Kako se placenta mijenja s lošim navikama majke

Bol

Placenta je ljudski embrionalni organ koji je potreban za prijenos korisnih tvari i kisika od majke do fetusa, te proizvodi za bebe od fetusa do majke. Kabel između placente i bebe je pupčana vrpca.

Bez placente, fetalni život je nemoguć. Uostalom, samo zahvaljujući njoj i plovilima, koji se nalaze u pupčanu vrpcu, mrvica dobiva sve što vam je potrebno kako bi živjeli i razvili. Ako postoje bilo kakve povrede u posteljici, onda snažno utječu na fetus, a istodobno se mogu pojaviti razni problemi koji se ne mogu uvijek riješiti.

Pušenje majke i posteljica

Posebno jaki negativni učinak na placentu je pušenje trudnice. I to ne samo tijekom trudnoće, već iu razdoblju kada se dogodi koncept budućeg djeteta.

Prvi problem koji je povezan s pušenjem tijekom trudnoće jest mala težina novorođenčeta. A ako su rođena djeca roditelja koji nisu pušili s težinom od 3 kg 300 g. - 3 kg 600 g, zatim težina djece u majkama koje puše jedva doseže 3 kg.

Ali to je u najboljem slučaju. Najčešće su takve bebe rođene s težinom od 2 kg 500 g. - 2 kg 700 gr. Što ovo može biti opasno? Ova djeca su vrlo nemirna, loše spavaju i slabo jedu. Majka s djetetom jednostavno se ne iskrcava iz rodilišta sve do trenutka kada beba dobije odgovarajuću težinu. I često iz rodilišta, novorođenče i majke često se odlaze u dječju bolnicu radi daljnjeg promatranja.

Kako se placenta mijenja s lošim navikama majke

Drugi problem s kojim se može suočiti žena koja puši tijekom trudnoće je placentalni poremećaj. Ovo je vrlo ozbiljno stanje, koje često prijeti životu mrvica. Normalno, odjeljivanje posteljice iz zidova maternice događa se tek nakon porođaja. Sada zamislite da je placenta počeo ljuštiti u 20-30 tjedana trudnoće. Međutim, ona više nije povezana s majčinim tijelom, što znači da dijete više ne može primiti kisik. I njegova smrt dolazi.

Osim toga, postoji teška krvarenja, a krvarenje maternice ima jednu značajku - vrlo je teško zaustaviti. I često kako bi spasili ženu (i ovdje se ne radi o spašavanju djeteta) moramo ukloniti maternicu. Naime, žena nikad neće moći postati majka. Ali to je samo učinak pušenja.

Tijekom pušenja majke, dijete stalno doživljava gladovanje kisikom. A ovo je velika opasnost za razvoj njegovih organa. Pušenje u ranoj trudnoći posebno je opasno kad dozrijevaju fetalni organi.

Najčešće, pušenje majke utječe na mozak, jer umjesto kisika, dijete dobiva duhanski dim, kojeg majka udahne dok puše. Ovdje se mogu promatrati takve malformacije, poput potpune odsutnosti mozga ili poremećaja u strukturi. Sve to će utjecati na mentalni razvoj mrvica u budućnosti. Prema statistikama, djeca pušenja majki koje gori lošije škole i naučiti školski nastavni plan i program.

Alkoholizam majke i posteljice

Ako trudnica konzumira alkohol tijekom trudnoće, nije bitno pivo, votka ili vino, a zatim fetus razvija stanje kao što je fetalni alkoholni sindrom.

Kako se placenta mijenja s lošim navikama majke

Placenta ne može ograničiti protok alkohola u fetus. Ona i sama razvijeni čovjek pate od toga. Uz prerano odstranjivanje posteljice kod žena koje sustavno konzumiraju alkoholna pića, otkriva se niska veza placente koja može ometati porođaj.

Osim toga, kada pijete alkohol od majke, postoji takva patologija kao neprekidno starenje posteljice. Ako se starenje posteljice počinje očitovati prije 30 tjedana trudnoće, nosi veću prijetnju bebi - ne samo da se ovdje može pojaviti preuranjeni rad, već i fetalna smrt.

Štoviše, često takav uvjet kao nerazvijenost posteljice. U ovom slučaju, opet, dijete dobiva malo hranjivih tvari i kisika, te stoga zaostaje u rastu i razvoju.

Postoji dokaz da ako majka pio alkohol tijekom trudnoće, dijete već ima ovisnost o alkoholu i košta ga samo prvi put u životu da pokuša pivo ili drugo piće koje sadrži alkohol, kao trenutačna ovisnost. I osoba više ne može napustiti ovu naviku bez pomoći stručnjaka.

Nažalost, danas liječnici u ženskim klinikama i perinatalnim centrima praktično ne govore ženama koje su registrirane za trudnoću zbog opasnosti od pušenja i alkoholizma. Vjeruje se da bi tijekom tog razdoblja trudnica trebala brinuti za njeno zdravlje.

Kako se placenta mijenja s lošim navikama majke

Međutim, malo poštovana seksa razmišlja o problemima koji će nastati u njima i djeci, ako nastave piti i pušiti. Mnogi jednostavno vjeruju da će njihova nevolje zaobići i oslanjati se na slučaj. Ali ni u kojem slučaju to ne bi trebalo učiniti.

Naravno, možete dati mnogo primjera kako su žene tijekom trudnoće i pušili i pili, ali su i dalje imali zdrave bebe. No, još više primjera može se navesti kada žene s lošim navikama rađaju bolesnu djecu s različitim razvojnim teškoćama.

Ovisnost i patologija posteljice

Ako žena uzima opojne tvari tijekom trudnoće, tada postoji velika vjerojatnost da će trudnoća završiti pobačajem.

U tim fazama placenta još nije formirana, ali narkotičke tvari mogu nepovoljno utjecati na njegov razvoj u budućnosti. Posebno su zajedničke patologije kao što su nerazvijenost posteljice i njegovo odjeljivanje.

Kako se placenta mijenja s lošim navikama majke

Pored toga, posteljica ne može obuzdati prodiranje svih tih štetnih tvari u tijelo fetusa, što zauzvrat uzrokuje veliki broj malformacija djeteta. Pored toga, postoji česta patologija, kao povećanje posteljice na zid uterusa. Nakon poroda, takva placenta ne može samostalno odvojiti, a za to liječnici ih moraju razdvojiti bilo rukom ili tijekom operacije. I to je uvijek veliki rizik od krvarenja i mogućnost uklanjanja maternice radi spašavanja života žene.

Vitamin C tijekom trudnoće - jednostavan način da zaštitite bebu od pušenja majke

Naravno, pušenje tijekom trudnoće loše utječe na dobrobit djeteta, što je još štetnije za pluća. Prestanak pušenja tijekom trudnoće važan je prioritet za ženu.

Međutim, s takvim informacijama, mnoge žene ne mogu spriječiti svoju ovisnost i nastaviti pušiti. Važno je shvatiti da je rizik odličan. A učinak nikotina na plućnu funkciju djeteta nakon rođenja bit će osjetljiv do dobi od 21, uključujući.

Placenta trudne majke nije u stanju zaštititi dijete od svih tvari, pa prolazi nikotinu u fetus.

Duhanski dim sadrži veliku količinu otrova, pa je svaka pufera mlada majka djetetu daju amonijak, formaldehid, nikotin i arsen.

Ali to su samo glavne tvari, u duhanu ih ima više od 4000. Oni uspješno ulaze u opći krvotok djeteta i smanjuju količinu korisnih hranjivih tvari, što također utječe na razmjenu kisika.

Pušenje tijekom trudnoće uzrokuje:

 • kože i alergijskih bolesti;
 • sindrom hiperaktivnosti;
 • agresivnost i deficit pozornosti;
 • povećava rizik od raka;
 • velike šanse za pobačaj ili mrtvorođenost;
 • rizik za dobivanje autizma.

U isto vrijeme, nikotin je u stanju uništiti hranjive tvari u krvi, čime se smanjuje količina kisika.

Nikotin nepovoljno utječe na sve organe, tako da dijete dobiva dovoljno vitamina za njihov razvoj.

Što može biti korisno za jabuke tijekom trudnoće? Reći ćemo!

O prednostima i opasnostima od breskve tijekom trudnoće, pročitajte ovaj članak.

A ovdje - puno korisnih i zanimljivih o http://puziko.online/mozno-li/mozhno-li-lekarstva/imbir.html korijenu đumbira tijekom trudnoće.

Jedan od najjeftinijih i najlakših načina za poboljšanje zdravlja dječaka pušača jest vitamin C. Vitamin ima dobar učinak na mišiće pluća i stoga smanjuje pijanstvo djeteta, a također je dobar pomagač za plućne infekcije.

Vitamin C može pomoći trudnoj ženi da lakše podnosi toksikozu, poboljšava cirkulaciju krvi, što će smanjiti rizik od anemije.

Trudnice su koristile vitamin 500 mg na placebo ili deciliter. Istodobno, rezultati su pokazali da su djeca rođena s pozitivnim pokazateljima kod onih koji su uzimali vitamin C u usporedbi s grupom placeba.

Osim toga, nakon rođenja, tijekom prve godine, djeca su manje zvučala, za razliku od drugih.

Možete koristiti komplekse vitamina, posebno odabrane za trudnice. Takvi vitamini mogu imati najveći pozitivan učinak na zdravlje majke i njezinog djeteta.

Naravno, voće i povrće može se smatrati ugodnim izvorom za uzimanje vitamina C. Na primjer: limun, paprika, kivi, narančasta, crni ribiz, jagoda, morska ptica i zelje - sadrže dovoljno vitamina C. Mnogo vitamina C u bokovima.

Majka koja puši može pokušati zaštititi dijete s vitaminom C. Vitamin C može se uzimati tijekom trudnoće, ali treba primijetiti dnevnu dozu.

Opasnost kojoj trudna majka može biti izložena ako nepoštivanje doza vitamina C može biti u mogućnosti preranog rođenja. Dodatno, vitamin C može oštetiti želudac.

Utjecaj nikotina na fetus

Prije nego što razgovaramo o djelovanju nikotina na razvoj fetusa, treba pojasniti da je plodnost (mogućnost začeća) u žena pušenja smanjena, u usporedbi s potencijalnim majkama koje ne puše. Dakle, u jednoj od zapadnih studija, otkriveno je da je ova sposobnost žena koje puše 20 cigareta dnevno oko 70% iste skupine nepušača.

Utjecaj nikotina na razvoj fetusa

Najveća vrijednost u formiranju patologija fetusa je njegova hipoksija. Tri glavna čimbenika dovode do toga: prisustvo karboksihemoglobina u krvi žene koja puši, smanjenje uteroplaznog krvotoka zbog vaskularne distonije, placentalna insuficijencija kao rezultat trofičke patologije posteljice.

Karboksihemoglobin je spoj ugljikovog monoksida i hemoglobina. Vrlo je brzo formirana, teško uništena, teško je ukloniti. Gotovo uvijek u minimalnim količinama nalazi se u krvi stanovnika megaština. Ali njegov sadržaj za zdravim tijelom prolazi klinički nezapažen.

No, kod pušača (osobito onih koji žive u tim istim megalopolisima), sadržaj karboksihemoglobina može se približiti kritičnoj, uzrokujući tipične znakove trovanja: vrtoglavica, mučnine, nesvjestice, povećane smrtnosti. To je zbog činjenice da čak i mala količina ugljičnog monoksida pretvara hemoglobin (transport kisika) u karboksihemoglobin, koji "ne može" isporučiti kisik u stanice.

U takvim uvjetima, hipoksija se ne čeka - tj. Smanjenje razine kisika u tijelu majke pušenja i kao rezultat djeteta. Istodobno se formiraju patologija posteljice i uteroplacentalnog krvotoka uzrokovana vaskularnim djelovanjem nikotina.

Posljedica toga je stvaranje vazoloških poremećaja u fetusu: vaskularna stenoza, povećanje brzine protoka krvi u pupčanim krvnim žilama (što smanjuje opskrbu kisikom i prehranu fetusa). Fetus povećava učestalost pokreta disanja, kontrakcija srca.

Istodobno, fetalni pokreti postaju sve češći, ali istodobno se povećavaju i razdoblja smirenosti - dijete se vrti zbog nedostatka kisika, zatim se umorno, dugo smiruje i smanjuje razinu vitalne aktivnosti. Sve to utječe na fizički i mentalni razvoj fetusa, uključujući vaskularni i srčani sustav, mozak.

Razvojni nedostaci uzrokovani pušenjem

Pitanje je li pušenje može biti uzrok razvoja abnormalnosti fetusa ostaje otvoreno. Povećana učestalost kongenitalnih malformacija (osobito "rascjep usnica" i "vukova nepca" i njihova kombinacija) u djece majki koje puše je uspostavljena, ali razlog tome je u nikotinskom ili duhanskom obliku dima - to nije razjašnjeno. Međutim, odnos deformacija i pušenje može se jasno pratiti.

Nikotin lako prodire u placentarnu barijeru, akumulira u amnionskoj tekućini i posteljici, uzrokujući abnormalnosti fetusa tipične za učinak nikotina na pušačevo tijelo.

Prije svega, to je neurotoksična aktivnost nikotina, i kao posljedica toga, njegov patološki učinak na moždano tkivo fetusa. Kronično trovanje fetalnim nikotinom dovodi do povećanja učestalosti perinatalne smrtnosti - u trudnoći nakon 22 tjedna i do sedmog dana života novorođenčeta.

Definitivno se može reći da su svi uzroci pušenja niske porođajne težine, vaskularni poremećaji, intrauterini hipoksija, poremećaji u mozgu i živčani sustav (surovost, moodiness, lagano zaostajanje u tjelesnom i duševnom razvoju, daljnje smanjenje mentalnih i mentalnih funkcija) majka.

nalazi

Liječnici i znanstvenici vjeruju da se kompleks negativnih učinaka nikotina na trudnicu i njezin fetus može nazvati "fetalni duhanski sindrom". Za uvođenje ovog koncepta su opstetri i pedijatri, neuropatologi i kardiolozi.

Na mnogim pedijatrijskim i opstetarskim forumima, prezentacije i izvještaji znanstvenika i praktičara jasno dokazuju da pušenje majke povećava rizik od brojnih patoloških problema, što se može izraziti u blagom ili vrlo teškom obliku.

Ne znate kako prestati pušiti?

Dobiti plan za prestanak pušenja. Kliknite gumb u nastavku.

Je li istina da placenta štiti bebu od duhanskog dima?

U jednoj od knjiga o trudnoći čitam da placenta štiti moje dijete od cigareta. Je li istina ili ne?

Apsolutno pogrešno. Pušenje izaziva hipoksiju u fetusu, promjene u posudama placente. Osim toga, novorođenčad iz majke koja aktivno puši tijekom trudnoće ne rijetko promatra ovisnost o nikotinu - klasični sindrom povlačenja nakon poroda. Dakle, uopće nema zaštite - informacije su jednostavno lažne.

Ne. Placenta hrani fetus. A postoji i zapreka funkcioniranja placente, koja ga štiti od raznih kemikalija koje ulaze u majčino tijelo. Nemoguće je sakriti i sakriti se od svega. Ako žena nije aktivni pušač, često se događa da je ona pasivna pušačica. U takvim situacijama funkcija barijere štedi. Međutim, placenta nije toliko jaka da se može nositi sa svim opasnostima koje ulaze u majčino tijelo. Ako žena počinje pušiti tijekom trudnoće (osobito u prvom tromjesečju), onda je vrlo vjerojatno da će se dijete roditi patologijom.

Časopis za ženske žene

Što ne štiti posteljicu

Placenta je organ koji prenosi zaštitne tvari iz krvi majke u tijelo djeteta i time im daje imunitet. Istovremeno, ona ga štiti od učinaka nekih toksina koji čine lijekove, kao i agresivna protutijela od svoje majke. Placenta ne dopušta majčino tijelo da percipira fetus kao strano tijelo i odbije ga. Nažalost, placentna barijera lako prevladava otrovne, opojne tvari, alkohol, nikotin i viruse. Zato je zadatak buduće majke, štiteći sebe od tih "sabotera", da zaštiti svoje dijete od njih.

Prvo okruženje bebe uopće nije bez toksina, kao što se možete nadati. Skrivena u vama, poput matice u ljusci, okružena amnionskom tekućinom, čini se da dijete pouzdano štiti i da je u potpunoj sigurnosti. Naravno, vanjski okoliš je pun otrovnih tvari, ali nije li placenta posao - filtrirati toksine koji mogu naštetiti fetusu? Naravno! Placenta se majstorski bori s njegovom zadaćom da zaštiti dijete od infekcije (osim možda HIV-a i rubeole). Međutim, to uopće nije neprobojna prepreka modernim otrovnim tvarima - pesticidima, bisfenolima, olovom, živom. To je potvrđeno eksperimentom provedenim u SAD-u. Znanstvenici su analizirali krv kabela u deset beba rođenih u kolovozu i rujnu 2004. godine i pronašli su 287 industrijskih kemijskih elemenata od kojih su 180 bili kancerogeni i 217 mogli imati štetan učinak na mozak.

Bolje da se zaštiti

"Većina zagađivača iz okoliša može prodrijeti u placentarnu barijeru", kaže izvješće Američkih nacionalnih instituta za zdravstvo. Uglavnom, djeca su već rođena "otrovana" od strane njih. Naravno, činjenica da krv krvi novorođenčeta sadrži karcinogene ili elemente štetne za živčani sustav ne znači da će dijete u budućnosti razviti onkološku bolest ili će doživjeti poteškoće u učenju. Međutim, većina nas još uvijek bi radije bila sigurna, zar ne? Buduće majke trebaju se pokušati zaštititi od štetnih utjecaja okoliša na isti način na koji marljivo izbjegavaju dim cigarete. Ali problem je da je lakše izolirati od nikotina nego da ne kažete štetnim tvarima koje dolaze iz okoline.

Odaberite prirodno

Čak i ljudi koji vode ekološki prihvatljiv stil života i jedu samo organske proizvode nalaze otrovne kemikalije u krvi. Kada se pripreme za porođaj i tijekom trudnoće, naše tijelo postaje vrsta ekosustava koji je u stalnoj interakciji s okolinom. Od svega što je u našoj hrani, u zraku, u vodi ili u kući, tvari nekako prodiru u nas.

Razmišljajući o ozljedi koju industrijsko onečišćenje može donijeti i vašu buduću bebu, vjerojatno imate veliku želju da se sakrijete tijekom trudnoće negdje u Borneu, ali još uvijek nitko ne može jamčiti da ćete tamo biti potpuno sigurni. Stoga, umjesto da pobjegnete od civilizacije, napravite svoj izbor u korist podupiranja zaštite okoliša, preferirajući prirodne materijale i proizvode umjesto umjetno stvorenih, što uključuje sastojke čije se imena teško izgovaraju.

Zabranjene kemikalije u vašoj kuhinji

Budući da većina pesticida može prijeći placentu, pokušajte jesti organsku hranu ili one čiji je izvor poznat. Na primjer, voće i povrće uzgajaju se na vašoj ljetnoj kućici bez upotrebe kemijskih gnojiva.

Povrće i voće kupljeno u supermarketu i sposobni akumulirati veliku količinu pesticida (breskve, jabuke, slatke paprike, celer, nektarine, jagode, trešnje, trešnje, zelenu salatu, grožđe, kruške, krumpir, mrkve), bolje je kupiti u sezoni s domaćim proizvođačima, Slijedeći ova jednostavna pravila, možete smanjiti učinke pesticida.

287 industrijskih kemijskih elemenata, od kojih su 180 bili kancerogeni, kao i tvari potencijalno opasne za razvoj središnjeg živčanog sustava bebe, pronađene su u pupčanu vrpcu bebe američkih znanstvenika.

Piti filtriranu vodu iz slavine. Za pohranu hrane i kuhanja u mikrovalnoj pećnici koristite metalna, staklena i keramička jela umjesto plastike. Kada se plastično zagrijava, vjerojatno će migrirati štetne tvari od plastike do vode ili proizvoda. Velika količina istraživanja pokazuje da se ovaj proces često događa na minimumu, a zatim na sobnoj temperaturi. Da biste hranili bebu, uzmite staklenu bocu.

Izbjegavajte jesti veoma veliku ribu - što je veća osoba, veća je vjerojatnost da sadrži puno žive, što usporava razvoj mozga fetusa. U pravilu, kraljica skuša, sabljama, morskom psa i nekim vrstama tune razlikuju se u svojim povišenim razinama.

Sigurni izvori omega-3 masnih kiselina potrebni za stvaranje središnjeg živčanog sustava bebe uključuju crvenu ribu: losos, losos, pastrvu. (Prije jela i kuhanja pazite da temeljito operite ruke sapunom i vodom kako biste uklonili štetne kemikalije iz prašine za kućanstvo.

Vjerujte svoj nos

Miris tijekom trudnoće oštri. Koristite tu sposobnost prepoznavanja mirisa koji upućuju na potencijalnu opasnost.

Izbjegavajte smrdljive boje i sredstva za čišćenje. Ako imaju "otrovni" miris, onda jesu. (Ostanite daleko od sredstava koja maskiraju neugodne mirise svojom kemijskom aromom: osvježivači zraka, parfeme, dezodorani, parfemi često sadrže tvari koje uzrokuju poremećaje u živčanom i endokrinom sustavu: hlapljivi organski spojevi i alergeni koji potiču, na primjer, razvoj astme. u zraku, oni povećavaju rizik od pobačaja, kao i rođenje djeteta s smanjenom tjelesnom težinom.

Tijekom trudnoće posjetite ljepote salona rjeđe. Svaka kozmetička procedura traje najmanje 40 minuta. Tijekom tog vremena imat ćete vremena da udahnete oko 126 kemijskih spojeva, od kojih su mnogi sposobni prodrijeti u posteljicu.

Pažnja, zrak!

Najteže je, naravno, zaštititi sebe od zagađene atmosfere. U zraku industrijskih gradova postoji stotina organskih i anorganskih kemikalija. U osnovi, elementi i tvari štetne za naše tijelo proizvode industrijska poduzeća i gradski prijevoz.

Pokušajte minimizirati barem negativne učinke ugljikovih spojeva i soli teških metala. Mnogi od njih prolaze kroz posteljicu, povećavajući rizik od pobačaja, rađanja maloljetnih beba i oštećenog mentalnog razvoja.

Kad god je to moguće, ostanite što bliže bilo kojim industrijskim poduzećima, posebno kemijskim i metalurškim, kao i glavnim prometnim pravcima. Naravno, idealan je izlaz za svih devet mjeseci, ili barem za prvu polovicu trudnoće, kad se polože svi najvažniji sustavi i organi vaše bebe, kako bi se preselili da žive izvan grada.

Ako to nije moguće, barem idite ujutro, kada razina smoga na ulici nije tako visoka. Popodne ili navečer bolje je prohodati vodenim tijelima - u vlažnom zraku koncentracija opasnih elemenata je niža.

Redovito ventilirajte svoj dom i započnite s unutarnjim biljkama koje učinkovito pročiste zrak od štetnih tvari, poput palmi ili dracaena.

Neki vitamini i elementi u tragovima također smanjuju količinu toksičnih tvari u krvi. Na primjer, dodatci kalcija smanjuju olovo i željezo, a vitamin B smanjuje kadmij.

Placentna barijera može lako nadvladati razne toksične, alkoholne i narkotičke tvari, kao i nikotin i opasne viruse.

Pušenje tijekom trudnoće

Nažalost, posljednjih godina redovi pušača nadopunjavaju djevojke i žene. Najvjerojatnije, modni su glavni uzrok ove pojave. Mlade žene čak ni ne sumnjaju što ih skupo obračunavanje očekuje. Žena koja puši lako prepoznaje njezino sivo lice s ranih bora, neugodnim promuklim glasom i mirisom duhana iz usta. Ali to su samo vanjske manifestacije trovanja tijela. Interni orgulje duhana, posebno njezino seksualno područje, uzrokuju mnogo teže štete. Kod žena koje puše, menstrualni ciklus je češće uznemiren, razvijaju se razne kronične bolesti.

Što je opasno pušenje tijekom trudnoće?

Posebno morate upozoriti trudnicu. Žena, osobito tijekom trudnoće i laktacije, nema pravo misliti samo na sebe. Prvenstveno je odgovorna za dijete. Trudnica mora biti čvrsto svjesna: nakon svake cigarete puši, dobit će fer količinu štetnih tvari, što znači da ugrožava ne samo sebe nego i djeteta.
Postoje dokazi da nikotin ima izravni toksični učinak na autonomni simpatički živčani sustav fetusa, koji je odgovoran, osobito, za ritam otkucaja srca. Samo cigareta koju puši trudnica ubrzava ritam fetalnih otkucaja srca i sprečava disanje. A ako trudnica puši 15-25 cigareta dnevno tijekom trudnoće, javljaju se ozbiljne promjene srčane aktivnosti nerođenog djeteta.
Fetus komunicira s majčinim tijelom kroz placentu, koja izvodi dišne, ekskretorne i mnoge druge vitalne funkcije. Cherez placenta u krvi fetusa prolazi hranjivim tvarima i kisikom potrebnim za njegov rast i razvoj. Kroz njega se uklanjaju i proizvodi razmjene. Posjeduje selektivnu propusnost, posteljica slobodno propušta ono što mu treba i što je štetno - to odgađa. Međutim, ta sposobnost ima svoje granice.
Kao što je pokazano eksperimentima, nikotin prodire vrlo brzo kroz placentarnu barijeru i nakon 5 minuta se detektira u tkivima i organima fetusa. Štoviše, fetus u razvoju je u škodljivijim uvjetima od majke. Istraživanje je pokazalo da kada trudnica puši, oko 18% nikotina ulazi u fetus svake minute, a samo je oko 10% izlučeno. Kao rezultat toga, nikotin se akumulira u krvi fetusa. Njena razina postaje veća nego u krvi majke.
Nikotin dolazi do fetusa i iz amnionske tekućine. U tim trudnicama koje su ograničene na samo dvije cigarete dnevno, nikotin se još uvijek nalazi u amnionskoj tekućini. Pušene dvije ili tri cigarete mogu doprinijeti suženju posuda maternice, posteljice. Stoga je već 5 sekundi nakon udisanja duhanskog dima poremećena uteroplacentna cirkulacija, kontraktilna funkcija maternice, a ograničena količina hranjivih tvari i kisika fetusu.
Sve to može dovesti do pobačaja i preranog rođenja, smrti fetusa i novorođenčadi iz nedostatka kisika. Povećava se vjerojatnost krvarenja tijekom trudnoće, abrupcija placente i preuranjeno puknuće membrane.
Kada puše tijekom trudnoće, velika količina ugljičnog monoksida ulazi u krv trudnice, koja s hemoglobinom krvi tvori opasni spoj karboksihemoglobina. Ako trudnica puši od 10 do 40 cigareta dnevno, razina karboksihemoglobina u krvi raste od 1 do 8%, a krv fetusa postaje dvostruko veća. U tim uvjetima, majčinska krv opskrbljuje kisik sa fetalnim tkivima još gore. Počinje doslovno ugušiti. Dokazano je da istodobna izloženost tijela trudnom nikotinu, ugljičnom monoksidu i drugim glavnim dijelovima duhanskog dima dovodi do kronične hipoksije (gladovanje kisika) fetusa, a više od 50% povećava rizik od iznenadne smrti novorođenčeta.
Dosta je za trudnicu pušiti 12-13 cigareta dnevno od prvog dana trudnoće, tako da dijete rodi s ekstremno malom tjelesnom težinom. Skrivanje njezinog pada izravno ovisi o broju cigareta pušenih.
Oslabljeno dijete rođeno s malom brojem rođenja manje je otporno na bilo kakve štetne posljedice. Novorođena djeca pušenih majki su bolesnija nego djeca nepušača. Procjenjuje se da je vjerojatnost dobivanja bolesnih u prvim danima života veća za 28%. I kasnije su osjetljivi na respiratorne infekcije, bronhitis, upalu pluća.
Pušenje tijekom trudnoće pokazalo je da je prema podacima engleskog pedijatara iz Bristol dječje bolnice, 1.500 djece rođeno neviđeno samo zato što se njihove majke nisu lišile užitka i prestale pušiti tijekom trudnoće. Svako kašnjenje koje dolazi od trudnice je oštra nemir za fetus. I kada se često ponavlja, povećava se rizik od bolesnog djeteta.
Pušenje je također neprihvatljivo za majku koja njeguje. U jednoj litru majčinog mlijeka, sadržaj nikotina može doseći 0,5 miligrama, dok je smrtonosna doza ovog jakog otrova 1 miligrama po kilogramu težine djeteta. Često djeca odbijaju majčinsku pušku i stoga su pothranjeni, loše spavaju, djeluju, mogu uznemiriti aktivnost crijeva. Ove bebe su obično slabe, slabo razvijene. Oni su osjetljiviji na prehlade.

Nikotina prolazi placentu

Unatoč činjenici da se trenutačno borba protiv pušenja privlači sve više pažnje, rezultati takvih događaja daleko su od utjehe. Nažalost, to se također odnosi na žene koje se pripreme uskoro doživjeti okus majčinstva. Statistika o učincima pušenja na trudnoću ne potiče optimizam, jer 30% svih žena koje puše, trudnoća nije razlog za oproštaj ovu ovisnost jednom zauvijek. Ovaj problem je vrlo relevantan, s obzirom na činjenicu da je posljednjih godina broj kongenitalnih malformacija povećan nekoliko puta. Možda mnoge žene, namjerno trovanja njihovih tijela duhanskim dimom, ne razmišljaju ni o štetnim učincima pušenja na trudnoću. Buduća majka koja je ovisna o duhanu trebala bi biti svjesna učinaka cigaretnog dima na zdravlje djeteta.

Učinak pušenja na trudnoću i reproduktivnu funkciju.

Rezultati istraživanja pokazali su da žene koje puše 10 cigareta dnevno, gotovo dvostruko više od rizika od neplodnosti. U slučajevima kada se žena reproduktivne dobi zaštiti od neželjenih trudnoća uzimanjem oralnih kontraceptiva, pušenje 38 puta povećava rizik od patologije kardiovaskularnog sustava, uključujući infarkt miokarda. Kada planirate trudnoću, morate odustati od pušenja najmanje 3 mjeseca prije očekivanog datuma začeća. To će umanjiti negativan učinak pušenja na trudnoću. To se odnosi na oba partnera, budući da štetne tvari sadržane u dimnom duhu doprinose razvoju mutagenih procesa u zametnim stanicama, drugim riječima, negativno utječu na genetske materijale.

Učinak pušenja na trudnoću u prvom tromjesečju.

Pušenje ima negativan učinak na trudnoću, počevši od prvog tjedna, kada su postavljeni vitalni organi embrija, u razdoblju koje zahtijeva posebnu pozornost. Tijekom pušenja, mnoge kemijske otrovne tvari uđu u tijelo koje uzrokuju nikotinsku opijenost jaja i mogu uzrokovati smrt fetusa u ranoj fazi razvoja. Prema statistikama, pobačaj u pušačima u kratkom razdoblju trudnoće je 1,7 puta češće od žena koje nemaju tu štetnu naviku, što opet dokazuje negativan učinak pušenja na trudnoću.

Utjecaj pušenja na kasnu trudnoću.

Počevši od drugog tromjesečja, korion, pažljivo okružuje zametak cijelo vrijeme, pretvara se u posteljicu. Svi organi i sustavi u fetusu već su formirani do tog vremena, a za njihov rast potrebno je ojačati prehranu, čija je funkcija izvršena placentom koja štiti fetus od negativnog utjecaja pušenja na trudnoću.

Placenta, ili djetinjasto mjesto, je embrionalni organ kroz koji komunicira majčino-placente-fetus. Obavlja sljedeće funkcije:

 • opskrba kisikom (kisik sadržan u krvi majke ulazi u fetus kroz placentu kroz krvotok);
 • prehrana (placenta prenosi sve potrebne hranjive tvari u organe i tkivo rastućeg organizma);
 • zaštita (posteljica djeluje kao zaštitna barijera koja sprječava prodor štetnih tvari u krvotok pluća).

Učinci pušenja na trudnoću predstavljaju kršenje svih placentnih funkcija. S produženim pušenjem, količina kisika u tijelu fetusa značajno se smanjuje, što dovodi do pojave ustrajne hipoksije i inhibicije vitalnih funkcija. Nakon jedne pušene cigarete, u roku od 30 minuta uočava se tahikardija u fetusu, što se javlja uslijed nedostatka kisika i ugljikovog monoksida u krvi. Osim toga, dijete ne prima potrebne hranjive tvari, što rezultira razvojnim kašnjenjem. Izuzetno opasan učinak pušenja na trudnoću je ulazak u krv fetusa takvih štetnih tvari kao što su ugljični monoksid, nikotin, karcinogeni i druge kemikalije koje mogu prodrijeti u placentarnu barijeru.

Negativan utjecaj pušenja na trudnoću u kasnijim razdobljima značajno je povećanje rizika od krvarenja, prijevremenog placentalnog abrupcija, preeklampsije, prijevremenog i kompliciranog rada i smrti fetusa.

Kako pušenje utječe na trudnoću i zdravlje budućeg djeteta?

Negativan utjecaj pušenja na trudnoću ima posljedice u obliku pojave zdravstvenih problema za dijete, od kojih su najčešće:

 • fetalna hipotrofija (gubitak težine) nastala zbog nedostatka kisika;
 • visoki rizik od asfiksije i fetalne smrti;
 • pojava kongenitalnih defekata mozga;
 • pojava kongenitalnih defekata srca;
 • povećana vjerojatnost iznenadnog sindroma smrti dojenčadi;
 • povećan rizik od usne i nepca rascjepa u djeteta;
 • pojava sindroma hiper-razdražljivosti i policističkog sindroma;
 • povećani rizik razvoja plućne patologije kod djeteta;
 • zaostajanje u mentalnom i tjelesnom razvoju;
 • povećani rizik od mentalnih poremećaja u djeteta;
 • smanjujući zaštitna svojstva tijela.

Možda naoružan spoznajom negativnih učinaka pušenja na trudnoću, mnogi pušači očekuju majke koje će naći snagu da se cigarete napokon i zauvijek.

Pušenje tijekom trudnoće

Nažalost, posljednjih godina redovi pušača nadopunjavaju djevojke i žene. Najvjerojatnije, modni su glavni uzrok ove pojave. Mlade žene čak ni ne sumnjaju što ih skupo obračunavanje očekuje. Žena koja puši lako prepoznaje njezino sivo lice s ranih bora, neugodnim promuklim glasom i mirisom duhana iz usta. Ali to su samo vanjske manifestacije trovanja tijela. Interni orgulje duhana, posebno njezino seksualno područje, uzrokuju mnogo teže štete. Kod žena koje puše, menstrualni ciklus je češće uznemiren, razvijaju se razne kronične bolesti.

Što je opasno pušenje tijekom trudnoće?

Posebno morate upozoriti trudnicu. Žena, osobito tijekom trudnoće i laktacije, nema pravo misliti samo na sebe. Prvenstveno je odgovorna za dijete. Trudnica mora biti čvrsto svjesna: nakon svake cigarete puši, dobit će fer količinu štetnih tvari, što znači da ugrožava ne samo sebe nego i djeteta.
Postoje dokazi da nikotin ima izravni toksični učinak na autonomni simpatički živčani sustav fetusa, koji je odgovoran, osobito, za ritam otkucaja srca. Samo cigareta koju puši trudnica ubrzava ritam fetalnih otkucaja srca i sprečava disanje. A ako trudnica puši 15-25 cigareta dnevno tijekom trudnoće, javljaju se ozbiljne promjene srčane aktivnosti nerođenog djeteta.
Fetus komunicira s majčinim tijelom kroz placentu, koja izvodi dišne, ekskretorne i mnoge druge vitalne funkcije. Cherez placenta u krvi fetusa prolazi hranjivim tvarima i kisikom potrebnim za njegov rast i razvoj. Kroz njega se uklanjaju i proizvodi razmjene. Posjeduje selektivnu propusnost, posteljica slobodno propušta ono što mu treba i što je štetno - to odgađa. Međutim, ta sposobnost ima svoje granice.
Kao što je pokazano eksperimentima, nikotin prodire vrlo brzo kroz placentarnu barijeru i nakon 5 minuta se detektira u tkivima i organima fetusa. Štoviše, fetus u razvoju je u škodljivijim uvjetima od majke. Istraživanje je pokazalo da kada trudnica puši, oko 18% nikotina ulazi u fetus svake minute, a samo je oko 10% izlučeno. Kao rezultat toga, nikotin se akumulira u krvi fetusa. Njena razina postaje veća nego u krvi majke.
Nikotin dolazi do fetusa i iz amnionske tekućine. U tim trudnicama koje su ograničene na samo dvije cigarete dnevno, nikotin se još uvijek nalazi u amnionskoj tekućini. Pušene dvije ili tri cigarete mogu doprinijeti suženju posuda maternice, posteljice. Stoga je već 5 sekundi nakon udisanja duhanskog dima poremećena uteroplacentna cirkulacija, kontraktilna funkcija maternice, a ograničena količina hranjivih tvari i kisika fetusu.
Sve to može dovesti do pobačaja i preranog rođenja, smrti fetusa i novorođenčadi iz nedostatka kisika. Povećava se vjerojatnost krvarenja tijekom trudnoće, abrupcija placente i preuranjeno puknuće membrane.
Kada puše tijekom trudnoće, velika količina ugljičnog monoksida ulazi u krv trudnice, koja s hemoglobinom krvi tvori opasni spoj karboksihemoglobina. Ako trudnica puši od 10 do 40 cigareta dnevno, razina karboksihemoglobina u krvi raste od 1 do 8%, a krv fetusa postaje dvostruko veća. U tim uvjetima, majčinska krv opskrbljuje kisik sa fetalnim tkivima još gore. Počinje doslovno ugušiti. Dokazano je da istodobna izloženost tijela trudnom nikotinu, ugljičnom monoksidu i drugim glavnim dijelovima duhanskog dima dovodi do kronične hipoksije (gladovanje kisika) fetusa, a više od 50% povećava rizik od iznenadne smrti novorođenčeta.
Dosta je za trudnicu pušiti 12-13 cigareta dnevno od prvog dana trudnoće, tako da dijete rodi s ekstremno malom tjelesnom težinom. Skrivanje njezinog pada izravno ovisi o broju cigareta pušenih.
Oslabljeno dijete rođeno s malom brojem rođenja manje je otporno na bilo kakve štetne posljedice. Novorođena djeca pušenih majki su bolesnija nego djeca nepušača. Procjenjuje se da je vjerojatnost dobivanja bolesnih u prvim danima života veća za 28%. I kasnije su osjetljivi na respiratorne infekcije, bronhitis, upalu pluća.
Pušenje tijekom trudnoće pokazalo je da je prema podacima engleskog pedijatara iz Bristol dječje bolnice, 1.500 djece rođeno neviđeno samo zato što se njihove majke nisu lišile užitka i prestale pušiti tijekom trudnoće. Svako kašnjenje koje dolazi od trudnice je oštra nemir za fetus. I kada se često ponavlja, povećava se rizik od bolesnog djeteta.
Pušenje je također neprihvatljivo za majku koja njeguje. U jednoj litru majčinog mlijeka, sadržaj nikotina može doseći 0,5 miligrama, dok je smrtonosna doza ovog jakog otrova 1 miligrama po kilogramu težine djeteta. Često djeca odbijaju majčinsku pušku i stoga su pothranjeni, loše spavaju, djeluju, mogu uznemiriti aktivnost crijeva. Ove bebe su obično slabe, slabo razvijene. Oni su osjetljiviji na prehlade.

Nikotina prolazi placentu

Ne tako davno, u Rostovu na Donu, provedeno je istraživanje više od tri tisuće studenata i studenata, među kojima su bili i studenti medicinskih škola. Kao rezultat ove ankete, došlo je do iznenadne činjenice: skoro 90% mladih ljudi gotovo ništa nije znalo o utjecaju pušenja na reproduktivne funkcije neke osobe.

Činjenica da je uzrok raka, srčanog udara, moždanog udara može biti duhanski dim, bio poznat, ali o njegovom utjecaju na tijek trudnoće - nažalost! Teško je vjerovati, ali istina.

Vjerojatno, učenici Rostova nisu iznimka. Slični rezultati vjerojatno se mogu dobiti anketiranjem dječaka i djevojčica iz drugih gradova.

Ne manje iznenađujuća je činjenica da su gotovo svi pušači dobro svjesni štetnosti njihove navike. Tako se ispostavlja da znamo o opasnostima pušenja duhana za sebe, ali ne razmišljamo o destruktivnosti njezinog utjecaja na našu buduću djecu.

Međutim, situacija nije tako jasna. A stvar je ne samo, a ne toliko u naivnosti mladih, dijelom zato što je njihova naivnost uvelike prokleti, dijelom zato što većina njih još nije ozbiljno razmišljala o pokretanju obitelji, a još više o djeci.

Očito je da većina ljudi čuje o opasnostima pušenja za embrij koji razvija. Na primjer, u Dublinu je intervjuirano oko stotinu trudnica.

Gotovo su svi bili svjesni negativnih učinaka pušenja na fetus. No unatoč tome, više od polovice njih, prestanak pušenja s početkom trudnoće, nakon četvrtog mjeseca, vratili su se u naviku, iako su znali da je pušenje u drugoj polovici trudnoće vrlo opasno - to dovodi do smanjenja težine fetusa, utječe na njegov nervozan sustav.

Očito nije slučajno da Izvršni odbor Svjetske zdravstvene organizacije izjednačava proizvodnju duhana uz proizvodnju lijekova. Ali o njima - malo kasnije, ali sada ćemo pokušati popuniti prazninu u našem znanju o opasnostima pušenja.

Obično, kada je u pitanju opasnost od duhana, mnogi ironično podsjećaju da kap nikotina ubija konja. U međuvremenu, ironija je neutemeljena: zapravo je kap takve nikotine dovoljna da ubije ovu životinju.

Kod ljudi, nekoliko miligrama (tj. Tisućinki gram) nikotina uzrokuje teške trovanja, glavobolje, povraćanje i gubitak svijesti. Za smrtonosni ishod nikotina, naravno, trebate više, ali ne i puno - 100-200 miligrama je dovoljno, a ta količina je oko 200 grama duhana.

Ali je li nikotin oštećen duhanom?

Duhanski dim sadrži oko tri tisuće komponenti: karcinogeni, ugljični monoksid, hidrocijanatna kiselina, sumporovodik, metilni alkohol, radioaktivni polonijev izotop.

Naravno, većina ove ogromne količine spojeva prisutna je u dimu tako malen da je njihov utjecaj na tijelo embrija jednostavno nedostižan. Međutim, o nekim od spojeva ne može se reći.

Od najčešće proučavanih tvari koje tvore duhanski dim, prvo bi se, naravno, trebalo zvati nikotin - trovanja živaca, jedan od najotrovnijih alkaloida. Slobodno prelazi placentu i izravno djeluje na živčani sustav organizma koji razvija. Čak i ako se kao rezultat tog utjecaja fetus ne umre i nema očitih anatomskog poremećaja, tada je dječji odmak u mentalnom razvoju gotovo neizbježan. U pravilu, to je dijete smanjena sposobnost učenja, razdražljivost, slab san i nervoza.

Istodobno s nikotinom, benzidin prodire u fetus, također neuro-paralitički otrov, akumulirajući živčano tkivo, srce, bubrege i tonzile.

Oba spoja gotovo se ne zadržavaju filtera koji se koriste u cigaretama. Osim toga, ovaj mali "dobitak" više puta blokira značajno povećanje ugljičnog monoksida u dimu.

Ugljični monoksid (CO) je spoj koji se aktivno natječe s kisikom za hemoglobin: njegov afinitet za hemoglobin je 200 puta veći od one kisika. Jasno je da se u žena pušenja fetus zapravo razvija pod uvjetima hipoksije, tj. U uvjetima nedostatka kisika. Ugljični monoksid eliminira se iz tijela fetusa mnogo sporije nego iz majčinog tijela, stoga je sadržaj dječje krvi 10-15 puta veći od majčine.

Druga tvar koja prolazi kroz sve filtere je radioaktivni izotop polonija, polonija-210. Budući da su radioaktivni izotopi, osobito polonij-210, sposobni zaraziti zametne stanice koje nastaju u fetusu (osobito ženskim), to jasno znači da trudnica koja puši ne šteti ne samo njezino nerođeno dijete već i unuke. To je zbog činjenice da se sva buduća jaja u ženskom fetusu formiraju tijekom razdoblja prenatalnog razvoja i, pod utjecajem nepovoljnih čimbenika tijekom razdoblja njihova nastanka, moguće su kršenja u nasljednom aparatu koja se mogu manifestirati u generaciji kada majka pušača postane baka.

Nažalost, žene su najizloženije pušiti između dobi od 20 i 35 godina, tj. Tijekom razdoblja aktivnog porođaja. Kod žena koje puše, rizik od neplodnosti raste za oko trećinu, a kao što je prikazano na pokusima na životinjama, stupanj oštećenja jaja izravno ovisi o koncentraciji nikotina u tijelu, drugim riječima, o broju cigareta pušenih.

Mnoge žene su lišene sreće majčinstva zbog jednog razloga - zbog pušenja. Međutim, jedno i pol do dvije godine nakon puštanja iz ove ovisnosti, sposobnost da se djeca dijete obično se obnovi.

U muškaraca (osobito sredovječnih) pušenje, što između ostalog dovodi do suženja krvnih žila, uzrokuje značajno smanjenje seksualne moći.

No, glavna šteta duhanskog dima uzrokuje, naravno, klica.

Pušenje trudnice uzrokuje: grč uterinskog krvotoka usporavanjem uteroplacentalnog protoka krvi, koji traje 20-30 minuta nakon pušenja cigarete; suzbijanje pokreta respiratornog fetusa; pojava u krvi fetusa nikotina i drugih otrovnih tvari, što dovodi do usporavanja rasta, tjelesne težine i rađanja djeteta s nedostatkom; zapaženo je razvoj plućne patologije, kako u novorođenčadi tako iu starijoj djeci; rizik od perinatalne smrtnosti i sindrom iznenadne smrti u neonatalnom razdoblju se povećava - prilično misteriozni fenomen kada dijete mlađe od jedne godine iznenada umre, bez ikakvog razloga.

Na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama 1984. godine 15.000 beba umrlo je zbog krivnje pušenja majki. (Usput, u SAD-u, neke vrste cigareta popraćene su sljedećim natpisom: "Opći kirurg upozorava: pušenje tijekom trudnoće može uzrokovati štetu fetusa, prerano rođenje i nisku količinu rođenja". U Rusiji Ministarstvo zdravstva upozorava: "Pušenje je opasno za vaše zdravlje." Istina, sada Ministarstvo zdravstva bilježi i bolesti koje prijete pušačima).

U literaturi je već identificiran "sindrom fetalnog dušika" (analogno sindromu fetalnog alkohola), premda znakovi patologije novorođenčadi nisu toliko specifični. Prema statistikama: kod žena čak i pušači su umjereni (od 1 do 9 cigareta dnevno), smrt novorođenčadi je 20,8% viša nego kod žena koje ne puše. I ta se brojka povećava na 25,9% ako žena puši više od 10 cigareta dnevno. I to znači da pušenje pola pakiranja cigareta dnevno dovodi do rođenja mrtvog djeteta u svakom četvrtom slučaju.

Vrlo često u majkama koje puše, fetalna fetalna smrt promatra se u različitim fazama razvoja ili rođenja mrtve djece. Pronađeno je rano pobačaja u pušačima i 1,7 puta češće od nepušača; čak je i moguće da je ta razlika zapravo još više: pokazano je da nikotin krši implantaciju kod životinja, stoga takav početak pobačaja jednostavno neće primijetiti žena.

Često u žena koje puše, postoje slučajevi vrlo niske lokacije posteljice u maternici, što neizbježno dovodi do komplikacija trudnoće i porođaja; česte smrti velikih površina placente.

Nikotin se izlučuje u majčinom mlijeku, tako da žena koja skriva, ako puši, otrovi dijete, koje će odrasti slabim, slabim i osjetljivijim na razne bolesti od djece čiji roditelji ne puše. Dijete može odgoditi razvoj psihomotora i encefalopatiju.

Nedavno je koncept "pasivnog pušenja" sve više prisutan u novinama, časopisima, brošurama i člancima o opasnostima duhana. Njezino značenje je jasno: osoba bez pušenja nalazi se u istoj sobi s pušačima i diše isti dim. Dakle, analiza rezultata studije Svjetske zdravstvene organizacije o pet tisuća slučajeva prenatalne smrtnosti pokazala je s apsolutnom sigurnošću: ako samo muž puši u obitelji, pasivno pušenje žene značajno povećava vjerojatnost smrti fetusa. Štoviše, malformacije djece rođene u takvim obiteljima nisu važne: s pasivnim ili aktivnim pušenjem otkrivene su gotovo dvostruko češće nego roditelji koji ne puše.

Malformacije uzrokovane pušenjem.

Već u kasnim 60-im - ranih 70-ih, liječnici su primijetili da neke kraniofacijalne anomalije izgledaju nešto češće u djece rođene od žena koje su pušile tijekom trudnoće. Preciznija statistička promatranja potvrdila su valjanost ove pretpostavke: doista, rascjep nepca, tj. Rascjep nepca i rascjep usnica, tj. Rascjep usne, češći je u novorođenčadi čije su majke pušile tijekom trudnoće.

Koji je mehanizam pojave deformacija pod utjecajem duhanskog dima, iako nije precizno poznat, postoji nekoliko specijalnih radova o ovom pitanju: nakon svega, učestalost i težina ove anomalije nisu tako značajne kao u alkoholnom sindromu. No, činjenica da pušenje tijekom trudnoće pridonosi rađanju djece s kraniofacijalnim anomalijama je bez sumnje.

Moguće je da spojevi koji čine duhanski dim ne djeluju izravno na formiranje gornje usne ili tvrdog nepca. Podsjetimo da se usnice i nepce u tijeku embriogeneze formiraju kao rezultat rasta jedni prema drugima, a zatim i spajanje čeljusti. Taj proces ovisi o koordiniranom djelovanju mnogih čimbenika. Kršenje bilo kojeg od njih (na primjer, živčano ili endokrino reguliranje akrecije) može dovesti ili do inhibicije nadolazećeg kretanja procesa ili do nemogućnosti same fuzije. Kao rezultat - rascjep usne ili tvrdog nepca.

Djelovanje nekih komponenata duhanskog dima potpuno potvrđuje tu pretpostavku, budući da su živčani sustav ili endokrine žlijezde osjetljive na nju.

Postoji još jedna pretpostavka koja, međutim, ne isključuje prethodnu: često nastaju razvojni nedostaci kao rezultat kombiniranog djelovanja vanjskih čimbenika i nasljednih osobina. Teratogeni često doprinose samo manifestaciji genetske predispozicije na određenu deformaciju; bez teratogena, "loša" nasljednost se uopće nije mogla pojaviti. Vjerojatno se sve ovo u potpunosti odnosi na teratogene duhanskog dima.

Treba napomenuti još jednu važniju okolnost koja proizlazi iz pretpostavke da ako trudnica puši, onda je druga "sloboda" sasvim prihvatljiva - čašu, drugom alkoholu.

Dakle: apsolutno je utvrđeno da zajedničko djelovanje alkohola i duhanskog dima karakterizira tzv. Sinergizam (grčka sinergija - suradnja), zbog čega se broj anomalija, njihova težina i dubina dramatično povećavaju u odnosu na zbroj učinaka svakog faktora zasebno.

Sinergizam djelovanja alkohola i duhanskog dima potvrđen je u pokusima na životinjama. U jednoj studiji, primjerice, pokazano je da se uvođenjem etanola u određene doze trudnim ženama miševi pojavljuju nedostaci u razvoju prednjih udova fetusa u 10 posto slučajeva. Međutim, ako su trudnice bile izložene istim dozama alkohola i duhanskog dima, u polovici fetusa zabilježene su anomalije prstiju. Jedan duhanski dim, bez alkohola, uopće nije djelovao na razvoju ekstremiteta.

Statistička analiza očekivane životne dobi pušača i pušača omogućila je saznati da svaka cigareta koju pušite skraćuje život pet do šest minuta. Ali nitko ne zna koliko je život jednog nerođenog djeteta smanjen iz svake cigarete koju je pušila trudnica. Tu jednostavno ne mogu biti takvi podaci - prije 50-70 godina bilo je vrlo malo žena pušača. Ali sada, nažalost, baza za takve izračune već je stvorena.

Ali mentalne abnormalnosti u potomstvu ne moraju dugo čekati - učinci nikotinskog učinka na embrij i na fetus brzo se manifestiraju. A ako dijete loše zaspati, često nestašno, previše uzbuđeno, to nije nužno od lošeg odgoja. Neka se njezina majka zapitala nije li ona podlegla iskušenju da puši cigaretu (ili popije čašu vina) barem povremeno devet mjeseci.

Možda je ovdje potrebno napraviti jednu rezervaciju. Fetalni alkoholni sindrom ne može biti uzrokovan ničim drugim od alkohola. Međutim, "zecna usna" i "usta vuka" mogu biti rezultat raznih razloga, među kojima pušenje nije najvažnije.

Naravno, pušenje duhan je glavni javnozdravstveni problem, čiji je jedan aspekt, kako smo saznali, oslabljen embrionalni razvoj. Prestanak pušenja nije lako, nećemo zatvoriti oči na činjenicu da rezultat može biti osjećaj zadovoljstva, mentalni oporavak, smanjenje stresa.

Ali, nemojmo zatvoriti oči pred činjenicom da je potražnja uzrokovana ovu naviku, zahtijeva stalnu zadovoljstvo kako bi doživjeti zadovoljstvo ili da se izbjegne nelagoda, i, što je najvažnije, relativno mali stimulans ili depresiv učinak na središnji živčani sustav (pušači, jer se protežu na cigarete i kada žele razveseliti, a kada žele da se smiri) ne snosi nikakvu usporedbu s ogromnim štetu koja se primjenjuje na tri tisuće kemijskih spojeva koji se nalaze u dimu cigarete. Najbitnije je duhana, poput alkohola, što roditeljima donosi sumnjivo zadovoljstvo, uništavajući svoju djecu.

Sastavljeno na temelju: Balakhonov A.V. Pogreške u razvoju.
Ed. Drugo, pererabot. i dodajte. - SPb., "ELBI-SPb". 2001. 288 str.