Vjerodostojno mišljenje: pravila hranjenja umjetnom hranom od Dr. Komarovskog

Zasnivanje

Dopunsko hranjenje novorođenčeta na umjetno hranjenje ključna je faza u kojoj roditelji imaju ogroman broj pitanja. Što ulazi u prehranu prije voća ili povrća? Od koje dobi, koja doza?

Odgovore na njih mogu se naći kod renomiranog pedijatara i voljenog liječnika mnogih majki E. O. Komarovsky. Ima svoje mišljenje o značajkama i pravilima uvođenja prve komplementarne hrane.

Zašto je to važno?

Glavna svrha komplementarne hrane je prilagodba i navikavanje djetetova tijela na novu hranu. To znači da dijete postupno prima različite hrane pored uobičajene poznate prehrane - smjesu. Mišljenja pedijatara o hranjenju mogu se razlikovati, a roditelji se suočavaju s teškim izborom - kome biste trebali slušati?

Hranjenje prema Komarovskom ima vlastite nijanse i suptilnosti koje bi trebale proučavati sve majke koje su odlučile prehraniti svoju djecu prema sustavu tog stručnjaka.

Kada je bolje uvesti prvu hranu za odrasle?

Ovo je prvo pitanje na koje se majka suočava kad njeno novorođeno bebe počne odrasti. Prva godina dječjeg života u pedijatriji važan je korak, a pravilna prehrana od velike je važnosti. Yevgeny Olegovich vjeruje da ako se dijete normalno razvilo do dobi od šest mjeseci i da nema odstupanja, onda ne treba dodatnu hranu, osim za dojenačku formulu.

Dr. Komarovsky tvrdi da je 6 mjeseci idealno doba za umjetnog umjetnika kada je vrijeme za početak dodavanja nove hrane u prehranu.

Također, spremnost djeteta da mamac može biti procijenjena po nekoliko kriterija:

 1. od rođenja, težina se udvostručila;
 2. vještina samodjelovanja;
 3. mogućnost držanja objekta s dva prsta;
 4. pokazujući zanimanje za novu hranu;
 5. hrana nije gurnuta jezikom;
 6. beba se može odbiti ako ste puni ili ne želite isprobati proizvod.

Pro i kontra

Pros:

 • Točno pridržavanje preporuka liječnika i uvođenje komplementarne hrane prema njegovim pravilima jača zdravlje djeteta, aktivno se razvija fizički i psiho-emocionalni. Balansirani skup novih proizvoda koji Komarovsky predlaže uvesti u posebno razvijenu shemu omogućuje djetetu da dobije sve potrebne hranjive tvari u skladu s njegovom dobi.
 • Beba počinje stvarati nove vještine. On uči držati žlicu i usmjeriti ga u usta, prerastu hranu kroz hranu, razvijajući taktilne senzacije. Žvakanje hrane pomaže djetetu da pripremi gumu na početku pojave prvih zuba. Kada mrvica drži proizvode u rukama ili čak igra s njima, brzo se razvijaju fine motoričke sposobnosti.

kontra:

 • Ako roditelji ignoriraju i krše osnovna pravila hranjenja djeteta - umjetnik, to može utjecati na njegovo zdravlje i razvoj. Kada unesete proizvode nakon šest mjeseci, beba ne razvija pravovremene vještine za žvakanje i fine motoričke sposobnosti. Neodgovarajuće prehrambene mogućnosti mogu dovesti do nedovoljnog povećanja težine i zaostajanja.
 • Uz rano uvođenje komplementarne hrane, nepoznata hrana će uzrokovati dijete više zla nego dobro. Prije dobi od šest mjeseci, tijelo još nije spremno za apsorpciju nove namirnice, a komplikacije mogu nastati u obliku jakih alergijskih reakcija, probavnih poremećaja, pogoršanja zdravlja i raspoloženja djeteta.
 • Roditelji trebaju obratiti pažnju na komplementarnu hranu, nemoguće je potruditi taj proces, postupno je i oprez su važni, svaka nova akcija treba pažljivo izvagati i razmisliti.

Uvodna pravila

Evgenij Olegovich preporučuje da počnu mamiti glatko i pažljivo. U prvoj polovici dana treba isprobati novi proizvod, budući da tijekom ostatka vremena možete gledati bebu i lako pratiti moguće pojave negativnih posljedica u obliku osipa, svrbeža, kolike, proljeva.

Bolje je započeti s pola žličice, postupno povećavajući svaki dan na potrebnu količinu. U slučaju alergija ili poremećaja crijeva, novi proizvod treba otkazati 3-4 tjedna, a zatim pokušajte ponovno pod pomnom roditeljskom kontrolom.

Proizvodi trebaju biti svježe pripremljeni i ponudeni djetetu u zasebnom čistom spremniku.

Vrlo je pogodno hraniti dijete posebnom plastičnom ili silikonskom žlicom, ne povrijediti djetetovu nježnu gumu.

Ovi savjeti podudaraju se s većinom pedijatara, ali Komarovsky ima svoje principe:

 • Hrana mora biti mono-komponenta.
 • Ako je dijete bolesno, onda je bolje odgoditi mucanje do potpunog oporavka i ne biste trebali probati novu hranu 3 dana prije i poslije cijepljenja.
 • Smirena i ležerna atmosfera je važna, a dijete će se osjećati sigurno, opušteno i bit će spremno prema percepciji nepoznatih proizvoda.
 • Izbornik treba proširiti postupno, idealno trajanje za primanje jedne vrste proizvoda je 5-7 dana, samo tada možemo nastaviti do sljedećeg.
 • Mamac se daje na prazan želudac, a bebu treba hraniti mješavinom.
 • U slučaju odbijanja hrane, nemoguće je inzistirati i prisiliti dijete da jede jedan dio, morate prestati s hranjenjem i izvršiti sljedeći pokušaj za nekoliko dana.

Uvođenje komplementarne hrane djeci prve godine života

Dugo vremena u našoj zemlji postojala su zakonska odredba za rano uvođenje komplementarne hrane od 3 tjedna djetetovog života. Razlog za to bio je izjava o potrebi rane subvencije vitamina, dijetalnih vlakana i vlakana kako bi se poboljšala probava. Ovaj sustav uvođenja komplementarne hrane određen je vrlo širokom distribucijom umjetne hranidbe, koja se uglavnom nije prilagodila ženskom mlijeku (bifidus-kefir, riža ili heljda, iz industrijskih smjesa - "Baby" ili "Baby"). Uključivali su nemodificirani protein kravljeg mlijeka, ugljikohidrati uglavnom su predstavljeni saharozom i glukozom, a masti su mješavina zasićenih i nezasićenih masnih kiselina uglavnom dugih lanaca. S obzirom na to, djeca su često razvila fermentopatiju, poremećaje intestinalne mikrobiocenoze, alergijskog dermatitisa, anemije i rakova. Smanjiti negativan utjecaj predloženog vrlo spora uvođenja proizvoda (počevši od kapi - kao da "priprema" crijeva) i vrlo rano - za najbržu zamjenu osnovne mliječne formule.

Shema uvođenja komplementarne hrane izgledala je kako slijedi: počevši od 3 tjedna, predloženo je ubrizgavanje sokova (od kapi), zatim - biljka izgaranja, postupno dodavanje jedne komponente kako bi "navikla" dijete na te proizvode. U roku od 2 mjeseca, u 3 - kefir, u 4 - kaša, u 5 - povrtnim kravama i svježim sirom, zatim - jaje, u 7 mjeseci - meso i kekse.

A ako se promjena komplementarne hrane, brzina njihova uvođenja u drugu polovicu prve godine života u djece razlikovala blago u različitim zemljama, tada takvo rano uvođenje komplementarne hrane u prvoj polovici nije imalo analoga u svijetu. Epidemiološke studije provedene od strane WHO u razdoblju od 1999. do 2002. godine, s ciljem utvrđivanja uzročnih čimbenika prevalencije gastroenteroloških, alergijskih i imunoloških bolesti među djecom i odraslim osobama, otkrili su da je jedan od vodećih uzroka tih bolesti rano uvođenje komplementarne hrane.

Suvremeni stavovi o uvođenju komplementarne hrane temelje se na proučavanju fiziologije razvoja organa i sustava djeteta, njegove spremnosti da percipiraju novu hranu.

Pravovremeno uvođenje pravilno odabrane komplementarne hrane pomaže poboljšanju zdravlja, poboljšanju nutritivnog statusa i fizičkom razvoju dojenčadi i maloj djeci tijekom razdoblja ubrzanog rasta i sazrijevanja.

Tijekom cijelog razdoblja uvođenja komplementarne hrane za životinje, majčino mlijeko ili zamjena mješavine mora ostati glavni proizvod koji konzumira dojenče.

Postupno širenje prehrane djeteta i dodavanje komplementarne hrane majčinom mlijeku (ili njegovim nadomjescima) su:

 • potreba nadopunjavanja rastućeg deficita u tijelu energije i brojnih hranjivih tvari (bjelančevina, željeza, cinka itd.), čiji unos s majčinim mlijekom ili nadomjescima nakon 4-6 mjeseci postaje nedovoljan;
 • svrhovitost širenja prehrane zbog biljnih sastojaka, raznih vrsta ugljikohidrata, masnih kiselina biljnih ulja i elemenata u tragovima;
 • potreba uključivanja u prehranu koja je gustoća od mlijeka, hrane za razvoj probavnog sustava, aparata za žvakanje i poticanju crijeva.

Dopunska hrana može se podijeliti u dvije kategorije. Prijelazna hrana je komplementarna hrana koja je posebno dizajnirana da zadovolji specifične prehrambene i fiziološke potrebe djeteta. Hrana iz obiteljskog stola, domaća hrana - to su komplementarne namirnice koje se uvode u dijetu malog djeteta i bliske su složenosti onima koje konzumira ostatak obitelji.

Sposobnost pojave krute hrane zahtijeva sazrijevanje neuromuskularnih, probavnih, urinarnih i imunoloških sustava.

Do 4 mjeseca dojenčad nema neuromuskularnu koordinaciju koja je potrebna za stvaranje hrane za hranu, prenosi ga u usmeni dio ždrijela i proguta ga, tako da uvođenje polučvrstih hrane nije fiziološko prije tog vremena.

Probava i apsorpcija. Upotreba komplementarne hrane je poželjna tek nakon što su probavni enzimi želuca, crijeva i gušterače potpuno zreli. Različite djeca, ovisno o stupnju morfološke i funkcionalne zrelosti, nasljednih faktora, enzimi početi u potpunosti raditi u različito vrijeme, ali ne ranije od 4 mjeseca. Zato je rano uvođenje komplementarne hrane povezano s pojavom crijevne disfunkcije.

Renalna funkcija. Pod opterećenjem otapala na bubrezi podrazumijeva se ukupna količina otopljenih tvari koja se mora izlučiti bubrega. To su komponente hrane koje se ne mogu metabolizirati - uglavnom elektroliti: natrij, kalij, klor, fosfor, apsorbira se više od potreba tijela - i konačni proizvodi metabolizma, naročito spojevi dušika. Potencijalno opterećenje otopljenih tvari u bubrezima je otopina endogenog i hranjivog podrijetla koji se mora izlučiti u urinu. Definiran je kao zbroj četiri elektrolita (natrij, klor, kalij, fosfor) plus otopine dobivene kao rezultat metabolizma bjelančevina, što obično čini više od 50% potencijalnog opterećenja bubrega.

Majčino mlijeko ima najmanji mogući opseg "osmotski aktivnih tvari" na bubrege - 93 mosmol / l, dojenčeta - 135 mosmol / l. Uvođenjem hrane, opterećenje se povećava dva ili više puta. Oblikovanje bubrežne funkcije događa se oko 4 mjeseca, a kod djece koja su podvrgnuta kroničnoj intrauterini ili postnatalnoj hipoksiji, a kasnije (približno 6 mjeseci). Dakle, s ove točke gledišta, uvođenje komplementarne hrane nakon 4-6 mjeseci je sigurno.

Imunološki sustav Nemasna intestinalna sluznica dojenčadi je iznimno osjetljiva na djelovanje enteropatogenih mikroorganizama i osjetljiva je na antigene sadržane u hrani. U prvim mjesecima života, kada imunološki sustav crijeva još nije razvijen, nespecifični zaštitni čimbenici, koji uključuju majčino mlijeko, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja djeteta. Osim toga, crijevni zid tijekom ovog perioda djetetovog života je dobro propusljiv za makromolekule, posebno alergene hrane. Pod utjecajem limfocita i djelomično hidroliziranog imunoglobulina G mlijeka, crijevni limfoidni sustav (GALT-Gut povezan limfoidno tkivo) sazrijeva, što nije samo glavni faktor obrane, već također smanjuje propusnost crijevne stijenke. Potencijalni antigeni uključuju proteine ​​soje, gluten, proteine ​​kravljeg mlijeka, jaja, ribu, itd. Dakle, ranije se ti proizvodi uvode, to je veći rizik od izloženosti antigenu.

Posebna pozornost treba posvetiti činjenici da takav antigen može biti soja protein, smjesa na temelju koje se često propisuje kada se promjene kože dogode, bez obzira na njihovo podrijetlo. Mješavine na bazi soje trebalo bi davati samo pod uvjetima netolerancije na protein kravljeg mlijeka i uz obveznu kontrolu individualne reakcije djeteta.

Uvođenje komplementarne hrane u djece prve godine života

Uz uvođenje komplementarne hrane u djece u prvoj godini života treba uzeti u obzir broj odredbi.

 • Svako dijete može imati pojedinačni odgovor tolerancije.
 • Vrijeme svakog uvođenja komplementarne hrane može varirati za svako dijete u roku od 1-2 mjeseca.
 • U razdoblju kada je dijete bolesno, izrekao je "crijevnu koliku", tj. Do 4 mjeseca, uvođenje komplementarne hrane je izuzetno ispunjeno "slomom".
 • Kod dojenja, uvođenje komplementarne hrane može se pomaknuti za 2 mjeseca i početi uvoditi nove proizvode nakon 6 mjeseci.

Vrijeme uvođenja komplementarne hrane u našoj zemlji i dalje je nešto drugačije od svjetskih standarda i WHO preporuka. Na primjer, WHO preporučuje ne uvoditi komplementarne hrane do 6 mjeseci, a nakon 6 mjeseci, dodajte novu hranu na prehranu dovoljno brzo. Domaći stručnjaci (I.Ya. Kon i sur., 2000) preporučuju uvođenje prvih dodataka od 4 mjeseca i sporije. Čini se neprimjereno razmotriti vrijeme uvođenja komplementarne hrane kao neku vrstu dogme. Treba uzeti u obzir pojedinačne karakteristike djeteta. Dakle, kada dojite, ako majka ima dugoročno postavljanje dojenače, dobar fizički i psihomotorni razvoj djeteta, možete početi hraniti hranu za 6 mjeseci. Uz umjetno hranjenje, svibanj biti poželjno zadržati uvođenje novih proizvoda od 4 mjeseca. Ako u obitelji postoji alergijska predispozicija, manifestacije dermatitisa kod djeteta, uvođenje komplementarne hrane može biti nešto odgađano, kao i, primjerice, dugoročno nestabilna stolica ili kasni početak enzima.

Prvi mamac - voćni sok i pire. U Rusiji je tradicionalno pire od jabuka, bolje od blage "šljive" jabuke: ima manje ekstraktivnih tvari. Poželjno je da je jabuka zelena ili žuta. Možete koristiti "industrijski" pire krumpir, posebno u zimsko-proljetnom razdoblju. Oni su ne manje korisni i sadrže potrebne vitamine i prehrambene vlakna. Sastav sokova uključuje ekstraktivne tvari koje aktivnije utječu na crijeva. Pitanje o tome što unijeti na početku - sok ili pire, može se riješiti pojedinačno. Sljedeći plod može biti banana, a zatim marelica, šljive (sve u obliku pire krumpira). Vrlo je dobro koristiti kombinacije - jabuka-tikvice ili bundeve. Kod 4 mjeseca, ti proizvodi su gotovo sigurno, a za 1-1,5 mjeseci vrlo su vjerojatno da će uzrokovati alergijske reakcije, manifestacije kože ili povećanu bol u trbuhu.

Voće, povrće i voće i povrće purees i sokovi mogu se pripremiti od jedne ili dvije vrste voća, kao i mješavine voća i povrća. Sokovi se mogu razjasniti i s pulpom. Sok celuloze uvodi kasnije od pročišćena, iako oni sadrže biljna vlakna koja potiču crijevnu peristaltiku, te se može koristiti kao metoda za liječenje opstipacije.

Osnovna pravila pri korištenju sokova.

 • Oznaka treba navesti minimalnu dob odakle možete dati sok, ali možete ga davati starijoj djeci.
 • Uvijek biste trebali početi s sokovima koji sadrže jedan voće ili povrće. Nije preporučljivo započeti s grožđem, mrkvom, sokom iz egzotičnog voća.
 • Nemoguće je istovremeno uvesti nekoliko vrsta sokova, jer u tom slučaju teško je odrediti na kakav sok, dijete je razvio ovaj ili onaj reakcija. Trebao bi započeti s minimalnim iznosom unosa sokova, pažljivo gledajući dijete. Potrebno je pratiti postoje li promjene u stolici, povećanu bol u trbuhu, crvenilo kože. Ako se pojave ti simptomi, ova vrsta sokova treba biti otkazana. Reakcija na sok može biti odgođena s povećanjem volumena. Sljedeća vrsta soka može se dati djetetu tek nakon što je prethodno potpuno upisano. Kasnije ćete početi ulaziti u sok (ne prije 4 mjeseca), manje negativne reakcije.
 • Nakon uvođenja jednokomponentnih sokova, možete započeti uključivanje u prehranu višekomponentnih, ali to je bolje nakon 6-7 mjeseci. Rajčica i sokovi od grožđa najčešće uzrokuju negativne reakcije, pa je stoga bolje davati djetetu djetetu do godine dana. Također koristan sok od divljih bobica, naranče. Bolje je koristiti marelicu, krušku, sok od šljiva.

Sastav pire od voća i povrća može uključivati ​​samo voće i povrće, ili njihovu kombinaciju s formativnim komponentama - škrob, brašno, zgušnjivači. Voće sirovi mogu biti jednostruka i višekomponentna. Principi uvođenja pire krumpira isti su kao kod uvođenja sokova.

Voćni sirovi mogu biti različitih stupnjeva homogenizacije - potpuno drobljeni, fino i grubo tlo. Ova podjela odgovara fazi uvođenja proizvoda i priprema djeteta za korištenje krute hrane. Osim čistih purea voća ili povrća, trenutno su kombinirani proizvodi dostupni na tržištu, na primjer s dodavanjem jogurta ili kaše. Korijen treba im dati vremena odgovara razdoblju primjene druge komponente, odnosno, razdoblje uključeni u prehrani mliječnih proizvoda -.. U prvom slučaju, i žitarice - u drugoj.

Voće i povrće su uvijek ukusni, slatki i uvedeni su kao plodovi kvasca.

U budućnosti će se uvesti manje ukusne povrće, koje treba postepeno podučavati djetetu. Sa svojim uvodom potrebno je uzeti u obzir sastav, kao i individualnu reakciju djeteta na sastav pire krumpira. Uvođenjem povrtne kaše treba početi s onima koji se sastoje od minimalnog broja povrća, postupno uvesti pire krumpir s složenijim i lomljenijim grubim sastavom. Radi se o pire tikvicama, bundi, slatki krumpir, a zatim pire mrkvu, grašak i druge mahunarke, kupus se dodaje njima. Napokon, nakon 9-10 mjeseci, ubrizgava se krumpir s rajčicama, lukom i začinima. Tipično, sastav pire krumpira sadrži biljno ulje, pa se ne smije dodati.

Puderi su važan dodatak koji treba dodati u dijetu nakon voćnih purea i sokova. Sva su praščića podijeljena na mliječne proizvode i mliječne proizvode, kao i na jednu žitaricu ili nekoliko žitarica, moguće je uključiti aditive za voće i povrće. U prisutnosti tih aditiva prikormon se odnosi na žitarice, a ne na plodnu kugu.

Industrijski mliječni prštuni uglavnom su trenutačni, tj. Ne zahtijevaju kuhanje. Kada se razrjeđuje s vodom u omjeru navedenom na kutiji, ispušta se kašica koja sadrži mliječnu komponentu u obliku odgovarajuće mješavine koju je proizvela ova tvrtka, ili rjeđe - u obliku kravljeg mlijeka u prahu.

Na ambalaži nekih kaša ukazuje da oni "ne sadrže gluten". Gluten, ili protein glutena, pretežno se nalazi u žitaricama. Može uzrokovati oštećenje sluznice tankog crijeva što dovodi do smanjenja apsorpcije, povećane stolice, razvoja iscrpljivanja i anemije. Ovo stanje se naziva glutenska enteropatija ili celijakija osjetljiva na gluten. Gluten je mješavina bjelančevina sadržanih u proizvodima od žitarica. Za crijevni epitel, gliadin frakcija glutena je toksičan. Najveća količina gliadina nalazi se u pšenici.

Prava celijakija je prilično rijetka bolest. Međutim, kasni početak malih crijevnih enzima također može utjecati na enzime koji crijevaju glutenom. U ovom slučaju, ne postoje samo kliničke intestinalne manifestacije, također je moguće odgoditi fizički i psihomotorni razvoj. Uspostavljen je izravan odnos između vremena uvođenja komplementarne hrane i kliničkih manifestacija celijakije. Istovremeno, u većini djece uvođenje proizvoda koji sadrže gluten nakon 6 mjeseci više ne uzrokuje te promjene. Štoviše, čak i kod djece s primarnom celijakijom, kasni početak uvođenja proizvoda koji sadrže glutena uzrokuje zakašnjenje razvoja kliničke slike. Potonji je vrlo važan jer u posebno ranjivom razdoblju ubrzanog fizičkog razvoja nema smetnji u prehrani i rastu djeteta. Stoga je prvo uvođenje kaše bolje početi s proizvodima bez glutena, ne biste trebali početi davati cijele kikosti nakon 6. mjeseca života.

Tradicionalno, zapadne tvrtke koriste rižu, pšenično brašno, rjeđe - zobene pahuljice, griz, a vrlo rijetko heljde. To je objašnjeno činjenicom da se na Zapadu ove žitarice smatraju najvažnijima za bebe, a svrha žitarica počinje s njima.

U Rusiji je uobičajeno započeti s uvođenjem ove vrste komplementarne hrane u racije s heljdenjem i žitaricama od zobene pahuljice. Izrada kaše od ovih žitarica je priznanje tradiciji naše zemlje, a oni se proizvode uglavnom za prodaju u CIS.

Poznato je da je kukuruzno brašno manje vjerojatno da će izazvati alergijske reakcije, a rižino brašno sadrži najveću količinu potrebnih vitamina. Rižinog brašna za dječju hranu obično se priprema od nehrđajuće riže, tako da ove žitarice nemaju svojstvo usporiti peristaltiku i ne izazivaju razvoj konstipacije kod djece. Stoga se industrijski proizvedeni žitarice od rižinog brašna mogu preporučiti svima djetetu, čak i ako imaju tendenciju smanjenja evakuacije izmeta, dok domaća riža kaša iz zdrobljene zdrobljene rafinirane riže može izazvati usporavanje peristaltike. Zobeno brašno, naprotiv, povećava peristaltiku i doprinosi boljoj evakuaciji žuči.

Bolje je uvesti žitarice iz nekoliko žitarica u kombinaciji s voćnim punilima bliže godini. To se prvenstveno odnosi na žitarice s medom, čokoladom, kakaom, orasima i divljim plodovima.

Meso, riba se uvodi u 7-8 mjeseci, obično u kombinaciji s povrćem. Meso počinje biti dano djetetu u zdrobljenom, tresenom obliku, postupno se kreće u veće one koje se pretvaraju kroz meso brusilicu ili sitno nasjeckane komade, uzimajući u obzir sposobnosti djeteta. Dijete ne smije gušiti hranom tako da se negativni refleks hrane ne razvije. Bolje je započeti s malom komponentom sireva od mesa i povrća ili čistača čistoga mesa, koji se dodaju u povrće poznato djetetu. U Rusiji se tradicionalno koriste krumpir, kupus, tikvice, bundeva i repa. Mrkva mora biti vrlo pažljivo uvedena. Posebnu pozornost treba posvetiti uporabi rajčice - djeca mlađa od jedne godine teško ga izdržavaju: mogu izazvati "kvarove" hrane. Uz dodatak luka i začina također treba postupati s oprezom.

Meso se može koristiti bilo - govedina, teletina, puretina, kunića, mršavih svinjetina, piletina. Uvesti različite sorte mesa treba postupno, uzimajući u obzir hrane sklonosti djeteta, kontrolirajući njegovo stanje.

U roku od 6 do 8 mjeseci uvode se mješavine kravljeg sira i fermentiranih mlijeka. Djeca s rakom i anemija, ti proizvodi mogu početi davati ranije - od 5 mjeseci.

U 8 mjeseci se ubrizgava kruh ili kekse, koji se obično dodaju svježom sira i pomiješaju s voćnim plodovima.

Žumanjka, ako članovi obitelji nisu alergični na njega, bolje je uključiti u prehranu od 10-11 mjeseci, u istom razdoblju, možete početi davati slabe brojeve.

Tako se u prvih 6 mjeseci dijete gotovo "ne opterećuju" s nepoznatom hranom, dok u drugoj polovici godine možete brzo unijeti sve potrebne sastojke.

Sve nove hrane moraju biti uključene u prehranu postupno, jedna komponenta odjednom. Kada se pojavi negativna reakcija, ova vrsta komplementarne hrane ili njegovog konstitutivnog proizvoda "uklanja" se iz prehrane najmanje 1 mjesec.

Dijete dijete bi trebalo biti strukturirano na način da oblikuje refleks u njemu: doručak (češće žitarice), ručak (pire od povrća, zatim pire krumpir s mesom i juhu), popodnevni čaj (sir sa kolačićima i voćnim kašom), večera (kefir, mlijeko ili kaša). Preporučljivo je dati ništa između hrane za dijete. Ako je beba dojena ili naviknuta na neku vrstu mješavine, možda će nakon bilo kakve komplementarne hrane trebati neki omiljeni proizvod.

Dakle, preporučujemo sljedeći slijed uvođenja komplementarne hrane:

4-6 mjeseci - voćni sirovi i sokovi;

5-6 mjeseci - pire od povrća;

7-8 mjeseci - meso; riba - nakon 10 mjeseci;

8-9 mjeseci - kolačići, sir, kefir;

10-11 mjeseci - žumanjak, juha.

U početku možete ući kašu, a zatim i pire od povrća. Prema medicinskim pokazateljima, sir (za rakove, anemiju, hipotrofiju) počinje se primjenjivati ​​u 5-6 mjeseci. Uz trajnu opstipaciju od 4 mjeseca možete uključiti fermentirane mliječne mješavine ili kefir u prehrani.

Dr. Sc.E.S. Keshishyan, prof
Moskovski institut za pedijatrijsku i pedijatrijsku kirurgiju, Moskva

Savjeti za uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom iz Komarovskog

Otprilike u dobi od 4-6 mjeseci, mali se hornet može nagovoriti na vas na svaki način da je već prilično zreo za novu prehranu, na primjer, promatrati s interesom kako jedete i aktivno se pokušavate pridružiti. Onda vam želimo čestitati: trenutak prvog hranjenja je vrlo blizu.

Ostaje samo naučiti kako napraviti ovaj važan proces jednostavan i zanimljiv. Milijuni majki vjeruju pedijatru Evgenija Komarovskog u ovom pitanju, i oni nisu u zabludi. Danas ćemo govoriti o hranjenju sa umjetnom hranom za Komarovsky.

Bez obzira na kakvu je kvalitetnu i punu umjetnu mješavinu, u životu djeteta uvijek dolazi trenutak kada je ova poslastica "gužva" raznim vrstama hrane za odrasle. Kako napraviti taj prijelaz s umjetnom hranom? Želimo istodobno skrenuti pozornost na činjenicu da su sve predložene informacije samo preporuke dr. Komarovskog, a ne vodič za djelovanje.

Naravno, u iskustvu mnogih mama i njihove djece, provjereno je da dodatak prema njegovoj shemi prolazi "s bang" i bez nepotrebnih problema. Međutim, uvijek biste trebali uzeti u obzir mišljenje vašeg pedijatra, a ne činjenicu da će se njegova shema podudarati s savjetom Jevgenija Olegovića. Stoga su postojala dva kampa suprotnih mama: za neke, Komarovskine preporuke uzrokuju zbunjenost i nepovjerenje, dok druge odluče da ih se drže sami. Mi vjerujemo pedijatru, pa ćemo vam reći o dojenju hrane za hranu.

Značajna razlika između dodataka i dodataka

Temeljna razlika između ova dva koncepta važno je znati kako ne bi bila pogrešna u onoj fazi koja počinje u životu vaše bebe i koja je potpuno nepoželjna, ne zbunjujte svog liječnika. Neke majke ne smatraju potrebnim razumjeti zamršenost terminologije, a ako ih pitate o razlici između dodatne hrane i komplementarne hrane, oni će samo taktički označiti prefiks. Naravno, posao ruskog jezika nije ograničen na, a razlike u ta dva pojma skrivene su u svojoj biti.

Dopuna je relevantna kada dijete treba dodatnu prehranu osim majčino mlijeka. Najčešće se za ovu ulogu koristi umjetna smjesa ili prethodno izraženo mlijeko. Praksa nadomjestaka s mlijekom od kućnih ljubimaca manje je i manje prakticirana, kao što je već dokazano, ali to je nepoželjna mogućnost. Ako postoji mjesto za dojenje u kombinaciji s dodatkom, onda možemo govoriti o mješovitoj hrani.

Ali prva komplementarna hrana - to je sasvim drugačija stvar, jer to znači upoznavanje bebe s prvim prehrambenim proizvodima, koji u početku djeluju kao dodatak uobičajenoj prehrani. Mamac je neizbježan za sve bebe, bez obzira na vrstu hranjenja.

Početak rada

Među mama je rangiranje najpopularnijih pitanja koja će uvijek biti relevantna. I, naravno, u prvim stavovima postoji vječna "Kada početi komplementarno hranjenje?". Činjenica da različiti izvori upućuju na različite dobne norme je zabludu. Ne zaboravite na beskrajne savjete majki, baka i općenito svih rođaka. A i pedijatar, TV, znanstvena knjiga može vas uvjeriti u vjerodostojnost svojih podataka, nažalost, često i drugačije. Svi se izvori razlikuju u broju za oko 1-2 mjeseca, a još uvijek nema sveopće preporuke za svu djecu.

Iako najčešće možete pronaći mišljenje o idealnoj dobi - 6 mjeseci. Na pitanje kada treba hraniti dodatke tijekom hranjenja bočicom, dr. Komarovsky također apelira u dobi od 6 mjeseci. Štoviše, prema njemu, ovo pravilo je univerzalno za djecu na bilo kojoj vrsti hranjenja.

Ako vas muči sumnja, da li je vrijeme za hranjenje bebe na umjetno hranjenje, možete odbaciti sve tjeskobe, jer će vas malen govoriti da je spreman za nova otkrića u monotonom izborniku prema sljedećim značajkama:

 • od trenutka rođenja, dijete se oporavilo 2 puta;
 • sjedi sam;
 • nova hrana ne gura jezik;
 • ako je beba puna, može okrenuti glavu;
 • on je zdrav i prošlo je više od 3 dana od posljednjeg cijepljenja;
 • može uzeti predmet s 2 prsta;
 • i što je najvažnije - pokazuje znatiželju o hrani za odrasle.

Je li mama spremna? Onda krenemo!

Glavna pravila hranjenja umjetničkog umjetnika iz Komarovskog

Početak komplementarne hrane je stvar od iznimne važnosti za svako dijete. Svaka mama dolazi s njom s posebnom odgovornošću, jer u nekoliko mjeseci života svog djeteta osobno postaje uvjerena da dijete reagira vrlo osjetljivo na sve, što znači da se sve promjene u njegovu životu trebaju pomno razmotriti. Bez obzira na to koliko želimo ubrzati uvođenje komplementarne hrane, to neće funkcionirati - proces zahtijeva postupanost i poznavanje svih pravila. Ako ste odlučili uvesti komplementarne hrane s umjetnom hranom prema Dr. Komarovsky, onda je korisno za vas znati o glavnim preporukama liječnika:

 • Svaka dodatak treba početi s minimalnom količinom nove hrane. Pola žličica sigurno će biti dovoljno.
 • Započnite postupak predlaganjem vašem djetetu novom proizvodu zasebno, a tek onda ga pustite zajedno s uobičajenom smjesom. Dakle, s laganim koracima povećat ćete broj komplementarne hrane i uskoro ih potpuno nadomjestiti jednim mješavinom za hranjenje.
 • Hranjenje s nepoznatom hranom tijekom umjetnog hranjenja trebalo bi se provoditi samo pod uvjetom da je dijete uznemireno, zdravo i postavljeno na promjene u izborniku. Uoči cijepljenja ili tijekom bolesti, ideja o uvođenju komplementarne hrane treba odbaciti.
 • Za svaku novu vrstu hrane, pravilo od 5-7 dana je nepokolebljivo. To znači da za ovaj put proizvod bi trebao biti jedini unesen u feed u izborniku.
 • Najbolja asimilacija nove hrane jamči konzistentnost pire krumpira. Dakle, dijete se ne guši, a probava će se savršeno nositi s odraslom hranom.
 • Ako niste sigurni koliko će se vrijeme početi hraniti, odgovor je Komarovsky i svi pedijatri: najbolje je vrijeme za uvođenje novog proizvoda prva polovica dana.
 • Ponudite bebu samo svježe pripremljena jela u zasebnoj posudi. Što se tiče temperature liječenja, trebao bi se grubo podudarati s temperaturom tijela.

Međutim, Evgenij Olegovich je također razvio principe komplementarnog hranjenja, koji on naziva "zapovijedima". Naučit ćete više o njima.

Dopunska hrana također ima zapovijedi

Ova pravila bit će relevantna za prvo hranjenje ne samo za bebe na umjetnom hranjenju, već i za bebe koje jedu dojilje.

 • Prva zapovijed liječnika "Uzmi svoje vrijeme!" I ograničava početak komplementarnog hranjenja barem za 5 mjeseci. Idealno doba, prema Komarovskom, bit će šest mjeseci.
 • Druga zapovijed kaže da ne biste trebali slijediti iskustvo baka, čija je djeca tiho jeli juhu tri mjeseca. Možete slušati, klimati dobrohotno, kako ne bi vrijeđali vašu ljubljenu baku, nego da drugačije postupate.
 • U trećoj zapovijedi Komarovskog rečeno je da je stvarno potrebno početi hraniti s tako malim dijelovima. To je posebno za mame koji se žele odnijeti i ponuditi djetetu malo više.
 • Četvrta zapovijed dovodi do nedostatka nasilja u uvođenju komplementarne hrane (uključujući i kada je umjetno hranjenje). Nepoznata hrana bi trebala biti od interesa za mrvice, a njezino uvođenje bi trebalo biti sa zadovoljstvom. Ako dijete kategorizirano ne uzima ovu ili onu hranu, a slučaj je praćen hirovima i tantrumima, majka bi trebala pričekati malo s komplementarnom hranom.
 • Konačno, peta zapovijed dr. Komarovskog je tražiti od majki da oslobode prve dopune raznolikosti. Svaki novi proizvod zaslužuje uvesti u dječji izbornik u jednoj kopiji. Inače, postoji rizik od alergija, poremećaja spavanja i stolice.

Sada je jasno, prema pravilima hranjenja djeteta treba biti na umjetnom hranjenju. Ostaje najvažnija stvar: saznati koji su proizvodi i kojim redom dječji meni trebao biti proširen prema Komarovskom.

Tablica uvođenja hranjenja za umjetno

Živo shvatite kako se hranjenje treba mjesecima održati za mrvice na umjetnoj hrani, bit će vam pomaže shema stola, koju dr. Komarovsky preporučuje:

10 pravila komplementarne hrane Dr. Komarovsky

Dakle, prijatelji, razgovaraju o hrani, razgovaraju o prvim obrocima - u stvari to je komplementarna hrana - ovo je uzbudljiva tema. Vjerojatno pedijatar ima nekoliko takvih tema - kao što su "tretiramo proljev", "tretiramo trnci", "liječimo kašalj", "Prikorm" - probudimo se noću, reći ćemo vam kako živjeti s njom.

Zamolite da zapišete 10 jednostavnih pravila:

Pravilo broj 1. Kada početi

Najvažnije pravilo hranjenja je kada početi? Obično sam to rekao: od 4 do 6 mjeseci ne trebate dječju hranu, to je potrebno za mamu.

Sad ću ovo reći: do 6 mjeseci nema hranjenja. Vidiš, medicinska znanost ne prestaje, a sve više dokaza da ti eksperimenti nisu potrebni sve dok dijete ne navrši 6 mjeseci. Dobro?

Pravilo broj 2. Neovisno o vrsti hranjenja

Vrlo je važno odmah zaboraviti da sustav hranjenja ima veze s vremenom hranjenja:

 • Mi smo umjetnici, trebamo hranu od 3 mjeseca!
 • Dojeni smo, obično počinjemo godinu dana. Do godine - samo mama!

Moji prijatelji, bez obzira na vrstu hranjenja, najbolje vrijeme za početak hranjenja je 6 mjeseci.

Pravilo broj 3. Nemojte eksperimentirati s bolesnim djetetom

Mamac i općenito novi proizvodi daju se kada je dijete zdravo. Ako je dijete bolesno, nešto nije u redu - nemojmo eksperimentirati s pacijentom.

Tri pravila koja već znamo - dobro su učinili!

Pravilo broj 4. Mirna atmosfera

Opet, zašto trebate ove eksperimente, ako ste negdje posjetili, zajedno su se na putovanju - sutra idemo negdje, a danas ćemo dati nešto, a cijelo ćemo noću liječiti proljev! Stoga, ako ćemo dati neke nove proizvode, prilagodimo se okolnostima i ne provodimo pokuse kad je nezgodno za bilo kojeg člana obitelji.

Pravilo broj 5. Prvo mamac, a zatim glavni obrok

Što je vrlo važno? Hrana se još uvijek daje kada je dijete stvarno gladno, to jest, daju je prije nego što ga hrane s glavnom hranom. Jasno je da, ako ga stavite na prsa, a nakon što je jeli, već je vrlo teško izvoditi bilo kakve pokuse s novim, neobičnim obrokom. Stoga, još jednom važno pravilo - prvi mamac, a zatim glavni obrok.

Pravilo broj 6. Ako dijete odbije novi obrok

Još jedno pravilo - ako odbijete, ne biste trebali biti uzrujani, ali ne biste trebali zatvoriti ovu temu. Odbija - ponavljati nakon nekog vremena, ponuditi, ponuditi, ponuditi.

Što je još jako važno - ako zaista želite da ga pojede, a on ne jede, jedite ga sami u njegovoj prisutnosti. To je vrlo pogodno.

Pravilo broj 7. Mono-komponenta novog hranjenja

Još jedno pravilo: sve nove monokomponente. To jest, ako smo odlučili dati kašu, onda ne bismo trebali davati kašu od 7 žitarica, a zatim pogodite koja je od njih nije odgovarala nama. Dogovoreno? Dobro je.

Pravilo broj 8. Postupno prijelaz na mamac

Ako smo zamijenili jedno od hranjenja s mamcem, tada ćemo tek nakon toga eksperimentirati s drugom. To jest, nije potrebno provoditi svaki pokusi hranjenja. Idemo jesti mamu ujutro, drugo hranjenje - komplementarna hrana, mama. A kad potpuno zamijenimo drugu hranu, onda ćemo provesti neke eksperimente u trećem, četvrtom. To je poželjno. Dogovoreno? Dobro je!

Pravilo broj 9. Postupno širenje izbornika

Postoji također pravilo za slušanje - u pravilu, novi proizvodi koje dijete nikad prije nije isprobalo (može postojati nekoliko takvih proizvoda odjednom) ne smije se davati u intervalima manjim od 5 dana. Naime, svaki dan ne treba nešto novo. Onda će opet biti teško shvatiti tko je zaista kriv.

Pravilo broj 10. Trajanje potpune zamjene hranjenja - tjedan dana

U velikoj mjeri, moram vam reći da, u pravilu, za potpunu zamjenu hranjenja - na primjer, odlučili smo dati djetetu zobene pahuljice - u pravilu, optimalno vrijeme za zamjenu smjese s zobena kaša u punom - oko tjedan dana. Razumijete li? To jest, znamo da dijete jede ovu mješavinu mlijeka. Danas su dali 20 g, sutra 40, poslije podne 80, itd. - tjedan za zamjenu hranjenja.

Pravila su gotova. Sada, vrlo zanimljive stvari, jer opet medicinska znanost ne prestaje.

Hrana i alergije

Na primjer, u SAD-u, vrlo akutan problem povezan je, na primjer, s kikirikijem. Imaju vrlo čest - vjerojatno znate - maslac od kikirikija. Imaju ogroman broj djece s alergijama na kikiriki. A svi su im životi govorili majkama: "Nikad nemojte davati kikiriki maloj djeci! To povećava vjerojatnost alergije! "

I odjednom, doslovno, mnogo nedavnih studija dokazuje da, ako se djeca od 6-8 mjeseci daju kikiriki u malim količinama, to dramatično smanjuje vjerojatnost alergije kasnije, kada je stariji.

To je, tako se stvari mijenjaju. Drugo pitanje je da ako u kući postoje ljudi s alergijama, ako je ova tema u principu važna za obitelj, onda je bolje ne provoditi takve pokuse.

Zašto to govorim? Vrlo često, vaš liječnik sada vam može savjetovati što se protivi onome što je napisano u mnogim knjigama. Ali znanost ne stoji mirno i sve se mijenja.

Na primjer, ribe. U mnogim knjigama pišu da je riba bolja nakon godinu dana: počinjemo mamiti meso, a zatim ribu. A sada, ako dijete dobiva ribu juhu ili ribu u juhu, počevši od 8 mjeseci, ispada da neće biti ništa loše - molim vas, budite zdravi!

I još jedan zadnji savjet za vas.

Mami kao znanje o svijetu

Znaš, ispada da je gotovo šarmantan u mamcu proces samog jela, kada je dijete samo njegove ruke, žlicu. No, u našoj zemlji hrana često izgleda ovako: sjeli su, zamotali, zaglavili rog, dva roga, a zatim bocu.

Dečki, već 6 mjeseci, pokušavaju to učiniti - hrana za 6 mjeseci, kad počinje jesti ovaj sir - ovo, kako razumijete, nema nikakve veze s kalorijama. Da, to je zapravo znanje o svijetu, novi načini prehrane.

Stoga su već sjedili na takvom malom djetetu, stavili tanjur ispred sebe, dali mu nešto poput žličice u njegove ruke i pustili ga da pojede. Da, to će biti prekriveno od glave do pete u ovoj žličici. Preradit će se prerano ili kasnije, ali, ipak, vrlo je zdrava za njegov razvoj, za pokretljivost, za intelekt.

Također čitamo:

Ovo je jako cool kada dijete uči da će jesti. Ovo je bolje nego gledati crtiće zajedno na TV-u. Ja privlačim vašu pozornost na ovo. Želiš dati djetetu kravu - staviti dijete dolje, dati mu tanjur, sjediti nasuprot njega s točno takvom tanjur s curd, i jesti ovo curd. On vas gleda i ponavlja.

Stvarno želim da vas vaša djeca gledaju, a ne crtići na televiziji. Objasnite Papi da mu treba mnogo više u procesu komplementarnog hranjenja od svih Masha i medvjeda u kombinaciji.

Kako uvesti dodatke u 4 mjeseca s umjetnom hranom Komarovsky

Uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom: stol (po mjesecu)

Novorođene bebe zahtijevaju posebnu prehranu i majčino mlijeko, koje posjeduje potpuno savršenu, uravnoteženu kompoziciju i apsolutno zadovoljava vitalne potrebe malog bogatstva u vitaminima, hranjivim tvarima i mineralima u prvih dvadeset i pet tjedana bebe života.

Tijekom tog razdoblja dolazi do sazrijevanja probavnog i enzimskog sustava, formira se intestinalna mikroflora. U tom smislu, pola godine života, enzimska korisnost majčinog mlijeka postaje nedovoljna. Pravovremen početak uvođenja komplementarne hrane u isto vrijeme kao i dojenje doprinosi ulasku u tijelo potrebnih vlakana i dodatnih minerala potrebnih za provedbu motoričke aktivnosti, mentalnog razvoja i proporcionalnog rasta djeteta.

Članak se bavi takvim pitanjima kao što je uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom, tablicu s terminima i popis proizvoda.

Kada trebam početi hraniti?

Roditelji se raduju trenutku kada već svoju bebu već može ponuditi više od mješavine ili majčinog mlijeka. I gledajući sve vrste šarenih staklenki, želim to još brže. No, postoji određeni "ali", što se sastoji u činjenici da oznaka na pakiranju kaša ili soka dobi iz koje se može dati ne znači da to uopće može biti učinjeno. To se posebno odnosi na dodatke u dobi od četiri mjeseca. Postoji snažno mišljenje da dojenčad ne smije biti primijenjena prije dobi od šest mjeseci. To je također poželjno jer je u ovom trenutku dijete već jako zainteresirano za nešto novo.

Uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom u roku od 3 mjeseca trebalo bi biti odgovarajuće svjedočanstvo liječnika u obliku podložnosti, anemiji ili drugima. Bez posebnih recepata djeca otočana uvode se s novom prehranom od četiri mjeseca.

Kada je beba spremna?

Dakle, sljedeće pokazuje da je beba spremna primiti komplementarnu hranu:

 • dobitak tjelesne težine dvaput je težina pri rođenju;
 • beba je počela s pouzdanošću sjediti;
 • dijete može podići nešto s dva prsta;
 • mrvica može dobro progutati tekućine koje su nešto debele od mlijeka i vode i nemoj ih gurati jezikom;
 • dijete može okrenuti glavu ako je već pun;
 • beba je potpuno zdrava, a zadnje cjepivo dano je prije više od tri dana;
 • Dijete ima jasan interes za novu hranu.

U slučaju dovođenja mrvica, umjetno hranjenje može se davati od oko tri do pet mjeseci, zbog ranijih završetka razvoja enzimskog sustava u takvoj djeci.

Što treba početi?

Još uvijek nema jednoglasnog mišljenja o tome kako početi hraniti bebu kada je umjetno hranjenje. Zdravstvenu organizaciju i većinu pedijatara savjetuje se da počnete s piregom krumpirom načinjenom od povrća. Ovo je normalan razvoj djeteta. Ako ima problema s dobivanjem tjelesne težine, možete početi hraniti s prasadi.

Sezonalnost uvedene komplementarne hrane je značajna. To jest, ako njezin početak pada na vegetacijsku sezonu, squash može postati prvi pire krumpir. Lagano je u teksturi, dobro probavljiv, nealergenski, zdravi proizvod.

Prvo napajanje s umjetnom hranom (tablica je prikazano u nastavku) mora se započeti u strogo određenom vremenu. Nakon navikavanja, koja se izražava u slobodnoj potrošnji proizvoda, možete započeti s uvođenjem sljedeće krave, može biti krumpir ili bundeva koja ima veću nutritivnu vrijednost.

Kako početi hraniti: žitarice

U nekim slučajevima, pedijatri se savjetuje da započnu komplementarnu hranu iz ranijih dobi nego što je uobičajeno. U tom slučaju, prljavština se koristi kao prvo hranjenje. Od onoga što kaša počinje, kako ne bi naškodila djetetu?

Stručnjaci u dječjoj hrani preporučuju odabir poput uvođenja komplementarne hrane tijekom dojenja u 5 mjeseci, žitarica kao što su riža i heljda. Ovaj izbor opravdan je činjenicom da ti proizvodi ne sadrže gluten, što može uzrokovati alergijske reakcije. Još jedna prednost je da biokemijski sastav tih žitarica, kao i njihova nutritivna vrijednost, potpuno je u skladu s dobi djeteta i njegovim potrebama.

Ako je organizam djeteta podložan periodičnom zatvoru, tada je najbolji izbor u tom slučaju heljda i, naprotiv, s tendencijom odstranjivanja stolica, prednost se daje rižinoj riži, ima jača svojstva.

Ako majka odluči koristiti neotkrivene čopore, ali da ih kuha, onda biste trebali početi s finim, a zatim se prebaciti na srednje brušenje.

Prvo hranjenje na Komarovskom

Dok dr. Komarovsky, pedijatar koji prakticira, preporučuje uvođenje komplementarne hrane tijekom dojenja (donja tablica je prikladna, počnite s proizvodima koji sadrže bakterije mliječne kiseline koje su najbliže majčinom mlijeku.Ovo je kefir i sir, a sljedeći je korak dodavanje domaćeg jogurta. za komplementarnu hranu treba biti niske masnoće i pripremljena posebnom tehnologijom u skladu sa svim sanitarnim standardima.

Dopunska hrana od povrća, voća, mesa i ribe treba slomiti u stanje pire krumpira. Prvo, podučite ih u malim dozama, postupno ih povećavajte. Uz dobru reakciju želuca u tjedan dana, možete unijeti sljedeći proizvod.

Liječnik potkrepljuje preporuke da će crijeva djeteta biti kolonizirane s korisnim bakterijama, što će dodatno olakšati brzu apsorpciju hrane, a prilagodba novim proizvodima će se dogoditi brže.

Uvođenje komplementarnog hranjenja tijekom dojenja: tablica

Savjeti dr. Komarovskog

Prve dodatke, po savjetu dr. Komarovskog, treba započeti kako slijedi:

 1. Prvoga dana, u vrijeme kad treba biti drugo hranjenje, dajte mrvice dvije žličice jogurta, a zatim ih hranite s uobičajenom hranom.
 2. Drugi dan, obujam komplementarne hrane udvostručio se, dopunjen.
 3. Količina kefira trećeg dana da se poveća na šezdeset mililitara.
 4. Četvrti dan unesite jednu ili dvije žličice svježeg sira u komplementarnu hranu.
 5. Petoga dana dodajte trideset grama sirnog kruga na kefir.
 6. Šesti i sedmi dan, komplementarna hrana već je jednaka 180 ml, što u potpunosti zamjenjuje jedno hranjenje.
 7. U roku od tjedan dana nakon toga, drugo hranjenje se postupno zamjenjuje, a potom uvođenje komplementarnog hranjenja nastavlja se tijekom dojenja, stol će mjesecima govoriti kako to ispravno raditi.

Kako uvesti dječju hranu?

Čak i ako nemate stol pred vašim očima, nježno možete uvesti komplementarne hrane u skladu s osnovnim pravilima i slijedom proizvoda.

A pravila su:

 • vrijeme za ulazak u prvo hranjenje - drugi doručak;
 • započeti s minimalnim udjelom, nadopunjavajući se mlijekom ili mješavinom, dovodeći jedan tjedan u glavni volumen;
 • uvesti jedan novi proizvod jednom tjedno uz uvjet normalne reakcije tijela;
 • ako dijete odbija jesti novu hranu, onda ga ne morate prisiliti, trebate pričekati neko vrijeme (nekoliko tjedana), dati drugu, a zatim ponovno ponuditi ono što ne želite;
 • Za svaku hranu morate pripremiti svježu šaržu, nije dopušteno zagrijavati stari;
 • gustoća komplementarne hrane treba postupno pomicati od tekućine u deblji kravu;
 • kada je dijete staro devet mjeseci, hrana se ne može slomiti ni sa mješalicom, nego s vilicom, navikavajući vas na deblji obrok;
 • za deset mjeseci, djetetu se mogu ponuditi kriške kuhanog krumpira i mrkve, a za dvanaest mjeseci - mljevenih mesnih okruglica za razvoj žvakanja;
 • u dobi od deset mjeseci, moguće je odvojiti tri dana za uvođenje novog proizvoda, pod uvjetom da dijete osjeća dobro;
 • kad već postoji nekoliko proizvoda u djetetovoj prehrani, važno je diversificirati svoj jelovnik i ne usredotočiti se na jednu stvar.

Roditelji bi se trebali sjetiti da je u životu djeteta jedna od važnih faza prva hranjenja u dojenju. Tablica Svjetske zdravstvene organizacije svakako će vam pomoći, ako imate pitanja koja joj trebate kontaktirati.

Zdrava jela: savjeti

Da biste povećali korisnost unesenog hranjenja, možete savjetovati sljedeće:

 1. Kod kuhanja žitarica dodajte kapljicu maslinovog ulja nije gorko.
 2. Farmaceutske prirodne kiselice mogu se koristiti samo za proizvodnju kefira i jogurta, nemojte dodavati šećer.
 3. Da biste kušali u kasnom razdoblju, možete dodati voćnu kugu na sir.
 4. U osmom mjesecu života, dijete može biti ponuđeno sirovo voće (banana, jabuka) i svježe voće razvedeno za dvije trećine vode.
 5. Od osam mjeseci do tri grama maslaca može se dodati u kašu.
 6. Prilikom prvog kuhanja mesne kave, nemojte koristiti juhu, jer može izazvati probavne smetnje.
 7. Ako dijete odbija jesti žumance, možete ga dodati u kašu ili pire krumpira.

Kako uvjeriti malo?

Neki roditelji koji počinju hraniti komplementarnu hranu tijekom dojenja (tablica WHO predlaže kako to učiniti) naići na takav problem da djeca odbijaju koristiti novu hranu. Razlozi su sljedeći:

 1. Nije mi se svidjelo prvo iskustvo: mamac je bio previše gust, vruć ili neugodan, s gledišta mrvica.
 2. Dijete nije bilo fizički spremno za usvajanje komplementarne hrane.
 3. Moralne pogreške odraslih: uznemireno je li dijete dohvatilo ništa od tanjura.

Ako iz nekog razloga dijete prestane upotrijebiti komplementarnu hranu, nemojte ga mučiti, a kamoli ga nasilno hraniti. No, da se smanji vrijeme u ovom slučaju između hranjenja nije potrebno, dijete je dobro gladno za sljedeći obrok i neće biti hirovito. Između obroka, uklonite zalogaje i slatkiše.

Uvođenje prehrane s umjetnom hranom: jelovnik, stol

Uvod u prehranu nove hrane za bebe na umjetnoj hrani razlikuje se od onih koje se hrane majčinim mlijekom. To je zbog činjenice da se organizam prvi put navikao na preradu inozemnih elemenata od ranog doba, enzimski sustav crijeva ranije razvija. Stoga je prilagodba novim proizvodima nešto jednostavnija za njih.

Uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom: tablica

Pravila za uvođenje komplementarne hrane tijekom umjetnog hranjenja

Uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom (gornja tablica predlaže pojmove i količine hrane) treba slijediti određena pravila:

 1. Počnite hraniti treba biti u dobi od tri i pol do četiri mjeseca.
 2. Dodatnu hranu treba dati samo žlicom, a ne iz boce.
 3. Istovremeno nije dopušteno uvesti dva nova proizvoda.
 4. Nakon uvođenja komplementarnog hranjenja, režim hranjenja trebao bi se utvrditi pet puta dnevno.
 5. Dopunska hrana uvodi se u prehranu djeteta u hranidbi od 10 sati ili dva poslije podne.
 6. Soju treba staviti na jelovnik ne prije mjesec dana nakon povrća i kada dijete dosegne šest mjeseci starosti.
 7. Ako želudac bebe ne probavlja proteine ​​kravljeg mlijeka, tada se govedina i teletina trebaju isključiti iz popisa komplementarne hrane. Ti se proizvodi mogu zamijeniti kunićima, puretinom, piletinom, mršavom svinjetinom.
 8. Nekoliko puta tjedno dijete bi trebalo dobiti ribu umjesto mesa - lako probavljiv protein i vitamin B.
 9. Mliječni proizvodi ulaze u uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom (tablica to potvrđuje) ne prije sedam mjeseci. Ove preporuke SZO razlikuju se od savjeta dr. Komarovskog.

zaključak

Budući da uvođenje komplementarne hrane ovisi o zdravlju djeteta i njegovom daljnjem razvoju, roditelji bi se trebali sjetiti da je nužno da se ovo pitanje prilično ozbiljno i odgovorno pristupi.

Nema potrebe žuriti, novi proizvodi moraju biti uvedeni postupno i u skladu s slijedom proizvoda, jer nema smisla davati djetetu hranu za koju njegovo tijelo nije spremno. Osnovno pravilo je da ne naškodimo djetetu.

Hranjenje beba hranjenjem bočicom

Sporovi između roditelja i baka oko kad uvesti prvo hranjenje djeteta na umjetno hranjenje, počnu čim beba raste malo. Dječja formula je blizu materinskog majčinog mlijeka, ali ga ne može potpuno zamijeniti i pružiti djetetu sve potrebne tvari. Tijelo umjetnika koristi se za dobivanje smjese i lakše je podnijeti uvođenje druge hrane. Stoga, za uvođenje dodatne hrane u umjetnost početi malo ranije od djece koja primaju majčino mlijeko.

Još uvijek postoje neslaganja oko vremena prvog hranjenja među liječnicima. Neki zagovaraju uvođenje komplementarne hrane od tri mjeseca, tvrdeći da je bebina ventrikula spremna uzeti čvrstu hranu. Mi ćemo biti vođeni normama Svjetske zdravstvene organizacije, koja preporučuju da počnu uvoditi novu hranu s 4,5 mjeseca.

Pročitali smo detaljno kako odrediti da je dijete spremno za prikorma - 10 znakova

Gledamo kada uvodimo komplementarnu hranu: iznimke od pravila:

Opća shema uvođenja komplementarne hrane tijekom umjetnog hranjenja

(Kliknite na sliku za povećanje)

Približna shema uvođenja komplementarne hrane za bebe s umjetnom hranom

Kako pravilno ući u mamac

Pažnja, prema mišljenju stručnjaka, majke, djedovi i svi svi svi mogu biti različiti na račun gdje početi krutu hranu, neki savjet za početak sa biljnim pirea, kako ne bi naučiti dijete u početku na slatki voćni pyureshkam, drugi se preporuča da počnu sa sokom i voćem pire krumpira. Vjerujemo da prije nego što počnete hraniti bebu nečim drugim od smjese, trebali biste se posavjetovati s pedijatrom.

 • Nastavite s uvođenjem nove hrane ako je beba zdrava (to je pravilo);
 • U jednom trenutku, dati mu mrvicu na jedan novi proizvod za njega;
 • Počnite s sokom, po mogućnosti s jabukom (ne uzrokuje alergije). Dajte prvi mali dio (pola žličice). Ako je bebina ventriku dobro primljena nova hrana, postupno unesite jednu dozu željenom volumenu (vidi tablicu Ovdje je članak o prvom soku);
 • Budući da je beba navikla prvo primati smjesu, dati mu bočicu, a zatim ponuditi probati novi proizvod;
 • Neka namamiti bebu samo u sjedećem položaju;
 • Dok dijete ne uči žvakati, sve čvrste hrane trebaju biti spirirane. Možete ga razrijediti s mlijekom, mješavinom ili samo prokuhanom vodom do tekuće mulja. Pobrinite se da prvi put u ulju ne dođe kroz grudice ili male komadiće, jer ih mrvica može gušiti;
 • Nakon što se beba navikne na sok, pokušajte mu dati plodnu kugu (opet, bolje je početi s jabukom);
 • Kada se dijete navikne na plodnu pire, počnite ga naučiti povrću. Najmanji alergijski tikvice, bundeva, cvjetača i brokula. Najbolje je kuhati se dodavanjem 2 do 3 kapi biljnog ulja;
 • Nemojte zaboraviti da umjetni umjetnik treba dati piće pitke vode;
 • Preduvjet: započnite s uvođenjem novog proizvoda, pobrinuvši se da se želuca mrvica koristi za prethodni.

Davanje voća

Kako započeti hraniti bebu s povrćem ili voćem, vaš će pedijatar potaknuti. Djeca obično jedu plodnu kugu s užitkom. Sadrži mnogo vitamina i drugih tvari potrebnih za maleno dijete.

Na samom početku za izradu kave, jabuke, kruške, marelice, breskve je bolje kuhati ili kuhati za par, dati banana sirovo. Pratite reakciju tijela djeteta na svako novo voće. Ako je sve dobro asimilirano, možete dati voćnu kau i ujutro i navečer.

Ponovite, ako prvi put unesete voćni slatki pire krumpir, onda postoji šansa da će dijete jesti gori pire od povrća i uvođenje povrće hrane će biti teže! Ovdje je izbor vaš!

Ulazimo u povrće

Dva tjedna nakon uvođenja voća, možete pokušati dati pire od povrća. Obično se daje u vrijeme ručka.

Pratite zdravlje djeteta. Ako se u fecesu pojavljuje proljev ili sluz, uklonite povrće s djetetovog izbornika sve dok se problemi ne riješe potpuno. I samo onda pokušajte ponovo dati pire od povrća.

Po prvi put, izradite kvasac iz jedne vrste povrća, postupno navikavajući na sitnu klijetku. Kada beba pokuša nekoliko vrsta, možete napraviti miješane puree: od squasha i bundeve, od cvjetače i mrkve, od brokule i krumpira.

Od povrća, bebe do jedne godine mogu dobiti kupus (cvjetača, brokula, bijeli kupus), tikvice, bundeve, krumpir, mrkve, zelene grašak, repa, repa i vrlo pažljivo rajčice. Povrće s povrćem ostavljeno je da malo zasije. I ne zaboravite ispustiti nekoliko kapi biljnog ulja u nju. Repu mogu zamrznuti izmet i urin bebe u ružičastoj boji. Nije opasno, ne brinite.

Cijeli mlijeko kašu

Počnite učiti svoju bebu žitaricama u mjesec i pol dana nakon povrća. Bolje je započeti s žitaricama koje ne uzrokuju alergije: heljde, zobene pahuljice. Zatim prijeđite na ostatak - kukuruz, riža, mana.

Preporuke za prvu kašu (koja kaša i kako ispravno unijeti dječju prehranu) >>>

Možete kuhati kašu na krava i kozje mlijeko. Goat je još poželjniji (o kozjem mlijeku). U početku, mlijeko treba razrijediti pola kipuće vode, zatim manje i manje, i zaustaviti razrjeđivanje na sve.

Bolje je ponuditi žitarice za doručak, povrće za ručak.

Podučavanje mesa

Nakon šest mjeseci, predloži bebu da ispita kvasu od mesa. Možete kupiti u trgovini spreman, ali to možete učiniti sami pomicanjem mesa u mlinu za mljevenje ili brisanjem u miješalici. Bolje je započeti s kunićem ili puretinom, a zatim dodajte piletinu, govedinu i svinjetinu. U pire od mesa postoji velika količina željeza, što je posebno važno za prevenciju anemije. (Vidi se o kavi za meso: kako pravilno uvesti meso kave u djetetovu prehranu)

U dobi od 6 do 7 mjeseci meso se daje djetetu u obliku pire krumpira, od osam je već moguće kuhati mesne kuglice za par, a po godini - kava od pari. Prije godine nepoželjno je davati meso s mesom, može izazvati alergije.

Žumanjka jajeta

Nedavno je žumance počeo davati djetetu u četiri mjeseca. Liječnici sada predlažu da ga uvode u ishranu djeteta od sedam mjeseci, počevši od ¼ žumanjaka. Prije nego što ga dajte svom djetetu, objasnite ga i razrijedite s mlijekom ili smjesom mlijeka u tekuću suspenziju. Možete dodati žumance u povrće ili meso kave.

Ovaj proizvod dodaje se postupno i strogo u navedenoj stopi. Previše svježeg sira uzrokuje preopterećenje bjelančevina u ne jako jake bubrežne bubrege. Rezanci su neophodni za jačanje kostiju kao dodatnog dobavljača kalcija. U početku dijelimo sa svojom mješavinom, onda je moguće miješati sir s kefirom. (Pojedinosti o mamcima za sir)

Naučite bebu da ribe

Mali je okrenuo 8 mjeseci. Od sada postupno uvodimo ribu, niske masnoće (hake, bakalar, morski bas). Dvaput tjedno dajemo riblja jela umjesto jela od mesa, za ručak ili večeru. Uz ribu u tijelu djeteta čini to nužnim za njega vitamina D. Osim toga, to je apsorbira bolje od mesa.

Neki savjeti za hranjenje

 1. Vaša beba je još uvijek mrvica. Dakle, žlicu za njega je bolje uzeti malu kavu.
 2. Neka beba najprije sisati smjesu, a zatim ponudi novu hranu. I samo ga je naviknula na nju, neka cure na početku hranjenja.
 3. Učite svoje dijete da jede u isto vrijeme. Frekvencija hranjenja - 5 - 6 puta dnevno.
 4. Ne prisiljavajte bebu da jede silom. Dajte mu vremena da se gladne. A mrvica s užitkom će pojesti sve što je prije odbio.
 5. Bolje je hraniti dijete tako što ga postavlja na posebnu stolicu.
 6. Nabavite sebi dnevnik za hranu za dijete, gdje pišite koji proizvod nudite mrvice, kada, kako je on uzeo. Ako vaše dijete ima uznemirenog trbuha ili se pojavi alergijski osip, prijenosnik će vam pomoći da vi i vaš liječnik brzo pronađete uzrok bolesti.

Što učiniti ako postoji alergija na novu vrstu komplementarne hrane:

Ako ste pogođeni sumnjama, radite li sve u redu, posavjetujte se s liječnikom. Najbolji pokazatelj je zdravlje bebe. Dijete je veselo, aktivno, raste i dobiva na težini prema normama, što znači da ste na dobrom putu.

Video: hranite dijete mjesecima

Tablica hranjenja u 4 mjeseca s umjetnim i dojenjem: kako unijeti kašu i pire krumpir u prehrani?

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da počnu dojenje dojiti u dobi od 6 mjeseci. Ranije uvjeti (do 5 mjeseci) važni su za bebe koje se bave umjetnom hranom. Ne tako rijetko, mlade majke i očevi započinju uzorke hrane za odrasle već 4 mjeseca. Je li vrijedno uzimati tako riskantan korak, je li tijelo djeteta spremno prihvatiti novu hranu? Kako možete napraviti prvu odraslu hranu sigurnu za mrvice?

Ranije uvođenje komplementarne hrane zahtijeva bebe na umjetno hranjenje

Fiziologija bebe u 4 mjeseca

Kako biste bili sigurni da vaši kulinarske "pokuse" neće biti štetne i opasne za djecu, trebali biste biti upoznati s fiziologijom djeteta ovog doba. Probavni sustav prolazi ozbiljne promjene u ovom dobu:

 • započinje proizvodnja klorovodične kiseline, čiji je cilj poticanje rada probavnih enzima, koji zauzvrat mogu uništiti hranu koja ulazi u želudac;
 • crijevni zidovi postaju deblji u usporedbi s 3-mjesečnim pokazateljima, velike molekule hrane više ne mogu prodrijeti kroz njih;
 • dijete izgubi refleksno guranje iz guste i čvrste hrane;
 • Fiziologija žvakanja postaje sve više i više spremna za jesti.

Vrijeme sazrijevanja procesa digestije bit će različito za svako dijete. Moguće je nadati se da će u vašem slučaju dječji organizam biti spreman, ali može se dogoditi da će se razvoj nekih funkcija dogoditi s odgodom. Roditelji bi trebali preuzeti najveći dio odgovornosti u ovom slučaju zbog bolova u trbuhu, pluća, gubitka težine i apetita, labavih stolica, lošeg sna i drugih neugodnih, pa čak i ponekad opasnih trenutaka. Da biste izbjegli takve probleme uvođenjem dodataka za 4 mjeseca prema strogo definiranim pravilima.

Osnovna pravila

Često postoje situacije kada je rano uvođenje komplementarne hrane zbog medicinskih indikacija: na primjer, ako je dijete rođeno prerano, brzo gubi na težini ili ne želi jesti smjesu. Takvi slučajevi zahtijevaju od roditelja da traže savjete od iskusnih pedijatara. Nekoliko generacija liječnika napisalo je preporuke o ranoj prikormi, na temelju iskustva njihovog rada. Navodimo ih:

 1. Prije davanja bilo kojeg proizvoda po prvi put, svakako posjetite četvrti pedijatar za konzultacije. Strogo slijedite sve svoje savjete i preporuke, nemojte se oslanjati na svoje znanje.
 2. Prva jela trebaju biti pire od povrća. Za kuhanje, možete uzeti brokule, bundeve, tikvice, cvjetača, mrkve (vidi također: ukusne recepture od bundeve za bebe za bebe). Dob 4 mjeseca je pravi trenutak za uzimanje kaše. Bolje je ako je riža, heljda ili kukuruz. Ovi proizvodi imaju nizak stupanj alergenosti i stoga su najprikladniji za djecu tako male dobi. Nemoguće je isključiti mogućnost individualne netolerancije nekih proizvoda od strane djeteta. Prilikom pripreme jela koristite recepte označene "za dječju hranu".
 3. Novi proizvod za unos ne više od jednom u 2 tjedna. Ne brinite se da će beba provesti samo dva jela u mjesec dana - ako se pojavi alergiju, znat ćete točno što je uzrokovalo.

Jednodijelni krumpir povrća - izvrsna je mogućnost za prvo hranjenje

Kako dati dodatke?

 1. Dodatno hranjenje djeteta u 4 mjeseca treba provesti žlicom. Boca se može koristiti samo za miješanje. Saznajte kako odmah pojesti, prekvalificiranje će biti teže. Što prije shvatite ovu znanost, prije što dijete uči progutati.
 2. Prva doza je minimalna - 0,5 tsp. Povećajte potrebnu količinu vrlo postupno. Ukupni volumen dijela bebe ne smije prelaziti 150 g. Približan dnevni raspored bit će raspravljen u nastavku.
 3. Bilo koji proizvod može negativno utjecati na dobrobit bebe pa pažljivo pratite promjene u probavi ili pojavi alergija. Primijetivši prve znakove bolesti (labave stolice, osip), zaustavite uvođenje komplementarne hrane. Savjet za daljnje postupanje obratite se liječniku.
 4. Sve je novo pod zabranom, ako dijete oslabi bolest ili je na pragu cijepljenja. Zapamtite da se u ovoj dobi provodi sekundarno cijepljenje protiv tetanusa, pertusisa, difterije i polio.
 5. Pravila kombinacija mamca i mješavina: prva odrasla hrana, zatim mješavina ili mlijeko. Tijekom mjeseca beba može potpuno zamijeniti jedan ili čak dva hranjenja s punim obrokom.

Poslušajte savjete baka, prijatelja ili poznanika - velika pogreška. Nemojte uzeti u obzir i najiskrenije i dobre preporuke. Vaša vodeća zvijezda u svijetu prve hrane je lokalni pedijatar. Samo iskusni liječnik koji poznaje vaše dijete od rođenja može pružiti kvalificirane preporuke i upute. Za rano hranjenje djece na umjetan ili dojenje, postoji posebna tablica koja odražava podatke koje roditelji trebaju pridržavati u ovom slučaju.

Dopunska hrana

Svi znaju da su u sovjetskim vremenima liječnici potpuno drugačije mišljenje o pitanju komplementarne hrane nego sada. Tada je poznanstvo s odraslom hranom počelo vrlo rano, 2-3 mjeseca, i voćnim sokovima. Danas, pedijatri preporučujemo: ako ste već ušli u mamac od 4 mjeseca, a zatim upoznajte bebu ili s krumpirom ili kašikom.

Pear od povrća

Kako započeti sve isto? Izbor će biti napravljen u korist proizvoda, na temelju stanja djeteta. Uz nedovoljnu težinu, nestabilnu stolicu, pravo odluka - kaša. Jaki dobici, konstipacija - razlog za učenje nove vrste hrane s povrćem. Odsutnost takvih simptoma u većini slučajeva određuje početak komplementarne hrane iz povrća, kako većina pedijatara i nutricionista kaže (više u članku: koje povrće treba uzeti za prvu komplementarnu hranu?). Razgovarajmo o pravilnom feedu feeda u roku od 4 mjeseca. Mliječni povrće je bolje početi s tikvicama, kupusom (sve vrste, osim bijele) i krumpirom, jer su manje alergični. Malo kasnije, započnite uzorak mrkve, repa i rajčice (preporučujemo da pročitate: kada početi s uvođenjem repe u hranjenje djeteta?).

Roditelji trebaju odlučiti koji će proizvod hraniti djetetu umjetnika, kupiti ili samostalno pripremiti. Priprema bebe kave kod kuće je vrlo jednostavna. Svatko to može učiniti, čak i najneiskusniju domaćicu, ako sve učinite korak po korak.

Da biste to učinili, razmotrite sljedeća pravila:

 1. Odabrano povrće treba isprati pod tekućom vodom, a zatim ispirati kipućom vodom.
 2. Peel povrće.
 3. Stavite u lonac, dodajte vodu i kuhajte ispod poklopca dok ne kuhate oko 15 minuta.
 4. Koristite sito ili miješalicu za mljevenje.
 5. Previše gusta kava nije prikladna za mrvice, pa uklonite višak gustine dodavanjem male količine dekocije.
 6. Nakon tjedan dana hranjenja, možete postupno dodati biljno ulje u kaši. Prva doza je 1 kapi. Normalno, maksimalni iznos je 5 kapi po 150 g pire krumpira.

Nemojte očekivati ​​oluju pozitivnih emocija od djeteta u vezi s novom hranom. Bez okusa i svježeg povrća nakon slatke mješavine malo je vjerojatno da će biti vrlo impresivan malom djetetu, ali nemojte se obeshrabriti. Ponuditi proizvod opet i opet. Kao rezultat toga, 5 ili 6 vaš pokušaj će biti okrunjen uspjehom, mrvica će probati kulinarske užitke. Jednom kada se malo koristi za novu hranu, jede propisanu dozu od 150 g, zeznuće od užitka.

Nakon nekoliko tjedana nakon početka biljnih namirnica možete upoznati crusku s prasadi žitarica. Suvremene žitarice su vrlo povoljne. Tehnika njihove pripreme je izuzetno jednostavna: suhi prašak otapa u toploj vrenoj vodi i miješa do homogene.

Takve brze mogućnosti za žitarice su dobre, kao i sve konzervirane hrane za djecu, budući da uvijek možete biti sigurni u kvalitetu sirovina, sigurnost i zasićenost proizvoda s vitaminima i mineralima. Dr. Komarovsky, ljubljeni liječnik, govori nam o ovome. Kao osnova, možete upotrijebiti bilo kakve pijesak, zemlju u mlinu za mljevenje kave, ili kuhanje pahuljica ili brašno za izradu dječje hrane.

Prvi uzorci su samo žitarice bez glutena. Možete uzeti rižu, kukuruz ili heljde. Preostala zrna - pšenica, raž, zob, ječam, sadrži gluten, a on - vrlo jak alergen. Kao rezultat toga, dijete može imati bol u trbuhu i nadutost. Uvođenje kaše, kao i svi novi proizvodi, morate postupno. Kraj masteriranja jedne vrste kaše omogućava vam da se počnete upoznati sa sljedećim. Odrastao dijete može se hraniti mješavinama različitih vrsta žitarica.

Novi proizvod uvod

Svi uzorci su bolje davati prije dojenja ili iz boce, onda je vjerojatnije da će mrvica pozitivno reagirati na novi proizvod. Najbolje vrijeme za mamac - ujutro prije ručka, jer onda cijeli dan prati reakciju tijela djeteta na novi proizvod.

Bilo koja majka ne može čekati da izbornik svoje djece bude ukusan i raznolik, ali ne biste trebali žuriti u ovom pitanju. Isprva će 2-3 vrste povrća biti dovoljno za bebe koje će se naizmjenično uvesti - jedan proizvod tjedno. Za uvođenje novih jela, postoje određene sheme koje bi mlade majke trebale pridržavati. Razmotrimo ispod primjera uvođenja žitarica i pire krumpira tijekom dana.

Kako pravilno uvesti proizvode? Predstavljamo približan plan za uvođenje povrća ili kaše po danu. Važno je za djecu bilo koje vrste hranjenja:

 • Ponedjeljak -1 tsp (5 g);
 • Utorak - 2 tsp. (10 g);
 • Srijeda - 3 tsp. (15 g);
 • Četvrtak - 4 tsp. (20 g);
 • Petak - 50 ml (50 g);
 • Subota - 100 ml (100 g);
 • Nedjelja - 150 ml (150 g).

Kao primjer, dajemo shemu za uvođenje povrća i maslaca (prethodno rastopljeni) po danu:

 • ponedjeljak -1 pad;
 • Utorak - 2 kapi;
 • Srijeda - 5 kapi;
 • Četvrtak - ¼ tsp;
 • Petak - ½ tsp (3 g);
 • Subota i izvan nje - 1 tsp (5-6 g).

Povrće i maslac moraju se davati mjerene

U nastavku smatramo približnu prehranu dojenčadi u dobi od 4-6 mjeseci. Normalno, volumen pire krumpira i kaša je najviše 150 ml, učestalost hranjenja - 5-6 puta dnevno:

 • Prvo doručak Mlijeko (smjesa ili dojka) 150-200 ml.
 • Doručak. Zobena kaša 150 ml.
 • Ručak. Pire od povrća 150 ml.
 • Visoki čaj Mlijeko (smjesa ili dojka) 150-200 ml.
 • Večera. Mlijeko (smjesa ili dojka) 150-200 ml.
 • Drugu večeru Mlijeko (smjesa ili dojka) 150-200 ml.

Klasična hranjenja: