjehu, kao što je to slučaj s tim slavnim osobama.

  10 šarmantna zvijezda djeca, koja danas izgledaju jako drugačije Vrijeme leti, a jednog dana male slavne osobe postaju odrasle osobe koje više nisu prepoznate. Slatki momci i djevojke pretvoriti u.

  Charlie Gard umro je tjedan dana prije svog prvog rođendana Charlie Gard, neizlječiva djeteta, o kojoj cijeli svijet govori, umro 28. srpnja, tjedan dana prije svog prvog rođendana.

  Što se mamac može dati u 3 mjeseca

  Dovršenje djeteta od 3 mjeseca

  Dopunsko hranjenje se odnosi na tri skupine proizvoda koji postupno zamjenjuju mlijeko dojenčadi:

  Sve drugo što dijete upozna u prvoj godini života pravilnije se zove "korektori prehrane". Mnogi moderni pedijatri vjeruju da je potrebno oko 6 mjeseci za početak dojenja dojenčadi. Ali zbog određenih okolnosti (nedostatak mlijeka u majci, majčinska bolest, prijevremena starost itd.) Potrebno je uvesti prvu komplementarnu hranu već u 3 mjeseca.

  Dopunska prehrambena shema od 3 mjeseca

  Gdje započeti i kakvu vrstu mamca izabrati za 3 mjeseca? Treba shvatiti da pristup svakom djetetu mora biti individualiziran. Najčešće počinju mamiti voćem ili povrćem. Ako postoji problem s povećanjem tjelesne težine, trebali biste početi upoznavati bebu s ne-mliječnim žitaricama koje ne sadrže gluten (proteina sadržana u žitaricama) - heljde, rižu i kukuruza.

  • 1 dan - 1 sat žlica - 5 g.
  • 2 dana - 2 h. Žlica - 10 g.
  • 3 dana - 3 h Žlijezde - 15 g.
  • 4 dana - 4 h Žlice - 20 g.
  • 5 dana - 10 sati Žlice - 50 g.
  • 6 dana - 100 g
  • 7 dana - 150 g

  Na taj način možete uvesti bebu s pire krumpirom ili kašom. Ali nemojte zaboraviti na posturalizam - u tjedan dana samo jedan novi proizvod i tek nakon što ste bili uvjereni da se dijete prilagodilo prethodnoj hrani. I gledajte stolicu, ako se promijenilo, onda ste u žurbi ili proizvod "nije išao" djetetu.

  Prethodno je uzeta kao prvo poznanstvo s odraslom hranom da bi se dobilo sok. Međutim, moderni stručnjaci pokazali su da voćne kiseline sadržane u soku u velikim količinama imaju loš učinak na želučanu sluznicu, iako u svim preporukama i tablicama za uvođenje komplementarne hrane "sok" ostaje stup.

  Da bismo lakše razumjeli što bi trebalo biti prehrana djeteta od 3 mjeseca, dajemo vam tablicu.

  Treba imati na umu da je tablica i shema uvođenja prikorma približna. Tablica je općenito razvijena 1999. godine, a od tada nije prilagođena. Detaljniji i pojedinačni izbornik, morate, ne oklijevajte. razgovarajte sa svojim pedijatrom!

  Način i prehrambena stopa u 3 mjeseca

  Ako je beba na umjetnom hranjenju, onda je za 3 mjeseca najbolje pratiti raspored, u kojem intervalima između obroka najmanje 3,5 sata. Umjetne smjese se apsorbiraju dulje od majčinog mlijeka, dakle vremenskom razdoblju.

  Budući da je potpuno dojena, liječnici također savjetuju da se pridržavaju 6-7 pojedinačnih feedova. No, u ovom slučaju, nitko ne zabranjuje hranjenje češće ako je to potrebno za dijete.

  A sada izračunavamo koliko bi dijete trebalo jesti dnevno i po obroku. Uobičajeno, dijete od 3 mjeseca treba jesti oko 1/6 težine po danu. Ako, recimo, dijete teži 6 kg, onda bi trebao jesti oko 1000 dnevno. Podijelimo 1000 prema broju hranjenja dnevno i dobivamo volumen jednog hranjenja. Ovdje je takva jednostavna aritmetika.

  Ne zaboravite da ne možete uvesti komplementarne hrane i nova jela, ako je dijete bolesno ili znate da je u bliskoj budućnosti planirano cijepljenje.

  Dovršenje djeteta u 3 mjeseca: savjet pedijatri

  Pola godine - idealan, s gledišta pedijatara, starost bebe za uvođenje komplementarne hrane. Do tog vremena beba bi trebala jesti majčino mlijeko ili prilagođene mješavine ljekarni. To je teorija. U stvarnom životu često se javljaju situacije. kada se dijeta mora promijeniti puno ranije.

  Međutim, imajte na umu da zbog nedostatka enzima, probavni sustav djece mlađe od 3 mjeseca primjereno percipira samo dojke ili donatorsko mlijeko i sve iste mješavine. Preuranjeni prehrambeni eksperimenti negativno utječu na zdravlje, dok su alergije, kolik i poremećaji stolice najčešće "bezopasne" posljedice.

  Objektivni razlozi uvođenja komplementarne hrane u 3 mjeseca su:

  • jak gubitak težine;
  • nedostatak dojenja + nemogućnost kupnje kvalitetnih dodataka za bebe.

  U svakom slučaju, roditelji ne bi trebali donositi odluke o promjenama u djetetovom izborniku sami, bez savjetovanja s pedijatrom.

  Što mamiti ući u dijete u 3 mjeseca?

  Mišljenja stručnjaka o ovom pitanju su podijeljena: neki vjeruju da će samo tekućine donijeti korist, drugi proširuju prehranu, uključujući kašu i pire krumpir. Sva jela moraju biti jednodijelna.

  Sol ili šećer kao arome nisu dopušteni.

  Dopušteni sokovi (pojasniti): jabuka, mrkva, kruška. Početna doza je nekoliko kapi.

  Pogodno povrće za pire krumpir. brokule, tikvice, cvjetače. Količina - 5-10 g.

  Kuh možete kuhati heljda, kukuruz ili rižu. Obratite pozornost na homogenu konzistenciju.

  Kupljena dječja hrana kako bi dijete dala u skladu s uputama. Ako roditelji sami pripremaju novo jelo, proizvodi moraju biti svježi i organski.

  Nema potrebe žuriti i pokušati napraviti niz dodatne hrane.

  Čak i ako se hrana normalno apsorbira, malo tijelo treba vremena da se navikne, obično traje najmanje 2 tjedna.

  Za prikladniju percepciju, dopušteni broj, razdoblja i dodatne preporuke u vezi s komplementarnim hranjenjem djece od 3 mjeseca predstavit će se u obliku tablice.

  Preuranjene bebe u kaši i pire krumpira se preporučuje dodati 1/3 žumanjaka prepelica.

  Prvi pokušaj ne izvodi spontano, potrebno je promatrati nekoliko važnih uvjeta:

  • mali ton mora biti potpuno zdrav i poželjno u dobrom raspoloženju;
  • Dio nove hrane se daje ujutro, nakon čega je potrebno promatrati dan reakcije;
  • ne dajte sve dopuštene proizvode odjednom, pokušajte početi s sokom;
  • u procesu hranjenja djeteta mora biti zasađeno;
  • dati bilo koji jelo sa žlicom, sama hrana treba biti topla.

  U najmanjim znakovima anksioznosti (osip, kolik, proljev), nepravilna hrana se eliminira iz prehrane prije savjetovanja s pedijatrom.

  Mami 3 mjeseca starog djeteta tijekom dojenja

  Liječnici preporučuju u takvim slučajevima da ne misle o tome što i u kojim količinama daju bebu, već da ponovno razmotre prehranu i način života majke. Ako je potrebno, žene su propisane posebnim laktogonskim lijekovima. Ali, u pravilu, problem nedostatka dojenja nastaje pod utjecajem savjeta baka, susjeda, djevojaka. Grudi je fiziološka tekućina koja je savršeno uravnotežena za optimalnu probavu mrvica pa zašto se oduprijeti prirodi?

  Osobitosti ranog hranjenja za umjetnu djecu

  Izbor određenog jela izrađuje se na temelju pojedinačnih karakteristika malog ulagača. Dakle, kada postoji manjak težine i tendencija do proljeva, stručnjaci preporučuju da počinju sa žitaricama, s čestim zatvorom - s pireom od povrća.

  Dnevni unos hrane: 800-900 ml smjese + 30 ml soka + 30 g dodatnog proizvoda. Način rada napajanja: 6 setova u redovitim intervalima (noćni odmor - 6 sati). Volumen jednog dijela - 150-200 ml. Dodatna hrana se ne dodaje prvim i posljednjim dnevnim obrocima.

  Hranjenje se provodi u skladu s utvrđenim režimom, prvo se daje samo komplementarna hrana, a zatim smjesa.

  Umjesto sažetka, preporučujemo da roditelji još jednom procjenjuju prednosti i nedostatke prisiljavanja događaja.

  Tema uvođenja komplementarne hrane je relevantna za svaku mamu, jer će stav djeteta na hranu u budućnosti uvelike ovisiti o tome kako to radite. Pediatri preporučuju da bebe s novom odraslom hranom pocnu upoznati tek na 6 mjeseci, ali to vrijedi za dojene bebe. A djeca koja jedu umjetno od rođenja, tj. Prilagođena mješavina, mogu se napraviti s 3.

  Zašto postoji potreba za tako rano hranjenje djeteta (od 3 mjeseca) i prema shemi za to, kako ne biste ometali prehranu novorođenčadi, saznat ćete u ovom članku.

  Razlozi za uvođenje prve komplementarne hrane djetetu u 3 mjeseca

  Od majčinog majčinskog mlijeka, dijete dobiva sve elemente potrebne: masti, proteini, vitamini, dok se lako probavlja, tako da dijete gotovo da nema problema s trbuščićem i stolicom. Postoje situacije kada majka uopće nema mlijeko ili nije dovoljno, onda dijete jede smjesu, au nekim okolnostima, pedijatri se preporučuju da počnu hraniti od 3 mjeseca. To uključuje:

  • prijevremenost djeteta;
  • slaba dobitak težine;
  • problemi s izradom stolice i plina;
  • dijete izgubi enzime i hranjive tvari koje mu treba;
  • alergijska reakcija na smjesu i mlijeko.

  Da biste uveli hranu za dojenčad od 3 mjeseca do zdravstvene dobrobiti, trebate izdržati snagu koju su razvili pedijatri.

  Kakve se dopune može primijeniti u 3 mjeseca?

  Postupno, dijete će se upoznati sa svim proizvodima, ali u tako mlađoj dobi je potrebno odabrati ih na temelju postojećeg problema i pravila - nemojte štetiti. Stoga možete koristiti:

  • ne-mliječne žitarice bez glutena na osnovi heljde, riže ili kukuruza - s preuranjenom ili pretjeranom težinom;
  • sokovi i purei voća ili povrća (koristeći hipoalergijske proizvode: jabuka, tikvice, krumpir) - za probleme s probavom (zatvor);
  • kefir - s problemima u crijevima (jak kolik).

  Kako bi pomogli mama, postoji tablica komplementarne hrane, koja počinje od 3 mjeseca s voćnim sokom i piregom krumpirom, no taj je sustav već odavno uklonjen iz sustava, a sada mama odlučuje za ono što će početi.

  Da ne bi izazvale negativne posljedice rane uvođenja komplementarne hrane, treba se postupno proširiti prehrana djeteta 3 mjeseca, tj. Uvesti novi proizvod ne prije tjedan dana nakon što je prethodno počelo dobro upijati djetetov trbuh. I svaki bi trebao početi davati od 5 g, postupno povećavajući 7-10 dana do 150 g. U slučaju bilo kakve neželjene reakcije na proizvod, njegovo upravljanje treba odgoditi na kasniji datum.

  Dijeta za 3 mjeseca

  Da bi dijete trebalo rasti i razvijati se dobro, mora svakodnevno dobiti potrebnu količinu prehrane, tako da majka treba točno znati koliko je prehrambena stopa za 3 mjeseca. To je vrlo lako izračunati: djetetova težina treba podijeliti sa 6, to će biti dnevna količina hrane koja, ako se umjetno hrani, treba podijeliti za 6 puta, to jest oko 150-180 grama po 1 hranjenja. Na ovom je volumenu nužno nastojati donijeti proizvod kojeg je mama izabrala za početak hranjenja, odnosno potpuno hranjenje.

  Mnogi ljudi vjeruju da uvođenje komplementarne hrane u 3 mjeseca može učiniti više štete od dobrog, budući da glavni probavni enzimi još nisu u potpunosti razvijeni, pa štetne tvari mogu prodrijeti u crijevnu sluznicu, kao i refleks gutanja za polu-tekuću i čvrstu hranu također nisu u cijelosti dobro formirana. Sve je normalizirano oko 4-5 mjeseci, tako da svaka majka treba vagati, treba li početi hraniti za 3 mjeseca ili se može odgoditi za mjesec dana.

  Zašto se ne može početi hraniti za 3 mjeseca i kako to učiniti? Recite pedijatru

  Do danas, pitanja prehrane dojenčadi (bebe do godine dana) imaju ogromnu pozornost. I to je u redu, jer je 80% ljudskog zdravlja nastalo u prvih 1000 dana svog života. Naravno, najhranjivijom i ukusnijom hranom za bebu je majčino mlijeko. Uživat će to dulje vrijeme, kombinirajući doručak, ručak i večeru uz potrebnu komunikaciju s vama. Uskoro, aktivno se razvija i doslovno raste pred vama, mrvica će s kamionom promatrati kako mu majka jede, a najaktivnija svibanj čak i pokušati probati nešto na zub. Takav početak hrane naziva se "pedagoškim". Njezin je smisao dati djetetu da pokuša ono za što je zainteresiran.

  Stoga, kao brižna majka, nudite mu najkorisnije proizvode koje priroda može dati. Dok dijete kopira vaše ponašanje, roditelji imaju veliku priliku da oblikuju pravilne preferencije okusa. Imat će pozitivan učinak na rast i razvoj djece.

  Kada početi prvo hranjenje?

  Danas me majka tri mjeseca djeteta postavila pitanje: "Želim vas hraniti, što kažete o kravljim mlijekom i grizu? Također sam vidio kašu u trgovini, mogu li početi hraniti za 3 mjeseca? "

  Počevši od prvog hranjenja u trajanju od 3 mjeseca kao kod umjetnih, i kada dojenje ne bi trebalo biti. U tako ranoj dobi dijete je probavni sustav još uvijek funkcionalno nezreo. Drugim riječima, dječja crijeva dojenčadi još nisu prilagođena za probavu bilo koje hrane, osim majčinog mlijeka i mlijeka prilagođenu formuli.

  Često čujem starije generacije govoreći: "Hranili smo našu djecu grizom, a ništa - koliko su rasli." A oni su sjajni, jer im je bilo mnogo teže podići djecu nego što je sada. Za moderne majke su stvoreni svi uvjeti, ali i dalje su umorni. Zamislite što su bile naše bake, ali su se oni nosili.

  Sada pedijatri preporučuju davanje mrvica prva dopunska hrana od 6 mjeseci. Međutim, znanstvene studije pokazale su da tolerancija (ovisnost) prehrambenim proizvodima čini 4 do 6 mjeseci. Stoga, hranjenje s umjetnom hranom je bolje početi od 4 mjeseca. Mame koje dojiti bebu imaju veću vjerojatnost da će početi hraniti sa 5 mjeseci. Dakle, za 6 mjeseci moći ćete zamijeniti jedan hranidbu s komplementarnom hranom, slijedeći preporuku pedijatru (80% majčinog mlijeka u prehrani se smatra punim dojenjem) i vremenom će biti ovisno o drugoj hrani.

  Važno je!

  Nemojte početi hraniti:

  • kada je dijete bolesno;
  • ako dijete ima zube;
  • prije i tri dana nakon cijepljenja;
  • ako idete na dugo putovanje.

  Kako početi hraniti?

  1. Dopunsko hranjenje s umjetnom hranom, kao kod dojenja, počinje s istim proizvodima. Razlika leži tek u vremenu uvoda. Krmna smjesa se uvodi za 4 mjeseca na umjetno hranjenje. Kada se preporuča dobna dojka - 5 mjeseci. U dobi od tri mjeseca, mamac počinje samo u slučaju slabe debljine na glavnoj prehrani.

  2. Za prvo hranjenje s dobrim dobitkom na težini, nudi se pire od povrća. Odaberite zeleno i bijelo povrće. Možete kuhati pire krumpir kod kuće, poštujući pravila sigurnosti. Suvremene tehnologije nude bogat izbor industrijskih proizvoda. Što je prikladno, odlučite. Započnite s jednim komponentama pire krumpira (sastoji se od samo jednog povrća).

  Ako dijete ne dobije dobro, koristite žitarice za prvo hranjenje. Uzmite žitarice bez mlijeka i bez glutena. Ovo je heljda, riža, kukuruz. Bolje je ako sastav lužina uključuje samo jednu žitaricu bez ikakvih aditiva. Dodajte biljno ulje (masline, kukuruz ili suncokret) u kašu. Prvo nekoliko kapi, zatim, postepeno povećavajući, stavite u čajnu žličicu. Mlijeko kašu može se davati u dobi od 8 do 9 mjeseci. Kuhajte kafić kod kuće ili kupite gotove proizvode od proizvođača dječje hrane. Maslac se može staviti u kašu sa 7 mjeseci. Počnite na vrh žličice i stavite na 10 - 20 grama.

  3. Piletina voće, kao krmna smjesa za umjetnu, preporučuje se uvesti u 4,5 do 5 mjeseci, u dojenčadi - u trajanju od 7 do 8 mjeseci. Počnite s kravom koja sadrži samo jedno voće. Preporučujemo voće koje se uzgaja u vašem području. Od industrijske pire, uzmi one koji ne sadrže ništa osim voća. Za početak, nemojte koristiti svijetle i egzotične voće i bobice (sjetite se alergija).

  4. Sir, kao samostalni proizvod, uključen je u izbornik od 6 do 7 mjeseci. U početku bez aditiva, bolje je koristiti nisku masnoću.

  5. Meso pire krumpir ili mljeveno meso (govedina, teletina, kunić, purica) kušaju se od 8 mjeseci.

  6. Žumanjak jajeta, kuhan i pire, koji se nudi za 8 mjeseci. Polazeći od 1/8 dijelova, postupno dovesti do pola žumanjaka dnevno.

  7. Fermentirani mliječni proizvodi (dječji kefir, obični jogurt, biolakti) u razdoblju od 9 do 10 mjeseci.

  8. Pokušajte ribu (po mogućnosti more) od 10 mjeseci, ne više od dva puta tjedno.

  9. Od 10 mjeseci možete unijeti sok. Započnite s razjašnjenim plodovima meke boje (bolje od jabuka), koji sadrži samo prirodne šećere. Daj, počevši od nekoliko kapi, dovodeći do volumena jednog hranjenja.

  10. Berry frape, žitarica (ječam, prekrupa, proso, krupica), meso organa (jetra, jezik, srce) uvodi se nakon godinu dana.

  Kako uvesti mamac?

  1. Hraniti prije hranjenja. Hranite dojkom ili mješavinom nakon što je beba isprobala dodatke. Postupno dovedite do punog volumena (100 - 200 grama) i zamijenite jedan hranjenje.
  2. Morate početi s pola žličice, postupno dovodeći do volumena jednog hranjenja (100 - 200 grama).
  3. Dajte svom djetetu tjedan dana da se naviknete na novi proizvod, a zatim možete unijeti sljedeću.
  4. Razmuti sve namirnice mamca na glatku konzistenciju (kvasac). Zgodna opcija - staklenke industrijske proizvodnje. Oni jamče sigurnost i kvalitetu proizvoda. Pažljivo pročitajte uvjete i odredbe za pohranu na naljepnici. Provjerite je li ambalaža nepropusna.

  Nemojte kupovati mjesečnu opskrbu dječjom hranom, možda nećete primijetiti da je rok trajanja istekao.

 • Pogledajte svoje malo. Ako se njegovo ponašanje ne mijenja, koža je čista, stolica je redovita, normalna boja i konzistencija, možete sigurno dati ovaj proizvod dalje.
 • Držite dnevnik hrane. Označite proizvode na koje ste reagirali.
 • Koji problemi mogu nastati s uvođenjem komplementarne hrane?

  1. Odbijanje bebe iz proizvoda koji nudite. Nemojte gurati i prisilno hraniti bebu. Ponudi ponovo za nekoliko tjedana, i najvjerojatnije dijete će ga jesti s užitkom.

  2. manifestacija alergija.

  Sjeti se i napišite što je dijete alergično. Dva tjedna ne daju ništa novo. Ako su alergije teške, potražite savjet liječnika i liječnika.

  3. Reakcija probavnog sustava (konstipacija, labav stolica, obilna regurgitacija, kolik). Ako ste sigurni da ste se pridržavali pravila kuhanja i pohrane proizvoda, privremeno ga uklonite iz prehrane. Nemojte u potpunosti napustiti ovo jelo. Najvjerojatnije bebe crijeva još nisu spremne za ovu hranu. Pokušajte ponovo malo kasnije, na primjer u mjesecu.

  Dopunsko hranjenje je prva faza prijelaza djeteta na hranu za odrasle. Za uvođenje prve hrane za životinje odgovorno. Pratite vrijeme i pravila za uvođenje komplementarne hrane. Zapamtite, beba se upozna s novom hranom i pažljivo promatra njegovu reakciju. Pokušavajući se mamiti prije davanja djetetu, ne biste trebali pitati s kiselim licem: "Kako ovo jedete?". Uz svoj primjer, morate pokazati bebu - to je ukusno. Slijedeći preporuke pedijatara i ispravno uvođenje komplementarne hrane, djetetu ćete osigurati pravilnu ishranu, a beba će odrasti zdravo.