Znakovi trudnoće u majci za njegu

Bol

Postoji mišljenje da dok dojite bebu i da nema menstruacije, trudnoća je nemoguća. Ovo mišljenje nije u redu - plodnost se može oporaviti u roku od 2-3 mjeseca nakon poroda - u nekim ženama tijelo se vraća još ranije. Neke trudnice možda nisu svjesne svog stanja čak i prije prvog kretanja fetusa, budući da su simptomi trudnoće tijekom dojenja podmazani.

Mogućnost začeća

Što se tiče reprodukcije, priroda je manje skrbila ljude od životinja.

Imaju razdoblje parenja u određeno vrijeme - prije nego žena završi hranjenje jednog djeteta, ona nije trudna.

Čak iu višim primatima koji nemaju određenu sezonu parenja, ovulacija se ne pojavljuje sve dok mladunčad ne dosegne dob uvjetne neovisnosti.

U ljudima, mogućnost reprodukcije ne ovisi o ciklusu prirode i oni sami moraju sami regulirati.

Rizik od trudnoće tijekom dojenja raste u sljedećim slučajevima:

 • kada se dojka i umjetna hranjenja izmjenjuju u djetetovoj prehrani;
 • ako se dijete rijetko budi noću da jede;
 • kada se hrani na raspored, kada majka jasno održava dijetu.

Znakovi trudnoće tijekom dojenja isti su kao i zamišljanje izvan dojenja, ali žena koja je nedavno izdržala dijete možda će ih propustiti u novim brigama.

Simptomi trudnoće tijekom dojenja

Žena koja dijete objašnjava mnoge znakove trudnoće s umorom: neprospavane noći, stalna anksioznost za bebu, nepotpuno oporavak nakon poroda.

Ovi simptomi uključuju sljedeće uvjete:

 1. Nemir i nježnost u mliječnim žlijezdama - kada dojilje mliječne žlijezde su često zadebljane, bradavice puknu, ozlijeđeni su im bolesnici;
 2. Nedostatak menstruacije - tijekom dojenja mjesečni ciklus može biti odsutan sve do prestanka proizvodnje mlijeka;
 3. Postoji težina u maternici, ponekad neobične kontrakcije. To se naziva postpartum promjene ili pojava upalnih bolesti. Ponekad se počnu liječiti tradicionalnim metodama - doufing s biljem i slično, ali ne idu u ginekologa, vjerujući da lijekovi ne mogu biti korišteni rano do prestanka dojenja.

Također, prirodni uzroci objašnjavaju mučninu, pospanost, bol u leđima - često morate ustati noću, djetetu, koje značajno povećava težinu, mora se nositi i sve to dovodi do određenih posljedica.

Neki znakovi trudnoće prvo vidi dijete, a ako je mogao razgovarati - on bi im rekao o mojoj majci, mijenja okus majčinog mlijeka, zbog hormonalne promjene poremećen proizvodnje - postaje manje zbijen dosljednost. Neke bebe potpuno odbijaju dojiti ili postati nervozni nakon hranjenja, a žena odluči prestati s dojenjem.

Ako žena nema menstruaciju dulje od pola godine nakon trudnoće, preporučljivo je da obavlja test, čak i ako nema karakterističnih simptoma, budući da je normalno da se mjesečni ciklus već treba nastaviti.

Test na trudnoću dojenje također reagira na povećanje hCG - humani korionski gonadotropin hormoni - kao u normalnim situacijama: 7-10 dana nakon začeća, ona se pojavljuje 2 ružičaste pruge.

Promjene okusa i okusa, percepcija raspoloženja, varijabilnost raspoloženja i slični čimbenici mogu ukazivati ​​na trudnoću. Često žena, unatoč činjenici da je nedavno imala dijete, ne može razumjeti - trudnoća je ponovno došla, jer su znakovi nove trudnoće potpuno različiti od onih koje je naišla.

Simptomi se mogu promijeniti nakon začeća. Ljudi kažu da je to zato što je dijete suprotnog spola. To može biti tako, ali stanje zdravlja i imunološki status tijela utječu na tijek trudnoće - ako žena nije imala vremena da se oporavi nakon poroda, teško je nositi dijete.

Rodite, hrane ili...

Odluka o prestanku trudnoće ili o njegovu očuvanju donosi sama žena.

Ako se za isporuku treba obaviti carski rez, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom - u nekim slučajevima možda je nemoguće odnijeti dijete ako se šava na maternici nije stabilizirala.

Nakon carski rez, moguće je provesti zdravo dijete tek nakon formiranja punog ožiljka na maternici. Ako se trudnoća dogodila u prvih šest mjeseci, postoji visoki rizik od smrti fetusa i nepovratne posljedice za stanje žene.

Nakon carskog reza kod žena duge rezervama u tijelu hranjivim tvarima, te ako se rezerve iz kojih željezo se usmjeruje na fetus nije u potpunosti oporavio, dijete može imati problema s formiranjem dišnog sustava.

Ako se prvo rođenje nastavi bez komplikacija, trudnoća se može postići bez zaustavljanja dojenja.

Treba ga odbaciti samo u sljedećim slučajevima:

 • stimulacija bradavice tijekom hranjenja uzrokuje kontrakciju maternice, što može uzrokovati prijetnju pobačajem;
 • Zbog hormonalnih promjena u ženskom tijelu, kvaliteta mlijeka se promijenila, a nakon hranjenja dijete ima prekomjerno uzbuđenje ili intestinalno uzrujanost.

Ako žena normalizira prehranu, neće se brinuti o obnovi lika, ali o njegovoj korisnosti, pokušati dobiti dovoljno sna, a zatim se nova trudnoća može napraviti bez problema i roditi zdravog djeteta.

Još je lakše uzgajati djecu mlađe dobi od djece s razlikom od nekoliko godina - imaju zajedničke igračke i zajedničke interese, opća rutina dana je da se majka lakše prilagodi.

Ako se trudnoća dogodila tijekom dojenja, a prvo rođenje bilo je bez komplikacija, nema potrebe brinuti - prilika da nosi i da rodite zdravo dijete prilično je visoka.

Druga trudnoća i dojenje

Situacije kada se pojavi nova trudnoća tijekom dojenja nisu neuobičajeni. Mnoge obitelji planiraju rođenje djece-pogodok, za neke je izvan plan, ali odluče napustiti trudnoću. Odmah se postavlja pitanje kako se nositi s dojenjem: hoćete li odstraniti bebu, posebno ako još nije godinu dana ili nastaviti hraniti? Kakav način vezanja za odabir, da li hranjenje fetusom u maternici, i hoće li se količina mlijeka i njegova kvaliteta mijenjati? Koliko dugo možete hraniti dijete, postoji li dovoljno snage i resursi tijela, kako održavati zdravlje u takvom razdoblju? Sva ta pitanja mlade majke zahtijevaju puno odgovore.

Neplanirana trudnoća za laktaciju

Kada dojite, mnoge mlade majke jednostavno zaborave na zaštitu ili se oslanjaju na njih metoda laktatske amenoreje (LAM) o kojima su čuli i čitali. Kao rezultat, oni nakon 6-12 mjeseci od trenutka isporuke, ili čak ranije, mogu se suočiti s problemom neplanirane trudnoće. Kako se to događa ako se menstruacija još nije dogodila, ili da nema dugih pauze u dojenju, a svi su uvjeti promatrani za LAM?

Trudnoća se može pojaviti na prvoj ovulaciji, prije početka menstruacije nakon poroda, čak i ako aktivno i bez prekida dojite. Glavna stvar je nezaštićeni spolni odnos, što čini začeće vrlo realnim.

Ako govorimo o LAM-u - to je posebna metoda koja čak i uz točno poštivanje svih uvjeta i zahtjeva djeluje samo u 95%, tj. U 5% žena, trudnoća se može vrlo jednostavno dogoditi s takvom metodom.

Ako dijete dobije vodu, smjesa je u obliku dodataka ili dodataka uvedena, MLA uopće ne radi i ne biste se trebali nadati. Stoga, od 8-10 tjedana nakon poroda, čak i majka koja skrbi može teoretski imati trudnoću i važno je razmišljati o zaštiti. Kako se razdoblje hranjenja povećava, sposobnost začeća je obnovljena, a nakon šest mjeseci uvijek biste trebali biti svjesni vjerojatnosti nove trudnoće s intimnom intimnošću.

Planiranje trudnoće i laktacija

Ako obitelj planira imati drugo dijete, onda bi najbolja opcija bila održati optimalno razdoblje između prvog i drugog rođenja. Prema riječima liječnika i fiziologa, to je 3-4 godine. Ovaj put je potrebno kako bi:

 • Potpuno dojite prvo dijete od 1,5 do 2 godine koje preporučuje WHO
 • Vratite sve resurse majčinskog tijela u odnosu na mineralne i vitaminske komponente
 • Opustite se i vratite živčani i endokrini sustav, psihološki se pripremite za drugu trudnoću
 • Utvrdite najstarije dijete u vrtu, poboljšajte život, financijsku situaciju i riješite druga pitanja.

No, mnoge obitelji žele djecu ranije od ovog razdoblja, a za neke, dojenčad nakon malog doba je prilično dobar izbor. U nekim slučajevima trudnoća možda neće biti planirana, već poželjna.

Liječnici i psiholozi kažu da rođenje malog starog nije lagan test za obitelj i ženu, ne samo fizički nego psihološki, pa pažljivo razmislite prije nego što odlučite o tome. Ta činjenica je posljedica činjenice da se majčino tijelo još uvijek nije oporavilo od porođaja, a dojenčadi također izazivaju visoke troškove vitamina, minerala i komponenti hrane.

Godovasika kriza protiv pozadina u drugoj trudnoći - ozbiljan test za mama živaca, za istog djeteta koje je još uvijek mali, ali vrlo brzo postaje najstarije dijete u obitelji i morao je podijeliti pozornost mlađe - to je stres, te promjene u ponašanju. Osim toga, djeca će imati drugačiji način života, spavanja i prehrane, pa će majci nametnuti veliko opterećenje, imat će manje vremena za sebe, odmaranje i kućanske poslove. U tom smislu, čak i rođenje blizanaca smatra se manje teškim od pojave pogodaka s razlikom od 1-1,5 godina.

Trudnoća za hranjenje dojke

Ako se druga trudnoća pojavi tijekom razdoblja dojenja, u dobi od 1 godine i starijih, a ponekad i ranije, to nije tipična situacija, već prilično fiziološka. Za našu zemlju, ova situacija je relativno rijetka s obzirom na činjenicu da relativno nizak postotak žena doji dugo dojiti svoju djecu. U mnogim zemljama Azije i Afrike tandem hranjenja ili trudnoća na pozadini HB-a vrlo je uobičajena i standardna situacija.

Već dugi niz godina u našem medicini postojala je praksa neposrednog odvikavanja djeteta kad se pojavi nova trudnoća, ako majka planira zadržati, ali to je pogrešan pristup.

Sa stajališta fiziologije i obilježja ženskog tijela, u njemu nema ništa posebno i sasvim je moguće kombinirati hranjenje starijih djeteta s mladim. Za odbičivanje dojenčadi iz HB-a postoji malo dokaza u smislu zdravlja i obitelji majki, socijalnih uvjeta.

Utjecaj dojenja na trudnoću

Često možete čuti pogrešno mišljenje opstetričara i ginekologa o potrebi odbića u prisutnosti trudnoće. Motivacija za to je sljedeća: dojenje zbog iritacije refleksnih zona na bradavicama može ugroziti pobačaj. Ali u stvarnosti, to nije istina.

HBV može biti opasno samo ako u početku postoje problemi s trudnoćom - postoji opasnost od prekida, u donjem dijelu trbuha postoje bolovi i grčevi, znakovi odvajanja jajovoda ili krvarenja, groznica.

Ali ti se procesi mogu pojaviti i bez laktacije, protiv pozadine procesa koji se javljaju u tijelu i nespremnosti reproduktivnog sustava da nosi novi fetus. Tada majka može biti hospitalizirana za sve aktivnosti za očuvanje trudnoće i dojenje će morati biti ograničen.

Ako je majka zdrava, trudnoća prolazi bez prijetnji i problema, dojenje starijih beba ne ugrožava bilo kakve komplikacije.

Hormon oksitocin, koji se pripisuje reakcijama povezanim s iritacijom bradavica i koja sudjeluje u rođenju zbog nastanka kontrakcija, nije opasna za trudnu maternicu sve do vremena isporuke. Osjetljivost vlakana mišićnog maternice postupno se javlja iz razdoblja od 36 tjedana, a kasnije, do tog razdoblja, iritacija regije bradavica tijekom dojenja ni na koji način ne izaziva kontrakcije i kontrakcije. Da bi izazvali pobačaja ili prerano rođenje, GW ne može.

Majke anksioznosti mogu uzrokovati kontrakcije treninga i periodične kontrakcije stijenki maternice, ali se javljaju nakon 25-27 tjedana trudnoće u svim ženama. Takve kontrakcije nisu povezane s dojenjem, nisu bolne i osjećaju se kao privremena zadebljanja, kontrakcija zidova maternice i lagani pokret povlačenja u donji abdomen. Nisu povezani s privezom na dojku ili sisavcima. Uz porast treninga vježbanja, trebali biste se češće odmoriti, postupno smanjivati ​​hranjenje tijekom dana tako da ne biste prekomjerno radili i ne preopteretili svoje tijelo.

Majčina tijela resursa: podijeliti po tri

Žene na pozadini nove trudnoće i laktacije često brinu o tome imaju li dovoljno snage i sposobnosti tijela, te da li će laktacijom biti moguće da već rođena i dojena beba "jede" fetus. Ne bi li se laktacija fetusa u maternici razvila i rasla, stekla bolesti ili neformalne promjene? Zbog tih zabrinutosti, mnoge žene okreću HB u korist fetusa.

Tijelo žene je mudar i racionalan sustav, koji je u početku postavljen za podnošenje, rođenje i hranjenje djece. Sredstva su dovoljno velika, racionalno i ispravno trošena, u korist prvotnog pružanja novog životnog stila. Naime, u početku sve potrebne supstance i kisik idu prema potrebama embrija, a zatim i fetusu pa će se u potpunosti dobiti sve što je potrebno, kao što bi to bilo bez laktacije. Zatim se resursi usmjeravaju na potrebe dojenja i pružanje svih potrebnih dojenja, a samo ostalo odlazi majčinom tijelu da zadrži svoje zdravlje i ljepotu. To je iz tih razloga koji se odnose na dojenje, a trudnice trebaju biti poseban, važno je da se u potpunosti dostaviti tijelu sve što je potrebno - hranu, dobar odmor, spavanje, i vitamina i mineralnih dodataka. Prema njezinim potrebama, ona se obično naziva trudnim blizancima.

Uz istodobnu trudnoću i dojenje majke, vitamin-mineralne komplekse i dodatne prehrambene dodatke, bitni su prehrambeni dodatak za dojenje, raznovrsnu hranjivu hranu i odgovarajuću količinu tekućine. Voda je osobito potrebna za potrebe fetusa i sinteza majčinog mlijeka, ograničenja u tekućini neprihvatljiva su čak iu prisutnosti edema.

Često, majke koje su trudne i skrbne, pate od jake gladi, stoga im je potrebna česta i hranjiva hrana, zabranjena su prehrana i ograničenja u sastavima hrane. Potrebno je jesti ukusno, raznoliko, bez upuštanja u prirodne proizvode.

Nijanse prehrane tijekom trudnoće

Pri donošenju odluke o nastavku hepatitisa B tijekom trudnoće uvijek nastaju manje poteškoće čisto tehničke prirode. Dakle, često se može primijetiti povećana osjetljivost bradavica i nježnost grudi tijekom hranjenja, što je povezano s trudnoćom. Ne postoji tretman za ovaj problem, to je osobitost djelovanja hormona. Da biste smanjili nelagodu, postoji nekoliko savjeta:

Katkad majke primijetiti činjenicu da je manje mlijeka, što je povezano s promjenama koje se događaju tijekom trudnoće. Zbog toga se mnoge starije djece onesvijestile. Postupno, do kraja trudnoće, sastav se približava colostrumu, koji je posljedica djelovanja progesterona i estrogena, prilagođavajući tijelo potrebama fetusa.

Psihologija dojenja na pozadini trudnoće

Često, djeca koja nakon godinu dana rađaju dojke, ne koriste se kao nutritivna komponenta već kao psihološki alat za komunikaciju s majkom. Ako su sve potrebe mrvica u potpunosti zadovoljene, on ima dovoljno pozornosti, postupno se odmaha. Ako vam je potrebna zagrljaj, emocionalna veza i mir, niti promjena u volumenu i sastavu mlijeka, niti novim uvjetima hranjenja, neće spriječiti. U nekim slučajevima, bebe aktivno dojiti tijekom poroda, zajedno s mlađim bebama.

Važno je da, kako se pojam trudnoće povećava, potrebno je psihološki pripremiti najstarije bebe zbog nedostatka majke nekoliko dana i pojave novog člana obitelji. To je neophodno kako bi se izbjegao problem natjecanja za majku i njezine grudi. Važno je potaknuti dijete da komunicira s trbuščićem, razgovarati o rođenju mlađih mrvica i pripremi darove, pokazati ljubav i njegu.

Alyona Paretskaya, pedijatar, medicinski recenzent

3,510 ukupno pregleda, 3 pregleda danas

Kako ne biste propustili manifestirati prve znakove trudnoće tijekom dojenja

Svi znamo vrlo dobro da je planiranje obitelji prilično važan aspekt modernog društva: rođenje djeteta nameće veliku odgovornost roditeljima za njihov budući život - a ne samo u smislu materijalne podrške. Rastuće dijete zahtijeva stalnu pažnju i brigu, što za mlade roditelje često postaje ozbiljan test koji traži puno vremena i truda - i stoga koncepcija drugog djeteta uskoro nakon rođenja prvog djeteta mora biti svjesni korak obaju supružnika.

Nažalost, to nije uvijek moguće: znakovi trudnoće tijekom dojenja često se mogu zamijeniti hormonskim promjenama u tijelu tijekom razdoblja nakon poroda, ili jednostavno ne obraćati pažnju na njih jer se "vole" maskirati se kao i obično bolesti povezane s umorom, nedostatak sna ili čak probavne smetnje. Tako da sljedeća trudnoća ne postaje šok za mlade roditelje, majka koja je skrbnik treba samo pomnije pratiti ponašanje svoje bebe i stanje njezina tijela, a na najmanju sumnju trebate koristiti test.

Malo o prirodi i našim mogućnostima.

Mišljenje koje je do nedavno bilo rašireno da je trudnoća s dojenjem malo vjerojatno i čak nemoguće - ovih dana su malo i irelevantno. Nedostatak ovulacije tijekom dojenja je svojstvena većini sisavaca: u prirodi, dakle, stanovništvo neke vrste je regulirano, ali ljudsko tijelo ne radi na strogom rasporedu zbog životnog stila i utjecaja mnogih faktora, pa stoga prirodna kontracepcija ne uspije. Homo sapiens je mogao samostalno donositi razumne odluke o tom pitanju, ali za to trebate imati neke ideje o reproduktivnim svojstvima i tjelesnim sposobnostima vašeg tijela:

 • Minimalno razdoblje između trudnoća, prema mnogim medicinskim znanstvenicima, traje 2 godine, ali potpuni oporavak ženskog tijela nakon porođaja javlja se u roku od 3-4 godine;
 • Ovulacija se može dogoditi već 10-12 dana nakon isporuke, prije početka prvog menstrualnog razdoblja - sve ovisi o zdravlju žene, stopi kojom se hormonska razina tijela vraćaju i... vrijeme i intenzitet hranjenja bebe;
 • Trudnoća tijekom dojenja može se odvijati bez uobičajenih simptoma koji su već poznati iz prethodnog razdoblja djeteta, no svaka žena može prepoznati čak i najmanju promjenu u tom smjeru - samo trebate biti pažljivi na svoje tijelo i ne zanemariti pomoć testa trudnoće.

Treba imati na umu da je važan uvjet za začeće ovulacija, koja se javlja 2 tjedna prije početka menstruacije. Obnavljanje menstrualnog ciklusa u postpartum periodu za svaku ženu pojedinačno, a javlja se u različito vrijeme - i stoga odsutnost menstruacije po prvi put nakon rođenja može se zamijeniti znakovima trudnoće kada dojenje samo u kombinaciji s drugim simptomima.

Predgovor je zaokružen

Kao što je ranije spomenuto, znakovi trudnoće kod žena koje daju dojenje mogu se odvijati u pozadini drugih promjena u tijelu: nije tajna da je nagla promjena u ukusu ukusnosti karakteristična, a prvi put nakon poroda, pospanost ili vrtoglavica mogu ukazivati ​​na umor, glavobolje ili oštre promjena raspoloženja je o nervoznoj iscrpljenosti. Međutim, kombinacija tih znakova i ciklička priroda njihove manifestacije najvjerojatnije upućuju na to da se razdoblje prve ovulacije nakon rođenja podudara s nezaštićenim spolnim odnosom - test će najvjerojatnije potvrditi te sumnje.

Jutarnja mučnina je također težak argument u korist hitnog testiranja trudnoće, pogotovo ako se majka skrbi osjeća dobro ostatak vremena. U pravilu, jutarnja mučnina, u kombinaciji s čestim raspoloženjima, neobičnim eksperimentima o kombinaciji hrane (na primjer, ukiselenom krastavcu i kondenziranom mlijeku) i sve većoj potrebi da "idemo malo" - sve su to očiti znakovi "zanimljive situacije", a ne učinili Test u ovom slučaju bit će politika oružja.

Međutim, moguće je da će tijekom dojenja trudnoća biti malo drugačija nego prije:

 • Ako je tijekom prve trudnoće žena doživjela sve "čari" toksikoze, to ne znači da će je nastaviti za vrijeme slijedećeg trudnoće i obrnuto...
 • Puffiness of noge, uzrokujući velike neugodnosti u prethodnoj trudnoći, svibanj ne pojavljuju na sve;
 • Povlačenje bolova, umora, glavobolja i drugih simptoma prošle trudnoće ostat će samo u sjećanjima, a to neće izazvati tjeskobu.

Čudno, ali rizik od trudnoće ubrzo nakon poroda, povećava se kod majke koje se brinu, ako dijete održava vrijeme za spavanje i vrijeme hranjenja na jasan raspored, bez potrebe za noćnim hranjenjem, daje majčinom tijelu mogućnost da se odmorite i oporavite brže, prva ovulacija i "izazivanje" nove trudnoće.

Iste posljedice mogu biti posljedica uvođenja u djetetovu prehranu dodatnih smjesa.

Majka koja skrbi treba razmotriti kupnju testa trudnoće ili odlazak u ginekolog ako:

 • Dijete odbija grudi bez ikakvog razloga - "nova" trudnoća izaziva promjene u mlijeku koje možda ne vole bebu;
 • Promjena konzistentnosti mlijeka, ili oštar pad količine, moguće je dokaz trudnoće, jer u ovom slučaju tijelo treba dodatne resurse za nošenje fetusa;
 • Prvi put nakon porođaja i početak hranjenja djeteta karakterizira oticanje dojke, neka bol i preosjetljivost bradavica. Ali ako ti simptomi ne nestanu s vremenom i čak se pogoršaju, osim toga, koža oko bradavica dobiva tamniju nijansu - to je razlog da se "uvjerite" tako da napravite test trudnoće.

Naravno, znakovi "zanimljive situacije" tako su individualni za svaku ženu koja pokušava detaljno ih nabrajati i opisati, osuđeni na neuspjeh. Test trudnoće može samo navesti činjenicu. Kako ne bi "propustili vrijeme prve ovulacije, a ne slučajno zatrudnjeti, najbolji način izlaska bio bi razmišljati o prikladnim metodama kontracepcije u prvim danima nakon rođenja.

Ništa nije nemoguće, ili Što trebate znati o trudnoći s laktacijom

Dolaskom djeteta, mnoge žene, vjerujući u popularnom uvjerenju da je nemoguće zatrudnjeti tijekom dojenja, vrlo su neozbiljne oko kontracepcije. Posljedica toga je prilično visok postotak rođenja male djece. I nisu svi roditelji planirali rađati djecu u vremenskim intervalima od godinu dana, ili čak manje. Štoviše, mnoge mlade mumije duže vrijeme možda čak ni ne znaju za njihovu poziciju. Tako da je stara žena prorukha, pa je stoga vrlo važno znati o znakovima trudnoće na pozadini dojenja.

Jesu li laktacije i začeća kompatibilni

Oba procesa - i trudnoća i laktacija - pripadaju hormonskoj sferi tijela. A činjenica da je podređena hormonima, većina žena izgleda vrlo teško i teško je identificirati simptome. Zapravo, poznavanje fizioloških svojstava procesa, ako nije identificirano, barem sumnjivo, moguće je jedna protiv drugog.

Trudnoća na pozadini laktacije nije neuobičajeno

Hormoni nakon porođaja

Dakle, tijekom razdoblja aktivne dojenja, žene nemaju menstruaciju. Ovo se stanje naziva laktacijska amenoreja: tijelo novootvorene majke vraća se nakon poroda. Tijekom tog razdoblja, prolaktin, hormon koji oslobađa hipofiza, suzbija ovulaciju, cikličke promjene se ne pojavljuju u maternici, pa stoga nema menstrualnih promjena.

Kontracepcija s metodom laktatske amenoreje

Prirodna metoda zaštite od neželjenih trudnoća, metoda laktacijske amenoreje, temelji se na hormonalnim promjenama u tijelu žene koja briga. No, to je 96% učinkovito, a to je ako dijete dobije samo dojku, bez dodatnog hranjenja i nadopunjavanja, u bilo koje doba na zahtjev (barem šest puta dnevno), uključujući cijelu noć hranjenja. Šest mjeseci nakon rođenja, kada beba počne primati komplementarnu hranu, a dojenje ne počinje tako intenzivno, razina prolaktina će se smanjiti, a razina estrogena i progesterona, ženski sex hormoni proizvedeni od jajnika, naprotiv, povećavaju. Mjesečni ciklus će se početi oporavljati.

Ovo je zanimljivo. Budući da je hormonska pozadina svake žene individualna, rani početak menstruacije ne smatra se odstupanjem nakon 3-4 mjeseca. Laktatni hormon može biti oslobođen manje ako mlada majka uzima neke lijekove, uključujući one hormonske, kao i sa smanjenjem imuniteta.

Ali čak i potpuno odsutnost menstruacije nije jamstvo zaštite, budući da prolaktin ne može biti dovoljno proizveden, javlja se ovulacija, a događa se da u prvom ciklusu nakon poroda, nakon 2-3 tjedna, žena ponovno postaje trudna.

Obnova sposobnosti začeća događa se pojedinačno

Čimbenici koji povećavaju vjerojatnost trudnoće

Vjerojatnost začeća tijekom dojenja povećava se ako:

 • dojenje se mijenja s umjetnom hranom;
 • žena se pridržava strogog režima hranjenja djeteta;
 • noćni su izvori rijetki ili nepostojeći.

Znakovi trudnoće tijekom dojenja

Različita razdoblja dolaska menstruacije, kao i nestabilni ciklus, dovode do činjenice da žena ne mora znati o trudnoći na pozadini dojenja odmah. Ali postoji nekoliko glavnih simptoma pojave začeća na pozadini laktacije.

 1. Atipično ponašanje djeteta tijekom hranjenja. Takvi znakovi uključuju odbijanje sisanja ili čak odbijanje jesti. Hormoni proizvedeni za održavanje nove trudnoće mogu utjecati na konzistenciju i okus mlijeka, postaje slan. Međutim, ovaj simptom se ne smatra previše pouzdanim jer mnogi čimbenici mogu utjecati na apetit djeteta (slabost, rezanje zuba itd.).
 2. Smanjenje količine mlijeka. Žensko tijelo traži resurse za očuvanje trudnoće, tako da ostatak funkcija postaje sekundarna, a manje je mlijeka.
 3. Promjene osjeta u mliječnim žlijezdama. U ovom slučaju, govorimo o oteklima, neuobičajenoj osjetljivosti i boli koja ometa normalno hranjenje. Ovi simptomi obično završavaju do drugog tromjesečja.

Pored toga, tijekom dojenja, žena koja je u stanju skrbi na poziciji ima ista "klasična" simptoma kao ne-skrbna trudnica:

 • kašnjenje menstruacije (ovo je očitovanje novog stanja mlade majke indikativno samo ako je ciklus već uspostavljen);
 • težina u maternici, prisutnost kontrakcija;
 • bol u lumbalnoj regiji;
 • toksemija;
 • česte poticanje na zahod;
 • promjena u preferencama ukusa;
 • konstantan umor, pospanost.

Obje skupine znakova su relativne, jer se ti ili drugi simptomi mogu pojaviti na pozadini različitih promjena u ženskom tijelu, a nisu uvijek uzrokovane trudnoćom. Na primjer, umor i pospanost su stalni pratitelji mlade majke, koja je nekoliko puta povećala brige s rođenjem mrvica.

Neki znakovi trudnoće svibanj pojaviti kasno ili uopće ne.

Žene pregledavaju

Znakovi trudnoće su vrlo individualni, stoga osobni dojmovi su različiti.

Moje bradavice su povrijeđene tijekom hranjenja (ali to je bilo nakon 6-7 tjedana), premda je bilo moguće izdržati. Nisam osjetio nikakve druge promjene. Znakovi trudnoće - pojedinačna stvar, mlijeko može smanjiti, ali možda i ne. Dakle, na bilo koji način, test će morati kupiti. Trudnoća je sasvim moguća - imao sam samo 2 menstruacije i bez jasnog ciklusa.

Mashani

http://www.kid.ru/forummamy/t31656.html

Obično, kada je dojka puna, grudi reagiraju jasno - bradavice postaju bolne i često hranjenje starije postaje neugodno. Grudi - kao lakmus test, vjerojatnije je da će svaki test odrediti trudnoću.

Victoria Semenova

https://www.baby.ru/community/view/3335924/forum/post/397205451/

Dvaput sam trudna u stražarima. Uz zakašnjenje, nije bilo znakova, kasnije je počela toksičnost.

PUNK U SNIJEGU

https://deti.mail.ru/forum/v_ozhidanii_chuda/beremennost/beremennost_vo_vremja_grudnogo_kormlenija/

Dijagnoza trudnoće

Najjednostavniji način potvrde ili uskraćivanja trudnoće je test. Njegove trake sadrže reagense koji se pojavljuju ako dobiju hormon proizveden od prvog dana koncepcije - hCG (korionski gonadotropin). Već 7-10 dana nakon oplodnje jaja, test će pokazati dvije trake.

Važno: žene koje dojiljuju nemaju redoviti seksualni život ili ciklus nisu u potpunosti oporavljene, a nema kontracepcije, ginekolozi savjetuju testiranje svaka dva do četiri tjedna kako ne biste propustili neizražene simptome trudnoće.

Drugi informativni dijagnostički postupak je ultrazvuk.

Test trudnoće je najlakši dijagnostički postupak.

Video: koncepcija na pozadini dojenja - mišljenje stručnjaka

Moguće komplikacije druge trudnoće

Naravno, rođenje djeteta je čudo koje košta mnogo mjeseci trudnoće, mogućih oboljenja, kao i sve veći broj briga o dvoje djece. No, na prvom mjestu u odluci o održavanju trudnoće usred dojenja, javlja se objektivna slika ženskog zdravstvenog stanja. Stoga, ovo pitanje treba razgovarati s ginekologom, koji će svakako objasniti moguće rizike za mladu majku.

 1. Povećana opasnost od nastanka varikoznih vena. Štoviše, odsutnost varikoznih vena u prvoj trudnoći nije panaceja.
 2. Prijetnja pobačaja. Nakon poroda mogu se pojaviti rupture na maternici maternice, čime se smanjuju njegove zaštitne funkcije, što znači da postoji opasnost od infiltracije fetalnog mjehura u cervikalni kanal.
 3. Kronične bolesti (kardiovaskularni, respiratorni sustavi, itd.) Mogu ući u fazu pogoršanja. Stoga, pored ginekologa, pitanje konzerviranja trudnoće treba razgovarati s specijalistom.
 4. Anemija. Ako su prethodni porodi bili popraćeni obilnim gubitkom krvi, povećava se rizik od komplikacija u trudnoći u pozadini progresivne anemije.
 5. Upalni procesi u maternici nakon porođaja, osobito nakon cezariannog dijela, mogu dovesti do pobačaja ili formiranja neispravnog ožiljka na maternici.

Trudnoća tijekom dojenja nakon cezariana

Na maternici nakon što je carski rez ostaje šava. Potrebno je vrijeme liječiti - liječnici inzistiraju da najmanje 1,5-2 godine. Ako je nakon rođenja prošlo manje od 12 mjeseci, povećava se rizik od pobačaja, kao i divergencija šavova, što može dovesti do nepovratnih posljedica za ženu. Ako postoje takve prijetnje, liječnici preporučuju medicinski ili kirurški pobačaj.

Trudnoća manje od 1.5-2 godina nakon cezariannog dijela često je puna pobačaja

Pitanja dojenja i kompatibilnosti s trudnoćom

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu. Stoga, većina majki, ponovno trudna, laktacija ne prestaje. Međutim, ovu odluku mora odobriti ginekolog koji:

 • ispitati zdravstveno stanje žene;
 • uzima u obzir njezino doba, trajanje nošenja;
 • analizirati tijek prethodne i sadašnje trudnoće;
 • će razmotriti psihoemocionalno stanje djeteta.

Ako se odlučite zaustaviti dojenje tijekom trudnoće, odabir metode za zaustavljanje dojenja (lijek, mehanički) ostaje kod ginekologa. Iako postoje slučajevi kada mlijeko odlazi sam po sebi.

I imala sam samo 2 ciklusa, a ja nisam čekao treći. Ali, istina je, test je radio jasno - 2 trake, oba jasna. I nije bilo posebnih znakova. Pa, pospanost (ali može biti bez trudnoće). Dijete sam od tjedan dana dojila u 9 trudnoća (dobro, naravno, ne svaki hranjenje, već samo noć na kraju - završiti HB.) Jedino što mogu reći čim sam odlučio: "Ne moram dojiti ove noći Ja ću "- sve je postalo savršeno (u smislu odbića). Dijete nije reagiralo. Reci, nemoj dati - pa, jesti s boce. I nisam imao nikakvih problema - sljedeći dan još je bilo malo mlijeka (ali ništa nije ozlijeđeno, nije se crtalo), a nakon jednog dana - sve. Potpuno prazan prsni koš. I bez crpljenja, boli, zavoja, urlikajućeg djeteta - bio sam zabrinut, i sve je bilo savršeno!

Mary alex

http://www.kid.ru/forummamy/t31656.html

No, žena koja je sačuvao trudnoću na pozadini dojenja, postavlja mnoga pitanja, među kojima je i 6 najgorih.

Je li mlijeko dobro za bebu?

Sve hranjive tvari u mlijeku ostaju zadržane, ali njihov se broj može smanjiti, jer će u početku majčino tijelo omogućiti fetusu sve što je potrebno, a zatim bebu. Stoga, ako beba dobro uzme dojke, nema uznemirenost u trbuhu nakon jela, pedijatri preporučuju održavanje dojenja. Ako dijete ima kršenje stolice, bol u abdomenu, onda je bolje prebaciti se na umjetno hranjenje.

Ovo je zanimljivo. U ovom lancu dobivanja hranjivih tvari, sama žena pokazuje se na posljednjem, trećem mjestu nakon fetusa i djeteta. Stoga, za vrijeme trudnoće, mora dobro jesti i raznovrstan, jedući dva u pravom smislu.

Trudnica koja je sačuvao laktaciju treba cjelovitu prehranu.

Je li laktacija izazvana pobačajem?

Mnogi ginekolozi preporučuju da trudnice prekidaju laktaciju, tvrdeći da oksitocin, proizveden tijekom sisanja dojke, izaziva kontrakcije maternice i, kao rezultat toga, protjerivanje fetusa. No, znanstvenici su pokazali da maternica nije osjetljiva na oksitocin do razdoblja od 28 tjedana pa hranjenje ne predstavlja nikakvu opasnost od poremećaja.

Ako žena ima krvarenje, grčeve u donjem trbuhu, groznicu u prvom tromjesečju, a zatim nakon neposredne konzultacije s liječnikom, možda ćete morati završiti laktaciju.

Ovo je zanimljivo. S početkom razdoblja od 20 tjedana, žena može osjetiti trening (neka trudna majka doživljava ove senzacije tijekom cijelog razdoblja dojenja). Lumbalna regija i donji trbuh kao da se povlače, a maternica se zbije. U ovom slučaju, žena mora biti prekinuta u svojim poslovima, leći, podizati noge, piti vodu i pokušati se smiriti - prijetnje ovih borbi (Braxton-Higgs) nisu ugrožene. Ali ako se redovito javljaju, broj hranjenja mora biti smanjen na minimum.

Što učiniti s nelagodom tijekom hranjenja

Preosjetljivost bradavica i grudi tijekom trudnoće, kao i pojava zubi u djeteta tijekom hranjenja, uzrokuje neugodne, ponekad bolne senzacije. Malo je nemoguće mijenjati ovo stanje, samo da izdrži: nelagoda će se smanjiti do drugog tromjesečja. U međuvremenu možete osloboditi neudobnu državu kontroliranjem kako beba snima dojku. Široka otvorena usta trebaju duboko zarobiti cijelu areolu. Također je potrebno smanjiti vrijeme boravka mrvica u majčinoj dojci na 10 minuta.

Mogu li nositi dijete u rukama

Nošenje gravitacije tijekom trudnoće zabranjeno je, ali što je s djetetom koji treba kontakt s majkom? Prvo, ne biste trebali odustati od nošenja djeteta, samo trebate to učiniti manje dugo i često. Drugo, možete uzeti mrvice sjedeći ili položiti pokraj njega na krevetu. I, treće, u ranim fazama možete koristiti remen ili ergo-ruksak. A kad trbuh postane velik, sjednite dijete na bedro.

Ni pod kojim okolnostima dijete ne smije odbiti taktilni kontakt.

Ima li dovoljno mlijeka

Početkom drugog tromjesečja povećava se razina estrogena i progesterona u tijelu trudne žene koja počinje suzbiti proizvodnju mlijeka. U tom razdoblju pedijatri preporučuju odvođenje bebe. Ali ovdje je važno uzeti u obzir funkciju koju dojka izvodi za dijete. Ako je hranjivije, a zatim komplementarne hrane, mješavina će pomoći da sigurno odbije majčino mlijeko, a ako je emocionalno, odnosno dijete umirilo, zaspalo na dojku, tada će vjerojatno promjene okusa u mlijeku utjecati na privitak mrvica. U ovom slučaju, čak i uz hranjenje i hranjenje smjesa će ostati.

Ovo je zanimljivo. Mnoge se žene boje da druga beba neće imati dovoljno mlijeka - prva će sve sisati. To su neutemeljeni strahovi, jer će nakon rođenja tijelo pokrenuti mehanizam dojenja, baš kao i posljednji put.

Biti ili ne biti tandem

Situacija kada žena hrani obje djece iste dobi odmah se zove tandem hranjenja. Ovo je vrlo (!) Veliki fizički stres na majčinom tijelu. No odluka ostaje za ženu. Izbor ove metode hranjenja ključan je za dob prvog djeteta. Ako je u doba začeća bio oko šest mjeseci, a nakon pojave druge bebe, prvi će imati samo jednu i pol godina - potreba za majčinim mlijekom je još uvijek visoka. Ali ako je dijete bilo staro više od godinu dana, tada je nova trudnoća prikladni razlog za završetak dojenja.

Za tandem hranjenje danas dvosmislen stav

Video: trudnoća na pozadini dojenja - iz iskustva mlade majke

Unatoč dobro ustanovljenom mišljenju da je nemoguće zatrudnjeti na pozadini laktacije, vjerojatnost začeća je sasvim realna. Stoga bi majka koja je trebala brinuti trebala biti svjesna ne samo znakova početka trudnoće, već i osobitosti kombiniranja dvije glavne obveze jedne žene. Istodobno nitko ne osporava osnovno pravilo za sve žene: svaka sumnja, simptomi i anksioznost razlog su testiranja trudnoće, a zatim, ako je rezultat pozitivan ili postoje sumnje u njegovu pouzdanost, idite na ginekologa.