Koje veličine jajeta je embrij vidljiv? Veličina embrija tjedno

Liječenje

Sve buduće mame zainteresirane su za razvoj njihove bebe. Uostalom, mali čovjek se sastoji od samo jedne ćelije devet mjeseci. U prvom tromjesečju, buduća beba raste vrlo brzo, nešto se mijenja u svakodnevnom životu. Iz ovog članka ćete naučiti u kojoj veličini jajeta embrij je vidljiv, faze razvoja embrija po tjednima. Bit će detaljno opisano o vremenu početka formiranja unutarnjih organa i sustava.

Kakva je veličina embrija na primjer 6 tjedana? Odgovori na ovo i mnoga druga pitanja koja ćete naučiti iz ovog članka.

Kako izračunati trajanje trudnoće?

Često možete vidjeti kako pitanje "u kojem ste mjesecu?" Zbunjuje trudnu djevojku. Stvar je u tome što liječnici, a nakon njih, trudnice računaju trajanje trudnoće u nekoliko tjedana.

Mnoge trudnice, koje su prvi put bile kod liječnika, iznenađene su rokovima. Uostalom, prema procjenama budućih majki, trudnoća je došla jedan ili dva tjedna kasnije. Činjenica je da postoje dvije metode za izračunavanje trajanja trudnoće - embrionalne i opstetrije.

Embrionalno razdoblje počinje računati od začeća, a predviđeni datum isporuke imenuje se nakon 38 tjedana. Obstetrijsko gestacijsko doba smatra se najstarijim. Utvrđuje se menstruacijskim ciklusom. Duže odavno primjećuje da je beba rođena nakon 280 dana (ili devet mjeseci i tjedna) od početka posljednjeg menstrualnog perioda.

U obstetarskom pojmu uključen je cijeli ciklus razvoja novog života, od sazrijevanja jaja do isporuke. Za opstetričnu trudnoću traje 40 tjedana. To je oko dva tjedna duže od embriona. U literaturi, u pravilu, koristi se opstetrički pojam.

1. tjedan

Normalna trudnoća traje 38-42 tjedna. Budući da je točan datum začeća, u pravilu, nepoznat, u odgoju se utvrđuje trajanje trudnoće od prvog dana posljednjeg menstruacije. U prosjeku, menstrualni ciklus traje 28 dana, a ovulacija se događa četrnaestog dana ciklusa.

Dakle, u tjednu od kojeg počinje početak trudnoće, koncepcija se još nije dogodila. To je ono što zbunjuje mnoge trudnice jer često počinju računati od procijenjenog dana začeća. Još je prerano znati veličinu embrija.

Prvi tjedan trudnoće je faza planiranja. Idealni uvjeti za buduće začeće nastaju u ženskom tijelu. Tijelo se priprema za pojavu novog života, tako da žena treba obratiti posebnu pozornost na njezino zdravlje. Neki savjeti za buduće mame:

 1. Jedina prva preporuka je upravo sada, u fazi planiranja, odreći se loših navika. To će imati blagotvoran učinak na razvoj i zdravlje djeteta.
 2. Nemojte uzimati nikakve lijekove bez znanja i odobrenja svog liječnika.
 3. Nemojte podvrgavati radiološkim pregledima, samo u slučaju nužde.
 4. Izbjegavajte sukobe i stres.
 5. Pokušajte ne kontaktirati s bolesnim osobama, poduzeti mjere kako ne bi razboljeli prehlade ili druge bolesti koje mogu biti popraćene porastom temperature.
 6. Za jačanje imuniteta i obogaćivanje tijela mikroelemenata, preporučljivo je započeti s uzimanjem vitaminskog kompleksa, posebnu pozornost treba posvetiti odgovarajućem unosu folne kiseline.
 7. Od velike važnosti u ovoj fazi je zdrava prehrana.

Drugi tjedan

U drugom tjednu, jaje ostavlja folikul i ulazi u jajovod. Na kraju drugog ili početkom trećeg tjedna postoji gnojidba. Sada oplođeno jaje će pasti u uterus. Umjesto folikula nastaje žuto tijelo, to je ova privremena žlijezda koja će biti odgovorna za proizvodnju progesterona. Zajedno s estrogenom, ovaj hormon je odgovoran za očuvanje trudnoće i vezivanje embrija u maternicu.

U drugom tjednu, žensko tijelo počinje raditi na očuvanju trudnoće i zaštiti nerođeno dijete od štetnih utjecaja. Oplođeno jaje se dijeli, intenzivno se razvija. Do kraja tog razdoblja morula se spušta u utornu šupljinu.

U tom razdoblju žena nije svjesna njezine trudnoće, ali aktivno djelovanje tijela i valovi hormona mogu utjecati na vašu dobrobit. Možda lagana neugodnost i jedva primjetna bol u trbuhu, oticanje prsa. Većina žena poduzima ove promjene zbog znakova prije menstruacije. Još je rano, ali uskoro će biti moguće zainteresirati se za razvoj i naučiti veličinu embrija tjednima.

3. tjedan

Treći tjedan trudnoće može se zvati prvi tjedan života budućeg djeteta. Tijekom pre-implantacijskog perioda u maternici, endometrij aktivno raste, na koji će se povezati stanica jaja, koja je do tog vremena postala blastocist. Treći tjedan je prvo kritično razdoblje trudnoće, jer ako se implantacija ne pojavi, pobačaj će se dogoditi. U takvom kratkom vremenu žena se to ne događa.

Veliku ulogu u ovoj fazi igra količina imunosupresivnog proteina, koja je počela proizvoditi podjelom jajašaca. To je taj protein koji ne dopušta da se embrij uzme kao strano tijelo.

Do kraja tjedna dolazi do implantacije i počinje stvaranje embrija u blastocisti. 3 tjedna (veličina embrija u ovom trenutku je oko 0,15 mm, a težina je samo 2 μg) - razdoblje je i dalje beznačajno. Buduća beba je sada skupina od oko 250 stanica koje nose vrijedan genetski kod. Teško je zamisliti, ali ove mrvice već su identificirale spol, boju kože, kosu, oči.

U ovom trenutku buduća majka još nije svjesna svojeg položaja. Trudnoća još nije moguće utvrditi pomoću ultrazvuka. U ovom važnom razdoblju, očekivana majka treba izbjegavati teške tjelesne napore, umor i stres. To je krajnje nepoželjan lijek, osobito antibiotici.

4. tjedan

Postoji drugi tjedan života fetusa, a buduća majka čak ne sumnja u to, jer glavni simptom - kašnjenje menstruacije - još se nije pojavio. Ultrazvučni pregled ne pokazuje trudnoću, maternica i trbuh žene se ne povećavaju. Koja je veličina embrija u ovom trenutku? Samo jedan milimetar, i izgleda više poput male ribe s repom nego muškarca. Veličina jaja i embrija ubrzano raste za tjedan.

U tom razdoblju fetus je već pričvršćen na zid uterusa. Polaganje organa započinje, stvaraju se germinalni listovi. Vanjski sloj stanica će se pretvoriti u živčani sustav, kožu, kosu, zubnu caklinu i rožnicu očiju, a srednji dio u kostur, mišiće, krvni sustav, srce i bubrege, a unutrašnjost u organe. Do kraja razdoblja bit će neuralna ploča koja će postati kičmena moždina i mozak. Počinje stvaranje lica i očiju.

Prehrana u četvrtom tjednu embrija dobiva od žumanjke i još nije usko povezana s krvlju majke. Često buduće majke zabrinute su ako piju alkohol tijekom razdoblja kada nisu znali za početak trudnoće. To se ne bi trebalo učiniti, utjecaj toksina u tom razdoblju je minimalan. Naravno, nakon što ste saznali o trudnoći, pijenje alkohola je zabranjeno.

5. tjedan

Već u petom tjednu neke žene se osjećaju loše, promjene u preferenciji ukusa, povećanu osjetljivost na mirise, jutarnju mučninu. Primjetno je povećanje dojki, zamračivanje bradavica, a ponekad traka koja ide od pupka smrkne. Menstruacija se ne pojavljuje u dogledno vrijeme. U petom je tjednu većina žena saznala svoje stanje uzimajući test trudnoće.

Koja je veličina embrija sada? 5 tjedana je točno vrijeme kada liječnik može propisati prvi ultrazvuk. Nije imenovan svima, ali samo ako postoje dokazi. Koje veličine jajeta je embrij vidljiv? Obično se vizualizira u petom tjednu, kada je promjer jajovoda (SVD) 6-7 mm. Ponekad se događa da se embrij još ne može razmotriti. Nemojte paničariti, to ovisi o mnogim čimbenicima. U tom slučaju, ponovno odredite ultrazvuk u šestom do sedmom tjednu, kada će SVD biti 18-23 mm. Veličina embrija (5 tjedana) je 2,5 mm.

Od ove točke, buduće majke pozorno prate razvoj djeteta. U prvom trimestru, veličina embrija se vrlo brzo mijenja za nekoliko tjedana. Foto ultrazvuk jasno pokazuje rast i formiranje embrija.

Što se može vidjeti na ultrazvuku u 5 tjedana? Mala ovalna s svijetlom točkom iznutra. Od sredine tjedna (otprilike 2,5 tjedna od začeća), otkucaji srca mogu se vidjeti u zametku. Već na prvom ultrazvuku, očekivana majka može vidjeti pulsirajuću točku. Ovo srce tuče dijete!

Mjesto je još uvijek vrlo mala, gotovo je nemoguće vidjeti nešto, ali beba već ima osnovne oči, nos, uši, malo lice. Neuralna cijev u glavi se zgusne. Ovo će biti mozak. Postoje osnove ruku i nogu, već je jasno gdje će trbuščić biti, i gdje je leđa.

U petom tjednu svi organi i sustavi aktivno razvijaju: pronalaze kostur, mišići, cirkulacijski, probavni, endokrini sustavi. Pojavljuje se amnionski mjehur. Maternica raste u veličini, ali se trbuh trudne žene nije promijenio.

6. tjedan

Šesti tjedni opstetrije je 4 tjedna od začeća. Veličina embrija se promijenila, ali to još nije odrazilo na vanjsku pojavnost žene. Ali ponašanje neredi hormona već utječe: raspoloženje se često mijenja, trudnica može postati osjetljivija, emocionalnija.

Neke žene pate od toksikoze, što se često manifestira ne samo zbog mučnine i povraćanja, već i zbog slabosti, pospanosti, glavobolja, promjena u ukusu, razdražljivosti. Aktivno se proizvodi progesteron hormona, koji štiti majčino tijelo od infekcija, osigurava prehranu fetusu, ali je njegov višak koji uzrokuje jutarnju mučninu.

Kod 4 tjedna od začeća, veličina embrija je oko 5 mm. Na ultrazvuku gotovo da nema načina da vidite malog čovjeka, a fetalni jaje samo 2,5 cm. Unatoč maloj veličini embrija u 6 tjedana, dijete ima određeno lice, živčani sustav počinje razvijati, glavni živčani čvorovi i mozak se formiraju. Prsti se pojavljuju na rukama i nogama.

Unutarnji organi nastavljaju razvijati, ali još uvijek su izvan embrija, u posebnoj vrećici. Malo tijelo još ih ne može primiti. U tom se razdoblju počinje formirati placenta. Da će prvi put obavljati funkcije unutarnjih organa. Počinje razvoj genitalija.

No, mišići i živčana tkiva već su se razvili dovoljno za početak rada. Prvi se pokreti pojavljuju, ali je zametak premalen da ih trudna majka osjeti.

7. tjedan

U sedmom tjednu, promjene u izgledu buduće majke pridružuju se promjenama karaktera. Na abdomenu može povećati količinu masnog tkiva, tijelo počinje stvarati rezerve. Povećana grudi, bradavice potamnute.

Sedmi tjedan trudnoće vrlo je važan za budućnost bebe. U ovom se trenutku mozak i srce aktivno razvijaju.

Do kraja tjedna kopči nestaju, a rep još uvijek ostaje. Ošteće i noge brzo rastu, prsti počinju formirati. Istaknuta vrata, ramena. Veličina embrija na 7 tjedana - 10-13 mm, a težina - 0,8 g

Na ultrazvuku, buduća majka već može vidjeti malog čovjeka. Došlo je vrijeme da odaberete žensku konzultaciju i liječnika koji će voditi trudnoću.

8. tjedan

U osmom tjednu maternica je dovoljno povećana, a donji dio trbuha može se malo stršati. Poticaj za mokrenjem postaje češći. Vaginalni iscjedak može se povećati. Normalno je da su prozirne ili bijele, bez neugodnog mirisa. Ako odaberete različitu boju, neugodan miris ili popraćenu paljenjem i svrbežom, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Veličina jaja i embrija su 27-34 mm i 20 mm. Polazeći od osmog tjedna, dijete se naziva fetusom. Embrionalna faza razvoja iza. Glavni sustavi i organi već su formirani.

Razdoblje aktivnog razvoja očiju, znoja i lojnih žlijezda, usta, čeljusti, osnovica zuba, usana i jezika. Intestini su produženi.

Veličina embrija u 8 tjedana je mala, a nemoguće je utvrditi spol djeteta pomoću ultrazvuka, ali djevojke već imaju jajnike, koji čine jaja, a dječaci imaju testise.

9. tjedan

Trbuh u devetom tjednu još se nije pojavio, ali pažljivo oko može primijetiti da se figura budućeg majka proširila i da je dojka povećana. Žena je i dalje podložna promjenama njezina karaktera, pospanost, umor i toksikoza i dalje.

Veličina embrija brzo raste za tjedan. U devetom tjednu, veličina je 3 cm. Bubrezi počinju raditi, a do kraja tjedna urin se oslobađa.

Glava i ramena su jasno vidljivi, oči prekrivaju kapke, laktovi su vidljivi na ručkama, nokti počinju oblikovati. Placenta je već formirana, a beba je potpuno ovisna o načinu života majke. Otpadni proizvodi fetusa se izlučuju kroz majčino tijelo, tako da opterećenje na bubregu počinje rasti, tako da trudnica mora pratiti prehranu.

10. tjedan

Od desetog tjedna počinje stjecati težinu. Obično je manje od kilograma, a oni koji pate od toksikoza mogu imati čak i lagani gubitak težine.

Volumen krvi se povećava, a iako želudac još nije narastao, odjeća može postati tjeskobna. Vrijeme je da posjetite trgovinu odjeće za majčinstvo. Veličina tjedna embrija i dalje raste, u desetom tjednu fetus je visok oko 4 cm.

Svi organi i sustavi su već formirani, na ultrazvuku možete vidjeti lice i prsti djeteta. Voće je i dalje nerazmjerno, s velikom glavom i tankim tijelom. Rep je pretvoren u stražnjicu.

11. tjedan

Do jedanaestog tjedna, toksičnost postupno počinje proći. Intenzivna hormonska prilagodba još uvijek traje, ali vanjske promjene jedva su vidljive. Ipak, ostaju raspoloženja, razdražljivost, distrakcija, umor, zaborav. Buduća mama je u oblaku.

Na jedanaesti ili dvanaesti tjedan zakazano je prvo zakazano ultrazvuk. Njegov je cilj odrediti sveukupni razvoj fetusa, kao i mjeriti ovratnikov prostor fetusa (VP) i veličinu coccyx-parietala (CTE).

Pokazatelj KTR određuje se kako bi se odredio približno trajanje trudnoće i ukupni razvoj budućeg djeteta. Ovi CAP-ovi pomažu odrediti rizik od kromosomskih abnormalnosti u fetusu (jedna od poznatih bolesti je Downov sindrom). Što je ovratnik? Ovo je mali komad kože iza vrata. Veličina ovog nabora ne bi smjela prelaziti 2 mm u razdoblju od 11 tjedana. Ova se studija mora provesti na vrijeme, jer se s vremenom veličina embrija povećava za nekoliko tjedana, preklop se smanjuje, a dijagnoza više nije moguća.

Na ultrazvuku možete dobro razmisliti o djetetu. Vrat se očituje i dijete može podići glavu. Glava je još uvijek velika, a noge su kraće od ruku. Dijete se jako kreće, ali mama još uvijek ne može osjetiti. Oči su mu još uvijek zatvorene, ali već zna kako progutati.

12. tjedan

Dvanaesti tjedan je posljednji tjedan prvog tromjesečja, najvažnijeg razdoblja trudnoće. Fertilizacija, implantacija, posteljica i svi organi i sustavi su bili uspješni.

Mučnina i jutarnja toksemija prolaze. Bolje stanje zdravlja budućnosti mame, zaostajanje raspoloženja i pospanost.

Trbuščić može malo stršati, ali to se ne može zamijetiti drugima. Dijete je potpuno formirano, organi i crijeva su zauzeli svoje mjesto u trbušnoj šupljini. Mokraćni sustav radi i uklanja sav otpad kroz majčino tijelo. Formirani jezik već prepoznaje okus, otisci prstiju pojavljuju se na prstima. Veličina voća - od 52 do 65 mm, težina - 14 g.

Na ultrazvuku u ovom trenutku ponekad je moguće odrediti spol djeteta. Genitalije djevojke i dječaka razlikuju se, ali točan rezultat može se dobiti tek kasnije, sa sljedećim studijama.

U drugom i trećem tromjesečju dijete će nastaviti rasti i razvijati, a njegovi će se organi poboljšati.

Veličina embrija po tjednu - stol

Razdoblje embriogeneze, odnosno stvaranja i razvoja embrija, traje od prvih do 11-12 tjedana trudnoće. Nakon tog razdoblja, zametak se već naziva fetusom. U ovom slučaju, prvi dan zadnjeg menstruacije uzima se kao početna referentna točka.

Razvoj novog života počinje od trenutka kada se oplodi žensko jaje. Kad se spoji sperma i jaje, nastaje zigota, koja se u 26-30 sati počinje razdvajati i formira višestanični embrij, čije dimenzije, kako kažu, ne povećavaju satima.

Ako u prva četiri dana svog postojanja, embrij ima veličinu od oko 0,14 mm, a do šestog dana do 0,2 mm, a do kraja sedmog dana - 0,3 mm.

U 7-8 dana, embrij se ugrađuje u stijenku maternice.

Na 12. dan razvoja, veličina embrija je već 2 mm.

Veličina embrija se mijenja tjedno trudnoće

 • u 3. tjednu razvoja embrija, tj. tjedan dana gestacije, ektoderm stvara utor u mjestu buduće kralježnice bebe. Zatim su njegovi rubovi zatvoreni i formirana je neuralna cijev - buduća hrptena moždina i mozak. Do kraja ovog tjedna embrij doseže 4 mm;
 • u četvrtom tjednu, osnovica središnjeg živčanog sustava, kičmene moždine i mozga, formirana je iz neuronske cijevi. Srce čini svoj prvi rez. Pojavljuju se osnovni dijelovi nogu, ruke, oči i unutarnji organi, krv počinje teći kroz krvne žile;
 • u 5-6 tjedana, stvaranje glave i lica obilježja embrija. Dužina je oko 1 cm
 • u 7. tjednu, ekstremiteti se produžuju i pluća počinju formirati. Potpuno oblikovan srce. Veličina embrija - 1,5 cm;
 • u 8 tjedana, svi vitalni organi su gotovo potpuni. Veličina embrija je oko 2 cm;
 • u 9 tjedana uši, nos, kapke, usta, oči su jasno vidljive. Rast djeteta je oko 3 cm i nastavlja rasti;
 • kod 10 tjedana, tj. u 12 tjedana trudnoće, struktura kostura potpuno odgovara osobi. Udovi su produženi. Krv djeteta stječe svoju grupu. Veličina embrija, koja sada ulazi u fetalni status, može doseći 7 cm.

Povećanje veličine embrija može se vidjeti u donjoj tablici.

Veličina fetusa po tjednu trudnoće

Tijekom svih devet mjeseci, svaka mama je zabrinuta zbog ispravnosti razvoja djeteta. Treba osigurati potpunu kontrolu nad razvojem djeteta u maternici i pravovremenom otkrivanju bilo kakvih abnormalnosti, trudnice se pozivaju da redovito posjete vodeći liječnik kako bi saznali veličinu fetusa tjedno trudnoće.

Točna dijagnoza uključuje uporabu ultrazvučnih tehnika. Na temelju dobivenih rezultata, stručnjak može utvrditi koliko dijete razvija u razmjeru i da li dobiveni podaci o rastu i razvoju odgovaraju utvrđenim normama.

Koji su pokazatelji uzeti u obzir?

Ključni parametri koji omogućuju određivanje karakteristika razvoja fetusa, pokazatelji su njegove visine i težine, ali se počinju mjeriti samo u drugom dijelu prvog tromjesečja. Do tog vremena, veličina embrija je toliko mala da je njihovo mjerenje izuzetno teško.

Prema medicinskim pokazateljima, svaka trudnica mora proći najmanje tri ultrazvučna postupka tijekom svih devet mjeseci. Ovaj se broj postupaka smatra minimalnim i može se povećati odlukom stručnjaka, ako postoji potreba za dobivanjem dodatnih informacija o razvoju fetusa.

Periodni ultrazvuk je neophodan za pravodobno otkrivanje ozbiljnih patologija i sprečavanje razvoja komplikacija. U pravilu, takve se studije provode najranije od 10, a najkasnije 14 tjedana, kao iu drugom tromjesečju od 18 do 21 tjedna.

Kako bi se olakšalo zadatak u medicinskoj praksi, uobičajeno je mjeriti veličinu fetusa tjedno, jer oplođeno jaje povećava se volumen gotovo svakodnevno.

Rezultati svakog ultrazvuka zabilježeni su u protokolima iz kojih se mogu dobiti informacije o simetriji razvoja fetusa, njegovoj stopi rasta i usklađenosti pokazatelja s utvrđenim i korištenim standardima.

Tijekom trudnoće, kako se fetus razvija, razmatraju se različiti parametri. Na primjer, do 13. tjedna stručnjaci su više usredotočeni na analizu duljine koccygeoparietal, mjereno od koccige do parietalne regije fetusa. Ova značajka mjerenja posljedica je činjenice da je fetus u savijenom položaju pa prilika za dobivanje prvih podataka o rastu ne pojavljuje se prije 14 tjedana.

Tijekom drugog rasporedenog ultrazvučnog pregleda stručnjaci se više usredotočuju na druge prikazane pokazatelje:

 • veličina fronte-okcipitalne ili uzdužne linije;
 • opseg lubanje, trbuha i prsa;
 • duljina donjih i gornjih ekstremiteta.

Važan čimbenik u normalnom razvoju fetusa nije samo usklađenost s uspostavljenim standardima, već i simetrija dobivenih mjerenja.

Veličine fetusa po tjednu razvoja trudnoće

Početak trudnoće događa se na kraju drugog tjedna menstruacijskog ciklusa, što se smatra momentom začeća. Značajke tog procesa poznate su svima iz škole. Muško ejakulacija prati oslobađanje milijuna spermija, od kojih samo jedan, nakon ulaska u vaginu i kroz jajovodne cijevi, može pristupiti jajnoj stanici.

Tijekom trećeg tjedna formira se germinalna vezikula, unutar koje se nalazi tekućina i stanice u velikim količinama. Ovaj mjehur je toliko mali da ga je gotovo nemoguće vidjeti bez posebne opreme. Da bi se mogli prikazati parametri mjehurića, usporedite je s graškom, veličine promjera ne prelazi 0,2 mm.

Od početka četvrtog tjedna započinje aktivni razvoj fetusa, koji je gotovo dvostruko svaki tjedan. Dakle, do kraja sljedećeg tjedna duljina jajnika doseže 0,5 mm. Već u ovoj fazi stručnjaci imaju prvu priliku za dobivanje stvarnih podataka o razvoju fetusa koji se mogu prikazati u tablici.

Tablica 1. Veličina jajne stanice od 1 do 13 tjedana

razdoblje

Unutarnji promjer, mm3

Promjer vrećice žumanjaka, mm3

Duljine navedene u tablici mjere se od krune do kocciksa i prosječni su. Prema riječima stručnjaka, zbog specifičnih obilježja razvoja dopušteno je lagano odstupanje od prosječnih vrijednosti. Značajno odstupanje, kao i kršenje dopuštenih razmjera između pokazatelja, što je važan čimbenik, preduvjet je za daljnja istraživanja.

Do kraja osmog tjedna duljina jajnika doseže 11 mm. Prema brojnim studijama, težina fetusa u ovoj fazi ne prelazi 1,5 grama. Tijekom sljedećeg tjedna povećava se težina još 0,5 g, a do kraja desetog tjedna može doseći 4 godine

Na jedanaestom mjestu, obavljajući ultrazvuk, postaje moguće dobiti prve podatke o duljini bedra i prsima, koji su, dakle, 7 i 20 mm. Do tog razdoblja težina fetusa doseže 11 g. Do kraja 12. tjedna promjer prsa će doseći 24 mm, a promjer bedara - 9 mm.

Od 11 do 40 tjedana, stručnjaci pažljivo ispitaju ne samo opće indikatore duljine, nego i parametre pojedinih dijelova tijela, što omogućuje dobivanje opće i cjelovite slike ispravnosti razvoja fetusa.

Počevši od trinaestog mjerenja uzimaju se u obzir mjerenja lubanje djeteta, čija težina do tog vremena doseže 30 g.

Tablica 2. Veličina jaja tjedno: od 13. do 40. godine

Povećajte veličinu fetusa po tjednu

Drugi važan pokazatelj koji stručnjaci uzimaju u obzir u svojim istraživanjima je biparetalna veličina, koju predstavlja udaljenost između vanjske površine gornje konture i unutarnjeg područja donje konture između parietalnih kostiju.

Kao u slučaju drugih pokazatelja, u analizi zaprimljene biparetalne veličine, dopuštena su lagana odstupanja od norme. Ako su utvrđeni podaci prekoračeni, stručnjak bi trebao procijeniti druge parametre koje predstavljaju opseg trbuha, duljina udova.

Analiza ovog pokazatelja iznimno je važna jer njezina odstupanja od norme u mnogim slučajevima mogu ukazivati ​​na ozbiljne patologije, koje predstavljaju kameje, tumori i ostale voluminozne formacije u kojima abortus može biti jedini izlaz. Neželjeni razvoj glave djeteta ili smanjenje njegove veličine također se smatra nepoželjnim, što može biti posljedica nerazvijenosti ili nedostatka anatomske strukture mozga. U ovom slučaju stručnjaci također snažno preporučuju pobačaj.

Često se u trećem tromjesečju dijagnosticira smanjena stopa BPD-a, koja se može uspješno ispraviti pravodobnim otkrivanjem.

U pravilu, u ovom slučaju, dolazi do dijagnoze intrauterine retardacije rasta, a trudnica je propisana lijekovima koji pomažu u poboljšanju uteroplacentalnog protoka krvi i osiguravaju transport bitnih hranjivih tvari.

U medicinskoj praksi koriste se sljedeći prosjeci biparetalne veličine fetusa:

 • Tjedan 8 - 6 mm;
 • Tjedan 9 - 8.5;
 • 10 tjedana - 11 mm;
 • Tjedan 11 - 15 mm;
 • 12 tjedna - 20 mm;
 • Tjedan 13 - 24 mm;
 • Tjedan 14 - 26 mm;
 • Tjedan 15 - 32 mm;
 • Tjedan 16 - 35 mm;
 • Tjedan 17 - 39 mm;
 • Tjedan 18 - 42 mm;
 • Tjedan 19 - 44 mm;
 • Tjedan 20 - 47 mm;
 • Tjedan 21 - 51 mm;
 • Tjedan 22 - 54 mm;
 • Tjedan 23 - 58 mm;
 • 24 tjedna - 61 mm;
 • 25 tjedana - 64 mm;
 • 26 tjedna - 67 mm;
 • Tjedan 27 - 69 mm;
 • Tjedan 28 - 72 mm;
 • Tjedan 29 - 75 mm;
 • 30 tjedana - 78 mm;
 • Tjedan 31 - 80 mm;
 • 32 tjedna - 82 mm;
 • Tjedan 33 - 84 mm;
 • 34 tjedna - 86 mm;
 • 35 tjedana - 88 mm;
 • 36 tjedna - 90 mm;
 • Tjedan 37 - 91 mm;
 • 38 tjedana - 92 mm;
 • Tjedan 39 - 94 mm;
 • 40 tjedana - 95 mm.

Indikatori težine

Naravno, ultrazvukom nije moguće utvrditi točnu težinu fetusa, tako da su stručnjaci vođeni drugim veličinama i uspostavljenim standardima. Po prvi put, težina fetusa je naznačena u osmom tjednu, iz koje je moguće dobiti prve potrebne podatke.

Tablica 3. Fetalna težina po tjednu

Težina i veličina fetusa tjedno trudnoće

Tjelesna težina i veličina fetusa do tjedna trudnoće

Vaša beba je još uvijek u planovima

Vaša posljednja menstruacija tek je započela i već možete planirati trudnoću.

Trenutak začeća

Trudnoća se javlja 14. dana. Kao rezultat ejakulacije, milijuni spermija kreću se kroz vaginu kroz jajovod. Samo jedna sperma će moći doći do jaja. Ovo je trenutak začeća.

Veličina voća:

Formirani blastocist - šuplja, tekućina ispunjena germinalna vezikula, skup stanica: jedva je vidljiv golim okom i njegova veličina je promjera oko 0,1-0,2 mm.

Veličina voća:

U jednom tjednu beba je gotovo udvostručena, a duljina ne prelazi pola milimetra.

Veličina voća:

Proteklog tjedna beba je udvostručila veličinu: sada je duljina 1,5 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 18

Površina (mm2) - 245

Volumen (mm3) - 2187

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 3

Veličina voća:

Duljina bebe sada doseže 4 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 22

Površina (mm2) - 363

Glasnoća (mm3) - 3993

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietalna veličina (mm) - 6

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 3

Voće:

Veličina voća:

Duljina bebe sada doseže 1,5 cm, a u ovoj fazi gotovo polovica pada na nerazmjerno veliku glavu.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 24

Površina (mm2) - 432

Glasnoća (mm3) - 6912

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietalna veličina (mm) - 10

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 4

Voće:

Duljina od krune do sakrale iznosi oko 8-11 mm.
Težina - oko 1,5 g

Veličina voća:

Njezina dužina od krune koccika iznosi 2,2 cm, što se naziva parietalna-koccigenska duljina. Ovaj se izraz primjenjuje čak i nakon što noge rastu do pune duljine - budući da su često savijene, to ga čini teško mjeriti od glave do pete.

Što usporediti?

Sada u veličini i obliku, dijete nalikuje kašama.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 30

Površina (mm2) - 675

Volumen (mm3) - 13490

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 16

Biparietal veličina (mm) - 6

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 4.5

Voće:

Veličina voća:

Duljina od krune do sakruma je oko 13-17 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 33

Površina (mm2) - 972

Glasnoća (mm3) - 16380

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 23

Biparietal veličina (mm) - 8.5

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5

Voće:

Veličina voća:

Duljina od krune do sakralne cijevi iznosi približno 27-35 mm.

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 39

Područje (mm2) - 1210

Glasnoća (mm3) - 31870

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 31

Biparietal veličina (mm) - 11

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.1

Voće:

Duljina od krune do sakrila je oko 55 mm.
Težina - oko 7 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 47

Područje (mm2) - 1728

Volumen (mm3) - 55290

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parietal veličina (mm) - 41

Biparietal veličina (mm) - 15

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.5

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 6.8

Težina (g) - 11

Duljina bedra (mm) - 7

Promjer prsa (mm) - 20

Voće:

Duljina od krune do sakralne cijevi iznosi približno 70-90 mm.
Težina - oko 14-15 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 56

Površina (mm2) - 2350

Volumen (mm3) - 87808

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parijetalna veličina (mm) - 53

Biparietal veličina (mm) - 20

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 6

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 8,2

Težina (g) - 19

Duljina bedra (mm) - 9

Promjer prsa (mm) - 24

Voće:

Dužina od krune do žrtvenika - 10,5 cm.
Težina - oko 28.3 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina jajovoda u prvom tromjesečju trudnoće

Unutarnji promjer (mm) - 65 mm

Površina (mm2) - 3072

Volumen (mm3) - 131070

Prosječna veličina embrija

Kopkiko-parijetalna veličina (mm) - 66

Biparietal veličina (mm) - 24

Promjer vrećice žumanjaka (mm3) - 5.8

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 10

Težina (g) - 31

Duljina bedra (mm) -12

Promjer prsa (mm) - 24

Voće:

Dužina od krune do sakruma -12,5 - 13 cm.
Težina - oko 90-100 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 26

Oblik lubanje (mm) - 80

Područje lubanje (mm2) - 510

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 12.3

Težina (g) - 52

Duljina bedra (mm) -16

Promjer prsa (mm) - 26

Voće:

Dužina od krune do sakrila - 93-103 mm.
Težina - oko 70 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 32

Oblik lubanje (mm) - 90

Područje lubanje (mm2) - 675

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 14.2

Težina (g) - 77

Duljina bedra (mm) -19

Promjer prsa (mm) - 28

Voće:

dužina: 16 cm;
težina: 85 g

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 35

Oblik lubanje (mm) - 102

Područje lubanje (mm2) - 860

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 16.4

Težina (g) - 118

Duljina bedra (mm) -22

Promjer prsa (mm) - 34

Voće:

Dužina od krune do sakralne grede - 15-17 cm.
Težina - oko 142 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 39

Oblik lubanje (mm) - 120

Područje lubanje (mm2) - 1080

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 18

Težina (g) - 160

Duljina bedra (mm) -24

Promjer prsa (mm) - 38

Voće:

Dužina od krune do sakruma - 20,5 cm.
Težina - oko 198-200 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 42

Oblik lubanje (mm) - 126

Područje lubanje (mm2) - 1320

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 20.3

Težina (g) - 217

Duljina bedra (mm) -28

Promjer prsa (mm) - 41

Voće:

Dužina od krune do sakrona - 20-22 cm.
Težina - oko 227-230 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 44

Oblik lubanje (mm) - 138

Područje lubanje (mm2) - 1450

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 22.1

Težina (g) - 270

Duljina bedra (mm) -31

Promjer prsa (mm) - 44

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 25 cm.
Težina - oko 283-285 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 47

Oblik lubanje (mm) - 144

Područje lubanje (mm2) - 1730

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 24.1

Težina (g) - 345

Duljina bedra (mm) -34

Promjer prsa (mm) - 48

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 25 cm.
Težina - oko 360-370 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 51

Oblik lubanje (mm) - 151

Područje lubanje (mm2) - 1875

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 25.9

Težina (g) - 416

Duljina bedra (mm) -37

Promjer prsa (mm) - 50

Voće:

Dužina od krune do sakrale - oko 27-27.5 cm.
Težina - oko 420-425 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 54

Oblik lubanje (mm) - 162

Područje lubanje (mm2) - 2190

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 27.8

Težina (g) - 506

Duljina bedra (mm) -40

Promjer prsa (mm) - 53

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 30 cm.
Težina - oko 500-510 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 58

Oblik lubanje (mm) - 173

Područje lubanje (mm2) - 2520

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 29,7

Težina (g) - 607

Duljina bedra (mm) -43

Promjer prsa (mm) - 56

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 29-30 cm.
Težina - oko 590 do 595 g

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 61

Oblik lubanje (mm) - 183

Područje lubanje (mm2) - 2710

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 31.2

Težina (g) - 733

Duljina bedra (mm) -46

Promjer prsa (mm) - 59

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 31 cm.
Težina - oko 700-709 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 64

Oblik lubanje (mm) - 194

Područje lubanje (mm2) - 3072

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 32.4

Težina (g) - 844

Duljina bedra (mm) -48

Promjer prsa (mm) - 62

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 32,5-33 cm.
Težina - oko 794 - 800 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Veličina Biparietal (mm) - 67

Oblik lubanje (mm) - 199

Područje lubanje (mm2) - 3260

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 33.9

Težina (g) - 969

Duljina bedra (mm) -51

Promjer prsa (mm) - 64

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 34 cm.
Težina - oko 900 g

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 69

Oblik lubanje (mm) - 215

Područje lubanje (mm2) - 3675

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 35,5

Težina (g) - 1135

Duljina bedra (mm) -53

Promjer prsa (mm) - 69

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 35 cm.
Težina - oko 1000

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 72

Oblik lubanje (mm) - 218

Područje lubanje (mm2) - 3880

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 37.2

Težina (g) - 1319

Duljina bedra (mm) -55

Promjer prsa (mm) - 73

Voće:

Dužina od krune do sakrale - oko 36-37 cm.
Težina - približno 1150-1160

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 75 mm

Oblik lubanje (mm) - 225

Područje lubanje (mm2) - 4107

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 38,6

Težina (g) - 1482

Duljina bedra (mm) -57

Promjer prsa (mm) - 76

Voće:

Duljina od krune do sakrale iznosi oko 37,5 cm.
Težina - oko 1360 - 1400 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 78

Oblik lubanje (mm) - 234

Područje lubanje (mm2) - 4563

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 39.9

Težina (g) - 1636

Duljina bedra (mm) -59

Promjer prsa (mm) - 79

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 38-39 cm.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 80

Oblik lubanje (mm) - 240

Područje lubanje (mm2) - 4810

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 41.1

Težina (g) - 1779

Duljina bedra (mm) -61

Promjer prsnog koša (mm) - 81

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 40 cm.
Težina - oko 1700

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 82

Oblik lubanje (mm) - 246

Područje lubanje (mm2) - 5040

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 42.3

Težina (g) - 1930

Duljina bedra (mm) -63

Promjer prsnog koša (mm) - 83

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 42 cm.
Težina - oko 1800

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 84

Oblik lubanje (mm) - 255

Područje lubanje (mm2) - 5290

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 43,6

Težina (g) - 2088

Duljina bedra (mm) -65

Promjer prsa (mm) - 85

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 42 cm.
Težina - oko 2000

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 86

Oblik lubanje (mm) - 264

Područje lubanje (mm2) - 5547

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 44,5

Težina (g) - 2248

Duljina bedra (mm) -66

Promjer prsnog koša (mm) - 88

Voće:

Dužina od krune do sakruma - oko 45 cm.
Težina - približno 2215 - 2220

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 88

Oblik lubanje (mm) - 270

Područje lubanje (mm2) - 5810

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 45,4

Težina (g) - 2414

Duljina bedra (mm) -67

Promjer prsnog koša (mm) - 91

Voće:

Dužina od krune do sakrila - oko 45-46 cm.
Težina - oko 2300

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 90

Oblik lubanje (mm) - 272

Područje lubanje (mm2) - 6075

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 46,6

Težina (g) - 2612

Duljina bedra (mm) -69

Promjer prsa (mm) - 94

Voće:

Dužina od krune do sakralnog - oko 48 cm.
Težina - oko 2800 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 91

Oblik lubanje (mm) - 276

Područje lubanje (mm2) - 6348

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 47.9

Težina (g) - 2820

Duljina bedra (mm) -71

Promjer prsa (mm) - 97

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 50 cm.
Težina - oko 2900 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 92

Oblik lubanje (mm) - 282

Područje lubanje (mm2) - 6620

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 47.9

Težina (g) - 2820

Duljina bedra (mm) -71

Promjer prsa (mm) - 97

Voće:

Duljina od krune do sakralnog - oko 50 cm.
Težina - oko 3000 g.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 94

Oblik lubanje (mm) - 285

Područje lubanje (mm2) - 6684

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 49

Težina (g) - 2992

Duljina bedra (mm) -73

Promjer prsa (mm) - 99

Voće:

Uobičajena dužina novorođenčeta iznosi 48-51 cm, a prosječna težina iznosi 3000-3100 grama.

Veličina voća:

Prosječna veličina glave fetusa

Biparietal veličina (mm) - 95

Oblik lubanje (mm) - 290

Područje lubanje (mm2) - 6768

Visina i težina ultrazvukom

Visina (cm) - 50.2

Težina (g) - 3170

Duljina bedra (mm) -75

Promjer prsnog koša (mm) - 101