Pacifičari za bebe: kako učiti lutku?

Zasnivanje

Bradavica ili čašica imitiraju bradavicu i pomažu u zadovoljavanju refleksa usisavanja u dojenčadi. Ovaj je predmet osobito potreban za djecu koja su na umjetnom ili mješovitom hranjenju. U ovom slučaju, dojenčad koja hrani majčino mlijeko možda uopće ne treba bradavicu.

Je li moguće bradavice bebe?

Postoji rasprava o tome da li djetetu daju zalogaj. Ljudi koji vjeruju da bradavica ne treba dijete, dati sljedeće argumente:

 • lutka je izrađena od raznih materijala koji mogu izazvati alergijsku reakciju;
 • konstantna dugotrajna upotreba bradavice može dovesti do nepravilnog ugriza;
 • neodgovarajuće rukovanje, nepravilno skladištenje i upotreba mogu dovesti do infekcije u tijelu djeteta.

Podupiratelji korištenja bradavica za dojenčad daju svoje argumente. Glavni je zadovoljenje refleksnog usta. Formira se prije rođenja djeteta. Nakon rođenja djeteta već je u stanju sisati prsa. U tom slučaju, refleks sisanja rijetko uspijeva zadovoljiti jednostavnim hranjenjem. Da bi se dijete moglo zadovoljavati i trenirati čak i slabe čeljusti, može se pravilno odabrati bradavica. Istodobno, liječnici se slažu da je bolje da beba usisava kvalitetni dude od prstiju, rubove pokrivača ili drugih predmeta koji nisu namijenjeni za to.

Pediatricima se savjetuje dati bradavicu bebama, posebno onima koji su na umjetnom hranjenju. Pomaže u smirivanju djeteta, normalizira svoj san i poboljšava crijeva. Ali vrlo je važno biti u mogućnosti odabrati pravu lutku.

Kako se pričvrstiti bebu s pacifier?

Vrijedno je podučiti dijete do bradavice samo ako mu je teško zaspati i njegov refleks usta nije zadovoljan. To se očituje u činjenici da beba stalno sisanja prste, rubove jastuka ili pokrivača i drugih predmeta.

Dijete ne uzme pacifira

Da biste se upoznali s djetetom djeteta koja ga ne preuzima, možete upotrijebiti sljedeće preporuke:

 1. Davanje bečaka djetetu nakon hranjenja, osobito u slučaju kad dijete želi spavati.
 2. Možete dati bebu lutku poslije boca vode.
 3. Vrijedno je držati prst malo tako da beba ne pljuje odmah.
 4. Bolje je ponuditi bradavicu kada je dijete u položaju u kojem se obično hrani.
 5. Ako dijete ne želi uzeti bradavicu, može se umočiti u smjesu ili mlijeko, koje se obično hrani.

Često možete čuti savjet da razmazite dude s medom ili džemom, to treba učiniti s velikim oprezom, jer ti proizvodi mogu uzrokovati alergije.

Kada beba zaspi, pacifier treba izvaditi iz usta. Budući da ako to nije učinjeno, dijete će se naviknuti na spavanje s njom i probudit će se, plakati i brinuti ako čašica pada u san.

Kada dati bečad bebu?

Stručnjaci vjeruju da možete dati bradavicu djetetu od oko 3-5 dana svog života. Do tog vremena, oslobađanje mlijeka od majke obično se prilagođava. Međutim, postoji još jedno mišljenje, prema kojem je bolje početi učiti lutku u drugom mjesecu života, kada je laktacija već uspostavljena. Kada daju bečaku bebu, samo roditelji mogu odlučiti.

Kako odabrati lutku za bebu

Odabir oblika bradavice

Glavni oblici bradavica su: klasični, okrugli i anatomski. Prva od njih je poznata lutka, može se dati djetetu s bilo koje strane, ali s dugim i čestim usisom takvih bradavica, dječji ugriz može biti slomljen.

Anatomska bradavica pored jezika i ima oblik elipsoida. S njom je usisni pritisak na nebo ravnomjerno raspoređen. Osim toga, takva lutka ne utječe na stvaranje ugriza i sprečava gutanje viška zraka.

Pored gore navedenog, postoje ortodontski dudovi. Karakterizira ih jedna kosa papiga i konveksna s jedne strane, s ravnim oblikom s druge strane. Ova bradavica pridonosi pravilnom stvaranju ugriza i slična je bradavici dojke. Postoje tri vrste ortodontskih pacifiera: trešnja (za bebe s velikim nebom), leptir (za usisavanje u položaj na trbuhu) i srce (za pravilan zagriz).

Uz sve to vrlo je teško pogoditi točno koji je oblik bradavice prikladan za određeno dijete. Dijete može uživati ​​u jednostavnom klasičnom pacifieru i kategorizirano odbaciti skupe ortodontske bradavice.

veličina

Veličina bradavica podijeljena je u tri vrste:

 • I - pogodan za djecu do šest mjeseci;
 • B - za djecu od šest mjeseci do jedne i pol godine;
 • C - za stariju djecu.

Takva podjela je vrlo uvjetovana. Veličina pacifiera ovisi o anatomskim osobinama djeteta. Kako raste, bradavica mora biti promijenjena u veće. Previše mala lutka može uzrokovati probleme ugriza, a previše lutka uzrokuje da dijete zaguši.

materijal

Moderni pacifiers izrađeni su od silikona, gume ili lateksa.

Gumene bradavice danas nisu uobičajene, ovaj je materijal sada stvar prošlosti. Takvi pacifieri brzo se istrošuju, mogu se slomiti kad se zubi pojavljuju u bebama i, pored toga, mogu uzrokovati diatozu kod djeteta.

Latex za pacifiere izrađeni su od prirodne gume. Ova bradavica je elastična i meka. Preporuča se davati preranu, slabu djecu i bebe u prvih šest mjeseci života. Mogu se uzeti u obzir nedostaci lateksnih pacifiera: nemogućnost vrenja, vjerojatnost alergijske reakcije, zatamnjivanje kada je izloženo suncu, krhkost. Morate promijeniti ovu bradavicu barem jednom mjesečno.

Silikonske bradavice smatraju se sigurnijima jer se mogu kuhati. Takva lutka je elastična, elastična, obično bezbojna i bez mirisa. Silikoni ne uzrokuju alergije. Međutim, te bradavice mogu uzrokovati deformaciju zuba. Mora se mijenjati svakih šest tjedana.

Rame oblik

S posebnom pažnjom treba obratiti na osnovicu i bradavice. Lutke su najsigurniji, u kojem je ova konstrukcija sastavna, bez mogućnosti da ga se rastavlja. Savjet mora biti dovoljno širok da spriječi gutanje. U gornjem dijelu baze treba postojati šupljina, što neće dopustiti pritisak na nos djeteta.

Rupa na podlozi čahure dizajnirane su za ventilaciju, potrebne su za bradavice. Poželjno je olakšati unutarnju stranu kopči, jer u tom slučaju ne odgovara koži kako bi se izbjegla iritacija na bradi i nakupljanje sline.

Najbolja bradavica za bebe

Sljedeće tvrtke smatraju se najpopularnijim i najpoznatijim proizvođačima pacifiera:

 1. AVENT. Navlake ove marke udovoljavaju svim sigurnosnim propisima.
 2. Canpol bebe. Njemačka tvrtka, proizvedeni proizvodi podvrgavaju se testiranju kakvoće prema EU standardima.
 3. Chicco. Proizvodi pouzdane, sigurne i udobne proizvode različitih smjerova za djecu.
 4. Nuby. Američka tvrtka koja se bavi proizvodnjom i razvojem proizvoda za novorođenčad. Razlikuje se u visokoj kvaliteti i izvornom dizajnu.
 5. NUK. Njemačka tvrtka, koja proizvodi lutke na vlastitu patentiranu tehnologiju.
 6. TIGEX. Francuska je robna marka, prema kojoj vrhunska kvaliteta, pažljivi detalji i izuzetan dizajn donose majke.

Neki proizvođači imaju posebne bradavice, na primjer, bradavica-dispenzer koji pomaže davati medicinu za bebu ili toplomjer koji omogućuje lako mjerenje temperature djetetovog tijela. Međutim, sa svim raznolikosti različitih bradavica, dijete češće odabire praznu koja voli.

Kako odbaciti dijete iz bradavica?

Stručnjaci vjeruju da do godine trebate početi razvlačiti bebe iz bradavica, jer je u starijoj dobi mnogo teže učiniti. Neka djeca bacaju samac pa se više ne vraćaju na njega, dok drugi nastavljaju sisati do dvije ili tri godine. Počinjanje odstranjivanja bebe od bradavica trebalo bi trajati 8-10 mjeseci, ali ne trebate ga započeti tijekom razdoblja dojmljivanja.

Wean beba iz bradavica može biti oštro ili postupno. Obično se oštar neuspjeh koristi za djecu od 1,5 do 3 godine. Za mlađu djecu upotrijebite glatko odvajanje. U ovom slučaju, potrebno je slijediti neke preporuke:

 1. U danima je vrijedno pokušati smanjiti vrijeme da sisanje dude na minimum, zbog toga morate igrati više, čitati i razgovarati s djetetom.
 2. Bebe 6-8 mjeseci treba podučavati da piju iz šalice, odbivši bocu i bradavice.
 3. Nakon pola godine poželjno je dati pacifier samo u trenutku zaspavanja. Tijekom dana je bolje ukloniti ga iz zone vidljivosti djeteta.
 4. Nemoguće je odsjaj da razmazu bradavicu s gorčinim ili kiselim spojevima. To može uzrokovati stres i alergije u bebi.
 5. Također nije neophodno odrezati pacifiera u komadiće, mali dio materijala može se ugasiti i ući u probavni sustav djeteta.
 6. Kada odstupanje od bradavica ne treba vrištati, zakleti se ili se ljutiti zbog čina djeteta koje traži mačjaka.
 7. U razdoblju dlačica, bolesti ili osjećaja boli, nemoguće je odbiti bebu u bradavici, jer će to smiriti i odvratiti od boli.
 8. Ako beba mlađa od godinu dana ne može sudjelovati s pacifierom i traži ga za nekoliko tjedana, vrijedno je odgoditi vrijeme odbića od bradavice do kasnijeg razdoblja.

Moram li učiti bebu na lutku?

Neki ne mogu odvojiti dijete od bradavica, drugi ne mogu staviti dijete u bradavicu. Da, da, ponekad djeca odbijaju pacifira, a prilično često je bradavica koja pomaže roditeljima u različitim situacijama. Ona savršeno smiruje dijete, potiče refleks usisavanja. Tijekom sisanja bradavica mozak se stimulira, proizvodi se određena koncentracija, proizvodnja hormona za užitak. Dijete se brzo smiruje, usredotočuje se na usisavanje i zaspanje. Bilo je uvijek neprilika o činjenici da se dijete uopće ne bi trebalo naviknuti na bradavicu pa svaki roditelj odlučuje za sebe hoće li mu se pridružiti ili ne. No, također biste trebali znati da beba neće biti gora od bradavica, jedini pravi nedostatak je da će doći do poteškoća kada dođe vrijeme da se vaša beba od bradavice i wean (ovdje smo pisali o tome: kako odstupiti od bradavice).

Kada bih trebao koristiti lutku?

 • Optimalna upotreba lutke prije spavanja. U tom slučaju, stimulacija refleksnog usta pomoći će smiriti dijete, zamjenjujući uobičajenu i normalnu bebu dojenju prije spavanja;
 • Tijekom dugih okupljanja za šetnju i šetnju kada se dijete igra u pješčaniku;
 • Kada morate čekati u velikim redovima, na primjer, u klinici;
 • Tijekom kupovnih putovanja (novu odjeću na mrvicama);
 • Sve vrste putovanja i putovanja.

Zašto je nemoguće podučiti bebu na bradavici tijekom dojenja?

Ako dojenje traje do godinu dana ili godinu i pol dana, neće biti potrebna lutka. Naprotiv, s velikom vjerojatnošću, to će biti ogorčeno odbijeno. Gotovo je nemoguće podučiti bebu koja je dojena pacifieru. Djeca savršeno osjećaju razliku i neće zahtijevati dud, već toplu i živu majčinu dojku.

Ne može svatko priuštiti dugo dojenje. Korištenje brojnih lijekova, antibiotika, nepridržavanja posebne prehrane, stresa, ranog izlaska na posao. Sve to dovodi do prisilnog odbijanja dojenja.

Što može pacifier biti koristan?

 • Dijete koje je naviklo na pacifiera ne zahtijeva pozornost prije odlaska u krevet, on treba samo kolačiće. Ovo je vrlo važno pitanje. Robbing beba prije spavanja bez korištenja duda zahtijeva barem jedan sat, ili čak dva, dnevno (tj. Tijekom dana). Ako imate toliko vremena, ne možete se brinuti o potrebi za lutku. Ako ne, to je više racionalno odabrati dobru bradavicu;
 • Dummy potiče crijeva i spašava dijete iz džipa;
 • Dok hodate na ulici i igraju dijete u pješčaniku (naposljetku, djeca vuče sve vrste "Kaku" u njihova usta);
 • Postoje posebne bradavice koje pridonose formiranju točnog ugriza;
 • Dijete se može brzo uvjeriti u bilo koju situaciju nudeći mu bečaku;
 • Dummy se može koristiti za mirno dijete od bilo kojeg člana obitelji. I otac i baku djeteta i stariju djecu. Da bi beba dovela u stanje miroljubivosti, obvezno sudjelovanje majke nije nužno;
 • Postoji razvoj sposobnosti koncentracije, koji će kasnije biti vrlo koristan u studijama ili intelektualnom radu. Vrlo je važno osigurati da se ovaj privitak ne prebacuje, na primjer, na pušenje. Ali adolescentu se lako može objasniti šteta pušenja i pronaći alternativu za postizanje koncentrirane države.

Što bi moglo biti negativna strana korištenja bradavica?

 • Manje je pažnje posvećeno proučavanju okolnog svijeta, dijete je usredotočeno na usisavanje;
 • Djeca koja su se naviknula na pacifiera počinju kasnije razgovarati, češće je potrebna pomoć logičkog terapeuta (to je naravno moguće i mit);
 • Teško je odstupati od upotrebe lutke. Ponekad je to (kako odvojiti vezu na početku članka);
 • U nekim slučajevima, dijete se prebacuje na druge predmete (sve što mu uđe u oči) i usisava ih, uključujući i prste. Usput, lakše je odstraniti dijete iz bradavica nego od sisanja prstiju (vidi članak o odbacivanju djeteta da sisati prste);
 • Djeteta dječje može sisati nekoliko sati bez stanke. To je mnogo dulje od dojenja;
 • Budući da se lutka upotrebljava dulje od dojenja fiziološki je opravdana, a bez vremenskih ograničenja, pretjerano razvijeni refleks usisavanja može dugo trajati i odražavati se u usisavanju olovaka i olovaka u školi, naviku grickanja noktiju, pušenja.

Postoje i pozitivne strane s pretjerano razvijenim refleksom usta. Kod sisanja objekata, na primjer, olovka, uobičajena stimulacija mozga, lako se postiže koncentrirana stanja, proizvodi se hormoni za užitak. I problem algebre je riješen, tako i sa zadovoljstvom. Ali umjesto olovaka koje su pojedene na odluku, možete kupiti još jednu kutiju, to je u redu.

Neka djeca apsolutno ne žele koristiti pacifier. Trebam li inzistirati?

Naravno, lutka je prikladan alat za upravljanje djetetom. Većina roditelja smatra da je prikladna, u svakom trenutku da utišava dijete i smiri se. Češće, aktivna djeca odbijaju bradavice koji samostalno žele kontrolirati svaku situaciju. Moguće je da za takvu djecu koja odbijaju bradavice, navika koncentriranih stanja bit će osobito korisna. Pa, sve prednosti korištenja bradavica, napisali smo gore.

Podučavanje lutke - male trikove

Postoje dvije glavne metode podučavanja djeteta:

 1. Da zavede bebu tako što sklizne dude umjesto dojke. U tom slučaju, pričvršćivanje na bradavicu će biti maksimalno. Uzmite bebu u svoje ruke u pozi u kojoj se dojenje javlja, ali umjesto dojke nudite bradavicu podmazanu mlijekom ili formulom. Ova metoda je idealna za djecu mlađu od 3 mjeseca. Starije bebe teško se mogu nositi na ovaj način.
 2. Ponudite pacifiera u razdoblju pojavljivanja zuba, kada je beba spremna za grickanje i sisanje na bilo što. Dijete će uzeti pacifiera kao zgodnu i korisnu igračku, gnječiti i ugristi, naučiti ga staviti na svoje u ustima i ukloniti ga po volji.

O da, mnogi vas savjetuju da razmazite bradavicu sa slatkim pekmezom ili medom, tako da dijete ne pljune; malo dijete može imati diatezu, karijes, alergije i ovisno o okusu. Također ne morate lizati bradavicu prije nego što ga dajte djetetu, u slini odrasle osobe postoji ogromna količina bakterija.

Od koje dobi može biti ponuđena lutka?

Pacifier se može dati od rođenja. Dobre ljekarne imaju širok izbor bradavica za bebe, počevši od rođenja. Ako novorođenče odlučno odbije isprazniti lutku, pričekajte malo i pokušajte ponovo za 1 mjesec. Bradavice za bojenje mogu se koristiti od 7-12 mjeseci.

Kako odabrati?

Kupnja bradavica prema dobi djeteta (lutke se prodaju u veličinama od 0 do 3 mjeseca, od 3 do 6, od 12 i 18 mjeseci). Također obratite pažnju na materijal bradavica - može biti silikon i lateks (lateks je mekši od silikona) i na obrascu.

Usput, mnoge bebe često odbijaju i pljuvaju bradavice, jer ih ne odgovara veličinom i oblikom (premalo ili veliko), ili dijete ne voli materijal iz kojeg se izrađuje bradavica (preporučujemo da kupujete i lateks i silikon - beba će odabrati koji će mu odgovarati i uživati). Pročitali smo detaljno kako odabrati pacifier >>>

Trebam li kombinirati dojenje i korištenje dude?

Ovo je nepoželjno. Razlozi su sljedeći. Kada dojite, dijete uči da je vrlo pažljivo o majčinoj dojci. Djeca koja ne koriste bradavice gotovo nikada ne ugrize grudi.

Ali pacifier je vrlo prikladan za grickanje. I djeca gnuju na dude, kada se zubi rezu, kao rezultat toga, kada se dojka opet pojavljuje u ustima, teško je da se djeca prebace i mogu ugristi. Za toleriranje i oprost takvih ugriza ne može se kažnjavati, ni zbog toga.

Treba shvatiti da svaka odluka ima svoje pozitivne i negativne strane. Nastavite s racionalnim preferencijama. Ako imate dovoljno vremena, smireno reagirati na zahtjeve djeteta fokus u sredini noći, spremni za rock vaše dijete satima, ako on ima trbuščić bol ili zuba - problem s dudom može ostaviti otvorenim.

Ako želite imati malo vremena za sebe osobno, nemojte stalno gledati iscrpljen kontinuiranim nedostatkom sna, radite nešto oko kuće - odaberite čašu.

Top 10 kravata: odaberite dojilicu za dijete (ocjena):

Top 10 glavnih proizvođača (marki) bradavica pacifiers, koje možete naći na tržištu dječjih proizvoda. Proizvođač, značajke, svojstva, prednosti i nedostaci, cijena - http://razvitie-krohi.ru/veshhi-dlya-malyisha/top-10-pustyishek-vyibiraem-sosku-dlya-rebenka-reyting.html

Ali ako vaše dijete još uvijek ne želi uzeti lutku na bilo koji način, radujte se, nemojte se odmažiti

Ostavi ga ovdje.

Video mišljenje: Dummy - dati ili ne dati?

Pogledajte mišljenje 5. majke mame i mišljenja dr. Komarovskog

Kako podučiti bebu na bradavici?

Kakvo dijete može biti zabavno, ako samo ona ne plače - to je upravo ono što većina majki misli, koji su odlučili poučavati bebu na bradavicu. Doista, dijete s pacifier u ustima je manje nestašan i spava brže, pružajući tako majci priliku da se odmoriti.

Ali, dijete treba, na principu, lutke? Kada i kako je naučiti? Konačno, što učiniti ako dijete odbije biti prijatelj s neidentificiranim "sisančanim" objektom? Pokušat ćemo detaljno odgovoriti na ova i druga pitanja.

Štetna lutka ili korisna?

Prije nego što shvatite kako podučiti dijete na bradavici, morate odlučiti je li lutka štetna kao objekt pažnje, zar ne? Većina stručnjaka koji se bave razvojem djeteta kažu da ispravno odabrana bradavica nema kontraindikacije za upotrebu.

Štoviše, njegova upotreba pruža brojne neporecive prednosti za bebu i njegove roditelje.

Prednosti korištenja bradavica

 1. Zahvaljujući bradavici, dijete u potpunosti ostvaruje refleks usisavanja: kao fenomen, to traje i kod djece do 2-3 godine.
 2. Dijete s bradavicom u ustima smiri se mnogo brže i bolje spava.
 3. Djeca navikla na dude ne sisati prst (i to je mnogo štetnije!).
 4. Djeca toleriraju nelagodu i bol što je rezultat lakiranja.
 5. Zahvaljujući bradavici, dijete ne "ulijeva" slinu, automatski ga proguta prilikom sisanja.
 6. Dijete koje hoda u ulici s pacifierom u ustima neće okusiti "byaku".
 7. Govorni terapeuti tvrde da je pacifier trenira mišiće govora i pomaže djeci da ranije razgovaraju.
 8. Bradavica poboljšava crijeva i uklanja bolni gaziki.
 9. Zimi, lutka pomaže u borbi protiv mogućeg tonzilitis i upala krajnika.

U kojoj dobi treba podučavati?

Najbolje je podučiti djetetu bradavici od trenutka kada je rođen, iako to nisu svi mame uspjeli to učiniti na prvom pokušaju. Često, odbacujući mu nepoznat objekt, dijete ne samo da peku mačjaca na podu, već i organizira revolucionarno tantrume o tome!

Ako se to dogodi s vašim djetetom, pričekajte malo i ponudite ga za 1-2 mjeseca. Međutim, ako beba nije prijateljica s njom ni za pola godine, to znači da apsolutno ne voli lutku i ne bi smjela nastaviti da ih poučava.

Odabir pravog pacifiera

Da bi se školovanje brzo i bez problema prenijelo na lutke, trebate obratiti pozornost na dva važna parametra odjednom: njezinu veličinu i materijal.

Koje veličine želite?

Gradacija veličine dječjih bradavica vrši se prema dobi.

 • za bebe od rođenja do 3 mjeseca;
 • za bebe od 3 mjeseca do 6 godina;
 • za djecu od godinu do 1,5 godina.

Prema tome, što je vaše dijete veće, veća bi bradavica trebala biti. Malo je vjerojatno da će beba djeteta jednogodišnjeg djeteta poželjeti uzeti usta.

Latex ili silikon?

Materijal od kojeg su pacifieri napravljeni također može biti drugačiji, ali ne zaboravite da mora biti prirodno: može biti lateks ili silikon. Ali koja je razlika između njih?

Latex pacifiers su mnogo mekši i stoga pogodni za novorođenčad. Drugi, silikon, obično dolazi u okus više odrasle djece.

U svakom slučaju, majka bi trebala kupiti dvije lutke različitih materijala odjednom, tako da dijete može odrediti koji od njih voli više.

Nastava Dummy: Učinkovite načine

Pokušavajući podučiti bebu na bradavici, roditelji se često suočavaju s problemom: kako je to najbolje? Naposljetku, čini se da ništa nije jednostavnije: on je davao dude za bebu - on je sranje. No, vrlo često dijete pada u dude i ljutito gleda na roditelja s nijemim pitanjem u njezinim očima: "Kakva je to smeća?"

Ako ste suočeni s sličnim, pokušajte najprije pokušati "nadmudriti" bebu i eksperimentirati s oblikom ili materijalom pacifiera. Ako to ne pomogne, a vaš mrvica u potpunosti odbija prihvatiti sve predložene mogućnosti, usvojite sljedeće metode školovanja bradavice.

Slatki mamac

Neke mame savjetuju da mazaju pacifiera s medom. Ali budući da je ovaj proizvod alergičan, najbolje je koristiti regularnu glukozu ili slatku vodu da se naviknete na to.

Mliječne rijeke

I opet "podmazivanje", ali ne s glukozom, ali s mješavinom ili majčinim mlijekom. Dajte dijete ukusnoj "djevojci" i on će ga uzeti sa zadovoljstvom.

Usisavanje laži

Da bi beba mogla sisati bradavicu, ponuditi mu je dud dok se odmara u krevetiću. Bolje je to učiniti odmah nakon hranjenja, ako je beba na umjetnom hranjenju.

Varanje "pogled"

Pretpostavimo da ste odlučili hraniti bebu, ali umjesto dojke, stavite ga u usta i držite ga lagano rukom. Moguće je da će, bez primanja titusa, dijete pristati na bradavicu i uskoro će zaspao.

Ispravno držanje

Kada dijete leži u krevetu na svojoj strani, dajte mu bradavicu, stavljajući jastuk ispod duda. Tako da dijete neće moći pljunuti i, eventualno, zaspati na sebi s lutkom u ustima.

Vodicka, Vodichka

Svoju bebu možete voditi vodom, a ne žlicom, ali ravno iz boce. Zahvaljujući tome, dijete će mnogo više reagirati na pacifier, pogotovo ako ponavlja oblik bradavice.

Što ako pipsqueak kategoristično odbija uzeti bradavicu?

Vrlo često, veličina pacifiera jednostavno ne može biti prikladna, tako da je dovoljno da majka jednostavno promijeni bradavicu i odabere prikladniju opciju.

Ako je beba dojena, sasvim je moguće da je naviknut na oblik bradavica i apsolutno ne voli sve "nadomjestke grudi". One su teške, neugodno i malo hladno.

U tom slučaju prvo pokušajte zagrijati lateks lateksa pod tekućom toplom vodom ili kratko pauzirati, a nakon nekog vremena ponoviti "poznanik" s čašom.

Konačno, ponekad mali tot odbija sisati na dude zbog pogrešnog ugriza. U tom slučaju trebate potražiti pomoć od pedijatra.

Ukratko

Naravno, bilo koja lutka ima puno prednosti, ali odluku da majkama dade svoje dijete i poučava dijete do bradavice. Samo ne zaboravite da se čvrsto može pridružiti novoj "djevojci", a kasnije će biti puno teže odvojiti bebu od bradavice.

Ali ako sve dobro napravite, lutka će postati vaš vjerni pomoćnik u borbi za mirni san i dobro zdravlje svoje voljene karapuzove i to je upravo ono što ste težili tako dugo i teško!

6 korisnih preporuka liječnika o tome kako učiti djetetu pacifieru i hoće li to učiniti

Pitanje kako podučiti dijete na bradavici javlja se kod onih roditelja koji su suočeni s pretjeranom anksioznosti djece. Glup je svojevrsni trik koji vam omogućuje da umirete dijete i ostvari njegov refleks. Međutim, stručna mišljenja o bradavici i potreba za podučavanjem djece podijeljena su. Neki su stručnjaci uvjereni da ništa nije u redu s upotrebom tih uređaja, dok su drugi uvjereni da je lutka nepotrebna i čak štetna stvar.

U članku ćemo pogledati argumente svake strane, saznati kako se pravilno priviknuti djetetu na lutku, kako odabrati ovu dječju opremu i kako se pobrinuti za to kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice.

Je li to vrijedno podučiti dijete do pacifiera: prednosti i nedostatke

Refleksno sisanje je najvažnija vještina koju dijete treba preživjeti jer pruža hranu i uspostavlja snažnu psiho-emocionalnu povezanost s majkom.

Ako je dijete dojilo i prve majčinske dojke na prvom zahtjevu, tada je instinkt sisanja potpuno zadovoljan, stoga mu ne treba dud. Osim toga, mnogi naturalisti počinju sami napustiti ovaj uređaj.

Još jedna stvar - beba na umjetnoj hrani ili mrvica, koja prima po majčino mlijeko po satu. Ova djeca trebaju bradavicu, jer je njihova potreba za sisanjem dojke djelomično ili potpuno ne zadovoljna.

Odvojeni fiziološki eksperimenti pokazali su da se, kod odvajanja od majčinske dojke kod beba, otkucaja srca počne povećavati. Ali ako u ovom trenutku ponudite im duhan, onda se kontrakcije srca postupno vraćaju u normalu. To se događa jer lutka ublažava stres i potiskuje ozbiljnost negativnih emocija.

Dakle, stručnjaci, odgovarajući na pitanje zašto je općenito potrebno koristiti bradavicu, daju glavni argument - dijete se smiruje i brzo zaspati zbog potpunog zadovoljstva refleksa usisavanja.

Prednosti bradavica

Poticanje vitalnog i bezuvjetnog refleksivnog ponašanja nije jedina prednost korištenja bradavice. Prema uvjerenjima nekih stručnjaka, dječja beba može izvesti nekoliko korisnih funkcija, među kojima se posebno ističe:

 • pomoć u prevenciji prehlade tijekom hladne sezone;
 • regulacija rasporeda hranjenja;
 • spriječiti sisanje prstiju;
 • rani san i produljenje snažnog sna;
 • smanjenje boli tijekom zubiranja;
 • prevencija sindroma iznenadne smrti kod djece zbog činjenice da se jezik ne potone;
 • smanjenje negativnih osjećaja u bolnim uvjetima;
 • stimuliranje izlaza plinova iz gastrointestinalnog trakta, što vam omogućuje da spasi dijete od kolike;
 • poboljšanje ugriza pri odabiru posebne ortodontske vezanosti.

Nedostatak korištenja pacifiera

Moguće je podučiti bebu bradavici, međutim, mnogi stručnjaci navode argumente protiv ovog procesa, budući da prednosti sisanja mogu biti blokirane negativnim posljedicama.

Stručnjaci pripisuju sljedeće aspekte negativnim aspektima upotrebe dude:

 • nepravilni odabir bradavica je ispunjen pojavom neispravnog ugriza;
 • usisavanje higijenskih sredstava može izazvati neuspjeh djeteta od dojke, što u konačnici rezultira prijelazom na mješovitu ili umjetnu hranu;
 • dijete koje je naviknuto na bradavicu češće je u opasnosti od ugovaranja zaraznih bolesti usana;
 • stvaranje navika usisavanja bradavica, što je rezultiralo da roditelji budu odstranjeni od pacifiera;
 • hvatanje usana mačjaka razlikuje se od sisanja dojke, tako da majka može osjećati nelagodu dok hrani dijete;
 • smanjuje razvoj djeteta, smanjuje interes djeteta u okolnom svijetu.

Mišljenje dr. Komarovskog

Široko poznato i ugledno novinar majke, Ye.O. Komarovsky, uvjereno je da su pozitivna i negativna obilježja lutke pretjerano pretjerana. Osnovno načelo njihova korištenja, prema mišljenju pedijatara, je obvezno pridržavanje higijenskih zahtjeva.

Međutim, Komarovsky ne preporučuje djetetu da podučava bradavicu, ako žena ima određene probleme s količinom izlučivanja mlijeka. Beba, koju će uzdrmati pacifier, bit će manje pogođen majčinim bradavicama, što je ispunjeno ugnjetavanjem laktacije.

Optimalna dob za školovanje

Još jedno često pitanje koje su se pitali za sebe i mamine stručnjake odnosi se na to koliko starom djetetu može dobiti dud. Odgovor će opet ovisiti o vrsti hranjenja.

Dakle, ako je dijete hranjeno smjesama od prvih dana života, tada ćete morati koristiti dude od rođenja. Bit je ovdje da umjetni umjetnik uzima hranu iz boca mnogo brže od bebe na prirodno hranjenje. Zbog toga se refleks usisavanja ne može potpuno realizirati.

Za novorođenče koji jede majčino mlijeko, taj problem nije tipičan. Stoga, žene ne bi trebale žuriti na uvođenje bradavica. Ako postoji potreba za njom, moguće je davati dude za bebu u 1 mjesecu života, ali ne prije 3-4 tjedna.

Poseban slučaj je prerano dijete s slabo razvijenim refleksom usisavanja. U ovom slučaju, mnogi pedijatri se čak savjetuju da bi mrvicama dali zalogaj, tako da s njom uči pravilno sisanje. U takvoj situaciji treba pažljivo odabrati uređaj.

Vrste bradavica za bebe

Moderni proizvođači proizvode lutke različitih tipova. Razlikovati ih materijalom i oblikom. Ovi kriteriji su vrlo važni, jer neke bebe često pljuju jigove samo zato što ne izgledaju poput majčinih bradavica. Razmotrite tipove lutki detaljnije.

Oblik dijela za usisavanje

Prema ovom kriteriju, stručnjaci razlikuju nekoliko osnovnih tipova lutki:

 1. Klasične bradavice. Standardna verzija čašice, čija je glavna značajka mali okrugli bradavica. Ovo podsjeća dijete majčine dojke, što mu omogućava da se pridodaje pacifieru.
 2. Anatomske bradavice. Dio kojeg je dijete uhvatilo razlikuje se u obliku duguljastog i blago ravnog formata. To vam omogućuje da ravnomjerno podijelite pritisak na palatalni dio usta. Moguće je pokupiti takav pacifier ovisno o dobi djeteta.
 3. Ortodontske bradavice. Ovi uređaji su u obliku kapi. Oni su ih izmislili ne tako davno, ali već su postali popularni među svojim roditeljima. Posebna struktura omogućuje vam da smanjite vjerojatnost promjene oblika zuba i čak formiraju pravo ugriza u bebi.

Prema materijalu

Danas se dva materijala sve više koriste za proizvodnju dude: silikona i lateksa. Svaka od njih ima svoje osobine, koje treba detaljnije razmotriti.


 • drugačija mekoća, elastičnost;
 • najčešće prozirne ili smeđe boje (potamni kada su izloženi sunčevoj svjetlosti);
 • miriše posebnim;
 • kada je vrenje deformirano;
 • počne se držati zajedno nakon dugotrajne uporabe;
 • Alergijske reakcije nisu isključene.

 • različita elastičnost;
 • nedostatak mirisa i boje;
 • povećana krutost;
 • sposobna izdržati visoke temperature;
 • ne uzrokuje alergijske reakcije.

Druga mogućnost je gumeni proizvodi koji se postupno nestaju u prošlosti. Ali takve bradavice će pomoći u važnom razdoblju, kada dijete ima zube rez. Gumenjak od gume može izdržati dječje ugrize, ključanje i ostale negativne čimbenike.

Kako odabrati pravu bradavicu?

Podučavanje djeteta na bradavici može značajno odgoditi ili potpuno zanemariti ako pokupite pogrešan proizvod. Da biste odabrali najbolju opciju, trebali biste razmotriti čimbenike kao što su:

 • dječja dob;
 • oblik bradavice;
 • čvrstoća uređaja;
 • materijal;
 • proizvodna tvrtka.

Odabir uređaja za sisanje treba pažljivo ispitati dobnu oznaku. Lanci ljekarni i dječja trgovina prodaju dojilje za novorođenčad (do 3 mjeseca), za dojenčad (od 3 do 6 mjeseci) i za stariju djecu (od šest mjeseci).

Morate osigurati da je preklop proizvoda širok i opremljen posebnim zarezima za nos.

To će spriječiti gutanje uređaja i pružiti udobnost djetetu prilikom sisanja. Dodatne rupe u podnožju bradavica mogu olakšati disanje.

Oslobađanje baze sprečava akumulaciju sline ispod poklopca i pojavu osipa na koži. To će omogućiti djetetu navikavanje na higijensku napravu, jer je nelagoda isključena.

Kako podučiti djetetu pacifieru?

Škola umjetnog djeteta na bradavicu prilično je jednostavna, jer je takvo dijete već upoznalo bočicu. No, kako bi se prilagodili djetetu, tko je na dojenju, mnogo je teže. Kako bi se olakšao ovaj proces, pomoći će korisnim preporukama:

 1. Pokušajte ponuditi djetetu mačjeg preljuba na mjestu na kojem ste ga dojili.
 2. Možete dati pacifier u trenutku kada je beba već puna, ali nije zadovoljila refleks sisanja.
 3. Mnogi roditelji savjetuju podmazivanje bradavice s majčinim mlijekom ili umjetnom formulom. Upoznatog okusa i mirisa olakšat će bebu navikavanje na uređaj.
 4. Prvi eksperiment s bradavicom može se mjeriti do vremena zubiranja. U ovom slučaju, prikladniji gumeni proizvod.
 5. Da bi dijete naviklo na lutku djeteta, koristite bocu s vodom za hranjenje. Nakon što pijete, promijenite kapacitet na običnu bradavicu.
 6. Ako dijete treba dojku da smiruje, a ne zbog gladi, pokušajte ponuditi pacifiera svaki put. Međutim, ne smije ga ostaviti u ustima dugo vremena kako se ne bi formirao snažnu naviku.

Korisne preporuke

Pored kriterija za pravilan izbor, roditelji moraju znati dati djetetu higijensku napravu. Razuman pristup eliminirat će vjerojatnost nepoželjnih posljedica:

 • prije prvog poznanstva djeteta s uređajem, potrebno je kuhati (sterilizirati) dude. Time će se eliminirati razvoj zaraznih bolesti usne šupljine;
 • nakon 4-6 tjedana rada, morate promijeniti stari uređaj na novu. Ako je čašica izrađena od lateksa, ona mora biti zamijenjena češće;
 • Za siguran rad bradavice treba kupiti poseban slučaj. Nemojte nositi dječji dude na vratu djeteta, spajati uređaj vrpcom ili elastičnom trakom;
 • Nemojte lizati dude prije davanja djetetu. Sludija za odrasle sadrži mikroorganizme koji mogu naškoditi djetetovom tijelu.

Problem, kako poučavati dijete na pacifiera, ne vrijedi živce moje majke i djece. Važno je pratiti reakciju djeteta i razumjeti kada je nestašan, a kada - zahtijeva veću komunikaciju s majkom. Dakle, dječja beba je samo majčinska kćer, a ne alternativa roditeljskoj ljubavi i njezi.

Obitelj i mama

Obrazovanje, zdravlje, razvoj djece. Upravljanje vremenom za mame

 • Otvorite izbornik bloga
 • glavni
 • Svi blog članci
 • O autoru i blogu
 • besplatno
 • povratna veza

Korak-po-korak upute o tome kako podučiti bebu da usisava pačicu brzo

Malo dijete ne može reći mami da je vlažan, želi jesti ili uopće nije udoban ležati u krevetiću, jer su posteljina postala labav, stoga jedini način privlačenja pažnje je plakanje. Naravno, u ovim trenucima je potrebno pomoći bebi i riješiti njegove probleme - hraniti se, mijenjati pelenu i ne davati pacifiera da utihne.

Kako podučiti bebu na bradavici?

Djevojke mi kažu kako podučavati dijete bradavicama. Sama se suprotstavljao tome, ali sada se situacija promijenila. Nekad sam se zadovoljan i rekao: "A moje dijete ne uzima pacifiera". A sada i dalje želim sisati malo. Činjenica je da me stalno prati na prsima. Iz ovog overeat, i bez sisi:

1) ne smirimo se

2) ne zaspimo. (ovo je vjerojatno najvažnija stvar)

U krevetiću ne spava, a uz pomoć bradavice možda spava. Moje su strane već ozlijeđene zbog činjenice da sam na mojoj strani i on je s mojom sisy. Danas, naravno, to je lakše, ali noću nije sasvim. Može se probuditi svaka dva sata, a da bi zaspao, mora mu ponovno dati prsa. Stoga, želim pustiti malo noću uzeti pacifier. Da, i uskoro će ići zubi i taj kovčeg opet ?!

Kako podučiti bebu na bradavici: 5 učinkovitih načina

Oko 70% majki nakon rođenja djeteta odluči da ne daju bečaku svojoj bebi.

No, nakon 3-4 tjedna, i ponos ustupa iritacije i umora, kao dijete je stalno „visi” na prsima i ne želi ići spavati, ako majka pokušava ga prebaciti na jasle. Ovdje je mjesto gdje se postavlja pitanje o tome kako naučiti dijete na bradavicu.

Većina dojenačkih beba nerado se upoznaju s novim priborom, a neki kategorizirano odbiju uzimanje pacifiera i stalno ga ispljuju. Što se može učiniti u takvim situacijama?

Štetu ili korist?

Do sada, možete upoznati različita mišljenja pedijatara o pacifier. Neki vjeruju da usisavanje dude doprinosi formiranju abnormalnog ugriza i zaostajanja u razvoju govora, stoga, ni u kojem slučaju ne biste trebali dati vašem djetetu.

Drugi ne vide ništa loše u bradavici, pa čak i odobravaju njegovu upotrebu u prvim mjesecima beba života. Ali istina je, kao i uvijek, negdje u sredini.

Što je korisno za sisanje jednog pacifiera?

Snažni refleks je najmoćniji od svih refleksa koje dijete ima. Da bi se zadovoljila potreba za sisanjem, mrvica može sisati na bilo što: kut deke, rukav bluze, njezini prsti, ali glavni izvor je majčinska dojka.

Važno je razumjeti da je dijete ne može dojiti stalno, jer je pun overfeeding, nadutost, crijevnih grčeva i često izobilju regurgitacije.

U slučaju kada refleks sisanja nije zadovoljan, a beba je već puna, pacifier može biti spas.

Koje su prednosti dječjih liječnika?

Djeca navikli na dudom, zaspi gotovo odmah, kako bi dobili svoj omiljeni predmet. spavati sam više - pišljivom rijetko se probudi za hranjenje, kao u većini slučajeva, česte pokušaje sisati dojku nisu uzrokovane gladi i potrebu da ispuni refleks.

Većina beba se navikla na zaspati s majčinom dojkom u ustima, i sve ih pokušava pomaknuti do kraja kreveta u neuspjehu. Kao rezultat, oba ne dobivaju dovoljno sna.

Djeteta djeteta omogućuje ležanje beba na san u krevetu. Dovoljno mu je dati pacifier, a za 5 minuta dijete će već spavati.

 • Stabilno emocionalno stanje.

Djeca s slabim živčanim sustavom često doživljavaju negativne emocije (ljutnju, ljutnju, ljutnju), izražavajući to plakanjem. Bradavica pomaže smirivanju djeteta i sprječavanju dječjih tantruma, što je važno za skladan razvoj.

 • Refleksno usisavanje zadovoljstva.

Uz pomoć dude, dijete će moći zadovoljiti svoje potrebe 100%, budući da je bradavica uvijek pri ruci (za razliku od majčine dojke). Djeca koja sisaju umak, nemojte to raditi prstima i predmetima na ulici.

Kada dijete izvodi pokrete usta, crijevni mišići ugovore, guraju se suvišni zrak i potiču ispuštanje plinova i izlučivanje izmeta. Ovo je izvrsna prevencija crijevne kolike i konstipacije.

 • Normalizacija režima hranjenja.

Ako beba ima priliku sisati na dude, on neće stalno tražiti dojku. To će pomoći u izbjegavanju preopterećenja i povezanih poremećaja probavnog trakta.

 • Slobodno vrijeme za mamu.

Ako majka treba otići 3-4 sata (na primjer, u bolnicu), bradavica će pomoći da smiruje dijete.

 • Pomozite kod dojenja.

Kada dijete ima zube, osjeća bol i nelagodu, što utječe na emocionalno stanje. Lakše je pomoći bebi da preživi ovaj period pomoću pacifiera.

Utjecaj na dojenje

Potrebno je podučiti bebu lutke tek nakon što žena ima laktaciju. Ranija upotreba bradavice može dovesti do smanjenja mlijeka, pa čak i zatajenja dojke.

Činjenica je da se pacifiers razlikuju u obliku od ženskog bradavica. Ako beba počne sisati na pršut prerano, može uzeti grudi na isti način, sisavši samo prednje mlijeko.

Posljedice mogu biti sljedeće:

 • pothranjenost i gubitak težine;
 • laktozaza uzrokovana stagnacijom povratnog mlijeka u mliječnim žlijezdama;
 • mastitis;
 • smanjena proizvodnja mlijeka;
 • neuspjeh prsnog koša.

Nakon djeteta djeteta, dojenje se može činiti teškim za bebu, a on će jednostavno odbiti majčino mlijeko. Stoga je nemoguće podučiti dijete do bradavice sve dok se u žena ne uspostavi dobra dojenje, a dijete nije naučilo pravilno uzimati grudi.

Utjecaj na razvoj govora

Zakašnjenje u razvoju govora može se opaziti kod djece koja sisaju bradavicu, ali to se odnosi samo na dugotrajnu uporabu dodatne opreme. Preporucuje se beba od mahunarke u dobi od 2 godine. Ako to nije učinjeno, dijete može pogrešno izgovoriti određene zvukove. Samo dječji logopedac može riješiti problem.

U kojoj dobi treba podučavati bradavicu i vrijedi li?

Mišljenja stručnjaka o ovoj temi također se razlikuju. Neki ljudi misle da bi upoznavanje novorođenčadi s pacifierom trebalo biti odmah nakon iskrcavanja iz rodilišta, jer će to biti puno teže kad dijete raste.

No, većina neonatologa i pedijatara uvjerena je da je najbolje vrijeme da se navikne na bradavicu da dosegne mjesec dana. Tijekom tog vremena, žena je poboljšala laktaciju, a mrvica dobiva maksimalni taktilni kontakt s majkom, koji postavlja temelje za skladan i pravilan razvoj.

Da biste shvatili da beba treba lutku, možete sljedeće značajke:

 • sisanje pelene ili pokrivača;
 • popunjavajući kamere u ustima i pokušavajući sisati;
 • plakati nakon hranjenja i pokušavajući ponovno dograbiti dojku (pod uvjetom da je dijete jasno izraslo);
 • odbijanje zaspati u krevetiću (bez majčine dojke).

Ako se barem jedan od navedenih znakova može pripisati djetetu, roditelji bi trebali uzeti u obzir upotrebu pacifiera.

Pravila odabira

Čovječe za djecu razlikuju se po tri glavne karakteristike: oblik, veličinu i materijal koji je napravljen. U ljekarnama možete pronaći lateksa i silikonske bradavice. Kakav materijal kojeg će dijete izabrati ovisi o njegovim osobnim sklonostima.

Novorođenčad se može ponuditi dudom od lateksa - lateks je mekši od silikona, tako da se najmanji bebe naviknu na to bolje i brže. Starija djeca će trebati silikonske dude: oni su ugodnije sisati, a osim toga, silikon je jači od lateksa. Ono što je važno u razdoblju zubiranja prvih zuba.

S veličinom sve je jednostavno: trebate obratiti pažnju na označavanje proizvoda: 0-3, 3-6, 6-12. Ali ovdje biste trebali uzeti u obzir ukuse i karakteristike djeteta. Ako beba na 4 mjeseca odbija bradavice s oznakama 3-6, možete ostaviti dude koji je isisan prije, čak i ako ga ne odgovara prema dobi.

Svi podaci o paketima su približni. Posljednji čimbenik odluke trebao bi biti izbor djeteta i njegovih potreba.

Oblik bradavica može biti:

 • anatomski (ponovite obrise ženskog bradavica);
 • ortodontski (sprječava patologiju ugriza);
 • s izduženim bradavicama;
 • s volumetrijskom bradavicom.

Konačna odluka je uvijek za dijete. Roditelji će morati probati nekoliko proizvoda različitih oblika i veličina prije nego što mrvica odabere ono što on voli.

Neke od pravila za odabir lutke za novorođenče opisane su u ovom videozapisu.

Metode koje pomažu pri upotrebi lutke

Metoda 1

Uzmi dijete u naručju u pozi koju majka najčešće koristi za hranjenje. Jedna se ruka vrijedi ublažiti mrvicu dok mu je nježno pričala.

Umjesto dojke u ustima djeteta, stavite dude, nježno pritiskajući prstom tako da bradavica nije na podu. Ako se dijete odupre, ne trebate inzistirati. Bolje je odgoditi trening za nekoliko dana.

Metoda 2

Četka dude s nečim slatkim. Često se preporuča baka da na vrh dude stavlja malo meda. To se ne bi trebalo učiniti, jer pčelinji proizvodi imaju visoka alergijska svojstva. Bolje je koristiti otopinu glukoze ili zaslađene vode.

Djeca vole slatkiše, tako da ova metoda može biti vrlo učinkovita.

Metoda 3

Neke majke uspijevaju nadmudriti malu buku četkom četkanja bradavice majčinim mlijekom (ili smjesom koju dijete jede). Uobičajeni okus pomaže u ubrzavanju obuke za pacifiera i učinit će taj proces ugodnim i bezbolnim.

Metoda 4

Najbolje je pribjeći bradavici u vodoravnom položaju, odmah nakon hranjenja. Ako dijete izbaci dude, možete staviti valjak koji neće dopustiti da bradavica ispadne iz usta. Neka djeca poslije nekoliko takvih vježbi uspavljuju se s pacifirom.

Metoda 5

Ako dijete dobije piće, možete ga piti ne iz žlice, već iz boce. Nakon što je beba ovladala bocom, trening za dude postaje 2-3 dana.

Pravila za njegu

Važno je da bradavica uvijek bude čista - to će spriječiti razvoj infektivnih bolesti (osobito crijeva). Kako bi se postigla sterilnost, bradavice treba kuhati svaki dan.

U tu svrhu, bolje je kupiti više (5-6 komada) lutke odjednom, tako da ih možete mijenjati tijekom dana ako padnu na pod.

Zgodan u tom pogledu, posebne privitke za dude, s kojima ih možete pričvrstiti na odjeću. Ako beba ispusti dude, neće pasti na pod ili prljavo tlo ako je dijete u šetnji.

Što se ne može učiniti ako je lutka pala na pod:

 • lizati (u ustima odrasle osobe je veliki broj bakterija);
 • sipati vodu iz slavine (bradavice moraju kuhati!);
 • obrišite rupčićem, osobito ako nije sasvim čist.

Ako je dječja lutka pala na ulicu, a zamjenjiva osoba nije bila pri ruci, potrebno je smiriti dijete i vratiti se kući da bi dobili čistu bradavicu.

Sve treba mjeriti

Da bi se izbjegle daljnje poteškoće u odvikavanju djeteta od sisanja pacifiera, važno je promatrati mjeru i ne koristiti češku češće od djeteta.

Jednostavni savjeti pomoći će u izbjegavanju prekomjerne ovisnosti:

 • Nemojte djetetu dati duda pacifira, jer će plakati. Prvo ga morate pokušati smiriti na druge načine. Ako sve ostalo ne uspije, nudi sićušnu bradavicu.
 • Nakon što beba zaspati, lutka za bebu mora biti pažljivo uklonjena iz usta, inače se spavanje može postati uznemirujuće i dijete će se probuditi svaki put kada bradavica ispadne.
 • Ako dijete zaspati na ulici s pacifierom, trebali biste ga ukloniti i nakon što san uđe u duboku fazu.
 • Ako beba plače nakon hranjenja, možete mu ponuditi babi, ali ne dugo (ne više od 5-10 minuta).

Ako dijete odbija čašu

Oko 22% djece uopće ne prepoznaje lutku pa roditelji nemaju razloga za brigu i brigu. Dosta je ljubavi i brige da takva djeca odraste zdrava i nisu se razlikovala od svojih vršnjaka.