Izrađujemo izbornik za hranjenje djeteta 7 mjeseci

Zasnivanje

Kada beba navrši sedam mjeseci, majčino mlijeko ne može pružiti tijelu sve potrebne supstance, a ako se u roku od 6 mjeseci još uvijek može obaviti bez dodatnog hranjenja, sada se to može učiniti. Dopunsko hranjenje djeteta u sedam mjeseci ima važnu ulogu u njegovu razvoju - on ne samo da obogaćuje tijelo korisnim elementima nego i pridonosi razvoju žvakanja.

Smatra se da je iracionalno u djetetovoj hrani za uzgoj u trajanju do šest mjeseci ako je dojen. Međutim, danas roditelji vrlo rijetko se pridržavaju tih pravila i pokušati razrijediti mlijeko dijeta što je ranije moguće i maziti svoje bebe s novim goodies.

Stoga se sada smatra da povrće i voće pire krumpir, juha od povrća i mliječni kašu trebaju biti prisutni u prehrani 6-mjesečnog djeteta. Za to čak dodati razne sokove i kolačiće. Postavlja se pitanje: koja druga hrana može ući u dijetu bebe u 7 mjeseci?

Izbornik sedmodnevne bebe definira 4 glavna proizvoda - meso, sir, kefir i žumanjak. Ispod je tabela hranjenja beba u dobi od 6 do 7 mjeseci, koja opisuje maksimalnu količinu određenog proizvoda.

Razgovarajmo o svakom novom proizvodu detaljnije.

Mliječni proizvodi trebaju biti prisutni u dijeti djeteta, ali nisu svi jednako dobro apsorbirani pa roditelji trebaju pažljivo pratiti stanje djeteta

Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani 7-mjesečnog djeteta

Njihova prisutnost u prehrani djeteta vrlo je važna, posebno ako je dijete hranjeno u bocama. Dječji ventrikuli nedavno su počeli svladati svoju "ulogu", a elementi sadržani u fermentiranim mliječnim mješavinama omogućuju mu savršeno nositi se s njegovim "odgovornostima". Osim toga, oni sadrže kalcij, nužan za jačanje kostiju.

Na početku sedmog mjeseca beba bi trebala biti uvedena u krmu. Budući da se smatra hranjivim i prilično teškim proizvodom za želudac, treba ga postupno uvesti kao komplementarna hrana, počevši od ½ čajne žličice, a tek krajem sedmog mjeseca iznos bi trebao iznositi 20-30 grama dnevno.

Šećer za djecu je zabranjen, pa ako dijete ne voli kravlji sir u čistom obliku, može se lagano razrijediti majčinim mlijekom ili mliječnom formulom, koju dijete jede.

Još jedan fermentirani mliječni proizvod, uvođenje koje je obavezno za 7 mjeseci, je kefir. Trbuščić prilično lako apsorbira, ne donosi nelagodu djetetu, već, naprotiv, pomaže uspostaviti probavni sustav. Uvođenje kefira također treba postupno postati. Njegova početna doza ne bi smjela prelaziti 10 ml, nakon čega se njegova količina dnevno povećava za 10 ml dok dosegne 200 ml dnevno.

Uvođenjem jogurta i svježeg sira treba pažljivo pratiti dječju stolicu. Rezanci mogu uzrokovati zatvor, a kefir, naprotiv, proljev. Stoga, ako primijetite promjenu u dječjoj stolici, novi će proizvod morati biti isključen iz prehrane. I tek nakon 3-4 tjedna pokušati ga ponovno unijeti u malim količinama.

U sedam mjeseci dijete može već i čak trebati kušati mesne proizvode - može se pire puretina, kunića, piletina

Meso na jelovniku sedmog mjeseca

Meso je glavni proizvod koji bi trebao biti prisutan u prehrani bilo koje osobe, bez obzira na spol i dob. To je izvor aminokiselina i fosfora, kao i mnogi drugi elementi u tragovima korisni za naše tijelo.

Po prvi put, djeci se nude meso kao dodatnu hranu u dobi od sedam mjeseci. Naravno, to ne bi trebalo biti svinjetina ili janjetina. Najvažnije za dijete su piletina, kunić i dječja teletina, lako se probavljaju i ne uzrokuju alergije.

Dopunjavanje mesa u roku od 7 mjeseci trebalo bi početi s ½ čajne žličice, a tada - u odsustvu poremećaja probavnog sustava - taj se broj postupno povećava na 50 g dnevno.

Meso se može dati u obliku pire krumpira, mljevenjem s miješalicom, ili u malim komadima koji se mogu dodati juhu od povrća, čime se doprinosi razvoju žvakanja. Međutim, vrijedi biti oprezan i gledati bebu žvakati na hranu. Ako još uvijek ne može žvakati i on proguta meso u komadiće, najbolje je pričekati malo i dodati kruh od mesa juhu.

Žumanjak jajnika može uzrokovati alergije, ali istovremeno bogat hranjivim tvarima i vrlo hranjivim tvarima

Žumanjka u sedmomjesečnom jelovniku

Žumanjak jajeta bogat je vitaminima i mineralima. Međutim, ovaj proizvod je vrlo slabo apsorbiran probavnim sustavom od sedam mjeseci bebe, tako da prvi put dijete ima samo šesnaesti dio.

Potrebno je pažljivo pratiti reakciju tijela djeteta na inovaciju. Bjelanjka i žumance sadrže alergene koji mogu izazvati neželjenu reakciju kod bebe. Kada se pojavi, žumanjak se mora ukloniti iz prehrane.

U nedostatku alergijskih reakcija i poremećaja stolice, količina žumanjka se povećava svaki dan. Do kraja od 7 mjeseci dijete ne smije jesti više od ¼ žumanjaka.

U sedam mjeseci, dijete ne smije izgubiti hranu u obliku majčino mlijeka, ali već treba dodatnu prehranu.

Uzorak izbornika sedmog mjeseca

Unatoč inovacijama, glavni prehrambeni proizvod djeteta u 7 mjeseci trebao bi biti majčino mlijeko ili dojenčad. Dojenje djeteta treba se pojaviti na svakom zahtjevu, hranjenje smjesa - po satu.

Shema komplementarne hrane za 7-mjesečnu bebu je približno kako slijedi:

 • 8:00 - mlijeko kašu uz dodatak maslaca + sir;
 • 13:00 - juha od povrća s mesom + žumanjak + pire od povrća;
 • 17:00 - mlijeko kašu uz dodatak maslaca + sir ili voćni kašu;
 • 20:00 - kefir.

Tijekom uvođenja novih proizvoda, izuzetno je važno promatrati prehranu djeteta. U večernjim satima nemoguće je upoznati dijete s novom hranom, jer nije poznato kako će djeci organizam reagirati na nju, potrebno je ujutro to raditi i promatrati reakciju tijekom ostatka dana.

Ako ste alergični na inovacije, trebali biste pričekati. I prije nego što počnete ponovo uvesti ove proizvode u prehranu djeteta, trebali biste govoriti o hranjenju s pedijatrom.

Prva hrana za bebe u trajanju od 7 mjeseci: tablica ulaznih proizvoda

Kada planirate djetetovu prehranu prve godine života, vrlo je važno odrediti proizvode koji će mu imati koristi. Prvo hranjenje u 7 mjeseci nije iznimka za dijete. U ovom trenutku važno je da roditelji shvate koja je hrana dopuštena unositi u dnevni raspored izbornika i koji bi trebali biti odgođeni.

Dakle, neka se bliži pogled, koje su značajke i norme komplementarne hrane u sedam mjeseci? A također, što se može ponuditi od hrane za bebe na umjetnom i dojenju?

Uzroci hranjenja u dobi od 7 mjeseci

Svi znaju da je optimalno razdoblje za uvođenje novih proizvoda u dnevnu prehranu djeteta 6 mjeseci. Ali ponekad, zbog okolnosti, ovo razdoblje razumnije je odgođeno za mjesec dana. O tim objektivnim razlozima za uvođenje komplementarne hrane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra:

Mješovita hranjenja Bliže od pola godine, probavni sustav dojenčadi djelomično je oblikovan od nužnih enzima i spreman je probaviti odraslu hranu. Za bebe koji su na umjetnom i mješovitom hranom, proces probave sazrijeva malo duže. Kao i prije, trebat će punina dojenja. Stoga je za ovu kategoriju djece bolje započeti s uvođenjem komplementarne hrane od 7 mjeseci.

Oslabljeno tijelo ili bolest "karapuz". Izbijanje prvih zuba, problemi s stolicom, problemi s radom probavnog sustava, akutne respiratorne virusne infekcije ili druge zarazne bolesti signal je da je potrebno odgoditi uvođenje nove prehrane i barem odgoditi 1 mjesec.

Stresne situacije. Poznato je da stalne konfliktne situacije između roditelja negativno utječu na psiću djeteta. Stoga bi uvođenje komplementarne hrane u ovu situaciju bilo smiješno. Bolje je pričekati mjesec dana sve dok se odnos mame i tata ne normalizira, a u međuvremenu se mrvica - samostalno prilagođava mirnom i tihom kućnom okruženju.

Značajke prvog hranjenja u 7 mjeseci

Unatoč individualnom razvoju svakog djeteta, osnovna načela upoznatosti s novim proizvodima isti su za svu djecu stariju od 7 mjeseci. Tijekom tog perioda, crijevna mikroflora je već formirana pa je spremna primati i obraditi novu hranu uvedenu u prehranu mrvica.

Zbog činjenice da se probavni sustav prilagodio novoj hrani, mali se regurgitira manje, nije alergičan, dobro raste i dobiva na težini. Savjetujemo vam da pročitate kako započeti uvođenje komplementarne hrane u 9 mjeseci života bebe.

Kao i prije, majka bi se trebala pobrinuti za svoje potomke i nastaviti dojiti na zahtjev tijekom dana i noći. Isto se odnosi i na bebe koje borave na umjetnoj prehrani. Mješavine za hranjenje ne smiju prijeći uobičajenu količinu dnevne hrane.

U smislu hrane, zadaća komplementarne hrane je pružiti tijelu dojenčadi energiju nadopunjenu osnovnoj prehrani djeteta. Stoga su strani pedijatri revidirali svoje stavove o prehrambenim proizvodima, što se dogodilo u ranijoj dobi. Sada preporučuju prehranu djetetovog jelovnika samo hranu koja ima visoku energetsku vrijednost. Uostalom, želudac djeteta je još uvijek mali i puno se hrane ne može ponuditi.

Poželjno je da prva povrća ne bude previše tekućina. Inače će smanjiti kalorijski sadržaj i iscrpiti prehranu djeteta. To će se posebno primijetiti kada novu hranu zamijeni jedan od hranjenja - s mješavinom ili majčinim mlijekom. Na kraju, dijete može slabo dobiti težinu, pa će se slomiti

Pravila za hranjenje bebe

Proučavajući preporuke WHO-a, ne može se dogovoriti: "Majčino mlijeko nije samo hranjivo i korisno za zdravlje djeteta. Ovaj prirodni proizvod također je poznat po jačanju imunološkog sustava i služi kao izvor vraćanja energetske ravnoteže u tijelu. "

Dodatno hranjenje djeteta na 7 mjeseci dojenja trebalo bi se postupno uvesti, a bolje je unaprijed dogovoriti s vašim pedijatarom na temelju izbornika i standarda hrane. Ako dijete odbija prihvatiti nove proizvode, pokazujući to svojim ponašanjem, onda je bolje malo pričekati.

Pročitajte osnovna pravila:

 • Nemoguće je prisiliti dojenje, što je uobičajeno za bebu, s dodatnim proizvodima. U to doba, majčino mlijeko igra važnu ulogu u probavi dodatne hrane. Zato je njegova prisutnost u dječjoj prehrani - obavezna.
 • Prvo poznanstvo s novom hranom treba biti oprezno. Vrlo je važno poštivati ​​norme proizvoda uvezene u hranu za 7 mjeseci. Povrće, kaša i druga hrana trebaju biti normalne konzistencije, bez grudica, tako da dijete može lako progutati.
 • Prva dodatna ponuda, a zatim možete dojiti. Iako neki HBG konzultanti preporučuju suprotno. Ali ovo je samo ako majka ima problema s laktacijom.
 • Možete koristiti taktiku "pedagoške hrane". Organizacija hrane sastoji se od sljedećeg: početak davanja bebe, u malim dozama, bilo kojeg proizvoda "kućnog stola" i bez mijenjanja konzistentnosti. Zbog činjenice da majka čuva dojenje, ove bebe imaju manju vjerojatnost da imaju problema s gastrointestinalnim traktom, a nema alergijskih reakcija na primijenjene proizvode.

Dopunsko hranjenje djeteta na 7 mjeseci s umjetnom hranom

Hranjenje "obrtnika" provodi se prema istim načelima koja su karakteristična za dojenčad. Dijeta uključuje visoko kvalitetne proizvode - žitarice, uravnotežene mješavine, voćne puree i sokove. Razlika u hranjenju od 7 mjeseci za umjetne namirnice je samo shema hranjenja. To je zbog osobitosti rada njihovog probavnog trakta.

Prije uvođenja nove namirnice na 7-mjesečnu bocu hranjenu bebu, poznati pedijatar Komarovsky savjetuje vas da se pridržavate sljedećih preporuka:

Dajte prednost mješavinama od obične hrane. Prerano je prenijeti takvu djecu na dobru prehranu s odraslom hranom. Do 1 godine prilagođena smjesa mora biti glavni izvor hranjivih tvari. Za razliku od redovne hrane, ona sadrži sve potrebne hranjive tvari i vitamine koji su potrebni za dječje tijelo. Osim toga, takva hrana povećava prehrambenu vrijednost prehrane i lakše se apsorbira gastrointestinalni trakt sedam mjeseci starog umjetnog djeteta.

Pet obroka. Svakog mjeseca povećava se potreba male djece u hrani - to je važno za njihov pravilan razvoj i rast. U sedam mjeseci beba bi trebala jesti 5 puta dnevno. Upoznavanje s novim proizvodima treba započeti ujutro, 10-15 minuta prije hranjenja smjesa. Ako se u prehranu djeteta uvodi nova hrana, za početak će biti dovoljno 1 čajna žličica. U odsustvu negativne reakcije tijela djeteta, količina proporcija postupno raste.

Za bebe na dojenju u novoj prehrani treba biti hrana koja ima pozitivan učinak na proces probave i zdravlje tijela kao cjeline. Ako beba pati od konstipacije ili je prekomjerna težina, bolje je davati prednost svježem povrću. U slučaju nedostatka težine ili labavih stolica u sedam mjeseci, poželjno je uvesti dijete žitaricama.

Izbornik za 7 mjeseci: stol, norme i proizvodi

Dijeta 7-mjesečnog djeteta može sadržavati različite namirnice. Sve ovisi o početku uvođenja komplementarne hrane i dobrobiti djeteta - odsutnosti alergijskih reakcija na unesene jela.

Približne cijene izbornika u roku od 7 mjeseci mogu se postaviti na temelju sljedeće tablice:

 • Heljda, zobena kaša, riža riža - 120-150 grama
 • Pire od povrća, preporučljivo je dati do 150 g, s postupnim povećanjem doze
 • Pire od voća, pedijatri se savjetuju da ne daju više od 50-60g.
 • Dječji sir - 35-40gr.
 • Maslac - dnevni obrok od 2-3 g
 • Žumanjak jajeta, norma - 0,25 -0,30 g
 • Bijeli kruh (kruh) - 3-3,5 g.

Navedene norme raščlambe izbornika izrađuju se uzimajući u obzir gornju granicu, tj. Majke ih trebaju samostalno prilagoditi uzimajući u obzir potrebe djeteta. Ako dajete više hrane, onda mogu imati štetne učinke na probavni sustav, pa je ova značajka također vrijedna razmatranja.

Dijete je prehrana u trajanju od 7 mjeseci, ako je dojena, može se kuhati manje kalorično, izbornik treba sadržavati samo žitarice i povrće.

Da beba bude udobna za gutanje hrane, konzistencija posuđa ne bi trebala biti previše tanka ili debela. Kada se djetetovo tijelo koristi, i neće se sukobiti, možete se upoznati s sirom i plodnim kašom.

Povrće u prehrani

Pored prethodno poznatih mrvica hrane u komplementarnoj hrani (ne više od 1 puta u 7 dana) dodajte sljedeće povrće:

 • mrkva + krumpir;
 • konzervirano zelene grašak;
 • tikvice i bundeve.

Svako povrće počinje davati djetetu u lupanom obliku 1 čajnu žlicu. U tako ukusnom pire od krumpira za poboljšanje okusa, možete dodati mali dio maslaca. Da bi pratili kako tijelo percipira određeno povrće, bolje je voditi dnevnik i promatrati ponašanje mrvica.

Praksa pokazuje i pregledava mame, kaša je najkorisniji i visoko kaloričan proizvod za prvo hranjenje. Štoviše, postoji mnogo izbora, najbolje se smatraju: heljde, riža i kukuruz. Prije kuhanja, krušne mrvice trebaju biti mljevene i kuhane u proporcijama promatranja vode ili mlijeka: 1/4.

Kuhajte kašu na laganoj vatri i stalno miješajte žlicom. Na kraju kuhanja ukusno jelo, još uvijek možete dodati malo maslaca. Takav recept za kompleksnu hranu za 7 mjeseci sigurno će zadovoljiti mrvice, a njegove prednosti su da ne uzrokuju negativne posljedice.

Voćni kaĹe i sir

Voće: jabuke (zelene, crvene), kruške, šljive, grožđe se nude djetetu kao nezavisni snack. Potrebno je postepeno početi hraniti plodnu kugu, poput kaše, u malim količinama (dijelovi).

Rezak kao komplementarna hrana više je relevantan za bebe od 7 mjeseci koji se hrane bocama, ali bebe se također mogu dati. Poput voćnog kaše, sir se nudi u malim količinama, prvo 30-40 grama će biti dovoljno kako bi vidjeli kako će tijelo reagirati na novi proizvod. Uz normalnu percepciju, stopa proizvoda u dnevnoj prehrani može se postupno povećavati. Za jednogodišnje dijete ta doza ne smije biti veća od 50 grama.

Što učiniti ako 7-mjesečno dijete ne jede pravilno

Domaći i strani pediatri ne vide nikakvu opasnost u činjenici da je dijete odbile hraniti.

Kao u šest mjeseci, majčino mlijeko je još uvijek relevantno za život sedmomjesečnog djeteta. Njegova prehrambena svojstva pomažu da se tijelo popuni energetskim svojstvima, pa se i dalje razvija i razvija aktivno.

Glavni razlozi ne hranjenja:

 • nepropisno pripremljena konzistencija ili okus predloženog jela nije se svidjelo djetetu;
 • Mama daje više hrane nego što je navedeno u tablici komplementarne hrane za 7 mjeseci;
 • roditelji pokušavaju prisiliti hraniti novi obrok;
 • mrvice tijela nisu fiziološki zrele za potrošnju hrane za odrasle.

Različita situacija događa se s "bebama-umjetnicima" koji odbijaju novu hranu. Čak i prilagođene smjese ne mogu u potpunosti zadovoljiti tijelo s potrebnim nutritivnim svojstvima. Stoga postoji rizik od nedostatka vitamina i elemenata u tragovima koji su potrebni tijelu.

Kakva je situacija, odrasli trebaju otkriti razloge zašto dijete ne želi jesti dodatnu hranu. Ako se to ne može učiniti, vjerojatno je vrijedno dogovoriti sastanak s dječjim terapeutom.

Shema hranjenja djeteta na 7 mjeseci s dojenjem i hranidbom boja: novi izbornik i dječji omjer

Uvođenje komplementarne hrane jedna je od važnih faza u životu svakog djeteta. Dječje tijelo počinje kretati od majčinog mlijeka ili formule do odrasle odrasle hrane. Taj je postupak postupan i obično se proteže mjesecima.

Postupno, beba se treba upoznati s odraslom hranom - za to, i trebate mamac

Prilikom uvođenja komplementarne hrane, roditelji bi trebali pažljivo odabrati svaki novi proizvod za mrvice i pratiti njezinu reakciju, jer neki od njih mogu uzrokovati alergije kod djece ili izazvati probleme s probavom i stolicama. Važno je i datum kada biste trebali početi upoznavati bebu s hranom koja mu nije poznata. Obično je 6 mjeseci - upravo je to doba koju je Svjetska zdravstvena organizacija postavila za početak prehrane. Slijedi u Rusiji.

Razlozi za početak uvođenja komplementarne hrane u 7 mjeseci

Postoji nekoliko razloga zašto uvođenje komplementarne hrane počinje kasnije od opće prihvaćenog razdoblja. To uključuje:

 1. Mješovita hranjenja. Do dobi od šest mjeseci u djece koja su isključivo dojena, enzimski sustav djelomično je sazrijevao. Ova okolnost omogućuje im da samostalno probavljaju neke proizvode od odrasle prehrane. U slučaju umjetnog ili miješanog hranjenja, trajanje ovog postupka traje dulje. Kao rezultat, za djecu s mješovitom hranom, poželjno je odgoditi početak komplementarne hrane za mjesec dana i nastaviti ih potpuno dojiti do ove točke.
 2. Bolest. Zbog problema s probavom, ili uslijed zubiranja ili akutnih respiratornih virusnih infekcija, vrijedno je odgoditi uvođenje novih proizvoda sve dok dijete nije potpuno zdravo. Vrlo često je potrebno oko mjesec dana da se konačno oporavi.
 3. Stres. U onim slučajevima kada je atmosfera u obitelji užurbano i emocionalni je stres, bolje je trpjeti oko mjesec dana nakon 6 mjeseci izvršenja jer se tijelo normalno može prilagoditi samo uobičajenim uvjetima mira i mira.
Ako dijete zubi, bolje je čekati dovršetak ovog bolnog procesa.

Vjeruje se da je komplementarna hrana u trajanju od 7 mjeseci idealna za bebe koje su oslabljene, imaju teže rođenje ili su rođene kao posljedica carskog reza. Za njih, majčino mlijeko je vrijednije od dodavanja novih proizvoda na izbornik.

Osnovna načela hranjenja

Dopunska hrana dodatak je osnovnoj prehrani i njezina je svrha upoznati dijete s odraslom hranom, jer je hrana vrlo mali dio dnevnog jelovnika. Od trenutka uvođenja komplementarne hrane, dijete treba nastaviti hraniti majčino mlijeko u uobičajenom iznosu na zahtjev, uključujući noćno hranjenje. Umjetna djeca također trebaju dobiti svoju formulu kao i prije, ovisno o apetitu.

Drugi zadatak proizvoda koji hrane bebu jest pružiti mu energiju. Zbog činjenice da je volumen dječjeg želuca još uvijek mali, potrebna je hrana, male količine koje imaju visoku energetsku vrijednost. Tekuće juhe i žitarice ne ispunjavaju ovaj uvjet. Vjerojatnije je da će dovesti do iscrpljivanja prehrane, osobito ako postanu zamjena za jednu punu dojenja ili formulu.

Kada dojenje

Do dobi od 7 mjeseci, uvođenje komplementarne hrane u djece s HB uglavnom ovisi o zdravlju bebe. S pravilnim razvojem, sasvim je moguće dodati novu hranu u mrvice prehrane, iako Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da do duljeg od osam mjeseci, djetetove potrebe za energijom u potpunosti zadovoljavaju majčino mlijeko. Dakle, ako imate bolesnu ili lošu percepciju nepoznate hrane s malom djecom, bolje je čekati s novim proizvodima.

Također u ovo doba važno je pridržavati se nekih pravila:

 • Mama mlijeko bi trebao ostati glavni izvor hrane za dijete, a komplementarne hrane uvode se u malim dijelovima. Ni u kojem slučaju ne trebate prisiliti na događaje i zamijeniti hranu za odrasle dojilje.
 • Uobičajeni proizvodi. Dajte prednost onim proizvodima koji su redovito prisutni u prehrani majke. Njihov probavni sustav beba već zna.
 • Bolje je ponuditi novi proizvod prije dojenja, jer malo je vjerojatno da će dobro hranjena beba jesti pšenicu ili kašu. Međutim, mnogi stručnjaci HB-a preporučuju suprotno, jer to pridonosi laktaciji.
 • Dvije mogućnosti za hranjenje na zahtjev roditelja. Prva je pedatrična. Dijete dobiva preporučene proizvode u svojoj dobi u iznosu koji odgovara normi. Drugi je pedagoški. Nalazi se u činjenici da dijete nudimo razne hrane u malim količinama, koje su u izborniku obitelji, u uobičajenom obliku bez brušenja. Tako se beba učinkovitije susreće s odraslom hranom. Istodobno, dojenje na zahtjev izbjegava probavne smetnje ili alergijske reakcije na novi proizvod.

Uz umjetno hranjenje

Načela uvođenja hrane s umjetnom hranom ostaju gotovo nepromijenjena. Samo se uzorak hranjenja razlikuje. Pedagoški pristup umjetnom djetetu jednostavno je nemoguć zbog osobitosti u razvoju svog probavnog sustava. Budući da ne dobiva prehrambene enzime od majčinog mlijeka, prehrana bi trebala uključivati ​​prilagođenu hranu - mješavine, homogenizirane pire krumpir i žitarice.

Do godinu dana, prilagođena formula mlijeka treba ostati glavni izvor hranjivih tvari. To proizlazi iz činjenice da mješavine sadrže potrebnu količinu vitamina i minerala, posjeduju uravnoteženu strukturu u usporedbi s bilo kojim drugim proizvodima. Na primjer, iako crveno meso i jetra imaju bogato željezo, dostupnost u njima iznosi samo 10%, au voću i povrću čak i manje - samo 5%. U smjesama ta brojka doseže 20%. Proizvođači namjerno zasišćuju proizvode sa željezom, kako bi zadovoljili potrebe djetetovog tijela u ovom elementu u tragovima.

U izboru komplementarne hrane s IV, potrebno je usredotočiti se na težinu i rad dječjeg probavnog sustava. Uz problem opstipacije i prekomjernog tjelesnog napora bolji je hraniti povrće, dijareja i lagane žitarice su idealne.

Ako beba pati od konstipacije, bolje je davati laktaciju s povrća.

Koji proizvodi ulaze, u kojim količinama i kako?

Slijedi tablica standarda za one proizvode koji su već prisutni u izborniku za bebe od 7 mjeseci:
(preporučujemo da pročitate: režim 7-mjesečnog djeteta tijekom dojenja)

Dijete u 7 mjeseci: uzorak izbornika, razvoj i prehranu

Dijete u dobi od 7 mjeseci postaje aktivnije i neovisnije. Neumorno je zauzet s "istraživačkim" aktivnostima koje zahtijevaju pozornost odraslih i osiguravaju mu apsolutnu sigurnost. Intenzivan rast i razvoj na pozadini konstantne mobilnosti trebaju dodatne hranjive tvari koje više ne ispunjavaju prethodne norme hranjenja. Što je hraniti sedmomjesečno dijete i kako se to odnosi na njegovu svakodnevnu rutinu?

Fotografija: Depositphotos.com. Autor: Nick_Thompson.

Psihomotorni razvoj

Sedam mjeseci starog djeteta svakodnevno iznenađuje i zadovoljava roditelje s pojavom novih vještina.

 1. Nedavno je samo počeo sjediti neizvjesno, a za sedam mjeseci već je samostalno podigao pomoć, prešao noge, sjedio na koljenima i ležao.
 2. Zanimanje u svijetu oko očituje se u želji da upoznaju sve predmete koji su u svom vidnom polju. Dijete dobro snima velike igračke i pouzdano ih pomiče iz ruke u ruku.
 3. Počinje puzati, a jednako je dobro i naprijed i natrag. Ovakav način prijevoza otvara nove mogućnosti: samostalno preuzima predmet interesa, upoznaje se s prostorom prostorije.
 4. Zainteresiranost za okoliš nije ograničena na kontemplaciju, a što je moguće malo, istraživač će sigurno provjeriti sve što je praktično.
 5. Dijete sa zadovoljstvom pronalazi poznate predmete na zahtjev odraslih, okreće se u smjeru zvučnika, čuvši njegovo ime. U ovom dobu osobito je izražen privitak prema rođacima. Dijete prepoznaje svoje najdraže i sretan je što će ih sresti čak i nakon kratkog spavanja. Pojava opreznosti strancima.
 6. Vrijeme buđenja prati zavijajuće - ponavljajuće slogove koje odrasle osobe pogrešno percipiraju kao svjesni govor.

Babbling bebe prvi su pokušaji komunikacije, izraz emocionalnog stanja i imitacija odraslih. Iz slušatelja mrvica se pretvara u aktivni sugovornik, voljno ponavljajući ne samo slogove, nego i intonaciju.

Značajke hranjenja

Sposobnost sedam mjeseci starog djeteta da sjede i sa sigurnošću drži predmete u ruci omogućava novi način organiziranja obroka tijekom dana:

 • hranjenje djeteta treba provesti u sjedećem položaju, i bolje je ako se zauzme za stolom u visokoj stolici;
 • hraniti samo žlicom, i dobiti vještine za korištenje pribora za jelo - dati žlica i mrvica;
 • vode iz šalice i ponuditi djetetu piti neovisno od ne-prolivene šalice ili Avent polenika;
 • dopustiti da se upoznaju sa sadržajem ploče nije vrlo čist, ali vrlo informativan "ručni" način;
 • postavite osobni primjer ponašanja u tablici koji će oblikovati pravila za jelo u budućnosti.

Što, koliko i kada?

Režim prehrane djece koja su navršila 7 mjeseci života uključuje 5 pojedinačnih jela. Značajna prehrana je formiranje obroka koji odgovaraju budućem punom doručku, ručkima i večerima.

Novi proizvodi zamjenjuju majčino mlijeko dan za danom, koji se sada daje samo ujutro i prije spavanja.

Intervali između hranjenja u 4 sata odgovaraju fiziološkim mogućnostima djetetovog tijela, ne uzrokujući nelagodu na dijelu probavnog sustava.

Preporuke su dječje nutricioniste predložile postojeće stope unosa hrane. Ali količina hrane koju jede uvelike ovisi o individualnim karakteristikama:

 • ustav;
 • metabolička stopa;
 • tjelesna aktivnost.

Prikazana je približna prehrana djeteta u roku od 7 mjeseci života:

 • majčino mlijeko ili dojenčad;
 • pire od povrća;
 • kaša (mlijeko ili povrće);
 • žumanjak jajeta;
 • sir;
 • pire od mesa;
 • konzervirane ili svježe pripremljene voćne kaše i sokove;
 • jogurt;
 • krekeri (kolačići ili sušenje);
 • kruh.

Povećana potražnja za energijom tijekom porasta tjelesne napetosti također se odražava u omjeru ugljikohidrata, bjelančevina i masti (BFA) u prehrani - 4: 1: 1, a dnevni sadržaj kalorija je 110-115 kcal po 1 kg tjelesne težine.

Postoji klasični poredak uvođenja komplementarne hrane u izborniku 7-mjesečnog djeteta: povrća, nakon mjesec dana nude žitarice, nakon 2 tjedna - žumanjka, maslac, sir, meso i već bliže 8-mjesečnom - kefir.

dojena

Uvođenje komplementarne hrane obavlja 2 ključna zadatka - nadoknađuje nedostatak majčinog mlijeka i priprema dijete za hranu za odrasle.

Vjeruje se da s dovoljnom količinom laktacije u majki, vrijeme komplementarne hrane može se odgoditi na kasnije vrijeme.

Ali postoji još jedna točka gledišta - u korist obveznog uvođenja komplementarne hrane:

 • poznavanje novih proizvoda potiče enzimatske i motoričke funkcije probavnog sustava;
 • pomaže pravodobno učiti žvakanje;
 • daje djetetu dodatne izvore energije, građevinskog materijala, vitamina i minerala koji nadoknađuju troškove povećanja tjelesne aktivnosti, rasta i razvoja.

Sada ćemo vidjeti što je uzrokovalo prisutnost u izborniku djeteta u 7 mjeseci različitih jela i proizvoda.

Kashi - izvor energije za djecu

Prednost se daje heljdi, riži i žitaricama kukuruza. Oni su slabi alergeni, bez glutena, dobro probavljaju i opskrbljuju rastući organizam vitaminima B i polaganim ugljikohidratima. Postupno se probavljaju i apsorbiraju iz probavnog trakta, dugo zadržavaju osjećaj punine.

"Prva" kaša mora biti tekuća i nužno jedna komponenta. Tek nakon uspješnog uvođenja dodataka mogu se dodati i drugi sastojci. Tako će biti lakše odrediti koji proizvod dijete ima alergijsku reakciju. Kashi se može kuhati sami ili iskoristiti prednosti trgovine.

Za kuhanje upotrijebite na jedan od dva načina: mljevenje pšenice prije kuhanja ili presaviti već pripremljenu kašu s miješalicom. Za željenu konzistenciju razrijedi se majčinim mlijekom, mliječnom smjesom ili juhu od povrća.

Možete izračunati količinu sastojaka za kašu kuhanja mjerenjem potrebne količine žitarica s čajnom žlicom:

 • Da biste dobili tekućinu od 5% kaša, po 100 ml tekućine uzeti 1 žličicu. žitarice.
 • Nakon nekoliko tjedana možete se prebaciti na 8% -10% dodavanjem 1,5 ili 2 žličice za istu količinu vode. žitarice.

Novi za jelo za bebe ubrizgava se čajna žličica. Uz dobru prenosivost, dnevni obroci su povećani, dosežući 120-150 g do kraja drugog tjedna i potpuno pomaknuli majčino mlijeko s jednim hranom. Najbolje vrijeme za jesti kašu je drugi doručak u 10 sati ujutro.

Jaja - samo žumanjak i samo kuhana

Jaja u izborniku djeteta od sedam mjeseci pojavljuju se nakon uvođenja žitarica.

Ne postoji temeljna razlika u korisnim svojstvima između pilića i prepelica. No, obje su opasne u njihovom sirovom obliku zbog rizika da se oboljeti od salmonele. Pedijatri stalno inzistirati na poštivanju pravila njihove pripreme: Operite temeljito prije kuhanja, provjerite svježine (ustajalog plutaju u vodi ili „stoje” okomito), kuhati najmanje 10 minuta.

Poput bjelanjka, žumanjak može izazvati alergijsku reakciju. Stoga se primjenjuje s krajnjim oprezom.

Ovaj vrijedni proizvod omogućit će rastući organizam vitaminima A, E, D, grupi B, selen i fosfor. Ako predloženi žumanjak odbije jesti u čistom obliku, proizvod se miješa s kašom ili povrćem.

Maslac i biljno ulje

Od 7 mjeseci počinju dodavati biljno ulje u povrće i krumpiriće - malu količinu maslaca.

U normalnoj reakciji djeteta količina maslaca se poveća na 5 g, a biljno ulje (poželjno, ako je to prvo spin maslinovo ulje) - do 5 ml.

Rezanci i kefir - klasično "mlijeko"

Do kraja od 7 mjeseci, kefir i kravlji sir pojavljuju se u prehrani djeteta. Uvođenje kefira zahtijeva ista pravila kao i za bilo koji novi proizvod - s malom količinom (1-2 tsp L. po danu).

Nakon što je dijete s kefirom u prehrani lako ući u sir. 1 tsp razrijeđen kefirom do ujednačene konzistencije, dnevno povećavajući količinu dvaput. Za praćenje reakcije na novi prehrambeni proizvod ponudit će dijete drugom doručku. Uz dobru prenosivost, prijem svježeg sira i kefira prenosi se u drugu polovicu dana, tj. Tijekom popodnevnog snacka, kada se ti proizvodi najbolje apsorbiraju.

Za hranjenje djeteta u roku od sedam mjeseci neprihvatljivo je kupiti kravlji sir i "adult" kefir u trgovinama. Proizvodi od specijaliziranih odjela za djecu ili dobiveni u mliječnoj kuhinji smatraju se stvarno korisnim i sigurnim. Kada kupujete, uvijek biste trebali biti zainteresirani za datum proizvodnje i sastav.

Mliječni proizvodi mogu se svakodnevno davati djetetu, poštujući dobne norme. Do kraja 7 mjeseci života u prehrani bebe sir je 25-30 g, a jogurt - do 170 ml.

Privremeno napuštanje kefira trebao bi biti kada je nestabilna stolica, a od krme - u slučaju brzog rasipanja proljeća i prisutnosti bolesti bubrega.

Infographics: pitaniedetok.ru. Autor: Sigaeva Olga.

Za umjetno dijete

Umjetno hranjenje (IV) ne ispunjava, kao dojke, sve potrebe rastućeg organizma. Čak i kvalitetno prilagođene mješavine ne mogu pružiti djetetu potrebnu količinu važnih hranjivih tvari. Stoga je uvođenje komplementarne hrane u ovu kategoriju djece ispred rasporeda za 1-1,5 mjeseci.

Proizvodi koji nisu upoznati s bebom već su odavno prisutni u prehrani djece na umjetnoj hrani - žitarice, pire od mesa, žumanjka. Prema indikacijama na izborniku, ranije se može unijeti meso, jetra, sir i kefir.

Mesne mesnice i pire krumpir

Od 7 mjeseci na izborniku djeteta, meso se pojavljuje u obliku mljevene meke govedine, teletine, puretine, piletine i kunića.

Raspon dijete prehrana odjel je spreman ponuditi široku paletu proizvoda iz stranih i domaćih proizvođača ( «Heinz», «Hipp», «Gerber», «Baka koš”, ‘Predmet’, ‘Agusha’ i drugi.). Važno je obratiti pažnju na dobne preporuke, koje su navedene na svakom staklenku.

Lako je kuhati meso kave i kod kuće:

 1. Meso, izrezati na komade kuhati do natječaja.
 2. Grlu ili miješalicu dvaput kroz meso brusilicu.
 3. Prije hranjenja, razrijedite do dosljednosti natječajnog mesa s gotovom juhu.
 4. Ako dijete odbije predloženo jelo, dodajte ga u kašu ili povrće.

Počevši od 1 / 2-1 tsp., Nakon 7-10 dana beba će biti puštena po dnevnoj stopi od 30 g dnevno. Mesni proizvodi se apsorbiraju dulje, tako da imaju ručak u dječjem jelovniku. Ne-spužvasto bujne smjese se koriste za izradu kiklada, juha od povrća, pire krumpir. Oni potiču probavni proces, povećavajući aktivnost sekretornih žlijezda.

U dobi od 7 mjeseci bebe se hrane razvija nove vrste žitarica, sastaje s pire od povrća juha, mesnih juha, višekomponentnih pire od voća i povrća. Meso pire krumpir može zamijeniti jetre pire krumpira jednom tjedno.

Infographics: pitaniedetok.ru. Autor: Sigaeva Olga.

Bez obzira na vrstu hranjenja, djeca od 7 mjeseci trebaju ponuditi čvrstu hranu. Krekeri, baby keksi, ili sušenje u popodnevnim satima - to je prilika u vrijeme kako bi stimulirala zhevaniya.Ot homogena kaša počinje polagani prijelaz na hranu koja sadrži komadiće i kvržice. Za pripremu pire od svježeg voća i povrća, koristi se posebna gratlera, a kuhano povrće je uzgojeno s redovitom vilicom.

Obroci za bebe u roku od 7 mjeseci

Najčešće djeca počinju mamiti za 4-6 mjeseci. Sve ovisi o vrsti hranjenja, težini, zdravlju i individualnim karakteristikama razvoja bebe. Ako je liječnik prethodno savjetovao da pričeka s novom hranom, prvo hranjenje u 7 mjeseci prikladno je povrće, voće, kašu ili kefirchik.

Što hraniti sedmomjesečnu mrvicu?

U roku od 7 mjeseci dijete obično prima vrlo raznoliki obrok. Njegov izbornik uključuje žitarice, povrće i voćne puree i sokove, povrće i mesne juhe, juhe, sjeckani meso, žumanjka, sir, kefirchik i kravlje mlijeko. U prehrani mrvica, gotovo sve komponente koje odrasla osoba jede, ali se pripremaju drugačije. Prekinite djetetovu prehranu detaljnije.

Stručnjaci vjeruju da se u sedam mjeseci dijete može jesti:

 • Kashka od heljde, kukuruza, riže, prosa, jaki i zobene pahuljice.
 • Juhe, dekocije, sokovi i pire krumpir iz raznih povrća. Savršeno prilagođena tikvica i bundeva, cvjetača i brokula, mrkve, bundeve, peršin, kopar. Nije potrebno davati bebe i kupus zbog njihovog oštrog okusa, a osim djeteta, malo je vjerojatno da žele jesti ove namirnice.
 • Pire od krumpira, sokova, kompotina, voćnih napitaka, poljubaca od voća i bobica. Nije potrebno dati djetetu veseo obojene, citrusa i egzotičnog voća. Iznimka je banana, koja je postala poznata i, u pravilu, ne uzrokuje alergije ili poremećaje. U pravilu, dijete ugodi sa zadovoljstvom mamac iz jabuka, kruške, breskve, marelice, ribizle.
 • Curd, kefirchik, acidofilna smjesa, mlijeko iz posebne kuhinje. Ako iz nekog razloga takva kuhinja nije dostupna, svi proizvodi trebaju biti dati samo potpuno svježi, niske masnoće. Cijelo kravlje mlijeko treba kuhati i razrijediti na pola s vodom.
 • Žumanjke su dobro (za pola sata) kuhana pileća jaja.
 • Krzno meso razrijeđeno mesom ili povrćem ili posebnom konzerviranom hranom. Meso mladog tele ili zeca je savršeno, ali također možete dati piletinu i govedinu.
 • U jednom dijelu možete staviti maslac i biljno ulje u male količine.

Ako mama još ima mlijeko, razumno je da beba dobije do godinu dana. Jednu godinu staru bebu već treba odsjesti, čak i ako ima dovoljno mlijeka. Međutim, ako dojenje uzrokuje ozbiljne probleme, na primjer, majka treba napustiti, ili dijete duboko ugrize, može se izdvojiti za 7 mjeseci. Dojenje je svakako korisno, ali mnoge su bebe umjetno hranjene od rođenja i odrasti zdrave i jake. Nema potrebe mučiti se, pokušavajući sigurno dojiti 7-mjesečnu bebu.

Gotova beba konzervirana hrana i žitarice u prahu vrlo su prikladne, jer gotovo ne trebaju vremena za pripremu. Kikirik jede takvu hranu sa zadovoljstvom, zdrav je i hranjiv. Mnoge majke preferiraju gotove jela. Čak i ako majka smatra da je hrana kuhana kod kuće vrijednija, ili samo uživa u kuhanju, ipak je najbolje držati pri ruci i tvornicu u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Dopunska pravila hranjenja

Pedijatri zajedno s nutricionista razvili su pravila koja bi trebala slijediti uvođenjem nove dječje hrane u roku od 7 mjeseci:

 • U prisutnosti majčinog mlijeka, dijete počinje hraniti ne prije 5-6 mjeseci, uz umjetno hranjenje - od 4-5 mjeseci.
 • Dijete bi trebalo jesti s žlicom.
 • Prvi put bilo koja hrana se daje u maloj količini (1 žličica ili manje). Zatim se udio udvostručuje sa svakim naknadnim hranjenjem, dovodeći do 150 g.
 • Ako si mrvicama dao nešto novo, promatrajte njegovo stanje. Ako postoje bilo kakve neugodne pojave, kao što su alergije, konstipacija, proljev, bol bilo koje prirode, povećano stvaranje plinova, itd., Ovaj sastojak bi trebao biti isključen iz izbornika. Ako simptomi ne nestanu, trebate se posavjetovati s liječnikom. Ako dijete ne jede hranu, ne smijete ga prisilno hraniti ili ponuditi hranu iznova i iznova. Možete ponovo ponuditi jelo koje vam se prije 3-4 tjedna nije svidjelo.
 • Inovativnost se uvodi u izbornik ne više od jednom svaka 2-3 tjedna. Nije potrebno ponuditi nekoliko novih jela u isto vrijeme, inače će biti teško razumjeti koji je od njih izazvao promjene u tijelu mrvica.
 • U početku, bebi se nudi hrana iz jedne komponente, na primjer, pire od povrća od mrkve bez aditiva. Zatim se može pomiješati s povrćem, dodati juhama, lisnatima, pomiješanim s voćem, na primjer, s jabukom itd.
 • Nova hrana je bolje ponuditi mrvice u drugom jutra hranjenja, u ovom trenutku dijete će ga jesti posebno voljno. Ponudite najprije novu hranu, zatim poznatu, a na kraju mlijeko dojke ili djeteta.
 • Ne biste trebali prisiliti malog da jede. To narušava apetit, potiče averziju na određenu hranu i razvija tvrdoglavost.
 • Ako je moguće, nastavite dojenje. Spremne mješavine mogu se zamijeniti hranom iz mliječne kuhinje ili nastaviti hraniti bebu s njima, kao i prije.

Mliječni proizvodi

Neki pedijatri smatraju da kefir treba biti propisan kao prvi dopun, nakon toga njegov sastav sliči majčinom mlijeku. Ali ovo nije neosporna teorija. Mliječni proizvodi nisu uvijek lako apsorbirani tijelom djeteta i ponekad uzrokuju probavne probleme.

Međutim, kefir i acidofilne smjese obično daju kao mamac za 7 mjeseci. Osim toga, preporuča se curd i mlijeko. Sve ove komponente najbolje je uzeti u specijaliziranu kuhinju. Ako to uzrokuje poteškoće, u toj dobi dijete je vrlo sposobno jesti obične mliječne proizvode iz svoje farme ili trgovine. Sva hrana treba biti svježa, niska masnoća.

Mlijeko se najbolje razrjeđuje s vodom. S domaćim mlijekom, morate ukloniti kremu, napitak i kuhati. Prodavaonice odabiru bez aditiva i konzervansa, prirodne boje. Provjerite rok trajanja pakiranja i sastav.

Nemojte se previše nositi sa svježim sirom. Dovoljno je 50 grama dnevno, inače je proljeće prerano prerano. Ako se proljeće i tako brzo zatvori, liječnik može čak zabraniti sir za određeni dojenčad. Sladokusac s malo masnoće također se razblažuje s mlijekom ili kefirom, prije mješanja.

Maslac staviti žitarice i povrće kvasac, počevši od pola žličice.

Povrće i voće

U sedam mjeseci beba može jesti pire od povrća i voća. Možete ponuditi juhe, žele i voćne napitke. Voće se daje sirovo i kuhano.

Krumpir se preporučuje za djecu s malom težinom. Ovo visoko kalorično povrće brzo će pomoći u borbi s problemom, ukloniti suvišnu sol iz tijela i stabilizirati metabolizam.

Tucukini su vrlo dobri, kao prvi mamac. Apsolutno je sigurna, gotovo nikada ne daje alergijske reakcije i ne izaziva kršenje probave. Korisno je za djecu s prekomjernom težinom, sadrži mnogo vitamina i drugih korisnih komponenti.

Cvjetača i brokula su ukusni, rijetko uzrokuju alergije. Bogata askorbinskom kiselinom, pridonosi razvoju imunološkog sustava, sprječava prehladu.

Bundeva ne sadrži dodatne kalorije i također se prikazuje punoj djeci. Brzo se probavlja i poboljšava probavu. Može uzrokovati alergijsku reakciju pa pažljivo pratite dijete s uvođenjem ove komponente.

Mrkva koristi oči, kosti, kožu i kosu. Također može doprinijeti manifestaciji alergija.

Jabuke, posebno zelene i žute - izvrsna hrana, koju djeca jako vole. Sok od jabuka dan je djeci već od 1 mjeseca, preporučeno za trudnice i majke koje dojiljuju. Vrlo vrijedan, ukusan i apsolutno siguran plod.

Kruške se preporučuju za bebe s dijagnozom proljeva. Oni normaliziraju stolice, toniraju i ojačavaju krvne žile.

Banane su vrlo hranjive i ukusne. Rusi su već navikli na ovo voće, a bebama je dopušteno koristiti bananu. To je potpuna hrana bogata vitaminima koja jača tijelo i potiče normalan rast i razvoj.

Dojenčad se može davati u prahu i samostalno kuhane žitarice. Žitarice u prahu ne zahtijevaju kuhanje. Samo se trebaju miješati s kuhanom vodom ili mlijekom prema uputama na pakiranju.

Ako želite sami kuhati kašu, riža, proso, heljda, yachka su prethodno oprali, razvrstavali i podigli. Manku i zobene pahuljice posve spavaju u kipućem mlijeku ili vodi u cijelosti. Za dojenčad je kuhana kaša konzistentna tekućina. Perlovkov dati tek nakon godinu dana - to je previše gruba hrana.

Mesne jela

Brodovi i pire od mesa za bebe izrađeni su od svježih, mršavih komada. Nema potrebe za zamrznutim, sinewy komadom i pohranjivanjem nadjevom. Možete koristiti gotove konzervirano meso za djecu.

Prije kuhanja, komad se opere, kosti, hrskavica, vene i koža se uklanjaju i kuha do spreman. Ako se dijete već koristi za meso, može se miješati s povrćem i dodati juhu. Dijete se hrani mesna jela dva puta tjedno.

Ako slijedite preporuke i savjete pedijatra, dijete će rasti snažno i zdravo.

Prikorm beba 7 mjeseci: shema i izbornik

Liječnici savjetuju da će početi hraniti novorođenčad šest mjeseci. Tijekom tog vremena tijelo novorođenčeta postaje sve jače i spremno za odrasle hrane. Mnogi pedijatri i nutricionisti su uvjereni da će najbolji jelo za prvo hranjenje biti pire od povrća. No, poznati dječji liječnik i TV voditelj Komarovsky preporučuje da uvede poseban kefir za djecu na prvom mjestu.

On to motivira činjenicom da je mliječni proizvod sličan u sastavu majčinog mlijeka, a pire od povrća je radikalno drugačije. Stoga često izaziva probavne smetnje.

Svaka majka treba odlučiti za sebe kako započeti hranjenje. U šest mjeseci, izbornik se može postupno uvesti pire od povrća, kašu na vodi, bebe kefir i skuhani sir. Više informacija o uvođenju hrane za odrasle hrane, dijetom novorođenčeta iz tablice "Prvo dojenje hrane" iznijet će tablicu.

Dodatno hranjenje djeteta na 7 mjeseci s dojenjem nije samo moguće, već je potrebno uvesti.

Što hraniti bebu u sedam mjeseci

Stručnjaci su napravili uzorak jelovnika jela za dijete u sedam mjeseci. Tako se bebe mogu dati:

 • Heljda, kukuruz i riža kaša na vodi. Pod normalnom prenosivosti, možete davati zobene pahuljice;
 • Juhe i pire od povrća sjeckani svijetlo obojeni povrće. Tucukini, cvjetača ili brokula i krumpir bit će dobra hrana. Ako dijete nije alergično, možete davati mrkve, bundeve i zelje;
 • Pire od voća. Kuhanje od jabuka i krušaka, banana i marelica. Izbjegavajte agrumi i egzotično voće (osim banana);
 • Mliječni i fermentirani mliječni proizvodi. Ovo je mršav sir i jogurt, dječji kefir. Ne zaboravite da proizvodi trebaju biti bez aditiva!
 • Kuhani žumanjci;
 • Možete dodati maslac i biljno ulje u povrće i žitarice;
 • U sedam mjeseci počinju uvoditi meso. Ovo je low-fat, kuhana govedina ili teletina, piletina ili purica, kunić. Meso je dobro mljeveno i dodano juhu od povrća ili pire krumpira.

Počinjući mamac, nemojte odustati od dojenja. Liječnici preporučuju da počnete prvo jutro hraniti majčinskim mlijekom. Također hranite bebu s mliječnim formulama, ako je na miješanom ili umjetnom mješovitom hranjenju.

Alternativna domaća hrana i gotovi pire od povrća ili mesa. Sastav takvog pirećeg krumpira uravnotežen je i prikladan za dojenčad. Međutim, prilikom odabira pažljivo pregledajte pakiranje. Obratite pažnju na sastav, datum proizvodnje i rok trajanja, kao i za koliko je star namijenjen proizvodu.

Izbornik za sedam mjeseci

Hranjenje odraslih u sedam mjeseci zamjenjuje tri dojenja. U dvije od kojih je potrebno hraniti bebu s formulom ili prirodnim mlijekom. Kada i kako najbolje dovršiti dojenje, pročitajte članak "Kako odbaciti dijete iz dojke".

Ova tablica će vam reći kada i koliko dati hranu djetetu tijekom dojenja.

kuhani žumanjak;

Dodatak - majčino mlijeko / mješavina

mljeveno meso;

sok / voćni kompot.

Smatrajte da je takva tablica uvjetna i prilagođena je načinu i razvoju djeteta. Unesite svaki proizvod treba biti pažljivo, jer nova hrana može uzrokovati alergije, oslabljena stolica ili kolika u dojenčadi. Da biste izbjegli negativnu reakciju, slijedite preporuke stručnjaka.

Deset pravila hranjenja dojenčadi

 1. Kod dojenja i mješovitog hranjenja počinjemo prijenos bebe na komplementarnu hranu od šest mjeseci, uz umjetno hranjenje - od četiri do pet mjeseci;
 2. Hranite bebu čajnom žlicom;
 3. Počnite dati novu posudu s pola žličice i povećati dozu svaki dan. Svaka nova doza mora biti dvostruka od prethodne doze;
 4. Uz uvođenje novog proizvoda, pratiti status dojenčadi. Ako nema negativne reakcije, nastavite davati novu posudu. Ako promatrate alergiju ili probavne smetnje, nemojte povećavati dozu. Ako se bebina dobrobiti nije poboljšala, prestanite davati takve proizvode;
 5. Kako bi točno razumjeli reakciju djeteta na proizvod, nemoguće je davati nekoliko novih jela u jednom trenutku;
 6. U prvim tjednima hranjenja, možete dati djetetu kugu od jednog sastojka, ne-mliječnih žitarica iz jedne vrste žitarica (heljda, riža i kukuruzne žitarice), skuhani sir, jogurt i dječji kefir bez aditiva;
 7. Možete napraviti prirodne sokove i kompote, dok morate razrijediti vodom 1 do 1;
 8. Po prvi put, dajte bebu novu hranu na drugo hranjenje, koje se odvija u rasponu od 9-11 ujutro;
 9. Nemojte hraniti bebu silom! To smanjuje apetit i komplicira uvođenje komplementarne hrane;
 10. Nastavite dojiti i hraniti u vrijeme hranjenja.

Dijeta od sedam mjeseci tjedan dana

Važna je točka kod uvođenja novog izbornika broj obroka tjedno. Uostalom, višak nove hrane može dovesti do velikih problema. Tablica će vam reći koliko puta hranu treba dati dijete.

Sjetite se individualnog razvoja svakog djeteta. Obavezno slijedite reakciju i dobrobit djeteta, jer neki proizvodi mogu uzrokovati probavu, alergije, pa čak i trovanje!

Mliječni proizvodi

Kefir, jogurti, svježi sir - obvezni proizvodi u izborniku bebe u dobi od sedam mjeseci. Prema Komarovskom, majka bi trebala početi hraniti jogurta i sir. Međutim, ovo je kontroverzna točka.

Unatoč sličnosti u sastavu s majčinim mlijekom, kefir i kravlji sir vrlo je teško probaviti malo tijelo. Osim toga, sastav krme uključuje veliku količinu kalcija, što pridonosi prijevremenom zacjeljivanju fontana.

Međutim, slijedeći preporuke ne povrijediti dijete. Za komplementarnu hranu, odaberite posebnu bebu kefir iz mliječne kuhinje i sir s masnim sadržajem do 5%. Rezani sir mora se slomiti i pomiješati s jogurtom, kefirom ili majčinskim mlijekom. Imajte na umu da se do godinu dana bebe ne preporuča davati mliječne proizvode s aditivima.

Dnevna doza svježeg sira za bebu od sedam mjeseci ne prelazi 50 grama, a kefir i jogurt - maksimalno 100 ml.

Mliječni proizvodi daju se 2-3 puta tjedno za četvrto hranjenje. Kako se doziranje povećava, oni zamjenjuju dodatak.

Također, beba može početi davati kravlje mlijeko. Pa, ako je domaće. Prije hranjenja, svakako kuhajte i iscijedite mlijeko. Mlijeko se najprije mora razrijediti vodom. Budite oprezni i pratite reakciju bebe, jer je kravlji protein snažan alergen! Nemojte zaboraviti razrijediti rezultirajući sok s vodom.

Maslac početi ulaziti u izbornik od sedam mjeseci i dodati pire krumpir ili kašu. Počnite s ⅛ žličicom i postupno povećajte udio do 20 grama.

Pear od povrća i voća

Za sedam mjeseci u izborniku za bebe možete dodati voćnu kvasu. Važno je da se jelo sastoji od jednog sastojka. Kakvo voće i povrće može se koristiti za izradu pire krumpira:

 • Krumpir pročišćava tijelo i prikazuje sol, normalizira metabolizam. Međutim, budite oprezni, krumpir sadrži 2-3 puta više kalorija nego drugu hranu;
 • Tucukini su najsigurnije povrće. Dijetalni i hipoalergijski proizvod postat će pravi izvor energije i vitamina za dijete;
 • Cvjetača ili brokula je sigurno hipoalergno povrće bogato vitaminom C. Takav proizvod će biti izvrsna zaštita od virusa i prehlade, jačanje imunološkog sustava i podizanje vaših duhova;
 • Bundeva - niskokalorična povrća, koja će prilagoditi rad probave. Jednostavno apsorbira, ali može uzrokovati alergije pa stoga treba pažljivu upotrebu;
 • Mrkva održava vidnu oštrinu, poboljšava stanje kože i kose, potiče rast i jača koštani kostur;
 • Jabuke - najsigurniji plod, koji se također preporučuje za korištenje majki koje rade u prvih tjedana nakon rođenja. Jabuke doprinose normalnom rastu i razvoju djetetovog tijela i izvode gotovo sve važne funkcije;
 • Kruške normaliziraju probavu, jačaju krvne žile, pomažu kod žgaravice i gastritisa, a također imaju osnažujući učinak;
 • Banana. Unatoč činjenici da se egzotično plodove dojenčadi ne preporuča koristiti barem do godinu dana, banane su dopuštene. To su ukusni i zdravi plodovi koji će ojačati i energizirati djetetovo tijelo;
 • Breskve ili marelice pune su vitamina, a također su korisne i za malu djecu. Međutim, jesti ove plodove treba biti oprezan zbog rizika od alergija.

Povrće pire početi kuhati s tikvice, a zatim postupno voziti drugi povrće. I voće - s jabukama. U dobi od sedam mjeseci, takav pire krumpir mora se dati dva puta dnevno. Alternativni povrće i voće.

Nakon što se dijete navikne na određene tipove, možete ih pomiješati. Međutim, mješoviti pire je bolje dati nakon 9-10 mjeseci.

Kad kuhate voće i povrće, temeljito isperite i ogulite. Voće se sjeckani i pirjano ili steamed. Ako ugasite, koristite minimalnu količinu vode. Glavna stvar je da pokriva sve dijelove. Nakon kuhanja, mješavina je usitnjena u miješalici.

Kruške, breskve i jabuke također se koriste za izradu sokova. Ako dijete nije alergično, možete uzeti trešnje, grožđe i mrkvu. Međutim, imajte na umu da su to agresivni proizvodi.

Kod kuhanja za bebe do jedne godine ne koristite sol, šećer i druge začine. Ako je potrebno, nadomjesci se zamjenjuju slanom otopinom ili šećernim sirupom. Osim toga, za okus možete dodati povrće ili maslac.

U prva dva mjeseca hranjenja, liječnicima je dopušteno davati kašu samo na vodi, budući da kravlji protein često uzrokuje teške alergije kod dojenčadi. Osim toga, bolje je koristiti rižu, heljde i kukuruzni kašu. Trbuh se lakše apsorbira i ne uzrokuje negativnu reakciju.

Međutim, uz dobru prenosivost, možete dati dijete i zobene pahuljice. No, krupica, ječam i proso kaša bolje je ući u izbornik ne prije godinu dana. Kako se dijete navikne na pojedine vrste žitarica, počinju davati mješovite zrno žitarice.

Kuhajte i temeljito isperite krušne mrlje. Ne zaboravite da ne možete koristiti šećer i sol. Kako bi poboljšao okus, mnoge majke koje bi davale dojilje ne dodaju samo maslac u svoju kašu, već i majčino mlijeko.

Mesne jela

Od sedam mjeseci u izborniku djeteta, dojenje se može koristiti za ubrizgavanje mesa. Izaberite svježe, mršavo meso bez aditiva. Nemojte koristiti zamrznutu hranu i mljeveno meso. Dojenje djeteta daje juhu od pureće juhe od mesa ili pire s dodatkom mesa.

Uzmite govedinu, teletinu, kunić, puricu ili piletinu. Komad se čisti i uklanja vene, kožu i kosti. Na mesu, možete jednostavno kuhati bujon, koji zatim dodati sjeckani povrće. Također kuhano meso može se slomiti i dodati izravno u pire od povrća.

Mesno jelo se ne preporučuje davati dojenčadi više od dva puta tjedno. U budućnosti se meso izmjenjuje s ribom. Ribu je dopušteno ući u izbornik nakon 10-11 mjeseci.

Sol, šećer i biljno ulje

Biljno ulje je ukusan i zdrav dodatak jelu. Dajte djeci od šest mjeseci maslinovo ili biljno ulje. Počnite s 3-5 kapi i postupno povećajte dozu do jedne žličice.

Šećer i sol do jedne godine se ne preporučuju. Dječak se treba naviknuti na prirodni okus hrane. Pored toga, začini nepovoljno utječu na rad probave i stanje želuca.

U tom slučaju, šećer i sol savršeno će zamijeniti maslac i biljno ulje. Osim toga, kao što je ranije spomenuto, majčino mlijeko se može dodati u kašu. Međutim, ako želite poboljšati okus jela, možete primijeniti salinitet ili šećerni sirup.

Za pripremu sirupa, šećer se izlije s vrućom vodom 50 i 50 i kuhamo 20 minuta. Nakon što se smjesa profiltrira. Da bi se dobila otopina soli, 10 grama razrijeđena u litru kuhane vode.

Ako slijedite preporuke, hranjenje za 7 mjeseci proći će bez problema za bebu.