Cijepljenje protiv trbušnog encefalitisa tijekom planiranja trudnoće

Liječenje

Poruka veverka »Thu Jun 11, 2009 21:45

Post osina »Fri Jun 12, 2009 19:48

Poruka Gabby »Mon May 09, 2011 11:07

Poruka Marine »Pon May 09, 2011 14:11

Post Gabby »Mon May 09, 2011 19:16

Poruka Marine »Pon May 09, 2011 21:05

Poruka Gabby »Tue May 10, 2011 12:34

Kako se brinuti o zdravlju pri planiranju trudnoće? Cijepljenje protiv krpeljnoga encefalita i drugih virusa

U razdoblju porođaja, imunitet buduće majke pada i njezino tijelo postaje osjetljivo na mnoge bolesti. Stoga, žena koja planira zamisliti, treba biti svjesna obveznih preventivnih cijepljenja. Ali koji od njih su obvezni i bez kojih možete učiniti? Ovaj članak će vam detaljno opisati vrste i uvjete cijepljenja, kao i kako se pripremiti za cijepljenje i kakve se nuspojave mogu pojaviti.

Što cjepivo treba učiniti trudnice?

Tick-borne encefalitis

Cijepljenje protiv virusa encefalitisa, čiji nositelji su krpelji, nije jedan od obveznih u fazi pripreme za začeće. Cijepljenje je neophodno za žene koje žive u endemskim područjima ili koje idu na područje izbijanja infekcije u proljeće i ljeti.

Za imunitet, shema uključuje dvije injekcije:

 • prva se radi u jesen;
 • drugi je na početku zime.

Između njih bi trebalo trajati najviše 3 mjeseca. Odstupanje se vrši u razdoblju od 9-12 mjeseci. Pri planiranju trudnoće, cijepljenje mora biti završeno najkasnije 1 mjesec prije namjeravanog začeća.

Priprema za cijepljenje nije potrebna. Dovoljno je proći inspekciju od strane terapeuta i pobrinuti se da nema ARVI i drugih prehlada. Cjepivo je dobro podnosilo.

Reakcija tijela nakon cjepiva protiv encefalitis krvi može biti:

 1. niska temperatura;
 2. bol u području ubrizgavanja;
 3. slabost;
 4. glavobolje;
 5. slabost.

U rijetkim slučajevima manifestacija alergijske reakcije u obliku osipa je moguća, u teškim slučajevima - napadajima ili gubljenja mjesta ubrizgavanja.

 • povijest izraženog odgovora tijela na prethodnu primjenu cjepiva;
 • smanjeni imunitet;
 • razdoblje razvoja akutnih infekcija i pogoršanja kroničnih bolesti;
 • tešku bolest bubrega i jetre;
 • alergija na piletinu proteina (za neke lijekove).

Za bjesnoću

U Rusiji cijepljenje bjesnoće provodi se samo prema indikacijama epidemije. Međutim, infekcija bjesnoće bez cijepljenja je kobna, pa se postavlja pitanje žena tijekom planiranja trudnoće, je li potrebno cijepiti protiv ove bolesti?

U našoj zemlji primjenjuje se obvezno cijepljenje trudnica koje rade u laboratorijima u kojima postoji virus bjesnoće, veterinari, kao i oni koji planiraju putovanje do područja nepovoljnog u smislu širenja virusa.

U ovom slučaju, potrebno je proći cijepljenje, koje bi trebalo završiti najmanje 1 mjesec prije namjeravanog začeća.

To je zbog ozbiljne opasnosti od virusa. Kako bi se budućem djetetu moglo ugroziti, žena koja je prikladna zbog epidemijskih razloga mora biti cijepljena protiv bjesnoće.

Shema cijepljenja je kako slijedi:

 1. prva injekcija se obavlja prvo;
 2. nakon 7 dana druga;
 3. Zadnji put cjepivo je stavljeno na dan 30.

Odstupanje se vrši u jednoj godini. Cijepljenje vrijedi tri godine, nakon čega se shema mora ponoviti. U fazi planiranja trudnoće, posljednja injekcija treba biti učinjena najkasnije 1 mjesec prije začeća.

Možete staviti cjepivo protiv bjesnoće u bilo koju javnu zdravstvenu ustanovu. Žena koja planira trudnoću najbolje je kontaktirati ginekologa ili liječnika opće prakse u klinici. Prije postupka nije potrebna posebna obuka. Važan uvjet za odgovor imunološkog odgovora tijela je odsutnost alkohola tijekom cijepljenja.

Cjepivo protiv bjesnoće dobro se podnosi, ali se može dogoditi:

 1. slabost;
 2. glavobolje;
 3. lokalna limfadenopatija;
 4. mučnina;
 5. bol u mišićima;
 6. blagi porast temperature.

Ti simptomi su normalna reakcija tijela na uvođenje cjepiva. U teškim slučajevima postoji alergijska reakcija u obliku urtikarije i poremećaja živčanog sustava. Međutim, takve nuspojave su vrlo rijetke.

Hepatitis A i B

Cjepivo protiv hepatitisa nije obavezno i ​​obavlja se samo onima koji žive u područjima s visokim pragom bolesti, kao i medicinskim radnicima i, u nekim slučajevima, zaposlenicima javnog ugostiteljstva, vodoopskrbnim sustavima i skrbnicima.

Hepatitis B se smatra opasnijim i uzrokuje ozbiljne poremećaje u tijelu. Prema kalendaru, cijepljenje protiv nje je obavezno za sve novorođenče. Iako hepatitis B nema sposobnost škoditi fetusu, lako se prenosi od majke do djeteta tijekom trudnoće ili poroda, pa se cijepljenje preporučuje za sve žene koje se pripremaju za začeće.

Tijekom planiranja trudnoće cjepivo se daje tri puta, nakon čega će razvijeni imunološki sustav trajati 15 godina.

Standardni izgled izgleda ovako:

 1. nakon prvog cijepljenja, drugi se stavlja u 1 mjesec;
 2. treće nakon šest mjeseci.

Postoje ubrzane sheme, kada se treće cjepivo smješta 1 ili 2 mjeseca nakon drugog. Koncepcija se može planirati 1 mjesec nakon posljednje injekcije.

Cjepivo možete staviti u kliniku u mjestu prebivališta ili u plaćenoj zdravstvenoj ustanovi uz licencu za postupak.

 • pogoršanje kroničnih bolesti;
 • alergijska reakcija na prethodnu primjenu cjepiva ili preosjetljivost na komponente lijeka.

Nakon cijepljenja može doći:

 1. hives;
 2. slabost;
 3. glavobolja;
 4. mučnina;
 5. bol u mišićima;
 6. može doći do oticanja i nježnosti na mjestu ubrizgavanja;
 7. u rijetkim slučajevima razvija se optički neuritis i Guillain-Barreov sindrom.

Iz vjetrenjače

Varicella-zoster virus može ozbiljno štetiti fetusu, pogotovo ako je bolest imala 2-3 trimestra trudnoće. Stoga, ako žena u djetinjstvu nije imala veslanje, trebala bi je korijen iz nje u fazi pripreme za začeće.

Ako postoje dokazi, cjepivo se provodi besplatno u klinici u mjestu prebivališta. Potrebno je napraviti vakum cjepivo 3 mjeseca prije namjeravanog začeća. Najčešće u Rusiji koriste dva cjepiva. Ovo "Okavaks" i "Varilriks". Prvi se stavlja jedanput, drugi - u dvije faze s intervalom od 1,5-2,5 mjeseci.

 • pogoršanje kroničnih bolesti;
 • trudnoća;
 • povijest reakcije na prethodni uvod;
 • davanje imunoglobulina.

Cijepljenje ne zahtijeva posebnu obuku i lako se podnosi, međutim, može se lagano pogoršati u obliku:

 1. temperatura se povećava;
 2. slabost;
 3. bol u abdomenu i mišićima;
 4. također kašalj ili noktiju;
 5. na mjestu ubrizgavanja mogu se pojaviti oticanje, osip i svrbež.

Od tetanusa i difterije

 • Tetanus je akutna zarazna bolest koja može uzrokovati oštećenje živčanog sustava i razvoj napadaja. Tetanus toksin je jedan od najjačih bakterijskih otrova. Pored toga, toksini tetanusa mogu prodrijeti u placentu i utjecati na živčani sustav fetusa. Ova bolest uzrokuje visoku stopu smrtnosti kod novorođenčadi, tako da je važno da trudnica ima imunitet protiv bolesti.
 • Difterija je još jedna opasna infekcija. Izražava se upalom sluznica i teškom opijanju tijela, kao i oštećenja živčanih, ekskretornih i kardiovaskularnih sustava. Ako trudnica preuzme difteriju, tada postoji velika vjerojatnost pobačaja ili preranog rođenja.

Cijepljenje protiv tetanusa i difterije stavlja se svakih 10 godina. Ako se približimo roku u fazi planiranja trudnoće, cijepljenje bi trebalo biti najmanje 1 mjesec prije koncepcije. Kada imunizirati odrasle, najčešće korišteno cjepivo je ADS-M, koji cijepljuje protiv obje bolesti u isto vrijeme. Cjepivo možete staviti besplatno u klinici u mjestu prebivališta.

Primjena cjepiva se dobro podnosi, pa postupak ne zahtijeva posebnu pripremu.

Reakcija na uvod:

 1. očituje se laganim porastom temperature;
 2. blaga bolest tijekom dana nakon primjene lijeka;
 3. crvenilo i blagi oticanje na mjestu ubrizgavanja;
 4. u rijetkim slučajevima pojavljuju se osip koji brzo prolazi.

Kontraindikacije cijepljenja protiv tetanusa i difterije praktički su odsutne. Međutim, cijepljenje se ne preporuča ako:

 • postoje znakovi prehlade;
 • povećana tjelesna temperatura;
 • tijekom pogoršanja kroničnih bolesti.

od gripe

Zbog smanjenog imuniteta, trudnica je najveći rizik od infekcije gripe. Stoga, pri planiranju koncepcije, preporuča se staviti cjepivo uoči sezone izbijanja. To bi trebao biti učinjeno najmanje 1 mjesec prije namjeravane trudnoće.

U Rusiji cijepljenje protiv gripe počinje u rujnu. Ako je žena u opasnosti, tada ima pravo na besplatno cijepljenje u klinici. No moguće je injekciju naplatiti u bilo kojoj trgovačkoj medicinskoj ustanovi koja ima dozvolu za takve manipulacije.

U pravilu se cjepivo primjenjuje jednom i štiti od gripe tijekom jedne sezone. Nuspojave su rijetke. Najčešći su:

 1. Osjećaj slabog u danu nakon injekcije;
 2. lokalna reakcija na uvođenje u obliku crvenila i boli.
 • bronhijalna astma;
 • zatajenje srca;
 • bolesti bubrega i jetre;
 • pogoršanje kroničnih bolesti;
 • alergije na komponente cjepiva;
 • povijest reakcija na prethodne primjene lijeka.

Rubeola i ospice

 1. Virusi rubeole najopasniji su za dijete tijekom razvoja fetusa. Penetrating kroz posteljicu, može uzrokovati ozbiljne razvojne poremećaje. Ako žena razvije rubelu do 16 tjedana, fetus će vjerojatno razviti kongenitalne deformacije, kao i probleme sa sluhom, vidom, srcem i mozgovima. U ovom slučaju liječnici preporučuju pobačaj.
 2. Ospice je još jedan opasni virus za trudnu majku. Odrasla osoba ima ozbiljnu bolest, a može uzrokovati i pobačaj. Dijete koje se razvija u maternici žene koja je imala ospice je u opasnosti da se rodi s patologijama živčanog sustava i mentalnom retardacijom.

Pripremiti se za koncepciju treba unaprijed, jer su neki lijekovi uvedeni šest mjeseci prije namjeravane trudnoće. Priprema za trudnoću uključuje cijepljenje protiv infekcija koje su opasne ne samo za majku, već i za nerođeno dijete.

Cijepljenje prije i tijekom trudnoće

Trudnoća za ženu je i radost i test. U tijelu trudnice je restrukturiranje funkcija organa i sustava. U ovom trenutku imunološki sustav nosi teška opterećenja. Smanjenje zaštitnih sila tijekom trudnoće pridonosi riziku zaraze infekcije žene.

Država brine o zdravlju majke i nerođenog djeteta provođenjem slobodnog cijepljenja. Koje cjepivo treba dati prije trudnoće i može li se dati tijekom nošenja djeteta? - Često postavljana pitanja za buduće majke, koje ćemo pokušati odgovoriti u nastavku.

Cijepljenje trudnoće i rubeole

U trudnoći cjepivo protiv rubeole obavezno je za ženu, jer u slučaju infekcije virus inficira fetus. Rubeola je opasna za trudnicu s povećanom šansom za pobačaj ili abnormalnim razvojem fetusa. Uzrok deformacije u 20% rođene djece je kongenitalna rublja. Među ostalim patologijama u novorođenčadi često se javlja gluhoća, sljepoća i mentalna retardacija.

Prema kalendaru, preporučuje se cijepljenje protiv rubeole prije trudnoće 3 mjeseca prije začeća. Cjepivo "Cjepivo protiv rubeole živi slabo" jednom. Imunitet nakon cijepljenja štiti ženu 20 godina.

Cjepivo protiv rubeole često se daje i kombinacijskim cjepivima koji štite od više infekcija odjednom: rubeola, zaušnjaka i ospice. Za takvo cijepljenje protiv rubeole, ospica i parotitisa pri planiranju trudnoće koristi se kombinirano živa atenuirana cjepiva "Priorix" i "Infanrix".

Koliko mjeseci mogu zatrudnjeti nakon cjepiva protiv rubeole? - Žena mora biti zaštićena najmanje 2, a po mogućnosti 3 mjeseca. Zašto ne bi zatrudnjela ubrzo nakon cjepiva protiv rubeole? - jer se virus cjepiva protiv rubeole može prenijeti na fetus kroz placentu.

Cjepivo protiv rubeole tijekom trudnoće strogo je kontraindicirano jer cjepivo sadrži živi virus koji se može prenijeti kroz posteljicu na fetus.

Roditelji su često zainteresirani - je li moguće da cjepivo protiv rubeole dijete ako je majka trudna? Iako cjepiva protiv rubeole predstavljaju živi, ​​atenuirani virus, ne širi se nakon cijepljenja. Uostalom, cjepivo se primjenjuje injekcijom, a ne uzima se usta. Cijepljenje protiv rubeole nije uzrok brige za trudnu majku. Naprotiv, dijete će biti zaštićeno od infekcije rubeole i neće vas moći zaraziti.

Polio cijepljenje i trudnoća

U nekim europskim zemljama polio cjepivo je obavezno za žene pri planiranju trudnoće. U Rusiji nije neophodno jer je rizik obolijevanja od divljeg poliomijelitisa zanemariv. Virus živopisnog cjepiva protiv polio predstavlja najveću opasnost, a trudnoća je faktor rizika za infekciju. Cijepljenje djece protiv polio uključeno je u ruski kalendar obveznih planiranih cijepljenja.

Za cijepljenje djece koriste se živa cjepiva i inaktivirana (atenuirana) cjepiva. Za djecu do 3 godine koristi se inaktivirani cjepivo "Imovax Polio", što nije opasno za druge. Međutim, za cijepljenje djece nakon 3 godine upotrebljava se živo cjepivo "OPV" u obliku kapljica u ustima. Nakon "OPV" cjepiva, polio virus je pušten u okoliš neko vrijeme i opasan je za članove zajednice i obitelji. Nesvjesno se pojavljuje pitanje - je li moguće cijepiti dijete od polio ako je majka trudna?

Važno je! Ako u obitelji postoji trudna majka, dijete treba cijepiti ne s cjepivom, ali s inaktiviranim cjepivom.

S obzirom na činjenicu da za trudnicu postoji rizik od infekcije polio virusom polioma, čak iu svojoj obitelji, buduća majka treba cijepljenje. U planiranoj trudnoći cijepljenje se treba obaviti 2 mjeseca prije začeća. Za profilaktičko cijepljenje koristi se inaktivirani cjepivo "Imovaks Polio" ili "Pentax".

Cijepljenje trudnica protiv tetanusa i difterije s ADS-M cjepivom

Kada planirate trudnoću, cjepivo ADS-M je potrebno ako je kalendarski rok za drugo cijepljenje, što se obavlja svakih 10 godina. Imunizacija protiv tetanusa i difterije čine jedno cjepivo - ADS-M.

Pri planiranju trudnoće, cjepivo protiv tetanusa dano je s cjepivom s ADS-M 1 mjeseca prije začeća. Nužno je da trudnica spriječi tetanus u novorođenčadi. Novorođeno dijete nema vlastita protutijela protiv tetanusa, ali će ih primiti od majčinog mlijeka ako je cijepljeno.

I ako žena nije cijepljena, je li moguće cijepiti protiv tetanusa tijekom već postojeće trudnoće? Protutijelo je cijepljenje s ADS-M cjepivom protiv tetanusa i difterije, kao i DTP (plus kašalj) u trudnica. Tijekom trudnoće, cjepivo s cjepivom ADS-M u ranim stadijima može prouzročiti pobačaj, au kasnijem razdoblju može doći do razvoja "zamrznute" trudnoće. U ovom slučaju, morate se pribjeći medicinskom prekidu.

Cijepljenje protiv difterije pri planiranju trudnoće obavlja se mjesec dana prije začeća, ako je proteklo više od 10 godina od zadnjeg cijepljenja. Imunizacija koristi ADS-M cjepivo protiv tetanusa i difterije. Kod planiranja trudnoće, cjepivo s ADS-M cjepivom obavlja se u klinici besplatno.

Cijepljenje trudnica protiv gripe

Trudne žene posebno su u opasnosti od zaraživanja gripe. Kada planirate trudnoću, cjepivo protiv gripe treba obaviti 2-3 mjeseca prije, ako je do tog datuma ažurirana cjepiva već primljena za predstojeću sezonu. Cjepiva protiv gripe obično se isporučuju u rujnu za rutinsku imunizaciju populacije. Ako ste propustili sezonsko cijepljenje, cjepivo se može dati 1 mjesec prije trudnoće s Grippol cjepivom.

Mogu li dobiti gripu tijekom trudnoće? Na preporuku WHO cjepiva protiv gripe provodi se u svim zemljama svijeta. U Ruskoj Federaciji cijepljenje protiv gripe trudnica obvezno je od 2014. Prema novom kalendaru preventivnih cijepljenja, sve trudnice trebaju biti cijepljene protiv gripe ako nemaju kontraindikacije. Za cijepljenje protiv gripe s postojećom trudnoćom, koristite cjepivo za djecu "Grippol Plus".

Cjepivo protiv hepatitisa B

Poznato je da hepatitis B prenosi krvlju kroz instrumente i šprice. Tijekom trudnoće, žena će dobiti različite injekcije, preglede i druge neophodne manipulacije, tako da treba cjepivo protiv hepatitisa B.

Kada planirate trudnoću, trostruko cjepivo protiv hepatitisa B trebalo bi biti dovršeno 6 mjeseci prije nje. U tom slučaju imunitet će se održavati 15 godina. Ako se ovaj plan ne može cijepiti, tada se prvo cjepivo može dati 3 mjeseca prije trudnoće, a drugo - za 2. U ovom slučaju dvostruko cijepljenje će stvoriti imunitet za jednu godinu. Treće cjepivo za zaštitu imuniteta morat će obaviti nakon isporuke. Cjepivo protiv hepatitisa B lako se podnosi i manifestira se u većini slučajeva samo lokalnom reakcijom na mjestu ubrizgavanja.

Za cijepljenje protiv hepatitisa B koristi se visoko pročišćeno cjepivo "Endzheriks B", stvoreno genetskim inženjeringom. "Endzheriks B" se koristi za cijepljenje novorođenčadi i ljudi u opasnosti.

Je li moguće cijepljenje protiv hepatitisa tijekom trudnoće? Učinak cjepiva na fetus nije detektiran. Iako je rizik od izlaganja inaktiviranim cjepivima na fetusu zanemariv, tijekom trudnoće moguće je cijepiti samo hepatitis samo s posebnim indikacijama.

Cijepljenje trudnoće i vagine

Može li se trudnice cijepiti protiv vagine? Trudnoća je kontraindikacija za živa cjepiva. Živi atenuirani virus iz cjepiva može prodrijeti do fetusa kroz placentu i uzrokovati patologiju njegovog razvoja. Prema nalogu broj 375 Ministarstva zdravstva Ruske Federacije, uporaba svih živih cjepiva protivindikirana je za inokulaciju trudnica.

U slučaju neplanirane trudnoće, trebali biste znati jeste li primili još jedno cijepljenje protiv piletina, tada je potrebno koristiti kontracepcije tijekom sljedeća tri mjeseca nakon toga. U slučaju kontakta trudnice s bolesnim veslima, preporučuje se uvođenje imunoglobulina, koja je gotova antitijela na virus varicella-zoster.

Za buduću majku najbolja opcija za zaštitu od vagine treba cijepiti tijekom razdoblja planiranja. Prije trudnoće cijepljenje protiv vagine se obavlja 4 mjeseca prije začeća. Za imunizaciju se koristi cjepivo "Okavaks" ili "Varilriks".

Bjesnoća cijepljenja tijekom trudnoće

Cijepljenje protiv bjesnoće provodi se u Rusiji samo u skladu s epidemijskim indikacijama osoba koje su izravno ili neizravno povezane s virusom. Budući da nitko nije osiguran od nezgoda i dogodi da bolesni pas ugriza trudnicu, logično je pitanje je li moguće cijepiti protiv bjesnoće kod trudnica? Bjesnoća cjepivo je kontraindicirana tijekom trudnoće, ali kada ga ugrize bolesne životinje, nema kontraindikacija. Činjenica je da je infekcija virusom bjesnoće bez cjepiva definitivno smrtonosna. U ovom slučaju nema drugog izbora - odaberite manje od dva zla. Bjesnoća cijepljenja provodi se s inaktiviranim cjepivom i ne opaža se njegov negativni učinak na fetus. U slučaju ugriza u teškim slučajevima, koristi se dodatna primjena anti-bjesnoće imunoglobulina.

U Rusiji, žene koje rade u laboratorijima povezane s virusom bjesnoće dobivaju preventivno cijepljenje protiv bjesnoće pri planiranju trudnoće. Tijek cijepljenja u pripremi za trudnoću mora biti dovršen 1 mjesec prije nje. U slučaju dugotrajnog putovanja u zemlje s disfunkcionalnim bjesnoćom, žena tijekom planiranja trudnoće treba dati preventivno cijepljenje mjesec dana prije odlaska.

Prema rasporedu cijepljenja cjepivo "Kokav" koristi se za cijepljenje protiv bjesnoće. Potrebno je uzeti u obzir da se preventivna cijepljenja obavljaju svake 3 godine.

Cijepljenje protiv trbušnog encefalitisa tijekom trudnoće

Imunizacija encefalitisa s krpom nije uključena u kalendar pri planiranju trudnoće. Cijepljenje cjepiva protiv zaraznih bolesti pri planiranju trudnoće obavlja se samo u endemskim područjima. Kada planirate trudnoću, cijepljenje se mora obaviti 1-1.5 mjeseci prije začeća, ovisno o rasporedu cijepljenja. Potrebno je uzeti u obzir da ako se propusti jedno redovito cijepljenje, koje se dogodilo tijekom trudnoće, onda je nakon porođaja dovoljno učiniti jednu revaccinciju, a ne ponoviti cijeli tijek. Za imunizaciju se koriste Encepur ili Entsevir pripravci.

Može li se trudnice već cijepiti protiv encefalitis krvi? Prema uputama za cijepljenje, ona je kontraindicirana tijekom trudnoće, jer učinak cjepiva na fetus nije adekvatno proučavan.

Što ako je žena stavila krpeljno cjepivo, a onda saznala da je trudna? Istraživanja o korištenju cjepiva protiv encefalitis nije provedena, pa nema dokaza negativnog utjecaja cijepljenja na fetus. U svakom slučaju, trebate se posavjetovati s liječnikom zaraznih bolesti i vidjeti ginekolog tijekom trudnoće.

Cijepljenje kod trudnica s negativnim rhesusom

Ako majka i otac djeteta imaju Rh krv negativno, onda se problem Rh-sukoba u djeteta neće pojaviti. U ovom slučaju beba, poput mame, ima Rh-negativnu krv. Ako je otac djeteta Rh pozitivno krvo, onda dijete također može biti pozitivno, a zatim postoji rizik od razvoja Rh-krvi sukoba. Kada majka ima Rh-negativnu krv, onda se hemolitička bolest može razviti u fetusu ili djetetu. S negativnim rezom tijekom trudnoće, majka je imunizirana imunoglobulinom. Trenutno postoji nekoliko takvih lijekova:

 • "KamROU";
 • „Rezonator”;
 • Immunoro Cedrion;
 • BayRho-D;
 • HyperROW S / D;
 • Partobulin SDF.

Antirhesus cjepivo za trudnice sprečava stvaranje majčinih antitijela na Rh fetus. U majčinom tijelu, imunoglobulin uništava pozitivne eritrocite fetusa, koji je u maloj količini pao preko majke kroz placentu. To znači da majčinska krv neće proizvesti protutijela. Uostalom, protutijela su opasna za razvoj djeteta i tijek trudnoće. Kao rezultat krvnog sukoba, dijete razvija hemolitičku bolest. Rhesus imunoglobulin se daje Rh-negativnim ženama u sljedećim slučajevima:

 • tijekom poroda;
 • nakon pobačaja ili pobačaja;
 • nakon kirurškog prekida ektopične trudnoće;
 • nakon poroda.

Prvo cjepivo protiv Rh-sukoba trebalo bi biti učinjeno trudnicama u 28 tjedana u dozi od 300 mikrograma. Drugo cijepljenje se provodi 72 sata nakon isporuke. Ako otac ima Rh-negativnu krv, tada se imunoglobulin ne koristi. Nakon primjene anti-Rh imunoglobulina tijekom trudnoće, vjerojatnost proizvodnje antitijela u majci smanjena je sa 17% na 0,2%. A uvođenje cjepiva unutar 72 sata nakon rođenja smanjuje vjerojatnost protutijela od 0,2 do 0,06%.

Koji su mogući učinci imunoglobulinskog cijepljenja tijekom trudnoće? Nakon uporabe imunoglobulina najčešće se javlja reakcija na mjestu primjene u obliku hiperemije, kao i groznica i dispepsija. U vrlo rijetkim slučajevima, alergijska reakcija razvija se do alergijskog šoka.

Priprema za trudnoću uključuje cijepljenje protiv mnogih infekcija, koje su opasne ne samo za majku, već i za nerođeno dijete. Ubacivanjem sebe ubacite buduće dijete. Uostalom, imunitet majke prenosi se bebi ne samo krvi, već i majčinim mlijekom nakon rođenja. Zato su bebe s dojenjem mnogo zdravlje od djece na umjetnoj prehrani.

Cijepljenje protiv trbušnog encefalitisa tijekom planiranja trudnoće

Poruka veverka »Thu Jun 11, 2009 21:45

Post osina »Fri Jun 12, 2009 19:48

Poruka Gabby »Mon May 09, 2011 11:07

Poruka Marine »Pon May 09, 2011 14:11

Post Gabby »Mon May 09, 2011 19:16

Poruka Marine »Pon May 09, 2011 21:05

Poruka Gabby »Tue May 10, 2011 12:34

Prijekorka za vrijeme trudnoće - što učiniti

Krpelji su velika opasnost za ljude. Oni uzrokuju razvoj ozbiljnih bolesti. Često - s kobnim ishodom. Kraj proljeća i početak ljeta vrlo je stresno razdoblje. U ovom trenutku, krpelja se probudi i počinje loviti. Svatko zna da morate poduzeti preventivne mjere protiv ugriza. Obavezno obavite cijepljenje. Izbjegavajte sadnju stabala. Nemojte hodati u šumi tijekom tog razdoblja.

Posebno morate paziti na trudnice. Učinci krpelja tijekom trudnoće možda neće biti popravljivi. Ne samo za majku, već i za dijete. Posebno zastrašujuće ako ste napadnuti krpeljom zaraženom encefalitisom.

Nisu svi krpelji zaraženi virusom encefalitisa. A svojim izgledom nemoguće je odrediti. Krpelj je inficiran zaraženim životinjama. Zatim, kada napada neku osobu, ulazi u krvotok s insekta insekata.

Krpelj ugriza može zaraziti ne samo s encefalitisom. Ali, baš kao borrelioza, ehrlichioza, anaplasmoza.

Znakovi otkucaja krpelja

Važno je pravodobno otkriti krpelj na tijelu i ukloniti ga, ako nemate vremena za kopanje. Usisna točka

kukac počinje povrijediti, ali ne odmah. Pojavljuje se slabost, pospanost. Može povećati temperaturu. Toplina, ili obratno, zimice. Izgubljeno u cijelom tijelu. Ponekad postoji alergijska reakcija. Ugriza postaje crvena i upaljena.

Čovjek se počinje bojati svjetla. Ovo je jedan od glavnih znakova infekcije. Ako je virus borrelioze ušao u krv, tada je na koži vidljiv crveni osip. U obliku jedne velike točke.

Ako encefalitis zakače, djevojka se razboljela. Što je ovaj virus? Kao rezultat infekcije javlja se upala mozga. Za trudnice posebno je opasno. Ako nema cijepljenja i slabog imuniteta, virus ulazi u krvotok i započinje s radom.

Važno je odmah, bez čekanja na prve simptome infekcije, da žena odvede u bolnicu. Inače - posljedice će biti strašne.

Znakovi infekcije. Postoji bolna bol u glavi, mučnina, želja za povraćanjem, slabost, pospanost. Možda počinje napad epilepsije. Temperatura raste i ne pada.

Mozak je pogođen. Poremećeni govor i intelektualna razina. Postoji kršenje koordinacije i hoda. Virus također utječe na ljudski vid.

Učinci krpelja tijekom trudnoće

Bilo da negativne posljedice utječu na fetus nije odmah moguće reći. Ako ste ugrizli krpelj tijekom trudnoće, svakako isporučite kukac u laboratorij. Tamo, stručnjaci utvrđuju da li je to nositelj virusa. I stupanj zaraze žene. Visoki rizik smrti. Za majku i dijete.

Ali kako to utječe na dijete, opstetričari ne mogu odmah reći. Ovdje je važno pitanje je li cijepljenje isporučeno prije začeća.

Krpelj zagriz tijekom trudnoće može izazvati strašnu bolest - toksoplazmoza. To može dovesti do gubitka djeteta. Važno je otkriti infekciju toksoplazmom što je prije moguće. I poduzmite potrebne mjere. Plod je zaražen u 20% infekcija. I samo tijekom prve trudnoće. Budući da virus ulazi u posteljicu majke. Na drugom koncepcijom, ona već ima imunitet na parazit.

Ako je trudnoća kraća od šest mjeseci, toksoplazmoza je opasna pobačaj.

Cijepljenje protiv krpelja tijekom trudnoće

Cjepivo protiv borrelioze ne postoji. Bolest je manje opasna za ljude. Infekcija je iznimno rijetka. Kada se pojave znakovi, liječnici propisuju antibiotike. Pazite na stanje žene nekoliko dana.

Cijepljenje protiv krvarenja uzrokovanih encefalitis provodi se godišnje. Cijepljenje protiv krpelja tijekom trudnoće nije preporučljivo. Sva potrebna cjepiva moraju biti učinjena prije začeća. Lijekovi mogu nepovoljno utjecati na embrij i njegov daljnji razvoj.

Ako se tijekom trudnoće pojavi krpelj, a postoji sumnja na infekciju encefalitis,

Ovo je aktivni proteinski lijek izoliran iz krvne plazme donora. Nažalost, učinak cjepiva na fetus nije utvrđen medicinskom praksom. Stoga, opstetričari smatraju da je trudnoća kontraindikacija za injekciju imunoglobulina.

Napomena o lijeku omogućuje njegovu upotrebu tijekom trudnoće. Nakon pozitivnih rezultata testa infekcije cjepivo se može postaviti četiri dana. U posebnim slučajevima, kada su znakovi virusa na licu, imunoglobulin se primjenjuje bez obzira na rezultate analize.

Označi isporuku za istraživanje

U tom pogledu, liječnici se odnose na svaki pojedini slučaj ugriza trudnica, pojedinačno. Uzmite u obzir stupanj infekcije, opće stanje, kontraindikacije žena. Povratna reakcija od opstetara na rezultatima takvih cijepljenja je pozitivna.

Što učiniti ako trudnica bude ugrizla krpelj?

U svakom slučaju, zagristi se ne smije zanemariti. Čak i ako je cijepljenje provedeno.

Prvih nekoliko dana liječnici savjetuju pratiti temperaturu tijela. Ako se diže, hitno odvedite ženu u bolnicu. Obratite pažnju na trudnicu liječnika.

Osigurati odmor u krevetu. Ograničite aktivnost motora. Davanje više tekućine. Do infekcije aktivnije i brzo napustilo tijelo.

Liječnik odabire liječenje ovisno o vrsti infekcije. On mora uzeti u obzir i izračunati sve posljedice i rizike. Moguće komplikacije za nerođeno dijete.

Nakon uzimanja testova, liječnik odabire načine koji ne bi smjeli štetiti fetusu. Antipiretik, analgetik. Kada se pronađe infekcija u krvi, provodi se antivirusna terapija.

Davanje lijekova koji stimuliraju mozak.

prevencija

Bilo koja infekcija je lakše spriječiti nego liječiti.

 • Tijekom trudnoće - potrebno je strogo pridržavati se mjera opreza protiv krpelja. Pokušajte se držati podalje od drveća i grmlja u opasnim dobima godine. Mogu biti krpelji. Ne biste trebali ići u zemlje u kojima možete zaraziti encefalitis.
 • Pokušajte s fotografije saznati što izgleda krpelj. Da ne propustite, ako iznenada padne na tijelo.
 • Pobrinite se za sigurnost ako planirate rađati. Dobiti cijepljenje na vrijeme.

Registracija za trudnoću bi trebala trajati do tri mjeseca. U tom slučaju, opstetričar će imati vremena za sprečavanje trudnoće.

Cijepljenje tijekom trudnoće. Kada ih se ne može izbjeći?

Naravno, bolje je da žena provede sva potrebna cjepiva prije trudnoće. Ali, nažalost, nitko od nas nije imun u situacijama u kojima je potrebno hitno cijepljenje, kada se samo na taj način može izbjeći ozbiljna bolest. Jesu li takva neplanirana cijepljenja sigurna za buduću majku?

Neki stručnjaci vjeruju da je rizik za fetus tijekom cijepljenja trudnice prilično teorijski. Može li postati pravi? Mišljenja o ovom rezultatu često su kontroverzna. Stoga trudnice trebaju biti cijepljene samo ako je rizik od bolesti previsok i ako infekcija može ozbiljno oštetiti majku i njeno nerođeno dijete.

Hitno cijepljenje je potrebno kada se dogodi kontakt s uzročnikom bolesti te se javlja pitanje neposredne prevencije. Istovremeno treba imati na umu da je cijepljenje djelotvorno samo ako se provodi u određenim uvjetima (različiti su za svaki lijek).

Vjeruje se da je trudnoća kontraindikacija za uvođenje bilo kakvih cjepiva protiv virusnih virusa (protiv ospica, zaušnjaka, rubeole, piletina i polio), jer postoji rizik (vrlo mali) prijenosa oslabljenog virusa na nerođeno dijete i razvoj intrauterinih patologija. Ako je prevencija u hitnim slučajevima spomenutih infekcija još uvijek neophodna (na primjer, nakon bliskog kontakta s pacijentom), preporučuje se ne ubrizgavanje cjepiva, već korištenje gotovih protutijela (na primjer, imunoglobulina).

Za inaktivirane (ubijene) cjepiva, liječnici su mnogo manje kategorizirani: oni se koriste ako je potrebno, ali s oprezom. U svakom slučaju, ako je žena zatrudnjela tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon cijepljenja, ili je potreba za cijepljenjem nastala tijekom trudnoće, tada bi u konzultaciji s liječnikom trebala procijeniti prednosti i nedostatke. Liječnik je dužan upozoriti na moguće posljedice cijepljenja.

Proučimo više pojedinosti o najpoznatijim cijepljenjima io obilježjima njihovog ponašanja u tim slučajevima ako je potrebno zaštititi trudnicu od bolesti.

Tetanus i difterija. Opasnost od dobivanja tetanusa javlja se s ozbiljnim ozljedama, ubodima životinja, itd. Ako je cijepljenje protiv difterije i tetanusa bilo manje od 5 godina prije početka trudnoće, ne trebate se brinuti - još uvijek postoji imunitet.

Cijepljenje protiv tih infekcija može se provoditi tijekom trudnoće samo u svrhu profilakse u hitnim slučajevima. Umjesto cjepiva, mogu se koristiti specifični imunoglobulini.

Polimijelitis, Rusija je proglašena teritorijem bez infekcije, pa praktički nema šanse za "susret" s ovim virusom u trudnoj ženi. Takva opasnost proizlazi ako se cijepljenje daje starijoj djeci u njezinoj obitelji. Činjenica je da, za razliku od ostalih živih cjepiva, virus iz cjepiva protiv cjepiva OPV (živo cjepivo) aktivnije izlučuje iz ljudskog tijela u prvim danima nakon cijepljenja i može se širiti među ostalima. Stoga, unatoč činjenici da nema dokaza o štetnosti nerođenog djeteta OPV cjepiva, najbolje je cijepiti djecu iz okoline trudnog inaktiviranog (ubijenog) cjepiva. U ovoj situaciji, ovo cjepivo ima nekoliko prednosti u odnosu na život.

Bolesti i parotitis (zaušnjaci). Suvremena cjepiva za prevenciju ovih infekcija, poput svih živih cjepiva, kontraindicirana su za trudnice. Međutim, nenamjerno cijepljenje još uvijek nije znak za pobačaj. U kontaktu s trudnim ospicama ili parotidnim trudnicama, ljudski normalni imunoglobulin treba dati što je prije moguće. Cijepljenje ljudi oko trudnice ne može naštetiti nerođenoj djeci.

Rubeola. Mi ćemo više preživjeti na ovu infekciju. Zasigurno većina žena je svjesna da je rublja vrlo opasna za trudnice jer dovodi do kongenitalnih deformacija u fetusu. Stoga, ako nemate rupu, a zatim ne manje od 2 mjeseca prije planirane trudnoće, morate biti cijepljeni. Što se događa ako ne cijeplite? U slučaju kontakta sa bolesnom ženom koja nikada nije imala rubeola, obično je naznačeno pobačaj, budući da je vjerojatnost fetusa 50-75%, ovisno o trajanju trudnoće. Međutim, treba imati na umu da, čak i ako žena nema očitih znakova bolesti, mogla je razviti imunitet protiv peraja tijekom svog života. To pitanje možete razjasniti davanjem krvi kako bi se odredila razina odgovarajućih protutijela. Ako žena inzistira na očuvanju trudnoće, tada se imunoglobulin primjenjuje kao preventivna profilaksa prvog dana nakon kontakta s pacijentom. Nažalost, ova vrsta prevencije nije kompletan način zaštite od infekcije, a žena može roditi dijete s kongenitalnim rubelnim sindromom. To vrijedi znati i sjetiti se.

Cjepivo protiv rubeole tijekom trudnoće jasno je kontraindicirano, budući da virus cjepiva, kao i njegov "divlji" koji cirkulira među ljudima, može prodrijeti u placentu i zaraziti fetus, iako u praksi nije bilo slučajeva kada bi cjepivo uzrokovalo kongenitalne deformacije kod djece,

Kao u slučaju cjepiva protiv ospica i zaušnjaka, nema dokaza da cijepljenje nekoga iz okoline trudnice (na primjer, starija djeca) može naštetiti nerođenoj djeci.

Hepatitis B. Hepatitis B može biti zaražen ne steriliziranim medicinskim i kozmetičkim instrumentima (na primjer, tijekom stomatologije, piercinga, manikura), tijekom kontakta kućanstva s krvlju zaražene osobe, tijekom seksualnog kontakta itd.

Cjepivo protiv hepatitisa B ne sadrži niti živ ili cijeli virus. Oba teorijska istraživanja i statistika pokazuju da je sigurna za fetus. Međutim, ovo cijepljenje tijekom trudnoće može se preporučiti samo ženama koje su pod visokim rizikom od zaraze hepatitisom B (ako postoji opasnost od infekcije od nekoga tko im je blizak).

Uz prijetnju bolesti, uz hitno cijepljenje, preporučuje se uvođenje specifičnog imunoglobulina.

Hepatitis A. Virus hepatitisa A se prenosi kroz kućanske predmete, kao i kroz kontaminiranu vodu i hranu. Cjepivo protiv hepatitisa C je inaktivirani (ubijeni) virus, učinak cijepljenja na fetus je vrlo malo vjerojatno. Potreba za cijepljenjem pojavljuje se kada postoji visoki rizik od infekcije - to može biti npr. Kada putuje u nepovoljnu regiju za hepatitis A, kao iu slučajevima kada postoji razlog za razmišljanje da je žena već bila u kontaktu s virusom. Ponavlja se normalni imunoglobulin s cjepivom.

Gripa. U nekim zemljama preporučuje se cijepljenje trudnica u drugom i trećem tromjesečju prije pojave epidemije. U slučaju vrlo visokog rizika od razvoja komplikacija gripe (ako trudnica ima kronične bolesti srca i pluća), žena može biti cijepljena protiv gripe, bez obzira na gestacijsku dob.

Cjepiva protiv gripe koja ne sadrže cijele viruse mogu se koristiti samo za cijepljenje trudnica

Bjesnoća. Infekcija se obično javlja kada bolesnik ugrize bolesna životinja. Budući da virus bjesnoće u razvoju infekcije u 100% slučajeva dovodi do smrti, nužna je hitna cijepljenja, uključujući i tijekom trudnoće. Cjepivi su inaktivirani pripravci koji ne sadrže žive viruse pa je njihova upotreba relativno sigurna. U slučaju teških ugriza i ozljeda, dodaje se specifični imunoglobulin.

Meningokokna infekcija (jedan od mogućih uzroka meningitisa). Cjepivo je dio mikrobne stanice. Ako je potrebno, može se koristiti tijekom trudnoće. Prevencija je učinkovita 7 dana nakon dodira s pacijentom.

Pneumokokna infekcija (jedan od uzroka teških bolesti, osobito upala pluća). Prenosi kapljicama u zraku. Zbog činjenice da žene u dobi trudnoće rijetko pate od ove bolesti, profilaksa cjepiva obično nije potrebna. Potreba za takvim cijepljenjem može nastati samo ako trudnica pati od kroničnih bolesti srca i pluća, dijabetesa i nekih drugih slučajeva. Cjepivo je dopušteno za uporabu samo u posljednjem tromjesečju trudnoće.

Većina liječnika i njihovih pacijenata imaju instinktivan strah od bilo kakvih medicinskih intervencija tijekom trudnoće, bojeći se da bi mogli naškoditi bebi. Ovo je razumljivo i u većini slučajeva opravdano. Istodobno, napredak suvremene cjepivosti dovodi do pojave novih, visoko pročišćenih i sigurnijih cjepiva. Akumulirajuće iskustvo provođenja hitnih cijepljenja pokazuje da su neka cjepiva potpuno sigurna za rutinsku upotrebu i ne ometaju, au nekim slučajevima pomažu majkama da daju život potpuno zdravih beba.

1 Ovo se uglavnom odnosi na žive cjepiva.

2 To su tzv. Split- (split) i podjedinice.

Cijepljenje protiv encefalitis uzrokovanog krpeljom

Nažalost, u našem vremenu, encefalitis koji se prenosi krpeljom postao je vrlo rasprostranjen u cijelom svijetu. Slučajevi ove bolesti su registrirani u Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Finskoj, Baltičkim državama, Italiji, Švicarskoj. U Rusiji najopasnija područja uključuju Urale, istočnu i zapadnu Sibiriju i Daleki istok. Međutim, posljednjih godina došlo je do širenja krpelja u europskim regijama Rusije. Bolest je registrirana u regijama Kaliningrad, Leningrad, Tver, Yaroslavl, u regiji Volga. U predgrađima zaraženi krpelji su dosad pronađeni, srećom, vrlo rijetko. U našoj zemlji posljednjih godina bilježi se 6.000 - 7.000 slučajeva encefalitis koji se prenose krpeljima, a do 20% njih je kobno. U nedostatku odgovarajuće prevencije i liječenja, ta bolest često dovodi do invaliditeta.

Mikhail Kostinov
Voditeljica Centra za imunoprofilaksu u Institutu za cjepiva i Syvorotok I.I. Mechnikova, MD

"Portret" bolesti

Tick-borne encefalitis je virusna bolest s primarnom lezijom središnjeg živčanog sustava. Osim ljudi, infekcija također utječe na životinje poput glodavaca, stoke, majmuna i nekih šumskih ptica (koje također mogu biti nositelji virusa). Usput, krpelji su zaraženi encefalitisom od životinja koje napadaju kako bi pili krv. Uzročnik infekcije je virus obitelji Flaviviridae. Ovaj virus je vrlo osjetljiv na čimbenike okoliša: jednom izvan tijela svog "domaćina", brzo se umire na sobnoj temperaturi, kada se zagrije na 60 ° C - 10-20 minuta, a kad kuha - nakon 2 minute. Brzo se raspada pod djelovanjem dezinficijensa (to uključuje, na primjer, spojeve koji sadrže klor, kao i jod, otopinu vodikovog peroksida ili kalijev permanganat - "mangan" itd.). Međutim, u neaktivnom formewirusu može postojati godinama. Do 2 mjeseca virus nastavlja u mlijeku i mliječnim proizvodima. Razdoblje inkubacije bolesti može trajati od 1-5 do 30 dana. Bolest se razvija akutno tijekom nekoliko dana. Virus inficira pijarnicu, siva tvar (korteks) mozga, motorne neurone kralježnične moždine i periferne živce, što je klinički izraženo u konvulzijama, paralizu pojedinih mišićnih skupina ili cijelih udova i oštećenje osjetljivosti kože. Kasnije, kada virusna upala pokriva cijeli mozak, opažaju se "cerebralni" simptomi - trajne glavobolje, povraćanje, gubitak svijesti do komatoze, ili, obrnuto, psihomotorna agitacija s gubitkom orijentacije u vremenu i prostoru. Potom može doći do kršenja kardiovaskularnog sustava (miokarditis, kardiovaskularnog zatajivanja, aritmije), probavnog sustava - zadržavanja stolice, povećane jetre i slezene. Svi gore navedeni simptomi označeni su u pozadini toksične štete na tijelu, uz povećanje tjelesne temperature na 39-40 ° C.

Cjepiva i cijepljenje

Trenutno ruski stručnjaci imaju 5 cjepiva (tri ruska i dva uvezena). Što se tiče sastava, svi su o istoj i pripremljeni su pomoću slične tehnologije. Svi od njih uzgajaju se na kulturi stanica piletina i nakon toga inaktivirani (neutralizirani) virusi encefalitisa koji se prenose krpeljima. Sva cjepiva štite od dvije vrste infekcija - europskih i dalekih zemalja - i vrlo su učinkovite. Među nuspojavama koje se odnose na cijepljenje prevladavaju reakcije na mjestu injiciranja (crvenilo, induriranje, boli). Ovisno o individualnim karakteristikama reakcije tijela, moguće je povećati tjelesnu temperaturu do 38 ° C. Normalno, normalizacija tjelesne temperature događa se u prvih 24 sata. Razlike između domaćih i uvoznih droga uglavnom su sljedeće:

 • Donja dobna granica. Od svih cjepiva, samo FSME-Immun-Inject vakcina (koju je napravio Immuno AG, Austrija u sklopu Baxter, SAD) nema ograničenja, obično se koristi od 6 mjeseci starosti. Cjepivo protivnika (Kyron Bring, Njemačka) koristi od dobi od 12 godina, Entsevir (Rusija) od 18 godina, koncentrirano suho cjepivo (Rusija) od dobi od 4 godine.
 • Kontraindikacije. Uvezena cjepiva imaju minimalne kontraindikacije (uglavnom alergije na bjelančevine). U slučaju akutne zarazne bolesti cijepljenje se provodi dva tjedna nakon oporavka. Mogu se koristiti tijekom trudnoće i laktacije, međutim, cijepljenje se preporučuje samo u slučajevima kada je prijetnja infekcijom super. Kontraindikacije za uvođenje ruskih cjepiva uključuju: teške alergijske reakcije u povijesti hrane (osobito piletina) i ljekovitih tvari, bronhijalnu astmu, sistemske bolesti vezivnog tkiva, snažnu reakciju (temperatura raste iznad 40 ° C, na mjestu ubrizgavanja - edem, hiperemija više 8 cm u promjeru) ili komplikacija prethodne doze cjepiva, tuberkuloze i reumatizma, epilepsije s čestim napadajima, kroničnih bolesti jetre i bubrega tijekom razdoblja pogoršanja, kardiovaskularne insuficijencije od 2-3 stupnja, p Neodređeni infarkt miokarda, moždani udar, dijabetes, tireotoksična i druga ozbiljna endokrini poremećaji, maligne novotvorine, bolesti krvi. Cijepljenje se ne provodi tijekom trudnoće i dva tjedna nakon isporuke. U slučaju akutnih zaraznih bolesti cjepivo se primjenjuje 1 mjesec nakon oporavka. Osobe koje su pretrpjele virusni hepatitis i meningokokalnu infekciju, cijepljenje se provodi najranije 6 mjeseci nakon oporavka.
 • Sheme primjene. Bolje je napraviti cijepljenje unaprijed - u jesen, tako da je do proljeća imunitet već formiran. Istodobno, postoje ubrzane sheme koje omogućuju formiranje imunološkog sustava u kratkom vremenu. Kod uvezenih cjepiva, kada se koriste ubrzani režimi, formira se dovoljan imunitet u 2-3 tjedna, a na ruskom - ne manje od 1 mjeseca. U nekim situacijama (primjerice, pri planiranju putovanja u regiju s visokim rizikom infekcije) ova razlika u smislu može biti značajna.
 • Oblici otpuštanja. Uvezene vakcine proizvedene su u spreman za uporabu, jednokratne pojedinačne šprice i ruske vakcine - u ampulama, što njihovu upotrebu čini manje prikladnim.

Oprezni krpelji!

Pedijatar medicinske tvrtke "Zdravlje i majčinstvo", dr. Sc.

Svakog ljeta mi i naša djeca izloženi su mnoštvu "sezonskih" opasnosti. Jedan od njih je susret s šumskim grinje. Roditelji različito tretiraju ovu opasnost: netko hrabro odlazi na višednevne šetnje s djecom, a netko, čak i u gradu, traži od djeteta dječju krpeljno cjepivo. Da biste procijenili stvarni stupanj rizika, trebate biti u kontroli situacije, a mi ćemo vam pokušati pomoći. Početak sezone aktivnosti krpelja traje u travnju, a sezona završava u rujnu. Najveća aktivnost krpelja promatra se od druge polovice svibnja do sredine lipnja. Omiljena staništa krpelja su mokra, obrasle podvodne mješovite šume: krpelj ne podnosi izravnu sunčevu svjetlost i suhi zrak. Sjedeći na travi ili grmlju raste duž cesta i staza, grinje se pribiru na odjeću prolaznog čovjeka. Zatim se insekti kreću u dijelove tijela koji nemaju odjeću, najčešće do onih gdje je koža delikatna, probušite kožu oštrim proboscisom i pijte krv. Kretanje krpelja nad tijelom i njegovo usisavanje se ne osjeća, češće se nalazi već označena krpelja. Osim toga, moramo se sjetiti da su najopasniji krpelji ujutro i navečer. U toplini ili tijekom jake kiše grinje su neaktivne, što smanjuje rizik od napada. Kula također može ući u kuću na kosi za kućne ljubimce, u buketima, biljkama koje se donose iz šume ili koje se kupuju na tržištu.

Sama krpelja ne predstavlja veliku opasnost - njegov zagriz može uzrokovati samo alergijsku reakciju. Ali ovo se odnosi samo na "zdrave" krpelje. Svi znamo da su krpelji nosači mnogih infektivnih bolesti, a prije svega - virusni encefalitis. Međutim, nisu svi krpelji opasni: prema statistikama, između 2 i 15% Iksodnih krpelja nositelji su virusa u različitim regijama naše zemlje, ali čak iu tom slučaju vjerojatnost zaraze je previsoka. Sibir i Daleki istok vode u ocjeni opasnih područja, dok je u europskom dijelu Rusije postotak zaraženih krpelja znatno niži.

Kako bi se spriječila bolest u slučaju uboda krpelja, potrebno je u što kraćem roku uvesti specifični antivirusni imunoglobulin.

Treba imati na umu da je ova mjera učinkovita samo u prva dva dana nakon što je zaraženi krpelj usisan. Profilaktičko cijepljenje protiv krpeljnog encefalitisa obično se traži samo osobama koje žive u područjima s visokom širenjem bolesti i moraju se obaviti najmanje jedan mjesec prije početka sekcije aktivnosti krpelja.

Najjednostavniji način za zaštitu od krpeljnog encefalitisa, ako ne dopustite zalogaj ugriz. Prvo, nemojte izložiti dijete nepotrebnom riziku i odvesti ga na izlete šumom, osobito uz noćenje.

Budući da ste s djetetom u prirodi, sjetite se da krpelji ne spavaju i ne daju im dodatne šanse. Da biste spriječili da tkiva dođu na tijelo, pazite da pratite dječju odjeću - trebate čvrsto pričvrstiti ovratnik, gumu treba staviti na poleđine, košulju treba staviti u hlače i hlače u čarapama ili čizmama. Ne biste trebali nositi odjeću od vune, valovite tkanine ili baršuna u šumi, kao neravna površina komplicira otkrivanje krpelja.

Na šetnji u šumi, trebali biste pokušati izbjeći mokro, zasjenjeno mjesto sa debelim podlogama i travom, bez potrebe da se ne popne na mlade izbojke stabala, u malinama, gdje su najčešće krpelji. Izaberite mjesto za odmor u šumi u otvorenom proplanku, dobro zagrijano suncem, nemojte hodati stazama između grmlja i visoke trave - neprijatelj vas također može čekati. Svakih dva sata potrebno je pregledati sebe i posebno djecu - krpelji, u pravilu, ne držati se odmah, već neko vrijeme "putuju" duž svoje žrtve.

U borbi protiv krpelja će pomoći posebnim repelentima - repelentima. Odaberite one koji su namijenjeni djeci. Ako dijete još nije staro 3 godine, nemoguće je podmazivati ​​kožu ovim sredstvima - trebat će vam one koje se nanose na odjeću (posebno pažljivo rukovanje ovratnikom i manžetima). Od dobi od 3 godine možete koristiti dječje krema i losione protiv komaraca i krpelja, pa morate pažljivo pratiti upute. Repelenti se najbolje mogu kupiti u ljekarnama kako bi se izbjeglo krivotvorenje. Ako ste nesretni i još uvijek imate krpelj usisan na koži djeteta, morate ispravno ukloniti insekt. Klasična metoda ekstrakcije je pokriti grinje s petljom niti i ispustiti ulje ili vazelinu tako da je grinja potpuno zatvorena. Nakon pet minuta, počnite povlačiti niz i polaganim pokretima izvucite krpelj. Ako je moguće, nemojte pritisnuti tijelo insekta, inače virus brzo dobiva ispod kože. Obavezno liječite ranu s jodom i operite ruke sapunom i vodom. Preporuča se ukloniti kvačicu radi kasnijih laboratorijskih ispitivanja. Da biste to učinili, kukac mora biti pažljivo zamotan u vlažnu gazu i staviti u dobro zatvorenu kutiju ili staklenku. U svim slučajevima, nakon ugriza krpelja, hitno je potrebno konzultirati liječnika. Pravodobno uvođenje specifičnog imunoglobulina pomoći će u sprečavanju razvoja bolesti ili olakšavanju njenog tijeka.