Je li prehrana važna za umjetno hranjenje za djecu mlađeg od 7 mjeseci i kako to ispravno unijeti?

Rođenja

Jedina hrana za novorođenče je majčino mlijeko ili formula. Oni zadovoljavaju sve potrebe tijela djeteta u hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima, osiguravajući zdrav rast i razvoj.

Ali, kako ova hrana sazrijeva, to ne postaje dovoljno i vrijeme je da se beba upozna s odraslom hranom. Prosječna starost početaka komplementarne hrane iznosi 6 mjeseci, ali u praksi često se mijenjaju.

Je li potrebno početi mamiti sedam mjeseci starosti na IV i zašto?

Pitanje širenja prehrane treba odlučiti liječnik, promatrajući dijete. Važno je uzeti u obzir sve značajke razvoja i zdravlja djeteta. Tradicionalno, bebe hranjene bočicom počinju davati novu hranu prije onih koji jedu dojilje, kako bi nadoknadili nedostatak vitamina i hranjivih tvari.

Međutim, moderne mješavine omogućuju odgodu tih razdoblja, jer mogu pružiti dobru prehranu za djecu do 8-9 mjeseci. Ako je dijete bolesno, dijete ili u stresnom obiteljskom okruženju, pedijatar može odlučiti čekati.

No, u nedostatku medicinskih kontraindikacija, obvezno je uvođenje komplementarne hrane na 7 mjeseci s umjetnom hranom. Po ovoj dobi, bebe su već prilagodile svoje crijeva i tijelo se može prilagoditi novim vrstama hrane. Problem čestog regurgitacije više nije bitan, jer je ventil između crijeva i jednjaka već formiran.

Dijete se počinje aktivno kretati, puzati, tako da se potrošnja energije značajno povećava. Zbog nadopunjavanja mješavine mlijeka već nije dovoljno. Konačno, nerazumna kašnjenja utječu ne samo na tjelesno zdravlje i razvoj, nego također mogu dovesti do gubitka interesa hrane, a tada će biti teže privući pažnju i priviknuti dijete na nove vrste hrane.

Shema uvoda

Koja su osnovna pravila koja slijede:

 1. Prvi put da isprobate bilo koji proizvod bolje je ujutro ili na početku dana kako biste pratili stanje djeteta.
 2. Prvi dio ne smije prijeći jednu žličicu. Ako nema negativne reakcije, iznos se može postupno povećavati.
 3. Prvo morate dati djetetu komplementarne hrane, nakon njega - glavni obrok (smjesa).
 4. Nakon 10-14 dana možete zamijeniti jedan od hranjenja.
 5. Istovremeno ne možete unijeti više proizvoda. Interval bi trebao biti barem 5-7 dana ako se ne otkriju negativne reakcije.
 6. Prvu injekciju u prehrani su jednostupanjska pšenica od povrća (najčešće tikvice, brokula) ili žitarice bez glutena (heljda, kukuruz, riža). Dječaci se preporučuju za djecu koja se ne dobivaju dobro. Budući da se takav problem kod dojenčadi rijetko opaža kod dojenčadi, u većini slučajeva povrće se prvo pojavljuje u prehrani.
 7. Nakon uvođenja komplementarne hrane potrebno je utvrditi petodnevnu prehranu.
 8. Dijete bi trebalo dobiti dovoljno tekućine ili voćnih kompotica bez šećera. Stopa je u dobi od 50 ml * u mjesecima.

Izrađujemo izbornik za hranjenje djeteta 7 mjeseci

Kada beba navrši sedam mjeseci, majčino mlijeko ne može pružiti tijelu sve potrebne supstance, a ako se u roku od 6 mjeseci još uvijek može obaviti bez dodatnog hranjenja, sada se to može učiniti. Dopunsko hranjenje djeteta u sedam mjeseci ima važnu ulogu u njegovu razvoju - on ne samo da obogaćuje tijelo korisnim elementima nego i pridonosi razvoju žvakanja.

Smatra se da je iracionalno u djetetovoj hrani za uzgoj u trajanju do šest mjeseci ako je dojen. Međutim, danas roditelji vrlo rijetko se pridržavaju tih pravila i pokušati razrijediti mlijeko dijeta što je ranije moguće i maziti svoje bebe s novim goodies.

Stoga se sada smatra da povrće i voće pire krumpir, juha od povrća i mliječni kašu trebaju biti prisutni u prehrani 6-mjesečnog djeteta. Za to čak dodati razne sokove i kolačiće. Postavlja se pitanje: koja druga hrana može ući u dijetu bebe u 7 mjeseci?

Izbornik sedmodnevne bebe definira 4 glavna proizvoda - meso, sir, kefir i žumanjak. Ispod je tabela hranjenja beba u dobi od 6 do 7 mjeseci, koja opisuje maksimalnu količinu određenog proizvoda.

Razgovarajmo o svakom novom proizvodu detaljnije.

Mliječni proizvodi trebaju biti prisutni u dijeti djeteta, ali nisu svi jednako dobro apsorbirani pa roditelji trebaju pažljivo pratiti stanje djeteta

Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani 7-mjesečnog djeteta

Njihova prisutnost u prehrani djeteta vrlo je važna, posebno ako je dijete hranjeno u bocama. Dječji ventrikuli nedavno su počeli svladati svoju "ulogu", a elementi sadržani u fermentiranim mliječnim mješavinama omogućuju mu savršeno nositi se s njegovim "odgovornostima". Osim toga, oni sadrže kalcij, nužan za jačanje kostiju.

Na početku sedmog mjeseca beba bi trebala biti uvedena u krmu. Budući da se smatra hranjivim i prilično teškim proizvodom za želudac, treba ga postupno uvesti kao komplementarna hrana, počevši od ½ čajne žličice, a tek krajem sedmog mjeseca iznos bi trebao iznositi 20-30 grama dnevno.

Šećer za djecu je zabranjen, pa ako dijete ne voli kravlji sir u čistom obliku, može se lagano razrijediti majčinim mlijekom ili mliječnom formulom, koju dijete jede.

Još jedan fermentirani mliječni proizvod, uvođenje koje je obavezno za 7 mjeseci, je kefir. Trbuščić prilično lako apsorbira, ne donosi nelagodu djetetu, već, naprotiv, pomaže uspostaviti probavni sustav. Uvođenje kefira također treba postupno postati. Njegova početna doza ne bi smjela prelaziti 10 ml, nakon čega se njegova količina dnevno povećava za 10 ml dok dosegne 200 ml dnevno.

Uvođenjem jogurta i svježeg sira treba pažljivo pratiti dječju stolicu. Rezanci mogu uzrokovati zatvor, a kefir, naprotiv, proljev. Stoga, ako primijetite promjenu u dječjoj stolici, novi će proizvod morati biti isključen iz prehrane. I tek nakon 3-4 tjedna pokušati ga ponovno unijeti u malim količinama.

U sedam mjeseci dijete može već i čak trebati kušati mesne proizvode - može se pire puretina, kunića, piletina

Meso na jelovniku sedmog mjeseca

Meso je glavni proizvod koji bi trebao biti prisutan u prehrani bilo koje osobe, bez obzira na spol i dob. To je izvor aminokiselina i fosfora, kao i mnogi drugi elementi u tragovima korisni za naše tijelo.

Po prvi put, djeci se nude meso kao dodatnu hranu u dobi od sedam mjeseci. Naravno, to ne bi trebalo biti svinjetina ili janjetina. Najvažnije za dijete su piletina, kunić i dječja teletina, lako se probavljaju i ne uzrokuju alergije.

Dopunjavanje mesa u roku od 7 mjeseci trebalo bi početi s ½ čajne žličice, a tada - u odsustvu poremećaja probavnog sustava - taj se broj postupno povećava na 50 g dnevno.

Meso se može dati u obliku pire krumpira, mljevenjem s miješalicom, ili u malim komadima koji se mogu dodati juhu od povrća, čime se doprinosi razvoju žvakanja. Međutim, vrijedi biti oprezan i gledati bebu žvakati na hranu. Ako još uvijek ne može žvakati i on proguta meso u komadiće, najbolje je pričekati malo i dodati kruh od mesa juhu.

Žumanjak jajnika može uzrokovati alergije, ali istovremeno bogat hranjivim tvarima i vrlo hranjivim tvarima

Žumanjka u sedmomjesečnom jelovniku

Žumanjak jajeta bogat je vitaminima i mineralima. Međutim, ovaj proizvod je vrlo slabo apsorbiran probavnim sustavom od sedam mjeseci bebe, tako da prvi put dijete ima samo šesnaesti dio.

Potrebno je pažljivo pratiti reakciju tijela djeteta na inovaciju. Bjelanjka i žumance sadrže alergene koji mogu izazvati neželjenu reakciju kod bebe. Kada se pojavi, žumanjak se mora ukloniti iz prehrane.

U nedostatku alergijskih reakcija i poremećaja stolice, količina žumanjka se povećava svaki dan. Do kraja od 7 mjeseci dijete ne smije jesti više od ¼ žumanjaka.

U sedam mjeseci, dijete ne smije izgubiti hranu u obliku majčino mlijeka, ali već treba dodatnu prehranu.

Uzorak izbornika sedmog mjeseca

Unatoč inovacijama, glavni prehrambeni proizvod djeteta u 7 mjeseci trebao bi biti majčino mlijeko ili dojenčad. Dojenje djeteta treba se pojaviti na svakom zahtjevu, hranjenje smjesa - po satu.

Shema komplementarne hrane za 7-mjesečnu bebu je približno kako slijedi:

 • 8:00 - mlijeko kašu uz dodatak maslaca + sir;
 • 13:00 - juha od povrća s mesom + žumanjak + pire od povrća;
 • 17:00 - mlijeko kašu uz dodatak maslaca + sir ili voćni kašu;
 • 20:00 - kefir.

Tijekom uvođenja novih proizvoda, izuzetno je važno promatrati prehranu djeteta. U večernjim satima nemoguće je upoznati dijete s novom hranom, jer nije poznato kako će djeci organizam reagirati na nju, potrebno je ujutro to raditi i promatrati reakciju tijekom ostatka dana.

Ako ste alergični na inovacije, trebali biste pričekati. I prije nego što počnete ponovo uvesti ove proizvode u prehranu djeteta, trebali biste govoriti o hranjenju s pedijatrom.

Prikorm beba 7 mjeseci: shema i izbornik

Liječnici savjetuju da će početi hraniti novorođenčad šest mjeseci. Tijekom tog vremena tijelo novorođenčeta postaje sve jače i spremno za odrasle hrane. Mnogi pedijatri i nutricionisti su uvjereni da će najbolji jelo za prvo hranjenje biti pire od povrća. No, poznati dječji liječnik i TV voditelj Komarovsky preporučuje da uvede poseban kefir za djecu na prvom mjestu.

On to motivira činjenicom da je mliječni proizvod sličan u sastavu majčinog mlijeka, a pire od povrća je radikalno drugačije. Stoga često izaziva probavne smetnje.

Svaka majka treba odlučiti za sebe kako započeti hranjenje. U šest mjeseci, izbornik se može postupno uvesti pire od povrća, kašu na vodi, bebe kefir i skuhani sir. Više informacija o uvođenju hrane za odrasle hrane, dijetom novorođenčeta iz tablice "Prvo dojenje hrane" iznijet će tablicu.

Dodatno hranjenje djeteta na 7 mjeseci s dojenjem nije samo moguće, već je potrebno uvesti.

Što hraniti bebu u sedam mjeseci

Stručnjaci su napravili uzorak jelovnika jela za dijete u sedam mjeseci. Tako se bebe mogu dati:

 • Heljda, kukuruz i riža kaša na vodi. Pod normalnom prenosivosti, možete davati zobene pahuljice;
 • Juhe i pire od povrća sjeckani svijetlo obojeni povrće. Tucukini, cvjetača ili brokula i krumpir bit će dobra hrana. Ako dijete nije alergično, možete davati mrkve, bundeve i zelje;
 • Pire od voća. Kuhanje od jabuka i krušaka, banana i marelica. Izbjegavajte agrumi i egzotično voće (osim banana);
 • Mliječni i fermentirani mliječni proizvodi. Ovo je mršav sir i jogurt, dječji kefir. Ne zaboravite da proizvodi trebaju biti bez aditiva!
 • Kuhani žumanjci;
 • Možete dodati maslac i biljno ulje u povrće i žitarice;
 • U sedam mjeseci počinju uvoditi meso. Ovo je low-fat, kuhana govedina ili teletina, piletina ili purica, kunić. Meso je dobro mljeveno i dodano juhu od povrća ili pire krumpira.

Počinjući mamac, nemojte odustati od dojenja. Liječnici preporučuju da počnete prvo jutro hraniti majčinskim mlijekom. Također hranite bebu s mliječnim formulama, ako je na miješanom ili umjetnom mješovitom hranjenju.

Alternativna domaća hrana i gotovi pire od povrća ili mesa. Sastav takvog pirećeg krumpira uravnotežen je i prikladan za dojenčad. Međutim, prilikom odabira pažljivo pregledajte pakiranje. Obratite pažnju na sastav, datum proizvodnje i rok trajanja, kao i za koliko je star namijenjen proizvodu.

Izbornik za sedam mjeseci

Hranjenje odraslih u sedam mjeseci zamjenjuje tri dojenja. U dvije od kojih je potrebno hraniti bebu s formulom ili prirodnim mlijekom. Kada i kako najbolje dovršiti dojenje, pročitajte članak "Kako odbaciti dijete iz dojke".

Ova tablica će vam reći kada i koliko dati hranu djetetu tijekom dojenja.

kuhani žumanjak;

Dodatak - majčino mlijeko / mješavina

mljeveno meso;

sok / voćni kompot.

Smatrajte da je takva tablica uvjetna i prilagođena je načinu i razvoju djeteta. Unesite svaki proizvod treba biti pažljivo, jer nova hrana može uzrokovati alergije, oslabljena stolica ili kolika u dojenčadi. Da biste izbjegli negativnu reakciju, slijedite preporuke stručnjaka.

Deset pravila hranjenja dojenčadi

 1. Kod dojenja i mješovitog hranjenja počinjemo prijenos bebe na komplementarnu hranu od šest mjeseci, uz umjetno hranjenje - od četiri do pet mjeseci;
 2. Hranite bebu čajnom žlicom;
 3. Počnite dati novu posudu s pola žličice i povećati dozu svaki dan. Svaka nova doza mora biti dvostruka od prethodne doze;
 4. Uz uvođenje novog proizvoda, pratiti status dojenčadi. Ako nema negativne reakcije, nastavite davati novu posudu. Ako promatrate alergiju ili probavne smetnje, nemojte povećavati dozu. Ako se bebina dobrobiti nije poboljšala, prestanite davati takve proizvode;
 5. Kako bi točno razumjeli reakciju djeteta na proizvod, nemoguće je davati nekoliko novih jela u jednom trenutku;
 6. U prvim tjednima hranjenja, možete dati djetetu kugu od jednog sastojka, ne-mliječnih žitarica iz jedne vrste žitarica (heljda, riža i kukuruzne žitarice), skuhani sir, jogurt i dječji kefir bez aditiva;
 7. Možete napraviti prirodne sokove i kompote, dok morate razrijediti vodom 1 do 1;
 8. Po prvi put, dajte bebu novu hranu na drugo hranjenje, koje se odvija u rasponu od 9-11 ujutro;
 9. Nemojte hraniti bebu silom! To smanjuje apetit i komplicira uvođenje komplementarne hrane;
 10. Nastavite dojiti i hraniti u vrijeme hranjenja.

Dijeta od sedam mjeseci tjedan dana

Važna je točka kod uvođenja novog izbornika broj obroka tjedno. Uostalom, višak nove hrane može dovesti do velikih problema. Tablica će vam reći koliko puta hranu treba dati dijete.

Sjetite se individualnog razvoja svakog djeteta. Obavezno slijedite reakciju i dobrobit djeteta, jer neki proizvodi mogu uzrokovati probavu, alergije, pa čak i trovanje!

Mliječni proizvodi

Kefir, jogurti, svježi sir - obvezni proizvodi u izborniku bebe u dobi od sedam mjeseci. Prema Komarovskom, majka bi trebala početi hraniti jogurta i sir. Međutim, ovo je kontroverzna točka.

Unatoč sličnosti u sastavu s majčinim mlijekom, kefir i kravlji sir vrlo je teško probaviti malo tijelo. Osim toga, sastav krme uključuje veliku količinu kalcija, što pridonosi prijevremenom zacjeljivanju fontana.

Međutim, slijedeći preporuke ne povrijediti dijete. Za komplementarnu hranu, odaberite posebnu bebu kefir iz mliječne kuhinje i sir s masnim sadržajem do 5%. Rezani sir mora se slomiti i pomiješati s jogurtom, kefirom ili majčinskim mlijekom. Imajte na umu da se do godinu dana bebe ne preporuča davati mliječne proizvode s aditivima.

Dnevna doza svježeg sira za bebu od sedam mjeseci ne prelazi 50 grama, a kefir i jogurt - maksimalno 100 ml.

Mliječni proizvodi daju se 2-3 puta tjedno za četvrto hranjenje. Kako se doziranje povećava, oni zamjenjuju dodatak.

Također, beba može početi davati kravlje mlijeko. Pa, ako je domaće. Prije hranjenja, svakako kuhajte i iscijedite mlijeko. Mlijeko se najprije mora razrijediti vodom. Budite oprezni i pratite reakciju bebe, jer je kravlji protein snažan alergen! Nemojte zaboraviti razrijediti rezultirajući sok s vodom.

Maslac početi ulaziti u izbornik od sedam mjeseci i dodati pire krumpir ili kašu. Počnite s ⅛ žličicom i postupno povećajte udio do 20 grama.

Pear od povrća i voća

Za sedam mjeseci u izborniku za bebe možete dodati voćnu kvasu. Važno je da se jelo sastoji od jednog sastojka. Kakvo voće i povrće može se koristiti za izradu pire krumpira:

 • Krumpir pročišćava tijelo i prikazuje sol, normalizira metabolizam. Međutim, budite oprezni, krumpir sadrži 2-3 puta više kalorija nego drugu hranu;
 • Tucukini su najsigurnije povrće. Dijetalni i hipoalergijski proizvod postat će pravi izvor energije i vitamina za dijete;
 • Cvjetača ili brokula je sigurno hipoalergno povrće bogato vitaminom C. Takav proizvod će biti izvrsna zaštita od virusa i prehlade, jačanje imunološkog sustava i podizanje vaših duhova;
 • Bundeva - niskokalorična povrća, koja će prilagoditi rad probave. Jednostavno apsorbira, ali može uzrokovati alergije pa stoga treba pažljivu upotrebu;
 • Mrkva održava vidnu oštrinu, poboljšava stanje kože i kose, potiče rast i jača koštani kostur;
 • Jabuke - najsigurniji plod, koji se također preporučuje za korištenje majki koje rade u prvih tjedana nakon rođenja. Jabuke doprinose normalnom rastu i razvoju djetetovog tijela i izvode gotovo sve važne funkcije;
 • Kruške normaliziraju probavu, jačaju krvne žile, pomažu kod žgaravice i gastritisa, a također imaju osnažujući učinak;
 • Banana. Unatoč činjenici da se egzotično plodove dojenčadi ne preporuča koristiti barem do godinu dana, banane su dopuštene. To su ukusni i zdravi plodovi koji će ojačati i energizirati djetetovo tijelo;
 • Breskve ili marelice pune su vitamina, a također su korisne i za malu djecu. Međutim, jesti ove plodove treba biti oprezan zbog rizika od alergija.

Povrće pire početi kuhati s tikvice, a zatim postupno voziti drugi povrće. I voće - s jabukama. U dobi od sedam mjeseci, takav pire krumpir mora se dati dva puta dnevno. Alternativni povrće i voće.

Nakon što se dijete navikne na određene tipove, možete ih pomiješati. Međutim, mješoviti pire je bolje dati nakon 9-10 mjeseci.

Kad kuhate voće i povrće, temeljito isperite i ogulite. Voće se sjeckani i pirjano ili steamed. Ako ugasite, koristite minimalnu količinu vode. Glavna stvar je da pokriva sve dijelove. Nakon kuhanja, mješavina je usitnjena u miješalici.

Kruške, breskve i jabuke također se koriste za izradu sokova. Ako dijete nije alergično, možete uzeti trešnje, grožđe i mrkvu. Međutim, imajte na umu da su to agresivni proizvodi.

Kod kuhanja za bebe do jedne godine ne koristite sol, šećer i druge začine. Ako je potrebno, nadomjesci se zamjenjuju slanom otopinom ili šećernim sirupom. Osim toga, za okus možete dodati povrće ili maslac.

U prva dva mjeseca hranjenja, liječnicima je dopušteno davati kašu samo na vodi, budući da kravlji protein često uzrokuje teške alergije kod dojenčadi. Osim toga, bolje je koristiti rižu, heljde i kukuruzni kašu. Trbuh se lakše apsorbira i ne uzrokuje negativnu reakciju.

Međutim, uz dobru prenosivost, možete dati dijete i zobene pahuljice. No, krupica, ječam i proso kaša bolje je ući u izbornik ne prije godinu dana. Kako se dijete navikne na pojedine vrste žitarica, počinju davati mješovite zrno žitarice.

Kuhajte i temeljito isperite krušne mrlje. Ne zaboravite da ne možete koristiti šećer i sol. Kako bi poboljšao okus, mnoge majke koje bi davale dojilje ne dodaju samo maslac u svoju kašu, već i majčino mlijeko.

Mesne jela

Od sedam mjeseci u izborniku djeteta, dojenje se može koristiti za ubrizgavanje mesa. Izaberite svježe, mršavo meso bez aditiva. Nemojte koristiti zamrznutu hranu i mljeveno meso. Dojenje djeteta daje juhu od pureće juhe od mesa ili pire s dodatkom mesa.

Uzmite govedinu, teletinu, kunić, puricu ili piletinu. Komad se čisti i uklanja vene, kožu i kosti. Na mesu, možete jednostavno kuhati bujon, koji zatim dodati sjeckani povrće. Također kuhano meso može se slomiti i dodati izravno u pire od povrća.

Mesno jelo se ne preporučuje davati dojenčadi više od dva puta tjedno. U budućnosti se meso izmjenjuje s ribom. Ribu je dopušteno ući u izbornik nakon 10-11 mjeseci.

Sol, šećer i biljno ulje

Biljno ulje je ukusan i zdrav dodatak jelu. Dajte djeci od šest mjeseci maslinovo ili biljno ulje. Počnite s 3-5 kapi i postupno povećajte dozu do jedne žličice.

Šećer i sol do jedne godine se ne preporučuju. Dječak se treba naviknuti na prirodni okus hrane. Pored toga, začini nepovoljno utječu na rad probave i stanje želuca.

U tom slučaju, šećer i sol savršeno će zamijeniti maslac i biljno ulje. Osim toga, kao što je ranije spomenuto, majčino mlijeko se može dodati u kašu. Međutim, ako želite poboljšati okus jela, možete primijeniti salinitet ili šećerni sirup.

Za pripremu sirupa, šećer se izlije s vrućom vodom 50 i 50 i kuhamo 20 minuta. Nakon što se smjesa profiltrira. Da bi se dobila otopina soli, 10 grama razrijeđena u litru kuhane vode.

Ako slijedite preporuke, hranjenje za 7 mjeseci proći će bez problema za bebu.

Što je mamac za 7 mjeseci?

Moderni pedijatri preporučuju da počnu hraniti bebu tek nakon šest mjeseci. Rano uvođenje novih proizvoda umjesto koristi može donijeti ozbiljne probleme kao što su alergije i poremećaji gastrointestinalnog trakta. Tek nakon 6 mjeseci potreba tijela djeteta u vitaminima, elementima u tragovima i bjelančevima povećava se sazrijevanje enzimskog sustava. Dopunska hrana u 7 mjeseci apsorbira dobro, mrvica s interesom proučava nove proizvode. Glavna zadaća majke u ovoj fazi obogaćivanja dječje prehrane jest promatranje osnovnih načela i normi komplementarnog hranjenja.

Osnovna načela hranjenja

Bez obzira jesu li bebe dojene ili hranjene formulom, dojenje u dobi od 7 mjeseci je samo dodatak glavnoj prehrani - majčinom mlijeku ili formuli. Količina dodatne hrane u prehrani djeteta je izuzetno mala. Ako beba hrani majčino mlijeko, majka, čak i nakon uvođenja komplementarne hrane, treba ga hraniti na zahtjev. Umjetni umjetnici moraju davati smjesu u odgovarajućoj dobi.

Glavno načelo hranjenja u dobi od sedam mjeseci - nemojte štetiti. Nepravilne radnje mogu dovesti do nepoželjnih posljedica za zdravlje djeteta, pa morate naučiti osnovna načela i slijediti preporuke pedijatara. Samo liječnik koji neprestano promatra dijete treba odlučiti kako i od toga kako uvesti dječju hranu 7 mjeseci.

Za bebe

Prema podacima SZO, majčino mlijeko daje bebu do 8 mjeseci sa svim hranjivim tvarima potrebnim za puni rast i razvoj. Stoga, ako dijete ima neke probleme u razvoju, a pedijatar ne preporučuje početak komplementarnog hranjenja iz objektivnih razloga, nema potrebe žuriti.

Dopunska hrana u dobi od 7-8 mjeseci nije bitna potreba za dojenčadi. Ali ako je dijete zdravo, pravilno se razvija, njegov izbornik u sedam mjeseci može se sigurno proširiti.

Obrađena hrana u dobi od sedam mjeseci mora biti unesena prema sljedećim pravilima:

 • Majčino mlijeko bi trebalo ostati glavna hrana. Nije potrebno odmah zamijeniti punjenje hrane. Da bi se uveden novi proizvod mogao proći bez problema, potrebno je strogo poštivati ​​načelo "po malo".
 • Dijete će biti bolje da probavlja one žitarice i povrće koje mama sama redovito troši. Stoga, u hrani morate uvesti poznate i jednostavne proizvode.
 • Da bi se beba zainteresirala s novim obrokom, najprije dati malo komplementarne hrane, a zatim stalno majčino mlijeko.
 • U roku od sedam mjeseci, bez obzira na zdravlje djeteta, majka može uvesti i dječju, običnu hranu svima, i pedagošku, tj. Hranu u mikro dozi s proizvodima iz zajedničkog stola. Pedijatrijsko - više poznato naše razumijevanje, i pedagoški - relativno novi izgled. Prednost prve je da gotovo ne uzrokuje probleme s gastrointestinalnim traktom i alergijskim reakcijama kod bebe.
 • U dobi od sedam mjeseci, možete ponuditi komplementarnu hranu nekoliko puta dnevno.

Za umjetno

Osnovna načela komplementarne hrane na 7 mjeseci identična su umjetnom igraču i djetetu. Jedina je razlika u tome što djeci koja ne dobivaju majčino mlijeko nisu moguća pedagoška dopuna. Njihov se probavni sustav razvija drugačije. Bebe koje hrane mješavinu ne dobivaju probavne enzime, čiji je izvor mlijeko majke. Stoga, izbornik komplementarne hrane za njih 7 mjeseci trebao bi uključivati ​​prilagođene mješavine, povrće i kukuruzne žitarice.

Osnovna načela uvođenja komplementarne hrane na sedmomjesečni umjetnik su kako slijedi:

 • Najvredniji proizvod za takvo dijete je prilagođena dječja formula. Djeca do jedne godine trebala bi je primiti kao glavni izvor tvari potrebnih za puni razvoj.
 • Sedmi mjesec života umjetnog djeteta pretpostavlja pet obroka dnevno. Potrebno je glatko uvesti dodatnu hranu, nudeći novi proizvod iz žlice u jednom od jela.
 • Kako početi hraniti i što će biti dijete, majka odluči o savjetu pedijatru. Koji proizvodi daju dijete, ovisi o tijelu djeteta, obilježjima funkcioniranja njegovog probavnog sustava. Ako je mrvica sklona opstipaciji, onda bi trebalo dati prednost povrtnoj kaši. Uz nedostatak težine je bolje dati kašu.

Pravila i proizvodi

Dječji izbornik u sedam ili osam mjeseci ovisi o tome kada započne hranjenje i karakteristike njegovog tijela.

U prehrani djeteta u ovoj dobi može biti prisutna:

 • pire od povrća - ne više od 150 grama;
 • žitarice - ne više od 150 grama;
 • pire od voća - ne više od 60 grama;
 • žumance - ne više od četvrtine;
 • sir - do 40 grama;
 • krekeri ili kruh;
 • biljno i kremno ulje - ne više od 3,5 g.

Ovo je granična norma, nije potrebno davati više tog iznosa maloj. Većina beba, osobito dojenčadi, ne treba takvo bogato hranjenje. Mamac za 7-8 mjeseci može se svesti samo na žitarice ili maslo povrće. Mliječni proizvodi, voće se može pojaviti u dječjem izborniku malo kasnije.

povrće

Što dati dijete u 7 mjeseci kao prehrana povrća? Glavno pravilo izrade povrća kaše za dijete ovog doba je jedinstvena komponenta i hipoalergentnost proizvoda.

Za pire krumpir stane:

Ako je mrvica dobro apsorbira mamac, onda s dopuštenjem pedijatra možete pokušati uvesti pire krumpir. Krumpir - visoko kalorično povrće i probavljeni teže navedeni proizvodi. U slučaju bilo kakvih reakcija organizma potrebno je odgoditi njegovo unošenje mjesec dana.

Osmi mjesec života bebe podrazumijeva potpuno zabranu korištenja soli pri kuhanju hrane iz povrća.

Prednost treba dati rižu, heljde i kukuruznom kašiku. Rijetko uzrokuju alergije i lako se probavljaju. Ako dijete nije sklono alergijama, možete pokušati zobena kaša, a malo kasnije - multizlakovuyu. No, s ječma, krupica i žitarica bolje čekati do godine.

Kashi se može samostalno kuhati od rožnjaka, proći, oprani i usitnjava. U kutije možete koristiti gotove žitarice za bebe. Šećer i sol ne mogu se dodati. Da biste poboljšali okus gotovog jela, možete dodati kap maslaca, majčino mlijeko ili malo prilagođenu smjesu.

voće

Dječji meni u 7 mjeseci uključuje voćnu kugu, koja se može napraviti od jabuka, krušaka, banana, bresaka i marelica. Najsigurniji je plod za dijete jabuka. Preporučljivo je početi poznavati dijete s voćem. Voće se parne ili goveže u maloj količini vode, a zatim slomiti miješalicom.

Sir

Nakon 7 mjeseci preporučuje se dodavanje svježeg sira u dječju prehranu kako bi se dobio kalcij u tijelu. Ako dijete od 7 mjeseci ne želi jesti hranu u obliku svježeg sira - ne zastrašujuće. Ovaj proizvod može se uvesti puno kasnije. Dnevna stopa ne smije prelaziti 40 grama.

Meso i riba

U sedam mjeseci dijete može dobiti meso. Glavno pravilo - proizvod mora biti svježe pripremljen, visokokvalitetan i bez masnoće. Meso je kuhano, pažljivo zgnječeno i dodano u juhu ili povrtnu kvasu. Za dječju hranu, puretina, kunić, teletina i piletina su idealni. Meso se može dati dva puta tjedno. Bolje poznanstvo s ribom bolje je odgoditi još nekoliko mjeseci.

žumance

Za hranjenje djeteta, poželjno je da je tušak za prepelice, jer uzrokuje alergijske reakcije rjeđe od piletine. Lure početi s nekoliko zrna, postupno dovodeći volumen dijelova do pola piletine ili jednog žutanjka prepelice. Preporuča se dva puta tjedno ujutro hraniti, miješajući s žitaricama, pirećim krumpirom ili mlijekom.

Sol, šećer i biljno ulje

Nakon 6 mjeseci potrebno je uvesti zdrava i potrebna biljna ulja (maslina, suncokret) u dijete. Trebali biste početi s nekoliko kapi, postupno dovodeći volumen dnevnog dijela na 1 žličicu.

Djeca mlađa od 12 mjeseci ne preporučuju se solju ili dodajte šećer. Kao pojačalo okusa za djecu, maslac i biljna ulja djeluju.

Ako dijete u 7 mjeseci ne jede hranu bez šećera, tada uz dopuštenje pedijatra možete pokušati poboljšati okus hrane sa šećernim sirupom. Kako bi se to postiglo, šećer se izlije u vodu u omjeru 1: 1 i kuhati 20 minuta.

Sokovi i kompoti

Izbornik djeteta od 7 mjeseci dozvoljeno je diverzificirati s kompotima i sokovima voća. Mama ih može sami kuhati ili kupiti gotove industrijske proizvode. Za pripremu pića morate koristiti voće koje ne sadrži pesticide i nitrate. Ako ne postoji takvo povjerenje, bolje je kupiti sokove industrijske proizvodnje. Kod 7 mjeseci, prednost se daje jednostrukim sokovima: jabuka, mrkva, kruška, bundeva, breskve.

Način hranjenja

Dijete u dobi od 7 mjeseci dobiva pet obroka dnevno.

Dajemo približnu prehranu i izbornik za dijete ovog doba:

 • 6-00 - mlijeko ili smjesa od 200 ml;
 • 10-00 - kašu bez mlijeka s maslacem, žumanjkom (150 g) + dodatkom mješavine (50 g) ili majčinog mlijeka;
 • 14-00 - povrtna kaša (170 gr) + meso (0,5 zlicica) + sok / kompot (70 gr);
 • 18-00 - voćni pire (70 g) + majčino mlijeko ili smjesa (130 g);
 • 22-00 - majčino mlijeko / mješavina (200 gr).

Ove preporuke o režimu hranjenja vrlo su uvjetovane, mogu se prilagoditi ovisno o načinu dana djeteta, karakteristikama svog razvoja i zdravstvenom stanju.

Dijeta za tjedan dana

Razmotrite mamac sedam mjeseci starog djeteta u stolu. Ovaj popis je samo smjernica, a majka ga treba prilagoditi, uzimajući u obzir preporuke pedijatara i pojedinih obilježja razvoja djeteta.

Značajke hranjenja preranih beba

Može biti teško opskrbljivati ​​laktaciju bebama, ali ako se beba rodi prerano, upoznavanje s novom hranom trebalo bi još pažljivije. S činjenicom da preuranjene bebe trebaju više hranjivih tvari da bi nadoknadile svoje vršnjake u razvoju, njihov probavni sustav sazrijeva duže od dojenčadi rođenih s pojmom.

Ključne preporuke

 • Prije uvođenja komplementarne hrane preporuča se hraniti bebu s majčinim mlijekom, a majčinska prehrana treba biti uravnotežena. Ako dojenje nije moguće za dijete, odabrana je posebna mješavina koja je dizajnirana za potrebe prerane bebe.
 • Najraniji dopušteni period komplementarne hrane je 4 mjeseca, iako su preporuke većine liječnika uvođenje novih proizvoda koji su stariji od 6 mjeseci.
 • Novi proizvod za prerano bebe dano je u manjim količinama nego kada se uvede u novu hranu kod punoljetnih beba.
 • Nakon komplementarnih jela, barem do 8 mjeseci starosti, preporuča se davati majčino mlijeko ili mješavinu tako da dijete pije novu hranu.
 • Prva hrana s preranošću obično je odabrana kašu, a zatim se dijete uvodi u povrtnu i plodnu kugu.
 • Ako je prerano beba bolesna, ima alergiju ili disbiju, bolje je pričekati malo s dodatnom hranom dok beba ne bude stabilna.

Kako izračunati doba uvođenja komplementarne hrane

Najbolje je odrediti dob u kojem bi se dijete trebalo upoznati sa novim proizvodima, na temelju nedostajućeg razdoblja sve do trenutka kada bi beba trebala rođati punopravno. Na primjer, ako je beba rođena 1 mjesec ispred vremena, za 6 mjeseci (dob, kada se preporuča započeti hranjenje punoljetnih beba), dodaje se mjesec, odnosno, prve poslove hrane za kućne ljubimce daju bebe u dobi od 7 mjeseci.

Ako se porođaj dogodio dva mjeseca ranije od očekivanog datuma, vrijedi čekati s mamcem do osam mjeseci.

U videu koju je priprema sindikat pedijatara Rusije, detaljno se opisuje kako pravilno hraniti bebu i u kojoj dobi je potrebno uvesti komplementarnu hranu.

Redoslijed uvođenja proizvoda

 • Prva kaša je poželjno odabrati heljde. Zatim se beba uvodi u rižu i kukuruzni kašu. One se kuhaju u vodi i razrjeđuju smjesom ili majčinim mlijekom.
 • Nakon što kafić kaša ponudi povrće koje bi trebalo biti lokalno. Najbolje je započeti biljnu hranu sa tikvicama i cvjetaču, a zatim ih dodati mrkve.
 • Kada je dijete hranilo dijete zamijenilo je kašu, a drugo - povrće, možete ući u voće, nadopunjavajući jedan od tih hranjenja. Obično počinju sa zelenim jabukama i kruškama, a ako ih se dobro podnosi, djeci dobivaju breskve, banane i šljive.
 • Sok se unosi u prehranu prerane bebe ne prije osam mjeseci. U početku se sok od jabuka daju malom djetetu, a zatim krušnom soku i mješavinom jabuke i krušnog soka, a zatim se postupno uvode u druge okuse.
 • Meso se pojavljuje u prehrani preranog djeteta u dobi od 8 mjeseci. Prvo, mali se tretira zečju i puretini, a zatim bebi nudimo teletinu i govedinu, a poslije njih svinjetina i piletina (bijelo meso). Često se meso u obliku pire krumpira dodaje u kašu ili za maslinovo povrće.
 • Kada je prerano dijete staro 8 i pol mjeseci, može kuhati juhe od povrća, u kojoj, osim povrća, dodati žitarice i biljno ulje. Takvo jelo je uključeno u treću hranu, tako da će u budućnosti postati večera.
 • Mliječni proizvodi trebali bi se pojaviti u prehrani preranog djeteta od 9-10 mjeseci. Crkve se uvode u dječju kefir i jogurt, zamjenjujući četvrto hranjenje. Također u ovom dobu, dijete se nudi sir, dodavanjem ga voća ili povrća.
 • Savjetujemo jajima da prerane bebe ne prije 9 mjeseci, ometajući malu količinu žumance u pire od povrća. Postupno, količina žumanjka raste sve dok dio ne postane 1/2 žumanjka.

Ribe se mogu dati od 10 mjeseci, 1-2 puta tjedno, zamjenjujući njezin meso. Prvo, mrvice nude bakalar i bakalar, nakon čega slijedi lignje, tuna i šupljina, kao i oslić, pollock i losos. Ribe su pečene ili kuhane, a zatim pire i napravljene od povrća.

Tablica uvođenja hranjenja po mjesecima

Dob u mjesecima

Počnite s 10 g i postupno povećajte udio do 150 g

Počnite s 10 g i postupno povećajte udio na 80 g

Počnite s 5 g i postupno povećajte udio na 50 g

1 g (oko 1/5 tsp)

3-5 g (od pola do pune tsp.)

Počnite s 10 ml i povećajte do 30 ml.

Počnite s 5 g i postupno povećavajte na 180-200 g

Počnite s 10 ml i postupno povećajte do 30 ml.

Značajke uvođenja komplementarne hrane za djecu sklona alergijama

Ako prerano dijete ima tendenciju alergijske reakcije, poznavanje hrane mamca prenosi se u kasnije razdoblje i uzima u obzir takve preporuke:

 • Počnite hraniti bebu jednim komponentnim jelima, na primjer, s kašom riže ili pire tikvice.
 • Novi proizvod se daje probati u jutarnjim satima, tako da do kraja dana treba primijetiti je li na njemu nastupila nuspojava.
 • Primjenjuje se najviše jedan novi proizvod tjedno.
 • Važno je voditi dnevnik u kojem se označavaju sva jela koja dijete diše, kao i zdravlje mrvica i reakcija na hranu.
 • Ako se pojavi alergijska reakcija, novi proizvodi se ne uvode sve dok se manifestacije ne nestanu.
 • Za alergijsko dijete mlađe od jednog, dovoljno je unijeti 1-2 porcije na jelovniku, 1-2 vrste povrća i voća, kao i jednu vrstu mesne hrane.
 • Važno je da mama unaprijed zna koja su namirnice najoštrije alergičnije i da ih beba uputi mnogo kasnije. Na primjer, uvod u izbornik preuranjenog alergijskog jajašca i riba pripada do jedne godine.

Mišljenje Komarovsky

Shema komplementarne hrane poznata pedijatara nešto se razlikuje od tradicionalnih preporuka. Komarovsky predlaže početak upoznavanja djeteta starijih od 6 mjeseci s kefir i sir, budući da su ti proizvodi više nalik majčinom mlijeku od žitarica i povrća.

Nakon uvođenja kefirnih mrvica pomiješanih s kravljim sirom na jelovnik, u sedam mjeseci starosti, popularni liječnik preporučuje uvođenje kaše kuhane u mlijeku u dječju prehranu. Nakon mjesec dana, bebi se može dati juha od povrća, a od 9 mjeseci, prema Komarovskom, vrijeme za komplementarno meso. Poznati liječnik savjetuje davanje ribe i žumance od 10 mjeseci. Pročitajte više o tome u članku o komplementarnoj hrani za Dr. Komarovsky.

Shema uvođenja komplementarne hrane na prerano bebe na umjetno i dojenje

Nije potrebno žuriti hranom dojenčadi - majčino mlijeko u potpunosti pokriva potrebu za hranjivim tvarima do 6-7 mjeseci. Čak i kasnije, hranjene su prerane bebe, koje trebaju više vitamina i elemenata u tragovima. Pri rođenju imaju težinu do 2,5 kg, međutim često dolaze s vršnjacima tijekom dojenja ili mješovitog hranjenja.

Prerane bebe zahtijevaju naknadno hranjenje

Značajke probavnog sustava prerano rođene bebe

Povećanje težine od preuranjene bebe ne ide uvijek brzo. Sposobnost probavnog sustava da apsorbira hranjive tvari u takvoj djeci je ograničena, a reflekti usisavanja i gutanja slabo regulirani neformiranim živčanim sustavom.

Prerane bebe imaju smanjenu salivaciju i nisku sekreciju želučanog soka, nisku aktivnost crijevnih enzima. Vjerojatnije je da imaju disbakterijus, budući da je otpornost na djelovanje patogenih mikroorganizama praktički odsutna. Mama može pomoći mrvicama podešavanjem dojenja, jer joj mlijeko pomaže kolonizirati gastrointestinalni trakt s korisnim bakterijama.

Kada ponuditi komplementarne hrane preuranjenoj bebi?

Najranije dobi za prehranu preranih beba je 4 mjeseca, ali većina stručnjaka preporučuje da ne žure do 6 mjeseci. Izračunavanje spremnosti probavnog sustava određuje se prema vremenu rođenja. Ako je dijete rođeno mjesec dana ranije, prema standardnom vremenu prve hranidbe (6 mjeseci), plus još jednu. Kada je beba rođena sedam mjeseci, hrana se uvodi za 8 mjeseci, dodajući još dva standarda.

Pire od krumpira, sokova i žitarica nudi bebu u razdoblju kada je zdrav i ne planira cijepljenje. Preporučljivo je savjetovati se s pedijatrom koji će procijeniti dobitak na težini i podatke iz kliničkih ispitivanja. Uvođenje novih jela zahtijeva pridržavanje određenih pravila:

 • Vrijeme ranog hranjenja traje od 4 mjeseca, jer je u ovom trenutku gušterača uključena u probavni sustav, a crijeva su naseljena mikroflora, koja može probaviti ne samo mlijeko;
 • slijed prehrane: žitarice, povrće i voćni kaše, mliječni proizvodi, sokovi, bjelančevine;
 • prve doze - pola žličice, koja je poželjna ponuditi prije večere i pratiti stanje djeteta (ponašanje, stolica);
 • moguće je da će beba voljeti ponuđena jela, ali je zabranjeno zlostavljati i davati više nego prvi put;
 • Važno je mlijeko s mlijekom ili smjesom od najmanje 8 mjeseci.
Lure se uvodi u male dijelove tako da se djetetovo tijelo prilagođava.

Mamac za djecu s alergijama

Kada dijete ima disbakterijalnu, alergijsku manifestaciju, dodatak je odgođen na kasniji datum. Preuranjene bebe smiju isprobati jednoručni pire krumpir i žitarice bez okusa. Idealno riža riža, squash ili pire krumpir, pečena zelena jabuka. Samo jedan proizvod može ući tjedan dana, promatrajući probavu i reakciju kože djece.

Da biste analizirali reakcije preuranjenih beba na određenu hranu, trebali biste voditi dnevnik hrane. Do godine dijete je dovoljno alergično da isprobate dvije vrste žitarica, voće i povrće, 1 vrstu prehrambenog mesa. Jaja, riba, crveno povrće i voće dopušteni su nakon godinu dana.

Vrste i redoslijed hranjenja preranih beba

Svrha uvođenja komplementarne hrane - stvaranje novih navika ukusa i razvoj vještina žvakanja u starijoj djeci. Osim toga, kod šest mjeseci starosti, majčino mlijeko ne može zadovoljiti prehrambene potrebe dojenčadi. Spremnost za uvođenje žitarica, pire krumpira i drugih proizvoda u prehranu prerane bebe označena je sljedećim znakovima:

 • dob od 6 mjeseci;
 • zuba;
 • žvakanje kretanja djeteta kad udari u usta bradavice, teether;
 • sigurni sjedeći, sposobnost emocionalnog reagiranja na hranu;
 • zrelost gastrointestinalnog trakta, mogućnost upijanja male količine komplementarne hrane bez probavne smrti i alergijske reakcije.
Naravno da sjedeći neizravno ukazuju na spremnost djeteta da prihvati hranu za odrasle.

Prikorm prvog prioriteta - zobena kaša

Prvi mamac malog djeteta postaje hypoallergenic kaša - riža, heljda, kukuruz. Isprva je vrijedno upoznati ga s okusom heljde kuhane na povrću, mliječnom mlijeku ili vodi. Malo kasnije, uvedeni su kukuruz i riža, zahvaljujući kojoj će bebino tijelo nadopuniti opskrbu cinka i željeza.

Nakon 1-1,5 mjeseci jedan dio kaše može zamijeniti jedno hranjenje. Pripremite jelo od mljevene mrvice u mlinu za kavu ili nabavite žitarice koje treba razrijediti tekućinom. Nakon što mrvica probava jednostavne kikosti, vrijedi ih dodati maslac. To bi trebalo početi s 1 gram (na vrhu noža), povećavajući dozu do 4 grama dnevno.

Druga prioritetna hrana - hypoallergenic povrće i voće

Za povrtnu hranu treba odabrati samo svježe povrće uzgojeno u regiji prebivališta. Trebali biste početi s kuhanim cvjećarom, brokulom, tikvicama, pripremanjem jedne komponente od njih, a zatim miješanjem pire krumpira. U 8 mjeseci, djeca, poželjno je ponuditi krumpir, bundevu i mrkvu, pažljivo promatrajući reakciju (dio karotena u narančasto povrće može izazvati alergiju) (za više detalja u članku da je moguće jesti za dojenje beba na 8 mjeseci?). Od 9 mjeseci djeci se mogu ponuditi juhe u povrtnoj juhu. Oni dodaju žitarice, zelje, i prije posluživanja miješalica (jelo ne smije biti previše gusta). S vremenom juha zamjenjuje svakodnevno hranjenje.

Za 7-8 mjeseci, dozvoljeno je probati voće - zelene jabuke, banane, kruške (preporučujemo čitanje: koliko mjeseci možete dati bananu bebi i uvesti ga u dodatke?). Pažljivo se uvode u dijetu male alergijske osobe, uzimajući u obzir da kruške imaju učinak učvršćivanja. Polako jedno dojenje može biti zamijenjeno povrćem (voćna hrana). Do godine beba može probati bobice, šljive i marelice.

Lure treći red - meso i žumanjak

Dijetno meso se nudi bebi koja je postala jaka u 8-9 mjeseci. Preporučljivo je da ga probati u sljedećem redu: kunić, puretina, teletina, govedina, svinjetina, piletina. Neželjeno mljeveno meso se dodaje žitaricama ili pire krumpira. Počevši od ½ tsp, dio se podešava na 3 grama po 1 kg težine bebe.

Pileća jaja su alergeni, u početku je poželjno odabrati prepelicu. Njihovi žumance mogu se dodati u hranu od 7 mjeseci (vidi također: ispravan i koristan izbornik djeteta na 7 mjeseci dojenja). Pileće jaja se nude preranom bebu ne prije 10 mjeseci, miješajući žumanjak na glavno jelo. Do 1-1,2 godine, volumen je podešen na 1 žumanjak, nude sjeckani protein.

Kvasnja jaja s niskom razinom alergenosti pogodni su za hranjenje bebe

Lure četvrti red - mliječni proizvodi, ribe

Kefir, sir, domaći jogurt unosi se u prehranu djeteta od 9 mjeseci. U početku se ponudi malo (od ½ čajne žličice), postupno zamjenjujući jednokratnu hranu fermentiranim mliječnim proizvodom. Uvođenje krava i kozjeg mlijeka u prehranu prijevremenog djeteta se ne preporuča do 1,5 godine. Sadrži teško probavljive bjelančevine, pa se prvo razrijeđuje vodom.

Preporučljivo je razjasniti pedijatru adresu mliječne kuhinje, gdje pripremaju mliječne proizvode za bebe do godinu dana. Ako majka planira sami raditi, trebala bi uzeti samo pasterizirano mlijeko. U 10-12 mjeseci, bebu možete uvesti u tvrdi sir. Trebali biste odabrati nizozemski, ruski sorti ili meki Adyghe sirom bez oštrog mirisa i specifičnog okusa.

Adygea sir je savršen za datiranje djeteta s čvrstim mliječnim proizvodima.

Od 10-11 mjeseci prerano bebe se nude riba (1-2 puta tjedno). Treba pažljivo odabrati ribu, preferirajući osjetljive bijele sorte. Dijete ga može probati u ovom redoslijedu: šuga, šunka, šupljina, hake, pollock, losos. Ribu se može kuhati ili pečkati, zatim se slomiti i dodati u bočnu posudu.

Povrće i voćni sokovi

Do godine djeci se mogu ponuditi svježi sokovi kao dodatak jednom od hranjenja. Daju se ½ tsp, donoseći volumen na godinu do 100 ml. Počnite s sokom zelenih jabuka, šljiva, breskve, postupno ubrizgavajući mješovite sokove: breskve-kruške, mrkvu-jabuku i druge. Neželjeno je ponuditi sokove iz egzotičnog voća.

Tablica redoslijeda uvođenja komplementarne hrane

Vrijeme je da preranog uvođenja komplementarnih namirnica određuje individualno, na temelju zdravstvenog stanja, vrsta hranjenja (dojke, mješovita ili umjetni) i spremnost da isprobate nove jela dijete. "Nemojte kasno" s uvođenjem novih jela mladim roditeljima pomoći će stolu u optimalnom vremenu hranjenja:

Jesti 7-mjesečno dijete: što i kako kuhati?

U sedam mjeseci beba postaje mobilnija, tijelo mu treba dodatne kalorije, vitamine i elemente u tragovima. Naravno, u prehrani mrvica bi se trebali pojaviti novi proizvodi. Sve mlade majke trebaju znati što učiniti kako bi imali 7 mjeseci starog djeteta s hranom i uravnoteženim izbornicima.

Pedijatri tvrde da bi nakon prvih šest mjeseci života djeca trebala početi postupno prelaziti na režim prehrane odraslih. Stoga se promjene ne odnose samo na popis dopuštenih proizvoda, već i na vrijeme i učestalost njihove upotrebe.

Što će se promijeniti u izborniku za 7 mjeseci?

Majčino mlijeko ili formula još uvijek imaju značajno mjesto u bebinom izborniku, ali popis komplementarnih namirnica znatno se širi. Dijeta od djeteta 7 mjeseci treba nadopuniti proteine ​​(meso, jaja), kalcij (mliječni proizvodi), ugljikohidrati (žitarice), vitamine i vlakna iz povrća i voća.

Ali to ne znači da se mrvice već mogu prenijeti na stol za odrasle. Sva jela za bebu pripremaju se odvojeno, u skladu s dobnim preporukama i pažljivom kontrolom svježine proizvoda. Unatoč prisutnosti prvih zuba, tvrdo i teško probavljiva hrana prednapregnuta je u tijesnoj konzistenciji.

Dječja hrana

U prehrani djeteta u sedam mjeseci, uz glavne proizvode, mora postojati dovoljna količina tekućine. Dopuštena pića uključuju običnu pročišćenu vodu, komad kruške, jabuke, šljive s malom količinom šećera, a po mogućnosti bez njega, voćni sok razrijeđen vodom, kefir.

Nova hrana postupno se uvodi u prehranu. Na početku sedmog mjeseca života prvo se dodaju povrće kvasci, nakon tjedan dana - kaša, nakon 2 tjedna - meso, žumanjak, svježi sir. Posljednje mrvice nude kefir. Razmotrite nijanse pripreme i kombinacije jela 7-mjesečnog djeteta. O pravilima uvođenja komplementarne hrane za Komarovsky →

Pear od povrća

Obično u ovoj dobi, djeca su već upoznata s nekoliko vrsta povrća - tikvice, cvjetača, brokula. Za 7 mjeseci možete dodati bundu, kuhano krumpir, mrkvu, jela od mahunarki: grašak i grah. Potonje, zbog iritantnog učinka na probavni trakt, ne mogu se dati u čistom obliku, samo dopušteno njihovo dodavanje povrću, koje dijete dobro percipira.

Pire krumpir može biti jednodijelni ili se sastojati od nekoliko sastojaka. U jelima od povrća može se staviti 0,5 tsp. maslinovog ili suncokretovog ulja.

Mnoge majke kupuju gotove pire od krumpira, ali sami kuhane neće biti gori.

Žitarice daju djeci energiju i pomažu glatko kretanje od tekućih proizvoda do čvršćih. Hrana za bebe u 7 mjeseci trebala bi uključivati ​​heljde, zobene pahuljice, kukuruz i rižinu. Svi su pripremljeni tekući i ukusni. Ako se upotrebljavaju konvencionalne žitarice i nisu posebno namijenjene dječjoj hrani, nakon kuhanja ih se smrzava do željene konzistencije. Pročitajte više o odabiru i kuhanju žitarica za djecu do jedne godine →

Ako je kaša previše gusta, dodajte malo mlijeka, mlijeko ili povrće. Da bi se postigla optimalna konzistencija, važno je pravilno izračunati količinu žitarica. U prvim danima potrebno je 100 ml svoje tekućine 1 žličica. Nakon 2 tjedna, gustoća kaše postupno se povećava, stavljajući 1,5 i zatim 2 žličice na istu količinu vode. žitarice.

Porcija se uvodi u izbornik u malim obrocima. Uz dobru prenosivost, počevši od 1 žličica, količina proizvoda povećava se dnevno dok ne dosegne 120-150 grama. Najbolje vrijeme za hranjenje kaše smatra se drugi doručak.

Za okus, možete dodati malo biljno ulje. Prva kaša mora biti izrađena jednostrukom komponentom. Kasnije, ako se proizvod normalno probavlja, može se kombinirati s malom količinom povrća ili drugih žitarica.

Kashi se preporuča zamijeniti. Ako beba ne dobiva dobro, prehrambene žitarice - kukuruz i riža će mu biti korisni.

Žumanjka jajeta

Nakon uvođenja žitarica, prehrana za bebe u 7 mjeseci može varirati žumance. Većina roditelja daje djeci jaja, ali bebe koje su sklone alergijama, bolje je početi s prepelicama. Naravno, i oni i drugi trebaju biti svježi i kuhani dok ne kuhamo (morate kuhati najmanje 10 minuta).

Žumanjak sadrži vrijedne masne kiseline, vitamine D, E, A, fosfor, ali je jak alergenski, tako da se postupno uvodi, promatrajući reakciju djeteta. Ovaj proizvod najbolje je dati ujutro.

Prvi dijelovi žumanjaka trebali bi stati na vrh čajne žličice. Ako dijete u roku od 3 dana digestira proizvod dobro, iznos se povećava na četvrtinu žličice.

Tada dio postupno postaje sve veći dok ne dostigne maksimalnu dozu u ovoj dobi, polovici žumance.

Unatoč prednostima proizvoda, ne bi trebao biti dnevni izbornik. Žumanjka jajeta u sedmom mjesecu života djeteta dopuštena je dva puta tjedno.

Meso je još jedna novost u prehrani 7-mjesečnog djeteta. Služi kao izvor proteina, vitamina skupine B, željeza i mnogih drugih korisnih elemenata u tragovima. Meso je osobito važno za djecu koja imaju lošu težinu ili imaju smanjenu razinu hemoglobina. Goveda, teletina, zečji meso, kao i piletina i pureći fileti dopušteni su 7 mjeseci.

Ako ne želite nered s pripremom mesne kave (samo u ovom obliku dijete uči ove proizvode), možete ga kupiti u gotovom obliku. Proizvodnja hrane za bebe za meso rješava mnoštvo domaćih i stranih proizvođača: "Agusha", "Baka baka", "Hipp", "Gerber" itd.

Kod kuće možete dobiti kruh od mesa prikladne konzistencije tako što ćete dvaput preskočiti kuhani proizvod preko mesnatog mljevenja ili mljevenja u miješalici.

Ako je dobivena masa suha, razrijedi se s malom količinom bujona. Dajte meso juha kao juha 7 mjeseci stara djeca nisu preporučuje i treba se suzdržati od nusproizvoda u bilo kojem obliku: jetre, bubrega, piletina gizzards, srca i tako dalje..

Poput drugih namirnica, meso se postupno uvodi u izbornik. Za prvi dio je dovoljno 0,5-1 tsp. U roku od 10 dana količina se povećava dok ne dosegne dnevnu normu - 50 g. Meso je hranjivo i teško probavljivi proizvod, stoga se daje mrvicama za ručak.

voće

Pravilna prehrana djeteta u 7 mjeseci nemoguće je bez voća. Do tog doba djeca su već upoznata s njima pa neće biti problema s uvođenjem novih proizvoda. 7-mjesečno dijete bi trebalo primiti oko 80 grama umaku od voća dnevno.

Jedna od najboljih opcija je banana. To je ukusno, hranjivo, apsorbira tijelo bogato vitaminima i glukozom. Pita od banane pripremljena je brzo i jednostavno - voće je tlo s vilicom ili miješalicom.

Također, djetetu se mogu dati jabuke, kruške, breskve, marelice, trešnje. Svi oni moraju biti temeljito oprali, zgušnjavani, ljušteni, rešetkani ili slomljeni na drugi način. Pored banane, djetetu treba dati samo sezonsko voće. U razdoblju kada nema svježeg voća, bolje je kupiti gotove voćne kaše za bebe.

Mliječni proizvodi

U 7 mjeseci života u prehrani djeteta koja je na umjetnom hranjenju, ubrizgava mliječne proizvode, dajući rastućem tijelu potrebnu količinu kalcija. Za bebe koje jedu majčino mlijeko njihovo uvođenje može se odgoditi za 4 tjedna.

Prvo, dajte mrvicu da isprobate beben kefir. Počevši od 1-2 tsp. po danu, količina se postupno povećava na 100 ml. Kontraindikacije uvođenja ovog proizvoda su tendencija bebe na proljev. Pročitajte više o tome što trebate učiniti ako dijete ima proljev kada diše →

Uz dobru asimilaciju kefira, djetetu se nudi sir (20-30 g) namijenjen dječjoj hrani. Tako da nije previše suha, dio se razblažuje kefirom.

Kako kuhati hranu?

Sva jela za djecu u ovoj dobi pripremaju se zasebno. Pečenje mesa i povrća, dodavanje začina, majoneze i raznih umaka neprihvatljivo je.

Sva povrća temeljito su oprana, kuhana, zgnječena mješalicom ili lomljenjem kroz sito. Meso je prihvatljivo samo kuhano na štednjaku ili kuhano u dvostrukom kotlu.

Voće može biti bilo sirovo, obrano na najfinije ribe ili pečeno, a zatim pire. Dodavanje šećera u hranu treba izbjegavati, sol je dopuštena u malim količinama za žitarice.

Izbornik 7-mjesečno dojeno dijete

Dijeta od 7 mjeseci djeteta, dojenje, uključuje 5 obroka dnevno.

Izbornik uzorka uključuje sljedeće proizvode:

 • majčino mlijeko;
 • bilo koja dopuštena kaša (150 g), voćni kašica (50-80 g) ili sok (40-70 ml);
 • povrće (100-150 g) i mesne kave (50 g) ili 0,5 žumanjka, kompot (100 ml);
 • (30 g), nadomjestak s ekspresiranim majčinim mlijekom ili kefir (100 ml), galette ili drugi kolačići za najmanje;
 • majčino mlijeko.

Izbornik 7-mjesečnog djeteta na umjetno hranjenje

Hranjenje bebe 7 mjeseci na hranjivim formulama malo se razlikuje.

Učestalost hranjenja ostaje ista, preporučeni izbornik izgleda ovako:

 • mješavina mlijeka (oko 200 ml);
 • dječja kaša (do 150 g), voće u obliku pire krumpira (do 80 g), soka (70 ml);
 • pire od povrća (100-150 g) i mesa (50 g) + polovica žumanjka, kompozita dopuštenog voća (50-100 ml) ili soka (70 ml);
 • smjesu ili kefir (100 ml), dječji sir (30 g) i kolačići;
 • (200 ml), moguće je zamijeniti kefir.

Naravno, popis proizvoda i redoslijed u kojem se uzimaju mogu se lagano razlikovati. Ako dijete izgubi težinu, hranjiviji se jelovnik može sastaviti s odobrenjem liječnika ili se mogu dodati posebne smjese koje će mu pomoći da se regrutiraju.

Dijete dijete u 7 mjeseci

Pedijatri preporučuju da od ranog doba poučavaju dijete na određeni način dana, a time i prehranu. Roditelji koji se žele brinuti za bebu prema općeprihvaćenim standardima trebaju uzeti u obzir da je normalni interval između hranjenja u 7 mjeseci 4 sata.

Dnevni raspored podijeljen je u 5 obroka kako slijedi:

 • prvi doručak u 6:00;
 • drugi doručak u 10:00;
 • ručak u 14:00;
 • popodnevni čaj u 18 sati;
 • večera u 22:00.

Takva distribucija će inicirati formiranje prehrambenih navika u starijoj dobi. Prva i zadnja hranjenja olakšavaju, a preostala tri bi trebala predstavljati najveći dio kalorija.

Do djetetove prehrane u 7 mjeseci može odstupiti od gore navedenog, ako je već formiran i vrlo je ugodno s tobom - ne morate ništa promijeniti. Međutim, preporuke u vezi s pravilnošću hranjenja ne bi trebalo zanemariti, osiguravaju optimalno funkcioniranje dječjeg gastrointestinalnog trakta u ovom dobu.

Što učiniti ako dijete odbije ponuđenu hranu?

Moms se često suočava s tim problemom kada dođe vrijeme za uvođenje novog proizvoda. Ako beba ne želi isprobati meso, svježi sir, žumance ili drugu hranu u čistom obliku, možete otići na trik - dodati malo ovog sastojka u jelo koje dijete jede sa zadovoljstvom.

Stoga se upotreba proizvoda najčešće pojavljuje lakše, uskoro će se morem naviknuti i količina se može povećati. Ali ako to ne pomogne, ne morate inzistirati na jedenju kuhane hrane odmah, bolje je čekati i ponuditi istu jelo opet za tjedan ili dva.

Briga za dijete od 7 mjeseci, njegovo hranjenje, dnevni režim, razvoj - potpuno su ovisni o roditeljima. Resursi postavljeni u ranom djetinjstvu vrlo su važni za zdravlje djeteta u budućnosti, stoga trebate uzeti u obzir sve preporuke pedijatara i, naravno, slušati individualne potrebe djeteta.

Autor: Yana Semich,
posebno za Mama66.ru