Osnovni refleksi novorođenčadi: bezuvjetni i uvjetovani refleksi

Bol

Dvadeset i osam dana - upravo je razdoblje novorođenčad, tijekom kojeg se djetetovo tijelo doživljava prilagodbom sada potpuno izvanzemaljskom životu, zbog čega su reflektori novorođenčeta ovdje važni.

reflekse novorođenčeta

To se objašnjava činjenicom da je novorođenče beba još uvijek lišena mnogih korisnih vještina - priroda se brine za to.

Osnovni refleksi

U ovom razdoblju dijete je razvilo samo neobuzdane reflekse - tj. One koji su položeni kao po defaultu. Postupno, neki od njih nestaju, poničući uvjet.

Kondicijski refleksi mogu se još uvijek nazvati "osobnim iskustvom" djeteta, budući da se stječu u procesu daljnjeg razvoja i sazrijevanja mozga.

Što su bezuvjetni (urođeni) refleksi?

Postoji čak petnaest klinički značajnih bezuvjetnih refleksa u bebi - a njihova "sudbina" vrlo je različita: neki su potrebni samo da bi preživjeli teški proces rođenja (stoga brzo nestaju nakon rođenja), drugi će dati poticaj razvoju novih i treći ostaje za život.

Pedijatrijski neonatolozi dijele kongenitalne reflekse novorođenčeta u nekoliko skupina:

 • Pružanje opće normalne vitalne aktivnosti (dišni, sisati, gutanje, kao i spinalni refleksi)
 • Namijenjen zaštiti djetetova tijela od vanjskih utjecaja jakog svjetla, hladnoće, topline i drugih iritansa
 • "Privremeni" refleksi - na primjer, refleks koji drži dah, koji je neophodan za napredak kroz majčin rođeni kanal.
Kliknite za uvećanje (Osnovni refleksi)

Oralni refleksi

Sposobnost sisanja majčinske dojke ili bradavice na bocu s umjetnom hranom naziva se refleks sisanja, a sposobnost gutanja hrane koju jede gubi se.

Reflektirajuće usne se javljaju u prvim godinama života i traju do godinu dana: beba omotava bradavice usnama, bocu boca i ritmno sisanja - nešto poput normalnog procesa hranjenja izgleda kao fiziologija. Pojedinosti o refleksu sisanja

Gutanje refleksa ostaje za cijeli život.

Refleks proboscis je još jedan tip usmene reflekse. Ako je lako dotaknuti usne djeteta, smiješno se ispupčavaju u cijev - baš kao i prtljažnik slonovog djeteta, jer se u ovom trenutku kružni mišić usta nehotice smanjuje. Refrak proboscisa nestaje za dva do tri mjeseca.

Babkinov refleks (morska usta) je mješoviti tip dječje reakcije u kojem otvara usta, ako istovremeno lagano pritisne palce na obje dlanove. To je najbolje izraženo u prva dva mjeseca života, treći počinje nestajati, a onda potpuno nestaje.

Kussmaul reflex (pretraživanje) - pokušaj da pronađete hranu: ako dodirnete kutak djetetovih usta, on okrene glavu na nadražujuće tijelo. Nestaje dovoljno brzo - tri ili četiri mjeseca nakon rođenja. U budućnosti, potraga za hranom pojavljuje se vizualno - dijete vidi grudi ili bocu.

Spinalni refleksi. Ispitivanje bebe neposredno nakon rođenja i tijekom cijelog razdoblja novorođenčadi, pedijatar također privlači pažnju na kralješnične reflekse - skup reakcija odgovornih za stanje mišićnog sustava.

Gornji zaštitni refleks. Jedan od najvažnijih bezuvjetnih refleksa, započet u prvih sati života, je gornji zaštitni refleks. Ona se očituje ako je novorođenče stavljeno na trbuh: odmah se glava okreće na stranu, a dijete ga pokušava podići. To je zaštita od eventualnog zatajenja dišnog sustava: dijete tako vraća pristup zraku u dišni sustav. Reflex nestaje jedan i pol mjeseca nakon rođenja.

Uhvati reflekse

Refleksije Janiszewski i Robinson u novorođenom djetetu pojavljuju se kada čvrsto drži ruke majčinim (liječničkim) prstima i može ih držati tako čvrsto da se on čak može podići na ovaj način. Izražavaju se do tri do četiri mjeseca, a zatim se oslabe. Očuvanje tih refleksa u kasnijoj dobi je dokaz postojećih neuroloških problema.

Babinskiov refleks - naziva se i plantarni refleks: lagano udaranje rubova podnožja izvana uzrokuje otvaranje prstiju u obliku ventilatora, a noge se zavlače na leđa. Kriteriji za procjenu su energija i posebno simetrija pokreta. Jedan od najdugovječnijih urođenih refleksa - slavi se do dvije godine.

Ostali motorički refleksi

Moro refleks je dvofazna reakcija u kojoj dijete reagira na prilično glasno kucanje na stol za presvlačenje ili bilo koji drugi oštar zvuk.

 • Prva faza - beba širi ruke na strane i otvara prste, dok ravnanje noge.
 • Druga faza je povratak na prethodnu poziciju. Ponekad se dijete čak i vole zagrliti - tako da Moro refleks ima drugo ime - "zagrljaj refleks".

Izgovorena do dobi od pet mjeseci beba.

Kernigov refleks - reakcija zglobova kuka i koljena u pokušaju da ih se slegnu nakon fleksije. Normalno, to se ne može učiniti. Nakon četiri mjeseca potpuno nestaje.

"Automatski" hodni refleks, koji je prilično zabavan, sastoji se u pokušajima novorođenčeta da hoda pravim putem ako se podigne i tijelo lagano nagne naprijed. Kriterij procjene je stupanj cjelovitosti potpore kod hoda po cijeloj nozi. Oslanjanje na prste i prianjanje stopala jedni za druge znak su kršenja koje zahtijevaju promatranje pedijatrijskog neurologa.

Refleksija za podršku je pokušaj djeteta da stoji na nogama kad se nježno drži i stavi na ravnu površinu (na stolu, na primjer). Ovo je dvofazni refleks: prvo, beba, osjećajući dodir potpore, oštro zavoja noge na koljenima, a zatim postaje oba stopala i čvrsto pritisne potplati na stol. Dobro označeni refleksi potpore i "automatsko" hodanje traju još jedan i pol mjeseci.

Bauerov refleks (spontani puzanje) može se promatrati stavljanjem djeteta na trbuh i stavljanjem dlanova na noge: počinje puzati, gurajući se od stvorene potpore i pomažući mu rukama. Nastajanje 3-4 dana, ovaj refleks nestaje nakon 3-4 mjeseca.

Galantov refleks - reakcija kralježnice na vanjsku nadražujuću. Ako držite prst preko duljine grebena, dijete luka natrag, dok je savijanje nogu sa strane poticaja.

Tu su i pozotonicheskie refleksi novorođenčadi - pokušaje redistribucije mišićnog tonusa kad se mijenja položaj tijela u odsustvu sposobnosti da se drži glave, sjedne i hoda.

Magnus-Klein refleks je reakcija ekstenzorskih i fleksibilnih mišića ramena, podlaktice i ruku, pri čemu dijete preuzima "pozornicu za vješanje". To se događa ako se glava bebe okrene na stranu. Možete promatrati kako se ruka i noga poravnavaju sa strane gdje je dječje lice. Na suprotnoj strani, naprotiv, oni se zavlače. Ovaj refleks traje do dva mjeseca.

Slab refleksi ili kad trebate zvuk alarma

Tako se događa da neki od refleksa u bebi okrenu kasno ili se ne pojavljuju vrlo jasno. To može biti posljedica traume primljenih tijekom porođaja, u slučaju bolesti, ali i individualnog odgovora na određene lijekove.

Također, slabost usmenih i kralježničnih reakcija obično se opaža kod preranih beba i kod onih koji su rođeni s blagom asfiksijom.

Zanimljivo je da slabi refleksi u novorođenom djetetu, povezanoj s traženjem hrane i njegovom apsorpcijom (sisanje i gutanje), može objasniti samo činjenica da beba jednostavno nije gladna. Najjasnije se pojavljuju prije hranjenja.

Najstrašnija je situacija kad uopće nema refleksa. Potpun odsutnost refleksa u novorođenom djetetu razlog je neposredne reanimacije, koju bi trebali provoditi samo stručnjaci.

Razlozi za to su različiti - intrauterine malformacije, ozbiljne ozljede u trudnoći, duboka asfikicija (gušenja pupčane vrpce).

Ipak, trebalo bi se prisjetiti: zalihe dječjeg tijela su ogromne pa je u mnogim slučajevima vrlo uspješno obnovljeno, a beba raste zdrava.

Ažurirano:

Postavlja se pitanje često: što su rudimentarni refleksi? To su refleksi koji nestaju s vremenom (do jedne godine života), tj. to su: Refleksija za hvataljke, Reflex Moro, Reflex podrška, Automatski hodni refleks, Refleksni indeks, Galant refleks, Refleks za usisavanje, Refleks za pretraživanje, Refleks trunk, Reflex usta.

Fiziološki refleksi novorođenčadi i njihovo značenje

Čak i iz školskog programa, znamo da su svi refleksi uvjetni i bezuvjetni.

Njihova odsutnost u novorođenčadi dokaz je patologija, tako da mladi roditelji moraju biti svjesni njih i moći provjeriti prisutnost određenih refleksa.

Dakle, razgovarajmo o značajkama bezuvjetnih refleksa kod djece, od kojih su najpoznatiji, kao i dobi njihovog pojavljivanja i nestanka.

Koji su kongenitalni refleksi?

Znanstvenici imaju oko 17 važnih tipova refleksa. U zdravom djetetu, oni bi trebali imati svojstvo simetrije, tj. Reakcija na poticaj treba biti jednaka desno i lijevo.

Kongenitalni refleksi su bezuvjetni refleksi, ali razvoj novorođenčeta nadopunjuje sve složenije kondicionirane reflekse koji se stječu.

U procesu individualnog razvoja djeteta, bezuvjetni refleksi postupno se zamjenjuju i dopunjuju uvjetovanim, mnogo kompleksnijim.

bezuslovan

Refleksije ove vrste slične su nekim automatskim postupcima koji se javljaju kada živčani sustav beba ispravno radi. Neki urođeni refleksi zaustavljaju se nakon nekoliko mjeseci, neki nakon godinu dana, a neki ostaju za život.

S obzirom na njihovu semiotičku značajnost, svi ti refleksi su podijeljeni u dvije vrste: segmentalni motor i kralježnicu.

Prva su opremljena radnim segmentima debla (usmeni bezuvjetni refleksi), a potonji su zbog funkcioniranja leđne moždine (motor).

Za usmeni automatizam uključuju sljedeće: pretraživanje, proboscis, sisanje, reflekse usta i ruku, itd.

Spinalna (motorna) su: prehensili, obrambeni refleksi, automatski krakovi, Moro, Bauer, Galant, Perezovi refleksi, podržava i sl.

slučajan

Od rođenja, nijedna beba nije uvjetovala reflekse, priroda ga je obdarila jedino bezuvjetnom, a prvi su ih svi pribavili u procesu individualnog razvoja, tijekom cijelog života.

Ti refleksi pridonose izvršenju bilo kakve akcije osobe bez razmišljanja.

Na primjer, osoba koja je dulje vrijeme bila uključena u borilačke vježbe tijekom napada bez oklijevanja, iskoristit će ovu tehniku. Ili osoba koja je ikad okusila zelenu kiselu jabuku u očima njega tijekom gladi, osjetit će salivaciju.

Svaka osoba ima svoj individualni skup uvjetovanih refleksa, što ovisi o njegovu životnom iskustvu.

Mogu li koristiti trbušni sok tijekom trudnoće? Saznajte odmah u članku naše stranice!

Prednosti i štete viburnuma za trudnice mogu se naći u ovom članku.

Najpoznatiji refleksi novorođenčadi

nos

Možete ga nazvati brzo i lagano dodirivanje gornje usne bebe. Kao odgovor, on je osobito izvadi svoje usne u obliku "proboscis", to jest, bit će smanjenje mišića lica.

Tražilica

Prilikom dodirivanja prsta uglova usta od strane novorođenčeta primjećuje se sljedeća reakcija. On spušta donju usnicu, lice usta i okreće glavu prema izlaznom udaru.

Potrebno je dotaknuti kutove usta, jer u suprotnom može doći do proboscisa. Dodira treba biti oprezna, ne uzrokujući nelagodu, u suprotnom dijete će se preokrenuti u drugom smjeru i pokazati svoje nezadovoljstvo.

Tu je refleks za pretraživanje kako bi se tražili majčinu dojku. Zatim je to komplicirano vizualnim refleksom: u očima boce dijete postaje animirano.

Ako traje duže nego što bi trebalo biti, to može biti znak patologije mozga i trebate se posavjetovati s liječnikom.

koji sisa

Promatra se u interakciji usta, usana i jezika s takvim iritansima kao majčina bradavica, lutka, prst. Kao odgovor, dijete čini ritmičke pokrete za sisanje i razvrstava kroz jezik i usne.

Postoji refleks u svim pravilno razvijenim novorođenčadi i pokazatelj zrelosti. Kada je beba puna, refleks "zaspati", ali nakon pola sata ili sata ponovno se aktivira.

Ovaj refleks koristan je ne samo djetetu (pridonosi prehrani) već i roditeljima, jer ima smirujući učinak. Zato se bradavica stvara.

Vjeruje se da ako dijete nedostaje dojenčadi, tada se u kasnijem dobu ovaj refleks pretvara u činjenicu da dijete sisanje krajevima kose, prstiju, ugrize nokte, što može zahtijevati pomoć neurologa ili psihoterapeuta.

Babkina usta i usta refleks

Još jedan refleks koji promiče ishranu djeteta. Sastoji se od pritiska odrasle osobe s vrhovima prstiju na dlan djeteta, koji odmah otvara usta i malo povlači glavu naprijed.

Ako je refleks odsutan, traje duže od tri mjeseca ili je asimetričan, to može ukazivati ​​na patologiju živčanog sustava. Naročito se često pojavljuju takve abnormalnosti kod ozljeda vrata maternice.

prihvatan

S laganim dodirom dlana novorođenčeta, promatran je savijanje prstiju i kompresiju bregaste osovine. To je najizraženija kada je glad ili hranjenje (možete promatrati periodičnu kompresiju kamere).

Reflex Moro

Može se testirati na dva načina: udaranjem površine djetetove glave oko 15 centimetara iznad dlana ili podizanjem donjeg dijela tijela novorođenčeta ravnim nogama.

Reakcija djeteta odvija se u dvije faze. Prvo, on brzo povlači dršku u različite smjerove, a zatim, kao da se zagrli s njima.

Zdravo dijete reagira na ove podražaje od rođenja.

Babinski Reflex

Kako bi se utvrdilo da se reakcija provodi s vrhom prsta na dnu bebe u smjeru od pete do prstiju. Zdravo dijete će podići prste. Ovaj proces je također popraćen savijanjem nogu u zglobovima.

Refleks podrške

Objavljeno u slučaju da novorođenče treba podnijeti za pazuha. Dijete u ovom slučaju nagnječuje noge na zglobovima koljena i kuka. Ako ste ga stavili, uspravlja noge i podiže stopalo na površinu stola ili poda oko 10 sekundi.

Uobičajena situacija u kojoj se refleks održava do dobi od 6 tjedana, a zatim nestaje.

Automatski refleks hoda

Neka djeca malo prijeđu noge, ali ne biste trebali paničariti. Lagano povišen ton mišića bedra prilično je normalan u prvom mjesecu i polu od rođenja.

Bauerov indeksni indeks

Da biste procijenili prisutnost ovog refleksa u bebi, trebate ga staviti na trbuh. Norma će biti puzanje djeteta. Ako stavite dlanove na noge novorođenčeta, on će ga gurnuti prema naprijed.

Naranče tijekom trudnoće: može ili ne bi trebao? Odgovor na pitanje, pogledajte ovaj članak.

Ovdje se radi o masaži http://puziko.online/mozno-li/obraz-zhizni/massazh.html i njegovim tehnikama tijekom trudnoće.

Doba izgleda

Neodređeni refleksi obično se pojavljuju neposredno nakon rođenja, ali postoje iznimke.

Nakon rođenja, postoje:

 • proboscis reflex;
 • refleks za pretraživanje;
 • usisni refleks;
 • Babkinov refleks usta;
 • shvatiti refleks;
 • Moro refleks;
 • Babinski refleks;
 • refleks podrške;
 • automatski refleks hoda.

Godina izumiranja

Bezuvjetni refleksi nestaju u različitim razdobljima života djeteta.

Norma je prestanak refleksa:

 • proboscis u dobi od 3 mjeseca;
 • tražilica u dobi od 3-5 mjeseci;
 • sisanje u dobi od 3-4 godine;
 • Babkinov refleks dlanova - 2-3 mjeseca života;
 • shvatiti - do 3-4 (onda ga zamjenjuje jednostavnim uhvatljanjem objekata);
 • Moreau bi trebao nestati za 3-4 mjeseca;
 • Babinsky - 12-14 mjeseci;
 • podržava - do dobi od 6 tjedana;
 • automatsko hodanje odlazi do 3. mjeseca;
 • Bower se puze u dobi od 4 mjeseca.

Što bih trebao obratiti pozornost?

Odsutnost bilo kojeg refleksa ili njihovo pojačavanje može biti alarmantan znak, zbog čega ih liječnici i roditelji, koji nisu ravnodušni prema razvoju i zdravlju djeteta, pregledavaju.

Jačanje može biti povezano s abnormalnostima u tonusu mišića, patologijom živčanog sustava, infektivnim bolestima itd. Povećani refleksi često ukazuju na povećanu nervoznu ekscitabilnost.

Međutim, pri procjeni odgovora djeteta, morate uzeti u obzir činjenicu da o nekom ozbiljnom odstupanju možete razgovarati samo ako postoje neki drugi simptomi.

Razmotrite nekoliko primjera mogućih odstupanja.

jačanje

Kada proučavate reakciju na refleks podrume, odstupanje od norme je situacija u kojoj dijete leži na površini stola s čarapama ili križi noge. To može biti dokaz patologije motoričkog sustava, intrakranijalne ozljede, asfiksije rođenja, nasljednih bolesti neuromuskularnog sustava.

Što se tiče refleksnog automatskog hoda, mnoga djeca malo prijeđu noge, ali ne biste trebali paničariti. Lagano povišen ton mišića bedra prilično je normalan u prvom mjesecu i polu od rođenja.

Ako dijete ima neku bolest središnjeg živčanog sustava, tada refleks za puzanje traje do jedne godine.

easing

Kod djece s inhibiranim živčanim sustavom, reakcija na hvataljku refleks je mnogo slabija, u uzbudljivim, naprotiv, jača. Slabljenje hvatnog refleksa može biti posljedica gušenja pri rođenju ili ozljede vratne kralježnice.

Moroov slab refleks može biti posljedica intrakranijalne ozljede. Asimetrično se može pojaviti kada se ozljeda vrata maternice.

Babinski refleks nije opažen u slučaju ozljede kralježnične moždine na razini struka.

Pukotinski refleks je oslabljen ili asimetričan u slučaju intrakranijalnih krvarenja (kod onih koji su rođeni asfiksirani).

Zapamtite, ako vam je nešto stavilo na čuvanje pri ispitivanju refleksa djeteta, odmah se posavjetujte s liječnikom. Budite pažljivi na razvoj bebe i budite zdravi!

Što je korisno (i koliko korisno?) Pecivo sjeme tijekom trudnoće? Pitajte liječnika!

Sve o rendgenskim zrakama tijekom trudnoće će reći ovaj članak.

Tablica urođenih bezuvjetnih refleksa novorođenčadi: videozapisi i načini provjere

Mudra priroda u početku je položila osnovne reflekse novorođenčadi, dopuštajući im da se bez stresa prilagode novom pogledu. Dolazeći u veliki svijet, djeca nisu sposobna kontrolirati svoje tijelo. Mozak mrvica nije u potpunosti formiran i još nije naučio funkcionirati kako bi podržao sve sustave vitalne aktivnosti male osobe.

Kontrola sićušnog organizma provodi se uz pomoć neodređenih refleksa novorođenčeta, dovedena u automatizam. Formirani tijekom trudnoće, primitivni centri leđne moždine i mozga mogu ih kontrolirati, pod uvjetom da je pravilan razvoj živčanog sustava.

Congenitalni refleksi - ovo je svojevrsna zaštitna sila bebe, koja mu pomažu da preživi u bilo kojem vanjskom okruženju. Neki refleksi izblijediti u roku od 4 tjedna, dok drugi traju do 3-4 mjeseca.

Definicija osnovnih refleksa novorođenčeta

Skup urođenih refleksa novorođenčadi može se prikazati u obliku tablice s dodatnim objašnjenjima. Napravili smo stol, ukazujući u njemu svi refleksi koji pokazuju puno zdravlje djeteta. Svi podaci preuzeti su iz medicinskih izvora i odgovaraju točnoj izjavi. Nakon pregleda tablica podataka, znat ćete njihovo ime i razumjeti ono što pokazuju:

Kako provjeriti reflekse po sebi?

Nakon napuštanja maternice, dijete susreće svijet i upoznajete ga. Za njega su to ekstremni uvjeti, ali dijete je naoružano i bori se za život koristeći reflekse novorođenčadi. Znajući njihove karakteristike i fiziološke reakcije, možete samostalno potvrditi njihovu prisutnost u vašem djetetu. Jednostavne manipulacije s djetetom pomoći će vam da shvatite kako je vaše dijete zdravo, funkcioniraju li zaštitne funkcije i imaju li razvojne probleme.

Refleksije za testiranje živčanog sustava

 1. Reflex Moro. Stavite novorođenče na leđa, ispustite igračku pokraj njegove glave tako da dobijete glasan zvuk. Podignite dijete za noge. U oba slučaja beba bi trebala širiti ručke na stranu, otvarajući kamere. Kad se smiri, vraća svoje ruke na polaznu poziciju, savijanje laktova i pritiskanje na tele (prihvaća uobičajeni položaj embrija) (vidi također: što je žaba u novorođenčadi?). Reakcija ne bi trebala biti slaba, ali jasna, s obzirom na simetriju ispruženih ruku. Nestaje za 4-5 mjeseci.
 2. Sisa. Proces sisanja samo vanjski izgleda lako, i kako bi se to ispalo, dobro koordinirani rad od pet parova živaca lubanje je potrebno. Provjera pokazuje stupanj zrelosti novorođenčeta. Držite dojku djetetovim ustima ili dotaknite obraz s dudom. Dijete će okrenuti glavu na objekt, potapanje za bradavicu ili dude, počinje stvarati ritmičke pokrete gutanja sa spužvama, ustima i jezikom. Imajte na umu da sa znakovima cerebralne paralize, dijete ne samo okreće glavu, već je oštro baca. Vrlo je važno da se sisački automatizam bude zadovoljan. Usisavanje smiruje bebu emocionalno. Ako dijete ne zadovoljava potrebu za usisom kroz prsa, počinje udahnuti u usta bilo kakve predmete. Slabljenje reakcija događa se nakon 1 godine, za 1,5 godina nestane.
 3. Nos. Pomaže identificirati patološke promjene u mozgu. Stavljanje novorođenčeta na leđima lagano dodirnite djetetovu gornju usnu s prstom ili dudom. Dijete reagira povlačenjem usnica u "cijev". Prisutnost refleksa je pokazatelj ispravne kontrakcije kružnih mišića usta. Smanjuje se za 2-3 mjeseca. Ako nema reakcije, posavjetujte se s liječnikom.
 4. Babkinov palmar-usmeni automatizam. Kontrolirana je simetrija u pokretima. Lagano pritisnite središte djeteta dlanom rukom. Dijete otvara usta i pokušava podići glavu u vašem smjeru. Ako je u vrijeme testiranja dijete gladno, reakcija će biti izrečena. Odsutnost refleksa ili njegovo neuspjeh u očitavanju tri mjeseca govori o poremećajima u funkcioniranju živčanog sustava.
Moro refleks je vrlo važan za utvrđivanje zdravstvenog stanja djeteta - ako je refleks nepotpuno izražen, to može biti posljedica kongenitalnih kardiovaskularnih bolesti.

Refleksije za provjeru tonusa mišića

 1. Galantov spinalni refleks. Širite bebu na trbuščić, lagano klize prstom lijevom stranom kralježnice, a ne prstom priliježite do kralješka za 1 cm. Provodeći se s desne strane, dijete se savija lijevo i zakreće desnu nogu. Potrebno je pola godine.
 2. Robinzonski hvat i automatizam. Dva slična testiranja usmjerena na provjeru živčanog sustava i tonus mišića. Kada provjeravate pretenciozan automatizam, stavite prst na dlanu svog djeteta. Dijete ga treba čvrsto uhvatiti, držeći kameru. Provjeravajući Robinsonov automatizam, samo dodirnite dlanove mrvica, izazivajući fascinantnu reakciju. Gladno dijete zgrabi prst tako da je teško umanjiti šaku. Automatizam grabbing traje 4 mjeseca. Odrastajući se, dijete će se kretati od hvatanja do svjesnog djelovanja s predmetima, pravilnim držanjem i hvatanjem.
 3. Automatski refleks hodanja Babinsky ili koračni. Uzmite dijete pod rukama, podignite ga uspravno tako da se prstima nogu dosegne na pod ili drugu površinu. Nagnite ga naprijed malo i vidjeti ako mrvica pokušava korak s nogama, oponašajući hodanje stepenicama. Neka djeca mogu prijeći noge u nogama - to je i normalna reakcija, traje do dobi od 1,5 mjeseci.
 4. Reflex Perez. Za pravilno ispitivanje, potrebno je pokrenuti prst duž kralješka, počevši od stražnjice i prstom do vrata. Oštar krik, savijanje ruku i nogu, podizanje zdjelice - normalna reakcija. Mi provjeravamo ton mišića. Potrebno je 3-4 mjeseca.
 5. Reflex Bauer. Automatsko djelovanje koje pokazuje sposobnost novorođenčeta za indeksiranje. Nakon što je položio dijete na trbuh, pritisnite ga dlanu nogu. Dijete, nakon što je osjetila potporu, pokušat će se odgurnuti od njega, nakon što je podigla kretnje po nogama. Prva manifestacija puzanja automatizma događa se 4-5 dana nakon rođenja, reakcija nestaje za 4 mjeseca. O tome kako razviti puzanje možete pročitati u našim drugim materijalima.
Robinzin urođeni automatizam koriste se fotografima pri stvaranju obiteljskih fotografija s djecom. Djecući daju prst odrasle osobe, tako da je teško otvoriti šaku.

Traži automatizam Kussmaul

Refleks se testira u području usta i sličan je reakciji na usisavanje i palmarno-usmeni automatizam. To zahtijeva veliku pažnju pri provođenju. Nježno, gotovo bez dodirivanja, dodirnite uglove djetetovih usana. Dijete bi trebalo započeti potragu za poticajem koji se nagovara na objektu hrane - on traži majčinu dojku. Donja usnica bebe pada i proteže se uz jezik u smjeru prsta. Pazite da prst ne dodiruje usnice jer takva manipulacija provjerava potpuno drugačiji refleks. Traje do 3-5 mjeseci, a zatim nestaje. Važno: ako refleks ne ode 3-4 mjeseca, postoje razlozi za dijagnosticiranje anomalija mozga.

Ako dijete ne voli vaše dotakne, može ga odvratiti od tebe, igrati sranje, uzrujati se i plakati. Započnite s testiranjem kada je beba u dobrom raspoloženju. Kombinirajte provjere sa igrama i komunikacijom, potrošite ih nenametljivo, promatrajući reakciju djeteta.

Slično tome, provjerava novorođenče i pedijatra. Otkrivajući odsutnost ili usporavanje reakcije, liječnik može odrediti pregled neurologa. Bezuvjetna automatizacija novorođenčeta mjera je ispravnog funkcioniranja svih tijela sustava, koji je programiran prirodom, od kojih je najvažniji živčani sustav. Ako u skupu bezuvjetnih refleksa nema odgovora na barem jednu stavku, odmah se obratite stručnjacima. Testiranje kongenitalnih refleksa vrlo je važno za ranu dijagnostiku bolesti i treba provesti pravodobno.

Kongenitalni fiziološki refleksi

Kongenitalni fiziološki refleksi

Glavni bezuvjetni refleksi novorođenčeta i djeteta podijeljeni su u dvije skupine:

segmentalni automatizmi

leđne kralježnice - koje pružaju segmenti kičmene moždine

usmeno - s segmentima moždanog stabla

supozegmentalni pototonički automatizam

myeencefalski pozotonični refleksi - koje pružaju središta središnjeg oblongata

Segmentalni motorni automatizam

Automatizmi kralješnice

Zaštitni refleks novorođenčeta

Ako je novorođenče postavljeno na trbuh, tada se refleksna glava okreće na stranu. Ovaj refleks izražava se od prvih sati života.

Refleksna podrška i automatsko hod novorođenčadi

Novorođenče nema spremnosti za stajanje, ali je sposobna podržati reakciju. Ako držite dijete uspravno na težini, onda savije noge u svim zglobovima. Dijete stavlja na potporu izravnava tijelo i stoji na polu-savijene noge u punoj stopi. Pozitivna reakcija potpora donjih ekstremiteta je priprema za kretanje koraka. Ako je novorođenče lagano nagnuto prema naprijed, to čini koračni pokret (automatski hod novorođenčadi).

Reagirajuća reakcija i automatski hod su fiziološki za 1-1,5 mjeseci, zatim su inhibirani i nastaje fiziološka astasia-abatija. Samo do kraja 1 godine života pojavljuje se sposobnost samostalnog stajanja i hoda, što se smatra kondicioniranim refleksom i za njegovu primjenu zahtijeva normalnu funkciju moždanog korteksa.

Pomični refleks (Bauer) i spontani puzanje

Novorođenče se postavlja na trbuh (glava u sredini). U tom položaju kreće pokreće - spontano puzanje. Ako stavite dlan na noge, onda dijete refleksno gura noge od nje i povećava se puzanje. U položaju na bočnoj strani i na leđima, ti se pokreti ne pojavljuju. Ne prati se koordinacija pokreta za ruke i noge. Pokretanje pokreta u novorođenčadi postaje izraženo 3. - 4. dan života. Refleks je fiziološki do 4 mjeseca života, a onda odumire. Samozavaravanje je preteča budućih lokomotornog djela.

Pojavljuje se u novorođenčadi s pritiskom na dlanu. Ponekad je novorođenče tako čvrsto omotano oko prstiju da se može podići (Robinsonov refleks). Ovaj refleks je filogenetski prastar. Novorođenčad majmuni se drže na majčinu kosu tako što su uhvatili četke.

Refleks je fiziološki do 3 - 4 mjeseca, kasnije, na temelju refraksa hvatanja, postupno se stvara proizvoljna hvatanja subjekta.

Isti povratni refleks može biti pokrenut od donjih ekstremiteta. Guranje palca na podnožju uzrokuje plantarnu fleksiju nožnih prstiju. Ako se, međutim, prstom nanosi nadražaj moždanog udara na potplat stopala, tada se pojavljuje dorzalna savijanja stopala i divergencija prstiju u obliku ventilatora (BABINSKI FIZIOLOŠKI REFLEX).

Kada je leđa koža nadražena paravertebralno duž kralježnice, novorođenče se savijanje leđa, formira luk, otvoren na stranu poticaja. Noga na odgovarajućoj strani često nepovezuje na zglobovima kuka i koljena. Ovaj refleks dobro je prouzročen 5. - 6. dan života. Refleks je fiziološki do 3. - 4. mjeseca života.

Ako držite prste, lagano pritisnete dolje, na spinous procesima kralježnice iz tailbone do vrata, dijete vrišti, podiže glavu, proteže tijelo, savijanje gornji i donji udovi. Ovaj refleks uzrokuje negativnu emocionalnu reakciju u novorođenčadi. Refleks je fiziološki do 3. - 4. mjeseca života.

Pozivaju se različitim metodama: udaranjem površine na kojoj dijete leži, na udaljenosti od 15 cm od njegove glave, podizanjem nogu i zdjelice iznad kreveta, iznenadnim pasivnim produžetkom donjih udova. Novorođenče pomiče ruke prema stranama i otvara kamere - prvu fazu refleksa Moreau. Nakon nekoliko sekundi, ruke se vraćaju u prvobitni položaj - drugu fazu Moro reflexa. Refleks se izražava odmah nakon rođenja, može se promatrati manipulacijom opstetričara. U zdravih djece, refleks je dobro izražen do četvrtog i petog mjeseca, a zatim počinje blijedjeti; nakon 5. mjeseca možete vidjeti samo neke od njegovih komponenti

Oralni segmentalni automatizam uključuje

Uvođenjem indeksnog prsta u usta za 3-4 cm dijete čini ritmičke pokrete usisavanja. Refleks je označen unutar jedne godine života.

Reflex za pretraživanje (Kussmaul reflex)

Kada se miluje u području kuta usta, pojavljuje se spuštanje usnice, odstupanje jezika i okretanje glave prema poticaju. Pritisak na sredini gornje usne uzrokuje otvaranje usta i produžetak glave. Prilikom pritiskanja sredine donje usne, donja vilica se spušta i glava je savijena. Ovaj refleks posebno je izražen 30 minuta prije hranjenja. Obratite pozornost na simetriju refleksa na obje strane. Refleks za pretraživanje se promatra do 3-4 mjeseca, a onda odumire.

Brzi hit na usnama uzrokuje da se usnice izvuku prema naprijed. Ovaj refleks traje do 2-3 mjeseca.

Reflektirajuća usta (Babkin refleks)

Kada pritisnete palac na dlan novorođenčeta, bliže stražaru, otvarajući usta i savijanjem glave. Refleksija izražena u novorođenčadi je normalna. Nakon 2 mjeseca ona nestaje za 3 mjeseca. nestaje.

Potporonički automatizmi Meenhefalski Pozotonski refleksi

Asimetrični tonik refluks cerviksa (Magnus - Klein)

Ako okrenete glavu novorođenčeta koja leži na leđima, tako da je donja čeljust na razini ramena, tada će se ekstremiteti istegnuti na koje se okrenula lica i suprotne su savijene. Reakcija gornjih ekstremiteta je više konstanta: ruka na koju se lice okrene ravnomjerno (ton ekstenzora ramena, podlaktice, zgloba povećava - "vještak" poza, au mišićima ruku na koju se stražnja strana glave povećava, povećava se fleksibilni ton.

Simetrični tonalni cervikalni refleksi

Prilikom savijanja glave novorođenčeta povećava se mišićni ton žlijeba gornjih ekstremiteta i ekstenzora donjih ekstremiteta; s produžetkom glave povećava se mišićni ton ekstenzora krakova i savitljivih nogu. U novorođenčadi stalno se promatraju asimetrični i simetrični refleksiji cerviksa.

Tonski refleks labirinta

U leđnom položaju povećava se mišićni ton ekstenzora vrata, leđa i nogu; pod utjecajem istog refleksa, u položaju na abdomenu, dijete preuzima položaj embrija (glava se dovodi u prsa ili se baca natrag, ruke su savijene, a također se dovode u prsa, ruke su postavljene u kamere, noge su savijene i dovedene su u želudac).

Refleksije novorođenčeta

Kako bi novorođeno dijete preživjelo nakon poroda i brzo se prilagodilo novim uvjetima života, priroda je dala bebe refleksije. Takozvane reakcije na bilo koje podražaje, kako djeluju na bebu izvana, tako i na unutarnje. U isto vrijeme, novorođenče ima puno refleksa koje mu treba samo u prvim mjesecima života. Testiranje i vrednovanje pomaže u određivanju je li beba zdrava.

Osnovni refleksi i njihove vrste

Kongenitalni refleksi, koji se nazivaju i bezuvjetni, iznimno su važni za opstanak novorođenčeta. Zahvaljujući njima, dijete može uzeti prvi dah, naći majčinu dojku, sisati mlijeko, ili dograbiti na majku ako osjeća pad. To su fiziološki refleksi koji moraju biti prisutni u svim zdravim bebama. Mnogi od njih nestaju i potpuno nestanu za 3-4 mjeseca starosti.

Ako ostanu u dobi kada bi trebali biti odsutni davno, to će biti patološki refleksi. Međutim, postoje mnogi bezuvjetni refleksi koji ne nestanu. Na primjer, važni fiziološki refleksi koji ostaju u djetetu čak i nakon neonatalnog razdoblja, prikazani su povraćanjem, rožnicom, gutanjem i drugim refleksima.

Nadalje, kako dijete raste, u životu se pojavljuju novi refleksi, zasnovani na iskustvu malih. Oni su pozvani uvjetno, jer je njihova proizvodnja zahtijeva određene uvjete, na primjer, ako je majka doji dijete u određenom položaju, a onda, kad je stavio bebu u tom položaju, beba će se odmah početi zarađivati ​​sisanče pokrete. Uvjetni refleksi koji su važni za mrvice prve godine života uključuju grabbing objekata s rukama, žvakanje i neovisno hodanje.

Svi urođeni refleksiji pedijatri podijeljeni su u skupine ovisno o njihovu fokusu. Oslobađaju refleks da:

 • Osigurati život. Beba neće moći živjeti bez sisa, gutanja i disanja reflekse i bez kralješnice refleksa (tzv reakcije povezane s mišićno-koštanog stanju sustava djeteta).
 • Zaštitite dijete od vanjskih nadražujućih sredstava. Takvi nadražaji mogu biti toplina, hladnoća, sjajna svjetlost i drugi čimbenici.
 • Trebate bebu privremeno. Primjer takvih refleksa može se nazvati zadržavanjem daha, kada se mrvica pomiče duž rođendana, kao i guranje refleksa, zbog čega je dijete zaštićeno od uzimanja čvrste hrane do određene dobi (tako da dijete ne guši).

Neodređeni refleksi novorođenčadi, koji su uzrokovani izlaganjem ili blizu usta, nazivaju se usmeni. Ova skupina refleksa uključuje sisanje, proboscis, gutanje, pretraživanje (također se zove i Kussmaulov refleks), Babkinov refleks i drugi. Refleksije za koje je odgovorna leđna moždina nazivaju se kralježnicom. To uključuje reflekse Moreau, Galant, Bauer, podržava, hvataljke, zaštitne i druge reflekse.

Vrijednost refleksa u razvoju novorođenčadi

Kad se novorođenčad stavi na trbuh, refleksno okreće glavu. Ova zaštitna fiziološka reakcija izražava se osobom od prvih sati života. Djeca s poremećajem središnjeg živčanog sustava ne mogu to učiniti i rizik gušenja. Djeca imaju uvjetovane i bezuvjetne reflekse. Prvi se stječu tijekom vremena, drugi su naslijeđeni od svojih predaka. Refleksovi novorođenčeta - kongenitalni (bezuvjetni) postoje 3-5 godina i postupno ga ugasiti. Oni su zamijenjeni uvjetnim.

Osnovni refleksi u djeteta

Priroda je zamislila da je osoba, upravo rođena, lišena sposobnosti preživljavanja u agresivnom okruženju i pružila mu je sposobnosti zahvaljujući kojima se mogao prilagoditi i ne umrijeti. Reflex smatra fiziološku reakciju tijela na razne podražaje. Ako je dijete rođeno s teškim patologijama, njegovi refleksi ili inhibiraju ili su odsutni. Glavni refleksi novorođenčadi podijeljeni su na uvjetovanu (stečenu) i bezuvjetnu (patološku).

Neodređeni refleksi - što to znači?

Inherentirani u rođenju, naslijedili čovjeka, bezuvjetni refleksi, također se prenose budućim potomcima. Automatski najjednostavniji odgovor živčanog sustava na razne podražaje je:

 • hrana - gutanje, salivacija, sisanje;
 • obrambeni (zaštitni) - treptaj, kihanje, suzenje, kašljanje, izvlačenje iz ruku ili stopala od vrućih ili hladnih predmeta;
 • približno - okretanje tijela i glave, sjenovite oči.

Neodređeni refleksi novorođenčadi osiguravaju sigurnost održavanjem i regulacijom invariancije unutarnjeg okruženja tijela kad god je to moguće.

Kondicionirani refleksi - što to znači?

Ljudske sposobnosti stečene tijekom vremena postojanja, temeljene na urođenim refleksima, zovu se uvjetnim. Oni su temeljito proučavani primjerom Pavlov I.P. Instinkti se probuđuju utjecajem iritantnih čimbenika (svjetlo, zvuk, vrijeme) na koje je tijelo prethodno bilo indiferentno. Svaka ljudska osoba u svom životu stječe mnoge uvjetovane reflekse koji su od posebne važnosti i čine osnovu svog znanja i iskustva. No djeca koja su stekla navike i reflekse nisu prenesena.

Na primjer, mama je organizirala hranjenje svakih 3 sata. Tijekom tjedna beba razvija refleksno osjećaj gladi, a dijete počinje djelovati u vrijeme postavljenom za hranjenje.

Popis refleksa novorođenčadi

Vitalni važni refleksi novorođenčadi predviđeni su za sve slučajeve: neki pomažu razviti i oblikovati nove, komplicirane, ostale zauvijek ostati, neka pomažu preživjeti trenutak nastupa i odmah umrijeti nakon rođenja.

Stručnjaci dijele urođene reflekse dojenčadi u:

oralno

 1. Usisavanje - najvažnija sposobnost koja se pojavljuje u prvim satima života. Ostaje do jedne i pol godine. Novorođenče usne usne, bradavice, bradavice i ritmički sisate. U punopravnoj, ispravno razvijenoj djeci, dobro je razvijena i smirujuće djeluje na dojenčad.
 2. Gutanje - pojavljuje se nakon rođenja i ostaje zauvijek.
 3. Proboscis - vrsta usmene reflekse, koja dopušta da se usnica istjera, nalik tubuli ili prtljažniku slona. Tako spontano smanjuje mišiće oko usta. Nestaje za 3 mjeseca.
 4. Palmar-oral (ili Babkin) - kada je novorođenče prstima pritisnuta na obje dlanove, usta se lagano otvaraju. Ovaj refleks doprinosi prehrani mrvica i izražava se kada je gladan. Nestaje za 3 mjeseca. Ako je refleks odsutan ili oslabljen, vjerojatno je da je dijete imalo traumu u području cerviksa pri rođenju.
 5. Pretraživanje (ili Kussmaul) - kada se prst, bradavica ili drugi predmet dotakne u kut djetetovih usta, počinje se pretvoriti u nadražujuće - pa traži hranu. Ugasi se 3-4 mjeseca. Kasnije, traženje hrane provodi se vizualno.

spinalni

Liječnik pregledava i popravlja reakcije odgovorne za funkcioniranje mišićnog sustava.

 1. Zaštitni - glavni refleks koji se oblikuje nakon rođenja. Dijete je položeno na trbuh i instinktivno okreće glavu da bi mogao disati. Ugasi 1,5 mjeseca.
 2. Gagging je vitalni zaštitni refleks. Hranjenjem mlijekom mrvica se može gušiti. Kada se aktivira, jezik novorođenog djeteta nagnuti se i hrana izlazi.

prihvatan

 1. Robinson i Yanishvsky - pojavljuju se kada liječnik ili majka drže dlanove prstiju i pokušavaju se držati što je dulje moguće. Beba u ovim trenucima, čak možete podići. Objavljeno kad je gladan, onda se kamere nenamjerno skupljaju. Kada dijete pati od pareze ruku, refleks će biti slab ili odsutan. Zabranjena djeca pokazuju oslabljenu reakciju, pobuđenu - poboljšanu. Ona se nestaje tijekom 3-4 mjeseca, a ako ostane nakon 5 mjeseci, onda je dijete osumnjičeno za neurološke poremećaje.
 2. Stabljike (ili Babinsky) - kada dijete lagano gurne na vanjsku stranu potplata - prsti se otvaraju poput obožavatelja i noge se zavlače. Glavna značajka kojom se procjenjuje stanje, simetrija i dinamika pokreta. Ugasi dvije godine.

pokretački

 1. Kernigov refleks - kada su koljena i zglob koljena skinuti, ponovo se ugovoriti. Potpuno nestaje nakon 4 mjeseca.
 2. Refleksni start (Moro) - kada dijete reagira na oštre, glasne zvukove. Prvo, on baca ručke na strane, otvarajući kamere, a zatim ih pritisne na prsa, omatajući se u svoje ruke.
 3. Automatsko pješačenje - kada novorođenče pokušava hodati, ako se održava uspravno s pazuhom. Takav "hod" se procjenjuje prema stupnju potpore i punini napredovanja na nozi. Naglasak na prstima i prianjanje stopala jedni drugima znak su povrede.
 4. Refleksna podrška. Kada se dijete drži ispod pazuha iznad površine stola, on savije koljena, a onda postaje čvrsto pritisnuvši noge prema nosaču i "stoji" ravnajući noge 10 sekundi. Spremljeno 1,5 mjeseca.
 5. Bauer refleks (ili spontani puzanje). Kada se beba pretvori na trbuščić i postavi ga pod dlanovima, počinje refleksno gurati i puzati, pokušavajući sami pomoći svojim rukama (kada dijete pokuša puzati). Ako ga položite na svoju stranu, ne dolazi do kretanja. Izražava se 3-4. Dan i nestaje u 3-4 mjeseca. Djeca rođena s asfiksijom, koja imaju ozljede mozga ili intrakranijalna krvarenja nemaju takav refleks. A ako ne nestane prije 6 mjeseci, vjerojatno postoji bolest središnjeg živčanog sustava.
 6. Reflex Galanta. Kada se prst drži u području od 1,5 cm od hrpta bebe, leđa je zakrivljena lukom, a noga je nepovezana sa strane iritacije.
 7. Peresov refleks je neugodan test za bebe. Iz prsnog koša na područje vrata duž kralježnice, oni se drže prstom, lagano pritisnuvši. Dijete izravnava tijelo, savije noge i ruke, počinje vrištati i plakati. Liječnici pokušavaju organizirati ovaj test na kraju ispitivanja. Fiziološki refleks do 4 mjeseca.

Pozotonicheskie

 • Magnus-Klein - kad se glava djeteta okrene na stranu, ruke i ramena zauzimaju određenu pozu, sličnu onom u kojemu je natjecatelj. Ručka i njezina noga ispravljaju se gdje se nalazi lice, a oni s druge strane, naprotiv, zavoja. Refleksna reakcija postoji do 2 mjeseca.

Priroda je postavila više urođenih refleksa, još uvijek neistraženih lijekovima. No, znajući osnovne one, roditelji ih mogu odrediti u bebi, stimulirajući i trenirajući instinkte. Aktivni kontakt djeteta s roditeljima proširiti će svoje fiziološke sposobnosti, povećati tjelesnu aktivnost i sposobnost da se bolje prilagode svijetu.

Provjera se vrši s laganim dodirima, pokušavajući ne uzrokovati bol i nelagodu.

Tablica početka i izumiranja refleksa

Znanstvenici napominju da postoji odnos između razvoja mozga i izumiranja primarnih refleksa. Temeljne reakcije s vremenom zamjenjuju se savršenijim i složenijima. Prisutnost ili odsutnost jednostavnih refleksnih sposobnosti pokazatelj je stvaranja i razvoja dječjeg živčanog sustava. Sva djeca su drugačija i ne stoje uvijek u statistici, nadilazeći ih u "plusu" ili "minusu". Ako su razlike značajne, takva djeca zahtijevaju pažnju i posebnu pažnju.

Prije godine, zdrave bebe razvijaju se približno jednako, pada iza ili ispred jedna drugoj u beznačajnim vremenskim okvirima.

Što su refleksi u novorođenčadi?

Kada je rođen mali čovjek, priroda ne ga ostaviti potpuno bez obrane i nagrađuje cijeli niz bitnih vještina koje pomažu mu da se brzo prilagoditi novom svijetu, učiti, rasti. Na primjer, uvjetovani i bezuvjetni refleksi, zahvaljujući kojima beba započinje svoje prve dane, pedijatar može lako procijeniti koliko dobro je novorođenče razvijeno, bilo da postoje bilo kakve patologije ili abnormalnosti. Neki refleksi novorođenčadi smanjuju se u dobi od tri ili četiri mjeseca. Ostatak će pratiti dijete ostatak svog života.

Kondicijski refleksi u novorođenčadi

Kondicionirani refleksi su one koje dijete već stječe u procesu stjecanja znanja, vještina i života. Nije priroda koja im daje, ali sam dijete, pojedinačno, stječe ih i razvija sve godine sljedećeg života. Oni su složeniji od bezuvjetne, i pojavljuju se na podsvjesnoj razini, čak ni prisiljavajući dijete da razmišlja o tome. Apsolutno svaka osoba ima takve reflekse, jer će životno iskustvo jednog čovjeka biti potpuno individualno i drugačije od druge. Razmislite o nekima od njih:

 • Mama hrani bebu na strogo definiranim vrijeme hranjenja (svaka tri sata), budući da se u dojenčadi tijekom prvih pet do sedam dana razvija povratnu uzbuđenje od gladi, dijete počinje plakati i pitati tamo.
 • Ako majka neprestano hrani novorođenče na jednom mjestu, u roku od dva tjedna dijete će imati takav uvjetovani refleks položaja ispod dojke. To je izraženo na ovaj način: ako ste uzeli dijete u svoje ruke i stavili ga u uobičajenu poziciju za hranjenje, odmah će početi proizvoditi pokrete za sisanje.

Gore navedeni refleksi su živopisni primjer prvih individualnih stečenih vještina nastalih pod utjecajem određenih uvjeta u životu određenog djeteta. To izravno pokazuje uvjetovanu refleksnu sposobnost aktivnosti cerebralne korteksa, koja uspostavlja vezu između pojedinačnih događaja.

Neodređeni refleksi

Novorođenče ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, pokrete samo kad se rodi, jer mozak nije potpuno formiran i ne može izvesti sve potrebno funkcioniranje života. Stoga, bezuvjetni refleksi (oni su također nazvani urođenim) daju bebi, koji u prvoj fazi pružaju mu sve životne procese. Ti takozvani automatizam, koji kontroliraju primitivni centri mozga i leđne moždine, nastaju u procesu ispravnog funkcioniranja živčanog sustava.

Ako je sve u redu, beba je zdrava i pokazatelji razvoja su normalni, onda bi trebao imati čitav niz takvih automatizama koji ne mogu biti odsutni u njegovoj reakciji. Za tri ili četiri mjeseca, neki bi trebali nestati, a drugi - u godinu dana, ali njihova odsutnost pokazuje stručnjacima da je moguće patologije u razvoju djeteta. Ostatak urođenih refleksa ostaje tijekom cijelog života.

Svi ovi urođeni vještina, znanost dijeli na segmentnim motor ili oralni bezuvjetno (koje se javljaju tijekom rada cijevi), i leđne ili motorom (koji je nastao kao posljedica funkcioniranja leđne moždine).

Prvi refleksi usmene klasifikacije uključuju usisavanje automatizma, istraživačke, palmarsko-usmene, proboscis i druge bezuvjetne vještine. Spinal uključuju: hvatanje automatizma, obrambeni, automatski, refleks Moro, Bauer, automatizam Galant, podržava i druge. Sve ove vještine novorođenčadi detaljnije su prikazane u tablici.

Tablica osnovnih refleksa u novorođenčadi

Određeno mišićnim tonovima djeteta, stanje živčanog sustava, na primjer, pretjerano uzbuđenje. Potrebno je kao zaštitni refleks, ako je dijete u opasnosti od pada.

Određuje stupanj zrelosti vaše bebe, ima smirujući učinak. U životu, osigurava mu da bude uvijek spreman za novu prehranu.

Određuje stupanj razvoja živčanog sustava i aktivnosti bebe. Prema tom refleksu određuje se koliko je beba uzbuđena.

Određuje mišićni tonus i postojanost djeteta. Zatim se zamjenjuje razvojem fine ručne vještine. Dobio je našu generaciju od primitivnih ljudi, ne odnosi se na ljudski razvoj.

Ispiranje ili oponašanje mišića novorođenčeta provjerava se, trebao bi izbaciti usne, imitirajući proboscis kao odgovor na nadražujuće.

Babkina usta i usta refleks

Pokazuje koliko se živčani sustav razvija. To je jedan od najstarijih mehanizama preživljavanja u novorođenčadi. Radi po analogiji: da pomogne pronaći i pružiti tijelu hranu na bilo koji način.

Galantov spinalni automatizam

Dopušta liječniku da utvrdi funkcioniranje kičmene moždine, da li je sve u redu s centralnim živčanim sustavom i da li dijete nije primilo nikakve ozljede tijekom poroda.

Koračni ili automatski refleks za hodanje

Na taj način provjerava se sumnja i prisutnost cerebralne paralize u dojenčadi.

Još jedan zaštitni refleks koji sprečava da se dijete utapaju u ekstremnim uvjetima.

Probijeni refleks, provjerava mišićni ton bebe, stanje leđne moždine.

Kussmaulov refleks za pretraživanje

Potrebno je da dijete pronađe dojku svoje majke, također osigurava spremnost za novu vrstu hrane.

Kako samostalno provjeriti prisutnost refleksa u djetetu

Svaki od gore spomenutih automatizma je vitalan i nužan za novorođenče, pomažući mu da preživi u ekstremnim uvjetima. Njihova prisutnost pokazuje uobičajeni razvoj djeteta, daju signal ako nešto iznenada propao. Upoznajte se s karakteristikama refleksa koje će vam pomoći da odredite razinu razvoja i zdravlja svoje voljene bebe:

 • Auto Moro. Provjerite, glasno ispustite bilo koji predmet na glavi djeteta (beba treba lagati) ili iznenada podignite dijete za noge, vidjet ćete kako su obje ručke savijene na koljena razbacane na strane, prsti se šire, a zatim se kretanje leđa, beba kao bi se zagrlio, uzimajući uzorak embrija. Ovaj refleks se vrlo dobro izražava, isto za obje ručke, mora biti prisutna simetrija. Važno je obratiti pozornost na to, jer inače može ukazivati ​​na ozljede kralježnične moždine vratne kralježnice tijekom porođaja, loš ton, a ako dijete to radi bez razloga, to je odstupanje od živčanog sustava i odmah se obratite svom pedijatru. -nevropatologu. Ovaj automatizam u novorođenčadi trebao bi umrijeti 4-5 mjeseci.
 • Sisa. Usisavanje je složen proces koji uključuje pet para kranijalnih živaca. S ovim refleksom, liječnici određuju kako je zrelo prerano dijete. Vrlo je lako provjeriti: dovesti prsa do djetetovih usta, dotaknuti obraz s čašom, odmah će se okrenuti u smjeru objekta, a nakon što je osjetio to će početi brzo, ritmično gutanje pokretima usta, spužve, jezika. On će sisati sve što će pasti na udaljenosti blizu usta. Ako završite s procesom hranjenja, aktivnost ovog automatizma se smanjuje, a doslovno za pola sata ili sat opet se diže. Važno je zadovoljiti refleks sisanja bebe, prerano je ne oduzeti bradavicu, pokušati hraniti samo dojku novorođenčeta. To je važno jer prvo sisanje je smirujući učinak, a drugo, ne zadovoljavajući njegovu potrebu, mladunčad će potom usaditi na strane predmete (vrh pelene, morsku kosu, prst i ugristi marigold). Suckanje sklonosti početi slabiti u novorođenčadi do prve godine života, i potpuno otići za jednu i pol godina.
 • Hvatalo. Provjerite stavljanjem prsta u dlan vaše bebe. Mora se saviti prstima, pričvrstiti šakom, ponekad je toliko snažan i snažan da može objesiti na svoju ruku. Ako je beba gladna, onda će grabbing biti izraženiji. Pogledajte kako se proces grabbinga događa: normalno, aktivno ili slabo. U prvom slučaju, živčani sustav je previše uzbuđen, dok u drugom, naprotiv, zaostaje. Obje opcije zahtijevaju da djetetu pokažete liječniku. Slijeđenje se događa do tri do četiri mjeseca, a samovoljno shvaćanje dolazi do promjene (vidio sam objekt - uzeo sam ga).
 • Robinzonski automatizam. Različito se zove prianjanje, no testirano je na sličan način kao u prethodnom slučaju: dodirujte dlan novorođenčeta - i taj će pokret uzrokovati nevjerojatnu hvatajući reakciju, poput majmuna. Ponekad je čak i teško saviti prste. Zamjenjuje ga svjesna akcija u budućnosti: držanje i grabbing objekata. Ova refleksna reakcija trebala bi nestati u dobi od četiri mjeseca.
 • Nos. Stavljanje novorođenčeta na stražnjoj strani, dodirnite svjetlo, trzajno kretanje bradavice ili prst na gornju spužvu bebe. On mora povući cijev u usta, nešto kao „nos”, u ovom slučaju, postoji automatski smanjenje sisanja mišića (orbicularis oris mišića). Treba izblijediti do dobi od dva do tri mjeseca. Inače, to može značiti organsku patologiju na dijelu mozga, pokazati dijete neurologu.
 • Babkinov palmar-usmeni automatizam. Da biste to provjerili, nježno gurnite ruku u središte dlana djeteta. Vidjet ćete kako otvara usta, podiže glavu u vašem smjeru. Ako je dijete gladno, automatski će se uočiti automatizam Babkina. U slučaju da nema, ne postoji simetrija u pokretima. Kada ova situacija traje duže od tri mjeseca, postoji razlog za sumnju na patologije živčanog sustava bebe. Možda je to posljedica procesa rađanja i ozljede vratne kralježnice za vrijeme. Palmar-usmeni automatizam nestaje u dobi od tri do četiri mjeseca novorođenčadi.
 • Spinalni galant. Provjereno na ovaj način: Stavite bebu na trbuh lagano, bez pritiska, prijeđite prstom duž jedne strane kralježnice (natrag dolje kralježnice oko 1 cm). Ako ste to učinili s lijeve strane, onda će dijete zakloniti leđa u suprotnom smjeru i savijati lijevu nogu. Provjerite obje strane: reakcija je normalna ako su svi pokreti isti. To doktori provjeravaju ispravnost razvoja živčanog sustava novorođenčeta. Automatizam Galant bi trebao nestati u dobi od šest mjeseci.
 • Koračni ili automatski refleks za hodanje. Pažljivo uzmite dijete za ručice (pod rukama), podignite uspravno iznad poda, na primjer, neka lagano dodirne površinu svojim nogama. Nagnite područje zdjelice naprijed - mora izvesti nekoliko koraka, kao da ide, a djeca djeca oponašaju kretanje po stepenicama. Neke bebe mogu prijeći noge u donjem dijelu nogu - što je normalno tijekom prvih šest tjedana. Ako je ovaj automatizam odsutan ili je asimetričan, onda govori o patologijama u lumbalnoj kralježnici ili dijelu živčanog sustava. Također, u prisutnosti cerebralne paralize, automatizacija potpore i hodanja je odgođena i istegnuta na vrijeme. Obično se ovi refleksni pokreti trebaju smanjiti u dobi od jednog i pol mjeseca.
 • Plivanje. Provjerite stavljajući dijete na vodu: on će se početi prevrtati, pokušavajući ostati na površini neko vrijeme dok mama ne podiže dijete. Ovaj automatizam još nije potpuno razumljiv. Vjeruje se da se dijete mora naučiti od tako male dobi da pliva i zaroni. Međutim, mnogi znanstvenici ne govore vrlo dobro o ovoj metodi, jer ostavljajući dijete u vodi, stvara uvjete potencijalne opasnosti, a dijete dobiva puno stresa. On može dodatno atrofirati strah i instinkt samoodržanja, a ova metoda ne utječe na vestibularni aparat na najbolji način. Isto tako, ako počnete naučiti plivanje za bebu tako rano, nesvjesni automatizam će nestati, a vještine plivanja morat će se ponovno razvijati.
 • Bauer. Da biste testirali ovaj automatizam, položite dijete na trbuh, stavite ruku ili bilo koji predmet na stopalo i vidjet ćete kako beba pokušava odgurnuti i izvoditi pokrete za puzanje. Takav puzanje nakon tri ili četiri dana od rođenja, i izblijedi do četiri mjeseca. Tu su i spontani refleksni indeksi koji se javljaju bez podrške, stoga trebate biti pažljivi i ne ostavljati djetetu sama na visokim površinama jer postoji veliki rizik od pada. Obratite pažnju na kretanje malih (oni bi trebali biti asimetrični), njegovu aktivnost, ako nisu odsutni, vrijedno je provjeriti znakove središnjeg živčanog sustava, ozljede kralježnične moždine i intrakranijalnih krvarenja.
 • Automatizacija traženja Kussmaula. Provjerite da bi ovaj usmeni refleks trebao biti ovako: lagano, milujući prst u kut usana. Vidjet ćete kako će početi tražiti pokrete majčine dojke: donja spužva će pasti, koja se proteže u vašem smjeru uz jezik. Samo nemoj dodirivati ​​usne novorođenčeta - ovako se provjerava još jedan refleks. Ovaj automatizam se očituje u prvih 3-5 mjeseci beba života.

Provjerite sve automatizme s bebom, pazite, nježne, lagane kretnje, ne stvarajući najmanju nelagodu. Ako se novorođenče odmah odmakne od vas, ne samo da nećete dobiti rezultat, već ćete vidjeti prvo nezadovoljstvo mrvica uzrokovanih neugodnim manipulacijama s njom. Dijete će plakati i neće biti vremena za provjeru prisutnosti određenih refleksa.

Video: Fiziološki refleksi u dojenčadi

Bilo koja majka brine o zdravlju njezinih potomaka, pogotovo ako je to vrlo mala i bespomoćna beba. Želio bih pokriti sve, odmah saznati sve korisne i neophodne informacije o tome kako provjeriti određene reflekse novorođenčadi, što učiniti ako se automatizam ne očituje, što je ispunjeno i koje posljedice treba očekivati ​​u budućnosti. Pogledajte videozapis o temi fizioloških refleksa u bebama, u kojem ćete dobiti odgovore na mnoga pitanja koja vas zanimaju: