Pravila za hranjenje Komarovskoga

Zdravlje

Posljednjih godina Kamarovsky mamac postao je popularna tema među budućim i uspješnim mladim majkama. Mnogi roditelji, čak iskusni mame i tate s nekoliko djece, poslušajte savjete ovog liječnika. Charisma i njegovo vlastito gledište pedijatrije Yevgenija Komarovskog kao pedijatrijskog stručnjaka ulijeva povjerenje u svoje preporuke roditeljima.

Pojava novih proizvoda u prehrani dojenčadi je fascinantna pozornica u životu mladih roditelja i djeteta. No, uvođenje komplementarne hrane prema Komarovskima može se razlikovati od preporuka promatračkog dječjeg pedijatara. Koji stručnjak za slušanje je da roditelji odlučuju.

Što se mamac razlikuje od dodataka?

Većina mladih majki ne vidi značajnu razliku između definicija "komplementarne hrane" i "dopunske hrane", no zapravo su to dvije potpuno različite riječi.

Koncept „nosa” primjenjuje kada dijete nema dovoljno majčinog mlijeka, a njegov nedostatak umjetne mješavine nadoknaditi ili unaprijed izrazio mlijeko i mliječne ljubimce (što je vrlo malo vjerojatno). U ovom slučaju, kažu da je beba mješovita hranjenja.

Dopunska hrana znači da dijete dobiva hranu pored svoje uobičajene prehrane - majčinog mlijeka ili formule. Svrha komplementarne hrane je prilagoditi i priviknuti djetetovo tijelo na "odraslu hranu".

Kada ulazi?

Prva godina razvoja djeteta smatra se najvažnijom u pedijatriji, a prehrana u ovoj fazi je od najveće važnosti. Važno je dati prvu komplementarnu hranu prema tablici uvodenja za Komarovsky ne prije nego što dijete navrši 6 mjeseci. U ovom slučaju, uopće nije bitno da li dijete prima glavnu prehranu - majčino mlijeko ili prilagođenu smjesu.

Dr. Komarovsky vjeruje da ako se do 6 mjeseci dijete razvije unutar normalnog raspona, onda ne treba nikakve dodatne prehrambene proizvode osim majčino mlijeka i mješavinu.

Neželjeno je uvesti prvu hranu i kasnije. Kada dijete ulazi u novu hranu, dijete prima hranjive tvari potrebne za rast i razvoj njegovog tijela. Isto tako, s odgođenim uvođenjem prve komplementarne hrane u obliku krute hrane, ne počinju se formirati vještine poput žvakanja i fine motoričke sposobnosti.

Šestomjesečna djeca žvakaju desni za prve zube da žvakaju, a tijekom igranja s hranom dijete razvija fine motoričke sposobnosti. Pored toga, monotonija prehrane kod djece starijih od 6 mjeseci može dovesti do zaostajanja.

Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane prema tablici Komarovsky poboljšava zdravlje djeteta, omogućavajući mu pravilno razvijanje u psihoemocionalnom i fizičkom smjeru.

Prednosti i nedostaci ranog hranjenja

Mlade majke često čuju od drugih da možete početi mamiti prije nego što preporučuje moderna pedijatrija. Što je stariji dijete, češće se čuju domaći savjeti o hranjenju žumanjkom, kašom i drugim namirnicama.

Danas, ako je dojenje majka jede pravilno i raznolika, a dijete dobiva kvalitetnu mješavinu prilagođen kao zamjena za majčino mlijeko, morate ponuditi čvrstu hranu do 6 mjeseci starosti ne. Korist od preranog uvođenja komplementarne hrane također nije, već će to uzrokovati štetu djetetu.

Na primjer, mogu postojati poremećaji probavnog trakta i alergijske reakcije tijela. Zbog toga roditelji trebaju detaljno razmotriti pitanje uvođenja komplementarne hrane. Da biste dobili detaljne informacije, mogu proučiti tablicu komplementarne hrane za Komarovsky.

Uvodna pravila

Dr. Komarovsky savjetuje pridržavanje sljedećih preporuka prilikom uvođenja komplementarne hrane:

 1. Bilo koji proizvod treba ponuditi pažljivo i postupno. Za početak, dovoljno je jedna čajna žličica ili grlo nove hrane, a dijete se hrani njegovom uobičajenom prehranom - mlijekom ili smjesom. Ako koža i sluznice, dječja stolica i san ostaju nepromijenjeni, broj komplementarnih namirnica može se povećati.
 2. Ako ste u nedoumici, na primjer, na obrazima djeteta pojavio ljuskave mrlje, ili noću često se probudio i spavao je još gore, s novim proizvodom, poželjno je da se odlagati, ostavljajući sve kako je.
 3. Ako su bolne manifestacije, primjerice alergijske reakcije tijela, postale očite, ne preporučuje se uvesti novu hranu do nestanka znakova nevolje.
 4. Ne možete unijeti novi proizvod tijekom razdoblja bolesti, 3 dana prije profilaktičkog cijepljenja i unutar 3 dana nakon toga.
 5. Ako dijete ne voli proizvod ili ga jede s nevoljama, ne biste trebali inzistirati.

Koje proizvode početi

Netko misli da prva hrana počinje s povrćem, a drugi su sigurni da su to plodovi, a drugi i drugi inzistiraju na tome da prvi put trebate hraniti bebu žitaricama kuhanim u majčinom mlijeku.

Prema pravilima o uvođenju dopunske hrane Komarovsky početak solidnu hranu bolje kefir. Stručnjaci objašnjavaju ovaj rekavši da s rođenjem djeteta probavnog sustava vrijeme da se naviknete na mliječne proizvode, a kefir je njihov najbliži ekvivalent.

Osim toga, kefir sadrži mnogo bakterija mliječne kiseline, koje jačaju imunološki sustav i smanjuju vjerojatnost razvoja crijevnih infekcija. Kefir kvalitativno smanjuje opterećenje na dojenačkoj jetri koja još nije postala jača i ima pozitivan učinak na probavne procese u tijelu.

Shema uvođenja komplementarnih namirnica na Komarovsky preporučuje uvođenje novog proizvoda u jutro, postupno zamjenjujući ih osnovnu skrb. Po prvi put, malo jogurta se nudi bebi - ne više od 2 žličice. Ako nuspojava od strane tijela nedostaju, sljedećih dana doza jogurta sigurno može podići, dok god dijete počne jesti 150 ml cijelu dojku bez dopunskog hranjenja.

5-7 dana nakon toga, u djetetovu prehranu - sir, uvodi se drugi novi proizvod. Naravno, uvodi se u pozadini relativnog zdravlja djeteta i odsutnosti nuspojava na novu hranu. Šestomjesečno dijete je dovoljno za korištenje 30 grama svježeg sira svaki dan, od 9 mjeseci ova brojka povećava na 50 grama. Ako dječak ne voli kravlji sir u svom prirodnom obliku, dr. Komarovsky savjetuje dodavanje male količine šećera na njega.

Nakon što se dijete navikne na kefir i sir, odnosno mliječne proizvode zamijenit će jedno jutro hranjenje (obično traje 10 dana), liječnik savjetuje da uvede u dječju prehranu mliječne žitarice (riža, zobena kaša ili heljda), zamjenjujući večernja hranjenja.

Plan prehrane prema Komarovskyu preporučuje uvođenje povrća i voća samo do 8. mjeseca beba života. U tom slučaju, morate početi s decoctions povrćem, i samo nakon što se može ponuditi dječja povrća pire ili juha. Nakon 2 tjedna u prehrani, možete dodati žumanjak i meso, prema tablici za Komarovsky mjesečno.

Shema uvoda

Tabela prikorma na Komarovsky je kako slijedi:

Kako predstaviti dječju hranu: savjet od dr. Komarovskog

E. O. Komarovsky - poznati pedijatar, TV voditelj Školski doktor Komarovsky. Ovo je popularna emisija među mladim, modernim mama. E. O. Komarovsky podijelio je preporuke o odgoju zdrave djece. Stvarna tema, koja uzrokuje mnoga pitanja, proturječnosti, komplementarne hrane. Kada uvoditi komplementarne hrane? Gdje početi? Škola Doktor Komarovsky video će odgovoriti na sva pitanja.

Program se može gledati na TV-u, video na Internetu.

Prijenos hrane za odrasle

Od rođenja, glavna hrana za bebe je majčino mlijeko. Ako dojena beba ne bude hranjena, u prehranu se uvodi prilagođena smjesa - dopunjena umjetnom hranom. Složena hrana je postupna zamjena glavne hrane za odrasle.

Kada uvesti prvi feed? Kako započeti prvi mamac? Škola liječnika Komarovsky odgovara. Videozapis Dr. Komarovsky preporučuje da se postupno, sigurno, prebacite na odraslu hranu. Morate se pridržavati vremenskog intervala.

Nedavno se promijenio slijed upoznavanja djeteta s hranom namirnica. Videozapis Dr. Komarovsky objašnjava da su djeca hranila kravlje mlijeko ili kozu. Životinjsko mlijeko u bilo kojem stupnju toplinske obrade ne sadrži potrebne hranjive tvari. Stoga preporuke tih vremena sadrže informacije o komplementarnoj hrani od tri mjeseca. Bilo je uobičajeno uvesti izvarak povrća, soka od jabuka, žumanjka itd.

Kako saznati je li beba spremna za novi obrok?

Škola videa dr. Komarovskog savjetuje svaku majku da zna znakove u djece kada možete započeti uvođenje komplementarne hrane. Šest mjeseci nije uvijek neophodan uvjet, već samo približna orijentacija. Stanje djeteta ukazuje na spremnost uvođenja komplementarne hrane.

 • starost do šest mjeseci;
 • težina od rođenja udvostručila;
 • dobro drži glavu, sjedi bez podrške;
 • može uzeti hranu iz žlice;
 • može odbiti jesti, tresti, okretati glavu;
 • nema jezika koji gura iz hrane;
 • zainteresirani za nepoznatu hranu.

Zašto WHO preporuča početak prve hranidbe s šest mjeseci? Školski liječnik Komarovsky video je odgovoran. Do šest mjeseci, dječja hrana je tekućina za dojenje, umjetno hranjena. Troškovi energije su minimalni. S šest mjeseci dijete počinje razdoblje aktivnog razvoja. Počne puzati, aktivno se krećući nogama, rukama. Učenje da ustane, hoda, trči. Tijelo djeteta treba hranu s visokim sadržajem kalorija.

Debeli hrana daje djeci maksimalnu energiju tijekom dana. Ovo je glavni uvjet za uvođenje prve hranidbe bebe. Tekuća hrana u dojci, beba koja se hrani bocama, nije dosta. Povećana aktivnost znak je za početak uvođenja hrane za odrasle.

Video o znakovima spremnosti da mamac.

Slijedimo pravila

Uvođenjem prve komplementarne hrane u dojenčad trebate znati pravila. Ta će pravila pomoći spriječiti nastanak mogućih problema.

 • Unatoč znakovima koji su prisutni, nemojte početi hraniti do četiri mjeseca.
 • Vrsta glavne hranidbe ne utječe na prirodu komplementarne hrane.
 • Uvođenje novih proizvoda počinje kada beba bude zdrava. Nema rinitisa, slabosti, znoja.
 • Uzmite u obzir okolnosti. Neželjeno je uvesti novu vrstu hranjenja prije cijepljenja, putovanja itd.
 • Odrasla hrana se daje glavnoj hrani dojenčadi. Prvo mamac, a zatim majčino mlijeko, mješavina.
 • Nemojte prisiliti dijete ako odbije. Pokušajte uvesti novi ukus nekoliko puta u kratkom vremenu.
 • Unesite jedan proizvod istodobno. Na primjer, prvu kašu, zatim kašu s jabukom.
 • Tjedan dana je zamjena jednog feeda.
 • Hrana treba malo soli.

Pravila su samo savjetodavna. Posavjetujte se s pedijatrom o ovom ili tom pravilu. Dr. Komarovsky video, stol, shema praktičnog uvođenja komplementarne hrane savjetuje gdje početi. Odaberite mogućnost da počnete hraniti bebu.

 • kefir, sir;
 • mlijeko, žitarice;
 • juhe od povrća, puree.

Šestomjesečni plan prehrane za bebe sugerira da trebate zamijeniti jedan redovni obrok s komplementarnom hranom tijekom tjedna. Na primjer, za šest mjeseci na ručak hranimo dječji jogurt. Tako je tijekom tjedna. Zatim postupno tijekom mjeseca dodajte kravlji sir u kefir.

Sedmogodišnji plan prehrane za bebe sugerira da nastavljamo dati kefir, sir za vrijeme ručka. Na večeri tijekom tjedna uvodimo svu mlijeku kašu. Nakon što se beba koristi za kašu, uvodimo drugačiji okus. Tijekom mjeseca pokušavamo dati kašu od heljde, rižu, zobenu pahuljicu.

Shema u osam mjeseci postavlja dva sata nakon kefir postupno ubrizgavanje juha od povrća, pire krumpir.

Za devet mjeseci i do godinu dana potrebno je uključiti pire krumpir i mršavo meso na ručak. Obrišite meso s pire krumpirom, pomiješano s mlijekom. Juhe se kuhaju u ribljim vrču, dodavajući žumance. Kad se razne žitarice upoznaju, dodajte voće. Ostaje hraniti jednom u dojenju ili hraniti u bocama smjesama ujutro ili prije spavanja.

Shema prve hrane prema Komarovskom tijekom dojenja: pravila administracije i detaljne tablice po mjesecu

U prvih šest mjeseci beba života, njegovo tijelo treba posebnu uravnotežena dijeta. Sa zadatkom se savršeno nosi majčino mlijeko, zadovoljavajući sve potrebe djeteta u hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima. Tijekom tog vremena, sazrijevanje probavnog i enzimskog sustava javlja se u tijelu djeteta, stvaranje neophodne crijevne mikroflore. U 5-6 mjeseci samo majčino mlijeko više nije dovoljno. Zahvaljujući pravovremenom uvođenju komplementarne hrane s GW i shemom koju Evgeny Komarovsky preporučuje, formiraju se dječje hrane. Ona također pruža tijelu vlakna i dodatne minerale potrebne za tjelesnu aktivnost, proporcionalnu rastu i mentalnom razvoju.

Pravovremeno ispravno hranjenje dopušta bebu da ga aktivno razvije i uvodi u nove proizvode.

Osnovna načela hranjenja na Komarovsky

Da bi uvođenje komplementarne hrane bila sigurna za bebe i manje stresno za roditelje, treba slijediti nekoliko pravila:

 • Svaka inovacija u hrani treba biti postupno. Prvo, dati samo nekoliko žlica / gutljaje i hraniti ih mlijekom ili smjesom mlijeka.
 • Procjena djetetove reakcije na novi proizvod, koji uključuje promatranje ponašanja, spavanja, stolice i osipa kože. Povećanje količine injektiranog proizvoda moguće je samo ako nema negativne reakcije.
 • Ako imate bolne simptome proizvoda potrebno je upisati vrijeme da se zaustavi, a ne premjestiti na drugu nepoznatu hranu za bebe do ikakvih efekata obrnute reakcije.
 • Ne možeš nešto mrviti, ako je bolestan ili tijekom razdoblja profilaktičkih cijepljenja, tri dana prije i poslije postupka.
 • Ne biste trebali prisiliti dijete ako odbije novi proizvod. Njegovo tijelo najbolje zna što nedostaje.
 • Do 6 mjeseci, nije potrebno hraniti bebu ništa osim mlijeka. Pravilo se odnosi na bebe koje su dojene. Za umjetnike, vrijeme početka uvođenja komplementarne hrane iznosi 5-5,5 mjeseci, što je objašnjeno ranijim završetkom stvaranja enzimskog sustava.
 • Praktični žlice, bibs i druge naprave, jer je mamac - prijelaz na potpuno tekuće hrane za gust i heterogena, s grudica i drugim inkluzije.

Kada se pomiješa hranjenja dr Komarovsky preporučuje počevši čvrste hrane s previše fermentiranih mliječnih proizvoda, kao što je mliječna formula s majčinim mlijekom dodatno opterećenje gušteraču i probavni sustav (preporučeno glasi: Kako se hraniti mješoviti hranjenje dr Komarovsky).

Star 6 mjeseci

U većini slučajeva, uvesti krutu hranu u Komarovsky početi na šest mjeseci (preporučujemo čitanje: kako započeti s uvođenjem čvrste hrane nakon 6 mjeseci). Redoslijed pet obroka za dijete u šest mjeseci naveden je u tablici:

Rokovi mogu varirati ovisno o određenom režimu dojenčeta, ali treba ga hraniti barem 5 puta dnevno. Jedan od hranjenja zamjenjuje se fermentiranim mliječnim proizvodima.

Za 6 mjeseci, samo jedan hranjenje zamjenjuje kefir, ostatak je na majčinom mlijeku ili mješavini

Ulazak kefira u izbornik bebe obavlja se u fazama. U početku se daje samo 3-4 čajne žličice, a ostatak bebe jede majčino mlijeko. Bolje je to činiti u prvoj polovici dana, a zatim gledati kako dijete reagira na novi prehrambeni proizvod. Ako je za ovaj dan stanje oštećenja ostalo normalno i nakon uzimanja kefira nisu zabilježene nikakve negativne posljedice, onda sljedeći dan možete udvostručiti dio, a zatim prema shemi, svaki put dajući dijete mlijeko ili formulu:
(preporučujemo da pročitate: u kojoj dobi možete dati kefir malom djetetu?)

 • prvi dan - 10-15 ml;
 • drugi dan - 20-30 ml;
 • treći dan - 40-60 ml;
 • četvrti dan - 80-120 ml.

Kada jedan dio kefira dosegne 150-160 ml, treba ga dodati u sir, također postupno. Na prvi dan samo jedna čajna žličica, drugi - 2, i dalje na sličnom principu kao i iznos ne doći do 30 grama, što je norma sira za djecu 6-8 mjeseci, nakon 8, povećava se za 50 grama. Ovisno o preferenciji ukusa djeteta, slična mješavina kurd-kefir može se napraviti uz dodavanje male količine šećera. Kao rezultat toga, jedan od hranjenja postaje potpuno normalna hrana. Do 7 mjeseci treba slijediti ovaj ritam hranjenja.

Kada se tijelo prilagodilo prvoj etapi, možete dati bebu "želuca" jogurta i svježeg sira

Sedam mjeseci

Do dobi od 7 mjeseci, vrijeme je da se prebaci na drugo hranjenje s majčinim mlijekom. Najbolje je pokušati zamijeniti zadnji obrok prije spavanja (preporučujemo čitanje: kako zamijeniti majčino mlijeko nakon godinu dana - mišljenje Komarovskog). Ispod je tablica pet obroka dnevno za sedmoročljetnu bebu:

Prikorm: pojmovi i pravila

Sve što dijete prve godine života prima majčino mlijeko i mješavine mlijeka - ovo je mamac. Dajući svjesno maziti dijete - pripremiti se za odraslu dob i hranu za odrasle.

Vrijeme početka hranjenja

Do danas, ne postoji konsenzus o vremenu početka hranjenja.

Vodeće organizacije koje se bave dječjom hranom (WHO, UNICEF, Američka akademija pedijatrije itd.) Daju različite savjete, ali sve preporuke koje su dostupne bitno su dva temeljno drugačija mišljenja:

 • neki kažu da je optimalno vrijeme za početak komplementarne hrane 4 do 6 mjeseci;
 • drugi kažu: najbolje vrijeme za početak hranjenja je oko 6 mjeseci.

U posljednjem desetljeću prevladava drugo mišljenje.

Stoga, s gledišta najvjerodostojnijih stručnjaka o pitanjima dječje hrane:

 • uvođenje komplementarne hrane u dobi od oko 6 mjeseci je optimalno;
 • razboritost početne hrane za 4 mjeseca je upitna;
 • početak hranjenja do 4 mjeseca svakako je i kategorički pogrešan.

Krmni proizvodi

Hrana na osnovi žitarica i mlijeka - mlijeko i ne-mliječne žitarice od brašna raznih žitarica (zob, riža, pšenica, heljda, ječam, raž), keksa, tjestenina.

Temeljna točka: za pripremu žitarica na mlijeku koriste se mliječne formule prilagođene dječjoj hrani. Ne preporučuje se uporaba čitavog kravljeg mlijeka dok dijete ne navrši jednu godinu.

Proizvodi od žitarica važan su izvor elemenata u tragovima i prehrambenim vlaknima. U svom sastavu, 6-12% su bjelančevine, 1-5% su masti, a 65-75% su ugljikohidrati. Gotovo svi ugljikohidrati su polagano probavljiv škrob, koji, kada se kuha, pretvara u brzo probavljiv.

Hrana na bazi voća i povrća - voće, povrće i bobice u obliku svježe pripremljenih i konzerviranih sokova i pire krumpira.

Svi oni su izvor vitamina, minerala, škroba, dijetalnih vlakana, antioksidansa. U pravilu, imaju niski sadržaj masnoća.

Hrana temeljena na mesu - prehrambeni proizvodi od kunića, peradi, govedine, svinjetine, janjetine.

Glavna prednost mesnih proizvoda je prisutnost biološki vrijednih bjelančevina, kao i minerali s visokom biodostupnost - željezo i cink.

Proizvodi na bazi ribljih proizvoda - napravljeni na temelju morske i slatkovodne ribe.

Količina vrijednih bjelančevina u ribi i mesu gotovo je ista, ali i morska i slatkovodna riba u velikim količinama sadržavaju esencijalne aminokiseline i polinezasićene masne kiseline. Koncentracija elemenata u tragovima u ribi je manja nego u mesu, ali u morskoj ribi ima relativno mnogo joda.

Ptičja jaja (u pravilu, piletina, rjeđe kokoši) su univerzalni proizvod s visokom biološkom vrijednošću. Sadrže različite aminokiseline, fosfolipide, elemente u tragovima.

Fermentirani mliječni proizvodi (kefir, jogurt, sir, sir, itd.) Proizvode se od mlijeka farmskih životinja (fermentacija pod djelovanjem raznih fermentiranih mliječnih bakterija). Prisutnost bakterija u velikoj mjeri određuje specifične prednosti (utjecaj na procese probave, imunološku obranu itd.). Sastav je sličan mnogim aspektima sirovina, ali neke od laktoze podijeljene su na glukozu i galaktozu.

Kombinirani proizvodi - u pravilu su mješavina mesa (ribe) i žitarica, mesa (ribe) i povrća, mliječnih proizvoda i voća.

Redoslijed i vrijeme uvođenja komplementarne hrane

Iako se sastav i moguće opcije proizvoda općenito definiraju i općenito prihvaćaju, nema konsenzusa o slijedu i vremenu uvođenja komplementarne hrane.

Domaći Ministarstvo zdravstva nudi sljedeće sheme:

Prikorm (Komarovsky)

I što je najvažnije, kako nasaditi djecu u visokoj stolici i hraniti ih žlicom, ako je dijete u ovom trenutku naviklo na sisanje bocu i nije u raspoloženju za jelo na visokoj stolici s žlicom?

Provjerite stranicu zahvaljujem

-dobro je držala glavu

-okrenula ju je ako je pojela

-nije gurnuo žlicu

-povukla se u usta

-dobro sjedila

-pitala se što Lesha jede)))

Ako ne želite jesti, onda možda još uvijek nije došla godina? tamo ima takve... da su neki samo 7-8 mjeseci spremni da budu mamci.

Ja ta kćer, da se moj sin hrani i hrani samo žlicom.

Moja kći uopće nije uzeo bocu u usta, kao i dude.

Sin baka sisao je dan 2, pio čaj / vodu iz boce, a zatim više gluposti

Počeo sam davati hranu za 5 mjeseci bez tablica, a prema preporukama pedijatara, najprije s povrćem (brokule i cvjetače) i voćem (kruške) pire. Nosila je šibicu, a na polu-ležajući položaj hranila je iz žlice.

Počnite s povrćem ili s kašom.

Volim Komarovskog)) Počeo sam na ovaj način, davao sam ga za 6 mjeseci. kefir, kao i prije nego se sin nije kakao uopće! Tako sam odlučio dati kefir, također je koristan za crijevnu mikrofloru, počevši od 5 žličica, to je bilo sjajno! Odmah mu se svidio, nije bilo nikakvih problema, a što je najvažnije - već prvog dana hranjenja sina se probio!)) (Za mene je to bilo čudo!)

Imali smo vremena za prikorma.Komarovskiy prikorma shema je najprikladniji i razumljiv.Ja sam proučavao ovo pitanje puno)) Zaustavio sam se, ali nije bila sudbina početi s kefirom, to se nije dogodilo tijekom mliječne kuhinje. Volim svoga sina jako, postaje živo kad vidi žlicu)) Hranim ga žlicom na stolici za hranjenje, a nema ničega lošeg u kefireu. Samo oni koji uopće nisu u ovom predmetu (o prednostima) napisali su negativno, počevši od činjenice da oni čak ne shvaćaju da imidž kefir nije isto što i molba o odrasloj osobi od trgovine... Stranica na Komarovsky ima sve informacije o opasnostima i prednostima jogurt, žitarice oznakomtes.Posle će uvesti jogurt (više Biolakt s mliječne hrane).i sve će ući u njegovu shemu.

Zatvor nije započeo posođenju heljde? Čini li se da se kreće?

Na primjer, nemamo kuharsku kuhinju. U Austriji se u supermarketima donosi bio-organski kefir. Što misliš da će učiniti? Ili u mliječnoj kuhinji nekako je za djecu posebna kuharica?

Drugi dan heljde kašu nije bila stolica, ali dijete se osjećao dobro, tako da ga ne bih nazvao zatvorom, već je tijelo vjerojatno prilagodilo tijelu, a onda je sve bilo riješeno: da, u mliječnoj kuhinji pripremaju posebne proizvode prilagođene djeci, a ne samo tome. proizvod) Različite vrste, kao što su kefir, za različite svrhe, primjerice u slučaju alergija, disbakterijusa itd. Što se tiče Biotnika, neću vam reći siguran, ali mislim da je to prirodnije. Malo je vjerojatno da će austrijci učiniti kemiju)

Prikorm je u 3 mjeseca dojio Komarovsky

Prikorm na Komarovskom

U prvim mjesecima života beba treba samo majčino mlijeko ili, u slučaju nemogućnosti dojenja, prilagođenu smjesu. Starije dijete već zahtijeva širenje prehrane koja se naziva komplementarnom hranom. Razmotrimo uvođenje komplementarne hrane na prehranu beba prve godine života s položaja poznatog pedijatara E. Komarovskog.

Razlike u dodatnoj hrani i prehrani

Ove dvije riječi mogu uzrokovati konfuziju zbog sličnosti, ali znače različite stvari. Ako dojenčad nema dovoljno majčino mlijeko i dobiva se dojenčad, ili životinjsko mlijeko ili mlijeko ženskog donora, takva se hrana zove dopuna. U ovom slučaju hranjenje djeteta naziva se mješovito. Ti proizvodi koji daju bebu u prvoj godini života, kao dodatak majčinom mlijeku ili smjesi, nazivaju se komplementarnom hranom. Oni su osmišljeni da poučavaju dijete do odrasle prehrane.

Rani utočište - koristi ili štetu?

Mladi roditelji suočeni su sa savjetima prijatelja, rođaka, pa čak i zdravstvenih djelatnika da počnu hraniti mnogo prije vremena koje je preporučila moderna medicina. Što stariji dijete postane, to će češće zvati preporuke za davanje sokova, žumanjaka, pire krumpira i druge namirnice.

Suvremeni roditelji trebali bi shvatiti da je rano uvođenje komplementarne hrane u prošlosti bilo uglavnom zbog činjenice da su mrvice rijetko dojene, a nadomjesci na majčinim mlijekom bili nepotpuni.

Najčešće, maleni su dobili razrijeđeno mlijeko krave koja je kuhana. Vitamini u takvoj prehrani bili su uništeni i beba je dobila mnogo hranjivih tvari. A kako bi se borila s hipovitaminozom, zaostajanje u debljanju i razvoju, anemija i drugi problemi, predložene su preporuke za davanje sokova, žumanjaka, pire od povrća od prvog mjeseca života. Također ne zaboravimo da je prodaja sokova, raznih žitarica, pire krumpira i druge dječje hrane vrlo ozbiljan posao. Znači, oznake na pakiranju koje proizvod može biti dani od tri ili četiri mjeseca, su prije svega korisnicima.

Danas, ako jedna majka s djetetom jede na uravnotežen i raznolik način, ili mrvica dobiva prilagođenu smjesu kao zamjenu za majčino mlijeko, nema potrebe za hranjenjem bebe ispod 6 mjeseci. Ako je mrvica manja, ima smisla usmjeriti napore roditelja da ne uvode komplementarne hrane, već da poboljša prehranu majke ili kupi kvalitetnu mješavinu.

Prednosti prethodnog hranjenja djeteta s drugim proizvodima osim mlijeka ili mješavine gotovo ne postoje, ali mnogi roditelji mogu vidjeti štetu. Prva je alergijska reakcija i probavni poremećaji. Stoga, roditeljima treba razmotriti pitanje vremena početka hranjenja na vrlo detaljan i uravnotežen način.

Uvodna pravila

 • Bilo koji novi prehrambeni proizvod koji će biti uključen u prehranu bebe treba biti vrlo pažljivo i postupno. Započnimo s jednom gutljajem i jednim žlicom, nakon čega hranimo uobičajenu hranu (majčino mlijeko ili formula). Nakon procjene reakcije - stolica, spavanja, stanje kože, ponašanje - doza se može povećati.
 • Ako se nešto upozori, proizvod bi trebao biti odgođen.
 • U slučaju kada se pojavile bolne manifestacije, nemoguće je uvesti nove proizvode prije nego što nestanu.
 • Ne možete davati djetetu novi proizvod tijekom bolesti, kao i tijekom razdoblja prije cijepljenja (3 dana) i nakon toga (3 dana).
 • Ako dijete odbija bilo koji proizvod, nije nužno inzistirati.

Koji proizvod počinje hraniti?

Mišljenja nutricionista i pedijatara o skupini proizvoda, koja bi trebala biti uvedena u prehranu djeteta, vrlo su različita. Pristaše uvođenja prve povrće kune tvrde da su bogate mineralnim solima, kao i vitaminima. Pristaše fermentirane mliječne hrane kažu da djeca loše reagiraju na drastične promjene prehrane, a fermentirani mliječni proizvodi razlikuju se od mlijeka mnogo manje od povrća.

Komplementarna strategija hranjenja za Komarovsky

Ulazak u mamac tijekom prirodnog hranjenja i unos mješavine je isti. Poznati pedijatar nudi praktičan pristup uvođenju nove hrane u dječji izbornik koji pomaže u sprečavanju neželjenih reakcija djeteta na novu hranu do maksimuma:

 • Ako dijete još nije pet mjeseci, ne treba nikakav mamac. Treba se pobrinuti za kvalitetnu prehranu majke, a ako majčino dojke nema dovoljno mlijeka, onda djetetu pružite dobru prilagođenu smjesu.
 • U pet mjeseci, bebe počnu mamiti, koji slabo gube na težini, kao i kod niskog hemoglobina. Ako je dijete zdravo s razvojem, ali i sa razvojem, početak komplementarne prehrane prenosi se 6 mjeseci. Također, malo kasnije, vrijedi početi mamiti bebe koje su imale alergije na hranu ili su koristile posebne mješavine.
 • Možete početi s fermentiranim mlijekom kao što je kefir. Najoptimalniji proizvod će biti dizajniran za dječju hranu. Mi ćemo ga uvesti u drugu hranidbu, koja se događa između 9 i 11 sati ujutro. Ovaj proizvod ne samo da će se apsorbira bolje od drugih hrane komplementarne hrane, već će također pružiti bebin tijelo zdravim bakterijama mliječne kiseline.
 • Po prvi put dosta tri ili četiri žličice jogurta. Nakon njega dijete mora dati majčinu dojku ili bocu mješavine. Gledanje bebe do kraja dana odmah primijetimo da li je moguće povećati dozu. Pobrinite se da je sve normalno, količina kefira udvostručena je sljedeći dan. Ispada da će prvi dan beba dobiti od 15 do 20 ml kefira, drugi dan već od 30 do 40 ml, sljedećeg dana - od 60 do 80 ml, a četvrti dan puni dio od 120 do 160 ml. U slučaju da se nešto s bebom promijenilo, a majka sumnja u kefir, pauziramo. Doziranje proizvoda nije povećano, a ponekad čak i smanjeno.
 • Od četvrtog ili petog dana možete dodati kravlji sir u kefir. Može biti kupljeni proizvod ili sami napravljeni. Za prvi dan, jedna žlica je dovoljna, drugi dan, dajte dvije žlice. Zato postupno povećajte količinu od 30 do 40 g za dijete od 6-8 mjeseci. I kefir i njegova kombinacija s svježim sirom mogu se zasladiti šećerom. Sve ovisi o okusu originalnog proizvoda i želji bebe da ima proizvod bez šećera.
 • Tijekom tjedna, jedno hranjenje će biti zamijenjeno mješavinom kefira (prosječno 150 ml) i svježeg sira (30-40 g) u potpunosti. U svim ostalim hranama beba će i dalje primati majčino mlijeko ili formulu. Podržite ovaj način još 3-4 tjedna, nakon čega nastavljamo s zamjenom drugog hranjenja.
 • Sljedeći feed, u kojem ćemo uvesti hranu, bolje je odabrati potonje (hranjenje prije spavanja). U njoj ćemo ući u kašu, poželjno heljde, rižu ili zobene pahuljice. Kaša može biti i kuhana majka neovisno od brašna i kupljena u trgovini. Kuhajte kašu u mlijeku (obična kravlja), iako bi najbolji izbor bile smjese za bebe starije od šest mjeseci. Budući da je gljiva izvor proteina gliadina i može uzrokovati crijevne bolesti kada je nepodnošljiva, savjetuje se da uđe u dijetu djeteta nakon osam mjeseci.
 • Do 8 mjeseci, dijete će biti potpuno zamijenjeno dva hranjenja. Dobiva kefir i sir u jednom hranjenju, u još jednom kaša, a još nekoliko puta mješavinu ili mlijeko iz majčine dojke. Morate saznati ima li beba barem jedan zub. Ako postoji zub, uvest ćemo povrće. Za suđenje hranjenje povrće kuhati bebu juhu. Pomiješajte mrkve, krumpir, kupus i luk, sipajte kipuću vodu (50 grama povrća će potrajati oko 100 grama vode), zatvorite poklopac i kuhajte dok se povrće potpuno ne rastopi. Procijedite juhu, ponovo kuhajte i ulijte u bočicu. Ova juha prvi dan dajemo dijete od 30 do 50 g, drugi dan - dvostruko više.
 • Ako beba reagira dobro na povrće, počnemo davati juhu ili pire krumpir, a povećavajući dozu stalno dok se ne zamijeni hranjenje. Za pire krumpir, pirjati razno povrće u kipućoj vodi, a zatim obrišite, dodajte malo soli i vruće mlijeko (25 ml po 100 g povrća), a zatim ih trebate pobijediti i ponovo kuhati. U gotovom pire potrebno je dodati 3 g biljnog ulja.
 • Nakon dva ili tri tjedna hranjenja povrća pokušajte uvesti meso. Umjesto vode, dodajte juhu (po mogućnosti pileći) povrću, a zatim dodajte meso juhu ili pire, što će biti u otrcanom stanju. Nekoliko dana kasnije, u istoj juhi ili pire, možete dodati 1/5 žumanjka iz piletina, koji je teško kuhano.
 • Plodovi također počinju ulaziti nakon pojave prvog zuba. Ako još nema zuba, dajte bebama sok. Koriste se kao dodatak formuli ili dojenju i nisu namijenjeni zamjeni hranjenja. Starija djeca mogu dodati voće u kašu, dati voćnu kvasu i sisati na velike komade.
 • Do 9 mjeseci dodatak će već zamijeniti 3 hranjenja. U jednoj od njih dijete dobiva kašu, što može biti vrlo različito. U drugom hranjenju daju juhe ili jela od povrća s dodatkom bilo kojeg mršavog mesa, kao i žumanjka i biljnog ulja. Nakon hranjenja dijete dobiva sok. Još jedno hranjenje je kefir s kravljim sirom, kojem već možete dodati kolačiće za bebe. U ovom trenutku, bebi se može ponuditi krišku kruha i od 10 mjeseci, kako bi se koristila juha, a ne meso, ali riblja juha.

Mamac i zdravlje

Kada roditelji eksperimentiraju s dječjom hranom, uvijek bi se trebali sjetiti zdravlja bebe. Što je stariji dijete, to će lakše donijeti inovacije izborniku. S proizvodima koji ne rastu u vašoj regiji i nisu karakteristični za prehranu u vašoj regiji, trebali biste biti vrlo oprezni.

Također je važno ne zaboraviti da je kod beba jetra prilično slaba i ranjiva orgulja. Ona u potpunosti "dozrijeva" samo u dobi od dvanaest godina. A budući da su proizvodi na koje je dijete imalo reakciju prije nego što sazrijeva jetra, dijete ih obično percipira. Kao što baka kaže, dijete "prerasta". Dakle, ako vaše dijete negativno reagira na čokoladu ili mandarine, to ne znači da će se morati suzdržati od tih proizvoda tijekom cijelog svog života.

Za više informacija o svim tim nijansama, pogledajte prijenos Dr. Komarovsky.

Dovršavanje i hranjenje.

Dvije vrlo često korištene riječi koje zahtijevaju objašnjenje, jer to nije ista stvar.

Ako nema dovoljno majčino mlijeka, dijete se hrani mliječnom formulom ili mlijekom davateljima, ili mlijekom životinjskih životinja (krava, koza). Svi ovi proizvodi su dopunski feedovi. Glavni položaj: dopunjavanje je kada majčino mlijeko nije dovoljno, tj. Dopunjavanje se odvija samo kada se miješa hranjenje.

Sve ono što dijete prve godine života prima uz mlijeko i mješavinu mlijeka je komplementarna hrana. To je, dijete svjesno privlači, pripremljeno za odraslu dob i odrasle hrane.

S obzirom na gore navedene definicije, temu dopunskog materijala može se smatrati iscrpljenom. Već smo shvatili što da damo.

Sada više o mamcu. Dakle, prava suština komplementarne hrane je da jedna mamina boobs ne može živjeti puni život.

Roditelji, kao što smo već spomenuli, opetovano (i od medicinskih radnika, od prijatelja, susjeda i djedova i baka) slušat će savjete o tome što, kažu, vrijeme je da daju sok, pire krumpir, žumance. Oni će čuti ove savjete kako u dobi od dva mjeseca, u dobi od dva mjeseca, itd. Što je stariji dijete, veći broj ljudi okolo će izraziti svoju bijes i ukazati roditeljima njihovu pohlepu, lijenost i pedagoške nedosljednosti. Okolnosti nisu krivi - svi žele najbolje. Samo pazite da je vrlo praksa hranjenja dojenčadi s sokovima i žumanjcima došla upravo u onim vremenima kada je bez toga bilo nemoguće pružiti odgovarajuću prehranu djetetu.

U nedavnoj prošlosti (nekih 30-40 godina!), U odsutnosti ili nedostatku majčinog mlijeka, dijete je primilo različita razrjeđenja od kravljeg mlijeka ili donatorskog mlijeka. I prvi i drugi potrebni tretman - prije svega, vruće. Većina vitamina je uništena. Ne iznenađuje da se u ovim uvjetima nedostatak vitamina, željeza i mineralnih soli vrlo brzo manifestirao u obliku raznih bolesti - hipovitaminoza [1], smanjenja hemoglobina, slabe dobi od težine, infekcija i razvojnih kašnjenja. I kao odgovor, postojala su pismena i razumna preporuka za ta vremena - o sokovima, o povrtnim kaštelima, o žumanjku i ribljom ulju.

Ne smijemo zaboraviti da prehrambene navike stanovnika zemlje pobjedonosnog socijalizma nisu uvijek omogućavale majci koja je skrbila vrhunskim, visoko kvalitetnim i raznovrsnim proizvodima. U sličnoj situaciji - kad majčino mlijeko jednostavno nije moglo zadovoljiti sve potrebe djece - rano dodjeljivanje sokova, pire krumpira i žumanjaka djetetu bilo je sasvim logično i sasvim opravdano.

Još jednom:

ako majka za skrb može priuštiti potpunu i raznovrsnu prehranu (tj. povrće, voće i meso, kruh i ribu), ako roditelji mogu kupiti kvalitetnu, prilagođenu mliječnu formulu za svoje dijete, onda s tim uvjeta

nema potrebe za hranom ništa do dobi od šest mjeseci.

Što se tiče vremena početka hranjenja, postoji nekoliko dodatnih stavaka kao informacije za razmatranje.

Mišljenje autora može se činiti kontroverznim, pogotovo s obzirom na činjenicu da je "Vodič za dijetetiku djece" koji smo već naveli da ukazuje na to da sok od jabuka treba dati od mjesec dana, a izgaranje povrća od četiri mjeseca.

Proučavajući takve upute, stalno imate najdublje sumnje. Potpuno je neshvatljivo kako su ostali sisavci uspjeli do sada postojati. Ne, naravno, možete pretpostaviti da majka vuk koristi neku vrstu nepoznate trave kako bi pomogla vukovima da stoje na nogama (točnije, na šapama). Pročitavši znanstvenu fantastiku, čak možete zamisliti kako dvotjedni vuk mladunče papa-vuk donosi dragocjeno povrće koje sadrži vitamine iz lovstva. Ali čak i pri maksimalnom naponu mentalne aktivnosti, nije moguće razumjeti - gdje bijeli medvjed "dobiva" vitamine? Zašto je pametna priroda toliko toliko kaznila ljudske mladunče, odakle dolazi ova inferioriteta? Zašto sve ostale životinje mogu živjeti bez juha od povrća, a naša djeca ne mogu? Ali priznati da je Stvoritelj pogriješio, autor ne može.

 • Znanost o vitaminima, njihovu nedostatku i potrebi ispravljanja dojenja nastala je prije mnogo godina, kad nitko nije čuo za prilagođene mliječne formule.
 • Ponavljanje postojećih uputa i izazivanje mišljenja znanstvenika o prehrani uvijek je bilo teško.
 • Zapamtite: sokovi, povrće, kruh, žitarice voće nisu samo komplementarne hrane. Ovo je vrlo ozbiljan posao.
 • U nesretnoj zemlji u razvoju, kada je gladna majka gladna i (ili) ujednačeno jede (na primjer, samo riža, ili samo datumi, ili samo riba, ili samo kruh), davanje vitamina za bebe prilično je prikladno.
 • Ako možete kupiti jedan kokošji jaje tjedan dana za plaću, onda ima smisla dati četveromjesečno žumanjak na četveromjesečno dijete. Ali ako možete kupiti desetak jaja - onda je bolje da majka koja skrbi jede s tri oka.
 • Ne možete vidjeti prednosti ranog hranjenja. U većini slučajeva, roditelji jednostavno stavljaju svoju vlastitu savjest debelu krpelja, kažu, učinili smo sve u redu. No, tisuće vide štetu - pojavu ili intenziviranje alergijskih reakcija, poremećaja stolice. Ukratko, sve poslovne akademika pisati upute, industrija proizvodi sokove, pedijatri preporučuju sokovi, mama sokovi daju djeci sok piti, pedijatri liječiti proljev i alergija mame kupuju lijekove i druge sokove - „glavni momci, srce ne dobiva stari.”

Svaka nova hrana je postupno uključena u prehranu. Prvo, nekoliko žlica (opcija - nekoliko gutljaja) i hraniti uobičajenu hranu (majčino mlijeko, smjesa). Ocijenite reakciju - ponašanje, osip na koži, san, stolica. Ako je sve normalno, povećajte dozu. Nešto nije u redu - pričekajte s ovim proizvodom i ne pokrećite nove pokuse do nestanka bolnih manifestacija. Nikada nemojte hraniti dijete ništa novo ako je bolesno, a također i tri dana prije i tri dana nakon preventivnog cijepljenja.

Ako dijete odbije bilo kakvu komplementarnu hranu, nemojte inzistirati! Njegovo tijelo bolje zna ili nije li potrebno ili ne. Iako je lako varati prirodu. Nakon soka od mandarina (na primjer) dijete će se vjerojatno osmjehnuti. Vrlo je vjerojatno da će nakon nekog vremena svi članovi obitelji imati vremena za osmijeh.

Također treba napomenuti da je mamac nije samo promjena u sastavu hrane, ali i promijeniti svoje fizičke karakteristike -.. Tj, za samo tekuće hrane, skrećemo više gusta i često nejednakih - sa svima tamo kvržice i druge inkluzije. Stoga je potreba za žlicama, "bibs", šalicama, tanjurićima itd.

Hrana za hranu: gdje početi i kako postupiti?

Niti pedijatri niti dijetetičari nemaju jedinstveno, dosljedno mišljenje o tom pitanju, iako se sastav i moguće opcije proizvoda obično definiraju i općenito prihvaćaju.

2) sir i mliječni proizvodi;

3) žitarice mlijeka;

4) jela od mesa (riba) i žumanjka.

Svaki specifični autor bilo koje "prehrambene" preporuke vrlo uvjerljivo opravdava točnost njegove posebne sheme. Razmotrite sljedeći primjer. Prema količini željeza, mineralnih soli i vitamina, povrće sirovine puno je bolje od, na primjer, mliječnih proizvoda. Zaključak se predlaže - počnite od pire od povrća. S druge strane, dijete tolerira oštru promjenu u sastavu prehrambenih proizvoda. Jasno je da je razlika između mlijeka i mliječnih proizvoda mnogo manja nego između mlijeka i povrća. Slijedom toga, povrće sirovi su teoretski korisnije i prikladnije, ali u praksi vjerojatnost crijevnih poremećaja, zauzvrat, bit će mnogo veća. Autor, kao liječnik, pruža čitateljima određeni smjer djelovanja. Glavna, opet praktična plus ove mogućnosti je najmanje vjerojatnost nepoželjnih reakcija.

Dakle, strategija i taktika komplementarne hrane, ili, jednostavno, određeni niz akcija s objašnjenjima i komentarima.

 • Ponavljamo još jednom (da čitatelji za ponavljane ponavljanja mi oprostite, ali zbog važnosti tog pitanja, to jednostavno ne funkcionira drugačije): do šest mjeseci ne postoji predmet komplementarne hrane. Ništa! Uopće ne! Mi hranimo majku - kvalitativno i različito. Nema ili nema dovoljno mlijeka - naprezanje materijalnih resursa obitelji i kupnja dobre prilagođene mliječne formule. Bez obzira na to kako se ta smjesa se zove, i to ne smeta, to je mješavina, da tako kažemo, standard ili posebnu mješavinu za problem dijete -.. soje, nisko-laktoze [2], hypoallergenic, za prerano, itd Ako dijete do šest mjeseci imati problema, što zahtijeva korištenje posebnih smjesa, to znači da zaustavljamo izbor na njima (one mješavine koje su se pojavile) i ne provode nikakve pokuse.
 • Počnimo s fermentiranim mliječnim proizvodima: optimalno - low-fat kefir ili kefir iz dječje mliječne kuhinje. Najbolje vrijeme je drugo hranjenje (interval, otprilike, od 9 do 11 sati poslije podne). Zašto točno mliječni proizvodi? Budući da nema osnovne razlike u sastavu u odnosu na samo mliječne proizvode. Stoga je već važno da svi mliječni proizvodi općenito i kefir, osobito sadrže kiselinske mliječne bakterije. bakterije mliječne kiseline, kao prvo, antagonisti (drugim riječima, neprijatelja) mnoge štetnih mikroba koji mogu uzrokovati crijevne infekcije, drugo, da se dobije tvar aktivnu u procesu probave i stoga njegovo (varenja) poboljšivača; Treće, oni smanjuju opterećenje na najslabijem i najnezadiranijem dječjem organu - na jetri.
 • Prvi put dajemo dosta - dvije ili tri žličice (i dati ćemo ga iz žlice). Onda hranimo uobičajeni proizvod - majčino mlijeko iz dojke ili mješavina bočica. Tijekom dana moći ćemo gledati. Pod uvjetom da je sve u redu, sljedeći dan povećavamo dozu dva puta i tako dalje. Ovo, kao što se sjećate iz tečaja matematike, naziva se geometrijska progresija. Njegova osobitost je da sve raste vrlo brzo: prvi dan, 10-15 ml, drugi - 20-30 ml, treći - 40-60 ml, četvrti - 80-120 ml. Zaustaviti. Ako se na bilo koji dan dogode bilo kakvi problemi ili sumnje na probleme, zaustavite se. Nemojte povećavati dozu, možda čak i smanjiti, ali ako vam se problemi uistinu zbunjuju, zaustavite ga u potpunosti.
 • Četvrtog ili peti dan primjene kefira dodamo svježi sir u njega i dobro promiješamo. Reza se može napraviti sami (mala znanost), koju možete kupiti. Glavna stvar: povjerenje u kvalitetu - čistoća i rok trajanja. Prvi dan - jedna žlica, drugi -.. Drugo, i tako dalje, ukupan broj u dobi od šest do osam mjeseci - 30 grama, nakon osam mjeseci - 50, te u smjesu jogurta i svježeg sira s jogurtom, možete dodati malo šećera. Odluka o dodavanju ili ne ovisi o okusu kefira i o tome dijete se slaže da jede nezaslađeno kefir.

Bilo kakve zabrane korištenja svježeg sira (najčešća motivacija je brza rasprostranjenost proljeća, puno kalcija i puno kalcija u siru) nemaju nikakvu logičku osnovu. U 30 g svježeg sira količina kalcija je približno 47 mg, a u 50 g, odnosno 78 mg. Usporedite se: 100 g kravljeg mlijeka - 120 mg, 100 g majčinog mlijeka - 35-50 mg.

 • Dakle, potrebno je u prosjeku 7 do 10 dana za potpuno hranjenje - 150 g kefira + 30 g svježeg sira. I svi ostali hranjenja još uvijek su glavni proizvod: majčino mlijeko ili mlijeko prilagođena formula. I u ovom načinu rada, bez trzanja i tvrdoglavosti odbijanja napada savjetnika, poželjno je provesti tri do četiri tjedna.
 • Počnimo zamijeniti drugu hranu - po mogućnosti posljednju, prije noći. Koristimo mlijeko i žitarice. Tri vrste najraznovrsnije - heljde, zobene pahuljice, riža. Kashi se može kupiti - postoji ogromna količina mliječnih prasica za dječju hranu, ali možete sami kuhati. Kada se sami kuhaju koristite brašno (riža, heljda, zob); ako se brašno ne kupuje - mi se pripremamo uz pomoć uobičajenog aparata za kavu. Kao glavno otapalo koristi se najčešće kravlje mlijeko. Dodajte brašno i šećer u mlijeko. Treba napomenuti da je umjesto kravljeg mlijeka mnogo puta bolje koristiti mliječne receptore namijenjene djeci starijoj od šest mjeseci (same "sljedeće formulacije" s brojem 2, o čemu smo već napisali).

10 g (približno 1,5 žličice) odgovarajućeg brašna (heljda, riža, zobena kaša) i 1/2 žličice šećera otopi se u 20-30 ml kuhane vode na sobnoj temperaturi. Uz neprekidno miješanje ulijte dobivenu otopinu u vruće mlijeko (količina mlijeka iznosi 100 ml). Kuhajte 3 minute. Učinjeno je. Budući da šećer nije standardna stvar, možda ćete morati dodati malo više.

Što se tiče pripreme kaše na osnovi smjese. Kuhajte kašu iz odgovarajućeg brašna u vodi, a kad se ohladi, dodajte smjesu u pola proporcija: tj. Ako je potrebna 3 žlice mješavine na 100 g vode, zatim 1,5 žlica na 100 g kaše na vodi. To je sve mudrost.

Čitatelji će vjerojatno biti iznenađeni da ne nađu gljiva na popisu preporučenih proizvoda. No, to je žitarica od grize koja je nekad bila, a možda i sada, najčešće se koristi i ostaje najdraža, doista popularna dječja kaša. Sve u njemu je dobro: cijena, jednostavnost pripreme, tekstura, okus. A djeca je vole. Jedan mali problem: griz je bogat glutenom. Gluten protein - u pametnom medicinskom jeziku koji se naziva gliadin - ponekad izaziva pojavu prilično ozbiljnih bolesti crijeva. To se događa u situacijama u kojima postoji netolerancija gliadinu. Imajući na umu ove informacije, ipak ne smijemo odbiti krupicu. Jednostavnije je hraniti kašu s drugima, a malo kasnije koristiti - nakon osam mjeseci.

 • Dakle, imamo osam mjeseci. Jedemo četiri do pet puta dnevno: jednom kefir, jednom kašu i dva ili tri puta glavni obrok - smjesa ili majčino mlijeko. Došlo je dugo očekivano vrijeme povrća i voća. Došlo je, ali još nismo shvatili imamo li zube ili ne. Ako postoji barem jedno - nema pitanja, započnite povrće. Ako ne, što se rijetko događa, pričekajte malo više. Za početak probnog hranjenja - kako će naše dijete općenito reagirati na povrće. Kuhanje povrća. Prvi dan nudimo 30-50 g, na drugom - dva puta više. Ako je sve normalno, idite na juhu od povrća ili pire od povrća i, postepeno povećavajući dozu, zamijenite jedan od hrane sa povrćem.

Krumpir + mrkva + luk + kupus: sitno sjeckani, natočeni kipućom vodom, prekriven poklopcem i kuhano dok ne kuhamo. Procijedite kroz gazu, ponovo kuhajte i ulijte u bočicu. Udio, grubo, je kako slijedi: 50 g povrća s 100 ml vode.

Izrežite različito povrće, dodajte malo kipuće vode i gulaš; kao kipuću vodu dodajte kipuću vodu. Spremni za jesti vruće povrće obrišite kroz sito, dodajte vruće mlijeko i prstohvat soli. Dobro pobijedite i ponesite kuhati. U gotovoj posudi dodajte biljno ulje. Povrće - 100 g (krumpir - ne manje od 20 g); mlijeko - 25 g; biljno ulje - 3 g

 • Za dva do tri tjedna hranimo povrće za jelo (juha ili pire od krumpira, a ne temeljno), a zatim, analogno s povrćem, kušamo meso - kuhamo juhu ne u vodi, već u mesnim mlitima (idealno pile). Ako nema problema, dodajte ugojeno meso izravno u juhu, nakon još nekoliko dana, opet izravno u juhu - kuhani žumanjak kokošjeg jaja - prvo 1/5 dijela, a zatim više. U svakom slučaju, prije dobi od jedne godine više od polovice žumance nije potrebno.
 • Sad o plodu. Dat ćemo im na dan kad vidimo prvi zub "proklyunuvshuyusya". A ako se ovaj zub pronađe do šest mjeseci, to ćemo je tolerirati. Uopće nije potrebno započeti s sokovima - voćni sirovi ili meso pečene jabuke nisu gore. Sokovi i voćni sirovi ne zamjenjuju glavnu hranu, oni se dodaju, nakon što su hranjeni s formulom dojke ili mlijeka.
 • U dobi od devet mjeseci, tri hranjenja potpuno su zamijenjena komplementarnom hranom. Ponovite: jednom kefir + sir, jednom kašu, jednom juhu. Kashi - najrazličitije. Juhe - najrazličitije: u smislu sastava povrća i u obliku mesa, samo ne baš masti. Već jesmo i žumance, i biljno ulje. Pijemo sok - 30-50 g.
 • Što još može? U kefir i siru dodajte zgnječene kolačiće. Pire krumpir s mlijekom i ribanim mesom. Pečena jabuka. Krušne mrvice u juhu, i krušna kora i komad jabuke mogu se dati u ruci - sisati (grickati). Od 10 mjeseci možete kuhati juhu ne na mesu, već na riblju juhu.
 • Kako se nositi s glavnom hranom, koja je za 9-10 mjeseci izgleda prestala biti glavna? Jasno je da mislimo na mješavinu mlijeka i (ili) majčino mlijeko. Ako majka ima mlijeko, preporuča se hraniti bebu najmanje jednom godišnje. Nakon godinu dana, ona više nema poseban biološki smisao [3]. Visoka kvaliteta mliječne formule, koja u sastavu sigurno nije gora od kravljeg mlijeka, sasvim je moguće odustati od dvije do tri godine.

Prilikom izrade "prehrambenih" testova i inovacija, zapamtite:

Naš glavni zadatak je da beba ostane zdrava, a stariji dijete, manje su opasni pokusi vezani uz prehranu.

Ali uvijek budite vrlo pažljivi s genetski nestandardnim proizvodima (sjetite se, u poglavlju "Trudnoća" - ono što baka nije jedila, a mi nismo potrebni). Djeca u obiteljima s niskim prihodima manje su vjerojatna da će se razboljeti, prvenstveno zato što im nedostaju sredstva za prekomorske delicije.

Dječja jetra jedan je od najslabijih organa, pa čak i kod potpuno zdravog i normalno razvijenog djeteta, konačno "dozrijeva" i postaje poput odrasle osobe negdje oko 12 godina. Bilo neprobavljene čestice (one koje uzrokuju alergije) treba neutralizirati i ukloniti iz tijela. I jetra igra važnu ulogu u tom procesu. Kako dijete raste, mnoge namirnice koje su prethodno uzrokovale najjače alergije počnu se normalno tolerirati - jetra sazrijeva. Bake kažu: "outgrown". Točno reći. Stoga, ako dijete ima simptome alergija čokolade, jagode ili soka od naranče (osip, svrbež, intestinalno uznemirenje pri normalnoj tjelesnoj temperaturi), to ne znači da je beba odvojena od dijela čokolade tijekom ostatka dana. Budite strpljivi. I ne gledaj okolo, žaleći: "Zašto je moguće za sve, ali moje je nemoguće?"

Bilo koji pedijatar zna: ponedjeljkom, djeca se bole više. Znaš li zašto? Zato što u nedjelju idu posjetiti svoje bake i, nažalost, obično uzimamo hranu kao mjeru ljubavi.

[1] Hypovitaminosis je bolest uzrokovana nedovoljnim unosom bilo kojeg vitamina.

[2] Sojina mješavina, kao što već znamo, koristi se u slučaju netolerancije na protein kravljeg mlijeka. Često, ali češće nego što bismo željeli, postoji još jedna verzija netolerancije - netolerancije na mliječni šećer (laktoza). Za takve situacije stvorene su mješavine niske laktoze i bez laktoze.

[3] Nedostatak biološkog značenja odražava činjenicu da prestanak hranjenja majčinim mlijekom ni na koji način ne utječe na rast i razvoj djeteta. Ipak, mnoge majke s velikim zadovoljstvom i dalje dugo hrane djecu, pronalazeći mnoge pogodnosti i prednosti (sve su pogodnosti i prednosti opisane u odjeljku o hranjenju na zahtjev).

Prikorm na Komarovsky: stol će vam pomoći

Poznati pedijatar E.O. Komarovsky je davao više od stotinu vrijednih savjeta roditeljima za zdrav i skladan razvoj djece. Shema prve komplementarne hrane prema Komarovskim, čije se tablice mogu naći na internetu, razlikuju se od opće prihvaćenih normi i uzrokuju zbunjenost kod nekih majki koje se drže tradicionalnih stavova u tom pogledu. Razmotrimo više o predloženoj opciji i bavimo se njegovim značajkama.

Počinjemo s mlijekom

Dr. Komarovsky preporučuje davati prvu hranu u obliku fermentiranih mliječnih proizvoda, suprotno općeprihvaćenom planu uvođenja povrća kao prve krute hrane. Razlozi ove tvrdnje su sasvim logični: dječji probavni sustav naviknut je na obradu majčinog mlijeka, tako da kefir i sir neće biti veliki stres za njega. Osim toga, domaće kiselo mlijeko sadrži mnogo korisnih bakterija koje pridonose kolonizaciji crijevne flore i bezbolnoj probavi novih vrsta hrane.

U sljedećoj fazi Evgenij Olegovich predlaže uvođenje plodova, osobito pečene jabuke. Objašnjenje za to je jednostavno: voće su ukusniji od povrća, mogu se postupno dodavati u kefir i sir, kako ne bi uzrokovali stres zbog nagle promjene u sastavu hrane. Voće sadrži vlakno, što može biti neodoljivo ako se primjenjuje odvojeno u obliku pire krumpira.

Nakon voća, dijete može biti ponuđeno sok i povrće, koje će već lako probaviti probavni sustav koji je naviknut na proizvode od vlakana. Mlijeko kašu i kuhana jaja, prema tablici hranjenja, uvedeni su od osam mjeseci, meso - od devet, i riba - od deset mjeseci.

Prikorm na Komarovsky: tablica upoznavanja

Ljubitelji od obožavatelja obrazovanja za Komarovsky napravili su stol, vođeni savjetima i knjigama poznatog pedijatra. Oni jasno pokazuju proizvode, njihovu količinu i dob u kojem će uvesti i povećati broj novih vrsta hrane. Takva shema pomoći će mladim roditeljima da razumiju suptilnosti prvog hranjenja i pravilno pripremiti dijete probavni sustav za bezbolan prijelaz na "odraslu hranu".

Složiti se s preporukama iskusnog liječnika ili ne jest svjesni izbor svake obitelji. Ako odlučite izgraditi život djeteta prema Komarovskom - tablica komplementarne hrane bit će dobra pomoć u organiziranju zdrave prehrane za bebu.