Osnove racionalne prehrane trudnica.

Bol

Pravilna, racionalna prehrana - jedan od najvažnijih uvjeta za povoljan tijek trudnoće, porođaj, razvoj fetusa i nerođeno dijete. Ona igra važnu ulogu u prevenciji anemije (anemija), retardacije rasta fetusa, poremećaja rađanja i drugih komplikacija.

Prehrana znači cjeloviti niz različitih namirnica i ispravnu raspodjelu prehrane tijekom dana. Dijeta je napravljena individualno za svaku trudnicu. To uzima u obzir visinu i tjelesnu težinu žene, veličinu fetusa, tijek trudnoće, prirodu rada.

Prekomjerna tjelesna prehrana je načinjena na takav način da se spriječi neželjena mršavljenja. To se postiže smanjenjem unosa kalorija uglavnom zbog ugljikohidrata i masti. Trudnice s težinom bi, naprotiv, trebale povećati energetsku vrijednost prehrane.

Intenzitet metabolizma tijekom trudnoće povećava se za oko 10 - 13%. I ukupni troškovi energije su oko 2.700 kcal (kilocalorija) dnevno. Povećani zahtjevi hranjivih tvari povezani su s rastom fetusa, maternice, placente i mliječnih žlijezda. Početkom trudnoće, količina energije potrebna za njihov rast stalno se povećava na razdoblje od 30 tjedana. Nakon 30 tjedana dolazi do smanjenja troškova energije. Dodatne potrebe koje se pojavljuju tijekom trudnoće uglavnom su pokrivene masnoćama (50-55%) i ugljikohidratima (33 - 37%). Proteini se koriste gotovo isključivo na formiranju fetalnih tkiva.

U razdoblju trudnoće, ukupna tjelesna težina žene je 8 - 12 kg. U prosjeku, u drugoj polovici trudnoće, porast ne bi trebao prelaziti 250 - 300 g tjedno, u prvoj polovici malo manje. Povećanje tjelesne težine javlja se zbog povećanja fetusa (3,5 kg), povećanja maternice i amnionske tekućine (1,5 kg), mliječne žlijezde (500 g), povećanja cirkulirajućeg volumena krvi i tkivne tekućine (do 1,8 kg), a samo 1,5 kg za broj masnog tkiva.

Prva polovica trudnoće

U prvoj polovici trudnoće, ženska prehrana ne smije se značajno razlikovati od prehrane prije trudnoće. Međutim, treba imati na umu da se u prvih 10 do 12 tjedana trudnoće propisuju svi organi fetusa. I tijekom tog razdoblja, posebno je važno imati dovoljan unos visoko kvalitetnih bjelančevina, vitamina i mineralnih tvari u tijelo trudne žene.

Od ranih razdoblja i tijekom prve polovice trudnoće za žene s kratkom masom (oko 150 cm) i tjelesne težine od 50 kg, kalorijski sadržaj dnevne prehrane trebao bi odgovarati 2100-2300 kcal. Energetska vrijednost prehrane za žene prosječne visine (155 - 165 cm) i tjelesne težine od 55 do 60 kg trebala bi biti 2400-2700 kcal. Za trudnice s visinom od 170 - 175 cm, energetska vrijednost dnevne prehrane je 2700 - 2900 kcal.

Važan uvjet za dobru prehranu je poštivanje prehrane. U tom razdoblju, najracionalniji način od četiri obroka dnevno: prvi doručak od 8.00 do 9.00; drugi doručak - 11.00 - 12.00; ručak - 14.00 - 15.00 i večera u 19.00-20.00 sati. Preporuča se da prvi doručak sadrži oko 30%, drugi - 20%, ručak - do 40% kaloričnog sadržaja cijele prehrane. Udio večere ostaje 10%.

Druga polovica trudnoće

U drugoj polovici trudnoće povećava se potreba za proteinima. Stoga, kod žena s niskim rastom, dnevni unos kalorija u hrani treba biti 2400-2600 kcal. Ukupna energetska vrijednost trudnica prosječne visine povećava se na 2800 - 3000 kcal dnevno, visoki rast - do 3000 - 3300 kcal. U tom razdoblju preporuča se uzimati hranu 5-6 puta dnevno. Važno je ispravna raspodjela hrane u svakom obroku. Hrana bogata proteinima, uzrokuje porast metabolizma, dugo ostaje u želucu, povećava ton živčanog sustava. U tom smislu, meso, riba, žitarice trebaju biti uključene u doručak i ručak izbornika. Pri večeri se preporučuje korištenje mliječnih proizvoda. Bogati obrok nepovoljno utječe na zdravlje trudnice, narušava normalni san i odmara. Izbornici bi trebali biti prilagođeni sezoni.

Ako trudnica, iz bilo kojeg razloga, u skladu s krevetom za odmor, dnevni unos kalorija trebao bi se smanjiti za 20-30%.

Bitna komponenta prehrane je protein. Nalazi se u životinjskim i biljnim proizvodima. Potrebno je u prehranu uključiti 50% životinjskih proteina (nauštrb ribe, mesa - 20-25%, mliječnih proizvoda - 20%, jaja - 5%) i 50% biljnog podrijetla (kruh, žitarice, povrće i voće).

Potreba za ugljikohidratima ispunjava hrana bogata vlaknima i šećerima (kruh, povrće, voće, bobice, med). Sadrže i vitamine, mineralne soli i elemente u tragovima.

Preporučena potrošnja biljnih masti (suncokret, maslinovo ulje, kukuruzno ulje) do 40% ukupnog iznosa. Od životinjskih masti, poželjnije maslac; svinjetina, govedina, margarina se ne preporuča.

U drugoj polovici trudnoće, iz jelovnika treba isključiti jela koja sadrže ekstrakte (bujice, začine, dimljeni meso), slana i začinjena hrana (paprika, senf, ocat, hren, itd.). Prijam soli ograničenje na 6 - 7 g dnevno. To je zbog sposobnosti soli da zadrži tekućinu u tijelu.

Na početku trudnoće, količina tekućine (voda, juhe, komposta, čaj, sok, žele) nije ograničena: možete konzumirati do 1,5 litara tekućine dnevno. U drugoj polovici trudnoće ovaj broj treba smanjiti na 1,2 - 1,2 l.

Ograničenja tijekom trudnoće

Ove prehrambene ograničenja nužne su za sprječavanje poremećaja bubrega, jetre i drugih organa koji imaju povećani stres tijekom trudnoće.

Strogo je zabranjeno korištenje alkohola: alkohol prolazi brzo kroz placentu i nepovoljno utječe na formiranje fetusa!

Vitaminski zahtjev u trudnica povećava se oko 2 puta. Zadovoljan je na štetu proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla (kruh od cjelovitog zrna, žitarice, povrće, mahunarke, bobice i voće, meso, mliječni proizvodi itd.). U zimi i proljeće, propisani su vitamini A, D, E, K, B, C, PP. Preporučuje se uporaba multivitamina i elemenata u tragovima.

Razvojem trudnoće povećava se potreba majke i fetusa za mikroelemenata (željezo, bakar, kobalt, itd.) I minerali (kalcij, kalij, fosfor, magnezij itd.).

Tijekom trudnoće, neke žene pogoršavaju zube, često se razvijaju karijes. Ponekad žene imaju želju da jedu kredu, vapno. Taj se fenomen objašnjava iscrpljenjem tijela s kalcijevim solima. Potrošnja kalcija osobito se povećava u drugoj polovici trudnoće, jer se koristi za izgradnju fetalnog kostura. Kalcij se nalazi u sirama, žumanjcima i mlijeku. Pijenje mlijeka u količinama do 1 l po danu obično u potpunosti zadovoljava tu potrebu. Dnevna doza kalcija na početku trudnoće iznosi 1 g, u drugoj polovici trudnoće - 2,5 g na dan.

Fosfor je uključen u formiranje kostura, živčanog tkiva fetusa. Sadržano u orasima, plodovima mora, mlijeku, mesu, jetri. Dnevna doza fosfora 2 g.

Dnevna potreba trudnice za najmanje 15-20 mg. Željezo je uključeno u formiranje krvi i majke i fetusa. S njegovom nedostatkom razvija se anemija, koja prijeti pojavi odgođenog razvoja fetusa.

Vitamini su biokatalizatori koji reguliraju rad svih organa.

Posebno su važni u razdoblju nošenja djeteta.

Vitamin A (retinol) sadržan je u gotovom obliku u jetri, mlijeku, maslacu, siru, jaja, ribljeg ulja. U obliku svog prethodnika, karoten je uključen u sastav proizvoda biljnog podrijetla (mrkve, marelice, itd.). Retinol je neophodan za formiranje vizualnih pigmenata.
Dnevna doza od oko 1,5 mg.

Vitamin B1 (tiamin) dio je mlijeka, žumanjka jaja, jetre, pivskog kvasca, raženog kruha. Igra važnu ulogu u funkcioniranju živčanog tkiva. Dnevni zahtjev je 10-20 mg.

Vitamin B2 (riboflavin). Oni su bogati jetrom, bubregom, mesom, mliječnim proizvodima. Dnevna doza od najmanje 2 do 3 mg.

Vitamin B6 (piridoksin) nalazi se u integralnom kruhu, meki. Svakodnevno treba oko 5 mg.

Vitamin PP (nikotinska kiselina) nalazi se u kvasac, meso, jetra, zrna pšenice. Potrebno je za formiranje fetalnih krvnih žila. Prosječni dnevni zahtjev od 17-20 mg.

Vitamin C (askorbinska kiselina) se nalazi u mnogim namirnicama. Naročito mnogi u divljini ruže, crni ribiz, limun. Askorbinska kiselina je uključena u sintezu proteina vezivnog tkiva krvnih žila, mišićno-koštanog sustava. Potrebna dnevna potreba trudne i dojilje žene je 150 do 200 mg.

Vitamin D (antirahični) nalazi se u ribljim uljima, ribljim mesu, jetri, jaja i maslacu. Potrebna dnevna doza od 1000 IU.

Uobičajeni tijek trudnoće potreban je uravnotežena, raznovrsna prehrana koja sadrži čitav niz esencijalnih hranjivih tvari, minerala i elemenata u tragovima. Pravilna dijeta će vam pomoći da napravite i rodite zdravom i snažnom djetetu!

Prehrana trudnice

Danas se dokazuje da je glavni uvjet za normalan razvoj fetusa, kao i zdravlje bebe i mlade majke, pravilna ishrana tijekom trudnoće. Zdravlje novorođenčadi u velikoj mjeri ovisi o prehrani trudne žene, njegovoj raznolikosti i pravilnosti. Od loših navika mama, srećom, smatraju da je potrebno odustati od prvog tjedna trudnoće. Stvari su teže prilagodbe izbornika. Iako ne smijete zaboraviti da nedovoljna i neadekvatna prehrana može donijeti buduću majku takvu štetu kao npr. Edem, dodatne kilograme, problemi s probavnim traktom, a također dovesti do spontanog pobačaja, rađanja preranih beba ili utjecaja na dijete kasnije. života. Postoji zabluda o korisnosti višak prehrane tijekom trudnoće. Prekomjerno prejedanje ili pijenje preopterećuje probavni trakt, uzrokujući dodatni stres na srcu, jetri i bubrezima, koji već rade u tom razdoblju s povećanim stresom.

Pravilna prehrana žena tijekom trudnoće

Uravnotežena prehrana je jedan od glavnih uvjeta za povoljan tijek i ishod trudnoće i normalni razvoj fetusa. Hrana za trudnicu mora biti potpuna i sastojati se od raznih namirnica s dovoljno proteina, masti, ugljikohidrata, vode, mineralnih soli i vitamina. Posebno je velika uloga proteina - glavni građevinski materijal za rastući fetus. Potreba za proteinom tijekom trudnoće povećava se na 50%. Vrlo su vrijedne mliječne bjelančevine (mlijeko, sir, sir), koji treba biti uključen svakodnevno u prehrani trudne žene. Od masti, najkorisnije su masti iz mliječnih proizvoda (maslac, vrhnje), koje tijelo lako apsorbira. Od biljnih masti preporuča se korištenje suncokretovog ulja. Jaganjca, govedina ili lardo je teže probaviti, pa se ne smije konzumirati tijekom trudnoće, pogotovo u drugoj polovici. Vrlo je poželjno isključiti saharozu iz prehrane (uključujući i slatki sastav), zamjenjujući ga sa glukozom, fruktozom, medom i slatkišima od njih. Unos energije mora odgovarati troškovima organizma. Jedan od najznačajnijih pokazatelja racionalne prehrane za trudnice je porast mase njihovog tijela, koji obično iznosi 8-10 kg tijekom trudnoće (300-350 g tjedno u drugoj polovici trudnoće).

Trudnica mora jesti barem 4 puta dnevno, kad god je to moguće istodobno. Doručak treba biti srdačan i čine 30 - 35% dnevne prehrane. Potrebno je uključiti vruće jelo (kaša, palačinke), salatu svježeg ili kuhanog povrća, kao i čaj, kavu ili mlijeko, jaja, sir, maslac. Ručak se sastoji od 3 tečaja i iznosi oko 40% dnevne prehrane. Preostalih 25% dnevnog obroka je za večeru, koja se sastoji od laganih obroka (kajgana, žitarica, sir i povrće, salata). U 21 do 22 sata poželjno je dodatno uzimati kiselo mlijeko, jednodnevni jogurt, kompot, itd.

Pravilna prehrana trudne žene, njezina sukladnost s prehranom sprječava razvoj takozvane toksične trudnoće - posebne uvjete koji se često pojavljuju u tom razdoblju.

Prva polovica trudnoće

Pravilna prehrana žena je sama po sebi prevencija komplikacija trudnoće. Za zdrave žene, nije potrebna prehrana u prvoj polovici trudnoće, važno je pridržavati se zdrave prehrane. No, budući da su prva tri mjeseca razdoblje formiranja organa u fetusu, posebno je važno da trudnica dobiva visoko kvalitetne proteine, masti, ugljikohidrate, vitamine, minerale i elemente u tragovima u optimalnim fiziološkim količinama. Dnevni obrok bi trebao sadržavati u prosjeku 110 g proteina, 75 g masti i 350 g ugljikohidrata ukupne energetske vrijednosti od 2400-2700 kcal, a taj omjer u potpunosti pokriva potrebe tijela trudnoće i osigurava normalno funkcioniranje probavnog sustava. Kada promijenite okus i osjetite potrebu za kiselo ili slano, dopušteno je koristiti male količine haringa, kavijara, kiseli kupus, kiseli krastavci. Općenito, možete zadovoljiti hirove hrane, ali nemojte zlostavljati ništa. Jedina stvar koja bi trebala biti potpuno isključena od samog početka trudnoće jest alkoholna pića. Pušenje je neprihvatljivo - svaka pušačka cigareta neizbježno čini svoj "doprinos" razvoju hipotrofije fetusa (i više cigareta, jači je hipotrofija). Nemojte uzimati bez liječničkog recepta i lijekova, osobito u prvim mjesecima trudnoće. Također bi trebalo biti isključeno iz uporabe senfa, papra, hrena, octa. Prihvaćena hrana svakako mora biti benigna - posljedice trovanja hranom su previše teške za fetus i za trudnicu. Također, tijekom razdoblja trudnoće i laktacije, svaka konzervirana hrana treba biti isključena (zbog sadržaja toksičnih konzervansa u njima), osim onih s natpisom na etiketi: ili "Za hranu za bebe" ili "Bez konzervansa".

U prvoj polovici trudnoće najviše fizioloških 4 obroka dnevno. Prvi doručak trebao bi sadržavati oko 30% energetske vrijednosti dnevnog obroka, drugi doručak - 15%, ručak - 40%, večera - 10%, u 21 sat čaša kefira - 5%.

Druga polovica trudnoće

U drugoj polovici trudnoće, količina proteina u prehrani bi trebala biti 120 g, masti 85 g, ugljikohidrat 400 g s ukupnom energetskom vrijednošću dnevne prehrane 2800-3000 kcal. U prenatalnom dopustu, kada se mijenjaju količine i uvjeti rada i smanjuje potrošnja energije tijela, mora se smanjiti kalorijski sadržaj hrane. U ovom trenutku ne biste trebali koristiti ekstrakte (ribu, meso, gljive i umak), razne dimljene meso i konzerviranu robu. Preporuča se povrće, mliječne i voćne juhe, sir, vrhnje i blagi sir, iako dijeta trudnica u tom razdoblju ne bi trebala biti ograničena na mlijeko i povrće. U uravnoteženoj prehrani za trudnice osigurane su optimalne kvantitativne i kvalitativne omjere u dnevnoj količini bitnih hranjivih tvari - proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina, mineralnih soli i mikroelemenata. Za rast maternice, placente, mliječne žlijezde, za povećanje količine krvi organizam za majčino treba dodatne proteine. Potreba za njima uglavnom je zadovoljena punim životinjskim bjelančevinama, koja bi trebala činiti 50% dnevnog rasporeda trudnice, od čega oko 25% pripada mesu (120-200 g) ili ribi (150-250 g), 20% (500 g) i do 5% zbog jaja (1 kom). Mlijeko, jogurt, kefir, sirovi sir, niski masni sir, neželjeni sir, kuhano mršavo meso, ribe sadrže visoko kvalitetne, probavljive proteine, esencijalne aminokiseline koje su u optimalnim omjerima.

Dijeta trudnica trebala bi uključivati ​​75-85 g masti dnevno, od toga 15-30 grama biljnih (suncokretovo, kukuruzno, maslinovo) ulja koje sadrže nezasićene masne kiseline i vitamin E; od životinjskih masti, maslaca i ghee se preporučuju. Vatrostalni janjeći i junetina, kao i neke druge vrste životinjskih masti i margarin, isključeni su iz prehrane. Uspostavljena je izravna korelacija između sadržaja ugljikohidrata u prehrani trudnice i težine fetusa. Trudnica bi trebala primiti 350-400 g ugljikohidrata dnevno uglavnom zbog proizvoda bogatih vlaknima, kruha od cjelovitog zrna (crni kruh poboljšava pokretljivost crijeva i stoga je jedan od sredstava za borbu protiv zatvor koji se često javlja tijekom trudnoće ), povrće, voće, bobice. U zimi i proljeću preporučuju se sokovi (jabuka, šljiva, rajčica), sušene voćne kompote i svježe smrznute bobice. Polazeći od druge polovice trudnoće, žena bi trebala ograničiti potrošnju slatkiša, džemera i slatkiša, jer pridonose porastu tjelesne težine trudnice i fetusa. Količina šećera ne smije prijeći 40-50 g dnevno. Može se zamijeniti medom (po stopi od 1,25 g meda umjesto 1 g šećera). Za povoljan tijek trudnoće, priprema ženskog tijela za porod, normalni razvoj fetusa i novorođenčadi, vitamini su od velike važnosti, a potreba za trudnicama se povećava gotovo dvaput.

U drugoj polovici trudnoće preporuča se 5-6 obroka dnevno. Žena bi trebala dobiti (otprilike): pšenični kruh - 100-150 g, raženi kruh - 150-200 g, meso ili riba - 200 g, maslac - 40 g, biljno ulje - 30 g, 1 jaje, mlijeko - 500 g, - 100 g, tjestenina - 60 g, žitarice - 50 g, krumpir - 400 g, kupus -100 g, - 150 g, kefir - 200 g, vrhnje - 30 g, luk - 35 g, mrkva - 100 g, rajčica - 200 g, kao i čaj, kakao (kava i vrući začini treba odbaciti). Iz ovih proizvoda možete ponuditi trudni izbornik koji vam nudi 4 jela:

Racionalna prehrana tijekom trudnoće

Racionalna prehrana tijekom trudnoće nužan je uvjet pravilnog razvoja fetusa, normalnog tijeka trudnoće, porođaja i razdoblja nakon poroda. Pravilna prehrana važan je čimbenik u sprečavanju anemije, toksikoze, slabog uzgoja fetusa, anomalija radne snage i drugih komplikacija trudnoće i porođaja.

Prva polovica trudnoće

  • mliječni i mliječni proizvodi: mlijeko, sir, kefir, ryazhenka, kiselo vrhnje, jogurt
  • voće: zelene jabuke, kruške, banane, marelice, ali je bolje isključiti agrum od prehrane, ali ako je potrebno, narančasta se može zamijeniti s manje alergijskim grejpom
  • bobice, voćni sokovi
  • povrće: krumpir, kupus, repa, mrkva, rajčica, luk
  • grah, orasi
  • suho voće: suhe marelice, šljive, grožđice, datumi
  • jaja
  • žitarice, tjestenine.


Poželjno je da svi potrebni vitamini i minerali dolaze iz hrane. No kako bi se to postiglo, vrlo je teško, gotovo nemoguće. Stoga je potrebno dodatno uzeti multivitaminske pripravke. Pravilno pokupite vitamine za trudnice, bit će vam pomogao liječnik.

Članak je pripremljen na temelju knjige "Prehrana tijekom trudnoće" Autori V.A. Dotsenko, E.A. Ostrovsky

Racionalna prehrana trudnica

Trudnoća je najvažnije razdoblje u ženskom životu, a porođaj je vrsta testiranja funkcionalnog i fizičkog stanja njezina tijela. Tijekom trudnoće postoji promjena u brojnim fiziološkim funkcijama, zbog restrukturiranja aktivnosti cijelog tijela žene.

Tijelo majke i fetusa u ranim fazama trudnoće je osjetljivo na utjecaj različitih čimbenika vanjskog i unutarnjeg okruženja. Postoji restrukturiranje metaboličkih procesa, povećavajući potrebu tijela za plastičnim i energetskim materijalom. To je zbog činjenice da tijelo trudne majke treba pružiti najbolje uvjete za život fetusa.

Rana gestacijska razdoblja (do 12 tjedana) mogu biti popraćena raznim poremećajima u radu probavnih organa (mučnina, povraćanje, drooling, dermatoza). To su toksoze (gestoze) koje se javljaju tijekom trudnoće i povezane su s razvojem jajašca.

Postoje i nekoliko oblika kasne toksikoze trudnica: kapi, hipertenzija, hipotenzija, nefropatija trudnica, preeklampsija i eklampsia. Ponekad se trudnoća odvija na pozadini popratnih bolesti, tj. Onih bolesti koje je žena imala prije trudnoće. Pored toga, u drugoj polovici trudnoće, kada maternica povećava veličinu i podiže dijafragmu, zamjenjujući trbušne organe, postoji dodatno opterećenje na kardiovaskularnim, dišnim, probavnim i probavnim sustavima. drugih sustava.

Dakle, u drugoj polovici trudnoće, trbuh okreće oko svoje osi i pomiče se i natrag, smanjuje se sposobnost rastezanja, opušta mišiće zidova, što dovodi do kršenja sposobnosti hrane da se presele u crijeva. Često se smanjuje funkcija probavnih žlijezda; smanjuje se količina želučanog soka i klorovodične kiseline, javlja se letargija u crijevnim zidovima, slaba peristalzija. Postoje zatvor, hemorrhoidi, oteklina rektuma, mogu se akumulirati plinovi, što uzrokuje nelagodu i kršenje probavnog procesa, uglavnom ugljikohidrata i metabolizma pojedinih vitamina.

Sve to zahtijeva pažljivo praćenje tijeka trudnoće i razvoja fetusa, imenovanje uravnotežene prehrane i pravodobno liječenje popratnih bolesti i mogućih komplikacija.

Racionalna prehrana je jedan od glavnih uvjeta za povoljan tijek i ishod trudnoće i porođaja, osiguravajući normalan razvoj fetusa i novorođenčadi.

Racionalna prehrana je pravilno organizirana i pravodobna opskrba tijela s dobro pripremljenom i ukusnom hranom koja sadrži optimalnu količinu raznih hranjivih tvari potrebnih za njegov razvoj i funkcioniranje. Hrana u tijelu trudne žene obavlja i zgrade (plastične) i energetske funkcije. U procesu probave, složeni sastojci hrane se razgrađuju i apsorbiraju u krv kroz crijevne zidove, krv opskrbljuje hranom svim stanicama majke i fetusa. Kako fetus raste, potrebu za hranjivim tvarima se povećava, međutim, tijelo trudne žene može apsorbirati daleko od bilo koje hrane, zbog gore navedenih značajki funkcije probavnog sustava. Dokazano je da slaba ishrana u različitim fazama trudnoće ima drugačiji učinak na stanje fetusa. Dakle, posta i nedovoljne količine proteina i vitamina u razdoblju prije implantacije uzrokuju smrt embrija, tijekom razdoblja organogeneze može doprinijeti fetalnim deformacijama.

Kršenje kvalitativnog sastava prehrane, posebice, promjena u sadržaju proteina, masti, ugljikohidrata u smjeru prevladavanja ugljikohidrata i masti, može dovesti do prekomjerne težine. S viškom tjelesne težine iznad 15 kg u 15% slučajeva postoji slabost rada, dugotrajna trudnoća i veliki fetus, što komplicira porod i postpartum razdoblje, jer postoji veći postotak porodnih operacija, ozljeda kod rađanja majke i fetusa.

Racionalna prehrana tijekom trudnoće također će pridonijeti normalnoj laktaciji i osigurati dovoljne količine i punu kvalitetu majčino mlijeka potrebnu za bebu.

Jedan od najvažnijih pokazatelja racionalne prehrane trudnice je povećanje tjelesne težine. Do 40. tjedna trudnoće, povećanje tjelesne težine sastoji se od mase fetusa (oko 3200 g), mase posteljice (650 g), amnionske tekućine (800 g), povećane maternice (900 g). Tjelesna masa se povećava za vrijeme trudnoće u prosjeku od 9-10 kg (s tolerancijama + 3,0 kg). Povećanje tjelesne težine preko 2 kg mjesečno je nepoželjno, jer ukazuje na mogućnost edema ili metaboličkog poremećaja.

Tijekom trudnoće trošak mišićne energije znatno se smanjuje, žene se prebacuju na lakši rad, oni su na porodnom dopustu, to jest pripadaju skupinama I i II intenziteta radne snage, u nekim slučajevima - do III skupine (prosječni fizički rad).

Opća načela za izradu prehrane za trudnice su da se prehrana trudnice razlikuje ovisno o tjelesnoj težini, zemljopisnim uvjetima, godišnjem dobu, trajanju trudnoće i navikama kućanstva, te o prirodi posla. Dijeta za žene s prosječnom visinom (155-165 cm) i prosječnom težinom (55-65 kg) trebala bi iznositi od 2.700 do 2.900 kcal dnevno. Kalorijski sadržaj potrebne prehrane može se izračunati pojedinačno. Kako bi se uštedjela težina s prosječnom radnom aktivnošću potrebna je 50 kcal po kilogramu tjelesne težine. Dakle, visina od 155 cm, normalna težina od 53 kg zahtijeva 50 kcal x 53 kg = 2650 kcal dnevno. U drugoj polovici trudnoće, potreba tijela za energijom raste na 2,900 kcal, a u smislu radne aktivnosti, do 3,300 kcal.

U prvoj polovici trudnoće, prehrana žene ne smije se značajno razlikovati od uobičajene prehrane, može jesti sve što zadovoljava njezine okuse, međutim, treba izbjegavati hranu koja iritira bubrege (dimljena hrana, češnjak, hren, papar). Treba imati na umu da se u prvom tromjesečju organiziraju organi fetusa, pa je tijekom tog perioda posebno važno osigurati dovoljan unos visokokvalitetnih proteina, vitamina i mikroelemenata u optimalnom omjeru i omjeru.

Kemijski sastav hrane. Proteini. Ovo je glavni plastični materijal za izgradnju fetalnih tkiva, sintezu hormona i enzima u majčinom tijelu. Ono što je bitno nije samo količina, već i kvaliteta proteina. Cijela vrijednost proteina određena je sadržajem esencijalnih aminokiselina u njoj, tj. Onima koji nisu proizvedeni u ljudskom tijelu, već dolaze samo iz hrane. Sve aminokiseline potrebne od strane čovjeka su dio proteina koji se uglavnom sastoje od proizvoda životinjskog podrijetla (meso, riba, jaja, mlijeko, itd.). A ti proizvodi trebaju biti najmanje 60% dijete trudnica. Glavna količina proteina se konzumira u obliku mliječnog proteina - kazeina uz dodatak proteina mesa i ribe.

Od 4. mjeseca trudnoće potrebno je 1,3 g proteina po 1 kg tjelesne težine dnevno (prosječno 110-120 g). Posebno se preporučuju sir, kefir, mlijeko, kuhano meso i riba, a ne oštre vrste sira. Ovi proizvodi sadrže ne samo lako probavljive proteine, već i esencijalne aminokiseline i kalcijeve soli.

Proteini za trudnice također su potrebni za rast maternice, placente, povećanje mase krvi i žlijezda mliječnih žlijezda. Neadekvatna prehrana proteina dovodi do promjena u biokemijskom sastavu krvi i može pridonijeti kašnjenju razvoja fetusa, gubitku tjelesne težine njegovog tijela, mozgu, jetri i srcu, spontani pobačaji i prerano rođenje.

Masti. Poput bjelančevina, oni su uključeni u strukturu stanica tijela, izvor energije i nosači brojnih vitamina. Oni su potrebni za normalnu apsorpciju pojedinih vitamina (A, D, E) i mineralnih soli (kalcija, magnezija) od strane tijela. Dio masti se deponira u jetru, posteljicu, u mliječnim žlijezdama. Potrošnja masti tijekom trudnoće treba biti nešto ograničena (ne više od 90 g ili 1,5 g po 1 kg težine dnevno). Glavna vrsta životinjskih masti tijekom trudnoće je svježi maslac, vrhnje, kiselo vrhnje, sir. Potrebno je svakodnevno konzumirati 25-30 g biljnih ulja (suncokret, masline, kukuruz), koji sadrže niz vitamina. Treba imati na umu da pretile žene također trebaju masti, ali u manjim količinama (70-80 g).

Ugljikohidrata. To su organske tvari koje se sastoje od ugljika, vodika i kisika. Oni su dio proizvoda biljnog podrijetla - povrće, žitarice, voće - u obliku šećera, škroba, vlakana. Više od polovice energije potrebne za život tijela, osoba dobiva u obliku ugljikohidrata. Povećanje unosa ugljikohidrata, posebice saharoza, jedan je od čimbenika koji dovode do pretilosti kod žena i povećanja težine fetusa. Uz hranu, žena bi trebala konzumirati 350-400 g ugljikohidrata dnevno, s viškom tjelesne težine - 250-300 g. Izvor ugljikohidrata trebao bi biti: cjeloviti kruh, krumpir, povrće, voće, heljda i zobeno brašno.

Zimi možete koristiti jabuku, šljivu, sok od rajčice, smrznuto voće. Sokovi dobiveni kod kuće nisu preporučljivi, jer ako nisu pravilno pripremljeni, proizvode alkohol koji je apsolutno kontraindiciran za trudnicu. Ukupna količina šećera ne bi smjela prelaziti 45 grama dnevno, au drugoj polovici trudnoće bi trebalo ograničiti potrošnju slatkiša, pekmeza, slatkiša, jer uzrokuju povećanu fermentaciju u crijevima, peristaltiku. To je osobito važno za žene s abdominalnim pobačajima, jer često imaju visoku razinu šećera u krvi, a glukoza lako prodire u placentarnu barijeru i ulazi u tijelo fetusa.

Tekućina. Voda, zajedno s mineralnim tvarima otopljenim u njemu, predstavlja unutarnji okoliš tijela, što je glavni dio plazme, limfe i tekućine tkiva. Razmjena vode y. Trudnica ima niz mogućnosti.

Dnevna potreba za tekućinom je oko 35 g po 1 kg tjelesne težine, tj. Oko 2 litre. Količina tekućine koju konzumira trudnice kreće se od 2-3 litre dnevno. Treba imati na umu da je mnogo vode sadržano u hrani. Stoga, kada racionalna prehrana tekućina u obliku čaja, mlijeka, juha, itd., Ne bi trebala biti više od 1,2 litre.

Prekomjerno unos tekućine dovodi do kašnjenja (prosječna količina može iznositi 8 litara, oko 6 litara obuhvaća fetus, posteljica, maternica, povećana krv), au posljednjim mjesecima trudnoće povećava opterećenje kardiovaskularnog sustava, uzrokuje edem trudnica, stoga je poželjno ograničiti njegovu upotrebu na 0,8 litara, u kombinaciji s laganom slatkom prehranom.

Vitamini. Uz nedostatak vitamina, postoje različite komplikacije trudnoće (pobačaja, prerano rođenje). Bez vitamina, enzimi se ne formiraju, a time i normalni metabolizam je poremećen, hematopoiesis pati, a otpornost tijela na infekcije je smanjena.

Tijekom trudnoće, potreba za vitaminima gotovo je udvostručena.

Zimi je vrlo važno koristiti mrkve (po mogućnosti u sirovom obliku s kiselim vrhnjem ili maslacem).

Kao dodatni izvor vitamina u zimsko-proljetnom razdoblju, možete koristiti sintetičke lijekove.

Vitamini se nalaze više u proizvodima biljnog podrijetla: povrće, voće, korjen, bobice. Neki vitamini (B, PP, K i D) nastaju u ljudskom tijelu pod utjecajem crijevne mikroflore, D - u koži pod utjecajem ultraljubičastog zračenja.

Dugotrajna uporaba antimikrobnih lijekova, kao i bolesti gastrointestinalnog trakta, može dovesti do nedostatka vitamina, unatoč njihovoj racionalnoj primjeni s prehranom.

Vitamin A (retinol) - potiče rast svih stanica i tkiva u tijelu, osigurava normalni rast kože, kose, kostura, sudjeluje u metabolizmu masti, u činu noći. Vitamin A je otporan na toplinu i bolje se apsorbira s masti. Važno je u prevenciji abnormalnog razvoja posteljice i postpartum infekcije. U posljednja dva mjeseca trudnoće, ona bi trebala biti uključena u prehranu u povećanom iznosu. Oni su najbogatiji vitamin A: jetra od riba i životinja, jaja, maslac, mlijeko, mrkva, bundeva i drugo povrće. No, za bolju asimilaciju povrća treba konzumirati u lagano pirjani oblik s biljnim uljem. Njezina dnevna doza je 1,25 mg, a na kraju trudnoće - 1,5 mg.

Vitamini skupine B - sudjeluju u procesima rasta i metabolizma, osobito proteina i ugljikohidrata, pridonose normalnoj formiranju krvi. Uz nedostatak jednog od vitamina ove grupe ili cijelog kompleksa, uznemiruje se djelovanje živčanog sustava i gastrointestinalnog trakta. Glavni izvor vitamina u ovoj skupini su gotovo svi biljni i mliječni proizvodi. Mnogo ih je u pivu i krušnom kvascu, mesu, jetri, posebno u klicama i školjkama zrna, u cjelovitom brašnu, žitaricama (osim ječma i polirane riže).

B1 (tiamin) - njegov nedostatak je popraćen povećanom umorom, gubitkom apetita, oštećenjem perifernog živca, dovoljnom količinom poboljšava sekrecijsku i motornu funkciju želuca. Izvor je jetra, meso, kvasac, integralni kruh.

U 2 (riboflavin) - utječe na funkciju jetre, vizije, sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata, masti, proteina. Sa svojim nedostatkom mogućeg kršenja funkcije kapilara i protoka krvi.

U 5 (kalcij pantotenat) - sudjeluje u metabolizmu. Bogat izvor toga su kvasac, mekinja, jetra.

Bg (piridoksin) - sudjeluje u staničnom metabolizmu aminokiselina, ugljikohidrata i masti. Sadržano u kruhu, grah, kvasac, govedina, žumanjak jajeta.

B 12 (cijanokobalamin) - sudjeluje u formiranju brojnih aminokiselina (metionin, itd.) I ribonukleinske kiseline. Njegov izvor je jetra, bubreg, srce, žumanjka, heljda. Nedostatak vitamina B 13 pridonosi razvoju anemije.

U 15 (kalcij pangamat) - povećava apsorpciju kisika od tkiva, sadržaj glikogena u mišićima i jetri, smanjuje učinke hipoksije u tijelu. Više je u sjemenu biljaka, jetri.

B (folna kiselina, folacin) - antianemic vitamin. Njegov izvor je grah, kvasac, lisnatog povrća, jetra od govedine.

Vitamin C (askorbinska kiselina) - aktivira aktivnost enzima i hormona rasta, kosti, hrskavice, krvi povećava koagulacija, sprječava oticanje povećava otpornost na infekcije, jača stjenke kapilara. Vitamin C se nalazi u crvenim ribizvima, divljim ružama, agrumima, povrćem, voćem, krumpirom, kupusom, rajčicama i drugim namirnicama. U zimsko-proljetnom razdoblju njegova se doziranja povećavaju, a količina u hrani do kraja skladištenja se smanjuje, pa je tijekom tog perioda preporučljivo uzimati dodatni vitamin C u oblicima tableta.

Vitamin P - ima mnogo zajedničkog s vitaminom C.

U biljkama je identificiran velik broj tvari s P-vitaminskom aktivnošću, od kojih su svi dobili opće ime bioflavonoida. Njihova glavna uloga je kapilarno djelovanje i smanjenje propusnosti vaskularnog zida. Poboljšavaju učinak vitamina C. Vitamin P se nalazi u aroniji, divljoj ruži, crvenom ribizu, mrkvi, repe, salate, slatke paprike itd.

Vitamin PP (nikotinska kiselina) - sudjeluje u reakcijama staničnog disanja, poboljšava funkciju gušterače, jetru. Nikotinska kiselina je sudionik metabolizma tkiva mozga, normalizira inhibicijske procese u središnjem živčanom sustavu. Djelomično nedostatak vitamina PP u tijelu može biti u bolesti gastrointestinalnog trakta i dugotrajnom upotrebom antibiotika, sulfonamida. To može biti uzrok glavobolje, nesanice, pogoršanja pozornosti, pamćenja. Sadrži nikotinsku kiselinu u kvascu, orašastim plodovima, grahoricama i proizvodima od žitarica, teletini, govedini, krumpiru.

Vitamin E (tokoferol) - reprodukcija vitamina, utječe na normalni tijek trudnoće, sprečava pobačaja, prerano rođenje. Uspostavljen je bliski odnos između vitamina E i funkcije gonada, hipofize i drugih endokrinih žlijezda. Ako u organizam trudne žene nema vitamina E, metabolizam se uznemiruje, a rezultirajući toksični proizvodi mogu uzrokovati smrt fetusa i spontani pobačaj. Sadrži tokoferol u maslacu i biljnom ulju, žumanjku, pšeničnoj klici, kukuruzi, heljde i zobene kaše. Dnevna doza tijekom trudnoće povećava se od 10 mg do 20 mg.

Vitamin D D2 (kalciferol) je vitamin antirathitic. Ona igra važnu ulogu u metabolizmu fosfor-kalcija, u osteoplastičnim procesima fetusa, kao funkciju reproduktivnog sustava, i pridonosi sazrijevanju punopravnih zametnih stanica. Vitamin D se nalazi u žumanjku, kavijaru, jetri bakalara, ribljeg ulja, mlijeka, maslaca. Ali, uglavnom, nastaje u koži kada je izložena sunčevom zračenju. U posljednjim mjesecima trudnoće, osobito s nedostatkom sunčanih dana, doza treba biti 600-800 jedinica (ME).

Predoziranje ovog vitamina je također štetno, jer ima toksični učinak: kapi tjelesne težine, rano bubrežno djelovanje fetusa, kalcij se taloži u brojnim organima i zidovima krvnih žila.

Vitamin K - potiče normalno zgrušavanje krvi, jača zidove krvnih žila, sprečava krvarenje. Sadržano u salati, špinat, mlijeko, jaja.

Potreba za trudnicama u vitaminima:

Folacin, mcg 600

Riboflav Ying, mg 2.0

Piridoksin, mg 2.0

Askorbinska kiselina, mg 70

Cyancobalamin, mg 4.0

Tokoferol, ME 15

Calciferol, ME 500.

Jednako je važno osigurati žensko tijelo s potrebnim brojem makro i mikronutrijenata. Višak i nedostatak njih nepovoljno utječe na majku i fetus. Soli su potrebne za izgradnju kostura fetusa, krvi i drugih tkiva. Najvažnije su soli natrija, kalcija, kalija, fosfora, željeza, magnezija, bakra, kobalta, cinka.

Kalcij je važan za izgradnju koštanog i hrskavskog tkiva fetusa. Potreba ženskog tijela za kalcij tijekom trudnoće povećava se na 1.100 mg dnevno.

Ako povećana potreba kalcija nije pokriven sadržajem njega u prehrani, plod se pruža zbog majčine organizma, koja vodi do njegovog nedostatka u drugom stanju i može uzrokovati osteoporozu stidne kosti (tijekom isporuke simfizita prijetnje i divergencija symphysis pubis) oboljelih zuba, itd d.,

Mlijeko, sir, proizvodi mliječne kiseline, žumanjak junaka vrijedan su izvor kalcija. Apsorpcija kalcijevih soli ovisi o dostupnosti vitamina D i fosfora.

Fosfor je uključen u formiranje koštanog tkiva fetusa. Tijekom trudnoće, potreba za fosforom (1500 mg na dan) povećava se za 50-60%, a omjer kalcija i fosfora u prehrani treba biti 1: 1.5; 1: 2. Trudnice trebaju dnevno unos 1,5-2,0 g fosfora (u sastavu mliječnih, mesnih i ribljih proizvoda). Puno fosfora i orašastih plodova, grah, zobene pahuljice i heljde.

Željezo. Ženska potreba za povećanjem željeza iznosi 20 mg dnevno. Željezo, bakar, kobalt sudjeluju u procesu stvaranja i oksidacije krvi. Trudnice imaju tendenciju razviti anemiju nedostatka željeza. Da biste je spriječili ili smanjili svoju težinu, možete koristiti uravnoteženu prehranu, uključujući dijetalnu jetru, bubreg, jezik, jabuke, marelice, šljive, zelenu salatu.

Kobalt, koji je uključen u vitamin B 12, u kombinaciji s bakrom i željezo uključen je u oksidacijske procese i hematopoezu.

Bakar, cink. Kad su nedostatni, postoji nedostatak proteina, težina fetusa može se smanjiti, novorođenčad se rađa s edemom.

Magnezij se nalazi u koštanom tkivu, razmjena magnezija i fosfora u tijelu su međusobno povezana. Nedostatak magnezija u prehrani krši ekscitabilnost živčanog sustava, kontrakciju mišića. Potreba za njom - 450 mg.

Glavni izvor tih mikroelemenata su heljde, zobene pahuljice, grah, grašak, suhe šljive, suhe marelice, matice, raženi kruh. Kobalt se još uvijek nalazi u crnim i crvenim ribizima, jagodama i jetri.

Kalij (i njegove soli) posebno je važan za normalno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, sudjeluje u plastičnim procesima i energetskom metabolizmu. Bogate kalijeve soli jabuke, kruške, šljive, marelice, grožđice, breskve, duda, ogrozd, krumpir, zob, itd Potreba za kalij -, najmanje 5 g dnevno.

Natrijeve soli (sol tablice) - sudjeluju u regulaciji metabolizma vode. Posebnu pozornost trebate posvetiti njihovom sadržaju u prehrani trudne žene: u drugoj polovici trudnoće ne bi trebalo prelaziti 6-8 grama dnevno. U posljednjih mjesec dana možete koristiti dijetnu sol (Sanasol) umjesto soli.

Dakle, prehrana, koja sadrži optimalnu količinu makro- i mikroelemenata, osigurava normalni tijek metaboličkih procesa kod majke i fetusa i važan je terapeutski agens.

Dijeta trudnica. Izuzetna vrijednost za fiziološki tijek trudnoće ima prehranu. Povrede toga štete ne samo majčinom tijelu, nego i normalnom razvoju fetusa. Obroci ne smiju biti samo racionalni, nego uglavnom pojedinačni. U izradi dijeta za trudnice trebaju nastaviti iz činjenice da su proteini bili u prosjeku 20-30%, masti - 20-25%, a ugljikohidrati - 45-50% od ukupne energetske vrijednosti prehrane. Svi proizvodi trebaju se maksimalizirati i koristiti. Jedan od preduvjeta za to je ograničavanje količine hrane uzeta u isto vrijeme. Fiziološki opravdano u prvoj polovici trudnoće od 4-5 obroka dnevno: prvi doručak - u 8-9 sata, ručak - 11-12 sati, ručak - 14-15 sati, večera - na 18-19 sati i 21 h - čašu kefira. Nakon jela neprimjereno je odmoriti ležeći, ostatak treba biti aktivan. prehrana trudnoće dijeta

U drugoj polovici trudnoće morate najprije pet, a posljednja dva mjeseca - šest obroka.

Meso i riblja jela trebaju se konzumirati uglavnom tijekom doručka i ručka.

Za večeru, preporučeno jela od mliječnih i mliječnih jela.

Trudnice se preporučuju jesti meso mladih životinja i bolje u kuhanom obliku, kako bi se izbjegli štetni učinci ekstrakcijskih tvari. U posljednja tri mjeseca trudnoće, poželjno je isključiti iz hrane za prehranu, meso borsch, juhe. U tom razdoblju potrošnja mesa treba biti ograničena na 3-4 puta tjedno, a zadnji mjesec - 1-2 puta tjedno (radi lakšeg rada bubrega). U prvoj polovici trudnoće u ishrani riba ne bi trebala imati manje mjesta nego meso. U drugoj polovici trudnoće poželjno je jesti jela od svježe ribe. Mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju se tijekom trudnoće (ako se dobro podnose). U prosjeku, trudnice trebaju konzumirati 0,5-0,6 litara mlijeka dnevno. Povrće, voće i bobice obvezni su za žene tijekom trudnoće. Od žitarica bi trebalo dati heljda, zob i rižu. Kruh više uključuje raž. Na kraju trudnoće, isključite zobene pahuljice i krupice, osobito s prekomjernom tjelesnom težinom.

Najpovoljnija je kombinirati u prehrani životinjskih proizvoda i povrća, tako da je prvi bio 60-70%. Izbornik se preporučuje uzimati u obzir doba godine i diverzificirati hranu.

Hrana koja se konzumira treba biti svježa, dobro kuhana i ne jako vruća. Ako se hrana čuva duže vrijeme, a zatim grije, gubi ne samo okus, već i veliku količinu vitamina.

Osnovna načela kuhanja. Hrana se priprema iz svježih, benignih proizvoda, dobro oprana u tekućoj vodi i pročišćena. Glavni zadatak kulinarske obrade proizvoda je očuvanje prehrambene vrijednosti u njima (proteini, masti, ugljikohidrati i vitamini) te promicanje bolje apsorpcije hranjivih tvari.

U kuhanju, koriste se u vodi i kuhaju, pecivo; povrće bolje kuhati uz dodatak vode i masti na niskoj vatri u zapečaćenoj posudi.

Pod utjecajem kulinarske obrade, fizičke i kemijske promjene odvijaju se u hranjivim tvarima, a hrana postaje pogodna za probavu. Primjerice, kod kuhanja mesa na temperaturi od 100 ° C, netopljivi kolagenski protein, koji je dio vezivnog tkiva, pretvara se u topivi gluten, koji je prikladan za probavu.

Tijekom kuhanja, neki od hranjivih tvari i ekstraktivnih tvari ulaze u vodu. Ako je meso uronjeno u kipuću vodu, juha će biti niska koncentracijom, ali će u mesu ostati više ekstrakcijskih tvari koje trudnice ne preporučuju. Meso za prehranu tijekom trudnoće je bolje kuhati na drugi način: izrezati ga u male dijelove i uranjati u hladnu vodu, postupno kuhati i kuhati 1,5-2 sata. Za vrijeme toplinske obrade mesa, parenje također proizvodi i ekstraktivne tvari, ali manje.

Tijekom pripreme proizvoda biljnog podrijetla, pojavljuju se i značajne strukturne promjene u proteinima i ugljikohidratima. Protein koagulira, škrob je želatiniziran. U kuhanju povrća, osim toplinske obrade, koriste se mehanička (mala usitnjavanje) i kemijska obrada (peckanje, obrada s octenom ili limunskom kiselinom). Povrće se potom digestira i digestira bolje. Nemojte davati dugotrajno povrće u vodi jer uništava vitamine i druge hranjive tvari. U vodi u kojoj se kuhalo povrće, prenese se 50% do 75% minerala, tako da se priprema prve tikvice može koristiti dekocija povrća. Vitamine grupe B tijekom kuhanja idu u vodu. Na primjer, kada se pecivo meso pohranjuje samo 40-60% vitamina B 1? do 75% - vitamin b2, do 70-90% nikotinske kiseline. Aktivnost vitamina A i karotena tijekom toplinske obrade nije smanjena. Vitamin C je vrlo uništen tijekom čišćenja i skladištenja povrća u vodi. To se također odnosi i na mliječne proizvode. Poznato je da proizvodi mliječne kiseline gube svoju nutritivnu vrijednost kada se zagrijavaju iznad 60 °. Manje uništenje vitamina i enzima može se postići pasteteriziranjem mlijeka (zagrijavajući ga 30-40 minuta na 60 ° C) nego kuhanjem. Rezan sir je bolje uzimati svježe ili nakon toplinske obrade u obliku jela od riža (cheesecakes, casseroles, cheesecakes). Kefir se čuva u hladnjaku ne dulje od 48 sati. Maslac se pohranjuje u zatvorenom spremniku u hladnjaku ne dulje od 7 dana.

Kratak opis pojedine hrane. Meso. To je prehrambeni proizvod bogat proteinima, a sadrži i mineralne soli, vitamin B grupe. Niska masnoća (govedina, teletina) uvedena je u prehranu trudnica. Vrijedni nusproizvodi su meso; jetra, mozak, bogat fosfornim spojevima, jezikom.

Riba. Riba sadrži lako probavljive proteine. Cod, hake, šuga, zander, navaga, som se koriste za hranjenje trudnica. Riba treba biti svježa, jesti bolje kuhano ili u obliku kuglica, možete kuhati ribu juhu.

Jaja, vrijedni prehrambeni proizvod, sadrže bjelančevine, masti i vitamine (A, B, D i E). Jaja najbolje konzumiraju kuhana, jer sirovi mogu izazvati alergije ili biti zaraženi. Žene tijekom trudnoće trebaju koristiti samo svježa jaja.

Ulje. U prehrani trudnica bolje je koristiti maslac. Kada kuhate salate i povrće, preporučujemo biljno ulje. Mast se može koristiti u malim količinama i svježe. Goveđi, ovčetine masti za prehranu trudnica bolje je ne koristiti, jer su vatrostalne, ne sadrže gotovo nikakve vitamine i slabo su probavljene.

Kiselo vrhnje. To bi trebalo biti svježe, dodati ga povrću.

Mlijeko i mliječni proizvodi. Sastav mlijeka sadrži visoko kvalitetne proteine, masti, ugljikohidrate, minerale, vitamine. Po danu preporuča se uzimati do 500-600 ml mliječnih proizvoda (kefir, acidophilic mlijeko), koji poboljšavaju procese probave. Bolje je koristiti mlijeko u pasteriziranom obliku (ili svježe samo od zdravih krava, uz potpuno poštivanje higijenskih normi tijekom mužnje). Za očuvanje vrijednosti mlijeka potrebno je kuhati najviše 1-2 minuta ili pasterizirati. Ponovljeno kipčanje dramatično smanjuje količinu vitamina u njoj i vrijednost bjelančevina. U prehrani trudnica, proizvodi mliječne kiseline imaju prednost, s tendencijom za zatvori, preporučuje se samo jednodnevni kefir.

Sir. Nutritivni proteinski proizvod bitan za žene tijekom trudnoće. Bolje je upotrijebiti svježe pripremljen sir u domaćinstvu. Recept je sljedeći: Izmiješajte 3 litre svježeg hladnog mlijeka s 12 g mliječnog kalcija i zagrijte polako, čime se kuhate (1-2 minute), zatim se ohladi na sobnu temperaturu i stisnite sterilnu gazeću krpu. Stavite čašu u staklenu posudu. Prinos - 500 g. Čuvajte u hladnjaku najviše 2 dana. Recepti za kiselo prženje: 3 litre kiselog pasteriziranog mlijeka staviti u vodenu kupku 1 sat na temperaturi od 75 ° (ne možete donijeti kuhati). Kada se jasna sirutka odvoji, staklenka se uklanja iz vodene kupelji, ohladi, filtrira i stisne.

Žitarice, brašno. Najvrjedniji kemijski sastav su heljda i zobi. Žitarice se koriste za izradu kikirikija različitih konzistencija i juha. Kušajte maslacem, mlijekom i drugim ukusnim okusima.

Povrće i voće. Sadrže vitamine, ugljikohidrate, minerale i organske kiseline. U prehrani su: mrkve, kupus, bundeva, tikvice, rajčice, krastavci, repa, luk, kopar, peršin, salata, itd. Zeleni su bogati vitaminima i elementima u tragovima, bolje je koristiti svježu. Luk, rotkvica, češnjak u svom sastavu imaju eterična ulja koja iritiraju sluznicu gastrointestinalnog trakta, stoga su ograničena u prehrani. Povrće, voće i bobice konzumiraju se sirovi, a nakon odgovarajućeg kuhanja. Povrće, osobito krumpir, ljušteno prije kuhanja, ne može se natopiti i čuvati duže vrijeme, jer je njihova nutritivna vrijednost izgubljena (vitamini, škrob i elementi u tragovima prolaze u vodu). Kuhajte krumpir i drugo povrće bolje na ovaj način: kuhano povrće stavite odmah u kipuću vodu i kuhajte u zdjelici s poklopcem zatvorenim za nisku toplinu. Vitamin C bolje je očuvan u pečenim krumpirom ili kuhano u "uniformama".

Od velike važnosti je raznolikost hrane koja u velikoj mjeri ovisi o sposobnosti pravilnog kreiranja izbornika. O pravilnom izboru hrane u organizaciji racionalne prehrane može se procijeniti normalnim tijekovima trudnoće i debljanje u drugoj polovici ne bi trebalo prelaziti 300-350 g tjedno. Uz intenzivnije povećanje, trebali biste saznati razlog i prilagoditi prehranu. Dajemo primjer skup proizvoda za jedan dan, njihov kemijski sastav i energetsku vrijednost.

Ako je trudnica iz bilo kojeg razloga na ležaju, unos kalorija se smanjuje za 20-30%.

Izbornik za jedan dan za trudnice u drugoj polovici trudnoće.

1. doručak. Kuhano meso - 120 g s maslinovim krumpirom - 200 g, salata od svježeg kupusa - 100 g. Rezanci - 150 g, čaj - 200 g, šećer - 25 g.

2. doručak. Kuhana heljda - 200 g, mlijeko - 200 g. Pšenični kruh - 50 g.

Ručak. Ukrajinski borsch s mljevenim mesom i kiselim vrhnjem - 300 g Kruh od raženog - 50 g Mesna gulaš - 80 g s kuhanom ribom - 100 g Voće, bobičasto voće - 300 g.

Visoki čaj Jaja - 1 kom. tvrdo kuhana, infuzijom ružmarinom ili sok od jabuka - 200 g, kolačići - 50 g.

Večera. Omlet proteina - 60 g s kiselim vrhnjem - 15 g. Bun - 75 g. Čaj - 200 g, šećer - 25 g.

Prije odlaska u krevet. Svježi kefir - 200 g

Dijeta za trudnice razvijena je u Kijevu institutu za pedijatriju, opstetriciju i ginekologiju. Proučavan je učinak ovih dijeta na veliki broj promatranih žena. Žene koje su bile na takvoj prehrani rjeđe su razvijale komplikacije (anemija, toksikoza), takva prehrana povoljno utječe na tijek trudnoće i rada, razvoj i stanje fetusa i novorođenčadi.

Pored prehrane, važan terapeutski i profilaktički agens koji pridonosi normalnom tijeku trudnoće i razvoj fetusa, za trudnicu, redovito su vježbanje u posebnom kompleksu. O tom pitanju informacije se mogu dobiti u konzultacijama sa ženama.

Približan tjedni izbornik u drugoj polovici trudnoće sa svojim normalnim tečajem.

Prvi doručak (8-9 h)

Maslac. Jaje Salata. Čaj s limunom. Bun.

Drugi doručak (11-12 h)

Palačinke s rižom i vrhnjem. Mlijeko. Bun.

Schi vegetarijanac, uz uzgoj, ulje. Meso mesa s rezancima. Pečene jabuke. Crni kruh

Ručak (17 h) Bobice s medom.

Rezak s kiselim vrhnjem.

Noću (21-22 sata) Kefir.

Prvi doručak (8-9 h)

Maslac. Rezak s kiselim vrhnjem. Čaj s mlijekom. Kruh je bijeli.

Drugi doručak (11-12 h)

Vinaigrette s biljnim uljem. Palačinke s mesom. Brlog bokova.

Mliječna rižina juha. Goveđi Stroganoff od kuhanog mesa s kuhanim krumpirom. Sastoji se od sušenog voća. Crni kruh

Snack (17 h) Jabuke su svježe.

Kuhana riba Čaj. Bun.

Noću (21-22 sata) Ryazhenka.

Prvi doručak (8-9 h) Maslac, nom, kekse. Kuhana riba Salata. Čaj s limunom.

Drugi doručak (11-12 h)

Kuhani krumpir s salatom. Proteinski omlet Mlijeko, kolačići.

Ukrajinski boršč. Kuhano meso s salatom s biljnim uljem. Voće ili bobice s medom. Crni kruh

Snack (17 h) sok od jabuka.

Povrće gulaš. Čaj s mlijekom, kekse.

Noću (21-22 sata) Kefir.

Prvi doručak (8-9 h)

Maslac. Salata s kiselim vrhnjem. Sir. Čaj s limunom. Kruh je bijeli.

Drugi doručak (11-12 h)

Riža kaša s mlijekom. Sir. Brlog bokova.

Heljika juha s krumpirom. Kuhana šunka. Salata s biljnim uljem. Kompot. Crni kruh

Sigurno, (17 h) Voće.

Kuhano meso s salatom od povrća. Mlijeko.

Noću (21-22 sata) Kefir.

Prvi doručak (8-9 h)

Maslac. Omletni protein. Čaj s mlijekom.

Kruh je bijeli. Drugi doručak (11-12 h)

Pudingna krupica s grožđicama. Brlog bokova.

Krastavac je vegetarijanac. Kuhano meso s kašom riže. Sastoji se od sušenog voća. Kruh je crn.

Sladoled s malo masnoće. Mlijeko.

Piper punjen mrkvom. Voćni sok. Noću (21-22 sata). Kefir.

Prvi doručak (8-9 h)

Maslac. Rezak s kiselim vrhnjem. Čaj s mlijekom.

Bun. Drugi doručak (11-12 h)

Palačinke od krumpira. Mlijeko, kolačići.

Vegetarijanca Shchi s biljnim uljem. Kuhana piletina s salatom od povrća. Berry komot. Kruh je crn.

Infuzija dogrose. Kolačići. Večera (19 sati)

Kuhana riba Povrće gulaš. Čaj.

Prvi doručak (8-9 h)

Maslac. Vinaigrette s biljnim uljem.

Čaj s limunom. Kolačići.

Drugi doručak (11-12 h)

Heljika kašu s maslacem. Mlijeko.

Riblja juha. Zlato meso s heljčinom kaša. Voće. Brlog bokova. Kruh je crn.

Sladoled s malo masnoće. Mlijeko. Večera (19 sati)

Kuhano meso ili jaje. Salata od povrća Čaj. Za noć (21-22 sata)

Broj proizvoda ovisi o njihovom kemijskom sastavu.

Potrebno je pratiti količinu uzimanja tekućine koja bi trebala biti dnevno (uz juhe, mlijeko, čaj itd.) Ne više od 1,2 litre. S pojavom edema i posljednja dva mjeseca - ne više od 0,8 l.

Pojedinosti prehrane kod žena s toksikozom trudnoće. Toksikoza trudnica je rano - do 3 mjeseca trudnoće i kasnih, koje se razvijaju u posljednja 2-3 mjeseca trudnoće.

Rani se manifestiraju u obliku mučnine (osobito u jutro), povraćanju trudnica, salivacijom i alergijskim reakcijama kože (dermatoza). Rana toksikoza javlja se u 50-60% žena. Ozbiljnost bolesti razlikuje blagu, umjerenu i tešku toksikozu. U blagu povraćanje trudnica je od 1 do 5 puta dnevno, ponekad samo na prazan želudac, ali dobrobit žena ostaje zadovoljavajuća.

Nutricionizam trudnica s blagom toksemijom odgovara kemijskom sastavu na prehranu zdrave žene. Hrana mora biti lako probavljiva i bogata vitaminima. Povraćanje se može pojaviti na praznom želucu, tijekom obroka ili nakon obroka, ponekad na pojedinačnim mirisima. Ako se povraćanje pojavi na praznom želucu, trudnice se preporučuju uzeti mali sendvič - kruh s maslacem ili sirom prije nego što izađu iz kreveta, možete jesti nekoliko komada malih mrvica kruha od crnog kruha, lagano slanom. Sve trudnice s blagim oblikom toksemije treba uzeti u malim obrocima svaka 2-3 sata, toplo, ali ne i vruće, a kad reagiraju na mirise, trebaju biti ohlađene. Nemojte istodobno uzimati tekuću i gustu hranu, tj., Ne preporuča se piti 0,5 do 1 sat prije jela i poslije (voda, mlijeko, kompot, itd.). Korisne u prehrani uključuju svježi sir, tvrdo kuhana jaja, pečeni krumpir, povrtnu kugu, malu količinu krastavaca (krastavac, rajčicu) ili komad haringa. Ako je moguće, da zadovolji hrane hrane koja se pojavila tijekom trudnoće.

Sležavanjem, izgubljen je niz elemenata u tragovima i tekućine. U takvim slučajevima, žena bi preporučila jetre i hering paste, svježe slane krastavce, kiseli kupus i dodatan unos tekućina ili sokova.

Povraćanje trudna 2. stupanj (do 10 puta dnevno) i stupnja 3 (15-20 ili više puta) liječenje treba provesti u bolnici, t. K. Potrebno je napuniti izgubljene minerale, bjelančevine i tekućinu po parenteralnu prehranu (putem sonda, intravenozno).

Uz ponovljeno povraćanje, tijelo podvrgava dubokim biokemijskim promjenama, sadržaj ostatnog dušika u krvi raste, ketoacidoza i dehidracija povećavaju.

Trajanje trudnoće u trudnoći ne bi trebalo trajati 2-3 dana, jer nakon 12-18 sati gladi, glavni izvor hrane postaje masti i proteini same trudnice. Tu dolazi do pada tjelesne težine, žensko stanje pogoršava, postoje suha koža i sluznice, miris acetona daha, odbojnost prema hrani, ubrzava puls, tu su poremećaji središnjeg živčanog sustava. Sve to negativno utječe na stanje ploda do smrti.

U tom smislu, sve trudnice čije povraćanje doseže 10 puta dnevno (i čak manje od 10 puta) trebaju se posavjetovati s liječnikom u roku od 1-2 dana i početi liječenje što je prije moguće. Zadatak parenteralne (intravenozne) prehrane je nadoknaditi gubitak energije i plastičnih materijala, kao i normalizaciju kršenja soli vode i vitamina.

Kratka toksikoza trudnica je popraćena raznim poremećajima metabolizma proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i mikroelemenata. Krše se funkcije brojnih organa i sustava: jetra, bubreg, kardiovaskularni i živčani. Postoje takvi oblici kasne toksikoze trudnica: kapi, hipertenzija, nefropatija trudnica, preeklampsija i eklampsia.

U prehrani trudnica s kasnijim oblicima toksične uključuju: povrće, voće, med, kruh od integralnog kruha. Osobito su korisne jagode, jagode, crni ribizli, jabuke, bundeve, lubenice, repa, mrkve. Ovi proizvodi omogućuju dovoljno vitamina i mikroelemenata te su izvor ugljikohidrata.

Količina slobodne tekućine ne bi trebala biti ozbiljno ograničena, budući da se u kasnijoj toksičnosti smanjuje volumen cirkulirajuće krvi i plazme, a uteroplacentalni protok krvi smanjuje. Količina tekućine mora biti najmanje 800 ml i poželjno je uključiti u prehrambene proizvode koji povećavaju diurezu; mlitavo bokove, sok od repe, peršin, kupina, viburnum, čokolada, mlijeko, suhe marelice.

Uz prekomjerno povećanje tjelesne težine i razvoj edema, žene se prenose u prehranu bez soli, pri čemu sadržaj soli soli ne prelazi 3-4 grama dnevno. Potpuno uklanjanje soli nije poželjno, jer može dovesti do smanjenja izlučivanja urina i zadržavanja dušikovih toksina u tijelu.

Trudnice s teškom kasnom toksikozom trebale bi jednom tjedno imati postove, na primjer:

1) sir i kefir - 200 g svježeg sira i 500 g kefira dnevno (4-5 prijem);

2) jabukovača - 1 kg jabuka i 250 g svježeg sira dnevno;

3) jabuka - 1,5 kg jabuka dnevno;

4) krumpir - 500 g pečenog krumpira, 20 g maslaca, 500 g mlijeka dnevno.

Kemijski sastav i energetska vrijednost prehrane s toksikozom: proteini - 100-110 g, masti - 80 g, ugljikohidrati - 40 g, sadržaj kalorija - 2600-3000 kcal. Koristite najkompletnije bjelančevine - svježi sir, mlijeko, meso, ribu. Isključite iz prehrane - meso, gljive, začini, kiseli krastavci, dimljeni meso, pržena hrana, umaci, začini, čokolada, kava.

Kulinarstvo za preradu hrane. Prva su jela kuhana samo na juhu od povrća (juha od kupusa, juha od cikle, juhe, juhe od mlijeka). Druga jela - u kuhanom obliku. Obrok - 5 puta dnevno, prije odlaska u krevet - kefir.

Izbornik uzorka za jedan dan za trudnice s kasnom toksikozom:

1. doručak. Kuhana riba - 150 g ili 120 g mesa i krumpira - 180 g ili jetre gulaš - 75 g - 200 g mrkva povrće salata s vrhnjem - 15 g jaja kuhana ili 1 i salate svježim kupusa - 200 g s biljnim uljem - 15 Maslac - 10 g. Čaj ili čaj s mlijekom - 200 g.

2. doručak. Rezanac - 150 g ili javor proso - 300 g. Jabuke - 300 g ili voćni sok - 200 g.

Ručak. Juha od rožnjaka - 300 g s kiselim vrhnjem - 15 g ili rižina juha s mljevenim mesom - 50 g. Kuhano meso - 50 g s rezancima - 200 g; ili kuglica - 60 g s kašu od heljde - 200 g; ili povrtna gulaš - 100 g s kuhanom ribom - 75 g.

Visoki čaj Sir - 50 g s mlijekom - 200 g; ili voće i bobičasto voće - do 300 g; ili svjež sir - 50 g s medom - 40 g.

Večera. Mlijeko riža kaša - 300 g; ili sladoled s malo masnoće - 150 g s pecivom - 100 g; ili kuhana riba - 100 g s vinaigrette - 200 g

Prije odlaska u krevet. Kefir - 200 g

Na dan raženog kruha - 200 g ili pšenice - 100 g

Kombinirana terapija krajem toksikoza trudnoće se sastoji dizajnirao Kijev dječju instituta, ginekologiju i porodništvo, zdrave hrane, pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka, normalizaciju procesa zamjene, povećanje diureze, normalan razvoj fetusa, trudnoća i porođaja.

Medicinska prehrana za anemiju u trudnica. Posljednjih godina povećanje broja anemije kod trudnica povećalo se za 20-37%. Najčešće se primjećuje anemija nedostatka željeza, u većini slučajeva nazivaju se jednim od tipova toksikoze trudnica. Češće se javlja nakon 18-22 tjedana trudnoće. Trudnica razvija brzu nestabilnost, slabost, vrtoglavicu, glavobolju, pospanost. U krvi određuju smanjenje hemoglobina, indeks boja, broj eritrocita i sadržaj željeza u serumu.

Glavni uzroci anemija uzrokovana nedostatkom željeza u trudnoći su povećane potrebe željeza za razvoj fetusa, nedovoljna njezin ulazak u ili njegov unos u prehrambenoj kanalu. Kada je ravnoteža željeza poremećena, kada potrošnja premašuje opskrbu, anemija se razvija s nedostatkom željeza u različitim stupnjevima. Biosinteza hemoglobina podijeljen na nedostatak kobalt (glavni sastojak vitamina B 2) i vitamina B2, B6, E, C, D, i glutaminsku kiselinu.

Redukcija majke razine hemoglobina u krvi uzrokuje promjene u metabolizmu tkiva fetusa, dovodi do prekida oksidativnih postupaka, a pojava nedostatka kisika razvija intrauterinog fetusa hipoksije. Za anemije u trudnica, broj komplikacija u trudnoći (pobačaj, krajem toksikoza, fetalna smrt) i porođaja (odgođeno pucanja membrane, maternice inerciji, visoka mrtvorođenosti). Sve trudnice s anemijom nedostatka željeza su pod visokim rizikom, moraju se pratiti i trebaju liječenje.

Racionalna prehrana od velike je važnosti u prevenciji i liječenju anemije.

Svrha prehrane: nadopunjavanje nedostatka proteina, željeza, elemenata u tragovima i vitamina.

Kemijski sastav i energetska vrijednost prehrane: u prvoj polovici trudnoće za žene prosječne visine (155-165 cm) i prosječne tjelesne težine (55-65 kg) - proteina - 120 g; masnoća - 80 g; ugljikohidrati - 300-400 g; energija - 3200-3300 kcal.

Potrebno je koristiti životinjske bjelančevine, jer pridonose apsorpciji željeza. Dijeta uvodi hrane bogate aminokiseline (meso, riba, sireva, jaja košare), hrane bogate željezom (jezik, jetra, jaja, voće - breskve, marelice, suhe marelice, Antonovkroz jabuke, bundeve, rajčica, repa). Vrijedni su plodovi - jagode, jagode, maline. Vitamini skupine B nadopunjavaju se povrćem, voćem, heljinom i zobenom brašnom. Zimi, kada nedostaje vitamina u hrani, propisuju kompleks vitamina u obliku lijekova. Vitamin C igra važnu ulogu, aktivira apsorpciju željeza u želucu i crijevima i sudjeluje u metabolizmu folne kiseline i vitamina B12. Žene s anemijom smiju uzimati ekstrakte (mesne juhe), jer često imaju uznemirenu sekretornu funkciju želuca.

Izgled izbornika za jedan dan za trudnice s anemijom nedostatka željeza:

1. doručak. Pivo od jetre - 75 g s mrkvom - 200 g ili jetre - 100 g, maslac - 15 g. Čaj s limunom - 200 g, keksi s zobenom kašom - 50 g

2. doručak Kobasica - 150 g ili kuhana riba - 120 g s maslinovim krumpirom - 100 g, povrće salata - 100 g. Sok od jabuka - 200 g.

Ručak. Borsch Ukrajinski meso i vrhnje - 300 g, meso - 80 g kuhane Jezik - 80 g kaša - 200 g ili kobasica - 100g sa heljda - 200 g Infuzija šipak - 200 g

Visoki čaj Mlijeko - 200 g, pecivo - 100 g

Prije odlaska u krevet. Kefir - 200 g, pečene jabuke - 100 g

Gastronomska obrada. Za očuvanje vitamina, sjeckani povrće bi trebalo uroniti u kipuću vodu i kuhati dok ne bude spremno zatvoriti poklopac. Pripremite sirovo povrće prije jela. Dugo je vremena ne pohranjivati ​​kuhanu hranu, jer kada se ponovo zagrije, smanjuje se sadržaj elemenata u tragovima.