Dojenje i postpartum razdoblje kod žena. Krvarenje u ranoj postpartum period: što učiniti?

Zdravlje

Svaka žena koja je rodila cijeli svoj život sjetit će se kako je nastavio njezin porod i postpartum razdoblje. Čini se da nakon porođaja ostaju svi problemi. Međutim, to nije uvijek točno. Ponekad je postpartum razdoblje kod žena popraćeno pojavom i razvojem različitih komplikacija, a neke od njih mogu biti kobne. Kako biste se zaštitili od takvih posljedica, morate znati kako se određene postpartum patologije očituju, što simptomi ukazuju na prisutnost bolesti, kada se trebate posavjetovati s liječnikom.

Razumijevanje postpartum razdoblja

Čim se dijete rodi, odmah nakon rođenja, svaka žena započinje novu životnu pozornicu, poznatu kao postpartum ili puerperalno razdoblje. Predstavnici fer spola koji su tek postali majke nazivaju se majčinstvom. Ovisno o individualnim karakteristikama njihovog tijela, duljina razdoblja nakon poroda može biti od 42 do 56 dana ili 6-8 tjedana. U ovom vremenskom razdoblju u ženskom tijelu postoji upada, tj. Obrnuto razvitak promjena koje proizlaze iz koncepcije, razvoja trudnoće i / ili porođaja. Takve promjene utječu na genitalije, reproduktivne, živčane, endokrine, kardiovaskularne i druge vitalne sustave. Izuzetak od pravila su mliječne žlijezde, jer je tijekom tog razdoblja njihova funkcija dostiže svoj konačni razvoj. Stopa upada najizraženija je u prvih 8-12 dana.

Govoreći o puerperalnom razdoblju, nemoguće je zapamtiti činjenicu da ona uključuje dvije glavne faze: rano i kasno razdoblje nakon poroda. Svaka od njih ima svoje specifične osobine i karakteristike, koje treba detaljnije razmotriti.

Značajke ranog postpartum razdoblja

Rano razdoblje nakon poroda počinje u trenutku rođenja poroda i traje oko dva sata. Nova majka je u dvorani i odmara se na krevetu. Unatoč činjenici da je ovo vremensko razdoblje znatno kraće od samog rođenja, a žena je mnogo lakše tolerira, međutim, kako bi se izbjegle različite vrste komplikacija, puerperal zahtijeva blisku praksu primalja i ginekologa.

Neposredno nakon završetka rada, opseg maternice je znatno smanjen. To je zbog smanjenja zidova. Počinju se zgušnjavati, a maternica postaje sferična. Ako je rođenje normalno, a odmah nakon rođenja poroda, duljina maternice je 19 cm, širina - 12 cm, a težina se kreće od 1000 do 1200 g. U šupljini neizbježno ostaju krvni ugrušci i mali komad tzv. Decidualne membrane. Ovo je normalni fenomen koji ne bi trebao uzrokovati uzbuđenje. Cerviks izgleda kao mala vrećica s tankim zidovima. Vanjska ždrijelo je prekrivena abrazijama, au nekim mjestima može se vidjeti suze. Zbog činjenice da su fiksacijski i ligamentozni aparati maternice, kao i mišići dna zdjelice, prošli kroz istezanje i opušteni su, ne samo pokretljivost maternice već i njegova pomicanja.

Puls na puerperalu nešto je manje uobičajen. Što se tiče krvnog tlaka, može biti unutar normalnog raspona, ili visoke ili niske. Tjelesna temperatura obično ostaje normalna, ali zbog stresa i pretjeranog tjelesnog napora može se neznatno povećati (do 37,5 ° C).

Nakon dva sata, tj. Na kraju ranog porođajnog razdoblja, žena je prebačena iz dvorane na generalni odjel.

Što oni znače kada govore o održavanju razdoblja nakon poroda?

Naravno, tijekom poroda žena doživljava vrlo jak fizički i emocionalni stres. Umorna je, lišena snage, ali istodobno, zbog činjenice da je njezino tijelo razvilo veliku količinu tonikih tvari tijekom tog procesa, malo je vjerojatno da će moći spavati. Puerperal, koji ima dobre zdravlje, ne spava, a primalja joj neće dopustiti da to učini jer se uranjanje u stanje spavanja može izazvati hipotenziju maternice ili, drugim riječima, obilno krvarenje maternice, što će znatno komplicirati postpartum razdoblje.

Prema pravilima opstetricije, u prva dva sata nakon porođaja, žena se ostavi na krevetu pod bliskim i kontinuiranim nadzorom primalje. To je zbog činjenice da najčešće tijekom tog razdoblja postoje komplikacije koje uzrokuju teška krvarenja. Održavanje postporođajnog razdoblja mora se pravilno odvijati, uz strogo poštivanje svih postojećih propisa. Glavni zadatak ginekologa i primalja je smanjiti rizik razvoja raznih gnojnih upalnih bolesti u majke i djeteta. Tako je, odmah nakon rođenja djeteta, postavljen na trbuh puferske. Nakon nekoliko minuta mekom krpom natopljenom sterilnom vazelinom ili biljnim uljem, pupkovina se tretira novorođenčadi, a njegova koža temeljito se čisti od krvi, sluzi i originalnog maziva. Izmjerite dijete na posebnim mjerilima. Nadalje, mjeri se opseg prsa i glave djeteta i njegov rast.

Što se tiče majke, odmah nakon porođaja, uz pomoć ogledala pregledava se cerviks i meka tkiva ramenoga kanala. Kako bi se procijenilo opće stanje puerperala, sustavno se mjeri za tjelesnu temperaturu, puls i krvni tlak. Nekoliko dana nakon poroda, žena je pregledana od strane vanjskih genitalnih organa, a stanje maternice i priroda iscjedak prati. U pravilu, kako bi se osiguralo da zdravlje puerperala nije opasno, poslana je na ultrazvučni pregled.

Ako se postporođajno razdoblje normalno odvija, utiskivanje maternice se javlja adekvatno, količina lohe je normalna, a mliječne žlijezde proizvode dovoljno mlijeka.

Značajke kasnog razdoblja nakon poroda

Nakon završetka ranog postpartum razdoblja, postoji kasno postpartum razdoblje koje traje 6-8 tjedana. U tom vremenskom intervalu pojavljuje se involucija svih organa koji su podvrgnuti određenim promjenama u 9 mjeseci trudnoće u ženskom tijelu. Važno je napomenuti da se ovaj proces događa mnogo brže kod majki koje dojiti nego kod majki koje ne žive u skrbi.

Svakoga dana uterus postaje manji zbog smanjenja zidova. Tijekom deset dana, dno se postupno spušta. Ako u početku dno maternice može biti na razini pupka ili kapati samo 1 cm, već već 10. dan nakon rođenja već je skrivena iza pubisa.

Regeneracijski procesi također se javljaju na površini podstava maternice. Najproblematičnije područje je placentalno mjesto, koje će trajati oko 5-6 tjedana. U preostalim područjima sluznice, proces oporavka završava 11.-13. Dana nakon isporuke. Nakon završetka faze regeneracije, sve ostale faze uterinskog ciklusa slijede zauzvrat. Utročna sluznica u potpunosti je obnovljena do kraja poslijeporođajnog razdoblja.

U jajnicima, korpus luteum regres prestaje i sazrijevanja folikula nastavlja. Nakon 1-2 mjeseca može doći do menstruacije. Budući da neke žene uspijevaju zatrudnjeti dijete bez obzira na laktoznu amenoreju, preporučuje se odabrati prikladnu metodu kontracepcije.

Što trebate znati o poslijeporođaju?

Porođaj i postpartum razdoblje su teme od posebnog interesa za trudnice. Tijekom trudnoće, većina se žena pokušava pripremiti što je više moguće za rođenje dugo očekivanog i već tako voljenog djeteta. U tu svrhu čitali su posebnu literaturu, traže informacije na Internetu, komuniciraju na forumima i najodgovorniji pohađaju tečajeve za trudnice, gdje se detaljno objašnjavaju ne samo ono što je porod i kako teče, već ono što čini tzv. postpartum razdoblje. Ispuštanja iz genitalnog trakta, koja se pojavljuju neposredno nakon rođenja, ne postaju neugodno iznenađenje za informirane žene u radu.

Dakle, u postpartum razdoblju, žene su krvarenje za neko vrijeme, zove lochia. Postoji prirodni proces čišćenja i zacjeljivanja rane površine maternice, koja nastaje na endometriju zbog razdvajanja posteljice. Dakle, tijelo se samočišćuje, a maternica se oslobađa od neizlječivih tkiva. Ako se taj proces pravodobno odvija, ne zamjećuje se komplikacije u postpartumnom razdoblju.

Vrlo je važno pažljivo pratiti količinu, karakter, boju i trajanje poslijepora, ili lohii. Neposredno nakon rođenja, oni uključuju krvne stanice (trombociti, leukociti i crvene krvne stanice), plazma, umirujući epitel i sluz od cerviksa. Oni bi trebali biti krvavi (s krvnim ugrušcima), dovoljno obilni i čine oko 0.5% ukupne tjelesne težine puerperala, ali ne više od 400 ml. Miris loše bi trebao biti uporan i slatko. Postupno se mijenja priroda iscjedka - njihov se broj smanjuje, a boja postaje tamno crvena smeđom bojom. Počevši od 10. dana, izlučevina mora imati žućkasto-bijelu boju i nema mirisa. Cjeloviti prestanak lužničke sekrecije iz maternice javlja se nakon 5-6 tjedana. Treba napomenuti da žene koje dojče, postpartum izbijanje prestaju brže. To se objašnjava činjenicom da se njihov proces oporavka maternice odvija u kraćem vremenu.

Patološki iscjedak: kada je potrebno potražiti liječničku pomoć?

Obnova svakog puerpera nakon porođaja javlja se na različite načine. Sve ovisi o općoj stanju njezina zdravlja, kao io tome kako je trudnoća i sama rođenja. Pozornost treba posvetiti brojnim čimbenicima i okolnostima koje ukazuju na normalno razdoblje nakon poroda ili na određena odstupanja. U rodilištu, situacija je nešto jednostavnija, jer se stanje žene prati svugdje. Međutim, čim nova majka napusti zidove porodničke bolnice, prisiljena je samostalno pratiti sve promjene koje se događaju u njenom tijelu. Posebnu pozornost treba posvetiti prirodi poslijeporođajnog pražnjenja, jer svako odstupanje od norme služi kao signal da postoji problem. Stoga je potrebno odmah konzultirati liječnika ako:

 1. Prekoračenje je prekinuto. Zapamtite da trajanje poslijeporođajnog izbijanja ne smije biti kraće od 5 tjedana. Ako se lochia zaustavi ranije, to može biti znak da je došlo do neke vrste poremećaja u tijelu, a moguće su i komplikacije postporođajnog razdoblja.
 2. Nakon 5 dana, lochia ne mijenja boju, preostala crvena, kao i prvi dan nakon rođenja. To ukazuje na pojavu problema s zgrušavanjem krvi kod puerperala.
 3. Boja lohii se mijenja iz smeđe u svijetlu crvenu boju. To može biti znak krvarenja maternice.
 4. Ispuštanje dobiva neugodan miris, što može ukazivati ​​na to da je infekcija prenesena u maternicu.

Što trebate znati o krvarenju u postpartum periodu?

Krvarenje u postpartumnom razdoblju nažalost nije neuobičajeno. Razlozi za to mogu biti:

 • ozljede rodnog kanala;
 • kršenje razdvajanja posteljice i njegovo uklanjanje iz tijela (uska vezanost, povećanje, zanemarivanje, klijanje posteljice);
 • hipotenzija maternice (slaba kontrakcija mišićnog sloja maternice, što značajno komplicira odvajanje i izlučivanje placente);
 • problemi s zgrušavanjem krvi.

Rano poslijeporođajno krvarenje može biti uzrokovano:

 • ozljede rodnog kanala;
 • hipotenzija ili atonija maternice;
 • odgođeno odjeljivanje posteljice iz maternice;
 • diseminirana intravaskularna koagulacijska sindrom.

Krvarenje, naravno, zahtijeva brzu medicinsku intervenciju, jer predstavlja stvarnu prijetnju životu žene. Bez obzira na postpartum razdoblje - rano ili kasno krvarenje - njegovo liječenje treba uključivati:

 • zaustaviti krvarenje;
 • otkrivanje i liječenje bolesti koja je uzrokovala krvarenje;
 • uklanjanje posljedica krvarenja.

Preventivne mjere za sprečavanje pojave krvarenja u postpartum periodu

Kako bi izbjegli krvarenje koje ponekad nastaje nakon porođaja, potrebno je poduzeti određene mjere unaprijed, uključujući sljedeće:

 1. Prije planiranja trudnoće trebate podvrgnuti cjelovitom liječničkom pregledu koji će pokazati ima li žena kronične bolesti koje zahtijevaju liječenje.
 2. Trudnice trebaju posjetiti ginekologa što je prije moguće.
 3. Preporuča se obići ginekolog-opstetor najmanje jednom mjesečno tijekom prvog tromjesečja trudnoće, jednom svakih 2-3 tjedna tijekom drugog tromjesečja i najmanje jednom svakih 7-10 dana u trećem tromjesečju.
 4. Vrlo je važno tijekom trudnoće prepoznati preeklampsiju i, prema tome, liječiti je. Simptomi preeklampsije su edem, visoki krvni tlak i disfunkcija bubrega.
 5. Trudnica treba slijediti dijetu koja ograničava potrošnju masti, ugljikohidrata, pržene hrane, slatkiša. Istovremeno, hrana bogata proteinima treba biti uključena u prehranu.
 6. Trudnice bi se trebale redovito baviti fizikalnom terapijom. Trideset minuta manjeg fizičkog napora dnevno bit će dovoljno.
 7. Adekvatno upravljanje radom, što će smanjiti rizik od krvarenja u postpartum periodu. Da bi to učinili, opstetričar mora:
 • procijeniti postojeće indikacije / kontraindikacije za porođaj i odlučiti hoće li se žena roditi ili uz pomoć COP-a (carski rez);
 • ako je potrebno, koristite uterotonike (lijekove koji stimuliraju kontrakcije maternice);
 • isključiti nerazumnu palpaciju maternice;
 • za sprečavanje suza, za provođenje epitopa ili perineotomije, koje uključuju ginekologa koji disciraju perineum majke;
 • pregledati izlučene posteljice i procijeniti njezin integritet;
 • ako je potrebno, koristite uterotonike.

Što biste trebali znati o patologijama postporođajnog razdoblja?

Često se događa da su puerperalne žene, nakon što su otpuštene iz rodilišta, vjeruju da su najteže stvari već iza njih i mogu se opustiti. Međutim, ne zaboravite da patologija postporođajnog razdoblja može doći u bilo koje vrijeme i izazvati veliku nevolju. Stoga, žene bi trebale pažljivo pratiti svoje zdravstveno stanje, au slučaju bilo kakvih kršenja ili neuspjeha, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Nakon poroda, žene imaju patologije koje se mogu podijeliti u 4 skupine:

 1. Ozljede na rodnom kanalu, čije se liječenje odvija pomoću dezinficijensa, čišćenja i antimikrobnih sredstava.
 2. Iatrogene i druge ozljede cerviksa koje dovode do metritisa.
 3. Patologija utiskivanja maternice.
 4. Postpartum tetany ili, drugim riječima, eklampsia.

Za liječenje ovih skupina patologija potrebna je konzervativna terapija lijekovima.

Osnovna pravila za higijenu parturients

Kao što je gore navedeno, postpartum razdoblje kod žena često je popraćeno raznim vrstama komplikacija. Kako bi se smanjio rizik od nastanka i razvoja zarazne bolesti, svaka puerpera mora slijediti nekoliko jednostavnih pravila osobne higijene.

 1. Posebna pozornost treba posvetiti izboru brtvila. U prvim danima nakon porođaja potrebne su posebne pastile ili upijajuće pelene.
 2. Na 5-6. Dan rođenja, možete se vratiti na korištenje konvencionalnih jastučića, ali s visokim stupnjem apsorpcije.
 3. Brtve se trebaju mijenjati što je češće moguće.
 4. Korištenje tampona tijekom tog razdoblja strogo je zabranjeno.
 5. Nakon svakog posjeta toaletu potrebno je isprati genitalije. Bolje je koristiti ovaj uobičajeni baby sapun.
 6. Ako su šavovi prepona bili povezani, trebalo bi ih liječiti antisepticima, na primjer, furatsilinom ili kalijevim permanganatima.
 7. Ne preporučuje se kupanje. U tom razdoblju treba dati dušu prednost.

Fiziologija postpartum razdoblja

Ispuštanje potomstva nakon rođenja djeteta označava početak poslijeporođajnog razdoblja. Traje 6-8 tjedana. U ovom trenutku postoji involucija organa i sustava ženskog tijela, koji su sudjelovali u trudnoći i porođaju. Maternica, grlić maternice, kardiovaskularni sustav se vraća u stanje preplitanja. Mliječne žlijezde počinju djelovati zbog laktacije. Posebno jake promjene dolaze u genitalije.

Razumijevanje postupka oporavka pomoći će ženi da se osjeća sigurno u prvim danima i tjednima oporavka. Ovaj članak govori o promjenama koje se javljaju u ženskom tijelu nakon porođaja.

Rano poslijeporođajno razdoblje

Trajanje ranog postpartumnog razdoblja je 2-4 sata nakon ispuštanja posteljice. U to vrijeme mlada majka je pod nadzorom opstetričara i ginekologa. Babica prati pritisak, kontrakcije maternice i nadgleda sekrecije. Postpartumne komplikacije najčešće se javljaju u prvih 4 sata, stoga je neophodno strogo nadzirati stanje puerperala. Liječnik pregledava maternicu pomoću ginekoloških ogledala i provjerava stanje vagine. Ako je potrebno, zarezati oštećenja, rezove ili suze. Informacije o tome kako je isporuka otišla i pokazatelji stanja žene dokumentiraju se u povijesti porođaja.

U prvih sati nakon rođenja, puerperal obično doživljava teške umor zbog iscrpljujućih kontrakcija. Ali spavanje u ovom trenutku je nemoguće. Inače, može se razviti hipotonija maternice, što znači slabljenje njezinih kontrakcija.

Što se događa s organima

Aktivna kontrakcija maternice olakšava se prvom vezanom djeteta na dojku i otpuštanjem hormona. Maternica se brzo i snažno ugovara u prvim satima nakon rođenja. Neposredno nakon što dijete napusti maternicu, veličina maternice se smanjuje na veličinu jednaku 20 tjedana trudnoće. Prvi dan nakon rođenja, uterus se i dalje intenzivno smanjuje. Nakon ispuštanja placente, unutarnja površina maternice izgleda kao otvorena rana i krvari. Posebno izraženo krvarenje na mjestu gdje je posteljica bila pričvršćena.

Cerviks odmah nakon rođenja djeteta propušta ruku. Prvo, unutarnji grlo se zatvara. Tri dana nakon rođenja, 1 prst prolazi kroz njega. I nakon 10 dana se potpuno zatvori.

Ako su prva dva sata prošla bez komplikacija, puerperal se prenosi na postpartumski odjel. Bilo bi lijepo spavati u odjelu i dobiti snagu, ali malo je vjerojatno da zaspe. Adrenalin se oslobađa krvi nakon poroda, što ima poticajni učinak na živčani sustav. Prijelaz majke i djeteta u odjeljenje znači da je rođenje dobro prošlo. Od ovog trenutka počinje razdoblje oporavka.

Kasno postpartum razdoblje

Održavanje poslijeporođajnog razdoblja provodi ginekolog-opstetričar. Ona kontrolira stanje maternice. Ako se slabo smanjuje, propisuju se injekcije oksitocina. Žena osjeća kontrakciju maternice poput grčeve trbušne boli. Za one koji su multiuman, često su vrlo intenzivni i bolni. Šavovi iz epiziotomije na perineumu obrađuju se svakodnevno. Liječnici često preporučuju laganje na trbuhu. To pomaže smanjiti maternicu i pomaže joj da zauzme pravo mjesto u području zdjelice.

Postpartum iscjedak

Čišćenje i liječenje maternice očituje se u odvajanju unutarnjeg sloja. Krvarenje, koje se zovu lochia, su odvojene endometrijske stanice, krv, sluz. U prva 2-3 dana grimiznog iscjedka, krvavo. Tri do četiri dana postaju krvavi serozni, s trulim mirisom krvi. Tjedan dana kasnije, crveno-smeđa s mješavinom sluzi. Sljedećih dana lochia slabi i završava do 40. dana nakon isporuke. Kasno postpartalno razdoblje završava s krajem ispuštanja. Mi smo detaljnije opisali postpartum excreta u članku Tajne nakon porođaja.

laktacija

Nakon rođenja djeteta u mliječne žlijezde pod djelovanjem hormona proizvedeno mlijeko. Postupak laktacije ovisi o dva hormona: prolaktina i oksitocina. Prolaktin je odgovoran za stvaranje mlijeka, a oksitocin je odgovoran za oslobađanje od dojke. Usisavanje dojke utječe na hormone laktacije.

U prva dva dana kolostrum se izlučuje iz dojke. Ovo je prethodnik zrelog mlijeka, koji dolazi u 3-4 dana. Kolostrum je prva dječja hrana koja popušta crijeva s korisnom mikroflora. Visoki sadržaj bjelančevina i imunoglobulina oblikuje obranu tijela novorođenčeta.

Prvi porast mlijeka često se događa u rodilištu 3-4 dana nakon rođenja. Prsa postaju bolna, teška i bolna. Hranjenje djeteta na zahtjev pomoći će laktaciji i izbjegavati stajaće mlijeko. Zajednički boravak omogućuje prilagodbu ritma hranjenja i brzo naučite kako pravilno staviti bebu na prsa. Pročitajte više o ispravnoj aplikaciji.

Prva vezanost novorođenčeta s dojkama pojavljuje se na tablici isporuke odmah nakon rođenja djeteta ako je rođenje bilo bez komplikacija. Tijekom stimulacije bradavice, maternica se intenzivno smanjuje, posteljica se odvoji i laka se oslobađa.

Mama i novorođenče ispuštaju se 3-5 dana nakon rođenja, ako se osjećaju dobro. Prije iscjedanja, puerperalni ultrazvuk je učinjen kako bi se osiguralo da je involucija maternice normalna i da nema krvnih ugrušaka.

higijena

Pravilna higijena postpartum pomoći će izbjeći komplikacije.

Popis pravila osobne higijene nakon poroda:

 • Isperite nakon svakog posjeta kupaonici. Smjer kretanja je od naprijed prema natrag.
 • Zamjena postpartum jastučići svaka 2 sata.
 • Nemojte prati rublje. Nakon tuširanja, uklonite prepone s pamučnom pelenijom.
 • Koristite baby sapun za pranje. Ima neutralni pH, ne iritira kožu, dobro se čisti.
 • Bolje je upotrijebiti posebne gaćice s kratkim rukavima. Izrađene su od hipoalergenskog, prozračnog materijala i ne zatežu kožu.
 • Korisno je organizirati zračne kupke za prepone i bradavice: hodajte u odjelu s grubim prsima, tijekom blagdana da biste uklonili gaćice. Korisno je za liječenje šavova i pukotina u bradavicama.
 • Ručnici za lice, ruke, intimnu higijenu i tijelo trebaju biti odvojeni.
 • Operite dojke bebom sapunom samo tijekom jutarnjih i večernjih tuševa. Prije svakog hranjenja ne trebate prati vaše dojke sapunom. Sapun pere od zaštitnog sloja iz bradavice i halosa, suši i izaziva stvaranje pukotina.
 • Korisno je spavati i opustiti se na trbuhu, tako da uterus zauzme svoje mjesto i rezovi su učinkoviti.
 • Nemoguće je koristiti tamponi u razdoblju lokhiya. Istakni moraju izaći.
 • Ne možete podići više težine nego dijete zbog slabosti mišićnog sustava.
 • Ne možete koristiti sapun s visokim sadržajem alkalija (kućanstvo).
 • Zabranjeno je doušavanje tijekom postporođajnog razdoblja. Ovo pere od vaginalne mikroflore.

Postpartum problemi

Rođenje je stres za majčino tijelo, veliki trošak mentalne i tjelesne snage. U prvim danima nakon rođenja djeteta, puferska žena se suočava s nekim poteškoćama:

 1. Šavovi iz epiziotomije. Otvori i rezovi na perineumu su u pravilu upisani s tekucim apsorbirajućim nitima. Medicinske sestre od puerperalnog odjela dnevno liječe šavove i prate njihovo iscjeljenje. Za antibakterijsku higijenu možete ispirati perineum klorheksidinom ili furacilinom nakon pranja. Mlada majka s šavovima na perineumu ne smije sjediti za prvih 10 dana nakon isporuke.
 2. Ponekad puerperal ne osjeća potrebu uriniranja. Tijekom prolaska kroz rodni kanal, glava djeteta stegnula je živčane završetke, što je dovelo do gubitka osjetljivosti na ovom području. Stoga, ako žena ne osjeti potrebu uriniranja, trebala bi urinirati svaka 2-3 sata, a da ne čeka nagon. Ako postoje poteškoće s ispuštanjem urina, obavijestite liječnika o tome. Mora biti potrebno instalirati kateter.
 3. Hemoroidi su česti nakon porođaja. U kasnoj trudnoći, dječja glava stisne krvne žile. Izljev krvi je uznemiren i stagnira u venama zdjelice. Hemorrhoidalni kvržica može pasti zbog snažne napetosti tijekom rada. Uz problem hemoroida, važno je izbjegavati konstipaciju, prilagoditi prehranu. Ponekad je potrebno uzeti laksative. Ovdje smo pisali o postpartum hemorrhoids.

Patologija i komplikacije u postpartum periodu

Ponekad se postpartum razdoblje zasjenjuje komplikacija. Patologije su često uzrokovane mikroorganizmima, koje je tijelo već nastanjeno. U uobičajenom stanju, oni nisu u stanju izazvati bolest, imunitet ih potiskuje. No, na pozadini oslabljenih sila tijela, patogena mikroflora raste, a tijelo se ne može nositi s velikim brojem bakterija. Neke komplikacije nakon poroda koje su opasne za ženski život i zdravlje:

Sepsis je infekcija krvi. Fokus infekcije nastaje na mjestu vezanja posteljice u maternicu, ako postoje dijelovi placente. Drugi uzrok sepsa je endometritis. Ova bolest je opasna jer može uzrokovati toksični šok. Sepsis se razvija 8-10 dana nakon rođenja. Ako mlađa majka promatra takve znakove kao što su: temperatura od 39 ° C i više, truli miris lohije, izlučevine su crvene ljubičice i slične su teksture od guste paste od rajčice, opće opijenosti tijela, bol u abdomenu - hitno se posavjetujte s liječnikom. Sepsis je opasno stanje koje životno prijeti.

Endometritis je upala sluznice maternice. Uzrok endometritisa može biti blokiranje cervikalnog kanala s krvnim ugruškom, ostatke placente u maternici. I upalne bolesti zdjeličnih organa u povijesti. Mlada majka treba biti pažljivo praćena za iscjedak, osjećaj nakon rođenja, i ako je bol u abdomenu, miris lochia postao je neugodan truli - odmah se posavjetujte s liječnikom.

Mastitis je upala tkiva dojke. Mastitis se događa zbog infekcije kroz pukotine u bradavicama. Ponekad je bolest posljedica zanemarene laktozaze. Mastitis se manifestira općim opijanjem tijela, crvenilo prsnog koša na području stagnacije, temperatura 38-39 ° C. Može biti mlijeko s mješavinom gnoja zahvaćene dojke.

Pielonefritis - upala bubrega. Infekcija u uzlaznim putevima od maternice do mokraćnog mjehura. Temperatura je visoka do 40 ° C, groznica, bol u donjem dijelu leđa. Za znakove pijelonefritisa hitna je potreba da se posavjetujte s liječnikom.

Glavni pokazatelj da je razdoblje oporavka normalno je lochia. Pojava oštrog neugodnog mirisa truljenja, oštrog prekida iscjedka krvi, ili, obrnuto, neočekivano bogatih fuckera, treba upozoriti mladu majku. Pojava jednog od ovih znakova je razlog za odlazak liječniku.

Restaurativna gimnastika nakon poroda

Prva vježba je bolje odgoditi do kraja poslijepora. Do tog vremena, organi će se vratiti na svoje mjesto, a tijela će početi funkcionirati stabilno. Ali se potpuno uskratite u tjelesnom odgoju, čak i odmah nakon porođaja ne vrijedi. Glavni zadatak terapije vježbanja u postpartum razdoblju je vratiti ton mišića zdjelice. U tu svrhu prikladan je niz vježbi Kegel. Ojačavaju mišiće perineuma i vagine, uterus se učinkovitije smanjuje.

Da biste naučili svladati mišiće dna zdjelice, trebate ih pronaći. Pokušajte zaustaviti protok mokraće tijekom mokrenja, i shvatit ćete koji mišići rade.

Kompleks kegel vježbi sastoji se od nekoliko vrsta tehnika:

 • Kompresija i opuštanje. Stisnite mišiće dna zdjelice, držite se 5 sekundi, opustite se.
 • Smanjenje. Procijedite i opustite mišiće dna zdjelice bez odgađanja brzim tempom.
 • Naprezanje. Jednostavno naprezanje tijekom poroda ili pokreta crijeva.
 • Morate započeti s 10 kontrakcija-kompresija-sojeva 5 puta dnevno. Postupno povećavajte do 30 puta dnevno.

Video: detaljan opis tehnike obavljanja Kegelovih vježbi

Nakon završetka poslijepora, možete postupno uvesti nove tipove tjelesnih aktivnosti: yogu, pilatesa i drugih. Ali trenirati tijelo bez treninga unutarnjih mišića jednako je izgradnji kuće bez temelja.

Razdoblje oporavka poslije poroda zahtijeva od žene da obratite pažnju na svoje zdravlje i razumno raspodijeliti fizičku i moralnu snagu. U najboljem slučaju, ovaj put bi trebao biti posvećen djetetu i njegovu oporavku. Pitanja kućanstva povjeravaju muža i rođake.

Kasno postpartum razdoblje

Tijekom boravka puerperala u porodničkom odjelu, liječnik prati opće stanje žene, redovito određuje količinu krvnog tlaka, mjeri puls, stalno prati stanje maternice (gustoća, veličina, visina maternice u odnosu na pubiču, iznos iscjedka iz maternice).

2 h nakon dostave, puerperal se prenosi na postpartum odjel. Prije toga ponovno se određuje stanje maternice, mjeri se puls i krvni tlak, urin se uklanja pomoću katetera.

U povijesti porođaja, bilježi se stanje, stanje zdravlja puerperalnog stanja, stanje maternice, količina krvnog tlaka i pulsa, broj i izgled izlučivanja urina, priroda i količina iscjetka iz rodnog kanala. Nakon toga, žena na nosilima prevozi se u garderobni odjel. U postpartum odjelu, puerperal se mora držati u krevetu još 6 sati, tijekom koje je pod stalnim nadzorom primalja i ginekologa. Kontrola visine maternice, broj i priroda iscjedka iz nje, i stanje žene i dalje. Nakon 6 sati nakon rođenja, žena je dopušteno ustati, hodati. Rano ustajanje pridonosi uobičajenom tijeku postporođajnog razdoblja, prilagodbi svih sustava (osobito kardiovaskularnog sustava), pravovremenom obnavljanju funkcije crijeva i mjehura te normalne kontrakcije maternice i perinealnih mišića.

Nakon konzervativnog rođenja, žena je u postpartum odjel za 5 dana (do iscjedak). U nekim rodilištima bolnice žene su u postpartum odjelu sa svojom djecom (komore zajedničkog prebivališta), u drugima - majke se daju samo djeci tijekom hranjenja. U većini domova za majčinstvo koriste se obje opcije za upravljanje postpartumom žena. Kontraindikacije zajedničkog boravka majke i novorođenčadi su:

 • nezadovoljavajuće stanje žene: u teškim kasnoj gestici, nakon krvarenja, nakon dugotrajnog rada, ručnog pregleda zidova maternice, u prisustvu žene s teškim bolestima unutarnjih organa, dubokih rupica vagine i perineuma;
 • nezadovoljavajuće stanje fetusa: rođenje fetusa u stanju gušenja, Rh-sukoba, traume rođenja, razvojne nedostatke i druge uvjete koji zahtijevaju stalno praćenje djeteta posebno obučeno medicinsko osoblje.

Dok je puerperal u postpartumnom odjelu, prati ga liječnik i primalja. Dnevne runde (obično ujutro). Tijekom obilaska liječnik je zainteresiran za dobrobit žena, mjeri krvni tlak, određuje puls, privlači pažnju na boju kože i sluznice, privlači pažnju na pukotine u bradavicama.

Tada liječnik propituje želudac, određuje visina stoji maternicu, prisutnost boli tijekom palpacije maternice, ocjenjuje vrstu i količinu krvarenja iz maternice (lochia), ispituje vanjskih genitalija, perineum. Ona pita ženu ako ima stolicu, ako redovito urinira, ili ako doživi nelagodu tijekom mokrenja i pokreta crijeva. On procjenjuje stanje šavova na perineumu, daje preporuke za hranjenje, brigu za bradavice, šavove na perineumu. Ako je potrebno dodijelite antispasmodiku. Temperatura puerperala se mjeri dva puta dnevno, a perineum šivanje se tretira tri puta dnevno (s jodom, briljantnim zelenilom, kalijevim permanganatom).

Preduvjet za normalno zacjeljivanje šavova na perineumu je odsutnost tlaka i istezanje tkiva perineuma, tj. žene s šavovima na perineumu 2 tjedna ne mogu sjesti. Za hranjenje djeteta u takvim slučajevima preporučuje se u sklonoj poziciji, jesti dok stoji. Tijekom prvih dana nakon rođenja, ako postoje šavovi ili oteklina na perineumu, preporuča se da se hladno hladi 15 minuta svakih 30 minuta.

U nazočnosti šavova na perineumu, preporučuje se žena slijediti određenu prehranu: isključujući brašna iz prehrane (pekarski proizvodi, tjestenina, slastičarski proizvodi), jedu lako probavljivu hranu. Osim toga, ona treba da se presele više, samostalno masažu trbuha, leže više na trbuhu. Četvrti dan nakon rođenja, u nazočnosti šavova na perineumu puerperala, obavlja se čišćenje klistir, petoga dana, šavovi se uklanjaju od materijala koji se ne apsorbira.

Ponekad kod žena u roku od 1-2 tjedna (osobito nakon prvog rođenja) postoje bolne, bolne, bolne pritiske na perineumu, čak iu nedostatku suza i uboda. Njihov izgled povezan je s istezanjem, oteklukom, mikro-suzama mekih tkiva ramenoga kanala. Poseban tretman u ovom slučaju nije potreban, za 1-2 tjedna tkiva će vratiti normalnu strukturu i bol će nestati sama po sebi.

Važna karakteristika tijeka postpartum razdoblja je priroda iscjedka iz maternice (lochy). Počevši od sedmog dana, količina sluzi se povećava, a sadržaj krvi smanjuje. Do desetog dana, lochia postaje svjetlo, prozirno, tekuće, bez krvi. Njihov broj bi trebao biti mali, stalno se smanjuje.

Količina iscjedka iz maternice povećava:

 • tijekom dojenja (jer u ovom trenutku dolazi do oslobađanja hormona koji povećavaju kontrakciju maternice);
 • nakon što je izašao iz kreveta (dok se u vodoravnom položaju lochia akumulira u maternici i vagini, a nakon podizanja pod djelovanjem gravitacije izlivena).

Lochia ne bi smjela imati neugodan miris. Do 6. tjedna u postpartumnom razdoblju njihovo puštanje treba prestati.

U normalnom tijeku postpartum razdoblja, dojenje djeteta, u odsutnosti infekcije, postpartum maternica obično ugovara, brzo se vraća u prenatalno stanje, a placentni položaj brzo izliječi. Uobičajeno je da se visina dna maternice smanji za 2 cm dnevno. Ako se krši kontrakcija maternice, propisuju se lijekovi koji smanjuju uterus (oksitocin, biljni pripravci, fizioterapija).

Trećeg dana nakon rođenja mlijeko počinje stići, a to je popraćeno uznapredovanjem mliječnih žlijezda. Liječnik će objasniti puerperalu kako pravilno izraziti, brigu o mliječnim žlijezdama, što treba uzeti u obzir prehrane i unosa tekućine, tako da se količina mlijeka ne smanji, a začepljenje mliječnih žlijezda prestaje. U nekim slučajevima, propisana fizioterapija. Ako je pukotina bradavice nakon svakog dojenja potrebno ispere s hladnom vodom, osušen na zraku da nije brišući, nakon čega se postupak prema jednom od masti, ubrzava zacjeljivanje bradavica kože (npr tekući vitamin A, dekspantenola).

Preduvjet za uobičajeni tijek postporođajnog razdoblja i pravovremeno otpuštanje doma je usklađenost s pravilima osobne higijene i zahtjevima rodilišne bolnice pod sanitarnim i epidemijskim režimom. Puerpera treba uzeti dnevno tuš, promijeniti donje rublje redovito mijenjati higijenski ulošci (barem 4 puta dnevno), nakon svakog posjeta WC-om (mokrenja ili defecating) za proizvodnju toalet ležajevima previše gyh genitalije s toplom vodom i sapunom, redovito i mliječne žlijezde peru ruke s sapunom. Posteljina se mijenja svakih 3 dana (češće ako je potrebno). Stavljanje djeteta na majčinom krevetu moguće je samo na posebnoj sterilnoj pelenama. Prije hranjenja, swaddled i bilo koji drugi kontakt s djetetovom majkom treba ukloniti haljina (u kojoj je šetnje uz zajednički koridor na manipulaciju u WC), operite ruke sapunom i vodom, nose maramu, zahtijeva nošenje maski u nekim rodilištima.

Ako su dijete i majka u zadovoljavajućem stanju, hranjenje u postpartum odjelu obavlja se 6 puta dnevno (preporučljivo je hraniti bebu na prvom zahtjevu kada su majka i novorođenče zajedno u odjelu). Za odmor i oporavak, puerperal treba cijeli noćni san (najmanje 6 sati) i dnevni odmor (2 sata). U roku od nekoliko dana, žena i dijete prilagođavaju se ovom režimu.

Počevši od drugog dana nakon porođaja, preporuča se da žene rađaju obavljanje posebnih vježbi koje ubrzavaju oporavak tijela tijekom polaska porođaja. Te vježbe jačaju mišiće zdjelice, leđa, vraćaju elastičnost prednjeg abdominalnog zida, normaliziraju cirkulaciju krvi u zdjelici i donjim ekstremitetima, pridonose normalizaciji funkcije mjehura i crijeva

Kada majka i dijete ostanu zajedno u postpartum odjelu, uz dnevni zaobići opstetričara, provodi se zaobići pedijatar i medicinska sestra. Oni obrađuju ravnotežu pupkovine, kože, sluznice djeteta, podučavaju majci kako se brinuti za novorođenče, propisati dopunu ako majka nema dovoljno majčino mlijeko.

Tijekom boravka žene u postpartum odjelu, provode se opći testovi krvi i urina, ispituju se vaginalni razmaz. Ako postoje analize puerperalnih devijacija, propisuje se korektivna terapija (lijekovi koji sadrže željezo, antibakterijski lijekovi, propisana vaginalna reorganizacija).

Kada je zadovoljavajuće stanje žena i novorođenčadi, normalni rezultati istraživanja, normalan tijek postnatalnom razdoblju, nema komplikacija na peti dan nakon rođenja konzervativne izjava ženu i dijete iz bolnice.

Rano razdoblje nakon poroda završava 14 dana nakon isporuke.

Zatim, prije kraja šeste šezdesetog tjedna, postoji kasno razdoblje nakon poroda, tijekom kojeg:

 • maternica je obnovljena tako da se potpuno uklapa pod simfizu i više nije opipljiva kroz abdominalni zid,
 • dojenje se sve bolje,
 • postignuta hormonska prilagodba je završena,
 • majka i dijete su dobro svladani kod kuće i
 • započinje uredni obiteljski život.

U ovom trenutku možete računati i na pomoć primalje u svim pitanjima koja se odnose na bebu ili dojenje koje plaća shema zdravstvenog osiguranja. Rješenje problema uzrokovanih umjetnom prehranom također je uključeno u krug zadataka primalje. Na temu dopunske hranidbe i odbića možete razgovarati s njom na kraju razdoblja nakon poroda.

Još se pokušavajte opustiti više, unatoč činjenici da se neka hitna pitanja već gube na horizontu. Iako dojenje ne uzrokuje bilo kakve poteškoće, stres može doći do stagnacije mlijeka ili mastitisa, kao i jakog, dugotrajnog plakanja djeteta, zbog čega bi oba roditelja i sami bili nezadovoljni. Stoga, neka vaše raspoloženje tijekom dana imprint, nego, opuštajući, tihi dan šetnje, nego brine o nadolazećim poslovima.

Ali u svakom slučaju ne biste trebali propustiti dva važna događaja: treći rutinski pregled kod pedijatara između četvrtog i šestog tjedna bebe života i vašeg konačnog pregleda kod ginekologa.

Vrijeme je da se brinete o sebi!

Tijek oporavka je najbolje započeti između četvrtog i šestog tjedna nakon isporuke, au slučaju carskog dijela - između šestog i osmog. Kompleksi gimnastičkih vježbi koje jačaju zdjelicu i trbušne mišiće nude ne samo primalje i specijaliste u fizioterapijskim vježbama. Mnogi fitness klubovi, tečajevi joge i centri za razvoj obitelji nadopunjuju svoje programe sportskim aktivnostima za mlade majke. U nekim mjestima dopušteno je dovođenje djeteta s vama. Dok majke rade gimnastiku, posebna dadilja izgleda za svoju djecu.

Posljednji pregled kod ginekologa

U svakom slučaju, nužno je konačni pregled ginekologa. Liječnik će provjeriti je li maternica u potpunosti oporavljena, jesu li šavovi na ozljedama kod rađanja zacjeljeni, te da li su vaše krvi i urina u redu. Osim toga, on će uzeti vaginalni razmaz za prevenciju raka. Ako rođenje nije išlo onako kako ste htjeli, ovdje imate priliku ponovno razgovarati o medicinskim aspektima i pojasniti neke probleme. Obavijestite svog liječnika o problemima dojenja, ako ih ima. Možda će vam dati adresu grupe za podršku ili će vam pomoći uspostaviti kontakt s konzultantom na ovom području. Ako ne, potražite pomoć na mreži.

zaštita

Također možete konzultirati liječnika o odgovarajućim metodama zaštite. To se odnosi i na majke koje rade, unatoč činjenici da njihova razdoblja počinju tek nakon 30 tjedana. Međutim, početak nove trudnoće moguće je u svakom trenutku - iako je odsutna menstruacija, ali ovulacija se ne može isključiti. Za žene koje ne dojite, prva razdoblja dolaze šest tjedana nakon isporuke. Čak i ako želite imati mnogo djece, vaše tijelo nakon trudnoće i porođaja traje nekoliko mjeseci odmora kako bi povratila svoj bivši oblik. Razgovarajte sa svojim liječnikom o načinu zaštite koji bi vam bio najprikladniji. Tablete, na primjer, potpuno su neprikladne za majku koja njeguje, jer hormoni ulaze u majčino mlijeko. Iako je ponekad moguće uzimati tablete koje sadrže čisti progestogen. Dijafragma ili zavojnica je pouzdanija alternativa.

Seks nakon porođaja

Nema nedvosmislenih uputa o tome koliko vremena nakon isporuke treba apsirati se od seksa. Ako su svi šavovi sigurno izliječeni i lochia više ne stvara prepreke, onda ništa ne ometa seks. Istina, žene koje dojilju mogu osjetiti neku privremenu nelagodu: zbog djelovanja hormona prolaktina i oksitocina, vagine često postaju suhe. Posebna maziva prodana u ljekarnama pomažu. Kako bakterije ne bi prodrle u još uvijek prošireni cerviks, potrebno je posebno dobro higijenje. To vrijedi za vas i vašeg partnera. Kondomi će pomoći u zaštiti od infekcije i zaštititi sebe od novih trudnoća.

Prvi posjet dječjoj klinici: Da li dijete dobro razvija?

Između četvrtog i šestog tjedna trebalo bi održati prvu zakazanu recepciju u pedijatru. Tijekom ove inspekcije, fokus je na razvoju osjetila: može li dijete popraviti objekte s očima, pokazuje li zastrašujući odgovor kao odgovor na glasne zvukove (na primjer, kada igračka padne na pod)? Osim toga, dijete je ponovno izmjereno i vagano da vidi je li dobro vaganje. Liječnik provjerava je li beba na kratko vrijeme u položaju na trbuhu da skine glavu s nosača i da li se noge normalno kreću. Osim toga, obavlja se ultrazvuk zgloba kuka, a provodi se cijepljenje. Ako dijete puno curi nakon cijepljenja, možete ga kratko priložiti na prsa izravno u ordinaciji i ublažiti je.

Morate se pobrinuti da beba bude potpuno zdrava u vrijeme cijepljenja, inače će mu biti teško nositi se s injektiranim mikroorganizmima. Ako imate prehladu ili nekoliko groznica, bolje je odgoditi cijepljenje na kasniji datum. Nakon cijepljenja pažljivo promatrajte dijete dva dana, pa ćete brzo primijetiti neželjene nuspojave bebe na uvođenje cjepiva.

O svim "zamkama" u postpartum razdoblju

Rođenja nisu kraj trudnoće. Nakon njih počinje razdoblje oporavka majčinog organizma. Promjene se javljaju u genitalijama, dojkama i drugim sustavima. U ovoj fazi mogu se razviti komplikacije, tako da upravljanje postpartumnim razdobljem zahtijeva aktivno promatranje i korekciju stanja majke.

Vremenski okvir

Trajanje razdoblja nakon poroda je 6 tjedana. Maksimalne promjene pojavljuju se u genitalijama u prvih 8-12 dana. Većinu vremena, žena je u bolnici.

Podjela u posebne faze je uvjetovana i razlikuje se u različitim zemljama. U Rusiji je uobičajeno dodijeliti rano razdoblje nakon poroda, koja traje prvih 2-4 sata nakon posteljice. Nakon što započne kasno razdoblje nakon poroda.

U zapadnim zemljama podjela se događa drugačije:

 • odmah - 24 sata nakon isporuke;
 • rano - do 7 dana;
 • kasno - do 6 tjedana nakon isporuke.

Promjene u majčinom tijelu

Tijekom trudnoće, majčin organizam se prilagodio rastućem fetusu. Nakon rođenja dolazi do obrnutog razvoja, involucije. Prije svega, ona se manifestira u genitalije.

Umetanje udova

Nakon poroda posteljice uslijed oštrog smanjenja miometrija dolazi do značajnog smanjenja veličine maternice. Zadržava veću pokretljivost, ligamentozni aparat je rastegnut i atonski. Vrata nalikuju obliku vrećice s tankim zidovima. Njegovi rubovi imaju izgled rubova i labavo vise u vagini. Isprva, ona slobodno propušta ruku liječnika.

Veličina maternice u prvih sati odgovara 20 tjedana trudnoće. Liječnik ga određuje 1-2 križaljke ispod pupka u ranom razdoblju. Ali nakon nekoliko sati povećava se ton mišića zdjelice, tako da maternica pomiče iznad pupka. Nakon jednog dana miometrija se postupno smanjuje, padne ispod. Dno se određuje na razini pupka.

Mnogi čimbenici utječu na mjesto i stopu kontrakcije maternice:

 • punina mjehura;
 • stupanj pokreta crijeva;
 • broj rođenih;
 • fetalna težina;
 • visoki protok vode;
 • dojenje od prvog sata.

Za 2-3 dana maternica ide u poziciju prirodne infleksije anteriorly. To može pogoršati odljev njegovog sadržaja s nedovoljnom tonusom i neuspjehom dojenja.

Prvih nekoliko dana zabilježene su najveće stope involucije, au postpartumnom razdoblju njezina se veličina svakodnevno smanjuje za nekoliko centimetara. Do trenutka iscrpljivanja iz rodilišta, stope upada značajno su usporene. Veličina maternice na dan 5 je oko 10-11 tjedana trudnoće. Određivanje položaja palpacijom nije uvijek informativan. Točni parametri određuju se ultrazvukom. To se obavlja za sve puerperas 4. dan nakon rođenja kako bi se utvrdilo prisutnost ugrušaka, stupanj ekspanzije šupljine i veličine, što odražava tijek involucije.

lochia

Nakon rođenja, unutarnja površina maternice je velika površina rane. Kontrakcija miometrija dovodi do grčenja krvnih žila i formiranja krvnih ugrušaka u njihovom lumenu, da se zaustavi krvarenje. Tada počinje proces ozdravljenja. Počinje dezintegracijom i odbacivanjem spužvastog sloja koji prekriva unutarnju površinu organa, krvnih ugrušaka i krvnih ugrušaka. U ovom sudjeluju krvne stanice - fagociti. Oni održavaju šupljinu maternice u sterilnom stanju tijekom prvih 3-4 dana.

Proizvodi propadanja dolaze u obliku lochies. Oni uključuju:

 • krv
 • sluz;
 • proizvodi raspadanja miometrija;
 • decidualno tkivo.

Tijekom postpartum razdoblja, oni mijenjaju svoj izgled:

 • tijekom prvih 2-3 dana krv dominirala u njihovom sastavu, tako da je iscjedak crvena, tekuća konzistencija, ali su deblji od krvi, s nečistoćama sluzi;
 • za 3-4 dana leukociti dominiraju u loši, oni se olakšavaju, ali ostaju krvni serozni;
 • nakon 7 dana izlučivanja, mogu ostati smeđe pruge, u njima prevladava decidualno tkivo i epitel, a eritrociti gotovo potpuno nestanu.

Uobičajeno postpartalno razdoblje karakterizira umjerena količina lohije, koje imaju karakteristični miris reflowa. Dodjele ostaju u sluznom i ozbiljnom izgledu kroz sve kasno postnatalno vrijeme. Ako postoji odgoda u ovom pražnjenju u maternici, tada se javljaju simptomi lohimjera. Pročitajte o ovoj patologiji na vezi.

Cerviks i vagina

Trajanje involucije cerviksa dulje. Zbog kontrakcija miometrija, prvo se formira unutarnje ždrijelo. Nakon 3-4 dana, muči jedan prst. Cervikalni kanal nastaje nakon 10 dana. Interni ždrijelo do ovog trenutka već je potpuno zatvoren.

Vanjski ždrijelo ima oblik zatvorenog pukotine samo za 3 tjedna. Ali cerviks je još uvijek ranjiv u ovom trenutku. Obnova epitelnog pokrova završava do kraja od 6 tjedana.

Interne ženske genitalije

Oštećen vrat tijekom porođaja nakon ozdravljenja može biti prekriven ožilnim tkivom. Nakon teških ruptura, ponekad se stvara teška ožiljka koja deformira organ.

Vagine su pod velikim pritiskom tijekom rada. Edem ostaje u zidovima do 3 tjedna nakon poroda. Zatim ton dolazi u normalu. Ali nedostatak estrogena u ženskom tijelu utječe na stanje sluznice. Epitelni podložak je omamljen, nema dovoljno podmazivanja. Stoga seks u tom razdoblju može biti popraćen boli.

Mišići perineuma vraćaju se u prvobitno stanje 10-12 dana. Ozljede na ovom području, prisilna epiziotomija mogu usporiti oporavak jer se povećava rizik od razvoja postpartumnih ulkusa.

Trbušni mišići dugo vremena su u mlohavom i rastegnutom stanju. Za vraćanje obrasca traje do 6 tjedana. A za one koji nisu obrazovani, to se može protezati tijekom duljeg razdoblja.

jajnici

Promjene u tijelu žene javljaju se u jajnicima. Oni dovršavaju regresiju korpus luteuma, koji je tijekom prvih 16 tjedana obavljao hormonsku funkciju. Novi folikuli počinju zrasti. Ali visoka razina prolaktina ne dopušta završetak ovog procesa. Tijekom dojenja karakterizira amenorrhea, koja ima kontracepcijsko djelovanje.

U većini slučajeva ta se značajka nastavlja tijekom cijelog razdoblja dojenja. Ali ne možemo se nadati za odsutnost menstruacije. Ponekad nakon 2-3 mjeseca na pozadini laktacije, jaje je zrelo, a menstruacija će i dalje biti odsutna. Najčešće, prva ovulacija javlja se 12 tjedana nakon isporuke.

Koliko dugo traje laktična amenoreja?

To ovisi o učestalosti s kojom je beba pričvršćena na dojku, a posebno o dostupnosti noćnih hranjenja.

Postoji rizik od začeća u ovom trenutku. Mali interval između rođenja ima loš učinak na tijek nove trudnoće, dovodi do iscrpljivanja majčinog tijela, povećava vjerojatnost razvoja anemije i postpartumnih komplikacija. Stoga, žene moraju odabrati učinkovitu i sigurnu kontracepciju nakon oporavka.

Mliječne žlijezde

Daljnji je razvoj mliječnih žlijezda. Tijekom trudnoće, mliječni kanali i alveoli formirani su pod djelovanjem estrogena i progesterona. U mnogim ženama, kolostrum počinje da se ističe iz bradavica u vrijeme isporuke. U postpartum razdoblju, to je glavni izvor prehrane za novorođenče.

Kolostrum ima znatno više proteina i masti nego zreli mlijeko. Sadrži esencijalne vitamine, mikroelemente i majčinska antitijela.

Proizvodnja i otpuštanje mlijeka započinje nakon prve pričvršćivanja novorođenčeta na prsa, a još uvijek u dvorani. Čin sisanja stimulira oslobađanje oksitocina. Ovaj hormon dovodi do povećanja kontrakcija maternice, a također je i poticaj za uklanjanje kolostruma, a zatim mlijeko od alveola.

Dojke tijekom dojenja

Sinteza mlijeka ovisi o prolaktinu. I njegova proizvodnja - stupanj pražnjenja dojke. Stoga, česte dojenje, noćno hranjenje, uklanjanje dopunske hrane sa umjetnim smjesama jamac je duge i dovoljne laktacije.

Kardiovaskularni sustav i krv

Promjene u ovom području ovise o stupnju gubitka krvi tijekom rada. Da bi točno izračunali, liječnik određuje količinu krvi koju žena može izgubiti bez štete tijelu u fazi izrade plana isporuke. Određuje se formulom od 0,5% tjelesne težine. U većini slučajeva je 300-400 ml.

Određivanje količine gubitka krvi u ranom poslijeporođajnom razdoblju vrši se volumenom krvi koja je ulivena u pladanj, koji se nalazi ispod ženske zdjelice. Moguće su i druge metode: vaganje pelena natopljenih krvlju, opću procjenu zdravlja.

Oko približno procijeniti stanje žene nakon gubitka krvi može biti na indeksu šoka. Da biste to učinili, koristite omjer puls i krvni tlak. Državna klasifikacija je sljedeća:

 • 0,54 je norma;
 • oko 1.0-1.1 prolazno ili svjetlosni šok;
 • 1,5 - prosječni stupanj šoka;
 • do 2 - teški šok.

Pravilna procjena ženskog stanja omogućuje vam određivanje medicinske taktike i izbor terapijskih mjera.

Hemodinamske promjene promatraju se u krvotoku 3 tjedna. U ranoj postpartum period, nakon rođenja posteljice, postoji potpuno isključivanje dodatnog kruga cirkulacije krvi. Veliki volumen krvi ulazi u krvotok. To stvara dodatni teret na srcu i krvnim žilama. Samo u 2 tjedna dolazi do normalizacije srca. U dosadašnju količinu cirkulirajuće krvi, tijelo se vraća unutar 3 tjedna nakon isporuke.

Metabolizam i probava

Fiziologija postpartumnog razdoblja usmjerena je na obnovu stanja majke. Postupno se smanjuje sadržaj krvi masnih kiselina. Ali laktacija nema utjecaja na stanje metabolizma masti.

U krvi, koncentracija inzulina smanjuje se nekoliko puta. Stoga, žene s dijabetesom trebaju prilagoditi dozu.

Nakon poroda, žena izgubi prosječno 4 kg težine. Tijekom prvih 7 dana postpartum razdoblja, izgubljeno je još 2 kg, što ide uz tekućinu. Stoga je važno popuniti ravnotežu tekućine, piti najmanje 2 litre vode dnevno.

Dojenje ne utječe na stanje metabolizma masti, normalizacija težine nastaje zbog prirodnih mehanizama. Ali jedući velike količine štetne hrane bogate jednostavnim ugljikohidratima, može dovesti do ubrzanja dobitka na težini.

Ostale manifestacije

U normalnom postpartum razdoblju, stanje žene je zadovoljavajuće. Krvni tlak se drži unutar normalnih granica. U ranom razdoblju pojavljuju se sljedeći uvjeti:

 • slabost;
 • bol u mišićima, osobito u perineumu i rebrima;
 • grčevi u donjem dijelu trbuha;
 • zimica.

Zadnja senzacija povezana je s otpuštanjem u krvi toksičnih tvari, formiranjem mikrotromba. Povećanje temperature nije tipično za ovu fazu. Ponekad se opaža fiziološki porast nakon 12 sati, ali ne prelazi 37,5 ° C. Opće stanje ne pati. Ponovljeni fiziološki temperaturni skok se opaža 2-3 dana. Normalno, normalizacija se događa samostalno i ne zahtjeva liječenje. Dugotrajna groznica niske razine ukazuje na pojavu postpartum komplikacija.

U nekim puerperama funkcija mjehura može biti smanjena. Liječnik prati stanje i podsjeća vas da urinirate nekoliko sati nakon prijenosa na postpartum odjel. Hipotenzija mjehura je povezana s produljenim pritiskom na djetetovu glavu tijekom rada.

Kontrola intestinalne funkcije. Kod žena nakon cezariannog dijela nužno se čuje peristaltika. Ostatak se savjetuje da poslušaju senzacije i idu u WC najkasnije u narednih 3 dana. Ako crijeva ostaju prazni, mijenja položaj maternice, pogoršava njegovu involuciju. U toj se situaciji propisuju jednokratni laksativi: Duphalac, Lactulose, ricinusovo ulje.

Taktike fiziološkog razdoblja

Održavanje postpartum razdoblja je usmjereno na smanjenje rizika od komplikacija. U dvorani, prevencija komplikacija povezanih s krvarenjem započinje odmah nakon rođenja poroda. Intravenozno, otopina oksitocina se primjenjuje pacijentima radi povećanja kontraktilnosti maternice i sprječavanja krvarenja.

Koja je opasnost od krvarenja u ranoj i kasnijoj postpartum period, ovdje pročitajte.

Tijekom prvih 1-2 sata, puerperal nije prebačen u odjel. Ostaje ležati na stolici, kasnije premještena na gurney ili kauč. Obavezno pregledajte liječnik:

 • palpacija maternice i određivanje njegove veličine i gustoće;
 • registracija količine izgubljene krvi;
 • mjerenje pulsa i krvnog tlaka.

U ranom poslijeporođajnom razdoblju dolazi do prve pričvršćivanja na dojku novorođenčeta. Kontakt s kože na kožu osigurava kolonizaciju kože novorođenčadi kod majčinih bakterija. Prva hranjenja potiče kontrakcije maternice, te u dječjoj peristaltici.

Onda se tretira dijete, provesti potrebna mjerenja. Neki domovi za majčinstvo omogućuju mladoj majci da se odmor. Dijete je dovedeno u odjel nakon nekoliko sati nakon prijenosa žene.

Briga uključuje obavezno pranje bez sapuna i drugih higijenskih proizvoda. Daju mu miris koži majke, dijete može odbiti uzimati grudi. Pravila za hranjenje su sljedeća:

 1. Prije hranjenja, prvih nekoliko kapi dekantirane su, podmazuju površinu bradavice i areole.
 2. Nakon hranjenja, grudi se isperu tekućom vodom, neko vrijeme ostave za otkrivanje sušenja i prozračivanja.
 3. Kada dođe do pukotina bradavica, konzultiraju se s vašim liječnikom ili babom o tome kako pravilno brane bolesnika i areola.
 4. Malo ozljede na bradavicama mogu se podmazivati ​​s Bepanten krema, koja ne zahtijeva ispiranje prije sljedećeg hranjenja i sigurna je za novorođenče.

Higijena nakon poroda uključuje česte promjene sanitarnih jastučića, pranje. Žene koje dolaze u bolnicu, preporučuje se kupiti urološke jastučiće, koji imaju veliku apsorpciju površine. Higijenski proizvodi s mirisom i bojama su zabranjeni.

Promjena brtve događa se svakih 2 sata. Lochia je uzgojni teren za klice, stoga svakako izvodite tuš.

Žene s šavovima na prepone nakon svakog posjeta toaletu trebaju prati prepone i osušiti ga, a ne nositi donje rublje. Tijekom boravka u rodilištu, preporuča se poboljšati liječenje šavova što je više moguće, dok leži na krevetu bez posteljine i jastučića, postavljajući pelenu pod sebe da apsorbira lochia.

Nutricionizam puerperala treba biti uravnotežen za glavne hranjive tvari. Iz prehrane isključite sljedeće proizvode:

 • alkohol;
 • začinsko začini, češnjak i luk;
 • čokolada, kava, jaki čaj;
 • konzervansi, dimljeni meso;
 • slatkiši, med;
 • citrusa, jagoda, grožđa.

Često konzumiranje kupusa, mahunarki se ne preporučuje. Oni mogu uzrokovati nadutost, ne samo u budućoj majci, već i crijevnu koliku kod djeteta. U prehrani, morate odabrati hranu koja ima nisku alergenost. Ako postoje znakovi netolerancije hrane u djeteta, majka treba potpuno razmotriti njezinu prehranu i iz nje izuzeti potencijalno opasne proizvode.

Terapijska gimnastika se ne preporučuje u prva 2-3 tjedna, dok se mišićni tonovi vraćaju. Nakon tog razdoblja možete izvoditi jednostavne vježbe. Liječnici preporučuju korištenje vježbi Kegel kako bi se vratio ton perineuma.

Mogući patološki uvjeti

Komplikacije postpartum razdoblja mogu se pojaviti u prvih sati, čak i dok je u radnoj sali.

Opasnost je hipotonična krvarenja u ranom poslijeporođajnom razdoblju. To je uzrokovano ostacima placente ili membrana koje nisu ostavile maternicu. Liječnik može sumnjati u vjerojatnost takvog razvoja u proučavanju placente s školjkama. Ako se njegovi rubovi ne podudaraju, vidljivi su nedostaci, a ostatci će biti u utornoj šupljini.

Metoda liječenja je ručni pregled maternice. Obavlja se pod anestezijom. Liječnik bez alata ulazi kroz ruku kroz prošireni vrat i izvlači ugruške. Tada se propisuje kontraktilna terapija kako bi se spriječilo krvarenje.

Krvarenje se može pojaviti nakon nekoliko dana. Također je uzrokovana subinvolucionom maternice koja je uzrokovana kašnjenjem u šupljini krvnih ugrušaka ili fetalnih membrana. U rijetkim slučajevima, ovo stanje može nastati nakon pražnjenja. Kada se umjesto lohija pojavi tekuća krv, žena bi odmah trebala otići u bolnicu.

Dijagnoza postpartum razdoblja uključuje standardne metode istraživanja, koje se propisuju 3 dana:

 • klinički krvni test;
 • analiza urina;
 • EKG.

Krvni tlak i tjelesna temperatura prate se svakodnevno.

U ranom razdoblju nakon poroda, teška preeklampsija, koja može dovesti do preeklampsije, ozbiljna je komplikacija. Znakovi su visoki krvni tlak, edem i mokraćni proteini. Za pre-eklampsiju karakterizira oslabljena svijest koja dovodi do komete. Liječenje se provodi u jedinici intenzivnog liječenja i intenzivnoj njezi.

Povišena tjelesna temperatura, pojava neugodnog mirisnog pražnjenja je pokazatelj razvoja zaraznog procesa. Endometritis u kasnom liječenju pretvara se u upalu cirkulacijskog tkiva - parametritis, može završiti s peritonitisom i sepsa.