Cijepljenje trudnoće i rubeole

Zasnivanje

Svaka infekcija tijekom trudnoće predstavlja određenu prijetnju fetusu i trudnoći. No, među brojnim virusima, liječnici osobito razlikuju virusa rubeole, što je potencijalno opasno za nerođeno dijete.

Virusi rubeole mogu prodrijeti do fetusa kroz placentarnu barijeru i zaraziti ga, uzrokujući različite patologije, deformacije i dovode do smrti. Stoga liječnici preporučuju zaštitu sebe i njihovo nerođenog djeteta od ove infekcije i unaprijed primanje cjepiva, ako je potrebno.

Cjepivo protiv rubeole prije trudnoće

Najlakši način da saznate jeste li imuni na rubelu je da uzme test antitijela za taj virus. Čak i ako vam se čini ili ste sigurni da niste imali rubeola u djetinjstvu, možda imate proizvedena protutijela koja će značiti snažan imunitet na bolest. Često, rubeola je asimptomatska ili jednostavno pogrešno dijagnosticirana (to jest tijekom liječenja rubeolinom, liječnik čini pogrešnu dijagnozu), zbog čega mnogi ljudi čak ne sumnjaju da su imali ovu infekciju.

Također je moguće da nakon cijepljenja i rubeole u djetinjstvu nije razvijen imunitet protiv bolesti. Štoviše, danas liječnici ne skrivaju činjenicu da virus konstantno mutira, a cjepivo, napravljeno prije 20 godina, više nije zaštita protiv nje.

Dakle, ako planirate trudnoću, tada cjepivo protiv rubeole treba obaviti nekoliko mjeseci prije začeća. Liječnici preporučuju da se uzdrže od trudnoće najmanje 2-3 mjeseca nakon uvođenja cjepiva (i bolje je čekati šest mjeseci). Nema kategorične zabrane trudnoće prije tog razdoblja, ali još uvijek je propisano da se ne isključuje rizik od negativnog utjecaja cjepiva na razvoj fetusa. Osim toga, učinak cjepiva protiv rubeole donekle je odgođen u vremenu, tj. Imunitet se ne razvija odmah.

Liječnici kažu da će pravodobno cijepljenje zaštititi ne samo ženu, a ne samo smanjiti prijetnju prestankom trudnoće zbog infekcije, već i osigurati imunitetu za nerođeno dijete za rubinu, koju će dobiti od majke.

Cjepivo protiv rubeole tijekom trudnoće

Jasno je da tijekom trudnoće nije moguće cijepiti protiv rubela. To će biti moguće učiniti samo nakon poroda, a u slučajevima kada žena nema protutijela protiv virusa rubeole, liječnici preporučuju da upravo to donesu imunitet prema djetetu kroz majčino mlijeko. U međuvremenu, izbjegavajte prepun mjesta, uklonite svaki kontakt s vjerojatnim pacijentima i zapamtite da su najčešće nositelji rubeole djeca. Međutim, izuzetno je rijetko da se pojavljuju situacije kada liječnici preporučuju cijepljenje trudnice (ako je rizik od ugovaranja rubeole izuzetno visok).

Štoviše, često se događa da se cjepivo protiv rubeole primjenjuje u ranoj trudnoći. To je nepoželjna mogućnost, ali to nije znak za pobačaj. Rizik oštećenja fetusa virusom cjepiva ne prelazi 2%, ali u praksi takvi slučajevi uopće nisu zabilježeni. Da biste bili sigurni da je sve u redu s djetetom, jednostavno proći kroz prenatalne projekcije.

Ako je potrebno, bit ćete upućeni na savjetovanje specijalistu zaraznih bolesti i genetici koji će vagati moguće rizike i ponuditi vam daljnji plan djelovanja.

Ono što biste trebali znati o rubeoli i cijepljenju tijekom trudnoće

Najizloženiji je prvi trimestar trudnoće - do 16 tjedana. Odgoda rubeole može biti znak za pobačaj, budući da je vjerojatnost da je fetus zaražen virusom do 80%, a anomalije se razvijaju u oko 25% slučajeva ako se infekcija dogodila tijekom razdoblja od najviše 8 tjedana. Slučaji prenatalne smrti djeteta zbog rubeole koju je pretrpjela majka, nažalost, poznati su. Od drugog tromjesečja taj se rizik znatno smanjuje, a čak i ako je zaražena, žena ne bi trebalo preporučiti pobačaj. Virus rubeole ne uzrokuje grube kršenja u fetusu nakon 16 tjedana trudnoće, ali vjerojatnost komplikacija još uvijek postoji. Rubeola tijekom trudnoće može uzrokovati oštećenja srca, razvoj gluhoće ili sljepoće, hidrocefalusa, mentalne retardacije i drugih poremećaja.

Odlučivanje o prestanku trudnoće mora sama žena, zajedno sa specijalistom genetičara i zarazne bolesti, obaviti nakon provedenih ispitivanja i pregleda. Liječnici kažu da je kod neizražene rubele tijekom trudnoće rizik od razvoja abnormalnosti fetusa minimiziran.

Vrlo često testovi za TORCH infekcije ukazuju na prisutnost virusa rubeole u krvi trudne žene u odsustvu bilo kakvih znakova bolesti. Imajte na umu da je to normalno moguće ako ste bili cijepljeni neposredno prije trudnoće (ovo je uobičajena reakcija).

I još jedan, ne manje važno, što liječnici šute: cjepivo protiv rubeole ne daje vam jamstvo da tijekom trudnoće (i zapravo općenito) nećete uhvatiti taj virus. I nuspojave i učinci cijepljenja su beskonačni popis. Ali ovo je zasebna, praktično beskonačna tema... Ako ste ljubitelj cijepljenja, vjerujte modernim liječnicima, medicini i farmakologiji, samo imajte na umu da se možete osloniti samo na imunitet koji se razvija nakon prijenosa virusa (pa čak i onda to nije za život). To je, idealno, jednostavno biti bolesna od rubeole u djetinjstvu. Cjepivo s postojanim imunitetom od njega ne.

Rubelu prije trudnoće

Rubeola i trudnoća: pitanja cijepljenja

Rubella prije trudnoće - koliko je velika infekcija njezinom nerođenom djetetu od majke i što će se dogoditi ako se cijepite neposredno prije začeća? Ovo su sve vrlo važna pitanja, jer su učinci rubeole u trudnoći teške fetalne malformacije, bolesti srca, neurološke bolesti, sljepoća i gluhoća. Posebno teška situacija nastaje kada je dijete zaraženo u prvim tjednima svog razvoja. Zatim umire u utrobi ili se rodi invalid.

Rubella, koja je to bolest - svaka žena treba znati majku. Vrlo je važno pravovremeno cijepiti svoje kćeri. I ne vjerujte mitovima o opasnostima cijepljenja. Sva djeca u dobi od jedne godine cijepljena su protiv rubela. Zatim, tinejdžerske djevojke dobivaju revaccination.

Ali, ponekad, rublja nastaje pri planiranju trudnoće ili već u procesu nošenja djeteta od cijepljene žene. Ponekad se to događa. Imunost je nastala nestabilna. Ipak, događa se da žena misli da je bila cijepljena u djetinjstvu od ove infekcije. Ali u stvarnosti to nije slučaj. Stoga, u nekim slučajevima, zbog cijepljenja protiv rubela prije trudnoće već je odrasla žena. Naravno, ako ranije nije tolerirala ovu bolest, jer nakon toga nastaje snažan imunitet. Bez obzira na to postoji li imunitet ili ne, liječnici ga vide posebnim testom krvi. Ako se u njemu otkrije IgG antitijela - sve je u redu, cijepljenje nije potrebno. Ako nema otkrivenih antitijela, trebate biti cijepljeni.

Je li rublja opasna prije trudnoće - takvo pitanje zabrinjava žene koje su cijepljene. Uostalom, cijepljen je s živim cjepivom. Ovdje je potrebno napraviti rezervaciju o vremenu nakon koje možete sigurno začeti dijete. Mišljenja ruskih liječnika razlikuju se. Netko govori o 6 mjeseci zaštite trudnoće, netko od tri. Ali strani doktori su sigurni da je jedan mjesec dovoljan. Usput, ruski liječnici prate žene koje imaju trudnoću manje od 3 mjeseca nakon cijepljenja. I nema posljedica za fetus.

Još jedna stvar, ako žena pregovara s rubelom prije trudnoće. Tada s koncepcijom morate čekati. Nakon tretmana morate proći test krvi. Cilj je identificirati vrstu antitijela u krvi. Ako postoji IgM - još ne možete zatrudnjeti. Ako je moguće samo IgG. Koliko dugo treba čekati? Protutijela klase IgM nestaju unutar nekoliko mjeseci nakon oporavka, do jedne godine.

Sjetite se kako se rubeola prenosi u djece i odraslih kroz kapljice u zraku. Štoviše, bolest je vrlo zarazna. Nije potrebno da se seronegativne žene (bez imuniteta na bolest) riskiraju - da ostanu trudne bez prethodnog cijepljenja. Osobito oni koji komuniciraju s djecom, budući da su oni glavni nositelji rubele.

Trudnoća nakon cijepljenja protiv rubeole

Rubeola je naziv akutne virusne bolesti prenose uglavnom kapljicama u zraku. Glavne manifestacije su: kratka groznica, osip kože, pojava proširenih stražnjih cervikalnih, okcipitalnih limfnih čvorova.

Klinička slika

Najveća stopa incidencije javlja se kod djece, bolesnika u mladoj dobi, koji imaju blagi tijek bolesti. Rubeola je velika opasnost kod trudnica, jer je uzrok kongenitalnih abnormalnosti fetusa - kongenitalnog rublja sindroma (CRS) ili fetalne smrti.

Razdoblje inkubacije bolesti je do 20 dana. Najčešći rani simptomi su:

 • Hiperplazija, upala gornjih grupa limfnih čvorova.
 • Hiperemija sluznice roto-, nazofarinksa (katarharske manifestacije).
 • Istodobno s pojavom gore navedenih simptoma, bolest popraćena je groznicom.
 • Značajka je pojava crvene eksanthema (osip) kože. Osip obično odlazi u 2-3 dana bez tragova. Obilježja se smatra konzistentnim pojavljivanjima točkica: prvo na licu, zatim na vratu, a potom se kreću u druge dijelove tijela.

Bolest se često događa bez ozbiljnih komplikacija, ne uzrokuje značajno pogoršanje dobrobiti bolesnika.

U odraslih bolesnika može se pojaviti artritis u obliku artritisa, uz bol u zglobovima. U pravilu, oni prolaze samostalno u roku od 7-10 dana.

Prebačena bolest ostavlja cjeloživotni imunitet. Upotreba specifične profilakse - cjepivo - također pridonosi razvoju odgovarajućeg dugotrajnog imunološkog odgovora.

liječenje

Nema posebnih etiotropnih terapijskih mjera. Simptomatska, sindromska terapija se izvodi.

Rubeola i trudnoća

Čini se da je sigurna virusna bolest koja ne uzrokuje ozbiljne patološke promjene u tijelu izuzetno opasna kada je zaražena tijekom trudnoće.

Kod intrauterine infekcije fetusa često se navodi njegova smrt ili virus može biti uzrok kronične infekcije rubeola. To dovodi do pojave ozbiljnih intrauterinih malformacija: mikro, hidrocefalus, kongenitalna gluhoća, abnormalni razvoj vida, srčane defekte, kongenitalni hepatitis. Takva intrauterinska infekcija rubeole, s različitim pojavama abnormalnosti i malformacija, zove se CRS - kongenitalni rubelni sindrom.

Zbog cijepljenja razvijene su zemlje uspjele gotovo potpuno ukloniti manifestacije kongenitalnog rublja sindroma.

Rubeola u 1. trimestru

Najopasnija situacija je zaraza virusom u prvom tromjesečju, prije 14. tjedna.

Virusna infekcija se nalazi u krvi majke, ima tropizam za tkivo embrija, lako nadvladava transplacentalnu barijeru.

Ženska bolest u prvim tjednima trudnoće dovodi do prestanka intrauterinalnog razvoja fetusa i njegove smrti. U drugim se slučajevima manifestira u obliku kongenitalnog rublja sindroma, najčešće klinički manifestira Gregova trijada: pojava grešaka u srcu, gluhoće, poremećaja vizualnog analizatora - glaukoma, mikrotohtma ili katarakta.

Uz navedene nedostatke, rezultat infekcije intrauterine rublja su:

 • Povrede formiranja unutarnjih organa.
 • Patologija kostura.
 • Ireverzibilni poremećaji središnjeg živčanog sustava, koji se manifestiraju u obliku mikro i hidrocefalusa.

Vjerojatnost razvoja gore navedenih abnormalnosti u infekciji rubeole trudnice prije 14. tjedna prilično je visoka:

 • U slučaju odgođene bolesti u trajanju do 4 tjedna, vjerojatnost da je fetus pogođena doseže 100%.
 • U slučaju odgođene bolesti u razdoblju od 4 do 8 tjedana - do 60%.

Zato, nakon odložene rubele u ranoj fazi, pobačaj će predložiti liječnik.

Rubela u drugom tromjesečju

U drugom tromjesečju manifestacija ICS-a uglavnom je posljedica kršenja formiranja organa, tkiva i različitih stupnjeva usporavanja rasta intrauterine.

Smatra se da je vjerojatnost manifestiranja sindroma u ovoj fazi od 10 do 50%.

Vrlo često se manifestacije CRS-a ne dijagnosticiraju odmah nakon rođenja djeteta, ali s vremenom u obliku autizma, oštećenja endokrinih organa - dijabetesa, hepatitisa, psihomotornih poremećaja.

Uz majčinu bolest u drugom tromjesečju, pitanje pobačaja nije izravno, ali se odlučuje pojedinačno. Uzimaju se u obzir rezultati kliničkih pregleda, imunološke analize, screening ultrazvučnih podataka, želja žene.

Rubela u trećem tromjesečju

Uz infekciju u trećem razdoblju trudnoće, vjerojatnost razvoja patoloških stanja fetusa doseže 7% prema kliničkim promatranjima.

Rubeola nije razlog za ukidanje trudnoće u tom razdoblju, već je temelj za blisko praćenje ispravnosti intrauterinalnog razvoja fetusa.

cjepivo

Cjepivo protiv rubeole medicina je koristila više od 40 godina i pokazala se učinkovitom. Doprinosi razvoju jakog imuniteta u više od 96% cijepljenih. Cjepivo je živi, ​​oslabljeni soja virusa.

Primijenite monovakcinu (samo protiv virusne štete od rubeole) ili polivalentno, u kombinaciji s cjepivima protiv ospica, zaušnjaka, piletina u raznim kombinacijama.

Cijepljenje obično nije ozbiljne nuspojave. Među mogućim posljedicama cijepljenja su:

 • Crvenilo, oteklina, umjereno bolno na mjestu ubrizgavanja.
 • Ponekad je blagi i kratki porast temperature.
 • Može biti osip, bol u mišićima, zglobovima.

Sve gore navedene reakcije na primjenu cjepiva propuštaju samostalno, u roku od 2-3 dana, ne zahtijevaju poseban tretman.

Prvo cijepljenje se provodi u razdoblju od 9 mjeseci do jedne godine, a zatim se revaccinacija provodi na 6 godina. Vjeruje se da snažan imunitet javlja 20 dana nakon davanja cjepiva, traje 20 godina, a zatim se ponavlja davanje cjepiva.

Indikacije za cijepljenje

Upotrebljava se cjepivo protiv rubeole:

 • Djeca od devet mjeseci do godinu dana, nakon čega slijedi ponovna vakcinacija u dobi od 6 godina, bez obzira na spol.
 • Nisu prethodno cijepljene niti obnovljene adolescentne djevojke u rubeoli (11-14 godina).
 • Žene koje planiraju trudnoću koja nisu prethodno bila cijepljena i nisu imale rubeola, ali ne manje od tri mjeseca prije planirane trudnoće.
 • U nazočnosti epidemioloških dokaza u epidemiji.

Kontraindikacije za cijepljenje

Kontraindikacije na uporabu cjepiva su:

 • Primarna, sekundarna stanja imunodeficijencije, HIV infekcija.
 • Trudnoća bilo kojeg razdoblja.

S obzirom da se živi sojevi mikroorganizama koriste za aktivnu imunizaciju, uporaba cjepiva tijekom trudnoće u bilo kojem trenutku apsolutno je kontraindicirana. Ovo ograničenje je povezano s izuzetno visokim rizikom intrauterine infekcije fetusa, mogućnost razvijanja tipičnih komplikacija rubela.

Cijepljenje uoči nadolazeće trudnoće

Ako žena planira trudnoću, ona nema pouzdane informacije o rubeoli koju je pretrpjela u djetinjstvu, poželjno je donirati krv najkasnije tri mjeseca prije planirane trudnoće kako bi se odredio titar antitijela na virus. Uz nisku razinu protutijela ili njihovu odsutnost, preporučuje se cijepljenje.

S obzirom da cjepivo sadrži žive, oslabljene sojeve virusa, trudnoća nakon cijepljenja protiv rubeole treba planirati najkasnije nakon tri mjeseca.

Vjeruje se da je to minimalno potrebno razdoblje za razvoj prikladnog odgovora imunološkog sustava od strane ženskog tijela i razdoblje kako bi se izbjegli negativni učinci cijepljenja prije trudnoće na razvoj fetusa.

Cijepljenje protiv rubela prije trudnoće, posljedice su negativne za fetus u budućnosti ne uzrokuje, podložno uvjetima njegove primjene.

Međutim, ako je žena trudna prije trogodišnjeg razdoblja nakon cijepljenja, ova situacija nije razlog za određivanje indikacija za prestanak trudnoće. To je samo razlog za detaljno ispitivanje, bliski praćenje probira.

Cijepljenje protiv trudnoće

Cijepljenje protiv trudnoće apsolutno je kontraindicirano zbog moguće intrauterine infekcije djeteta, razvoja kongenitalnog rublja sindroma.

Ako trudnica nije imala rubeolu u djetinjstvu, nije prethodno bila cijepljena, izbjegavajući velike mjesta, kao i mjere za povećanje imuniteta, uzimanje vitamina, uravnoteženu prehranu, spavanje i odmor, postupci jačanja pomoći će u sprječavanju infekcije.

Ako je potrebno, cijepljenje se može obaviti nakon poroda.

prevencija

Kako bi se zaštitili i njihovo dijete, preporučuje se ispitivanje trudnoće majkama određivanjem razine titra antitijela virusu prije planirane trudnoće.

Glavne preventivne mjere su aktivna imunizacija.

Najstroža ograničenja primjenjuju se na trudnice koje nisu imale rubelu i nisu dobivale pravodobno cijepljenje. Mjere prevencije u slučaju slične situacije su: ograničavanje obilaska mjesta za skupljanje, javnih događaja, poštivanje zaštitnog režima.

Cjepivo protiv rubeole pri planiranju trudnoće: za ili protiv?

Trudnoća za ženu je velika radost i istovremeno iskustvo. Promjene se pojavljuju u ženskom tijelu, a imunološki sustav nosi znatno opterećenje. Zaštitna svojstva slabe i postoji opasnost od infekcije s različitim virusima. Očekujuće majke brinu o potrebi cijepljenja i mogućim posljedicama. Posebno se postavljaju mnoga pitanja oko cjepiva protiv rubeole prije trudnoće, jer ova virusna bolest ima mnoge posljedice.

Što cijepljenje radi prilikom planiranja

Cijepljenje je važan korak u procesu planiranja djeteta. Cijepljenje prije trudnoće propisuje ginekolog da se odupre opasnim bolestima u razdoblju slabljenja ženskog tijela. Virusi mogu imati negativan učinak na trudnoću, pa čak i izazvati nedostatke u fetusu. Da biste to izbjegli - liječnici savjetuju korak cijepljenja prije planiranja bebe. Razmotrimo se detaljnije, od kojih se cijepljene trudnice.

Piletina

Prostirka vjerojatno svi znaju, naziva se "bolest djetinjstva", jer se najčešće razbolijeva u ranoj dobi. Međutim, oni koji su "sretni" da ne bi bili zaraženi u djetinjstvu, u budućnosti su u opasnosti od infekcije. Važno je napomenuti da odraslog organizma nosi veslanje teže. Vrlo je jednostavno prenijet - zrakom i karakterizira dugo inkubacijsko razdoblje.

Za buduću majku, piletina je izuzetno opasna zbog visoke temperature, koju ne mogu spustiti jaki lijekovi. Postoji i rizik od djeteta s "kongenitalnim sindromom varikele", koji se izražava malformacijom mozga i udova, očne bolesti i upale pluća.

Hepatitis B

Hepatitis B je otporni virus koji može preživjeti na vrlo niskim i visokim temperaturama, a također ima sposobnost dugoročno postojati izvan ljudskog tijela. Opasna infekcija se prenosi uglavnom kroz krv i tijekom spolnog odnosa. Trudna majka s virusom hepatitisa B ima rizik od zaraze budućeg djeteta. Tijekom razdoblja trudnoće nema rizika, ali rađanje, kontakt s krvlju majke javlja se i postoji opasnost od infekcije.

Tetanus, difterija i poliomijelitis

Ove infekcije obično su cijepljene u djetinjstvu. Međutim, jednom desetljeće, neće biti suvišno pomoći tijelu da se "sjeća" o zaštiti. Tetanus se prenosi kontaktom, utječe na živčani sustav i izaziva napadaj. Njegovi toksini sposobni su udariti u fetus, što čini šanse za preživljavanje praktički nula.

Difterija je uzrokovana bakterijom difterije i prenosi se kapljicama u zraku. Zahvaljujući bolesti, sluznice usta i nosa postaju upaljene, a opća opijenost, također se opaža oštećenje kardiovaskularnih, živčanih i ekskretornih sustava. Zaražen difterijom tijekom trudnoće znači izazvati rizik od preranog rođenja, pa čak i spontanog pobačaja.

Polio može utjecati na živčani sustav, posebno na leđnu moždinu, i dovesti do paralize. Prenosi se fekalno-oralnom rutom, često zbog prljavih ruku i hrane. Postoji vrlo malo slučajeva infekcije, ali kako bi se zaštitili još jednom ne povrijediti.

Važno je znati: ako u obitelji postoji trudnica, djeci se ne smije cijepiti polio s "živim" cjepivom.

Zauške i ospice

Zrake i ospice su dvije bolesti koje prenose kapljice u zraku. Zauške utječe na humane submandibularne i parotidne žlijezde i opasne su s komplikacijama u obliku oštećenja membrane i tkiva mozga, što rezultira rizikom upale: meningitis i encefalitis. Bolest također utječe na gušteraču, zglobove i čak može dovesti do neplodnosti. Bolest je također poznata kao "zaušnjaci", manje je zarazna, za razliku od vagine i rubeole, ali također može ozbiljno štetiti.

Osip se manifestira osipom koji se pojavljuje tjedan ili dva nakon infekcije. Osip počinje od lica i vrata, a zatim se "kreće" u tijelo, pod laktovima i koljenima. U odraslih osoba bolest je teža, pneumonija je moguća kao komplikacija. Nakon što je zaražena tijekom nošenja bebe postoji rizik od pobačaja i poremećaja razvoja fetusa.

Valja napomenuti da su sva cjepiva napravljena prije 1-3 mjeseca prije planirane trudnoće. Liječnici su se savjetovali čekati šest mjeseci. Ovo razdoblje nakon cijepljenja ne treba zaboraviti na kontracepciju.

gripa

Gripa je jedan od najčešćih virusa koji "uhvatiti" djecu i odrasle. Infekcija se javlja kroz kapljice koje se nalaze u zraku, a najvažniji izvor je bolesna osoba koja kašlja i kiše kada se virus oslobodi. Za trudnice, gripa je opasna u obliku komplikacija: spontani pobačaj, prerano rođenje i infekcija djeteta. Cijepljenje se savjetuje najmanje mjesec dana prije začeća i obratite pažnju na relevantnost cjepiva. Obično se sastav ažurira početkom jeseni.

Jedno od najvažnijih cijepljenja protiv rubela, smatramo ga odvojeno dolje.

Cjepivo protiv rubeole pri planiranju bebe

Vjeruje se da imunitet protiv rubeole traje najmanje 25 godina. Međutim, s bolešću u djetinjstvu prije više od 10 godina, savjetuje se ponovno cijepljenje. Unatoč trajanju imuniteta, virus ima sposobnost mijenjanja, a tijekom vremena protutijela više neće biti učinkovita.

U nedostatku imuniteta na bolest, očekivana majka riskira zaraziti u ranoj fazi trudnoće, što može dovesti do ozbiljnih patologija u bebi:

 • oštećenja ekstremiteta;
 • srčani problemi;
 • gluhoća i sljepoća;
 • demencija;
 • kongenitalne deformacije.

Prije cijepljenja treba testirati klasa imunoglobina g kako bi se dobio rezultat na prisutnost protutijela. Prilikom planiranja trudnoće, imajte na umu da imunitet nije brzo razvijen pa bi koncepcija djeteta trebalo odgoditi najmanje tri mjeseca. Vjeruje se da je u slučaju cijepljenja tijekom trudnoće, oko koje žena nije znala, rizik od negativnih utjecaja na fetus je iznimno nizak.

Važno je znati: cjepivo protiv pernata je "živ", tako da izbjegavate prepun mjesta i bolnice.

Moguće komplikacije

Cjepivo protiv rubeole kontraindicirano je u nekim slučajevima:

 • oslabljeni imunitet;
 • prisutnost malignih tumora;
 • trudnoća;
 • u slučaju komplikacija iz prethodnog cijepljenja;
 • bolesti uz groznicu.


Cjepivo protiv virusa rubeole prije trudnoće u nekim slučajevima može prouzročiti posljedice u obliku:

 • crvenilo ili bol u mjestu cijepljenja;
 • povišena temperatura 4-10 dana nakon cjepiva protiv rubeole;
 • povećani limfni čvorovi i njihova bol;
 • curenje nosa i kašalj;
 • artritis;
 • bol u mišićima;
 • vrtoglavica i glavobolja;
 • osip;
 • proljev i povraćanje.

Navedene reakcije lako prolaze nezavisno, ozbiljne komplikacije se pojavljuju vrlo rijetko, među njima:

 • konvulzije;
 • konjunktivitis;
 • gluhoća;
 • meningitis;
 • konvulzije;
 • smanjenje tlaka;
 • crvenilo kože.

Ozbiljne posljedice se vrlo rijetko pojavljuju, ali cjepivo protiv perja ima više prednosti nego nedostatke.

Prilikom planiranja trudnoće važno je zapamtiti da se mnoge promjene događaju u tijelu, a imunološki sustav je oslabljen. Stoga, morate se pobrinuti za imunitet i zaštititi sebe od neželjenih i opasnih virusa. Ne svaka žena zna i sjeća se onih bolesti koje je imala u djetinjstvu i je li cijepljena. Kako ne bi ponovno stvorili stres u tijelu, preporučljivo je uzeti test antitijela, što olakšava poznavanje potrebe za cijepljenjem.

Virusne bolesti mogu negativno utjecati na fetus. Jedan od najopasnijih virusa je rubeola. Antitijela "rade" barem 25 godina, no ipak je vrijedna provjera i ponovno ulijevanje, jer infekcija u ranoj fazi može dovesti do strašnih posljedica za buduće bebe.

Trebam li imati cjepivo protiv rubeole, gripe i vagine, prije trudnoće?

Svaka žena koja želi zatrudnjeti razmišlja o tome kako zaštititi sebe i bebu od brojnih infekcija. Planiranje trudnoće nije samo zdrav stil života, već i razna medicinska istraživanja. Njihov je cilj identificirati moguće bolesti budućih roditelja. Cijepljenje pri planiranju trudnoće važan je dio prevencije. Većina ih je potrebno obaviti barem dva do tri mjeseca prije začeća.

Koje bolesti se uklanjaju

Žensko tijelo percipira dječje stanice kao stranu. Ako imunitet funkcionira punom snagom, oni će biti odbijeni i doći će do pobačaja. Ali priroda je mudra: tijekom trudnoće, imunitet će nužno početi smanjivati ​​svoje zaštitne funkcije. Pomaže ženi nositi dijete. Ali postoji pad. Zbog smanjenog imuniteta, trudnica je sklona zaraznim bolestima.

Ako se trudna majka razboli, liječenje će biti problematično. Uostalom, većina lijekova je kontraindicirana za trudnicu: mogu oštetiti nerođeno dijete. Pa, ako govorimo o banalnom rinitisu: to nije opasno i lako je pobijediti uz pomoć narodnih lijekova. No postoje bolesti koje mogu ozbiljno ugroziti majku i dijete.

Trebam li biti cijepljen prije trudnoće? Mogu li zatrudnjeti nakon cijepljenja? Koliko dugo mogu zatrudnjeti nakon cijepljenja? Odgovori na ova važna pitanja nalaze se u našem članku.

Dakle, koja cjepiva vam je potrebna prilikom planiranja za začeće?

Postoje mnoge bolesti koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju žene koja očekuje dijete.

Za zaštitu od tih bolesti pomoći će se cijepljenje.

Čini se da se žena ne sjeća da li je bila bolesna s nekom vrstom bolesti ili ako je dobila cjepivo. Da biste saznali možete li se cijepiti, liječnik koji planira trudnoću preporučit će testiranje antitijela na različite infekcije. Ova studija otkriva specifične proteine ​​u krvnim imunoglobulinima. Oni nose informacije o kontaktu s virusom ili bakterijom.

Ako se klasa G imunoglobulina nalazi u krvi, to znači da je žena pretrpjela ovu bolest i ima imunitet. Stoga cijepljenje ne vrijedi. Klasa M proteina u krvi ukazuju da je žena u vrijeme uzimanja uzorka nosač bolesti, a ona treba liječenje. No, ako su antitijela odsutna, potrebno je korijeniti: pomoći će trudnici da se zaštiti od bolesti.

Zaustavimo se na nekim cjepivima.

rubeole

Ovo je jedna od najopasnijih i najozbiljnijih bolesti za ženu koja očekuje bebu. Rubeola virusi lako prodiru u posteljicu i postaju izvor svih vrsta fetalnih nedostataka. Stoga je cjepivo protiv rubeole prije trudnoće obvezna komponenta prevencije.

Rubeola je strašna za trudnicu jer je lako uhvatiti. Virus se prenosi kapljicama u zraku. Dva do tri tjedna tijekom razdoblja inkubacije, žena neće biti bolestan. Ako cjepivo protiv rubeole nije dano pri planiranju trudnoće, a žena je postala bolesna, tada bi liječnici snažno savjetovali pobačaj. Rubeola je posebno opasna u prvom tromjesečju.

Ako prije trudnoće nije bilo cijepljenja, rublja može dovesti do nepopravljivih posljedica. Dijete se može roditi mentalno retardirano i s kongenitalnim deformacijama.

Ako je virus ušao u tijelo na kraju trudnoće, kada su formirani svi glavni organi i vitalni sustavi djeteta, te se strašne posljedice mogu izbjeći.

Ako žena koja planira postati majka nije sigurna je li ona dala ovo cjepivo, možete uzeti krvni test za protutijela. Ali to nije nužno. Istraživanja su pokazala da cjepivo protiv rerode neće uzrokovati štetu tijelu, već će samo povećati zaštitu protiv ove infekcije.

Cjepivo protiv rubeole gotovo je 100% učinkovito i pruža zaštitu za oko 20 godina.

Cjepivo se sastoji od živog virusa. Zato imunitet odmah pojavljuje. Dovoljno je napraviti jedno cijepljenje. Cijepljenje protiv rubela prije trudnoće omogućit će prijenos antitijela iz majčinog mlijeka novorođenčadi.

Tijekom trudnoće strogo je zabranjeno cijepljenje protiv rubela. Fetus može postati zaražen živim virusom cjepiva. Važno pitanje: koliko dugo možete zatrudnjeti nakon cjepiva protiv rubeole? Liječnici kažu: nakon cijepljenja možete zatrudnjeti ne prije 3 mjeseca.

Piletina

Lovac se smatra dječjom bolesti. Zaraženi skloni maloj djeci do deset godina. Iako se ta dob može smatrati vrlo uvjetovanom. Bolest se prenosi kapljicama koje se nalaze u zraku, a djeca to vrlo lako podnose. Odrasli se razbole mnogo rjeđe, ali mnogo teže.

Lovac je bolesno samo jednom u životu, a velika većina odraslih već je to imala. Zbog toga je mali rizik od infekcije s vodenim kozicama. Međutim, ako je infekcija ušla u tijelo na početku trudnoće, onda je to ispunjeno rođenjem djeteta s kongenitalnim veslima. Da, a visoka temperatura majke tijekom bolesti očito neće biti korisna za nerođeno dijete.

Ako se ne sjećate ako ste imali vodene kozice, trebate donirati krv za antitijela na taj virus. Ako imunoglobulini nisu dostupni, trebate biti cijepljeni. Planirano trajanje trudnoće je najmanje mjesec dana nakon cjepiva.

gripa

Najčešća i podmukla bolest koja može dovesti puno problema trudnici. Ova bolest je poznata, možda, svima. Izvor bolesti je bolesna osoba. Infekcija se prenosi kapljicama u zraku.

Ljudi pate bolest na različite načine. Ozbiljnost bolesti ovisi o tome koliko im je jak imunitet, kao i na odabrane lijekove. Ako je tijelo jak i otvrdnuto, gripa će brzo i relativno brzo teći. U drugim okolnostima, bolest je puna ozbiljnih komplikacija. Na primjer, tijekom trudnoće, kada imunitet smanji, gripa može biti čak i smrtonosna.

Trebam li cjepivo protiv gripe pri planiranju trudnoće?

Cijepljenje protiv gripe prije trudnoće svakako će preporučiti liječnik, osobito prije epidemije. Uostalom, ako trudna majka dobije gripu, mnogi lijekovi joj se zabranjuju. I zbog oslabljenog imunološkog sustava, trudnica može imati brojne neugodne i vrlo opasne komplikacije. Najteži učinci bolesti mogu biti sljedeći:

 • Preranog rada
 • pobačaj
 • Intrauterna infekcija fetusa.
 • Upala pluća majke

Stoga, cijepljenje protiv gripe nije samo moguće, već nužno. U modernim cjepivima nema žive virusa, tako da se u većini slučajeva cjepivo lako podnosi. Najbolja opcija - početak trudnoće nakon cjepiva protiv gripe najmanje dva mjeseca.

- Sva cijepljenja, uključujući i rubeole, staviti barem 2-3 mjeseca prije planiranja trudnoće - potvrđuje Ginekolog, na vyshey kategoriju liječnika, PhD, direktor Obiteljskog klinike „REPROMEDA” Elena Kanayeva. - I bez cijepljenja se daje tijekom trudnoće.

Zašto se ne cijepiti tijekom trudnoće?

Takvo teško pitanje može se suočiti s budućim mama. Tijekom trudnoće, cijepljenje nije poželjno jer oslabljuje tijelo. Osim toga, moguće su pojedinačne reakcije na cjepivo (na primjer, alergiju ili oštar porast temperature). Bilo kakvo cjepivo je potencijalni rizik. Pogrešan korak može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Ako se trudnoća dogodi u zimi i proljeće, ako trudnica radi kao liječnik, učitelj, prodavač ili sjedi u gusto naseljenom uredu, onda je rizik od infekcije visok. Stoga, neki liječnici i dalje preporučuju stavljanje gripe, iako može povrijediti dijete. Ovdje je odluka tvoja. Ako imate priliku "sjediti" epidemiju gripe kod kuće, a zatim bez cjepiva. Bolje je usaditi kućanstvo - mužu, majku, starije dijete, tako da oni ne dovode virus u obitelj.

Što se tiče muškaraca, planiranje trudnoće nije kontraindikacija za cijepljenje. Nema dokaza da cjepivo utječe na kvalitetu spermija. Ali ako ste zabrinuti zbog ovog problema, vaš muž može biti cijepljen i odgoditi planiranje za mjesec dana. Ili, budući otac može čekati cijepljenje prije trudnoće supruge.

Brojne pozitivne ocjene žena koje su prije cijepljenja od opasnih virusa prije trudnoće potvrđuju da je cjepivo potrebno prije trudnoće. Ona će štititi majku i dijete od mogućih komplikacija.

Posljedice cjepiva protiv rubeole prije trudnoće

Opstetričari i ginekolozi razlikuju virus rubeole među ostalim infekcijama, jer je posebno opasan za trudnoću. Ovaj virus može prodrijeti u hemoplaznu barijeru na fetus, zaraziti ga i uzrokovati različite patologije, deformacije, pa čak i smrt nerođenog djeteta.

Trebam li imati cjepivo protiv rubeole prije trudnoće? Bolest maternalne rubeole u 1-2 tromjesečju preduvjet je za pobačaj zbog medicinskih razloga. Stoga je nedvosmislena preporuka liječnika kompetentno planiranje trudnoće. Točnije, stvaranje zaštitnih sila u ženskom tijelu od potencijalno opasnih infekcija. Cijepljenje je najbolji način da zaštitite sebe i svoje dijete.

Tko se preporučuje staviti cjepivo protiv rubeole

Žena ne zna uvijek ima li zaštitna protutijela protiv rubeole. Možda se ne sjeća da li je bila bolesna u djetinjstvu, dala joj cjepivo u školi ili nije. Da biste saznali, dovoljno je donirati krv za protutijela virusu rubeole. Ako analiza otkriva imunoglobuline razreda G protiv ove bolesti, to znači da je žena već razvila snažnu imunitet protiv psorijaze.

Imunitet protiv ove bolesti traje najmanje 25 godina. Ali postoji jedna značajka. Ako je poznato da je cijepljenje učinjeno u školi ili se bolest prenosi u djetinjstvu, a to je bilo prije više od 10 godina, preporučljivo je ponovno cijepiti. Zaštita od rubela je duga i, najvjerojatnije, cjeloživotno, ali činjenica je da se virus mijenja i mijenja tijekom vremena. Prema tome, protutijela koja su nastala prije 10-20 godina mogu biti neučinkovita protiv rubele koja je sada prisutna.

Ako cijeplite ženu koja već ima antitijela protiv rubeole, onda se neće dogoditi ništa strašno. Cijepljenje će osvježiti i poboljšati postojeću zaštitu.

Ispitivanje krvi za imunoglobuline prilično je skupo. Provesti je kako bi se utvrdilo postoje li protutijela na rubelu ili nisu, izborna. Dokazano je tijekom studije da nakon cijepljenja kod žena, u početku nema imunitet protiv ove bolesti, protutijela su se pojavila u potrebnoj količini. Kod žena s slabom zaštitom broj antitijela se povećao, au pojedinaca s dovoljnim brojem njih nije se promijenio.

Cjepivo protiv rubeole prije planirane trudnoće

Definitivno cjepivo protiv rubeole mora se obaviti prije trudnoće tijekom pregravidne (prije začeća) pripreme.

Nakon koliko možete zatrudnjeti nakon cjepiva protiv rubeole? Nakon cijepljenja treba zaštititi 3 mjeseca. Najbolje je razdoblje - 6 mjeseci prije začeća. Cjepivo protiv rubeole sadrži žive viruse. Oni su oslabljeni i ne predstavljaju opasnost za odraslu osobu. Rubeola nakon cijepljenja javlja se u rijetkim slučajevima na pozadini oslabljenog imuniteta, nije asimptomatska ili izbrisana, ne donosi ozbiljne posljedice. Ipak, nakon cijepljenja, trudnoća nakon cjepiva protiv rubeole treba se dogoditi najmanje 3 mjeseca kasnije. Tada će atenuirani virusi biti potpuno uklonjeni iz tijela žene i planiranje može početi. Osim toga, cijepljenje počinje djelovati ne odmah, ali je odgođeno. To jest, punopravni imunitet nastaje tek do drugog mjeseca.

Postoje neke tvrdnje da cjepivo protiv rubeole prije trudnoće može štititi ne samo majku, već i pružiti određenu količinu protutijela djetetu.

Prije desetak godina, cjepivo protiv rubeole uključeno je u nacionalni kalendar cijepljenja i postalo je obvezno za sve ne-bolne djevojke u dobi od 10 do 13 godina.

Ako je cjepivo dano manje od tri mjeseca prije trudnoće ili ako je kontracepcija nedovoljna, tada nije potrebno raskinuti trudnoću. Dokazano je da cjepivo nije imalo štetan učinak na fetus čak i kad je uveden mjesec dana prije trudnoće.

Cjepivo protiv rubeole tijekom trudnoće

Što ako je žena dobila cjepivo protiv rubeole, a onda saznala da je trudna? Ovo nije znak prekida. U jednoj su studiji analizirani takvi slučajevi i pokazalo se da cjepivo uzrokuje cjepivo protiv rubeole u fetusu u 3% slučajeva. Teče mnogo lakše i ne uzrokuje ozbiljne komplikacije.

No, ova činjenica ne znači da se cjepivo protiv rubeole može koristiti tijekom trudnoće. Sve upute za cjepivo tvrde da je trudnoća apsolutna kontraindikacija za cijepljenje. I dalje ostaje rizik od negativnih učinaka čak i oslabljenih virusa na fetusu.

Ali postoje slučajevi kada liječnik može savjetovati trudnu majku da napravi ovo cjepivo. Oni su povezani s visokim rizikom od infekcije.

 1. Žena živi na području gdje se dogodila epidemija rubeole, a test antitijela ukazuje da ih nema.
 2. Zajedno s trudnicom žive ljudi, posebice djeca koja su bila u kontaktu s pacijentima rubeole.
 3. Žena radi u dječjim skupinama, u kojima su zabilježeni slučajevi bolesti.

U pravilu, cijepljenje tijekom trudnoće nastupa slučajno, kada majka još ne zna o trudnoći. Teoretska vjerojatnost štetnih utjecaja na fetus postoji, ali u praksi takvi slučajevi nisu zabilježeni. Povoljnija opcija je cijepljenje nakon drugog tromjesečja trudnoće, kada je posteljica u potpunosti formirana. Rizici opasnih komplikacija u ovom slučaju su znatno niže.

Što cjepivo odabrati

U Rusiji je registrirano mnogo cjepiva za cjepivo protiv rubeole. U dječjoj dobi, preporučljivo je napraviti kombinirani cjepivo protiv ospica-rubeola-parotitis u 12-18 mjeseci, a zatim 6 godina. Dva takva cjepiva koriste se u našoj zemlji:

Ako se u ovoj dobi ne daje cjepivo, preporuča se cijepljenje cijepljenjem cjepiva protiv rubeole od 10 do 13 godina. Cijepljenje protiv rubela pri planiranju trudnoće može biti jednokomponentna ili kombinirana, ako je potreban imunitet protiv drugih opasnih bolesti, poput ospica. U Rusiji je zabilježeno sljedeće jednokomponentno cijepljenje protiv perja:

 • Francuski Rudivax;
 • Engleski "Erevaks";
 • Cjepivo protiv ruske rubeole.

Inozemna cjepiva smatraju se pročišćenom i stoga uzrokuju manje nuspojava. Cijepljenje se obavlja odraslim ženama subkutano u ramenu. U dobi od 18-25 godina, moguće je cijepiti besplatno U starijoj dobi, morat ćete ga kupiti sami. Preporuča se cijepljenje jednom svakih 10 godina tijekom cijelog plodnog razdoblja.

Kako se pripremiti za cijepljenje

Budući da je antiperinealno cjepivo živ, ne smije se dopustiti slabljenje imuniteta žene prije i nakon njegove primjene. Kada se pripremate za cijepljenje, trebate izbjegavati mjesta s velikim brojem ljudi, dječjim skupinama, klinikama.

Ne možete koristiti krvne pripravke, kao što je "masna eritrocita" i slično, prije i poslije cijepljenja oko dva tjedna, jer to može poremetiti formiranje imuniteta. Također je potrebno prekinuti terapiju imunoglobulinom 1 mjesec prije injekcije.

Kontraindikacije i komplikacije cijepljenja

Cijepljenje je kontraindicirano u sljedećim slučajevima:

 • s nedostatkom imuniteta;
 • ako postoje maligni tumori;
 • tijekom trudnoće;
 • ako prethodna cjepiva protiv rubeole ima komplikacije;
 • ARI ili bolesti, popraćeno porastom temperature.

Učinci cjepiva protiv rubeole prije trudnoće mogu biti sljedeći:

 • lokalni crvenilo, bol, infiltraciju na mjestu ubrizgavanja;
 • temperatura 4-10 dana nakon cijepljenja;
 • natečeni limfni čvorovi, nježnost kada se osjećaju;
 • alergijske reakcije;
 • mučnina, proljev;
 • curenje nosa, kašalj;
 • artritis;
 • bol u mišićima;
 • vrtoglavica, glavobolja;
 • parestezija;
 • osip.

Gore navedene reakcije su nuspojave. Sigurni su za tijelo i prolaze sami. Ali postoje komplikacije nakon uvođenja ovog cjepiva:

 • anafilaksa;
 • kolaps;
 • konvulzije;
 • upala perifernog živca;
 • meningitis;
 • eritema;
 • konjunktivitis;
 • gluhoća.

Takvi učinci cijepljenja su izuzetno rijetki.

Cjepivo protiv rubeole - pro i kontra

Argumenti za cijepljenje su kako slijedi.

 1. Cijepljenje stvara vrlo dugotrajan imunitet.
 2. Zaštita od gotovo 100%.
 3. Sprječava vjerojatnost bolesti tijekom trudnoće.
 4. Ne uključuje smrt fetusa ili teške nedostatke zbog rubele.
 5. Dobro podnosi.
 6. Može se učiniti ne u djece, već u odrasloj dobi.
 7. Dovoljan izbor cjepiva, uključujući i one inozemne.
 8. U praksi, slučajevi poslije cjepiva protiv rubeole nisu poznati.
 9. Cjepivo je besplatno svima besplatno do 25 godina.

Argumenti protiv ne vrlo značajnih.

 1. Poželjno je ažurirati imunitet, odnosno ponoviti cijepljenje svakih 10 godina zbog mutacije virusa rubeole.
 2. Zaštitna protutijela proizvedena su polagano. Potrebno je 1-2 mjeseca.
 3. Cjepivo sadrži oslabljene, ali žive viruse i teoretski može uzrokovati bolest.
 4. To ne smije biti učinjeno tijekom trudnoće, osim u rijetkim slučajevima s visokim rizikom od infekcije.
 5. Ako se cijepi tijekom trudnoće, postoji rizik od 3% rubeole bolesti fetusa.
 6. Nakon cijepljenja ne može biti trudna najmanje 3 mjeseca.
 7. Postoje izolirani slučajevi komplikacija nakon cijepljenja protiv rubeole.

Zahvaljujući aktivnoj cjepivima protiv rubeole širom svijeta, ova bolest je sada vrlo rijetka. Ali još uvijek nitko nije imun. A ako za muškarce ili djecu bolest ne donosi ozbiljne posljedice, onda je za žene vrlo opasno tijekom razdoblja nošenja djeteta. Kada je majka bolestana tijekom trudnoće, 14% zametaka umre u utrobi, a više od 50% ima teške malformacije, često nespojive sa životom. To je vrlo visok rizik, pa je planiranje sastavni dio trudnoće. Cijepljenje se treba provesti 3 mjeseca prije trudnoće, jer se tijekom trudnoće više ne preporučuje. Cjepivo protiv rubeole dobro se podnosi. Glavne nuspojave su bolna induracija na mjestu ubrizgavanja i umjerena reakcija na temperaturu, koja samostalno nestaje.

Trebam li dobiti cjepivo protiv rubeole prije trudnoće i koje posljedice mogu očekivati?

Svaka majka snima sve najbolje za svoje dijete: tako da raste pametan, zdrav i fizički jak. Temelj za budući skladan razvoj bebe je siguran tijek trudnoće.

Svatko zna da je za ženu "na položaju" važna kvalificirana medicinska skrb: pravodobno testiranje, screening, zaštita trudnice od opasnih infekcija koje mogu nanijeti štetu djetetu.

Jedna od najopasnijih bolesti tijekom trudnoće je rubeola. Trebam li joj cijepljenje prije planiranja zaraze i gestacije? Kako je cijepljenje tolerirano, uključujući i nakon 25 godina? U nastavku ćete dobiti odgovore na ova i druga pitanja.

Opasnost od bolesti i potreba da se spriječi

Rubeola je virusna infekcija koju prenose kapljice u zraku i vrlo zarazne. Najčešće to utječe na djecu i adolescente, ali ponekad to utječe na bolest i odrasle.

Simptomi rubeole:

 1. osip cijelom;
 2. prošireni limfni čvorovi u vratu.

Obično odrasli prenose ovu infekciju vrlo lako, često bez da čak primjećuju da su bolesni.

Međutim, tijekom trudnoće, rublja postaje izuzetno opasna. Odgođena bolest tijekom trudnoće najvjerojatnije rezultira:

 • prerano rođenje;
 • kongenitalne deformacije;
 • katarakta;
 • srčane mane;
 • gluhoća;
 • vestibularni poremećaji;
 • hydrocephalus ili microcephaly.

Pri planiranju za začeće, trudna majka treba voditi brigu o cjepivu protiv rubeole, jer čak i nakon što je ta infekcija jednom trpjela, imunitet na njega možda neće razviti. Štoviše, cijepljenje u djetinjstvu također nije jamstvo sigurnosti.

Prema nacionalnom preventivnom cijepljenju, sva djeca su cijepljena protiv rubela:

 • U dobi od 12 mjeseci i 6 godina kao dio kombiniranog cjepiva s ospicama i parotitisom.
 • Djeca od godine do 18 godina također su cijepljena s rubelom monovaccine.
 • Žene od 18 do 25 godina, koje nisu bolesne, nisu cijepljene, ili su cijepljene jednom ili nemaju informacije o cijepljenju.

Jedini način za točno određivanje treba li se cijepiti žena je da se provede krvni test za antitijela na infekciju. Ako ne, onda bi žena trebala biti cijepljena protiv rubela.

Kada trebate cijepljenje?

Nakon cjepiva protiv rubeole koncepcija se može planirati tek nakon 3 mjeseca - to je koliko je vremena potrebno za razvoj imuniteta. Stoga, žene koje žele postati trudne, morate se pobrinuti za cijepljenje protiv rubeole kako bi odabrali pravi trenutak za nju.

Treba imati na umu da prije cijepljenja, trudnica mora biti zdrava i svakako se savjetujte s liječnikom o mogućim kontraindikatima. Također, cijepljenje će morati biti odgođeno ako se planira putovanje, osobito povezano s klimatskim promjenama ili ozbiljnim fizičkim poteškoćama.

Ne preporučuje se cijepljenje onim ženama čiji bliski okoliš ima osoba s prehladom ili koji su prisiljeni brinuti se za bolesnu osobu.

Kako se prenosi?

U pravilu se cjepivo protiv rubeole dobro podnosi i ne uzrokuje ozbiljne nuspojave. Glavne reakcije tijela nakon uvođenja cjepiva su:

 • blagi porast tjelesne temperature tijekom 4-10 dana nakon cijepljenja;
 • osjećaj opće slabosti - nekoliko dana;
 • parotidni, mandibularni i cervikalni limfni čvorovi mogu biti blago povećani i bolni do dodira.

U rijetkim slučajevima, cjepivo protiv rubeole uzrokuje više ozbiljnih komplikacija:

 • razvoj snažne alergijske reakcije na primijenjeni lijek;
 • grčeve nogu čak i pri normalnoj tjelesnoj temperaturi;
 • razvoj bolesti kao što je meningitis;
 • problemi s sluhom, u najrjeđim slučajevima, gluhoća;
 • pojava konjunktivitisa u očima.

kontraindikacije

Žene koje planiraju trudnoću i žele se cijepiti protiv rubeole trebaju biti svjesne kontraindikacija za ovo cijepljenje:

 1. Visoka tjelesna temperatura.
 2. Alergija na jednu od komponenti koje čine cjepivo.
 3. Prisutnost žene raznih onkoloških bolesti i malignih tumora koji izazivaju smanjenje imuniteta.
 4. Terapija s određenim lijekovima, kao što su hormoni.
 5. Već dolazi trudnoća. Iako je dokazano da cijepljenje protiv rubeole ne dovodi do fetalnih komplikacija i ne bi trebalo biti osnovica za pobačaj, Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje cjepivo protiv rubeole u trudnica, osim u posebnim slučajevima gdje je rizik zaraze infekcijom za trudnicu izuzetno velik.

efekti

Nakon uvođenja cjepiva u tijelu pacijenta počinje proizvoditi antitijela na virus. Brzina ovog procesa je individualna i ovisi o mnogim čimbenicima. 3 mjeseca nakon cijepljenja formira se stabilan imunitet protiv bolesti, koji traje do 15-20 godina. Međutim, stručnjaci se slažu da bi zbog mutacije trebalo provoditi svake 10 godine cjepivo radi zaštite tijela od novih vrsta sojeva.

Koje cjepivo izabrati i gdje da to napravite?

U Rusiji su registrirane mnoge pripreme za cijepljenje protiv rubela domaće i strane proizvodnje. Sva cjepiva sadrže živu atenuiranu vrstu virusa. Samo jedna injekcija pruža imunitet u 95% ljudi kao i nakon prirodne infekcije. Kada planirate trudnoću, možete koristiti cjepivo protiv rubeole, i jednostruke i kombinirane, ako trebate imunitet protiv drugih opasnih bolesti, poput ospica.

Najčešće cjepiva protiv rubeole su:

 1. Ruski cjepivo. Jeftiniji od stranih analoga, jednako je učinkovit i siguran. Sadrži posebno pripremljeni i osušeni živi sojevi virusa. Praktično ne uzrokuje komplikacije i dobro podnosi čak i mala djeca. Često se ovaj lijek upotrebljava u cijepljenju djevojčica i žena koje planiraju trudnoću.
 2. Francuski cjepivo "Rudivaks" smatra se najučinkovitijim, osim što rijetko uzrokuje nuspojave. Nakon cijepljenja imunitet se stvara u roku od 2 tjedna, a može trajati i do 20 godina. Ovaj lijek sadrži i živi atenuirani virus rubeole.
 3. Belgijsko cjepivo "Ervevaks" rijetko uzrokuje komplikacije, pa se često koristi za cijepljenje male djece. Osim toga, lijek se dobro kombinira s drugim cjepivima protiv ospica, zaušnjaka, polioma, mogu se primjenjivati ​​u jednom danu, ali injekcije se proizvode na različitim mjestima. Zabilježeno je da imunitet nakon cijepljenja traje i do 15 godina. Upotreba "Ervevaksa" djelotvorna je za adolescente i odrasle žene reproduktivne dobi za prevenciju komplikacija tijekom trudnoće.

Cjepivo protiv rubeole dobiva se u dobi od 1 do 18 godina. Žene u dobi od 18 do 25 godina koje su imale bolest u djetinjstvu, cijepljene samo jednom ili nisu cijepljene na sve imaju pravo na slobodno cijepljenje. Da biste to učinili, obratite se klinici i izjavite svoju želju. U svim ostalim slučajevima plaća se cijepljenje.

Cijepljenje se može dati u gotovo svakoj privatnoj klinici ili placeno cijepljenje u redovitoj javnoj klinici.

Priprema za postupak i ponašanje nakon njega

Da bi se pripremila za cijepljenje protiv rubeole, trudnica bi trebala slijediti nekoliko pravila:

 1. Prije uvođenja cjepiva, liječnik mora biti ispitan kako bi isključio zaražene prehlade, kao i provjeru alergijskih reakcija i pogoršanja kroničnih bolesti.
 2. Ne preporuča se cijepljenje odmah nakon obroka, potrebno je najmanje 2 sata nakon posljednjeg obroka.
 3. 3 mjeseca prije cijepljenja potrebno je zaustaviti terapiju imunoglobulinom, a 2 tjedna - s krvnim pripravcima.

Nakon cijepljenja preporučujemo:

 • U roku od jednog sata biti blizu medicinske ustanove u kojoj je bila održana - u slučaju komplikacija.
 • Tijekom dana ne možete mokri mjesto ubrizgavanja, također trebate izbjegavati velike mase ljudi i komunicirati s pacijentima.
 • Ne preporučuje se povećana tjelesna aktivnost.

Je li potrebno trudnoće tek nakon 6 mjeseci?

Pričekajte 6 mjeseci nije potrebno. Nakon cijepljenja, koncepcija se može planirati za 3 mjeseca - koliko je potrebno za razvoj imuniteta. Ako je cjepivo dano manje od 3 mjeseca prije koncepcije - odluku o nastavku trudnoće treba koordinirati s ginekologom, koji će odgovoriti na sva pitanja i dati upute za konzultacije i testove kako bi se razjasnilo pitanje mogućnosti produženja trudnoće.

Pro i kontra

Kada planirate napraviti cjepivo protiv rubeole prije zamišljanja, svaka djevojka treba procijeniti pro i kontra ove medicinske postupke. Pozitivni aspekti samog cjepiva su vrlo značajni:

 • cijepljenje je jedini praktički 100% učinkovit način za zaštitu od infekcije rubeola;
 • stvara dugoročni imunitet do 15-20 godina;
 • tijekom trudnoće štiti dijete od mnogih strašnih bolesti i razvojnih patologija;
 • komplikacije su izuzetno rijetke;
 • veliki izbor cjepiva domaće i strane proizvodnje;
 • besplatno je svima do 25 godina.

U pozadini tih prednosti, argumenti protiv ne izgledaju vrlo značajan:

 • imunitet se ne javlja odmah, ali nakon nekog vremena;
 • nakon cijepljenja, nemoguće je odmah planirati koncepciju, optimalno razdoblje je nakon 3 mjeseca;
 • ne možete učiniti već trudnice;
 • moguće komplikacije i alergijske reakcije, iako se pojavljuju u rijetkim slučajevima;
 • Za one koji su stariji od 25 godina plaća se cijepljenje.

Odluka o tome hoće li se cijepiti protiv rubela ili ne, ostaje za trudnu majku. Infekcija često dovodi do smrti fetusa ili pobačaja, a također uvelike povećava vjerojatnost da dijete ima ozbiljne razvojne nedostatke. Stoga, cijepljenje protiv rubela, ili barem provjera prisutnosti imuniteta od nje, nužno mora biti dio skupa medicinskih postupaka za one koji planiraju imati djecu.