Znakovi trudnoće u majci za njegu

Liječenje

Je li trudnoća moguće tijekom dojenja? Koji su njezini znakovi? Mogu li nastaviti hraniti prvo dijete ako majka već čeka drugu? Postoji li rizik od pobačaja i kako smanjiti prijetnju? O osobitosti dojenja tijekom razdoblja sljedeće trudnoće u odgovorima stručnjaka "La Leche lige" i konzultanata na GW.

U kulturi mnogih nacija svijeta, dugotrajno hranjenje smatra se normom. U vodiču za liječnike o dojenju, dr. R. Lawrence (St. Louis, 1999) pruža podatke o dugoročnom održavanju dojenja među stanovnicima istočne i afričke zemlje. Naravno, razdoblje laktacije predstavlja značajan postotak trudnoća. Tako je u Senegalu do 30%, na otoku Java najmanje 40% žena koje dolaze u laktaciju zatrudne, u Gvatemali - do 50%. Većina trudnica žele nastaviti hraniti svoje prve bebe barem pola vremena trudnoće. Službena medicina podupire ove statistike?

Vjerojatnost začeća tijekom dojenja

Suvremena medicina ne negira ženu pravo na dojenje pri početku začeća. Natalya Razakhatskaya, konzultantica HS-a, kaže: ako ponovno postanete trudni, to ne znači da beba treba odvući odmah. Nije njegova krivica da je mama u zanimljivom položaju! Istodobno, njegova potreba za majčinim mlijekom uopće se nije smanjila u usporedbi s prvim tjednima života.

Međutim, vrlo vjerojatnost trudnoće tijekom razdoblja hranjenja, mnoge žene upitaju. U ljudima postoje mitovi koji omogućuju mladim majkama da se osjećaju "opušteno" sve dok ne iznenada uoče "nešto nije u redu". Ovdje su najpopularniji.

Dok hranite - nemoguće je zatrudnjeti

Samo razdoblje laktacije nije metoda kontracepcije. Mišljenje o njegovoj učinkovitosti povezano je s fiziološkim stanjem laktatne aminokiseline, što doista dolazi u mnogim mama. Mnogi, ali ne svi! Kod nekih žena, laktacija sprečava ovulaciju, odgađajući ga na neodređeno vrijeme (obnova funkcije trudnoće se smatra normalnim čak 2 godine nakon rođenja). I drugi uopće ne rade. I nova trudnoća može doći u roku od dva mjeseca nakon rođenja djeteta.

LAM metoda je vrlo učinkovita

Metoda LAM je postizanje tog vrlo razdoblja laktatne aminokiseline. Službena medicina prepoznaje njegovu učinkovitost pod određenim uvjetima.

 • Dojenje na zahtjev. Žena doji puno i često.
 • Nedostatak nadomjestaka dojki, dopuna, nadopuna. Dijete dobiva samo majčino mlijeko, bez bradavica i dude, bez nadopunjavanja prehrane s mješavinom i vodom.
 • Ne mjesečno. Trudnoća tijekom dojenja bez menstruacije nije vjerojatno prema zahtjevima LAM metode. Ali s mjesečnom metodom ne funkcionira.
 • Dječja dob od šest mjeseci. Čak i ako se u šest mjeseci nakon rođenja, mjesečno i nikada ne vratite, više se ne možete osloniti na prirodnu kontracepciju. Nakon šest mjeseci puštanje jaja je moguće u bilo kojem trenutku.

Učinkovitost LAM metode dok ispunjava zahtjeve je 98%. Rizik od neplanirane trudnoće povećava se ako preskočite noću i stavite bebu na prsa manje od deset puta dnevno.

Mjesečno izgubljeno - opet znači "sigurne" dane

U slučaju povrede prirodnog dojenja (privitak prema režimu, nadopunjavanju), vjerojatnost ranog dolaska menstruacije je visoka. Često žena odjednom shvaća da ima manje mlijeka i pokušava nastaviti laktaciju. S čestim dojenjem djeteta, razdoblja nestaju i nekoliko mjeseci se ne prikazuju. Međutim, to ne znači da trudnoća ne dolazi.

Razina prolaktina i oksitocina ne dozvoljava ovulaciju samo uz stalno održavanje režima prirodnog hranjenja. Svaki "neuspjeh" u njemu povećava rizik od otpuštanja jaja. Čak i ako nema razdoblja, možete zatrudnjeti.

Brinite sljedećeg što je prije moguće

Teško je za modernu ženu zamisliti kao majku i kućanicu sedam ili osam godina. Mnogi ljudi više vole "pucati" odjednom: istodobno rađati i pustiti da bude teško, ali brže preživjeti vrijeme "pelene i hranjenja" - za dvije ili tri godine. Nema smisla štititi se tijekom dojenja, kažu. Što prije dolazi sljedeća trudnoća, to bolje, jer je tijelo spremno, tijelo još uvijek "pamti sve": kako nositi i kako roditi.

Zapravo, "sjećanje na tijelo" o trudnoći i porođaju genetički je inherentno u nas. Nije bitno kada rodite novu bebu: u roku od godinu ili deset godina, vaše tijelo će se ponašati na isti način. Međutim, samo razdoblje trudnoće predstavlja prijetnju laktaciji. A tijelo se još nije oporavilo od prethodnog "maratona".

simptomi

Tijekom prve trudnoće žena ima mučninu, želju za povraćanjem, osobito ujutro. Mliječne žlijezde bubre, česta želja za jesti, menstruacija nestaje. Tako naše tijelo reagira na značajne hormonske promjene koje se javljaju u njemu. Međutim, tijekom razdoblja dojenja hormonska prilagodba već je izvršena. I uobičajeni znakovi trudnoće možda neće raditi.

Koje će simptome omogućiti test trudnoće tijekom dojenja i razumjeti da dijete ponovno razvija u vašem tijelu? Nastojimo se zadržati na karakterističnim znakovima.

Bolne bradavice

Dobro uspostavljena hrana može uzrokovati nelagodu. Dojka iznenada postaje bolna, bradavice su osobito osjetljive na stimulaciju. Razlog za to - promjena u hormonalnoj ravnoteži, koja povećava prag osjetljivosti bradavica. Međutim, njegove manifestacije su individualne.

Neke žene mogu doživjeti podnošljivu nelagodu, druge potpuno odbiti da se njeguju, navodeći nepodnošljivu bol. Rezultati studije američkog stručnjaka "La Leche League" Nore Bumgarner, objavljeni u službenom glasilu organizacije 2000. godine, pokazali su da je to glavni razlog za odlučivanje o završenom dojenju tijekom sljedećeg razdoblja trudnoće. Sljedeći razlozi nazivaju umor, razdražljivost žene.

glad

Stalna želja da budu buduće majke provodila u prvom tromjesečju trudnoće. U drugom, ostavlja, ali se vraća nakon porođaja. S razvojem laktacije, tijelo uči kontrolirati želju za hranom, tako da žena ne smeta osjećaj gladi. Ako se iznenada vraća, postoji razlog za sumnju na razvoj nove trudnoće. U ovom slučaju, liječnici preporučuju povećanje prehrambene vrijednosti prehrane, slično ženama koje imaju blizanke i trojke.

Smanjenje mlijeka

Nisu provedena globalna istraživanja o tome kako se laktacija "ponaša" tijekom trudnoće. O njegovim značajkama može se ocjenjivati ​​mišljenja majki, stručnjaci za dojenje. Tako je jedan od vođa "La Leche lige" Nore Bumgarner u knjizi "Podizanje bebe starije od jedne godine" upućuje na vlastito istraživanje provedeno uz sudjelovanje tri trudnice koje su nastavile dojenje.

Autor napominje da već u drugom mjesecu trudnoće mijenja se sastav majčino mlijeka koji se vraća u stanje kolostruma. Povećava količinu proteina, natrij, a intenzitet njegove proizvodnje je smanjen unatoč stimulaciji učestalosti privrženosti. Također smanjuje razinu kalija, glukoze, postaje manje laktoza.

Prema autoru knjige "Dojenje: vodič za liječnike" Ruth Lawrence, nema načina da se poveća proizvodnja mlijeka ako se smanji zbog ženske trudnoće, kao i da promijeni svoj sastav. I intenzitet laktacije i njegov sadržaj će se vratiti na svoje izvorne pokazatelje tek nakon poroda.

Uzrok tih procesa je aktivacija hormona estrogena i progesterona u ženskom tijelu. Oni potiskuju proizvodnju mlijeka. Nemoguće je promijeniti postupak jer estrogen i progesteron određuju sposobnost ženskog tijela da diše i pripremi tijelo za porođaj.

Dojenje tijekom trudnoće

Suvremena medicina smatra da je tijekom trudnoće dojenje rizik od fetusa. Stvara se djelovanjem oksitocina (laktatnog hormona) na maternicu. Studije i zapažanja žena pokazuju da stimulacija bradavica izaziva kontraktilnu aktivnost maternice i stoga može uzrokovati preuranjeni rad.

Ali fiziologija ženskog tijela nije tako jednostavna. Prema stručnjaku "La Leche League" Sora Feldman, žena ima sve šanse da uspješno podnese drugu trudnoću bez prekida dojenja. Razlog tome je promjena u membrani maternice i regulacija hormonalnih razina.

 • Maternica. Njezina struktura nije ista u stanju prije trudnoće, tijekom trudnoće i nakon isporuke. Mijenja broj oksitocin receptora, jer povećavaju maternicu priprema za porođaj. Što više receptora, to je veća vjerojatnost da će tijelo početi produktivni kontrakcije. Međutim, dovoljan broj oksitocin receptora nastaje samo do kraja drugog tromjesečja. A za neke žene, njihova razina ostaje niska do samog rođenja. Stoga, teoretski, stimulacija bradavica opasna je samo do kraja drugog tromjesečja trudnoće, prije nego što dojenje može nastaviti bez straha.
 • Hormona. Progesteron je dominantan hormon tijekom trudnoće. Opušta glatke mišiće koji prekrivaju zidove maternice i uzrokuje da ostane u mirovanju do rođenja. Bliže "posljednjem danu" brzo se povećava razina estrogena, uzrokujući generičku aktivnost. Ovi postupci za žensko tijelo postali su prioritet nad regulacijom proizvodnje prolaktina, oksitocina. Stoga, u teoriji, laktacija bi trebala ići na "ne" sam po sebi u trenutku rođenja. Međutim, priroda je učinila hormone laktacije ovisno o refleksu. Ako se stimulacija dojki nastavlja, one će se proizvoditi, iako u manjim količinama.
 • Osjetljivost na hormone. Neposredno nakon poroda, razina hormona oksitocina je nevjerojatno visoka. Kao što se žena prilagođava dojenju, on odbije. Tijelo proizvodi manje od toga, jer "zna" koliko je hormona neophodno za normalno održavanje laktacije. Ako se druga trudnoća dogodi šest mjeseci nakon isporuke, razina oksitocina više nije tako visoka da uzrokuje opasno "ponašanje" maternice.

Preporuke za održavanje laktacije

Nakon što je odlučila prestati s dojenjem, žena treba razmotriti rizike za bebu i svoje tijelo.

 • Održavajte hranu najmanje šest mjeseci. Za mlado dijete, pretvorba u umjetnu prehranu može biti kritično opasna. Učinite sve da održite laktaciju do godinu dana.
 • Pazite na povećanje težine i rast beba. Ako se proizvodnja mlijeka smanjuje, morat ćete uvesti dopunu kako biste sačuvali nutritivnu vrijednost djetetove prehrane.
 • Nemojte se odmarati sve do dvanaestog tjedna trudnoće. Oštar prekid prsnog koša u prvom tromjesečju može uzrokovati hormonalni "porast" u tijelu i uzrokovati pobačaj. Nakon dvanaestog tjedna, rizik od pobačaja se smanjuje.
 • Pazite na prehranu. Tijekom trudnoće i dojenja tijelo intenzivno troši vrijedne tvari. Njihov neadekvatan unos s prehranom će pogoršati vaše zdravlje. Uzmi multivitaminske komplekse za trudnice, jesti uravnotežena ishrana.
 • Potrošite dovoljno vode. Tijelo za tijelo treba normalnu tekućinu za normalnu proizvodnju mlijeka. Njegov nedostatak može uzrokovati prerano rođenje.

Ženama je iznimno teško pronaći ravnotežu između interesa već postojećeg djeteta i onoga što se u njemu razvija. Utvrdite da će omogućiti kontrolu nad vlastitim stanjem i senzacijama. Važno je zadržati dojenje što je dulje moguće, ali pod uvjetom da vaše zdravlje ostane normalno.

Nemogućnost održavanja laktacije zbog prijetnje pobačaja je razlog za završetak dojenja. No, kako bi se ova odluka i iskljucila dijete kada je identifikacija prvih znakova trudnoce tijekom dojenja neprihvatljiva. HBG stručnjaci preporučuju lagano, polagano dovršavanje hrane. Učinite to u drugom tromjesečju trudnoće.

11 znakova trudnoće tijekom dojenja u odsustvu menstruacije

Jedan od mitova u majkama koje rade je da tijekom dojenja bez početka menstruacije nemoguće zatrudnjeti. Stoga, oni ne daju potrebnu pozornost na prevenciju začeća.

Kakva je situacija u stvarnosti? Koje su pogreške novih mama?

Razmotrite ova uzbudljiva pitanja detaljnije u našem članku. Pogledajte i korisni videozapis.

Mogu li zatrudnjeti s HB?

Minimalni rizik začeća kod žena uočen je u prvih 6 mjeseci dojenja. Nakon tog vremena, reproduktivna funkcija je normalizirana.

Također, rizik od začeća se povećava kao rezultat izloženosti takvim čimbenicima:

 • prehrana novorođenčeta zamjenjuje majčinim mlijekom i umjetnim mlijekom formule;
 • smanjio broj noćenja na noći;
 • hranjenje se događa prema rasporedu koji je jasno utvrdila majka, a ne na zahtjev djeteta;
 • Majčin odlazak na posao, zbog čega ona ne diše tijekom dana.

Početak ovulacije u odsutnosti menstruacije

Unatoč tome što je gotovo nemoguće, još uvijek postoji rizik od spontane ovulacije. To se može dogoditi četvrtom tjednu nakon rođenja djeteta. Stoga, ne bi trebalo biti HB i nedostatak menstruacije treba smatrati pouzdanom metodom kontracepcije. Štoviše, u brigu za novorođenčad, žena ne može primijetiti simptome tipične za trudnoću.

Znakovi zanimljivog položaja

Simptomi koji se ne bi trebali zanemariti su karakteristični za trudnoću tijekom dojenja:

 1. Bol i druga nelagoda na području mliječnih žlijezda. Nakon začeća, žena može doživjeti neobične grudi grudi, pukotine u bradavicama.
 2. Nedostatak razdoblja. Nakon 6 mjeseci i prije, mlađa majka obično normalizira menstrualni ciklus. Ako se to ne dogodi, ova situacija može ukazivati ​​na pojavu trudnoće. Također će to biti naznačeno kašnjenjem, ako se ciklus vratio u normalu.
 3. Abnormalne kontrakcije u maternici, težina. Žena to piše za postpartumne promjene ili upalne procese.
 4. Mučnina. Ova je značajka karakteristična za sve trudnice. Mlade majke nisu iznimka.
 5. Pospanost. Obično, nova majka za nekoliko mjeseci osjeća napetost snage i energije. Tijelo je obnovljeno, počinje djelovati u punoj snazi. Pospanost i slabost mogu ukazivati ​​na trudnoću.
 6. Bol u lumbalnom području. Dolaze kao rezultat dugog nošenja bebe u njenim rukama, često morate ustajati noću, što dovodi do bolova u leđima.
 7. Promjena ukusa majčinog mlijeka. Budući da dijete ne može reći o takvim promjenama, češće on jednostavno odbija dojiti.
 8. Smanjenje količine mlijeka od mlijeka. Uz novu trudnoću, hormoni žene se mijenjaju, što utječe na količinu proizvedenog mlijeka. Dijete ne jede, počinje se nervozirati zbog ovoga. Kao rezultat takvih promjena, žena obično samostalno donosi odluku o prestanku dojenja.
 9. Povećana apetita. Žena može doživjeti čestu glad. Smetnje postaju češće za nju. Također može promijeniti želje okusa u hrani.
 10. Česti mokrenje. U uterus tijekom trudnoće postupno se povećava, počinje pritisnuti mjehur. To dovodi do previše česte želje za mokrenjem, naročito noću.
 11. Natečenost. Budući da je žena prisiljena trošiti na noge dugo tijekom dana, akumulirana voda u tijelu se smiri na donjim i gornjim ekstremitetima.

Pogledajte videozapis o glavnim znakovima trudnoće:

Što će test pokazati?

Test trudnoće temelji se na povećanju hCG-a. Ovaj pokazatelj ne utječe na dojenje. Stoga je ova metoda otkrivanja trudnoće učinkovita. On može nepogrešivo definirati začeće. Negativni test će prema tome pokazati da majka nije u položaju čak iu slučaju odgođenog menstruacije s HB.

Metode kontracepcije

Majka koja se brine ne bi se trebala osloniti na činjenicu da je potpuno zaštićena od ponovljene trudnoće s HB-om i bez menstruacije. Da biste izbjegli koncepciju, trebali biste odabrati pouzdane metode kontracepcije, kao što su:

 1. Kondomi. Ovo je danas najučinkovitija metoda kontracepcije. Vi samo trebate odabrati svoj izgled jer postoji veliki broj na modernom tržištu. Također, ako je potrebno, koristite mazivo. Neke žene se žale na suvišnu vaginalnu suhoću nakon poroda.
 2. Spermicidna sredstva. Njihova je suština suzbiti aktivnost sperme koja je pala u rodnicu. Spermicidna sredstva dostupna su u obliku svijeća, tableta ili kreme namijenjenih lokalnoj uporabi. Tvari koje su dio takvih sredstava ne dobivaju majčino mlijeko. Stoga, kad ih GW može bez straha koristiti.
 3. Intrauterin uređaj. Također je učinkovita kontracepcija. Prednost spirale je da se može staviti unutar 6 tjedana nakon isporuke. Također, žene su zadivljene po datumu isteka - helix može nositi oko 5 godina. U bilo kojem trenutku može se ukloniti.
 4. Oralni kontraceptivi. Može se konzumirati nakon 6 mjeseci nakon isporuke. Oni nemaju negativan učinak na mlijeko, mogu samo malo smanjiti količinu. Ali taj će čimbenik biti nevidljiv djetetu, jer će u tom razdoblju osim mlijeka jesti i komplementarne hrane.

O najboljim metodama kontracepcije za žene s HB-om:

Zaustavite laktaciju?

Ako ipak dođe trudnoća, žena je odlučila nositi još jedno dijete, razmislite o preporuci daljnjeg HB-a. Ako je prvo rođenje bilo prirodno, onda nastavite dojiti beba može biti neustrašivo.

Iako u ovoj situaciji postoje ograničenja. Glavne kontraindikacije za dojenje su:

 1. Ukupni nedostatak vitamina i drugih hranjivih tvari u tijelu. Trudna majka za skrb svih hranjivih tvari će ići na razvoj budućeg djeteta, a ne u mlijeku.
 2. Stimulacija bradavice u vrijeme hranjenja uzrokuje kontrakciju maternice. Ako žena osjeća bol u trbuhu kada se hrani, može uzrokovati preuranjeni rad ili pobačaj.
 3. Promjena kvalitete mlijeka. Hormonalne promjene koje se javljaju pri nošenju bebe mogu nepovoljno utjecati na ukus. Kao rezultat ovog procesa, dijete jednostavno napušta dojku.
 4. Smanjenje količine mlijeka. U isto vrijeme dijete će doživjeti konstantan osjećaj gladi, nervozan kada se hrani. Možete se riješiti tih mučenja odlaskom na formulaciju umjetnog mlijeka.
 5. Kronične bolesti. Tijekom trudnoće i laktacije, bolesti kronične prirode mogu se pogoršati. Da bi se to izbjeglo, bolje je napustiti GW.
 6. Brzo umor. Stalni zamor može pratiti budućnost majke koja dijete. Ali u prvim godinama života beba treba brigu, što zahtijeva puno snage i energije. Raste zdravo dijete kao rođeno, au utrobi možete odustati od HB-a.

Planiranje za djecu je vrlo važan trenutak za svakog roditelja. Stoga, za žene koje nemaju planove za istu dob, bolje je razmisliti o učinkovitom načinu kontracepcije nakon rođenja djeteta.

Je li moguće trudnoće tijekom dojenja?

Postoji mišljenje da dok dojite bebu i da nema menstruacije, trudnoća je nemoguća. Ovo mišljenje nije u redu - plodnost se može oporaviti u roku od 2-3 mjeseca nakon poroda - u nekim ženama tijelo se vraća još ranije. Neke trudnice možda nisu svjesne svog stanja čak i prije prvog kretanja fetusa, budući da su simptomi trudnoće tijekom dojenja podmazani.

Mogućnost začeća

Što se tiče reprodukcije, priroda je manje skrbila ljude od životinja.

Imaju razdoblje parenja u određeno vrijeme - prije nego žena završi hranjenje jednog djeteta, ona nije trudna.

Čak iu višim primatima koji nemaju određenu sezonu parenja, ovulacija se ne pojavljuje sve dok mladunčad ne dosegne dob uvjetne neovisnosti.

U ljudima, mogućnost reprodukcije ne ovisi o ciklusu prirode i oni sami moraju sami regulirati.

Rizik od trudnoće tijekom dojenja raste u sljedećim slučajevima:

 • kada se dojka i umjetna hranjenja izmjenjuju u djetetovoj prehrani;
 • ako se dijete rijetko budi noću da jede;
 • kada se hrani na raspored, kada majka jasno održava dijetu.

Znakovi trudnoće tijekom dojenja isti su kao i zamišljanje izvan dojenja, ali žena koja je nedavno izdržala dijete možda će ih propustiti u novim brigama.

Simptomi trudnoće tijekom dojenja

Žena koja dijete objašnjava mnoge znakove trudnoće s umorom: neprospavane noći, stalna anksioznost za bebu, nepotpuno oporavak nakon poroda.

Ovi simptomi uključuju sljedeće uvjete:

 1. Nemir i nježnost u mliječnim žlijezdama - kada dojilje mliječne žlijezde su često zadebljane, bradavice puknu, ozlijeđeni su im bolesnici;
 2. Nedostatak menstruacije - tijekom dojenja mjesečni ciklus može biti odsutan sve do prestanka proizvodnje mlijeka;
 3. Postoji težina u maternici, ponekad neobične kontrakcije. To se naziva postpartum promjene ili pojava upalnih bolesti. Ponekad se počnu liječiti tradicionalnim metodama - doufing s biljem i slično, ali ne idu u ginekologa, vjerujući da lijekovi ne mogu biti korišteni rano do prestanka dojenja.

Također, prirodni uzroci objašnjavaju mučninu, pospanost, bol u leđima - često morate ustati noću, djetetu, koje značajno povećava težinu, mora se nositi i sve to dovodi do određenih posljedica.

Neki znakovi trudnoće prvo vidi dijete, a ako je mogao razgovarati - on bi im rekao o mojoj majci, mijenja okus majčinog mlijeka, zbog hormonalne promjene poremećen proizvodnje - postaje manje zbijen dosljednost. Neke bebe potpuno odbijaju dojiti ili postati nervozni nakon hranjenja, a žena odluči prestati s dojenjem.

Ako žena nema menstruaciju dulje od pola godine nakon trudnoće, preporučljivo je da obavlja test, čak i ako nema karakterističnih simptoma, budući da je normalno da se mjesečni ciklus već treba nastaviti.

Test na trudnoću dojenje također reagira na povećanje hCG - humani korionski gonadotropin hormoni - kao u normalnim situacijama: 7-10 dana nakon začeća, ona se pojavljuje 2 ružičaste pruge.

Promjene okusa i okusa, percepcija raspoloženja, varijabilnost raspoloženja i slični čimbenici mogu ukazivati ​​na trudnoću. Često žena, unatoč činjenici da je nedavno imala dijete, ne može razumjeti - trudnoća je ponovno došla, jer su znakovi nove trudnoće potpuno različiti od onih koje je naišla.

Simptomi se mogu promijeniti nakon začeća. Ljudi kažu da je to zato što je dijete suprotnog spola. To može biti tako, ali stanje zdravlja i imunološki status tijela utječu na tijek trudnoće - ako žena nije imala vremena da se oporavi nakon poroda, teško je nositi dijete.

Rodite, hrane ili...

Odluka o prestanku trudnoće ili o njegovu očuvanju donosi sama žena.

Ako se za isporuku treba obaviti carski rez, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom - u nekim slučajevima možda je nemoguće odnijeti dijete ako se šava na maternici nije stabilizirala.

Nakon carski rez, moguće je provesti zdravo dijete tek nakon formiranja punog ožiljka na maternici. Ako se trudnoća dogodila u prvih šest mjeseci, postoji visoki rizik od smrti fetusa i nepovratne posljedice za stanje žene.

Nakon carskog reza kod žena duge rezervama u tijelu hranjivim tvarima, te ako se rezerve iz kojih željezo se usmjeruje na fetus nije u potpunosti oporavio, dijete može imati problema s formiranjem dišnog sustava.

Ako se prvo rođenje nastavi bez komplikacija, trudnoća se može postići bez zaustavljanja dojenja.

Treba ga odbaciti samo u sljedećim slučajevima:

 • stimulacija bradavice tijekom hranjenja uzrokuje kontrakciju maternice, što može uzrokovati prijetnju pobačajem;
 • Zbog hormonalnih promjena u ženskom tijelu, kvaliteta mlijeka se promijenila, a nakon hranjenja dijete ima prekomjerno uzbuđenje ili intestinalno uzrujanost.

Ako žena normalizira prehranu, neće se brinuti o obnovi lika, ali o njegovoj korisnosti, pokušati dobiti dovoljno sna, a zatim se nova trudnoća može napraviti bez problema i roditi zdravog djeteta.

Još je lakše uzgajati djecu mlađe dobi od djece s razlikom od nekoliko godina - imaju zajedničke igračke i zajedničke interese, opća rutina dana je da se majka lakše prilagodi.

Ako se trudnoća dogodila tijekom dojenja, a prvo rođenje bilo je bez komplikacija, nema potrebe brinuti - prilika da nosi i da rodite zdravo dijete prilično je visoka.

Kako ne biste propustili manifestirati prve znakove trudnoće tijekom dojenja

Svi znamo vrlo dobro da je planiranje obitelji prilično važan aspekt modernog društva: rođenje djeteta nameće veliku odgovornost roditeljima za njihov budući život - a ne samo u smislu materijalne podrške. Rastuće dijete zahtijeva stalnu pažnju i brigu, što za mlade roditelje često postaje ozbiljan test koji traži puno vremena i truda - i stoga koncepcija drugog djeteta uskoro nakon rođenja prvog djeteta mora biti svjesni korak obaju supružnika.

Nažalost, to nije uvijek moguće: znakovi trudnoće tijekom dojenja često se mogu zamijeniti hormonskim promjenama u tijelu tijekom razdoblja nakon poroda, ili jednostavno ne obraćati pažnju na njih jer se "vole" maskirati se kao i obično bolesti povezane s umorom, nedostatak sna ili čak probavne smetnje. Tako da sljedeća trudnoća ne postaje šok za mlade roditelje, majka koja je skrbnik treba samo pomnije pratiti ponašanje svoje bebe i stanje njezina tijela, a na najmanju sumnju trebate koristiti test.

Malo o prirodi i našim mogućnostima.

Mišljenje koje je do nedavno bilo rašireno da je trudnoća s dojenjem malo vjerojatno i čak nemoguće - ovih dana su malo i irelevantno. Nedostatak ovulacije tijekom dojenja je svojstvena većini sisavaca: u prirodi, dakle, stanovništvo neke vrste je regulirano, ali ljudsko tijelo ne radi na strogom rasporedu zbog životnog stila i utjecaja mnogih faktora, pa stoga prirodna kontracepcija ne uspije. Homo sapiens je mogao samostalno donositi razumne odluke o tom pitanju, ali za to trebate imati neke ideje o reproduktivnim svojstvima i tjelesnim sposobnostima vašeg tijela:

 • Minimalno razdoblje između trudnoća, prema mnogim medicinskim znanstvenicima, traje 2 godine, ali potpuni oporavak ženskog tijela nakon porođaja javlja se u roku od 3-4 godine;
 • Ovulacija se može dogoditi već 10-12 dana nakon isporuke, prije početka prvog menstrualnog razdoblja - sve ovisi o zdravlju žene, stopi kojom se hormonska razina tijela vraćaju i... vrijeme i intenzitet hranjenja bebe;
 • Trudnoća tijekom dojenja može se odvijati bez uobičajenih simptoma koji su već poznati iz prethodnog razdoblja djeteta, no svaka žena može prepoznati čak i najmanju promjenu u tom smjeru - samo trebate biti pažljivi na svoje tijelo i ne zanemariti pomoć testa trudnoće.

Treba imati na umu da je važan uvjet za začeće ovulacija, koja se javlja 2 tjedna prije početka menstruacije. Obnavljanje menstrualnog ciklusa u postpartum periodu za svaku ženu pojedinačno, a javlja se u različito vrijeme - i stoga odsutnost menstruacije po prvi put nakon rođenja može se zamijeniti znakovima trudnoće kada dojenje samo u kombinaciji s drugim simptomima.

Predgovor je zaokružen

Kao što je ranije spomenuto, znakovi trudnoće kod žena koje daju dojenje mogu se odvijati u pozadini drugih promjena u tijelu: nije tajna da je nagla promjena u ukusu ukusnosti karakteristična, a prvi put nakon poroda, pospanost ili vrtoglavica mogu ukazivati ​​na umor, glavobolje ili oštre promjena raspoloženja je o nervoznoj iscrpljenosti. Međutim, kombinacija tih znakova i ciklička priroda njihove manifestacije najvjerojatnije upućuju na to da se razdoblje prve ovulacije nakon rođenja podudara s nezaštićenim spolnim odnosom - test će najvjerojatnije potvrditi te sumnje.

Jutarnja mučnina je također težak argument u korist hitnog testiranja trudnoće, pogotovo ako se majka skrbi osjeća dobro ostatak vremena. U pravilu, jutarnja mučnina, u kombinaciji s čestim raspoloženjima, neobičnim eksperimentima o kombinaciji hrane (na primjer, ukiselenom krastavcu i kondenziranom mlijeku) i sve većoj potrebi da "idemo malo" - sve su to očiti znakovi "zanimljive situacije", a ne učinili Test u ovom slučaju bit će politika oružja.

Međutim, moguće je da će tijekom dojenja trudnoća biti malo drugačija nego prije:

 • Ako je tijekom prve trudnoće žena doživjela sve "čari" toksikoze, to ne znači da će je nastaviti za vrijeme slijedećeg trudnoće i obrnuto...
 • Puffiness of noge, uzrokujući velike neugodnosti u prethodnoj trudnoći, svibanj ne pojavljuju na sve;
 • Povlačenje bolova, umora, glavobolja i drugih simptoma prošle trudnoće ostat će samo u sjećanjima, a to neće izazvati tjeskobu.

Čudno, ali rizik od trudnoće ubrzo nakon poroda, povećava se kod majke koje se brinu, ako dijete održava vrijeme za spavanje i vrijeme hranjenja na jasan raspored, bez potrebe za noćnim hranjenjem, daje majčinom tijelu mogućnost da se odmorite i oporavite brže, prva ovulacija i "izazivanje" nove trudnoće.

Iste posljedice mogu biti posljedica uvođenja u djetetovu prehranu dodatnih smjesa.

Majka koja skrbi treba razmotriti kupnju testa trudnoće ili odlazak u ginekolog ako:

 • Dijete odbija grudi bez ikakvog razloga - "nova" trudnoća izaziva promjene u mlijeku koje možda ne vole bebu;
 • Promjena konzistentnosti mlijeka, ili oštar pad količine, moguće je dokaz trudnoće, jer u ovom slučaju tijelo treba dodatne resurse za nošenje fetusa;
 • Prvi put nakon porođaja i početak hranjenja djeteta karakterizira oticanje dojke, neka bol i preosjetljivost bradavica. Ali ako ti simptomi ne nestanu s vremenom i čak se pogoršaju, osim toga, koža oko bradavica dobiva tamniju nijansu - to je razlog da se "uvjerite" tako da napravite test trudnoće.

Naravno, znakovi "zanimljive situacije" tako su individualni za svaku ženu koja pokušava detaljno ih nabrajati i opisati, osuđeni na neuspjeh. Test trudnoće može samo navesti činjenicu. Kako ne bi "propustili vrijeme prve ovulacije, a ne slučajno zatrudnjeti, najbolji način izlaska bio bi razmišljati o prikladnim metodama kontracepcije u prvim danima nakon rođenja.

Ništa nije nemoguće, ili Što trebate znati o trudnoći s laktacijom

Dolaskom djeteta, mnoge žene, vjerujući u popularnom uvjerenju da je nemoguće zatrudnjeti tijekom dojenja, vrlo su neozbiljne oko kontracepcije. Posljedica toga je prilično visok postotak rođenja male djece. I nisu svi roditelji planirali rađati djecu u vremenskim intervalima od godinu dana, ili čak manje. Štoviše, mnoge mlade mumije duže vrijeme možda čak ni ne znaju za njihovu poziciju. Tako da je stara žena prorukha, pa je stoga vrlo važno znati o znakovima trudnoće na pozadini dojenja.

Jesu li laktacije i začeća kompatibilni

Oba procesa - i trudnoća i laktacija - pripadaju hormonskoj sferi tijela. A činjenica da je podređena hormonima, većina žena izgleda vrlo teško i teško je identificirati simptome. Zapravo, poznavanje fizioloških svojstava procesa, ako nije identificirano, barem sumnjivo, moguće je jedna protiv drugog.

Trudnoća na pozadini laktacije nije neuobičajeno

Hormoni nakon porođaja

Dakle, tijekom razdoblja aktivne dojenja, žene nemaju menstruaciju. Ovo se stanje naziva laktacijska amenoreja: tijelo novootvorene majke vraća se nakon poroda. Tijekom tog razdoblja, prolaktin, hormon koji oslobađa hipofiza, suzbija ovulaciju, cikličke promjene se ne pojavljuju u maternici, pa stoga nema menstrualnih promjena.

Kontracepcija s metodom laktatske amenoreje

Prirodna metoda zaštite od neželjenih trudnoća, metoda laktacijske amenoreje, temelji se na hormonalnim promjenama u tijelu žene koja briga. No, to je 96% učinkovito, a to je ako dijete dobije samo dojku, bez dodatnog hranjenja i nadopunjavanja, u bilo koje doba na zahtjev (barem šest puta dnevno), uključujući cijelu noć hranjenja. Šest mjeseci nakon rođenja, kada beba počne primati komplementarnu hranu, a dojenje ne počinje tako intenzivno, razina prolaktina će se smanjiti, a razina estrogena i progesterona, ženski sex hormoni proizvedeni od jajnika, naprotiv, povećavaju. Mjesečni ciklus će se početi oporavljati.

Ovo je zanimljivo. Budući da je hormonska pozadina svake žene individualna, rani početak menstruacije ne smatra se odstupanjem nakon 3-4 mjeseca. Laktatni hormon može biti oslobođen manje ako mlada majka uzima neke lijekove, uključujući one hormonske, kao i sa smanjenjem imuniteta.

Ali čak i potpuno odsutnost menstruacije nije jamstvo zaštite, budući da prolaktin ne može biti dovoljno proizveden, javlja se ovulacija, a događa se da u prvom ciklusu nakon poroda, nakon 2-3 tjedna, žena ponovno postaje trudna.

Obnova sposobnosti začeća događa se pojedinačno

Čimbenici koji povećavaju vjerojatnost trudnoće

Vjerojatnost začeća tijekom dojenja povećava se ako:

 • dojenje se mijenja s umjetnom hranom;
 • žena se pridržava strogog režima hranjenja djeteta;
 • noćni su izvori rijetki ili nepostojeći.

Znakovi trudnoće tijekom dojenja

Različita razdoblja dolaska menstruacije, kao i nestabilni ciklus, dovode do činjenice da žena ne mora znati o trudnoći na pozadini dojenja odmah. Ali postoji nekoliko glavnih simptoma pojave začeća na pozadini laktacije.

 1. Atipično ponašanje djeteta tijekom hranjenja. Takvi znakovi uključuju odbijanje sisanja ili čak odbijanje jesti. Hormoni proizvedeni za održavanje nove trudnoće mogu utjecati na konzistenciju i okus mlijeka, postaje slan. Međutim, ovaj simptom se ne smatra previše pouzdanim jer mnogi čimbenici mogu utjecati na apetit djeteta (slabost, rezanje zuba itd.).
 2. Smanjenje količine mlijeka. Žensko tijelo traži resurse za očuvanje trudnoće, tako da ostatak funkcija postaje sekundarna, a manje je mlijeka.
 3. Promjene osjeta u mliječnim žlijezdama. U ovom slučaju, govorimo o oteklima, neuobičajenoj osjetljivosti i boli koja ometa normalno hranjenje. Ovi simptomi obično završavaju do drugog tromjesečja.

Pored toga, tijekom dojenja, žena koja je u stanju skrbi na poziciji ima ista "klasična" simptoma kao ne-skrbna trudnica:

 • kašnjenje menstruacije (ovo je očitovanje novog stanja mlade majke indikativno samo ako je ciklus već uspostavljen);
 • težina u maternici, prisutnost kontrakcija;
 • bol u lumbalnoj regiji;
 • toksemija;
 • česte poticanje na zahod;
 • promjena u preferencama ukusa;
 • konstantan umor, pospanost.

Obje skupine znakova su relativne, jer se ti ili drugi simptomi mogu pojaviti na pozadini različitih promjena u ženskom tijelu, a nisu uvijek uzrokovane trudnoćom. Na primjer, umor i pospanost su stalni pratitelji mlade majke, koja je nekoliko puta povećala brige s rođenjem mrvica.

Neki znakovi trudnoće svibanj pojaviti kasno ili uopće ne.

Žene pregledavaju

Znakovi trudnoće su vrlo individualni, stoga osobni dojmovi su različiti.

Moje bradavice su povrijeđene tijekom hranjenja (ali to je bilo nakon 6-7 tjedana), premda je bilo moguće izdržati. Nisam osjetio nikakve druge promjene. Znakovi trudnoće - pojedinačna stvar, mlijeko može smanjiti, ali možda i ne. Dakle, na bilo koji način, test će morati kupiti. Trudnoća je sasvim moguća - imao sam samo 2 menstruacije i bez jasnog ciklusa.

Mashani

http://www.kid.ru/forummamy/t31656.html

Obično, kada je dojka puna, grudi reagiraju jasno - bradavice postaju bolne i često hranjenje starije postaje neugodno. Grudi - kao lakmus test, vjerojatnije je da će svaki test odrediti trudnoću.

Victoria Semenova

https://www.baby.ru/community/view/3335924/forum/post/397205451/

Dvaput sam trudna u stražarima. Uz zakašnjenje, nije bilo znakova, kasnije je počela toksičnost.

PUNK U SNIJEGU

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/beremennost_vo_vremja_grudnogo_kormlenija/

Dijagnoza trudnoće

Najjednostavniji način potvrde ili uskraćivanja trudnoće je test. Njegove trake sadrže reagense koji se pojavljuju ako dobiju hormon proizveden od prvog dana koncepcije - hCG (korionski gonadotropin). Već 7-10 dana nakon oplodnje jaja, test će pokazati dvije trake.

Važno: žene koje dojiljuju nemaju redoviti seksualni život ili ciklus nisu u potpunosti oporavljene, a nema kontracepcije, ginekolozi savjetuju testiranje svaka dva do četiri tjedna kako ne biste propustili neizražene simptome trudnoće.

Drugi informativni dijagnostički postupak je ultrazvuk.

Test trudnoće je najlakši dijagnostički postupak.

Video: koncepcija na pozadini dojenja - mišljenje stručnjaka

Moguće komplikacije druge trudnoće

Naravno, rođenje djeteta je čudo koje košta mnogo mjeseci trudnoće, mogućih oboljenja, kao i sve veći broj briga o dvoje djece. No, na prvom mjestu u odluci o održavanju trudnoće usred dojenja, javlja se objektivna slika ženskog zdravstvenog stanja. Stoga, ovo pitanje treba razgovarati s ginekologom, koji će svakako objasniti moguće rizike za mladu majku.

 1. Povećana opasnost od nastanka varikoznih vena. Štoviše, odsutnost varikoznih vena u prvoj trudnoći nije panaceja.
 2. Prijetnja pobačaja. Nakon poroda mogu se pojaviti rupture na maternici maternice, čime se smanjuju njegove zaštitne funkcije, što znači da postoji opasnost od infiltracije fetalnog mjehura u cervikalni kanal.
 3. Kronične bolesti (kardiovaskularni, respiratorni sustavi, itd.) Mogu ući u fazu pogoršanja. Stoga, pored ginekologa, pitanje konzerviranja trudnoće treba razgovarati s specijalistom.
 4. Anemija. Ako su prethodni porodi bili popraćeni obilnim gubitkom krvi, povećava se rizik od komplikacija u trudnoći u pozadini progresivne anemije.
 5. Upalni procesi u maternici nakon porođaja, osobito nakon cezariannog dijela, mogu dovesti do pobačaja ili formiranja neispravnog ožiljka na maternici.

Trudnoća tijekom dojenja nakon cezariana

Na maternici nakon što je carski rez ostaje šava. Potrebno je vrijeme liječiti - liječnici inzistiraju da najmanje 1,5-2 godine. Ako je nakon rođenja prošlo manje od 12 mjeseci, povećava se rizik od pobačaja, kao i divergencija šavova, što može dovesti do nepovratnih posljedica za ženu. Ako postoje takve prijetnje, liječnici preporučuju medicinski ili kirurški pobačaj.

Trudnoća manje od 1.5-2 godina nakon cezariannog dijela često je puna pobačaja

Pitanja dojenja i kompatibilnosti s trudnoćom

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu. Stoga, većina majki, ponovno trudna, laktacija ne prestaje. Međutim, ovu odluku mora odobriti ginekolog koji:

 • ispitati zdravstveno stanje žene;
 • uzima u obzir njezino doba, trajanje nošenja;
 • analizirati tijek prethodne i sadašnje trudnoće;
 • će razmotriti psihoemocionalno stanje djeteta.

Ako se odlučite zaustaviti dojenje tijekom trudnoće, odabir metode za zaustavljanje dojenja (lijek, mehanički) ostaje kod ginekologa. Iako postoje slučajevi kada mlijeko odlazi sam po sebi.

I imala sam samo 2 ciklusa, a ja nisam čekao treći. Ali, istina je, test je radio jasno - 2 trake, oba jasna. I nije bilo posebnih znakova. Pa, pospanost (ali može biti bez trudnoće). Dijete sam od tjedan dana dojila u 9 trudnoća (dobro, naravno, ne svaki hranjenje, već samo noć na kraju - završiti HB.) Jedino što mogu reći čim sam odlučio: "Ne moram dojiti ove noći Ja ću "- sve je postalo savršeno (u smislu odbića). Dijete nije reagiralo. Reci, nemoj dati - pa, jesti s boce. I nisam imao nikakvih problema - sljedeći dan još je bilo malo mlijeka (ali ništa nije ozlijeđeno, nije se crtalo), a nakon jednog dana - sve. Potpuno prazan prsni koš. I bez crpljenja, boli, zavoja, urlikajućeg djeteta - bio sam zabrinut, i sve je bilo savršeno!

Mary alex

http://www.kid.ru/forummamy/t31656.html

No, žena koja je sačuvao trudnoću na pozadini dojenja, postavlja mnoga pitanja, među kojima je i 6 najgorih.

Je li mlijeko dobro za bebu?

Sve hranjive tvari u mlijeku ostaju zadržane, ali njihov se broj može smanjiti, jer će u početku majčino tijelo omogućiti fetusu sve što je potrebno, a zatim bebu. Stoga, ako beba dobro uzme dojke, nema uznemirenost u trbuhu nakon jela, pedijatri preporučuju održavanje dojenja. Ako dijete ima kršenje stolice, bol u abdomenu, onda je bolje prebaciti se na umjetno hranjenje.

Ovo je zanimljivo. U ovom lancu dobivanja hranjivih tvari, sama žena pokazuje se na posljednjem, trećem mjestu nakon fetusa i djeteta. Stoga, za vrijeme trudnoće, mora dobro jesti i raznovrstan, jedući dva u pravom smislu.

Trudnica koja je sačuvao laktaciju treba cjelovitu prehranu.

Je li laktacija izazvana pobačajem?

Mnogi ginekolozi preporučuju da trudnice prekidaju laktaciju, tvrdeći da oksitocin, proizveden tijekom sisanja dojke, izaziva kontrakcije maternice i, kao rezultat toga, protjerivanje fetusa. No, znanstvenici su pokazali da maternica nije osjetljiva na oksitocin do razdoblja od 28 tjedana pa hranjenje ne predstavlja nikakvu opasnost od poremećaja.

Ako žena ima krvarenje, grčeve u donjem trbuhu, groznicu u prvom tromjesečju, a zatim nakon neposredne konzultacije s liječnikom, možda ćete morati završiti laktaciju.

Ovo je zanimljivo. S početkom razdoblja od 20 tjedana, žena može osjetiti trening (neka trudna majka doživljava ove senzacije tijekom cijelog razdoblja dojenja). Lumbalna regija i donji trbuh kao da se povlače, a maternica se zbije. U ovom slučaju, žena mora biti prekinuta u svojim poslovima, leći, podizati noge, piti vodu i pokušati se smiriti - prijetnje ovih borbi (Braxton-Higgs) nisu ugrožene. Ali ako se redovito javljaju, broj hranjenja mora biti smanjen na minimum.

Što učiniti s nelagodom tijekom hranjenja

Preosjetljivost bradavica i grudi tijekom trudnoće, kao i pojava zubi u djeteta tijekom hranjenja, uzrokuje neugodne, ponekad bolne senzacije. Malo je nemoguće mijenjati ovo stanje, samo da izdrži: nelagoda će se smanjiti do drugog tromjesečja. U međuvremenu možete osloboditi neudobnu državu kontroliranjem kako beba snima dojku. Široka otvorena usta trebaju duboko zarobiti cijelu areolu. Također je potrebno smanjiti vrijeme boravka mrvica u majčinoj dojci na 10 minuta.

Mogu li nositi dijete u rukama

Nošenje gravitacije tijekom trudnoće zabranjeno je, ali što je s djetetom koji treba kontakt s majkom? Prvo, ne biste trebali odustati od nošenja djeteta, samo trebate to učiniti manje dugo i često. Drugo, možete uzeti mrvice sjedeći ili položiti pokraj njega na krevetu. I, treće, u ranim fazama možete koristiti remen ili ergo-ruksak. A kad trbuh postane velik, sjednite dijete na bedro.

Ni pod kojim okolnostima dijete ne smije odbiti taktilni kontakt.

Ima li dovoljno mlijeka

Početkom drugog tromjesečja povećava se razina estrogena i progesterona u tijelu trudne žene koja počinje suzbiti proizvodnju mlijeka. U tom razdoblju pedijatri preporučuju odvođenje bebe. Ali ovdje je važno uzeti u obzir funkciju koju dojka izvodi za dijete. Ako je hranjivije, a zatim komplementarne hrane, mješavina će pomoći da sigurno odbije majčino mlijeko, a ako je emocionalno, odnosno dijete umirilo, zaspalo na dojku, tada će vjerojatno promjene okusa u mlijeku utjecati na privitak mrvica. U ovom slučaju, čak i uz hranjenje i hranjenje smjesa će ostati.

Ovo je zanimljivo. Mnoge se žene boje da druga beba neće imati dovoljno mlijeka - prva će sve sisati. To su neutemeljeni strahovi, jer će nakon rođenja tijelo pokrenuti mehanizam dojenja, baš kao i posljednji put.

Biti ili ne biti tandem

Situacija kada žena hrani obje djece iste dobi odmah se zove tandem hranjenja. Ovo je vrlo (!) Veliki fizički stres na majčinom tijelu. No odluka ostaje za ženu. Izbor ove metode hranjenja ključan je za dob prvog djeteta. Ako je u doba začeća bio oko šest mjeseci, a nakon pojave druge bebe, prvi će imati samo jednu i pol godina - potreba za majčinim mlijekom je još uvijek visoka. Ali ako je dijete bilo staro više od godinu dana, tada je nova trudnoća prikladni razlog za završetak dojenja.

Za tandem hranjenje danas dvosmislen stav

Video: trudnoća na pozadini dojenja - iz iskustva mlade majke

Unatoč dobro ustanovljenom mišljenju da je nemoguće zatrudnjeti na pozadini laktacije, vjerojatnost začeća je sasvim realna. Stoga bi majka koja je trebala brinuti trebala biti svjesna ne samo znakova početka trudnoće, već i osobitosti kombiniranja dvije glavne obveze jedne žene. Istodobno nitko ne osporava osnovno pravilo za sve žene: svaka sumnja, simptomi i anksioznost razlog su testiranja trudnoće, a zatim, ako je rezultat pozitivan ili postoje sumnje u njegovu pouzdanost, idite na ginekologa.