Umbilikalna kila i trudnoća: simptomi i liječenje

Bol

Trudnoća je razdoblje kada se često zaboravljaju bolesti ili se pojavljuju novi. To je razumljivo, jer je žensko tijelo obnovljeno, opterećenje na svim sustavima i organima povećava. Umbilikalna kila tijekom trudnoće - tj. Izbočenje trbušnih organa kroz pupčani prsten - nije neuobičajeno, jer trbušni mišići uvijek nose dodatno opterećenje kod nošenja djeteta.

Na sreću, u većini slučajeva kila nije opasna ni za trudnu majku ni za fetus.

Pročitajte: uzroci, simptomi bolesti, kako to učiniti bez operacije prije isporuke.

Sedam uzroka umbilikalne kile u trudnica

Ova patologija dolazi zbog fizioloških promjena povezanih s trudnoćom:

 • povećati intra-abdominalni tlak (rastući uterus na unutarnjim organima);
 • istezanje pupčane prstene istodobno s povećanjem veličine trbuha;
 • smanjiti ton abdominalnih mišića i pupčani prsten.

Ali takve promjene su fiziološke, tj. Normalne su i promatrane apsolutno u svim ženama koje nose bebu. No, pupčana kila u trudnica - patološki fenomen, a uopće nije formirana. Evo 7 glavnih uzroka i čimbenika izazivanja:

Nasljedstvo (slični problemi s rodbinom).

Ranije postojeće izbočine, čak davno i spontano se naseljavaju (na primjer, u djetinjstvu). Posebno, ako je prije trudnoće bila ne-operirana i povremeno pada kila.

Druga i kasnija trudnoća (pri svakom trenutku mišića postaje niži, a promjer pupka raste).

Pluralna plodnost, polihidramniosi, veliki fetus (maternica je veća nego tijekom normalne trudnoće i intenzivniji pritisak na unutarnje organe).

Starost žene starija je od 30 godina (ton abdominalnih mišića smanjuje se s godinama).

U početku su bili slabi, neobučeni trbušni mišići.

Karakteristični simptomi

Umbilikalna kila tijekom trudnoće pokazuju karakteristične, lako prepoznatljive simptome. Glavni simptom je izbočina u pupku, koja se javlja 2-3 tromjesečja trudnoće, tj. Kad trbuh počne rapidno rasti u veličini. Prvo, veličina formacije je mala, ima zaobljen oblik i pojavljuje se samo u stajanju, au vodoravnom položaju "sama".

U budućnosti, postoje dvije mogućnosti za razvoj kila:

Grozni uterus "iscijedi" trbušne organe iz sniježne vrećice. Iako je izbočina ostala, ona je "prazna", koja se, kada se trguje ili pokušava smanjiti, određuje karakteristični zvuk "pop" ili "mjehurića koji prelijevaju".

Sadržaji (petlje crijeva ili omentum) su sačuvane, a uz povećanje trajanja formiranje više nije postavljeno ni u sklonome položaju. Kada kašlja, naprezanje tijekom pokreta crijeva, kao i kad se dijete kreće u kasnim razdobljima, izbočina izbacuje i pulsira.

Kako liječiti? Upravljati ili ne?

Za odrasle pacijente, jedina metoda liječenja pupčane kile je operacija, koja je klasificirana kao osnovna i obavlja se u bilo kojoj kirurškoj bolnici. No tijekom trudnoće izbjegava se kirurško liječenje ako ne postoji opasnost od kršenja. Operacija se odgađa sve dok žena ne rodi i završi dojenje djeteta, budući da se toksični agensi koji se koriste za anesteziju prodiru u djetetovu krv (kroz posteljicu ili kroz majčino mlijeko).

Zakašnjenja u kirurškom tretmanu objašnjavaju činjenicom da obično sila nije iznimno opasna za trudnicu ili fetus. Pojava kenijske kile i postupka trudnoće i sigurno završava - to je apsolutno stvaran. Ali pazite da se redovito promatra ne samo ginekolog-opstetričar nego i kirurg koji odabire taktiku trudnoće i porođaja, ovisno o veličini i sadržaju protruzije.

Izbor taktike trudnoće i porođaja s različitim tipovima krumpija:

(ako tablica nije potpuno vidljiva - pomaknite je udesno)

Umbilikalna kila u trudnica

Sigurno da trudnoća u našem vremenu ne prolazi bez komplikacija, manjih problema, više sile. I jedan od takvih problema tijekom nošenja bebe je pupčana kila. Što je ova bolest? Kako postupati i što treba očekivati ​​majka u ovom slučaju?

Ukratko o kubnoj kili

Umbilikalna kila je patološki proces. Ovo je izbočenje trbušnih organa zbog slabljenja mišića pupčnjeg prstena.

Valja napomenuti da je svaka trudnica u opasnosti od razvoja pupkovine kila. Šanse za njegovo pojavljivanje povećavaju se s višestrukim trudnoćama i ponovljenim trudnoćama, velikim fetusima i polihidramnozima, kao iu dobi žena starijih od 30 godina.

Ali nemojte paničariti kad otkrijete pupčanu kila. Ako je kila bila prije početka trudnoće, trebali biste se obratiti kirurgu prije otkrivanja njezinih simptoma. On će vas promatrati i, ako je potrebno, propisati terapiju kako bi se smanjila opasnost od komplikacija.

Obično u prvom trimestru, kila se ne formira. Najopasnije u smislu pojave su 2 i 3 trimestra. Razlog tome je da beba raste u majčinoj utrobi, uterus se povećava, a trbušni pritisak raste. Mišići koji su oslabljeni takvim tlakom, ne drže organe - i tako nastaje izbočina kila.

Simptomi umbilikalne kile kod trudnica

Znakovi umbilikalne kile u trudnica vrlo su karakteristični. Ovo je duguljasto ili zaobljeno obrazovanje u pupakovoj zoni. Takva izbočina se lako može podesiti laganim pritiskom ili horizontalnim položajem žene. Međutim, u kasnijim razdobljima takvo je premještanje nemoguće. Obrazovanje se povećava i pulsira prilikom pokušaja, na primjer, kada kašlja. Bolni napadi karakteristični su tijekom perioda kretanja fetusa u kasnijim razdobljima.

Umbilikalna kila tijekom trudnoće: nemojte paničariti! Masaža, gimnastika i zavoj će vam pomoći!

Zdravlje budućnosti majke je dvostruko osjetljivo na različite patologije. Često sretno vrijeme čekanja za bebu zasjenila je pupčana kila nastala na rastuću trbuščić.

Karakteristična izbočina u pupku može ozbiljno uplašiti trudnu ženu, pogotovo ako se ovaj defekt trbušnog zida očituje po prvi put.

Što je kila i da li se to može riješiti tijekom trudnoće?

Što je umbilikalna kila?

Kernia na pupku izgleda poput malog zaobljenog tuberkula ispunjenog zrakom.

Zapravo, ovo je ispupčenje trbušnih organa, nastalo zbog neuspjeha abdominalnih mišića. Bolest se može manifestirati kao u djetinjstvu i odrasloj dobi.

Kernja se gotovo ne manifestira, osim kozmetičkog nedostatka. Prilikom pritiskanja izbočine, čuje se mekani pamuk, a kila se privremeno resetira.

Kada je žena u vodoravnom položaju, izbočina se izravnava sama po sebi. Kod kašljanja ili podizanja težine, tuberkuloza još više izboči, ostavljajući dojam pulsiranja.

Buduća majka primjećuje bolne senzacije samo u kasnim fazama trudnoće, kada se povećava pritisak unutar trbuha.

Kada je kila zadavljena, izbočina ne nestaje ni u ležećem položaju. Kada ulomak crijeva uđe u pupčani prsten, situacija postaje opasna.

Žena ima sljedeće simptome:

Stanje zahtijeva hitnu hospitalizaciju i operaciju, jer prijeti crijevnom nekrosi.

Srećom, trudnice se rijetko susreću s rezanjem kila, budući da raste maternica podiže trbušne orgulje i pupak prsten ostaje prazan.

Umbilikalna kila - program "O najvažnijim"

razlozi

Zašto je bolest tako sklona ženama u položaju? Postoji nekoliko razloga:

 • povećanje pritiska u trbušnoj šupljini;
 • istezanje s rastom abdomena pupčnjeg prstena;
 • povećano opterećenje mišića tiska.

Ti razlozi objašnjavaju činjenicu da se mišići koji ne mogu podnijeti unutarnji pritisak razilaziti, a hernija torba izbočena prema van u pupčani prsten.

Pojava sličnog defekta u trbušnom zidu može pridonijeti različitim čimbenicima:

 • nasljeđe;
 • manifestacija kila u djetinjstvu;
 • pretilosti;
 • više rođenja;
 • ponovljena trudnoća;
 • slabi trbušni mišići;
 • dob trudnoće preko 30 godina.

Ako postoji barem jedan faktor koji izaziva bolest, potrebno je izvršiti operaciju prije trudnoće, što će omogućiti da se riješi problem u kratkom vremenu.

Ako je već došla trudnoća, preporučljivo je nositi zavoj koji pomaže mišićima da izdrže rastući pritisak.

dijagnostika

Kernu je lako primijetiti tijekom rutinske provjere. Da biste izbjegli neželjene posljedice, trebate se posavjetovati s kirurgom i podvrgnuti nekim pregledima:

 • Ultrazvuk vrećice hernija;
 • gastroskopija;
 • računalnu tomografiju.

Rendgensko ispitivanje, obično propisano za dijagnozu kila, u slučaju trudnoće kontraindicirano je zbog ozbiljnih posljedica za dijete.

Nakon primitka rezultata istraživanja, kirurg će odrediti potrebu za operacijom i dati preporuke o prehrani i načinu života trudnice.

Što je opasna dijagnoza?

Umbilikalna kila trudnice je opasna samo u slučaju štipanja. U takvoj situaciji žena može biti mučena zbog zatvor i belching, pojava vaskularne tromboze je moguće.

Dvostruke opasnosti su žene s dijagnozom fibroida maternice. Ako je dio tijela prignječen pupčanim prstenom, tada će biti potrebna hitna kirurška intervencija.

liječenje

Budući da je kila uzrokovana slabostima trbušnih mišića, u takvoj situaciji ne mogu pomoći lijekovi i biljni dekocije. Kako liječiti bolest? Masaža, gimnastika za održavanje tonusa mišića - to je sve što možete savjetovati trudnicu.

Od dvadesetog tjedna trudnoće, preporučljivo je nositi trbušni zavoj koji će znatno olakšati opterećenje na trbušnim mišićima.

Liječnik bi trebao pomoći pri odabiru zavoja, jer pogrešno pričvršćivanje može biti štetno za zdravlje i povećati bol.

Kirurško liječenje trudnica dopušteno je samo u ekstremnim slučajevima, kada rizik za život premašuje rizik od utjecaja anestezije i antibiotika na dijete.

Žena bi unaprijed trebala obavijestiti kirurga o tome kakve bi znakove odmah trebalo nazvati hitnom pomoći.

Operacija na stranguliranoj herniji nije razlog pobačaja.

Rođenja s umbilikalnom kila

Mnoge majke, suočene s sličnom dijagnozom, zabrinute su za pitanje: kako roditi s pupkovinom kila? Odgovor je: u nedostatku kršenja, dostava prirodnim putem je sasvim moguća.

U slučaju velikog kila i povreda prikazani su samo kirurške intervencije, kao što je u toku pokušaja trbuhu tlak značajno uzdiže, a dramatično povećava rizik od srčanog zastoja u tijelu ometanje.

Cezariannu sekciju obično prethodi operacija za uklanjanje kila.

Trudnoća nakon operacije

Kirurško uklanjanje kila nije uopće kontraindikacija za naknadne trudnoće. Šest mjeseci nakon operacije možete sigurno planirati nadopunjavanje u obitelji.

Prethodna operacija ne sprječava prirodno porođaj, naravno, ako žena nema drugih kontraindikacija.

prevencija

Bolest se može spriječiti na vrijeme poduzimajući preventivne mjere:

 • obavljati vježbe za jačanje tiska;
 • riješiti se prekomjerne težine;
 • povećati tjelesnu aktivnost;
 • jesti uravnotežen;
 • izbjegavajte dizanje utega;
 • nositi zavoj tijekom i nakon trudnoće.
 • Prevencija će smanjiti rizik od kila, pogotovo ako ima predisponirajuće čimbenike kod žena.

  Zaključno, možemo reći da ne biste trebali paničariti u vidu izbočine na abdomenu tijekom trudnoće. Ovo stanje je prilično čest kod budućih majki.

  Kako liječiti kuglu pupanja tijekom trudnoće - načine za uklanjanje bolesti + preventivne mjere

  Kada se dijete rodi, tijelo žene podvrgava se teškim teretima, što često utječe na njeno zdravlje. Mogu vas podsjetiti na dugu zaboravljenu bolest ili novu.

  Umbilikalna kila tijekom trudnoće prilično je zastrašujuća i zastrašujuća pojava za buduće majke, pogotovo ako se to prvo pojavilo. Koja je opasnost od ovog fenomena, kako biti s njom i što učiniti? Kakva je umbilikalna kila općenito, zašto se javlja tijekom trudnoće?

  Zašto trudnice imaju pupčanu kerniju - čimbenike rizika

  Umbilikalna kila je izbočenje kroz pupčani prsten usko smještenih trbušnih organa. Nastala je zbog oslabljenih trbušnih mišića.

  U trudnica se češće javlja, jer tijekom tog perioda povećava se opterećenje mišića trbuha. Ako je, prije začeća, postojao neobučeni tisak, velike su šanse za stjecanje takvog smetnji kao ispupčenje pupka.

  Postoji nekoliko razloga zašto žene u položaju sila hernija izlaze:

  • povećati pritisak trbušne šupljine;
  • rastezanje pupčane rupice zbog povećanog tlaka;
  • povećati opterećenje na trbušnim mišićima.

  Primjećeno je da se u ranoj fazi trudnoće simptom gotovo nikada ne brine. A s povećanjem fetusa ponekad se očituje.

  Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na pojavu takvog kvarova:

  • genetska predispozicija;
  • poremećeni simptom prije začeća;
  • očitovanje tog nedostatka u djetinjstvu;
  • drugu ili treću trudnoću;
  • pretilosti;
  • slaba tiska;
  • višestruki fetus

  Vjerojatnije je da će oblikovati pupkovinu trudnoće starijih od 30 godina.

  Što je opasna dijagnoza

  Mnoge buduće mame zabrinute su zbog pitanja: je kila opasna tijekom trudnoće? Sve ovisi o vrsti i veličini. Kada je formacija mala, sadržaj je prazan - to je sigurno. Tada je preporučljivo nositi obični zavoj za trudnice, ovaj fenomen ne zahtijeva nikakav poseban tretman. I je li moguće roditi sami - liječnik će odrediti.

  Posebno je opasno štipanje kila. Zatim se može početi opstipacija, učestalo trbuh, vaskularna tromboza.

  Ako je izbočina velika, to je ispunjeno ozbiljnim posljedicama za majku i dijete, jer može dovesti do:

  • pobačaj fetusa;
  • lažnim sukobima;
  • smrtni pacijent.

  Smrt nastupa kao posljedica nekroze stegnutog crijeva. Dvostruka opasnost ugrožava osobe s dijagnozom fibroida maternice. U tom slučaju, izvršite hitnu operaciju na pupku kako biste uklonili kvar.

  Karakteristični simptomi

  Izgled pupkovine u trudnica računa se prema određenim simptomima. Glavni simptom - izbočina kože u pupku - bit će vidljiva 2-3 tromjesečja, kada će se fetus značajno povećati. U početku, formacija izgleda kao mali zaobljeni ispupčenje kože. Vidljivo je tijekom trudnoće (vidi sliku ispod) samo u uspravnom položaju, u lažnom stanju ona nestaje.

  S vremenom su mogući različiti scenariji. Najsigurnije - kada s povećanjem maternice ostane žgaravica, ali nema bolnih osjeta. U njemu se stvara dojam praznine, a kada se pritisne, čuje se zvuk koji sliči pljeskom ili praskavanjem mjehurića zraka.

  Sljedeća opcija je manje ugodna - sadržaj vrećice ostaje čak i u ležećem položaju. Uz bilo koju napetost mišića - kad kašlja, odmrzavanja, pomicanja djeteta - izbočina se povećava, impulsi.

  Kako utvrditi da je kila prijetnja? Osjećaj svakog dana bit će manje ugodan, što će vam dati više neugodnosti.

  Razlog za hitno kontaktiranje zdravstvene ustanove bit će sljedeći simptomi:

  • boli oko pupka ili u cijelom trbuhu, neugodno kad se napreže, kašlja, kihanje;
  • mučnina, povraćanje, belching;
  • povećanje temperature;
  • nemoguće ispraviti ispupčenje;
  • poteškoće s odlazak u WC, ispuštanje plina, zatvor.

  Opasnost od otekline kada je njihov sadržaj petlje crijeva. Zatim postoji visoki rizik od kršenja, što utječe na trudnoću, što dovodi do komplikacija. Vrlo velika izbočina prijeti pobačaju ili uzrokuje lažne kontrakcije.

  Takvi simptomi dovode do ozbiljnih posljedica ako se ne poduzme nikakva akcija. Stoga bi bilo poželjno ukloniti ga pomoću kirurške intervencije.

  Kako postupati - djelovati ili ne

  U odraslih osoba umbilikalna je kila liječena kirurškim zahvatima, a tijekom trudnoće postoji nekoliko mogućnosti liječenja, ovisno o stupnju opasnosti od kvarova za ženu i bebu.

  Neželjeni oblici ne zahtijevaju poseban tretman. Tijekom tog razdoblja preporučljivo je nositi zavoj, od otprilike dvadesetog tjedna. To će smanjiti opterećenje mišića trbuha, ravnomjerno ga širiti uz strane i donjeg dijela leđa.

  Izbor zavoja za umbilikalnu nevolju treba obaviti prema savjetu liječnika, kako ne bi povećala bol zbog nepravilnog učvršćivanja.

  Izvrsna masaža pomoći i posebna gimnastika. No, je li moguće preuzeti press, stručnjak će to reći, jer u nekim slučajevima to ne vrijedi.

  Operativna intervencija se rijetko koristi kada postoji strah od kršenja. Kirurške manipulacije na pupku spadaju u kategoriju pluća, pa se to radi u bilo kojem bolničkom odjelu kirurgije. Međutim, trudnice ne pokušavaju to držati sve dok se dijete ne rodi i laktacija je završena, jer upotreba anestezije, prodiranje kroz krv ili ulijevanje u mlijeko, negativno utječe na bebu.

  Kirurško liječenje će se odgoditi ako ne postoji prijetnja u trenutnoj fazi. Obično, porođaj s takvom kilašnjom javlja se sigurno. Ali da ga ginekolog prati s ovom bolešću i potrebno je pratiti sve preporuke tijekom cijelog razdoblja.

  Ovisno o vrsti izbočine i veličini, odabrana je metoda trudnoće, a bliže kraju tog razdoblja razvijaju se taktike rada:

  1. Kada su sadržaji hernijske vrećice prazni, preporučuje se pratiti liječnik-ginekolog, noseći poseban zavoj za kila. Rodjenje se provodi prirodno.
  2. Mala vrećica sa sadržajem također ne zahtijeva bilo kakve intervencije, samo noseći zavoj. Proces porođaja raspravlja se s liječnikom.
  3. Veliki izbočina sa sadržajem ne zahtijeva uvijek trenutni uklanjanje. Ako se intestinalna petlja izvukla, operacija se provodi prema planiranom redoslijedu, odabirom sigurnih pojava. Ali sam rodenje nije dopušteno.
  4. Strangulirana intestinalna petlja zahtijeva hitnu operaciju, a porođaj se provodi samo kroz carski rez.

  Prsnu kniževu kila za vrijeme i nakon trudnoće uvijek nosi prijetnju, jer dovodi do peritonitisa, životne prijetnje upale peritoneuma. Komplikacija može ozbiljno utjecati na tijek rada. Stoga se uklanjanje provodi, unatoč šteti anestezije djetetu, budući da je lijek manje štetan za njega od kašnjenja u liječenju.

  Operacija se izvodi pod djelovanjem općeg anestetika.

  Može se provesti pomoću nekoliko metoda:

  1. By Sapezhko. Umbilikalni otvor je vezan pomoću vlastitih tkiva, izravnati vlakna recti. Nedostatak je znatno razdoblje rehabilitacije (do 1 godine), povećani rizik od obolijevanja od bolesti, mogućnost izvedbe samo uz blago ispupčenje.
  2. Mayo metoda. Odvojene adhezije, crijevne prstene postavljene unutar peritoneuma. Nedostatak je isti kao kod Sapezhko metode, ali restauracija tiska je još gore.
  3. Aloplastične metode. Implant se nalazi ispod ili iznad aponeurosis (pupčana rupa). Prednosti - rehabilitacija traje samo mjesec dana, broj recidiva je minimalan. No, ugradnja rešetke poprima mnoge posljedice povezane s odbijanjem presađivanja presatka, nakupljanjem sitnih tvari, itd.

  Nakon manipulacije kila, započinje razdoblje rehabilitacije, tijekom kojeg pacijenti pod stalnim nadzorom kirurga.

  Komentari stručnjaka u ovom videozapisu:

  Rehabilitacija nakon operacije

  Proces oporavka ovisi o individualnim sposobnostima tijela, kao io načinu operacije. Ako je implantat postavljen s mrežicom, zacjeljivanje rana javlja se brže, ali je neophodno strogo promatranje mogućnosti odbacivanja umjetnog materijala od strane tijela.

  Kako bi se spriječile odstupanja u postoperativnim šavovima, preporučljivo je nositi elastično donje rublje ili zavoj, nemojte dizati teške, slijedite sve upute liječnika. U ovom slučaju dijete će se roditi bez komplikacija.

  Trudnoća nakon operacije kile moguće je samo kao rezultat potpunog iscjeljivanja šavova i obnavljanja tijela. Da bi se izbjegla recidiv, cijelo razdoblje trudnoće treba biti pod strogom kontrolom opstetričara i kirurga.

  Preventivne mjere

  Da bi kila i sve njegove negativne posljedice bile neprikladne od svih četirima četvrtinama, potrebno je poduzeti preventivne mjere i prije planiranja nadopunjavanja u obitelji:

  • učiniti gimnastiku za jačanje tiska;
  • uravnotežiti prehranu;
  • nemoj dizati utege;
  • izgubiti težinu;
  • povećati tjelesnu aktivnost.

  Ove će mjere pomoći spriječiti razvoj bolesti u svim onima koji su predisponirani za njegovo pojavljivanje. Stoga, prije početka trudnoće i tijekom razvoja fetusa, trebate razmišljati o svom zdravlju.

  Još jedno pitanje - je li moguće zatrudnjeti s postojećim simptomima? A što treba učiniti kako bi se smanjio rizik od negativnih posljedica?

  To bi se trebalo raspraviti s specijalistom koji će dijagnosticirati i propisati određene postupke. Ako postoji rizik od razvoja bolesti, operacija može biti neophodna.

  Tek nakon potpune rehabilitacije, koja traje oko 6 mjeseci, moguće je planirati trudnoću. Prethodna operacija se ne smatra kontraindikacijom prirodnog porođaja. To potvrđuju brojni pregledi trajnih i porođajnih bolesnika.

  Umbilikalna kila nakon trudnoće

  Ponekad se sretne majke rađaju problem kad kila nestane nakon trudnoće ili se javlja kao posljedica rađanja djeteta, usprkos uspješnoj trudnoći. Nema potrebe odmah paničariti. Samo se trebate posavjetovati s kirurgom koji dijagnosticira bolest i utvrdite njegovu ozbiljnost.

  Prostorija pupka u postpartum period je uobičajena. Ono se očituje zbog razlika u mišićima trbušne sekcije, koja ne može samostalno vratiti nužan ton.

  Kako biste izbjegli štipanje, propisajte otklanjanje kvarova operativnom metodom. Smatra se da je postupak olakšan jer se izvodi pod lokalnim anestetikom. U nedostatku komplikacija, nakon tri sata na kraju postupka, dopušteno je da se vrati kući. Svakodnevni posjet bolnici za presvlačenje potrebno je 7 dana.

  zaključak

  Svaka trudnica je izložena riziku od kila. No pravovremena prevencija i poštivanje svih medicinskih preporuka pomoći će da se izbjegne ovaj neugodan fenomen.

  U formiranju protruzije u pupku treba odmah kontaktirati kirurg. Odgoda je puna neželjenih posljedica.

  Opis umbilikalne kile tijekom trudnoće

  Tijekom trudnoće, opterećenje na ženskom tijelu se povećava, a ne samo stare, dugo zaboravljene bolesti mogu se pojaviti, ali se pojavljuju i novi.

  Jedna od najčešćih bolesti je pupčana kila. Ta bolest se najčešće javlja u pozadini slabljenja mišića u području pupčane prstene.

  Većina slučajeva umbilikalne kile ne predstavlja opasnost ni trudnici ili fetusu. Međutim, morate znati o mogućim komplikacijama kao što su kršenje unutarnjih organa kako bi se izbjegle kobne posljedice.

  • Sve informacije na stranici su samo za informativne svrhe i NE RUKOVANJE ZA AKCIJU!
  • Samo vam DOCTOR može pružiti TOČNO DIAGNOSIJE!
  • Molimo vas da ne radite samoizlječenje, nego da se registrirate sa specijalistom!
  • Zdravlje vama i vašoj obitelji!

  razlozi

  Najčešće ova bolest manifestira se u trudnoćama majkama starijima od 30 godina, očekujući drugo ili treće dijete. U ovom dobu, za mnoge žene, trbušni mišići mogu već biti oslabljeni, a ne tako dobro nositi s opterećenjima.

  Također, pupčana kila tijekom trudnoće pojavljuju se iz sljedećih razloga:

  • povećani intra-abdominalni tlak (zbog pritiska proširenog uterusa na unutarnje organe);
  • slabljenje mišića pupčnjeg prstena;
  • pretilosti;
  • genetska predispozicija;
  • velik fetus ili višestruka trudnoća;
  • slabljenje mišića abdominalnog zida;
  • višak amnionske tekućine.

  Često se taj neugodan fenomen pojavljuje kod žena koje su već prije imale iskustvo (ponekad čak i u djetinjstvu) ili su imale neku operaciju prije trudnoće.

  simptomi

  Određivanje prisutnosti pupkovine je vrlo jednostavno: izgleda kao zaobljena izbočina u pupku.

  U početnim fazama, takva izbočina vidljiva je samo stojeći ili pod naponom. U ovoj fazi, lako se postavlja prstima, ali kada pritisne ili groping, čini squishing zvuk.

  U naprednijim slučajevima, čekić na pupku više nije postavljen prstima, čak ni kad leži. Postoje i drugi neugodni simptomi koji ukazuju na napredovanje bolesti:

  • žgaravica, belching;
  • mučnina i povraćanje;
  • bol ili nemir u pupku ili kroz abdomen;
  • konstipacija;
  • poremećaji cirkulacije.

  U tom slučaju, kašljanje, kretanje djeteta ili proces odcjepljenja mogu uzrokovati pulsiranje izbočine, a potrebno je odmah savjetovati s specijalistom.

  dijagnostika

  Umbilikalna kila otkrivena je tijekom rutinskog pregleda od strane liječnika. Izgleda mali pupak na pupku. U pravilu, kila nije osobito opasna i ne zahtijeva carski rez.

  Često se umbilikalna kila nestaju nakon porođaja.

  Da bi se utvrdila moguća komplikacija uz metodu palpacije, liječnik može savjetovati da podvrgne rendgenskim snimkama ili ultrazvukom.

  Što učiniti s umbilikalnom kila tijekom trudnoće

  Ako se nalazite u umbilikalnoj kili, obratite se svom kirurgu. Ako izbočenost nije opasna, najvjerojatnije će vam preporučiti da nosite posebnu zavoj i donje rublje za trudnice koje popravljaju položaj sniježne vrećice i spriječite da se zadavite.

  Iz postupaka liječenja možete dobiti laganu masažu i posebne vježbe za održavanje vaših trbušnih mišića u dobroj formi. Također je potrebno pridržavati se sljedećih pravila:

  1. Posjetite svog liječnika redovito.
  2. Ne pokušavajte sami resetirati kila.
  3. Izbjegavajte intenzivan tjelesni napor.
  4. Nemojte dizati utege.
  5. Jedite pravo: dijeta treba biti uravnotežena, bez "teške" hrane.
  6. Izbjegavajte zatvor jer uzrokuju prekomjernu napetost u trbušnom području (pitajte svog liječnika za sigurne lijekove kako biste riješili taj problem).
  7. Držite mirni stil života i odmorite se češće.

  U trudnica maternica se povećava svaki mjesec i podiže druge unutarnje organe. Kao posljedica toga, prije isporuke, hernial sac je obično prazna i ne utječe na performanse prirodnih porođaja.

  Ako kila napreduju, unatoč pacijentovom poštivanju svih gore navedenih stanja, ili postoje komplikacije ili veća vjerojatnost, tada se pribjegavaju kirurškoj intervenciji.

  Tijekom kirurškog zahvata, krvna sila se disektira i raseljeni su unutarnji organi premješteni na svoje prirodno mjesto. Da biste vratili zonu u kojoj se mišići rastavljaju, koriste se nekoliko metoda:

  Mnoge su žene zabrinute kako roditi u prisustvu pupčane kile. Odlučuje ga prva liječnica i opstetričar, ali obično su preporuke kako slijedi:

  • ako je hernijska vrećica pacijenta prazna ili kernia sa sadržajem je malena, tada sam rodi neovisno;
  • za veliku kila s sadržajem, liječnici često savjetuju carski rez, a ako dođe do ozljede, prethodila je operacija.

  prevencija

  Čak i prije početka trudnoće, vrijedno je vratiti vašu težinu u normalu, vježbati se slijediti načela pravilne prehrane i jačati vaše trbušne mišiće uz pomoć redovite vježbe. Sve je to lako postići ako unaprijed planirate trudnoću.

  Ako žena koja namjerava imati dijete ima pupčanu kila, onda operacija za uklanjanje treba obaviti najkasnije godinu dana prije začeća. To će izbjeći neugodne posljedice.

  Trudnice za prevenciju ove bolesti moraju nositi zavoj od 20. tjedna. To je osobito važno za žene koje imaju više trudnoća ili već imaju djecu.

  štipanje

  Umbilikalna kila javlja se kao rezultat prolapsa unutarnjih organa. Ako epipon padne, bolest je asimptomatska i ne nosi nikakvu opasnost za budućnost, niti za fetus.

  Provedeno je prirodno porođanje, nakon čega se kila često nestaje. Glavna stvar u ovom slučaju - redovno promatranje liječnika.

  Ako crijeva ulaze u pupčani prsten, onda to zahtijeva neposrednu akciju, budući da štipanje crijeva može dovesti do njegove nekroze.

  Ovdje pročitajte opis dorzalne kile.

  Valja napomenuti da ponekad stezanje ne smije uzrokovati previše oštru bol, a žena ga može zbuniti s drugim simptomima. Zato žene s umbilikalnom kernijom treba promatrati kirurg i razjasniti ga, pod kojim znakovima treba nazvati kola hitne pomoći.

  Ne brinite, povreda unutarnjih organa nije razlog pobačaja. Operacija obično ide dobro i nema negativne posljedice.

  komplikacije

  Umbilikalna kila tijekom trudnoće može biti popraćena opstipacijom, ako zbog opstrukcije crijeva ne može normalno raditi. Tromboza žila, hipotonija crijeva, oslabljena cirkulacija krvi mogu biti druge posljedice toga. U slučaju velikih kijamija moguća su lažna kontrakcija, prijetnja pobačaja, pobačaj.

  Opasna komplikacija kubne kile je peritonitis (upala peritoneuma). Kila nastala nakon poroda, koja nije olakšana, često ima takvu neugodnu posljedicu kao i koprostaza, praćeno kršenjem intestinalne prohodnosti. U teškim slučajevima, koprostaza zahtijeva operaciju.

  Treba imati na umu da je ozljeda crijeva opasna i za fetus i za majku, a čak može uzrokovati i smrt. Stoga, u prisustvu pupčane kile, stalni nadzor liječnika je neophodan.

  Nakon poroda

  Ponekad izbočina u pupakovoj zoni ne nestaje nakon porođaja ili se događa tijekom tog razdoblja. U početnoj se fazi može vidjeti samo tijekom kašljanja. Izbočenje ima pojavu otekline ili otekline i nestaje u mirnom i ležećem stanju.

  Ova bolest - umbilikalna kila nakon trudnoće - proizlazi zbog činjenice da su trbušni mišići divergirani i oslabljeni.

  Drugi uzroci bolesti u ovom razdoblju su sljedeći:

  • prekomjerni pritisak na trbušni zid tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće i tijekom rada;
  • prisutnost u području peritoneumne tekućine;
  • pretilosti;
  • nekoliko trudnoća tijekom nekoliko godina;
  • abdominalna operacija.

  Suvremeno se suočavaju s ženama s umbilikalnom kili nakon poroda, koje su imale vrlo veliki trbuh posljednjih mjeseci trudnoće.

  Taj se problem treba uputiti kirurgu koji će procijeniti stupanj složenosti pupkovine i razloge njegove pojave. Nakon poroda, povećava se vjerojatnost da se unutarnji organi zatvaraju, tako da kirurg može odrediti operaciju.

  Operacija se provodi oko sat vremena pod lokalnom anestezijom (u prisustvu kršenja, operacija može biti prilično komplicirana i ima komplikacije). Uobičajenim putem, žena se može otpustiti unutar tri sata nakon operacije. Tijekom tjedna morat će posjetiti liječnika za obloge i slijediti preporuke kirurga.

  Pouzdana prevencija knežne kile počet će planirati za trudnoću. Čak i prije začeća, žena bi trebala ojačati trbušne mišiće i obučiti se na uravnoteženu prehranu.

  Fotografije kosti mišića na nozi mogu se vidjeti u ovom članku.

  Ovdje se može naći opis intervertebralne kile lumbosakralne kralježnice.

  Treba imati na umu da se, u odsutnosti kršenja, pupčana kila može nestati nakon rođenja, a obično nije prepreka prirodnom porođaju i želji da imate zdravu bebu.

  Manifestacije i liječenje knežne kile tijekom trudnoće

  Umbilikalna kila tijekom trudnoće uobičajena je pojava. Bolest je povezana s mnogim čimbenicima koji se javljaju tijekom poroda. Većina kile nastaju u drugoj polovici delikatnog razdoblja, a povezane su i s povećanjem intraabdominalnog tlaka zbog povećanja veličine maternice. Kako bi se spriječilo kršenje i druge nepoželjne posljedice patologije, važno je znati o tijeku bolesti i načinima liječenja tijekom trudnoće.

  Što je umbilikalna kila i koja je njezina opasnost

  Umbilikalna kila je izlaz iz omentuma peritoneuma i tankog crijeva kroz pupčani prsten. Njegovo slabljenje nastaje zbog istezanja vezivnog tkiva. Dakle, kila se može pojaviti čak iu onim ženama koje su prije trudnoće vježbe na trbuhu.

  Trbuh može izgledati lijepo u reljefnim mišićima, a prsten tetive na mjestu pričvršćivanja pupkovine ostat će opušten. Kao rezultat toga, u pupku se pojavljuje karakteristično izbočenje okruglog oblika. Umbilikalna kila tijekom nošenja djeteta može imati primarni karakter i ponovo pojaviti nakon operacije ili konzervativnog liječenja, uključujući narodne lijekove u djetinjstvu.

  Glavna opasnost od bolesti - kršenje unutarnjih organa. Kada dio omentuma ili tankog crijeva uđe u hernialni prsten, podvrgnut je kompresiji i ne može se samostalno vratiti u trbušnu šupljinu. Akutni upalni proces počinje, što dovodi do nekroze, crijevne opstrukcije, što je vrlo opasno za zdravlje majke i fetusa. U tom tijeku bolesti, kirurg hitno mora imati operaciju, bez obzira na to koji tjedan trudnoće kila će biti zarobljena. Zato je u dijagnozi sjekutića prije i tijekom trudnoće važno poduzeti potrebne mjere za njegovo liječenje i prevenciju.

  Što izaziva bolest

  Umbilikalna kila u trudnica pojavljuje se zbog povećanog intraabdominalnog tlaka zbog rasta maternice. Sljedeći uvjeti povećavaju vjerojatnost razvoja sojinih formacija:

  1. Prekomjerna težina, brzo dobivanje na težini.
  2. Veliki fetus, višestruka trudnoća.
  3. Ponovljena trudnoća.
  4. Prisutnost ascitesa.
  5. Pijenje alkohola, pušenje.
  6. Bolesti uz kašalj.
  7. Genetska predispozicija.
  8. Kongenitalna slabost mišića pupčnjeg prstena.

  Često, bolest ima kongenitalni karakter, ali nastavlja bez izraženih simptoma, pogoršava se tijekom razdoblja kada se dijete rodi.

  Kako se patologija očituje

  Umbilikalna kila tijekom trudnoće određena je vizualno. Patologija je umbilikalna tuberkula, kada se pritisne na koju možete čuti karakteristični pamuk. Izbočina je blago natečena, ali u nekompliciranim oblicima nije bolna. Kada napetost abdominalnog mišića obrazovanje povećava promjer. Nakon postizanja značajnog promjera, dolazi do povećanja simptoma. Žena osjeća gori osjećaj. Pacijent počinje povrijediti pupak kada se dotakne. Nemir je pogoršan kihanjem, kašljem, stolicom. Koža na području izbočenja postaje plava ili crvena.

  Na dijelu probavnog sustava pojavljuju se takve manifestacije:

  • poremećaji stolice;
  • mučnina;
  • nadutosti;
  • belching;
  • gubitak apetita.

  U početnim stadijima bolesti, izbočina se olakšava, nestaje u ležećem položaju. Uz povećanje trbuha, obrazovanje nije postavljeno čak ni u sklonoj poziciji, budući da maternica neprestano stavlja pritisak na prednji zid abdomen.

  Simptomi kršenja

  Umbilikalna kila tijekom trudnoće često je komplicirana štucanjem. Svaka žena treba znati znakove ove opasne komplikacije:

  • oštar uporni bol koji se širi kroz abdomen;
  • povećanje temperature;
  • povraćanje uz mučninu i opću slabost;
  • nepostojanje ispuštanja plinova - nadutost;
  • nadutost;
  • nemogućnost smanjenja izbočine;
  • crvenilo i oteklina obrazovanja.

  Čak i uz slabu manifestaciju navedenih simptoma, trebali biste odmah potražiti liječničku pomoć, jer se intenzitet simptoma može povećati svake minute.

  Dijagnoza bolesti

  Često, za otkrivanje patologije u trudnica, dovoljno je vidjeti kirurg. Metoda palpiranja, liječnik određuje veličinu protruzije, određuje stupanj rizika od komplikacija i odlučuje o tome što učiniti i kako roditi ženu. U nedostatku rasta obrazovanja, liječenje je ograničeno na nošenje zavoja, pravilnu ishranu, pod uvjetom da je vježba napuštena.

  Ako bolest napreduje, instrumentalne metode istraživanja koriste se za procjenu stanja unutarnjih organa. Za to se koriste ultrazvuk i gastroskopija. Nakon dijagnoze, žena je pod nadzorom liječnika koji prati dinamiku rasta izbočine. Kirurg zajedno s ginekologom određuje plan upravljanja radom - ako je potvrđena dijagnoza pupčaste kile, važno je da trudnice s patologijom određuju kako ih roditi, na način planiranog Cesarskog dijela ili mogućeg rođenja kroz rodni kanal.

  Ne radi se o rendgenskom pregledu umbilikalne kile kod trudnica, budući da zračenje negativno utječe na fetus.

  Umbilikalna kila nakon poroda

  Uobičajeni oblik bolesti je umbilikalna kila nakon trudnoće. Izbočina nastaje uslijed jakog tlaka na području pupčane prstene tijekom pokušaja majke. U kasnijem porođaju moguće je i razvoj dijastaze (divergencije) bijele linije trbuha, što može uzrokovati formiranje kile kod starosti. Razlozi za postpartumnu herniju uključuju:

  1. Akumulacija tekućine u peritoneumu.
  2. Prekomjerna tjelesna težina.
  3. Nekoliko trudnoća s malim vremenom.

  Simptomi bolesti slični su manifestacijama kile tijekom trudnoće, postoji rizik od kršenja i drugih komplikacija.

  Taktike liječenja ovisno o vrsti kila

  Većina formacija u pupku ne zahtijeva tretman. Taktike trudnoće i porođaja ovise o vrsti knežne kile.

  Je li umbilikalna kila opasna tijekom trudnoće?

  Umbilikalna kila u trudnica je patološki proces koji nastaje uslijed slabljenja mišića trbušne šupljine i karakterizira gubitak unutarnjih organa peritoneuma kroz pupčani prsten. Bolest se može pojaviti u slučaju genetske predispozicije ili kao relaps nakon dječje pupčane kile. Osim toga, često je bolest sklona ženama koje su već rodile. Ako je jaz između trudnoća vrlo mali, rastegnuti ligamenti i mišići jednostavno nemaju vremena za oporavak. Uz rast fetusa, povećat će se pritisak na trbušni zid, koji je prepun divergencija tkiva i izbočina

  Često, umbilikalna kila tijekom trudnoće ne predstavlja opasnost za ženu, njezinu bebu ili unutarnje organe. To se također odnosi i na žene s višestrukim trudnoćama.

  Fotografija trudnice s pupčnom kila

  Pored gore navedenih razloga za formiranje pupkovine kila u medicini, postoji niz pokazatelja koji mogu potaknuti bolest. Među njima su:

  • pacijent s prekomjernom težinom
  • nasljedna sklonost;
  • doba žene u trudnoći (u žena nakon trideset godina, mišićni tonovi trbušnog područja su znatno niži);
  • polihidramnios, velike veličine ploda.

  Znakovi i simptomi

  Prvi znakovi pupčane kile mogu se vidjeti golim okom. Izbočenje se pojavljuje na području pupka, koji se može sakriti u vodoravnom položaju tijela. Također, lako je resetirati, posebno u ranoj trudnoći. Kila se obično pojavljuju u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, kada trbuh počinje aktivno rasti, a dijete pokazuje intrauterini učinak (pomiče, preokreće).

  Simptomi kila kod trudnica:

  • pulsiranje izbočine kada se kašlja, pokušava;
  • bolna bol u pupku (očituje se u kasnoj trudnoći, kada se fetus kreće);
  • česte konstipacije, mučnina, neprestano brujanje u želucu.

  Pročitajte ovdje o glavnim simptomima ženske kravlje kile.

  Vrste razvoja bolesti

  Tijekom trudnoće pacijent može doživjeti dvije vrste razvoja bolesti. Prvi je karakteriziran ekstruzijom organa peritoneuma iz hernije vrećice, potaknute sve većim uterusom. Vizualno, izbočina je vidljiva, ali unutra je prazna. To se lako može osjetiti kada, kada pritisnete gumb, možete čuti zvuk sličan pljeskom.

  Druga varijanta tijeka bolesti je složenija. Sadržaji hernije vrećice (epiploon ili intestinalne petlje) ostaju nepromijenjeni i uz povećanje trajanja trudnoće, već je nemoguće ispraviti. Kada se položaj tijela mijenja, kila ne nestane, dok se dijete pomiče, ispupčenje može zapuhati ili nabubriti. Osim toga, žena može doživjeti značajnu nelagodu: bol u trbuhu, zatvor, mučnina, trbuh.

  Ovakva vrsta pupčaste kile je najopasnija za ženu, osobito ako postoje unutar crijevne petlje. Postoji rizik da se kila može zadaviti u trećem tromjesečju trudnoće ili već tijekom trudnoće. Ako nastane velike veličine, može uzrokovati pojavu preranog rada ili lažnih kontrakcija.

  Dijagnoza umbilikalne kile u trudnica

  Umbilikalna kila u trudnica zamišljena je dijagnosticirana na planirani pregled u antenatalnoj klinici. Za detaljniji pregled postavlja se savjetovanje s kirurgom, koji će moći procijeniti složenost izbočenja i davati preporuke o prehrani i tjelesnoj aktivnosti buduće majke.

  Ako se hernialna izbočina povećava u veličini, potrebno je provesti ultrazvučni pregled hernije vrećice, kompjutorske tomografije i gastroskopije.

  Obično, za umbilikalnu kila, propisana je rendgenska snimka, no za trudnice je kategorički kontraindicirana jer će tijekom dijagnosticiranja negativno utjecati na razvoj djeteta.

  Liječenje hernije

  Umbilikalna kila u trudnica često se javlja. Žena treba stalno pratiti kirurg i slijediti njegove upute. S punim poštovanjem za štedljiv režim i pravilnom prehranom, kila ne nosi nikakvu opasnost za dijete i pacijenta.

  Umbilikalna kila je uklonjena samo kirurškim zahvatom, ali u trudnica može proći sama po rođenju djeteta. Ako je hernialna izbočina velika, operacija je odgođena sve dok žena ne rađa i tijelo se ne oporavi.

  Kubijalna kila tijekom fotografije trudnoće

  Kod ponovljenog rađanja, pupčana kila nastaju zbog toga što su ligamenti trbuha već oslabljeni. Ako je prethodna trudnoća nastavila s patologijama i komplikacijama - to je još jedan čimbenik koji može biti odlučujući s pojavom protruzije.

  Umbilikalna kila obično prolazi bez posebnih komplikacija i prolazi nakon rođenja djeteta. Ali za to trebate slušati svog liječnika, koji će pratiti pravi tijek trudnoće. Povreda kila u ovom slučaju se rijetko događa.

  Dijagnoza kila tijekom trudnoće

  Dijagnoza opadanja pupkovine tijekom trudnoće događa se na istom principu kao i kod obične osobe.

  Hernialna izbočina će biti vidljiva golim okom - ovo je mala gruda u pupku. Uz lagani pritisak na tuberkulozu, možete osjetiti praznu šupljinu ili klik.

  Prisutnost takvog obrazovanja ne utječe na opće blagostanje buduće mame. Također se može dobro osjećati, a ne biti neugodna zbog pucnjave. Ali još uvijek se trebate posavjetovati s kirurgom.

  Ne možete se izliječiti i pokušati ispraviti obrazovanje.

  Što učiniti

  Ako trudna majka ima izbočinu, trebate se obratiti kirurgu. Tijekom pregleda moći će odgovoriti jesu li potrebni dodatni postupci za ispravljanje ovog problema ili može li se izbočiti ostaviti sami.

  Vrlo je važno nositi posebnu zavoj u takvim slučajevima. Pokazuje se za sve trudnice, jer može zaštititi od budućih strija, pomaže trbušnim mišićima i abdomenu, a također pridonosi pravilnom položaju fetusa. Pomaganje trbušnim mišićima je upravo ono što je potrebno za vrijeme trudnoće tijekom trudnoće i nakon porođaja.

  Moguća povezana pitanja

  Općenito, pupčana kila ne bi trebala utjecati na opće blagostanje žene koja čeka dijete. No, ima vremena kada izbočina čini već postojeće probleme trudnica više akutan.

  Na primjer, trudnica često može patiti od zatvora. To je zbog činjenice da dio crijeva koji je zaglavljen u pupčanu prsten, ne može ispravno funkcionirati. Pored toga, cirkulacija krvi u trbušnoj šupljini usporava.

  Pinching kila

  Glavni problem koji se može dogoditi s kila tijekom trudnoće je štipanje.

  Da biste utvrdili prisutnost štipanja, ležite na leđima i gledajte pupak. Ako se postupno resetira i nestaje, tada damping nije umanjen. Ako tuberkuloza ne nestane, postoji mogućnost da se crijeva počnu nicati u pupčani prsten. Trebali biste odmah kontaktirati stručnjaka.

  Pinching može uzrokovati bol u pupku, mučninu, povraćanje i žgaravicu. To su uznemirujući simptomi koji se ne mogu zanemariti.

  Bol u vratu s hernija diska i cervikalne osteohondroze.

  Kila nakon trudnoće

  Često se žene suočavaju s fenomenom kila nakon poroda. Čini se da je sve završeno, trudnoća je bila uspješna, ali izbočina koja je nastala tijekom porođaja, ili ne nestaje, ili se pojavila neposredno nakon rođenja djeteta.

  Što učiniti u takvim situacijama? Najprije se morate obratiti kirurgu koji može odrediti prisutnost pupkovine, stupanj složenosti i uzroka. Obično se umbilikalna izbočina nakon trudnoće događa jer se trbušni mišići raspršuju i ne mogu neovisno stjecati potrebni ton. Nakon trudnoće je uobičajena pojava.

  Kirurg može propisati operaciju. To je neophodno jer se umbilikalna kila nakon poroda može stegnuti. Operacija s iskakanjem kila je teža i moguće su komplikacije.

  Kirurgija za uklanjanje kila nakon poroda traje do sat vremena i obično se izvodi pod lokalnom anestezijom. Ako nema komplikacija, bolesnik se otpusti kući nakon tri sata. Tijekom tjedna postoji potreba za dolaskom u bolnicu za odijevanja i potpuno uklanjanje dizanja utega neko vrijeme. Svi ovi detalji mogu se naučiti od kirurga.

  Ne znate kako najbolje izliječiti bolest? Nabavite stručnu pomoćPrijavite komentar

  Umbilikalna kila u trudnica

  Sigurno da trudnoća u našem vremenu ne prolazi bez komplikacija, manjih problema, više sile. I jedan od takvih problema tijekom nošenja bebe je pupčana kila. Što je ova bolest? Kako postupati i što treba očekivati ​​majka u ovom slučaju?

  Ukratko o kubnoj kili

  Umbilikalna kila je patološki proces. Ovo je izbočenje trbušnih organa zbog slabljenja mišića pupčnjeg prstena.

  Valja napomenuti da je svaka trudnica u opasnosti od razvoja pupkovine kila. Šanse za njegovo pojavljivanje povećavaju se s višestrukim trudnoćama i ponovljenim trudnoćama, velikim fetusima i polihidramnozima, kao iu dobi žena starijih od 30 godina.

  Ali nemojte paničariti kad otkrijete pupčanu kila. Ako je kila bila prije početka trudnoće, trebali biste se obratiti kirurgu prije otkrivanja njezinih simptoma. On će vas promatrati i, ako je potrebno, propisati terapiju kako bi se smanjila opasnost od komplikacija.

  Obično u prvom trimestru, kila se ne formira. Najopasnije u smislu pojave su 2 i 3 trimestra. Razlog tome je da beba raste u majčinoj utrobi, uterus se povećava, a trbušni pritisak raste. Mišići koji su oslabljeni takvim tlakom, ne drže organe - i tako nastaje izbočina kila.

  Simptomi umbilikalne kile kod trudnica

  Znakovi umbilikalne kile u trudnica vrlo su karakteristični. Ovo je duguljasto ili zaobljeno obrazovanje u pupakovoj zoni. Takva izbočina se lako može podesiti laganim pritiskom ili horizontalnim položajem žene. Međutim, u kasnijim razdobljima takvo je premještanje nemoguće. Obrazovanje se povećava i pulsira prilikom pokušaja, na primjer, kada kašlja. Bolni napadi karakteristični su tijekom perioda kretanja fetusa u kasnijim razdobljima.

  Pročitajte i Donju bol u trbuhu u ranoj trudnoći.

  U umbilikalnoj kili, simptomi ovise o veličini izbočine i njegovom sadržaju. Ako se pojavljuje velika omentum, trudnica se najprije zabrinjava samo zbog hernija, a bol se pojavljuje kasnije. Kada se crijevne petlje istječu, konstipacija, trbuh u trbuhu, mučnina i bolna bol u pupku, a mogući su i drugi osjećaji nelagode.

  Grozni uterus smanjuje volumen trbušnih organa. Istovremeno, hernija vrećica ostaje prazna. Iz tog razloga, u kasnijem palpaciji ispupčenja, u njemu postoji praznina, a kada se pritisne, čuje lagani pamuk. Dakle, kršenje kile tijekom porođaja obično se ne događa. Prisustvo pupčane kile u trudnica nije znak za carski rez.

  Liječenje knežne kile tijekom trudnoće

  Glavni oblik liječenja pupčane kile kod zdrave osobe je operacija. Ako se u trudnoj ženi pojavi umbilikalna kila, tada je planirana kirurška intervencija kontraindicirana zbog negativnog utjecaja lijekova za vrijeme i nakon operacije.

  Obično, nakon porođaja, kila nestanu sama po sebi. Dakle, glavna metoda liječenja patologije nosi komprimiranje donjeg rublja. Pomaže smanjiti napetost mišića. Zavoj se treba koristiti nakon savjetovanja s liječnikom, jer nošenje zahtijeva vještine popravljanja.

  Ako se zavoj neispravno nosio, može se pojaviti patologija razvoja fetusa ili pogrešan položaj u maternici.

  Je li umbilikalna kila opasna tijekom trudnoće?

  Najopasnija komplikacija kila tijekom trudnoće je štipaljka sjemeništa s njezinim sadržajem. Rizik od takvog zlostavljanja raste u razdoblju fizičkog napora ili zatvora. To može dovesti do nekroze tkiva. Komplikacije karakteriziraju oštre bolove u pupak, mučnina, povraćanje, produženi odsustvo stolaca i plinova. S neočekivanim simptomima kila na početku moguće komplikacije u obliku peritonitisa.

  Kako bi izbjegli takve komplikacije, trudnica se mora posavjetovati s kirurgom. Specijalist će pružiti sveobuhvatne informacije o tome što žena treba učiniti i što ne bi smjela.

  Trudnice ne mogu zatvoriti oči na ovu nedužnu patologiju. Uostalom, opasno je za posljedice i zahtijeva medicinski nadzor.

  Pogotovo za beremennost.net Elena TOLOCHIK

  • video
  Autor članka: Nadezhda Nikolaevna

  Umbilikalna kila (hernia umbilicalis) je patološki proces protruzije trbušnih organa ili peritoneuma kroz oslabljene mišiće pupčane prstene.

  Tijekom trudnoće, gotovo svaka žena je u opasnosti od razvoja pupkovine kile. I s ponavljanom, višestrukom trudnoćom, polihidramnozima ili velikim fetusom u dobi od 30 godina, šanse za "stjecanje" kile u parovima.

  Umbilikalna kila tijekom trudnoće ne bi trebala biti razlog za buduću majku da se panici, ali je nemoguće liječiti svoju prisutnost bezbrižno i savjetovanje s specijalistom je neophodno. U 1 trimestru, umbilikalna kila u trudnica nije formirana.

  No, trebate se posavjetovati s liječnikom ako je kila bila prije trudnoće. Kirurg će promatrati i po potrebi odabrati ispravne metode izloženosti kako bi se smanjio rizik od komplikacija kila.

  Najopasnije su 2 i 3 trimestra. Beba raste - maternica povećava volumen, tlak intra-abdomena postupno raste tijekom svih 9 mjeseci, a tijekom pokušaja povećava se nekoliko puta; mišići oslabljeni takvim "napadom" ne drže organe, a oblikuje se sjekutića.

  Simptomi pupčane kile tijekom trudnoće (nakon poroda)

  Za umbilikalnu kila u trudnica, simptomi (znakovi) su vrlo karakteristični. U pupku je zaobljena ili lagano kružna formacija. Izbočina se lako smanjuje blagim tlakom ili u vodoravnom položaju, ali u kasnijim razdobljima nema smanjenja.

  Obrazovanje se povećava u veličini, kao da pulsira prilikom napinjanja ili kašljanja - simptom kašlja. Napadi boli su karakteristični za vrijeme kretanja fetusa, uglavnom u kasnijim fazama. U umbilikalnoj kili tijekom trudnoće, simptomi (znakovi) dodatno ovise o veličini hernijeju i njegovom sadržaju.

  Ako je to velika žlijezda, tada se žena u početku brine samo zbog hernija, bol se pridružuje mnogo kasnije. Ako se radi o crijevnoj petlji, može doći do pritužbi na zatvore, brujanje, mučninu, bol ili bol u boli u ili blizu pupka, kao i druge osjećaje nelagode.

  Maternica koja raste s djetetom smanjuje trbušne organe, ostavljajući praznu krvnu soj zapravo praznu, tako da u kasnijim razdobljima, kada se osjeća nakupljanje, stvara se osjećaj praznine u njemu, a kao da je pritisnut, čuje se pamuk. Iz tog razloga, kila tijekom poroda se, u pravilu, ne pojavljuje. Postojeća umjerena kila u trudnica nije znak za kiruršku operaciju.

  Liječenje knežne kile tijekom trudnoće (nakon poroda)

  Glavni tretman za umbilikalnu kila je operacija. U slučaju umbilikalne kile u trudnica, liječenje planiranom operacijom nije nepoželjno zbog negativnog učinka lijekova koji se koriste tijekom i nakon manipulacije.

  Osim toga, kila može sama proći nakon isporuke. Stoga, glavna opcija liječenja patologije i dalje nosi posebnu kompresiju (prateću) odjeću. Pridonosi manjoj napetosti mišića prednjeg trbušnog zida.

  Savez se koristi samo nakon savjetovanja sa specijalistom, jer zahtijeva specifičnu tehniku ​​pričvršćivanja i nošenja.

  Inače, zavoj može uzrokovati razvojnu patologiju ili nepravilno postavljanje fetusa u maternicu.

  Što je opasna pupčana kila tijekom trudnoće?

  Najopasnija komplikacija ako postoji trbušna kila u trudnoći jest štipanje kila brijeg s njegovim sadržajem u hernialnom prstenu.

  Osobito povećava rizik od ozljeda tijekom fizičkog napora ili česte konstipacije. Opskrba krvlju na stranguliranom području je poremećena, što dovodi do postupno nekroze tkiva. Komplikacija je karakterizirana napadom oštre boli u pupku, pojavu mučnine, povraćanja, produženog odsutnosti stolica i plinova.

  Ponekad simptomi nisu toliko izraženi na početku, što može dovesti do još veće komplikacije - peritonitis.

  Da bi se izbjegle opasne posljedice, trudnice se trebaju posavjetovati s kirurgom, koji će detaljno objasniti što biste trebali obratiti pozornost na raspoloživu kuglu, kako postupati s njom.

  Ako postoji umbilikalna kila nakon poroda, konzervativni tretman primjenjuje se u prvih 6-9 mjeseci.

  Za to vam je potrebna:

  • nositi postpartum zavoj tijekom vježbanja;
  • dojenje, pridonosi bržem procesu oporavka mišićnog tkiva;
  • učiniti vježbe koje jačaju trbušne mišiće;
  • s velikim dobitkom na težini, kako bi kontrolirala njegovo smanjenje.

  U nedostatku pozitivnih rezultata liječenja, ako je očvrsnuta umbilikalna kila nakon trudnoće, propisan je planirani zahvat. Što učiniti: otvorena-završna hernioplastika ili laparoskopija, pacijent sama odlučuje.

  Hernioplastika je od dvije vrste:

  1. napetost kada se hernijska vrećica zavrije zbog napetosti vlastitih tkiva; primjenjuje se iu slučaju hitnih slučajeva, budući da samo s njom, može li stanje tkiva tijela pravilno procijeniti tijekom njihovog kršenja;
  2. bez napetosti, posebna mreža je vezana na tkivo tijela, održavajući organa u anatomsko ispravnom mjestu.

  Laparoskopija, tijekom operacije, koristite posebnu video kameru umetnutu u šupljinu kroz nekoliko probadanja u trbušnom zidu. Posebni "isječak" stavljen je na hernijski prsten.

  Postoperativno razdoblje traje do nekoliko tjedana, u odsutnosti komplikacija kila. Drugi dan se preporučuje da se pacijenti ustaju i malo hodaju (kako bi se smanjila prianjanja).

  Nemoguće je skrenuti pozornost na navodnu bezopasnost ove patologije. Opasno je za svoje posljedice i stoga zahtijeva pravodobno liječenje.

  Umbilikalna kila tijekom trudnoće

  Kubijalna kila tijekom fotografije trudnoće

  Umbilikalna kila je bolest čija se suština leži u izduženju trbušnih organa ili peritoneuma uslijed slabljenja i stanjivanja mišića pupčnjeg prstena. Obično, razdoblje tijekom kojeg je žena najosjetljivija pojavu pupčane kile je trudnoća. U ovom je trenutku rizik svake buduće majke, koja postaje oštrija i oštrija kod ponovljenih, višestrukih trudnoća ili kod velikih fetusa. Osim toga, šanse za dobivanje umbilikalne kile povećavaju se s trudnoćom nakon dobi od 30 godina.

  No sve to nije razlog za preranu paniku, ali ne biste se definitivno trebali opustiti. Najbolja bi mogućnost konzultirati liječnika specijalista. Važno je napomenuti da u prva tri mjeseca trudnoće, šanse kila su nula. Ako je kila bila još prije trudnoće, tada je neophodan stalni nadzor liječnika.

  Uzroci pupčane kile tijekom trudnoće.

  Opasnost očekuje mlade majke, počevši od četvrtog mjeseca trudnoće. To ne čudi, jer promjene koje se događaju s majčinim plodom i tijelom postaju intenzivnije i imaju više manifestacija. Dakle, to je zbog rasta djeteta i povećanja maternice u volumenu, što izaziva povećanje intra-abdominalnog tlaka. Postupno se podiže. tijekom svih 9 mjeseci, a tijekom vremena pokušaje se dramatično povećavaju.

  Kako to dovodi do formiranja kila?

  Mišići oslabljeni takvim unutarnjim napadom više ne održavaju unutarnje organe, što dovodi do izljevanja.

  Simptomi umbilikalne kile tijekom trudnoće.

  Simptomatska manifestacija pupkovine tijekom trudnoće nije teško primijetiti. Ovo je zaobljena ili malo duguljasta formacija u pupku. U ranom razdoblju, ovaj izbočina se lako korigira jednostavnim pritiskom prsta. Ali ovdje kasnije, nećete upravljati samo s ručnim presnimavanjem. Obrazovanje postaje sve veće, i dalje se nadvija. Kad kašlja, čini se da pulsira. U medicini se zove "kašaljni šok". U kasnijim razdobljima, osjetljivost boli je moguća s jačim kretnjama fetusa. Daljnji sindromi pupčane kile ovise o veličini hernije mase i njegovom sadržaju.

  Ako je kila uzela oblik velikog omentuma, tada žena doživljava isključivo zbog kozmetičkog učinka, a mnogo kasnije zbog boli. Ako je kila formirana od crijevnih petlji, moguća je zatvor, mučnina, nelagoda i bol ili bol koja povlači.

  Maternica raste s djetetom, istiskujući unutarnje organe prema gore, što kasnije dovodi do osjećaja praznine u formaciji. Važno je napomenuti da umbilikalna kila u trudnica nije znak za carski rez.

  Liječenje knežne kile tijekom trudnoće (nakon poroda).

  Posebni zavoj za liječenje knežne kile tijekom trudnoće

  Kirurgija je glavni i najčešći tretman kubnih kila. Nažalost, ova metoda nije uvijek sigurna za liječenje knebetske kile. Tijekom trudnoće kirurgija je vrlo nepoželjna, a nakon poroda, sredstva koja se uvode za stvaranje stanja anestezije mogu nepovoljno utjecati na majčino tijelo i sastav majčino mlijeko. Međutim, nije sve tako loše. Često se kila nestaje pod utjecajem posebne masaže i kompresije, što smanjuje napetost na prednjem zidu abdominalnog dijela. Nošenje takvog donjeg rublja raspravlja se unaprijed sa svojim liječnikom.

  Bez kirurškog liječenja kila (konzervativna) se provodi u prvih 6-9 mjeseci i uključuje nošenje zavoja tijekom fizičkog napora, dojenje djeteta isključivo za brzo popravljanje tkiva, vježbe na trbušnim mišićima i kontrolu težine. Ako konzervativno liječenje nije pomoglo, propisuje se operacija, koju vrstu pacijenta odabire. Postoji laparoskopija, koja treba uspostaviti poseban isječak na hernijskom prstenu i hernioplastika, koja zauzvrat predstavlja napetost, a ne napetost. U prvom slučaju, hernijska vrećica je šavljena zbog napetosti vlastitih tkiva, au drugom slučaju je ušiven posebna mreža koja služi za orgulje.

  FacebookVkontakteGoogle +

  • Veliki voće;
  • Mnogo vode.

  U trudnim neinvazivnim ženama postoji umbilikalna kila, uglavnom zbog složene prve trudnoće ili porođaja. Izbočenje se obično odvija odmah nakon rođenja djeteta, ali potrebno je vrlo pažljivo pratiti vaše stanje dok noseći fetus kako bi se spriječilo zarobljavanje sadržaja hreće.

  Simptomi pupčane kile kod žena su vrlo karakteristični i predstavljaju pojavu zaobljenog obrazovanja u pupčanu regiju, koja se lako može vratiti. U kasnijim stadijima trudnoće, nemoguće je ispraviti sadržaj hernijske jame. Izbočina se povećava i počinje pulsirati u vrijeme pokušaja, na primjer, s jakim kašljem.

  Umbilikalna kila tijekom simptoma trudnoće, koja ovise o sadržaju sjekutića i veličini vrećice, može se očitovati na različite načine:

  1. Uz gubitak žlijezde - odsutnost boli i prisutnost karakteristične izbočine;
  2. S gubitkom crijevnih petlji - zatvor, mučnina, brujanje, povlačenje boli u pupku, karakterističnu nelagodu.

  Uzgojni maternica postupno odstranjuje sve unutarnje organe iz trbušne regije prema gore, tako da nema ništa ostalo u sojinoj sojini, tj. Praktički je prazno u zadnjim mjesecima trudnoće. Zato kad pritisnete izbočinu, ispražnjena je praznina i čuje se lagani pop. Zbog ove fiziologije, žena je zaštićena od štipaljivanja sadržaja hreće boli tijekom rada.

  Prisutnost kila u trudnoj ženi nije razlog za carski rez, budući da se rođenje s umbilikalnom kila obično javlja prirodno, bez nanošenja komplikacija za majku i dijete.

  Postpartum ispupčen

  Umbilikalna kila nakon porođaja nastala je kada se iznutra vrši prekomjerni pritisak na peritoneum koji se javlja na kraju trudnoće i tijekom procesa rada. Izbočenje nakon porođaja također se može pojaviti pod utjecajem sljedećih čimbenika:

  • Prisutnost tekućine u peritoneumu (ascites);
  • Provođenje operacije abdomena;
  • Viška tjelesne težine;
  • Nekoliko trudnoća u redu.

  Umbilikalna kila nakon simptoma porođaja, ovisno o veličini i sadržaju (želuca ili crijeva), u početnoj fazi razvoja postaje vidljiva samo kod kašlja. Oblik ili edem nastaju u pupakovom području, koji nestaje kad je osoba u ležećem položaju ili u mirovanju.

  Postpartumna herna može se očitovati na sljedeći način:

  • Pojava nelagode ili boli u želucu i crijevima;
  • Povraćanje, akutna bol i povećanje izbočine, što ukazuje na moguće kršenje hernija.

  Upućivanje dijagnoze

  Dijagnostičke mjere nastanka hernija su slične kao i tijekom trudnoće, kao i nakon porođaja. Pri provođenju fizičkog pregleda liječnik može lako odrediti kila ako je prisutna.

  Glavne metode ispitivanja uključuju palpaciju, ultrazvuk ili x-zrake, pomoću kojih možete identificirati postojeće komplikacije i predispozicije za njih. U posljednjim mjesecima trudnoće, u odsustvu zamorne kile, nakon pregleda, liječnik može utvrditi predispoziciju za formiranje postpartum protruzije veličinom abdomena. To jest, što je veći volumen trbuha, to je veći rizik od poremećaja postpartumnog patologije u pupku.

  Liječenje knežne kile

  Umbilikalna kila u žena tijekom trudnoće ne zahtijeva bilo kakav tretman, ali je znak za kontinuirano praćenje od strane liječnika. Postoji slaba vjerojatnost kršenja pupčane kile koja se javlja tijekom trudnoće. Postoji slična patologija kada se podižu težine ili snažne napetosti, koje su neizbježne sa zatvorom. Kršenja mogu uzrokovati nekrozu tkiva organa u hernijskoj vrećici, te stoga zahtijevaju hitnu operaciju koja je iznimno sigurna za dijete.

  Karakteristična komplikacija kardijalne kile za žene koje čekaju dijete je peritonitis, što zahtijeva stalno praćenje stručnjaka, au nekim slučajevima liječenje. Za preporuke u nazočnosti sjekutića treba konzultirati s kirurgom, koji vodi razgovor i daje savjete o načinu života i prehrani bolesnika.

  Klijetalna kila nakon poroda ne treba liječenje ako se lako može vratiti u peritonealnu regiju. Uz nenadmašivu izbočinu, rijetko je moguće izbjeći komplikacije, među kojima treba istaknuti i koprostaza, što je akumulacija fekalne mase u terminalnom dijelu velikog i tankog crijeva. U ranoj fazi, ova patologija ne zahtijeva kiruršku intervenciju i eliminira se uz pomoć kompetentne konzervativne terapije.

  U teškim fazama kršenja ili operacije koprostase preporučuje se, a provodi se na sljedeće načine:

  1. Hernioplastika - šivanje umbilikalnog prstena za jačanje formiranog hernija prstena;
  2. Instaliranje implantata - šivanje vrećice sile i zatvaranje formiranog vrata pomoću posebne mreže ili abdominalne stijenke.

  Razdoblje rehabilitacije nakon kirurškog zahvata traje malo vremena i nastavlja bez pojave relapsa patologije. Kao preventivna mjera da se spriječi pojava izbočine ili njezina ponavljanja, preporuča se nositi posebne ortopedske donje rublje i trenirati abdominalne mišiće. Budite sigurni da slijedite svoju prehranu, da tijekom trudnoće i nakon porođaja, i tako važno. Aktivno tjelesno napor treba ukloniti za razdoblje oporavka nakon poroda.