Trebate li dummy novorođenče - pro i kontra, mišljenje dr. Komarovskog

Rođenja

Dummy - ključni simbol koji je usko povezan sa svijetom novorođenčadi i prvom godina života beba. Čak i prije rođenja djeteta, roditelji razmišljaju o tome trebaju li to poznati pribor.

Prilikom odlučivanja hoćete li učiti bebu na bradavicu, važno je proučiti trenutke povezane s njegovim negativnim i pozitivnim utjecajem. Potrebno je slušati savjet pedijatara kako bi bradavica bila što udobnija i sigurnija. Ovaj članak detaljno razmatra pitanje prednosti i štete dummy, također predstavlja mišljenje uglednog pedijatru Komarovsky.

Trebam li učiti bebe na bradavicu?

Sve zdrave novorođenčadi imaju izražen refleks usisavanja. Odmah nakon rođenja, dijete je već u stanju zgrabiti majčinu bradavicu i započeti proces.

U interakciji s majčinom dojkom ili bocom smjese, dijete ne samo da dobiva hranu, nego i nastoji utješiti. Usisavanje pomaže djetetu da se opusti i osjeća udobnost, a lutka će ovdje postati vjerni pomagač.

Je li moguće i potrebno podučiti bebu na bradavici? Jednostavno je potrebna za umjetno hranjene bebe, hrane se satima, a refleks sisanja nije potpuno zadovoljan, tako da roditelji roditelja mogu koristiti bradavicu, ona će utješiti ili ometati dijete. Djeca koja primaju dojke na zahtjev, također voljno uzimaju bradavicu. No, u ovom je slučaju davanje pacifiera bolje od prvog dana, ali nakon nekoliko tjedana, kada je uspostavljena laktacija.

Pogledajte videozapis o tome treba li učiti djetetu na lutke:

Pro i kontra za bebu

Psiholozi kažu da je bradavica potrebna kako bi potpuno zadovoljila refleks sisanja, au budućnosti nije bilo takvih problema kao što je usisavanje palca, dugu ovisnost o bocu vode ili mješavini, želja da se ugrize nokti i olovke. Neki stručnjaci čak pronašli vezu između nerealiziranog refleksa i pušenja u odrasloj dobi.

Prije svega, lutka djeteta je neophodna za vrlo uzbuđene bebe koje se ne dobro spavaju ili se često noću probude. Pomaže djetetu da se brzo smiri i utješi. Osim toga, beba pomiče pažnju na bradavicu, a omiljeni proces usisavanja olakšava preživljavanje crijevnih grčeva, teething boli ili jednostavno bježanje od dosadnih čimbenika.

Prednosti

Govoreći o blagodatima pacifiera za bebu i majku, možemo primijetiti sljedeće pozitivne bodove:

 1. Puno zadovoljstvo reflasa usisavanja u bilo kojem trenutku kada nema boca ili majčinske dojke u blizini.
 2. U budućnosti je lakše odsjesti dijete iz bradavica nego sisati druge predmete, jer u nedostatku mačjeg djeteta beba može početi uzimati usta prstima, šakama ili sitnim stvarima koje će naći u kući.
 3. Bradavica brzo smiruje bebu, potiče brzo spavanje i dobar san. Daju mu osjećaj udobnosti kad sisa.
 4. Prikladno je uzeti pribor na cesti, putovanje, pogotovo ako ćete letjeti zrakoplovom. Tijekom polijetanja i slijetanja, dijete neće postavljati uši uslijed sisanja i gutanja sline.
 5. U hladno vrijeme kad hodate, dijete s bradavicom udiše hladan zrak kroz nos, a ne usta, pa se rizik od hladnoće smanjuje.
 6. Tijekom sisanja, aktiviraju se receptori, koji imaju dobar učinak na crijeva.
 7. Djeteta djeteta štiti bebu od sindroma nenastanja smrti dojenčadi, čime se sprječava da jezik padne tijekom spavanja.

Prema nekolicini pedijatara, nemoguće je, ili barem, nije preporučljivo koristiti ovu temu. Razlozi za ne bradavice:

 1. Rizik od razvoja infekcije u usnoj šupljini se povećava.
 2. Postoji svibanj biti problema s pogrešnim oblikom ugriza.
 3. U posebnim slučajevima uvijek je potrebna opskrba sterilnih pacifiera, u protivnom dijete može postati histerijalno kada se pada bradavica zaprlja i majka nije čista. Roditelji su strogo zabranjeni da lizaju pacifiera da bi ga "očistili", a to je ispunjeno prijenosom raznih bakterija koje su štetne za floru krhkog dječjeg organizma. Soother - osobni atribut djeteta!
 4. Kod korištenja dude, normalni proces dojenja može biti poremećen, broj dojenja i količina proizvedenog mlijeka mogu se smanjiti.
 5. Stalna uporaba lutke dovodi do nedostatka komunikacije između djeteta i majke, što utječe na razvoj i psihološku stabilnost.

Argumenti "za" i "protiv" od Komarovskog

Komarovsky smatra da pacifier nije neophodan za bebe. Ako dijete ne želi dude, onda je čak i dobro, roditeljima će se poštedjeti teški problem odbića, a dijete će biti oslobođeno ljubavi.

Međutim, u posebnoj obuci za bradavicu nema smisla, jer u sebi nosi i korist i štetu. Iako poznati liječnik priznaje da su sve pozitivne i negativne posljedice uvelike pretjerane, a što je najvažnije, kada se koristi lutka, to je higijena, jer postoji opasnost od prenošenja infekcija djetetu preko prljave površine.

Jedini značajan argument protiv bradavica Komarovsky vjeruje moguću povredu dojenja.

Prvi mjesec nakon porođaja važan je rok za početak dobre laktacije, majka treba nanositi dijete na prsa što je češće moguće, potičući oslobađanje mlijeka. Bradavica u ovom trenutku može ometati i ometati proces. Također, bradavica uzrokuje probleme s dojenjem u budućnosti pa je bolje odgoditi ga za 4-5 tjedana.

Pogledajte video o tome što je mišljenje pedijatara Komarovskog o korištenju bradavica:

Savjeti za roditelje

Odluka o upoznavanju djeteta s pacifierom je pojedinačno u svakom slučaju. Ako je izbor napravljen u korist bradavica, možete pronaći korisne savjete koji će pomoći roditeljima da imaju više znanja o ovoj temi:

 1. Nemojte davati lutku iz bilo kojeg razloga i na najmanji lik. Postoji mnogo načina da se uz pomoć igara smetaju dijete. Bradavica je stvarno potrebna samo ako beba ne može zaspati ili je zabrinuta zbog zdravstvenih problema - kolike, groznice.
 2. Nemojte zloupotrijebiti lutku i dopustiti bebi da ga sisati dugo i često.
 3. Prilikom kupnje, vodite računa o dobnoj kategoriji, obliku i materijalu proizvoda. Pravilno odabrana bradavica je glavno pravilo korištenja.
 4. Možete kupiti dodatnu opremu samo u ljekarnama i specijaliziranim dječjim trgovinama, čime se zaštitite od proizvoda i krivotvorenja niske kvalitete.
 5. Svakodnevno morate provjeriti integritet lutke, u prisustvu rupa ili pukotina, u kojima se bakterije uspješno razvijaju, mora se baciti. Ne smijemo zaboraviti na redovitu sterilizaciju i pranje proizvoda.
 6. Preporuča se mijenjanje bradavica jednom svakih 4-6 tjedana.
 7. Nakon jedne i pol godine, puno je teže odvojiti dijete od pacifiera, pa je bolje ranije se riješiti ljubavi.
 8. S pojavom zuba, morate se prebaciti na proizvode od lateksa, oni su jači od silikona, a djeca se lako zagristi.
 9. Za pričvršćivanje pacifiera na dječju odjeću, postoje sigurne plastične odjeće i posebni držači, žice i metalni lanci nisu prikladni za tu svrhu zbog rizika od gušenja.
 10. Dijete bi voljelo oblik i izgled bradavica, a svaki put dok dijete ne bira, nudite mu novi proizvod.

zaključak

Dummy kombinira i korist i štetu. Bilo je potrebno podučiti određenu bebu bradavici, samo roditelji i on zna. Ako mudro koristite čašu i sjetite se preporuka liječnika, ona će biti dobar pomagač i olakšat će njegu bebe, kao i sačuvati živce i raspoloženje majke.

Ali ne i sve bebe se slažu oko bradavice, ne biste trebali očajavati i biti uzrujani u takvim slučajevima, jer čašica nije neophodna dodatna oprema, ali pomoćni alat bez kojeg možete učiniti.

Doktor Komarovsky "lutka"

duda

Vrlo zanimljiva stvar, dopuštajući djetetu da zadovolji svoj refleks usta i ne ometa majku. Stvar je zanimljiva, ali ne i obvezna - ne želi, a nije nužno, čak to možete reći: ne želi, dobro, jako dobro.

► čuvati, sterilizirati i pohraniti u poseban jar;

► Nemojte se lizati ili pričati o životinjama koje lizati svoje mlade i ubiti sve prljave pluća. Životinje, usput, ne leže u bolnicama, ne pušite, nemojte progutati antibiotike, ne žvakati gumu i nemaju rupe u zubima;

► Pluta se, u pravilu, sastoji od tri dijela: gumene bradavice bez rupice, kruga koja ograničava dubinu bradavice u ustima i plastične kopče. Unutarnji dio držača ponekad označava krug i često ozljeda djetetove desni. Preporučujem da uklonite bravu.

Većina modernih pedijatara ne preporučuje korištenje pacifiera, a postoji dobar dio zdravog razuma. Na kraju, bit sisanja je apsorpcija majčinog mlijeka. Svjesno usmjeravajući djetetovu snagu u drugom smjeru uz pomoć lutke, nesvjesno smanjujemo intenzitet učinka djeteta na majčinu bradavicu. I to može biti odlučujući čimbenik u smanjenju količine mlijeka. Istodobno, lutka - a to se često događa - nema nikakvih negativnih utjecaja na dijete, ili na majku općenito, ili na određenu količinu mlijeka. Naprotiv, izraz refleksa usisavanja u djetetu ponekad je toliko jaka da je jedina (osim dojki majke, naravno) način osiguranja tišine u sobi. Gore, međutim, omogućuje formuliranje vrlo važnog pravila:

"Za bilo kakve probleme s količinom majčinskog mlijeka, uporaba dude je nepoželjna".

Je li vrijedno podučiti dijete do lutke: za i protiv

Bilo da djetetu daju dude, vjerojatno je stvar za svaku mumiju. Do sada se razlikuju stručna mišljenja o ovoj temi. Danas u našem članku ćemo pogledati argumente za i protiv pacifiers za novorođenčadi.

Za lutku

Očito, čašica tješi dijete. Breastfed bebe zadovoljavaju svoje reflektirajuće sisate, jer, da bi dobili mlijeko, trebaju probati, ali oni koji su umjetno hranjeni dobivaju mješavinu bez napora, pa im reflektirajući sisavci ostaju nezadovoljni. A ako djetetu ne dajete dude, on može početi povlačiti usta prstima, pelene, duvet, što je mnogo štetnije od bradavica. Tako će dječji bradavica-doušnik imati koristi.

Bradavice su se počele koristiti u davnim vremenima. Različiti narodi izgledali su drukčije i, naravno, promijenjeni tijekom vremena, materijal je također bio vrlo različit - od komadića životinjske kože, ravnih šljunka do krpe odresanih od konusa. Gumene bradavice pojavile su se tek početkom 20. stoljeća.

Umirujuće djelovanje bradavica puno pomaže kad su majka i dijete na javnim mjestima, dok hodaju, osobito tijekom hladne sezone. Nakon što je bebu dojila, majka se može ometati, čak i kratko, i otići u svoje poslovanje, a moderna žena ima više nego dovoljno.

Osim toga, tijekom sisanja dijete aktivira receptore koji pozitivno utječu na crijeva.

Gospođice su pomagač majke, no također ih treba umjereno koristiti.

Posebne ortodontske bradavice u nekim slučajevima mogu poboljšati ugriz djeteta.

Ali najvažniji argument u korist lutke jest činjenica da je lutka sposobna zaštititi dijete od iznenadnog sindroma smrtnosti dojenčadi. Sprječava dijete da se drži jezika.

Protiv Dummy

Kada dojite, dijete može regulirati proizvodnju mlijeka. Što češće sisati dojku, više se mlijeka proizvodi od majke. Stoga liječnici ne preporučuju davanje bradavice djeci u neonatalnom razdoblju (do 28 dana), jer to može smanjiti količinu mlijeka u svojoj majci. Postoji mogućnost da beba u potpunosti odbije od dojke.

Dječji psiholozi tvrde da dijete s bradavicom gubi neophodni fizički kontakt s majkom, što se događa kada dijete usisava dojku. Bradavica također može utjecati na budući život djeteta - žudnja za pušenjem, prema psiholozima, također je povezana s bradavicom. Osim toga, dijete koje dugo sranje na bradavici počinje govoriti kasnije, odgađa se u razvoju.

Stomatolozi kažu da dijete s pacifier može dobiti overbite. Pored toga, postavljaju se pitanja o čistoći pacifiera. Često ih djeca ispadaju, a roditelji ih lizaju i stavljaju u usta djeteta. Dakle, oni mogu zaraziti dijete s infekcijom, koje oni sami ne mogu manifestirati na bilo koji način. Može se dogoditi da dijete ispadne dude na prljavom podu, a zatim ga podigne i povuče natrag u usta.

Dr. Komarovsky: Vrijedno je podučiti dijete na bradavici?

Poznati pedijatar i TV voditelj Komarovsky E.O. će dati mišljenje o tome treba li dijete koristiti za lutku i zašto novorođenčad koja je dojena ne preporuča se dati bradavicu.

Razmatrajući prednosti i nedostatke upotrebe dude, možete sami odlučiti želite li podučavati svoje dijete bradavici.

Dr. Komarovsky o lutki

Ponekad ni jedan nered ne uzrokuje takve žestoke rasprave u okviru jedne obitelji kao najčešća bradavica - čašu. Mama, na primjer, ne vidi ništa loše s njom, a baka mahnito protestira i inzistira na tome da je bradavica nevjerojatno štetna za ugriz djeteta. Tata ima neutralan položaj, ali samo do trenutka kad beba počne vrištati.

I koliko je nevolje gubitak dude, ako je dijete već naviklo na to! Roditelji su spremni za vožnju u ljekarnu usred noći za novu, sve dok se dijete smiri. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky govori je li takva bradavica neophodna za dijete, kako ga se odvojiti na vrijeme i da li postoji šteta zbog činjenice da beba sranje dude.

Pro i kontra

Ako se pacifier ne daje fundamentalno, onda će beba imati veću vjerojatnost da će početi sisavati prst čim stigne do usta. Ovo je nezadovoljavajući refleks sisanja, koji je apsolutno za sve novorođenče, a koji samostalno prolazi u određenoj dobi. Dijete sranje prstom, ne zato što tako želi, a ne iz dosade. To je instinkt, i apsolutno je beskoristan boriti se, kaže Yevgeny Komarovsky.

Ako odaberete između prsta i bradavice, Komarovsky kaže da je bradavica optimalnija. Njezina šteta je uvelike pretjerana, ali prednosti su nedvojbene, jer:

pomaže zadovoljiti refleks sisanja;

smiruje dijete, usporava ga;

stimulira crijevnu peristaltiku, razvija mišiće lica.

Ne postoji konsenzus o opasnostima i prednostima bradavica u pedijatriji. Neki liječnici kažu da je štetno, drugi preporučuju davanje djetetu. Jedno je sigurno poznato, kaže Yevgeny Komarovsky: trebate sami slušati dijete. Ako želi sisati, neka sisa. Ako pljune pacifiera, ne treba ga inzistirati. Posebno je naučiti na 2 mjeseca, 3 mjeseca ili kasnije, kada zubi počnu izbacivati ​​- nije dobra ideja.

Ako dječja lutka rješava neke posebne probleme djeteta, u njemu nema ništa loše, ali ako se sama bradavica pretvori u problem, morate pokušati dijeliti s njom ili je podnijeti. Dakle, mnoga djeca u 5-7 mjeseci kada zaspaju "izgube" bradavicu ili se izvuče iz usta, a onda se zaplače i počnu vrištati noću, sve dok rodbina ne dođe u pomoć i vrati nazad pacijentu. U takvoj situaciji samo roditelji trebaju procijeniti prednosti i nedostatke i odlučiti što im je lakše preživjeti - vrisak bez lutke za nekoliko noći ili vrisak epizoda zbog lutke koje će proći kad mrvica shvati da nije nužno da je dotakne.

Često se majke boje: kada dođe vrijeme da se dijete odvoji od bradavice, njegov um će patiti.

To je neistinito, liječnik je siguran, uklanjanje duda ne uzrokuje nikakve povrede u mentalnom i emocionalnom razvoju. Takve se informacije distribuiraju ne previše kompetentne i obrazovane osobe.

Drugi argument protivnika bradavica - smanjuje laktaciju. Kažu da će dijete, nakon usisavanja dosta pacifiera, jesti manje majčinog mlijeka, a njegova proizvodnja istog mlijeka će se smanjivati. Komarovsky savjetuje da ne paniče, nego da se oslanja samo na činjenice: ako dijete dobro raste, dodaje težinu, ne morate se brinuti zbog činjenice da nije nešto pojelo zbog bradavica.

Ako postoje znakovi pothranjenosti, niske tjelesne težine, drugih simptoma fizičke razvojne kašnjenja, trebate pronaći uzrok, a to vjerojatno neće biti bradavica. Usisavanje tijekom obroka određuje se instinktom poput gladi, a usisavanje dude je zadovoljstvo drugog instiktora, sisanje.

Kako odabrati "pravi" lutku

Danas na policama ljekarni i dječjim trgovinama predstavlja veliki izbor lutki. Postoje silikoni i lateks, s prstenima i bez, velikih i malih. Roditelji, osobito bez iskustva odabira takvih predmeta, teško je razumjeti kakva je prazna da se smatra "ispravnim".

Yevgeny Komarovsky tvrdi da dobro odabrana bradavica utječe na ugriz u manjoj mjeri.

Uobičajeno, dijete u trenutku sisanja treba stvoriti značajan opterećenje na jeziku, a perioralni i mišići lica trebali bi dobro funkcionirati. Niža čeljust, koja je manja od gornje na rođenju, uz pomoć takvih "vježbi" intenzivnije raste i za pola godine privlači gornju čeljust. Prilikom odabira bradavice, morate shvatiti da treba biti što bliže ženskoj bradavici, tj. Fiziološki prilagođenom.

Latex soothers su žute, silikon - bijele boje. I oni i drugi služe dugo vremena, za razliku od gumenih koje su naše bake koristile kad su bile male. Ipak, silikonski se materijal bolje podnosi ponovljenim vrenjem i ne uzrokuje alergijsku reakciju.

Među svim raznolikostima, Komarovsky preporučuje davanje prednosti silikonskih pacifiera, koji imaju anatomski ili ortodontski oblik i koji su iste dobi kao i dijete. "Jedinica" veličine je dob do šest mjeseci, a "dva" - nakon šest mjeseci. Tu je i "trojka" - nakon jedne i pol godine. Strani proizvođači označavaju te veličine odnosno slova latinske abecede - A, B, C.

Dummy: Pros i Cons

Soother smiruje bebu, bolje spava i ne smeta roditeljima. Zadovoljava refleks sisanja djeteta. Međutim, neke majke i liječnici tvrde da lutka vodi do abnormalnog ugriza. Pored toga, dijete je teško odvojiti i umiriti bez bradavica. Je li stvarno potrebno za bebu i treba li djetetu dati lutku? Pogledajmo pro i kontra.

Dummy prednosti

Dummy smanjuje osjetljivost na bol, dosadne boli i, naravno, korisniji od droga. Nasuprot lažnom javnom mišljenju, poboljšava zagriz, ali samo kada je pravilno odabran oblik. To je osobito važno za bebe na umjetnom i mješovitom hranjenju. Među tim djecom često je nerazvijenost gornje čeljusti.

Refleks za usisavanje odvaja od neugodnih osjeta i uklanja nelagodu koja smiruje bebu i poboljšava san. Dijete, kada prima bradavice, prestaje biti hirovito i bolje spava. Zanimljivo je da lutka sprječava neke loše navike. Na primjer, beba neće sisati prst.

Važno je da lutka sprečava recesiju jezika, koja može blokirati dišne ​​putove. Osim toga, osigurava sigurnost dojenčadi dok spava na leđima. Usisavanje štiti bebu od sindroma iznenadne smrti dojenčadi!

Negativan utjecaj lutke

Nedavno je sve više i više ljudi koji se snažno protive majčinima. Prije svega, kada bradavice nisu pravilno odabrane, ugriza dijete je slomljena. Kad se dulje vrijeme zalijepljuje u pronalaženju pacifiera u ustima, dolazi do prekomjernog opterećenja parodonta. Periodontium je kompleks tkiva koji se nalaze između korijena zuba i zubne rupe. naknadno, takvo opterećenje postaje uzrok abnormalnog ugriza.

Dummy ostaje izvor infekcija i klica, čak i kada je higijena i pravila korištenja. Dovoljno je teško osigurati konstantnu sterilnost subjekta. Neurolozi često primjećuju da bradavica zapravo zamjenjuje majku, što dovodi do toga da beba nedostaje komunikacija. Odgađa se u razvoju i počinje govoriti kasnije od drugih.

Istraživanja su pokazala da prevelika usisavanje bradavica dovodi do infekcije srednjeg uha i promjena u strukturi usta. Međutim, s ograničenim sisanjem vremena te bolesti neće utjecati na bebu!

Stručnjaci, uključujući poznati TV liječnik Komarovsky, ne preporučuju da daju bečaku bebe s punim dojenjem. Naime, Komarovsky inzistira na takvom hranjenju, jer samo majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i korisne elemente za puni razvoj djeteta. Majčino mlijeko ima najveću vrijednost za dijete. Ojačava imunološki sustav, sprječava razvoj različitih bolesti i patologija.

Dummy i dojenje

Komarovsky i drugi liječnici uvjereni su da je sisanje pacifiera negativno utječe na dojenje. Osim toga, oni se protive uporabi bradavica dok mama ne prilagodi dojenju. Obično je potrebno 2-8 tjedana od dana rođenja djeteta. Kako organizirati dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Praksa pokazuje da upotreba bradavice dovodi do rano odbića, a ustajući pacifira smanjuje broj privitaka na dojku, što pogoršava laktaciju. Smanjena dojenja dovodi do smanjenja količine majčinog mlijeka. Nažalost, mnoge majke koje se bave dojiljama suočene su s nedostatkom mlijeka. Često korištenje pacifiera postaje jedan od uzroka ovog problema. Savjeti iz članka "Kako povećati količinu majčinog mlijeka" pomoći će poboljšanju laktacije.

Unatoč negativnim čimbenicima, liječnici, uključujući Komarovskog, nisu savjetovani da uopće napuste lutke. Pridržavajući se preporuka o upotrebi, ispravan izbor proizvoda, rijetke i dugotrajne bradavice neće štetiti djetetu. Ako još niste odlučili je li vaša beba potrebna bradavica, razmotrimo sve prednosti i nedostatke, za i protiv.

Prednosti i nedostaci pacifiera

Dummy Savjeti

 • Nemojte davati dude djetetu u svakoj prilici. Pričekajte dok dijete stvarno ne treba. Na primjer, s kolikom, abnormalnom stolicom, groznicom ili drugim zdravstvenim problemima. Osim toga, postoje mnogi načini za ublažavanje dojenčadi neugode. Kako pomoći novorođenčadi s kolikom, pročitajte ovdje. Važno je da usisavanje pacifiera nije navika!
 • Ne upotrebljavajte pacifiera često i dugo vremena. Komarovsky ne preporučuje uporabu dude prije spavanja. Na bebu je zaspao, bolje je dati djetetu dojku i gurati bebu u naručju.
 • Nemojte davati dječaku bebu dok dojenje ne bude prilagođeno;
 • Kupite bradavice u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama, po mogućnosti nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da je važno odabrati pravilan oblik, veličinu i materijal proizvoda. Ugriza i dobrobit bebe ovisi o izboru;
 • Pažljivo držite bradavice čistim. Kuhajte i sterilizirajte predmet redovito. Dummy ne može lizati ako padne na pod! To krši standarde higijene i povećava rizik od razvoja zarazne bolesti u bebi;
 • Redovito provjeravajte dummy za integritet. Pukotine i rupe pokupiti klice! Ako postoje nedostaci, svakako zamijenite proizvod novim;
 • Nemojte umočiti bradavicu u slatku hranu i piće, jer mogu uzrokovati alergije i poremećaje probavnog trakta. Osim toga, slatkiši dovode do karijesa;
 • Izbjegavamo dijete iz bradavica je bolje do jedne godine. Nakon godinu dana teže je učiniti.

Kako odabrati pacifier

Važno je da se dob djeteta podudara s dobi za koju je namijenjena. Informacije su navedene na pakiranju proizvoda. Pažljivo pregledajte bradavicu za mjehuriće ili pukotine. Prisutnost grešaka će brzo dovesti proizvod u zapuštenost, takav proizvod neće izdržati ni jedan ključanje. Provjerite da restriktivni prsten ne leži na nosu novorođenčeta. Uz to, proizvod mora sadržavati ventil za izlaz zraka u podnožju.

Kapljice specijalnih preventivnih bradavica imaju nagnuto vrh i pogodne su za bebe s nerazvijenom donjom čeljustom. Da biste uhvatili takav proizvod, potrebno je gurnuti donju čeljust prema naprijed, što poboljšava ugriz. Za bebe koje nemaju problema s donjom čeljustom, trebate bradavicu u obliku trešnje.

Obratite pozornost na materijal iz kojeg je proizvod napravljen. Latex soothers se razlikuju po njihovoj elastičnosti i mekoću, budući da se prirodna guma koristi u njihovoj proizvodnji. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, lateks ne podnosi visoke temperature, a čađa neće izdržati vrenje. Laktoza je prikladna za slabe i prerane bebe, za bebe u prvih 2-3 mjeseca života. Imajte na umu da se ova lutka mora mijenjati svaki mjesec!

Gumene bradavice su stvar prošlosti, jer guma rijetko uzrokuje diatozu. Međutim, samo je takva lutka potrebna za bebe čiji zubi počinju izbacivati. U pravilu, to se događa 6 mjeseci od datuma rođenja djeteta. Međutim, kod nekih djece zubi se počnu rezati već 3-4 mjeseca.

Silikonska lutka je sigurniji lateks. Otporan je na povišene temperature i vrelište, karakteriziran elastičnost i elastičnost, nedostatak mirisa i boje. Ne uzrokuje alergije. Međutim, materijal je tvrđi od lateksa, koji može deformirati mliječne zube. Stoga se preporučuje korištenje silikonskog bradavica prije prvih zubi. Proizvod se mijenja svakih 1,5 mjeseci.

Tako se u prvim mjesecima života djeteta koriste lateks ili silikonske bradavice. I nakon erupcije prvih zuba, potrebna je guma. No, bez obzira na odabrani materijal, proizvod mora biti izrađen od samo jednog komada! Inače će beba moći slomiti bradavicu i gušiti.

Dummy: "za" i "protiv" - Ženski forum

Nije potrebno, i to je to!

Dječji stomatolozi prvi su bili zabrinuti: produljena uporaba dude uzrokuje abnormalni zalogaj (stručnjaci ga nazivaju otvorenim). Sjekutići rastu naprijed i ne zatvaraju, lice mu je deformirano, stekavši neizrecivu sličnost s zecom kunića. Osim toga, previše kruti (bez ventila za otpuštanje zraka na bazi) ili prevelika bradavica ometa razvoj čeljusti. Danas su lutke dostupne u tri veličine - za djecu do 4 mjeseca, do godine i do 1,5 godine. Ipak, potonji je bolje ne koristiti! Govorni terapeuti također se žale: zbog dentalnih problema izazvanih preblizim prijateljstvom s bradavicom, dijete ima poteškoća u izgovoru mnogih zvukova.

Neurolozi su također nesretni: prema njihovom mišljenju, lutka inhibira mentalni razvoj djeteta.

Stručnjaci za pedijatrijske infekcije pridružuju se općem zboru: što je stariji dijete, to je teže pratiti čistoću bradavica. Ako se već samostalno kreće oko stana, počinje hodati kod kuće i na ulici, mama ne smije primijetiti da je mrvica ispustila dud, a zatim je podigla i stavila je u usta. Ili samo izvukao, uvijen u prljave ruke i poslao natrag. A onda se roditelji i liječnici pitaju: gdje je dijete crijevno uzrujalo?

Najradikalniji protivnici bradavice tvrde da je dijete sasvim sposobno raditi bez nje, da sami odrasli nametnu njemu lošu naviku stalnog usisavanja, od koje kasnije ne mogu odbaciti odrasle dijete. Doista, neka djeca odmah kategoricno odbacuju lutku, a pitanje se odmah uklanja. Međutim, većina beba još uvijek je jasno da im je potrebna, a ako nije tamo, počinju sisati na vlastiti brijanje, jezik, spužvu, obraz, pelensko vrh, ovratnik za bluzu, a to se uglavnom radi kad se ne osjećaju ugodno...

Davanje, ali s oprezom

Moderni pedijatri rehabilitirali su bradavicu (iako s određenim rezervacijama i ograničenjima). To se dogodilo iz mnogih razloga, od kojih je glavna činjenica da iskorjenjivanje lutke kao izvora nekih problema, nesvjesno stvaramo druge, ponekad čak i opasnije i netopivo.

Iz starog iskustva ne može pobjeći - dummy stvarno umiruje dijete. To se događa jer je priroda pružila snažnom refleksu usisavanja. Kad beba sranje, potpuno se usredotočuje na ovu lekciju, odvlačeći od vanjskih podražaja i neugodnih osjeta. Stvarno - nedostaci pacifiera su nastavak svojih zasluga.

To je ta koncentracija, doslovno sisanje čini bebu manje zainteresiranim za druge, smanjuje aktivnost, čini buđenje nije tako produktivno. Osim toga, ovo udobno stanje koje želite stalno igrati, žudnja za sve to povećava, postaje uobičajena.

Dijete već spava samo s pacifier, i slučajno ga pada u snu, počinje se brinuti i plakati. Stoga, umjesto smirivanja, dobivamo upravo suprotno - iritaciju!

Uočeno je da je najlakše dijeliti s bradavicom bebe koje su bile hranjene do jedne godine. Da biste dobili mlijeko iz nje, morate raditi najmanje 15-20 minuta - za to vrijeme beba s više od zadovoljava potrebu za sisanjem. Dijete osjeća mješavinu boca praktički u jednom gutljaju: osjeća se kao da je već hranio, ali još uvijek nije pumpan! No, refleks sisanja glavni je u djeci u prvim mjesecima života, on blokira sve ostale. Ne plaćaju mu se počast, stvarate teren za probleme, uključujući razdražljivost i naviku usisavanja prstiju. Kasnije se razvija u grickanje noktiju, usisavanje niti i jedenje dlaka, patološka ljubav prema žvakajućim žvakama i ovisnost o cigaretama. Nije se dogodilo osobi koja povezuje te loše navike s ranom odvikavanju od bradavica, ali psiholozi su uvjereni: to je to!

Postupamo prema situaciji

Dojenje dojke dajte dojilici samo u posebnim slučajevima (bolesni, umorni, osjeća se loše, ne mogu spavati). Nemojte ponuditi pacifiera kada to možete učiniti bez nje. I što je najvažnije - pomozite mrvicama na vrijeme da se s njom dijelite!

Pravo vrijeme dolazi od 4. do 6. mjeseca: nakon 3 mjeseca dijete više ne pati od intestinalne kolike, postaje mirnije i manje privučeno pacifieru. Ako se ispostavilo da sada odustane od bradavica - samo sjajno, ako ne - i dalje možete čekati. Vrijeme nije daleko kada zubi počnu izbacivati: u takvom trenutku dijete ima pravo tražiti umak kao učinkovit sedativ. U svakom slučaju, razdvajanje s bradavicom trebalo bi se dogoditi u prvoj godini života, neprimjetno i po dobrom dogovoru - bez najmanjih nasilja nad mrvicama!

Za umjetno dijete, budite sigurni da ćete ponuditi pacifier nakon hranjenja, tako da zadovoljava refleks sisanja. Kada ste umorni, izvadite je iz usta. Ne isključujte bradavicu iz uporabe prerano - pričekajte barem do 6 mjeseci, a zatim počnite polako odbijati mrvice, usredotočujući se na individualnu potrebu za sisanjem. Obično od ovog trenutka, refleks usisavanja počinje nestajati - vrijeme je da se djeci pozornosti prebacite na nove, zanimljive i korisnije aktivnosti, a ne da ga ušutkate s pacifierom na 1,5 ili čak 2 godine!

Bijeli pacifiers su izrađeni od silikona, žute - od lateksa. Potonji ponekad uzrokuju alergije, koje se lako poduzimaju za gnoj. Ako ne prođe dijete, unatoč tretmanu, pokušajte zamijeniti silikonsko lateks! U Znanstvenom centru za zdravlje djece i adolescenata, svi pacifieri se provjeravaju zbog prisustva otrovnih tvari, uključujući element N-nitrosamina koji može biti dio lateksa. Ako je njegov sadržaj iznad dopuštenog ograničenja (10 μg / kg), šarža bradavica odmah se uništava. Nema opasnih bradavica na šalterima ljekarne!

Saznajte od pedijatara ili dječjeg stomatologa, koja je bradavica prikladna za bebu, trešnju ili kapljicu?

Kupnja lutkica u ljekarnama ili velikim trgovinama gdje je zajamčena kvaliteta robe.

Pregledajte podatke na pakiranju: tamo treba navesti starost djeteta.

Provjerite ima li pukotina ili mjehurića u bradavici, zbog čega ne može izdržati vrenje i brzo će postati neupotrebljivo.

Razmislite hoće li restriktivni prsten biti preglasan za djetetovo lice: ne smije se odmoriti na nosu!

Provjerite postoji li ventil u podnožju bradavice kako bi se zrak izbjegao.

Dijete već godinu dana, a on ne sudjeluje s bradavicom? Uvjerite mrvicu da ga donesete vranom ili zecu. Kada počne tražiti, recite: "Pa, sjećaš se, dali smo bradavicu vašoj majci-kuni jučer, ona je upravo rođena." Neke mame umiruju umak od senfa, protrljaju češnjakom... Ne radi: dijete može spaliti usta, a da ne spominjem o mentalnoj ozljedi! Upotrijebite trik: iz dana u dan malo odstrijelite od vrha mačaka - kad je nemoguće sisati, dijete će ga baciti. A ako odjednom pokušava naći zamjenu za nju, ona počne usisavati prst ili rub lima prije no što ode u krevet, lagano ih oslobađati iz usta i odvratiti malu uspavanku.

5 razloga za bradavice

1. Dummy smanjuje prag djetetove uzbude i osjetljivost na bol. Ako se mama suočava s izborom: dajte bradavicu ili lijek bolesnom malom djetetu, dumija je još uvijek poželjna!

2. Štiti protiv sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SAS). Već zbog toga samo bi bilo vrijedno proglasiti njezin pun oprost! Znanstvenici su utvrdili da je lutka, prvo, sprječava recesiju jezika (to može blokirati vrat za disanje!), Drugo, ne dopušta da dječji san postaje patološki dubok, neobuzdan i pomaže da se mrvice probude na vrijeme s iznenadnim prestankom disanja (apneje) spašavajući svoj život.

3. Osigurava sigurniji san na poleđini. Liječnici ne preporučuju stavljanje beba na leđima u prvim mjesecima života zbog straha da bi se djeca mogla gušiti zbog regurgitacije ili gušiti kada se jezik urušio. Ali ako beba sranje dude, vjerojatnost takvih tragedija značajno se smanjuje.

4. Pomaže stvaranju emocija. Glavni ginekolog St. Petersburga, dr. Yu.A. Gurkin, tijekom dugogodišnjeg opažanja otkrio je 12 razloga zbog kojih bi odrasla djevojčica bila loša majka, neumrežena prema svojoj djeci. Jedan od njih je djetinjstvo bez pacifiera!

5. Poboljšava zagriz. Pomislili smo da ga samo pokvari, ali to nije uvijek slučaj. Dječji ortodontisti stvorili su posebne profilaktičke bradavice, kapljice s vrhom skošenim, koje sprečavaju nerazvijenost gornje čeljusti koja je sve češća među umjetnicima. Da biste uhvatili takvu lutku, dijete mora naporno raditi - gurnite donju čeljust prema naprijed. A za bebe s kojima je dobro razvijen, bradavica u obliku trešnje je prikladnija. Mati je teško odrediti o tome je li njezina čeljust u redu: dječji zubar mora to odlučiti!

Dodano (11.07.2010. 19:15)
---------------------------------------------
oh, htio sam napisati, najmlađi u 4 počeo sisati, a sada ovdje opet pljunuti na bradavice

Nisu svi roditelji svjesni da pogrešan zalogaj značajno utječe na lica djeteta, a prevencija njegovih anomalija treba započeti doslovno od rođenja, jer formiranje ugriza počinje davno prije nego dijete izbacuje prve zube.

Dojenje je jedan od prvih značajnih čimbenika u uobičajenoj formiranju dentalne denticije. Uobičajeno, u procesu svakog hranjenja djeteta, treba stvoriti veliko opterećenje na mišićima jezika i perioralnom - i žvakanju i oponašanju. Kao rezultat ove vježbe, beba aktivno potiče rast donje čeljusti, koja kod rođenja, u prosjeku, za 1,5 cm dužine zaostaje iza gornje čeljusti. Jasno je da je za uobičajeno žvakanje hrane potrebno stati na obje veličine. Zašto je priroda donje čeljusti nedovoljno razvijena? To je neophodna mjera, jer u procesu porođaja dijete aktivno okreće glavu, a donja čeljust, koja je jedina kretnja kosti lubanje, lako prolazi kroz dislokacije. Nakon toga, ova nerazvijenost kompenzira se njegovim brzim rastom tijekom dojenja, a normalno, donja čeljust djeteta u većini od šest mjeseci ulazi u veličinu gornjeg dijela.

Kada sisanje dojke, dijete je prisiljeno uložiti mnogo više napora da dobije potrebnu dozu mlijeka nego kada se hrani s boce s bradavicom, pa mišići donje čeljusti tijekom umjetnog hranjenja ne primaju funkcionalno opterećenje potrebno za njegov rast.

Zato je neophodno upotrijebiti ispravan fiziološki oblik prilikom njege iz boce. Rupa u njima nalazi se na takav način da je tok mješavine hranjivih sastojaka usmjeren na tvrdi nepce, koji simulira proces koji se javlja tijekom dojenja. Normalno, refleks sisanja umire od djece 9-10 mjeseci, a pravovremeni prijelaz na žlicu hranjenja potiče ovaj proces.

Ako je usisavanje neispravno ili ne radi ispravno, zaostajanje u rastu donje čeljusti je složeno, a dijete razvija distalnu okluziju. Kod umjetno hranjenih beba mlađih od 6 mjeseci, formirane su ugrize anomalije oko 2 puta češće nego kod dojenih beba.

Distalni ugriz, promatran u 13% populacije, čini 30% od ukupnog broja otkrivenih dentalno-maksilarnih anomalija; među djecom s mliječnim ugrizom, distalna okluzija i dubokim incizalnim preklapanjem (do 42%) prvo mjesto među stomatološkim anomalijama.

U tom smislu, pedijatri su razvili pravila za umjetno hranjenje.

1. Hranjenje treba izvesti pomoću bradavice koja je prikladna za oblik bradavice majčine dojke, elastična, s malom rupom. Stavite bradavicu na bočicu širokim vratom. Kako se elastičnost i elastičnost smanjuju, bradavica treba promijeniti u novu.
2. Potrebno je osigurati uvjete za aktivno usisavanje: hvatanje i zadržavanje bradavica s usnama, kretanje donje čeljusti treba osigurati ekstruziju mlijeka i njegovu gutanju.
3. Položaj djeteta u rukama mora odgovarati položaju tijekom dojenja.
4. Tijekom hranjenja, boca ne smije vršiti pritisak na donju čeljust, jer to dovodi do pomicanja natrag i, kao rezultat toga, mijenja oblik čeljusti. Boca treba držati strogo okomito na lice djeteta.
5. Ne možete ostaviti bocu u rukama djeteta bez nadzora, jer ga neće dugo zadržati na težini i zasigurno će pronaći uporište u obliku svoje brade.
6. Trajanje hranjenja trebalo bi biti 20-30 minuta.
7. Potrebno je potpuno isključiti prehranu iz bradavica do druge godine.

Kada se umjetno hranjenje roditelji obično čine dvije pogreške: koristite bradavice nepravilnog oblika i velikom rupom. Ortodontisti su otkrili da se dugoročno korištenje okruglih bradavica često javljaju anomalije dentalnog sustava.

Danas mreža ljekarni nudi preko 30 vrsta pacifiera i bradavica domaće i strane proizvodnje. Kako se međusobno razlikuju? Prije svega, izrađeni su od različitih materijala: lateks ima žutu boju, silikon bijel. I lateks i silikon su izdržljivi i otporni na habanje, ali silikoni imaju niz prednosti: toplinski je otporan (takvi bičevi i bradavice mogu se kuhati mnogo puta), nema miris ili okus. Drugo, bradavice se razlikuju ovisno o tome koliko su stari. Treće, bradavice imaju različite otvore: mala, srednja, velika i čak x-oblikna, koja se koristi u skladu s vrstom hrane.

Silikonske bradavice su vrlo dobre, imaju otvore u obliku duguljastog oblika koji vam omogućuju prilagodbu brzine kojom sadržaj boca ulazi u usta, ovisno o tome koja je strana bradavice okrenuta: postoje posebni rizici koji se trebaju nalaziti nasuprot djetetovog nosa. Idealno glatke rubove otvora ne kompliciraju prolazak hrane i osiguravaju fiksnu brzinu strujanja. Zahvaljujući posebnom dizajnu, ti bradavice nikad se ne drže zajedno.

Postoje određene preporuke za odabir odgovarajućih bradavica.

1. Veličina bradavica treba povećati rastom djeteta. Veličina I namijenjena je dobi od 0 do 6 mjeseci, veličina II - od 6 mjeseci. i stariji.
2. Strukturno, bradavica je podijeljena na bradavicu i isolarne dijelove. Veličina dijela bradavice ovisi uglavnom o duljini nepca, asolarni dio ovisi o visini gornje usne i duljini usmene proreze. Stoga se bradavice mogu odabrati i za preuranjene i punoljetne bebe.
3. Sustav "bočica boca" mora sadržavati ventil koji vam omogućuje isključivanje unosa zraka tijekom hranjenja: dijete će se osjećati ugodno i bradavica neće izlaziti iz usta.
4. Sadržaj boce treba odrediti veličinu otvora bradavice.
5. Prilikom korištenja bradavice s jednostranom odsječenom površinom, jezik će pritisnuti ovaj dio i biti će postavljen šire, što će pridonijeti rastu donje čeljusti. Jaka konveksna druga strana bradavice će potaknuti razvoj nepca i gornje čeljusti. Ako je rupica u gornjem dijelu malo pomaknuta s vrha bradavice, to će osigurati pravilan protok hrane u usnu šupljinu i, naravno, pomoći će probavu.

Okrugle dugačke bradavice imaju značajan nedostatak: time mijenjaju položaj jezika, koji istodobno krši mojodinamičku ravnotežu između mišića i žvačnih. Funkcionalno opterećenje na kružnom mišiću usta u ovom slučaju je povećano, dječji obrazi snažno usisavaju kada sisaju jer ne može samostalno regulirati volumen dijela bradavice koja je zahvaćena u ustima. Moguće posljedice korištenja takve bradavice su gutanje zraka, suženje gornje čeljusti, stvaranje dubokog i uskog (kupolastog) tvrdog nepca, potopljenih obraza. Budući da donja čeljust djeteta ne napreduje, njegov se rast usporava, a nedovoljno djelovanje maksilofacijalnih mišića dovodi do hipotenzije i myofunkcionalnih poremećaja.
Je li beba potrebna lutka?

Snažni refleks, zadovoljan dodirivanjem usana, jezika i grkljana s pacifierom, urođen je i vrlo važan za dojenčad. U umjetno hranjenoj djeci, potreba za pacifier je znatno veća, jer zbog slabog opterećenja na žvačni mišići tijekom hranjenja, refleks sisanja nije zadovoljan s njima. Nervoznost i uzbuđenje djeteta u velikoj mjeri ovisi o toj nezadovoljenoj potrebi, i da se odbaci lutku od njega silom znači da ga stavi u stanje stresa. Zato je za takve slučajeve vrlo važno odabrati pacifiera ispravnog oblika i veličine, što pridonosi dodatnoj treningu mišića čeljusti, masažom nepca i usta šupljine između obroka.

Što je bolje za dijete - sisati mačji prst ili prst? Odgovor je jednostavan i očigledan: lutka je bolja, jer je nakon 2 godine lakše odvojiti od njega. No, novorođenčad od 6 do 12 tjedana već je u stanju namjerno premjestiti ručke, a put prsta u ustima nije daleko. Stoga, prije nego što počnete zadovoljiti refleks sisanja na ovaj način, bolje je odabrati pravu lutku na vrijeme. Uostalom, navika usisavanja djeteta može se odvesti do 3-4 godine. Navika usisavanja palca ponekad traje do školske dobi, što svakako dovodi do formiranja ozbiljnih maksilofacijalnih deformacija.

Koje su pravila za upotrebu lutke?

1. Dummy mora biti čist. Novo čašu svakako oprati sapunom. Za dezinfekciju, ponekad ga potopite nekoliko minuta u otopini stolnog octa na pola s vodom. Potom treba temeljito oprati, sušiti i staviti u skladište u posebnu kutiju.
2. Koristite desne pacifiers i imaju nekoliko identičnih na lageru: djeca obično naviknuti na jednu vrstu i odbaciti druge.
3. Nikada nemojte lizati dude prije davanja djetetu.
4. Budite pažljivi da pričvrstite dude na odjeću. Nikada nemojte koristiti dugu čipku - mogu zadaviti dijete.
5. Ako tijekom spavanja dijete izgubi beč i ne plače, nemojte ga vratiti u usta.
6. Pokušajte koristiti druge načine da smirite bebu. Nemojte koristiti mačje kao čarobni štapić. Ponekad je promjena položaja, bolest pokreta, sve što dijete treba.

Dakle, ako je u prvoj godini života sisa prirodna potreba, tada se nakon 2 godine već karakterizira mentalna disfunkcija, kojoj se mora posvetiti posebna pažnja. Prirodna promjena dječjih navika događa se u fazama, ali ponekad zbog nedostatka (ili višak) pozornosti na dijete, taj proces može biti poremećen. U takvim slučajevima, refleks usisavanja je fiksiran kao obrambena reakcija, i može potom dovesti do razvoja takvih dječjih neuroza kao što je mucanje ili čak mokrenje u krevetu.

Bradavice i lutke: Izvršenje pravog izbora Izbijanje usnica koje je sačuvano za 2 godine neizbježno dovodi do deformacije zubnih lukova. Istodobno, vrijeme kritičnog utjecaja stranih predmeta (lutka, prst, kutak pokrivača) na stvaranje ugriza je oko 6 sati dnevno.

Štetne dječje navike koje ometaju prirodni fiziološki razvoj vrlo su različite. To uključuje, osim sisanja prstiju i mačjaka, ugriza usana i jezika, usisavanje usnica ili obraza, disanje kroz usta i infantilno gutanje. Potonji se često pojavljuju upravo kao posljedica dugog sklonosti za čašicu. Dijete sam se često ne može riješiti tih navika jer imaju biomehaničke razloge, a često takva djeca trebaju pomoć psihoterapeuta.

Osim toga, ne smijemo zaboraviti da se lutka djeteta često koristi od roditelja ne toliko zbog zadovoljstva djetetovog refleksa, kao i zbog vlastitog mira. Naravno, u ovom slučaju dijete doživljava još veći nedostatak pažnje sa svoje strane, a to dovodi do konsolidacije loših navika usisavanja.

Bradavice i dude: pravi izbor Dakle, i prsti i mačjaci ometaju pravilan razvoj dentalnog sustava.

Ova tvrdnja vrijedi i danas, usprkos pojavljivanju fizioloških oblika dummy, koji je bio predložen u 1950-ima. Njemački liječnici Muller i Balters. Naravno, to je bio korak naprijed: neuspješne dugačke i okrugle bradavice zamijenile su nove pacifiere, proglašene preventivnim i poticanjem razvoja zubnog sustava.

Međutim, s gledišta ortodonta, bilo koji pacifier ili bradavica ometa razvoj prednjih zuba. To se događa uslijed odvajanja ugriza uslijed slabog, ali stalnog pritiska vrata pacifiera na frontalnim zubima, što dovodi do deformacije gornjeg zubnog tkiva i stvaranja križnog ugriza. Nepravilni položaj jezika u ustima, nastao produženim sisanjem pacifiera, može dovesti do hrkanja, pa čak i apneje (disanje u snu) u djeteta.

Bradavice i dude: pravi izbor Nedavno, stručnjaci su predložili temeljno drugačiji model pacifiera. Odlikuje se tankim vratom i posebnim korakom, koji postavlja ispravnu interpoziciju sjekutića. Ravnodušna glava dobro se uklapa u usisavanje do gornje čeljusti, što dopušta djetetu da trenira ispravno mjesto jezika u ustima, pridonoseći prirodnoj ekspanziji luka gornje čeljusti.

Konveksna ploča čvrsto pritisnuta tijekom usisavanja, osiguravajući ispravnu poziciju tijesta u ustima. Kada dijete leži na trbuhu, ravni gumb i prsten pomažu u izjednačavanju tlaka zraka. Dodatnu sigurnost osiguravaju dvije zračne rupe smještene duž rubova ploče.

Zahvaljujući ovom složenom dizajnu, lutka sprječava formiranje otvorenog ugriza. Ali čak i ako se već počela razvijati, takva lutka sprečava da jezik padne između redaka zuba, a to pomaže ispraviti takve poremećaje okluzije.

Dummies, poput bradavica, imaju nekoliko veličina: I - za djecu od 0 do 6 mjeseci, II - od 6 do 18 mjeseci, III - od 18 mjeseci. Najveće dojilje, nakon brojnih prosvjeda pedijatara i ortodonta, konačno su povučene iz prodaje.
Nezadovoljstvo lošom navikom sisanja

Bradavice i dude: pravi izbor To je sasvim moguće obeshrabriti dijete od sisanja jednog pacifiera u dobi od 2 godine. To zahtijeva prijateljsku pozornost i pomoć od roditelja. Ali bilo bi pogrešno jednostavno oduzimati dječji dude ili zabraniti sisanje prsta. U početku će trebati psihološku zamjenu za nedostajuće predmete. Do nedavno je takva zamjena postojala samo za djecu od 3 godine - u obliku vestibularne ploče elastične plastike. Za mlađu djecu nije postojala alternativa pacifieru, ali proces samoregulacije je najvjerojatnije u 2-3 godine, nakon 2 godine ova je mogućnost značajno smanjena.

Stoga je razvijena posebna elastična zamjena za bradavice "Stoppi", koja je izrađena od medicinskih hipoalergenskih silikona i ima posebne skakače u bočnim sekcijama za žvakanje žvakalnih zuba. Zahvaljujući njima, tanjur je prikladno smješten u usta, uspješno zamjenjujući bebu mačem i sprečavajući deformaciju gornje denticije. Ako dijete već ima otvoreni zagriz, zatvara se na prirodan način, jer kada se koristi ploča, prednji zubi djeteta ne ometaju zatvaranje.
Ostali čimbenici koji utječu na formiranje ugriza

Položaj ugriza također je u velikoj mjeri pod utjecajem položaja djetetove glave tijekom spavanja. Ne preporučuje se postavljanje bregova ili jastuka pod njom jer prekomjerni pritisak na čeljusti može dovesti do križnog ugriza. Također je potrebno izbjegavati glađu bačenu ili, naprotiv, pritisnuti na prsa.

Od velike važnosti za pravilno formiranje ugriza također su vrijeme erupcije prvog mliječnog zuba. Za 6-8 mjeseci dijete obično izbacuje prve sjekutiće - najprije na donjoj čeljusti, a zatim na gornjoj čeljusti. Tada se bočni zubi počinju izbacivati, a normalno, do druge godine života, beba bi trebala imati osam zuba. Poželjno je da je u ovom dobu djetetu pregledao pedijatrijski stomatolog ili ortodont. Liječnik će svakako obratiti pažnju ne samo na veličinu i boju zuba, već i na rubove usnica i jezika. Duljina frenula jezika u ovom dobu je osobito važna jer skraćivanje ne može samo komplicirati dijete da svlada neke zvukove zbog ograničene pokretljivosti jezika, već ima i ograničavajući učinak na rast mandibule.

Tijekom razdoblja zubiranja mliječnih zuba, dijete može postati lako uzbudljivo, kapriciozno. Da bi se ublažilo ovo stanje, preporuča se primjenjivati ​​poseban anestetički gel na desni, koje vaš pedijatar može savjetovati.

Dakle, razvojni poremećaji dentalno-maksilarnog sustava, koji se manifestiraju u ranoj dobi, učinkovito su spriječeni pravodobnom dijagnozom i primjenom predloženih jednostavnih mjera i standardnih sredstava za ranu profilaksu.