Antenatalna zaštita fetusa.

Zasnivanje

To je jedan od najvažnijih problema medicine. Trudnice se ispituju pomoću elektrokardiografije, encefalografije, kardiotokografije, ultrazvuka, amniocenteze, placentocenteze, dopplerografije. Kao rezultat tih studija, moguće je provesti prevenciju fetusne patnje / hipoksije fetusa /. Među njima su mjere za higijenu i prehranu, režim rada i odmora, zdravlje žena, okoliš, istraživanje genetskih čimbenika, prenatalna dijagnoza.

Fetusa u različitim razdobljima trudnoće.

prvi mjesec trudnoće u embrij vidljivim osnovama očiju, nosa, ušiju, glava je velika, duljina 12 cm.

u drugi mjesec (8 tjedana) - duljina fetusa do 4 cm, obrisi prstiju.

treći mjesec (12 tjedana) - 9 cm, težina - 20 g, tabulator svih organa fetusa.

četvrti mjesec (16 tjedana) - 16 cm, 120 g, vidljiv je spol djeteta.

U petom mjesecu (20 tjedana) - 25 cm, 300 g, već se kreće dobro, postoji pokret, čuje fetusno srce.

šesti mjesec (24 tjedna) - 30 cm, 600 g, pod dobrim uvjetima (u inkubatoru), može preživjeti.

sedmi mjesec (28 tjedana) - 35 cm, 1 kg, svi znakovi prijevremenosti fetusa.

osmi mjesec (32 tjedna) - 40 cm, 1600 g, uz dobru njegu, također može preživjeti.

deveti mjesec (36 tjedana) - 45 cm, 2400 g.

deseti mjesec (lunarna - 40 tjedana) - 50-52 cm, 3 kg i više - punopravni zreli fetus.

Znakovi prijevremenog fetusa.

Duljina je 30-47 cm, težina 500-2500 g, koža crvena, naborana, prekrivena pahuljom, kosa može biti manja od 1 cm ili uopće ne, kosti lubanje su mekane, hrskavica uha mekana, nokti ne izlaze zbog terminalne falange, slabo definiran, pupčani prsten se ne nalazi u sredini između procesa xipoida i maternice, širokih šavova i fontanela. Djevojke imaju male usne i klitoris nisu prekrivene velikim seksualnim usnama. Kod dječaka testisi još nisu spušteni u skrotum, au prerane bebe nema masnog tkiva.

Znakovi plodnog fetusa.

Težina 2600 - 5000 g, duljina 48-52 cm. Koža je blijedo ružičasta u boji, kosa 2 cm ili više. Kosti lubanje su guste, mala opruga na glavi je 0,5 cm, velika 2,5-3 cm. Tekućina ostaje samo na području ramena, nokti su prošli preko falanika, hrskavice nosa i uha su gusta.

Umbilikalni prsten se nalazi u sredini između xiphoid procesa i maternice. Nasukajte glasno, aktivno kretanje, aktivno stanje. U djevojčicama, labia majora pokriva mali i klitoris, au dječacima testisi u skrotumu. Ovo je zrelo voće. Nezadovoljan plod - fetus koji je rođen tijekom punog trudnoće, ali je manji od 45 cm i teži manje od 2500 g.

Znakovi prenesenog fetusa. (42-43 tjedna).

Nedostatak sirovog podmazivanja, bez pištolja na tijelu, kosti lubanje su guste, uske šavove i fontane, "kupka" stopala i dlanove, suha koža.

Prerane bebe

Nedonoščad - djeca rođena prije termina poroda funkcionalno nezrelih, s masom ispod 2500 gi dužine tijela manja od 45 cm klinički znakovi nezrelosti su neproporcionalno tijelo, otvorene su kranijalne šavovima i mali fontanelle, izbjegavanje potkožnog masnog sloja, crvenilo kože,. hipoplazije genitalnih organa, slabost ili nedostatak refleksa, slab plač, intenzivna i produljena žutica itd. Njega prerane bebe podrazumijeva organiziranje posebne njege - temperaturu, vlažnost, jednaka oksigenacija, hranjenje, ako je potrebno - obavljanje intenzivne njege.

Prerane bebe

Djeca rođena između 28. i 37. tjedna trudnoće, imaju tjelesnu težinu od 1000-2500 g i duljinu tijela od 35-45 cm, smatraju se preuranjenima. Gravirana dob smatra se najstabilnijim kriterijem; antropometrijski pokazatelji, zbog njihove značajne varijabilnosti, uvjetni su kriteriji za preuranentnost. Svake godine, kao posljedica spontanog prijevremenog porođaja ili umjetno induciranog pobačaja u kasnim razdobljima, 5-10% djece iz ukupnog broja novorođenčadi rođeno je u prijevremeni porod.

Prema WHO (1974), smatra se da je održiv fetus kod trudnoće za više od 22 tjedana, tjelesne težine od 500 g, dužine tijela od 25 cm. Na domaćem neonatologiji i pedijatriji fetusa rođenja prije 28 tjedna trudnoće, nakon što je tjelesna težina manja od 1000 g, a Duljina manja od 35 cm smatra se kasnim pobačajem. Međutim, ako je takvo dijete rođeno živo i živjelo najmanje 7 dana nakon rođenja, zabilježeno je kao prerano. Neonatalna stopa smrtnosti među preuranjenim bebama mnogo je veća od onih kod punoljetnih beba i u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti medicinske skrbi u prvim minutama i danima života djeteta.

Uzroci prijevremenosti

Svi razlozi koji dovode do rađanja preranih beba mogu se kombinirati u nekoliko skupina. Prva skupina uključuje društvene i biološke čimbenike, uključujući i vrlo mlade ili starije dobi roditelja (pod 18 i preko 40 godina), loše navike trudna, pothranjenost i loših životnih uvjeta, profesionalnih rizika, nepovoljno psiho-emocionalne pozadine, i drugi. Rizik od preranog poroda i poroda prerane bebe su veće kod žena koje nisu planirale trudnoću i koje zanemaruju medicinsku pratnju trudnoće.

Druga skupina uzroka je opterećena opstetrička i ginekološka povijest i patološki tijek ove trudnoće u budućoj majci. Ovdje najvažnije su pobačaji u povijesti, višestruka trudnoća, gestoza, hemolitička bolest fetusa i prerano odjeljivanje posteljice. Razlog rađanja preuranjenih beba može biti kratka (manje od 2 godine) intervala između rođenja. Često se rađaju preuranjene bebe kod žena koje se bave in vitro oplodnjom, ali to nije zbog činjenice da se koristi ART, nego na "žensku" faktor koji sprječava oplodnju na prirodan način. Negativno utječu na nošenje trudnoće ginekoloških bolesti i malformacija genitalijama: cervicitis, endometritis, oophoritis, fibrom, endometrioza, dva rogat sedlo maternice, maternice hipoplazija, i drugi.

Treća skupina uzroka koje krše normalno sazrijevanje fetusa i uzrokuju povećanu vjerojatnost prerane bebe uključuju različite izvanbračne bolesti majke: dijabetes, hipertenziju, srčane defekte, pijelonefritis, reumatizam itd. uvjeti gestacije.

Konačno, rođenje preranih beba može biti povezano s patologijom i abnormalnim razvojem samog fetusa: kromosomskim i genetskim bolestima, intrauterinim infekcijama, teškim malformacijama.

Klasifikacija prijevremenosti

Uzimajući u obzir gore navedene kriterije (gestacijska dob, masa i duljina tijela), postoje 4 stupnja prijevremenosti:

I stupanj prijevremenosti - isporuka se događa u razdoblju od 36-37 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2500-2001 g, duljina - 45-41 cm.

II stupanj prijevremenosti - dostava se odvija tijekom razdoblja od 32-35 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2001-2500 g, duljina - 40-36 cm.

III stupanj prijevremenosti - isporuka se javlja tijekom razdoblja od 31 do 28 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 1500-1001 g, duljina - 35-30 cm.

IV stupanj prijevremenosti - dostava se pojavljuje prije 28 tjedana trudnoće; težina djeteta je manja od 1000 g, a duljina manja od 30 cm. Za ovu djecu koristi se pojam "prerano s ekstremno malom tjelesnom težinom".

Vanjski znakovi prijevremenosti

Za prerane bebe karakteristične su brojne kliničke znakove, čija težina korelira s stupnjem prijevremenosti.

Duboko prerane bebe s tjelesnom masom su hypotrophy II-II stupanj, djetetovo tijelo je nerazmjerno (glava je velika i oko 1/3 duljine tijela, udovi su relativno kratki). Abdomena je velika, ravnodušna s jasno vidljivim odstranjivanjem mišića rectus, pupak se nalazi u donjem dijelu trbuha.

U duboko preuranjenim bebama, sve fontane i šavovi lubanje su otvoreni, lubanje kostiju su fleksibilne, mozak lubanja prevladava nad lica. Nerazvijenost čašica, slab razvoj noktiju (ploče noktiju ne dospijevaju na vrh prstiju), slaba pigmentacija bradavica i krugova areola karakteristična su. Genitalni organi u preuranjenim dojenčadi su nerazvijeni: djevojke imaju otvoren genitalni razmak, dječaci imaju nenadmašene testise u skrotum (kriptorhizam).

Prerane bebe rođene u 33-34 tjednu trudnoće, a kasnije su zrele. Njihov izgled je drugačija ružičasta koža, nedostatak pištolja na licu i torzu, više proporcionalni tjelesni oblik (manja glava, veći položaj pupka, itd.). U preuranjenim bebama I-II stupnja, formiraju se zavoji od aurikula, izražava se pigmentacija bradavica i krugova areola. U djevojčicama, labia majora gotovo u potpunosti pokriva genitaličnu prorezu; kod dječaka testisi se nalaze na ulazu u skrotum.

Anatomska i fiziološka obilježja preranih beba

Preuranjenost se ne određuje antropometrijskim indeksima nego morfofunkcionalnom nezrelosti vitalnih organa i tjelesnih sustava.

Karakteristične značajke dišnog sustava u preuranjenim bebama jesu približnost gornjeg dišnog trakta, visoki položaj dijafragme, fleksibilnost prsnog koša, okomito mjesto rebara u odnosu na sternum. Ove morfološke osobine preranog dojenčeta uzrokuju površinsko, česte, oslabljeno disanje (40-70 u minuti), tendenciju apneje u trajanju od 5-10 sekundi (apneja preuranjena). Zbog nerazvijenosti elastičnog plućnog tkiva, nezrelost alveola, smanjena razina tenzida u preuranjenim bebama, sindrom respiratornog distresa (kongestivna upala pluća, sindrom respiratornog distresa) lako se promatra.

Nezaposlenost kardiovaskularnog sustava karakterizirana je impulsnošću, tahikardijom 120-180 u minuti, prigušenim srčanim tonovima, arterijskom hipotenzijom (55-65 / 20-30 mm Hg). U prisutnosti kongenitalnih defekata srca (otvoreni Botallov kanal, otvoreni ovalni prozor) mogu se čuti zvukovi. Zbog povećane krhkosti i propusnosti vaskularnih zidova, lako se javljaju krvarenja (potkožna, u unutarnje organe, u mozak).

Morfološki znakovi nezrelosti CNS u preuranjenim bebama su slaba diferencijacija sive i bijele tvari, glatkoća bora mozga, nepotpuna mijelinizacija živčanih vlakana, iscrpljena vaskularizacija subkortikalnih zona. Tonovi mišića u preuranjenim bebama su slabi, smanjuju se fiziološki refleksi i motorna aktivnost, usporava se reakcija na podražaje, smanjena je termoregulacija, a postoji tendencija i hipo- i hipertermije. U prvih 2-3 tjedna u preuranjenoj bebi može doći do prijelaznog nistagusa i strabizma, tremor, gušenja i klonova stopala.

U preuranjenim bebama zabilježena je funkcionalna nezrelost svih dijelova gastrointestinalnog trakta i niska enzimska sekrecijska aktivnost. U tom smislu, prerane bebe su sklone recurgitaciji, razvoju nadutosti, disbiosis. Žutica u preuranjenim bebama je intenzivnija i traje dulje nego kod punoljetnih novorođenčadi. Zbog nezrelosti enzimskih sustava jetre, povećane propusnosti krvno-moždane barijere i brzog eritrocitnog sloma u preuranjenim bebama, encefalopatija bilirubina može se lako razviti.

Funkcionalna nezrelost bubrega u nedonoščadi rezultira promjenom ravnoteže elektrolita (hipokalcemija, hypomagnesemia, hipematrijemiju, HIPERKALIJEMIJA), dekompenziranom metaboličke acidoze, edem sklonost nastanku i brzom dehidracijom s neadekvatnim održavanjem.

Aktivnost endokrinog sustava karakterizira kašnjenje u formiranju cirkadijanskog ritma izlučivanja hormona, brzog iscrpljivanja žlijezda. U preuranjenim bebama sinteza kateholamina je niska, prolazna hipotireoza često se razvija, au prvim danima života rijetko se manifestira seksualna kriza (fiziološki mastitis, fiziološki vulvovaginitis kod djevojčica).

Prerane bebe razvijaju bržu anemiju brže nego u punoljetnim bebama, postoji povećani rizik od razvoja septikemije (sepsa) i septikopemije (purulentni meningitis, osteomijelitis i necrotizirajući enterokolitis).

Tijekom prve godine života, rast mase i duljine tijela u prerane bebe je vrlo intenzivan. Međutim, u smislu antropometrijskih pokazatelja, prerane bebe nadoknađuju svoje vršnjake rođene u roku od samo 2-3 godine (ponekad za 5-6 godina). Zastoj u razvoju psihomotora i govora u preuranjenim bebama ovisi o stupnju prijevremenosti i komorbidnosti. S povoljnim scenarijem za razvoj preranog beba, poravnanje se događa u drugoj godini života.

Daljnji tjelesni i psihomotorni razvoj preranog djeteta može ići na prvo mjesto s vršnjacima ili biti odgođen.

Od preuranjenih beba, neurološki poremećaji su češći nego kod punoljetnih vršnjaka: asteno-vegetativni sindrom, hidrocefalus, konvulzivni sindrom, vegetativno-vaskularna distonija, cerebralna paraliza, hiperaktivnost, funkcionalna dislalacija ili disartrija. Gotovo trećina preuranjenih beba ima patologiju organa vida - kratkovidnost i astigmatizam različitih ozbiljnosti, glaukoma, strabizma, retinalnog odstranjivanja i atrofije optičkog živca. Prerane bebe su sklone čestim rekurentnim akutnim respiratornim virusnim infekcijama, srednjim otiscima, na pozadini gubitka sluha.

Žene rođene prerano u odrasloj dobi često pate od menstrualnih poremećaja, znakova seksualnog infantilizma; oni mogu biti prijetili spontanim pobačajima i preranom rođenju.

Značajke brige za prerane bebe

Bebe rođene prerano trebaju posebnu njegu. Njihovu faznu njegu provode stručnjaci neonatologa i pedijatara, prvo u maternici, zatim u dječjoj bolnici i klinici. Glavne komponente brige za prerane bebe su: osiguravanje optimalnih uvjeta temperature i vlažnosti, racionalne terapije kisikom i doza hranjenja. U preuranjenim bebama vrši se stalno praćenje kompozicije elektrolita i COS krvi, praćenje sastava plina u krvi, puls i krvni tlak.

Odmah prerane bebe smještene su odmah u rođenje u inkubator, gdje se, uzimajući u obzir stanje djeteta, zadržava konstantna temperatura (32-35 ° C), vlažnost (u prvim danima oko 90%, zatim 60-50%), razina oksigenacije (oko 30%). Prerano dojenčad I-II stupnja obično se stavlja u krevete s grijanjem ili u običnim krevetima u posebnim kutijama gdje se temperatura zraka održava na 24-25 ° C.

Prerane bebe koje mogu samostalno održavati normalnu tjelesnu temperaturu, dosegnu tjelesnu težinu od 2000 g, i imaju dobru epitelizaciju pupčane rane, mogu se otpustiti kod kuće. Druga faza sestrinstva u specijaliziranim odjelima dječje bolnice naznačena je prerano, ne dostižući tjelesnu težinu od 2000 g u prva dva tjedna, a djeca s perinatalnom patologijom.

Dojenje preranih beba treba početi u prvih sati života. Djeca s nestalim sisavcima i gutanjem reflektiraju kroz želučanu cijev; ako je refleks sisanja dovoljno izražen, ali tjelesna težina manja od 1800 g - dijete se hrani kroz bradavicu; Djeca koja imaju više od 1.800 g mogu biti pričvršćena na grudi. Mnoštvo hranjenja preuranjenih beba I-II stupanj 7-8 puta dnevno; III i IV stupnjeva - 10 puta dnevno. Izračun snage vrši se posebnim formulama.

Preuranjene bebe s fiziološkom žuticom trebaju dobiti fototerapiju (generalizirani NLO). U okviru rehabilitacije preuranjenih beba u drugoj fazi, korisna je komunikacija između djeteta i majke, kontakt kože i kože.

Kliničko ispitivanje preranih beba

Nakon iscjednje, djeca rođena prerana trebaju stalni nadzor pedijatara tijekom prve godine života. Ispitivanja i antropometrija provode se tjedno u prvom mjesecu, jednom svaka dva tjedna - u prvoj polovici, jednom mjesečno - u drugoj polovici. U prvom mjesecu života prerane bebe treba pregledati pedijatrijski kirurg, pedijatrijski neurolog, pedijatrijski traumatolog-ortopedski kirurg, pedijatrijski kardiolog, pedijatrijski oftalmolog. U dobi od 1, djeca trebaju govorni terapeut i dijete psihijatrijske konzultacije.

Od dobi od 2 tjedna, prerane bebe trebaju spriječiti anemiju i racije debelog željeza. Profilaktička cijepljenja za prerane bebe obavljaju se na pojedinačnom rasporedu. U prvoj godini života preporuča se ponavljanje tečajeva bebe masaže, gimnastike, individualnih wellnessa i postupaka temperiranja.

Premature i odgođene bebe

Uobičajeno, prerane bebe uključuju novorođenčad s težinom od rođenja do 2500 grama ili manje. Uzroci preuranjenosti mogu uključivati ​​utjecaj različitih čimbenika kao što je prisutnost bolesti reproduktivnog sustava trudnice, placentalna insuficijencija tijekom trudnoće, akutne i kronične infekcije, teška toksično djelovanje trudnoće, majčinska i fetalna nekompatibilnost i druge. Za retardirana djeca uključuju se bebe koje su rođene tijekom razdoblja od više od 41 tjedna. Potencijalna opasnost od postmorturizma je mrtva priroda. Prerane i usporene bebe poslije toga vrlo često ne zaostaju u razvoju od djece rođene u terminima.

Znakovi djetetove preuranjenosti

Morfološki znakovi preraspodjele djeteta uključuju prisutnost duge vellusove dlake, mekih ušiju i slabo razvijenih noktiju na prstima i rukama na licu, leđima i ramenima. Dječaci možda nemaju testise u skrotumu, djevojke mogu imati razbijeni genitalni prorez zbog nerazvijenih usnica. Kosti lubanje mogu biti relativno meke. Može nedostajati srž osifikacije epifiza kuka.

Postoji 4 stupnja prijevremenosti. Za prvi stupanj, masa djeteta je 2001 g ili više, s drugim stupnjem prijevremenosti, masa bebe može biti od 1501 do 2000 grama. Za treći stupanj prijevremenosti karakterizira posjedovanje djeteta težine od 1001 do 1500 grama. S četvrtim stupnjem prijevremenosti, masa novorođenčeta iznosi 1000 grama ili manje.

U pravilu, duljina tijela preranog dojenčeta nije veća od 45 cm, u slučaju duboke preuranjenosti - 35 cm.

Znakovi duboke prijevremenosti

S dubokom preuranjenošću mogu biti prisutni sljedeći simptomi:

 • Prošireni udovi na pozadini mišićne hipotenzije;
 • tanka, naborana koža, s tamnom crvenom bojom, koja je obilno prekrivena zubima;
 • bez jačine potkožnog masnog sloja;
 • relativno velike veličine glave, otvorene šavove lubanje i fontana;
 • ravne, meke, bezoblične uši, koje su pritisnute na glavu;
 • jedva vidljive bradavice i areola;
 • mjesto pupka u donjoj trećini abdomena;
 • ne dopire do ploče nokta do rubova nokta;
 • ne ispuštajući testise u skrotumu kod dječaka; prelijevajuće genitalije u djevojčicama i ne pokrivaju malu usnu s velikim usnama;
 • odsutnost jezgre Beklar.

Znakovi umjerene prijevremenosti

Za umjerenu preraspodjelu djeteta karakterizira sljedeće morfološke značajke:

 • djelomična fleksija u zglobovima koljena i kuka pri rođenju nakon 30 tjedana trudnoće. Ako je dijete rođeno 36-37. Tjedan, fleksibilnost ekstremiteta je završena, ali je nestabilna;
 • bojenje ružičaste kože. Ako je dijete rođeno u 33 tjedna trudnoće, na tijelu će se nalaziti curica;
 • veličina glave je otprilike ¼ dužine cijelog tijela;
 • pojava prvog zavoja na auriklama u razdoblju od 35-37 tjedana trudnoće;
 • bradavice i areola su vidljivija;
 • mjesto pupka u srednjoj trećini trbuha, ali ne u svom središtu;
 • dostižući, u pravilu, ploče za nokte na rubove nokta;
 • mjesto testisa kod dječaka u gornjoj polovici skrotuma;
 • genitalni prorez u djevojkama gotovo je zatvoren;
 • Jezgra Beclaara je mala.

Dakle, pitanje prijevremenosti može se podići samo ako postoji nekoliko znakova.

Znakovi postmortalnog djeteta

Djeca rođena u gestacijskoj dobi od 41 tjedna ili više smatraju se istrošenim. Proširenje može izazvati smrt fetusa uslijed hipoksije. Morfološki znakovi izdržljivosti su prisutnost suhe kože, njegovo ljuštenje, pojava znakova parcijalne makeracije, prisutnost luženih jezgri u proksimalnoj epifizi u kostima tibije i humero, znakovi opće hipotrofije. Pri obavljanju analize krvi iz pupkovine detektira se smanjen sadržaj kisika.

Pored toga, prisutnost simptoma vode s niskim protokom je simptom izloženosti poslije djeteta. Oksignacija fetusa je naznačena stanja vode, pupčane vrpce i školjaka potomstva, koje se obojene mekonijem.

U pravilu, novorođenčad nakon rođenja je veća od djece koja su rođena na vrijeme.

Prerane bebe: učestalost i uzroci prijevremenog poroda. Anatomske, fiziološke i neuropsihološke značajke preranih beba

Prerane bebe - djeca rođena u odnosu na utvrđeno razdoblje prestanka trudnoće unaprijed.

Prerano rođenje je rođenje djeteta prije kraja pune 37 tjedana trudnoće, ili ranije nego nakon 259 dana, računano od prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa (WHO, 1977). Preuranjeno dijete je prerano.

Statistika o prijevremenom porodu.

Učestalost prijevremenog rada = 3-15% (u prosjeku - 5-10%). Prethodna isporuka u 2002. godini iznosi 4,5%. U ovom pokazatelju nema niže razine.

Od prerano rođene djece, primjećuje se najveća stopa pobola i mortaliteta. Oni predstavljaju između 50 i 75% smrtnosti dojenčadi, au nekim zemljama u razvoju gotovo 100%.

Uzroci pretilnog rođenja

socio-ekonomske (plaće, životni uvjeti, prehrana za trudnice);

socio-biološke (loše navike, dob roditelja, prof. štetu);

klinička (ekstragenitalna patologija, endokrine bolesti, prijetnja, preeklampsija, nasljedne bolesti).

Čimbenici koji doprinose rastu fetusa i prijevremenu isporuku (prijevremena starost) mogu se podijeliti u tri skupine:

odsutnost ili nedostatak zdravstvene skrbi prije i tijekom trudnoće;

razina obrazovanja (manje od 9 razreda) - utječe na razinu i stil života, karakteristike osobnosti, materijalno blagostanje;

niski životni standard i, prema tome, materijalnu sigurnost, a kao rezultat toga, loš životni uvjeti, nepotpuna prehrana trudnice;

profesionalne opasnosti (fizički teške, duge, monotone, u stojećem položaju trudnice);

izvanraspravno rođenje (osobito tijekom neželjene trudnoće);

nepovoljna ekološka situacija;

mlada ili starost trudne žene (mlađe od 18 godina) i prva rođenja iznad 30 godina);

starost oca je mlađa od 18 godina i starijih od 50 godina (u Europi);

loše navike (pušenje, alkoholizam, ovisnost o drogama) oboje očekivane majke i oca;

niski rast, trudna infantilna tjelesna;

infantilizam genitalnih organa, osobito u kombinaciji s hormonskim poremećajima (insuficijencija korpus luteuma, hipofunkcija jajnika, insuficijencija isthmno-cervikalne bolesti) - do 17% svih prijevremenih porođaja;

prethodnih pobačaja i pobačaja - dovodi do neodgovarajuće izlučivanja endometrija, kolagenizacije strome, insuficijencije istok-cerviksa, povećane kontraktilnosti maternice, razvoja upalnih procesa u njemu (endometritis, synechiae);

mentalne i tjelesne ozljede trudnice (strah, šok, pad i modrica, podizanje težine, kirurgija tijekom trudnoće - osobito laparotomija);

upalne bolesti majke akutne i kronične prirode, akutne infektivne bolesti (porođaj pri visini vrućice, kao iu narednih 1-2 tjedna nakon oporavka);

extragenital patologija, posebice atributa dekompenzacije ili pogoršanja tijekom trudnoće :. reumatske bolesti srca, hipertenzija, pijelonefritis, anemija, endokrinih poremećaja (. hipotireoza, hipertireoza, diabetes mellitus, hipertireoza korteks nadbubrežne itd), itd uzrokovati povrede protok krvi uteroplacentarni, degenerativne promjene u posteljici;

patologija trudnoće: kasna gesticija, nefropatija, imunološki sukob u sustavu majke-placente-fetus;

abnormalni razvoj placente, pupčanu vrpcu;

višestruke trudnoće (oko 20% svih prijevremenih bolesti);

fetalne bolesti: IUI, nasljedne bolesti, malformacije fetusa, isoimunološka nespojivost;

interval između porođaja manje od 2 godine.

Uzroci preuranjenosti mogu se podijeliti prema drugom principu:

odlazi iz majke;

povezane značajke tijeka trudnoće;

sa strane fetusa.

U ICD X reviziji pod naslovom R 07 "Poremećaji povezani s skraćivanjem trudnoće, kao i malom brojem težine "Prihvaća se podjela preuranjenih dojenčadi po težini i gestacijskom dobu. U bilješci se navodi da kada se utvrdi i težina rođenja i gestacijska dob, treba dati prednost težini rođenja.

Ovisno o pokazateljima gestacijske dobi i tjelesnoj težini prerane bebe, postoje 4 stupnja prijevremenosti (3 tjedna za svaki od prva tri stupnja):

POGLAVLJE 4 NEDOSTALA DJECA

Prijevremena vjeruju djece rođene u razdoblju od 22-og do 37-og tjedna trudnoće s porođajnom težinom manjom od 2500-2700 g i tijelo duljine 45-47 cm manje od najstabilniji pokazatelj -. Trudnoće.

Fetus je održiv (prema definiciji WHO) s tjelesnom težinom od 500 g i više, duljinom tijela od 25 cm ili više i s gestacijskim razdobljem od više od 22 tjedna. Ruska nacionalna statistika o pobačaju (spontani pobačaj u razdoblju kraćem od 37 tjedana) u potpunosti uzima u obzir ove preporuke. tako prerano za statistiku (spontane ili izazvane pobačaja s vremena kad je fetus smatra održiv) među rozhdon- vladinih života uzima u obzir samo djecu od 28 tjedna trudnoće težine 1000 g ili više i duljine tijela od 35 cm ili više. Od onih koji su rođeni živi s tjelesnom težinom od 500-999 g, novorođenčad koja je živjela 7 dana nakon rođenja podliježe registraciji.

Broj preranih beba u različitim zemljama kreće se od 3 do 17%, u Rusiji - 3-7%. Od prerano rođene djece, primjećuje se najveća stopa pobola i mortaliteta. Njihov udio u našoj zemlji čini oko 75% smrtnosti novorođenčadi; u ekonomski razvijenim zemljama - 100%.

RAZLOZI PREMATURA GLAVA DJECE Glavni uzroci preranog rođenja su sljedeći:

- Previše mlada ili prestarna starost roditelja. Ako starosti ima negativan učinak na Vi ste nashivanie zbog bioloških promjena u starenje tijela, rođenja nedonoščadi u mlade majke zbog neplaniranih trudnoća.

- Nisko roditeljsko obrazovanje i povezani nezdrav stil života tijekom trudnoće i nedostatak razumijevanja važnosti kontinuiranog

medicinski nadzor. Među djecom rođene od žena koje nisu bile zapažene tijekom cijele trudnoće u antenatalnoj klinici, perinatalna smrtnost je 5 puta veća.

- Glavnu ulogu u pobačaju igraju radne opasnosti, loše navike i teški fizički rad. Negativan utjecaj na zdravlje djeteta ima pušenje, ne samo majku nego i otac. Teške malformacije kod djece od muških pušača za mnogo godina i / ili velikog broja popušenih cigareta, ima 2 puta veću vjerojatnost od djece ne-očeva.

- Čak i sa željenom trudnoćom, rizik od pobačaja za samohrane žene je veći nego kod žena koje su u braku, zbog socijalnih i psiho-emocionalnih čimbenika.

• Prije pobačaja. Potpuno uklanjanje pobačaja s učinkovitom kontracepcijom može smanjiti učestalost prijevremenog poroda za 1/3.

• Kratki razmak (manje od 2 godine) može uzrokovati prijevremenu isporuku.

• Patološki put trudnoće.

Postoje četiri stupnja prijevremenosti (Tablica 4-1).

Tablica 4-1. Stupanj prijevremenosti

Trenutno, dijagnoza obično nije naznačena stupnjem prijevremenosti, već gestacijskim periodom u tjednu (točniji pokazatelj).

ZNAČENJE OTKRIVANJA Klinički znakovi

Pojava preranog djeteta ovisi o stupnju prijevremenosti.

• Duboko prerano dijete (tjelesna težina manja od 1500 g) ima tanku naboranu kožu tamno crvene boje, bogato prekriveno mazivom i pištoljem (lanugo). Jednostavna eritema

traje do 2-3 tjedna. Subkutani sloj nije izražen, bradavice i areola mliječnih žlijezda jedva su vidljive; aurikalije su ravne, bez oblika, mekane, prešane na glavu; nokti su tanki i ne dolaze uvijek do ruba nokta; pupak se nalazi u donjoj trećini abdomena. Glava je relativno velika i iznosi 1/3 duljine tijela; udovi su kratki. Šavovi lubanje i fountainanelles (veliki i mali) su otvoreni. Kosti lubanje su mršave. Kod djevojčica, genitalija se razbijaju kao rezultat nerazvijenosti labia majora, klitoris prolazi; kod dječaka testisi nisu spušteni u skrotum.

• Sazrijevanja preranog izgleda su različiti. Koža je ružičasta, nema pištolja na licu (pri rođenju u 33. tjednu trudnoće), a kasnije i na tijelu. Navel se nalazi malo iznad grudi, glava je oko 1/4 duljine tijela. Djeca rođena za više od 34 tjedana trudnoće, tu su prve krivulje na ušima, više su vidljive bradavice i areola, dječaci testisi se nalaze na ulazu u skrotumu, djevojke stidnica gotovo zatvorena.

Mišićna hipotonija, smanjeni fiziološki refleksi, motorna aktivnost, oštećena termoregulacija, slab krik karakteristični su za prerane bebe. Duboko prerano dijete (manje od 30 tjedana trudnoće) leži s rukama i nogama; usisavanje, gutanje i drugi refleksi nisu prisutni ili slabo izraženi. Tjelesna temperatura nije konstantna (može pasti na 32-34 ° C i lako se podiže). Kod rođenja nakon 30. tjedna trudnoće u prijevremenom, djelomično savijanje nogu u koljenima i zglobovima kuka otkriveno je; refleks sisanja je dobar. Dijete rođeno u razdoblju od 36-37 tjedana trudnoće ima punu, ali nestabilnu fleksiju udova; aktivira se jasan refleks oštrine. U prerano u prvih 2-3 tjedana života može biti promjenjiv tremor, strukturalno nestabilna i nestalan strabizam, horizontalna Niš Tagme s promjenom položaja tijela.

Preranog dječaka i djevojčica se ne razlikuju po antropometrijskim pokazateljima, budući da se te razlike formiraju tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće (punoljetni dječaci su veći od djevojčica).

Značajke unutarnjih organa

Morfološka i funkcionalna nezrelost unutarnjih organa također je u skladu s stupnjem prijevremenosti i izražena je posebno oštro u duboko preuranjenim bebama.

• Disanje u nedonoščadi sa značajnim promjenama površinske NPV (od 36 do 76 u minuti), s tendencijom tahipneja i za vrijeme spavanja u trajanju od 5-10 sekundi. Kod djece rođenih manje od 35 tjedana trudnoće, nastanak tenzida je smanjen, što

To sprječava ispad alveola dok izdahnete. Imaju lakše SDR-ove.

• HR nedonoščadi razlikuje labilna (100 do 180 ° C u minuti), smanjene napetosti krvnih žila, sistolički krvni tlak manji od 60-70 mm Hg Povećana propusnost vaskularnih zidova može dovesti do smanjene moždane cirkulacije i krvarenja u mozgu.

• Zbog nedostatka zrelosti bubrežnog tkiva smanjena je njegova funkcija za održavanje KHS-a.

• Svi gastrointestinalni enzimi koji su potrebni za probavu majčinog mlijeka sintetizirani su, ali karakterizirani su slabom aktivnošću.

• U preuranjenim bebama nema veze između intenziteta žutice i stupnja prolazne hiperbilirubinemije, što često dovodi do podcjenjivanja potonjeg. Nezrelosti jetre i pripadajućeg nedostatak glukuronil aktivnosti transferaze enzima, povećana propusnost krvno-moždane barijere (BBB) ​​te brzim raspadom eritrocita može dovesti do nakupljanja neizravnog bilirubina u krvi tijekom prvih dana života i razvoja kernicterus, čak i pri relativno niskim koncentracijama bilirubina (170-220 μmol / 1).

U prvim danima života u nedonoščadi imaju veću vjerojatnost od punog izraza, karakterizira hipoglikemije, hipoproteinemija, hypocalcemia, hypomagnesemia, HIPERKALIJEMIJA, dekompenziranom metaboličke acidoze. Sadržaj eritrocita i Hb pri rođenju je gotovo isti kao u punom razdoblju, ali je sadržaj HbF veći (do 97,5%), što je povezano s intenzivnom hemolizom. Od drugog dana života, crvene krvi se mijenjaju brže nego u punom razdoblju, a u dobi od 6-8 tjedana tipičan za prijevremene poremećaje pojavljuju se u hemogramu - ranoj anemiji preuranjenosti. Glavni uzrok anemije smatra se niskom proizvodnjom eritropoetina. Sadržaj leukocita je isti kao kod djece s punim radnim vremenom, međutim, prisutnost mladih oblika do promyelocita je karakteristična. Prvo sjecište granulocita i limfocita dolazi kasnije, to je veći stupanj prijevremenosti (u III stupnju - do kraja prvog mjeseca života).

ZNAČAJKE RAZVOJA DJECE PREMATURA Fizički razvoj

Tjelesni razvoj pretkola karakterizira veća stopa povećanja težine i duljine tijela tijekom prve godine.

života. Što je manja težina i duljina tijela prerano kod rođenja, intenzivniji se pokazatelji povećavaju tijekom godine.

• Do kraja prve godine života povećava se tjelesna težina na sljedeći način: s IV stupnjem preuranjenosti, 8-10 puta, III stupanj - 6-7 puta, II stupanj - 5-7 puta, stupanj I - 4-5 puta. Tjelesna težina raste neujednačeno. Prvi mjesec života najteže je razdoblje prilagodbe, posebno za vrlo prerano dijete. Početna tjelesna težina se smanjuje za 8-12% (kod djece s punim radnim vremenom za 3-6%); oporavak je spor. Uz razdoblje trudnoće kraće od 32 tjedna, tjelesna težina često doseže početne vrijednosti tek krajem prvog mjeseca života i intenzivnije se povećava od 2. mjeseca.

• Duljina tijela prerane do kraja prve godine života je 65-75 cm, tj. povećava se za 30-35 cm, dok u punom trajanju duljina tijela raste za 25 cm.

Unatoč visokim stopama razvitka, u prve 2-3 godine života, prerane bebe zaostaju za svojim kolegama rođenim punim radnim vremenom. Poravnanje se događa nakon treće godine života, često u 5-6 godina. U budućnosti, djeca rođena prerano često doživljavaju astenije i infantilizam, ali mogući su i fizički pokazatelji fizičkog razvoja punoljetnih vršnjaka.

U razvoju psihomotora zdrave prerane bebe uspoređuju se sa svojim punoljetnim vršnjacima mnogo ranije nego u fizičkom. Djeca s preuranjenom razinom II-III počnu popraviti pogled, držati se glave, prevrnuti, ustati i hodati sami, kažu prve riječi 1-3 mjeseca poslije, punopravno. Preuranjene bebe "nadoknaditi" s punopravnim psihomotornim vršnjacima u drugoj godini života; s stupnjem preuranjenosti I - do kraja prve godine.

POVEZNOSTI PREDNOSIH PRECAUTIKA Njega preranog beba provodi se u dvije faze: u rodilištu i specijaliziranom odjelu. Tada dijete dolazi pod nadzor klinike.

Širom svijeta pridaje veliku važnost "blagoj njezi preranog dojenčadi" s ograničavanjem intenzivne njege, stresnim situacijama i bolnim senzacijama. Nakon rođenja, prerano dijete treba staviti u sterilne tople pelene ("optimalna udobnost"). Hlađenje odmah nakon rođenja, još uvijek u sobi za dostavu, često zabranjuje daljnju brigu o neuspjehu. Dakle, ako je temperatura preranog tijela samo jednom pala na 32 ° C

i niže, stopa smrtnosti doseže gotovo 100%, čak i uz pravilnu upotrebu u budućnosti svih suvremenih metoda skrbi i liječenja. U prvim danima života, duboko prerane bebe ili prerane bebe u teškom stanju čuvaju se u inkubatorima. Oni održavaju konstantnu temperaturu (od 30 do 35 ° C uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike djeteta), vlažnost (do 90% prvog dana, a zatim do 60-55%), koncentracija kisika (oko 30%). Temperatura djetetovog tijela može se održavati u grijanom krevetu ili u uobičajenom krevetu pomoću grijača, budući da što je duži boravak u inkubatoru, to je veća vjerojatnost infekcije djeteta. Optimalna temperatura zraka u sobi je 25 ° C. Potrebno je poduprijeti reakcije prilagodbe djeteta uz pomoć ispuštanja u usta s majčinim mlijekom pipete, grijanim pelenama, dugim boravkom na majčinoj dojci (kao što je "klokan"), mirnim glasom medicinske sestre, milujući kretnje njezinih ruku.

Samo 8-10% zdravih preranih beba s porođajnom masom veće od 2000 godina otpušteno je iz rodilišta. Ostatak se prenosi u specijalizirane ustanove za drugu fazu skrbi.

ZNAČAJKE NAMJEŠTAJA ZABRANJENE

Posebnosti hranjenja prerane bebe posljedica su povećane potrebe za hranjivim tvarima zbog intenzivnog tjelesnog razvoja, kao i funkcionalne i morfološke nezrelosti gastrointestinalnog trakta, pa se stoga hrana treba pažljivo davati. Čak se i duboko prerane bebe trebaju hraniti u prvim satima života zbog kataboličkog uzorka metabolizma, hipoproteinemije i hipoglikemije.

Parenteralnom prehranom, crijeva djeteta brzo koloniziraju uvjetno patogena mikroflora. Istodobno se povećava propusnost sluznice gastrointestinalnog trakta, što pridonosi generalizaciji infektivnog procesa. Parenteralna prehrana se koristi samo za vrlo teške uvjete u vrlo preuranjenim bebama i na ograničeno vrijeme. To je više pogodno za takvu djecu označiti 24-satne kapanje injekcije domaćeg majčinog mlijeka.

Bebe s gestacijskom dobi od više od 28 tjedana, kao i sve prerano rođene s SDR-om, slabim refleksom za usisavanje, majčino mlijeko se ubrizgava kroz trbušnu cijev. Uz zadovoljavajuće opće stanje, dovoljno izražen refleks usisavanja i tjelesnu težinu pri rođenju veći od 1.800 g, može se primijeniti na prsima 3-4 dana. Prerano rođenje težine manje od 1500 g se primjenjuje na prsima od trećeg tjedna života. U nedostatku mlijeka, majka je propisala specijalizirane smjese za prerane bebe.

(npr. "Nenatal", "PRENAN" itd.) Kada se postigne tjelesna težina od 2500-3000 g, dijete se postupno prenosi na uobičajene zamjene za majčino mlijeko.

Kalkulacije prehrane obavljaju se prema potrebi djetetova tijela za 1 kg tjelesne težine dnevno: 1-2 dana života iznosi 30 kcal, 3. dan je 35 kcal, 4. dan 40 kcal, a zatim 10 kcal više dnevno do 10. dana života; 14. dana - 120 kcal, od 21. dana života - 140 kcal.

Pri određivanju volumena hrane potrebno je uzeti u obzir pojedinačne karakteristike djeteta: duboko prerane bebe od 2. mjeseca ponekad apsorbiraju volumen majčinog mlijeka koji odgovara 150-180 kcal / kg.

DOSTAVLJENE POSLJEDICE PREVIOUSNOSTI Među preuranjenim bebama rizik od mentalne i tjelesne invalidnosti je veći nego kod punoljetnih beba.

• Teški neuropsihijatrijski poremećaji u obliku cerebralne paralize, smanjene inteligencije, sluha i poremećaja vidljivosti, epileptički napadaji javljaju se u 13-27% preranih beba.

• Prerano bebe razvode malformacije 10-12 puta češće. Karakterizira ih nesrazmjeran razvoj kostura, uglavnom s odstupanjima od astenije. Mnogi od njih dodatno povećavaju rizik od "nepravilnosti u školi". Među onima koji su rođeni prerano, poremećaj hiperaktivnosti s nedostatkom pažnje je češći.

• U žena koje su rođene vrlo preuranjene, menstruacijske nepravilnosti, znakovi seksualnog infantilizma, prijete abortusima i preranog rada često se promatraju u budućnosti.

Unatoč gore navedenom, pravilnom skrbi i prehranom, prerane bebe obično odraste zdravo i postaju punopravni članovi društva.

SPRJEČAVANJE PREMATURA GLAVA DJECE Sprječavanje preranog rođenja djece osigurava zdravlje trudnice; prevencija medicinskih pobačaja, posebno kod žena s menstrualnim poremećajima i neuroendokrinim bolestima; stvaranje povoljnih uvjeta za trudnice u obitelji i na poslu; pravodobno prepoznavanje rizičnih skupina i aktivno promatranje tijeka trudnoće u tim ženama.

Premature bebe: klasifikacija i vanjske oznake. 1. dio

Beba zahtijeva veću pažnju i pažljivu njegu.

17. studenoga je Međunarodni dan za prijevremenu bebu, osnovan 2009. godine na inicijativu Europske zaklade za skrb novorođenih bolesnika.

Trudnoća je zaostala - vrijeme je za radost i istodobno uznemireno čekanje. Konačno, dugo očekivano dijete rođeno je, ali, nažalost, ispred vremena. Naravno, brinite se i postavljate mnogo pitanja.

Uostalom, morat ćete se suočiti s velikim brojem problema, jer mrvica žuri da se rodi, a njegovo tijelo nije spremno za samostalan život. Stoga beba zahtijeva veću pozornost i pažljivu njegu.

Preuranjeno dijete: osnovni pojmovi

Neposredno nakon rođenja, određuje se kako je beba preuranjena, budući da takva taktika daljnjeg liječenja i stvaranje uvjeta za njegu ovise o njemu.

To uzima u obzir dva glavna kriterija: tjelesna težina pri rođenju i gestacijska dob ili dob (broj punih tjedana trudnoće u vrijeme isporuke).

Stupanj prijevremenosti

Prvi stupanj prijevremenosti je rad na 34-36 tjedana i šest dana. Težina pri rođenju - od 2001. do 2500 grama. Prognoza je povoljna, u pravilu, bez stvaranja posebnih uvjeta za skrb. Osim kada postoje drugi uvjeti ili bolesti - na primjer, infekcija, trauma rođenja, dugo anhidrirano razdoblje.

Drugi ili srednji stupanj prijevremenosti je rani rad u razdoblju od 31-33 tjedana i 6 dana. Težina pri rođenju - od 1501 do 2000 grama. Prognoza je povoljna prilikom pružanja pravovremene medicinske njege, kao iu uvjetima optimalnog hranjenja i njege.

Treći ili teški stupanj prijevremenosti je vrlo rana isporuka na 28-30 tjedana. Tjelesna težina pri rođenju - od 1001 do 1500 grama. Prognoza nije posve povoljna, iako mnoga od ove djece preživljavaju. Međutim, u budućnosti se dugo njeguju i primaju liječenje u vezi s raznim bolestima.

Četvrti stupanj ili duboka prijevremenost - iznimno rani rad do 28 tjedana. Težina pri rođenju - do 1000 grama (ekstremno mala težina). Prema statistikama, u ovom trenutku svako peto beba rođeno je živ.

Međutim, prognoza je loša. Nažalost, bebe koje su rođene žive do 26 tjedana, na žalost, u 80-90% slučajeva umiru za mjesec dana i od onih koji su rođeni na 27-28 tjednu - oko 60-70%.

Štoviše, zbog nezrelosti svih organa i sustava, duboko prerano dijete može razviti brojne patološke bolesti i stanja. Stoga se preporučuje pitanje budućnosti sudbine bebe zajedno s ginekologom, neonatologom i majkom djeteta. U ovom slučaju, roditeljima se objašnjavaju sve posljedice i potrebu za dugotrajnom njegu.

"Postkonceptualno doba" ili "postkonceptualno razdoblje"

U medicini ti se pojmovi koriste kada je naznačeno dob djeteta ili razdoblje nakon rođenja prema gestacijskoj dobi, ako se nastavi.

Stoga, kada se karakterizira preuranjeno dijete (izgled, razvojna obilježja i drugi znakovi), tjedni se obično daju u skladu s gestacijskom dobi.

Rano rođeno: kako izgleda prerano beba?

Naravno, prerano dijete izgleda drugačije od djeteta s punim radnim vremenom, ali mnogo ovisi o gestacijskoj dobi.

Glavne vanjske značajke prerane bebe

Umjerena preuranjena godina: razred I-II

* Ton tonusa nešto je smanjen, ali uglavnom beba je aktivna.
* Koža je ružičasta, a potkožni sloj masti je umjereno tanak.
* Nježna kosa (lanugo) odsutna je na licu od 32-33 tjedna, a počinje od 35-37 tjedana - obično na cijeloj površini kože.
* Bradavice i areola (koža oko bradavica) jasno su vidljive i pigmentirane (obojane).
* Prva zavoja na čašicama pojavljuju se u 35-37 tjedana.
* Obično je tijelo proporcionalno: veličina glave i duljina udova (ruke, noge) u odnosu na tijelo su normalne veličine.
* Navel se nalazi bliže središtu trbuha, ali još uvijek - nešto niži od onih od punoljetnih beba.
* Nails u pravilu dolaze do rubova prstiju (noktiju).
* Vanjski genitali su dobro razvijeni. Kod djevojčica, genitalija je gotovo zatvorena. U dječaka testisi se nalaze na ulazu u skrotum (u gornjoj trećini), ali ponekad postoji jednostrano kriptorhidizam (jedan testis ne spušta se u skrotum).

Duboka prijevremenost: III-IV stupanj

* Zbog smanjenog mišićnog tonusa, dijete leži s produženim rukama i nogama.
* Koža je tamno crvena, tanka i naborana (poput starca), često natečena, bogato obložena vellusom.
* Subkutani sloj masti je nataložen.
* Dijete ima nešto nerazmjerno tijelo: veličina glave je velika u odnosu na duljinu tijela, a udovi su kratki u usporedbi s tijelom.
* Navel se nalazi u donjoj trećini trbuha.
* Bradavice i područja su slabo pigmentirani i slabo vidljivi.
* Auricles su mekane, nemaju konvolucije i bez formi, su pritisnute na glavu i niske.
* Nokti mrvica su nerazvijeni i obično ne dođu do vrha prstiju.
* Kranijalne šavove su otvorene, male, velike, a bočne fontane su velike, a kosti lubanje su mekane.
* Vanjski genitalije su nerazvijene. U djevojčicama, labia majora ne pokrivaju malu usnu, tako da se genitalni razmak otvori (otvoren). U dječaka se testisi obično ne spuštaju u skrotum.

Međutim, treba imati na umu da nije uvijek za isto dijete da svi znakovi preranosti izgledaju jednako jasno i živo u skladu s razdobljem trudnoće. Često se događa da su neki od njih izraženije, a drugi manje.

Život protiv svih izgledi...

Što se tiče preuranjenih beba, postoji opća tendencija: učestalost morbiditeta, smrtnosti i invaliditeta raste kako se gestacija smanjuje.

Međutim, prognoza je samo predviđanje i nije jamstvo niti rečenica. Kao što je jedna prerana beba, unatoč svim turobnim procjenama, borila, preživjela i odrasla zdrava djeca. Dok je druga djeca teško rasti, a ponekad i umrijeti, iako, čini se, u početku imaju povoljnije podatke.

Zašto se to događa? Pitanje je bolje upućeno Majci prirodi. Nažalost, najvjerojatnije nećemo dobiti odgovor na njega. Međutim, možda se taj fenomen može objasniti željom nekih djece da se na bilo koji način pridržavaju života.

Stoga zaključak: svaki dan, šanse za preživljavanje za djecu povećavaju se značajno.

Stoga ćemo u sljedećem članku govoriti o osobinama fiziologije prerane bebe, ovisno o gestacijskoj dobi u vrijeme rođenja. Izravno povezana s njima je uspješna skrb, prilagodba životu izvan maternice i zdravlje prerane bebe.

Također pročitajte:

Autor: Koretskaya Valentina Petrovna, pedijatar,

Znakovi preranih beba Briga za prerane bebe

Prerane bebe su djeca rođena između 28. i 38. tjedna intrauterinog razvoja s tjelesnom težinom od 2500 g ili manje i dužinom od 35-45 cm.

Koja je težina beba preuranjena?

Fetus koji ima manje od 1000 g, rođen u razdoblju trudnoće manjim od 28 tjedana, smatra se pobačajem.

Prilikom određivanja znakova prijevremenosti, uzimaju se u obzir pokazatelji tjelesne razvijenosti i gestacijska dob (trajanje trudnoće) budući da se novorođenčad, preuranjeno i punopravno, može roditi tjelesnom težinom koja ne odgovara gestacijskoj dobi. Na primjer, tjelesna težina može biti smanjena zbog intrauterine hipotrofije ili usporavanja rasta intrauterine (male djece za određeno razdoblje trudnoće), kao i povećana, kao što je uočeno kod majki koje rade na dijabetesu. S obzirom na veliki raspon pokazatelja koji karakteriziraju preuranentnost, u praktične svrhe, potonji se dijeli na četiri stupnja. Stupanj preuranjenosti odražava zrelost novorođenčeta, njegovu sposobnost prilagodbe vanjskom okolišu, učestalost i karakteristike patologije, vjerojatnost preživljavanja. Dakle, dijagnosticirajte preuranentnost:

stupanj prijevremenosti - tjelesna težina djeteta pri rođenju 2500 - 2001

stupanj prijevremenosti - tjelesnu težinu djeteta pri rođenju 2000-1501,

stupanj prijevremenosti - tjelesna težina djeteta pri rođenju je 1500-1000 g.

stupanj prijevremenosti - tjelesnu težinu djeteta pri rođenju do 1000

Učestalost prijevremenog poroda u različitim zemljama varira (od 3,1 do 16,6%). U ovom pokazatelju nema niže razine. U prerano rođenoj djeci uočena je najveća učestalost (ozljede kod poremećaja središnjeg živčanog sustava, sepsa, upala pluća, rakovi, anemija, neishranjenost) i najveća stopa smrtnosti. Do 75% svih preminulih novorođenčadi je preuranjeno. Stoga je prioritetna zadaća medicinskih radnika u borbi za smanjenje morbiditeta i smrtnosti dojenčadi prevencija prijevremenog zastoja. A u slučaju njegove pojave, pružanje odgovarajuće njege za prerano novorođenčad.

Uzroci preranog djeteta

Glavni razlozi za prerano rođenje djece su sljedeći:

Socio-biološki čimbenici. Previše mlada ili prestarna starost roditelja. Ako starost ima negativan učinak na trudnoću zbog bioloških promjena u tijelu starenja, rođenje preranog beba kod mladih majki posljedica je neplaniranih trudnoća.

Niske stope roditeljskog odgoja i pridruženi nezdrav način života tijekom trudnoće i nedostatak razumijevanja važnosti stalnog nadzora nad liječenjem utječu na pobačaj. Među djecom rođene od žena koje nisu bile zapažene tijekom cijele trudnoće u antenatalnoj klinici, perinatalna smrtnost je 5 puta veća.

Glavnu ulogu u pobačaju igraju radne opasnosti, loše navike i teški fizički rad. Negativan utjecaj na zdravlje djeteta ima pušenje, ne samo majku nego i otac. Teške malformacije kod djece od muških pušača za mnogo godina i / ili velikog broja popušenih cigareta, ima 2 puta veću vjerojatnost od djece ne-očeva.

Uzroci prijevremene djece

Uzroci preuranjenosti mogu biti razni čimbenici koji ometaju razvoj fetusa i fiziološki tijek trudnoće. Preuranjene bebe često su rođene majkama s zaraznim bolestima, uključujući one koji se latentno pojavljuju. Preuranjeno rođenje može uzrokovati infekciju mycoplasmom, citomegalija, bolesti uzrokovane virusima herpesa, adenovirusima i drugim patogenima koji prolaze kroz placentarnu barijeru, oštećuju placentu i narušavaju njegovu funkciju.

Često, prijevremeni rad se javlja uslijed teških somatskih bolesti, vaskularne distonije i anemije trudnice. Infantilizam i razvojne anomalije ženske genitalne sfere, neuro-endokrinska patologija i imunološka nespojivost s antigenskim sustavima također su predispozicije za to. Preuranjene bebe rađaju se tijekom višestruke trudnoće.

Od velike važnosti su prethodni medicinski pobačaji koji određuju funkcionalne i morfološke promjene endometrija i povećavaju kontraktilnost maternice, kromosomske aberacije, dob trudne žene i njezine loše navike, profesionalne opasnosti.

Znakovi preranog dojenčadi

Klinički znakovi prerane bebe

Pojava preranog djeteta ovisi o stupnju prijevremenosti.

Znakovi duboko preuranjenih beba

Duboko prerano dijete (tjelesna težina manja od 1500 g) ima sljedeće znakove: tanka naborana koža tamno crvene boje, bogato prekrivena sirovim mazivom i lanugom (lanugo). Jednostavna eritema traje do 2-3 tjedna.

Subkutani sloj masti nije izražen, bradavice i isola mliječnih žlijezda jedva su vidljivi; aurikalije su ravne, bez oblika, mekane, prešane na glavu; nokti su tanki i ne dolaze uvijek do ruba nokta; pupak se nalazi u donjoj trećini abdomena. Glava je relativno velika i iznosi 1/3 duljine tijela, udovi su kratki. Šavovi lubanje i fountainanelles (veliki i mali) su otvoreni. Kosti lubanje su mršave. Kod djevojčica, genitalni jaz bliži se kao posljedica nerazvijenosti labia majora, klitoris izlazi, kod dječaka testisi nisu spušteni u skrotum.

Znakovi zrelijih preranih beba

Dulji zreliji prerani izgled i znakovi prijevremenosti su različiti. Evo njihova znaka: koža je ružičasta, nema pištolja na licu (kod rođenja 33. tjedna trudnoće), a kasnije i na tijelu. Navel se nalazi malo iznad grudi, glava je oko 1/4 duljine tijela. Djeca rođena za više od 34 tjedana trudnoće, tu su prve krivulje na ušima, više su vidljive bradavice i areola, dječaci testisi se nalaze na ulazu u skrotumu, djevojke stidnica gotovo zatvorena.

Za prerane bebe karakteristični su znakovi poput mišićne hipotonije, smanjene fiziološke refleksije, motorička aktivnost, oštećena termoregulacija i slaba plač. Duboko prerano dijete (manje od 30. tjedna trudnoće) leži s nošenjem ruku i nogu, usisavanjem, gutanjem, a drugi refleksi su odsutni ili slabo izraženi. Tjelesna temperatura nije konstantna (može pasti na 32-34 ° C i lako se podiže). Kod rođenja nakon 30. tjedna trudnoće u prijevremenom, djelomično savijanje nogu u koljenima i zglobovima kuka otkriveno je; refleks sisanja je dobar.

Dijete rođeno na razdoblje od 36 do 37 tjedana. trudnoća, fleksija ekstremiteta je dovršena, ali nestabilna, uzrokuje poseban refleks. U preranciji u prva 2-3 tjedna života može doći do nepravilnog tremor, a ne grubo i nestabilno zujanje, horizontalni nistagmus s promjenom položaja tijela.

Preranog dječaka i djevojčica se ne razlikuju po antropometrijskim pokazateljima, budući da se te razlike formiraju tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće (punoljetni dječaci su veći od djevojčica).

Značajke unutarnjih organa u preuranjenim bebama

Morfološka i funkcionalna nezrelost unutarnjih organa također je u skladu s stupnjem prijevremenosti i izražena je posebno oštro u duboko preuranjenim bebama.

Disanje u preuranjenim bebama je površno s značajnim fluktuacijama u NPV (od 36 do 76 u minuti), s tendencijom za tachypnea i apnea u trajanju od 5-10 s. Kod djece rođenih manje od 35 tjedana trudnoće, nastanak tenzida, koji sprečava urušavanje alveola nakon izdaha, smanjen je. Imaju lakše SDR-ove.

Broj otkucaja srca u preuranjenim bebama je vrlo labilna (od 100 do 180 u minuti), vaskularni ton se smanjuje, sistolički krvni tlak ne prelazi 6070 mm Hg. Povećana propusnost vaskularnih zidova može dovesti do smanjene moždane cirkulacije i krvarenja u mozgu.

Zbog nedostatka zrelosti bubrežnog tkiva smanjena je njegova funkcija za održavanje KHS.

Svi gastrointestinalni enzimi potrebni za probavu majčinog mlijeka su sintetizirani, ali su karakterizirani niskom aktivnošću.

U prijevremenim bebama nema veze između intenziteta žutice i stupnja prolazne hiperbilirubinemije, što često dovodi do podcjenjivanja potonjeg. Nezrelosti jetre i pripadajućeg nedostatak glukuronil aktivnosti transferaze enzima, povećana propusnost krvno-moždane barijere (BBB) ​​te brzim raspadom eritrocita može dovesti do nakupljanja neizravnog bilirubina u krvi tijekom prvih dana života i razvoja kernicterus, čak i pri relativno niskim koncentracijama bilirubina (170-220 μmol / 1).

Laboratorijska istraživanja preranog djeteta

U prvim danima života u nedonoščadi imaju veću vjerojatnost od punog izraza, karakterizira hipoglikemije, hipoproteinemija, hypocalcemia, hypomagnesemia, HIPERKALIJEMIJA, dekompenziranom metaboličke acidoze. Sadržaj eritrocita i Hb pri rođenju je gotovo isti kao u punom razdoblju, ali je sadržaj HbF veći (do 97,5%), što je povezano s intenzivnom hemolizom.

Od drugog dana života, crvene krvi se mijenjaju brže nego u punom razdoblju, a u dobi od 6-8 tjedana tipičan za prijevremene poremećaje pojavljuju se u hemogramu - ranoj anemiji preuranjenosti. Glavni uzrok anemije smatra se niskom proizvodnjom eritropoetina.

Sadržaj leukocita je isti kao kod djece s punim radnim vremenom, međutim, prisutnost mladih oblika do promyelocita je karakteristična. Prvi prijelaz granulocita i limfocita dolazi kasnije, to je veći stupanj prijevremenosti (u III stupnju - do kraja prvog mjeseca života).

Značajke razvoja preranog beba

Tjelesni razvoj karakterizira veća stopa porasta mase i duljine tijela tijekom prve godine života. Što je manja tjelesna težina i duljina preranog pri rođenju, intenzivniji je porast ovih pokazatelja tijekom godine. Do kraja prve godine života tjelesna težina preranog djeteta povećava se kako slijedi:

s tjelesnom težinom novorođenčeta 800-1000 g - 8-10 puta

" " 1001 - 1500 g "6-7"

U istom dobnom razdoblju, rast prerano 65 - 75 cm, tj. Povećava se za 30 - 35 cm.

Tjelesna težina raste neujednačeno. Prvi mjesec života najteže je razdoblje prilagodbe, posebno za vrlo prerano dijete. Njegova početna tjelesna težina smanjuje (u punom trajanju za 5-7%); oporavak je spor: u prijevremenoj s znakovima razreda III - IV, tjelesna težina često doseže početne brojke tek krajem prvog mjeseca života i počinje se intenzivnije povećavati od drugog mjeseca.

Unatoč visokim stopama razvoja, prve 2-3 godine života u prerane bebe zaostaju za svojim kolegama rođenim punim radnim vremenom u smislu tjelesne težine i visine. U budućnosti, djeca rođena prerano imaju veću vjerojatnost da doživljavaju asteniju i infantilizam, ali broj djece ima fizičke pokazatelje razvoja koji odgovaraju punoljetnim vršnjacima.

Djeca s II-III stupnjem preuranentnosti počnu sravniti oči, držati glave, prevrtati, ustati i hodati sami, izgovoriti prve riječi 1-3 mjeseca kasnije od njihovih punoljetnih vršnjaka i uhvatiti se s njima tijekom druge godine života (djeca s 1 stupanj prijevremenosti kraj 1. godine).

Što izgleda prerano beba?

Očima. Ako je beba rođena prije 26. tjedna trudnoće, njegove će oči biti čvrsto zatvorene.

Genitalije. Vaše dijete može imati nerazvijene genitalije. Kod dječaka to će se očitovati u prisutnosti testisa; u djevojčicama, činjenica da labia minora neće biti dovoljno velika da pokrije malih usnica i klitorisa, a koža se može vidjeti iz vagine (ne brinite, ona će nestati s vremenom),

Ekstremna mršavost. Vaše prerano dijete može izgledati naborano i mršavo jer njegovo tijelo nema slojeve masti koja se obično akumuliraju do kraja trudnoće (nakon 30. do 32. tjedna). Kada počne težiti, pojavit će se masno tkivo i početi nalikovati više normalnom punom roku.

Prozirna koža. Akumulacije masnoća također utječu na boju kože prijevremenog djeteta. Vene i arterije jasno su vidljive kroz kožu, a koža ima ružičastu ljubičastu boju, bez obzira na utrku djeteta. (To je zato što se pigmentacija kože pojavljuje obično nakon osmog mjeseca trudnoće.)

Nema kose Jako prerane bebe uopće ne smiju imati kose na njihovim tijelima, osim mekog pištolja. S druge strane, djeca koja su rođena tek malo ispred vremena mogu biti prekrivena tankom pahuljom koja pokriva tijelo. Ova pepeljica može biti osobito obilna na leđima, nadlakticama i ramenima.

Nedostatak bradavica. Obično se bradavice pojavljuju nakon 34. tjedna trudnoće, tako da vaše dijete možda nema bradavice ako je rođen prije toga. Međutim, neka djeca imaju potpuno formirane krugove - tamne krugove koji obično okružuju bradavice.

Nizak ton mišića. Preuranjene bebe manje su sposobne kontrolirati svoje tijelo od onih s punim radnim vremenom. Ako stavite dijete na leđa), njegove udove mogu se drhtati ili sagati. Jako prerane bebe ponekad jedva mogu kretati: njihovi su pokreti ograničeni na lagano stiskanje ili stiskanje bregova. Bebe koje su rođene prije 35. tjedna trudnoće mogu nedostajati mišićni ton koji je potreban za prihvaćanje položaja fetusa koji je zajednički punoljetnim bebama.

Nerazvijena pluća. Preuranjene bebe imaju više problema s disanjem nego punoljetne bebe, jer njihova pluća nisu potpuno formirana. Srećom, pluća djeteta dok zrele mogu se dalje razvijati izvan maternice.

Napomena: Ako je beba rođena između 22. i 25. tjedna trudnoće, trebali biste biti spremni za činjenicu da će izgledati kao fetus u maternici umjesto normalnog novorođenčeta. Njegove oči još uvijek mogu biti čvrsto zatvorene, koža može izgledati sjajna, prozirna i previše nježna da bi se dotaknula. Njegove uši mogu biti mekane i presavijene na mjestima gdje hrskavica još nije zapečaćena. Primijetit ćete koliko će se beba mijenjati u nadolazećim tjednima, kako će koža postati deblja i kako će mu se oči prvi put otvoriti. Počinjet će nalikovati normalnoj novorođenčadi.

Procjena razvoja preranih beba

Prilikom analiziranja razvoja preranog djeteta prve godine života, pojam prijevremenog djeteta odveden je od dobi djeteta (ako je rok zastarjelosti 2 mjeseca, onda se razvitak 7-mjesečnog djeteta procjenjuje na 5 mjeseci). Prilikom procjene razvoja preranog djeteta druge godine života, polovica razdoblja prijevremenog staranja oduzima se od dobi djeteta (ako je rok duljeg od dva mjeseca, onda se procjenjuje da je razvoj djeteta od 14 mjeseci star 13 mjeseci). Nakon što prerano dijete dosegne dob od dvije godine, njegov razvoj procjenjuje se bez dopuštenja za prijevremenu starost.

Učimo kako procijeniti razvoj preranih beba.

Znakovi poremećaja govora i odgođeni razvoj jezičnih vještina u predškolskoj djeci

 • 6 mjeseci - ne odgovara ili ne reagira adekvatno na zvuk ili glas;
 • 9 mjeseci - ne odgovara na ime;
 • 12 mjeseci - prestanak brbljanja ili brbljanja nije bilo;
 • 15 mjeseci - ne razumije riječi "ne" i "bye-bye", ne odgovara na njih;
 • 18 mjeseci - ne govori druge riječi, osim "mama" i "tata";
 • 2 godine - ne predstavlja dvije fraze;
 • nakon 2 godine - još uvijek koristi "djetinjasti" žargon i previše imitira zvukove;
 • 2,5 godine - govor djeteta neshvatljiv je čak i članovima obitelji;
 • 3 godine nije jednostavna kazna;
 • 3,5 godine - govor djeteta razumljiv je samo članovima obitelji;
 • 4 godine - trajne artikulacijske pogreške (osim zvukova P, C, L, W);
 • 5 godina - ima poteškoća u izradi strukturiranih rečenica;
 • nakon 5 godina - vidljiva stalna kršenja tečnosti govora (mucanje);
 • 6 godina - neobična stidljivost, preraspodjela riječi, poteškoće pri izboru prikladnih riječi tijekom razgovora.

U bilo kojoj dobi - monotonije izgovorenih zvukova ili promuklosti.

Znakovi oštećene kognitivne funkcije

 • 2-3 mjeseca - ne pokazuje mnogo interesa u vezi s majkom;
 • 6-7 mjeseci - ne okreće glavu u smjeru pada predmeta;
 • 8-9 mjeseci - ne pokazuju interes kada pokušavaju igrati skrivanje i tražiti s njim;
 • 12 mjeseci - ne tražeći skriveni predmet;
 • 15-18 mjeseci - nema interesa za igre uzrokovane uzrok;
 • 2 godine - ne dijeli okolne predmete u kategorije (na primjer, životinje su jedna stvar, automobili su drugi);
 • 3 godine - ne zna svoje puno ime;
 • 4 godine - ne može se reći koja je od dvije linije kraća i koja je duža;
 • 4,5 godina - ne može se konstantno računati;
 • 5 godina - ne zna imena pisama, boja objekata;
 • 5.5 godina - ne zna datum rođenja i adrese stanovanja.

Briga za prerane bebe

Značajke hranjenja i njege

Hranjenje prerane bebe ima značajne značajke. Ove značajke su zbog povećane potrebe za hranjivim tvarima zbog intenzivnog tjelesnog razvoja, kao i morfološke i funkcionalne nezrelosti gastrointestinalnog trakta, što zahtijeva pažljivo uvođenje hrane.

Početak hranjenja djeteta određuje država i stupanj preuranjenosti. Metoda hranjenja se određuje ovisno o težini stanja.

Sa I razinom prijevremenosti djeteta, možete početi hraniti majčinim mlijekom ili njegovim nadomjestakima u 6 do 9 sati, s II stupnjem u 9 do 12 sati, s III stupnjem u 12-18 h, fetusom u 24 do 36 h. Tijekom tog razdoblja 5% otopine glukoze se daje u dozi od 3 do 5 ml u 2-3 sata. Dulji "post" je nepoželjno, jer dovodi do hipoglikemije, hiperbilirubinemije, hipoproteinemije i povećava metaboličku acidozu.

Bebe s prijelaznim godinama III. I IV., Kao i sve preuranjene bebe s sindromom disanja, asfiksije i slabog refleksa za sisanje, dobivaju majčino mlijeko kroz želudac, trajno ili jednokratno (konstantna sonda se mijenja svaka 3 do 4 dana kako bi se sterilizirao i spriječio pritisak. S zadovoljavajućim općim stanjem i dovoljno izraženim refleksom usisavanja, prvo 3 do 4 dana se vrši kroz bradavicu. Prije ovog razdoblja neprimjereno se primjenjuje na dojku, jer je dojenje teška tjelovježba, a sekundarna asfiksija ili intrakranijalna krvarenja mogu doći.

Prerane bebe koje imaju manje od 1.500 g primjenjuju se na dojku od 3. tjedna života. Obračun hranjenja izrađuje se prema potrebi djetetova tijela za 1 kg težine po danu: 1-2 dan života je 30 kcal, 3. dan 35 kcal, 4. dan 40 kcal i 10 kcal više dnevno 10. dan; 14. dana - 120, od 21. dana - 140 kcal. Kada se brine o preranoj dojenčadi i pri određivanju količine prehrane, treba uzeti u obzir pojedinačne karakteristike novorođenčeta: duboko prerane bebe iz 2. mjeseca života ponekad asimiliraju volumen majčinog mlijeka koji odgovara 150-180 kcal / kg. Većina preranih beba koje su dojene dobro se razvijaju.

Djeca s nedovoljnom težinom na kraju prvog mjeseca ponekad propisuju koncentrirani dodatak u obliku svježeg sira, cjelovit kefir s 5% šećera. Osim toga, većina prijevremenih beba dobiva parenteralne otopine glukoze i albumina. Od 2. mjeseca života, umjesto da piju, daju biljke iz usta, kao i sok od voća i povrća. Umjesto majčinog mlijeka tijekom njege prerane bebe, možete koristiti mliječne formule.

Njega prerane bebe

Njega preranih beba obavlja se u dvije faze: u rodilištu i specijaliziranom odjelu za novorođenčad. Tada dijete dolazi pod nadzor klinike. U rodilištu, sluz se isisava do preranog da spriječi aspiraciju iz gornjeg dišnog trakta. U prvim danima i tjednima života, vrlo su prerane bebe ili prerane bebe u teškom stanju čuvaju se u inkubatorima ("inkubatori"). Oni održavaju temperaturu od 30 do 35 ° C (uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike djeteta), vlažnost prvog dana do 90%, a zatim do 60-55%, koncentracija kisika oko 30%. Temperatura preuranjenog tijela također se može održavati u grijanom krevetu ili uz pomoć grijača u redovitom krevetu. Optimalna temperatura zraka u sobi bi trebala biti oko 24 ° C.

Terapija kisikom, korekcija ravnoteže kiselina i baza uvođenjem otopina glukoze s askorbinskom kiselinom i kokarboxilazom provodi se. Uklanjanje hipoglikemije, hipoproteinemija, dobiva se uz pomoć otopina glukoze i albumina. Uz hitnu potrebu za provođenjem transfuzije i transfuzije krvi.

Većina djece s preuranjenom godinom III - IV dobivaju antibiotike tijekom trajanja njege. Indikacije za njihovu svrhu jesu ozbiljna opća stanja djeteta, gnojno upalne bolesti majke, prerana ruptura amnionske tekućine i isporuka izvan medicinskih ustanova.

Što bi trebalo biti briga za prerano dijete?

Glavne osobine tijela prerane bebe su vrlo loša termoregulacija i plitko disanje. Prvi može dovesti do pada tjelesne temperature djeteta do 35 stupnjeva ili porasti na 40, drugog do kisika izgladnjivanja ili čak zaustavljanja disanja.

Čim liječnici odluče da je stanje djeteta zadovoljavajuće, majka i dijete otpuštaju se kući, nakon što daju važne upute o higijeni, odjeći, hodanju i kupanju prerane bebe.

Vrlo je važno zaštititi takvo dijete od osoba koje su nositelji prehlade, akutne respiratorne infekcije i ARVI. Za prerane bebe, i pregrijavanje i hipotermija su vitalno opasni. Temperatura u sobi u kojoj se dijete nalazi ne smije pasti ispod 22 stupnja, ispod pokrivača ne smije pasti ispod 33 stupnja. Temperatura vode za kupanje trebala bi biti veća nego za beba s punim radnim vremenom (ne manja od 38 stupnjeva), dok kupaonica također mora biti dovoljno topla - ne manja od 24 stupnja.

Iz gore navedenog jasno je da briga za prerano dijete uključuje stalno praćenje njegove tjelesne temperature. Potreban je topliju odjeću nego njegov punopravni vršnjaci. Vrlo je važno stalno mijenjati zrak u sobi, tijekom ventilacije vrijedi nošenje djeteta iz sobe.

Dijete dobiva težinu

Čim težina djeteta prijeđe tri kilograma, može se izvaditi za šetnju. Ne biste trebali izaći, ako je temperatura zraka na ulici ispod minus 5 - za dijete do mjesec dana, ispod minus 10 - za dijete do godinu dana. Trebali biste početi hodati od 5-10 minuta, a postupno povećavati vrijeme hodanja na 2-3 sata (izaći odmah nakon hranjenja i hodati do sljedećeg hranjenja).

Problem je također da beba jednostavno ne može sisati dojku, pa stoga mora jesti iz boce (i ponekad nema snage za to). Čim se beba učvrsti, tako da može sisati, trebali biste se potpuno prebaciti na dojenje. To će vam pomoći da brzo steknete željenu težinu i nadoknadite svoje vršnjake u razvoju.

Samo 8-10% preranih beba otpuštaju se iz maternice - to su zdrava djeca s porođajnom težinom više od 2000. Ostatak se prebacuje u specijalizirane ustanove za drugu fazu skrbi. U tim ustanovama djeca dobivaju potrebne tretmane, higijenske kupke, provode prevenciju rakom i anemiju. Kompleks terapijskih mjera uključuje masažu i gimnastiku. Zdravo preuranjeno dijete može se ispustiti kući kada dosegne tjelesnu težinu veću od 2000 g, pozitivnu dinamiku i dobar refleks usisavanja.

Pravilan razvoj prerane bebe olakšava pravodobna briga o preuranjenoj novorođenčadi, povoljnoj kućnoj sredini, individualnim satovima, igrama, masaži i gimnastici te uravnoteženoj prehrani.

Dugoročni učinci prijevremenosti

Prerano rođene djeca obično odrastaju zdrava i postaju punopravni članovi društva. Poznato je da su I. Newton, Voltaire, Rousseau, Napoleon, C. Darwin, Anna Pavlova rođeni prerano. Međutim, među takvom skupinom djece, postotak mentalno i fizički hendikepiraniji je veći nego kod onih rođenih na vrijeme. Brzi neuropsihijatrijski poremećaji u obliku cerebralne paralize djetinjstva, smanjene inteligencije, slabog sluha i vida, epileptički napadaji javljaju se u 13 - 27% prijevremenih poroda. Ti su pokazatelji osobito visoki u skupini ljudi rođenih u vrlo prijevremenoj dobi, među njima, češće, nemirni, koji pate od neizvjesnosti i kasnije se promatraju noćni strahovi djece. U prijevremenom rođenju često se promatra nerazmjeran razvoj kostura, uglavnom s odstupanjem od astenocije.

Posljednjih godina, liječnici različitih specijalnosti proučavaju značajke razvoja preranih beba. Utvrđeno je da žene rođene u vrlo prerano rođene imaju veću vjerojatnost da imaju menstrualne nepravilnosti, neispravne generacijske funkcije, znakove seksualnog infantilizma, prijete pobačaj i prerano rođenje.

Sprječavanje preranog rođenja djece uključuje:

 • Zaštita zdravlja trudnice od ranog djetinjstva;
 • Prevencija medicinskog pobačaja, posebno kod žena s menstruacijskim poremećajima i neuroendokrinim bolestima;
 • Stvaranje povoljnih uvjeta za trudnice u obitelji i na poslu;
 • Pravovremeno otkrivanje trudnica s prijetnjom preranog rođenja i praćenjem tijeka trudnoće u njima.