Urezivanje rođenja

Zdravlje

Porod - to nije uvijek ugodan proces, ali je njihov rezultat - mali grumen sreće - čini da se zaboravi ni najjači bol tijekom poroda i druge jezive detalje rodzala. Prema nekim izvješćima, svaka peta žena samo pamti postpartum šavove, koji se javljaju zbog suza i posjekotina u porođaju. Ti se pojmovi ne smiju zbuniti, jer su vrlo različiti jedan od drugoga. Koja je razlika - odgovor je očit: postoji praznina u sebi, a rez proizvode liječnike s posebnim alatima, pa čak i na razne načine.

Urezivanje rođenja: kada nastane potreba?

Glavni razlog zbog kojeg liječnik može napraviti rez je prijetnja spontanih prekida, a oni zauzvrat nastaju iz vlastitih razloga. Na primjer, tijekom brzog i brzog dostava, dijete "izlazi" van, a perineum ne podnosi takav pritisak i počinje rasprsnuti, dok se prvi ispušta, a zatim postaje plava, nabubri i postaje bijela. U tom je slučaju napravljen rez, jer, kao što znate, glatke rubove rane bolje se izliječite, a šav u ovom slučaju je pojednostavljen (za ispravljanje neravnih rubova rane mnogo je teže).

Naravno, to nije jedini razlog za izrezivanje. Štoviše, ponekad čak i liječnici neće "čekati" za simptome praznine ako postoje vjerojatni razlozi za njihovo pojavljivanje. To uključuje slabu elastičnost mišića perineuma, što je gotovo uvijek uočeno kod žena starijih od 35 godina (osobito u primiparusu). Razlog mogućih pauze (i time i vjerojatnih rezova) također su razvijeni mišići perineuma, koji se uvijek nalaze u ženskim sportašima.

Gotovo uvijek postoji incizija u radu s prsnom prikazom kako bi se olakšalo izlazak djetetove glave (nakon svega, rođeni stražnjici su manji od glave, tako da prepone nisu spremne za nove dionice).

Urezan je i slučaj kada postoji potreba za skraćivanjem razdoblja protjerivanja fetusa, ako dugotrajni porodni proces ugrožava zdravlje majke ili djeteta. Isti rez je napravljen ako postoji potreba za primjenom vakuumskog izvlača ili pinceta.

Incision za porođaj: Kako se to radi?

Činjenica da smo svi tako nazvali rez u medicinskom "slangu" ima svoje ime: epiziotomija ili perineotomija. Ova dva pojma razlikuju se u načinu disekcije perineuma. S perineotomijom, rez je napravljen sa škarama prema rektumu dolje iz vagine (usput, rijetko se radi, samo u najstrašnijim slučajevima, zbog opasnosti od pucanja i same rektuma). Epiziotomija je rez dijagonalno preko vagine (jedan ili drugi način).

Perinealne suze i incizije tijekom porođaja - uzroci i indikacije

Rodjenje je značajan test za majku i fetus.

Kada se dijete rodi, rodni kanal žene vrlo je rastegnut, što može prouzročiti štetu.

Ove lezije mogu biti površne i pojavljuju se u obliku pukotina i abrazije, koji ne uzrokuju patološke simptome pa stoga nisu otkriveni i liječeni bez ikakve vanjske intervencije.

Ali postoje slučajevi u kojima je poremećaj raka žene u velikoj mjeri oštećen, a poremećaj perineuma (cerviksa) tijekom porođaja.

Zašto se dogodi prekid?

 • smanjenje elastičnosti tkiva i njihovu krutost, koja se razvija kod žena starijih od 30 godina;
 • prisutnost ožiljaka, što je posljedica prethodnog porođaja ili kirurških intervencija;
 • visoka prepone (udaljenost između anusa i ulaza u rodnicu veća je od 7 cm);
 • veliki voće;
 • rođenje djeteta koje zauzima abnormalno mjesto u maternici (ekstenzor ili okcipitalni previa);
 • upotreba tijekom poroda za opstetrike, vakuumske ekstrakcije;
 • slabost rada, koja izaziva oteklinu perineuma, što smanjuje njegovu elastičnost;
 • brzu isporuku;
 • upalni proces koji se razvija u vagini, na primjer, kandidijaza. Zato je vrlo važno uzeti krivu za floru tijekom 36. tjedna trudnoće i, ako se pronađu patogeni mikroorganizmi, podvrgnuti odgovarajućem liječenju prije isporuke;
 • neadekvatno ponašanje žene neposredno tijekom poroda, kada se napinje u trenutku koji zahtijeva opuštanje, stoga je vrlo važno slijediti sve upute opstetričara
 • prekomjerni razvoj mišića perineuma, često zapaženih kod žena koje se profesionalno angažiraju u raznim sportovima;
 • neadekvatna zaštita perinealne regije koja bi trebala obavljati primalja kada uklanja djetetovu glavu iz rodnog kanala

Unutarnje stanke tijekom porođaja često se javljaju u slučajevima kada cerviks nije dovoljno otvoren, a glava djeteta već je pritisnuta prema ulazu u zdjelicu.

U tom slučaju žena ima želju da gurne jer smanjuje bol, ali moramo se sjetiti da se to ne može učiniti, jer ovo ponašanje predstavlja prijetnju pojavi cervikalnih suza tijekom porođaja.

Bioparoks. Mogu li trudnice preuzeti ovaj lijek ili ne?

Ovdje možete saznati kada morate ići u bolnicu.

Indikacije za rez i vrste

Ako se perineum prekomjerno izbaci, postaje cyanotic kao rezultat venske stagnacije ili blijedo zbog kršenja arterijskog krvotoka, a tkiva perineuma bubre i postaju sjajna, što ukazuje na rizik od rupture.

Prvo, pukotine se pojavljuju na perineumu, nakon čega je njegov cjelovitost slomljena (potpuna ruptura). Kako bi spriječio ovu komplikaciju, liječnik radi perinealni rez.

Najčešće se koriste dvije vrste rezova:

 • perineotomija - koristi se za visoki perineum, koji je rezan u smjeru anusa (tzv. incizija središnje linije). Osim toga, ovaj se rez može koristiti u prijevremenom radu. Perineotomija je učinkovitija, ali karakterizira određene komplikacije - bol u području šavova u postpartum periodu, kao i tijekom prvih 6 mjeseci nakon rođenja, što ga čini teškim za seks. Osim toga, ova vrsta incizije u perineumu uzrokuje peckanje tijekom mokrenja i nelagode;
 • epiziotomija - u opstetričnoj praksi se koristi češće nego prethodna, je bočni rez perineuma, što je sigurnije, ali liječi nešto sporije od incizije napravljene tijekom perineotomije. Indikacija za epiziotomiju je niska perineum, kada je udaljenost između anusa i ulaza u vaginu relativno mala, kao i oštar kut podloge, zdjelica, ožiljke u perineumu, potreba za opstetrnim pincetama ili druge opstetrije.
 • porođaj koji je kasnio i pratio je gladovanje kisikom djeteta;
 • prerano rođenje, kada su kosti preranog fetusa još uvijek krhke, što može uzrokovati ozljedu djeteta pod djelovanjem tjemena perinealnog tkiva;
 • velika vjerojatnost ozljede cervikalne regije djeteta, što može dodatno izazvati glavobolje u bebi ili poremećaj normalnog funkcioniranja udova;
 • poremećaj koji je kompliciran zubnom prikazu fetusa;
 • potreba da se smanji razdoblje protjerivanja fetusa iz maternice zbog stanja žene - kratkovidnosti, srčanih defekata ili visokog krvnog tlaka;
 • prijetnja spontanog velikog raskida perineuma. U tom slučaju, rez je napravljen kako bi se ubrzao zacjeljivanje tkiva perineuma, budući da masivno neovlašteno raskidanje liječi vrlo dugo. Treba napomenuti da se rez treba napraviti samo s očitim indikacijama za njega, budući da umjetni rez perineum još iscjeljuje lošije od plitkih praznina ili pukotina.

Može li biti trudna u kadi ili ne, saznat ćete u našem članku.

I ovaj članak govori o Viferonu tijekom trudnoće.

Pravila rezanja

Perinealni rez obavlja se u drugoj fazi rada, kada je glava djeteta na prsnom podu i već je rođena.

Ova bi operacija trebala biti izvedena na visini pokušaja, kada postoji maksimalni pritisak na perineum i zaustavljen je dovod krvi. To pomaže u sprečavanju masivnog krvarenja. Dakle, gubitak krvi u rezu na visini pokušaja nije više od 45 ml krvi.

Osim toga, kada se pokuša napraviti, perineum je tako rastegnut da je rez prilično bezbolan, pa se anestezija ne koristi za ovu manipulaciju.

Treba reći da se, ovisno o dubini rane, šivanje provodi pod lokalnom anestezijom ili intravenoznom anestezijom. Nakon operacije, šava se tretira jodnom tinkturom.

Ako se catgut koristi tijekom šivanja, rješava se bez odobrenja. Ako su korištene svilene niti, šavovi trebaju biti uklonjeni tjedan dana nakon isporuke.

Značajke postpartum razdoblja

Ako nema drugih kontraindikacija, ženu je dopušteno hodati 12 sati nakon rođenja djeteta, ali je dopušteno sjediti najranije 10 dana nakon rođenja, tako da morate hraniti bebu koja leži na svojoj strani.

Da bi se olakšalo djelovanje defekacije, žene su prikazane uzimanje laksativa.

Posebno pažljivo morate pratiti higijenu perineuma. Sanitarne jastučiće treba mijenjati svaka dva sata.

Nakon svakog pokreta crijeva ili mokrenja, potrebno je oprati i natapati područje šavova s ​​higijenskim papirom. WC za perineum treba uključiti njegov tretman otopinom kalijevog permanganata ili alkoholne otopine joda.

Ako je potrebno, dio rezka se može oprati kamilica izbacivanjem.

Što je korisno grožđe za trudnice? Ovdje ćete saznati.

I ovdje ćete naučiti može li se kupati za trudnice.

Breakovi tijekom rada, perinealni rez (epiziotomija)

Rezi i suze za vrijeme rada

Kao što znate, bol u rađanju ima divno svojstvo - brzo se zaboravlja. Stoga mnoge žene, sjećajući se rođenja djeteta, govore samo o tome kako ih liječnici "rezaju", zbog čega je njihov život postao kompliciran u prvom mjesecu nakon rođenja. U pravilu, u ovom slučaju govorimo o perineo-ili epiziotomiji. Reći ćemo vam što su ove operacije, zašto su im potrebne i što je najvažnije - što žena može učiniti da ih izbjegne ili da bi te ozljede manje bolne.

Što je prepone?

Pelvicni pod, ili perineum, je unutarnja podrška našeg tijela, svih naših unutarnjih organa. Sastoji se od tri sloja mišića. Mišići donjeg (vanjskog) sloja raspoređeni su u obliku osmice, čiji prsteni okružuju vaginu i anus. Srednji sloj predstavlja triangularni mišić. I konačno, gornji (unutarnji) sloj tvori prsni otvor. Ovo je parna i najmoćnija mišića zdjelice čija vlakna stvaraju stvarnu kupolu.

Takva složena struktura i blisko povezivanje perineuma s urinarnim organima podrazumijeva da se ovo područje podvrgava teškim opterećenjima i igra važnu ulogu u radu organa smještenih u malim zdjelicama.

Zapravo, dno zdjelice podržava unutarnje genitalne organe, mjehur i rektum. Oštećenje ili slabost ove muskulature dovodi do izostavljanja ili čak gubitka organa i kršenja njihovih funkcija.

Osim toga, uz trbušne mišića i dijafragme (mišićna raspodjele između trbušne šupljine i prsima) karlice sudjeluje u regulaciji intraabdominalnog tlaka, i tako utječe na organe, koji se nalazi u trbušnoj šupljini.

Tijekom poroda, ti mišići su jedinstveno rastegnuti, formirajući široku cijev kroz koju dijete prolazi. Nakon rođenja, oni su smanjeni, ponovo uzimajući stari položaj.

Uzroci prekida

Nažalost, bez obzira na to koliko su idealno "konstruirani" mišići perineuma, mnogi čimbenici umanjuju njihovu elastičnost i doprinose lomljenju perineuma. Među njima su:

 • dob žena je stariji od 35 godina, pogotovo ako je njezin prvi rođenje;
 • visoka prepone (kada je udaljenost između anusa i ulaza u rodnicu veća od 7-8 cm);
 • razvijena perinealna muskulatura (na primjer, za žene koje su profesionalno uključene u sport);
 • perinealne ožiljke nakon ozljeda nastalih tijekom ranijih rađanja ili kao posljedica plastične kirurgije;
 • perinealni edem (s slabim radom, produljeni pokušaji);
 • brza i brza isporuka;
 • neadekvatna zaštita perineuma (tehnika koja primalja pruža) u uklanjanju glave i ramena djeteta;
 • neodgovarajuće ponašanje žene u radu - tijekom poroda, osobito u drugom razdoblju, kada se izbjegava fetus, potrebno je strogo slijediti preporuke liječnika i primalje koji kontroliraju stanje perineuma.

Prerani pokušaji, snažni pokušaji u trenutku kada je potrebno udahnuti kontrakciju (u trenutku uklanjanja glave i ramena fetusa) doprinose pojavi prekida.

Ne zaboravite da upalni proces u vagini (colpitis, vulvovaginitis) doprinosi puno većoj traumi mliječnih tkiva ramenoga kanala. Stoga se preporuča da sve žene daju krvne žile vaginalnoj flori u 36 tjedana trudnoće i, ako je potrebno, podvrgavaju se odgovarajućem liječenju.

Raskuni su unutarnji (na vratu maternice i unutar vagine) i vanjski (na izlazu iz vagine). cervikalnih pukne obično javljaju na kraju prve faze rada, kada se još nije u potpunosti otvorio vrata maternice, a glava fetusa već se pritisne na ulazu u malom bazenu, stavlja pritisak na mjehur i rektum; istodobno postoji želja za stiskanjem i time se riješite boli. Međutim, to se ne smije učiniti ni u kojem slučaju, jer pritisak na neotvoreni cerviks dovodi do njegovog raskida.

S druge strane, prema principu "sila djelovanja je jednaka sila protumjere", maternica preša na fetusovu glavu i dovodi do dodatnih ozljeda u nerođenog djeteta. Glava fetusa treba spustiti polako, postupno širiti tkivo vagine i perineuma. Svaka poticaj može dovesti do ozljeda vagina - abrazije i suze.

Kako se to ne bi dogodilo, trebate slušati preporuke liječnika i babice i nemojte gurati prije nego što glava potpuno napuni vaginu i dosegne izlaz iz zdjelice. Tijekom rođenja glave i ramena fetusa može se ozljeda sluznice usne šupljine. To se događa brzo produženim tijekom rođenja.

Stupanj rupture perineuma:

Grade I: stražnji komesar je razbijen (mali dio perinealne kože između ulaza u vaginu i rektum) i zid vagine. Mišići perineuma ostaju neozlijeđeni.

Grade II: koža perineuma, zidovi vagine i mišići do sfinktera rektuma su slomljeni.

Grade III: razina stupnja II produbljuje, zahvaćajući sfinkter rektuma, a ponekad i zid.

Kada je potrebno perinealni rez?

Postoje sljedeće naznake za disekciju perineuma:

Prijetnja rupture perineuma (nastaje kada veliki fetus, visok perineum, krutost - slaba rastezljivost tkiva perineuma, itd.). Najčešće, jaz počinje sa stražnjom komisijom, a zatim se kreće do perineuma i zidova vagine. Jaz ne započinje odjednom - prethode promjenama izgleda perineuma.

Znakovi koji ukazuju na prijelomne rupture uključuju karakteristično izbočenje zdjelice, cijanozu, edem, a zatim bljedilo kože. Ako opstetričari primjećuju znakove prijeteće rupture, tada se izrezuje. To je učinjeno jer se glatke rubove incizirane rane zacjeljuju nakon što se bolje brišu od neravnih rubova incizirane rane.

Preuranjeno rođenje - kako bi se izbjegao perinealni tlak na krhke kosti lubanje prijevremenog djeteta.

Potreba za skraćivanjem razdoblja protjerivanja zbog stanja ženske žene (visoki krvni tlak, kongenitalne i stečene srčane mane, kratkovidnost itd.).

Intrauterna hipoksija fetusa (incizija pomaže smanjiti pritisak od perineuma na djetetovoj glavi i ubrzati proces rođenja).

Operativni rad (ako je potrebno, nametanje pinceta, vakuumski odvodnik).

Pelvic prezentacija fetusa - kako bi se izbjegle poteškoće s rakom glave, čija veličina prelazi veličinu već rođenih stražnjica.

Izbor metode perinealne incizije

Epiziotomija ili perineotomija

Međice rezovi može biti od dvije vrste: perineotomy - cut usmjerene ravno do rektuma i epiziotomije, u kojem je rez je usmjerena u stranu (ako zamislimo prepone brojčanik, može se reći da perineotomy potrošiti 5 ili 8 sati).

Metoda disekcije perineuma tijekom porođaja odabrana je uzimajući u obzir karakteristike i patološke promjene perineuma, opstetričke situacije, veličine fetusa.

Perineotomy provodi pod normalnim mehanizam isporuke u slučaju opasnosti jaz „visoke” prepone (povećana u usporedbi s normom udaljenosti između stražnjeg usana na labia majora i anusa) i preranog poroda.

Indikacije za epiziotomije su prijetnja jaz „niska” perineum (udaljenost između rektuma i ulaza u vaginu male), akutna kut podlobkovy (kut pod kojim spajaju kosti symphysis pubis), stav zatkom, ožiljke prepone akušerski operacije (overlay poroda pinceta, vakuumskih ekstrakta).

Lateralna epiziotomija - incizija je strogo na stranu - provodi se samo s patološkim promjenama perineuma, koji ne dopuštaju upotrebu drugog metoda disekcije (na primjer, s tumorima) - takvi rezovi pogoršavaju.

Perineotomija i epiziotomija provode se u drugoj fazi rada, kada se pojavio dio fetusa potonuo na zdjelicu i perinealnu napetost, prije nego što je došlo do pucanja. Operaciju obavlja liječnik, u hitnim slučajevima, u odsutnosti, primalja.

Operacija perineotomije ne zahtijeva anesteziju, jer ishemija (nedostatak krvi) perinealnog tkiva dovodi do gubitka osjetljivosti na bol. Prije disekcije, koža perineuma tretira se s tinkturom joda. Rez je obično izrađen škarama u trenutku rezanja glave fetusa. Prosječna duljina je 2-3 cm. Gubitak krvi obično je malen. Obnova disekcijskog perineuma nastaje nakon rođenja poroda.

Čuvanje šavova

Za identifikaciju ozljeda, nakon porođaja, liječnik nužno razmatra mekog tkiva ramenoga kanala. Bez obzira da li su to bile suze ili rez, integritet tkiva nužno je obnovljen. Hoće li se anestezija primjenjivati ​​i koja ovisi o stupnju oštećenja rodnog kanala.

Ako žena ima samo cervikalne suze, tada nema potrebe za anestezijom jer nema receptora za bol u cervici. Na puknuće grlića maternice šavaju se apsorbirajućim šavovima (catgut ili vicryl). Nije ih potrebno ukloniti.

Ako se otkrivaju suze vagine i malih usnica, obično se šare u lokalnoj anesteziji. Kao kod rupture cerviksa, apsorbirajuće šavove se koriste kao šavovi.

Ako je perineum oštećen, ovisno o dubini rane, obavlja se lokalna anestezija ili intravenozna anestezija (i žena kratko spava). Ako se epiduralna anestezija koristi tijekom rada, dodatnu dozu anestetika jednostavno se daje ženi.

Integritet perineuma restauriran je u slojevima. Prvo, pažljivo poravnajte mišiće - duboko i površno, a zatim šavajte kožu. Ako se šavovi stave s catgutom, ne smiju se ukloniti, a ako su s svilenom niti, onda šavovi se uklanjaju 5-7 dana nakon isporuke.

U postpartum razdoblju, šavovi na perineum i usne su tretirani s vodikovim peroksidom i otopinom "kalijevog permanganata" ili "zelenih stvari" jednom dnevno. To je učinila primalja u postpartum odjelu. Ako suze mekih tkiva ramenoga kanala bile su duboke, onda bi se zbog prisustva rektuma i mogućnosti zaraze moglo propisati antimikrobni lijek.

Za bol u području skuta, lijekovi protiv bolova propisuju se prva tri dana nakon rođenja, a za edem se preporučuje ledeni mjehur.

Kako se ponašati?

Ako imate šavova na perineumu, slijedite nekoliko pravila:

 • U nedostatku kontraindikacija, žena je dopušteno hodati do kraja prvog dana nakon rođenja, sjesti 2-3 dana nakon uklanjanja šavova (tj. 7-10 dana nakon rođenja). U rodiljnim bolnicama u kojima žene ne jedu u odjelu, ali u blagovaonici, za takve žene postoje visoki stolovi (nešto slično baru).
 • Bit će potrebno hraniti dijete koji leži.
 • Prilikom razbijanja III stupnja prva će se dana morati pridržavati posebne prehrane (juha, čaj, voćni sokovi, kefir) kako bi 6-7 dana imali stolac. 7. dan, oni će vam dati laksativ (to je nemoguće gurati), poželjno je da se defekacija čin mora biti što jednostavniji.
 • Onda će vam biti dopušteno sjediti s pola strane, na jednom stražnjici, preporuča se sjesti na stranu gdje nema rezova (to se može obaviti 5. dan nakon rođenja) na tvrdu površinu.
 • Tijekom boravka u rodilištu i tijekom tjedna kod kuće, nakon svakog putovanja u WC, perineum treba tretirati (ispiran tekućom vodom, dobro isušen). Treba imati na umu da se pokret za pranje mora izvesti od naprijed do natrag, od pubisa do rektuma, kako bi se smanjila vjerojatnost da mikroba ulaze u ranu. Nakon toga, preporučljivo je lagati nekoliko minuta bez donjeg rublja, tako da se koža osuši, a zatim se oblačiti, ali ne zaboravite češće mijenjati jastučiće (svaka 2 sata), jer rana mora biti suha.

Moguće komplikacije

U području šavova mogu se pojaviti bolovi, oteklina, infekcija rane, hematomi, apscesi. Ako osjetite tešku bol, osjećaje pulsiranja i trzanja, pucanja na području šavova, odmah se žalite svom liječniku kako biste uklonili tu strašnu komplikaciju.

Ako se pojave komplikacije, liječnik će propisati terapiju - ovisno o vrsti komplikacije: čestoj primjeni leda, liječenju s pomastima ili operaciji. Ako postoje rupture cerviksa, naročito duboke, s popratnim upalnim procesom u vagini, nakon nastanka ožiljaka može nastati krovna deformacija, stanje u kojem vezivno tkivo ožiljaka deformira cerviks.

U budućnosti, ovaj nedostatak može se ispraviti laserom, a s dubljom lezijom izvodi se kirurška korekcija - cervikalna plastika.

Suze vagine i malih usnica gotovo se ne liječe bez posljedica i bez vidljivih ožiljaka. Međutim, ako postoje nedostaci u području klitorisa, osjetljivost u toj zoni može biti poremećena, što će se kasnije vratiti u roku od nekoliko mjeseci.

Liječenje perineuma može ići bez komplikacija - samo ožiljak kože će ostati. U nazočnosti colpita (upala vagine), šavovi perineuma mogu se razilaziti. Nastajanje neuspjeha mišića zdjelice, praćeno propuštanjem zidova vagine i maternice.

U takvoj situaciji, nekoliko mjeseci nakon isporuke, potrebna je prilično složena operacija - vaginalna plastična operacija.

prevencija

Je li moguće izbjeći praznine i rezove? Nedvosmislen odgovor na ovo pitanje je nemoguće. Ali, kao što je već rečeno, mnogo ovisi o ženi sama - o svojoj smirenosti i spremnosti da slijedi sve upute liječnika.

Što možete učiniti da biste pokušali izbjeći rezove?

Prvo, svjesno biste trebali razmotriti pripreme za porođaj. Vi samo trebate biti svjesni tijeka normalnog porođaja i kako se disati i opustiti u njima. To će vam omogućiti da što više približite fiziološkom tijeku rada i izbjegavajte umjetno uplitanje u prirodni proces.

Također imamo na umu da se vjerojatnost suza povećava tijekom brzog i stimuliranog rada, dakle, vješto i vremenom opuštajuće, ispravno kretanje i, što je vrlo važno, bez straha od nepoznatog, pomoći će sebi i vašem djetetu.

Drugo, masaža perineuma će vam pomoći, što treba redovito raditi. Polazeći od bilo kojeg terminala (optimalno - od sredine trudnoće, ali ako postoje komplikacije tijekom trudnoće, osobito povećan ton maternice, prijetnja prestankom trudnoće - nakon 36 tjedana trudnoće) svaki dan ili 2-3 puta tjedno, masirati perineum s biljnim uljem, Masaža se najbolje obavlja nakon tuširanja ili kupanja u stanju opuštanja i udobnosti.

Uhvatite udobnu poziciju - netko voli lagati, netko - stavljajući jednu nogu na podlogu (na primjer, u kupaonici sa strane). Ulijte ulje na 1 ili 2 prsta (bolje je da ga umjesto umočavanja u ulje - iz higijenskih razloga) i umetnite ih u vaginu. Masažite je iznutra s trulim pokretima, osobito prema anusu (ovo je mjesto gdje će konačno proteći pri rođenju).

Možete pokušati rastegnuti vaginu na stranu. Bolje je ne raditi ovu vježbu odmah, ali kada se naviknete na masažu: prvo istezanje može biti neugodno zbog neelastičnih tkiva. Trajanje masaže je najmanje 3 minute.

Istodobno, pokušajte opuštati vaginalne mišiće što je više moguće - onda neugodna senzacija neće biti tako jaka (tijekom masaže) i nakon što naučite ovu opuštanje, moći ćete primijeniti svoju vještinu kada se dijete rodi - tada će se rizik od rupture smanjiti, jer će biti dodatni stres u perineumu.

Usput, perinealna masaža će vam pomoći čak i ako nakon vaginalne dostave vagina postane "preuska" (ponekad se to događa!). Za pripremu posebnog maslinovog ulja za perineum, uzmite čašu bilja sv. Ivana i biljno ulje. Stavite travu u posudu s poklopcem, pokrij ga uljem "s vrhom" i zagrijte je u vodenoj kupki 15-20 minuta. Zatim stavite staklenku u ormar tjedan dana, nakon čega ih se može koristiti.

Ako niste napravili poseban ulje za masažu, možete koristiti bilo koje povrće.

Treće, sustavno izvodite posebne vježbe s ciljem postepenog povećanja elastičnosti tkiva perineuma (konzultirajte svog ginekologa o tome da li možete obavljati takve vježbe i koje će vježbe biti najučinkovitije za vas).

Zaključno, želim reći: optimizirati se i optimizirati spremnost za porođaj pomoći će vam da izbjegnete operaciju.

Kegel vježbe

Kegelove vježbe su prilično jednostavne. Mogu ih izvoditi sve žene. Oni služe za jačanje mišića vagine i perineuma, priprema ih za porođaj i pomažu u postpartum periodu.

Spora kompresija. Stegnite mišiće perineuma, polako se računaju na tri. Opustite se. Bit će malo teže ako držite mišiće da ih držite u ovoj državi 5-20 sekundi, a zatim se lagano opustite.

„Lift”. Započinjemo glatko podizanje dizala - mi malo približavamo mišiće (1. kat), držimo se 3-5 sekundi, nastavljamo podizanje - držimo još malo (2. kat), držimo - i tako dalje. do granice - 4-7 "kata". Dolje se spuštamo na isti način korak po korak, zadržavajući nekoliko sekundi na svakom katu.

Smanjenje. Stisnite i opustite svoje mišiće što je brže moguće.

Pushing unutra Lagano se pritegnite, poput pokreta crijeva. Ova vježba, uz perineum mišiće, uzrokuje napetost i neki abdominalni. Također ćete osjetiti napetost i opuštanje anusa.

Započnite trening s deset usporenih stiskanja, deset posjekotina i deset izbacivanja pet puta dnevno. Vježbe se trebaju ponoviti najmanje 25 puta dnevno. Te vježbe možete izvoditi gotovo bilo gdje - dok hodate, gledate televiziju, sjedite za stolom, ležeći u krevetu.

Na početku treninga može biti da mišići ne žele ostati u napetom stanju tijekom sporih kontrakcija. Možda nećete biti u mogućnosti izvršiti rezove dovoljno brzo ili ritmički. To je zato što su mišići i dalje slabi - kontrola se poboljšava praksom. Ako su mišići umorni usred vježbe, odmarajte nekoliko sekundi i nastavite.

Smanjuje rad i brinu o šavovima nakon njih

Dugi period čekanja bebe završava u porodu. Ponekad je ovaj ključni trenutak zasjenjen takvim fenomenima poput "rezova" i "prekida". Bilo koja buduća majka trebala bi imati informacije o urezu perineuma u porodu, tako da riječi liječnika "koje ste napravili rez" ne urli u šok.

Ovaj će članak odgovarati na sva vaša pitanja o ovoj mini operaciji:

 • što je rez u porođaju;
 • kakva njegu zahtijevaju šavove;
 • koliko traje razdoblje oporavka;
 • kako spriječiti rezove i suze.

Što je rez

Perinsko disekcija je mini operacija izvedena tijekom rada. Postoje dvije vrste disekcije: kosi (epiziotomija) i prema anusu (perineotomija). Liječnici često pribjegavaju prvoj metodi jer je manje vjerojatno da će izazvati komplikacije. U drugom slučaju, opasnost se povećava zbog blizine rektuma. Duljina ove disekcije je mala, samo 2-3 cm.

Indikacije za perinealni rez

Učinite to mini operacija ili ne, liječnici već odlučuju u procesu porođaja. Za primjenu mehaničkog rezka postoji nekoliko ravnih linija koje zahtijevaju rad bez odgode:

 1. Prijetnja rupture. Činjenica je da su spontano prolazne stanke mnogo teže izliječiti. Šanse infekcije rana i deformacije rubova su visoke. Toga kao glatke rubove rezka lako se povezuje i liječi relativno brzo uz pravilnu njegu i poštivanje preporuka liječnika;
 2. Loša elastičnost prepone. Kada mišići i tkiva nisu bili pripremljeni za ekspanziju i beba glava ne može proći bez ozbiljnih oštećenja. Često se suočavaju s problemom žena koje prvi put rađaju nakon 30 godina;
 3. Brza ili brza isporuka. U ovom slučaju, dijete izlazi vrlo brzo i perineum ne podnosi takav pritisak;
 4. Snažno razvijena muskulatura perineuma. Ovaj je problem inherentan sportašima;
 5. Nužnost nametanja pinceta;
 6. Teškoće u uklanjanju dječjeg kaputa;
 7. Također, prisutnost ožiljaka nakon rupture u ranijim rađanjima pridonosi riziku od prekida i smanjenja tijekom porođaja.

Također za disekciju pri rođenju postoje i neki koji, čak i prije početka rada, govore o takvoj potrebi:

 • prerano rođenje, kada perineum još nije spreman za širenje;
 • abnormalno prikazivanje fetusa (prsni koš);
 • abnormalnosti fetusa;
 • intrauterinska hipoksija;
 • neke bolesti majke koje joj ne dopuštaju da doživljavaju pokušaje (kirurgija oka, visoki krvni tlak, visoka miopija, respiratorna bolest, aneurizma na krvnim žilama i drugi).

Kako napraviti rez

U vrlo rijetkim slučajevima, ovaj se postupak provodi anestezijom. Ali, u pravilu, nije potrebno jer se najviši trenutak kontrakcije odabire za izrezivanje, kada se tkiva protežu preko glave djeteta. Zato žena ne osjeća bol u rezu. Također, tkiva perineuma nemaju krvotok, pa je stoga bol u ovom području praktički odsutan. Gubitak krvi tijekom ovog postupka je mali. Babica radi rez. Predstavlja škare između glave fetusa i perineuma, čineći rez 2-3 cm.

Proces obnove cjelovitosti perineuma odvija se nakon završetka rada i pod lokalnom anestezijom. Kod primjene epiduralne anestezije, dodatna anestezija se provodi kroz kateter.

Provedeno slaganje šavova perineuma. Obično se resorbirajući šavovi primjenjuju na mišiće i sluznicu, ali ne na kožu. Ali nametanje takvih šavova na vanjskom dijelu perineuma nije isključeno. Nakon urezivanja urez, obradi se jodom.

Čuvanje šavova

Nakon što ste napravili rezanje i zalijepite ga, briga o šavovima pada uglavnom na ramenima. Nekoliko dana dok ste u rodilištu, sestra će obraditi šav 2 puta dnevno. Pored ovog tretmana u bolnici, izvodi se kvarcni šav, kako bi se izbjegle infekcije. Ako su na kožu nanesene neuporabljive šavove, bit će uklonjene iz vaše bolnice prije izbacivanja iz bolnice. Ako su sve šavove apsorbiraju, onda ostaje čekati potpuno ozdravljenje, slijedeći preporuke liječnika.

Preporuke za njegu šavova u bolnici i kod kuće su kako slijedi:

 • Prije svega, liječnik će vam reći da kada šivanje nakon rezanja ne smijete sjesti najmanje 10 dana. Tada možete početi sa samo jednim glatkom i polako. Također možete sjediti samo na tvrdu površinu. Ako je potrebno, u pojedinim slučajevima, liječnicima može biti dopušteno sjediti pomoću kružnog naplatka;
 • Morate slijediti prehranu i slijediti pražnjenje. Trebalo bi biti lagano za otvaranje WC-a, jer se šavovi mogu razbiti ako ste pretjerano napete, nakon svakog putovanja u WC, morate oprati u smjeru od naprijed prema natrag (ovo uklanja mogućnost infekcije rana);
 • brisanje prepone nije preporučljivo. Ako možete bolje pričekati za potpuno sušenje i tek onda nositi donje rublje. Ako, međutim, ne možete bez brisanja, šavovi moraju biti pokriveni i ne gumiran ručnikom;
 • higijenske salvete najbolje je ne koristiti dok ste u bolnici. Jasno je da kod kuće nećete bez njih. Ali nemojte zaboraviti da ih treba mijenjati svakih 2 sata, bez obzira koliko su puni;
 • već kod kuće ujutro i navečer šavova treba podmazivati ​​otopinom kalijevog permanganata.

Prilikom spajanja na perineum nakon rođenja smanjuje se u svakom slučaju, ne možete koristiti mršavljenje donjeg rublja. Mršavljenja za gaćice ili zavoj ometa cirkulaciju krvi i sprječava zacjeljivanje rana. Kao i tijekom trudnoće, najbolje je nositi pamučno rublje koje dopušta disanje kože.

Razdoblje oporavka

Uobičajeno, razdoblje oporavka nakon isporuke s rezanjem ili suzama traje oko 2 mjeseca. Sve ovisi o broju šavova, mjestu njihova nametanja i prirodi procesa ozdravljenja. Ako se ne pojave komplikacije, tijekom tog razdoblja šav je odgođen, a niti se rastopiti. Podložno svim preporukama svog liječnika.

Na nastavku seksualnog života nakon pauze treba razgovarati odvojeno. Općenito, intimni život dopušten je tek nakon 2 mjeseca nakon rođenja. Do tog razdoblja vaginalna sluznica nije spremna i može se pojaviti bol. Kada skušaj za početak intimnog života, vrijedno je čekati njihovo potpuno ozdravljenje. Ako je rađanje bilo bez komplikacija, a na uterusu i vagini nema šavova, tada će biti moguće probati u mjesec dana (pod uvjetom da je incizija normalno iscjeljivanje). Ako postoje šavovi, onda intimni život počinje tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Šavovi nakon porođaja također mogu utjecati na seks. Činjenica je da šavovi smanjuju elastičnost tkiva i živčana vlakna su slomljena. Vježba se vraća i bol se nestaje s vremenom.

Samo se morate pripremiti za ono što će biti nelagoda. U idealnom slučaju, naravno, bolje je suzdržati dok ti nesreći ne prođu. Također je poželjno da se posavjetujte s liječnikom o svojoj specifičnoj situaciji.

Kako roditi bez rezova i suza

Nemoguće je potpuno isključiti mogućnost rezanja tijekom rada. No, moguće je pripremiti tkiva perineuma za porođaj kako bi se maksimalno zaštitili od suza.

Slijedeći savjeti pomoći će vam u tome:

 • tijekom trudnoće vježbajte gimnastiku, koja će vas naučiti kontrolirati mišiće vagine i zdjelice. Tu je i gimnastika, koja je usmjerena na istezanje mišića izravno uključenih u porođaj. Općenito, tečajevi za trudnice, koji se obično provode u ženskim klinikama, trebali su vam pokazati ove vježbe.
 • ako ne možete pohađati nastavu u školi, imat će vam pomoć sljedećim položajima: sjednite na turskom, čučnuli, sjednite na koljenima na podu, pokušajte sjesti nogama između razvedenih stopala;
 • obavlja Kegelove vježbe;
 • Da bi se perineum tkiva povećala elastičnost, mogu se podmazivati ​​posebnim uljem. Elastičnost smanjuje nedostatak vitamina A i E, pa se morate brinuti za njihovu odgovarajuću količinu u tijelu;
 • Posjedovanje informacija o pravilnom ponašanju tijekom porođaja (disanje, nastojanja usmjeravanja u pokušajima) i točno pridržavanje uputa liječnika smanjuje ozljede na rađanju kanala.

Dojenje bez ozljeda je, u većini slučajeva, vaše pravilno ponašanje i spremnost za taj proces. Nemojte biti lijeni da se pripremite za pojavu djeteta, ne samo kupnjom miraz za njega, nego i trening mišića.

Epiziotomija tijekom porođaja - što je to, fotografija prije i poslije rezice, koliko dugo je šava liječi, oporavak, razlike s perineotomijom, carski rez

Rođenje - prirodni proces ženskog tijela, koji se ne može planirati. Mnoge žene ozbiljno shvaćaju ovo pitanje i pokušavaju saznati sve pojedinosti kako bi bile spremne za sva iznenađenja. Ginekolog može otkriti rizične situacije za majku i dijete, ali neće moći utvrditi koja će komplikacija nastati u ovoj ženi.

Posve je moguće da će biti potrebna epiziotomija - to je mala operacija tijekom porođaja koja pomaže bebi da se rodi. Ako ne slikate, perineum će se probiti. Iscrpljena rana zacjeljuje dugo, s komplikacijama. Incizija ima glatke rubove koji su lakše držati zajedno, što znači da će proces rehabilitacije ići brže.

Što je epiziotomija?

Epiziotomija je mala opstetrička operacija koja se izvodi u trenutku kada je dijete već blizu izlaza, ali ne može izaći iz više razloga. Liječnik se priprema za kirurški zahvat, dok žena u trudnoći odmara od kontrakcija. Jedna nožica škare lagano je umetnuta u prepone, pod kutom od 45 stupnjeva. Potrebno je da dotakne kožu, koja je već ispružena iz napora i podsjeća na pergameni papir.

Čim se nastavlja tijek rada, liječnik obavlja rez. Majka ne osjeća bol, pozornost joj je usredotočena na porođaj, pa kirurgija radi bez opće anestezije.

Dano je injekcija lidokaina ili novokaina, ali ponekad situacija postaje kritična i nema dovoljno vremena za injekciju. Rez je izrađen odmah. Nakon što se dijete rodi, šavovi se nanose na perineum s kirurškim šavovima.

Vrste epiziotomije

Epiziotomija se provodi tijekom porođaja, tako da se ne javlja spontana ruptura tkiva, jer će smjer lacerirane rane biti nekontroliran. Može doći do gubitka zdjelice organa i može doći do teških krvarenja.

U medicinskoj praksi tijekom porođaja koristi se jedna od dvije vrste ginekoloških operacija:

 1. Standardna vrsta disekcije (anatomski) podrazumijeva da liječnik mentalno crpi liniju koja počinje sa sjedišta i završava na poleđini vagine, i čini rez. Unutarnji organi, živčana vlakna, veliki mišići nisu oštećeni. Krvarenje može početi, ali lako je zaustaviti. Rad ovog tipa ima jednu značajku: ako je rez male, može se produžiti.
 2. Druga vrsta - perineotomija - razlikuje se od prvog smjera incizije - od vagine do anusa. Poznato je nekoliko tipova perineotomije - srednje bočno, čisto lateralna epiziotomija. Indikacije za izvođenje je posebna anatomska struktura žene: visoka ili, naprotiv, niska prepone. Visina prepone određuje se prije rođenja. Trudnice s takvim osobinama trebaju biti spremne za teško rođenje. Ova vrsta operacije je rizična jer može oštetiti Bartolini žlijezdu.

Tko je epiziotomija naznačeno?

Epiziotomija, provedena tijekom porođaja - nužna je mjera, koja se provodi u ime spašavanja djeteta ili nevolje za ženu. Manipulacija disekcije izvodi se samo ako postoji opasnost za život djetetu ili majci.

Poznato je iz medicinskih časopisa da 50 žena na 100 osoba izvodi epiziotomiju.

Nema predispozicije za epiziotomiju, ali razlozi operacije mogu biti sljedeći:

 • preuranjeno rođenje, kod koje postoji opasnost od oštećenja glave fetusa;
 • dijete ne može izaći: on je velik ili ima veliku glavu;
 • pritisak na parničnu ženu raste, a generički proces je spor;
 • mora se primijeniti medicinska pinceta za povećanje vaginalnog otvaranja;
 • porođaj je abnormalan;
 • dijete pati (njegovo podnožje, nedostatak kisika); brz protok rada će mu pomoći da se rodi zdravim;
 • pogrešno mjesto fetusa;
 • u trudnica postoji složena bolest srca, živčanog sustava, neelastičnog tkiva.

Prednosti i nedostaci epiziotomije

Danas se često izvodi mala kirurška operacija kojom se ubrzava proces rođenja. Bolje je da ginekolog napravi rez ali da traži novi način pomoći. Odluka je donesena kada liječnik vidi da je dijete u opasnosti.

I samo neko vrijeme nakon rođenja djeteta, mlada majka može shvatiti lojalnost manipulacije:

 • Ova operacija nije utjecala na zdravlje djeteta: on je rođen bez ozljeda;
 • rođenje je bilo gotovo - bol je zaboravljen.

Ginekološka manipulacija ima nekoliko nedostataka:

 • postoji opasnost od ozljede rektuma, trebat će vam nova operacija;
 • može doći do krvarenja;
 • kada šivanje, žena ima bolne senzacije:
 • žena koja je rodila neko vrijeme nije dopuštena sjediti;
 • proces ozdravljenja je dugačak, potrebno je poštivati ​​određene propise;
 • u slučaju kršenja preporuka liječnika, šavovi se mogu raspršiti;
 • loše liječenje rana uzrokuje upalu ozlijeđenog tkiva.

Postoji li alternativa?

Epiziotomija pri rođenju ne isključuje alternativnu mogućnost. Što je to: novi tip operacije ili pridržavanje savjetovanja ginekologa?

Bitno je da se trudnica treba svjesno pripremiti za porođaj:

 1. Žena koja se priprema da postane majka može otići u bazen ili sudjelovati u sportskim aktivnostima. Možete raditi kod kuće. Kompleks vježbi usmjerenih na poboljšanje elastičnosti tkiva perineuma, pomoći će joj da izbjegne rupturu perineuma tijekom porođaja.
 2. Intimna masaža je učinkovita, koja se sastoji od masiranja perineuma i vagine, jer je to zona koja se proteže tijekom porođaja. S postupkom upoznavanja kolegija za trudnice. Trebat će vam kozmetičko ulje na biljnim ekstraktima. Prije masaže trebali biste se tuširati kako biste opustili tijelo i podmazali prste uljem. Kružni pokreti unutar intimnog područja trebali bi se izvoditi sve dok se ne dođe do osjećaja napetosti u tkivu kože.
 3. Jednako važno je i sposobnost upravljanja vlastitim disanjem, jer se u minutama izdaha može opustiti. To će vam pomoći približiti se fiziološkom tijeku procesa rađanja i izbjegavati sve vrste komplikacija.
 4. Trudnica mora voditi zdrav stil života, jesti pravu.

Žena mora shvatiti da ovisi o njoj, može li se dijete zdravo roditi.

Kako ide epiziotomija?

Epiziotomija kod porođaja: što je to, tehnika rezova je kako slijedi:

 1. Procijenjena linija rezova se tretira antiseptikom.
 2. Ako se žena u radu boji operacije, dobit će lokalnu anesteziju.
 3. Liječnik unese medicinske škare u vaginu žene u radu i, nakon čekanja valova pokušaja, rezanja tkiva. Maksimalna dubina disekcije je 5 cm, a najmanji je -3 cm. Obližnja babica, koja sprečava izlazak bebe, odgađa glavu rukom. Što je to i kako se epiziotomija radi tijekom porođaja

Operacija se izvodi u drugoj fazi rada, kada se koža i mišićna tkiva perineuma ne protežu i spriječavaju pojavu djetetove glave.

Koliko dugo traju šavovi?

Proces i trajanje iscjeljivanja ovise o tehnici primjene, materijalima koji se koriste za šivanje i stanju žene. Unutarnje šavove napravljene s vicarilom, katgut se otapa samostalno.

Vanjski remeneri, ako nema infekcije, ginekolog se uklanja u roku od 5-7 dana. U slučaju pojave natezanja, propisane su fizioterapije (ultrazvuk, laser) koji povećavaju mikrocirkulaciju.

Puno iscjeljivanje javlja se u mjesec dana, iako žena doživljava nelagodu u roku od šest mjeseci. Kako bi se spriječilo nastanak ožiljka, nakon što se rana ozdravi, preporuča se korištenje Kontraktubex gela koji uzrokuje regeneraciju stanica tijekom mjesec dana. Za oko godinu dana šavovi će biti gotovo nevidljivi.

Vremenska skrb: kako i što treba podnijeti?

U rodilištu, jednostavan postupak liječenja šavova s ​​briljantnim zelenilom obavlja primalja koja procjenjuje izgled rane. Spasilački i sanitarni jastučići koji se često moraju mijenjati. Ne bismo smjeli zaboraviti na "žensku vladavinu": mijenjati brtvu "sprijeda".

Nakon što je žena iskrcana iz rodilišta, briga o djetetu pada u potpunosti na nju, pa se ponekad zaboravlja na sebe. A ako ne slijedite preporuke liječnika, šavovi mogu postati upaljeni i razbiti.

Da biste učinili bez neugodnih posljedica, morate se samostalno brinuti o šavovima:

 • obavljaju ženske higijenske postupke dva puta dnevno s toplom vodom na koju je dodana blijedo ružičasta otopina kalijevog permanganata;
 • koristiti samo postpartum podstava, kao mekši;
 • šavovi moraju biti suhi cijelo vrijeme, tako da nakon vodene procedure morate mokri površinu rane i pričekajte dok se ne osuši.

Liječnici preporučuju uporabu sredstava za dezinfekciju ili masti za liječenje šavova. Savjetujemo ih da nanesite mast na upaljenu površinu kroz salvete, a ne da ga očistimo dok se ne apsorbira.

Smatraju se učinkovite:

 • Levomekol. Preporuča se ne samo kirurzi, već i stomatolozi. Upozorenja za uporabu su kožne opekline raznih stupnjeva, čireve, tropske čireve. Pomaže kod rana.
 • Bepantin je lijek koji ne uzrokuje alergijske reakcije, tako da mogu liječiti iritacije kože bilo gdje na tijelu kako bi se spriječilo širenje zaraznih mikroorganizama.
 • Malavit - krema pomaže kod opekotina, smrzotine, potiče ozdravljenje rana. Koristi se za liječenje ginekoloških bolesti.
 • Solcoseryl poboljšava metabolizam kože, vraća cjelovitost kože. Krema se proizvodi u obliku žele, masti, u tekućem sastavu.
 • Klorheksidin je univerzalno sredstvo sa širokim rasponom primjena. Kirurzi dezinficiraju ruke prije operacije. Preporučljivo za liječenje opeklina, problematičnih područja ženskih organa.
 • Klorofillip - ima antiinfektivno djelovanje. Potražnja za bolestima ženskih genitalnih organa.

Liječenje šavova s ​​mastima treba biti pažljivo izvršeno. U sobi u kojoj se liječi žena mora biti sterilna čistoća, inače se infekcija može nositi.

Intimni život nakon epiziotomije

Epiziotomija tijekom porođaja bila je bez poteškoća. Što je to - signal da se možete upuštati u intimni život ili se dugo zadržati?

Liječnici savjetuju da ne obnavljaju seks nakon 1,5 do 2 mjeseca. Nakon tog razdoblja, idite na recepciju u antenatalnoj klinici kako biste bili sigurni da je sve u redu. Ali, čak i ako su šavovi bili stegnuti bez ikakvih komplikacija, ostale su ožiljke, čiji dodir je bolan.

U takvim slučajevima masaža se vrši s prijanjanjem ili premazati problematično područje s bilo kojom mješavinom s anestezijskim učinkom. Osim toga, maternica je još uvijek u ranijem stanju.

Moguće je da će se tijekom seksa ponovno ozlijediti. Intimni odnos je teško zbog suhoće vagine. Ovo stanje je moguće zbog niske količine estrogena u krvi. Problem je riješen upotrebom gelova i maziva za intimnu higijenu.

Morate odabrati one koji sadrže protuupalne elemente kako bi se uklonili rizik od infekcije u genitalijama. Prikladna mast je Kontraktubeks, koji ublažava upalu i smanjuje ožiljke nakon operacije. Sile žene u radu se obnavljaju unutar 2 mjeseca.

Maternica se vraća na normalu, mikroskopi se liječe na sluznici genitalnih organa, ozljede rane. Od ovog trenutka, puni intimni život supružnika se vraća na normalu.

Ima li epiziotomija naknadna trudnoća i porod?

Nakon epiziotomije, mogu se pojaviti komplikacije:

 • slabljenje imuniteta;
 • tkanine i šavovi nakon operacije nisu elastični;
 • Novi rez nije moguće na istom mjestu.

Međutim, postoje mnogi primjeri u ginekologiji kada je drugi rođenje izveden bez operacije. Od velike važnosti je i raspoloženje žene, njezina priprema za porođaj. Tako majka koja želi roditi drugo dijete mora odbaciti sve strahove i pripremiti njeno tijelo za novu muku.

Moguće posljedice i komplikacije

Epiziotomija pri rođenju je napravljena. Što je to: početak rehabilitacije ili dugi proces liječenja? Prvi dani nakon operacije najvažniji su jer se rana intenzivno izliječi. Ako je ovaj put prošlo bez komplikacija, onda žena u radu uklanja šavove.

Međutim, postoji nekoliko neugodnih trenutaka koje epiziotomija donosi:

 1. Operacija uzrokuje bol koja se ne osjeća odmah, već nakon rođenja. Bolni osjećaji prolaze brzo, ali ako žena u radu ima veliku osjetljivost, onda može trajati i do dva mjeseca. U takvim slučajevima, liječnik savjetuje uzimanje tableta, kao što je paracetamol, ibuprofren, za stavljanje lijekova protiv bolova.
 2. Ožiljci mogu ozlijediti, a na pregledu ginekolog ne vidi patologiju. U takvim slučajevima, fizioterapija može pomoći, što može početi dva tjedna nakon isporuke.
 3. Nemir povećava pogoršanje funkcioniranja crijeva. Ako slijedite određenu tekuću prehranu, kao i upotrebu proizvoda mliječne kiseline koji prolaze neugodni trenuci.
 4. Ponekad dolazi do oticanja, što će vam pomoći ukloniti komade ili boce s toplom vodom ledom.
 5. Mogu se pojaviti krvarenje, uzroci su microcracks ili divergence rubova šavne tkanine. U tom slučaju, trebat će vam nova kirurška intervencija. Kako bi ubrzao proces ozdravljenja, liječnik propisuje posjet fizioterapiji, zagrijavanjem kvarcnom ili infracrvenom lampom.

U roku od 2 tjedna nakon operacije, žena u radu ne može sjediti kako bi izbjegao pritisak na šavove. U takvim situacijama spašava ortopedski jastuk, središnju rupu oblika.

Ili možete koristiti obični krug napuhavanja. Kada rane prestanu ozlijediti, možete početi sjesti. Prvo, možete sjesti na jednu stražnjicu, s nogama treba spojiti. Nakon nekog vremena možete pokušati sjesti na uobičajeni način, ali hranjenje bebe treba provesti ležeći.

Što učiniti ako se šava razmeće?

Ponekad postoji oteklina perineuma, koja ne prolazi, tada je pečat, iscjedak smeđe-zelene boje s neugodnim mirisom. Proces je započeo davno, ali mnoge mlade majke ne pridaju tu vrijednost, u nadi da će sve proći.

Kada se temperatura povisi, slabost se javlja, počinju problemi s mokrenjem, žena razumije, morate odmah kontaktirati ginekologa. U odjelu specijalisti otvaraju ranu i isperu. Pilleri i antibiotska injekcija propisuju se za zarazu da suzbijaju infekciju.

Dezinficirati šupljinu rane može biti klorheksidin ili vodikov peroksid. Kako bi se ubrzao proces ozdravljenja, rana se može podmazivati ​​s Malavitovim gelom, mastima Levomekol, Solcoseryl.

Što učiniti ako se šav prodaje?

Čini se da nakon što se vrate iz bolnice, šavovi počinju krvariti. Ovo je znak da se šava divergira.

To se može dogoditi iz nekoliko razloga:

 • majka nije u skladu s osnovnim zahtjevima: nemojte sjesti ni tjedan dana, jer je koža ispružena i rane su izložene;
 • pacijent preuzima naporne poslove;
 • uznemirujući tijekom utroba.

Sekundarna sutura je bolna, jer je koža upaljena, a male šavove može dovesti do stvaranja grubog ožiljka, što će izazvati neugodnosti u budućnosti.

Bolje je ako iscjeljenje nastavi prirodno. Da bi se ubrzao proces ozdravljenja rana i vratio kožu, potrebno je noću staviti sterilni zavoj s Chlorophyllipt i Traumel mastom na naboru, koji imaju ljekoviti učinak.

Kako ublažiti bol i povećati ozdravljenje?

Često se žene u radu žale da se šavovi nakon operacije povrijediti. Pomaže zagrijavanju crvenom svjetiljkom koja se također može izvesti kod kuće. Bol ublažava masti s analgetičkim učinkom, kao što su, Bepanten, Malavit.

Za brzo iscjeljivanje šavova trebate slijediti savjete koje daje liječnik:

 • ne podignite težine tri mjeseca;
 • ne okupajte se u vrućim kupkama, nemojte otići u saunu;
 • jesti pravilno i racionalno, slijediti prehranu, izuzeti brašna; pretjerano pijenje pomaže vratiti funkcioniranje crijeva;
 • ne bi trebao biti u prvom mjesecu početi jogging, nastojimo riješiti debljanje, ali Kegel vježbe se ne može pokrenuti, više, tako da je njihova izvedba mora biti 10 sekundi. Načelo implementacije je sljedeće: zategnite mišiće oko uretre, držite ih na tom položaju, a zatim opustite kontrakciju. Tjelovježba treba ponoviti do 20 puta dnevno.

Žena mora slijediti sve preporuke za svakodnevnu njegu šavova, u njima postoji nada za brzo ozdravljenje rana. Oni koji su prošli takve operacije vjeruju da ništa ne tretira bolje nego brigu za novorođenče. Liječnici potvrđuju da će pokret i aktivni život pridonijeti bržem liječenju.

Epiziotomija tijekom porođaja ponekad je nužnost, a ono što bi svaka buduća majka trebala znati donijet će.

Ako pročitate recenzije žena koje su doživjele takvu operaciju, možemo primijetiti sljedeće:

 • svaka trudnica treba pripremiti svoje tijelo za porođaj;
 • Na internetu možete pronaći puno literature kako biste razumjeli što je operacija;
 • Ako mislite da će to biti lakše za dijete, tada možete izdržati bol u trenutku kada je igla dotaknula kožu; bol se ne osjeća kada je urez.

Ako slijedite šavove, slijedite sve preporuke, a nakon mjesec dana bit će olakšanje, a nakon 2 mjeseca - puni oporavak. Otišavši u rodilište trebate uvjeriti da će se porođaj sigurno završiti i da će se roditi lijepa beba i vaša majka će biti zdrava.

Video: epiziotomija za porođaj

Što je epiziotomija:

Djevojka će ispričati priču o njezinu rođenju: