Prerano novorođeno dijete: kako sestra žuriti

Zdravlje

Preuranjeno dijete je novorođenče rođeno u 37 tjedana i težilo je manje od 2,5 kg.

Koji je uzrok ranijeg rada?

Može postojati mnogo razloga za prijevremeni rad, uključujući:

 1. Isthmic-cervical insufficiency (ICN) je patološko stanje cerviksa koje ne dopušta zadržavanje fetusa.
 2. Velika fibroma ili submukozni leiomyoma maternice.
 3. Abnormalnosti maternice koje sprečavaju implantaciju jajašca - dvogoran uterus, intrauterinski septum.
 4. Infekcija materije - SARS, hepatitis virusna etiologija, rubeola, upala ždrijela i palatinske tonzile.
 5. Decompenzativne somatske bolesti - srčani defekti, dijabetes, hipertenzija, patologije krvi, jetre, bubrega.
 6. Neuroendokrinami poremećaji - brončana bolest, sindrom hiperkorticizma, smanjena funkcija štitnjače.
 7. Kasna toksikoza, koja je popraćena edemom, hipertenzijom, proteinom u mokraći.
 8. Rhesusov sukob.

Klasifikacija prijevremenosti

Ovisno o trajanju trudnoće, težini i visini, postoje 4 stupnja preuranjene bebe:

 1. Prerano bebe I stupanj. Djeca rođena u razdoblju od 36 do 37 tjedana, težine između 2500 grama. do 2001 g., visina: 45-41 cm.
 2. Prerano bebe II stupanj. Djeca rođena 32-35 tjedana, težine od 2 kg 100 grama. do 1 kg 500 g. i visine od 40 do 36 cm.
 3. Prerane bebe III stupnja. Oni koji su rođeni između 31 i 28 tjedana uključujući njihovu težinu od 1 kg do 500 grama. do 1 kg 100 g, visina: od 35 do 30 cm. Takva djeca nazivaju duboko prerano.
 4. Preuranjena djeca IV stupanj. Bebe rođene prije 28 tjedana, mase manje od 1 kg i rastu se manje od 30 cm.

Vanjska razlikovna obilježja preranog beba

Za djecu rođene prije 37 tjedana, karakterizirane cijelim nizom kliničkih simptoma, čija je težina usko povezana s stupnjem prijevremenosti.

Duboko prerane bebe, čija je težina manja od 1500 grama, rađaju se s tankom, naboranom, svijetlo crvenom kožom, bogato prekrivenom originalnim lubrikantom i fluffom (lanugo). Oni se blijede 2-3 tjedna života.

Subkutano masno tkivo u ovoj djeci slabo je razvijeno, oblik tijela novorođenčeta je nerazmjeran. Glava je gotovo trećina visine djeteta, ruke i noge su kratke. Trbuščić je velika i ravna, pokazuje razliku mišića rectus, umbilikalna rana se nalazi u donjem dijelu trbuha.

U duboko preuranjenim bebama, sve izvore i lubanje su otvorene, koštano tkivo je vrlo mekano, lubanja lubanje veća od lica. Uši su nerazvijene, pločice noktiju ne prekrivaju pokrivač nokta, bradavice i areola slabo pigmentirane.

Vanjski reproduktivni organi u duboko preuranjenim bebama su nerazvijeni: djevojke imaju otvorenu genitalsku rascjep, dječaci nemaju testise u skrotumu.

Bebe koje su se pojavile u 33-34 tjednu trudnoće i kasnije su zrele. Njihovo tijelo je više proporcionalno, glava je manja, pupka se nalazi bliže središtu trbuha, koža je ružičasta, samo su udovi i vlasište prekriveni zubima.

Kod preraspodjele razreda I-II u novorođenčadi vidljivi su uši, uočene su bradavice i bojenje areola. Kod djevojčica je genitalna praska gotovo potpuno zatvorena velikim usnama. U dječaka se testisi nalazi na ulazu u skrotum.

Što je opasno rođenje prije 37 tjedana?

Djeca koja se rađaju prerano razlikuju se ne samo u antropometrijskim pokazateljima, nego iu morfofunkcionalnoj nezrelosti vitalnih organa, što može imati vrlo različite posljedice.

Bebe rođene prije 34 tjedna ne mogu sami sisati. Stoga su smješteni u dječjem odjelu bolnice ili rodilišta i hranjeni kroz cijev.

Preuranjene bebe imaju problema s održavanjem tjelesne temperature, zbog čega se lako hladi ili pregrije. Stoga su djeca smještena u inkubator, koji postavljaju željenu temperaturu i vlagu. Couvez je dizajniran na takav način koji vam omogućuje da s djetetom poduzmete mnoge manipulacije bez dobivanja.

Ovisno o stupnju preuranjenosti, bebina pluća različito su razvijena. Čak i kod djece s prvim stupnjem prijevremenosti, pluća ne moraju uvijek imati sreću. Što se tiče duboko preuranjenih beba, njihova pluća nisu spremna za obavljanje funkcije disanja, a dijete treba poduzeti značajne napore da se udahne. Stoga ti pacijenti trebaju održavati disanje kroz umjetnu ventilaciju ili dovod zraka s visokim sadržajem kisika.

Ova djeca još nisu u potpunosti formirala respiratorni centar središnjeg oblongata. Novorođenče dišu plitko i neravnomjerno, ponekad imaju vrlo sporo disanje. Ako se takvi trenuci javljaju često, stručnjaci govore o pojavi apneje. Kako dijete stari, rizik od respiratorne depresije se smanjuje.

Druga značajka preuranjenih beba je anatomija srca. U fetusu, krv iz desne klijetke ne teče u plućnu arteriju, već kroz Botallov kanal u aortu. Kada se dijete rodi na vrijeme, u njemu raste rasipanje. U preuranjenim bebama može ostati otvorena, što rezultira povećanjem opterećenja srca i pluća. Ovo stanje zahtijeva postavljanje u odjel kardiologije i lijekove ili operaciju.

Također, zbog krhkosti krvnih žila, krvarenje se može pojaviti u organima organa, uključujući mozak, u bilo kojem trenutku. U preranoj bebi promatrana je nezrelost imunološkog sustava: antitijela u djetetovoj krvi se sintetiziraju u nedovoljnoj količini. Kao rezultat toga, sve je više bolestan od virusnih bolesti.

Djeca koja su rođena prerano mogu imati problema s apsorpcijom proteina, masti i ugljikohidrata, kao i nedostatak hemoglobina povezan s niskom stopom proizvodnje crvenih krvnih stanica.

Također, ove bebe mogu razviti retinopatiju u ranijoj dobi, posljedice koje mogu biti vrlo ozbiljne i uzrokovale sljepoću. U preuranjenim bebama postoji velika opasnost od meningitisa, sepsa, osteomijelitisa i ostalih životno ugrožavajućih bolesti.

Ponekad preuranjenost ima više dugoročnih učinaka. Na primjer, kod djevojčica koje su ranije bile rođene, već u odrasloj dobi, nezrelost reproduktivnih organa, menstruacijski poremećaji, problemi s djetetom mogu se promatrati.

Kakve će posljedice imati prijevremena starost u budućnosti ovisi o pojmu rođenja djeteta i komorbiditetima. Suvremena medicina radi čuda, pa čak i duboko preuranjene bebe s odgovarajućom skrbi mogu nadoknaditi svoje vršnjake.

Njega preuranjenih beba sastoji se od sljedećih koraka: pružanje medicinske pomoći u porodničkoj bolnici, prenošenje djeteta u jedinicu intenzivne skrbi, zatim u jedinicu intenzivnog liječenja i već odavde, s pozitivnom dinamikom, otpušteni su kod kuće.

Kako se razvijaju preuranjene bebe?

Razvoj prerane bebe po mjesecima razlikuje se od razvoja beba rođenih na vrijeme. To ovisi o stupnju prijevremenosti i može zaostajati za 1-3 mjeseca.

1 mjesec. U preranoj bebi, slabi usisni učinak, slabo gutanje refleks, stoga, za razliku od zrele bebe, dodaje malo težine. Ako je dijete napustilo dječji odjel i kod kuće, roditelji ga trebaju zaštititi od hipotermije, kontakta s patogenim mikroflora i virusima.

2 mjeseca. Tijekom ovog mjeseca beba dobiva na težini, što ukazuje na pravilan razvoj preranog djeteta. Počevši od ovog mjeseca, dozvoljeno mu je ležati na trbuhu.

3 mjeseca. Težina bebe udvostručuje se. Ima mimiku, razvija vizualnu i slušnu pozornost, drži oči na majčinom licu, pokuša podići glavu, reagirati na dodir. Pojavljuje se robinonski refleks.

4 mjeseca. Dijete može već podignuti i držati glavu, stvarati zvukove, zgrabiti zvuk s rukom. Tijekom tog razdoblja može se primijetiti hipertonija, koja se uklanja punjenjem i tijekom masaže.

5 mjeseci. Dječak se počinje smiješiti, biti zainteresiran za vanjski svijet, okreće glavu na zvuk poticaja, njegov vid poboljšava, već je u stanju držati igračku u ruci.

6 mjeseci. Težina djeteta utrostručuje. Pokušava se prebaciti iz leđa u trbuh, razlikuje poznata lica, oživljava na njihovim očima, počinje trzati nogama i rukama. Ako držite bebu za pazuha, on počiva na nogama na površini, lagano se drži. Nakon 6 mjeseci, briga za prerano dijete postaje isto što i briga za bebu koja se pojavila na vrijeme.

7 mjeseci. Pojavljuje se fizička aktivnost, beba se lako preokreće na trbuhu. Ako je dijete rođeno 35-37 tjedana, tada će mu se prve zube smanjiti. Više o zubima →

8 mjeseci. Pokušava sama sjediti, ustaje na sva četiri, pokuša utjecati. On razumije kada ga ljudi traže da nešto pokažu, zanima ga zvučni govor, njegov ton i tempo.

9 mjeseci. U ovom dobu, dijete već sjedi samouvjereno, pokušavajući puzati, kaže prvi slogovi, potreba za povećanjem komunikacije. Prvi zubi se pojavljuju ako je mrvica rođena 32-34 tjedna.

10 mjeseci. Desetmjesečno dijete želi puzati već za sada, ali već je dobro isplati, hodajući, držeći se na podršci. On voli gledati objekte koji se kreću. Već zna njegovo ime. Djeca rođena prije 31. tjedna imaju prve zube.

11 mjeseci. Dijete aktivno puze. Već dugo stoji bez podrške, poduzimaju svoje prve korake bez podrške i dobro su u kontaktu s poznatim ljudima. Zanima ga kocke, piramide, igračke s igračkama.

12 mjeseci. Dijete može početi hodati, ponekad se to događa malo kasnije - u 18 mjeseci.
Ova djeca doživljavaju neuropsihijsku zrelost 2-3 godine. Sve ovo je varijanta norme.

Osobitosti njege

Briga za prerano dijete ima nekoliko značajki:

 1. Odjeća. Mora biti izrađen od prirodnih materijala, sa zatvaračima, gumbima, kako bi se lako zaštitili medicinski uređaji.
 2. Proizvodi za njegu. Trebao bi biti hipoalergenski i odabrati ovisno o stupnju prijevremenog djeteta. Koža preuranjenog djeteta vrlo je nježna i osjetljiva. Trebat će vam pelene za prerane bebe u bolnici i kasnije kod kuće. Oni su "nula" veličine do 1 kg, kao i od 1 do 3 kg.
 3. Način temperature. Temperatura zraka u sobi bi trebala biti 23-24 stupnja, oko tijela djeteta - oko 28 stupnjeva. Ako je potrebno, možete koristiti grijaću podlogu. Optimalna vlažnost zraka 70%. Takav termalni način rada trebao bi se održavati tijekom prvog mjeseca.
 4. Kupanje. Ne bi trebalo biti naglih promjena temperature. Kako bi se to izbjeglo, dijete mora biti omotano u tanku pelenu, postavljeno u kadu, razvijati krpu i oprati dijete. Temperatura u sobi ne smije biti manja od 25 stupnjeva, voda - ne manje od 36 stupnjeva. Zamotajte mrvice u toplom ručniku. Bolje je ako oba roditelja kupaju dijete.
 5. Pješačka. Dijete treba zaštititi od hipotermije i iznenadnih promjena temperature. Ako je beba rođena u ljeto i tjelesna težina veća od 2 kg, možete odmah hodati. Šetnja traje najviše četvrt sata, temperatura zraka izvana mora biti 25 stupnjeva. Ako je dijete rođeno u proljeće ili jesen, šetnja je dopuštena 1,5 mjeseca, kada će težiti 2,5 kg. Kada se dijete pojavilo zimi, dopušteno je izlaz na ulicu s tjelesnom težinom od 3 kg i maksimalnom temperaturom zraka od -10 stupnjeva.
 6. Masaža i tjelesno odgoja. Trebaju sve prerane bebe. Savjetuje se da će ih obaviti stručnjak. Fizička kultura i masaža normaliziraju mišićno-koštani sustav, poboljšavaju metabolizam i probavu. Uz pomoć, dijete će sjesti na vrijeme, ustati, puzati i krenuti.

Značajke hranjenja

Dojenje je najbolje za takvu djecu. Mama treba dojiti bebu što je dulje moguće. Teško je za prerano dijete usisati dojku, stoga ga treba hraniti izraženim mlijekom.

Postoje posebne mješavine za preuranjene bebe na prodaju, ako zbog različitih okolnosti prirodno hranjenje nije moguće, morat ćete hraniti bebu s njima, ali morate kupiti mješavinu nakon savjetovanja s specijalistom.

Za hranjenje djeteta u prvom mjesecu potrebno je 10 do 20 puta dnevno, u malim količinama. Kada mrvica dobije težinu od drugog mjeseca, bit će dovoljno hraniti 8 puta dnevno.

Počevši od 7. mjeseca, prehrana preuranjenih beba treba biti raznovrsna, trebate unijeti dodatke. Prije toga se to ne može učiniti, jer probavni organi još nisu spremni probaviti bilo koju hranu osim majčinog mlijeka ili formule.

Ali nemoguće je odgoditi hranjenje: dijete treba vitamina i minerale. Morate početi s žitaricama, a zatim uvesti povrće i meso, svježi sokovi, a na samom kraju - mliječni proizvodi. Slatko voće i šećer ne bi smjeli dati.

Rođenje preranog djeteta stresno je za roditelje. Ali treba imati na umu da danas medicina ima dug put naprijed, a danas je moguće brinuti se za prerane bebe rođene čak i do 28 tjedana.

Autor: Irina Emelyanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Glavni znakovi prerane bebe. Razlike od pojma rođene bebe

Nije neuobičajeno da beba rodi ne u četrdesetom tjednu trudnoće, ali ranije. Srećom, moderna medicina nije dugo razmatrala ovo ozbiljan problem, a stopa preživljavanja preranih beba raste svake godine. S medicinskog stajališta, prerano beba rođena je prije 37. tjedna trudnoće. Takvo dijete dolazi na svijet vrlo sitno, s malom težinom i visinom.

Kratak opis prijevremenosti

Rođena je prerano beba nesposobna za život izvan maternice majke. U pravilu, ne može disati, jesti, prilagoditi se promjeni temperature. Koliko brzo beba prilagođava novim uvjetima ovisi o trajanju prijevremene bolesti. Postoje dva stupnja preuranjenosti, o čemu ćemo raspravljati u nastavku.

Umjeren stupanj

Strukturne značajke unutarnjih organa i morfoloških svojstava s tim stupnjem prijevremenosti su kako slijedi:

 • Rok: 31-36 tjedana.
 • Težina: 1500-2500 grama.
 • Dijete je aktivno, sposobno je pomicati udove, ali njegov mišićni ton je niži od onog punog djeteta.
 • Na tijelu je još uvijek vidljiva kosa dolje.
 • Koža je ružičasta.
 • Glava u odnosu na tele ima proporcionalne parametre.
 • Dijete izgleda mršavo zbog nerazvijenog potkožnog masnog sloja.
 • Nailovi su još uvijek mekani, ali su već popeli do vrha prstiju.
 • Ženski spol malih usana praktično pokriva male usne.
 • U muškom seksu, testisi se mogu nalaziti na ulazu u skrotum, ili se jedan od testisa još nije spustio u njega.
 • Vizija. Sustav vizije je od 22 do 34 tjedna. Stoga, prerano beba najčešće je zatvorenih očiju.
 • Sluha. Od 28. tjedna dijete se drhti na oštrim zvukovima, a od 33. pretvara se u njihov izvor.
 • Dišni sustav. Dijete ima plitko i brzo disanje.
 • Endokrini sustav. Zbog nedovoljne proizvodnje hormonskog kortizola stanje djeteta može se pogoršati: pad tlaka i temperature, uriniranje se smanjuje. Također se privremeno smanjuje funkcija štitne žlijezde, zbog čega se metabolizam usporava.
 • Termoregulacija je nesavršena, stoga morate držati pod kontrolom temperaturu prostorije u kojoj je dijete.
 • Refleksi. Reflektirajuće sisanje se očituje oko 28 tjedana, ali jedva je vidljivo, pa obično hrane dijete kroz sondu. Refleks za pretraživanje u takvoj djeci, kao pravilo, nije uzrokovan.

Duboko stupanj

Ima sljedeće osobine:

 • Rok za isporuku: 26-30 tjedana.
 • Težina: do 1500 grama.
 • Dijete je letargično, teško se kreće, stalno spava.
 • Tijelo je gotovo potpuno prekriveno debelim pahuljicama.
 • Koža je crvena i naborana.
 • Bradavice su nerazvijene.
 • Navel je nizak.
 • Tijelo je nerazmjerno: glava je velika u usporedbi s tijelom, a ruke i noge su prilično kratke.
 • Aurikli su ravni.
 • U djevojčicama, labia majora još uvijek ne pokriva male usne.
 • Kod dječaka testisi su još uvijek na ulazu u skrotum.
 • Vizija. Vizualni sustav još nije razvijen, dijete je stalno s zatvorenim očima.
 • Sluha. Od 28. tjedna dijete se drhti na oštrim zvukovima, a od 33. pretvara se u njihov izvor.
 • Dišni sustav. Budući da je dijete rođeno s neadekvatnim dišnim sustavom, često se javljaju slučajevi apneje (zadržavanje ili zaustavljanje disanja). Dijete ima brzo i plitko disanje, često se koristi umjetno disanje, jer dijete ne može disati vlastito.
 • Endokrini sustav. Isti znakovi kao umjereni preuranjenost. I zbog nedovoljne proizvodnje gonada u djevojčica, mliječne žlijezde su uvećane, labički edem nabubri. Dječaci mogu imati oticanje skrotuma i penisa.
 • Termoregulacije. Zbog ranog porođaja postoji velika opasnost od brzog pregrijavanja ili hipotermije bebe.
 • Refleksi. Gotovo svi refleksi su odsutni.
 • Imunološki sustav gotovo je nerazvijen.
 • Sustav kostiju. U pravilu se formira u svakoj djeci, ali kosti su još meke zbog nepotpunog nakupljanja minerala i vitamina D. Dostupna je i zajednička displazija.

S umjerenim stupnjem, prognoze za preživljavanje su više pozitivne nego kod dubokih, budući da ta djeca imaju brojne malformacije, kao i nekoliko ozbiljnih bolesti. Dobivanje ovih beba je vrlo teško.

Tablica razlika s punoljetnom novorođenčeta

Postoji takva stvar kao zrelost fetusa. Pretpostavlja da je dijete unutar maternice već formirano dovoljno kako bi se osiguralo izvana. U donjoj tablici možete vidjeti kriterije pomoću kojih možete razumjeti razliku između bebe s punim radnim vremenom i preranog djeteta.

Vanjski znakovi prerane bebe

Obično se smatra da je beba rođena u razdoblju kraćem od 37 tjedana, a također s težinom bebe manje od 2500 grama, bez obzira na gestacijsku dob, smatra preuranjenom. Prematurno razdoblje je 4 kategorije. Razmislite o vanjskim znakovima prerane bebe.

Stupanj preuranjenosti djeteta

Postoji 4 stupnja preuranjenosti djeteta. Prvi stupanj podrazumijeva rođenje djeteta u trajanju od 35 do 37 tjedana, a dojenčad težine između 2.000 i 2.500 grama. Drugi stupanj prijevremenosti djeteta uključuje porođaj koji se dogodio u razdoblju od 32 do 34 tjedna, a težina djeteta leži u rasponu od 1500 do 2000 grama. S trećim stupnjem prijevremenosti, porod se odvija tijekom razdoblja od 29-31 tjedna, a dijete teži od 1000-1500 grama. Četvrti stupanj prijevremenosti smatra se kada se porođaj dogodio u razdoblju kraćem od 29 tjedana, a težina bebe je manja od 1000 grama.

Vanjski znakovi preranog novorođenčeta

Za prerano novorođenče postoje određeni vanjski znakovi koji uključuju:

 • posjedujući malu veličinu. Sve prerane bebe su male u stas, duljina tele je proporcionalna stupnju prijevremenosti: visina djeteta je manja, to je veći stupanj;
 • smanjena prehrana. Ako je dijete duboko preuranjeno, tada ga karakterizira značajno smanjena prehrana, u kojoj je potkožni sloj masti gotovo potpuno odsutan. Istodobno, gledajući ih, nema utjecaja iscrpljenosti, kao što je vidljivo kod dojenčadi s hipotrofijom 2-3 stupnja. Uočeno je da je prehrana preranih beba u skladu s njihovim rastom. Prisutnost naborane kože u obliku nabora i oštre iscrpljenosti koja odmah uhvati oko, promatra se samo ako je prerano beba bolesna, kao i ako dijete ima kongenitalnu hipotrofiju;
 • prisutnost adinamije karakteristične za duboko prerane bebe. Oznaka adinamije je razvoj opće letargije, smanjen ton mišića, slab plakati, nerazvijenost refleksnog usta, nedostatak gladi. Vanjski pregled takvog djeteta pokazuje kratke noge i veliku glavu;
 • posjedujući nerazmjernu tjelesnu građu. Ako je dijete preuranjeno, karakterizira relativno velika glava, kratki vrat, s obzirom na vlastiti rast - relativno veliko tijelo, niskotubni položaj i kratke noge. Glava punog roka djeteta je ¼ duljine tijela, au prerano djetetu - 1/3;
 • prisutnost velikog spljoštenog abdomena s razlikovanjem mišića rectus;
 • uvijek otvorite malo proljeće. Neuobičajeno se razlikuje, a vrlo često postoji divergencija lubanje. Jer kosti lubanje karakteriziraju duktilnost, pokretljivost, mogu se naći jedni druge;
 • prevlast lubanje lubanje preko lica;
 • meke cipele, koje se lako zgužvaju, ulaze i često se drže zajedno;
 • izražen lanugo, što podrazumijeva nazočnost meke kose s tipom pištolja. Oni su karakteristični za novorođenčad i uglavnom se nalaze na leđima i ramenima, a ako je dijete preuranjeno, lanugo je razvijeniji i obuhvaća ne samo leđa i ramena, već i čelo, obraze i kukove;
 • otvorenog genitalnog presjeka. Za prerane djevojke, karakteristično je da se labia minora ne skriva iza velikih, što rezultira jasnim vidom genitalnih razmaka i klitorisa;
 • prisutnost praznog skrotuma. Testisi dječaka nalaze se u ingvinalnim kanalima ili abdomenu. Ovaj simptom nije karakterističan za sve preuranjene bebe, a češće je u djece koja imaju težinu do 1200 grama;
 • nedostatak fiziološkog oticanja mliječnih žlijezda. Ovaj simptom nije vrlo uobičajen i opažen je kod djece s malim stupnjem prijevremenosti;
 • prisutnost egzhthalmosa, koji se naziva bug-eyed. Ovaj vanjski simptom nije prisutan u svim preranim bebama i, u pravilu, pojavljuje se u 2-3. Mjesecu života. Možda je njegova kombinacija s megacefalom (povećanje frontalnih i parijetalnih humaka);
 • nerazvijenost noktiju kada su nokti i ruke slabo razvijeni i ne smiju doći do vrha prstiju. Ova je značajka najprostornija i iznimno je rijetka.

Većina navedenih znakova, odvojeno, nije apsolutni kriterij kojim je moguće određivanje prijevremenog zacrtanja. Za prerane bebe, kombinacija većine tih simptoma je karakteristična.

Prerane bebe

Nedonoščad - djeca rođena prije termina poroda funkcionalno nezrelih, s masom ispod 2500 gi dužine tijela manja od 45 cm klinički znakovi nezrelosti su neproporcionalno tijelo, otvorene su kranijalne šavovima i mali fontanelle, izbjegavanje potkožnog masnog sloja, crvenilo kože,. hipoplazije genitalnih organa, slabost ili nedostatak refleksa, slab plač, intenzivna i produljena žutica itd. Njega prerane bebe podrazumijeva organiziranje posebne njege - temperaturu, vlažnost, jednaka oksigenacija, hranjenje, ako je potrebno - obavljanje intenzivne njege.

Prerane bebe

Djeca rođena između 28. i 37. tjedna trudnoće, imaju tjelesnu težinu od 1000-2500 g i duljinu tijela od 35-45 cm, smatraju se preuranjenima. Gravirana dob smatra se najstabilnijim kriterijem; antropometrijski pokazatelji, zbog njihove značajne varijabilnosti, uvjetni su kriteriji za preuranentnost. Svake godine, kao posljedica spontanog prijevremenog porođaja ili umjetno induciranog pobačaja u kasnim razdobljima, 5-10% djece iz ukupnog broja novorođenčadi rođeno je u prijevremeni porod.

Prema WHO (1974), smatra se da je održiv fetus kod trudnoće za više od 22 tjedana, tjelesne težine od 500 g, dužine tijela od 25 cm. Na domaćem neonatologiji i pedijatriji fetusa rođenja prije 28 tjedna trudnoće, nakon što je tjelesna težina manja od 1000 g, a Duljina manja od 35 cm smatra se kasnim pobačajem. Međutim, ako je takvo dijete rođeno živo i živjelo najmanje 7 dana nakon rođenja, zabilježeno je kao prerano. Neonatalna stopa smrtnosti među preuranjenim bebama mnogo je veća od onih kod punoljetnih beba i u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti medicinske skrbi u prvim minutama i danima života djeteta.

Uzroci prijevremenosti

Svi razlozi koji dovode do rađanja preranih beba mogu se kombinirati u nekoliko skupina. Prva skupina uključuje društvene i biološke čimbenike, uključujući i vrlo mlade ili starije dobi roditelja (pod 18 i preko 40 godina), loše navike trudna, pothranjenost i loših životnih uvjeta, profesionalnih rizika, nepovoljno psiho-emocionalne pozadine, i drugi. Rizik od preranog poroda i poroda prerane bebe su veće kod žena koje nisu planirale trudnoću i koje zanemaruju medicinsku pratnju trudnoće.

Druga skupina uzroka je opterećena opstetrička i ginekološka povijest i patološki tijek ove trudnoće u budućoj majci. Ovdje najvažnije su pobačaji u povijesti, višestruka trudnoća, gestoza, hemolitička bolest fetusa i prerano odjeljivanje posteljice. Razlog rađanja preuranjenih beba može biti kratka (manje od 2 godine) intervala između rođenja. Često se rađaju preuranjene bebe kod žena koje se bave in vitro oplodnjom, ali to nije zbog činjenice da se koristi ART, nego na "žensku" faktor koji sprječava oplodnju na prirodan način. Negativno utječu na nošenje trudnoće ginekoloških bolesti i malformacija genitalijama: cervicitis, endometritis, oophoritis, fibrom, endometrioza, dva rogat sedlo maternice, maternice hipoplazija, i drugi.

Treća skupina uzroka koje krše normalno sazrijevanje fetusa i uzrokuju povećanu vjerojatnost prerane bebe uključuju različite izvanbračne bolesti majke: dijabetes, hipertenziju, srčane defekte, pijelonefritis, reumatizam itd. uvjeti gestacije.

Konačno, rođenje preranih beba može biti povezano s patologijom i abnormalnim razvojem samog fetusa: kromosomskim i genetskim bolestima, intrauterinim infekcijama, teškim malformacijama.

Klasifikacija prijevremenosti

Uzimajući u obzir gore navedene kriterije (gestacijska dob, masa i duljina tijela), postoje 4 stupnja prijevremenosti:

I stupanj prijevremenosti - isporuka se događa u razdoblju od 36-37 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2500-2001 g, duljina - 45-41 cm.

II stupanj prijevremenosti - dostava se odvija tijekom razdoblja od 32-35 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2001-2500 g, duljina - 40-36 cm.

III stupanj prijevremenosti - isporuka se javlja tijekom razdoblja od 31 do 28 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 1500-1001 g, duljina - 35-30 cm.

IV stupanj prijevremenosti - dostava se pojavljuje prije 28 tjedana trudnoće; težina djeteta je manja od 1000 g, a duljina manja od 30 cm. Za ovu djecu koristi se pojam "prerano s ekstremno malom tjelesnom težinom".

Vanjski znakovi prijevremenosti

Za prerane bebe karakteristične su brojne kliničke znakove, čija težina korelira s stupnjem prijevremenosti.

Duboko prerane bebe s tjelesnom masom su hypotrophy II-II stupanj, djetetovo tijelo je nerazmjerno (glava je velika i oko 1/3 duljine tijela, udovi su relativno kratki). Abdomena je velika, ravnodušna s jasno vidljivim odstranjivanjem mišića rectus, pupak se nalazi u donjem dijelu trbuha.

U duboko preuranjenim bebama, sve fontane i šavovi lubanje su otvoreni, lubanje kostiju su fleksibilne, mozak lubanja prevladava nad lica. Nerazvijenost čašica, slab razvoj noktiju (ploče noktiju ne dospijevaju na vrh prstiju), slaba pigmentacija bradavica i krugova areola karakteristična su. Genitalni organi u preuranjenim dojenčadi su nerazvijeni: djevojke imaju otvoren genitalni razmak, dječaci imaju nenadmašene testise u skrotum (kriptorhizam).

Prerane bebe rođene u 33-34 tjednu trudnoće, a kasnije su zrele. Njihov izgled je drugačija ružičasta koža, nedostatak pištolja na licu i torzu, više proporcionalni tjelesni oblik (manja glava, veći položaj pupka, itd.). U preuranjenim bebama I-II stupnja, formiraju se zavoji od aurikula, izražava se pigmentacija bradavica i krugova areola. U djevojčicama, labia majora gotovo u potpunosti pokriva genitaličnu prorezu; kod dječaka testisi se nalaze na ulazu u skrotum.

Anatomska i fiziološka obilježja preranih beba

Preuranjenost se ne određuje antropometrijskim indeksima nego morfofunkcionalnom nezrelosti vitalnih organa i tjelesnih sustava.

Karakteristične značajke dišnog sustava u preuranjenim bebama jesu približnost gornjeg dišnog trakta, visoki položaj dijafragme, fleksibilnost prsnog koša, okomito mjesto rebara u odnosu na sternum. Ove morfološke osobine preranog dojenčeta uzrokuju površinsko, česte, oslabljeno disanje (40-70 u minuti), tendenciju apneje u trajanju od 5-10 sekundi (apneja preuranjena). Zbog nerazvijenosti elastičnog plućnog tkiva, nezrelost alveola, smanjena razina tenzida u preuranjenim bebama, sindrom respiratornog distresa (kongestivna upala pluća, sindrom respiratornog distresa) lako se promatra.

Nezaposlenost kardiovaskularnog sustava karakterizirana je impulsnošću, tahikardijom 120-180 u minuti, prigušenim srčanim tonovima, arterijskom hipotenzijom (55-65 / 20-30 mm Hg). U prisutnosti kongenitalnih defekata srca (otvoreni Botallov kanal, otvoreni ovalni prozor) mogu se čuti zvukovi. Zbog povećane krhkosti i propusnosti vaskularnih zidova, lako se javljaju krvarenja (potkožna, u unutarnje organe, u mozak).

Morfološki znakovi nezrelosti CNS u preuranjenim bebama su slaba diferencijacija sive i bijele tvari, glatkoća bora mozga, nepotpuna mijelinizacija živčanih vlakana, iscrpljena vaskularizacija subkortikalnih zona. Tonovi mišića u preuranjenim bebama su slabi, smanjuju se fiziološki refleksi i motorna aktivnost, usporava se reakcija na podražaje, smanjena je termoregulacija, a postoji tendencija i hipo- i hipertermije. U prvih 2-3 tjedna u preuranjenoj bebi može doći do prijelaznog nistagusa i strabizma, tremor, gušenja i klonova stopala.

U preuranjenim bebama zabilježena je funkcionalna nezrelost svih dijelova gastrointestinalnog trakta i niska enzimska sekrecijska aktivnost. U tom smislu, prerane bebe su sklone recurgitaciji, razvoju nadutosti, disbiosis. Žutica u preuranjenim bebama je intenzivnija i traje dulje nego kod punoljetnih novorođenčadi. Zbog nezrelosti enzimskih sustava jetre, povećane propusnosti krvno-moždane barijere i brzog eritrocitnog sloma u preuranjenim bebama, encefalopatija bilirubina može se lako razviti.

Funkcionalna nezrelost bubrega u nedonoščadi rezultira promjenom ravnoteže elektrolita (hipokalcemija, hypomagnesemia, hipematrijemiju, HIPERKALIJEMIJA), dekompenziranom metaboličke acidoze, edem sklonost nastanku i brzom dehidracijom s neadekvatnim održavanjem.

Aktivnost endokrinog sustava karakterizira kašnjenje u formiranju cirkadijanskog ritma izlučivanja hormona, brzog iscrpljivanja žlijezda. U preuranjenim bebama sinteza kateholamina je niska, prolazna hipotireoza često se razvija, au prvim danima života rijetko se manifestira seksualna kriza (fiziološki mastitis, fiziološki vulvovaginitis kod djevojčica).

Prerane bebe razvijaju bržu anemiju brže nego u punoljetnim bebama, postoji povećani rizik od razvoja septikemije (sepsa) i septikopemije (purulentni meningitis, osteomijelitis i necrotizirajući enterokolitis).

Tijekom prve godine života, rast mase i duljine tijela u prerane bebe je vrlo intenzivan. Međutim, u smislu antropometrijskih pokazatelja, prerane bebe nadoknađuju svoje vršnjake rođene u roku od samo 2-3 godine (ponekad za 5-6 godina). Zastoj u razvoju psihomotora i govora u preuranjenim bebama ovisi o stupnju prijevremenosti i komorbidnosti. S povoljnim scenarijem za razvoj preranog beba, poravnanje se događa u drugoj godini života.

Daljnji tjelesni i psihomotorni razvoj preranog djeteta može ići na prvo mjesto s vršnjacima ili biti odgođen.

Od preuranjenih beba, neurološki poremećaji su češći nego kod punoljetnih vršnjaka: asteno-vegetativni sindrom, hidrocefalus, konvulzivni sindrom, vegetativno-vaskularna distonija, cerebralna paraliza, hiperaktivnost, funkcionalna dislalacija ili disartrija. Gotovo trećina preuranjenih beba ima patologiju organa vida - kratkovidnost i astigmatizam različitih ozbiljnosti, glaukoma, strabizma, retinalnog odstranjivanja i atrofije optičkog živca. Prerane bebe su sklone čestim rekurentnim akutnim respiratornim virusnim infekcijama, srednjim otiscima, na pozadini gubitka sluha.

Žene rođene prerano u odrasloj dobi često pate od menstrualnih poremećaja, znakova seksualnog infantilizma; oni mogu biti prijetili spontanim pobačajima i preranom rođenju.

Značajke brige za prerane bebe

Bebe rođene prerano trebaju posebnu njegu. Njihovu faznu njegu provode stručnjaci neonatologa i pedijatara, prvo u maternici, zatim u dječjoj bolnici i klinici. Glavne komponente brige za prerane bebe su: osiguravanje optimalnih uvjeta temperature i vlažnosti, racionalne terapije kisikom i doza hranjenja. U preuranjenim bebama vrši se stalno praćenje kompozicije elektrolita i COS krvi, praćenje sastava plina u krvi, puls i krvni tlak.

Odmah prerane bebe smještene su odmah u rođenje u inkubator, gdje se, uzimajući u obzir stanje djeteta, zadržava konstantna temperatura (32-35 ° C), vlažnost (u prvim danima oko 90%, zatim 60-50%), razina oksigenacije (oko 30%). Prerano dojenčad I-II stupnja obično se stavlja u krevete s grijanjem ili u običnim krevetima u posebnim kutijama gdje se temperatura zraka održava na 24-25 ° C.

Prerane bebe koje mogu samostalno održavati normalnu tjelesnu temperaturu, dosegnu tjelesnu težinu od 2000 g, i imaju dobru epitelizaciju pupčane rane, mogu se otpustiti kod kuće. Druga faza sestrinstva u specijaliziranim odjelima dječje bolnice naznačena je prerano, ne dostižući tjelesnu težinu od 2000 g u prva dva tjedna, a djeca s perinatalnom patologijom.

Dojenje preranih beba treba početi u prvih sati života. Djeca s nestalim sisavcima i gutanjem reflektiraju kroz želučanu cijev; ako je refleks sisanja dovoljno izražen, ali tjelesna težina manja od 1800 g - dijete se hrani kroz bradavicu; Djeca koja imaju više od 1.800 g mogu biti pričvršćena na grudi. Mnoštvo hranjenja preuranjenih beba I-II stupanj 7-8 puta dnevno; III i IV stupnjeva - 10 puta dnevno. Izračun snage vrši se posebnim formulama.

Preuranjene bebe s fiziološkom žuticom trebaju dobiti fototerapiju (generalizirani NLO). U okviru rehabilitacije preuranjenih beba u drugoj fazi, korisna je komunikacija između djeteta i majke, kontakt kože i kože.

Kliničko ispitivanje preranih beba

Nakon iscjednje, djeca rođena prerana trebaju stalni nadzor pedijatara tijekom prve godine života. Ispitivanja i antropometrija provode se tjedno u prvom mjesecu, jednom svaka dva tjedna - u prvoj polovici, jednom mjesečno - u drugoj polovici. U prvom mjesecu života prerane bebe treba pregledati pedijatrijski kirurg, pedijatrijski neurolog, pedijatrijski traumatolog-ortopedski kirurg, pedijatrijski kardiolog, pedijatrijski oftalmolog. U dobi od 1, djeca trebaju govorni terapeut i dijete psihijatrijske konzultacije.

Od dobi od 2 tjedna, prerane bebe trebaju spriječiti anemiju i racije debelog željeza. Profilaktička cijepljenja za prerane bebe obavljaju se na pojedinačnom rasporedu. U prvoj godini života preporuča se ponavljanje tečajeva bebe masaže, gimnastike, individualnih wellnessa i postupaka temperiranja.

Prerane bebe: učestalost i uzroci prijevremenog poroda. Anatomske, fiziološke i neuropsihološke značajke preranih beba

Prerane bebe - djeca rođena u odnosu na utvrđeno razdoblje prestanka trudnoće unaprijed.

Prerano rođenje je rođenje djeteta prije kraja pune 37 tjedana trudnoće, ili ranije nego nakon 259 dana, računano od prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa (WHO, 1977). Preuranjeno dijete je prerano.

Statistika o prijevremenom porodu.

Učestalost prijevremenog rada = 3-15% (u prosjeku - 5-10%). Prethodna isporuka u 2002. godini iznosi 4,5%. U ovom pokazatelju nema niže razine.

Od prerano rođene djece, primjećuje se najveća stopa pobola i mortaliteta. Oni predstavljaju između 50 i 75% smrtnosti dojenčadi, au nekim zemljama u razvoju gotovo 100%.

Uzroci pretilnog rođenja

socio-ekonomske (plaće, životni uvjeti, prehrana za trudnice);

socio-biološke (loše navike, dob roditelja, prof. štetu);

klinička (ekstragenitalna patologija, endokrine bolesti, prijetnja, preeklampsija, nasljedne bolesti).

Čimbenici koji doprinose rastu fetusa i prijevremenu isporuku (prijevremena starost) mogu se podijeliti u tri skupine:

odsutnost ili nedostatak zdravstvene skrbi prije i tijekom trudnoće;

razina obrazovanja (manje od 9 razreda) - utječe na razinu i stil života, karakteristike osobnosti, materijalno blagostanje;

niski životni standard i, prema tome, materijalnu sigurnost, a kao rezultat toga, loš životni uvjeti, nepotpuna prehrana trudnice;

profesionalne opasnosti (fizički teške, duge, monotone, u stojećem položaju trudnice);

izvanraspravno rođenje (osobito tijekom neželjene trudnoće);

nepovoljna ekološka situacija;

mlada ili starost trudne žene (mlađe od 18 godina) i prva rođenja iznad 30 godina);

starost oca je mlađa od 18 godina i starijih od 50 godina (u Europi);

loše navike (pušenje, alkoholizam, ovisnost o drogama) oboje očekivane majke i oca;

niski rast, trudna infantilna tjelesna;

infantilizam genitalnih organa, osobito u kombinaciji s hormonskim poremećajima (insuficijencija korpus luteuma, hipofunkcija jajnika, insuficijencija isthmno-cervikalne bolesti) - do 17% svih prijevremenih porođaja;

prethodnih pobačaja i pobačaja - dovodi do neodgovarajuće izlučivanja endometrija, kolagenizacije strome, insuficijencije istok-cerviksa, povećane kontraktilnosti maternice, razvoja upalnih procesa u njemu (endometritis, synechiae);

mentalne i tjelesne ozljede trudnice (strah, šok, pad i modrica, podizanje težine, kirurgija tijekom trudnoće - osobito laparotomija);

upalne bolesti majke akutne i kronične prirode, akutne infektivne bolesti (porođaj pri visini vrućice, kao iu narednih 1-2 tjedna nakon oporavka);

extragenital patologija, posebice atributa dekompenzacije ili pogoršanja tijekom trudnoće :. reumatske bolesti srca, hipertenzija, pijelonefritis, anemija, endokrinih poremećaja (. hipotireoza, hipertireoza, diabetes mellitus, hipertireoza korteks nadbubrežne itd), itd uzrokovati povrede protok krvi uteroplacentarni, degenerativne promjene u posteljici;

patologija trudnoće: kasna gesticija, nefropatija, imunološki sukob u sustavu majke-placente-fetus;

abnormalni razvoj placente, pupčanu vrpcu;

višestruke trudnoće (oko 20% svih prijevremenih bolesti);

fetalne bolesti: IUI, nasljedne bolesti, malformacije fetusa, isoimunološka nespojivost;

interval između porođaja manje od 2 godine.

Uzroci preuranjenosti mogu se podijeliti prema drugom principu:

odlazi iz majke;

povezane značajke tijeka trudnoće;

sa strane fetusa.

U ICD X reviziji pod naslovom R 07 "Poremećaji povezani s skraćivanjem trudnoće, kao i malom brojem težine "Prihvaća se podjela preuranjenih dojenčadi po težini i gestacijskom dobu. U bilješci se navodi da kada se utvrdi i težina rođenja i gestacijska dob, treba dati prednost težini rođenja.

Ovisno o pokazateljima gestacijske dobi i tjelesnoj težini prerane bebe, postoje 4 stupnja prijevremenosti (3 tjedna za svaki od prva tri stupnja):

Znakovi preranog novorođenčeta

Pojam "preuranjenost" se koristi kada je beba rođena prije 37. tjedna trudnoće, a njegova tjelesna težina ne prelazi 2,5 kg. S težinom manjom od 1,5 kg, novorođenčad se smatra duboko prerano. I težine manje od kilograma - plod.

Koji su znakovi prijevremenosti i kako se brinu za rane rođene mrvice?

Sadržaj članka:

Prerano novorođenčad: znakovi prerane bebe

Pored težine, prerane bebe imaju i druge znakovite znakove ranog rođenja.

To uključuje:

 • Mali stupanj. To će biti manje, to je veći stupanj prijevremenosti.
 • Gotovo potpun odsutnost potkožnog sloja (u duboko prerano).
 • Smanjen ton mišića.
 • Nerazvijeni refleks sisanja.
 • Nesrazmjer u tijelu: položaj niske pupke, kraće noge, veliki spljošten abdomen, velika glava (1/3 u odnosu na visinu).
 • Otvori mali proljeće i često divergencija lubanje.
 • Meke, lako izobličene uši.
 • Oštrina kosa kose, izražena ne samo na leđima / ramena, već i na čelu, bedrima, obrazima.
 • Nedovoljno razvijeni marigoldi (ne dostižu vrhove prstiju).


Na zrelost djeteta utječu mnogi čimbenici. Svaki organizam je individualan, a kod rođenja se, naravno, nemoguće usredotočiti na rođenje samo na tjelesnoj težini.

Ključni kriteriji koji određuju status i karakteristike preuranjenog djeteta su stanje, stupanj prijevremenosti i tjelesne težine djeteta pri rođenju, kao i priroda rođenja, uzrok prijevremenog porođaja i prisutnost patologija tijekom trudnoće.

Stupanj pretilih dojenčadi, visinu i težinu novorođenčadi

Težina djeteta ovisi o trajanju trudnoće, na temelju koje je klasificiran stupanj prijevremenosti novorođenčeta:

 • Pri rođenju od 35-37 tjedana i tjelesne težine jednaka 2001-2500 g - 1. stupanj.
 • Pri rođenju u dobi od 32-34 tjedna i tjelesne težine jednako 1501-2000 g - 2. stupanj.
 • Pri rođenju od 29-31 tjedna i tjelesna težina jednaka 1001-1500 g - 3. stupanj.
 • Pri rođenju u trajanju od manje od 29 tjedana i tjelesne težine manja od 1000 g - 4. stupanj.

Faze preranog dojenčeta, patologije preranog novorođenčadi

 • Reanimacija. Prva faza, u kojoj su djeca smještena u inkubator ("inkubator" s umjetnim aparatom za pluća), u odsustvu sposobnosti disanja samostalno i nezrelosti važnih tjelesnih sustava. Ako nema refleksa za usisavanje, mlijeko se daje djetetu putem posebne sonde. Potrebna su kontrola disanja, impulsa i temperature.
 • Intenzivna njega. Ako je moguće disati, beba se prenosi u inkubator, gdje i dalje održava tjelesnu temperaturu i osigurava dodatni kisik.
 • Promatranje praćenja. Promatranje stručnjaka za punu normalizaciju svih vitalnih funkcija tijela i prepoznavanje odstupanja s naknadnim ispravljanjem.


Trajanje i teškoće sestrinstva izravno ovise o stupnju prijevremenosti. Ali glavni problem nije nedostatak težine, već nerazvijenost važnih sustava i organa mrvica. To jest, činjenica da je beba rođena prije nego što je sazrela za život izvan maternice.

Zato je zadaća liječnika opsežno ispitivanje prisutnosti patologija koje se razvijaju u pozadini nesavršenosti zaštitnih sila, stresnog razdoblja prilagodbe i akutnih reakcija na štetne učinke.

Moguće patologije preranih beba:

 • Nemogućnost spontanog disanja.
 • Nedostatak refleksa usisa, slaba gutanja hrane.
 • Dugoročno oblikovanje refleksa koji su odgovorni za regulaciju mišićnog tonusa (u starijoj dobi - pogrešan izgovor zvukova, kasni početak prvog koherentnog govora itd.).
 • Poremećaji cirkulacije krvi, hipoksija, rizik razvoja cerebralne paralize.
 • Povećani intrakranijski tlak.
 • Odgođeni poremećaji razvoja i kretanja.
 • Zglobna displazija.
 • Nezaposlenost dišnog sustava, nerazvijenost plućnog tkiva.
 • Razvoj rakom i anemije.
 • Izloženost prehladi, otitis, zarazne bolesti.
 • Razvoj anemije.
 • Oštećenje sluha i vida (razvoj retinopatije), itd.

Njega prerane bebe: hranjenje, liječenje preranog novorođenčadi

Ključna pravila preranog dojenčeta u sestrinstvu su kako slijedi:

 • Stvaranje ugodnog okruženja: odmor, pravilno hranjenje i piće, nježno ispitivanje i liječenje, vlažnost zraka itd.
 • Strogo održavanje potrebne temperature u komori (24-26 g.) I vlakna (s težinom od 1000 g - 34,5-35 g, s težinom od 1500-1700 g - 33-34 g). Dijete još uvijek ne može zagrijati, pa čak i odijevanje odvija u inkubatoru.
 • Dodatno oksigenacija (povećana koncentracija kisika).
 • Pravilno mjesto beba u inkubatoru, ako je potrebno - upotreba pamučnog krafna, redovnu promjenu položaja.

Prehrambeno hranjenje - zaseban dio programa njege:

 • Neprekidne bebe (u teškom stanju) prikazane su parenteralnom prehranom (intravenozno i ​​putem sonde), u prisutnosti refleksa za sisanje i u odsutnosti teških patologija - hranjenih iz boce s aktivnim sisanjem i težinom od 1800-2000 g - primijenjene na prsa (prema pojedinačnim indikacijama).
 • Odgovarajuća tekućina je neophodna za svako prerano dijete. Uobičajeno se koristi Ringerova otopina, miješana 1: 1 s 5% otopinom glukoze.
 • Dodatno se uvode vitamini: tijekom prva 2-3 dana, vikasol (vitamin K), riboflavin i tiamin, askorbinska kiselina, vitamin E. Preostali vitamini propisani su prema indikacijama.
 • U nedostatku majčinog mlijeka, od 2. tjedna prerane bebe mogu se dati prehrani s mješavinama s visokom razinom proteina i energetske vrijednosti.


Jako prerane bebe zahtijevaju poseban tretman, što ovisi o pojedinačnim zdravstvenim problemima.

Znakovi preranih beba Briga za prerane bebe

Prerane bebe su djeca rođena između 28. i 38. tjedna intrauterinog razvoja s tjelesnom težinom od 2500 g ili manje i dužinom od 35-45 cm.

Koja je težina beba preuranjena?

Fetus koji ima manje od 1000 g, rođen u razdoblju trudnoće manjim od 28 tjedana, smatra se pobačajem.

Prilikom određivanja znakova prijevremenosti, uzimaju se u obzir pokazatelji tjelesne razvijenosti i gestacijska dob (trajanje trudnoće) budući da se novorođenčad, preuranjeno i punopravno, može roditi tjelesnom težinom koja ne odgovara gestacijskoj dobi. Na primjer, tjelesna težina može biti smanjena zbog intrauterine hipotrofije ili usporavanja rasta intrauterine (male djece za određeno razdoblje trudnoće), kao i povećana, kao što je uočeno kod majki koje rade na dijabetesu. S obzirom na veliki raspon pokazatelja koji karakteriziraju preuranentnost, u praktične svrhe, potonji se dijeli na četiri stupnja. Stupanj preuranjenosti odražava zrelost novorođenčeta, njegovu sposobnost prilagodbe vanjskom okolišu, učestalost i karakteristike patologije, vjerojatnost preživljavanja. Dakle, dijagnosticirajte preuranentnost:

stupanj prijevremenosti - tjelesna težina djeteta pri rođenju 2500 - 2001

stupanj prijevremenosti - tjelesnu težinu djeteta pri rođenju 2000-1501,

stupanj prijevremenosti - tjelesna težina djeteta pri rođenju je 1500-1000 g.

stupanj prijevremenosti - tjelesnu težinu djeteta pri rođenju do 1000

Učestalost prijevremenog poroda u različitim zemljama varira (od 3,1 do 16,6%). U ovom pokazatelju nema niže razine. U prerano rođenoj djeci uočena je najveća učestalost (ozljede kod poremećaja središnjeg živčanog sustava, sepsa, upala pluća, rakovi, anemija, neishranjenost) i najveća stopa smrtnosti. Do 75% svih preminulih novorođenčadi je preuranjeno. Stoga je prioritetna zadaća medicinskih radnika u borbi za smanjenje morbiditeta i smrtnosti dojenčadi prevencija prijevremenog zastoja. A u slučaju njegove pojave, pružanje odgovarajuće njege za prerano novorođenčad.

Uzroci preranog djeteta

Glavni razlozi za prerano rođenje djece su sljedeći:

Socio-biološki čimbenici. Previše mlada ili prestarna starost roditelja. Ako starost ima negativan učinak na trudnoću zbog bioloških promjena u tijelu starenja, rođenje preranog beba kod mladih majki posljedica je neplaniranih trudnoća.

Niske stope roditeljskog odgoja i pridruženi nezdrav način života tijekom trudnoće i nedostatak razumijevanja važnosti stalnog nadzora nad liječenjem utječu na pobačaj. Među djecom rođene od žena koje nisu bile zapažene tijekom cijele trudnoće u antenatalnoj klinici, perinatalna smrtnost je 5 puta veća.

Glavnu ulogu u pobačaju igraju radne opasnosti, loše navike i teški fizički rad. Negativan utjecaj na zdravlje djeteta ima pušenje, ne samo majku nego i otac. Teške malformacije kod djece od muških pušača za mnogo godina i / ili velikog broja popušenih cigareta, ima 2 puta veću vjerojatnost od djece ne-očeva.

Uzroci prijevremene djece

Uzroci preuranjenosti mogu biti razni čimbenici koji ometaju razvoj fetusa i fiziološki tijek trudnoće. Preuranjene bebe često su rođene majkama s zaraznim bolestima, uključujući one koji se latentno pojavljuju. Preuranjeno rođenje može uzrokovati infekciju mycoplasmom, citomegalija, bolesti uzrokovane virusima herpesa, adenovirusima i drugim patogenima koji prolaze kroz placentarnu barijeru, oštećuju placentu i narušavaju njegovu funkciju.

Često, prijevremeni rad se javlja uslijed teških somatskih bolesti, vaskularne distonije i anemije trudnice. Infantilizam i razvojne anomalije ženske genitalne sfere, neuro-endokrinska patologija i imunološka nespojivost s antigenskim sustavima također su predispozicije za to. Preuranjene bebe rađaju se tijekom višestruke trudnoće.

Od velike važnosti su prethodni medicinski pobačaji koji određuju funkcionalne i morfološke promjene endometrija i povećavaju kontraktilnost maternice, kromosomske aberacije, dob trudne žene i njezine loše navike, profesionalne opasnosti.

Znakovi preranog dojenčadi

Klinički znakovi prerane bebe

Pojava preranog djeteta ovisi o stupnju prijevremenosti.

Znakovi duboko preuranjenih beba

Duboko prerano dijete (tjelesna težina manja od 1500 g) ima sljedeće znakove: tanka naborana koža tamno crvene boje, bogato prekrivena sirovim mazivom i lanugom (lanugo). Jednostavna eritema traje do 2-3 tjedna.

Subkutani sloj masti nije izražen, bradavice i isola mliječnih žlijezda jedva su vidljivi; aurikalije su ravne, bez oblika, mekane, prešane na glavu; nokti su tanki i ne dolaze uvijek do ruba nokta; pupak se nalazi u donjoj trećini abdomena. Glava je relativno velika i iznosi 1/3 duljine tijela, udovi su kratki. Šavovi lubanje i fountainanelles (veliki i mali) su otvoreni. Kosti lubanje su mršave. Kod djevojčica, genitalni jaz bliži se kao posljedica nerazvijenosti labia majora, klitoris izlazi, kod dječaka testisi nisu spušteni u skrotum.

Znakovi zrelijih preranih beba

Dulji zreliji prerani izgled i znakovi prijevremenosti su različiti. Evo njihova znaka: koža je ružičasta, nema pištolja na licu (kod rođenja 33. tjedna trudnoće), a kasnije i na tijelu. Navel se nalazi malo iznad grudi, glava je oko 1/4 duljine tijela. Djeca rođena za više od 34 tjedana trudnoće, tu su prve krivulje na ušima, više su vidljive bradavice i areola, dječaci testisi se nalaze na ulazu u skrotumu, djevojke stidnica gotovo zatvorena.

Za prerane bebe karakteristični su znakovi poput mišićne hipotonije, smanjene fiziološke refleksije, motorička aktivnost, oštećena termoregulacija i slaba plač. Duboko prerano dijete (manje od 30. tjedna trudnoće) leži s nošenjem ruku i nogu, usisavanjem, gutanjem, a drugi refleksi su odsutni ili slabo izraženi. Tjelesna temperatura nije konstantna (može pasti na 32-34 ° C i lako se podiže). Kod rođenja nakon 30. tjedna trudnoće u prijevremenom, djelomično savijanje nogu u koljenima i zglobovima kuka otkriveno je; refleks sisanja je dobar.

Dijete rođeno na razdoblje od 36 do 37 tjedana. trudnoća, fleksija ekstremiteta je dovršena, ali nestabilna, uzrokuje poseban refleks. U preranciji u prva 2-3 tjedna života može doći do nepravilnog tremor, a ne grubo i nestabilno zujanje, horizontalni nistagmus s promjenom položaja tijela.

Preranog dječaka i djevojčica se ne razlikuju po antropometrijskim pokazateljima, budući da se te razlike formiraju tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće (punoljetni dječaci su veći od djevojčica).

Značajke unutarnjih organa u preuranjenim bebama

Morfološka i funkcionalna nezrelost unutarnjih organa također je u skladu s stupnjem prijevremenosti i izražena je posebno oštro u duboko preuranjenim bebama.

Disanje u preuranjenim bebama je površno s značajnim fluktuacijama u NPV (od 36 do 76 u minuti), s tendencijom za tachypnea i apnea u trajanju od 5-10 s. Kod djece rođenih manje od 35 tjedana trudnoće, nastanak tenzida, koji sprečava urušavanje alveola nakon izdaha, smanjen je. Imaju lakše SDR-ove.

Broj otkucaja srca u preuranjenim bebama je vrlo labilna (od 100 do 180 u minuti), vaskularni ton se smanjuje, sistolički krvni tlak ne prelazi 6070 mm Hg. Povećana propusnost vaskularnih zidova može dovesti do smanjene moždane cirkulacije i krvarenja u mozgu.

Zbog nedostatka zrelosti bubrežnog tkiva smanjena je njegova funkcija za održavanje KHS.

Svi gastrointestinalni enzimi potrebni za probavu majčinog mlijeka su sintetizirani, ali su karakterizirani niskom aktivnošću.

U prijevremenim bebama nema veze između intenziteta žutice i stupnja prolazne hiperbilirubinemije, što često dovodi do podcjenjivanja potonjeg. Nezrelosti jetre i pripadajućeg nedostatak glukuronil aktivnosti transferaze enzima, povećana propusnost krvno-moždane barijere (BBB) ​​te brzim raspadom eritrocita može dovesti do nakupljanja neizravnog bilirubina u krvi tijekom prvih dana života i razvoja kernicterus, čak i pri relativno niskim koncentracijama bilirubina (170-220 μmol / 1).

Laboratorijska istraživanja preranog djeteta

U prvim danima života u nedonoščadi imaju veću vjerojatnost od punog izraza, karakterizira hipoglikemije, hipoproteinemija, hypocalcemia, hypomagnesemia, HIPERKALIJEMIJA, dekompenziranom metaboličke acidoze. Sadržaj eritrocita i Hb pri rođenju je gotovo isti kao u punom razdoblju, ali je sadržaj HbF veći (do 97,5%), što je povezano s intenzivnom hemolizom.

Od drugog dana života, crvene krvi se mijenjaju brže nego u punom razdoblju, a u dobi od 6-8 tjedana tipičan za prijevremene poremećaje pojavljuju se u hemogramu - ranoj anemiji preuranjenosti. Glavni uzrok anemije smatra se niskom proizvodnjom eritropoetina.

Sadržaj leukocita je isti kao kod djece s punim radnim vremenom, međutim, prisutnost mladih oblika do promyelocita je karakteristična. Prvi prijelaz granulocita i limfocita dolazi kasnije, to je veći stupanj prijevremenosti (u III stupnju - do kraja prvog mjeseca života).

Značajke razvoja preranog beba

Tjelesni razvoj karakterizira veća stopa porasta mase i duljine tijela tijekom prve godine života. Što je manja tjelesna težina i duljina preranog pri rođenju, intenzivniji je porast ovih pokazatelja tijekom godine. Do kraja prve godine života tjelesna težina preranog djeteta povećava se kako slijedi:

s tjelesnom težinom novorođenčeta 800-1000 g - 8-10 puta

" " 1001 - 1500 g "6-7"

U istom dobnom razdoblju, rast prerano 65 - 75 cm, tj. Povećava se za 30 - 35 cm.

Tjelesna težina raste neujednačeno. Prvi mjesec života najteže je razdoblje prilagodbe, posebno za vrlo prerano dijete. Njegova početna tjelesna težina smanjuje (u punom trajanju za 5-7%); oporavak je spor: u prijevremenoj s znakovima razreda III - IV, tjelesna težina često doseže početne brojke tek krajem prvog mjeseca života i počinje se intenzivnije povećavati od drugog mjeseca.

Unatoč visokim stopama razvoja, prve 2-3 godine života u prerane bebe zaostaju za svojim kolegama rođenim punim radnim vremenom u smislu tjelesne težine i visine. U budućnosti, djeca rođena prerano imaju veću vjerojatnost da doživljavaju asteniju i infantilizam, ali broj djece ima fizičke pokazatelje razvoja koji odgovaraju punoljetnim vršnjacima.

Djeca s II-III stupnjem preuranentnosti počnu sravniti oči, držati glave, prevrtati, ustati i hodati sami, izgovoriti prve riječi 1-3 mjeseca kasnije od njihovih punoljetnih vršnjaka i uhvatiti se s njima tijekom druge godine života (djeca s 1 stupanj prijevremenosti kraj 1. godine).

Što izgleda prerano beba?

Očima. Ako je beba rođena prije 26. tjedna trudnoće, njegove će oči biti čvrsto zatvorene.

Genitalije. Vaše dijete može imati nerazvijene genitalije. Kod dječaka to će se očitovati u prisutnosti testisa; u djevojčicama, činjenica da labia minora neće biti dovoljno velika da pokrije malih usnica i klitorisa, a koža se može vidjeti iz vagine (ne brinite, ona će nestati s vremenom),

Ekstremna mršavost. Vaše prerano dijete može izgledati naborano i mršavo jer njegovo tijelo nema slojeve masti koja se obično akumuliraju do kraja trudnoće (nakon 30. do 32. tjedna). Kada počne težiti, pojavit će se masno tkivo i početi nalikovati više normalnom punom roku.

Prozirna koža. Akumulacije masnoća također utječu na boju kože prijevremenog djeteta. Vene i arterije jasno su vidljive kroz kožu, a koža ima ružičastu ljubičastu boju, bez obzira na utrku djeteta. (To je zato što se pigmentacija kože pojavljuje obično nakon osmog mjeseca trudnoće.)

Nema kose Jako prerane bebe uopće ne smiju imati kose na njihovim tijelima, osim mekog pištolja. S druge strane, djeca koja su rođena tek malo ispred vremena mogu biti prekrivena tankom pahuljom koja pokriva tijelo. Ova pepeljica može biti osobito obilna na leđima, nadlakticama i ramenima.

Nedostatak bradavica. Obično se bradavice pojavljuju nakon 34. tjedna trudnoće, tako da vaše dijete možda nema bradavice ako je rođen prije toga. Međutim, neka djeca imaju potpuno formirane krugove - tamne krugove koji obično okružuju bradavice.

Nizak ton mišića. Preuranjene bebe manje su sposobne kontrolirati svoje tijelo od onih s punim radnim vremenom. Ako stavite dijete na leđa), njegove udove mogu se drhtati ili sagati. Jako prerane bebe ponekad jedva mogu kretati: njihovi su pokreti ograničeni na lagano stiskanje ili stiskanje bregova. Bebe koje su rođene prije 35. tjedna trudnoće mogu nedostajati mišićni ton koji je potreban za prihvaćanje položaja fetusa koji je zajednički punoljetnim bebama.

Nerazvijena pluća. Preuranjene bebe imaju više problema s disanjem nego punoljetne bebe, jer njihova pluća nisu potpuno formirana. Srećom, pluća djeteta dok zrele mogu se dalje razvijati izvan maternice.

Napomena: Ako je beba rođena između 22. i 25. tjedna trudnoće, trebali biste biti spremni za činjenicu da će izgledati kao fetus u maternici umjesto normalnog novorođenčeta. Njegove oči još uvijek mogu biti čvrsto zatvorene, koža može izgledati sjajna, prozirna i previše nježna da bi se dotaknula. Njegove uši mogu biti mekane i presavijene na mjestima gdje hrskavica još nije zapečaćena. Primijetit ćete koliko će se beba mijenjati u nadolazećim tjednima, kako će koža postati deblja i kako će mu se oči prvi put otvoriti. Počinjet će nalikovati normalnoj novorođenčadi.

Procjena razvoja preranih beba

Prilikom analiziranja razvoja preranog djeteta prve godine života, pojam prijevremenog djeteta odveden je od dobi djeteta (ako je rok zastarjelosti 2 mjeseca, onda se razvitak 7-mjesečnog djeteta procjenjuje na 5 mjeseci). Prilikom procjene razvoja preranog djeteta druge godine života, polovica razdoblja prijevremenog staranja oduzima se od dobi djeteta (ako je rok duljeg od dva mjeseca, onda se procjenjuje da je razvoj djeteta od 14 mjeseci star 13 mjeseci). Nakon što prerano dijete dosegne dob od dvije godine, njegov razvoj procjenjuje se bez dopuštenja za prijevremenu starost.

Učimo kako procijeniti razvoj preranih beba.

Znakovi poremećaja govora i odgođeni razvoj jezičnih vještina u predškolskoj djeci

 • 6 mjeseci - ne odgovara ili ne reagira adekvatno na zvuk ili glas;
 • 9 mjeseci - ne odgovara na ime;
 • 12 mjeseci - prestanak brbljanja ili brbljanja nije bilo;
 • 15 mjeseci - ne razumije riječi "ne" i "bye-bye", ne odgovara na njih;
 • 18 mjeseci - ne govori druge riječi, osim "mama" i "tata";
 • 2 godine - ne predstavlja dvije fraze;
 • nakon 2 godine - još uvijek koristi "djetinjasti" žargon i previše imitira zvukove;
 • 2,5 godine - govor djeteta neshvatljiv je čak i članovima obitelji;
 • 3 godine nije jednostavna kazna;
 • 3,5 godine - govor djeteta razumljiv je samo članovima obitelji;
 • 4 godine - trajne artikulacijske pogreške (osim zvukova P, C, L, W);
 • 5 godina - ima poteškoća u izradi strukturiranih rečenica;
 • nakon 5 godina - vidljiva stalna kršenja tečnosti govora (mucanje);
 • 6 godina - neobična stidljivost, preraspodjela riječi, poteškoće pri izboru prikladnih riječi tijekom razgovora.

U bilo kojoj dobi - monotonije izgovorenih zvukova ili promuklosti.

Znakovi oštećene kognitivne funkcije

 • 2-3 mjeseca - ne pokazuje mnogo interesa u vezi s majkom;
 • 6-7 mjeseci - ne okreće glavu u smjeru pada predmeta;
 • 8-9 mjeseci - ne pokazuju interes kada pokušavaju igrati skrivanje i tražiti s njim;
 • 12 mjeseci - ne tražeći skriveni predmet;
 • 15-18 mjeseci - nema interesa za igre uzrokovane uzrok;
 • 2 godine - ne dijeli okolne predmete u kategorije (na primjer, životinje su jedna stvar, automobili su drugi);
 • 3 godine - ne zna svoje puno ime;
 • 4 godine - ne može se reći koja je od dvije linije kraća i koja je duža;
 • 4,5 godina - ne može se konstantno računati;
 • 5 godina - ne zna imena pisama, boja objekata;
 • 5.5 godina - ne zna datum rođenja i adrese stanovanja.

Briga za prerane bebe

Značajke hranjenja i njege

Hranjenje prerane bebe ima značajne značajke. Ove značajke su zbog povećane potrebe za hranjivim tvarima zbog intenzivnog tjelesnog razvoja, kao i morfološke i funkcionalne nezrelosti gastrointestinalnog trakta, što zahtijeva pažljivo uvođenje hrane.

Početak hranjenja djeteta određuje država i stupanj preuranjenosti. Metoda hranjenja se određuje ovisno o težini stanja.

Sa I razinom prijevremenosti djeteta, možete početi hraniti majčinim mlijekom ili njegovim nadomjestakima u 6 do 9 sati, s II stupnjem u 9 do 12 sati, s III stupnjem u 12-18 h, fetusom u 24 do 36 h. Tijekom tog razdoblja 5% otopine glukoze se daje u dozi od 3 do 5 ml u 2-3 sata. Dulji "post" je nepoželjno, jer dovodi do hipoglikemije, hiperbilirubinemije, hipoproteinemije i povećava metaboličku acidozu.

Bebe s prijelaznim godinama III. I IV., Kao i sve preuranjene bebe s sindromom disanja, asfiksije i slabog refleksa za sisanje, dobivaju majčino mlijeko kroz želudac, trajno ili jednokratno (konstantna sonda se mijenja svaka 3 do 4 dana kako bi se sterilizirao i spriječio pritisak. S zadovoljavajućim općim stanjem i dovoljno izraženim refleksom usisavanja, prvo 3 do 4 dana se vrši kroz bradavicu. Prije ovog razdoblja neprimjereno se primjenjuje na dojku, jer je dojenje teška tjelovježba, a sekundarna asfiksija ili intrakranijalna krvarenja mogu doći.

Prerane bebe koje imaju manje od 1.500 g primjenjuju se na dojku od 3. tjedna života. Obračun hranjenja izrađuje se prema potrebi djetetova tijela za 1 kg težine po danu: 1-2 dan života je 30 kcal, 3. dan 35 kcal, 4. dan 40 kcal i 10 kcal više dnevno 10. dan; 14. dana - 120, od 21. dana - 140 kcal. Kada se brine o preranoj dojenčadi i pri određivanju količine prehrane, treba uzeti u obzir pojedinačne karakteristike novorođenčeta: duboko prerane bebe iz 2. mjeseca života ponekad asimiliraju volumen majčinog mlijeka koji odgovara 150-180 kcal / kg. Većina preranih beba koje su dojene dobro se razvijaju.

Djeca s nedovoljnom težinom na kraju prvog mjeseca ponekad propisuju koncentrirani dodatak u obliku svježeg sira, cjelovit kefir s 5% šećera. Osim toga, većina prijevremenih beba dobiva parenteralne otopine glukoze i albumina. Od 2. mjeseca života, umjesto da piju, daju biljke iz usta, kao i sok od voća i povrća. Umjesto majčinog mlijeka tijekom njege prerane bebe, možete koristiti mliječne formule.

Njega prerane bebe

Njega preranih beba obavlja se u dvije faze: u rodilištu i specijaliziranom odjelu za novorođenčad. Tada dijete dolazi pod nadzor klinike. U rodilištu, sluz se isisava do preranog da spriječi aspiraciju iz gornjeg dišnog trakta. U prvim danima i tjednima života, vrlo su prerane bebe ili prerane bebe u teškom stanju čuvaju se u inkubatorima ("inkubatori"). Oni održavaju temperaturu od 30 do 35 ° C (uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike djeteta), vlažnost prvog dana do 90%, a zatim do 60-55%, koncentracija kisika oko 30%. Temperatura preuranjenog tijela također se može održavati u grijanom krevetu ili uz pomoć grijača u redovitom krevetu. Optimalna temperatura zraka u sobi bi trebala biti oko 24 ° C.

Terapija kisikom, korekcija ravnoteže kiselina i baza uvođenjem otopina glukoze s askorbinskom kiselinom i kokarboxilazom provodi se. Uklanjanje hipoglikemije, hipoproteinemija, dobiva se uz pomoć otopina glukoze i albumina. Uz hitnu potrebu za provođenjem transfuzije i transfuzije krvi.

Većina djece s preuranjenom godinom III - IV dobivaju antibiotike tijekom trajanja njege. Indikacije za njihovu svrhu jesu ozbiljna opća stanja djeteta, gnojno upalne bolesti majke, prerana ruptura amnionske tekućine i isporuka izvan medicinskih ustanova.

Što bi trebalo biti briga za prerano dijete?

Glavne osobine tijela prerane bebe su vrlo loša termoregulacija i plitko disanje. Prvi može dovesti do pada tjelesne temperature djeteta do 35 stupnjeva ili porasti na 40, drugog do kisika izgladnjivanja ili čak zaustavljanja disanja.

Čim liječnici odluče da je stanje djeteta zadovoljavajuće, majka i dijete otpuštaju se kući, nakon što daju važne upute o higijeni, odjeći, hodanju i kupanju prerane bebe.

Vrlo je važno zaštititi takvo dijete od osoba koje su nositelji prehlade, akutne respiratorne infekcije i ARVI. Za prerane bebe, i pregrijavanje i hipotermija su vitalno opasni. Temperatura u sobi u kojoj se dijete nalazi ne smije pasti ispod 22 stupnja, ispod pokrivača ne smije pasti ispod 33 stupnja. Temperatura vode za kupanje trebala bi biti veća nego za beba s punim radnim vremenom (ne manja od 38 stupnjeva), dok kupaonica također mora biti dovoljno topla - ne manja od 24 stupnja.

Iz gore navedenog jasno je da briga za prerano dijete uključuje stalno praćenje njegove tjelesne temperature. Potreban je topliju odjeću nego njegov punopravni vršnjaci. Vrlo je važno stalno mijenjati zrak u sobi, tijekom ventilacije vrijedi nošenje djeteta iz sobe.

Dijete dobiva težinu

Čim težina djeteta prijeđe tri kilograma, može se izvaditi za šetnju. Ne biste trebali izaći, ako je temperatura zraka na ulici ispod minus 5 - za dijete do mjesec dana, ispod minus 10 - za dijete do godinu dana. Trebali biste početi hodati od 5-10 minuta, a postupno povećavati vrijeme hodanja na 2-3 sata (izaći odmah nakon hranjenja i hodati do sljedećeg hranjenja).

Problem je također da beba jednostavno ne može sisati dojku, pa stoga mora jesti iz boce (i ponekad nema snage za to). Čim se beba učvrsti, tako da može sisati, trebali biste se potpuno prebaciti na dojenje. To će vam pomoći da brzo steknete željenu težinu i nadoknadite svoje vršnjake u razvoju.

Samo 8-10% preranih beba otpuštaju se iz maternice - to su zdrava djeca s porođajnom težinom više od 2000. Ostatak se prebacuje u specijalizirane ustanove za drugu fazu skrbi. U tim ustanovama djeca dobivaju potrebne tretmane, higijenske kupke, provode prevenciju rakom i anemiju. Kompleks terapijskih mjera uključuje masažu i gimnastiku. Zdravo preuranjeno dijete može se ispustiti kući kada dosegne tjelesnu težinu veću od 2000 g, pozitivnu dinamiku i dobar refleks usisavanja.

Pravilan razvoj prerane bebe olakšava pravodobna briga o preuranjenoj novorođenčadi, povoljnoj kućnoj sredini, individualnim satovima, igrama, masaži i gimnastici te uravnoteženoj prehrani.

Dugoročni učinci prijevremenosti

Prerano rođene djeca obično odrastaju zdrava i postaju punopravni članovi društva. Poznato je da su I. Newton, Voltaire, Rousseau, Napoleon, C. Darwin, Anna Pavlova rođeni prerano. Međutim, među takvom skupinom djece, postotak mentalno i fizički hendikepiraniji je veći nego kod onih rođenih na vrijeme. Brzi neuropsihijatrijski poremećaji u obliku cerebralne paralize djetinjstva, smanjene inteligencije, slabog sluha i vida, epileptički napadaji javljaju se u 13 - 27% prijevremenih poroda. Ti su pokazatelji osobito visoki u skupini ljudi rođenih u vrlo prijevremenoj dobi, među njima, češće, nemirni, koji pate od neizvjesnosti i kasnije se promatraju noćni strahovi djece. U prijevremenom rođenju često se promatra nerazmjeran razvoj kostura, uglavnom s odstupanjem od astenocije.

Posljednjih godina, liječnici različitih specijalnosti proučavaju značajke razvoja preranih beba. Utvrđeno je da žene rođene u vrlo prerano rođene imaju veću vjerojatnost da imaju menstrualne nepravilnosti, neispravne generacijske funkcije, znakove seksualnog infantilizma, prijete pobačaj i prerano rođenje.

Sprječavanje preranog rođenja djece uključuje:

 • Zaštita zdravlja trudnice od ranog djetinjstva;
 • Prevencija medicinskog pobačaja, posebno kod žena s menstruacijskim poremećajima i neuroendokrinim bolestima;
 • Stvaranje povoljnih uvjeta za trudnice u obitelji i na poslu;
 • Pravovremeno otkrivanje trudnica s prijetnjom preranog rođenja i praćenjem tijeka trudnoće u njima.