Izbornik djeteta u 9 mjeseci na umjetnoj hrani

Hrana

Devetominutno dijete već je pokušalo mnoge proizvode koje njegovi roditelji pripreme za njega svakodnevno, mijenjajući ukuse i eksperimentirajući s dječjim receptima. Razmotrimo koje promjene u izborniku djeteta u 9 mjeseci i kako izgraditi dijetu za djecu u ovoj dobi.

Značajke prehrane 9-mjesečnog djeteta

 1. Dječak u ovoj dobi je manje potreban za majčino mlijeko ili prilagođenu mješavinu, ali liječnici ih ne preporučuju ukidanju. Dopustite da se mrvica na dojenčad rano ujutro primjenjuje na majčinu dojku i prije nego što se spava noću, a također i pranje novih jela sa ženskim mlijekom. Preporuča se da dijete-isthrift nastavi davati smjesu nakon buđenja i preko noći.
 2. Popis proizvoda koji su uneseni u prehranu dojenih beba i umjetnih umjetnika, u dobi od 9 mjeseci, bio je isti. Razlika je samo u volumenu nekih jela. Umjetno hranjene svojoj djeci daju se više zbog ranijeg početka komplementarne hrane i povećane potrebe za mineralima i vitaminima. Riječ je o pire krumpira i voćnih sokova, svježeg sira, žumanjka i mliječnih napitaka.

Koja hrana može biti dodana u prehranu?

Djeca, koja su bila privučena prema shemi Komarovskog, počnu se hraniti na isti način kao i ostali. Bebe koje su hranjene bocama ili bebe koje su se, zbog dobrog razloga, počele hraniti prije 6 mjeseci starosti, nisu uvedene u nove proizvode u 9 mjeseci, već samo povećavaju broj proizvoda i čine hranu raznovrsnija zbog novih kombinacija proizvoda.

No beba, koja je do šest mjeseci bila hranjena jedino majčinskim mlijekom, u dobi od 9 mjeseci uvodi se takvi novi proizvodi:

 1. Žumanjak. Obično se daje u drugoj hrani s kašom.
 2. Sir. Dodaje se četvrtoj hranjivosti voćnog kaše.
 3. Pića s kiselo mlijeko. Također se dodjeljuju u četvrtom obroku zajedno s voćem, kravljem i dječjim kekse, čime se stvara poslijepodnevni snack.
 4. Kravlje mlijeko Kuhajte kašu.

Koliko treba beba jesti?

Da biste odredili ukupnu dnevnu količinu hrane za bebu od devet mjeseci, trebate znati težinu djeteta. Podijelivši masu malog djeteta za 8 ili 9 godina, znat ćete koliko bi dijete ovog doba trebalo jesti dnevno.

Preporuke za hranjenje hrane:

proizvod

Maksimalna potrošnja u 9 mjeseci

dojenje

Umjetno hranjenje

Mlijeko ili mlijeko

Način rada napajanja

U devetomjesečnom djetetu, kao i prije, u 7 ili 8 mjeseci, prehrana pruža pet obroka dnevno. Ravnomjerno se raspoređuju tijekom dana u intervalima od 3 do 4 sata.

Na primjer, ako se prva hrana dijete diže u 6 sati ujutro, sljedeća jela bit će oko 10 sati ujutro, u 14 sati, u 18 sati, a posljednja u 22 sata. Ako dijete ima doručak u 8 sati, on će imati drugi obrok oko 11-12 sati, ručak u 15-16 sati, četvrti obrok u 18-19 sati i hranjenje noću - u 22-23 sata.

Izbornik uzorka

Za bebe koje su isključivo dojene do 6 mjeseci starosti, u 9 mjeseci izbornik će izgledati ovako:

jelo

Proizvodi i posuđe

Kruh bez mlijeka ili mlijeka do 200 g, maslac do 5 g, voćni pire 30 g, četvrtina žumanjka

Pire od povrća ili juha do 180 g, biljno ulje do 5 g, kvasni meso do 50 g, krišku pšeničnog kruha, voćni sok do 50 ml

Pure od voća 40 g, svježi sir do 30 g, kekse ili krekeri, kefir ili jogurt do 150 ml

U devetomjesečnoj bebi, čiji je poznanik s mamcem nastupio u dobi od 4-5 mjeseci zbog nedovoljne količine majčinog mlijeka od mame, izbornik za taj dan bit će kako slijedi:

jelo

Proizvodi i posuđe

Zobena kaša s mlijekom do 200 g, maslac do 5 g, polovica žumanjka pilića, voćnih pire 40 g

Pire od povrća do 180 g, biljno ulje do 5 g, meso kvasca do 50 g, krišku pšeničnog kruha, voćni sok do 70 ml

Pire od krumpira do 40 g, svježi sir do 40 g, bebe keksi ili krekeri, fermentirano mlijeko piti do 200 ml

Artično hranjeni dječji dnevni izbornik u devet mjeseci izgledat će ovako:

jelo

Proizvodi i posuđe

Zobena kaša s mlijekom do 200 g, maslac do 5 g, polovica žumanjka pilića, voćnih pire 40 g

Pire od povrća do 180 g, biljno ulje do 5 g, meso kvasca do 50 g, krišku pšeničnog kruha, voćni sok do 70 ml

Pire od krumpira do 40 g, svježi sir do 40 g, bebe keksi ili krekeri, fermentirano mlijeko piti do 200 ml

Savjet

Budite oprezni s novim proizvodima. Iako se mrvica već susreo s velikim brojem novih jela, uvijek postoji opasnost od reakcije na bilo koji prehrambeni proizvod. Počnite davati sve novo od male količine ujutro hraniti i procijeniti reakciju u večernjim satima. Ako je koža i probavljanje mrvica u redu, možete povećati dio.

Razmotrite sljedeće nijanse:

 • Postupno poučavajte dijete da jede ne samo homogeniziranu hranu, već i sitno sjeckanu. Na primjer, rijetko nude mrvice povrća, koji ih zamjenjuju juhama, u kojima će povrće biti pire sa vilicom.
 • Piletina voća može se dati punom preporučenom za to doba volumena u četvrtom hranjenju, miješajući ga sa sirom, ali češće dio voća se dodaje drugom hranjenju (u kaši).
 • Hranite bebu uvijek svježu hranu. Ako kupujete gotovu dječju hranu za mrvice, slijedite datume isteka ambalaže i pridržavajte se uvjeta skladištenja.
 • Nemojte inzistirati ako je dijete protiv bilo kojeg novog proizvoda. Nabavite s novim kombinacijama koje će vam se mrvice voljeti i napraviti svoj izbornik raznovrsnim i ukusnim.

Što mislite, je li vrijedno dati vitamine dojenčadi u ovo doba? Odgovor na to pitanje ćete naučiti iz našeg članka.

Tablica hrane za dijete u 9 mjeseci: značajke prehrane i uzoran dnevni jelovnik s receptima

Beba već 9 mjeseci već jede vrlo raznoliku. Raspon komplementarne hrane značajno se povećava u usporedbi s dobi od 6 mjeseci. Važnost majčinog mlijeka ili formule još uvijek vrijedi. Kada obiteljska tablica za odrasle uključuje korištenje prirodnih proizvoda i korištenje korisnih metoda kuhanja, dijete se polako počinje pridružiti zajedničkom obroku. Roditelji često slegnu ramenima i ne znaju što hraniti dijete u 9 mjeseci. Danas ćemo se zadržati na ovom pitanju i reći vam o pravilima uravnotežene prehrane u ovom dobu.

Što stariji dijete postaje, to je za majku teže iznenaditi i ugoditi mu se.

Prehrambene značajke u 9 mjeseci

Izbornik djeteta u dobi od 9 mjeseci zastupa razne hrane i pića. Koristan i hranjiv, oni opskrbljuju rastući organizam s esencijalnim vitaminima, mikro i makro elementima. Bogatstvo sastava smjesa i majčinog mlijeka nije dovoljno da zadovolji sve fiziološke potrebe bebe. Spomenimo da prehrana djeteta u 9 mjeseci neće ovisiti o vrsti hranjenja. Bebe koje su dojene i hranjene bočicom dobivaju istu hranu. Osim majčinog ili umjetnog mlijeka, dijete bi trebalo primiti:

 • voćnih napitaka i voćnih napitaka;
 • sokovi;
 • pire od voća i povrća;
 • mesa od mesa (preporučujemo da pročitate: koje mesne kave je bolje odabrati za prvo hranjenje?);
 • žitarica kaša;
 • žumanjak jajeta;
 • svježi sir;
 • low-fat kefir;
 • kruh;
 • kolačić.

Nakon pregleda popisa i pronalaženja nekih od navedenih proizvoda koje dijete još nije pokušalo, vrijeme je da ih uvesti u komplementarnu hranu. Kao i uvijek, morate postupno popuniti prehranu.

Važna hrana za hranjenje

Mamac u 9 mjeseci nastavlja se prema uobičajenoj rutini. Uvijek slijedite pravila za uvođenje novih proizvoda: svi novi proizvodi se uvode jedan po jedan, počevši od minimalnih prvih uzoraka. U roku od nekoliko dana nakon početka hranjenja majka bi trebala pratiti dobrobit bebe. Dobra apsorpcija novosti omogućuje vam postupno povećanje dnevne doze. Svaki novi proizvod unosi se u dijetu s intervalom od 7 dana.

Obavezno uključite mesne proizvode u dnevnu prehranu djeteta. Kuhano meso može biti izbor: kunić, puretina, govedina ili teletina. Dopuštene vrste uključuju i piletinu i žgaravice (jetra, srce i jezik) (vidi također: mogu li majke jesti jetru kod dojenja?). U želucu je mnogo željeza, tako da će biti osobito korisno za djecu s niskom razinom hemoglobina. Primjećujući da dijete jede dio s užitkom, ponavljajte recept s vremena na vrijeme.

Oni će biti dobri prijatelji tijekom hodanja ili posjećivanja gostiju. Zimi ih možete povremeno kupiti, jer je kvalitetna svježa hrana u ovom trenutku rijetkost.

Mala masnoća riba bijelih sorti trebala bi biti prisutna u prehrani dojenčeta u obliku komplementarne hrane. Izbor se može izvesti iz sljedećih sorti: hake, bakalar, krilati, šuga. Nije potrebno hraniti ribu često, jednom tjedno dovoljno. Ponudite jelo za ribu umjesto uobičajenog mesa za ručak. Za uzorak, dati ribu najprije kuhano, služio za ručak s povrćem pire. Nakon što je okusio ukus, dijete će lakše doživjeti kolače ili mesne kuglice od nje.

Ulje

Biljna i životinjska ulja također su vrlo važna u dječjoj hrani. Uz njihovu pomoć, tijelo je zasićeno vitaminima, mineralima, masnim kiselinama, proteinima i sve je to jednostavno potrebno da se tot razvije.

Koje biljna ulja mogu koristiti?

 • Izaberite masline, laneno sjeme, sezam ili kukuruz.
 • Maslac će biti veliki dodatak žitaricama žitarica, a biljna ulja će naglasiti okus povrća. Potrebna doza: 5 g po porciji.
Maslac je dobar za bebu - može se postupno dodati žitaricama

Voda i pića

Raste dijete treba vodu sve više i više. Majčino mlijeko nakon uvođenja komplementarne hrane više se ne može nositi sa zadatkom da popunjavaju tjelesne tekućine. Koliko vode dijete treba 9 mjeseci?

Svesci će biti pojedinačni. Neke bebe rado piju 20-30 ml po danu, dok ostale jedva prevladavaju 2 žlice. Zapamtite da povećanje broja hranjenja i smanjenja dojenja zahtijeva povećanje volumena vode. Ne bi trebalo vrijediti dijete za piće, ali djeca do godine ne trebaju više od 250 ml vode. Davanje piti, nude ne samo vodu, nego i sokove, biljne čajeve.

Mliječni proizvodi

Majke koje dojiti svoje bebe piju fermentirane mliječne proizvode u dječji meni bez puno entuzijazma. Došlo je vrijeme, vrijeme je da upoznamo mrvice s kravljim sirom i kefirom.

Dr. Komarovsky se pridržava osobnog stajališta i tvrdi da su najbolje mogućnosti za prvo hranjenje kefir i kurd. Oni su, prema liječniku, "bliski srodnici" majčino mlijeko.

Način hranjenja za 9 mjeseci

5 puta obroka

Dnevni volumen majčinog mlijeka ili mješavine postupno se smanjuje, zamjenjuje se injektiranim dodatkom. Idealno, trebali biste ostaviti samo dvostruko hranjenje mlijekom: prvo jutro i prije spavanja. Dodavanje smjese je moguće, ali tek nakon jela iu malim količinama. Dnevna prehrana djeteta u 9 mjeseci uključuje 5 hranjenja (više pojedinosti u članku: koliko puta dijete treba jesti u 9 mjeseci?).

Opet, iz ovog broja hrane, dva će biti mliječna, a tri će biti komplementarne hrane. Hranjiv hranjiva žitarica i povrće jela će trajati duže probaviti u odnosu na majčinog mlijeka i formule. Između hranjenja poželjno je izdržati stanku od 4 sata. Kad je prošlo samo dva sata nakon jutarnje konzumacije mlijeka, a mrvica je već bila gladna, malo ga hrane, dajući malo voća ili kolača.

Raspored hranjenja

Dijeta za 9 mjeseci obično ima približno sljedeći raspored:

 • Prvi obrok je lagani doručak. Dijete na umjetnoj vrsti hranjenja može se ponuditi kefir kao alternativa mješavini - odaberite jednu stvar. Kada beba bude dojena, ne biste trebali mijenjati mlijeko za ništa. Mlijeko prehrambene majke nastavit će podupirati imunološki sustav i rad probave. Ne smanjujte broj privitaka, inače postoji opasnost od gubitka laktacije, jer sada ima manje mlijeka. Proizvodnja majčinog mlijeka postupno će pasti.
Jutarnje hranjenje bolje je tradicionalno početi s majčinskim mlijekom.
 • Drugi obrok je srdačan doručak. Dijete i artefakt u ovom jelu mogu se hraniti jednako. Pod uvjetom korištenja različitih vrsta žitarica, poželjno je tretirati mrvicu na žitarice. Izaberite između riže, kukuruza, heljde i zobene pahuljice. Pažljivo pratiti percepciju tijela za svaku vrstu žitarica. Primjećujući da riža negativno utječe na probavu, isključite je iz jelovnika, zamjenjujući zobene pahuljice. Najkorisniji tip žitarica je heljda. Kuhajte ga hrabro tri puta tjedno.
 • Treći obrok je ručak. Ukusna i vitaminska povrća će biti vrlo korisna. Izaberite već isprobane mogućnosti: tikvice, cvjetaču ili brokule. Pire od krumpira može se zamijeniti jučom za bebu, kuhanu u laganom bujonu. Koristite isti asortiman proizvoda kao i za pire krumpir, samo je oblik posluživanja malo veći i dodajte žlicu kuhane riže kao prehrambene dodatke. Bilo koja 9-mjesečna mrvica je spremna za testiranje odraslih jela: mesnih okruglica i mesnih okruglica. Možete ih kuhati od puretine, teletine i kunića. Jednom u roku od 7 dana zamijenite mesnu posudu s ribom.
 • Četvrti obrok je večera. Odustati od vrlo srdačnih jela. Ponudite sićušni sir i slatke plodove zemlje. Dodajte ovaj obrok s prilagođenom smjesom ili majčinim mlijekom.
 • Peti piti je prije spavanja. Otišavši u krevet, mrvica navike dobiva omiljeno majčino mlijeko ili prilagođenu mješavinu.
Dan možete završiti slatkim plodnim sirom s curdima, nakon čega će beba dobiti samo majčino mlijeko.

Izbornik uzorka za taj dan

Već smo razmotrili vrste komplementarne hrane u dječjoj prehrani, sada ćemo shvatiti kako ih ispravno kombinirati jedni s drugima. Planiranje dječje hrane za taj dan nije uvijek lagano. Preporučujemo ovu tablicu za jasnoću. Ovdje ćete naći približan dnevni izbornik, kao i količinu hrane koju dijete treba u ovoj dobi:

Izbornik 9 mjeseci stari beba hranio

Kako napraviti svoj vlastiti izbornik za tjedan i što kuhati za svaki dan? Kako ispravno izračunati norme komplementarne hrane i uvesti nove proizvode? Odgovori na sva ova pitanja u ovom članku. Glavne komponente 9-mjesečnog izbornika bebe hranjene formulom trebaju biti namirnice koje se lako digesti u ovom dobu.

Koji se proizvodi mogu dati 9-mjesečnoj bebi na umjetnoj hrani

Žitarice bez žitarica, povrće, meso, voće i bobice, sokovi, mliječni proizvodi i, naravno, mješavina mlijeka. Možete upotrijebiti oba spremljena dječja pireća posuda i pripremiti vlastitu.

Važno je! Prilikom odabira dječje hrane svakako provjerite datum isteka, sastav i preporučenu dob. Sastav ne smije biti bojilo i emulgator, šećer.

Proizvodi za izradu jelovnika djeteta od 9 mjeseci:

• povrće (tikvice, cvjetača, bundeva, krumpir, mrkva, zeleni grašak, zeleni grah);
• voće i bobice (jabuke, kruške, breskve, marelice, šljive, ribizle, grožđe, kivi, banane, avokado);
• meso i riba (teletina, perad, kunić, janjetina, hake, pollock);
• fermentirani mliječni proizvodi (kefir, jogurt, sir);
• biljne i životinjske masti;
• žumanjak jajeta.

Od 9 mjeseci. u obliku jednostrukog pire krumpira injektirane repe. Treba ga pažljivo ponuditi djeci s nestabilnim stolicama zbog jakog laksativnog učinka povrća. Voće i bobičasto voće dopušteno je gotovo sve, ali poželjno je da su lokalni, a ne uvezeni. Postupno uvodite ribu od sitne ribe na 30 grama tjedno.

Izbornik uzorka od 9 mjeseci umjetnih za tjedan i prehrambene standarde, tablica

Ako ste počeli predstavljati hranu za bebu od 4-5 mjeseci, onda će izbornik djeteta u 9 mjeseci u dojci ili umjetno hranjenje biti slično ovome:

Pire od jabuke - 30 gr.

Pire od marelica - 30 gr.

Pire od banane - 30 gr.

Sušena teletina - 50 gr.
Sok od mrkve - 20 grama.

Mliječna formula - 100 gr.

Mješavina za dječju hranu - 100 gr.

Dnevna količina hrane za djecu u dobi od 9 mjeseci. čini 1000 ml, i pojedinačno - 180-210 ml. Naravno, sva djeca su drugačija, pa se mora odabrati norma, individualno gledajući ponašanje i dobrobit djeteta, kao i uzimajući u obzir visinu i težinu djeteta.

U toj dobi, dijete uči da pomiče jezik s jedne strane na drugu da pomiče hranu u ustima i počne ga gnjaviti jezikom na nepcu. Može samostalno jesti hranu koja je jednostavna za rukovanje. Počne sam držati čašu.

Kako uvesti nove proizvode

Prilikom uvođenja novih proizvoda potrebno je vrlo pažljivo pratiti dječju stolicu. Alergije ne moraju nužno biti manifestirane kožnim osipom ili crvenilom. Prvi znak alergijske reakcije je previše labav ili tvrda stolica, a općenito dramatična promjena u njemu.
Ako nakon predloženog novog povrća ili voća, vaše dijete ne može odmrznuti ili, naprotiv, stalno čini da ovaj proizvod treba odgoditi sve do odrasle osobe. Na primjer, pokušajte za mjesec ili dva.

Nove studije iz područja pedijatrije pokazale su da je cijelo mlijeko poželjno unijeti kad beba bude jedna godina ili bolje polovica. Činjenica je da bjelančevina mlijeka nije samo veliko opterećenje djetetovih bubrega, već i jaka alergena za većinu djece. To se također odnosi i na proizvode koji sadrže gluten, kao što su pšenica, zob, ječam.

Izbornik 9 mjeseci dijete za svaki dan. Značajke napajanja

Dijete druge polovice godine brzo raste i razvija, tijelo treba nove hranjive tvari, uključujući vitamine, proteine, ugljikohidrate, minerale, jedno mlijeko više ne zadovoljava svoje potrebe pa se mamci sve više i više aktiviraju.

 • Brza navigacija na članak:
 • Dijete prehrambene karakteristike u 9 mjeseci
 • Raspored jela
 • Dopušteni proizvodi
 • Uzorak izbornika od 9 mjeseci starog beba tjedan dana
 • Koja pravila treba promatrati
 • Recenzije

Dijete prehrambene karakteristike u 9 mjeseci

Ipak, izbornik od 9 mjeseci starog djeteta za svaki dan sugerira da je mlijeko dojka ili smjesa nezamjenjiv i neophodan proizvod u prehrani. U ovom dobu već su uvedene mnoge vrste hrane, a postupno se uvode i nove.

Majčino mlijeko (ili mješavina za majstore) još uvijek je neophodan proizvod u prehrani 9-mjesečnog djeteta.

Tijekom doručka, ručka i večere, dijete se nudi puni obrok i koristi set blagovaona - šalicu, žlicu, šalicu, salvete. Naravno, morate biti spremni za činjenicu da će čaše biti jednostavno preokrenute, a žlice će biti napuštene.

Budite strpljivi. Hranite se od tih blagovaona za bebe. Imajte na umu da ako je dijete gladno, neće se zabrljati sa posuđem, nego će jesti. Ako beba već počinje igrati, pomoć, hranite ga sami.

Dakle, razmotrite glavne razlike u prehrani 9-mjesečnog djeteta.

Način hranjenja

Režim prehrane djeteta od 8 i 9 mjeseci nema značajnih razlika. Glavna razlika je količina proizvoda uvedenog i već uvedena u prehranu, a naravno, ova se činjenica odražava u kompilaciji izbornika za svaki dan, pri čemu se broj proizvoda u gramima povećava za ovu dob.

9-mjesečno dijete već može odrezati hranu ne s mješalicom, već s vilicom ili nožem (mijesiti ili sjeckati)

Tekstura hrane

Konzistencija proizvoda ponuđenih djetetu podliježe malim promjenama. Homogenizirani proizvodi počinju postupno zamijeniti proizvodima koji imaju veće čestice hrane, na primjer, samo one koji su odsječeni. Tako se dijete postupno pridružuje zajedničkom stolu i konzistentnosti odrasle hrane.

Kada je riječ o kraju devetog mjeseca, postupno možete početi ponuditi hranu, sitno sjeckani nožem.

Različite komplementarne hrane

Izbornik 9-mjesečna beba svaki dan postaje raznovrsniji.

Dijeta prehrane u dobi od devet mjeseci nadopunjena je ribljim proizvodima. Prvo, za poznanstvo, riba se uvodi u kuhanom obliku u zemlju, čista stanju. Vrste riba treba odabrati bijele i niske masnoće (pollock, bakalar, hake).

Možete početi unositi kuhane ili pirjane mesne okruglice ili mesne kuglice od peradi i ribe.

Od 9 mjeseci su dopušteni fermentirani mliječni proizvodi proizvedeni posebno za dojenčad.

Fermentirani mliječni proizvodi kao što su kefir, svježi sir unose se u izbornik od 9 mjeseci starijeg djeteta svaki dan u malim količinama, a svakako treba obratiti pažnju na datume isteka jer zdravlje vašeg djeteta ovisi o tome.

Od devet mjeseci, mnogi pedijatri preporučuju uvođenje žumanjka, dajte ga, kuhati i protrljati mlijekom. Jaja često uzrokuju alergije, tako da vam daju doslovce na vrhu tsp.

[box type = "info"] Važno je zapamtiti! Novi proizvodi za dijete počinju se uvoditi s malim dijelovima, uz dnevni postupno povećanje iznosa.

Moguće je uvesti novi dodatak tjedan dana poslije prethodnog, osiguravajući da nema alergijske reakcije.

Nema noći hranjenja

U dobi od 9 mjeseci beba može već bez noćenja i dobro spavati do jutra. Stoga, izbornik za svaki dan završava s obaveznim hranjenjem bebe prije spavanja s mlijekom u volumenu do 200 mililitara.

Međutim, mnoga se djeca još uvijek budu probudila noću kako bi uzeli dio mlijeka. Ako dijete ima prekomjernu tjelesnu težinu, bolje ga je pokušati odvući od noćnih hranjenja. Čak i ako je beba cviljela noću, vrijedno je čekati, sasvim je moguće da će ponovno zaspati. U štipanje, dati malo vode.

Od noći hranjenja djeteta do odstranjivanja, umjesto majčinog mlijeka ili formule, neka piju vodu

Ako je težina djeteta normalna ili zakašnjela, a ako dijete snažno traži, bolje je nastaviti davati mlijeko noću. Ne možemo dopustiti da dijete gladuje, uvijek biste se trebali sjetiti da je svaki organizam individualan.

Raspored jela

[box type = "uspjeh"] Pridržavajte se ovoj rutini za hranjenje 9-mjesečnog beba:

 • Prvoro jutro hranjenje djetetu daje se samo mlijeko - u 6 sati;
 • Puni doručak s mamcem - u 10 sati;
 • Ručak - u 14 sati;
 • Večera - u 18 sati;
 • Večernje hranjenje - u 22 sati. [/ Box]

Naravno, vrijeme hranjenja može varirati ovisno o individualnim karakteristikama djeteta.

Ako dijete spava, probudite ga hraniti ne isplati, jer dobar san igra važnu ulogu u zdravlju i razvoju djeteta.

Dopušteni proizvodi

U prehrani dijete od devet mjeseci već treba unijeti proizvode kao što su:

Jedan od proizvoda koji se pojavljuje u djetetovoj prehrani u 9 mjeseci je žitarica

 • Kashi - riža, heljda, kukuruz, zob, višestruki pšenica, krupica;
 • Voćna kaša - jabuka, kruška, šljiva, banana;
 • Pire od povrća - tikvice, krumpir, bundeva, pire iz različitih vrsta kupusa - brokula, cvjetača, bijela;
 • Sokovi se također uvode u dodatke;
 • Mliječni proizvodi - svježi sir do kraja mjeseca do 25 grama, kefir do 170 grama dnevno (neki pedijatri ne preporučuju unos kefira do godinu dana);
 • Neke vrste kruha, kao i kolačići (možete ga dati u cjelini, razrijediti mlijekom);
 • Meso - piletina, govedina, kunić, purica, bjelina - jezik, jetra, srce;
Također u prehrani djeteta treba biti prisutna juha od povrća
 • Juhe od povrća u juhu od mesa - 30 ml;
 • Povrće i kremno ulje - 5 ili 6 grama dnevno (dodavanje žitaricama);
 • Žumanjka do ½ dijela;
 • Svježe sitno nasjeckane zelje (kopar, peršin) dodaju se juhama i povrtnim kašama.

Prilikom pripreme izbornika od 9 mjeseci starog djeteta, za svaki dan, odabrana je nekoliko namirnica s popisa koji se prikazuje za doručak, ručak i večeru, što može nadopuniti djetetovo tijelo proteinima, ugljikohidratima, mikroelementima i zadovoljavanju potreba djeteta.

[box type = "shadow"] Pročitajte naslov popularnog članka: Norm bilirubin u novorođenčadi [/ box]

Uzorak izbornika od 9 mjeseci starog beba tjedan dana

Zamislite uzorak izbornika za dijete od 9 mjeseci, to je približna, jer svatko ima različite preferencije okusa, a obujam posuđa može varirati ovisno o razdoblju uvođenja komplementarne hrane. Na primjer, ako je upravo uvedena određena žitarica za kašu, njezin volumen će biti znatno manji, a vi ga možete hraniti, na primjer, s voćnim kravom ili kolačićima s mlijekom, to jest već poznatim proizvodima.

Ovo je važno! U tablici se prikazuju obroci uz uporabu komplementarne hrane. Prva jutarnja i zadnja večer hranjenja uključuje samo pijenje mlijeka.

Tablica. Izbornik uzorka za bebu 9 mjeseci tjedno

Izbornik za bebe na 9 mjeseci za svaki dan u tjednu s receptima

Sažetak članka

Dijete prehrana u 10. mjesecu života treba biti uravnotežena i korisna. U ovom dobu beba, bez obzira na vrstu hrane, već jede mliječne proizvode, ribu, voće, meso i povrće. Što još možete jesti mrvice i kako napraviti izbornik za tjedan?

Hrana i dječja prehrana 9 mjeseci

U devet mjeseci, dijete jede gotovo sve proizvode iz tablice za odrasle. Kid's menu je raznovrstan i hranjiv. U desetom mjesecu života, dijete ujutro i navečer još uvijek je zadovoljno majčinim mlijekom ili mliječnim mlijekom. O onim proizvodima koji su već na bebinom izborniku i što treba uvesti u dodatnu hranu.

 • Povrće. Sada dijete već jede tikvice, krumpir, luk, cvjetača, mrkva, bundeva i zeleni grašak. U desetom mjesecu života, dijete se može ponuditi repe, naravno, ako nema problema s stolicom. Uostalom, repe imaju izražen laksativni učinak. Osim toga, u dječjom izborniku možete uključiti brokulu. Ovo je vrlo koristan proizvod, koji ima u sastavu mnogo hranjivih tvari, vitalnih za rastući organizam. Samo nemojte kuhati na temelju ove juhe od povrća. Prilikom kuhanja brokule u bujonu oslobađaju se otrovne komponente. Poslužite repu i brokule mogu se pire i dodati juhama i mesnim jelima. Na dan bebe treba jesti 200 grama povrća.
 • Meso. U tom razdoblju dijete već jede puricu, kunić i teletinu. Ako se ove vrste mesa dobro podnose mrvicama, u devet mjeseci morate ga upoznati s piletinom, govedinom, svinjetinom i konjskim mesom. Meso se poslužuje u obliku juha, dodaje se kašičima od povrća, juhama i juhu se pere na njemu. Na dan djeteta treba jesti 60 do 70 grama mesa.
 • Voće i suho voće. Dopušteno je sljedeće plodove: šljiva, zelena jabuka, kruška, breskva, marelica, sušeno voće, banana, crni ribiz, žuti ribiz. Ako dijete ne promatra alergije, onda se u to doba može uvesti u ogrozd, crveni ribiz. Poslužite voće u obliku pire krumpira, dodajte jogurt, sir. Na dan mrvica mora jesti 90 do 100 grama voćnog kaše.
 • Kashi. U desetom mjesecu života, pored već poznate riže, kukuruza, heljde, ječma, zobene pahuljice, dijete se upoznaje s manjom i bisernim ječmom. Temelj za kuhanje kaša - voda, majčino mlijeko ili mješavina mlijeka. Žitarice kuhaju mekom, a zatim ih slomiti miješalicom. Kashki je posluživao voćem, kuhanim žumanjcima i povrćem. Optimalna stopa za ovu dob je 200 g.
 • Piće. U ovom trenutku, dijete troši pročišćenu ili kuhanu vodu, sok od povrća i voća (polovina razrijeđena vodom). Osim toga, bebi se nudi dekocija na osnovi grožđica, žele, kao i komote pripremljene od sušenog voća (bez dodanog šećera). U desetom mjesecu života kravlje ili kozje mlijeko ne smije se dati djetetu, jer djetetovo tijelo ne može lako probaviti ove proizvode.
 • Zeleni. Zeleni su pravi skladište korisnih elemenata i vitamina. Djetetu od devet mjeseci može se uvesti prvo koprenje i peršin. U svom sirovom obliku, ovo zelenilo još nije konzumirano, ali se uvodi kada kuhanje jelo u obliku isjeckanog. Dnevna stopa - 5 g.
 • Riba. Ako dijete još uvijek hrani majčino mlijeko, riba se uvodi tek sada - u devet mjeseci. Umjetno dijete počinje jesti ovaj proizvod mjesec dana ranije. Poznavanje bi se trebalo dogoditi s prehrambenim vrstama morske ribe - nasumcem, pollockom, koljom, krilom. Ako se ne opažaju alergije, na stol za djecu mogu se poslužiti bakalar, šljuka i losos. Ribu se dodaju pire od povrća, juhe, koje se poslužuju u obliku juhe i pire. Na dan djeteta ne smije jesti više od 40 g ribe. Preporuča se posudu dva puta tjedno.
 • Proizvodi od kiselog mlijeka. U devet mjeseci, dijete već jede curdu (norma je 50 g) i prirodni jogurt ili kefir (200 ml). Za raznovrsnost i poboljšanje okusa, dodajte im voće i suho voće.

Što još možeš dati bebu 9 mjeseci?

U desetom mjesecu života, mrvice se mogu dodati u jela:

 • biljno ulje (5 ml);
 • maslac (2,5 g);
 • krekeri ili kekse (15 g);
 • žumance (pola tjedna);
 • kruh (10 g).

Dnevna prehrana kod dojenja i hranjenja bočicom

Važno je napomenuti da dijeta beba koja jede majčino mlijeko i koja se hrani smjesom nije drugačija. Ovo je ono što bi svakodnevna prehrana trebala biti za devet mjeseci stare bebe.

Dijete prehrana u 9 mjeseci

Izbornik devet mjeseci starih mrvica već se može nazvati vrlo raznolikim. Uz mješavinu ili majčino mlijeko, dobiva i niz dodatnih proizvoda. Dnevna konzumacija komplementarne hrane u ovom trenutku je oko 1200 ml.

Bliže dobi od jedne, dijete će moći jesti sva jela iz zajedničkog stola, pod uvjetom da se roditelji pridržavaju načela pravilne prehrane. Međutim, u ovoj fazi, odrasli se još uvijek pitaju: što će hraniti svoje bebe. Recite nam više o tome što bi trebalo biti prehrana djeteta tijekom 9 mjeseci.

Nema noći hranjenja

U 9 ​​mjeseci, dijete se ne bi trebalo probuditi noću da bi jeli.

Većina beba mirno spava cijelu noć i počne glasno zahtijevati da mu daju hranu, jedva otvorivši oči ujutro. U pravilu, to se događa 6-7 sati.

Međutim, neke 9-mjesečne bebe još se budu probudile noću. Ako dijete jede apetit tijekom dana i stabilno dobiva težinu, moramo ga pokušati odvojiti od hranjenja noću. Prije nego što započnete postupak, trebali biste pitati pedijatra koliko treba vagati bebu u 9 mjeseci, i provjeriti parametre svojih mrvica sa normalnim.

Stope težine djeteta u 9 mjeseci

Tablica težine koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Tjelesna težina (težina) dječaka (kg)


Tjelesne težine (težina) indikatorima djevojaka (kg)

Kako odbaciti dijete od noćnih hranjenja

Ako nema odstupanja u težini djeteta, onda možemo početi odvajanje od noćnih hranjenja.

Često, razlog za ovisnost bebe na noćni snack je pogrešno ponašanje roditelja. Mnoge mame, jedva čuli sucaje iz krevetića, trče do svoje djece s bocom smjese ili daju im dojku. Međutim, neka djeca vrlo lako odustaju od noćnih hranjenja i, nakon što su malo rotirali u krevetiću, ponovno zaspati.

Ako dijete zahtijeva mlijeko kako bi glasno plakala, trebali biste ga nositi na ručkama, tresti malo i ponuditi bocu vode. Nakon nekog vremena ponovno zaspati. Tijekom prvih noći djeca mogu plakati 20-30 minuta, ali ovo razdoblje samo trebate podnijeti. Ako se mrvica dugo nije smirila, to znači da je stvarno gladan. Možda nema dovoljno dnevne hrane za potpunu zasićenost. U ovom slučaju, potrebno je revidirati prehranu.

Oksana, majka devet Sergej: „Moj sin odbio noćnih obroka za oko šest mjeseci s uvođenjem dopunske hrane guste. Bili smo na umjetnoj hrani, i počevši od šest mjeseci, već smo aktivno jeli žitarice, pire od povrća, svježeg sira. Kao rezultat toga, Sergej dobro jede za jedan dan, prije spavanja piti smjesu i čvrsto spavao s deset navečer do šest ujutro. I mi i on smo bili zadovoljni. "

Dijeta od 9 mjeseci starog djeteta

U devet mjeseci, količina majčinog mlijeka ili formule koju dijete dijete postupno smanjuje. Idealno, trebalo bi ostati samo prva i zadnja hrana. Sve ostalo je mamac. Naravno, dopušteno je hraniti mrvicu s mješavinom ili mlijekom nakon obroka, ali u minimalnim količinama.

Točan način dana od devet mjeseci bebe uključuje 5 hranjenja.

Na dan devet mjeseci starog kikirikija, tekuća hrana treba uzeti dvaput i debeo - tri puta. Sladoledi i pire krumpira digested by red veličine dulje od majčinog mlijeka ili mješavina, dajući beba energija rezerva za dugo vremena. Stoga se hranjenje provodi u intervalima od 4 sata. A ako beba dobije glad nakon 2-3 sata nakon jela tekuće hrane, možete mu ponuditi keksa ili malo voćnog kaše. Uz odgovarajući izbornik za roditelje indikativna tablica za jedan dan pomoći će roditeljima da izvrše optimalnu prehranu. To također pokazuje koliko bi devetomjesečno beba trebalo jesti dnevno:

Dietna ekspanzija

Dijete dijete u 9 mjeseci uključuje puno zdrave hrane i pića. Oni daju tijelo djeteta s bitnim sastojcima hrane kao što su vitamini, proteini, ugljikohidrati, masti i minerali. Uzgoj bebe nije dovoljno enzima koji se nalaze u uobičajenim mješavinama i majčinom mlijeku. Važno je napomenuti da prehrana dojenčadi koja je prirodno i umjetno hranjena je gotovo identična. Pored mlijeka, smjesa, treba sadržavati sljedeće komponente:

 • razne kompote;
 • sokovi;
 • pire od voća, povrća;
 • pire od mesa;
 • žitarice iz različitih žitarica;
 • žumanjka od jajeta;
 • svježi sir;
 • low-fat kefir;
 • kruh;
 • kolačić.

Uvođenje nove hrane komplementarne hrane

Ako bilo koja od ovih stavki još uvijek nije poznata djetetu, preporučljivo je da ih postupno dodate. Potrebno je unositi dodatke bez žurbe, početi s minimalnim dijelovima, pažljivo promatrajte kako dijete reagira. U nedostatku alergija, možete postupno povećati volumen proizvoda.

Nove dodatke treba uvesti u intervalima od 5-7 dana.

Nine-mjesečna djeca trebaju redovito jesti meso kuhano i sjeckano: puretina, kunića, govedina, teletina. Preporuča se i piletina, govedina ili zečja jetra, jezik i srce. Zbog obilje željeza i vitamina, ti su nusproizvodi posebno naznačeni za dojenčad s niskom razinom hemoglobina u krvi.

Proizvodi iz punjenja dućana ne preporuča se djetetu od 9 mjeseci.

Gdje je bolje napuniti svoje vlastite ruke kod kuće. Ali trgovina dječjom hranom (pire krumpir, instant žitarice) je sasvim prihvatljiva, ali je bolje da se pribjegavamo u posebnim slučajevima. Konzervirani pire krumpir će biti neophodan za duge šetnje i posjete gostima, kao iu hladnoj sezoni, kada postaje vrlo problematično kupiti visoko kvalitetno svježe povrće i voće.

Pored gore navedenog, u prehrani bi trebala biti bijela riba s niskim sadržajem masti. Može biti lignje, bakalar, bakalar ili šuga. Učestalost dječje konzumacije ribe - jednom tjedno, zamijenit će jednu mesnu večeru. Za početak, to bi samo trebao kuhati i poslužiti ga za bebu zajedno s povrće strane jelo. Nakon što se naviknete na okus novog proizvoda, možete početi kuhati hamburgere i mesne kuglice od nje.

Ulje

Posebna pozornost treba posvetiti nazočnosti u prehrani ulja biljnog i životinjskog podrijetla. Oni djeluju kao pravi izvor minerala, vitamina, masnih kiselina i proteina potrebnih za skladan razvoj djeteta.

Korisna biljna ulja uključuju: masline, lanene, kukuruz i sezam.

Maslac treba dodati u kašu žitarica, povrće ukusu ide dobro s povrćem kvasca: 5 g po 1 poslužitelj je dovoljno.

Mliječni proizvodi

Majke koje su dojene često su prilično nespremne uvoditi fermentirane mliječne proizvode u prehranu beba. Međutim, 9 mjeseci je dobro vrijeme za upoznavanje s kefir i sir.

Dnevni volumen svježeg sira za dijete u 9 mjeseci ne smije prelaziti 40-50 grama. Kefir treba davati od 20-30 ml, postupno povećavajući udio na 100-200 ml. Obično se nudi mrvice za večeru, uz dodatak 18-satnoj hrani.

Liječnik Komarovsky, pedijatrijski liječnik najviše kategorije: "Za prosječnu majku, optimalna količina proizvoda je jednaka tome koliko vaše dijete je spremno jesti s apetitom. Zašto se liječnici bojati preporučiti kefir? Budući da u njemu postoji prilično velika koncentracija proteina, kao iu svježem siru. Tijelo djeteta prve godine života ne može razbiti ovu količinu proteina. Dakle, prekomjerno opterećenje bubrega. Zato kefir i sir su jednokratni proizvodi za djecu mlađu od tri godine. Treba ih dati jednom dnevno u strogo ograničenim količinama. "

Kravlje mlijeko

Cijelo kravlje mlijeko u ovoj fazi života nosi više štete nego dobre.

Proizvod sadrži previše proteina, znatnu količinu kalcija, preopterećenje bubrega. Maksimalni dio mlijeka za devetomjesečnu bebu iznosi 150 ml. Bolje ga je koristiti za kuhanje kaša, malo razrijeđenog vodom, nego ponuditi bebu u čistom obliku. Za dječju hranu preporuča se kupnja pasteriziranog mlijeka u pakiranjima.

WHO tablica za uvođenje komplementarne hrane

Tablica Svjetske zdravstvene organizacije za uvođenje komplementarne hrane sugerira prisutnost dodatnih proizvoda u prehrani dojenčeta od dobi od tri mjeseca. Međutim, moderni pedijatri čvrsto preporučuju hranjenje djece samo majčinim mlijekom do šest mjeseci starosti. Stoga tablicu predstavljamo isključivo u informativne svrhe:


* Pire se uvodi 2 tjedna nakon uvođenja sokova
** za pripremu komplementarne hrane (pire od povrća, kaša, itd.)

Tekstura hrane

Roditelji trebaju postepeno naviknuti devet mjeseci staru mrvicu da jedu gustu hranu jer dijete kreće u novu fazu svog razvoja. Ima više zuba koji je u potpunosti sposoban koristiti za svoju namjeravanu svrhu. Promjena dosljednosti jela blagotvorno utječe na proces razvoja dječjeg probavnog sustava, dajući mu dodatnu stimulaciju.

Ako se čvrsta hrana ne upiše odmah u hranu, dijete ih može potpuno napustiti u dobi od jedne.

Stoga, homogenizirana jela treba postupno zamijeniti pire. Ne biste trebali skuhati krumpir i ribu u miješalicu u kravu, miješajući ih zajedno. Gdje je bolje staviti dobro kuhane proizvode na tanjuru zasebno i lagano ih umijte vilicom.

Moguće je da je na prvom mjestu spada u tanjur je relativno veliki komadi će uzrokovati novorođenčadi refleks gušenja, ali na kraju će proći. Kao što pokazuje praksa, devetomjesečne žabe voljno privlače u usta čestica, a nisu mljevene hrane i pokušavaju ih žvakati. Stoga je vrijedno povremeno liječiti bebu s komadom kolača, kruha, jabuka, kruške ili galetny. Meso u ovoj fazi preporuča se temeljito mljevenje.

Margaret, majka jedne i pol godine stare Sofije: "Moja je djevojčica kasnila. Sad ih ima samo osam. Do sada sam brušila svu dječju hranu u miješalici, brinući se da moja kćer nije mogla žvakati. I tek sada, po savjetu dječjeg liječnika, počela je pokušavati dati joj vilicu da pere hranu. Dijete se namrštuje, guši, emetičke žudnje se pojavljuju. Očigledno, previše smo odloženi uvođenjem čvrste hrane. Moja kćer jednostavno odbija prihvatiti, iako je s užitkom grickajući jabuku i kolačiće. Ali meso, kriške, povrće kategorizirano odbijaju žvakati. Već sam sakrio miješalicu u najudaljenijem kutu kabineta i imao strpljenja. Nadam se da će se moja kćer uskoro naviknuti na deblji dosljednost jela. "

Približan dječji meni

Izbornik djeteta u roku od 9 mjeseci trebao bi sadržavati samo svježe pripremljena jela.

Kuhana, ali ne jedena hrana ne može biti pohranjena i ponovno zagrijana. Također se ne preporučuje slaganje i dodavanje šećera u ovoj fazi. Najbolji majčinski pomoćnik u kuhinji bit će dvostruki kotao. Da, i mnogi moderni multikookeri imaju funkciju kuhanja na pari. U nedostatku tih uređaja, grickajte ili kuhajte hranu u maloj količini vode pod zatvorenim poklopcem. Što se tiče izbornika mrvica, može se sastojati od niza različitih položaja koje svakodnevno moraju biti međusobno izmjenjivane. Napišimo detaljnije svaki obrok:

Prvi doručak (6:00)

Sadrži majčino mlijeko, dojenčad ili kefir u količini od 180-200 ml. Ako beba bude dojena, ujutro je potrebno dati samo dojku, a ne njezine zamjene. To će pridonijeti očuvanju laktacije u majci.

Drugi doručak (10:00)

Heljda, zobena kaša, kukuruz, riža riža mora biti uključena u dnevnu prehranu djeteta tijekom 9 mjeseci. Mijenjajući ih međusobno, možete pružiti bebu ukusnu i raznovrsnu hranu. Budući da je heljda najkorisnija za mrvice, preporučljivo je kuhati kašu od barem tri puta tjedno. Riža kaša može izazvati uznemirene stolice u bebama. U ovom slučaju, potrebno ga je isključiti iz izbornika mrvica, usredotočujući se na zobene pahuljice.

Ručak (14:00)

Pripravak od povrća od tikvica ili cvjetače s mesom od parnih mesa najprikladniji je za dnevni obrok. Alternativa za to može biti i juha s juhu od povrća izrezanog mesa i povrća. Za okus imaju djecu i juhu s mesnim okruglicama. Podsjetimo da se jednom tjedno za ručak dijete mora dati ribu.

Rana večera (18:00)

Blizu večeri ne biste trebali organizirati dijete previše hranjivim obrokom.

Uostalom, to možda nije najbolji način da utječe na kvalitetu njegova noćnog sna. Stoga, kafići i jela od mesa nisu prikladni za večeru. Gdje je bolje dati djetetu voćni kašu, sir ili kefir.

Kasnu večeru (22:00)

Nakon uobičajenih higijenskih postupaka i masaže, dijete usisava majčinu dojku ili smjesu iz boce, a zatim odlazi na spavanje do jutra.

Kada planirate dječju prehranu, mnogi roditelji svakodnevno pokušavaju pratiti tjedni setni meni. Donja tablica pomoći će da mrvice ne samo ukusno, nego i razne hrane. Mlijeko je moguće zamijeniti mliječnom formulom, kefirom.