Trebate li dummy novorođenče - pro i kontra, mišljenje dr. Komarovskog

Rođenja

Dummy - ključni simbol koji je usko povezan sa svijetom novorođenčadi i prvom godina života beba. Čak i prije rođenja djeteta, roditelji razmišljaju o tome trebaju li to poznati pribor.

Prilikom odlučivanja hoćete li učiti bebu na bradavicu, važno je proučiti trenutke povezane s njegovim negativnim i pozitivnim utjecajem. Potrebno je slušati savjet pedijatara kako bi bradavica bila što udobnija i sigurnija. Ovaj članak detaljno razmatra pitanje prednosti i štete dummy, također predstavlja mišljenje uglednog pedijatru Komarovsky.

Trebam li učiti bebe na bradavicu?

Sve zdrave novorođenčadi imaju izražen refleks usisavanja. Odmah nakon rođenja, dijete je već u stanju zgrabiti majčinu bradavicu i započeti proces.

U interakciji s majčinom dojkom ili bocom smjese, dijete ne samo da dobiva hranu, nego i nastoji utješiti. Usisavanje pomaže djetetu da se opusti i osjeća udobnost, a lutka će ovdje postati vjerni pomagač.

Je li moguće i potrebno podučiti bebu na bradavici? Jednostavno je potrebna za umjetno hranjene bebe, hrane se satima, a refleks sisanja nije potpuno zadovoljan, tako da roditelji roditelja mogu koristiti bradavicu, ona će utješiti ili ometati dijete. Djeca koja primaju dojke na zahtjev, također voljno uzimaju bradavicu. No, u ovom je slučaju davanje pacifiera bolje od prvog dana, ali nakon nekoliko tjedana, kada je uspostavljena laktacija.

Pogledajte videozapis o tome treba li učiti djetetu na lutke:

Pro i kontra za bebu

Psiholozi kažu da je bradavica potrebna kako bi potpuno zadovoljila refleks sisanja, au budućnosti nije bilo takvih problema kao što je usisavanje palca, dugu ovisnost o bocu vode ili mješavini, želja da se ugrize nokti i olovke. Neki stručnjaci čak pronašli vezu između nerealiziranog refleksa i pušenja u odrasloj dobi.

Prije svega, lutka djeteta je neophodna za vrlo uzbuđene bebe koje se ne dobro spavaju ili se često noću probude. Pomaže djetetu da se brzo smiri i utješi. Osim toga, beba pomiče pažnju na bradavicu, a omiljeni proces usisavanja olakšava preživljavanje crijevnih grčeva, teething boli ili jednostavno bježanje od dosadnih čimbenika.

Prednosti

Govoreći o blagodatima pacifiera za bebu i majku, možemo primijetiti sljedeće pozitivne bodove:

 1. Puno zadovoljstvo reflasa usisavanja u bilo kojem trenutku kada nema boca ili majčinske dojke u blizini.
 2. U budućnosti je lakše odsjesti dijete iz bradavica nego sisati druge predmete, jer u nedostatku mačjeg djeteta beba može početi uzimati usta prstima, šakama ili sitnim stvarima koje će naći u kući.
 3. Bradavica brzo smiruje bebu, potiče brzo spavanje i dobar san. Daju mu osjećaj udobnosti kad sisa.
 4. Prikladno je uzeti pribor na cesti, putovanje, pogotovo ako ćete letjeti zrakoplovom. Tijekom polijetanja i slijetanja, dijete neće postavljati uši uslijed sisanja i gutanja sline.
 5. U hladno vrijeme kad hodate, dijete s bradavicom udiše hladan zrak kroz nos, a ne usta, pa se rizik od hladnoće smanjuje.
 6. Tijekom sisanja, aktiviraju se receptori, koji imaju dobar učinak na crijeva.
 7. Djeteta djeteta štiti bebu od sindroma nenastanja smrti dojenčadi, čime se sprječava da jezik padne tijekom spavanja.

Prema nekolicini pedijatara, nemoguće je, ili barem, nije preporučljivo koristiti ovu temu. Razlozi za ne bradavice:

 1. Rizik od razvoja infekcije u usnoj šupljini se povećava.
 2. Postoji svibanj biti problema s pogrešnim oblikom ugriza.
 3. U posebnim slučajevima uvijek je potrebna opskrba sterilnih pacifiera, u protivnom dijete može postati histerijalno kada se pada bradavica zaprlja i majka nije čista. Roditelji su strogo zabranjeni da lizaju pacifiera da bi ga "očistili", a to je ispunjeno prijenosom raznih bakterija koje su štetne za floru krhkog dječjeg organizma. Soother - osobni atribut djeteta!
 4. Kod korištenja dude, normalni proces dojenja može biti poremećen, broj dojenja i količina proizvedenog mlijeka mogu se smanjiti.
 5. Stalna uporaba lutke dovodi do nedostatka komunikacije između djeteta i majke, što utječe na razvoj i psihološku stabilnost.

Argumenti "za" i "protiv" od Komarovskog

Komarovsky smatra da pacifier nije neophodan za bebe. Ako dijete ne želi dude, onda je čak i dobro, roditeljima će se poštedjeti teški problem odbića, a dijete će biti oslobođeno ljubavi.

Međutim, u posebnoj obuci za bradavicu nema smisla, jer u sebi nosi i korist i štetu. Iako poznati liječnik priznaje da su sve pozitivne i negativne posljedice uvelike pretjerane, a što je najvažnije, kada se koristi lutka, to je higijena, jer postoji opasnost od prenošenja infekcija djetetu preko prljave površine.

Jedini značajan argument protiv bradavica Komarovsky vjeruje moguću povredu dojenja.

Prvi mjesec nakon porođaja važan je rok za početak dobre laktacije, majka treba nanositi dijete na prsa što je češće moguće, potičući oslobađanje mlijeka. Bradavica u ovom trenutku može ometati i ometati proces. Također, bradavica uzrokuje probleme s dojenjem u budućnosti pa je bolje odgoditi ga za 4-5 tjedana.

Pogledajte video o tome što je mišljenje pedijatara Komarovskog o korištenju bradavica:

Savjeti za roditelje

Odluka o upoznavanju djeteta s pacifierom je pojedinačno u svakom slučaju. Ako je izbor napravljen u korist bradavica, možete pronaći korisne savjete koji će pomoći roditeljima da imaju više znanja o ovoj temi:

 1. Nemojte davati lutku iz bilo kojeg razloga i na najmanji lik. Postoji mnogo načina da se uz pomoć igara smetaju dijete. Bradavica je stvarno potrebna samo ako beba ne može zaspati ili je zabrinuta zbog zdravstvenih problema - kolike, groznice.
 2. Nemojte zloupotrijebiti lutku i dopustiti bebi da ga sisati dugo i često.
 3. Prilikom kupnje, vodite računa o dobnoj kategoriji, obliku i materijalu proizvoda. Pravilno odabrana bradavica je glavno pravilo korištenja.
 4. Možete kupiti dodatnu opremu samo u ljekarnama i specijaliziranim dječjim trgovinama, čime se zaštitite od proizvoda i krivotvorenja niske kvalitete.
 5. Svakodnevno morate provjeriti integritet lutke, u prisustvu rupa ili pukotina, u kojima se bakterije uspješno razvijaju, mora se baciti. Ne smijemo zaboraviti na redovitu sterilizaciju i pranje proizvoda.
 6. Preporuča se mijenjanje bradavica jednom svakih 4-6 tjedana.
 7. Nakon jedne i pol godine, puno je teže odvojiti dijete od pacifiera, pa je bolje ranije se riješiti ljubavi.
 8. S pojavom zuba, morate se prebaciti na proizvode od lateksa, oni su jači od silikona, a djeca se lako zagristi.
 9. Za pričvršćivanje pacifiera na dječju odjeću, postoje sigurne plastične odjeće i posebni držači, žice i metalni lanci nisu prikladni za tu svrhu zbog rizika od gušenja.
 10. Dijete bi voljelo oblik i izgled bradavica, a svaki put dok dijete ne bira, nudite mu novi proizvod.

zaključak

Dummy kombinira i korist i štetu. Bilo je potrebno podučiti određenu bebu bradavici, samo roditelji i on zna. Ako mudro koristite čašu i sjetite se preporuka liječnika, ona će biti dobar pomagač i olakšat će njegu bebe, kao i sačuvati živce i raspoloženje majke.

Ali ne i sve bebe se slažu oko bradavice, ne biste trebali očajavati i biti uzrujani u takvim slučajevima, jer čašica nije neophodna dodatna oprema, ali pomoćni alat bez kojeg možete učiniti.

Dummy pro i kontra

Korištenje materijala s ove stranice u bilo kojem obliku bez neposredne aktivne hiperveze na karapuzpro.ru je kršenje Federalnog zakona o autorskom pravu i srodnim pravima od 19. srpnja 1993. (kako je izmijenjeno Saveznim zakonom od 19. srpnja 1995. br. 110-FZ od 20. srpnja 2004. Br. 72-FZ) i podrazumijeva obnovu prava nositelja autorskih prava na sudu.

Pro i kontra od pacifiera

Dummy se uvijek smatrao obveznim atributom bebe. Neki ljudi vjeruju da je bradavica štetna, ali netko suprotno misli da je to neophodno. Medicinski radnici nemaju nedvosmisleno mišljenje, stoga samo roditelji odlučuju dati ili ne davati djetetu lutku.

Što je korisna lutka.

Do pet mjeseci, mrvice imaju izražen refleks usisavanja, koji pomaže da zadovolji bradavicu. Ako bebi ne dobije mač, on će tražiti nešto drugo da sisati, na primjer, prst, rub pelene ili dječje potkošulje, vrh pokrivača. U ovom slučaju, bolje je imati lutku, jer usisavanje vlastitog prsta postat će loša navika, što će dijete teško otići od bradavice. Osim toga, može stvoriti pogrešan zagriz.

Uz pomoć bebe lutke, dijete se može smiriti i zaspati, a odrasli u to vrijeme će se moći odmoriti. Aktivno sisanje potiče crijeva na rad, oslobađanje plinova.

Za dijete s bocom hranom, dobivanje mlijeka iz boce mnogo je lakše i brže od majčine dojke. Kao rezultat toga, dijete je već puna, a refleks sisanja nije imao vremena da zadovolji, a doći će i lutka za rješavanje situacije.

Što je štetna lutka.

Do dva mjeseca, dijete samo nauči jesti iz grudi majke, jer je ta priroda imala refleks sisanja. Ako djetetu dajte bebu od rođenja, možete zloupotrijebiti majčinu bradavicu koja će dovesti do bolnih osjeta tijekom hranjenja, lactostasis ili nedostatka mlijeka.

Ako pijete da dijete usisava na dude više od 6 sati dnevno, povećava se rizik od stvaranja pogrešnog ugriza. Stavljanje pritiska na zube i desni, pacifier dovodi do promjene u dentition, jaz može pojaviti između prednjih zuba, postoji rizik od distalnog ugristi.

Korištenje pacifiera nakon godinu dana vrlo je nepoželjno, a nakon dvije godine definitivno dovodi do deformacije dentalnog sustava.

U prvoj polovici godine lako je kontrolirati čistoću bradavice, ali kako dijete raste staro, dijete počinje puzati, izgubiti bradavicu, a zatim ga pronaći na vlastitu i povući je u usta.

Nakon šest mjeseci života, prema neurologima, usisavanje smanjuje želju bebe da istražuje svijet.

Kako odabrati i koristiti lutku sigurno.

Bradavice se trebaju kupiti u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama s certificiranim proizvodima. Dummy treba odabrati prema dobi djeteta.

Važno je provjeriti da bradavica nije lako rastavljena.

Važno je čuvati čašu, redovito ih se isprati sapunom i kipuće kipuće vode. Odrasli ne smiju nikad lizati bradavice ili ih umočiti u džem, med, jer to može uzrokovati karijes.

Moraju se ukloniti oštećena ili korištena bradavica dulje od jednog i pol mjeseca. Prilikom dojenja, pacifier treba koristiti samo kao posljednje sredstvo. Nakon što je dijete zaspalo, bolje je izvaditi dude.

Slijedeći ove jednostavne preporuke, možete upotrijebiti pacifiera i ne brinuti se o zdravlju bebe!

Poput ovog članka? Dijelite sa svojim prijateljima:

Koristite bradavice. Pro i kontra

Prednosti korištenja bradavica

Pomoću bradavice možete smiriti dijete kada je to potrebno. Pomaže djetetu tijekom znoja, smanjuje iritaciju kada čekate svoj red da biste vidjeli liječnika, pomažete spavati i preživjeti neugodne trenutke, poput uzimanja krvi za analizu.

Pomoću bradavice možete zaštititi svoje dijete dok hodate tijekom hladne sezone. Dijete može otvoriti usta u snu, a bradavica sprječava ulaz hladnog zraka i pojavu hladnoće.

Nedostatak korištenja bradavica

Dječji psiholozi vjeruju da plač može pomoći djetetu u uklanjanju negativnih emocija. Bradavica sprječava da se oslobodite tih emocija, kao rezultat kojih možete osjetiti psiho-emocionalne probleme.

I teški trenutak, najvjerojatnije, bit će proces odvajanja od bradavice.

Stvaranje pogrešnog ugriza. Zubari vjeruju da zbog dugotrajne uporabe bradavica u djetinjstvu, ugriza se može slomiti. Rizik od lomljenja ugriza tijekom usisavanja dojke znatno je niži nego kada koristite bradavicu.

Zbog povećanog rizika od infekcije kod sisanja bradavica, vjerojatnost razvoja upalnih bolesti usne šupljine, otitisa i stomatitisa je dvostruko veća.

Kada koristite bradavice, laktacija se može smanjiti i potpuno zaustaviti. Uostalom, češće se beba primjenjuje na majčinu dojku, više se stimulira laktacija. Ako često zamjenjujete grudi s bradavicom, mozak majke neće primati signale da dijete treba mlijeko.

Uvjeti korištenja bradavica

 • Pacifier treba mijenjati najmanje jednom svaka dva mjeseca.
 • Ne ostavljajte dude u blizini bateriju, blizu otvorenog plamena i na izravnoj sunčevoj svjetlosti.
 • Za sigurnost djeteta koristite poseban spremnik za pohranjivanje bradavica, kao i lanci s učvršćivačima.
 • Nemojte koristiti pidžicu koja ima rupe, ogrebotine i druge štete.
 • Bradavica može imati samo jednog korisnika, jer to je čisto pojedinačni predmet.

Dummy: pro i kontra

Već dugo nije bila vijest da je jedan od najlakših načina smirivanja djeteta. Ona pomaže da beba spava i umiri plač.

Raspon pacifiera je ogroman. Silikon, lateks, sa i bez ugriza, s prekrasnim dizajnom, sjajnom i za lako pronalaženje u mraku, sjajna, mat.

Pri odabiru bradavice važno je razmotriti dob djeteta. Uostalom, proizvođači proizvode bradavice te veličine, što odgovara veličini djetetovih usta. Također bič treba biti promijenjen na vrijeme. Oko jednom svaka 3 mjeseca.

Pogledajmo što su pro i kontra u pacifiers.

Stvarčice

 1. Umirujuće za bebu
 2. Dummy - izvrsna zamjena za dojku. Također donosi sreću djetetu, ali ne proizvodi endorfine.
 3. Bradavica - Dummy pomaže umjetnim umjetnicima.
 4. Malodobni ljudi koji ne jedu majčinu grudi ne mogu u potpunosti zadovoljiti refleks sisanja, a dijete pomaže u tome.
 5. Dummy smanjuje rizik od iznenadne smrti.

kontra

 1. Bradavica olakšava infekcije.
 2. Može pokvariti ugriz, ako se tijekom vremena ne mijenja
 3. Usisavanje pacifiera također može utjecati na laktaciju.
 4. Usporava rast.
 5. Kada plače, dijete izlijeva svoje osjećaje. Ako neprestano prekrivate usta bradavicom, ostavlja mu emocije, što može negativno utjecati na njegov živčani sustav.

Dakle, zaključujemo:

U djece refleks sisanja traje oko dvije godine, ne može se svaka majka hraniti do te dobi, a ne svako dijete će dugo sisati svoje grudi.

Zahvaljujući bradavici, djeca se vrlo brzo smiruju. Ali bradavica ne može zamijeniti grudi. Usisavanje dojke - ključ za stvaranje ispravnog ugriza, također pomaže u izbjegavanju mnogih neuroloških problema.

Dummy: pro i kontra

Je li vaše dijete jedva razbijeno s lutkom? Dummy ga izaziva puno emocija? Uobičajena stvar. Osim toga, vi sami odobravate ovu akciju. Nije tajna da je za vas bradavica gotovo najbrži način da utješi dijete. Zahvaljujući njoj, možete napraviti malo vremena za sebe. Da, ali sisati lijevanje bezopasno? Uzmimo lutku s vama: prednosti i nedostatke.

U djetetu je potreba za sisanjem instinktivni refleks u prvom razdoblju života. Teško je vjerovati da su prije nego što su majke bile bez pacifiera. Djeca, osim dojke moje majke, dobili su komad kruha umotanih u gazu ili platno navlaženu vodom ili mlijekom. Danas je sve ovo zamijenilo pacifiera.

Kako odabrati pacifier?

Pažljivo gledajte materijal iz kojeg je napravljena lutka. Silikona se smatra najprikladnijom. Silikonski dude nije samo vrlo lako dezinficirati, takav materijal je vrlo izdržljiv. Silikonska čaša dugo zadržava svoj oblik. Ali s ovom bradavicom morate biti oprezni. Čim beba ima zube, tvrdi silikon može negativno utjecati na formiranje njezina ugriza. Također možete koristiti gumene bradavice - one su mekše. Ali dijete se lako može ugristi preko takvog pacifiera zubima i slomiti ga. Osim toga, ovaj bradavica može uzrokovati alergije na bebe. Prvi znak uništenja je promjena boje u smeđu boju. Prilikom odabira bradavice obratite pozornost na njegov oblik. Prvo, njegov dizajn ne bi trebao biti lako razumljiv. Bradavica bi trebala odgovarati obliku djetetovih usta. Ne bi ga trebala zaustaviti disanja. Bolje je kupiti ortopedski ili anatomski dud. Ona će savršeno ponoviti oblik djetetovih usta i neće deformirati zube i zube na takav način. Važno je razmotriti veličinu bradavica. Ako je lutka ispravno odabrana, to će vam pomoći u stvaranju ugriza djeteta.

Pro i kontra od pacifiera

Pros:

 1. Umirujuće za bebu.
 2. Pacifier je izvrsna zamjena za majčinu dojku. Iako u isto vrijeme, dijete ne proizvodi endorfine (harmonije sreće), ali dijete i dalje ima ugodne senzacije.
 3. Dummy pomaže umjetnim umjetnicima.
 4. Bebe koje ne jedu majčino mlijeko ne zadovoljavaju u potpunosti svoje reflektirajuće sisate. Dummy savršeno pomaže u tome.
 5. Dummy smanjuje rizik od iznenadne smrti.

kontra:

 1. Korištenje pacifiera olakšava infekcije. Prema statističkim podacima, usisavanje bradavica povećava rizik od infekcija uha i usta kod beba za gotovo 50%.
 2. Zavarava ugriz. Dijete koje sranje majčinu dojku ima manji rizik od formiranja abnormalnog ugriza.
 3. Dojenje se pogoršava. Ako smirite bebu dudom, a ne dojkom - imate manje mlijeka.
 4. Usporava razvoj.
 5. Kad dijete krikne, emitira emocije. Ako neprestano pokrijte usta bradavicom, ostavlja te emocije s njim. To negativno utječe na mentalni razvoj djeteta.

Zaključak: Refleksno sisanje djece traje gotovo dvije godine. Pacifier igra veliku ulogu u životu djeteta i njegovih roditelja. Zahvaljujući njoj djeca se brzo smiruju. Ali bradavica, naravno, ne može zamijeniti majčinu dojku. Uostalom, prianjajući se na dojku, beba se osjeća sigurnom i sigurnom. Usisavanje dojke moje majke je zalog formiranja ispravnog ugriza djeteta, a također pomaže u izbjegavanju mnogih neuroloških problema.

Dummy: pro i kontra

komentari

I voljela bih podučiti svoju kćer na lutku. samo ona ne uzima - pljune. Imamo pet mjeseci i potpuno ga imam na GW-u. Sada mislim - je li to potrebno?)))

Marija, zašto želite podučavati? Mislite li da će beba biti smirena?

Malo je vjerojatno da ona želi da sisati dude, ako je potpuno na GW-u.

Da, mislim da bi dugo spavala. Uostalom, sada, kada se probudi, mora je odnijeti iz kreveta i dati joj grudi, koje poljubi i spava nekoliko puta. I jednostavno nemojte natapati))) Pacifier bi sisao i sisao.

Ne činjenica da će beba više spavati. Samo dijete želi biti siguran da ste tamo, što znači da je ona sigurna.

Ako i dalje odlučite učiti svoju kćer na lutku, svakako podijelite s nama rezultate.

Pro i kontra pacifiers: plijen ugriza, ali ne dopušta gušiti

O ovom broju nikada nije postojalo jedinstvo. Kao rezultat toga, svaka majka čini svoj izbor. Ali mi ćemo joj pomoći da razumijemo prednosti i nedostatke sisanja.

Stvarčice

Usisavanje instinkt

U djeci prve godine života instinkt za usisavanje je, može se reći, osnovni i mora biti zadovoljan. To se lako događa ako beba bude dojena na zahtjev. No, često majka nema priliku staviti djetetu na dojku u bilo koje doba dana, a zatim lutka dolazi u spašavanje. Ako je beba napunjena bočicom, tada je fiziološki neophodno nakon svakog hranjenja. A za stvaranje ispravnog ugriza, samo trebate pravilno odabrati ortopedski dud.

zaštita

American Academy of Pediatrics ispituje uzroke smrtnosti novorođenčadi u SAD-u i razvoju otočne države i identificirati uzorak. Na otocima se majke ne brinu za lutke, a broj slučajeva sindroma smrtnosti dojenčadi mnogo je niži nego u najrazvijenijoj zemlji. Razlog tome je što dude ometati jezikom i iznenadni prestanak disanja tijekom spavanja i ne daju dijete gušiti na iznenadne regurgitacije.

diverzija

Ako beba treba podvrgnuti medicinskom zahvatu, primjerice, da se krv prstom prerađuje, lutka će mu pomoći da ga odvratiti i ublažiti bolove iz postupka.

Usta s bravom

Pojavljivanje na javnom mjestu s djetetom u naručju, važno je za majku da se tiho ponaša. U ovom slučaju, ništa ne ostaje samo da doslovno zatvori usta mačem. Ista stvar se ponekad mora obaviti na hladnom ili vjetrovitom vremenu, tako da dijete ne proguta hladni zrak.

kontra

Pogrešan zagriz

Donja čeljust djeteta mnogo je manja od gornje čeljusti, a opterećenje usisava samo uklanja ovu neravnotežu. Ali usisavanje majčinske dojke i dude uključuje različite mišiće, tako da nakon dojenja u djece s dudom, zubi se kreću naprijed, mogu narasti kriviti. Štoviše, ako ne odustanete od pacifiera nakon godinu dana, to će podnijeti pritisak na parodont - mekano tkivo koje drži zube na svom mjestu. U bebama je izuzetno koleban, a stalno opterećenje na njemu čini pogrešan zagriz.

Loša izreka

Govorni terapeuti lako razlikuju djecu koja su zlostavljala pacifiera: zbog nepravilnog ugriza i položaja jezika, postoje problemi s izgovorom nekolicine zvukova.

Sukob grudi i bradavica

Ako je djeteta djeteta dano bebu prije dojenja je potpuno ustanovljena, on može odbiti dojenje. Uostalom, usisavanje pacifiera zahtijeva manje napora.

Infekcije uha

Nekontrolirano usisavanje pacifiera povećava broj infekcija uha za trećinu, posebno ako beba ima zagušljiv nos. Usisavanje pacifiera stvara povećani pritisak u slušnoj cijevi između nosa i uha, što povećava vjerojatnost zaraze.

Problem sterilnosti

Čim dijete uči da se pomakne, moći će podići pali čašu. A ako joj majka najprije ispiče kipuću vodu, dijete ga gura u ustima izravno s poda.

Zamjena pojmova

Majka je potrebna od strane djeteta ne samo za hranjenje, već i za udobnost kada je tužan ili ima nešto bolno za njega. Dajući pacifier u takvim slučajevima, majka "utišava" usta djeteta umjesto da je utješi.

zavisnost

Mjesecima davanja djeteta duda prije spavanja, formiramo ovisnost o njemu, a bez ove "sestre" dijete počinje osjećati neugodu.

6 korisnih preporuka liječnika o tome kako učiti djetetu pacifieru i hoće li to učiniti

Pitanje kako podučiti dijete na bradavici javlja se kod onih roditelja koji su suočeni s pretjeranom anksioznosti djece. Glup je svojevrsni trik koji vam omogućuje da umirete dijete i ostvari njegov refleks. Međutim, stručna mišljenja o bradavici i potreba za podučavanjem djece podijeljena su. Neki su stručnjaci uvjereni da ništa nije u redu s upotrebom tih uređaja, dok su drugi uvjereni da je lutka nepotrebna i čak štetna stvar.

U članku ćemo pogledati argumente svake strane, saznati kako se pravilno priviknuti djetetu na lutku, kako odabrati ovu dječju opremu i kako se pobrinuti za to kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice.

Je li to vrijedno podučiti dijete do pacifiera: prednosti i nedostatke

Refleksno sisanje je najvažnija vještina koju dijete treba preživjeti jer pruža hranu i uspostavlja snažnu psiho-emocionalnu povezanost s majkom.

Ako je dijete dojilo i prve majčinske dojke na prvom zahtjevu, tada je instinkt sisanja potpuno zadovoljan, stoga mu ne treba dud. Osim toga, mnogi naturalisti počinju sami napustiti ovaj uređaj.

Još jedna stvar - beba na umjetnoj hrani ili mrvica, koja prima po majčino mlijeko po satu. Ova djeca trebaju bradavicu, jer je njihova potreba za sisanjem dojke djelomično ili potpuno ne zadovoljna.

Odvojeni fiziološki eksperimenti pokazali su da se, kod odvajanja od majčinske dojke kod beba, otkucaja srca počne povećavati. Ali ako u ovom trenutku ponudite im duhan, onda se kontrakcije srca postupno vraćaju u normalu. To se događa jer lutka ublažava stres i potiskuje ozbiljnost negativnih emocija.

Dakle, stručnjaci, odgovarajući na pitanje zašto je općenito potrebno koristiti bradavicu, daju glavni argument - dijete se smiruje i brzo zaspati zbog potpunog zadovoljstva refleksa usisavanja.

Prednosti bradavica

Poticanje vitalnog i bezuvjetnog refleksivnog ponašanja nije jedina prednost korištenja bradavice. Prema uvjerenjima nekih stručnjaka, dječja beba može izvesti nekoliko korisnih funkcija, među kojima se posebno ističe:

 • pomoć u prevenciji prehlade tijekom hladne sezone;
 • regulacija rasporeda hranjenja;
 • spriječiti sisanje prstiju;
 • rani san i produljenje snažnog sna;
 • smanjenje boli tijekom zubiranja;
 • prevencija sindroma iznenadne smrti kod djece zbog činjenice da se jezik ne potone;
 • smanjenje negativnih osjećaja u bolnim uvjetima;
 • stimuliranje izlaza plinova iz gastrointestinalnog trakta, što vam omogućuje da spasi dijete od kolike;
 • poboljšanje ugriza pri odabiru posebne ortodontske vezanosti.

Nedostatak korištenja pacifiera

Moguće je podučiti bebu bradavici, međutim, mnogi stručnjaci navode argumente protiv ovog procesa, budući da prednosti sisanja mogu biti blokirane negativnim posljedicama.

Stručnjaci pripisuju sljedeće aspekte negativnim aspektima upotrebe dude:

 • nepravilni odabir bradavica je ispunjen pojavom neispravnog ugriza;
 • usisavanje higijenskih sredstava može izazvati neuspjeh djeteta od dojke, što u konačnici rezultira prijelazom na mješovitu ili umjetnu hranu;
 • dijete koje je naviknuto na bradavicu češće je u opasnosti od ugovaranja zaraznih bolesti usana;
 • stvaranje navika usisavanja bradavica, što je rezultiralo da roditelji budu odstranjeni od pacifiera;
 • hvatanje usana mačjaka razlikuje se od sisanja dojke, tako da majka može osjećati nelagodu dok hrani dijete;
 • smanjuje razvoj djeteta, smanjuje interes djeteta u okolnom svijetu.

Mišljenje dr. Komarovskog

Široko poznato i ugledno novinar majke, Ye.O. Komarovsky, uvjereno je da su pozitivna i negativna obilježja lutke pretjerano pretjerana. Osnovno načelo njihova korištenja, prema mišljenju pedijatara, je obvezno pridržavanje higijenskih zahtjeva.

Međutim, Komarovsky ne preporučuje djetetu da podučava bradavicu, ako žena ima određene probleme s količinom izlučivanja mlijeka. Beba, koju će uzdrmati pacifier, bit će manje pogođen majčinim bradavicama, što je ispunjeno ugnjetavanjem laktacije.

Optimalna dob za školovanje

Još jedno često pitanje koje su se pitali za sebe i mamine stručnjake odnosi se na to koliko starom djetetu može dobiti dud. Odgovor će opet ovisiti o vrsti hranjenja.

Dakle, ako je dijete hranjeno smjesama od prvih dana života, tada ćete morati koristiti dude od rođenja. Bit je ovdje da umjetni umjetnik uzima hranu iz boca mnogo brže od bebe na prirodno hranjenje. Zbog toga se refleks usisavanja ne može potpuno realizirati.

Za novorođenče koji jede majčino mlijeko, taj problem nije tipičan. Stoga, žene ne bi trebale žuriti na uvođenje bradavica. Ako postoji potreba za njom, moguće je davati dude za bebu u 1 mjesecu života, ali ne prije 3-4 tjedna.

Poseban slučaj je prerano dijete s slabo razvijenim refleksom usisavanja. U ovom slučaju, mnogi pedijatri se čak savjetuju da bi mrvicama dali zalogaj, tako da s njom uči pravilno sisanje. U takvoj situaciji treba pažljivo odabrati uređaj.

Vrste bradavica za bebe

Moderni proizvođači proizvode lutke različitih tipova. Razlikovati ih materijalom i oblikom. Ovi kriteriji su vrlo važni, jer neke bebe često pljuju jigove samo zato što ne izgledaju poput majčinih bradavica. Razmotrite tipove lutki detaljnije.

Oblik dijela za usisavanje

Prema ovom kriteriju, stručnjaci razlikuju nekoliko osnovnih tipova lutki:

 1. Klasične bradavice. Standardna verzija čašice, čija je glavna značajka mali okrugli bradavica. Ovo podsjeća dijete majčine dojke, što mu omogućava da se pridodaje pacifieru.
 2. Anatomske bradavice. Dio kojeg je dijete uhvatilo razlikuje se u obliku duguljastog i blago ravnog formata. To vam omogućuje da ravnomjerno podijelite pritisak na palatalni dio usta. Moguće je pokupiti takav pacifier ovisno o dobi djeteta.
 3. Ortodontske bradavice. Ovi uređaji su u obliku kapi. Oni su ih izmislili ne tako davno, ali već su postali popularni među svojim roditeljima. Posebna struktura omogućuje vam da smanjite vjerojatnost promjene oblika zuba i čak formiraju pravo ugriza u bebi.

Prema materijalu

Danas se dva materijala sve više koriste za proizvodnju dude: silikona i lateksa. Svaka od njih ima svoje osobine, koje treba detaljnije razmotriti.


 • drugačija mekoća, elastičnost;
 • najčešće prozirne ili smeđe boje (potamni kada su izloženi sunčevoj svjetlosti);
 • miriše posebnim;
 • kada je vrenje deformirano;
 • počne se držati zajedno nakon dugotrajne uporabe;
 • Alergijske reakcije nisu isključene.

 • različita elastičnost;
 • nedostatak mirisa i boje;
 • povećana krutost;
 • sposobna izdržati visoke temperature;
 • ne uzrokuje alergijske reakcije.

Druga mogućnost je gumeni proizvodi koji se postupno nestaju u prošlosti. Ali takve bradavice će pomoći u važnom razdoblju, kada dijete ima zube rez. Gumenjak od gume može izdržati dječje ugrize, ključanje i ostale negativne čimbenike.

Kako odabrati pravu bradavicu?

Podučavanje djeteta na bradavici može značajno odgoditi ili potpuno zanemariti ako pokupite pogrešan proizvod. Da biste odabrali najbolju opciju, trebali biste razmotriti čimbenike kao što su:

 • dječja dob;
 • oblik bradavice;
 • čvrstoća uređaja;
 • materijal;
 • proizvodna tvrtka.

Odabir uređaja za sisanje treba pažljivo ispitati dobnu oznaku. Lanci ljekarni i dječja trgovina prodaju dojilje za novorođenčad (do 3 mjeseca), za dojenčad (od 3 do 6 mjeseci) i za stariju djecu (od šest mjeseci).

Morate osigurati da je preklop proizvoda širok i opremljen posebnim zarezima za nos.

To će spriječiti gutanje uređaja i pružiti udobnost djetetu prilikom sisanja. Dodatne rupe u podnožju bradavica mogu olakšati disanje.

Oslobađanje baze sprečava akumulaciju sline ispod poklopca i pojavu osipa na koži. To će omogućiti djetetu navikavanje na higijensku napravu, jer je nelagoda isključena.

Kako podučiti djetetu pacifieru?

Škola umjetnog djeteta na bradavicu prilično je jednostavna, jer je takvo dijete već upoznalo bočicu. No, kako bi se prilagodili djetetu, tko je na dojenju, mnogo je teže. Kako bi se olakšao ovaj proces, pomoći će korisnim preporukama:

 1. Pokušajte ponuditi djetetu mačjeg preljuba na mjestu na kojem ste ga dojili.
 2. Možete dati pacifier u trenutku kada je beba već puna, ali nije zadovoljila refleks sisanja.
 3. Mnogi roditelji savjetuju podmazivanje bradavice s majčinim mlijekom ili umjetnom formulom. Upoznatog okusa i mirisa olakšat će bebu navikavanje na uređaj.
 4. Prvi eksperiment s bradavicom može se mjeriti do vremena zubiranja. U ovom slučaju, prikladniji gumeni proizvod.
 5. Da bi dijete naviklo na lutku djeteta, koristite bocu s vodom za hranjenje. Nakon što pijete, promijenite kapacitet na običnu bradavicu.
 6. Ako dijete treba dojku da smiruje, a ne zbog gladi, pokušajte ponuditi pacifiera svaki put. Međutim, ne smije ga ostaviti u ustima dugo vremena kako se ne bi formirao snažnu naviku.

Korisne preporuke

Pored kriterija za pravilan izbor, roditelji moraju znati dati djetetu higijensku napravu. Razuman pristup eliminirat će vjerojatnost nepoželjnih posljedica:

 • prije prvog poznanstva djeteta s uređajem, potrebno je kuhati (sterilizirati) dude. Time će se eliminirati razvoj zaraznih bolesti usne šupljine;
 • nakon 4-6 tjedana rada, morate promijeniti stari uređaj na novu. Ako je čašica izrađena od lateksa, ona mora biti zamijenjena češće;
 • Za siguran rad bradavice treba kupiti poseban slučaj. Nemojte nositi dječji dude na vratu djeteta, spajati uređaj vrpcom ili elastičnom trakom;
 • Nemojte lizati dude prije davanja djetetu. Sludija za odrasle sadrži mikroorganizme koji mogu naškoditi djetetovom tijelu.

Problem, kako poučavati dijete na pacifiera, ne vrijedi živce moje majke i djece. Važno je pratiti reakciju djeteta i razumjeti kada je nestašan, a kada - zahtijeva veću komunikaciju s majkom. Dakle, dječja beba je samo majčinska kćer, a ne alternativa roditeljskoj ljubavi i njezi.

Dummy: pro i kontra

Već dugo nije bila vijest da je jedan od najlakših načina smirivanja djeteta. Ona pomaže da beba spava i umiri plač.

Raspon pacifiera je ogroman. Silikon, lateks, sa i bez ugriza, s prekrasnim dizajnom, sjajnom i za lako pronalaženje u mraku, sjajna, mat.

Pri odabiru bradavice važno je razmotriti dob djeteta. Uostalom, proizvođači proizvode bradavice te veličine, što odgovara veličini djetetovih usta. Također bič treba biti promijenjen na vrijeme. Oko jednom svaka 3 mjeseca.

Pogledajmo što su pro i kontra u pacifiers.

Stvarčice

 1. Umirujuće za bebu
 2. Dummy - izvrsna zamjena za dojku. Također donosi sreću djetetu, ali ne proizvodi endorfine.
 3. Bradavica - Dummy pomaže umjetnim umjetnicima.
 4. Malodobni ljudi koji ne jedu majčinu grudi ne mogu u potpunosti zadovoljiti refleks sisanja, a dijete pomaže u tome.
 5. Dummy smanjuje rizik od iznenadne smrti.

kontra

 1. Bradavica olakšava infekcije.
 2. Može pokvariti ugriz, ako se tijekom vremena ne mijenja
 3. Usisavanje pacifiera također može utjecati na laktaciju.
 4. Usporava rast.
 5. Kada plače, dijete izlijeva svoje osjećaje. Ako neprestano prekrivate usta bradavicom, ostavlja mu emocije, što može negativno utjecati na njegov živčani sustav.

Dakle, zaključujemo:

U djece refleks sisanja traje oko dvije godine, ne može se svaka majka hraniti do te dobi, a ne svako dijete će dugo sisati svoje grudi.

Zahvaljujući bradavici, djeca se vrlo brzo smiruju. Ali bradavica ne može zamijeniti grudi. Usisavanje dojke - ključ za stvaranje ispravnog ugriza, također pomaže u izbjegavanju mnogih neuroloških problema.

Dummy: Pros i Cons

Soother smiruje bebu, bolje spava i ne smeta roditeljima. Zadovoljava refleks sisanja djeteta. Međutim, neke majke i liječnici tvrde da lutka vodi do abnormalnog ugriza. Pored toga, dijete je teško odvojiti i umiriti bez bradavica. Je li stvarno potrebno za bebu i treba li djetetu dati lutku? Pogledajmo pro i kontra.

Dummy prednosti

Dummy smanjuje osjetljivost na bol, dosadne boli i, naravno, korisniji od droga. Nasuprot lažnom javnom mišljenju, poboljšava zagriz, ali samo kada je pravilno odabran oblik. To je osobito važno za bebe na umjetnom i mješovitom hranjenju. Među tim djecom često je nerazvijenost gornje čeljusti.

Refleks za usisavanje odvaja od neugodnih osjeta i uklanja nelagodu koja smiruje bebu i poboljšava san. Dijete, kada prima bradavice, prestaje biti hirovito i bolje spava. Zanimljivo je da lutka sprječava neke loše navike. Na primjer, beba neće sisati prst.

Važno je da lutka sprečava recesiju jezika, koja može blokirati dišne ​​putove. Osim toga, osigurava sigurnost dojenčadi dok spava na leđima. Usisavanje štiti bebu od sindroma iznenadne smrti dojenčadi!

Negativan utjecaj lutke

Nedavno je sve više i više ljudi koji se snažno protive majčinima. Prije svega, kada bradavice nisu pravilno odabrane, ugriza dijete je slomljena. Kad se dulje vrijeme zalijepljuje u pronalaženju pacifiera u ustima, dolazi do prekomjernog opterećenja parodonta. Periodontium je kompleks tkiva koji se nalaze između korijena zuba i zubne rupe. naknadno, takvo opterećenje postaje uzrok abnormalnog ugriza.

Dummy ostaje izvor infekcija i klica, čak i kada je higijena i pravila korištenja. Dovoljno je teško osigurati konstantnu sterilnost subjekta. Neurolozi često primjećuju da bradavica zapravo zamjenjuje majku, što dovodi do toga da beba nedostaje komunikacija. Odgađa se u razvoju i počinje govoriti kasnije od drugih.

Istraživanja su pokazala da prevelika usisavanje bradavica dovodi do infekcije srednjeg uha i promjena u strukturi usta. Međutim, s ograničenim sisanjem vremena te bolesti neće utjecati na bebu!

Stručnjaci, uključujući poznati TV liječnik Komarovsky, ne preporučuju da daju bečaku bebe s punim dojenjem. Naime, Komarovsky inzistira na takvom hranjenju, jer samo majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i korisne elemente za puni razvoj djeteta. Majčino mlijeko ima najveću vrijednost za dijete. Ojačava imunološki sustav, sprječava razvoj različitih bolesti i patologija.

Dummy i dojenje

Komarovsky i drugi liječnici uvjereni su da je sisanje pacifiera negativno utječe na dojenje. Osim toga, oni se protive uporabi bradavica dok mama ne prilagodi dojenju. Obično je potrebno 2-8 tjedana od dana rođenja djeteta. Kako organizirati dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Praksa pokazuje da upotreba bradavice dovodi do rano odbića, a ustajući pacifira smanjuje broj privitaka na dojku, što pogoršava laktaciju. Smanjena dojenja dovodi do smanjenja količine majčinog mlijeka. Nažalost, mnoge majke koje se bave dojiljama suočene su s nedostatkom mlijeka. Često korištenje pacifiera postaje jedan od uzroka ovog problema. Savjeti iz članka "Kako povećati količinu majčinog mlijeka" pomoći će poboljšanju laktacije.

Unatoč negativnim čimbenicima, liječnici, uključujući Komarovskog, nisu savjetovani da uopće napuste lutke. Pridržavajući se preporuka o upotrebi, ispravan izbor proizvoda, rijetke i dugotrajne bradavice neće štetiti djetetu. Ako još niste odlučili je li vaša beba potrebna bradavica, razmotrimo sve prednosti i nedostatke, za i protiv.

Prednosti i nedostaci pacifiera

Dummy Savjeti

 • Nemojte davati dude djetetu u svakoj prilici. Pričekajte dok dijete stvarno ne treba. Na primjer, s kolikom, abnormalnom stolicom, groznicom ili drugim zdravstvenim problemima. Osim toga, postoje mnogi načini za ublažavanje dojenčadi neugode. Kako pomoći novorođenčadi s kolikom, pročitajte ovdje. Važno je da usisavanje pacifiera nije navika!
 • Ne upotrebljavajte pacifiera često i dugo vremena. Komarovsky ne preporučuje uporabu dude prije spavanja. Na bebu je zaspao, bolje je dati djetetu dojku i gurati bebu u naručju.
 • Nemojte davati dječaku bebu dok dojenje ne bude prilagođeno;
 • Kupite bradavice u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama, po mogućnosti nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da je važno odabrati pravilan oblik, veličinu i materijal proizvoda. Ugriza i dobrobit bebe ovisi o izboru;
 • Pažljivo držite bradavice čistim. Kuhajte i sterilizirajte predmet redovito. Dummy ne može lizati ako padne na pod! To krši standarde higijene i povećava rizik od razvoja zarazne bolesti u bebi;
 • Redovito provjeravajte dummy za integritet. Pukotine i rupe pokupiti klice! Ako postoje nedostaci, svakako zamijenite proizvod novim;
 • Nemojte umočiti bradavicu u slatku hranu i piće, jer mogu uzrokovati alergije i poremećaje probavnog trakta. Osim toga, slatkiši dovode do karijesa;
 • Izbjegavamo dijete iz bradavica je bolje do jedne godine. Nakon godinu dana teže je učiniti.

Kako odabrati pacifier

Važno je da se dob djeteta podudara s dobi za koju je namijenjena. Informacije su navedene na pakiranju proizvoda. Pažljivo pregledajte bradavicu za mjehuriće ili pukotine. Prisutnost grešaka će brzo dovesti proizvod u zapuštenost, takav proizvod neće izdržati ni jedan ključanje. Provjerite da restriktivni prsten ne leži na nosu novorođenčeta. Uz to, proizvod mora sadržavati ventil za izlaz zraka u podnožju.

Kapljice specijalnih preventivnih bradavica imaju nagnuto vrh i pogodne su za bebe s nerazvijenom donjom čeljustom. Da biste uhvatili takav proizvod, potrebno je gurnuti donju čeljust prema naprijed, što poboljšava ugriz. Za bebe koje nemaju problema s donjom čeljustom, trebate bradavicu u obliku trešnje.

Obratite pozornost na materijal iz kojeg je proizvod napravljen. Latex soothers se razlikuju po njihovoj elastičnosti i mekoću, budući da se prirodna guma koristi u njihovoj proizvodnji. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, lateks ne podnosi visoke temperature, a čađa neće izdržati vrenje. Laktoza je prikladna za slabe i prerane bebe, za bebe u prvih 2-3 mjeseca života. Imajte na umu da se ova lutka mora mijenjati svaki mjesec!

Gumene bradavice su stvar prošlosti, jer guma rijetko uzrokuje diatozu. Međutim, samo je takva lutka potrebna za bebe čiji zubi počinju izbacivati. U pravilu, to se događa 6 mjeseci od datuma rođenja djeteta. Međutim, kod nekih djece zubi se počnu rezati već 3-4 mjeseca.

Silikonska lutka je sigurniji lateks. Otporan je na povišene temperature i vrelište, karakteriziran elastičnost i elastičnost, nedostatak mirisa i boje. Ne uzrokuje alergije. Međutim, materijal je tvrđi od lateksa, koji može deformirati mliječne zube. Stoga se preporučuje korištenje silikonskog bradavica prije prvih zubi. Proizvod se mijenja svakih 1,5 mjeseci.

Tako se u prvim mjesecima života djeteta koriste lateks ili silikonske bradavice. I nakon erupcije prvih zuba, potrebna je guma. No, bez obzira na odabrani materijal, proizvod mora biti izrađen od samo jednog komada! Inače će beba moći slomiti bradavicu i gušiti.