Dijete u 7 mjeseci: uzorak izbornika, razvoj i prehranu

Zdravlje

Dijete u dobi od 7 mjeseci postaje aktivnije i neovisnije. Neumorno je zauzet s "istraživačkim" aktivnostima koje zahtijevaju pozornost odraslih i osiguravaju mu apsolutnu sigurnost. Intenzivan rast i razvoj na pozadini konstantne mobilnosti trebaju dodatne hranjive tvari koje više ne ispunjavaju prethodne norme hranjenja. Što je hraniti sedmomjesečno dijete i kako se to odnosi na njegovu svakodnevnu rutinu?

Fotografija: Depositphotos.com. Autor: Nick_Thompson.

Psihomotorni razvoj

Sedam mjeseci starog djeteta svakodnevno iznenađuje i zadovoljava roditelje s pojavom novih vještina.

 1. Nedavno je samo počeo sjediti neizvjesno, a za sedam mjeseci već je samostalno podigao pomoć, prešao noge, sjedio na koljenima i ležao.
 2. Zanimanje u svijetu oko očituje se u želji da upoznaju sve predmete koji su u svom vidnom polju. Dijete dobro snima velike igračke i pouzdano ih pomiče iz ruke u ruku.
 3. Počinje puzati, a jednako je dobro i naprijed i natrag. Ovakav način prijevoza otvara nove mogućnosti: samostalno preuzima predmet interesa, upoznaje se s prostorom prostorije.
 4. Zainteresiranost za okoliš nije ograničena na kontemplaciju, a što je moguće malo, istraživač će sigurno provjeriti sve što je praktično.
 5. Dijete sa zadovoljstvom pronalazi poznate predmete na zahtjev odraslih, okreće se u smjeru zvučnika, čuvši njegovo ime. U ovom dobu osobito je izražen privitak prema rođacima. Dijete prepoznaje svoje najdraže i sretan je što će ih sresti čak i nakon kratkog spavanja. Pojava opreznosti strancima.
 6. Vrijeme buđenja prati zavijajuće - ponavljajuće slogove koje odrasle osobe pogrešno percipiraju kao svjesni govor.

Babbling bebe prvi su pokušaji komunikacije, izraz emocionalnog stanja i imitacija odraslih. Iz slušatelja mrvica se pretvara u aktivni sugovornik, voljno ponavljajući ne samo slogove, nego i intonaciju.

Značajke hranjenja

Sposobnost sedam mjeseci starog djeteta da sjede i sa sigurnošću drži predmete u ruci omogućava novi način organiziranja obroka tijekom dana:

 • hranjenje djeteta treba provesti u sjedećem položaju, i bolje je ako se zauzme za stolom u visokoj stolici;
 • hraniti samo žlicom, i dobiti vještine za korištenje pribora za jelo - dati žlica i mrvica;
 • vode iz šalice i ponuditi djetetu piti neovisno od ne-prolivene šalice ili Avent polenika;
 • dopustiti da se upoznaju sa sadržajem ploče nije vrlo čist, ali vrlo informativan "ručni" način;
 • postavite osobni primjer ponašanja u tablici koji će oblikovati pravila za jelo u budućnosti.

Što, koliko i kada?

Režim prehrane djece koja su navršila 7 mjeseci života uključuje 5 pojedinačnih jela. Značajna prehrana je formiranje obroka koji odgovaraju budućem punom doručku, ručkima i večerima.

Novi proizvodi zamjenjuju majčino mlijeko dan za danom, koji se sada daje samo ujutro i prije spavanja.

Intervali između hranjenja u 4 sata odgovaraju fiziološkim mogućnostima djetetovog tijela, ne uzrokujući nelagodu na dijelu probavnog sustava.

Preporuke su dječje nutricioniste predložile postojeće stope unosa hrane. Ali količina hrane koju jede uvelike ovisi o individualnim karakteristikama:

 • ustav;
 • metabolička stopa;
 • tjelesna aktivnost.

Prikazana je približna prehrana djeteta u roku od 7 mjeseci života:

 • majčino mlijeko ili dojenčad;
 • pire od povrća;
 • kaša (mlijeko ili povrće);
 • žumanjak jajeta;
 • sir;
 • pire od mesa;
 • konzervirane ili svježe pripremljene voćne kaše i sokove;
 • jogurt;
 • krekeri (kolačići ili sušenje);
 • kruh.

Povećana potražnja za energijom tijekom porasta tjelesne napetosti također se odražava u omjeru ugljikohidrata, bjelančevina i masti (BFA) u prehrani - 4: 1: 1, a dnevni sadržaj kalorija je 110-115 kcal po 1 kg tjelesne težine.

Postoji klasični poredak uvođenja komplementarne hrane u izborniku 7-mjesečnog djeteta: povrća, nakon mjesec dana nude žitarice, nakon 2 tjedna - žumanjka, maslac, sir, meso i već bliže 8-mjesečnom - kefir.

dojena

Uvođenje komplementarne hrane obavlja 2 ključna zadatka - nadoknađuje nedostatak majčinog mlijeka i priprema dijete za hranu za odrasle.

Vjeruje se da s dovoljnom količinom laktacije u majki, vrijeme komplementarne hrane može se odgoditi na kasnije vrijeme.

Ali postoji još jedna točka gledišta - u korist obveznog uvođenja komplementarne hrane:

 • poznavanje novih proizvoda potiče enzimatske i motoričke funkcije probavnog sustava;
 • pomaže pravodobno učiti žvakanje;
 • daje djetetu dodatne izvore energije, građevinskog materijala, vitamina i minerala koji nadoknađuju troškove povećanja tjelesne aktivnosti, rasta i razvoja.

Sada ćemo vidjeti što je uzrokovalo prisutnost u izborniku djeteta u 7 mjeseci različitih jela i proizvoda.

Kashi - izvor energije za djecu

Prednost se daje heljdi, riži i žitaricama kukuruza. Oni su slabi alergeni, bez glutena, dobro probavljaju i opskrbljuju rastući organizam vitaminima B i polaganim ugljikohidratima. Postupno se probavljaju i apsorbiraju iz probavnog trakta, dugo zadržavaju osjećaj punine.

"Prva" kaša mora biti tekuća i nužno jedna komponenta. Tek nakon uspješnog uvođenja dodataka mogu se dodati i drugi sastojci. Tako će biti lakše odrediti koji proizvod dijete ima alergijsku reakciju. Kashi se može kuhati sami ili iskoristiti prednosti trgovine.

Za kuhanje upotrijebite na jedan od dva načina: mljevenje pšenice prije kuhanja ili presaviti već pripremljenu kašu s miješalicom. Za željenu konzistenciju razrijedi se majčinim mlijekom, mliječnom smjesom ili juhu od povrća.

Možete izračunati količinu sastojaka za kašu kuhanja mjerenjem potrebne količine žitarica s čajnom žlicom:

 • Da biste dobili tekućinu od 5% kaša, po 100 ml tekućine uzeti 1 žličicu. žitarice.
 • Nakon nekoliko tjedana možete se prebaciti na 8% -10% dodavanjem 1,5 ili 2 žličice za istu količinu vode. žitarice.

Novi za jelo za bebe ubrizgava se čajna žličica. Uz dobru prenosivost, dnevni obroci su povećani, dosežući 120-150 g do kraja drugog tjedna i potpuno pomaknuli majčino mlijeko s jednim hranom. Najbolje vrijeme za jesti kašu je drugi doručak u 10 sati ujutro.

Jaja - samo žumanjak i samo kuhana

Jaja u izborniku djeteta od sedam mjeseci pojavljuju se nakon uvođenja žitarica.

Ne postoji temeljna razlika u korisnim svojstvima između pilića i prepelica. No, obje su opasne u njihovom sirovom obliku zbog rizika da se oboljeti od salmonele. Pedijatri stalno inzistirati na poštivanju pravila njihove pripreme: Operite temeljito prije kuhanja, provjerite svježine (ustajalog plutaju u vodi ili „stoje” okomito), kuhati najmanje 10 minuta.

Poput bjelanjka, žumanjak može izazvati alergijsku reakciju. Stoga se primjenjuje s krajnjim oprezom.

Ovaj vrijedni proizvod omogućit će rastući organizam vitaminima A, E, D, grupi B, selen i fosfor. Ako predloženi žumanjak odbije jesti u čistom obliku, proizvod se miješa s kašom ili povrćem.

Maslac i biljno ulje

Od 7 mjeseci počinju dodavati biljno ulje u povrće i krumpiriće - malu količinu maslaca.

U normalnoj reakciji djeteta količina maslaca se poveća na 5 g, a biljno ulje (poželjno, ako je to prvo spin maslinovo ulje) - do 5 ml.

Rezanci i kefir - klasično "mlijeko"

Do kraja od 7 mjeseci, kefir i kravlji sir pojavljuju se u prehrani djeteta. Uvođenje kefira zahtijeva ista pravila kao i za bilo koji novi proizvod - s malom količinom (1-2 tsp L. po danu).

Nakon što je dijete s kefirom u prehrani lako ući u sir. 1 tsp razrijeđen kefirom do ujednačene konzistencije, dnevno povećavajući količinu dvaput. Za praćenje reakcije na novi prehrambeni proizvod ponudit će dijete drugom doručku. Uz dobru prenosivost, prijem svježeg sira i kefira prenosi se u drugu polovicu dana, tj. Tijekom popodnevnog snacka, kada se ti proizvodi najbolje apsorbiraju.

Za hranjenje djeteta u roku od sedam mjeseci neprihvatljivo je kupiti kravlji sir i "adult" kefir u trgovinama. Proizvodi od specijaliziranih odjela za djecu ili dobiveni u mliječnoj kuhinji smatraju se stvarno korisnim i sigurnim. Kada kupujete, uvijek biste trebali biti zainteresirani za datum proizvodnje i sastav.

Mliječni proizvodi mogu se svakodnevno davati djetetu, poštujući dobne norme. Do kraja 7 mjeseci života u prehrani bebe sir je 25-30 g, a jogurt - do 170 ml.

Privremeno napuštanje kefira trebao bi biti kada je nestabilna stolica, a od krme - u slučaju brzog rasipanja proljeća i prisutnosti bolesti bubrega.

Infographics: pitaniedetok.ru. Autor: Sigaeva Olga.

Za umjetno dijete

Umjetno hranjenje (IV) ne ispunjava, kao dojke, sve potrebe rastućeg organizma. Čak i kvalitetno prilagođene mješavine ne mogu pružiti djetetu potrebnu količinu važnih hranjivih tvari. Stoga je uvođenje komplementarne hrane u ovu kategoriju djece ispred rasporeda za 1-1,5 mjeseci.

Proizvodi koji nisu upoznati s bebom već su odavno prisutni u prehrani djece na umjetnoj hrani - žitarice, pire od mesa, žumanjka. Prema indikacijama na izborniku, ranije se može unijeti meso, jetra, sir i kefir.

Mesne mesnice i pire krumpir

Od 7 mjeseci na izborniku djeteta, meso se pojavljuje u obliku mljevene meke govedine, teletine, puretine, piletine i kunića.

Raspon dijete prehrana odjel je spreman ponuditi široku paletu proizvoda iz stranih i domaćih proizvođača ( «Heinz», «Hipp», «Gerber», «Baka koš”, ‘Predmet’, ‘Agusha’ i drugi.). Važno je obratiti pažnju na dobne preporuke, koje su navedene na svakom staklenku.

Lako je kuhati meso kave i kod kuće:

 1. Meso, izrezati na komade kuhati do natječaja.
 2. Grlu ili miješalicu dvaput kroz meso brusilicu.
 3. Prije hranjenja, razrijedite do dosljednosti natječajnog mesa s gotovom juhu.
 4. Ako dijete odbije predloženo jelo, dodajte ga u kašu ili povrće.

Počevši od 1 / 2-1 tsp., Nakon 7-10 dana beba će biti puštena po dnevnoj stopi od 30 g dnevno. Mesni proizvodi se apsorbiraju dulje, tako da imaju ručak u dječjem jelovniku. Ne-spužvasto bujne smjese se koriste za izradu kiklada, juha od povrća, pire krumpir. Oni potiču probavni proces, povećavajući aktivnost sekretornih žlijezda.

U dobi od 7 mjeseci bebe se hrane razvija nove vrste žitarica, sastaje s pire od povrća juha, mesnih juha, višekomponentnih pire od voća i povrća. Meso pire krumpir može zamijeniti jetre pire krumpira jednom tjedno.

Infographics: pitaniedetok.ru. Autor: Sigaeva Olga.

Bez obzira na vrstu hranjenja, djeca od 7 mjeseci trebaju ponuditi čvrstu hranu. Krekeri, baby keksi, ili sušenje u popodnevnim satima - to je prilika u vrijeme kako bi stimulirala zhevaniya.Ot homogena kaša počinje polagani prijelaz na hranu koja sadrži komadiće i kvržice. Za pripremu pire od svježeg voća i povrća, koristi se posebna gratlera, a kuhano povrće je uzgojeno s redovitom vilicom.

Dijete prehrana u 7 mjeseci: dijeta, stol

U dobi od sedam mjeseci, bebe postaju vrlo aktivne. Već su sjedili, neki se pokušavaju uspraviti, mnogi puze, poduzimaju korake uz pomoć svojih ruku, a apsolutno sve zdrave mrvice su u stalnom pokretu. Potrošeno puno energije, potrebna im je hranjiva, hranjiva prehrana. Majčino mlijeko ili mješavina prilagođena starosti temelj je, ali dijete također treba dodatne hranjive tvari. Dijete treba prehranjivati ​​na 7 mjeseci uzimajući u obzir sve energetske i mentalne troškove. Imunitet, zdravlje i skladan razvoj maloga izravno ovise o njegovoj pravilnoj organizaciji.

Pravila za uvođenje hrane

Mnoge majke žele brzo podučavati mrvicu odraslim proizvodima, ne poštujući osnovna pravila poznavanja nove hrane. Ali nepravilno uvođenje komplementarne hrane je puna probavnih poremećaja i alergijske reakcije. Bilo koji proizvod nepoznat tijelu mrvica treba dati u skladu s jednostavnim pravilima:

 1. Poznanstvo s novim jelo počinje s jednim čajnom žlicom. Uz povoljnu probavu ove hrane, količina se postupno povećava. Za 1-2 tjedna, prilagođava se punom dijelu koji je potreban prema dobi.
 2. Zdjelu treba pripremiti iz samo jednog nepoznatog sastojka. Zabranjeno je istodobno unijeti nekoliko novih komponenti. Nakon što uspješno istražite jedan proizvod, možete dodati novi sastojak receptu u malim dozama.
 3. Poželjno je hraniti odraslu hranu žlicom, nudeći je prije hranjenja s mješavinom ili ženskim mlijekom.
 4. Nutricionizam djeteta u dobi od sedam mjeseci trebao bi se sastojati od jela u obliku homogene mase pire, bez grudica, kako bi se lakše navikli na mrvice. Tada bi se u njima trebale pojaviti sitne grudice. Prijelaz na čvrstu i debelu hranu mora biti glatka. Prvo, za brušenje proizvoda, možete upotrijebiti miješalicu ili posebnu masku za pire krumpir, a zatim se umaknuti žlicom, a zatim vilicom. Tako će se beba tiho naviknuti na novu konzistenciju jela.
 5. Upoznavanje s novom hranom je razumnije provesti tijekom dana, na primjer, tijekom drugog doručka ili ručka. Mama će imati priliku promatrati stanje mrvica i reakciju njegovog tijela na inovacije.

Pear od povrća

Povrće pire krumpir su neophodno jelo koje mora biti uključeno u prehranu djeteta od 6-7 mjeseci. To ima blagotvoran učinak na funkcionalnost trbuha i crijeva bebe. Vlakna, bogata bilo kojim povrćem, doprinose razvoju enzima u crijevima i aktiviraju probavni trakt. Osim toga, oni su neprocjenjivi izvor prirodnih minerala i vitamina. Obično u ovo doba, beba se već susrela s nekoliko vrsta povrća. Cvjetača i prokulica, brokula, tikvice - ove su komponente prvi put uvedene u komplementarnu hranu. Slatki i zdravi mrkvi i bundeve u pravilu su vrlo popularni kod malih gurmana. Imaju puno vitamina A, potrebnih za oči mrvica. U ovom dobu, dijetu se može dodati svijetlo povrće, ali ne zaboravite na njihova alergenska svojstva i stalno praćenje stanja bebe. Zdrava i hranjiva jela graha i grašaka mogu se kušati od sedmog mjeseca života. U svom čistom obliku, mogu uzrokovati iritaciju crijevne sluznice ili uzrokovati koliku bolest, pa ih je bolje dodati pirećim krumpirom već poznatim povrćem.

Za mrvice koje primaju mliječnu formulu, upoznavanje s povrćem započelo je u petom mjesecu, a za bebe u šestom mjesecu. Ako je ovisnost uspješna, u sedmom mjesecu beba može dobiti krumpir od nekoliko sastojaka. U dobi od sedam mjeseci, zbog povećanih troškova energije i rast mrvica, porast volumena povećava se. On je 170-200 grama. Povrće pire poslužuje se bebi s dodatkom 5 g (1 žličice) biljnog ulja, kao što je maslinovo ulje.

Kava u prehrani od sedam mjeseci mrvica - nezamjenjiv proizvod. Njezina dnevna stopa iznosi 150-200 ml. U ovom dobu beba bi trebala jesti vrste bez glutena: heljda, riža ili kukuruzni kašica, namijenjen dječjoj hrani tijekom ovog perioda života. Od dobi od sedam mjeseci možete kušati kašu. Dijetetičari ne preporučuju ga razrjeđivanje kravljim mlijekom, bolje je koristiti majčino mlijeko ili mješavinu namijenjenu za 6-12 mjeseci. Za prehranu bebe s exudativnim diatezom, prednost se daje kašici od riže ili kukuruza i mrvica s zatvorom od heljde. Danas, na policama s dječjom hranom, možete pronaći različite žitarice - jednokomponentne i s aditivima: riža s breskvom, heljda s jabukom i drugima.

Žumanjka jajeta

Proteini su vrlo važan element za razvoj i rast malih organizama. U prehrani dijete od 7 mjeseci je vrijeme za ulazak u žumanjak, koji se mora dobro kuhati tvrdo kuhano. Bogata je ne samo bjelančevinama nego i željezo, fosfor, masti i mnogi vitamini. Ovaj proizvod ima alergijska svojstva pa morate početi s nekoliko malih zrna, postupno povećavajući se do pola žumanjaka. Može se razrijediti majčinim mlijekom ili mješavinom, kao i dodati u kašu ili povrće. Davanje žumance djeci treba 2 puta tjedno.

Kada dostigne dob od sedam mjeseci, zbog intenzivnog rasta djeteta, njegova potreba za željezo dnevno se povećava. Došlo je vrijeme da okusi meso kave. Jedući bebu u sedam mjeseci mora sadržavati jelo od mesa kako bi izbjegli probleme poput anemije. Danas postoje mnogi proizvođači na tržištu dječjih jela koji nude razne mesne sireve za sve uzraste. Nije teško pripremiti svoju mamu i sebe. Za dijete ovog doba prikladne su sljedeće vrste mesa: mršavih govedina, teletina, zeca, purica i bijele pileće prsa. Mesno jelo mora imati konzistenciju kave. Da biste to učinili, meso treba pažljivo kuhati i sjeckati pomoću miješalica, procesora hrane ili mesa za mljevenje. Trebali biste početi s pola žličice, a do kraja sedmomjesečnog doba volumen dijela trebao bi se povećati na 50-70 grama dnevno. Meso se može ponuditi malom gurmanu zajedno s povrćem za hranjenje ručkom. Za bebe s dijagnozom netolerancije na kravlje mlijeko bjelančevine, teletina i govedina ne preporučuju se u prehrani.

voće

Dijete treba prehranjivati ​​u sedam mjeseci i trebalo bi biti bogato vitaminima i mineralnim sastojcima, stoga ne samo povrće nego i voće bi trebalo biti prisutno u prehrani djeteta. U ovom dobu možete napraviti voćnu pire od jednog tipa ili iz kombinacije takvih voća i bobica: jabuka, kruška, banana, breskve, marelice i trešnje. Iz staklenki možete iskoristiti gotove proizvode za bebe. Homogenizira se i dobro apsorbira tijelo djeteta. Njezina je upotreba osobito važna u proljetno-zimskom razdoblju kada se vitaminska vrijednost svježeg voća znatno smanjuje.

Mliječni proizvodi

U kefir i curd sadrži mineralne sastojke (kalcij, fosfor, kalij) i protein. Dječji stručnjaci smatraju da dijete od 7-8 mjeseci bez zdravstvenih problema neće biti dovršeno. Moraju se uvoditi postupno kako ne bi stvorili opterećenje na nezrelom probavnom sustavu i bubrezima mrvica. Babe-umjetne cure i kefir daju od sedam mjeseci starosti, a djeca od osmog mjeseca. Počnite kušati kefir trebao biti dio od 20 ml, postupno povećavajući se na 100 ml dnevno. Ponudite bebu posebnu bebu kefir, a ne običnu odraslu osobu. Brzina svježeg sira za 7 mjeseci beba iznosi 30 grama. po danu. Neke djeca iz kefira mogu doživjeti promjene u stolici, bolovi u trbuhu - u ovom slučaju, nutricionisti savjetuju odgoditi njegovo uvođenje do jedne godine.

7 mjeseci bebe: hrana, stol i uzorak izbornika

Dnevni omjer sedmodnevnog djeteta ovisi o vrsti hranjenja (dojki ili umjetnom), vrijeme uvođenja prve hranidbe i uspjeha percepcije nove hrane. Ispod je tablica s primjernim izbornikom.

Jesti 7-mjesečno dijete: što i kako kuhati?

U sedam mjeseci beba postaje mobilnija, tijelo mu treba dodatne kalorije, vitamine i elemente u tragovima. Naravno, u prehrani mrvica bi se trebali pojaviti novi proizvodi. Sve mlade majke trebaju znati što učiniti kako bi imali 7 mjeseci starog djeteta s hranom i uravnoteženim izbornicima.

Pedijatri tvrde da bi nakon prvih šest mjeseci života djeca trebala početi postupno prelaziti na režim prehrane odraslih. Stoga se promjene ne odnose samo na popis dopuštenih proizvoda, već i na vrijeme i učestalost njihove upotrebe.

Što će se promijeniti u izborniku za 7 mjeseci?

Majčino mlijeko ili formula još uvijek imaju značajno mjesto u bebinom izborniku, ali popis komplementarnih namirnica znatno se širi. Dijeta od djeteta 7 mjeseci treba nadopuniti proteine ​​(meso, jaja), kalcij (mliječni proizvodi), ugljikohidrati (žitarice), vitamine i vlakna iz povrća i voća.

Ali to ne znači da se mrvice već mogu prenijeti na stol za odrasle. Sva jela za bebu pripremaju se odvojeno, u skladu s dobnim preporukama i pažljivom kontrolom svježine proizvoda. Unatoč prisutnosti prvih zuba, tvrdo i teško probavljiva hrana prednapregnuta je u tijesnoj konzistenciji.

Dječja hrana

U prehrani djeteta u sedam mjeseci, uz glavne proizvode, mora postojati dovoljna količina tekućine. Dopuštena pića uključuju običnu pročišćenu vodu, komad kruške, jabuke, šljive s malom količinom šećera, a po mogućnosti bez njega, voćni sok razrijeđen vodom, kefir.

Nova hrana postupno se uvodi u prehranu. Na početku sedmog mjeseca života prvo se dodaju povrće kvasci, nakon tjedan dana - kaša, nakon 2 tjedna - meso, žumanjak, svježi sir. Posljednje mrvice nude kefir. Razmotrite nijanse pripreme i kombinacije jela 7-mjesečnog djeteta. O pravilima uvođenja komplementarne hrane za Komarovsky →

Pear od povrća

Obično u ovoj dobi, djeca su već upoznata s nekoliko vrsta povrća - tikvice, cvjetača, brokula. Za 7 mjeseci možete dodati bundu, kuhano krumpir, mrkvu, jela od mahunarki: grašak i grah. Potonje, zbog iritantnog učinka na probavni trakt, ne mogu se dati u čistom obliku, samo dopušteno njihovo dodavanje povrću, koje dijete dobro percipira.

Pire krumpir može biti jednodijelni ili se sastojati od nekoliko sastojaka. U jelima od povrća može se staviti 0,5 tsp. maslinovog ili suncokretovog ulja.

Mnoge majke kupuju gotove pire od krumpira, ali sami kuhane neće biti gori.

Žitarice daju djeci energiju i pomažu glatko kretanje od tekućih proizvoda do čvršćih. Hrana za bebe u 7 mjeseci trebala bi uključivati ​​heljde, zobene pahuljice, kukuruz i rižinu. Svi su pripremljeni tekući i ukusni. Ako se upotrebljavaju konvencionalne žitarice i nisu posebno namijenjene dječjoj hrani, nakon kuhanja ih se smrzava do željene konzistencije. Pročitajte više o odabiru i kuhanju žitarica za djecu do jedne godine →

Ako je kaša previše gusta, dodajte malo mlijeka, mlijeko ili povrće. Da bi se postigla optimalna konzistencija, važno je pravilno izračunati količinu žitarica. U prvim danima potrebno je 100 ml svoje tekućine 1 žličica. Nakon 2 tjedna, gustoća kaše postupno se povećava, stavljajući 1,5 i zatim 2 žličice na istu količinu vode. žitarice.

Porcija se uvodi u izbornik u malim obrocima. Uz dobru prenosivost, počevši od 1 žličica, količina proizvoda povećava se dnevno dok ne dosegne 120-150 grama. Najbolje vrijeme za hranjenje kaše smatra se drugi doručak.

Za okus, možete dodati malo biljno ulje. Prva kaša mora biti izrađena jednostrukom komponentom. Kasnije, ako se proizvod normalno probavlja, može se kombinirati s malom količinom povrća ili drugih žitarica.

Kashi se preporuča zamijeniti. Ako beba ne dobiva dobro, prehrambene žitarice - kukuruz i riža će mu biti korisni.

Žumanjka jajeta

Nakon uvođenja žitarica, prehrana za bebe u 7 mjeseci može varirati žumance. Većina roditelja daje djeci jaja, ali bebe koje su sklone alergijama, bolje je početi s prepelicama. Naravno, i oni i drugi trebaju biti svježi i kuhani dok ne kuhamo (morate kuhati najmanje 10 minuta).

Žumanjak sadrži vrijedne masne kiseline, vitamine D, E, A, fosfor, ali je jak alergenski, tako da se postupno uvodi, promatrajući reakciju djeteta. Ovaj proizvod najbolje je dati ujutro.

Prvi dijelovi žumanjaka trebali bi stati na vrh čajne žličice. Ako dijete u roku od 3 dana digestira proizvod dobro, iznos se povećava na četvrtinu žličice.

Tada dio postupno postaje sve veći dok ne dostigne maksimalnu dozu u ovoj dobi, polovici žumance.

Unatoč prednostima proizvoda, ne bi trebao biti dnevni izbornik. Žumanjka jajeta u sedmom mjesecu života djeteta dopuštena je dva puta tjedno.

Meso je još jedna novost u prehrani 7-mjesečnog djeteta. Služi kao izvor proteina, vitamina skupine B, željeza i mnogih drugih korisnih elemenata u tragovima. Meso je osobito važno za djecu koja imaju lošu težinu ili imaju smanjenu razinu hemoglobina. Goveda, teletina, zečji meso, kao i piletina i pureći fileti dopušteni su 7 mjeseci.

Ako ne želite nered s pripremom mesne kave (samo u ovom obliku dijete uči ove proizvode), možete ga kupiti u gotovom obliku. Proizvodnja hrane za bebe za meso rješava mnoštvo domaćih i stranih proizvođača: "Agusha", "Baka baka", "Hipp", "Gerber" itd.

Kod kuće možete dobiti kruh od mesa prikladne konzistencije tako što ćete dvaput preskočiti kuhani proizvod preko mesnatog mljevenja ili mljevenja u miješalici.

Ako je dobivena masa suha, razrijedi se s malom količinom bujona. Dajte meso juha kao juha 7 mjeseci stara djeca nisu preporučuje i treba se suzdržati od nusproizvoda u bilo kojem obliku: jetre, bubrega, piletina gizzards, srca i tako dalje..

Poput drugih namirnica, meso se postupno uvodi u izbornik. Za prvi dio je dovoljno 0,5-1 tsp. U roku od 10 dana količina se povećava dok ne dosegne dnevnu normu - 50 g. Meso je hranjivo i teško probavljivi proizvod, stoga se daje mrvicama za ručak.

voće

Pravilna prehrana djeteta u 7 mjeseci nemoguće je bez voća. Do tog doba djeca su već upoznata s njima pa neće biti problema s uvođenjem novih proizvoda. 7-mjesečno dijete bi trebalo primiti oko 80 grama umaku od voća dnevno.

Jedna od najboljih opcija je banana. To je ukusno, hranjivo, apsorbira tijelo bogato vitaminima i glukozom. Pita od banane pripremljena je brzo i jednostavno - voće je tlo s vilicom ili miješalicom.

Također, djetetu se mogu dati jabuke, kruške, breskve, marelice, trešnje. Svi oni moraju biti temeljito oprali, zgušnjavani, ljušteni, rešetkani ili slomljeni na drugi način. Pored banane, djetetu treba dati samo sezonsko voće. U razdoblju kada nema svježeg voća, bolje je kupiti gotove voćne kaše za bebe.

Mliječni proizvodi

U 7 mjeseci života u prehrani djeteta koja je na umjetnom hranjenju, ubrizgava mliječne proizvode, dajući rastućem tijelu potrebnu količinu kalcija. Za bebe koje jedu majčino mlijeko njihovo uvođenje može se odgoditi za 4 tjedna.

Prvo, dajte mrvicu da isprobate beben kefir. Počevši od 1-2 tsp. po danu, količina se postupno povećava na 100 ml. Kontraindikacije uvođenja ovog proizvoda su tendencija bebe na proljev. Pročitajte više o tome što trebate učiniti ako dijete ima proljev kada diše →

Uz dobru asimilaciju kefira, djetetu se nudi sir (20-30 g) namijenjen dječjoj hrani. Tako da nije previše suha, dio se razblažuje kefirom.

Kako kuhati hranu?

Sva jela za djecu u ovoj dobi pripremaju se zasebno. Pečenje mesa i povrća, dodavanje začina, majoneze i raznih umaka neprihvatljivo je.

Sva povrća temeljito su oprana, kuhana, zgnječena mješalicom ili lomljenjem kroz sito. Meso je prihvatljivo samo kuhano na štednjaku ili kuhano u dvostrukom kotlu.

Voće može biti bilo sirovo, obrano na najfinije ribe ili pečeno, a zatim pire. Dodavanje šećera u hranu treba izbjegavati, sol je dopuštena u malim količinama za žitarice.

Izbornik 7-mjesečno dojeno dijete

Dijeta od 7 mjeseci djeteta, dojenje, uključuje 5 obroka dnevno.

Izbornik uzorka uključuje sljedeće proizvode:

 • majčino mlijeko;
 • bilo koja dopuštena kaša (150 g), voćni kašica (50-80 g) ili sok (40-70 ml);
 • povrće (100-150 g) i mesne kave (50 g) ili 0,5 žumanjka, kompot (100 ml);
 • (30 g), nadomjestak s ekspresiranim majčinim mlijekom ili kefir (100 ml), galette ili drugi kolačići za najmanje;
 • majčino mlijeko.

Izbornik 7-mjesečnog djeteta na umjetno hranjenje

Hranjenje bebe 7 mjeseci na hranjivim formulama malo se razlikuje.

Učestalost hranjenja ostaje ista, preporučeni izbornik izgleda ovako:

 • mješavina mlijeka (oko 200 ml);
 • dječja kaša (do 150 g), voće u obliku pire krumpira (do 80 g), soka (70 ml);
 • pire od povrća (100-150 g) i mesa (50 g) + polovica žumanjka, kompozita dopuštenog voća (50-100 ml) ili soka (70 ml);
 • smjesu ili kefir (100 ml), dječji sir (30 g) i kolačići;
 • (200 ml), moguće je zamijeniti kefir.

Naravno, popis proizvoda i redoslijed u kojem se uzimaju mogu se lagano razlikovati. Ako dijete izgubi težinu, hranjiviji se jelovnik može sastaviti s odobrenjem liječnika ili se mogu dodati posebne smjese koje će mu pomoći da se regrutiraju.

Dijete dijete u 7 mjeseci

Pedijatri preporučuju da od ranog doba poučavaju dijete na određeni način dana, a time i prehranu. Roditelji koji se žele brinuti za bebu prema općeprihvaćenim standardima trebaju uzeti u obzir da je normalni interval između hranjenja u 7 mjeseci 4 sata.

Dnevni raspored podijeljen je u 5 obroka kako slijedi:

 • prvi doručak u 6:00;
 • drugi doručak u 10:00;
 • ručak u 14:00;
 • popodnevni čaj u 18 sati;
 • večera u 22:00.

Takva distribucija će inicirati formiranje prehrambenih navika u starijoj dobi. Prva i zadnja hranjenja olakšavaju, a preostala tri bi trebala predstavljati najveći dio kalorija.

Do djetetove prehrane u 7 mjeseci može odstupiti od gore navedenog, ako je već formiran i vrlo je ugodno s tobom - ne morate ništa promijeniti. Međutim, preporuke u vezi s pravilnošću hranjenja ne bi trebalo zanemariti, osiguravaju optimalno funkcioniranje dječjeg gastrointestinalnog trakta u ovom dobu.

Što učiniti ako dijete odbije ponuđenu hranu?

Moms se često suočava s tim problemom kada dođe vrijeme za uvođenje novog proizvoda. Ako beba ne želi isprobati meso, svježi sir, žumance ili drugu hranu u čistom obliku, možete otići na trik - dodati malo ovog sastojka u jelo koje dijete jede sa zadovoljstvom.

Stoga se upotreba proizvoda najčešće pojavljuje lakše, uskoro će se morem naviknuti i količina se može povećati. Ali ako to ne pomogne, ne morate inzistirati na jedenju kuhane hrane odmah, bolje je čekati i ponuditi istu jelo opet za tjedan ili dva.

Briga za dijete od 7 mjeseci, njegovo hranjenje, dnevni režim, razvoj - potpuno su ovisni o roditeljima. Resursi postavljeni u ranom djetinjstvu vrlo su važni za zdravlje djeteta u budućnosti, stoga trebate uzeti u obzir sve preporuke pedijatara i, naravno, slušati individualne potrebe djeteta.

Autor: Yana Semich,
posebno za Mama66.ru

Dajemo mrvice umjetnog umjetnika za 7 mjeseci

Do dobi od 7 mjeseci, izbornik djeteta, kojeg majka hrani prilagođenom smjesom, već je vrlo raznolika. Uostalom, počeo je jesti hranu za odrasle rano, oko 4,5 mjeseca. Njegova prehrana uključuje gotovo cijelo povrće koje dijete može do godinu dana i malu količinu voća, najvjerojatnije je majka uspjela upoznati njezino dijete s žitaricama i sad je došlo vrijeme za proteinske namirnice.

Koliko je vremena za ulazak?

Klasična shema uvođenja komplementarne hrane djetetu na umjetnu smjesu uključuje određeni red uključenja u dijetu hrane. Najprije se uvode povrće, zatim janjetina, žumanjak, maslac i sir (beba treba sve to konzumirati za 7 mjeseci), a zatim meso i kruh i bliže 8 mjeseci možete ponuditi kefir djetetu.

Prema ovoj shemi, u izborniku 7-mjesečnog boca s hranjenom bocom, malu količinu možete unijeti kruh od mesa i dodati još četvrtinu žumanjka pile (sad može jesti pola žumance). Ako mama podzadderzhalas s uvođenjem žumance, onda je vrijeme da joj dati isprobati svoju bebu. Ako je dijete sklono alergijama, možete početi upoznavanje s tom hranom od žumanjaka prepelica. Bijela jaja ne smije se davati ni na koji način. Maslac mora biti u izborniku 7-mjesečnog djeteta. Trebao je biti uveden ranije, ali ako iz nekog razloga nije uspjelo, u to doba je vrijeme pokušati ponovno.

U dobi od sedam mjeseci, djetetu možete ponuditi komad kruha. Ne možete dati više od 5 grama. Bolje je ponuditi koru lagano sušenog kruha. Ako majka nije dadirala očevu žitaricu od ne-mliječnih žitarica, tada bi u ovo doba već trebao pojesti ta jela, dopušteno je uvesti mlijeko smeće. Bolje je kupiti specijalizirane žitarice za dječju hranu ili dodati adaptaciju mliječne formule u zdjelu.

Ni u kojem slučaju ne biste trebali hraniti bebu kravljim mlijekom, pa čak i pedijatri se ne preporučuju pedijatru 7 mjeseci, čak i hipoalergenskim kozjim mlijekom. Prema nekim podacima, u ovom dobu djetetu se dozvoljava sitni komad tvrdog sira (5-10 grama, ako mu majka nije ušla u 6 mjeseci i 10-30 grama, ako je ona već uvela sireve u izborniku bebe). Ali ovaj proizvod je vrlo alergijski i pronaći dobar tvrdi sir sada je problematičan, tako da ne možete žuriti s ovim proizvodom.

Pravila za hranjenje 7-mjesečnog djeteta

Unatoč činjenici da je umjetno dijete počelo jesti hranu za odrasle prije djeteta, koje majka nastavlja dojiti, enzimski sustav sazrijeva brže s uvođenjem novih jela, nije potrebno žuriti, kao i povećanje količine proizvoda u prehrani prekomjerno. Sustav probavnog sustava sazrijeva u djeci u različito vrijeme, a ako mrvica napusti neki proizvod, vrijedno je odgoditi uvod u kasniji datum. Majka 7-mjesečnog djeteta bavi se nekoliko pitanja. Prvo, što hraniti bebu, drugo, koliko hrane treba dati i kako pravilno hraniti svoje dijete.

U dobi od 7 mjeseci, djeca već pouzdano sjedaju, aktivno se zanimaju za okolne predmete i nauče, uključujući posjedovanje pribora za jelo. Stoga, kada je hranjenje mrvica je:

 • staviti ga na stol s odraslima, međutim, dok je bio na svojoj osobnoj visoravni;
 • jedan od jela posluženih u obliku sitno nasjeckanih komada koje dijete može jesti s rukama;
 • kada hranite s papom, trebate dati bebu bebu žlicu i dati mu priliku da nauče jesti (naravno, on će posuti neku hranu, on će kucati na tanjur s kašom, a ne samo da će mu lice biti vječno, ali vrijeme je da nauči, jer je došlo vrijeme);
 • Bolje je ponuditi piće za dijete u šalici (moguće je u posudi za piće ili ne prolijevati).

Pravila za uvođenje novih proizvoda u dječji meni ostaju ista kao u ranijoj dobi. Morate započeti s minimalnom količinom hrane (do 5 grama), postepeno povećavati količinu i ne uvoditi "nove predmete" kada je dijete bolesno, hirovito ili je cijepljen.

U dobi od 7 mjeseci, dijete jede 5 puta dnevno, ali vrijeme je da ga pripremite za "odrasle" 3 obroka dnevno.

Glavna osobitost stvaranja prehrambenih sposobnosti bebe ovog doba je stvaranje svakodnevnog režima blizu odrasle osobe.

To znači da će tri obroka biti glavni (doručak, ručak i večera), pun hrane, a dva obroka (prvi doručak i poslijepodnevni snack) bi trebao biti lagani zalogaj. Stoga je potrebno pripremiti dobru naviku da vaše dijete ujutro jede kašu (možete ga kušati), juhu za ručak s mesom i sir ili jabuka tijekom popodnevnog čaja. Ova dobra navika ostat će s mrvicama, kad odraste, a broj obroka smanjuje se na tri puta.

Možete ga djelomično zasijati na poseban gratet, ostavljajući malu količinu finog sjeckanog ili tla na veću gratet. Povrće ne smije biti odrezano u miješalicu, možete ih slomiti redovnim vilicama.

Preporučene prosječne stope, na primjer, 180 grama kaše dnevno, naravno, dosta su informativne, ali ako dijete ne želi jesti određenu količinu povrća ili kaše, ili obrnuto, on je gladan, kako roditelji djeluju? Prosječna stopa samo su preporučene količine hrane. Koliko svaki pojedinac treba ovisi o njegovu ustroju, aktivnostima i metabolizmu.

Do danas, najpopularnija metoda izračuna potrebe za hranom zove se skupno. Dijete u dobi od sedam mjeseci treba primiti količinu hrane koja čini jednu osmu težine. Do ovog doba, djevojke u prosjeku teže oko 7,6 kg, dječaci - 8,3 kg. Za izračunatu vrijednost, možete uzeti 8 kg, a osmina, odnosno 1 kg hrane, uzimajući u obzir mliječnu formulu koju će piti dnevno. Mlijeko je nešto manje od polovice tog volumena. Djetetu od sedam mjeseci treba:

 • piti 180-200 grama mlijeka u jutro i 180-210 grama prije spavanja;
 • jesti 180-200 grama povrća dnevno;
 • 150-180 grama žitarica dnevno;
 • ostatak volumena napuni se voćem (do 70 grama), pire od mesa (do 30 grama), žumanjku (uvijek kuhano tvrdo kuhano), svježim sirom (do 50 grama), sokom, kruhom ili dječjim keksima i maslacem.

Pravilno uvođenje komplementarne hrane ne samo da potiče djetetov probavni sustav, nego također obavlja razvojnu funkciju.

Kada dijete uzima male kocke povrća i voća prstima, trenira fine motoričke sposobnosti, ispituje obojene komade hrane, uči prepoznavati boje, okuse hranu, vlakove okusiti i uči prehrambene navike.

Značajke uvođenja komplementarne hrane za dijete umjetnog

Prilagođene mješavine, bez obzira koliko su visoke kakvoće, ne zadovoljavaju potrebe rastućeg organizma za korisne hranjive tvari. Zato ih počnu navikavati na "odraslu hranu" za 1-1,5 mjeseci ranije. Proizvodi s kojima beba, koja hrani majčino mlijeko, tek se počinje upoznavati (povrće, žitarice i voće) dugo su obogatili dijetu bebe koja je prisiljena hraniti smjesu. Prema svjedočenju nekih proizvoda, pedijatar može preporučiti uvesti prije određenog vremena, na primjer, kašu, žumance, meso ili jetru.

Unos mesa u prehranu djeteta je lako, također morate započeti s malim dijelovima. Ponuda mrvice ovaj proizvod u obliku natječaja. Morate odabrati masnoće od komadića purica ili kunića. Meso od piletine ili teleće je također dopušteno. Ako dijete odbije predloženu kugu, nije ga potrebno davati u čistom obliku. Meso možete miješati s povrćem i ponuditi djetetu takvu mješavinu. Meso se odabire u skladu s preferencama djeteta. Ako se majka zaustavi u konzervi, onda morate uzeti u obzir individualnu netoleranciju djeteta na dodatnu komponentu mješavine mesa.

Dijete dijete u 7 mjeseci: primjerni izbornik u tablicama za mrvice na dojenje i umjetno hranjenje

Dijete, koje je već sedam mjeseci, uspjelo je dobiti ideju o nekoliko vrsta povrća. Ponekad djeca dolaze u ovo doba s raznolikijim popisom jela u svojoj prehrani, osobito ako se prva komplementarna hrana pojavljuje za 4 mjeseca. U svakom slučaju, u osmom mjesecu je vrijeme da proširite izbornik mrvica, možete mu ponuditi uzorak mesa, žumance i kravljeg sira, kefira ili jogurta.

Način hranjenja

Vrlo je važno od vrlo rane dobi da pravilno organiziraju način dana i prehranu djeteta. Koliko puta dnevno trebate hraniti bebu? Prema pedijatri između hranjenja sedam mjeseci beba bi trebao biti praznina od 4 sata. U tom smislu dobro osmišljena dijeta može biti sljedeća:

 • 6-00 - doručak;
 • 10-00 - drugi doručak;
 • 14-00 - ručak;
 • 18-00 - večera;
 • 22-00 - druga večera prije spavanja.

Kalorije se trebaju distribuirati tako da je prvi i posljednji obrok najlakši. Istovremeno, sadržaj kalorija u dnevnom obroku je maksimalan.

Dopušteni proizvodi

Kao što smo već spomenuli, beba dojena 7 mjeseci ima vremena da isprobava prilično malo hrane u odnosu na one bebe koje jedu smjesu. Međutim, sva djeca, bez obzira na vrstu hranjenja, već bi trebala jesti u osmom mjesecu:

 • Nekoliko vrsta povrća - tikvice, krumpir, brokula, cvjetača, mrkva, bundeva. Ako mrvica još nije pokušala ništa s popisa, vrijeme je da popunite praznine.
 • Kashki - riža i heljda su pogodni za hranjenje. Sada je dijete spremno kušati kukuruz, ječam i zobene pahuljice.
 • Voće - djetetu je već dopušteno da se hrane s jabukom i kruškom kruškom (preporučujemo čitanje: kako pripremiti pire od jabuke za komplementarnu hranu?). Iako vrijedi ostati na tome - ne preporuča se proširiti voćni izbornik djeteta u 7 mjeseci.
 • Masti - maslac i biljno ulje. Oni se obično dodaju juhama i žitaricama ne više od pola žličice po posluživanju.

Osim toga, navodimo dodatne proizvode za koje je sedmoročljetna beba spremna za upotrebu u IV, ako mu je mamac započeo prije 6 mjeseci. Među njima su:

 • Jajaš jedini žumance služi za hranu. Potrebno je kuhati tvrdo kuhano i početi dodavati pire u vrlo malim obrocima - na vrhu žličice. Ako dijete dobro reagira na ovaj proizvod, postupno povedite do pola žumance.
 • Meso - u osmom mjesecu, primjenjuje se samo onoj djeci koja su na IV (umjetno hranjenje). Ovaj bebin proizvod trebao bi primiti dva puta tjedno, po mogućnosti za ručak. U drugoj polovici godine beba može jesti kunić ili puretinu. Također odgovara piletinu, što je najbolje uzeti grudi. Meso zahtijeva dugu toplinsku obradu i temeljito mljevenje - poslužuje se u obliku pate, pire krumpira ili pudinga. Do ručka, samo dajte djetetu 50 g pire krumpira. Međutim, ne biste trebali kuhati juhu u mesnoj bujici za dijete - možete koristiti samo juhu od povrća.
 • Reza i jogurt (kefir) s niskim udjelom masti također se mogu ponuditi mrvicama. Curd je najbolje kuhati, jer ovaj proizvod često postaje uzrok trovanja. Ako je zrnato, poželjno je utrljati čašu kroz sito.
 • Kompot.
 • Krekeri, kolačići za bebu.

Izbornik uzorka

Razvili smo uzorak izbornika za beba sedam mjeseci, dizajniran za 1 dan. U ovom slučaju prehrana djeteta na GV-u još uvijek je lošija od umjetnog umjetnika. Zbog činjenice da je svima od njih dopušteno različite proizvode, predstavljamo dvije vrste dijeta - za hranjenje beba na HB i za umjetne namirnice.

Osim toga, posebna dijeta se prikazuje za bebe s alergijama na kravlje bjelančevine. Radi prikladnosti percepcije, sve su informacije tablične.

Tablica 1. Dnevna dječja hrana:

Tablica 2. Izbornici za dijete:

Tablica 3. Izbornici za dijete s alergijom kravljeg proteina:

Posuđe za djecu od 7 mjeseci i više

Zatim predlažemo korištenje naših receptura za 7-mjesečnu bebu. Na našem popisu žitarica, juhe, kompote, kao i jela koja koriste kombinaciju proizvoda. Osim toga, govorimo o domaćim receptima za fermentirane mliječne proizvode. Provjerite jeste li pravilno pripremili dijete i istodobno nastojite pripremiti za njega nešto iz našeg izbora.

Opće pravilo za žitarice namijenjene dojenčadi je njihovo tekuće stanje. Stručnjaci napominju da žitarice za djecu 7 mjeseci trebaju biti 5%. Da bi se postigao ovaj omjer tekućine i žitarice, potrebno je koristiti samo 5 grama žitarica (otprilike žličicu) po pola šalice vode kako bi se pržila. Kada se dijete navikne na novu posudu, a to se događa za 2-3 tjedna, trebali biste pripremiti više koncentriranu verziju - 8-10% kaše. Naime, koristite pola do dvije žličice žitarica za pola čaše tekućine.

Iskusni roditelji znaju da je prikladno kuhati dječju kosu na dva različita načina. Svaki od njih opisujemo:

 • Operite krpu, a zatim osušite. Nakon toga, potrebno je mljevenje u mlinu za kavu na stanje brašna. Prelijte pripremljeni žitarijski prašak u kipuću vodu, stalno miješajući, tako da nema grudica. Prije uporabe, žbuka se razblažuje smjesom ili mlijekom.
 • Naši roditelji znaju na drugi način. Za to trebate uzeti isprane žitarice, sipati vodu i kuhati na poklopcu oko sat vremena. Važno je da je grijanje minimalno. Za to vrijeme žitarice će biti dobro kuhane i lako će se utrljati kroz sito. Mlijeko ili mješavina dodaju se masi, te se uz miješanje dovode do kuhanja. U gotovom kašiku, poželjno je dodati malo maslaca.

Juhe za bebu također trebaju imati prilično tekuću konzistenciju. Proizvedeni su od povrća - krumpira, tikvica, mrkve, brokule. U juhu možete dodati žitarice, ako je dijete već zasebno kušalo kašu i povrće. Također, uz juhu od juhe, pomiješajte s biljnim uljem. Glavno pravilo - juha treba biti homogena, pažljivo izbrazdana.

Ako je dijete pokušalo kušati tikvice i cvjetaču, možete mu ponuditi ovo povrće u obliku juhe. To će zahtijevati:

 • squash bez sjemenja - 50 g;
 • cvjetača - 50-70 g;
 • maslac - 1 tsp;
 • voda - 200 ml.

Tikvice i nekoliko cvjetova kupusa izrezali su, dodali vodu i puštali ispod poklopca pola sata. Cool, nasjeckajte u miješalici s bujonom, popunite maslacem.

Ako je beba na umjetnoj prehrani, može kuhati složeniju juhu. Nudimo recept za rižinu juhu s zelenim grašak. To će zahtijevati:

 • riža - 10 g;
 • zelene grašak (kuhano) - ½ šalica;
 • maslac - 5 g;
 • voda - 200 ml.

Operite ispranu rižu vodom, pecite 30 minuta pod poklopcem, hladite, nasjeckajte u miješalici zajedno s bujonom. Zasebno, trljajte kroz kuhane grašak kroz sito, kombinirajte s rižom. Juhu stavite na vatru, iskuhajte. Na samom kraju dodajte malo maslaca.

Posuđe iz nekoliko vrsta proizvoda

U dobi od 8-9 mjeseci, dijete već ima vremena za probati mnoge vrste jela (preporučujemo čitanje: preporučeni jelovnik 9-mjesečnog dojenja). Sada već može ponuditi višekomponentnu hranu. Koje su kombinacije proizvoda dopuštene? Savršeno kombinirana kaša s povrćem. Pedijatri preporučuju da počnete s ovim kombinacijama:

Oba su sastojka uzeta u jednakom volumenu, aromatizirana maslacem. Tijekom vremena, u pire, možete pokušati dodati žumance.

Mesni proizvodi koji se dobro kombiniraju s povrćem. Sljedeće kombinacije su dopuštene:

 • zečji meso i mrkve;
 • puretina i tikvica.

Količina mesa zajedno s povrćem treba biti 50 g, sastojci se trebaju kombinirati nakon toplinske obrade. Za suzu i blaži okus, gotovi krumpirom razrijeđeni su s povrćem.

Mesna jela

Dječji gastrointestinalni trakt je spreman za pire meso bliže 8 mjeseci, a ako se beba napuni u bocu, počinju ponuditi meso u roku od 7 mjeseci (preporučujemo da pročitate: detaljan izbornik 8-mjesečnog boca za hranu). Važno je zapamtiti da u početku trebate dati mrvicama samo sorte s niskim udjelom masnoća, a uglavnom samo 10 mjeseci. Pravila kuhanja i uvođenja jelovnika mesa:

 • Mali komad mesa temeljito se čisti od masti, filmova, vena, napuni vodom i kuha ispod poklopca sve dok mekana. Nakon toga, meso je dvaput uvijeno mesnim mesom ili mljeveno u miješalici.
 • Ako beba ne voli okus novog proizvoda, meso kave se kombinira s poznatim povrćem.
 • Postupno, volumen mesa kose se podešava na 50 g. Preporuča se miješati meso s juhu od povrća kako bi je postalo sočnije.

Mliječni proizvodi

 • Za kuhanje curd će trebati ½ litre mlijeka i pola šalice jogurta. Mlijeko treba kuhati, sipati kefir i ukloniti iz vrućine. Pričekajte da se sirutka odvoji (to se dešava u roku od 15 minuta), i savijte čašu na gazu ili sitno sito. Izgledat će vrlo mali dio nježne krme. Ovaj proizvod treba jesti odmah, sljedeći dan ne smije ostati.
 • Baš kao i sir, možete kuhati kefir. Trebat će kuhano mlijeko na sobnoj temperaturi. U mlijeku dodajte 1 žlicu kefir (pohranite) i ostavite na toplom mjestu dok se proizvod ne fermentira. Ovaj kefirchik može se koristiti kao starter za izradu sljedećih dijelova.

Kefir, sir i jogurt mogu se pripremiti uz pomoć posebnih startera. Kao osnova, najbolje je uzeti srednje mast mlijeko, što će zasigurno biti potrebno kuhati. Fermentirani mliječni proizvodi s kiselim tijestima ukusni su i korisni, jer imat će potrebni broj živih mikroorganizama.

napici

Sedmog mjeseca beba već može probati kompote. Prvo, preporučujemo mu kuhati piće iz zelenih jabuka bez dodavanja šećera. Tijekom vremena, jabukama je dopušteno dodavanje krušaka. Nije poželjno da kompot ima bogat okus, za 500 ml vode treba uzeti 1 voće (jabuka ili kruška). Pravilno kuhajte kompoticu tako da zadržava više hranjivih tvari. Zbog toga se plodovi peru, izrežu, izlijevaju vodom i dovode do kuhanja. Zatim dobro pokrijte lonac, uklonite toplinu i ostavite nekoliko sati da inzistiraju.

Nakon što se dijete navikne na takva pića, ponudit će se kompoti od sušenog voća. Važno je da su jabuke i kruške u kompozitu zelene sorte. Malo kasnije, možete ponuditi mrvice piti slatkiš sa šljive - piće s tim voćem će imati laksativni učinak. Zatim se bobice i marelice dodaju u kompoziciju, slijedeći djetetovu reakciju na nove komponente.