Cijepljenje trudnoće i rubeole

Bol

Svaka infekcija tijekom trudnoće predstavlja određenu prijetnju fetusu i trudnoći. No, među brojnim virusima, liječnici osobito razlikuju virusa rubeole, što je potencijalno opasno za nerođeno dijete.

Virusi rubeole mogu prodrijeti do fetusa kroz placentarnu barijeru i zaraziti ga, uzrokujući različite patologije, deformacije i dovode do smrti. Stoga liječnici preporučuju zaštitu sebe i njihovo nerođenog djeteta od ove infekcije i unaprijed primanje cjepiva, ako je potrebno.

Cjepivo protiv rubeole prije trudnoće

Najlakši način da saznate jeste li imuni na rubelu je da uzme test antitijela za taj virus. Čak i ako vam se čini ili ste sigurni da niste imali rubeola u djetinjstvu, možda imate proizvedena protutijela koja će značiti snažan imunitet na bolest. Često, rubeola je asimptomatska ili jednostavno pogrešno dijagnosticirana (to jest tijekom liječenja rubeolinom, liječnik čini pogrešnu dijagnozu), zbog čega mnogi ljudi čak ne sumnjaju da su imali ovu infekciju.

Također je moguće da nakon cijepljenja i rubeole u djetinjstvu nije razvijen imunitet protiv bolesti. Štoviše, danas liječnici ne skrivaju činjenicu da virus konstantno mutira, a cjepivo, napravljeno prije 20 godina, više nije zaštita protiv nje.

Dakle, ako planirate trudnoću, tada cjepivo protiv rubeole treba obaviti nekoliko mjeseci prije začeća. Liječnici preporučuju da se uzdrže od trudnoće najmanje 2-3 mjeseca nakon uvođenja cjepiva (i bolje je čekati šest mjeseci). Nema kategorične zabrane trudnoće prije tog razdoblja, ali još uvijek je propisano da se ne isključuje rizik od negativnog utjecaja cjepiva na razvoj fetusa. Osim toga, učinak cjepiva protiv rubeole donekle je odgođen u vremenu, tj. Imunitet se ne razvija odmah.

Liječnici kažu da će pravodobno cijepljenje zaštititi ne samo ženu, a ne samo smanjiti prijetnju prestankom trudnoće zbog infekcije, već i osigurati imunitetu za nerođeno dijete za rubinu, koju će dobiti od majke.

Cjepivo protiv rubeole tijekom trudnoće

Jasno je da tijekom trudnoće nije moguće cijepiti protiv rubela. To će biti moguće učiniti samo nakon poroda, a u slučajevima kada žena nema protutijela protiv virusa rubeole, liječnici preporučuju da upravo to donesu imunitet prema djetetu kroz majčino mlijeko. U međuvremenu, izbjegavajte prepun mjesta, uklonite svaki kontakt s vjerojatnim pacijentima i zapamtite da su najčešće nositelji rubeole djeca. Međutim, izuzetno je rijetko da se pojavljuju situacije kada liječnici preporučuju cijepljenje trudnice (ako je rizik od ugovaranja rubeole izuzetno visok).

Štoviše, često se događa da se cjepivo protiv rubeole primjenjuje u ranoj trudnoći. To je nepoželjna mogućnost, ali to nije znak za pobačaj. Rizik oštećenja fetusa virusom cjepiva ne prelazi 2%, ali u praksi takvi slučajevi uopće nisu zabilježeni. Da biste bili sigurni da je sve u redu s djetetom, jednostavno proći kroz prenatalne projekcije.

Ako je potrebno, bit ćete upućeni na savjetovanje specijalistu zaraznih bolesti i genetici koji će vagati moguće rizike i ponuditi vam daljnji plan djelovanja.

Ono što biste trebali znati o rubeoli i cijepljenju tijekom trudnoće

Najizloženiji je prvi trimestar trudnoće - do 16 tjedana. Odgoda rubeole može biti znak za pobačaj, budući da je vjerojatnost da je fetus zaražen virusom do 80%, a anomalije se razvijaju u oko 25% slučajeva ako se infekcija dogodila tijekom razdoblja od najviše 8 tjedana. Slučaji prenatalne smrti djeteta zbog rubeole koju je pretrpjela majka, nažalost, poznati su. Od drugog tromjesečja taj se rizik znatno smanjuje, a čak i ako je zaražena, žena ne bi trebalo preporučiti pobačaj. Virus rubeole ne uzrokuje grube kršenja u fetusu nakon 16 tjedana trudnoće, ali vjerojatnost komplikacija još uvijek postoji. Rubeola tijekom trudnoće može uzrokovati oštećenja srca, razvoj gluhoće ili sljepoće, hidrocefalusa, mentalne retardacije i drugih poremećaja.

Odlučivanje o prestanku trudnoće mora sama žena, zajedno sa specijalistom genetičara i zarazne bolesti, obaviti nakon provedenih ispitivanja i pregleda. Liječnici kažu da je kod neizražene rubele tijekom trudnoće rizik od razvoja abnormalnosti fetusa minimiziran.

Vrlo često testovi za TORCH infekcije ukazuju na prisutnost virusa rubeole u krvi trudne žene u odsustvu bilo kakvih znakova bolesti. Imajte na umu da je to normalno moguće ako ste bili cijepljeni neposredno prije trudnoće (ovo je uobičajena reakcija).

I još jedan, ne manje važno, što liječnici šute: cjepivo protiv rubeole ne daje vam jamstvo da tijekom trudnoće (i zapravo općenito) nećete uhvatiti taj virus. I nuspojave i učinci cijepljenja su beskonačni popis. Ali ovo je zasebna, praktično beskonačna tema... Ako ste ljubitelj cijepljenja, vjerujte modernim liječnicima, medicini i farmakologiji, samo imajte na umu da se možete osloniti samo na imunitet koji se razvija nakon prijenosa virusa (pa čak i onda to nije za život). To je, idealno, jednostavno biti bolesna od rubeole u djetinjstvu. Cjepivo s postojanim imunitetom od njega ne.

Cijepljenje prije trudnoće

Sve je osigurano

Nisu sve žene koje planiraju trudnoću sjetiti važnih događaja kao što su cijepljenje. U međuvremenu, postoje infekcije koje se mogu spriječiti i zamisliti prije začeća.

Elena Trifonova
Opstetričar-ginekolog, Cand. med. Znanosti, FGU SC opstetrika, ginekologiju i perinatologiju. Acad. V.? I. Ministarstvo zdravstva Kulakov, Moskva

Imunitet tijekom trudnoće

Nije tajna da je dobra, kompetentna priprema za to važno za povoljan tijek trudnoće, koji mora biti započet najmanje 6 mjeseci unaprijed. Važna točka takve obuke je prevencija brojnih opasnih bolesti koje mogu nepovoljno utjecati na razvoj fetusa i tijekom trudnoće. S gledišta imunološkog sustava, trudnoća je ozbiljan šok: fetus, kombinirajući majčinska i roditeljska genetska obilježja, pola je stranac majčinom tijelu. Tako da imunološki sustav žene ne odbije bebu i trudnoća se razvija sigurno, tijelo mora uvijek smanjiti obranu. Slijedom toga, trudnoća je uvijek smanjenje imuniteta. U tom stanju, tijelo buduće majke lako je podložno različitim zaraznim bolestima. Potrebno je unaprijed voditi brigu kako biste zaštitili sebe i svoju buduću bebu od najčešćih i opasnih infekcija - da napravite sva potrebna cijepljenja.

Ali kako odlučiti koja su cijepljenja potrebna? Uostalom, žena možda neće znati je li bila bolesna s tom zarazom u djetinjstvu i jesu li ranije bila cijepljena. Ili možda pretrpi latentnu bolest u skrivenom obliku i ni ona ni njezini rođaci to ne pamte. Da pojasnimo situaciju, liječnik prije cijepljenja će ponuditi provesti istraživanje na prisutnost protutijela u krvi na infekcije, kao što su rubeole, ospica i vodenih kozica - „boginja”. Istodobno se u krvi određuju imunoglobulini klasa G i M. To su posebni proteini koji pohranjuju informacije o kontaktu s bilo kojim od virusa ili bakterija. Klasi G imunoglobulini upućuju na to da je žena jednom pretrpjela bolest i imuna na njega.

Imunoglobulini M su proteini koji ukazuju na akutni proces, tj. Da je u vrijeme ispitivanja u ženskom tijelu bolest akutne, aktualne prirode. Ako krvni testovi otkrivaju protutijela klase G bilo kojoj infekciji, onda se ne treba bojati i nema potrebe za cijepljenjem. Ako nema takvih antitijela, cijepljenje će štititi ženu od bolesti u budućnosti.

Osim toga, postoje infekcije koje se mogu cijepiti tijekom djetinjstva (na primjer, poliomijelitis, difterija). Međutim, svakih 10 godina, imunološki sustav treba podsjetiti na te bolesti, jer se zaštita od njih postupno oslabljuje.

Cijepljenje prije trudnoće: rubeola

Najopasniji djetetu tijekom perioda intrauterinog razvoja je virus rubeole. Poznato je da može prodrijeti u posteljicu na fetus i uzrokovati ozbiljne malformacije. Najčešće rubeola bolesna djeca. Virus se širi kroz kapljice u zraku. Inkubacija ili skriveno razdoblje je 2-3 tjedna. Ako žena zarazi bolešću tijekom trudnoće, osobito za do 16 tjedana, posljedice mogu biti tužan: vrlo visoka vjerojatnost prirođenih deformacija, virus rubeole izaziva gubitak sluha i gluhoća, brojne ozljede oka, sljepoću, srčane greške, malformacije razvoja mozga, mentalno zaostalost.

Ako se infekcija pojavljuje u 1 ili 2 tromjesečju - to je znak za pobačaj. U tom slučaju, liječnici reći ženi o mogućim posljedicama i ostaviti za sobom pravo odlučiti što će dalje učiniti. Ako se bolest razvija u kasnijim fazama, kada su već završili stvaranje svih organa i sustava, rizik za dijete će biti minimalan, budući da je u tom razdoblju virusa rubeole nije više u stanju izazvati teške urođene mane.

Možete provjeriti imunitet protiv rubeola otkrivanjem protutijela na ovu infekciju u krvi. Međutim, takav test nije preduvjet za cijepljenje. Ako ne možete darovati krv za protivokrasnushnye imunoglobulina, cjepiva su moguće ako se protutijela u krvi je već tu: cjepivo će samo ojačati tjelesnu obranu.

Cijepljenje se sastoji od samo jednog cijepljenja, osigurava zaštitu od infekcije najmanje 20-25 godina.

Cjepivo protiv rubeole obavlja se 3-6 mjeseci prije namjeravanog začeća. Budući da se za cijepljenje koristi živo cjepivo, oslabljeni virus može neko vrijeme nastaviti živjeti i razvijati se u ženskom tijelu bez uzrokovanja bolesti, ali ima potencijal da zarazi fetus. Stoga, najmanje 3 mjeseca nakon cijepljenja mora biti zaštićeno od trudnoće.

Cijepljenje prije trudnoće: kokošje kozice

Vranska kozica, ili lovorac, je bolest uzrokovana virusom. Najčešće utječe na djecu u dobi od 6 mjeseci do 7-8 godina. U ovom dobu, bolest je blaga. U odrasloj dobi, veslanje se rijetko događa, ali to je vrlo teško. Bolest se prenosi kapljicama u zraku. Razdoblje njegovog skrivenog razvoja je od 7 do 21 dan.

Infekcija s kozjakom dok čeka bebu ne uzrokuje takve negativne posljedice kao i rubeola, međutim, u malom postotku slučajeva kod žena koje su zaražene tijekom prvih 4 mjeseca trudnoće, djeca su rođena s kongenitalnim sindromom peradi, imaju razvojne defekte udova i mozga, oštećenja oka i upale pluća.

Da biste doznali je li žena imunitet na varicelu, također možete donirati krv za imunoglobuline IgG klase za ovaj virus. Ako trudna majka nije imala veslanje, vrijedno je napraviti cjepivo. Cijepljenje se provodi dva puta s intervalom injekcija od 6 do 10 tjedana. Budući da je cjepivo živ i virus varicella-zoster može živjeti u tijelu do mjesec dana, nakon druge injekcije, potrebno je spriječiti trudnoću tijekom mjeseca.

Cijepljenje prije trudnoće: zaušnjaci i ospice

Oštećenje je zarazna bolest uzrokovana virusom. Prebacuje se kapljicama u zraku od bolesne osobe. Razdoblje inkubacije je od 8 do 14 dana. Osip se pojavljuje na 4-5 danu bolesti, prvo na licu, vratu, iza ušiju, sljedeći dan - na tijelu, a 3. dana osipa pokrivaju nabore oružja i poplitealnih područja.

U odraslih osoba, bolest ospica je vrlo teška, često s upala pluća od ospica - upala pluća - i razne komplikacije.

Kada je trudnica zaražena osplinom u ranoj fazi trudnoće, često se javlja spontani pobačaj. Može postojati nepravilnosti fetusa - oštećenje živčanog sustava, smanjena inteligencija, demencija. Kako bi se spriječile negativne posljedice ove bolesti, prije planiranja trudnoće, žena treba testirati na ospice protutijela i ako je potrebno, s obzirom na cjepivo protiv ospica.

Zauška je akutna virusna infekcija koju prenose kapljice u zraku koje utječu na parotidne i submandibularne žlijezde slinovnice. Razdoblje inkubacije je od 11 do 23 dana. Bolest je opasna zbog komplikacija: virus može utjecati na membrane ili tkivo mozga, uzrokujući upalu - meningitis i encefalitis. Također, patogen utječe na tkivo gušterače, zglobove i kod odraslih - jajnika i testisa, što može dovesti do neplodnosti.

Kada su zaražene sa zubima u prvom tromjesečju trudnoće, moguće je spontano pobačaj.

Trudnice se često ne boluju od zaušnjaka, što se obično zove "zaušnjavanje". Za razliku od ospica, veslanja ili rubeole, zaušnjaci su mnogo manje zarazni, pa ni izravni kontakt s pacijentom ne daje stotinu posto šanse da će trudnica također biti razboljela.

Ako nije poznato je li žena prethodno patila od ospica i parotitisa, onda bi trebalo donirati krv za ospice IgG i testove za antitijela na parotitis ili ponovno cijepiti. Ako se antitijela ne otkriju u krvi, cjepivo protiv ospica se provodi dva puta s intervalom od 1 mjeseca. Cjepivo protiv ospica također se primjenjuje i na život, dakle, unutar 3 mjeseca nakon cijepljenja, potrebno je spriječiti trudnoću.

Cijepljenje protiv zaušnjaka se provodi jednom. Nakon toga, kontracepcija je potrebna 3 mjeseca.

Prednost cijepljenja je da se antitijela protiv ospica i zaušnjaka prenose od majke do novorođenčeta i štite je od zaraze tijekom prve godine života. Tijekom cijepljenja potrebno je znati da postoje jedno-komponente cjepiva koja sadrže samo oslabljene viruse ospica ili parotitis, dvokomponentna cjepiva koja istodobno sadrže ospice i epidemijski virus parotitisa, a trokomponentni, što također uključuje i rubelu. Multikomponentna cjepiva se primjenjuju jednom.

Cijepljenje prije trudnoće: hepatitis B

Uzrok uzročnika bolesti je hepatitis B virus koji je iznimno otporan na okoliš. Virus traje dugo tijekom sušenja, zamrzavanja i ključanja. Hepatitis B prenosi se krvlju: tijekom medicinskih manipulacija - injekcija, preko zubnih, manikurnih alata, tijekom transfuzije krvi i njegovih komponenti, kao i lijekova koji se dobivaju na osnovi krvi i seksualno. Postoji rizik od prijenosa virusa majke do djeteta tijekom trudnoće i porođaja.

Hepatitis B je znatno zarazniji od HIV-a. Od trenutka infekcije do pojave simptoma može trajati od 2 do 6 mjeseci. Cijepljenje protiv hepatitisa B prikazano je ne samo prije trudnoće - virus je opasno za bilo koju osobu pa je cijepljenje poželjno za sve. Tijekom trudnoće povećava se učestalost medicinskih postupaka, a time i rizik od infekcije.

Cjepivo protiv virusa hepatitisa B ne sadrži živi virus - stvoren je umjetno uz pomoć genetskog inženjeringa i uključuje samo proteinu omotnice virusne čestice (HBs antigen). Prema standardnoj shemi, cijepljenje protiv hepatitisa B izvodi se tri puta: drugo - mjesec dana nakon prvog i trećeg - šest mjeseci nakon prve. U idealnom slučaju, bolje je započinjati cijepljenje na način da ima vremena da sve tri cijepljenja prije početka trudnoće - tj. 7 mjeseci prije namjeravanog začeća. Ako nije moguće čekati pola godine, ubrzani su cijepljenje, kada je treće cijepljenje učinjeno 1 ili 2 mjeseca nakon drugog. U ovom slučaju, da se stvori jači imunitet, poželjno je napraviti četvrto cjepivo - godinu dana poslije prvog. Ako je prije trudnoće dano samo 2 cijepljenja, treće cjepivo prenosi se u postpartum razdoblje i obavlja se 12 mjeseci nakon prvog cijepljenja.

Trudnoća je moguće mjesec dana nakon cijepljenja protiv hepatitisa B.

Cijepljenje prije trudnoće: gripa

To je akutna zarazna bolest dišnog trakta uzrokovana virusom influence. Ljudi svih dobi su osjetljivi na ovu bolest. Izvor infekcije je bolesna osoba s očiglednim ili izbrisanim oblicima bolesti, koja oslobađa virus kašljem, kihanjem. Razdoblje inkubacije može varirati od nekoliko sati do tri dana, obično je 1-2 dana.

Tijekom trudnoće, gripa je opasna zbog svojih komplikacija. To može dovesti do pobačaja i prijevremenog porođaja. Osim toga, postoji mogućnost zaraze djetetom.

Cijepljenje protiv gripe najbolje je izvršiti mjesec dana prije planirane trudnoće, ako su cjepivi prilagođeni za tekuću sezonu i sadrže ažuriranu kompoziciju antigena dostupni u ovom trenutku: obično se pojavljuju u rujnu.

Cijepljenje prije trudnoće: difterija, tetanus, poliomijelitis

Gotovo sva cijepljenja za ove infekcije nastala su u djetinjstvu. Međutim, ako svakih 10 godina ne podsjećaju na tijelo tih bolesti, imunološki sustav je ubrzano slabljenje.

Polimijelitis je virusna bolest koja utječe na živčani sustav, posebice kralježničnu moždinu, i dovodi do paralize. Prijenos virusa javlja se usmenom i oralnom rutom, tj. Patogen ulazi u crijevo pacijenta kroz tlo, neoprane ruke i hranu kroz usta u tijelo druge osobe, uzrokujući bolest. Moguće zračenje prijenosa bolesti. U Rusiji je posljednji put registriran poliomijelitis prije više od 10 godina, međutim, s obzirom na visoku infektivnost ove bolesti i njegove ozbiljne posljedice, bolje je ponovno cijepiti prije trudnoće.

Postoje žive i inaktivirane cjepiva za polio. Od kada se uvede živo cjepivo, virus može biti dugo u crijevu i postoji potencijalni rizik od infekcije fetusa uz nastanak malformacija, ne preporučuje se korištenje takvog cjepiva prije planirane trudnoće. Najmanje mjesec dana prije trudnoće provodi se cijepljenje s inaktiviranim polio cjepivom. Jedno cijepljenje dovoljno je da "podsjeti" na imunološki sustav postojanja virusa.

Difterija je opasna zarazna bolest uzrokovana bakterijom - difterijom bacilom. Infekcija se prenosi kapljicama u zraku. Bolest se najčešće očituje upalom sluznica roto- i nazofarinksa, kao i simptomi opće intoksikacije, oštećenja kardiovaskularnih, živčanih i ekskretornih sustava.

Tijekom trudnoće, difterija može uzrokovati ozbiljne komplikacije, izazvati prerano rođenje ili pobačaj.

Tetanus je akutna infektivna bolest uzrokovana bakterijama Clostridium. Bolest se prenosi kontaktom i uzrokuje oštećenje živčanog sustava s razvojem napadaja. Patogen čini tetanus toksin - jedan od najjačih bakterijskih otrova, drugi samo botulinum toksin. Tetanični toksini prodiru u placentu i mogu utjecati na fetus - najčešće na živčani sustav. Dijete rođeno s majčinim tetanusom ponekad ima konvulzije prvog dana života. S neonatalnim tetanusom stopa smrtnosti doseže gotovo 100%.

Odstupanje od difterije i tetanusa se provodi s cjepivom ADS-M, koji se sastoji od pročišćenih difterija i tetanus toksina. Cijepljenje se ponavlja svakih 10 godina.

Cijepljenje se provodi najkasnije mjesec dana prije trudnoće. Kako bi se unaprijed brinuli o zdravlju djeteta, očekivana majka tijekom razdoblja planiranja trudnoće trebala bi kontaktirati ginekologa kao i stručnjake centra za cijepljenje o potrebnim i poželjnim cjepivima. Liječnici će vam pomoći da napravite pravi izbor, što znači zatrudnjeti, nositi i roditi zdravo dijete.

Posljedice cjepiva protiv rubeole prije trudnoće

Opstetričari i ginekolozi razlikuju virus rubeole među ostalim infekcijama, jer je posebno opasan za trudnoću. Ovaj virus može prodrijeti u hemoplaznu barijeru na fetus, zaraziti ga i uzrokovati različite patologije, deformacije, pa čak i smrt nerođenog djeteta.

Trebam li imati cjepivo protiv rubeole prije trudnoće? Bolest maternalne rubeole u 1-2 tromjesečju preduvjet je za pobačaj zbog medicinskih razloga. Stoga je nedvosmislena preporuka liječnika kompetentno planiranje trudnoće. Točnije, stvaranje zaštitnih sila u ženskom tijelu od potencijalno opasnih infekcija. Cijepljenje je najbolji način da zaštitite sebe i svoje dijete.

Tko se preporučuje staviti cjepivo protiv rubeole

Žena ne zna uvijek ima li zaštitna protutijela protiv rubeole. Možda se ne sjeća da li je bila bolesna u djetinjstvu, dala joj cjepivo u školi ili nije. Da biste saznali, dovoljno je donirati krv za protutijela virusu rubeole. Ako analiza otkriva imunoglobuline razreda G protiv ove bolesti, to znači da je žena već razvila snažnu imunitet protiv psorijaze.

Imunitet protiv ove bolesti traje najmanje 25 godina. Ali postoji jedna značajka. Ako je poznato da je cijepljenje učinjeno u školi ili se bolest prenosi u djetinjstvu, a to je bilo prije više od 10 godina, preporučljivo je ponovno cijepiti. Zaštita od rubela je duga i, najvjerojatnije, cjeloživotno, ali činjenica je da se virus mijenja i mijenja tijekom vremena. Prema tome, protutijela koja su nastala prije 10-20 godina mogu biti neučinkovita protiv rubele koja je sada prisutna.

Ako cijeplite ženu koja već ima antitijela protiv rubeole, onda se neće dogoditi ništa strašno. Cijepljenje će osvježiti i poboljšati postojeću zaštitu.

Ispitivanje krvi za imunoglobuline prilično je skupo. Provesti je kako bi se utvrdilo postoje li protutijela na rubelu ili nisu, izborna. Dokazano je tijekom studije da nakon cijepljenja kod žena, u početku nema imunitet protiv ove bolesti, protutijela su se pojavila u potrebnoj količini. Kod žena s slabom zaštitom broj antitijela se povećao, au pojedinaca s dovoljnim brojem njih nije se promijenio.

Cjepivo protiv rubeole prije planirane trudnoće

Definitivno cjepivo protiv rubeole mora se obaviti prije trudnoće tijekom pregravidne (prije začeća) pripreme.

Nakon koliko možete zatrudnjeti nakon cjepiva protiv rubeole? Nakon cijepljenja treba zaštititi 3 mjeseca. Najbolje je razdoblje - 6 mjeseci prije začeća. Cjepivo protiv rubeole sadrži žive viruse. Oni su oslabljeni i ne predstavljaju opasnost za odraslu osobu. Rubeola nakon cijepljenja javlja se u rijetkim slučajevima na pozadini oslabljenog imuniteta, nije asimptomatska ili izbrisana, ne donosi ozbiljne posljedice. Ipak, nakon cijepljenja, trudnoća nakon cjepiva protiv rubeole treba se dogoditi najmanje 3 mjeseca kasnije. Tada će atenuirani virusi biti potpuno uklonjeni iz tijela žene i planiranje može početi. Osim toga, cijepljenje počinje djelovati ne odmah, ali je odgođeno. To jest, punopravni imunitet nastaje tek do drugog mjeseca.

Postoje neke tvrdnje da cjepivo protiv rubeole prije trudnoće može štititi ne samo majku, već i pružiti određenu količinu protutijela djetetu.

Prije desetak godina, cjepivo protiv rubeole uključeno je u nacionalni kalendar cijepljenja i postalo je obvezno za sve ne-bolne djevojke u dobi od 10 do 13 godina.

Ako je cjepivo dano manje od tri mjeseca prije trudnoće ili ako je kontracepcija nedovoljna, tada nije potrebno raskinuti trudnoću. Dokazano je da cjepivo nije imalo štetan učinak na fetus čak i kad je uveden mjesec dana prije trudnoće.

Cjepivo protiv rubeole tijekom trudnoće

Što ako je žena dobila cjepivo protiv rubeole, a onda saznala da je trudna? Ovo nije znak prekida. U jednoj su studiji analizirani takvi slučajevi i pokazalo se da cjepivo uzrokuje cjepivo protiv rubeole u fetusu u 3% slučajeva. Teče mnogo lakše i ne uzrokuje ozbiljne komplikacije.

No, ova činjenica ne znači da se cjepivo protiv rubeole može koristiti tijekom trudnoće. Sve upute za cjepivo tvrde da je trudnoća apsolutna kontraindikacija za cijepljenje. I dalje ostaje rizik od negativnih učinaka čak i oslabljenih virusa na fetusu.

Ali postoje slučajevi kada liječnik može savjetovati trudnu majku da napravi ovo cjepivo. Oni su povezani s visokim rizikom od infekcije.

 1. Žena živi na području gdje se dogodila epidemija rubeole, a test antitijela ukazuje da ih nema.
 2. Zajedno s trudnicom žive ljudi, posebice djeca koja su bila u kontaktu s pacijentima rubeole.
 3. Žena radi u dječjim skupinama, u kojima su zabilježeni slučajevi bolesti.

U pravilu, cijepljenje tijekom trudnoće nastupa slučajno, kada majka još ne zna o trudnoći. Teoretska vjerojatnost štetnih utjecaja na fetus postoji, ali u praksi takvi slučajevi nisu zabilježeni. Povoljnija opcija je cijepljenje nakon drugog tromjesečja trudnoće, kada je posteljica u potpunosti formirana. Rizici opasnih komplikacija u ovom slučaju su znatno niže.

Što cjepivo odabrati

U Rusiji je registrirano mnogo cjepiva za cjepivo protiv rubeole. U dječjoj dobi, preporučljivo je napraviti kombinirani cjepivo protiv ospica-rubeola-parotitis u 12-18 mjeseci, a zatim 6 godina. Dva takva cjepiva koriste se u našoj zemlji:

Ako se u ovoj dobi ne daje cjepivo, preporuča se cijepljenje cijepljenjem cjepiva protiv rubeole od 10 do 13 godina. Cijepljenje protiv rubela pri planiranju trudnoće može biti jednokomponentna ili kombinirana, ako je potreban imunitet protiv drugih opasnih bolesti, poput ospica. U Rusiji je zabilježeno sljedeće jednokomponentno cijepljenje protiv perja:

 • Francuski Rudivax;
 • Engleski "Erevaks";
 • Cjepivo protiv ruske rubeole.

Inozemna cjepiva smatraju se pročišćenom i stoga uzrokuju manje nuspojava. Cijepljenje se obavlja odraslim ženama subkutano u ramenu. U dobi od 18-25 godina, moguće je cijepiti besplatno U starijoj dobi, morat ćete ga kupiti sami. Preporuča se cijepljenje jednom svakih 10 godina tijekom cijelog plodnog razdoblja.

Kako se pripremiti za cijepljenje

Budući da je antiperinealno cjepivo živ, ne smije se dopustiti slabljenje imuniteta žene prije i nakon njegove primjene. Kada se pripremate za cijepljenje, trebate izbjegavati mjesta s velikim brojem ljudi, dječjim skupinama, klinikama.

Ne možete koristiti krvne pripravke, kao što je "masna eritrocita" i slično, prije i poslije cijepljenja oko dva tjedna, jer to može poremetiti formiranje imuniteta. Također je potrebno prekinuti terapiju imunoglobulinom 1 mjesec prije injekcije.

Kontraindikacije i komplikacije cijepljenja

Cijepljenje je kontraindicirano u sljedećim slučajevima:

 • s nedostatkom imuniteta;
 • ako postoje maligni tumori;
 • tijekom trudnoće;
 • ako prethodna cjepiva protiv rubeole ima komplikacije;
 • ARI ili bolesti, popraćeno porastom temperature.

Učinci cjepiva protiv rubeole prije trudnoće mogu biti sljedeći:

 • lokalni crvenilo, bol, infiltraciju na mjestu ubrizgavanja;
 • temperatura 4-10 dana nakon cijepljenja;
 • natečeni limfni čvorovi, nježnost kada se osjećaju;
 • alergijske reakcije;
 • mučnina, proljev;
 • curenje nosa, kašalj;
 • artritis;
 • bol u mišićima;
 • vrtoglavica, glavobolja;
 • parestezija;
 • osip.

Gore navedene reakcije su nuspojave. Sigurni su za tijelo i prolaze sami. Ali postoje komplikacije nakon uvođenja ovog cjepiva:

 • anafilaksa;
 • kolaps;
 • konvulzije;
 • upala perifernog živca;
 • meningitis;
 • eritema;
 • konjunktivitis;
 • gluhoća.

Takvi učinci cijepljenja su izuzetno rijetki.

Cjepivo protiv rubeole - pro i kontra

Argumenti za cijepljenje su kako slijedi.

 1. Cijepljenje stvara vrlo dugotrajan imunitet.
 2. Zaštita od gotovo 100%.
 3. Sprječava vjerojatnost bolesti tijekom trudnoće.
 4. Ne uključuje smrt fetusa ili teške nedostatke zbog rubele.
 5. Dobro podnosi.
 6. Može se učiniti ne u djece, već u odrasloj dobi.
 7. Dovoljan izbor cjepiva, uključujući i one inozemne.
 8. U praksi, slučajevi poslije cjepiva protiv rubeole nisu poznati.
 9. Cjepivo je besplatno svima besplatno do 25 godina.

Argumenti protiv ne vrlo značajnih.

 1. Poželjno je ažurirati imunitet, odnosno ponoviti cijepljenje svakih 10 godina zbog mutacije virusa rubeole.
 2. Zaštitna protutijela proizvedena su polagano. Potrebno je 1-2 mjeseca.
 3. Cjepivo sadrži oslabljene, ali žive viruse i teoretski može uzrokovati bolest.
 4. To ne smije biti učinjeno tijekom trudnoće, osim u rijetkim slučajevima s visokim rizikom od infekcije.
 5. Ako se cijepi tijekom trudnoće, postoji rizik od 3% rubeole bolesti fetusa.
 6. Nakon cijepljenja ne može biti trudna najmanje 3 mjeseca.
 7. Postoje izolirani slučajevi komplikacija nakon cijepljenja protiv rubeole.

Zahvaljujući aktivnoj cjepivima protiv rubeole širom svijeta, ova bolest je sada vrlo rijetka. Ali još uvijek nitko nije imun. A ako za muškarce ili djecu bolest ne donosi ozbiljne posljedice, onda je za žene vrlo opasno tijekom razdoblja nošenja djeteta. Kada je majka bolestana tijekom trudnoće, 14% zametaka umre u utrobi, a više od 50% ima teške malformacije, često nespojive sa životom. To je vrlo visok rizik, pa je planiranje sastavni dio trudnoće. Cijepljenje se treba provesti 3 mjeseca prije trudnoće, jer se tijekom trudnoće više ne preporučuje. Cjepivo protiv rubeole dobro se podnosi. Glavne nuspojave su bolna induracija na mjestu ubrizgavanja i umjerena reakcija na temperaturu, koja samostalno nestaje.

Trebam li imati cjepivo protiv rubeole pri planiranju trudnoće?

Reci mi molim vas, jeste li stavili cjepivo protiv rubeole pri planiranju trudnoće?

Nisam to učinio, a nitko od liječnika nikada nije predložio da bih trebao učiniti cijepljenje, iako nisam ni planirao imati trudnoću, nije bilo problema tijekom trudnoće. Čuo sam da ovo cjepivo traje samo do 25 godina.

Cjepivo protiv rubeole treba obaviti ako ga niste imali u djetinjstvu. Imam djevojku, zbog neznanja, napravila cjepivo protiv rubeole, nakon čega je jako i dugo vremena bila bolesna. Ležala je s groznicom i simptomima rubeole. Pokazalo se da je već bila bolesna u djetinjstvu, a njezini su roditelji zaboravili. Nakon ovog incidenta zatražio sam krvni test za antitijela i donio rezultate liječniku, koji je bio vrlo željan da mi ubrizga ovo cjepivo. Primijetila je činjenicu da sam patila od ove bolesti i pustila se s Bogom. Savjetujem vam i da prođete takvu analizu, ne naštetiti načinima, i ne činite to cijepljenje nepotrebno.

Učinio sam to u mom djetinjstvu, pronašao svoju dječju karticu i pogledao, ali lakše je ići na test antitijela, a ginekolog će vam reći o potrebi cijepljenja ili ne, krv se uzima u bilo kojem trenutku, na prazan želudac ili ne. Budući da imate analizu antitijela, a ne kemijskog sastava krvi. Bolje je proći analizu, jer sposobnost cijepljenja da vas zaštiti pada tijekom godina, a svaki organizam ima svoj raspored incidencije. I možda će vam trebati ponovna vakcinacija ako su stope niske. Pa kako najbolje zaštititi sebe i nerođeno dijete.

Cijepljenje mora biti učinjeno, jer ako se razbolite tijekom trudnoće, napravit će vijenac, ili se dijete može roditi s porocima. Ali prije cijepljenja liječnik općine mora pojasniti jeste li imali rubeolu ili su već cijepljeni! Sretno!

Rubela je vrlo opasna za fetus. Ali ako ste već trpjeli od rubeole, tada cjepivo nije potrebno, jer je rublja bolesna samo jednom u životu.

Imala sam rubeola u djetinjstvu pa nisam stavila takvo cjepivo prije planiranja za trudnoću.

Naravno, morate učiniti. Činjenica je da ako niste imali rubeola u djetinjstvu, u bilo kojem trenutku možete zaraziti ovu bolest, uključujući i tijekom trudnoće. To može biti vrlo loše za fetus.

Ako ste odgovorni za trudnoću, planirate ga unaprijed, ne morate posjetiti brojne liječnike, testove kako biste saznali što se bojite i koje su im bolesti imunološke bolesti. Stoga je vrlo važno u fazi planiranja trudnoće dobiti najtočnije i najpotpunije informacije o stavu vašeg tijela virusu rubeole. Rubeola tijekom trudnoće vrlo je opasna bolest za nerođeno dijete jer virus rubeole u uteri uništava stanice, dovodi do brojnih malformacija i prijeti životu fetusa. Cjepivo protiv rubeole potpuno je sigurno i gotovo nema nuspojava.

Cjepivo protiv rubeole pri planiranju trudnoće: za ili protiv?

Trudnoća za ženu je velika radost i istovremeno iskustvo. Promjene se pojavljuju u ženskom tijelu, a imunološki sustav nosi znatno opterećenje. Zaštitna svojstva slabe i postoji opasnost od infekcije s različitim virusima. Očekujuće majke brinu o potrebi cijepljenja i mogućim posljedicama. Posebno se postavljaju mnoga pitanja oko cjepiva protiv rubeole prije trudnoće, jer ova virusna bolest ima mnoge posljedice.

Što cijepljenje radi prilikom planiranja

Cijepljenje je važan korak u procesu planiranja djeteta. Cijepljenje prije trudnoće propisuje ginekolog da se odupre opasnim bolestima u razdoblju slabljenja ženskog tijela. Virusi mogu imati negativan učinak na trudnoću, pa čak i izazvati nedostatke u fetusu. Da biste to izbjegli - liječnici savjetuju korak cijepljenja prije planiranja bebe. Razmotrimo se detaljnije, od kojih se cijepljene trudnice.

Piletina

Prostirka vjerojatno svi znaju, naziva se "bolest djetinjstva", jer se najčešće razbolijeva u ranoj dobi. Međutim, oni koji su "sretni" da ne bi bili zaraženi u djetinjstvu, u budućnosti su u opasnosti od infekcije. Važno je napomenuti da odraslog organizma nosi veslanje teže. Vrlo je jednostavno prenijet - zrakom i karakterizira dugo inkubacijsko razdoblje.

Za buduću majku, piletina je izuzetno opasna zbog visoke temperature, koju ne mogu spustiti jaki lijekovi. Postoji i rizik od djeteta s "kongenitalnim sindromom varikele", koji se izražava malformacijom mozga i udova, očne bolesti i upale pluća.

Hepatitis B

Hepatitis B je otporni virus koji može preživjeti na vrlo niskim i visokim temperaturama, a također ima sposobnost dugoročno postojati izvan ljudskog tijela. Opasna infekcija se prenosi uglavnom kroz krv i tijekom spolnog odnosa. Trudna majka s virusom hepatitisa B ima rizik od zaraze budućeg djeteta. Tijekom razdoblja trudnoće nema rizika, ali rađanje, kontakt s krvlju majke javlja se i postoji opasnost od infekcije.

Tetanus, difterija i poliomijelitis

Ove infekcije obično su cijepljene u djetinjstvu. Međutim, jednom desetljeće, neće biti suvišno pomoći tijelu da se "sjeća" o zaštiti. Tetanus se prenosi kontaktom, utječe na živčani sustav i izaziva napadaj. Njegovi toksini sposobni su udariti u fetus, što čini šanse za preživljavanje praktički nula.

Difterija je uzrokovana bakterijom difterije i prenosi se kapljicama u zraku. Zahvaljujući bolesti, sluznice usta i nosa postaju upaljene, a opća opijenost, također se opaža oštećenje kardiovaskularnih, živčanih i ekskretornih sustava. Zaražen difterijom tijekom trudnoće znači izazvati rizik od preranog rođenja, pa čak i spontanog pobačaja.

Polio može utjecati na živčani sustav, posebno na leđnu moždinu, i dovesti do paralize. Prenosi se fekalno-oralnom rutom, često zbog prljavih ruku i hrane. Postoji vrlo malo slučajeva infekcije, ali kako bi se zaštitili još jednom ne povrijediti.

Važno je znati: ako u obitelji postoji trudnica, djeci se ne smije cijepiti polio s "živim" cjepivom.

Zauške i ospice

Zrake i ospice su dvije bolesti koje prenose kapljice u zraku. Zauške utječe na humane submandibularne i parotidne žlijezde i opasne su s komplikacijama u obliku oštećenja membrane i tkiva mozga, što rezultira rizikom upale: meningitis i encefalitis. Bolest također utječe na gušteraču, zglobove i čak može dovesti do neplodnosti. Bolest je također poznata kao "zaušnjaci", manje je zarazna, za razliku od vagine i rubeole, ali također može ozbiljno štetiti.

Osip se manifestira osipom koji se pojavljuje tjedan ili dva nakon infekcije. Osip počinje od lica i vrata, a zatim se "kreće" u tijelo, pod laktovima i koljenima. U odraslih osoba bolest je teža, pneumonija je moguća kao komplikacija. Nakon što je zaražena tijekom nošenja bebe postoji rizik od pobačaja i poremećaja razvoja fetusa.

Valja napomenuti da su sva cjepiva napravljena prije 1-3 mjeseca prije planirane trudnoće. Liječnici su se savjetovali čekati šest mjeseci. Ovo razdoblje nakon cijepljenja ne treba zaboraviti na kontracepciju.

gripa

Gripa je jedan od najčešćih virusa koji "uhvatiti" djecu i odrasle. Infekcija se javlja kroz kapljice koje se nalaze u zraku, a najvažniji izvor je bolesna osoba koja kašlja i kiše kada se virus oslobodi. Za trudnice, gripa je opasna u obliku komplikacija: spontani pobačaj, prerano rođenje i infekcija djeteta. Cijepljenje se savjetuje najmanje mjesec dana prije začeća i obratite pažnju na relevantnost cjepiva. Obično se sastav ažurira početkom jeseni.

Jedno od najvažnijih cijepljenja protiv rubela, smatramo ga odvojeno dolje.

Cjepivo protiv rubeole pri planiranju bebe

Vjeruje se da imunitet protiv rubeole traje najmanje 25 godina. Međutim, s bolešću u djetinjstvu prije više od 10 godina, savjetuje se ponovno cijepljenje. Unatoč trajanju imuniteta, virus ima sposobnost mijenjanja, a tijekom vremena protutijela više neće biti učinkovita.

U nedostatku imuniteta na bolest, očekivana majka riskira zaraziti u ranoj fazi trudnoće, što može dovesti do ozbiljnih patologija u bebi:

 • oštećenja ekstremiteta;
 • srčani problemi;
 • gluhoća i sljepoća;
 • demencija;
 • kongenitalne deformacije.

Prije cijepljenja treba testirati klasa imunoglobina g kako bi se dobio rezultat na prisutnost protutijela. Prilikom planiranja trudnoće, imajte na umu da imunitet nije brzo razvijen pa bi koncepcija djeteta trebalo odgoditi najmanje tri mjeseca. Vjeruje se da je u slučaju cijepljenja tijekom trudnoće, oko koje žena nije znala, rizik od negativnih utjecaja na fetus je iznimno nizak.

Važno je znati: cjepivo protiv pernata je "živ", tako da izbjegavate prepun mjesta i bolnice.

Moguće komplikacije

Cjepivo protiv rubeole kontraindicirano je u nekim slučajevima:

 • oslabljeni imunitet;
 • prisutnost malignih tumora;
 • trudnoća;
 • u slučaju komplikacija iz prethodnog cijepljenja;
 • bolesti uz groznicu.


Cjepivo protiv virusa rubeole prije trudnoće u nekim slučajevima može prouzročiti posljedice u obliku:

 • crvenilo ili bol u mjestu cijepljenja;
 • povišena temperatura 4-10 dana nakon cjepiva protiv rubeole;
 • povećani limfni čvorovi i njihova bol;
 • curenje nosa i kašalj;
 • artritis;
 • bol u mišićima;
 • vrtoglavica i glavobolja;
 • osip;
 • proljev i povraćanje.

Navedene reakcije lako prolaze nezavisno, ozbiljne komplikacije se pojavljuju vrlo rijetko, među njima:

 • konvulzije;
 • konjunktivitis;
 • gluhoća;
 • meningitis;
 • konvulzije;
 • smanjenje tlaka;
 • crvenilo kože.

Ozbiljne posljedice se vrlo rijetko pojavljuju, ali cjepivo protiv perja ima više prednosti nego nedostatke.

Prilikom planiranja trudnoće važno je zapamtiti da se mnoge promjene događaju u tijelu, a imunološki sustav je oslabljen. Stoga, morate se pobrinuti za imunitet i zaštititi sebe od neželjenih i opasnih virusa. Ne svaka žena zna i sjeća se onih bolesti koje je imala u djetinjstvu i je li cijepljena. Kako ne bi ponovno stvorili stres u tijelu, preporučljivo je uzeti test antitijela, što olakšava poznavanje potrebe za cijepljenjem.

Virusne bolesti mogu negativno utjecati na fetus. Jedan od najopasnijih virusa je rubeola. Antitijela "rade" barem 25 godina, no ipak je vrijedna provjera i ponovno ulijevanje, jer infekcija u ranoj fazi može dovesti do strašnih posljedica za buduće bebe.

Trebam li dobiti cjepivo protiv rubeole prije trudnoće i koje posljedice mogu očekivati?

Svaka majka snima sve najbolje za svoje dijete: tako da raste pametan, zdrav i fizički jak. Temelj za budući skladan razvoj bebe je siguran tijek trudnoće.

Svatko zna da je za ženu "na položaju" važna kvalificirana medicinska skrb: pravodobno testiranje, screening, zaštita trudnice od opasnih infekcija koje mogu nanijeti štetu djetetu.

Jedna od najopasnijih bolesti tijekom trudnoće je rubeola. Trebam li joj cijepljenje prije planiranja zaraze i gestacije? Kako je cijepljenje tolerirano, uključujući i nakon 25 godina? U nastavku ćete dobiti odgovore na ova i druga pitanja.

Opasnost od bolesti i potreba da se spriječi

Rubeola je virusna infekcija koju prenose kapljice u zraku i vrlo zarazne. Najčešće to utječe na djecu i adolescente, ali ponekad to utječe na bolest i odrasle.

Simptomi rubeole:

 1. osip cijelom;
 2. prošireni limfni čvorovi u vratu.

Obično odrasli prenose ovu infekciju vrlo lako, često bez da čak primjećuju da su bolesni.

Međutim, tijekom trudnoće, rublja postaje izuzetno opasna. Odgođena bolest tijekom trudnoće najvjerojatnije rezultira:

 • prerano rođenje;
 • kongenitalne deformacije;
 • katarakta;
 • srčane mane;
 • gluhoća;
 • vestibularni poremećaji;
 • hydrocephalus ili microcephaly.

Pri planiranju za začeće, trudna majka treba voditi brigu o cjepivu protiv rubeole, jer čak i nakon što je ta infekcija jednom trpjela, imunitet na njega možda neće razviti. Štoviše, cijepljenje u djetinjstvu također nije jamstvo sigurnosti.

Prema nacionalnom preventivnom cijepljenju, sva djeca su cijepljena protiv rubela:

 • U dobi od 12 mjeseci i 6 godina kao dio kombiniranog cjepiva s ospicama i parotitisom.
 • Djeca od godine do 18 godina također su cijepljena s rubelom monovaccine.
 • Žene od 18 do 25 godina, koje nisu bolesne, nisu cijepljene, ili su cijepljene jednom ili nemaju informacije o cijepljenju.

Jedini način za točno određivanje treba li se cijepiti žena je da se provede krvni test za antitijela na infekciju. Ako ne, onda bi žena trebala biti cijepljena protiv rubela.

Kada trebate cijepljenje?

Nakon cjepiva protiv rubeole koncepcija se može planirati tek nakon 3 mjeseca - to je koliko je vremena potrebno za razvoj imuniteta. Stoga, žene koje žele postati trudne, morate se pobrinuti za cijepljenje protiv rubeole kako bi odabrali pravi trenutak za nju.

Treba imati na umu da prije cijepljenja, trudnica mora biti zdrava i svakako se savjetujte s liječnikom o mogućim kontraindikatima. Također, cijepljenje će morati biti odgođeno ako se planira putovanje, osobito povezano s klimatskim promjenama ili ozbiljnim fizičkim poteškoćama.

Ne preporučuje se cijepljenje onim ženama čiji bliski okoliš ima osoba s prehladom ili koji su prisiljeni brinuti se za bolesnu osobu.

Kako se prenosi?

U pravilu se cjepivo protiv rubeole dobro podnosi i ne uzrokuje ozbiljne nuspojave. Glavne reakcije tijela nakon uvođenja cjepiva su:

 • blagi porast tjelesne temperature tijekom 4-10 dana nakon cijepljenja;
 • osjećaj opće slabosti - nekoliko dana;
 • parotidni, mandibularni i cervikalni limfni čvorovi mogu biti blago povećani i bolni do dodira.

U rijetkim slučajevima, cjepivo protiv rubeole uzrokuje više ozbiljnih komplikacija:

 • razvoj snažne alergijske reakcije na primijenjeni lijek;
 • grčeve nogu čak i pri normalnoj tjelesnoj temperaturi;
 • razvoj bolesti kao što je meningitis;
 • problemi s sluhom, u najrjeđim slučajevima, gluhoća;
 • pojava konjunktivitisa u očima.

kontraindikacije

Žene koje planiraju trudnoću i žele se cijepiti protiv rubeole trebaju biti svjesne kontraindikacija za ovo cijepljenje:

 1. Visoka tjelesna temperatura.
 2. Alergija na jednu od komponenti koje čine cjepivo.
 3. Prisutnost žene raznih onkoloških bolesti i malignih tumora koji izazivaju smanjenje imuniteta.
 4. Terapija s određenim lijekovima, kao što su hormoni.
 5. Već dolazi trudnoća. Iako je dokazano da cijepljenje protiv rubeole ne dovodi do fetalnih komplikacija i ne bi trebalo biti osnovica za pobačaj, Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje cjepivo protiv rubeole u trudnica, osim u posebnim slučajevima gdje je rizik zaraze infekcijom za trudnicu izuzetno velik.

efekti

Nakon uvođenja cjepiva u tijelu pacijenta počinje proizvoditi antitijela na virus. Brzina ovog procesa je individualna i ovisi o mnogim čimbenicima. 3 mjeseca nakon cijepljenja formira se stabilan imunitet protiv bolesti, koji traje do 15-20 godina. Međutim, stručnjaci se slažu da bi zbog mutacije trebalo provoditi svake 10 godine cjepivo radi zaštite tijela od novih vrsta sojeva.

Koje cjepivo izabrati i gdje da to napravite?

U Rusiji su registrirane mnoge pripreme za cijepljenje protiv rubela domaće i strane proizvodnje. Sva cjepiva sadrže živu atenuiranu vrstu virusa. Samo jedna injekcija pruža imunitet u 95% ljudi kao i nakon prirodne infekcije. Kada planirate trudnoću, možete koristiti cjepivo protiv rubeole, i jednostruke i kombinirane, ako trebate imunitet protiv drugih opasnih bolesti, poput ospica.

Najčešće cjepiva protiv rubeole su:

 1. Ruski cjepivo. Jeftiniji od stranih analoga, jednako je učinkovit i siguran. Sadrži posebno pripremljeni i osušeni živi sojevi virusa. Praktično ne uzrokuje komplikacije i dobro podnosi čak i mala djeca. Često se ovaj lijek upotrebljava u cijepljenju djevojčica i žena koje planiraju trudnoću.
 2. Francuski cjepivo "Rudivaks" smatra se najučinkovitijim, osim što rijetko uzrokuje nuspojave. Nakon cijepljenja imunitet se stvara u roku od 2 tjedna, a može trajati i do 20 godina. Ovaj lijek sadrži i živi atenuirani virus rubeole.
 3. Belgijsko cjepivo "Ervevaks" rijetko uzrokuje komplikacije, pa se često koristi za cijepljenje male djece. Osim toga, lijek se dobro kombinira s drugim cjepivima protiv ospica, zaušnjaka, polioma, mogu se primjenjivati ​​u jednom danu, ali injekcije se proizvode na različitim mjestima. Zabilježeno je da imunitet nakon cijepljenja traje i do 15 godina. Upotreba "Ervevaksa" djelotvorna je za adolescente i odrasle žene reproduktivne dobi za prevenciju komplikacija tijekom trudnoće.

Cjepivo protiv rubeole dobiva se u dobi od 1 do 18 godina. Žene u dobi od 18 do 25 godina koje su imale bolest u djetinjstvu, cijepljene samo jednom ili nisu cijepljene na sve imaju pravo na slobodno cijepljenje. Da biste to učinili, obratite se klinici i izjavite svoju želju. U svim ostalim slučajevima plaća se cijepljenje.

Cijepljenje se može dati u gotovo svakoj privatnoj klinici ili placeno cijepljenje u redovitoj javnoj klinici.

Priprema za postupak i ponašanje nakon njega

Da bi se pripremila za cijepljenje protiv rubeole, trudnica bi trebala slijediti nekoliko pravila:

 1. Prije uvođenja cjepiva, liječnik mora biti ispitan kako bi isključio zaražene prehlade, kao i provjeru alergijskih reakcija i pogoršanja kroničnih bolesti.
 2. Ne preporuča se cijepljenje odmah nakon obroka, potrebno je najmanje 2 sata nakon posljednjeg obroka.
 3. 3 mjeseca prije cijepljenja potrebno je zaustaviti terapiju imunoglobulinom, a 2 tjedna - s krvnim pripravcima.

Nakon cijepljenja preporučujemo:

 • U roku od jednog sata biti blizu medicinske ustanove u kojoj je bila održana - u slučaju komplikacija.
 • Tijekom dana ne možete mokri mjesto ubrizgavanja, također trebate izbjegavati velike mase ljudi i komunicirati s pacijentima.
 • Ne preporučuje se povećana tjelesna aktivnost.

Je li potrebno trudnoće tek nakon 6 mjeseci?

Pričekajte 6 mjeseci nije potrebno. Nakon cijepljenja, koncepcija se može planirati za 3 mjeseca - koliko je potrebno za razvoj imuniteta. Ako je cjepivo dano manje od 3 mjeseca prije koncepcije - odluku o nastavku trudnoće treba koordinirati s ginekologom, koji će odgovoriti na sva pitanja i dati upute za konzultacije i testove kako bi se razjasnilo pitanje mogućnosti produženja trudnoće.

Pro i kontra

Kada planirate napraviti cjepivo protiv rubeole prije zamišljanja, svaka djevojka treba procijeniti pro i kontra ove medicinske postupke. Pozitivni aspekti samog cjepiva su vrlo značajni:

 • cijepljenje je jedini praktički 100% učinkovit način za zaštitu od infekcije rubeola;
 • stvara dugoročni imunitet do 15-20 godina;
 • tijekom trudnoće štiti dijete od mnogih strašnih bolesti i razvojnih patologija;
 • komplikacije su izuzetno rijetke;
 • veliki izbor cjepiva domaće i strane proizvodnje;
 • besplatno je svima do 25 godina.

U pozadini tih prednosti, argumenti protiv ne izgledaju vrlo značajan:

 • imunitet se ne javlja odmah, ali nakon nekog vremena;
 • nakon cijepljenja, nemoguće je odmah planirati koncepciju, optimalno razdoblje je nakon 3 mjeseca;
 • ne možete učiniti već trudnice;
 • moguće komplikacije i alergijske reakcije, iako se pojavljuju u rijetkim slučajevima;
 • Za one koji su stariji od 25 godina plaća se cijepljenje.

Odluka o tome hoće li se cijepiti protiv rubela ili ne, ostaje za trudnu majku. Infekcija često dovodi do smrti fetusa ili pobačaja, a također uvelike povećava vjerojatnost da dijete ima ozbiljne razvojne nedostatke. Stoga, cijepljenje protiv rubela, ili barem provjera prisutnosti imuniteta od nje, nužno mora biti dio skupa medicinskih postupaka za one koji planiraju imati djecu.