Masaža za bebe

Bol

Masaža je jedinstven način utjecaja na cijelo tijelo djeteta, čiji su analizatori kože vrlo spremni za to. U životu novorođenčadi, masaža je važan modalni trenutak. Trebate ga potrošiti svaki dan. Kako napraviti masažu reći će pedijatru ili medicinskoj sestri iz dječje klinike.

Načela masaže za bebe kod kuće

Masaža doprinosi govoru i fizičkom razvoju djeteta, čini pokrete savršenijima i jača emocionalnu vezu između majke i djeteta. Masaža je terapeutska i opća. Posljednja majka to može sama, bez napuštanja doma. Za opću masažu morate pripremiti sobu, stol, posebna sredstva i zapamtiti brojne manipulacije s djetetom.

Terapeutska masaža može obaviti samo pedijatar, neurolog, ortopedist ili kirurg. Tijekom postupaka majka mora biti blizu. Prvo, to će biti tiho za dijete, i neće plakati. Drugo, majka će moći vidjeti kako ispravno raditi ove ili druge vježbe. Ako se terapeutska masaža vrši nakon što ga je propisao liječnik, onda se general može obaviti od drugog ili trećeg tjedna djetetovog života, bez obzira na njegov razvoj i bilo kakva imenovanja.

Načela masaže za bebe kod kuće. Pokret bi trebao biti izveden s periferije u središte, duž linija masaže. Brzina kretanja treba odgovarati brzini limfnog toka, to jest ne više od dva centimetra u sekundi. Mora se zaobići područje srca, jetre, kralježnice i limfnih čvorova. S velikim oprezom potrebno je masažu vratu. Udariti trbuščić laganim pokretima bez pritiska u smjeru kazaljke na satu. Abdominalna masaža poboljšava probavu i normalizira stolice.

Tijekom postupaka možete uključiti klasičnu ili opuštenu glazbu, a vaš će pjevanje učiniti. Do jednog i pol mjeseca, masaža se mora sastojati od jednostavnih poteza, zatim trljanje, udaranje, elementi gimnastike i gnječenja.

Ako dijete ima hiper ton, možete početi vježbati na fitballu - veliku masažnu kuglu. Dijete je stavljeno na loptu s trbuhom dolje i okreće se s jedne na drugu stranu. Na taj način možete se riješiti plinova.

Opća masaža za bebe

U prvoj godini života dijete uči držati glavu, puzati, sjesti, ustati i poduzeti prve korake. Da bi on to učinio bolje i brže, potrebno je da njegovi roditelji znaju kako da mu pomognu u ovom teškom poslu. Dnevna gimnastika i masaža se provode radi jačanja mišićne mase, uklanjanja probavnih problema i općeg razvoja.

Opća masaža za bebe počinje s uobičajenim potezima. Ako željeznite želudac satnom rukom, možete se riješiti plina i zatvora - dva problema koja sprječavaju dijete da zna svijet oko sebe.

Što je manja beba, to je nježnija masaža. Vježbe moraju biti primjerene dobi. Prije i poslije masaže, dijete treba biti postavljeno na trbuh - to ima pozitivan učinak na probavu. Ali sve se vježbe izvode u ležećem položaju. Počinje s milovanjem. Nakon četiri mjeseca, ne možete samo glačati ruke, već i umiriti mišiće. Nakon što ruke moraju udariti nogama. Dalje, noge se savijati i odvajaju. Onda je dijete uključeno na trbuh i malo odmora. Za vrijeme odmora leđa se pomiluje.

Masaža stopala se provodi kada dijete leži na trbuhu. Potrebno je izazvati refleksne pokrete, tako da dijete ne samo da neprigušuje i savije prste, već i pokušava puzati.

Medicinska masaža se obavlja samo iz medicinskih razloga, a provodi samo stručnjak. Da biste ga provodili, morate pozvati masera da otiđe kući ili ga posjetite u klinici.

Opuštajuća masaža za bebe

Opuštajuća masaža obično se obavlja od četiri mjeseca do godine dana. Tijekom tog razdoblja dišni, probavni i kardiovaskularni sustavi aktivno se razvijaju, masaža doprinosi njihovom najboljem razvoju. Opuštajuća masaža za bebe jača moždani korteks, jer povećava protok kisika.

Prije početka postupka temeljito operite ruke toplom vodom i sapunom. Nail treba skinuti kratko i ispod njih ne bi trebalo biti prljavštine. Masaža se vrši na tvrdu površinu: stol, krevet ili kauč. Kako bi dijete moglo biti udobno, soba treba biti prozračena, ali topla, bez skica. Ne možete masažu nakon obroka kada beba želi spavati ili je loše raspoloženje. Postupak bi trebao donijeti zadovoljstvo majci i djetetu.

Vrijeme masaže se postepeno povećava. Prvi postupak ne smije biti duži od pet minuta. Postupno, sjednica doseže dvadeset minuta. Ako majka vidi da je dijete umorno, ne bi trebala dovršiti masažu. Možete nastaviti kasnije, kada će mrvica biti u najboljem raspoloženju.

Pedijatri preporučuju opuštajuću masažu nakon kupanja. U ovom trenutku dijete često ima dobro raspoloženje, majka se ne žuri i potpuno se posvećuje djetetu. Tijekom masaže s djetetom morate razgovarati, osmijeh mu. Samo na taj način postupak će mu dati pozitivne emocije.

Masaža se najbolje postiže kremama ili uljima koja ne uzrokuju alergiju kod dojenčadi.

Masaža za bebe №10

Potpuno zdravo dijete je rijetkost. Prema statistikama, samo četvero djece od stotinu rađa se zdravo. Ne očajavaj se. Da bi razvoj bio skladan, trebate redovito posjetiti pedijatra i pratiti zdravlje djeteta.

Na prvi pogled izgleda da masaža nije povezana s radom unutarnjih organa. Zapravo, nije. Kroz receptore kože, zglobova i mišića, signali ulaze u moždani korteks, koji se širi na susjedna područja odgovorna za različite funkcije tijela. Ako izravno razgovaramo o koži, masaža stimulira obnavljanje epitela, poboljšava cirkulaciju i metabolizam krvi.

Gimnastika razvija mišiće i zglobove, čini pokreti jasnim i ispravnim. U prvim mjesecima dijete ima prilično monoton život, masažu i gimnastiku čine ga zanimljivijima i neobičnim. Tijekom gimnastike dijete se stvrdne i uzima zračne kupke.

Ako je liječnik rekao da morate napraviti masažu, a njegovi roditelji propustili njegove riječi, nakon nekog vremena oni će ga jako požaliti. Ako se hipertonično vrijeme ne ukloni, razvoj motornih vještina bit će usporen. U budućnosti, dijete će biti nespretno, neugodno, njegov položaj i hod bit će poremećeni. Budući da je takva djeca rijetko prihvaćena u igre, razvit će se kompleks inferiornosti, a mentalni će se dodati u fizičku nerazvijenost.

Ako se dijete razvije slabo fizički, njegov intelekt također pati. Ako beba nije naučila sjesti za šest mjeseci, uvijek mora gledati strop. A ovo nije jako zanimljivo i informativno.

Masaža za bebe broj 10 kako bi kod kuće nije lako. Za masažu je bolje imati medicinsko obrazovanje. Međutim, ako se dijete ne može odvesti specijalistu ili ga pozvati u svoj dom, a ako dijete vrisne cijelu sesiju, bolje je učiniti sve napore i naučiti kako sami izvršiti masažu.

Masaža se treba obaviti od dva tjedna do šest mjeseci, nakon šest mjeseci naglasak je na gimnastici s elementima masaže. Ako se dijete osjeća dobro ili jednostavno nije važno, ne biste trebali imati masažu. Još uvijek neće dati željeni učinak, već samo gnušanje u praksi.

Masaža stopala za bebe

Noge sadrže veliki broj aktivnih točaka pa je masaža stopala koristan i ugodan postupak. Masaža stopala, majka ima blagotvoran učinak na fizički razvoj djeteta. Masaža stopala za bebe poboljšava cirkulaciju krvi, jača mišićno-koštani sustav, poboljšava mišićni ton i smanjuje eventualne oštećenja na nogama.

Djeca do dva mjeseca samo trebaju udariti nogom. Kako je to ispravno? Lijeva ruka drži šindra, a desna ruka - osam figura se izvlači na nogu. Postupak ne smije biti odgođen. Trajanje vježbe je jedna minuta. Od četiri mjeseca dodavanje mišića dodiruje trljanje i dodirivanje prstiju. Od osam mjeseci možete dodati masažu prsta na gore navedene postupke. U ovom dobu postupak traje oko sedam minuta.

Obično djeca vole masažu, ako je dijete pokazalo nezadovoljstvo, potrebno je zaustaviti postupak i pokušati ponovo kasnije, ili odvlačiti mrvice igračkama.

Profesionalna masaža za bebe

Ljudsko tijelo je tanak i osjetljiv sustav, tako da utjecaj na nju mora biti oprezan i oprezan. Profesionalna masaža za bebe trebala bi se izvršiti pravodobno i uz određenu frekvenciju. Tečaj, čak i uobičajena utvrđivačka masaža nije jeftina, što možemo reći o specijaliziranoj terapeutskoj masaži. Stoga, prije nego što odvesti dijete specijalistu, morate pitati koliko je profesionalni maser. Zahvaljujući internetu lako je to učiniti.

Masaža nije samo mehanička manipulacija već i psihološki kontakt između masera i djeteta. Postupci neće biti korisni ako dijete plače i iskuse negativne emocije.

Najbolje doba dana za masažu je razdoblje kada je dijete puno, ne želi spavati i dobro raspoloženje. Ruke masera moraju biti tople, meke i čiste, na prstima ne bi trebale biti prstena, nokti trebaju biti kratki. Prije masaže nanosi se ulje ili dječja krema na kožu. Dijete je položeno na trbuh i potisnuto. Koža se malo zagrijava.

Danas na internetu možete naći veliki broj video tečajeva na baby masažu. Ako se dijete odbija mirno ponašati sa specijalistom, a majka nema odgovarajuće obrazovanje, nemojte očajavati, sigurno možete započeti nezavisnu studiju o masaži.

Kako i na koje doba možete masažiti novorođenče: vježbe za bebe 1-2-3 mjeseca kod kuće

Prošlo je vrlo malo vremena otkako ste prvi put vidjeli svoje dijete nakon rođenja. Njegova glavna aktivnost sada je hrana i spavanje, samo mali interval za bebu je budan. Dijete još uvijek ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, svi pokreti su kaotični i slučajni, novorođenčad također nema sposobnost držati glavu u uspravnom položaju. Ruke i noge čvrsto su pritisnute na tijelo, dok su savijene na zglobovima, a dlanovi su u zatvorenom položaju (komprimirani u bregastu). Takvo držanje rezultat je hipertoničnosti mišića svojstvenih svim novorođenčadi.

Koliko će uskoro beba naučiti kontrolirati njegove pokrete? To će ovisiti o njemu i vama. E. Komarovsky tvrdi da će dnevna masaža novorođenčadi pomoći u uklanjanju hipertonije, dok će elementarne gimnastičke vježbe ojačati mišiće i zglobove.

Mišići novorođenčeta su napeti, ne može se potpuno opustiti. Masaža uklanja hipertoniju i potiče razvoj motornih vještina

Kada mogu početi masažu?

Često roditelji pitaju pedijatrima pitanje - od koje dobi možete početi masirajte novorođenče? Profesionalna masaža u klinici obavlja se prije 2-3 mjeseca, naravno, u nedostatku kontraindikacija (preporučujemo da pročitate: obavljamo masažu za dijete od 3 mjeseca: video i trening). Moguće je masaža novorođenčad samostalno kod kuće od dobi od 3 tjedna ili kada će pupak izliječiti.

Glavni zadatak masaže je opuštanje stisnutih ruku i nogu. Možete izravnati dlanove i noge uz pomoć urođenih refleksa. Pokušajte držati ruku duž kralježnice, a vidjet ćete kako se dječji lukovi. Podigavši ​​mrvicu i pružajući priliku da dodirnu noge potpore, vidjet ćete - dijete će početi raditi "male korake". Stavljanje djeteta na trbuh i pružanje podrške nogama, primijetit ćete kako on gura i pokuša puzati. Takvi urođeni refleksi ostaju samo do 3-4 mjeseca i možete ih koristiti kao vježbe za masažu novorođenčadi.

Ishod vježbe je teško predvidjeti, stoga ga se ne preporučuje odmah prije spavanja, pogotovo ako primijetite da beba ne spava dobro noću. Držanje novorođenčeta masaža Komarovsky savjetuje da se odgodi za neko vrijeme prije noći kupanje.

Priprema masaže

Dok dijete traje od 0 do 3 mjeseca, od masaže se treba isključiti sljedeća područja na novorođenče: ispod koljena, u lakat, proljeće, unutarnji dio bokova i pazuha. Opuštajuća masaža treba biti učinjena s glatkim pokretima i kategorično je kontraindicirana da snažno pritisne ili udari u tijelo mjesečnog djeteta - takvi iznenadni pokreti mogu uzrokovati pretjeranu iritaciju receptora i povećati živčani uzbuđenje djeteta.

Osnovna pravila

Prilikom organiziranja masaže pratite sljedeća pravila:

 1. Komarovsky preporučuje održavanje temperature u sobi jednako 18-22 stupnja.
 2. Za postupak masaže trebat će vam stol za promjenu ili bilo koji drugi, ravni, čvrstu površinu. Stavite gustom pelenu, tanku deku i podlogu na vrh. Prilikom odabira površine razmotrite njegovu širinu - trebali biste biti udobni za uključivanje bebe.
 3. Pobrinite se za mjesto vježbanja unaprijed. Sve što vam može biti pri ruci tijekom masaže trebalo bi biti u blizini, tako da ne ostavljate dijete. Mobilni telefon također stavlja sljedeći. Koristite jednokratnu pelenu kako bi zaštitili stol od nehotičnog uriniranja.
 4. Pripremite se: operite i osušite ruke, uklonite sve ukrase, uskoro prekrijte svoje nokte. Upotrijebite ulje za bebe ako su vam ruke suviše suhe, ili talka, ako su vam ruke previše vlažne.
 5. Vježbajte djetetu treba biti pola sata prije obroka ili 45 minuta nakon njega.
 6. Prati masažu pjesmom, pjesmama ili pjesmama. Takav glas će stvoriti pozitivnu atmosferu i pomoći u razvijanju govora i budućih govora.
 7. Za kompliciranje vježbi i povećanje trajanja nastave treba postupno.
 8. Izvršite sve pokrete koje trebate iz rubova i prebacite se u centar.
 9. Izvodite lagano kretnje kako ne biste uzrokovali štetu i neugodu djetetu.
 10. Vrijeme punjenja je oko 15 minuta. Ako je dijete umorno ili izražava nezadovoljstvo, treba provesti nepotpuni skup vježbi, ali samo dio nje (1 ili 2 vježbe). Istodobno, razmotrite slijed predavanja predloženih u nastavku.

Nemoj zaboraviti!

Provođenje gimnastike s novorođenim djetetom do 3 mjeseca, nastojati više komunicirati s njim i izazvati pozitivan odgovor (preporučujemo čitanje: korak po korak gimnastika za novorođenčad od prvog dana života). Tijekom razreda, često postavlja malu djecu na trbuščić. Kombinirajte vježbu s redovitim vodenim postupcima, plivajte i nemojte zaboraviti lagano pomicanje cijelog tijela beba. Obratite posebnu pozornost na urođene reflekse i kako oni stimuliraju gibanje i rad ekstenzorskih mišića.

kontraindikacije

 • Uz povećanje temperature ne može se vršiti nikakva masaža. Također je zabranjeno za bolesti kože (osobito s purulentnim oblicima), krhke kosti, bolesti cirkulacijskog sustava i SARS-a.
 • Bolest u akutnoj fazi također podrazumijeva odbacivanje postupaka masaže.
 • Ako mrvice imaju pupčanu kernu, tada bi masaža trebala obavljati samo liječnik ili pod strogim nadzorom zbog rizika od štićenja kile (preporučujemo da pročitate: umbilikalnu kernu u novorođenčadi).
 • Slično tome, situacija je kod djece s bolestima srca. Masaža u ovom slučaju strogo je pod nadzorom kardiologa.
 • Povećana nervoza bebe ne dopušta postupke masaže, jer se mišićni ton može povećati.

Skup vježbi

Kompleks vježbi uključuje glatke pokreta koji su usmjereni na smanjenje hipertoničnosti mišića i vježbe na temelju kongenitalnih refleksa. Nije potrebno provoditi kompleks u cjelini. Moguće ga je razdvojiti i držati je u buđenju djeteta. Osnovni trikovi:

 • Stroking - lagano ili malo pritisnuto kretanje na koži djeteta, ne formirajući se s kožnim nabora;
 • trljanje - istezanje i prebacivanje kože djeteta;
 • gnječenje - radnja se izvodi u tri faze: pričvršćivanje, cijeđenje (cijeđenje) i valjanje (u kućnoj masaži, ova tehnika se ne preporučuje);
 • vibracijski oscilatorni pokreti koje dijete prenosi djetetu od strane masažnog terapeuta (u početnoj fazi (u mjesecu) su lagani šišmiši).
Stroking nije samo vrlo ugodno za bebu, već i koristan za njegov razvoj - nježno povećava cirkulaciju krvi i stimulira mišiće

Dio kompleksa na poleđini

 • Ručna masaža. Polazna pozicija (PI) - na poleđini. Popravite lijevu ruku djeteta stavljanjem palca desne ruke u nju. Iskopajte rukom odozdo prema gore sa svih strana. Vježba je učinjena 10 puta. Ruke se mijenjaju i ponavljaju.
 • Masaža stopala (preporučujemo da pročitate: video trening na stopalnoj masaži za valgus noge kod djece). Sp - na leđima. Držite desnu nogu djeteta u desnoj ruci, dok druga ruka potezima odozdo prema gore. Učinite vježbu prvi na stražnjem dijelu bedara i donje noge, a zatim na prednjoj strani. Učinite 10 puta. Promijenite noge i ruke, masažite lijevu nogu.
 • Masaža stopala. Sp - na leđima. Sa desne strane, podignite stopala bebe u donjem dijelu nogu. Izvršite kretanje trljanja sa stražnje strane vaše lijeve ruke na podnožje mrvica od prstiju do pete i u suprotnom smjeru. Učinite 10 puta.
 • Refleksna vježba za noge. Sp - na leđima. Pomoću nosača indeksnog prsta pritisnite podnožje podno prstima. Pritisak će uzrokovati stezanje stopala. Izvršite slično pritiskanje na cijelom području vanjske strane stopala, krećući se od prstiju do pete. Klikom na ovo područje nasuprot će izazvati refleksno "otkrivanje" stopala. Učinite 5 puta.
 • Vježba za torzo. Sp - na leđima. Podignite dijete s dvije ruke, pokušavajući ne iscijediti rebra i nježno kretati od jedne do druge strane. Učinite to 8 puta.
 • Masaža trbuha (preporučujemo čitanje: masaža trbuha novorođenčeta s kolikom). Sp - na leđima. Izvršite sinkroni pokreti desne i lijeve ruke, stroking trbuščić od vrha prema dnu. Učinite to 8 puta.
 • Masaža dojki. Sp - na leđima. Zamotajte ruke i prste oko prsa. S glatkim pokretima, pomaknite se od središta do rubova duž međuprostornih prostora, ostavljajući lagani pritisak s palcem. Učinite to 8 puta.
 • Refleksna vježba za kralježnicu. PI - sa strane. Prijeđite prstom laganim pritiskom s dva prsta duž kralježnice, odozdo prema gore. Ova akcija pomoći će savijati kralježnicu. Napravite 2-4 puta na svakoj strani.
Na nogama je veliki broj akupunkturnih točaka, utjecaj na koji ima blagotvoran učinak na funkcioniranje unutarnjih organa.

Dio kompleksa na trbuhu

 • Natrag masaža PI - na trbuhu. Istodobno pomicanje pokreta od vrha do dna s dlanovima, a odozdo prema gore - sa stražnjom stranom. Učinite to 8 puta.
 • Masaža stopala. PI - na trbuhu. Uzmite djetetovu lijevu nogu u desnu ruku, a sa svojom slobodnom rukom zamotajte leđa i stranu bedra i donje noge. Učinite 6 puta. Promijeni nogu, ponovite.
 • Masirajte stražnjicu. PI - na trbuhu. Lagano udarite dječje stražnjice na stražnjoj strani prstiju. Napravite 12 puta.
 • Refleksno puzeći. PI - na trbuhu. Savijte bebe noge na koljena i stavite dlan pod noge. Lagano gurnite noge tako da dijete može odgurati i pokušati krenuti naprijed. Napravite 4 puta.

Možete vidjeti kako se kreće masaža uz pomoć video lekcija. Iskusni liječnici pokazat će ispravno izvršenje svake vježbe.

Nuanzi masaže novorođenčadi i dojenčadi

Novorođenče se prezentira roditeljima, a svima ostalima, blažen i bespomoćan. Želim da ga njeguje i njeguje, i to je prilično prirodna želja. Međutim, priroda ne daje da dijete uvijek bude toplo i mirno.

Da bi se dijete pripremilo za neizbježne padove i modrice u svom životu, nužno je ojačati i trenirati mišiće i ligamente od prvog dana života. To će vam pomoći u ovoj masaži. Ovaj postupak poboljšava cirkulaciju krvi, uklanja ton, pomaže u razvoju motoričkih funkcija. Razmotrite što su indikacije i kontraindikacije za masiranje novorođenčadi i dojenčadi, kako to učiniti, uključujući i kod kuće, s majčinim rukama.

Značajke postupka

Svaki roditelj može, naravno, imati pitanje: treba li masaža ako je dijete zdravo i normalno se razvija. Da bi ispravno odgovorili, potrebno je razlikovati pojmove profesionalne masaže i opće, koje roditelji samostalno izvode.

Home masaža je vjerojatnije da će formirati zdrave navike, stvrdnjavanje pozornici, a liječenje je medicinski postupak.

Indikacije i kontraindikacije za novorođenčad i dojenčad

Profesionalnu (medicinsku) masažu treba propisati pedijatar, a ne samo u slučaju, već po sasvim jasnim kriterijima. Indikacije za masažu su:

 • hipertonije mišića i hipotonija;
 • tortikolis;
 • ravne noge;
 • clubfoot;
 • neurološke bolesti.

U svakom slučaju, liječnik bi trebao razumno objasniti svoje obveze, reći o kontraindikacijama. Usput, puno. Evo nekoliko:

 • bilo koja kožna bolest, osip nejasnog podrijetla;
 • dijabetes melitus;
 • groznica;
 • srčana bolest;
 • racije, artritis;
 • kila s mogućnošću kršenja.

Zapravo, postoji mnogo više kontraindikacija, a samo liječnik može odlučiti hoće li propisati tečaj masaže ili ne. Ako je potrebno, moguće je provesti dodatne pretrage (na primjer, ultrazvuk srca) kako bi se isključila ili potvrdila dijagnoza.

Moram li to učiniti svaki dan?

Terapeutska masaža treba provoditi tečajeve, čije trajanje i učestalost određuje liječnik. Unutar jednog tečaja, masaža se obavlja svakodnevno. Moramo pokušati ne preskočiti sesije, duge stanke između razrednih odjela smanjuju prednosti postupka.

Je li dopušteno prekidati mjesec dana?

Intervali između tečajeva mogu doseći nekoliko tjedana, ali u jednom tečaju nepoželjno je prolaziti više od tri dana. Ako nije moguće masažu 30 ili više dana, taktiku o alternativnoj terapiji treba razgovarati s liječnikom. Za bebe mlađe od 3 mjeseca, takve stanke mogu biti kritične, jer mnoge patologije (tortikollis, displazija) dobro reagiraju na liječenje u prvim mjesecima života.

Bolje je odbiti masažu tijekom prvih dana nakon cijepljenja. Tijelo proizvodi antitijela na komponente cjepiva, a prekomjerna količina može povećati manifestacije komplikacija nakon cijepljenja.

Je li moguće ići nakon postupka?

Nakon postupka možete hodati, ako je dijete toplo odjeveno. Tijekom masaže tjelesna temperatura blago, ali se povećava. Ako je hladno vani, a odjeća je odabrana izvan sezone, postoji rizik od hipotermije. Stoga je bolje voditi brigu o zagrijavanju unaprijed (uzmi deku ili deku za kolica, zgrabite dodatnu bluzu).

Je li moguće da dijete osjeti hladnoću?

Ako je dijete bolesno, naravno, bolje je preskočiti nekoliko sesija nego pogoršati tijek bolesti. Bezazni rinitis - to je dobar razlog za otkaz posjeta masažnom terapeutu. Sam po sebi, crijevni nos može biti pretpostavka početka ARVI-a, tako da masaža može samo pogoršati stanje. Osim toga, zagušljiv nos neće djetetu dati odmor, a malo je vjerojatno da će moći mirno održati sjednicu.

Je li moguće izvesti prije hranjenja?

Da bi masaža donijela maksimalnu korist, dijete mora biti mirno, opušteno i puno. Da biste to učinili, bolje je odabrati vrijeme nakon hranjenja, nakon otprilike 30-40 minuta. Dakle, beba još nije imala vremena ponovno gladovati i neće biti hirovita.

Korist i štetu

Dobri učinci masaže su očiti. Djeca prve godine života vrlo su fleksibilne (svatko se samo boji "razbijanja ili uvijanja", pa ne eksperimentiraju), a očuvanje ove zajedničke pokretljivosti važan je zadatak. Redoviti učinci na kožu, mišiće i ligamente djeteta doprinose:

 • poboljšati cirkulaciju krvi;
 • jačanje koštanog sustava, zglobova i ligamenta;
 • stimulira rast mišića;
 • ojačati mišiće trbuha, natrag.
 • razvoj svih dijelova živčanog sustava.

Kao i kod bilo kojeg medicinskog postupka, terapeutska masaža može biti štetna. To je moguće u dva slučaja: postupci se izvode suprotno prisutnosti kontraindikacija ili masažni terapeut nema odgovarajuće iskustvo i znanje. Najvažniji kriterij da masaža ne koristi - ponašanje djeteta.

U neonatalnom razdoblju, djeca imaju još veći ton u mišićima udova, to je prirodno i normalno. Ti mišići ne mogu biti prisiljeni odmotati i stimulirati, možete samo malo zamijesiti. Inače, možete samo jačati hiperton, čak i ozlijediti dijete.

Nemoguće je utjecati na bubrege i jetru djeteta tijekom izvođenja masaže (kako bi se pokucalo, prilijepilo ova područja), što može dovesti do poremećaja u funkcioniranju tih organa. Vrlo pažljivo morate masažu površine kralježnice, bilo koja prekomjerna sila napunjena je pomicanjem diskova. Stoga je važno preuzeti odgovorni pristup izboru stručnjaka, a također ne započeti sesiju bez prethodnog temeljitog ispitivanja djeteta.

Stručni trikovi

Bilo koja, čak i najkraća sesija, uvjetno je podijeljena na tri dijela: pripremna, glavna i konačna. Prvo, stručnjak mora pripremiti mišiće za mehaničku akciju, kako bi uspostavio kontakt s djetetom. Da biste to učinili, niz udaraca, lagano trljanje. Nakon nastavka na glavni dio postupka koji uključuje tehnike kao što su:

 • istezanje;
 • istezanje;
 • tlak;
 • savijanje i produžetak udova u zglobovima;
 • vibracija i gnječenja.

Za svaki slučaj stručnjak odabire zasebnu kombinaciju tehnika, uzimajući u obzir dob, strukturu djeteta i prisutnost bilo kakvih posebnih zahtjeva. Na primjer, na mjestu ozljede, trljanje i probijanje mogu uzrokovati bol, pa će se stručnjak ograničiti na jednostavno ublažavanje i lagano trljanje.

Ako se terapeutska masaža izvodi s određenom svrhom, na primjer, ukloniti ton tkivnih mišića, tada će se glavni fokus staviti na liječenje problematičnog područja.

Osnovna tehnologija

zajednička

Tijekom sjednice, osim mehaničkog utjecaja na kožu i mišiće, mogu se koristiti i druge metode izloženosti, na primjer, zagrijavanje. U terapijskoj masaži možete istaknuti takve popularne tehnike kao:

 1. Tonik. Klasična masaža čija je svrha stimulacija cirkulacije krvi i jačanje limfne drenaže, olakšava prijenos živčanih impulsa na sva tkiva i organe, kako bi ispravno djelovali na mišiće (opuštanje ili naprezanje). Takva masaža propisana je većini djece, a ukupno trajanje od 10 sjednica (na ambulantnoj kartici koju upućuju: masaža br. 10, zbog čega mnogi to smatraju posebnim tipom masaže).
 2. Opći razvoj. Slično je onom prethodnom, ali uključuje elemente gimnastike. Kada su mišići dobro zagrijani i spremni za opterećenje, stručnjak obavlja niz savijanja i produžetka ekstremiteta, rotira ih, okreće i naginje bebu.
 3. Preventivna. Takva masaža, u stvari, ne razlikuje se od one u razvoju, osim što joj je svrha spriječiti moguće komplikacije. Na primjer, ako se primijetio da dijete u snu uvijek okreće glavu u istom smjeru, to može ukazivati ​​na nerazvijenost mišića vrata. Mjerodavni terapeut za masažu, koji obraća pažnju na ovo područje, može ispraviti situaciju.
 4. Gimnastika. Kombinacija masaže i lagane gimnastike daje izvrsne rezultate. Nakon milovanja i gnječenja mišići su spremni za povećanje opterećenja. Od ranog djetinjstva možete uliti ljubav prema tjelesnom naporu.

Izbor tehnologije i provedba postupaka zadatak je stručnjaka. Ne biste trebali pokušati samostalno obavljati terapijsku masažu, koristeći savjete ili video lekcije iz mreže. Iskusni masažni terapeut ne samo da zna kako izvesti ovu ili tu tehniku, nego će također moći primijetiti pozitivan trend ili, obrnuto, sumnjivo pogoršanje.

terapeutski

Mogućnosti rastućeg tijela su ogromne. Ponekad je dovoljno redovito, ali kratkotrajno izlaganje oporavku ili olakšavanju bilo kojeg stanja. Masaža može riješiti mnoge probleme, što je osobito vrijedno s obzirom na ograničenja u uzimanju lijekova kod djece mlađe od 3 godine. Dakle, pedijatar može propisati masažu za takve patologije i bolesti:

 • Mokro kašalj. Svjetlosni pokreti na leđima pomoći će gurati nagomilan sput, te ga se nadvladati.
 • Blokiranje suznih kanala. Kako bi se olakšao proboj embrionalnog filma, koji sprečava odljevi tekućine za suzu, potrebno je redovito mazati područje oko očiju djeteta.
 • Poremećaji u gastrointestinalnom traktu. Problem s kojim se susreću većina roditelja je konstipacija djeteta i kolik. Svaka promjena prehrane djeteta ili majke za njegu može dovesti do nadutosti, boli i plačanja djeteta. Da bi ojačali intestinalnu pokretljivost i riješili problem trebate masirati trbuščić u kružnom gibanju u smjeru kazaljke na satu.
 • Oguljena kosa S takvom patologijom, stimulacija nerazvijenog mišića može ispraviti situaciju. Trljanje i milovanje potiču cirkulaciju krvi, umnožavaju mišićno tkivo, poboljšavaju propusnost živčanih impulsa.
 • Klinikularna kila. Svrha masaže je ojačati abdominale. Svjetlosni pritisak uzrokuje stezanje mišića kao odgovor, što će postupno dovesti do nestanka izbočine.
 • Hip displazija. U liječenju ove patologije, masaža zauzima važno mjesto. Izlaganje mišića i ligamenata u zglobu kuka pomoći će vratiti glavu bedra na pravo mjesto.
 • Konjunktivitis. Kod infekcije suznih kanala vrlo je važno postići pravodobno i cjelovito pražnjenje purulentnih sadržaja. Stoga je važno redovito redovito masirajte suzavac kanala, poboljšavajući njegovu prohodnost.

Pogledajte fotografiju masaže za dijete:

Što se treba učiniti majčinim rukama?

Opća masaža zapravo je kompleks udaraca, fleksija i ekstenzija. Neće imati ozbiljniju posljedicu na organe i tkiva. No, zauzvrat, ovaj postupak je snažan taktilni poticaj koji:

 • potiče prijenos živčanih impulsa s kože (na području udara) do moždanog korteksa;
 • poboljšava funkcioniranje središnjeg živčanog sustava;
 • potiče rast mišićnog tkiva;
 • jača imunološki sustav.

Osim toga, taktilni osjećaj je vrlo važno za dijete u neonatalnom razdoblju za uspostavljanje emocionalnog kontakta s roditeljima. Ljubazni pokreti - najbolji način za uspostavljanje ovog kontakta. Masaža započinje laganim potezima, postupno povećavajući stupanj pritiska. Posebna se pozornost posvećuje takvim područjima:

 • Stopala. Postoji mnogo živčanih završetaka, koji utječu na blagotvorne učinke na cijelo tijelo.
 • Vrata i okovratnik. Masaža - najbolja prevencija tortikulije i problema s držanjem, također pridonosi pravilnom razvoju mišićno-koštanog sustava.
 • Spina. Masaža jača mišići korzet, oblikuje držanje, smiruje i opušta bebu.
 • Želudac. Masiranje područja oko pupka može spasiti bebu od kolike, povećati peristaltiku.

Očito je da se takav koristan postupak sa svih strana može izvoditi barem svaki dan. Ali postoje dva preduvjeta za uspješnu masažu: beba mora biti mirna i potpuno zdrava.

Za vrištanje, napeto dijete, nikakav postupak neće imati koristi. Stoga je potrebno uhvatiti trenutak kada je beba puna (ali ne odmah nakon hranjenja, može izazvati regurgitiranje), dobiti dovoljno sna i ništa mu ne smeta. Idealno - prije noći plivati.

inventar

Za bolji učinak na kožu i mišiće, možete koristiti posebne pomagala. Dakle, razni valjci, kuglice s mekim šiljcima, ručna masaža za akupresuru pomoći će poboljšati učinak postupka. Glavna stvar je kontrolirati sila udarca i spriječiti pojavu bolnih osjeta.

Da biste smanjili trenje, a ne da se protežu vrlo osjetljiva koža bebe, možete koristiti različite ulja. Prednost se daje neobuzdanim, laganim proizvodima iz dječje serije.

Također treba napomenuti fitball - veliku lopticu na napuhavanje s dva roga. Uz to ne samo da možete obavljati masažu, već i jačati vestibularni aparat djeteta. Dijete se stavlja na loptu i, držeći, izvodi niz svjetlosnih čudovišta. Tijekom vremena, beba će vam se svidjeti ove vježbe, a možete dodati i druge: skočite na loptu, držeći majčinske prste, ležeći na fitball na leđima i trbuhu.

Učinkovitost korištenja ulja i dodatnog inventara uvijek je bolje razgovarati sa svojim liječnikom. I, naravno, ako ne daju užitak djetetu, bolje je staviti ih na stranu.

Pravila vođenja

Važno je razumjeti da ako postoje problemi s zdravljem djeteta, pitanje prikladnosti masaže treba riješiti samo stručnjak. Također utvrđuje: kada možete započeti postupke (u nekim slučajevima to je učinjeno u prvim danima života), trajanje sesije, broj tečajeva.

Trajanje sesije za novorođenčad ne prelazi 10 minuta. S dobi, trajanje se povećava na 20-30 minuta u prva tri mjeseca i na 40-60 minuta za stariju djecu.

Za restaurativne masaže, nema posebnih ograničenja. Možete ih izvesti već od dva tjedna. U prva tri mjeseca naglasak je na razvoju mišića vrata i leđa, tako da dijete čvrsto drži glavu. Nakon 3 mjeseca dodaje se kompleks gimnastičkih vježbi za masažu kako bi se ojačali ligamenti i zglobovi.

Tijekom manipulacija, dijete mora biti mirno, bilo koji emocionalni stres neprihvatljiv. Stoga je važno uspostaviti kontakt s djetetom, možda, da se sesije provede na razigran način. Ako je beba počela plakati, nemojte je zanemariti. Bolje je nakratko prekinuti, zagrliti i smiriti dijete. Stoga bi jedan od roditelja uvijek trebao biti blizu.

U slučaju bilo koje bolesti (čak iu blagom obliku), bolje je postići oporavak najprije, a nakon toga popraviti rezultate masažom. Prvo, malo je vjerojatno da će dijete koje muče curenje nosa, groznica, svrbež ili druge simptome omogućiti postupanje. Drugo, dodatno opterećenje na živčanom sustavu sada je beskorisno.

Mastering tehnika masaže je vrlo jednostavna, no vrijedno je zapamtiti da kućna masaža nije panaceja, već samo jedan od elemenata fizičkog razvoja i stvrdnjavanja djeteta. Samo u kombinaciji s fizičkim naporom, dobrom prehranom i aktivnim životnim stilom dati će najbolje rezultate.

Profesionalna masaža za bebe

Masaža bebama i masaža novorođenčadi, osobito vidljiva masaža, jer djeca nisu mala odrasla osoba, već potpuno različita stvorenja u razvoju. U razdoblju nakon poroda i intenzivnog rasta, sva djeca trebaju toniku. Masaža sa svojim utjecajem nadoknađuje utjecaj okoline i omogućava djetetu da se dobro razvije.

Trenutno, sve više i više djece u ranoj dobi već se suočavaju s različitim odstupanjima od norme. To je skolioza, ravne noge, itd. Razlozi su vrlo različiti, dovoljno su u našem životu. Najvažnije je uočiti na vrijeme i početi popravljati identificirani problem.

Preuzmite nastavu na fitball

Što je ranije dijagnosticirana devijacija, to bolje. Vrijeme je ovdje najvažniji faktor, jer dijete brzo raste i stvaranje kostura kod djeteta postoji.

U osnovi, djeca do 5 godina starosti masaže se obavlja na putu kući. Kod kuće, dijete je lakše smiriti i uzeti stranca. Uz masažu za bebe to je osobito istinito. Masaža za dojenčad se obično provodi na kuhinjskom stolu ili stolu sličnih veličina. Može uključivati ​​različite tipove vježbanja, ovisno o efektu koji žele postići nakon masaže. Tečaj je 10 sesija i održava se svaki dan uz odmor za vikend. Ako već postoje abnormalnosti koje zahtijevaju razrađenu studiju, tečaj se ponavlja za 2-3 mjeseca. U razdoblju između tečaja vrlo je poželjno da roditelji nastave vježbati s djetetom, ako ne i svaki dan, ali tako da je to s nekom konzistentnošću. Kao što praksa pokazuje, bez "domaće zadaće", vrijeme dobivanja stabilnog rezultata se povećava, a vrijeme je ograničeno.

Dječje i odrasle masaže izvode razni maseri. Masseurs za djecu rade samo s djecom i to je njihova glavna aktivnost. Zbog toga se akumuliraju puno iskustva i komunikacije s djecom, te naravno ispravljaju različita odstupanja od opće prihvaćene norme. Svi naši dječji masažni terapeuti imaju više od 5 godina radnog iskustva i sve potrebne dokumente za rad s djecom. Ispod možete vidjeti nepotpuni popis onoga što masažni terapeuti našeg centra obično rade s:

 • Kongenitalne klupske noge.
 • Kongenitalna torticollis.
 • SMD.
 • Klinikularna kila.
 • Deformacija nogu u obliku X.
 • Distonija.
 • Hip displazija.
 • Policajac.

Sva ta odstupanja u različitim stupnjevima mogu se ispraviti uz pomoć masaže. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da čak i ako ne možete u potpunosti dovesti djetetovo tijelo natrag u normalu, svakako pokušajte učiniti sve što je moguće da biste se približili njemu i trebali biste to učiniti odmah jer je vrijeme vrlo ograničeno kod djece. Ako ne počnete odmah raditi, tada će odstupanja biti pogoršana, jer nema protivljenja, pa je tako važno masaža dojenčadi i novorođenčadi.

Posebnu pažnju treba posvetiti roditeljima na kontraindikacijama za masažu, a općenito uključuju:

 • Temperatura iznad normalne
 • Trbuh nos
 • Promjene na koži, pelenskog osipa, dermatitisa itd.
 • ozljede
 • Nedavno su prenesene zarazne bolesti

Činjenica je da tijekom masaže protok krvi uvelike raste, posebno kod dojenčadi i novorođenčadi, jer je njihov metabolizam mnogo brži. Kao rezultat toga, ako postoje podređene zarazne bolesti ili problemi na koži, svi odlaze iz sporog stanja do teškog stanja. Stoga, djeca treba masirati kada su potpuno zdravi. U slučaju manifestacije bilo koje bolesti, masaža se zaustavlja do oporavka, a tek tada se tečaj nastavlja. Postoje neke specifične vrste masaže, kao što je drenaža, koja se obavlja nakon pneumonije, ali je propisana od strane liječnika i traje obično manje, obično 5 dana. Ove vrste masaže vrše se strogo prema receptu liječnika, uz povećanu pozornost na reakciju bebe. Općenito, ako roditelji imaju bilo kakve sumnje ili sumnje, onda je bolje da ih izgovorite terapeutu, tako da ga vodi ta informacija.

Također će biti korisno za roditelje da podučavaju osnovne pokrete koje koriste masažni terapeut pri terapijskoj masaži za dojenčad i novorođenčad. U budućnosti, oni će doći u ruci da smiri dijete dolje tako da on može spavati lakše. Svi oni nastavljaju prirodni pokreti pri komunikaciji s majkom i djetetom, napravljeni samo za određenu svrhu i usmjerenije.

Postoji nekoliko osnovnih pokreta, uglavnom poteza beba, trljanje i gnječenje, ovi pokreti mogu svladati sve, glavna stvar je provjeriti s dječjim maserom s kojim intenzitetom iu kojem redoslijedu treba izvesti.

U vrijeme masaže za dojenčad i novorođenčad također ima svoje osobine. U pravilu, prva lekcija traje ne više od 10-15 minuta. U ovom trenutku, važno je ne preopteretiti bebu, on se prvo mora naviknuti. Postupno, sa svakom sesijom, vrijeme se povećava i donosi 30-40 minuta. Ako dijete mirno prenese opterećenje, tada dodatno uključuje i gimnastiku na fitball loptu. Glavna stvar u ovim postupcima nije škoditi ili žuriti.
Tijekom masaža i gimnastike, dječji masažni terapeut pokušava podučiti roditeljima vještine masaže i gimnastike. Između masaža, majka može samostalno vježbati gimnastiku s djetetom u igri poput fitballa. Ovi postupci, u pravilu, vrlo su popularni i kod majke i bebe. Lopta se može koristiti od 30 do 60 cm., Nakon što je prethodno pokriveno s pelene ili ručnik, tako da dijete nije hladno. Možete spremiti malu bilješku o vježbama na fitballu u sebi klikom na sliku. Ili preuzmite pdf datoteku u nastavku.

Želimo da djeca odraste zdravo i sretno,

i pokušat ćemo učiniti sve što je u našoj moći za to!

Tražite baby maser kako bi pomogao vašem djetetu?
rastu zdravi i aktivni?

Maseri našeg centra pomoći će kod bilo koje bolesti ili odbijanja djetinjstva. Naši stručnjaci se razlikuju po dugogodišnjem iskustvu, stalnoj praksi i ljubavi prema svom radu.

Provjerite dječji maser kod kuće u Moskvi - 1300 rubalja! Poziv.

Masaža za bebe

Ljekovita svojstva kompetentnih učinaka na mišiće i kožu dugo su poznata.

Međutim, s djecom ona stvaraju prava čuda: masaža za bebe može ih spasiti od zdravstvenih problema i uzrokovati oštar skok u razvoju.

Ali, naravno, kućna masaža za dijete značajno se razlikuje od profesionalnog.

Masaža profesionalaca

U tri mjeseca, kada ih pregledava neurolog ili ortopedist, mlada majka može čuti da bi bilo lijepo biti poput masaže i plivanja. Ni u kom slučaju ne odbijte se uputiti na stručnjaka: u osam sjednica može stvoriti čudo.

Masaža za dojenčad može biti opće jača i usko ciljana (s utvrđenim problemima s nogama, zglobovima kuka, leđima ili vratom).

Nakon profesionalne masaže, dijete počinje samouvjereno držati glavu i trzati noge, starija djeca (4 - 5 mjeseci) sjesti ili čak postati.

Kako biste utvrdili učinak, možete unajmiti stručnjaka kod kuće i provesti dodatnu masažu za dijete.

Uobičajeno, isti liječnici koji sjede u klinici bave se privatnom praksom, tamo gdje možete s njima kontaktirati za plaćene sastanke.

Mamina masaža

Za prvu godinu života, dijete treba puno fizičkih napora i djela. Uči sjediti, puzati, stajati i hodati, a za to će mu trebati snažni mišići pripremljeni za opterećenje.

Pritužiti bi to roditelji uz pomoć večernje gimnastike i tradicionalne masaže majke.

Prednosti kućne masaže novorođenčadi nisu samo u poticanju spavanja 9 mjeseci mišića.

To je svakodnevni kontakt bebe i njegove majke, olakšanje stresa, opuštanje prije spavanja i napor za ugodne emocije za oboje, kao i pomoć pri uklanjanju fiziološke hipertonije.

Tehnika masaže za bebe

Roditeljska masaža sastoji se od nježnih poteza i trljanja, udaranja i gnječenja.

Možete ga početi od pete - nacrtati visine i upitnike na njih, "brojati" prste.

Noge se mogu smanjiti i širiti, saviti na koljenima, staviti "žabu", povezujući pete.

Ručke se također smanjuju na prsima i rastavljaju na strane, dlanovi se gnječe i utrljaju.

Svi pokreti idu od savjeta do središta - od pete do pape, od dlana do ramena.

Leđa se proteže odozdo prema gore i od kralježnice do strane, a trbuščić - u smjeru kazaljke na satu. Izbjegavajte prepone, koljena i područja bubrega.

Ako se bojite aktivnog trljanja dvogodišnje bebe, samo ga pokucite i lagano mućite rukama i nogama. Čini se da vam je nešto beznačajno, poput "krilnih krila leptira", ali za dijete to je ozbiljna vježba!

Štoviše, nakon prve sesije beba se može umoriti od navike, stoga nemojte biti gorljivi na početku.

Stroking je najvažnija manipulacija djetetovim tijelom: prevladava za 80%, sve počinje s njim i završava s njom.

Neželjeno je koristiti ulje tijekom dojenja - može doći do alergija. Ako je potrebno, uzmite nekoliko kapi prirodnog masline, ali pogledajte reakciju kože.

Na kraju masaže, svakako postavite dijete na trbuh, udarajte leđa i leđa, pritisnite noge.

Pokušajte s drugom vježbom: savijte mrvice koljena, a ispod pete stavite dlanove - beba će se definitivno pokušati odgurnuti i napraviti prvi pokret za puzanje.

Kako bi sebi i radosti djeteta dobili fitball - napuhavanje gimnastičke lopte.

Djeca vole jahati na trbuhu vrlo mnogo - sprječava stvaranje kile i sveobuhvatno razvija dijete. Lopta mora biti glatka, bez prištića.

Kada masaža beba?

Najbolje je vrijeme prije spavanja, uz umirujuću glazbu i nježno mumljanje mame.

Tijekom postupka, ne možete samo razgovarati "o tome i tome", već i upoznati cruske s dijelovima tijela. Recite mu što to diraš.

Tijekom jutarnjeg toaleta (pranje, mijenjanje odjeće, mijenjanje pelena) moguća je lagana gimnastika i masaža.

Osim toga, bit će korisno razviti taktilne senzacije. Uzmite si neke komadiće različitih tkanina - svilene, grube, šuškave - i nekoliko pera i komada krzna.

Umjesto da vam pomladite djetetovu ruku, prijeđite prstom po njegovim uređajima. Ovako ćete naučiti kožu bebe da razlikuje nijanse dodira.

Osnovna pravila i tehnike masaže za bebe

Masaža za dojenčad je postupak koji se, u pravilu, sviđaju kod svih beba, pogotovo ako ga provode nježne i nježne ruke majke. Ali pogrešni pokreti mogu naštetiti djetetu. Koji su uvjeti za masažu koja se mora slijediti kako bi bila korisna i učinkovita?

Larisa Shumina
pedijatar, Dječji dom broj 12, Moskva

Ako je dijete zdravo, s početkom od 1,5 mjeseca, svaka majka može uključiti masažu za bebe u načinu dana djeteta. Uz činjenicu da je masaža za bebe važna za djetetu za skladan fizički razvoj, u ranoj dobi to je jedan od načina komuniciranja s majkom. Kontakt s tijelom tijekom ovog postupka pridonosi razvoju dodira, kroz koji dijete uče svijet u ranoj dobi, a između majke i djeteta stvara se atmosfera međusobnog razumijevanja i emocionalne komunikacije. Glatke kretnje majčinih ruku tijekom masaže za bebe daju djetetu osjećaj sigurnosti, ljubavi i psihičkog zadovoljstva. Ovo zauzvrat smanjuje uzbudljivost središnjeg živčanog sustava, pomaže djetetu da se smiri i opusti.

Masaža za dojenčad također je važna za pravodobno skladan razvoj motora djeteta, jer ima tonik učinak na mišićni sustav, normalizira njegov ton i kontraktilnu sposobnost mišića.

Tumija masaža pomaže u normalizaciji rada gastrointestinalnog trakta i pomaže u uklanjanju kolike, što je jedan od glavnih uzroka anksioznosti kod djeteta u prvim mjesecima života.

Lokalni učinak masaže izražava se poboljšavanjem metabolizma i prehrane kože širenjem kapilara i ubrzavanjem cirkulacije krvi.

Moguće kontraindikacije za masažu za bebe

Postoji nekoliko jednostavnih masažnih tehnika za bebe koje majke mogu svaki dan izvoditi, pružajući bebu harmoničan fizički i psihički razvoj. Takva opća masaža za jačanje može se početi 1,5 mjeseca nakon savjetovanja s pedijatrom i neurologom u nedostatku kontraindikacija.

Glavne kontraindikacije za masažu bebe su:

 • Akutne febrilne bolesti uz groznicu. Masaža potiče protok krvi, što može uzrokovati još veću temperaturu.
 • Pustularna, infektivna, upalna ili gljivična oboljenja kože strog su kontraindikacija za masažu jer se tijekom masaže mogu ozlijediti otvorena područja gnojnih područja, kao i elemenata mjehurića (lezije) kod nekih zaraznih bolesti, a infektivno sredstvo će se širiti na kožu. pokriti.
 • Dermatitis, alergijske reakcije na koži, koje se često prate formiranjem plača, što predstavlja otvorenu površinu rane. Masaža, u pravilu, zahtijeva korištenje kreme i ulja, što je neprihvatljivo u područjima zahvaćene kože. Osim toga, dodatno trenje takvih zona tijekom masaže može uzrokovati bolne senzacije u djeteta i pridonijeti pogoršanju lokalnog stanja kože.
 • Teški kongenitalni defekti srca s nedostatkom krvotoka koji se manifestiraju kao kratkoća daha, edem, kašalj. U tim bolestima, znakovi smanjene cirkulacije krvi pojavljuju se kod djeteta čak i kod odmora, a budući da je masaža malena ali još uvijek opterećena tijelom, to će pridonijeti pogoršanju ukupnog stanja bebe.
 • Bolesti krvi (hemofilija, hemoragijska dijaza), krvarenja. Pritisak na koži tijekom masaže može izazvati pojavu unutarnjih potkožnih krvarenja.
 • Konvulzivni sindrom, epilepsija. Pod tim uvjetima, masaža je kontraindicirana, jer može potaknuti nove napadaje.
 • Rakovi tijekom pogoršanja. U ovoj fazi bolesti, djeca su posebno nemirna i uzbudljiva, održavajući masažu jer se ne preporuča dodatni stresni utjecaj, jer je nužan blagi režim.
 • Velike kameje, kada unutarnji organi (pupčani, inguinalni, itd.) Ispadaju u sjeckanom izbočenju. Masaža može izazvati kila da se zadaviti, uzrokujući snažnu bol i zahtijevati hitnu kiruršku intervenciju.

Prematurno stanje i hipotrofija (niska tjelesna težina) nisu kontraindikacija masaže, ali razredi s takvim bebama trebaju biti odgođeni i moraju biti usklađeni s liječnikom.

Terapijsku masažu za djecu propisuje liječnik za liječenje određene bolesti i može ga obavljati samo kvalificirani stručnjak.

Gdje i kako učiti masažu za bebe?

Kada posjetite medicinsku sestru i pedijatara iz klinike za djecu, majka će je zamoliti da joj pokaže osnovne tehnike masaže za dojenčad, koju će učiniti djetetu. Također, medicinska sestra u sobi zdravog djeteta može se konzultirati s roditeljima o masaži i gimnastici kada prvi put posjete malu kliniku za djecu u roku od mjesec dana.

Poželjno je da je prva masaža koju je provodila sama majka provodila pod nadzorom pedijatara ili medicinske sestre.

Opća pravila masaže za bebe

Da bi masaža dala bebu i da bude što učinkovitija, trebate stvoriti određene uvjete. Temperatura u sobi u kojoj se masaža izvodi treba biti udobna za dijete i biti 20-22 ° C.

Preporučljivo je pročistiti sobu unaprijed, što će dodati element za otvrdnjavanje u ovom postupku. U toploj sezoni, masaža se može izvesti s otvorenim prozorom, u nedostatku nacrta.

Masaža treba biti na tvrdom, toplom i nepokretnom površinu. Da biste to učinili, možete upotrijebiti promjenu ili regularnu tablicu. Trebao bi biti pokriven čistom pelenama, pod kojim se preporuča postaviti mazivo i flaneletu presavijeni 2 puta. Masaža na krevetu neće biti učinkovita, jer na mekoj površini neće biti moguće stvoriti potrebnu podršku i elastičnost. Prekomjerna površina će biti neugodna za dijete.

Za masažu je važno odabrati pravi trenutak. Prije svega, dijete treba biti dobro raspoloženo, spavati i ne gladovati. Preporuča se pokretanje postupka 30 minuta prije hranjenja, a ne ranije od 30-45 minuta nakon obroka, kako se ne bi izazvao regurgitaciju.

Prije početka masaže, majka bi trebala skinuti prstene, satove i narukvice s njezinih ruku kako ne bi slučajno ozlijediti djetetovu kožu. Ruke bi trebale biti čiste, suhe i tople.

Trajanje masaže može biti od 5 do 20 minuta dnevno, ovisno o dobi djeteta i njegovoj reakciji na postupak.

Važno je zapamtiti da beba masaža ne bi trebala donijeti neugodne, bolne osjećaje djetetu. Stoga, tijekom sjednice potrebno je pažljivo pratiti stanje mrvica, izraz lica, reakciju njegovog tijela. Glavni kriterij za ispravnost akcija je pozitivno emocionalno stanje djeteta. Ako je beba nestašna, bolje je odgoditi masažu neko vrijeme ili ga premjestiti na sljedeći dan.

Važno je znati nekoliko osnovnih pravila masaže:

 • Prilikom izvođenja masaže preporuča se pratiti niz masiranih zona. Prvo masirati noge, zatim ruke, trbuščić, prsa i leđa.
 • Svi pokreti trebaju biti izvedeni s periferije u središte u smjeru krvotoka u venama i protok limfa u tijelu.
 • Ne možete mazati unutrašnju površinu bedara, jer se puno živčanih završetaka koncentrira i vrlo je osjetljivo.
 • Zbog opasnosti od ozljeda, udarci na zglobovima koljena su ograničeni.
 • Ne preporuča se masaža prednje površine tibije, jer na ovom mjestu praktički nema mišićnog tkiva i koža je vrlo tanka.
 • Kada je masaža abdomena nepoželjna da utječe na područje jetre (desni hipokondrij). Ovo ograničenje je zbog činjenice da je taj organ smješten dovoljno blizu površine tijela, a izravan utjecaj na njega može naštetiti zdravlju djeteta.
 • Kada se natrag masaža treba izbjegavati zonu spinos procesa kralježnice, jer utjecaj na njih u maloj djeci može biti bolno.
 • Masaža ne bi trebala utjecati na genitalije i bradavice djeteta.

Osnovne tehnike masaže za bebe

Mama je dovoljno za 1-2 masaža, ali istodobno ih pokušavajte redovito obavljati. Nije preporučljivo primjenjivati ​​složene tehnike masaže kako ne bi slučajno oštetile dijete.

milovati

Glavna tehnika masaže koju majka treba naučiti je milovati. Aktivira cirkulaciju krvi i time poboljšava opskrbu krvlju tkiva i organa. Osim toga, pomicanje pokreta potiče opuštanje mišića i smiruje. Ova tehnika sadrži palmarsku površinu četke. Pokret bi trebao biti vrlo glatki i nježan. Ruka ne smije otjerati kožu djeteta, ona ga klizi uz njega.

trenje

Sljedeća tehnika koju roditelji mogu koristiti je trljanje, koje se može pokrenuti kada dijete stari 3-4 mjeseca.

Brusenje je intenzivnije i duboko milovanje, također pomaže u opuštanju mišića i smanjuje uzbudljivost središnjeg živčanog sustava. Dva ili tri prsta trljaju kistom kružnim ili spiralnim pokretima, dok masažna ruka treba pomicati, premjestiti kožu, a ne kliziti njome.

Masaža stopala

 • Masaža stopala izvodi se odozdo gore, počevši od milovanja stražnje, bočne i planarne površine stopala, a zatim svaki prst na noge djeteta.
 • Nakon zaustavljanja čitava se masa masaže. Kako bi se postigao najveći opuštanje mišića, udovi djeteta moraju imati položaj blagog savijanja u zglobovima koljena i kuka. Uz dlan iste ruke, gležanj treba biti omotan oko dna, a drugu ruku slijedi površinsko milovanje od stopala do prepona na vanjskoj i stražnjoj površini donje noge i bedra.
 • Trljanje se provodi na isti način i smjer od milovanja s laganim pomakom kože.

Ručna masaža

 • Ručna masaža se izvodi od ruke do ramena, a dječji ekstremitet mora biti u položaju laganog savijanja u zglobu lakta.
 • Šljivanjem ruke provodi se prvo na leđima, a zatim na dlanu u smjeru od prstiju do ručnog zgloba.
 • Kada masažu rukom, djetetova ruka se drži na takav način da beba pokrije majčin palac. Kretanja naboranja provode se duž unutarnje i zatim vanjske površine podlaktice i ramena.
 • Zatim, štapići prstiju lagano trljaju palmarsku površinu ruke, zatim se svaki prst koristi zauzvrat, a onda se mišići dječjeg podlaktice i ramena masiraju.

Trbušna masaža

 • Površinski ubacivanje se drži oko pupka u smjeru kazaljke na satu. Ova tehnika uzrokuje opuštanje mišića prednjeg trbušnog zida i refleksivno potiče crijevnu peristaltiku.
 • Stroking kosi trbušni mišići se obavlja s dlanovima obje ruke s posterolateralne površine prsa i dalje dolje do spajanja ruku iznad pupka djeteta.
 • Masaža rectus mišića abdomen je u klizanju ruku. Da bi to učinila, majka bi trebala staviti dlanove ruku paralelne s srednjom linijom abdomena: desnu ruku na obalnom rubu, lijevu ruku u području prepona iznad stidnog zgloba. Zatim desna ruka ide od vrha do dna, a lijeva - od dna do vrha.

Masaža grudi

 • Masaža prsa izvodi se laganim pomicanjem kretanja duž interkostnog prostora od strijca do aksile.

Natrag masaža

 • Sastoji se od milovanja stražnjeg dijela djeteta sa stražnjim dlanovima na obje strane kralješnice od stražnjice do glave. Zatim okreću ruke i udare dlanove od glave do stražnjice.

Glavni signal za otkazivanje postupka je nemirno ponašanje djeteta kad počinje cviliti ili plakati. Neke bebe mogu u početku imati negativan stav prema masaži, stoga se moraju postupno naviknuti na taj postupak. Da biste to učinili, možete podijeliti lekciju u nekoliko dijelova i izvršiti ih tijekom dana. Kada se dijete koristi, majka će moći raditi cijeli kompleks masaže odjednom.

Važno je zapamtiti da djetetu treba harmonijski tjelesni razvoj ne samo pasivnih već i aktivnih pokreta. Stoga se preporučuje masaža za dopunu posebne gimnastike. Pedijatar ili medicinska sestra mogu pokazati mamu jednostavne vježbe za gimnastiku za djecu koja sama može učiniti.

Zanimljive Činjenice O Trudnoći