Savjeti za pravilno uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom od 3 mjeseca

Zasnivanje

Čini se da majka, sa svim željama, ne može hraniti bebu majčinskim mlijekom i on je na umjetnom hranjenju. U ovom trenutku postoji mnogo prilagođenih mliječnih formula. Iako su sada dobre i visoke kvalitete, ali se događa da kiddies nemaju dovoljno hranjivih tvari, a oni početi uvoditi komplementarne hrane već 3 mjeseca.

Ovaj članak govori o tome kako se pravilno hraniti i koja hrana može biti uključena u prehranu bebe za 3 mjeseca.

Indikacije za primjenu

Dijete u dobi od 3 mjeseca uvedeno je u hranu za odrasle samo prema svjedočanstvu pedijatra.

Kada je to potrebno?

 • Potrebno je uvesti bilo kakvo izlijevanje ako je djetetova tjelesna težina nakon rođenja povećana najmanje dvaput. Ako je dijete rođeno ispred vremena, težina bi se trebala povećati najmanje tri puta.
 • Ako je beba rođena s puno težine, a istodobno dobiva dobru težinu, možete dodati dodatke jer hranjivi sastojci dobiveni iz smjese neće biti dovoljni za normalno funkcioniranje.
 • Nemogućnost odabira mješavine. Iako u suvremenom svijetu postoji veliki izbor prilagođenih smjesa, nije uvijek moguće odabrati pravu za dijete. Dijete ima česte alergije, a ne dobiva na težini.
 • Loša financijska situacija roditelja. Postoje takve situacije kada roditelji jednostavno ne mogu kupiti prilagođenu smjesu za bebu i početi hraniti bebu kravljim mlijekom. U tom slučaju možete prethodno unijeti feed.

Moguće poteškoće

Uz uvođenje komplementarne hrane u tako ranoj dobi može doći do velikog broja poteškoća. Najčešći problemi s stolicom u bebi. Mogu promijeniti boju i karakter. I također postoji konstipacija koja će donijeti snažnu nelagodu za dijete. Osim toga, postoje slučajevi alergije, regurgitacije, pa čak i povraćanje. Također, uvođenjem komplementarne hrane u roku od 3 mjeseca dijete može odbiti jesti.

Važno je zapamtiti da se ne preporuča početak uvođenja novih proizvoda bebi na 3 mjeseca. Ovdje je potrebno donijeti odluke zajedno s pedijatrom. Liječnik će savjetovati gdje početi hraniti u određenom slučaju.

Nakon što su majka i stručnjak postigli zajedničko mišljenje na području poznanstva s novom hranom. Potrebno je odabrati povoljan period za uvođenje komplementarne hrane.

Osnovna pravila

  Na početku uvođenja komplementarne hrane dijete mora biti zdravo.
 1. Dijete u tom razdoblju ne smije biti cijepljeno.
 2. Lure se uvede, u pravilu, u jutarnjoj hrani. Potrebno je započeti s malom dozom i postupno povećavati. Također morate paziti na bebu i promatrati reakciju na novi proizvod.
 3. Dijete od 3 mjeseca mora biti ponuđeno u homogenoj tekućoj konzistenciji. Budući da dijete nema vještine za žvakanje.
 4. Za nadopunu morate koristiti samo svježe i dokazane proizvode.
 5. Temperatura hrane koja se nudi mora biti topla i ne nadražujuća.
 6. Vodite vodu tijekom dana.

Shema uvoda

 • Sok. Najčešće, za 3 mjeseca beba je pozvana da ga isprobate. Morate početi s 2-3 kapi i dovesti do 20 ml. Sve to mora biti postupno. Prvi sok za mrvice često je jabuka. Tada može ući kruška i ostale.

Budući da su prije svega nekoliko kapi potrebne, bolje ih je iscijediti od obične jabuke. Ovaj sok će biti prirodan i sadrži više vitamina i minerala. Prvi sok se može razrijediti vodom.

 • Uvođenje pire krumpira. Najčešće, nakon što se sok ubrizgava u voćnu čašu. Obično počnite s jabukom ili kruškom. Prvo, ponudite žličicu, a zatim postupno povećavajte na 30 grama.

  Nije potrebno ponuditi bebu kugu egzotičnog voća poput ananasa i kivija. Pire od krumpira možete napraviti sami ili u trgovini.

 • Pear od povrća. U početku je pripremljen iz jednog proizvoda. Najčešće je tikvice ili brokula. Zatim, kada se dijete navikne na ovo povrće, možete postupno dodati različito povrće i pire krumpir od dvije komponente.

  Nakon 3 mjeseca možete pripremiti pire krumpir od nekoliko proizvoda odjednom. Budući da povrće krumpira nisu slatki, prvi put možete dodati smjesu krumpira povrća na pire od povrća.

 • Kaša. Ona je ponuđena slaboj djeci koja ni na koji način ne mogu udebljati. Također počinju s pola žličice i povećavaju se na 50 grama. Za kuhanje možete kupiti kupljenu kašu u trgovini ili napraviti svoj vlastiti. Kuhajte kuhati u vodi.

  U pravilu, to je heljda ili riža kaša. Ako kupite kašu u trgovini, trebate je razrijediti pomoću uputa. Prilikom samoziranja, prvo morate mljeti žitarice, tako da je beba ugodnija za jesti.

 • Kako uključiti osnovnu hranu u prehranu?

  Nakon što su odlučili o prvom proizvodu, majke trebaju postupno uvesti novu hranu prema shemi iz donje tablice:

  Shema hranjenja za 3 mjeseca s umjetnom hranom

  Ako je dijete na umjetnom hranjenju, hranjenje za 3 mjeseca ponekad je neophodnije nego za dojenčad. Bez obzira koliko je dobra i skupo prilagođena mliječna formula, ona ne može u potpunosti zamijeniti matično majke za bebu.

  Prva hranjenja s umjetnom hranom u trajanju od 3 mjeseca ne dolazi odmah i u malim količinama. Dijete se treba naviknuti na novu hranu, koja je vrlo različita od mješavine koja zamjenjuje majčino mlijeko.

  Što se smatra dječjom hranom

  Bilo koji proizvod koji nije majčino mlijeko ili prilagođena mješavina smatrat će se komplementarnom hranom. Ovo dijete nije upoznato s grubom hranom. Trebali biste se naviknuti na to, stoga ga morate početi davati u vrlo malim količinama.

  • sok;
  • pire od voća ili povrća;
  • kaša;
  • jogurt;
  • sir;
  • pire od mesa.

  Uvođenje komplementarne hrane

  Kada dijete - umjetnik ima tri mjeseca, neki liječnici vjeruju da može početi davati prvi obrok. U ranoj dobi beba se najbolje apsorbira sokom, voćem ili povrtnim kašom i kefirom. Koji proizvod odabrati prvi ovisi o tome kako mrvica dobiva težinu.

  Uvjeti za uvođenje

  • Dijete bi se trebalo dobro osjećati i biti potpuno zdravo.
  • Nemojte uvoditi novu hranu na dan cijepljenja.
  • Neuobičajena hrana je bolje dati u prvoj polovici dana.
  • Dobar raspoloženje djeteta - ključ uspjeha prvog hranjenja.
  • Trebalo bi početi s nekoliko kapi - mrvica mora isprobati novi proizvod.
  • Prikorm nije zamjena za majčino mlijeko ili prilagođena mješavina. Potpuno zamijeniti jednu kašu za hranjenje ili pire krumpir bi trebao biti mnogo kasnije.
  • Ako je dijete dojilo - nova hrana se uvodi nakon 6 mjeseci nakon rođenja djeteta, ako je dijete hranjeno umjetnom smjesom, dodatak je ponekad prikladan već 3 mjeseca.
  • Gruba hrana treba biti dovedena u ugodnu dosljednost za dojenčad jer nema vještina žvakanja u dobi od 3 mjeseca.
  • Svježa hrana za hranjenje je zakon. Ni u kojem slučaju ne može hraniti kašu za bebu, koja je stajala u hladnjaku, trulula ili je dugo vremena na njoj bila ljeti.
  • Važna je temperatura nove hrane. Ne bi trebalo biti vruće niti hladno. Najbolje je ako dijete uživa u ukusu nepoznatog proizvoda.
  • Kako bi se osiguralo da se nova hrana bolje apsorbira, nemojte zaboraviti davati mrvice pitke vode tijekom dana.
  • Prije uvođenja nepoznate hrane trebate se posavjetovati s pedijatrom i dobiti potrebne savjete.

  U kojem je obliku dan

  Dopunsko hranjenje u dobi od 3 mjeseca za umjetno hranjenu bebu daje se za poboljšanje probave, uvođenje dodatnih mikroelemenata koje prilagođena smjesa ne sadrži i za mnoštvo ishrane.

  • Važno je zapamtiti da proizvod mora biti pripremljen za bolju apsorpciju od djeteta. Ako se prije svega odlučite dati sok za sok, najbolje je kuhati kod kuće od prirodnih voća (jabuke, kruške). Svježi sok sadrži mnogo više vitamina i minerala od kupljene dječje hrane. Nekoliko kapi pića će omogućiti djetetu da osjeća okus nove hrane.
  • Pire od voća je najbolje pripremiti pomoću miješalice. Jabuke i kruške treba peći u pećnici i pokušati dati bebu na vrh čajne žličice. Možete oguliti pulpa svježe jabuke.
  • Pire od povrća priprema se najprije iz jednog proizvoda - na primjer, od tikvica. Kasnije, kada se mrvica navikne na novu hranu, možete miješati jedno povrće s drugom - dodajte brokulu ili krumpir. I konačno, nakon nekoliko mjeseci, jelo treba pripremiti od nekoliko proizvoda: bundeve, mrkve, špinat. Ne biste trebali brinuti ako dijete nije uzelo prvi dio povrća kvasca. Dijete je naviklo na mješavinu, to je slađe, tako da novi neobični ukus može izazvati da ga odbije. Da bi se dijete moglo prilagoditi novoj vrsti hrane, bolje je miješati prvu dozu s kapom mliječne formule.
  • Kuhana je uvedena u dodatak u slučaju da je dijete na umjetnom hranjenju, ne dobiva potrebnu težinu. Možete upotrijebiti gotovu hranu namijenjenu dječjoj hrani. Ali bolje je kuhati kašu. To će zahtijevati žličicu rižinih žitarica. Bilo koja druga baza nije poželjna po prvi put - mnoge žitarice sadrže gluten. Brašno treba razrijediti hladnom vodom i ostaviti da stoji. Mješavina žitarica i vode izlijeva se u kuhano mlijeko i kuha do guste. Da bi mrvice prerađivali po prvi put, treba ih razrijediti majčinim mlijekom ili formulom. Za početak je dovoljno četvrtina žličica.

  Tablica hranjenja za umjetno

  Nudimo vam prehrambenu shemu za hranjenje dojenčadi s umjetnom hranom od 3 mjeseca do 1 godine.

  Dopunsko hranjenje od 3 mjeseca sa stolom za umjetno hranjenje

  Prvo hranjenje umjetnim hranjenjem

  29.04. Umjetno hranjenje Kada je potrebno uvesti prvu komplementarnu hranu umjetnom hranom - to pitanje roditelji počinju pitati gotovo od rođenja djeteta. Bebe koje dobivaju umjetnu formulu, uglavnom rastu, kao i bebe koje su na prirodnom hranjenju. U pravilu, oni su također zdravi, snažni i razvijeni u normalnom ritmu, baš kao i bebe, jer proizvođači moderne formule za hranjenje pokušavaju dati djetetu sve što je sadržano u majčinom mlijeku, čuvajući njegovu nutritivnu vrijednost, kao i ravnotežu proteina i masti. i ugljikohidrata.

  Naravno, postoje neke komponente u majčinom mlijeku koje se ne mogu reproducirati u mješavinama unatoč svim naporima znanstvenika i mogućnostima moderne razine proizvodnje. Prije svega, to su imunomodulatori (tvari koje aktiviraju imunološki sustav i štite djetetovo tijelo od bolesti tijekom cijelog razdoblja dojenja), dokozaheksenska kiselina (DHA) i druge bitne polinezasićene masne kiseline potrebne za uspješan intelektualni razvoj djeteta, kao i neke druge komponente, Ali sve te supstance su specifični sastojci koji se nalaze samo u ženskom majčinom mlijeku i nigdje drugdje, a ne samo jedan dodatak može ih zamijeniti.

  Zašto trebamo dodatke?

  Stoga, uvođenje komplementarne hrane tijekom umjetnog hranjenja ne bi trebalo postaviti zadatak da nadoknadi nešto što nije primljeno od umjetne bebe, nužno za dobivanje novih vitamina i mikroelemenata u kojima tijelo bebe počne po potrebi kako raste, povećati broj kalorija potrebnih za brzo rastući organizam i za postupno upoznavanje djeteta s "odraslom" hranom. Razlozi za uvođenje komplementarne hrane su isti kao u slučaju bebe i bebe: dijete odrasta, kreće se u nove faze razvoja, mijenja njegove potrebe, a roditelji ih pokušavaju zadovoljavati na vrijeme.

  Sva djeca, oboje hranjena i prirodno, imaju isti probavni sustav, a naši organizmi "starog okupljanja", bez obzira na uspjehe prehrambene industrije: prije stotinu godina, kada mješavine nisu postojale, u načelu su djeca bila upravo takva. isto kao i sada iu tradiciji gotovo svih naroda svijeta, uvođenje prve komplementarne hrane vremenski je dovelo do pojave prvog zubnog mlijeka i sposobnosti sjedenja. Zajedno s početkom manifestacije zainteresiranosti za vašu "hranu za odrasle" to su tri glavna obilježja spremnosti za primanje novih vrsta hrane, a moderna stručnjaci procjenjuju u prosjeku 5 do 6 mjeseci: za bebe umjetno malo prije, za bebe na GH - s pola godine.

  Kada početi hraniti dijete: zašto ne od 3 mjeseca?

  Sredinom prošlog stoljeća, tijekom zimskog doba umjetnog hranjenja, pedijatri iz cijelog svijeta preporučili su majkama da uvedu prvu nadopunjujuću hranu od 3 ili čak 2 mjeseca, te im je savjetovano započeti s sokom od jabuka, namijenjen da nadoknadi nedostatak željeza u smjesama. Danas se i starost porijekla komplementarne hrane i njenog tipa od strane pedijatara priznaje kao prerano: kod 3 mjeseca (i još više) beba ne može pripremiti ništa osim majčinog mlijeka ili njegovih nadomjestaka, a još više kiseline: oni su nadražujuće i nakon toga dovode do gastroenteroloških problema. Stoga, ako počnemo rano hraniti, onda definitivno ne od soka od jabuka, kao što je preporučeno desetljećima.

  Nažalost, čak i danas pedijatri, koji ne žele nastaviti svoj profesionalni razvoj i upoznati se s najnovijim istraživanjima na svom području, i dalje inzistiraju na prekomjernom uvođenju komplementarne hrane za umjetnu djecu (preporučeno hranjenje u trajanju od 3 mjeseca s umjetnom hranom). Iako je izumljen ovaj postulat, mijenja se umjetno hranjenje, a mješavina je doživjela značajne promjene, što je znatno poboljšalo svoj sastav, osim toga, istraživane su i opisane posljedice uvođenja komplementarne hrane za mrvice u tako ranoj dobi. Međutim, do sada liječnici u poliklinikama i "stručnjaci" na Internetu preporučuju se da što prije rano uvedu prvu komplementarnu hranu s umjetnom hranom - mjesta su puna preporuka, a majke im vjeruju da ih slijede (pogotovo jer ih bake podržavaju jer su djecu podigli "Stari" sheme).

  Također, mnogi ljudi vole uputiti na "preporuke Svjetske zdravstvene organizacije", iako ih se pažljivo čita, može se pobrinuti da svi oni nisu kategorizirani i imaju razmjerno difuznu dobnu granicu zbog sociokulturnih razlika u različitim zemljama i etničkim skupinama.

  Nećemo zavaravati roditelje, a mi ćemo im ponuditi najkorisniju opciju za uvođenje prve komplementarne hrane IV - možete upotrijebiti naša pravila i shemu i ocijeniti za sebe kako rade.

  Uvođenje hranjenja sa umjetnom hranom: osnovna pravila

  Raspored prve hranidbe s umjetnom hranom

  Umjetno hranjena prva hrana: izbor hrane

  Tablica hranjenja uvođenja umjetne hranidbe

  Da bismo vam olakšali navigaciju u svim ovim raznovrsnim podacima, pripremili smo vam tablicu u kojoj se usklađuju umjetna hranjenja i komplementarna hrana, a redoslijed ulaska u ishranu vašeg djeteta određenih proizvoda je sustavan i jasan: dodatna hrana za nekoliko mjeseci s umjetnom hranom nalazi se ispred vas.

  Tablica hranjenja uvođenja umjetne hranidbe

  Hranjenje djece na umjetnoj hrani počinje davati ranije od beba. Prvo hranjenje beba na GW preporuča se najranije šest mjeseci od trenutka rođenja, ja sam za djecu na IV. # 8211; oko četiri mjeseca. Artificialists su više potrebni vitamini, minerali i korisni elementi, koje samo majčino mlijeko pruža u cijelosti. Stoga im je potrebna prijevremena prijelaz na odraslu hranu koja će biti u stanju zasićati dječje tijelo što je više moguće.

  Među glavnim razlozima za umjetno hranjenje su unos antibiotika i lijekova opasnih za bebu, potpuni odsutnost majčino mlijeka i dugo razdvajanje djeteta i majke. Ali čak iu takvim slučajevima, liječnici preporučuju da uopće ne prestanu dojenje. Na primjer, kada se liječe i uzimaju lijekovi, majčino mlijeko se može izraziti. Osim toga, dojenje se može nastaviti nakon pauze.

  Kada i zašto se unosi umjetno hranjenje, kako pravilno hraniti bebu s mješavinom, pročitajte ovdje. I u ovom članku ćemo pogledati pravila i značajke prehrane s umjetnom hranom.

  Pravila za hranjenje umjetnim hranom

  Tablica uvođenja komplementarne hrane za djecu na IV

  Uvođenje hranjenja po mjesecima

  Mamac za 3 mjeseca može se pokrenuti samo prema preporukama liječnika. Važno je da je početkom uvođenja komplementarne hrane kolika već završila. i dijete je probavila stabilizirana. Tada se dijete može dati u malim količinama prirodnog voćnog soka, po mogućnosti od zelene jabuke. Počnite s pola žličice i stavite dio u dvije žlice. Sok se proizvodi bez pulpe i pre-razrijeđen na pola s pitkom vodom. Piće bi trebalo biti toplo. Nakon ubrizgavanja jabuke, kruške, marelice i breskve.

  Mamac za 4 mjeseca uključuje uvođenje voćnih sokova, ako nisu prethodno uvedeni, i voćnih purea. Također je uvedena i jabuka, zatim kruška i banana, breskva i marelica. Egzotični i rijetki plodovi, kao što su mango ili kivi, dinja ili lubenica, ne mogu se dati djetetu. Takvi proizvodi su vrlo alergični i opasni. Voće se kuhaju, kuhaju ili kuhaju, a zatim se mljepe i razrjeđuju vodom ili voćnim juhu.

  Nakon umaka od jabuka početi davati povrće kvasac od tikvica. Konoba broj 8211; Najvrednije i najsigurnije povrće za malu djecu. Potom se uvedu brokule i cvjetača, malo kasnije. # 8211; krumpir, mrkva, bundeva i grašak. I rajčice, rajčice i krastavci, repa i kupus ne smiju se davati djeci oko jedne godine.

  Četiri mjeseca dopušteno je dodavanje žitarica bez glutena u vodu. Prije svega je heljda i riža. Ali imajte na umu da riža jača stolicu pa se ova žitarica ne preporučuje djeci koja pate od zatvora. Zatim unesite kukuruzni kašu na vodu. U 3-4 mjeseca mamac daje samo drugo jutro hranjenje u regiji od 9-11 sati. Nakon toga beba se hrani mliječnom formulom.

  Dopunska hrana u 5 mjeseci nadopunjuje biljno ulje, koje se dodaje kašičici i kaši. Hrana u ovom trenutku je pripremljena već gustija i uključuje drugi hranjenje u večernjim hranjenjem. Usput, voćni sok se može zamijeniti s komadićem sušenog voća. Osušeni plodovi imaju mnoštvo korisnih elemenata i vitamina, imaju pozitivan učinak na funkcioniranje probavnog sustava, lako se probavljaju i probavljaju. No, u prvih tjedana kompozicija je također bolje razrijediti vodom sve dok mrvica ne koristi.

  Prikorm u 6 mjeseci karakterizira povećanje doziranja. Dijete se postepeno prenosi u kašu mlijeka. Prvo, mlijeko se polako razrijedi vodom, a zatim se postupno prenese u mlijeko. Osim toga, izbornik uključuje žumanjak jajeta. No, pedijatri ne preporučuju unos proteina prije godine, jer sadrži snažan alergen. Usput, ako je vaše dijete alergično na pileći protein, možete koristiti jaje za prepelice.

  U prehrani od šest mjeseci stari beba uključuju maslac, kefir i sir u minimalnim količinama. Usput, poznati pedijatar Komorowski, rekao je da je mamac treba početi sa sirom i jogurtom, kao mliječni proizvodi su sličan sastav na adaptirano ili majčino mlijeko. Prema tome, prema Komarovskom, prilagodba hrani za odrasle bit će jednostavnija. Ovdje možete pročitati preporuke pedijatara. Međutim, mnogi se doktori ne slažu s tim i savjetujemo vam da počnete hraniti s povrćem i voćnim sirom.

  Lure za 7 mjeseci nadopuniti kravu od mesa. Za kuhanje, odaberite mršavo meso bez masti, kostiju i vene. Prikladna opcija bi bila piletina, puretina, kunić ili govedina. Filete su izrezane na komade, kuhane, pirjane ili pari. Zatim se pomaknite u mesnatoj mljevenju ili umutite u miješalicu. Dobivena masa se pomiješa s kašom ili gotovim pire od povrća. Konzistencija posuđa za ovo doba treba biti umjereno debela. Mesna juha nije preporučljiva za djecu mlađu od dvije do tri godine!

  Mamac za 8 mjeseci može se nadopuniti glutenastim prasadima, uključujući zobene pahuljice i ječam, jabukove i ječam. No, s grizom, bolje je da se ne žuri, pedijatri ne preporučuju da djeci donesu takvo jelo prije godinu dana. Činjenica je da je to vrlo visoko kalorijska, alergična i najmanje korisna kaša. Gljiva sadrži najveću količinu glutena u usporedbi s drugim glutenima. To ima negativan učinak na probavni učinak i često dovodi do alergija. Pored toga, krupna kaša izaziva pojavu prekomjerne težine.

  U ovom dobu, meso se već može dati ne samo u konzistenciji pire krumpira. Pileće mesne kuglice pripremaju se za djecu. U danima hranjenja prvo se jelo dodaje u obliku juha od povrća ili lagane juhe od povrća. Posudica treba sadržavati dobro kuhano i sitno nasjeckano povrće, koje je već uključeno u prehranu djeteta.

  Mamac se u 9 mjeseci širi zbog uključivanja ribljeg pire. Ribe počinju davati sorte s niskim udjelom masti (hake, bakalar, šuga). To bi trebao biti filet bez kostiju, kuhani, kuhani ili pirjani. U početku se umjesto mesa daje jednom tjedno riblji umak, zatim # 8211; dva puta. Riba i meso ne mogu se dati u jednom danu! Riblja juha ili juha, poput mesnatog bujona, ne preporučuje se djeci mlađoj od tri godine.

  Prikorm Umjetni u trajanju od 4 do 9 mjeseci bit će kako slijedi:

  Približno vrijeme hranjenja

  Tablica hranjenja uvođenja umjetne hranidbe

  Glavna razlika u načinu prehrane za bebe koje se hrane u bocama jest rani početak upoznavanja s hranom, budući da je probavni trakt umjetnog djeteta bio upoznat s proizvodima koji se razlikuju od majčinog mlijeka (mliječne formule). Stoga je spreman probaviti mliječne proizvode (pire od povrća i kaša). Tablica danom u ovom članku prikladna je i za majke koje nemaju dovoljno majčinog mlijeka i nema mogućnosti kupnje mješavina.

  Također je važno ne zaboraviti da povećanje broja obroka komplementarne hrane treba postupno i provoditi pažljivo. Treba pratiti sve reakcije djeteta na vrijeme kako bi se utvrdili znakovi netolerancije na proizvod.

  Ako dijete reagira na bilo koji proizvod promjenom stolice, osipa ili drugih simptoma, trebalo bi ga otkazati nekoliko tjedana, a zatim pokušati ponovno ući u prehranu dojenčadi. Osim toga, ne preporuča se djetetu davati nekoliko novih namirnica u jednom danu, kako bi se točno znalo kakva je reakcija hrane.

  Svježi u sekciji Lure

  Što ako dijete ne jede komplementarne hrane? Koliko mjeseci možete dati dječju kefir? Iz kojega ribe i odakle godine možete početi hraniti dijete? Hrana za brokula: što treba razmotriti i kako kuhati? Kako kuhati i kako kuhati cvjetaču za komplementarnu hranu? Lure zuccini: što treba uzeti u obzir i kako kuhati? Iz kojega se doba kiwi može dati dijete? Kada i u kojem obliku jabuka može dati djetetu? Koliko je star i kako djeci dati limun? Kako uvesti mrkve u komplementarnu hranu iu kojoj dobi možete dati djetetu mrkvu i sok? U kojoj dobi može biti omlet djetetu? Može li djeca đumbir?

  Sva prava pridržana, 14+

  Kopiranje materijala na stranicama moguće je samo ako instalirate aktivnu vezu na našu web stranicu.

  Shema prve hranidbe s umjetnom hranom od 3-4 mjeseca: tablica uvođenja proizvoda za djecu do jedne godine

  Uvođenje prve komplementarne hrane uvijek dovodi do mnogih dvojbi i pitanja mladih roditelja. Da bi se spriječila nova hrana da uzrokuje alergije i poremećaje probavnog trakta u bebi, treba ga davati u skladu s pravilima. Što se prije beba nosi nova jela, više se može pojaviti problem. Dojenje bebe ne trebaju komplementarne hrane prije pola godine, dok su "umjetne životinje" prisiljene naviknuti se na hranu za odrasle malo prije - od oko 4-5 mjeseci.

  Umjetne hrane se počnu upoznavati s mamcima prije.

  Kako pravilno i u kojoj dobi uvesti prvo hranjenje umjetnom hranom? Koja su pravila za hranjenje novorođenčeta s "odraslom" hranom? U tim i drugim pitanjima razumjet ćemo više.

  Najpogodnije razdoblje za uvođenje komplementarne hrane

  Danas nema preciznih preporuka o starosti za početak uvođenja komplementarne hrane djetetu na umjetno hranjenje. Međutim, nemojte se previše truditi - novorođenče koje je manje od 3 mjeseca neće moći potpuno progutati ponuđenu hranu. Moguće je dati biljni kašući sinu ili kćeri počevši od 4 do 6 mjeseci. Odlučivanje o uvođenju dodatnih jela u izborniku je potrebno, usredotočujući se na mnoge čimbenike:

  • brzina rasta mrvica, dobitak težine;
  • glavne faze razvoja;
  • vrsta hrane.

  Na primjer, ako dijete jede smjesu, dodaje veliku težinu i ne zaostaje u razvoju - preporučljivo je uvesti prvi dodatak od 5-6 mjeseci. Ako beba jedva dosegne dobne pokazatelje, možete ga pokušati izvući iz 4 mjeseca. Prema riječima dr. Komarovskog, mrvica ne treba dodatnu prehranu sve dok ne ostane šest mjeseci.

  Ako dijete dobiva na težini normalno na smjesu, s mamcem možete pričekati do šest mjeseci

  Pored glavnih pokazatelja za uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom, postoje neizravni znakovi koji ukazuju na spremnost djeteta da se preseli na sljedeću razinu prehrane. Gruba koja još nije "sazrela" loše će progutati hranu, ispljunuti i na kraju može odbiti žličicu sljedećih nekoliko tjedana. Sljedeći znakovi pokazuju da je dijete sasvim spremno prihvatiti hranu iz majčinih ruku:

  • beba sjedi dobro u svojoj stolici - ne prevrće se na svojoj strani i ne "pomiče dolje";
  • okreće glavu prema mirisu, što čini kuhanje hrane - obično se to događa za 5-6 mjeseci;
  • peeps u mama i tata u ustima kada jedan od njih jede;
  • on pokušava uzeti vlastitu hranu i staviti komad u usta.

  Kada nije potrebno započeti uvođenje mamca

  Pedijatri upozoravaju: usprkos dobi i spremnosti djeteta da uzme hranu, postoje situacije u kojima bi trebali malo čekati s umjetnom hranom. Najčešći slučajevi su:

  • Tijekom bolesti, kao i 3-4 dana nakon bolesti. Kad se beba osjeća loše, neće moći adekvatno doživjeti novo jelo. Povraćanje, proljev i alergije su moguće.
  Ako je dijete bolesno, uvođenje komplementarne hrane je bolje odgoditi
  • Ako je mrvica bila inokulirana. Cijepljenje - opterećenje imunološkog sustava i nova hrana mogu pogoršati situaciju i izazvati alergijsku reakciju. Međutim, neka cijepljenja mogu dati temperaturu u roku od 3-5 dana, a drugi - samo tjedan dana nakon postupka.
  • Vrlo vruće ljeto.

  Osnovna pravila

  Dopunsko hranjenje umjetne bebe je pitanje koje se rješava pojedinačno. Međutim, postoji osnovni skup pravila koja bi svaka majka trebala slijediti:

  • Dijete bi trebalo primiti prilagođenu mješavinu dok ne navrši jednu godinu. Ne možete odbiti smjesu, čak i ako je dijete dobro i rado jesti pire od povrća i spremno jesti kašu. Nijedan liječnik neće jamčiti da će mrvica uz dodatke dobiti sve potrebne hranjive tvari za pravilan razvoj.
  • Zadatak roditelja nije da hrani dijete s unosom dodatne hrane, već da svoj probavni sustav privikne na novu vrstu hrane.
  Prije godine, mamac ne bi trebao postati glavna hrana, čak i ako je mrvica dobro jede
  • Morate se truditi da se prebacite na 5 obroka dnevno. Ako dijete jede više od 5 puta dnevno prije uvođenja komplementarne hrane, tijekom tog razdoblja poželjno je postupno smanjiti broj hranjenja dnevno. Važno je osigurati da dijete dobije potrebnu količinu smjese, za koju će povećati svoj iznos prema normi.
  • U nedostatku neodgovarajuće reakcije na dijelu probavnog trakta, poželjno je uvođenje novog proizvoda jednom tjedno, a po mogućnosti jednom svaka dva tjedna. Mama treba pomno pratiti svog sina ili kćer, vrijeme da primijeti osip, nadutost ili druge reakcije tijela na svako novo jelo.

  Ako je mamac uveden s teškoćama, a dijete nije previše zainteresirano za novu hranu, nemojte ga prisiliti jesti. Ima smisla probati tzv. "Pedagoški mamac". Da biste to učinili, trebate sjediti kćeri ili sina u rukama ili na visokoj stolici i omogućiti vam da uzmete hranu iz majčine ploče. Neće jesti mnogo, nego samo probati ono što mama jede. Naravno, nemojte nametati salatu s majonezom ili haringom u tanjuru.

  Dopunski programi hranjenja

  Za uvođenje prve komplementarne hrane, možete odabrati proizvode iz nekoliko grupa. Najbolji način da počnete s čistim povrćem, a zatim prijeđite na žitarice i voće. Međutim, ako je dijete manje težine, prvo se mora pokušati dati kašu. Mliječni proizvodi - svježi sir, jogurt, kefir, poželjno je odgoditi i ponuditi bebu od 8 mjeseci, budući da mlađa djeca nemaju potrebne enzime da razbiju te proizvode.

  Dodatna kaša pogodna za djecu s mršavljenjem

  Opća tablica o uvođenju dojenčadi prema podacima sindikata pedijatara Rusije:

  Mi hranimo bebu u roku od 3 mjeseca - prvi korak do odrasle hrane

  Kada se dijete pojavi u kući, broj pitanja roditelja raste svaki dan. Među najpopularnijim - mamac. Najbolja hrana za bebu je majčino mlijeko, a to je činjenica. Ali od dobi od tri mjeseca, možete započeti prvo hranjenje.

  Hoće li biti korisno, je li to potrebno u tako ranoj dobi, što odabrati za prvo hranjenje i kako uvesti nove proizvode? S tim pitanjima, majke doslovce teroriziraju liječnike. Pogledajmo sve pojedinosti.

  Iz ovog članka saznat ćete:

  Nužnost, prednosti i nedostaci komplementarne hrane u 3 mjeseca

  Za prehranu, visinu i dobitak na težini u dobi od 3 mjeseca dijete ima dovoljno majčino mlijeko i doda kapljicu soka ili pire krumpira, kako nam je to liječnik jednom naučio, potpuno nepotrebno.

  U dojenčadi se mogu pojaviti poremećaji, regurgitacija ili povraćanje, alergije, poremećaji unutarnjih organa - sve to može dovesti do sloma dojenja. U ovom dobu djeca još uvijek pate od kolike, iako su već navikli na majčino mlijeko i bit će im još teže uzeti novu hranu.

  U ovoj dobi, probavni enzimi još su slabo proizvedeni, tako da je crijevna sluznica podložna štetnim tvarima. Osim toga, refleks gutanja za polu-tekuću i čvrstu hranu još uvijek je slabo razvijen. Sve ove značajke će izgubiti važnost za jedan ili dva mjeseca, pa ako nema jasno izraženih razloga za početak hranjenja u roku od 3 mjeseca, ima smisla pričekati malo.

  Druga stvar, ako govorimo o preranoj bebi ili ako iz nekog razloga dijete ne prima majčino mlijeko, ima:

  • postoji manjak težine
  • problemi s stolicom i pretjerano stvaranje plina
  • nedostatak masnoća, proteina, vitamina, enzima i elemenata u tragovima
  • alergični na mlijeko u prahu i smjese

  Osobitosti hranjenja umjetnih životinja i beba

  Djeca koja su na umjetnom hranjenju ranije spremna su za komplementarno hranjenje, a ne na bebe. Jednostavno je objašnjeno. Želuca i crijeva umjetnika mnogo su ranije naviknuti na grubu, izvanzemaljsku hranu. Također je neophodno uzeti u obzir da mješavina ne pokriva potrebe mrvica u vitaminima, mineralima i aminokiselinama, a već u dobi od 3-4 mjeseca dodatni su stvarno potrebni.

  Pravila za ispravno unos proizvoda

  Nadležni dodatak je čitava znanost, doktori čak savjetuju mlade majke da započnu dnevnik gdje treba naznačiti ne samo proizvod nego i dozu.

  • Prikorm se daje djetetu prije dojenja. Količina proizvoda postupno se povećava i količina mlijeka u hrani smanjuje. Kao rezultat toga, novo jelo treba potpuno zamijeniti jedno dojenje ili formulu.
  • Proizvodi se daju strogo jedan po jedan, počevši od minimalne doze. Prvo, nudite dijete 5 grama, ne više od ½ tsp. Sljedećeg dana, 10-15, zatim 25-30, i postupno povećati stopu na 50, 100 i 150 grama. Ovo bi trebalo trajati 7-10 dana.
  • Počnite hraniti 3 mjeseca s monomomponentnim pireom. Tek nakon što beba uspješno prihvati prvi proizvod, možete li ga upoznati s novim. Ako postoji alergija ili poremećaj, potrebno je zaustaviti unošenje nove posude.
  • Zabranjeno je ponuditi djetetu isti dodatak nekoliko puta dnevno.
  • Bolje je suzdržati od neobičnih voća za našu regiju i davanje prednosti na jabuke, kruške i marelice.
  • Do dobi od jedne godine, gotovo sva dojenja ili formula treba zamijeniti dodatkom, samo mlijeko ostaje u jutro i noću. Ako želite nastaviti dojenje, pored toga dijete može jesti majčino mlijeko noću.
  • Nemojte davati djetetu nadopunjujuću hranu i nove proizvode tijekom zubiranja tijekom bolesti.
  • Hranjenje mrvica bi trebalo samo žlica. Mlade majke i dalje koriste srebrne naprave, jer je poznato da je srebro ubijeno bakterije.

  Nutricionistički standardi

  Za puni rast i dobitak težine dijete bi trebalo dnevno dobiti potrebnu količinu vitamina, minerala, hranjivih tvari i hranjivih tvari. Zato svaka majka mora izračunati koliko hrane treba trošiti njezino dijete. Olakšajte.

  Težina djeteta treba podijeliti s 6 - to će biti dnevni volumen, koji se, pak, treba podijeliti u nekoliko faza.

  Na primjer, dijete teži 6, 5 kg. Njezina dnevna stopa iznosi 1.08 kg, a mora se podijeliti na prosječno 6-7 hranjenja. To znači da beba treba jesti oko 150 do 180 grama u isto vrijeme. A između obroka, trebate izdržati u prosjeku 3,5 sata.

  Odaberite prvi proizvod

  Koji proizvod započinje s odraslom hranom? Uostalom, želim navijati u dobi od 3 mjeseca bio je najkorisniji. Pedijatri nisu ujedinjeni u svojoj odluci.

  Dijeta koju je razvila Ministarstvo zdravstva u SSSR-u navodi da poznavanje hrane za odrasle treba početi s voćnim sokom, što je doslovno pad koji počinje davati djetetu. Tako su i naše majke, jer jednostavno nisu postojale druge sheme. S vremenom je ova tehnika detaljnije proučavana i nažalost nije ispunila očekivanja.

  Činjenica je da je sok u velikoj količini voćne kiseline, što nepovoljno utječe na želučanu mukozu. No, čak i nakon ovih studija, mnogi pedijatri i dalje savjetuju mame kao prvu komplementarnu hranu, koriste sok, a ovaj grafikon i dalje ostaje u tablici prehrane 3 mjeseca starog djeteta. Možda zato što stol nije prilagođen od svog osnutka.

  Prikorm u 3 mjeseca na umjetno hranjenje

  Ako dijete jede majčino mlijeko, možete potpuno zaboraviti na hranjenje do 6 mjeseci starosti. Uostalom, ima sve hranjive tvari koje su potrebne mrvice. Stvari se razlikuju od umjetne djece. Njihova prehrana treba biti potpuno drugačija. Prvo hranjenje s umjetnom hranom treba početi od 3 mjeseca. Prema mnogim pedijatarima ovo je optimalno vrijeme. Ali sva djeca su individualna, pa prije nego što pokušate s pravom hranom, dijete treba pregledati liječnik. Koje nijanse trebate znati o mami, razgovarajmo u članku.

  Osnova za uvođenje komplementarne hrane

  Početak hranjenja sa umjetnom hranom ne mora uvijek započeti za 3 mjeseca. Liječnici kažu da je proces individualan. Postoje osnovni znakovi koji znače da je dijete spremno primiti novu hranu. Oni su kako slijedi:

  • Tjelesna težina Težina djeteta treba povećati za 2 puta. Je li se ovo dogodilo? Stoga, želudac nije spreman za nove proizvode. Ako se to ne odnosi na opće zdravstvene i ozbiljne bolesti, onda još nije došlo vrijeme. Vrijedno malo čekati. U preuranjenim bebama ta se brojka treba povećati za 2,5 puta;
  • Opći razvoj bebe. Dijete treba dobro držati glavu, sjediti bez pomoći;
  • Nedostatak "jezičnog refleksa". Novorođene bebe na podsvjesnoj razini guraju stranu hranu sa svojim jezikom na određenu dob. Postupno, ovaj refleks u potpunosti nestaje. Vrijeme je za uvođenje komplementarne hrane;
  • Dječak pokazuje interes za stolom i odrasle hrane. U ovom slučaju, bit će lakše hraniti dijete. Ako primijetite da mrvica dopire do kuhanih jela, pokušava ih isprobati, onda možete sigurno unijeti novu hranu za njega.

  Pored gore opisanih simptoma, postoje medicinski pokazatelji:

  • Dijete se ne uklapa u smjesu, često postoji alergija, beba ne dobiva na težini dobro;
  • Velika tjelesna težina pri rođenju. Ako je vaš junak rođen, tada će biti više zahtjeva za hranom od druge djece;
  • Koristite kravlje mlijeko umjesto miješanja.

  U tom slučaju, komplementarno hranjenje treba početi 3 mjeseca. Mnogi su roditelji zainteresirani da li je potrebno podvrgnuti bilo kakvim postupcima ili proći testove? Ovo nije nužno. Dosta će vam redoviti posjet liječniku. Nakon pregleda, terapeut će dati svoje mišljenje.

  Gdje započeti mamac?

  Dopunsko hranjenje u dobi od 3 mjeseca treba započeti s povrćem kvasca. Ne slušajte bake koji inzistiraju na uvođenju sokova od jabuka. Zapamtite, sve što je beba već pokušala jest slatka mješavina. Njeni receptori još nisu potpuno razvijeni. Dajte probajte sok od jabuka, a možete zaboraviti i na pire od neprobojnog krumpira. Dijete će zahtijevati ukusnu hranu. Svako hranjenje će završiti u suzama i tantrumu.

  Osim toga, sok sadrži kiseline koje nepovoljno utječu na crijevnu sluznicu. Colic i frustracija mogu početi.

  Od kojega je pire od povrća bolje početi hraniti? Na prvom mjestu u popularnosti tikvice. To je hipoalergensko, ugodno, malo slatko u okusu, ima lijepu zelenkastu boju. Također možete probati brokule i cvjetače.

  Ako dijete slabo dobije težinu, trebali biste početi hraniti s ne-mliječnim žitaricama. Izaberite one koji nemaju gluten: zobene pahuljice, heljde, rižu. Praktično je kupiti pakirani proizvod. Kuglica će biti dovoljna da napuni kuhanu vodu, a posuda je spremna. To štedi mamu mnogo vremena i energije. Štoviše, bit će potrebno početi hraniti žlicom za kavu, tjedan dana da bi ukupna količina proizvoda iznosila 150 g. Slažem se da je nepraktično kuhati kašu za 5 g.

  Ali ako i dalje odlučite kuhati vlastite obroke, nemojte zaboraviti dobro mljeti. Trebao bi biti u obliku praha. Inače, dijete može gušiti.

  Nakon žitarica, možete pokušati dati sok. Za hipoalergenske uključuju: zelenu jabuku, krušku, breskvu. Ako beba ima problema s stolicom, pokušajte dati sok od šljiva ili mrkve. Zaboravite na svježu hranu. Oni su vrlo koncentrirani. Bolje je kupiti sok u odjelima dječje hrane. Obratite pažnju na označavanje proizvoda. Mora biti prisutan natpis: "Preporuča se proizvod od 3 mjeseca."

  Iza sokova možete kušati plodove. Unesite ih, u pravilu, u prirodnom obliku. Nabavite za tu svrhu. Ovo je poseban kontejner s mrežom gdje se stavlja komad voća. Dječak sisao sok, a nije moguće ugristi veliki komad i gušiti.

  Dodajte nove proizvode

  Nakon trećeg mjeseca možete unijeti nove proizvode. Na primjer, pire krumpir već može biti višekomponentan, njihov broj doseže 100-150 g. Izbornik je raznolik, postupno dolazimo do činjenice da se količina potrošene smjese smanjuje, zamjenjuju ga obični "odrasli" proizvodi.

  Od četvrtog mjeseca možete dodati bundu, pire krumpir. Mali komad maslaca (ne više od 5 g). Također možete konzumirati maslinovo ulje (par kapi). Ti proizvodi imaju dobar učinak na dječju stolicu i nose se začepljenjem.

  Do petog mjeseca u prehrani bi se trebali pojaviti mliječni proizvodi. Morate započeti s kravlji sir (5-30 g) i kefir (10-50 g). Ako postoji mliječna kuhinja u blizini, možete sigurno naručiti proizvode tamo. Prirodno je, proslijeđeno svim slučajevima i laboratorijskim testovima.

  Ako to nije moguće, pogledajte dječje mliječne proizvode poznatih robnih marki "Tema", "Agusha" i drugi.

  U šest mjeseci dijete može početi davati meso. Pripremljeni krumpir trebao bi biti od sorti niske masti (kunić, piletina, govedina, prepelica). Kupnja proizvoda u staklenicima, obratite pažnju na vrijeme. Zapamtite, ne preporuča se da pire krumpir bude u otvorenom stanju više od 24 sata.

  Od 6 mjeseci možete početi kuhati juhe od povrća. Pobrinite se da ih pobijedite miješalicom tako da nema velikih komada hrane.

  Vrijedi pokušati žumance. Bolje je započeti s prepelicama, postupno se krećući na piletinu. Ukupna količina ne smije prelaziti proizvod dnevno.

  Vrijeme je da se upoznate s pekarom: kruh, kolači od galetnye, peciva.

  Približan izbornik po mjesecima trebao bi biti isti kao što je gore opisano. Diversificirati prehranu djeteta, a on će jesti s apetitom i užitkom.

  Dječja vijeća

  Da ne bi izazvali nikakve probleme s prehranom djece koja su hranjena formulom, liječnici daju sljedeće preporuke:

  1. Proizvodi uvedeni u dijete trebaju biti što je moguće zdravija i prirodnija;
  2. Konzistencija jela u obliku pire krumpira, bez grudica;
  3. Počevši od uvođenja novog proizvoda treba postupno (ne više od žličice za kavu dnevno) tijekom tjedna, povećavajući dozu;
  4. Možete početi hraniti kada je dijete potpuno zdravo;
  5. Gledajte reakciju bebe. Ako se pojavi osip ili kolika, poništite novi proizvod.

  Nakon čitanja članka, ne biste trebali postaviti pitanje kada početi hraniti dijete na umjetno hranjenje. Glavna stvar za napraviti je pravo, slijedeći preporuke liječnika.

  Zašto se ne može početi hraniti za 3 mjeseca i kako to učiniti? Recite pedijatru

  Do danas, pitanja prehrane dojenčadi (bebe do godine dana) imaju ogromnu pozornost. I to je u redu, jer je 80% ljudskog zdravlja nastalo u prvih 1000 dana svog života. Naravno, najhranjivijom i ukusnijom hranom za bebu je majčino mlijeko. Uživat će to dulje vrijeme, kombinirajući doručak, ručak i večeru uz potrebnu komunikaciju s vama. Uskoro, aktivno se razvija i doslovno raste pred vama, mrvica će s kamionom promatrati kako mu majka jede, a najaktivnija svibanj čak i pokušati probati nešto na zub. Takav početak hrane naziva se "pedagoškim". Njezin je smisao dati djetetu da pokuša ono za što je zainteresiran.

  Stoga, kao brižna majka, nudite mu najkorisnije proizvode koje priroda može dati. Dok dijete kopira vaše ponašanje, roditelji imaju veliku priliku da oblikuju pravilne preferencije okusa. Imat će pozitivan učinak na rast i razvoj djece.

  Kada početi prvo hranjenje?

  Danas me majka tri mjeseca djeteta postavila pitanje: "Želim vas hraniti, što kažete o kravljim mlijekom i grizu? Također sam vidio kašu u trgovini, mogu li početi hraniti za 3 mjeseca? "

  Počevši od prvog hranjenja u trajanju od 3 mjeseca kao kod umjetnih, i kada dojenje ne bi trebalo biti. U tako ranoj dobi dijete je probavni sustav još uvijek funkcionalno nezreo. Drugim riječima, dječja crijeva dojenčadi još nisu prilagođena za probavu bilo koje hrane, osim majčinog mlijeka i mlijeka prilagođenu formuli.

  Često čujem starije generacije govoreći: "Hranili smo našu djecu grizom, a ništa - koliko su rasli." A oni su sjajni, jer im je bilo mnogo teže podići djecu nego što je sada. Za moderne majke su stvoreni svi uvjeti, ali i dalje su umorni. Zamislite što su bile naše bake, ali su se oni nosili.

  Sada pedijatri preporučuju davanje mrvica prva dopunska hrana od 6 mjeseci. Međutim, znanstvene studije pokazale su da tolerancija (ovisnost) prehrambenim proizvodima čini 4 do 6 mjeseci. Stoga, hranjenje s umjetnom hranom je bolje početi od 4 mjeseca. Mame koje dojiti bebu imaju veću vjerojatnost da će početi hraniti sa 5 mjeseci. Dakle, za 6 mjeseci moći ćete zamijeniti jedan hranidbu s komplementarnom hranom, slijedeći preporuku pedijatru (80% majčinog mlijeka u prehrani se smatra punim dojenjem) i vremenom će biti ovisno o drugoj hrani.

  Važno je!

  Nemojte početi hraniti:

  • kada je dijete bolesno;
  • ako dijete ima zube;
  • prije i tri dana nakon cijepljenja;
  • ako idete na dugo putovanje.

  Kako početi hraniti?

  1. Dopunsko hranjenje s umjetnom hranom, kao kod dojenja, počinje s istim proizvodima. Razlika leži tek u vremenu uvoda. Krmna smjesa se uvodi za 4 mjeseca na umjetno hranjenje. Kada se preporuča dobna dojka - 5 mjeseci. U dobi od tri mjeseca, mamac počinje samo u slučaju slabe debljine na glavnoj prehrani.

  2. Za prvo hranjenje s dobrim dobitkom na težini, nudi se pire od povrća. Odaberite zeleno i bijelo povrće. Možete kuhati pire krumpir kod kuće, poštujući pravila sigurnosti. Suvremene tehnologije nude bogat izbor industrijskih proizvoda. Što je prikladno, odlučite. Započnite s jednim komponentama pire krumpira (sastoji se od samo jednog povrća).

  Ako dijete ne dobije dobro, koristite žitarice za prvo hranjenje. Uzmite žitarice bez mlijeka i bez glutena. Ovo je heljda, riža, kukuruz. Bolje je ako sastav lužina uključuje samo jednu žitaricu bez ikakvih aditiva. Dodajte biljno ulje (masline, kukuruz ili suncokret) u kašu. Prvo nekoliko kapi, zatim, postepeno povećavajući, stavite u čajnu žličicu. Mlijeko kašu može se davati u dobi od 8 do 9 mjeseci. Kuhajte kafić kod kuće ili kupite gotove proizvode od proizvođača dječje hrane. Maslac se može staviti u kašu sa 7 mjeseci. Počnite na vrh žličice i stavite na 10 - 20 grama.

  3. Piletina voće, kao krmna smjesa za umjetnu, preporučuje se uvesti u 4,5 do 5 mjeseci, u dojenčadi - u trajanju od 7 do 8 mjeseci. Počnite s kravom koja sadrži samo jedno voće. Preporučujemo voće koje se uzgaja u vašem području. Od industrijske pire, uzmi one koji ne sadrže ništa osim voća. Za početak, nemojte koristiti svijetle i egzotične voće i bobice (sjetite se alergija).

  4. Sir, kao samostalni proizvod, uključen je u izbornik od 6 do 7 mjeseci. U početku bez aditiva, bolje je koristiti nisku masnoću.

  5. Meso pire krumpir ili mljeveno meso (govedina, teletina, kunić, purica) kušaju se od 8 mjeseci.

  6. Žumanjak jajeta, kuhan i pire, koji se nudi za 8 mjeseci. Polazeći od 1/8 dijelova, postupno dovesti do pola žumanjaka dnevno.

  7. Fermentirani mliječni proizvodi (dječji kefir, obični jogurt, biolakti) u razdoblju od 9 do 10 mjeseci.

  8. Pokušajte ribu (po mogućnosti more) od 10 mjeseci, ne više od dva puta tjedno.

  9. Od 10 mjeseci možete unijeti sok. Započnite s razjašnjenim plodovima meke boje (bolje od jabuka), koji sadrži samo prirodne šećere. Daj, počevši od nekoliko kapi, dovodeći do volumena jednog hranjenja.

  10. Berry frape, žitarica (ječam, prekrupa, proso, krupica), meso organa (jetra, jezik, srce) uvodi se nakon godinu dana.

  Kako uvesti mamac?

  1. Hraniti prije hranjenja. Hranite dojkom ili mješavinom nakon što je beba isprobala dodatke. Postupno dovedite do punog volumena (100 - 200 grama) i zamijenite jedan hranjenje.
  2. Morate početi s pola žličice, postupno dovodeći do volumena jednog hranjenja (100 - 200 grama).
  3. Dajte svom djetetu tjedan dana da se naviknete na novi proizvod, a zatim možete unijeti sljedeću.
  4. Razmuti sve namirnice mamca na glatku konzistenciju (kvasac). Zgodna opcija - staklenke industrijske proizvodnje. Oni jamče sigurnost i kvalitetu proizvoda. Pažljivo pročitajte uvjete i odredbe za pohranu na naljepnici. Provjerite je li ambalaža nepropusna.

  Nemojte kupovati mjesečnu opskrbu dječjom hranom, možda nećete primijetiti da je rok trajanja istekao.

 • Pogledajte svoje malo. Ako se njegovo ponašanje ne mijenja, koža je čista, stolica je redovita, normalna boja i konzistencija, možete sigurno dati ovaj proizvod dalje.
 • Držite dnevnik hrane. Označite proizvode na koje ste reagirali.
 • Koji problemi mogu nastati s uvođenjem komplementarne hrane?

  1. Odbijanje bebe iz proizvoda koji nudite. Nemojte gurati i prisilno hraniti bebu. Ponudi ponovo za nekoliko tjedana, i najvjerojatnije dijete će ga jesti s užitkom.

  2. manifestacija alergija.

  Sjeti se i napišite što je dijete alergično. Dva tjedna ne daju ništa novo. Ako su alergije teške, potražite savjet liječnika i liječnika.

  3. Reakcija probavnog sustava (konstipacija, labav stolica, obilna regurgitacija, kolik). Ako ste sigurni da ste se pridržavali pravila kuhanja i pohrane proizvoda, privremeno ga uklonite iz prehrane. Nemojte u potpunosti napustiti ovo jelo. Najvjerojatnije bebe crijeva još nisu spremne za ovu hranu. Pokušajte ponovo malo kasnije, na primjer u mjesecu.

  Dopunsko hranjenje je prva faza prijelaza djeteta na hranu za odrasle. Za uvođenje prve hrane za životinje odgovorno. Pratite vrijeme i pravila za uvođenje komplementarne hrane. Zapamtite, beba se upozna s novom hranom i pažljivo promatra njegovu reakciju. Pokušavajući se mamiti prije davanja djetetu, ne biste trebali pitati s kiselim licem: "Kako ovo jedete?". Uz svoj primjer, morate pokazati bebu - to je ukusno. Slijedeći preporuke pedijatara i ispravno uvođenje komplementarne hrane, djetetu ćete osigurati pravilnu ishranu, a beba će odrasti zdravo.