Što hraniti bebu za 5 mjeseci

Zasnivanje

U ovoj fazi razvoja, glavna hrana malog čovjeka je i dalje mlijeko. Tijelo se brzo razvija, tako da ne dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari iz mlijeka. Vrijeme je za diverzificiranje izbornika djeteta u roku od 5 mjeseci s povrćem i voćnim sirom, žitaricama. Ovaj put je optimalan, jer tijelo najbolje percipira gastronomske inovacije.

Kada mogu početi predstavljati dodatke?

Do 4-5 mjeseci dijete jede isključivo mlijeko. Petominutni muškarac je potpuno spreman da percipira i probavlja deblji obrok. Štoviše, pedijatri preporučuju da se ne odgađaju uvođenjem novih delicija, jer već šest mjeseci tijelo ima nedostatak vitamina, minerala i drugih sastojaka.

Opća pravila za uvođenje raznolikosti u prehrani:

 1. Budući da proces započinje s minimalnom količinom neobične delicije, treba ga ponuditi malom djetetu prije hranjenja s mlijekom. Postupno će se potpuno zamijeniti predložena poslastica.
 2. Poznanstvo počinje s otprilike 0,5-1 tsp. Svakodnevno se povećava doza. Za 7 do 10 dana potrebno je unijeti količinu delikatesa koja se ubrizgava u preporučenu količinu za određeno doba - 200 ml. Škola za nepoznate proizvode koji pripadaju istoj grupi provodi se 5-7 dana. tj ako dijete već jede povrće, a zatim dodavanje druge sorte može biti brže, ovo se načelo odnosi na žitarice i voće.
 3. Ovisno o nepoznatoj hrani izrađena je od jednokomponentnih jela.
 4. Budući da je reakcija na novost nepovoljna, dijete ima alergiju ili uzrujan stolicu, nudi jutarnju nadopunjujuću hranu, tako da možete izvući zaključke i poduzeti akciju tijekom dana.
 5. Ne možete mijenjati snagu malog djeteta tijekom bolesti, također nekoliko dana prije i poslije cijepljenja.
 6. Važno je da je hrana pripremljena od ekološki prihvatljivih sastojaka. Stoga je sigurnije korištenje industrijskih proizvoda. Pogledajte informacije navedene na paketu, odaberite izbor prema dobi djeteta. U ovom slučaju, postoji jamstvo da je hrana bezopasna, ima potrebnu kompoziciju i stupanj mljevenja, što je vrlo važno za petominutni beba.

Što se tiče krumpira povrća, najcjelovitije u smislu raznih hranjivih tvari su mješavine tri vrste povrća. Peti mjesec razvoja djeteta zahtijeva oprez. Kao što je već spomenuto, uvođenje komplementarne hrane uvijek počinje s monokomponentnim jelima. Stoga, za početak, ponudite djetetu pire jednog povrća. Mnogi roditelji počinju s tikvicama, lako se probavljaju, ne uzrokuju alergije. Nakon 7-10 dana, dodajte malo kupusa u pire od tikvica. Neka beba navikne na dvokomponentni obrok za još 7 dana. Zatim dodajte slijedeće povrće u smjesu. Dovesti posluživanje komplementarne hrane na 200 ml.

Koja hrana može biti unijeta u prehrani?

Roditelji koji njeguju brinu se o pitanju onoga što dijete može jesti.

Povrće - najbolja hrana za prvo poznanstvo. Nakon što ih je dijete već upoznalo, vrijeme je da se tijelo pripremi na gustu hranu - kašu. Biljna hrana se uvodi u prvu djecu, koja imaju tendenciju za zatvori ili ima ubrzanog povećanja težine.

Prvo jelo može biti pap. Vrijedno je ponuditi bebu koja je razvila anemiju, ima nestabilnu stolicu, ne dobiva dovoljno težine. Žitarice iz zobene pahuljice proizvedene od mikronutrijenata nadoknađuju nedostatak potrebnih tvari. Dulje vrijeme od povrća i voćnih jela, zasiti dijete, daju snop energije za aktivnu fazu.

Voće sirovi također su pogodni za širenje izbornika 5-mjesečnog djeteta. Ali odrasli u ovom slučaju često susreću činjenicu da je okusio slatkoću plodova, dijete ih traži i nevoljko jede ostatak.

Popis dopuštenih proizvoda:

 1. Povrće: tikvice, brokule i cvjetača, krumpir, mrkva, bundeva.
 2. Voće: banana, kruška, jabuka.
 3. Kashi: heljde, riža, kukuruzni zob, itd.

Počnite s žitaricama koje ne sadrže gluten i mlijeko. Industrijski proizvedeni dijelovi razrijeđeni vodom. Dopušteno je dodati majčino mlijeko, juhu od povrća, smjesu za umjetne tvari. Mliječni derali sadrže mlijeko u prahu ili mješavinu mlijeka, pa su prikladniji za umjetne tvari.
Ovo se jelo može pripremiti sami, sve dok se hrana nasjeckana, na primjer, pomoću miješalice.

Izbornik petomjesečnog muškarca može uključivati ​​sokove. Dobro su apsorbirani i kao djeca. Ali treba imati na umu da u njemu postoji malo vitamina i minerala pa pedijatri preporučuju davanje ove delicije djetetu nakon svih ostalih proizvoda, uključujući meso. Sokovi koji čine raznolikost u hrani karapuz, naučiti ga jesti slatkiše, što je nepoželjan. Kao piće, možete ponuditi mrvice, svježe voće ili komadiće sušenog voća, slab čaj. Ne sipajte tekućine u bočicu, već u čašu, što je vrijeme da se naučite koristiti.

U dobi od pet mjeseci, prosječna količina jednog obroka je 200 ml.
Izbornik uzorka:

 • Broj doručka 1: majčino mlijeko ili dojenčad.
 • Doručak br. 2: kaša bez mlijeka 150 ml, nadopunjeno mlijekom.
 • Ručak: sušeno povrće - 150 ml s dodatkom mlijeka ili 200 ml bez dodataka.
 • Ručak: voćni kaša - 60 ml, majčino mlijeko ili mješavina.
 • Večera: majčino mlijeko ili mješavina.

Djeca bi trebala dobiti samo svježe pripremljenu hranu!

Zapamtite, mnoge namirnice su alergične pa pažljivo pratite zdravlje djeteta. Ako dođe do neželjenih reakcija, sastojak koji je uzrokuje privremeno je isključen.

Kefir je kontroverzni sastojak za petominutni beba zbog prisutnosti kalcija i nezrelosti crijevne mikroflore djeteta.
Možete dodati maslac i biljno ulje u prehranu - ne više od 1 tsp. po danu.

Osobitosti dodatnog hranjenja djece u dojci i umjetnoj hrani

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bebe hranjene bebe, preporučljivo je u 6 mjeseci uvesti nove sastojke u prehranu. No, mnogi pedijatri vjeruju da je ova mogućnost dobra ako je dijete rođeno na vrijeme, sasvim zdravo i normalno se razvija. Istodobno, majka bi također trebala biti zdrava, dobiti dobru prehranu i vitaminske i mineralne dodatke. Inače, za 5 mjeseci raste tijelo nedostaje hranjivih tvari, anemija i ostala deficijentna stanja mogu se razviti. Stoga se pitanje prikorm treba riješiti pojedinačno.

U ovom dobu dijete i dalje zna samo svijet. Novo posuđe možda nije u njegovu ukusu. Ali roditelji bi trebali biti strpljivi i diverzificirati prehranu djece, iako je ponekad teško učiniti. Dogodilo se da traje 15 ili više dana kako bi se naviknuli na nove osjećaje okusa. Važno je ispravno oblikovati navike ukusa, jer samo s raznolikom prehranom može rastući organizam dobiti tvari koje treba.

Izbornik uzorka za dijete od 5 mjeseci

komentari

Hvala na informativnom članku. Prvih nekoliko dana kuhala sam kašu, ali dijete je bilo posuto, a zatim samo na Materna žitaricama i raslo. Kupi sada kroz baby1care. com. Mješavine također jedu ovu marku, jer sve je nisko alergeno i dijete to sviđa. Mislim da dječje žitarice nisu u cilju uštede vremena, ali još uvijek zbog zdravlja beba.

Vidi također

Uveli su mnoge bukafff! Uvođenje komplementarne hrane. Izbornik djeteta mjesecima Kada je vrijeme za uvođenje komplementarne hrane? Neki pedijatri drže prilično tešku poziciju glede početka uvođenja guste hrane u prehranu djeteta i vjeruju da to može biti učinjeno ne prije 6 mjeseci (ako se dogodi.

Dobar dan! Recite nam koliko i što vaše dijete dnevno jede, povrće, žitarice, pire krumpir itd. Moja beba je na HB-u, zubi su mi se stekli od 5 mjeseci, mamac je počeo da se dobije od 6. Jede oko 70-80.

Peti mjesec. GV. Hranjenje i rad probavnog sustava. U ovom dobu djeca imaju 6-8 dnevnih hranjenja i 2-3 noćenja. Dijete koje majka vodi na stol može početi pokazivati ​​aktivan interes za vodu.

Izbornik vašeg djeteta (7 mjeseci) Prilikom sastavljanja djetetovog izbornika za sedmoročljetnu bebu, distribuirate proizvode kako biste dobili neku vrstu izbornika za već odrasle dijete. Dakle, 10-satno hranjenje tijekom vremena bit će doručak, 14-satni ručak.

Izbornik je uzoran, svaki tečaj prilagođava se svom djetetu i vlastitim mogućnostima. Uzeo sam izbornik na internetu, ali napravio sam nekoliko promjena! Volio sam bebu. Zanima me traženje mačke. Dan jedan. 06:00. Prvi doručak je mješavina mlijeka ili kefir. 10:00.

Mliječni proizvodi Dakle, prva skupina proizvoda potrebnih za bebu koja je prekoračila godinu dana je mliječni proizvodi. Sadrže bjelančevine, masti, vitamine, minerale. Što odabrati iz raznih mliječnih proizvoda: mješavine (tzv. Kasnije formule), mlijeko.

Izbornik djeteta u jednoj godini značajno je varirao. Sada nije samo mlijeko i razne mješavine, već i ostali proizvodi. Razmotrite detaljnije izbornik djeteta u jednoj godini. Doručak, za bebu se može ponuditi kašu i pola jaja.

http://www.2mm.ru/pitanie/533 Za doručak možete ponuditi kašu plus polovicu žumanjaka, voćnog pire (voće se može dodati u kašu). može se dati glutena (kukuruz, heljda, riža) i žitarice koje sadrže gluten (pšenica, zobena kaša, krupica). Glasnoća kaša ostaje ista.

Pri pripremi jelovnika za sedmoročljetnu bebu potrebno je postupno distribuirati hranu na takav način da je slična odrasloj osobi. Kao rezultat toga, trebalo bi pokazati da će hranjenje od 10 sati biti doručak, a u 14 sati dijete će ručati.

Otkrio sam približnu prehranu od 8 mjeseci starog djeteta na internetu: 1 hranjenje 6,00 majčino mlijeko ili adaptirana mliječna formula (200 ml) 2 hranjenja 10,00 kašu (150 ml), jaja (1/4 žumanjka - 2 puta tjedno), voćni kašu.

Koja je prehrana petogodišnjeg beba kada se daju dojeno, umjetno ili miješano hranjenje? Pravila za hranjenje djeteta ovog doba

U 5 mjeseci, bebe rastu znatno, postanu aktivnije, znatiželjnije i zainteresirane. Okolni objekti privlače sve više pažnje, a dijete ih želi detaljnije proučiti i ispitati. Emocionalne reakcije postaju raznovrsnije: pojavljuje se smijeh, osmijeh namijenjen roditeljima i onima koji često troše vrijeme mrvicama, beba počinje stvarati zvukove.

Do ove dobi, većina djece je dojena ili umjetno hranjena. Dječje tijelo brzo raste i razvija se, a sve više i više hranjivih tvari su potrebne, od sada, bebe svibanj nedostaje samo majčino mlijeko. U 5 mjeseci na umjetnoj prehrani također ne mogu dobiti sve potrebne hranjive tvari. Prije roditelja postoji pitanje o uvođenju komplementarne hrane.

Kada se početi družiti s novom hranom?

Dopunska hrana se uvodi između 4 i 6 mjeseci. U ovom dobu beba je većina spremna na novu hranu. Do tog vremena dijete ne može apsorbirati nikakvu hranu. Kasno hranjenje je također nepoželjno.

U šest mjeseci, djeca imaju nedostatak vitamina, makro-mikronutrijenata. Međutim, dijete može kategoricno odbiti inovacije u uobičajenom izborniku, doživjeti poteškoće s gutanjem kave.

Ranije majke daju jedan ili drugi proizvod, to je veća vjerojatnost da će to biti alergija u budućnosti. Kako bi izbjegli komplikacije, za pet mjeseci bi izbornik trebao ostati vrlo skroman.

Pediatric će pomoći odrediti kada je točno vrijedno proširiti prehranu: može biti 4 mjeseca, 5 mjeseci i 6 mjeseci. Svaki slučaj zahtijeva individualni pristup. Rano ukazivanje pokazalo se djeci koja pate od anemije, nedostatka tjelesne mase, kao iu patologiji gastrointestinalnog trakta. Zdrava beba spremna je za otvaranje novih ukusa oko pet mjeseci.

WHO inzistira na kasnijem početku prve hranidbe. Organizacija preporučuje pokretanje mamca iz dobi od šest mjeseci. Ruski liječnici, temeljeni na praktičnom iskustvu i rezultatima znanstvenih istraživanja, preporučuju to samo ako beba rodi puni rok, nema nedostatak proteinske energije ili druge probleme s rastom i razvojem.

Zdravlje novorođenčeta ovisi o prehrani majke. Žena u svakom slučaju ne bi trebala ići na dijete, preporučljivo je obratiti pažnju na posebne proizvode za njegu, korisno je redovito uzimati vitamine. Usklađenost s tim preporukama pomoći će u sprječavanju oskudnih stanja u djeteta, kao što je razvoj anemije.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Posuđe za najmlađe

Izbornik djeteta na 5 mjeseci nije vrlo raznolik. Prvi na stolu trebao bi izgledati pire krumpir od povrća ili kaše. Voće treba odložiti u kasnijoj dobi.

Okusivši jelo od slatkih i sočnih jabuka i krušaka, djeca su skeptična za svježe pire od tikvica i brokule i odbijaju ih ravno jesti.

Djeca koja imaju problema s stolicom u obliku rekurentnog zatvora i prekomjernog tjelesnog težine preporučuju se povrtna kvasca. Anemija, slaba težina i proljev nedostatka željeza korigira se uvođenjem žitarica obogaćenih vitaminima, mineralima i elementima u tragovima.

Kasno hranjenje treba početi s žitaricama, koje sadrže puno željeza i mikronutrijenata. Uostalom, majčino mlijeko nije sasvim dovoljno za brzo rastući organizam.

Izbornik petogodišnjeg djeteta

Ipak, većina liječnika se slaže da beba u dobi od 5 mjeseci koja jede samo majčino mlijeko dobiva dobro, ima dobre rezultate testiranja krvi, razvijen po dobi, ne treba komplementarne hrane. Moguće je čekati do dobi od šest mjeseci.

Ako liječnik na mjesečnoj ispitu odluči da je dijete manje težak, možete početi kušati jednokomponentne žitarice bez mlijeka koje ne uzrokuju alergije. Najčešće je heljda ili riža.

Ako dijete pati od konstipacije ili drugih probavnih poremećaja, tada liječnik odlučuje o uvođenju povrća bogatog vlaknima: tikvice, cvjetača.

Ovo doba djeteta ne preuzima nikakvu drugu komplementarnu hranu! Samo jednu komponentnu kašu ili pire od povrća. Dijete je još uvijek premalo za meso, za sokove i za mliječne proizvode.

Umjetno hranjenje i prvo hranjenje

Umjetno dijete je spremnije za mamac nego beba koja hrani majčino mlijeko. Ponovno, odluku o početku hranjenja preuzima liječnik. Pedijatar je odbijen pokazateljima razvoja, težine, visine, drugih zdravstvenih problema ili njihovog odsutnosti. No, opet, ništa osim povrća ili kaše uvodi se u dodatke.

Upozorenje! Vrsta osnovne prehrane 5-mjesečnog dojenčadi: potpuno dojenje, umjetno ili miješano - nema apsolutno nikakav učinak na raznolikost davanih proizvoda. Može biti samo kaša ili povrće.

Unatoč modi vegetarijanstva, punopravno mamac je nemoguće bez mesa. Mesna jela su bogata željezom, koji je dobro apsorbiran. Poželjno je jesti meso s povrćem. Meso pire krumpir su jela za odrasle sedmomjesečne djece.

Redovita konzumacija žitarica i maslinovog mesa pomaže nadoknaditi nedostatak željeza, cinka i drugih bitnih elemenata.

Nakon uvođenja jela od tikvica, kupusa, jabuka, banana, purana, govedine itd. Možete započeti s novim pićima. Sokovi su dopušteni nakon glavnog hranjenja. Dob djeteta od 7 mjeseci.

Dopunsko hranjenje prvenstveno je nadopunjavanje oskudnih tvari u tijelu i održavanje zdravog rasta i razvoja, sokovi nisu u stanju obavljati takve važne funkcije, nadopunjuju prehranu više.

Sokovi se ne preporučuju u intervalima između obroka. Piće je dobro piti odmah nakon hranjenja. Sok između hranjenja vodi do stalnog osjećaja punine. Sokovi također sadrže veliku količinu šećera, što je štetno za zubnu caklinu, a također dovodi do porasta težine.

Dijete se postupno prenosi na pet obroka dnevno.

Preporuke za uvođenje prve hranidbe

Prvo mamac proći će bez problema ako slijedite nekoliko jednostavnih pravila:

 1. Preporučljivo je kupiti dječju hranu u trgovinama. Gotovi krumpir je prošao sve potrebne čekove, njihova proizvodnja strogo je regulirana, tvornice koriste ekološki prihvatljive sirovine. Njihova dosljednost je super za neformiran probavni sustav;
 2. Prva su jela preporučljiva za uobičajenu čajnu žličicu. Poželjno je koristiti metalne, ali posebne gumene gumene uređaje jer su manje traumatski;
 3. Dijelovi bi se trebali postupno povećavati. Prvo, dovoljno je pola žličice, a za tjedan dana trebamo doći do norme, prikladne za dob. Ostali proizvodi mogu se unijeti već puno brže, otprilike petoga dana već je moguće donijeti dio dobne norme;
 4. Dopunska hrana treba početi s hranom od jednog sastojka;
 5. Novi proizvodi trebaju se dati ujutro ili dnevno kako bi pratili stanje djeteta;
 6. Pojava bilo koje bolesti u akutnom obliku je razlog za odgodu inovacija. Nemojte žuriti na pripremu novih jela, ako ste nedavno dobili preventivno cijepljenje, trebali biste pričekati nekoliko dana;
 7. Nemojte započeti mamac gastronomskim užicima. Za početak, jedan će prehrambeni proizvod stati, čiji se volumen postupno povećava. Tada je dopušteno nadopuniti hranu s drugom hranom.

Kako započeti?

Za nove obroke tikvice su dobro prilagođene, što se smatra lako probavljivim povrćem. Izbornik za tjedan sastojat će se samo od njega. Tada možete ponuditi kaša brokule. Pa hranite kravu za bebe, koja se sastoji od nekoliko povrća. Takva jela su mnogo korisnija.

Nisu svi djeca oduševljeni promjenom uobičajene prehrane. Na primjer, okus brokule ostavlja mnogo da bude poželjan. Moguće je usaditi ljubav za jela od povrća, ako svaki dan dodate jednu žlicu, u roku od tjedan ili dva, mrvica će rado jesti takav zdrav proizvod. Okus povrća će se upoznati, au budućnosti dijete će se pridržavati zdrave prehrane.

Hrana ne može biti prisiljena jesti. Hranjenje bi trebalo odvijati u mirnom i ugodnom okruženju.

Nastavak hranjenja nakon povrća

Sada na stolu za hranjenje može se pojaviti kašica. Počinju davati nakon jela od povrća. Bolje je davati prednost činjenici da oni ne sadrže mlijeko i gluten. Srećom, ima ih u trgovinama.

Za kuhanje, kukuruz, heljda i rižina žitarica su prikladni. Suvremene žitarice su najkvalitetnije i obogaćene vitaminima i mineralima. Takvi proizvodi prikladni su za pripremu jer je dovoljno da se sadržaj vrećice razrijedi vodom, a proizvod je spreman za upotrebu. Od sada, majke ne moraju osigurati da mlijeko ne pobjegne.

Hrana i alergije

Bebe, suočene s netolerancijom hrane, trebaju probati novu hranu za oko pet mjeseci. Potrebno je djelovati, kao u slučaju apsolutno zdrave bebe. Roditelji bi trebali koristiti samo hipoalergijske proizvode, a općenito, približni izbornik djeteta s alergijama je isti.

Dijeta može promijeniti ovisno o identifikaciji alergena. Prva mesna jela trebala bi biti pripremljena od puretine ili kunića, jer ih dobro apsorbira ljudsko tijelo.

Savjeti dr. E.O. Komarovsky

Poznati pedijatar pridržava se preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i savjetuje početne dodatke od oko šest mjeseci starosti. Nutricionizam majke do ove dobi djeteta mora biti zdrav, ukusan, raznovrstan i uravnotežen.

Tek tada će vam omogućiti da odgodite mamac za takav kasniji datum, jer do tog trenutka šestomjesečno dijete dobiva sve što je potrebno za rast i razvoj kroz majčino mlijeko. Umjetna beba treba hraniti samo kvalitetnim smjesama.

Liječnik preporučuje da se posebna pažnja posveti prehrani petomjesečnog djeteta, budući da njegova jetra još nije u potpunosti formirana i ranjiva na različite vrste utjecaja. Tijelo se ne svodi uvijek na neutralizaciju štetnih tvari, što dovodi do zloglasnih alergija. Jetra se konačno oblikuje bliže adolescenciji.

Stručnjaci imaju isto mišljenje o hrani za dojenčad. EO Komarovsky savjetuje da preferira fermentirane mliječne proizvode, umjesto povrća. Kefir, ryazhenka, narin, sir su slično u sastavu s mješavinama i majčinim mlijekom. Na primjer, kefir poboljšava funkciju jetre i potiče probavu. Nakon ovog napitka s kiselim mlijekom, možete nastaviti kravlje mlijeko.

Nakon jednog i pol tjedna, dnevno hranjenje mora se sastojati isključivo od komplementarne hrane. Paralelno, trebali biste nastaviti hraniti bebu za 5 mjeseci s majčinim mlijekom i smjesama, ako govorimo o mrvicama na majci. Ovu shemu treba slijediti oko mjesec dana. Kashi nikada ne smije biti kuhano u mlijeku, jer djeca ne probavljaju životinjske bjelančevine.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Izbornik djeteta od 5 mjeseci na umjetno i dojenje: dijeta u tablicama

Pet mjeseci je dob kada roditelji zdrave bebe počnu planirati uvod u prehranu komplementarne hrane. Ako su do sada sve potrebe bebe bile potpuno zadovoljne majčinim mlijekom ili mliječnim mlijekom, sada bi dijeta trebala postati raznovrsnija, zadovoljiti zahtjeve rastućeg organizma i pružiti mu sve potrebne resurse.

Uvođenje komplementarne hrane za bebe na umjetno hranjenje počinje od 4,5 do 5 mjeseci, na prsima - od 6 (vidi također: kako napraviti beba iznos od 8 mjeseci na umjetno hranjenje?)

Dijete dijete u roku od 5 mjeseci

Prema standardnoj shemi uvođenja komplementarne hrane u umjetnoj djeci, porcija se počinje širiti prije nego u bebama koje su dojene, naime, u roku od 5 mjeseci. U toj dobi, njihov probavni sustav spreman je upoznati nove hrane.

Za razliku od HB, s IV, ne pojavljuju se problemi s prehranom, budući da se količina mješavine tijekom hranjenja može prilagoditi i, ako je potrebno, izvršiti više. Kao rezultat toga, mamac se može odgoditi na kasniji datum, osobito u onim slučajevima ako mrvica ne želi jesti ništa osim uobičajene mješavine.

Ako maca plače i nastavlja tražiti dojku nakon što je potpuno otišla sama, onda to može biti signal da je vrijeme za početak uvođenja prve komplementarne hrane (preporučujemo čitanje: kako i kada primijeniti dodatke djetetu na umjetno hranjenje?). Provjerite kod pedijatra.

Povrće kao prvi obrok

Za zdravu bebu s normalnom težinom ili za mrvicu s prekomjernom tjelesnom težinom, pedijatri se preporučuju da počnu hraniti za 5 mjeseci s povrćem. Sadrže mnoge korisne elemente koji doprinose poboljšanju gastrointestinalnog trakta.

Prvi za hranjenje može se koristiti pure povrće

Za prve uzorke, bolje je odabrati tikvice ili bilo koju vrstu kupusa, s izuzetkom bijelog kupusa. S obzirom da u početnoj fazi dijete ih jede u malim količinama, radi praktičnosti, poželjno je kupiti gotove jednokomponentne homogenizirane pire krumpire u staklenke.

Načelo unosa je standardno. Početni volumen predloženog kaše trebao bi biti pola žličice. U nedostatku negativne reakcije, i ako je mrvica pojela cijelu seriju, može se udvostručiti sljedećeg dana. Tako će se tijekom tjedna volumen postupno povećavati dok ne dostigne potrebne 150 grama. Nakon toga, pire od povrća može zamijeniti jedno od hrane.

Zatim možete diverzificirati prehranu s dvokomponentnim pire krumpirom koje se sastoje od povrća koje je već poznato djetetu, koje ga ne uzrokuju probavni problemi.

Tekući rastrovi se odabiru kao prva komplementarna hrana u slučajevima gdje je dijete slabo. Osnovna pravila uvođenja ostaju nepromijenjena. Važna točka - najprije dati mrvica mrvica koja ne sadrže gluten. Ovaj protein može uzrokovati bolove u trbuhu i probavni problemi. Najbolje je da počnete od heljde, riže ili kukuruznog kaša, krupice i zobene pahuljice trebaju biti uneseni najranije 8-9 mjeseci.

Žitarice - druga hrana nakon pere od povrća

Također, nemojte kuhati kašu u mlijeku. Bez obzira na to koliko je korisno ovaj proizvod, enzimi koji razgrađuju škrob u mlijeku još nisu proizvedeni u dječjem tijelu. Bolje je upoznati bebu s mlijekom kasnije, ne prije 9 mjeseci.

Bolje je dati prednost gotovim suhim žitaricama. Oni su proizvedeni, uzimajući u obzir sve potrebe djetetova tijela. U središtu njihove proizvodnje je ekološki prihvatljiva sirovina. Osim toga, oni imaju stalni sastav, obogaćen vitaminima, prebioticima i drugim korisnim elementima.

Sokovi i voće

Nažalost, ni sokovi niti voće nisu prikladni kao prvi obrok. Sokovi su najsnažniji alergeni. Osim toga, mogu izazvati iritaciju crijevne sluznice. Vrijedno je da ih piju 10 do 11 mjeseci nakon što mrvica pere mahune, povrće i meso.

Izbornik djeteta na 5 mjeseci još se ne razlikuje od velikog broja jela. Ovo je sasvim normalna situacija, budući da crijeva još nisu pripremljeni za probavu težih namirnica. Iz tog razloga, u prehrani djeteta od 5 mjeseci nema maslaca i ostalih masti životinjskog podrijetla.

Šećer, sol, začini, kekse, meso i riba također su isključeni. Jedina stvar koja se dopušta dodati u kašu - malo biljno ulje, majčino mlijeko ili formulu.

Način rada napajanja

Jedno od glavnih pitanja izgradnje prehrane bebe u dobi od pet mjeseci je koliko puta i u kojoj se količini treba hraniti. Ti volumeni izravno ovise o vrsti hranjenja. Djeca koja se hrane umjetnim formulama, zbog svog višeg kaloričnog sadržaja, zahtijevaju manje hrane.

Ispod su dvije tablice dijete od djece na 5 mjeseci na dan za umjetno / mješovita i dojenja. Podaci o količini proizvoda u njima označeni su za već pripremljena jela.

Izbornik petomjesečnog djeteta na umjetnom hranjenju

Izbornik petominutog djeteta

Izbornik petomjesečnog djeteta koja je dojena je majčino mlijeko. Međutim, situacija dramatično mijenja ako je mrvica umjetno hranjena ili ne dobiva na težini dobro dok je dojeno.

U tom slučaju, pedijatri savjetuju pored smjese da uđu u dijetu bebe i druge namirnice.

Pokušajmo danas da shvatimo što hranimo mrvicu koja je već 5 mjeseci.

Izbornik petominutog djeteta. Kada uvesti mamac

Prema mjerodavnom mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije, bebe od rođenja do 6 mjeseci ne bi trebale primiti ništa osim majčino mlijeka.

Međutim, čak i iz ovog pravila postoje iznimke. Tako, na primjer, kao što je gore spomenuto, ako dijete u 5 mjeseci jasno zaostaje u težini, onda je to razlog za početak uvođenja djeteta s novim proizvodima za njega.

Što se tiče bebe na umjetnoj hrani, smjesa više ne može pružiti mrvicu sa svim potrebnim vitaminima, mineralima i elementima u tragovima.

Zato je vrijeme za uvođenje mamaca. Međutim, u prvom i drugom slučaju, mama se mora posavjetovati s pedijatrom i odlučiti o uvođenju komplementarne hrane samo s njim.

Izbornik petominutog djeteta za jedan dan

U 5 mjeseci dijete jede 5 puta dnevno. Međutim, to se preporučuje isključivo od klasične prehrane pedijatara.

Ako dijete samo doji, a majka stavlja dijete na prsa kad želi, a ne na vrijeme, onda, naravno, to se događa mnogo češće.

Isto se događa i kod djece koja se hrane hranom - dobivaju hranu na zahtjev. Ali još se uvijek držimo klasičnog uzorka hrane za bebe u 5 mjeseci.

U intervalima između hranjenja, dijete mora primiti vodu i sok. Međutim, to uopće ne znači da bi svaka mama petomjesečnog djeteta već danas trebala prenijeti sina ili kćer na ovaj izbornik i biti strogo vođena prema određenom vremenu.

Ponavljam da je to samo klasična verzija koju treba imati na umu, ali je potrebno hraniti bebu, ovisno o njegovim željama i potrebama.

Izbornik za petominutno dijete. Ono što trebaš zapamtiti

Petominutni jelovnik s dojilicom ili dojenje s gore opisanim dodatkom sadrži povrće, voće i žumanjak.

Mama treba zapamtiti da se svi ovi proizvodi moraju postupno uvesti, počevši od samo nekoliko kapi.

Vrlo je važno pratiti kako je mrvica reagirala na uvođenje novog proizvoda.

Roditelji trebaju pomno pratiti svoje stanje, a ako dijete ima prve znakove alergijske reakcije - osip, svrbež, crvene mrlje na obrazima ili po cijelom tijelu, trebate se posavjetovati s liječnikom. Treba također pomno pratiti promjenu stolca.

Dnevnik hrane

Sve je to prikladno napisati u takozvanom "dnevniku hrane". Možete ga izvući iz obične bilježnice samo ispunjavanjem komada papira u nekoliko stupaca.

 • Prvi stupac je datum i vrijeme obroka.
 • Drugi stupac je prehrambeni proizvod kojeg je dijete prvi put pokušalo. Ovdje bi rekord trebao sadržavati što je moguće više informacija. Ako je pire iz staklenke, svakako navedite sastav i proizvođača, kao i puno ime. Ako se kuha domaće pire krumpir, majka bi također trebala naznačiti cijeli sastav, na primjer, je li dodana sol ili šećer.
 • Treći stupac je količina proizvoda. Najbolje je koristiti ljuske.
 • Četvrti stupac je reakcija organizma. Ovdje je najbolje napraviti nekoliko pod-stupaca i temeljito snimiti reakciju svakog sustava, na primjer gastrointestinalnog trakta, a to može biti regurgitacija ili povraćanje, labav stolice ili kolika. Također su potrebne kolone poput kože i sluznice, respiratornih organa i općeg stanja.
 • Peti stup je bilješke.
Osnovna pravila za hranjenje

Prvo što treba zapamtiti je da svaki novi proizvod treba postupno uvesti s minimalnim dozama. Osim toga, od uvođenja jedne vrste komplementarne hrane do uvođenja drugog trebao bi trajati najmanje jedan do dva tjedna.

Najbolje je odabrati monokomponentne puree, tj. One koje u svom sastavu sadrže jedno povrće ili voće. I poželjno je započeti prvu lutnju s povrćem.

Ako počnete s slađim plodovima, kasnije mrvica jednostavno ne želi jesti tako slatko kao kruške i jabuke, tikvice ili bundeve.

Osim povrća i voćnih purea, dijete mora dobiti žumance. Da biste to učinili, kuhajte jaje barem pola sata, zatim odvojite bijelo od žumanjka, protrljajte žumance, pomiješajte ga s mlijekom ili mješavinom i hranite bebu žlicom.

Što se tiče bjelančevina, u izborniku petomjesečnog djeteta dojenog ili hranjenog takvim proizvodom jednostavno ne bi trebao biti, jer je protein od jajašaca pile jedan od najjačih alergena.

Preporuča se davati proizvod djetetu samo nakon što su mrvice stare jednu godinu.

Izbornik petomjesečnog djeteta na tjedan dana. Dopušteni proizvodi

Izbornik petomjesečnog djeteta bi trebao biti sastavljen od proizvoda koje dijete može jesti u ovoj dobi. To uključuje:

 • Tikvice.
 • Bundeva.
 • Brokula.
 • Cvjetača.
 • Krumpir.
 • Jabuka.
 • Kruška.
 • Žumanjka jajeta.

S vremenom će se taj popis proširiti. Što se tiče žitarica, situacija nije tako jednostavna.

Porin se uvodi u prehranu petomjesečnog djeteta samo ako dijete ima nedostatak težine. Ako je sve normalno s težinom, a beba svakog mjeseca dodaje svoj pravi gram, tada nije potrebno dodati mrvice žitarice na hranu. Zašto?

To može dovesti do činjenice da će dijete puno brže dobiti težinu i bit će iznad norme.

No, voće i povrće, bogati vitaminima i mineralima i sadržavati minimalne kalorije, u ovom će slučaju biti pravi pomagači za pravilan i pravodoban razvoj petominutnih mrvica.

Dijete dijete u roku od 5 mjeseci

Za petomjesečnu bebu, majčino mlijeko je glavna hrana, ali došlo je vrijeme za uvođenje prve komplementarne hrane. Spremnost bebe da mamac je čisto individualna, ali ako dijete ne jede dovoljno, ima prvu zubicu izrezanu, ne gura žlicu, već ga lezi, onda je sasvim moguće pokušati dati nove proizvode.

Što je uvedeno mamac

 • beba susreće gustu hranu;
 • vitamine, elemente u tragovima itd.;
 • postupni prijelaz na novi "odrasli" izbornik;
 • razvija se vještina za žvakanje koja je već počela oblikovati ovaj put.

Značajke uvođenja komplementarne hrane

 • djetetu mora najprije pregledati pedijatar koji će dozvoliti korištenje nove hrane na jelovniku;
 • od zadnjeg cijepljenja do dana primitka prvog dijela komplementarne hrane trebalo bi trajati najmanje tjedan dana;
 • Za početak se nudi jednokomponentna voćna kaša, obično majke počinju s jabukom;
 • prvi dio je pola čajne žličice pire krumpira prije hranjenja, ako beba u cijelosti jede ovaj dio, a zatim za nekoliko dana, u odsustvu alergija i probavne smetnje (proljev ili zatvor), možete udvostručiti dio da bi se do 150 g;
 • ako dijete ne želi jesti novu hranu, nemoguće ga je prisiliti, tada tijelo još nije spremno za takve promjene u izborniku;
 • nakon nekoliko tjedana možete unijeti sljedeći proizvod, ako se prvo dobro percipira.

Ako beba bude dojena, ne biste trebali prisiliti previše događaja, počevši malo po malo s voćnim sokovima, ali za prehranu koja se dijete prehranjuje prehrana je raznovrsnija.

Proizvodi preporučeni za petogodišnju dojenčad

 • voćni sokovi i pire krumpir;
 • pire od povrća;
 • mlijeko i mliječni proizvodi;
 • ribani sir;
 • mlijeko;
 • biljno ulje.

Proizvodi za bebu pet mjeseci na umjetno hranjenje

 • njegove uobičajene mješavine suhog mlijeka koje se razrjeđuju vodom;
 • voćni sokovi;
 • krumpir povrća i voća;
 • sladoleda na vodi i mlijeku;
 • sir;
 • mlijeko;
 • krekeri i kekse;
 • biljno ulje.

Redoslijed uvođenja prehrambenih proizvoda obavlja pedijatar.

Preporučeni voćni sokovi se izmjenjuju u prehranu.

 1. jabuka;
 2. sok od krušaka, bresaka, aprica, šljiva, ali prevalencija u sastavu je još uvijek sok od jabuka;
 3. trešnja i crni ribiz;
 4. Pažljivo, kako bi se uklonili alergije, do kraja petog mjeseca uvedeni su sokovi od citrusa, kao i one od jagoda i rajčice.

Povrće, za uvod u izbornik

 1. krumpir i tikvice;
 2. mrkva, cvjetača i bundeve.

Kako bi dijete probavnog sustava normalno funkcioniralo, neophodno je promatrati ne samo prehranu već i prehranu preporučenu od pedijatara.

Dijeta od pet mjeseci bebe

 1. Doručak: od 6 do 7 sati - mliječna mlijeka ili majčino mlijeko;
 2. Drugi doručak: 10 sati: mlijeko kašu (50 g), dvije žličice kravljeg sira, 6 žličica. voćni sok.
 3. Ručak: 14:00 sati: majčino mlijeko ili formula, voćni kašica (50 g).
 4. Večera: pire od povrća (150 g s nekoliko kapi biljnog ulja), 3 stol. Plod kave plodova.
 5. Za noć - mješavina ili majčino mlijeko.

Tijekom dana trebate dati bebu vodu, decoctions od bilja (strogo na preporuku od pedijatara) i sušeno voće komposta. Ako je dijete mirno, spava dobro i ne plače bez razloga, onda je ta količina hrane sasvim dovoljna za njega, inače morate razgovarati o ovom pitanju s pedijatrom.

Kuhanje žitarica i upoznavanje s jelovnikom

Najlakši način za kupnju gotove kaše je suha mješavina koju trebate popuniti samo vodom. Ali mnogo korisnija kaša kuhana na vlastitu. Da biste to učinili, trebate heljde, mljevenje riže dobre kvalitete u mlinu za kavu u brašno, od ovog proizvoda već možete kuhati kašu. Kashi su mliječni i bez mliječnih proizvoda. Postupno se upisuju u izbornik. U malim dijelovima, dijete se hrani mješavinom ili majčinim mlijekom, ali već je dovoljna količina kaše zamijeniti jedan obrok. Preporuča se davati kašu u večernjim satima, jer je njihova konzistencija deblja od mlijeka ili mješavine, a dječja hridi i tiho spava do jutra. Prvo, trebate kuhati žitarice bez mlijeka, tj. Na vodi, razrjeđivati ​​ih nakon mlijeka (dojke ili krave), smjesu kojoj je dijete naviklo. Ovaj proizvod lakše probavlja probavni sustav djeteta. Bliže do šest mjeseci, postupno možete ući u kašu i mlijeko, ali iz iste žitarice, koja je prethodno bila pripremljena žitarica bez mlijeka.

Za hranjenje djeteta u roku od 5 mjeseci nije preporučljivo koristiti krupicu, pšenicu i biserno ječam.

Povrće i voće u prehrani petomjesečnog djeteta

Biljna hrana za uključivanje u izbornik bebe pet mjeseci odabrana je zelena ili blijedo žuta, jer svjetlija hrana može uzrokovati alergije. Svježe jabuke, trešnje, mrkvi se uvode malo kasnije, ali ne kao zasebno jelo, ali kada se pomiješaju s zelenim voćem i povrćem. Tijekom toplog razdoblja, pire krumpir su od svježeg povrća i voća. Zimi je teže s tim proizvodima, stoga ih preporučamo da ih ljeti zamrznu u zamrzivač u posebnim posudama. Svaki izbornik jela pripremljen je u jednom trenutku, ali ne i za budućnost.

Najbolje je hraniti bebu žlicom, ali ne uvijek petomjesečno dijete, odmah uzima žlicu, jer se kaša može razrjeđivati ​​i bocu hraniti kroz bradavicu.

 • Dijete prehrana u 9 mjeseci
 • Dnevni režim od 7 mjeseci

Što hraniti bebu za 5 mjeseci

U ovoj fazi razvoja, glavna hrana malog čovjeka je i dalje mlijeko. Tijelo se brzo razvija, tako da ne dobiva dovoljnu količinu hranjivih tvari iz mlijeka. Vrijeme je za diverzificiranje izbornika djeteta u roku od 5 mjeseci s povrćem i voćnim sirom, žitaricama. Ovaj put je optimalan, jer tijelo najbolje percipira gastronomske inovacije.

Kada mogu početi predstavljati dodatke?

Do 4-5 mjeseci dijete jede isključivo mlijeko. Petominutni muškarac je potpuno spreman da percipira i probavlja deblji obrok. Štoviše, pedijatri preporučuju da se ne odgađaju uvođenjem novih delicija, jer već šest mjeseci tijelo ima nedostatak vitamina, minerala i drugih sastojaka.

Dok dijete ima šest mjeseci, mora naučiti žvakati, inače postoji kašnjenje u razvoju vještina žvakanja. Mamac razvija vještine žvakanja bebe.

Opća pravila za uvođenje raznolikosti u prehrani:

 1. Budući da proces započinje s minimalnom količinom neobične delicije, treba ga ponuditi malom djetetu prije hranjenja s mlijekom. Postupno će se potpuno zamijeniti predložena poslastica.
 2. Poznanstvo počinje s otprilike 0,5-1 tsp. Svakodnevno se povećava doza. Za 7 do 10 dana potrebno je unijeti količinu delikatesa koja se ubrizgava u preporučenu količinu za određeno doba - 200 ml. Škola za nepoznate proizvode koji pripadaju istoj grupi provodi se 5-7 dana. tj ako dijete već jede povrće, a zatim dodavanje druge sorte može biti brže, ovo se načelo odnosi na žitarice i voće.
 3. Ovisno o nepoznatoj hrani izrađena je od jednokomponentnih jela.
 4. Budući da je reakcija na novost nepovoljna, dijete ima alergiju ili uzrujan stolicu, nudi jutarnju nadopunjujuću hranu, tako da možete izvući zaključke i poduzeti akciju tijekom dana.
 5. Ne možete mijenjati snagu malog djeteta tijekom bolesti, također nekoliko dana prije i poslije cijepljenja.
 6. Važno je da je hrana pripremljena od ekološki prihvatljivih sastojaka. Stoga je sigurnije korištenje industrijskih proizvoda. Pogledajte informacije navedene na paketu, odaberite izbor prema dobi djeteta. U ovom slučaju, postoji jamstvo da je hrana bezopasna, ima potrebnu kompoziciju i stupanj mljevenja, što je vrlo važno za petominutni beba.

Što se tiče krumpira povrća, najcjelovitije u smislu raznih hranjivih tvari su mješavine tri vrste povrća. Peti mjesec razvoja djeteta zahtijeva oprez. Kao što je već spomenuto, uvođenje komplementarne hrane uvijek počinje s monokomponentnim jelima. Stoga, za početak, ponudite djetetu pire jednog povrća. Mnogi roditelji počinju s tikvicama, lako se probavljaju, ne uzrokuju alergije. Nakon 7-10 dana, dodajte malo kupusa u pire od tikvica. Neka beba navikne na dvokomponentni obrok za još 7 dana. Zatim dodajte slijedeće povrće u smjesu. Dovesti posluživanje komplementarne hrane na 200 ml.

Koja hrana može biti unijeta u prehrani?

Roditelji koji njeguju brinu se o pitanju onoga što dijete može jesti.

Povrće - najbolja hrana za prvo poznanstvo. Nakon što ih je dijete već upoznalo, vrijeme je da se tijelo pripremi na gustu hranu - kašu. Biljna hrana se uvodi u prvu djecu, koja imaju tendenciju za zatvori ili ima ubrzanog povećanja težine.

Prvo jelo može biti pap. Vrijedno je ponuditi bebu koja je razvila anemiju, ima nestabilnu stolicu, ne dobiva dovoljno težine. Žitarice iz zobene pahuljice proizvedene od mikronutrijenata nadoknađuju nedostatak potrebnih tvari. Dulje vrijeme od povrća i voćnih jela, zasiti dijete, daju snop energije za aktivnu fazu.

Voće sirovi također su pogodni za širenje izbornika 5-mjesečnog djeteta. Ali odrasli u ovom slučaju često susreću činjenicu da je okusio slatkoću plodova, dijete ih traži i nevoljko jede ostatak.

Upozorenje! Kada proširujete izbornik, stolica za bebe mijenja boju, može imati narančaste, zelenkaste ili smeđe boje. Ako u sadržaju nema sluzi, a to je normalne konzistencije, nema razloga za zabrinutost.

Popis dopuštenih proizvoda:

 1. Povrće: tikvice, brokule i cvjetača, krumpir, mrkva, bundeva.
 2. Voće: banana, kruška, jabuka.
 3. Kashi: heljde, riža, kukuruzni zob, itd.

Počnite s žitaricama koje ne sadrže gluten i mlijeko. Industrijski proizvedeni dijelovi razrijeđeni vodom. Dopušteno je dodati majčino mlijeko, juhu od povrća, smjesu za umjetne tvari. Mliječni derali sadrže mlijeko u prahu ili mješavinu mlijeka, pa su prikladniji za umjetne tvari. Ovo se jelo može pripremiti sami, sve dok se hrana nasjeckana, na primjer, pomoću miješalice.

Izbornik petomjesečnog muškarca može uključivati ​​sokove. Dobro su apsorbirani i kao djeca. Ali treba imati na umu da u njemu postoji malo vitamina i minerala pa pedijatri preporučuju davanje ove delicije djetetu nakon svih ostalih proizvoda, uključujući meso. Sokovi koji čine raznolikost u hrani karapuz, naučiti ga jesti slatkiše, što je nepoželjan. Kao piće, možete ponuditi mrvice, svježe voće ili komadiće sušenog voća, slab čaj. Ne sipajte tekućine u bočicu, već u čašu, što je vrijeme da se naučite koristiti.

Upozorenje! Potrebno je strpljivo i pažljivo hraniti dijete žlicom. Prisilno hranjenje nije dopušteno! Nabavite plastičnu ili silikonsku žlicu koja ne može ozlijediti osjetljive desni djeteta.

U dobi od pet mjeseci, prosječna količina jednog obroka je 200 ml. Izbornik uzorka:

 • Broj doručka 1: majčino mlijeko ili dojenčad.
 • Doručak br. 2: kaša bez mlijeka 150 ml, nadopunjeno mlijekom.
 • Ručak: sušeno povrće - 150 ml s dodatkom mlijeka ili 200 ml bez dodataka.
 • Ručak: voćni kaša - 60 ml, majčino mlijeko ili mješavina.
 • Večera: majčino mlijeko ili mješavina.

Djeca bi trebala dobiti samo svježe pripremljenu hranu!

Zapamtite, mnoge namirnice su alergične pa pažljivo pratite zdravlje djeteta. Ako dođe do neželjenih reakcija, sastojak koji je uzrokuje privremeno je isključen.

Kefir je kontroverzni sastojak za petominutni beba zbog prisutnosti kalcija i nezrelosti crijevne mikroflore djeteta. Možete dodati maslac i biljno ulje u prehranu - ne više od 1 tsp. po danu.

Osobitosti dodatnog hranjenja djece u dojci i umjetnoj hrani

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bebe hranjene bebe, preporučljivo je u 6 mjeseci uvesti nove sastojke u prehranu. No, mnogi pedijatri vjeruju da je ova mogućnost dobra ako je dijete rođeno na vrijeme, sasvim zdravo i normalno se razvija. Istodobno, majka bi također trebala biti zdrava, dobiti dobru prehranu i vitaminske i mineralne dodatke. Inače, za 5 mjeseci raste tijelo nedostaje hranjivih tvari, anemija i ostala deficijentna stanja mogu se razviti. Stoga se pitanje prikorm treba riješiti pojedinačno.

U ovom dobu dijete i dalje zna samo svijet. Novo posuđe možda nije u njegovu ukusu. Ali roditelji bi trebali biti strpljivi i diverzificirati prehranu djece, iako je ponekad teško učiniti. Dogodilo se da traje 15 ili više dana kako bi se naviknuli na nove osjećaje okusa. Važno je ispravno oblikovati navike ukusa, jer samo s raznolikom prehranom može rastući organizam dobiti tvari koje treba.

Dječja hrana za 5 mjeseci

5 mjeseci - 5 obroka dnevno. Takav režim treba sačuvati do dobi od jedne. Izbornik petomjesečnog djeteta trebao bi se sastojati od tri dojenja i dvije komplementarne hrane. A ako je beba umjetni umjetnik, dojenje se zamjenjuje mješavinom.

Petomjesečno beba može jesti kašu. Možete kuhati heljde i možete rižu ili zobene pahuljice. Kuhajte kašu na vodi, a zatim ga pomiješajte u miješalicu na stanje pire krumpira. Bolje kuhati kašu u vodi, u kojoj su prethodno kuhani povrće (na primjer, za pripremu krumpira od povrća), tada će u samu kašu dodati vitamine i elemente u tragovima.

Pažljivo unesite sok i pire u izborniku za dijete. Tražimo izbjegavanje alergija i slično. Uzimamo krumpir, jabuke, brokule, šljive ili kruške, tikvice ili bundeve. Kuhanje ili soka ili povrće ili voće koje vam se sviđa.

Možete kuhati sami, ili možete kupiti gotove puree i sokove u trgovinama. Usput, zimi, kada nismo sigurni da je voće visoke kvalitete i ne sadrži kemikalije, bolje je kupiti posudu od odjela za dječju hranu.

Izbornik za bebu 5 mjeseci:

1. Dojenje (prilagođena mješavina) 2. Kashka + pure plodova 3. Dojenje (smjesa) 4. Sok + povrća

5. Dojenje (smjesa)

Uzorak izbornika djeteta 5 mjeseci života:

9.00 - doručak s kašom, koji je najviše poput vašeg djeteta. Možete dodati kaša zgužvanu bananu ili zdrobljenu jabuku.

13.00 - ručkamo kašu od povrća, u kojoj dodamo pola žlice biljnog ulja (bolje od maslinovog ulja). Ispada 140 grama.

17.00 - za poslijepodnevni zalogaj jedemo 50 g pire od voća i iste graške svježeg sira.

Ovdje i za ostatak vremena dojimo bebu na zahtjev.

Hvala vam što koristite gumbe:

Kada staviti meso na bebu? - Možete početi s 7-8 mjeseci. √ Mesna jela u prehrani djeteta mogu zadovoljiti vašu svakodnevnu potrebu.

Novorođenče -450-700 ml Mjesečno -540-820 ml Dva mjeseca -612-850 ml Tromjesečno -682-957 ml Ovo je vrsta vožnje.

Psiho-emocionalni razvoj djeteta počinje upravo kada dojenje, kada je dijete formirano kao osobnost. Hranjenje usklađuje odnos mame i bebe.

Dijete prehrana u 5 mjeseci: dijeta

Svaka majka želi da dijete odrasta zdravo, snažno i normalno se razvija. Pet mjeseci je osobit prekretnica kada se prvo dopunsko hranjenje uvodi djetetu, pa mnogi mladi roditelji žele znati što bi trebalo biti prehrana djeteta u ovom dobu. Osim toga, vrlo je važno podučiti tijelo malog čovjeka da jede samo u određeno vrijeme, što će pomoći normalnom funkcioniranju njegovih crijeva.

Razvoj djeteta na 5 mjeseci

Svako doba djeteta ima svoje osobine. Konkretno, kada dijete ima 5 mjeseci, više ne želi leći na leđima i samostalno preuzima različite udobne posture. Do tog vremena, obično težina djeteta (u usporedbi s onim što je bila kod rođenja), visina se povećava za 13-14 cm, a mišići se razvijaju, što omogućuje maloj osobi da izvodi više različitih pokreta. Takva značajno povećana motorička aktivnost djeteta zahtijeva uvođenje određenih promjena u svojoj prehrani i prehrani. Treba imati na umu da je u svim pitanjima koja se odnose na dojenčad potreban pojedinačni pristup.

Što bi trebalo biti prehrana djeteta u roku od 5 mjeseci

Bilo koji pedijatar će se složiti da bi za dijete ovog doba osnovu prehrane trebalo biti majčino mlijeko. Istovremeno, više nije u stanju pružiti djetetu sve hranjive tvari koje mu treba. Posebice, u ovom razdoblju malena glava počinje osjećati manjak željeza, jer već ima vremena za korištenje svih zaliha primljenih u majčinoj utrobi. Stoga, bebe koje su prebačene u umjetno hranjenje trebale bi dobiti malu količinu željeza, a one koji jedu majčino mlijeko treba postupno uvesti u obliku žitarica koje sadrže željezo. Dakle, prehrana djeteta u 5 mjeseci postaje raznovrsnija, a njegovo tijelo spremno je prebaciti iz tekuće hrane na čvrstu hranu koja se treba žvakati u budućnosti.

Dječja prehrana

Učestalost hranjenja bebe u petom mjesecu života ne može ostati ista kao u ranijoj dobi. Činjenica je da je dijete već odraslo, i ima smisla ga hraniti rjeđe, ali dati veće dijelove tijekom svakog hranjenja. To će također povećati razinu budnosti, što je neophodno kako bi dijete potrošilo dovoljno vremena za učenje o svijetu i stoga se razvija intelektualno.

Kako uvesti mamac

Bilo koja nova hrana trebala bi biti postupno uključena u dijetama mrvica. Vjeruje se da je uvođenje komplementarne hrane bolje u drugom hranjenju. U početku, djetetu se nudi najviše dvije žlice novog proizvoda i hranjen je zasićenjem majčinim mlijekom (smjesom). Ako dijete odbija jesti, onda ga ne biste trebali prisiliti. Bolje je pričekati nekoliko dana i pokušati ponovno.

Zatim je potrebno pratiti reakciju djeteta na komplementarnu hranu. Ako se ne opaža osip ili promjena stolice, sljedećeg će dana u istom obroku biti dodana nova posuda u dvostrukom volumenu. Tako se postupno povećava na 150-200 g. Ispada da u prosjeku traje između sedam i deset dana da zamijeni jedno dojenje (ili smjesu boca) za komplementarnu hranu.

Jeste li zainteresirani za pitanje kako hraniti dijete od 5 mjeseci? Preporučljivo je da se počnete upoznati sa odraslom hranom s sokom ili povrćem. U potonjem slučaju, preporučuje se odabrati povrće kao što su cvjetača, tikvice i brokula, a kada se beba navikne na njih, možete dodati i bundeve, mrkve i krumpir. Ako odlučite sami kuhati pire od krumpira i ne hraniti bebu s konzervama, povrće treba temeljito kuhati i temeljito obrisati.

Za vitke bebe, kao prvi obrok, preporučljivo je u male količine uvesti u dijetnu hranu tekućine (heljde, rižu i kukuruz). Prvo kuhanje kaša treba biti bez mliječnih proizvoda. Pedijatri preporučuju da ih zamijenite s posljednjom večernjom hranom.

Lure možete započeti s fermentiranim mliječnim proizvodima. Prednost treba dati kefir, koji se može kupiti u dječjim mliječnim kuhinjama, jer mrvice obično dobro percipiraju takva hrana.

Kako jesti u 5 mjeseci djeteta koja je dojena

Danas sve više i više mladih majki vole dojiti svoje bebe do godine dana. Ispod je jedna od mogućnosti za organiziranje prehrane za bebe u roku od 5 mjeseci, ako još postoji majčino mlijeko u prehrani.

 • u 6 sati beba je dojena;
 • u 10:00 dobiva 150 g povrće kvasca s 1 žličicom. ulje (povrće), polovica žumanjka i 3 žlice. l. bilo koji plod ploda;
 • u 14: 00h se provodi dojenje, a zatim se dijete hrani s dvije žličice. sir i 6 tsp. sok;
 • u 18 sati dijete se ponovno hrani majčinskim mlijekom i daje 6 čajne žličice soka;
 • u 22:00 je zadnji privitak na prsa.

Pročitajte više o bebama

Ova djeca trebaju imati malo drugačiju prehranu, budući da počnu upoznati s odraslom hranom za 4 mjeseca, a na 5 ih uvode drugi dopuniti. Istodobno, broj hranjenja treba biti isti kao kod beba koje dobivaju majčino mlijeko. Evo primjera sheme pomoću koje možete organizirati prehranu djeteta u roku od 5 mjeseci:

 • u 6:00 dobiva se formula ili 200 g kefira;
 • u 10 sati ujutro, dijete se hrani kašuljom (150 g), dvije žličice svježeg sira i tri žlice voćnog kaše (možete dati jabučicu);
 • u 14:00 dijete se nudi boca s 200 g kefir ili mliječne mješavine i 6 tsp. sok;
 • u 18:00 hranjen je 150 grama bilo kojeg pire od povrća od 1 žličice. maslac (samo povrće), polovica žumanjka i šest žličica soka;
 • u 22:00, dijete dobiva 200 g mliječne formule (kefir).

Bez obzira na to kako organizirate prehranu svoje bebe, vrlo je važno pratiti stanje njegovog zdravlja. Na prvim znakovima intestinalnog uzrujanja ili bilo kakvim alergijskim reakcijama potrebno je prestati s hranjenjem novim proizvodima, prebaciti se samo na dojenje (ili uobičajene smjese) i kontaktirati pedijatra. Pa ipak: nema potrebe žuriti se i pokušati brzo naviknuti mrvice na hranu za odrasle. Vjerujte mi, to neće dovesti do ničeg dobrog.

Dodajte komentar

U osnovi, hranjenje djeteta u 5 mjeseci nije bitno drukčije od uobičajene prehrane, a samo bliže šestomjesečnom razdoblju dijete treba razviti pravilan režim kada različite vrste komplementarne hrane i glavna hrana mlijeka ili mješavine - alternativno. U nekim slučajevima, kada je dijete slabo ili je hranjeno u bocama, već može probati nove proizvode u dobi od pet mjeseci, nužno u dogovoru s liječnikom.

Uvećavamo dodatke za 5 mjeseci

Dakle, kao što je gore spomenuto, bebe koje su navršile pet mjeseci spremne su za uvođenje novih proizvoda. Kako bi bebino poznanstvo s prvim jelima u svom životu prolazilo na pozitivan način, potrebno ih je pripremiti praktički tekućom konzistencijom, malo debljom od hrane koja mu je poznata. Onda dijete neće imati problema s gutanjem i voljet će novi proizvod.

Bebe s normalnim i prekomjernom težinom kao prve proizvode najbolje se prilagode tikvicama i krumpirom. Ali nije vrijedno početi s voćnim namirnicama jer postoji rizik da dijete više uživa u slatkom okusu jabuke i ne želi jesti povrće. Po prvi put će biti dovoljno pola žličice.

Kada uvodimo laktaciju u 5 mjeseci djetetu koje ne dobiva na težini, bolje je ako postane hranjiva kaša. Možete ga kuhati sami ili kupiti u specijaliziranim dječjim odjelima.

Za početak, možete probati bez glutena riža, kukuruz i heljda kašu. Kao u slučaju povrća, morate započeti s pola žličice po uzorku, a do kraja mjeseca unesite jedan dio na 150 grama, odnosno jedno hranjenje je potpuno zamijenjeno kašom ili povrćem.

Uzorak dijete djeteta u roku od 5 mjeseci

Dijete od 5 mjeseci nije previše drukčije od njegovog uobičajenog rasporeda, jer se obroci obroka unose samo u jutarnjim ili popodnevnim satima, a sva druga dojenja ili hrana za hranu ne mijenjaju se.

 1. 5.00 - 6.00 mlijeko / mješavina.
 2. 9.00 - pap ili jednokomponentni pire od povrća + mlijeko / mješavina.
 3. 12.00 - mlijeko / mješavina.
 4. 15.00 - mlijeko / mješavina.
 5. 18.00 - mlijeko / mješavina.
 6. 21.00 - 22.00 - mlijeko / mješavina

Postupno, tijekom razdoblja od 2-3 tjedna, počevši od pola žličice, dnevno trebate povećati dio djeteta. Ako dijete oprašta nakon hranjenja dojke ili boca, onda ga ne bi trebao odbiti, ali pokušajte zadržati hranu uravnoteženu.

Dojenje u trajanju od 5 mjeseci traje 90% svih hranjenja i dalje je glavna komponenta prehrane djeteta, ali postupno, tijekom sljedećih 6 mjeseci, svako hranjenje zamjenjuje se novim obrocima komplementarne hrane, a beba diže grudi samo noću.

Što hraniti dijete u roku od 5 mjeseci?

Mlade majke nije lako za vrijeme uvođenja komplementarne hrane, jer prvi put prolaze kroz ovu fazu, pa će im pomoći receptima za djecu od 5 mjeseci, koja su vrlo jednostavna i dostupna svima. Nakon što se beba upoznala s okusom krumpira, mrkve, tikvice i cvjetača, moguće je pripremiti i mono i višekomponentna jela.

Pire od mrkve s brokulom

Ako dijete nema alergije na hranu, sigurno može ponuditi vrlo korisne povrće - mrkva u kombinaciji s nježnom brokulom.

 • mrkva - 1 kom;
 • brokule ili cvjetače - 2 cvjetnice.

Peel mala mrkva i izrezati u male kocke ili kriške. Kupus se rastavlja u cvjetove, a za dijete nam je potrebno samo 2 od njih, koje treba temeljito isprati pod tekućom vodom. Zatim mrkvi kuhaju dok se ne napuni polovica 20 minuta, nakon čega se doda kupus i kuha još 10 minuta. Nakon toga, povrće treba ukloniti iz vode, ostaviti da se ohladi i pire s miješalicom.

Za bebe umjetne hrane, dobro je kuhati mliječnu juhu s povrćem, što je i hranjivo i vitamina, što znači da je vrlo korisno za dijete.

 • krumpir - 1 kom;
 • mrkva - 1 kom;
 • mlijeko na pola s vodom - 200 ml.

U vodi, kuhajte sitno sjeckano povrće, dodavajući prstohvat soli. Nakon što su krumpir i mrkva spremni, isušite vodu, zamijesite ih vilicom i dodajte mlijeko razrijeđeno vodom, jer dijete ne može biti cjelovito. Donesite smjesu na kuhanje i juha je spremna! Prema istom receptu možete kuhati juhu od bilo kojeg povrća, a ako dijete ne podnese mlijeko, juha u kojoj se kuhalo povrće nije isušena.

Temeljito namazajte rižu u mljevenju za kavu, dodajte vodu i kuhajte dok ne budete spremni u zatvorenom loncu za kuhanje zbog niske topline. Kada se tekućina gotovo isparila, dodajte mlijeko i kuhajte još 5 minuta.