Je li prehrana važna za umjetno hranjenje za djecu mlađeg od 7 mjeseci i kako to ispravno unijeti?

Rođenja

Jedina hrana za novorođenče je majčino mlijeko ili formula. Oni zadovoljavaju sve potrebe tijela djeteta u hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima, osiguravajući zdrav rast i razvoj.

Ali, kako ova hrana sazrijeva, to ne postaje dovoljno i vrijeme je da se beba upozna s odraslom hranom. Prosječna starost početaka komplementarne hrane iznosi 6 mjeseci, ali u praksi često se mijenjaju.

Je li potrebno početi mamiti sedam mjeseci starosti na IV i zašto?

Pitanje širenja prehrane treba odlučiti liječnik, promatrajući dijete. Važno je uzeti u obzir sve značajke razvoja i zdravlja djeteta. Tradicionalno, bebe hranjene bočicom počinju davati novu hranu prije onih koji jedu dojilje, kako bi nadoknadili nedostatak vitamina i hranjivih tvari.

Međutim, moderne mješavine omogućuju odgodu tih razdoblja, jer mogu pružiti dobru prehranu za djecu do 8-9 mjeseci. Ako je dijete bolesno, dijete ili u stresnom obiteljskom okruženju, pedijatar može odlučiti čekati.

No, u nedostatku medicinskih kontraindikacija, obvezno je uvođenje komplementarne hrane na 7 mjeseci s umjetnom hranom. Po ovoj dobi, bebe su već prilagodile svoje crijeva i tijelo se može prilagoditi novim vrstama hrane. Problem čestog regurgitacije više nije bitan, jer je ventil između crijeva i jednjaka već formiran.

Dijete se počinje aktivno kretati, puzati, tako da se potrošnja energije značajno povećava. Zbog nadopunjavanja mješavine mlijeka već nije dovoljno. Konačno, nerazumna kašnjenja utječu ne samo na tjelesno zdravlje i razvoj, nego također mogu dovesti do gubitka interesa hrane, a tada će biti teže privući pažnju i priviknuti dijete na nove vrste hrane.

Shema uvoda

Koja su osnovna pravila koja slijede:

 1. Prvi put da isprobate bilo koji proizvod bolje je ujutro ili na početku dana kako biste pratili stanje djeteta.
 2. Prvi dio ne smije prijeći jednu žličicu. Ako nema negativne reakcije, iznos se može postupno povećavati.
 3. Prvo morate dati djetetu komplementarne hrane, nakon njega - glavni obrok (smjesa).
 4. Nakon 10-14 dana možete zamijeniti jedan od hranjenja.
 5. Istovremeno ne možete unijeti više proizvoda. Interval bi trebao biti barem 5-7 dana ako se ne otkriju negativne reakcije.
 6. Prvu injekciju u prehrani su jednostupanjska pšenica od povrća (najčešće tikvice, brokula) ili žitarice bez glutena (heljda, kukuruz, riža). Dječaci se preporučuju za djecu koja se ne dobivaju dobro. Budući da se takav problem kod dojenčadi rijetko opaža kod dojenčadi, u većini slučajeva povrće se prvo pojavljuje u prehrani.
 7. Nakon uvođenja komplementarne hrane potrebno je utvrditi petodnevnu prehranu.
 8. Dijete bi trebalo dobiti dovoljno tekućine ili voćnih kompotica bez šećera. Stopa je u dobi od 50 ml * u mjesecima.

Izrađujemo izbornik za hranjenje djeteta 7 mjeseci

Kada beba navrši sedam mjeseci, majčino mlijeko ne može pružiti tijelu sve potrebne supstance, a ako se u roku od 6 mjeseci još uvijek može obaviti bez dodatnog hranjenja, sada se to može učiniti. Dopunsko hranjenje djeteta u sedam mjeseci ima važnu ulogu u njegovu razvoju - on ne samo da obogaćuje tijelo korisnim elementima nego i pridonosi razvoju žvakanja.

Smatra se da je iracionalno u djetetovoj hrani za uzgoj u trajanju do šest mjeseci ako je dojen. Međutim, danas roditelji vrlo rijetko se pridržavaju tih pravila i pokušati razrijediti mlijeko dijeta što je ranije moguće i maziti svoje bebe s novim goodies.

Stoga se sada smatra da povrće i voće pire krumpir, juha od povrća i mliječni kašu trebaju biti prisutni u prehrani 6-mjesečnog djeteta. Za to čak dodati razne sokove i kolačiće. Postavlja se pitanje: koja druga hrana može ući u dijetu bebe u 7 mjeseci?

Izbornik sedmodnevne bebe definira 4 glavna proizvoda - meso, sir, kefir i žumanjak. Ispod je tabela hranjenja beba u dobi od 6 do 7 mjeseci, koja opisuje maksimalnu količinu određenog proizvoda.

Razgovarajmo o svakom novom proizvodu detaljnije.

Mliječni proizvodi trebaju biti prisutni u dijeti djeteta, ali nisu svi jednako dobro apsorbirani pa roditelji trebaju pažljivo pratiti stanje djeteta

Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani 7-mjesečnog djeteta

Njihova prisutnost u prehrani djeteta vrlo je važna, posebno ako je dijete hranjeno u bocama. Dječji ventrikuli nedavno su počeli svladati svoju "ulogu", a elementi sadržani u fermentiranim mliječnim mješavinama omogućuju mu savršeno nositi se s njegovim "odgovornostima". Osim toga, oni sadrže kalcij, nužan za jačanje kostiju.

Na početku sedmog mjeseca beba bi trebala biti uvedena u krmu. Budući da se smatra hranjivim i prilično teškim proizvodom za želudac, treba ga postupno uvesti kao komplementarna hrana, počevši od ½ čajne žličice, a tek krajem sedmog mjeseca iznos bi trebao iznositi 20-30 grama dnevno.

Šećer za djecu je zabranjen, pa ako dijete ne voli kravlji sir u čistom obliku, može se lagano razrijediti majčinim mlijekom ili mliječnom formulom, koju dijete jede.

Još jedan fermentirani mliječni proizvod, uvođenje koje je obavezno za 7 mjeseci, je kefir. Trbuščić prilično lako apsorbira, ne donosi nelagodu djetetu, već, naprotiv, pomaže uspostaviti probavni sustav. Uvođenje kefira također treba postupno postati. Njegova početna doza ne bi smjela prelaziti 10 ml, nakon čega se njegova količina dnevno povećava za 10 ml dok dosegne 200 ml dnevno.

Uvođenjem jogurta i svježeg sira treba pažljivo pratiti dječju stolicu. Rezanci mogu uzrokovati zatvor, a kefir, naprotiv, proljev. Stoga, ako primijetite promjenu u dječjoj stolici, novi će proizvod morati biti isključen iz prehrane. I tek nakon 3-4 tjedna pokušati ga ponovno unijeti u malim količinama.

U sedam mjeseci dijete može već i čak trebati kušati mesne proizvode - može se pire puretina, kunića, piletina

Meso na jelovniku sedmog mjeseca

Meso je glavni proizvod koji bi trebao biti prisutan u prehrani bilo koje osobe, bez obzira na spol i dob. To je izvor aminokiselina i fosfora, kao i mnogi drugi elementi u tragovima korisni za naše tijelo.

Po prvi put, djeci se nude meso kao dodatnu hranu u dobi od sedam mjeseci. Naravno, to ne bi trebalo biti svinjetina ili janjetina. Najvažnije za dijete su piletina, kunić i dječja teletina, lako se probavljaju i ne uzrokuju alergije.

Dopunjavanje mesa u roku od 7 mjeseci trebalo bi početi s ½ čajne žličice, a tada - u odsustvu poremećaja probavnog sustava - taj se broj postupno povećava na 50 g dnevno.

Meso se može dati u obliku pire krumpira, mljevenjem s miješalicom, ili u malim komadima koji se mogu dodati juhu od povrća, čime se doprinosi razvoju žvakanja. Međutim, vrijedi biti oprezan i gledati bebu žvakati na hranu. Ako još uvijek ne može žvakati i on proguta meso u komadiće, najbolje je pričekati malo i dodati kruh od mesa juhu.

Žumanjak jajnika može uzrokovati alergije, ali istovremeno bogat hranjivim tvarima i vrlo hranjivim tvarima

Žumanjka u sedmomjesečnom jelovniku

Žumanjak jajeta bogat je vitaminima i mineralima. Međutim, ovaj proizvod je vrlo slabo apsorbiran probavnim sustavom od sedam mjeseci bebe, tako da prvi put dijete ima samo šesnaesti dio.

Potrebno je pažljivo pratiti reakciju tijela djeteta na inovaciju. Bjelanjka i žumance sadrže alergene koji mogu izazvati neželjenu reakciju kod bebe. Kada se pojavi, žumanjak se mora ukloniti iz prehrane.

U nedostatku alergijskih reakcija i poremećaja stolice, količina žumanjka se povećava svaki dan. Do kraja od 7 mjeseci dijete ne smije jesti više od ¼ žumanjaka.

U sedam mjeseci, dijete ne smije izgubiti hranu u obliku majčino mlijeka, ali već treba dodatnu prehranu.

Uzorak izbornika sedmog mjeseca

Unatoč inovacijama, glavni prehrambeni proizvod djeteta u 7 mjeseci trebao bi biti majčino mlijeko ili dojenčad. Dojenje djeteta treba se pojaviti na svakom zahtjevu, hranjenje smjesa - po satu.

Shema komplementarne hrane za 7-mjesečnu bebu je približno kako slijedi:

 • 8:00 - mlijeko kašu uz dodatak maslaca + sir;
 • 13:00 - juha od povrća s mesom + žumanjak + pire od povrća;
 • 17:00 - mlijeko kašu uz dodatak maslaca + sir ili voćni kašu;
 • 20:00 - kefir.

Tijekom uvođenja novih proizvoda, izuzetno je važno promatrati prehranu djeteta. U večernjim satima nemoguće je upoznati dijete s novom hranom, jer nije poznato kako će djeci organizam reagirati na nju, potrebno je ujutro to raditi i promatrati reakciju tijekom ostatka dana.

Ako ste alergični na inovacije, trebali biste pričekati. I prije nego što počnete ponovo uvesti ove proizvode u prehranu djeteta, trebali biste govoriti o hranjenju s pedijatrom.

Prikorm beba 7 mjeseci: shema i izbornik

Liječnici savjetuju da će početi hraniti novorođenčad šest mjeseci. Tijekom tog vremena tijelo novorođenčeta postaje sve jače i spremno za odrasle hrane. Mnogi pedijatri i nutricionisti su uvjereni da će najbolji jelo za prvo hranjenje biti pire od povrća. No, poznati dječji liječnik i TV voditelj Komarovsky preporučuje da uvede poseban kefir za djecu na prvom mjestu.

On to motivira činjenicom da je mliječni proizvod sličan u sastavu majčinog mlijeka, a pire od povrća je radikalno drugačije. Stoga često izaziva probavne smetnje.

Svaka majka treba odlučiti za sebe kako započeti hranjenje. U šest mjeseci, izbornik se može postupno uvesti pire od povrća, kašu na vodi, bebe kefir i skuhani sir. Više informacija o uvođenju hrane za odrasle hrane, dijetom novorođenčeta iz tablice "Prvo dojenje hrane" iznijet će tablicu.

Dodatno hranjenje djeteta na 7 mjeseci s dojenjem nije samo moguće, već je potrebno uvesti.

Što hraniti bebu u sedam mjeseci

Stručnjaci su napravili uzorak jelovnika jela za dijete u sedam mjeseci. Tako se bebe mogu dati:

 • Heljda, kukuruz i riža kaša na vodi. Pod normalnom prenosivosti, možete davati zobene pahuljice;
 • Juhe i pire od povrća sjeckani svijetlo obojeni povrće. Tucukini, cvjetača ili brokula i krumpir bit će dobra hrana. Ako dijete nije alergično, možete davati mrkve, bundeve i zelje;
 • Pire od voća. Kuhanje od jabuka i krušaka, banana i marelica. Izbjegavajte agrumi i egzotično voće (osim banana);
 • Mliječni i fermentirani mliječni proizvodi. Ovo je mršav sir i jogurt, dječji kefir. Ne zaboravite da proizvodi trebaju biti bez aditiva!
 • Kuhani žumanjci;
 • Možete dodati maslac i biljno ulje u povrće i žitarice;
 • U sedam mjeseci počinju uvoditi meso. Ovo je low-fat, kuhana govedina ili teletina, piletina ili purica, kunić. Meso je dobro mljeveno i dodano juhu od povrća ili pire krumpira.

Počinjući mamac, nemojte odustati od dojenja. Liječnici preporučuju da počnete prvo jutro hraniti majčinskim mlijekom. Također hranite bebu s mliječnim formulama, ako je na miješanom ili umjetnom mješovitom hranjenju.

Alternativna domaća hrana i gotovi pire od povrća ili mesa. Sastav takvog pirećeg krumpira uravnotežen je i prikladan za dojenčad. Međutim, prilikom odabira pažljivo pregledajte pakiranje. Obratite pažnju na sastav, datum proizvodnje i rok trajanja, kao i za koliko je star namijenjen proizvodu.

Izbornik za sedam mjeseci

Hranjenje odraslih u sedam mjeseci zamjenjuje tri dojenja. U dvije od kojih je potrebno hraniti bebu s formulom ili prirodnim mlijekom. Kada i kako najbolje dovršiti dojenje, pročitajte članak "Kako odbaciti dijete iz dojke".

Ova tablica će vam reći kada i koliko dati hranu djetetu tijekom dojenja.

kuhani žumanjak;

Dodatak - majčino mlijeko / mješavina

mljeveno meso;

sok / voćni kompot.

Smatrajte da je takva tablica uvjetna i prilagođena je načinu i razvoju djeteta. Unesite svaki proizvod treba biti pažljivo, jer nova hrana može uzrokovati alergije, oslabljena stolica ili kolika u dojenčadi. Da biste izbjegli negativnu reakciju, slijedite preporuke stručnjaka.

Deset pravila hranjenja dojenčadi

 1. Kod dojenja i mješovitog hranjenja počinjemo prijenos bebe na komplementarnu hranu od šest mjeseci, uz umjetno hranjenje - od četiri do pet mjeseci;
 2. Hranite bebu čajnom žlicom;
 3. Počnite dati novu posudu s pola žličice i povećati dozu svaki dan. Svaka nova doza mora biti dvostruka od prethodne doze;
 4. Uz uvođenje novog proizvoda, pratiti status dojenčadi. Ako nema negativne reakcije, nastavite davati novu posudu. Ako promatrate alergiju ili probavne smetnje, nemojte povećavati dozu. Ako se bebina dobrobiti nije poboljšala, prestanite davati takve proizvode;
 5. Kako bi točno razumjeli reakciju djeteta na proizvod, nemoguće je davati nekoliko novih jela u jednom trenutku;
 6. U prvim tjednima hranjenja, možete dati djetetu kugu od jednog sastojka, ne-mliječnih žitarica iz jedne vrste žitarica (heljda, riža i kukuruzne žitarice), skuhani sir, jogurt i dječji kefir bez aditiva;
 7. Možete napraviti prirodne sokove i kompote, dok morate razrijediti vodom 1 do 1;
 8. Po prvi put, dajte bebu novu hranu na drugo hranjenje, koje se odvija u rasponu od 9-11 ujutro;
 9. Nemojte hraniti bebu silom! To smanjuje apetit i komplicira uvođenje komplementarne hrane;
 10. Nastavite dojiti i hraniti u vrijeme hranjenja.

Dijeta od sedam mjeseci tjedan dana

Važna je točka kod uvođenja novog izbornika broj obroka tjedno. Uostalom, višak nove hrane može dovesti do velikih problema. Tablica će vam reći koliko puta hranu treba dati dijete.

Sjetite se individualnog razvoja svakog djeteta. Obavezno slijedite reakciju i dobrobit djeteta, jer neki proizvodi mogu uzrokovati probavu, alergije, pa čak i trovanje!

Mliječni proizvodi

Kefir, jogurti, svježi sir - obvezni proizvodi u izborniku bebe u dobi od sedam mjeseci. Prema Komarovskom, majka bi trebala početi hraniti jogurta i sir. Međutim, ovo je kontroverzna točka.

Unatoč sličnosti u sastavu s majčinim mlijekom, kefir i kravlji sir vrlo je teško probaviti malo tijelo. Osim toga, sastav krme uključuje veliku količinu kalcija, što pridonosi prijevremenom zacjeljivanju fontana.

Međutim, slijedeći preporuke ne povrijediti dijete. Za komplementarnu hranu, odaberite posebnu bebu kefir iz mliječne kuhinje i sir s masnim sadržajem do 5%. Rezani sir mora se slomiti i pomiješati s jogurtom, kefirom ili majčinskim mlijekom. Imajte na umu da se do godinu dana bebe ne preporuča davati mliječne proizvode s aditivima.

Dnevna doza svježeg sira za bebu od sedam mjeseci ne prelazi 50 grama, a kefir i jogurt - maksimalno 100 ml.

Mliječni proizvodi daju se 2-3 puta tjedno za četvrto hranjenje. Kako se doziranje povećava, oni zamjenjuju dodatak.

Također, beba može početi davati kravlje mlijeko. Pa, ako je domaće. Prije hranjenja, svakako kuhajte i iscijedite mlijeko. Mlijeko se najprije mora razrijediti vodom. Budite oprezni i pratite reakciju bebe, jer je kravlji protein snažan alergen! Nemojte zaboraviti razrijediti rezultirajući sok s vodom.

Maslac početi ulaziti u izbornik od sedam mjeseci i dodati pire krumpir ili kašu. Počnite s ⅛ žličicom i postupno povećajte udio do 20 grama.

Pear od povrća i voća

Za sedam mjeseci u izborniku za bebe možete dodati voćnu kvasu. Važno je da se jelo sastoji od jednog sastojka. Kakvo voće i povrće može se koristiti za izradu pire krumpira:

 • Krumpir pročišćava tijelo i prikazuje sol, normalizira metabolizam. Međutim, budite oprezni, krumpir sadrži 2-3 puta više kalorija nego drugu hranu;
 • Tucukini su najsigurnije povrće. Dijetalni i hipoalergijski proizvod postat će pravi izvor energije i vitamina za dijete;
 • Cvjetača ili brokula je sigurno hipoalergno povrće bogato vitaminom C. Takav proizvod će biti izvrsna zaštita od virusa i prehlade, jačanje imunološkog sustava i podizanje vaših duhova;
 • Bundeva - niskokalorična povrća, koja će prilagoditi rad probave. Jednostavno apsorbira, ali može uzrokovati alergije pa stoga treba pažljivu upotrebu;
 • Mrkva održava vidnu oštrinu, poboljšava stanje kože i kose, potiče rast i jača koštani kostur;
 • Jabuke - najsigurniji plod, koji se također preporučuje za korištenje majki koje rade u prvih tjedana nakon rođenja. Jabuke doprinose normalnom rastu i razvoju djetetovog tijela i izvode gotovo sve važne funkcije;
 • Kruške normaliziraju probavu, jačaju krvne žile, pomažu kod žgaravice i gastritisa, a također imaju osnažujući učinak;
 • Banana. Unatoč činjenici da se egzotično plodove dojenčadi ne preporuča koristiti barem do godinu dana, banane su dopuštene. To su ukusni i zdravi plodovi koji će ojačati i energizirati djetetovo tijelo;
 • Breskve ili marelice pune su vitamina, a također su korisne i za malu djecu. Međutim, jesti ove plodove treba biti oprezan zbog rizika od alergija.

Povrće pire početi kuhati s tikvice, a zatim postupno voziti drugi povrće. I voće - s jabukama. U dobi od sedam mjeseci, takav pire krumpir mora se dati dva puta dnevno. Alternativni povrće i voće.

Nakon što se dijete navikne na određene tipove, možete ih pomiješati. Međutim, mješoviti pire je bolje dati nakon 9-10 mjeseci.

Kad kuhate voće i povrće, temeljito isperite i ogulite. Voće se sjeckani i pirjano ili steamed. Ako ugasite, koristite minimalnu količinu vode. Glavna stvar je da pokriva sve dijelove. Nakon kuhanja, mješavina je usitnjena u miješalici.

Kruške, breskve i jabuke također se koriste za izradu sokova. Ako dijete nije alergično, možete uzeti trešnje, grožđe i mrkvu. Međutim, imajte na umu da su to agresivni proizvodi.

Kod kuhanja za bebe do jedne godine ne koristite sol, šećer i druge začine. Ako je potrebno, nadomjesci se zamjenjuju slanom otopinom ili šećernim sirupom. Osim toga, za okus možete dodati povrće ili maslac.

U prva dva mjeseca hranjenja, liječnicima je dopušteno davati kašu samo na vodi, budući da kravlji protein često uzrokuje teške alergije kod dojenčadi. Osim toga, bolje je koristiti rižu, heljde i kukuruzni kašu. Trbuh se lakše apsorbira i ne uzrokuje negativnu reakciju.

Međutim, uz dobru prenosivost, možete dati dijete i zobene pahuljice. No, krupica, ječam i proso kaša bolje je ući u izbornik ne prije godinu dana. Kako se dijete navikne na pojedine vrste žitarica, počinju davati mješovite zrno žitarice.

Kuhajte i temeljito isperite krušne mrlje. Ne zaboravite da ne možete koristiti šećer i sol. Kako bi poboljšao okus, mnoge majke koje bi davale dojilje ne dodaju samo maslac u svoju kašu, već i majčino mlijeko.

Mesne jela

Od sedam mjeseci u izborniku djeteta, dojenje se može koristiti za ubrizgavanje mesa. Izaberite svježe, mršavo meso bez aditiva. Nemojte koristiti zamrznutu hranu i mljeveno meso. Dojenje djeteta daje juhu od pureće juhe od mesa ili pire s dodatkom mesa.

Uzmite govedinu, teletinu, kunić, puricu ili piletinu. Komad se čisti i uklanja vene, kožu i kosti. Na mesu, možete jednostavno kuhati bujon, koji zatim dodati sjeckani povrće. Također kuhano meso može se slomiti i dodati izravno u pire od povrća.

Mesno jelo se ne preporučuje davati dojenčadi više od dva puta tjedno. U budućnosti se meso izmjenjuje s ribom. Ribu je dopušteno ući u izbornik nakon 10-11 mjeseci.

Sol, šećer i biljno ulje

Biljno ulje je ukusan i zdrav dodatak jelu. Dajte djeci od šest mjeseci maslinovo ili biljno ulje. Počnite s 3-5 kapi i postupno povećajte dozu do jedne žličice.

Šećer i sol do jedne godine se ne preporučuju. Dječak se treba naviknuti na prirodni okus hrane. Pored toga, začini nepovoljno utječu na rad probave i stanje želuca.

U tom slučaju, šećer i sol savršeno će zamijeniti maslac i biljno ulje. Osim toga, kao što je ranije spomenuto, majčino mlijeko se može dodati u kašu. Međutim, ako želite poboljšati okus jela, možete primijeniti salinitet ili šećerni sirup.

Za pripremu sirupa, šećer se izlije s vrućom vodom 50 i 50 i kuhamo 20 minuta. Nakon što se smjesa profiltrira. Da bi se dobila otopina soli, 10 grama razrijeđena u litru kuhane vode.

Ako slijedite preporuke, hranjenje za 7 mjeseci proći će bez problema za bebu.

Izbornik hranjenje beba u 7 mjeseci - napravi pravu hranu

Majčino mlijeko može pružiti dojenčad sa svim potrebnim komponentama do šest mjeseci. Svjetska zdravstvena organizacija već po ovoj dobi preporučuje uvođenje dodatnih dodataka prehrani djeteta. Ali, ako je sve u redu s bebom, liječnici i dalje savjetuju da pomaknu ovo razdoblje, počevši s uvođenjem komplementarne hrane u roku od 7 mjeseci. Takvi aditivi, prvo, omogućit će rastući organizam važnim vitaminima i mikroelementima, a drugo, vaše će dijete početi formirati puni refleks žvakanja.

Svi roditelji početi primjenjivati ​​sve vrste pire krumpira na temelju povrća i voća do dobi od šest mjeseci, napraviti tekuće juhe i žitarice mlijeka. Do dobi od sedam mjeseci, nove hranjive namirnice trebale bi biti dodane prehrani djeteta kao hranjenja.

Približan izbornik za hranjenje

Dajemo kratak popis namirnica s popisom mogućih proizvoda. Primjetite kako se broj različitih jela treba mijenjati do sedmog mjeseca.

Mlijeko kaša treba početi dodavati prehrani, samo pazeći da dijete nije alergično na laktozu. U svakom slučaju, mlijeko mora biti pola razrijeđena vodom, vrijedno je proći do nerazrijeđenog ne prije nego što beba okrene jednu godinu.

Koja je razlika između dopunskog hranjenja tijekom dojenja i prehrane s umjetnom hranom? U oba slučaja, proizvodi koriste isti oblik. No, s umjetnom hranom, prva jela, pire krumpir itd. Trebaju biti gotovo potpuno tekućine, bez grudica. To će omogućiti djetetu da ne doživljava probleme pri gutanju. Malo kasnije, možete početi proizvoditi hranu gustom, a postupno, kad se pojave zubi, jednostavno rezati hranu u male komadiće.

Što su povrće krumpira?

U povrću, kao što znamo, postoji mnogo vlakana, a ona zauzvrat normalizira rad crijeva. Pire od povrća i mješavine treba prvo skuhati što je više moguće. Da biste to učinili, koristite mješalicu, ili ako nemate mješalicu, možete ih mljeti kroz sito.

Povrće u mamcu mora unijeti:

Također možete pokušati dodati mrkve, pa čak i bundeve, ali samo ako beba nije alergična na njih: povrće sa svijetlim bojama je sasvim sposobno izazvati alergijsku reakciju u tako nježnoj dobi.

Način prehrane jela od povrća

Pola godine staroj bebi je dovoljno 100 grama cvjetača ili krumpira kao komplementarne hrane. Novo povrće treba unijeti u prehranu postupno, približno jednom povrću svakih 3-4 dana.

Za pripremu voća mora prvo:

 • kuhati u pari ili u tavi s najmanje vode;
 • fino namazati miješalicu ili kroz sito;
 • dodajte okusu žličicu maslaca - vrhnja ili maslina.

Bobice i voće

Liječnici preporučuju davanje bebe reznom jabuku ili bananu do dobi od četiri mjeseca. Ali u dobi od sedam mjeseci, šljive i breskve, kao i marelice, mogu se pojaviti u mamcu. Prikladne su i bobičasto voće koje se donose iz ladanjske kuće.

Morate hraniti ove plodove sirove. Prvo, trebali biste biti sigurni da dijete nije alergično na novu voću ili bobicu. Takav može biti:

 • osip;
 • male svijetle točke na koži.

Voćni sokovi

Za normalni razvoj djece potrebna je dovoljna količina tekućine - stanice moraju biti potpuno zasićene s vlagom. Do 3-4 mjeseca djeca već dobivaju sokove na temelju jabuka i krušaka. Sada je vrijeme dodati sokove na temelju grožđa, malina i trešanja.

Sokovi od povrća na bazi mrkve i bundeve također su prilično mogući za diverzificiranje izbornika vašeg djeteta. Dajemo mali stol objašnjavajući koje količine trebate dodati dodatke na bazi sokova od povrća i distribuirati ih po danu.

Glavna stvar koju treba zapamtiti je pravilo - u sedam mjeseci vaše dijete treba samo 70 grama sok. To ne broji običnu pitku vodu i mlijeko. Jedna žlica sadrži 10 grama tekućine.

Mliječna jela

Sigurno ste već počeli davati djetetu mnoštvo masti, dati mu jogurt ili jogurt. Puno mlijeko, kako smo spomenuli, prerano je dati godinu dana, samo u jednoj godini starosti, crijeva se dovoljno prilagođavaju probavljanju složenih bjelančevina i kazeina.

Mliječni proizvodi bi trebali činiti najveći dio popodnevnog snacka. Njihova hranjenja trebaju biti u vezi s ovom shemom:

 1. Mlijeko (razrijeđeno vodom) - svaki dan. Volumen - od 10 do 150 grama.
 2. Kefir i jogurt s - 3-4 puta tjedno, 150 grama u isto vrijeme. Ali morate i započeti, prvo s 10 ml, i postupno povećavajte količinu.
 3. Rezak - tri puta tjedno, 40 do 50 grama.

Naravno, nalog koji nam daje je vrlo uvjetovan. Potrebno je da beba ima zadovoljstvo jesti ove proizvode. Ali ako jede i manje, ništa strašno, ne tjerajte ga da jede sili.

Šećer ne može biti dodan u kefir ili sir, općenito je kontraindiciran kod djece u ovom dobu. Za bolju probavu, svježi sir može se razrijediti majčinim mlijekom ili ga promiješati u mješavini mlijeka. Kefir obično apsorbira djetetovo tijelo vrlo lako.

Počevši davati mlijeko mamac djetetu, pažljivo promatrajte njegovu stolicu. Kukuruzni sir može uzrokovati zatvor, a proljev ponekad dolazi od kefira. Ako osjetite najmanje negativne simptome, odmah uklonite te proizvode iz prehrane djeteta. Samo mjesec dana kasnije možete pokušati ponovno početi ih dodavati na dnevni izbornik.

Mesna jela - u prehrani!

Sedam mjeseci, dijete već može dobiti određenu količinu mesa. Sadrži fosfor i aminokiseline, a korisno je za sve ljude iu bilo kojoj dobi. Naravno, ako se radi o sedmomjesečnom djetetu, to bi trebalo biti prehrambeno meso, mršavo i nužno podignuto na stanje kave.

Ako niste sigurni u svoje kulinarske vještine, bolje je odabrati posebno meso od mesa u trgovini. Prodaje se u posudama i ima samo željenu konzistenciju. Dajte meso za bebe ne više od jednom svaka četiri dana.

Sljedeći proizvodi mogu biti uključeni u hranu za meso:

 • mlada govedina;
 • kokošje ili puretina;
 • zečji meso.

Ovi proizvodi dobro apsorbiraju dječje tijelo i ne uzrokuju alergije. No, svinjsko meso i masna govedina još su rano u prehrani.

Kuhanje jela od mesa bolje je prema ovom principu:

 • dobro kuhano meso je uzgojeno miješalicom;
 • proizvod se pomiješa s pireom od povrća.

Hrana za ovaj jelo treba biti za ručak. Pobrinite se da beba ne proguta hranu, ali ga malo žvače, posebno ako postoje mali komadi. Od ovog proizvoda je navlažen slinom, što znači da će biti bolje probavljivo. Ako i dalje ne možete žvakati bebu, bolje je pričekati dodavanje mesa u juhu od povrća.

Je li moguće ribu?

Mnogi se roditelji opravdano boje dati riblju jelu svojoj bebi zbog kostiju. To je točno, ali riba mora i dalje biti uključena u prehranu djeteta. Preporučljivo je kupiti gotovu pire od ribe u trgovini, u kojoj je sve suvišno potpuno uklonjeno.

Kruta od hrane za bebe treba biti oko jednom svakih sedam dana.

Ostala hrana za hranjenje

Vrlo vrijedna hrana je žumanjak jajeta. On je uključen u formiranje dječjih stanica, pa stoga prednosti takvog komplementarnog hranjenja ne mogu se precijeniti. Ali unaprijed biste trebali saznati je li vaše dijete alergično na žumance.

Uz dobru asimilaciju žumanjka, možete je dodati u prehranu, ali ne više od nekoliko puta tjedno. U tom slučaju jedan dio trebao bi biti četvrt žumanjaka, iako morate početi s 1/16, jer će tijelo trebati vremena kako bi naučili kako je apsorbira. Žumanjak mora prethodno kuhati. Ako beba ne razvije alergijsku reakciju na žumanjak, postepeno povećava svoj dio tako da do kraja sedmog mjeseca raste do ¼ žumanjaka.

Uz žumance jaja, dopušteno je diverzificiranje izbornika dojenčadi, kao i maslacem i kruhom. Ulje može biti maslinovo ulje, kukuruz ili suncokret. Kruh - uvijek svježe pečenje, mora se dodati u pire od povrća.

Evo približne tablice za primanje ovih proizvoda.

Izbornik djeteta u 7 mjeseci: temelj prehrane i nutricionističkih načela

Dijete u dobi od sedam mjeseci nedavno je jede samo majčino mlijeko ili mješavinu, ali neko vrijeme mu se pojavilo povrće, žitarice i voće. Dijete se raduje novim ukusima, a zadatak roditelja trebao bi biti točan početak upoznavanja mrvica s novom hranom. Pogledajmo što novi proizvodi sedam mjeseci staroj bebi pokušavaju i kako izgraditi svoju prehranu u ovoj dobi.

Koja hrana može biti dodana u prehranu?

U dobi od sedam mjeseci, majčino mlijeko ostaje glavni proizvod prehrane dojenčadi. Dijete ga dobiva ujutro nakon buđenja i navečer prije spavanja. U ostalim hranama beba s moćnom i glavnom pomaže drugu hranu koja se također može isprati mlijekom iz majčine dojke.

U sedam mjeseci dijete se i dalje susreće s povrćem i žitaricama. One bebe koje su počele hraniti povrće u dobi od šest mjeseci počele su kušati mliječnu žličaru, a one bebe koje su odabrale kašu da bi počele hraniti na njima, uvedene su u pire od povrća. Dio tih proizvoda povećava se.

Biljno ulje postaje novi proizvod u prehrani dojenčeta dojenčeta u dobi od sedam mjeseci. Najčešće se dodaje povrću u količini od oko 1/5 žličice (oko 1 grama).

Umjetno dijete, kao i dijete, čija je majka, zbog nedostatka mlijeka, počela hraniti 4-5 mjeseci, u dobi od sedam mjeseci već može probati tost, kekse, žumanjka i voćni sok. Kaša za takve bebe već se može kuhati s mlijekom. Osim toga, sir se pojavljuje u svojoj prehrani. Svi novi proizvodi počinju davati iz malog dijela i postupno povećavaju svoj broj preporučenom u određenoj dobi.

Ako su roditelji počeli hraniti fermentiranim mliječnim proizvodima, prema Komarovskevim preporukama, već sedam mjeseci njihova beba već jede 150 ml kefira i 40 g svježeg sira. U ovom dobu, prema Komarovskom, ubrizgava se kaša (poznati pedijatar savjetuje kašu od riže, heljde ili zobene pahuljice) kuhani u mlijeku. Ovo jelo je popularni liječnik nudi da daju posljednju hranu prije spavanja.

Koliko treba beba jesti?

Ukupna dnevna količina hrane za sedmoročljetnu bebu određuje se na temelju njegove težine. Da biste saznali koliko bi dijete ove dobi trebalo jesti dnevno, trebate podijeliti njegovu tjelesnu težinu za 8 ili 9 godina.

Preporuke za hranjenje hrane:

proizvod

Maksimalna potrošnja u 7 mjeseci

dojenje

Umjetno hranjenje

Način rada napajanja

U dobi od sedam mjeseci, dijete jede pet puta dnevno, s prekidima između obroka od 3,5 do 4 sata.

Izbornik uzorka

Za dijete koje je hranilo samo majčino mlijeko prije dobi od 6 mjeseci, u 7 mjeseci meni bi izgledao ovako:

jelo

Proizvodi i posuđe

Pire od povrća do 120 g i biljno ulje do 1 g

Puree voća do 60 g i majčino mlijeko

U sedmomjesečnom djetetu, koje je počelo mamiti za 4-5 mjeseci zbog nedostatka dojka mlijeka, izbornik će biti sljedeći:

jelo

Proizvodi i posuđe

Kuhajte na 200 g na mješavini ili na kravljeg mlijeka, maslacu do 5 g

Pire od povrća do 150 g, biljno ulje do 3 g, četvrtina žumanjka pilića, voćni sok do 30 ml

Pure od voća do 60 g, svježi sir do 30 g, bebe kolačiće ili krekeri, majčino mlijeko

U dobi od sedam mjeseci izgledat će ovako:

jelo

Proizvodi i posuđe

Kuhajte na 200 g na mješavini ili na kravljeg mlijeka, maslacu do 5 g

Pire od povrća do 150 g, biljno ulje do 3 g, četvrtina žumanjka pilića, voćni sok do 30 ml

Kruh od voća do 60 g, svježi sir do 30 g, bebe kekse ili krekeri, prilagođena smjesa

Dijete, koje je počelo mamiti s preporukama Komarovskog, prehrana u sedam mjeseci bit će kako slijedi:

jelo

Proizvodi i posuđe

Majčino mlijeko ili prilagođena mješavina

Kefir na 150 ml i sir na 40 g

Majčino mlijeko ili prilagođena mješavina

Majčino mlijeko ili prilagođena mješavina

Kaša na kravljeg mlijeka do 180 g

Savjet

Nemojte tretirati preporuke za uvođenje i komplementarne hrane i tablice s vremenom i količinom hrane s prekomjernom žarom. Oni bi trebali služiti samo kao vodič, a roditelji bi trebali uzeti u obzir prije svega pojedinačne osobine i stanje zdravlja mrvica.

Razmotrite sljedeće nijanse:

 • Prije nego što djetetu dajete novi proizvod, trebate obratiti pozornost na različite čimbenike, na primjer, dobrobit beba i nedostatak bolesti (uključujući alergije), dobivanje težine, dobar apetit i druge.
 • Sedamomjesečno dijete već dobro sjedi, pa ga trebate hraniti u sjedećem položaju. Za veću udobnost vrijedi kupiti posebnu dječju stolicu za mrvice.
 • Pripremite svježe obroke dnevno za vaše dijete. Prije davanja hrane djetetu, provjerite temperaturu proizvoda i dobro promiješajte.
 • Tko ne želi pokušati prisiliti novu mamac za bebe je nemoguće. Postoji mnogo razloga za takvo ponašanje, na primjer, ukus nije bio ugodan ili dijete nije bilo dovoljno gladno. Dojite bebu, ali nastavite mu ponuditi novu hranu.
 • Hranite bebu žlicom i nemojte se bojati davati djetetu žlicu u rukama, tako da počinje pokušavati jesti sam. Naravno, toliko hrane prolazi pored usta i ploča, ali dijete mora početi učiti svladati tu vještinu.
 • Odabir prvog kaša, razmotrite karakteristike žitarica. Na primjer, riža ima puno škroba, ali ova žitarica je najsigurniji za alergijske osobe, a heljda ima puno vitamina. Kuhana žličica može se razrijediti maminom mlijekom ili mješavinom.
 • Davanje nove skupine hrane komplementarne hrane treba biti tek nakon što se u potpunosti navikne na već uvedene proizvode. Da biste lakše pratili koja posuda ima negativnu reakciju, dajte bebu prvu jednokomponentnu hranu.
 • Koristite sito, mješalicu ili mješalicu za kuhanje 7-mjesečnog djeteta. Tako možete postići željenu homogenost proizvoda.

Izbornik za bebe na 7 mjeseci za svaki dan u tjednu s receptima

Sažetak članka

Svakodnevno, odrastanje bebe postaje sve aktivnije i troši više energije, što treba nadopuniti dodatnim hranjivim tvarima. Stoga se postupno "odrasle" proizvodi trebaju uvesti u djetetovu prehranu, jer djetetovo tijelo nema uobičajenu prehranu. Sedam mjeseci neumoljiv po ovom vremenu sjedi i puze, a neki čak pokušavaju stati na noge i poduzeti prve korake. Naravno, glavna hrana je i dalje smjesa (ili majčino mlijeko), ali stalna aktivnost bebe zahtijeva potpunu prehranu. Što može jesti i piti sedam mjeseci starog beba? Razmotrite ovo pitanje detaljno.

Dječja hrana - koju novu hranu treba uvesti u prehranu

 1. Kashi. Ovo jelo mora biti prisutno u jelovniku sedmog mjeseca, ali žitarice treba odabrati bez glutena (heljda, riža i kukuruz). Osim toga, ove žitarice imaju značajne prednosti. Heljda je bogata željezom i dobro se apsorbira u tijelu. Riža riža je hranjiva i korisna s tekućim stolicama. Kukuruzne gljive stabiliziraju crijeva i neophodne su za karapuz, sklone alergijskim reakcijama. Također je moguće dati djecu zobene pahuljice.
 2. Meso. U dobi od sedam mjeseci, morate početi uvoditi meso za dijete koja je bogata proteinima, vitaminom B, fosforom, kalijem i magnezijem. Posebno ovaj proizvod je koristan za djecu s anemijom i onima koji slabo pate težinu. Ali za početak preporučuje se dati samo prehrambene vrste mesa: puretina, piletina i kunića. To je najbolje kuhati ove jela u obliku pire krumpira ili suhula, razrjeđivanje ih dojke (ne krava!) Mlijeko ili voda. Nepovoljno je dodati juhu nakon kuhanja mesa.
 3. Žumanjak. Zbog činjenice da žumanjak može uzrokovati alergijsku reakciju, potrebno ga je vrlo pažljivo uvesti u dijete, počevši od malog komada. Razrijediti ovaj proizvod bi trebao biti majčino mlijeko ili formule, postupno donosi svoj iznos na pola žumance. Ima puno masnog tkiva, vitamina, željeza i fosfora. Nije potrebno dati djetetu kuhano žumanjak u čistom obliku, može se dodati mesu i povrtnim kašama, ali ne svaki dan, ali dva ili tri puta tjedno.
 4. Povrće. Pure povrće je neophodno jelo za djecu od sedam mjeseci. Koristan je za želudac i crijevnu funkciju, jer je bogat vlaknima i mineralima. Trebali biste početi s tikvicama i kupusom (bilo koji), a zatim postupno ući u dijetama mrvice bundeve, mrkve i krumpir. Pire od povrća također možete obogatiti grahom ili zelenim graškom. Ali samo da biste dodali malo, kao zasebno jelo, prerano je dati ove proizvode sedmomjesečnom malom toddleru.
 5. Voće. Plodovi voća vole apsolutno svu djecu, pogotovo ako su banane i jabuke. Također, mnoga djeca vole krušne kruške i marelice. Takvo jelo kao komplementarna hrana mora biti prisutno, jer plod ima puno vitamina. Štoviše, sve što trebate učiniti je grickanje banane vilicom, i trljati jabuku na veću grudu - i ukusna poslastica je spremna.
 6. Piće. Uz kuhanu vodu, koju dijete mora dati svakog dana, također možete napraviti kompot i napraviti svježi sok. Prvo, iz jabuka, a kasnije dodajte kruške, šljive i marelice. Zimi, sušeno voće može zamijeniti svježe voće. Bolje je ne dodati šećer, ako je to vrlo malo, kad se kompozicija stvarno treba zasladiti. Više pića mogu se napraviti od nekog povrća, na primjer - od mrkve. Ispada vrlo ukusan i zdrav sok, koji djeca piju s užitkom.
 7. Kefir, sir. Za prehranu, pedijatri preporučuju dodavanje mliječnih proizvoda (sir i jogurt) u prehranu sedmoročljetne djece, bez koje je već nepoželjno učiniti. Oni sadrže proteine, fosfor, kalij i kalcij, također - korisni za probavu. Sir rezan je bolje dati dom - njegova djeca jesti više željno. Kefir "za odrasle" treba ostaviti za sebe, a djeci treba ponuditi posebnu djecu. Štoviše, prvi dio ne smije prelaziti dvadeset grama, inače će se stvoriti opterećenje na trbuhu. Količinu sira i kefira treba postupno povećavati.

Koliko namirnica beba treba jesti dijete - stol prikorme

Glavna hrana djeteta u ovom dobu je još uvijek mlijeko (majka ili prilagođena mješavina). No, čak i uz puno dojenje, dijete mora jesti dodatnu hranu, tako da njegovo tijelo prima potrebne i važne vitamine i minerale za zdravlje. Stručnjaci iz područja pedijatrije razvili su tablicu komplementarne hrane, koja detaljno opisuje kako hraniti dijete u ovoj dobi.

Postoje li razlike u prehrani dojenčadi i umjetnih tvari?

Većina majki vjeruje da ako njihova djeca u dobi od sedam mjeseci jedu dosta majčino mlijeko, onda im nije potrebna dodatna hrana pa se ne žele uvesti dodatke. Međutim, mnogi stručnjaci smatraju da čak i ako dijete i dalje jede majčino mlijeko s užitkom, njegovo tijelo već počinje osjećati potrebu za vitaminima i mineralima koji se mogu dobiti iz zdravih proizvoda. Stoga, dojenčadi treba dati komplementarnu hranu, ali dijelovi bi trebali biti vrlo mali, doslovno sa pola desertne žlice, jer za bebu to je nova hrana.

Ako dijete radi na umjetnom hranjenju, jedna prilagođena mješavina postaje mu nedovoljna četiri do pet mjeseci. A sedam mjeseci, dio "umjetnih sredstava" ne bi trebao biti samo malo drugačiji od prehrane bebe koje jedu majčino mlijeko, ali i više u gramima. Ovdje je bolje usredotočiti se na tablicu hrane i računati količinu hrane u odnosu na težinu djeteta. To je neophodno tako da volumen svakog dijela ne prelazi brojke navedene u tablici - to će biti mnogo lakše za majke.

Dnevna prehrana kod dojenja i hranjenja bočicom

Izbornik djeteta u dobi od sedam mjeseci, koji je dojen, malo se razlikuje od izbornika djeteta koji hrani prilagođenu smjesu. Proizvodi su dati gotovo isti, jedina razlika je u doziranju. Dijete koje je već u potpunosti prebačeno na prilagođenu smjesu treba malo više hrane nego beba koja je dojena.

Kao što se može vidjeti iz tablice, prehrana u dojenčadi ne ovisi o vrsti hranjenja i uključuje pet obroka dnevno u intervalima od najviše 4 sata.

Uzorak djeteta izbornika u trajanju od 7 mjeseci za svaki dan u tjednu

Dijeta u karapuzu bi trebala biti raznovrsna i primjerena dobi. Nudimo pomoć mame približnom dnevnom izborniku u kojemu prvo doručak i posljednja hrana moraju uključivati ​​majčino mlijeko ili mliječnu mješavinu. Što možete jesti i piti dijete u ostatku jela koja se nudi u tablici.

Video o izborniku za bebe u 7 mjeseci

Kako hraniti dijete s novom hranom i jelima

Svaka majka želi da njezina beba dobro prihvati nove proizvode i jede apetit. Međutim, to se može postići jedino uz poštivanje jednostavnih pravila, u protivnom dijete može odbiti nepoznatu hranu. Većina djece uzima nova jela dobro, ali se događa da iz nepoznatih razloga ne žele jesti žitarice i pire krumpir. Razlozi mogu biti različiti, stoga se preporučuje da slijedite sljedeća pravila.

 • Nemojte hraniti dijete ako odbije jesti - nemojte ga natjerati da proguta "barem žlicu". Pokušajte kasnije - možda niste hladili dovoljno jela i vruće je za bebu, ili jednostavno nije gladan.
 • U novom zdjelici treba postojati samo jedan koji nije upoznat s malom djecom. Upoznajte dijete s potrebama mamca da postupno, a svaki novi sastojak unosi malu i malu dozu.
 • Neželjeno je davati djetetu piti vodu tijekom hranjenja - samo između njih. To se odnosi na kuhanu vodu, a ne sokove i kompote (treba ih ponuditi djetetu nakon svakog obroka). Bolje je davati tekućinu u prelijevajućem vodu.
 • Sva jela moraju imati homogenu konzistenciju, bez komadića i grudica. Da biste to učinili, nije dovoljno samo gnjaviti hranu s vilicom, bolje je samljeti u miješalici. Ili rešetkom, a zatim trljati kroz sito.
 • Vrlo je važno kako i što vaše pijanstvo jede. Morao je jesti samo dok je sjedio (na primjer, na posebnoj dječjoj stolici), ali ni u kojem slučaju ne bi trebao lagati. Preporučljivo je koristiti plastičnu žlicu kao pribor za jelo.
 • Prvo poznanstvo s novim jelom bolje je provesti tijekom popodneva na ručak, po ovom trenutku bebino tijelo je spremno prihvatiti nepoznatu hranu, a majka će imati priliku gledati novi proizvod od strane tijela do večeri.

Mišljenje dr. Komarovskog

Mnoge majke slušaju dr. Komarovskog, stručnjaka iz područja pedijatrije, vjeruje mu se mišljenje. Što misli o mamcu djeteta u dobi od sedam mjeseci? Evgenij Olegovich je kategoričan po ovom pitanju: morate dodati mrvice žitarica, osobito heljde i rižu, na prehranu. I dajte im bolje tijekom večere, prije spavanja. No, kad bi krupica trebala čekati, njezin red dolazi kasnije. A ako se meso i povrće može unijeti u bebenskom jelovniku, au osmom mjesecu, žitarice su zasigurno na sedmom mjestu - u ovom su dobu vrlo važne za dječje tijelo, dr. Komarovsky to misli.

Pročitajte i članke o prehrani i razvoju:

Recepti za najukusnije i zdrave jela

Predložene recepte su jednostavne i brze za pripremu. Diversiraju dječji izbornik i daju mu zadovoljstvo novim ukusom.

Heljika kašica s bananom

20 gr. mljeveno heljde u brašno i kuhajte u 200 ml. voda. Poprskajte bananu (30 grama) u gotovoj masi i samljeti u mješalici. U kaša možete dodati mali komad maslaca ili kapljicu biljnog ulja.

Riža kašica s jabukom

20 gr. mljeti žitarice riže u brašno i kuhati u 200 ml. voda. Peel jabuka, rešetkom, dodati na kašu i samljeti u miješalica. Obavezno stavite komad maslaca u gotovu jelu na vrh noža.

Zobeno brašno s bundom

50 gr. oguljeno i rešetkano bundeve u 200 ml. vode 20 minuta, zatim dodajte 20 grama. zob griz. Dalje, zimi još 20 minuta na vrlo niskoj vatri. Zatim mljeveno završiti kašu dok glatka.

Povrtni kupus i pire od mrkve

Vrlo je lako pripremiti jelo, koje nalikuje juhu od vrhnja u konzistenciji. 50 gr. cvjetače i 50 gr. Kuhajte mrkve i nasjeckajte u pire od krumpira pomoću miješalice. Razrijedite juhu u kojem je kuhano povrće.

Meso od mesnatog peciva

Kuhajte 50 grama pileće prsa do kuhane i mljevene (dvaput). U dobivenoj masi stavite pola žumance i komad maslaca, razrijedite s pilećim juhu i kuhajte 20 minuta na parnoj kupelji.

Kompot od suhog krušnog sušenog voća

25 gr. suhe jabuke i 25 grama. sušene kruške natočite preko noći s toplom vinom, ujutro ga iscijedite. Ulijte 500 ml. slatka voda i preko male topline dovode do kuhanja. Izvadite iz vrućine i inzistirajte da sat ispod poklopca bude zatvoren.

Obroci za bebe u roku od 7 mjeseci

Najčešće djeca počinju mamiti za 4-6 mjeseci. Sve ovisi o vrsti hranjenja, težini, zdravlju i individualnim karakteristikama razvoja bebe. Ako je liječnik prethodno savjetovao da pričeka s novom hranom, prvo hranjenje u 7 mjeseci prikladno je povrće, voće, kašu ili kefirchik.

Što hraniti sedmomjesečnu mrvicu?

U roku od 7 mjeseci dijete obično prima vrlo raznoliki obrok. Njegov izbornik uključuje žitarice, povrće i voćne puree i sokove, povrće i mesne juhe, juhe, sjeckani meso, žumanjka, sir, kefirchik i kravlje mlijeko. U prehrani mrvica, gotovo sve komponente koje odrasla osoba jede, ali se pripremaju drugačije. Prekinite djetetovu prehranu detaljnije.

Stručnjaci vjeruju da se u sedam mjeseci dijete može jesti:

 • Kashka od heljde, kukuruza, riže, prosa, jaki i zobene pahuljice.
 • Juhe, dekocije, sokovi i pire krumpir iz raznih povrća. Savršeno prilagođena tikvica i bundeva, cvjetača i brokula, mrkve, bundeve, peršin, kopar. Nije potrebno davati bebe i kupus zbog njihovog oštrog okusa, a osim djeteta, malo je vjerojatno da žele jesti ove namirnice.
 • Pire od krumpira, sokova, kompotina, voćnih napitaka, poljubaca od voća i bobica. Nije potrebno dati djetetu veseo obojene, citrusa i egzotičnog voća. Iznimka je banana, koja je postala poznata i, u pravilu, ne uzrokuje alergije ili poremećaje. U pravilu, dijete ugodi sa zadovoljstvom mamac iz jabuka, kruške, breskve, marelice, ribizle.
 • Curd, kefirchik, acidofilna smjesa, mlijeko iz posebne kuhinje. Ako iz nekog razloga takva kuhinja nije dostupna, svi proizvodi trebaju biti dati samo potpuno svježi, niske masnoće. Cijelo kravlje mlijeko treba kuhati i razrijediti na pola s vodom.
 • Žumanjke su dobro (za pola sata) kuhana pileća jaja.
 • Krzno meso razrijeđeno mesom ili povrćem ili posebnom konzerviranom hranom. Meso mladog tele ili zeca je savršeno, ali također možete dati piletinu i govedinu.
 • U jednom dijelu možete staviti maslac i biljno ulje u male količine.

Ako mama još ima mlijeko, razumno je da beba dobije do godinu dana. Jednu godinu staru bebu već treba odsjesti, čak i ako ima dovoljno mlijeka. Međutim, ako dojenje uzrokuje ozbiljne probleme, na primjer, majka treba napustiti, ili dijete duboko ugrize, može se izdvojiti za 7 mjeseci. Dojenje je svakako korisno, ali mnoge su bebe umjetno hranjene od rođenja i odrasti zdrave i jake. Nema potrebe mučiti se, pokušavajući sigurno dojiti 7-mjesečnu bebu.

Gotova beba konzervirana hrana i žitarice u prahu vrlo su prikladne, jer gotovo ne trebaju vremena za pripremu. Kikirik jede takvu hranu sa zadovoljstvom, zdrav je i hranjiv. Mnoge majke preferiraju gotove jela. Čak i ako majka smatra da je hrana kuhana kod kuće vrijednija, ili samo uživa u kuhanju, ipak je najbolje držati pri ruci i tvornicu u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Dopunska pravila hranjenja

Pedijatri zajedno s nutricionista razvili su pravila koja bi trebala slijediti uvođenjem nove dječje hrane u roku od 7 mjeseci:

 • U prisutnosti majčinog mlijeka, dijete počinje hraniti ne prije 5-6 mjeseci, uz umjetno hranjenje - od 4-5 mjeseci.
 • Dijete bi trebalo jesti s žlicom.
 • Prvi put bilo koja hrana se daje u maloj količini (1 žličica ili manje). Zatim se udio udvostručuje sa svakim naknadnim hranjenjem, dovodeći do 150 g.
 • Ako si mrvicama dao nešto novo, promatrajte njegovo stanje. Ako postoje bilo kakve neugodne pojave, kao što su alergije, konstipacija, proljev, bol bilo koje prirode, povećano stvaranje plinova, itd., Ovaj sastojak bi trebao biti isključen iz izbornika. Ako simptomi ne nestanu, trebate se posavjetovati s liječnikom. Ako dijete ne jede hranu, ne smijete ga prisilno hraniti ili ponuditi hranu iznova i iznova. Možete ponovo ponuditi jelo koje vam se prije 3-4 tjedna nije svidjelo.
 • Inovativnost se uvodi u izbornik ne više od jednom svaka 2-3 tjedna. Nije potrebno ponuditi nekoliko novih jela u isto vrijeme, inače će biti teško razumjeti koji je od njih izazvao promjene u tijelu mrvica.
 • U početku, bebi se nudi hrana iz jedne komponente, na primjer, pire od povrća od mrkve bez aditiva. Zatim se može pomiješati s povrćem, dodati juhama, lisnatima, pomiješanim s voćem, na primjer, s jabukom itd.
 • Nova hrana je bolje ponuditi mrvice u drugom jutra hranjenja, u ovom trenutku dijete će ga jesti posebno voljno. Ponudite najprije novu hranu, zatim poznatu, a na kraju mlijeko dojke ili djeteta.
 • Ne biste trebali prisiliti malog da jede. To narušava apetit, potiče averziju na određenu hranu i razvija tvrdoglavost.
 • Ako je moguće, nastavite dojenje. Spremne mješavine mogu se zamijeniti hranom iz mliječne kuhinje ili nastaviti hraniti bebu s njima, kao i prije.

Mliječni proizvodi

Neki pedijatri smatraju da kefir treba biti propisan kao prvi dopun, nakon toga njegov sastav sliči majčinom mlijeku. Ali ovo nije neosporna teorija. Mliječni proizvodi nisu uvijek lako apsorbirani tijelom djeteta i ponekad uzrokuju probavne probleme.

Međutim, kefir i acidofilne smjese obično daju kao mamac za 7 mjeseci. Osim toga, preporuča se curd i mlijeko. Sve ove komponente najbolje je uzeti u specijaliziranu kuhinju. Ako to uzrokuje poteškoće, u toj dobi dijete je vrlo sposobno jesti obične mliječne proizvode iz svoje farme ili trgovine. Sva hrana treba biti svježa, niska masnoća.

Mlijeko se najbolje razrjeđuje s vodom. S domaćim mlijekom, morate ukloniti kremu, napitak i kuhati. Prodavaonice odabiru bez aditiva i konzervansa, prirodne boje. Provjerite rok trajanja pakiranja i sastav.

Nemojte se previše nositi sa svježim sirom. Dovoljno je 50 grama dnevno, inače je proljeće prerano prerano. Ako se proljeće i tako brzo zatvori, liječnik može čak zabraniti sir za određeni dojenčad. Sladokusac s malo masnoće također se razblažuje s mlijekom ili kefirom, prije mješanja.

Maslac staviti žitarice i povrće kvasac, počevši od pola žličice.

Povrće i voće

U sedam mjeseci beba može jesti pire od povrća i voća. Možete ponuditi juhe, žele i voćne napitke. Voće se daje sirovo i kuhano.

Krumpir se preporučuje za djecu s malom težinom. Ovo visoko kalorično povrće brzo će pomoći u borbi s problemom, ukloniti suvišnu sol iz tijela i stabilizirati metabolizam.

Tucukini su vrlo dobri, kao prvi mamac. Apsolutno je sigurna, gotovo nikada ne daje alergijske reakcije i ne izaziva kršenje probave. Korisno je za djecu s prekomjernom težinom, sadrži mnogo vitamina i drugih korisnih komponenti.

Cvjetača i brokula su ukusni, rijetko uzrokuju alergije. Bogata askorbinskom kiselinom, pridonosi razvoju imunološkog sustava, sprječava prehladu.

Bundeva ne sadrži dodatne kalorije i također se prikazuje punoj djeci. Brzo se probavlja i poboljšava probavu. Može uzrokovati alergijsku reakciju pa pažljivo pratite dijete s uvođenjem ove komponente.

Mrkva koristi oči, kosti, kožu i kosu. Također može doprinijeti manifestaciji alergija.

Jabuke, posebno zelene i žute - izvrsna hrana, koju djeca jako vole. Sok od jabuka dan je djeci već od 1 mjeseca, preporučeno za trudnice i majke koje dojiljuju. Vrlo vrijedan, ukusan i apsolutno siguran plod.

Kruške se preporučuju za bebe s dijagnozom proljeva. Oni normaliziraju stolice, toniraju i ojačavaju krvne žile.

Banane su vrlo hranjive i ukusne. Rusi su već navikli na ovo voće, a bebama je dopušteno koristiti bananu. To je potpuna hrana bogata vitaminima koja jača tijelo i potiče normalan rast i razvoj.

Dojenčad se može davati u prahu i samostalno kuhane žitarice. Žitarice u prahu ne zahtijevaju kuhanje. Samo se trebaju miješati s kuhanom vodom ili mlijekom prema uputama na pakiranju.

Ako želite sami kuhati kašu, riža, proso, heljda, yachka su prethodno oprali, razvrstavali i podigli. Manku i zobene pahuljice posve spavaju u kipućem mlijeku ili vodi u cijelosti. Za dojenčad je kuhana kaša konzistentna tekućina. Perlovkov dati tek nakon godinu dana - to je previše gruba hrana.

Mesne jela

Brodovi i pire od mesa za bebe izrađeni su od svježih, mršavih komada. Nema potrebe za zamrznutim, sinewy komadom i pohranjivanjem nadjevom. Možete koristiti gotove konzervirano meso za djecu.

Prije kuhanja, komad se opere, kosti, hrskavica, vene i koža se uklanjaju i kuha do spreman. Ako se dijete već koristi za meso, može se miješati s povrćem i dodati juhu. Dijete se hrani mesna jela dva puta tjedno.

Ako slijedite preporuke i savjete pedijatra, dijete će rasti snažno i zdravo.