Značajke razvoja preranog djeteta. Kako se to događa za mjesec?

Bol

Dijete rođeno prerano zahtijeva pažljivu pažnju i puno pažnje. Za roditelje, brigu o bebi je stvar života i smrti.

Stanje zdravlja i razvoj takve djece u velikoj mjeri ovisi o stupnju njihove prijevremenosti, razini pomoći koju pružaju zdravstveni radnici i snazi ​​i ljubavi svojih roditelja.

Posebne značajke

Bebe rođene prerano razlikuju se od nekih značajki u usporedbi s pojmom bebe. Roditelji trebaju znati o njima:

 • Često su djeca rođena slaba i ne mogu disati i primati hranu sami;
 • dijete provodi prve tjedne života u posebnom inkubatoru - inkubatoru, koji prima hranu i kisik kroz cijevi;
 • neki organi djeteta možda još nisu u potpunosti formirani;
 • takva djeca pod strogim nadzorom neonatolozima, koji prate sve procese života bebe;
 • imunitet je vrlo slab, dijete reagira oštećeno na infekcije; paramedici i mladi roditelji trebaju se brinuti o higijeni.

Preuranjene bebe zahtijevaju posebnu skrb. Uz pravilnu njegu, dječaci i djevojčice iznimno zdravi. Oni praktički ne zaostaju u razvoju, međutim, oni se razvijaju prema vlastitoj shemi. Priroda njihove zadaće u budućnosti će se nadoknaditi, i kada prerasti njihovi punoljetni vršnjaci. Stoga, u prvoj godini života, prerane bebe povećavaju težinu i visinu brže nego punoljetne bebe.

Točan stol za dječake i djevojčice po mjesecu

ljestvica

Neonatolozi razlikuju 4 stupnja preranosti djece:

 1. 1 stupanj - blago prerane bebe - rođene su na 35-37 tjedno s težinom od 2000-2500 grama;
 2. umjereno prerano - rođen u 32-34 tjednu težine od 1500 do 2000 grama;
 3. duboko prerane bebe - pojavljuju se u 29-31 tjednu trudnoće, njihova težina iznosi 1000-1500 grama;
 4. iznimno prerano - rođeni su prije 29. tjedna i njihova je težina manja od 1000 grama.

U prvoj godini života, razlika u razvoju s punim radnim vremenom djece je oko 1-3 mjeseca. To ovisi o stupnju preuranjenosti bebe, kao i genetskoj predispoziciji djeteta. Za oko 6 mjeseci, oni počinju nadoknaditi svojim vršnjacima.

Što i koliko treba umjereno prerane bebe moći uzimati mjesecima do jedne godine kad počnu samostalno držati glavu:

 • 1 mjesec. Dijete slabo osvaja težinu. Trenutačno je slabo razvio usisavanje i gutanje refleksa.
 • 2 mjeseca. U ovom trenutku, dijete počinje koncentrirati svoje oči na određene objekte i zvukove.
 • 3 mjeseca. Dijete se postupno širi na trbuščić. Pokušavajući podići glavu. U ovo doba, spavanje i hrana su vrlo važni za dijete. Njegova masa udvostručuje. Dijete reagira na dodir, oponaša reakcije koje počinju pojavljivati, ali sve dok se ne nasmiješi. Može popraviti pogled na mamu. U ovom mjesecu važno je osigurati da mrvica ne okreće glavu u jednom smjeru i s vremena na vrijeme mijenja položaj.
 • 4 mjeseca. Počne se zgrabiti igračke, podiže i drži glavu, a pojavljuju se i prvi zvukovi - sve što mora biti u stanju učiniti za 4 mjeseca.
 • 5 mjeseci. Dijete točno određuje izvor zvuka i okreće glavu prema njemu. Prvi smiješi se pojavljuju. Može držati igračku u ruci.
 • 6 mjeseci. Sam mrvica pokušava se prebaciti iz leđa u trbuščić. Tijekom komunikacije, uči voljene osobe, animira, udara udove, gulit.
 • 7 mjeseci. Do tog trenutka dijete je u stanju zadržati dobru igračku, okreće se na trbuhu, kada se počinje pokušavati puzati u trbuhe. U ovom dobu počinje izbijati prvi zub.
 • 8 mjeseci. Ovo je vrijeme kada beba pokuša sama sjediti i stajati na svim četveronožama, počinje ljuljanje. Sada je zainteresiran za komunikaciju, razumije zahtjeve da pokaže nešto. Voli pjesme, pjesme i pjesme.
 • 9 mjeseci. Dijete sjedi pouzdano, pokušavajući puzati. Postoje pokušaji samostalnosti. U govoru, prvi zvukovi.
 • 10 mjeseci. Sam klinac sam pouzdano stoji i počinje se kretati pokraj potpore. Međutim, preferira pušenje. Već je u stanju brzo reagirati na zvukove i zna njegovo ime.
 • 11 mjeseci. U ovom dobu dijete nastavlja aktivno puzati, iako već zna kako se kretati uz pomoć podrške i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Dobro je kontaktirati s rodbinom. Zainteresirani ste za kocke i piramide.
 • 12 mjeseci. Dijete može ići sami. Do tog vremena, on je uhvatio korak sa svojim punopravnim vršnjacima u tjelesnom razvoju.

Što bi trebalo biti u mogućnosti da djeca 3 i 4 stupnja od rođenja do jedne godine?

Ova se djeca razlikuju u svom razvoju ne samo od punoljetnih beba, već i od umjereno preranih beba. To se jasno vidi u prvim mjesecima života. U ovom trenutku dijete posebno treba medicinsku podršku i roditeljsku skrb. Uz pravi stav prema godini, beba se praktički ne razlikuje od druge djece.

 • 1 mjesec. Duboko prerano dijete u prvom mjesecu pod strogim nadzorom liječnika. Nalazi se u inkubatoru, prima hranu i kisik kroz posebne cijevi.
 • 2 mjeseca - ako je dijete već otpušteno, u ovom trenutku treba naučiti sisati i progutati, što trenutno ne zna kako da to učini.
 • Što bi trebalo biti u mogućnosti za 3 mjeseca? Beba počne dobivati ​​na težini bolje. Pokušava se usredotočiti na zvukove i okolinu.
 • 4 mjeseca. Ako se beba osjeća dobro, možete ga početi širiti na trbuhu. Pokušava malo podići glavu i okrenuti ga, najčešće u jednom smjeru. Roditelji trebaju obratiti pažnju na to i povremeno ga obratiti na drugi način.
 • 5 mjeseci. Što bi trebalo biti do 5 mjeseci duboko preranog djeteta? Započinje samostalno i pouzdano drži glavu.
 • 6 mjeseci. Rijetko pokušava zgrabiti igračku. Ovo je vrijeme kada se počinje nasmijati. Pokušava uključiti trbuščić.
 • 7 mjeseci. Self se okreće na trbuhu. Razvija se aktivnost motora - trzanje ruku i nogu. Prepoznaje rođake, sedam mjeseci djeteta čini zvukove - "gulit".
 • 8 mjeseci. Dobro drži igračku ili druge predmete. Pokušavate malo puzati.
 • 9 mjeseci. Dijete pokušava sama sjediti, dobiva na sva četiri.
 • 10 mjeseci. Pouzdano sjedi. Kaže prva jednostavna slogova. Pokušavao je puzati. Prvi zub počinje izbacivati.
 • 11 mjeseci. Mrvica koja pokušava stajati uz pomoć rodbine ili pomoću podrške. Do kraja mjeseca on bi trebao imati.
 • 12 mjeseci. Pa vrijedi, držeći se na podršci. Uz njezinu pomoć pokušavajući se kretati. Ali do sada nije dosta. Dijete počinje hodati neovisno bliže 14-16 mjeseci. Do oko godinu i pol dana dijete se približava svojim vršnjacima i ne razlikuje se od njih.

Kako razviti nakon 1 godine: faze

Nakon godinu dana, prerano beba se malo razlikuje od svojih vršnjaka, ali psiho-emocionalni razvoj će zaostajati. Novorođenčad koja je rođena prije vremena ima svoje osobine prilagodbe, čak i nakon godinu dana.

Liječnici primjećuju takve značajke:

 1. kasnije formiranje govornog aparata, pogrešan izgovor zvuka, možda će biti potrebno tražiti pomoć od govornog terapeuta;
 2. djeca su više suza, hirovita;
 3. procesi spoznaje o okolišu i pamćenje informacija se pogoršavaju;
 4. Teško je prerano bebu prihvatiti nešto novo, navikavati se na nove ljude.

Preporuke roditeljima

Dijete, koje je rođeno prerano, zahtijeva posebnu pozornost. Svaki dobiveni gram je mala pobjeda. Roditelji trebaju strogo kontrolirati težinu djeteta. Da biste to učinili, možda ćete morati kupiti elektronske vage i vagati dijete svaki dan.

Prilikom propisivanja preranog djeteta liječnici daju niz preporuka za njegu i prehranu djeteta. Roditelji trebaju strogo slijediti upute. Treba također imati na umu da se dijete razvija u vlastitom uzorku, ovisno o stupnju prijevremenosti.

Nemojte se previše brinuti zbog činjenice da je dijete malo iza svojih vršnjaka i da ih ravnaju. Dijete treba više vremena da razviju vještine, a roditelji bi trebali biti strpljivi i okružuju dijete s pažnjom i ljubavlju.

Korisni videozapis

Na ovom videozapisu možete saznati više o značajkama razvoja preranog beba:

zaključak

Preuranentnost nije patologija, već samo određena osobina djeteta. Briga za ovu djecu je malo drugačija od brige za drugu djecu. Međutim, slijedeći preporuke liječnika, moguće je brzo nadvladati te poteškoće i za nekoliko će mjeseci sve terete biti zaboravljene.

Preuranjene bebe: grupe, razvoj do godine do mjeseca, skrb

Kako je razvoj preranog beba do mjesec dana po mjesecu? Za roditelje koji dijele skrb o takvoj mrvici često se radi o životu i smrti. Zdravlje i razvoj preranog djeteta uvelike ovisi o stupnju preuranjenosti. Primarna uloga koju pruža razina pružene medicinske skrbi. Međutim, ljubav i ustrajnost roditelja jednako su važni.

Od preranih beba raste zdrav, snažan, inteligentni dječaci i djevojčice. Oni ne zaostaju u razvoju vještina, već se razvijaju prema vlastitoj shemi. Težina i duljina tijela u prerane bebe tijekom prve godine života brzo se povećavaju u usporedbi s punim novorođenčadi. Priroda ih je postavila kao zadatak "uhvatiti se", au nekim slučajevima "pretjecanje".

Skupine preranih beba

 • Ako je dijete rođeno s tjelesnom težinom ispod 1000 g, naziva se "izuzetno preuranjeno". Bebe s tom težinom čine manje od 5% svih preranih beba. Jer se život takvog djeteta mora boriti teško i dugo. Sve vitalne funkcije njegovog tijela zahtijevaju umjetnu podršku. Uz suvremene napretke u neonatologiji, brine se čak i djeca mase 500 g, no u tim slučajevima postoji visok postotak komplikacija i invaliditeta. Usput, u Rusiji 2012. godine, zakon o obveznom upisu skrb i djece s težinom od 500 grama oko ove teme puno rasprava, uključujući i moralnog karaktera.
 • Posebna se pozornost posvećuje djeci rođenoj s tjelesnom težinom od 1000 g do 1500 g. Pozvani su "duboko prerano", ali imaju mnogo šansi ne samo preživljavati nego i biti cjeloviti, zdravi ljudi. Ova djeca trebaju umjetnu ventilaciju pluća, opskrbu kisikom, enteral (kroz probavu u želucu) i parenteralnu (putem vene) hrane. Hormoni, aminokiseline, enzimi, glukoza se dodaju u posebne prehrambene smjese, koje pridonose brzom rastu i razvoju djeteta.
 • Posebni uvjeti. Djeca do 1500 g ne pripremaju za neovisno funkcioniranje. Za njihovu skrb, morate stvoriti adekvatne intrauterine uvjete. Bebe se smještaju u inkubator (inkubator) - inkubatori za prerane bebe. Ovdje se održava potrebna temperatura i vlažnost zraka, provode se potrebna istraživanja i podrška. U inkubatoru nalaze se djeca do 1700 g, a zatim se nalaze u grijanom krevetu. S težinom od 2000 g, dijete, u pravilu, više ne treba posebnu toplinsku podršku.
 • Značajke razvoja prerane bebe u razdoblju od 34 tjedna. Dijete je u stanju sami sisati. Ovo je važan pokazatelj brige za prerane bebe. Bebe u ovoj skupini imaju rizik od apneje - naglo i prisilno prestanak disanja, najčešće u snu. Stoga ih je potrebno podvrgnuti dodatnim pregledima. Uzroci apneje slabo su poznati. Oni su povezani s mišićnim, respiratornim i neurološkim poremećajima. Ako nema komplikacija, beba brzo dobiva na težini i odlazi kući s sretnim roditeljima.
 • Razvoj preranog beba rođenog u 36 tjedana. Ova djeca, u pravilu, nemaju nikakve komplikacije. Oni mogu disati i sisati sami. Možda ne trebaju intenzivnu njegu. Međutim, takve se bebe moraju podvrgnuti dodatnim pregledima i, nakon iscrpljivanja, pod nadzorom pedijatra.
 • Stupanj preuranjenosti povezan je ne samo s pokazateljem težine, već s ukupnom zrelosti tijela. Događa se da su djeca rođena s težinom od 2500 g, ali u zrelosti organa, sustavi i funkcije su inferiorniji od onih koji imaju 2000 godina.

Što izgleda prerano beba?

Prerano rođene bebe imaju niz mogućnosti. Vanjski znakovi pojavljuju se u različitim stupnjevima.

 • Mala težina i visina. Duljina i tjelesna težina dojenčadi mogu biti impresivna s malom veličinom.
 • Neproporcionalnost u tijelu. Dijete ima veliku glavu. To je 1/3 duljine tijela (za usporedbu, u punom trajanju bebe - 1/4). Moždani dio lubanje je više lica. A trbuh s obzirom na cijelu dužinu je također velik i proširen. Navel je znatno niži od onih punoljetnih beba. Vrat, noge i ruke su kratki.
 • Mekoća i lomljivosti kosti lubanje. Springwell je otvoren. Kosti se mogu pomicati, kranijalne šavove se razilaze.
 • Mekoća ušiju. Uši su toliko nježne da se mogu savijati prema unutra, držati se zajedno.
 • Pljusak na tijelu. Leđa, ramena, bokovi, čelo, obrazi prekriveni su mekom kosom. U medicini se taj fenomen naziva lanugo.
 • Nedostatak potkožnog masnog tkiva. Koža bebe, kao da je prozirna. Ispod možete vidjeti krvne žile.
 • Slabost i letargija. Motorička aktivnost se smanjuje, slab krik, nedostatak gladi, hipotonija, nerazvijena refleksa sisanja - svi ti simptomi u medicini poznat kao adinamija. One su samo duboko prerane.
 • Slabi i kratki nokti. Simptom je manje uobičajen od ostalih.
 • Exophthalmia. Ne pojavljuje se odmah, ali dva tjedna nakon rođenja. Karakterističan za djecu s visokim stupnjem prijevremenosti.
 • Nerazvijenost genitalija. Djevojke mogu imati otvorenu genitaličnu rupu s nerazvijenim usnama majora. U duboko preranog dječaka - testisi nisu spuštali u skrotum.
 • Nedostatak otekline mliječnih žlijezda. Događa se duboko prerano.

Navedeni znakovi mogu se prikazati u kompleksu ili djelomično. Neki od njih mogu se pojaviti čak iu punoljetnim bebama.

Kad se mrvica vrati kući

Ovisi o stupnju prijevremenosti. U bolnici može provesti od tjedan dana do šest mjeseci. Faze preranog beba u skrbi su: prva pomoć u bolnici; prijenos u jedinicu za intenzivnu njegu djece; zatim u jedinicu intenzivne skrbi; već odavde, s dobrom dinamikom, dijete je otpušteno kući. Mama može ostati u blizini djeteta u bolnici, pomno skrbiti sestrinskom osoblju i donijeti izraženo mlijeko. I čak uzmite dijete u svoje ruke. Usput, ovo je jedna od najutjecajnijih i najdjelotvornijih metoda skrbi. Naziva se metodom "klokan". Pod kojim uvjetima je dijete otpušteno kući?

 • Nema komplikacija, stalni napredak u ukupnom razvoju.
 • Dobro uspostavljena termoregulacija.
 • Dijete radi bez podrške i kontrole disanja, kardiovaskularnog sustava.
 • Može li sisati dojku ili bocu, dobitak težine porastao je do 2000. godine

I još jedan, a ne manje važan uvjet: roditelji znaju kako hraniti prerano dijete, kako pružiti bebu pravilnu njegu i gdje se okrenuti ako je potrebno.

Razvoj po mjesecima

Tablica - Dobitak težine i rast prerane bebe po mjesecima i godinama.

Tablica - Komparativna obilježja motoričkih sposobnosti punoljetnih i prijevremenih beba

Što treba tražiti kada se s obzirom na stol?

 • Ne postoji grupa "ekstra preranog" djece. Stopa nataliteta takve djece je niska. Metode njihove skrbi usporedive su sa svemirskim tehnologijama, a faze razvoja mogu biti vrlo kasne.
 • Prosječne vrijednosti dane su po mjesecima. Potrebno je uzeti u obzir individualni razvoj, genetsku predispoziciju, opće stanje zdravlja.
 • Nakon šest mjeseci, pokazatelji preuranjenih beba postupno se usklađuju s razinom punog roka. Psihomotorske vještine se razvijaju u isto vrijeme, ako mrvice nemaju komplikacija.

Razlika u razvoju vještina u usporedbi sa zrelim novorođenčima je 1-3
u mjesecu. To ovisi o stupnju prijevremenosti djeteta.

 • 1 mjesec. Za razliku od punoljetnih beba, dijete ne dobiva na težini tijekom prvog mjeseca. To je zbog slabe aktivnosti sisanja, nerazvijenog refleksa gutanja. Ako je beba kod kuće, zadatak roditelja je da ih zaštiti od posljedica hladnoće, patogena i virusa. Kontakt s vanjskim svijetom trebao bi biti ograničen.
 • 2 mjeseca. Dodaje se snage, ali djetetu je još uvijek teško sisati. U tom razdoblju postoji značajna debljanje, što je glavni pokazatelj zdravog razvoja preranog djeteta. Od početka drugog mjeseca, bebe se mogu širiti na trbuhu.
 • 3 mjeseca. Spavanje i hrana su dvije osnovne stvari za mrvice u ovom dobu. Potrebno je samo osigurati da dijete ne okreće glavu u jednom smjeru i da promijeni svoj položaj. Također u ovom dobu pojavljuju se reakcije oponašanja, dijete popravlja oči na majčino lice, pokuša podići glavu. Iako se ne smiješi, ali odgovara na taktilni kontakt. Razvija se refleksna, vizualna i slušna pozornost. Tjelesna težina udvostručuje.
 • 4 mjeseca. Dječak diže i pouzdano drži glavu, čini zvukove. Grabbing igračku. Tijekom tog perioda moguće je povećati mišićni ton, koji je dobro uklonjen masažom i gimnastikom.
 • 5 mjeseci. Drži igračku u ruci. Smiješi, počinje pokazivati ​​zanimanje za okolni svijet. Zvučne i vizualne reakcije znatno su poboljšane. Dijete okreće glavu na zvuk i točno određuje svoj izvor.
 • 6 mjeseci. Tjelesna težina troje. Dijete pokuša prevrnuti s leđima u trbuh. Pri komunikaciji, on oštro živi, ​​prepoznaje svoje rođake, trese noge i ruke, i gulite. Ako držite mrvice pod rukama, noge na površinu, lagano čučnite. Nakon šest mjeseci, briga za prerano dijete ne razlikuje se od brige za bebe rođene na vrijeme.
 • 7 mjeseci. Pokazuje aktivnost, lako se prevrće na trbuhu, počinje puzati u trbuhu, dobro drži igračku u ruci. U ovom dobu prve se zube izrezuju, ako je dijete rođeno 35-37 tjedno.
 • 8 mjeseci. Prvi pokušaji da sjede sami, stoji na svim četveronožama, pokušavajući utjecati. Sve motorne vještine su svjesne i vješte. U ovom je dobu zainteresiran ne samo u njegovim poslovima, nego iu komunikaciji. On razumije kada ga je zamoljen da pokaže objekt. Dijete je zainteresirano za verbalne kontakte - riječi, intonacije, pjesme, tokene, bajke.
 • 9 mjeseci. Služi više pouzdano, pokušava puzati. Potreba za komunikacijom se još više povećava. Prvi zubi su izrezani ako je beba rođena 32-34 tjedna. Kaže prvo slogove.
 • 10 mjeseci. Sigurno stoji, krećeći, držeći podršku. No, prednost se daje puzanju. Voli gledati objekte koji se kreću. Brzo reagira na zvukove, sluša ih, zna svoje ime. U ovom dobu prve se zube rezaju ako se dijete rodi prije 31 tjedna.
 • 11 mjeseci. Traje se aktivno indeksiranje. Iako beba već može samopouzdano ustati i sjesti. Može stajati bez podrške dulje vrijeme, pa čak i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Tijekom tog razdoblja privlači kocke, piramide, sve pokretne igračke. U dobrom je kontaktu sa voljenima.
 • 12 mjeseci. Dijete može ići samostalno. To još jednom potvrđuje da prerane bebe "nadoknule" sa svojim vršnjacima u razvoju do godine. Ponekad se dogodi kasnije - za godinu i pol. Pedijatri napominju da prerane bebe više uspijevaju u fizičkom razvoju nego u neuropsihijskim. Dobna zrelost neuropsihijskih procesa u takvoj djeci može nastati za 2-3 godine. Ti su pokazatelji u granicama normalne granice.

Značajke njege: 6 važnih bodova

Preuranjeno bebe zahtijevaju više pažnje i brige. Što točno?

 1. Odjeća. Proizvodi za bebe i prerane bebe prodaju se u specijaliziranim dječjim trgovinama. Mogu se naručiti na mreži. Raspon stvari za takve mrvice je opsežan i raznolik. Koje su značajke odjeće? Mala veličina (od 32 do 50), prirodna i osjetljiva tkanina, pričvršćivači samo u obliku gumba, s mogućnošću spajanja medicinske opreme.

Pelene za prerane bebe i djecu s malom težinom.

Proizvodi za njegu. Važno je obratiti pozornost na kvalitetu robe, uzimajući u obzir njihovu hipoalergenciju prema kategoriji djece. Koža preuranjenih beba je nježna i osjetljiva. U bolnici i kod kuće nakon izbijanja, trebate posebne pelene za prerane bebe. Postoje proizvođači koji proizvode pelene "nulte" veličine do 1 kg, od 1 kg do 3 kg.

 • Pokazatelji zraka u sobi. Vlaga u sobi bi trebala biti 50%, optimalna stopa - 70%. Temperatura zraka u sobi je 23-24 ° C, oko tijela djeteta - oko 28 ° C. Ako je potrebno, potrebno je stvoriti dodatno grijanje s grijačima. Takve toplinske mjere potrebne su samo tijekom prvog mjeseca.
 • Kupanje. Što je važno zapamtiti? Ne bi trebalo postojati jaka temperaturna razlika. Da bi to učinili, beba je umotana u tanku pelenu, staviti u kadu, razviti pelenu i oprati. Temperatura vode je najmanje 36 ° C, u sobi barem 25 ° C. Morate omotati bebu u grijanom ručniku. Poželjno je da se prva beba majka i tata prvo okupaju.
 • Pješačka. Oštra promjena temperature, hipotermija je kontraindicirana u mrvicama. Ako je rođen u ljeto, a zatim nakon iscjedka možete odmah hodati (s težinom iznad 2000 g). Prva mjesta trebala bi biti kratka - ne više od 15 minuta. Temperatura zraka izvan prozora trebala bi biti oko 25 ° C. U off-sezoni s dojenčadi dopušteno je hodati kada je dostigao težinu veću od 2500 g, po prvi puta izaći za 1,5 mjeseca. Zimi, možete hodati pod ovim uvjetima: tjelesna težina ne manje od 3000 g, vanjska temperatura nije niža od -10 ° C.
 • Masaža i gimnastika. Bez njih, ne mogu učiniti bilo koji beba rođen prerano. Bolje je da ove postupke provede stručnjak. Masaža i gimnastika pomoći će povećati mišićni tonus, ojačati sve mišiće i kosti, poboljšati metabolizam i probavu. Dijete će sjediti na vrijeme, stajati, puzati, hodati.
 • Roditelji trebaju zaliha ne samo znanja i vještina, nego i strpljenja, ljubavi i vjere u njihovu bebu.

  Odvojeno o hranjenju

  Hranjenje preuranjenih beba ima brojne značajke koje roditelji trebaju znati.

  • Dojenje. Nakon pražnjenja beba bi trebala moći samostalno uzeti i sisati dojku. U prvih mjeseci beba ima još malo snage, a troškovi energije za sisanje su izvrsni. Stoga se preporučuje da ga hranite iz žlice s izraženim mlijekom. Glavna zadaća majke je da zadrži dojenje i hrani dijete što je dulje moguće.
  • Umjetno hranjenje. Ako dojenje nije moguće, koriste se prilagođene smjese za prerane bebe s visokim sadržajem proteina, vitamina i masnih kiselina. Potrebno je savjetovati se s pedijatrom prilikom odabira mješavine za dijete.
  • Koliko puta hraniti bebu? Ovisno o stupnju prijevremenosti: od 10 do 20 puta dnevno, u frakcijskim dijelovima. Kada beba počne težiti od drugog mjeseca života, dovoljno je 8 hranjenja dnevno.
  • Mamac. Ušao tek nakon 7 mjeseci, to je zbog nezrelosti probavnog sustava. Zahvaća se s mamcem također nemoguće, jer tijelo djeteta treba vitamina i minerala. Prvi u mamcu bi trebao biti kaša (heljda, kukuruz, riža), zatim povrće i meso kvasca, svježi sokovi i najnoviji mliječni proizvodi. Šećer i slatki plodovi trebaju biti isključeni. Nakon svakog hranjenja trebate hraniti bebu s majčinim mlijekom ili formulom.

  Za prerano dijete svaki dodani gram je pobjeda. Kontrola tjelesne težine se strogo pridržava. Preporučljivo je kupovati elektronske ljestvice za novorođenčad i vaganje dnevno.

  Nakon izbijanja, roditelji dobivaju niz preporuka od neonatologa i pedijatara. Važno je ispuniti zahtjeve za skrb i ne baviti se amaterskim aktivnostima. Također je važno znati: razvoj preranog djeteta po mjesecu ovisi o stupnju preuranjenosti. Što je veći, to će više vremena biti potrebno razviti psihomotorske vještine.

  Razvoj i prehrana preranog beba mjesecima do jedne godine: sve značajke kućne njege

  Djeca rođena prije 37 tjedana smatraju se preuranjenima. Takve mrvice trebaju veću skrb i posebnu pažnju, a briga za njih je znatno komplicirana. Roditelji mogu biti uplašeni veličinom bebe, jer njihovo daljnje djelovanje ovisi o težini prerane bebe. Ako se promatraju sve preporuke liječnika, moguće je prevladati bilo kakve poteškoće, a nakon nekoliko mjeseci zaboravit će se sve terete.

  Mnoge bebe sada su prerano rođene. Ne biste trebali paničariti: s pravilnom skrbi, liječnici obećavaju postupno usklađivanje stopa razvoja s vršnjacima i punim zdravim životom

  Glavne faze razvoja

  Djeca rođena prerano, s razlikama od zrelih vršnjaka. U prosjeku, postoji odgoda od 1-3 mjeseca, ovisno o razdoblju u kojem je dijete rođeno. Važni parametri prikazani su u tablici povećanja visine i težine djece tijekom prve godine života:

  Informacije dane na temelju dugoročnih promatranja rasta i težine prerane bebe. Detaljniji razvoj preranog djeteta po mjesecu prikazan je dolje.

  • 1 mjesec

  Roditelji mogu biti zabrinuti zbog težine prerane bebe. Unatoč dobro prilagođenoj prehrani, dijete ne dobiva prve grame uslijed smanjene aktivnosti usisavanja i poteškoća u refleksu gutanja.

  • 2 mjeseca

  Pri utvrđivanju prehrane za prerane bebe, njihova slabost postaje jedina prepreka. U drugom mjesecu snage već više, ali sisanje je dano bebu s velikim poteškoćama. Uz zdrav razvoj, povećava se težina preranog djeteta, pa pedijatru dopušta postupno širenje bebe na trbuščić - to će vam omogućiti da počnete trenirati mišiće leđa i bit će izvrsna prevencija kolike kod djece.

  • 3 mjeseca

  U osnovnim potrebama, prerane bebe ne razlikuju se od redovitih beba. Oni također trebaju hranu i miran san. Za pravilno formiranje lubanje i sprečavanje tortikulusa potrebno je pratiti položaj glave djeteta. Roditelji će biti zadovoljni pojavom prvih reakcija oponašanja. Osmijeh još nije dostupan djetetu, ali on će reagirati na dodir: pokušava podići glavu i zadržati oči na majčinom licu. Razvoj preranih beba u ovom razdoblju sluha i vizualne pozornosti, kao i hvatajući refleks. Težina djeteta od trenutka rođenja bi trebala udvostručiti tijekom tog razdoblja.

  Dijete ne može samo podići glavu, već ga drži prilično pouzdano. Gulit i uspijeva uhvatiti igračku rukom. Neka djeca mogu doživjeti ton mišića koji samo stručnjak može dijagnosticirati. Lako se riješiti podignutog tonusa uz pomoć tečaja masaže ili jednostavnih vježbi. Svi postupci trebaju biti povjereni profesionalcu.

  Igračka ne samo da se reflektično približava, već je dobro držana u ruci djeteta. Prvi osmijeh i zanimanje za sve što okružuje bebu. Vizualno i slušne reakcije značajno se povećavaju. Ako dijete nije otkrilo nikakve abnormalnosti, tada se u to doba beba već okreće u pravom smjeru prema zvuku.

  Težina djeteta za 6 mjeseci povećava se 3 puta. Karapuz čini prvi pokušaj da se prebaci na trbuh s leđa. Kao što rastu, komunikacija je aktivnija, što je olakšano priznavanjem rodbine. U očima voljene osobe, dijete stvara zvukove, valovi noge i ruke. Uz potporu u pazuha, noge se mogu odmarati na površini, dok se lagano drže.

  • 7 mjeseci

  Do dobi od 7 mjeseci beba postaje još aktivnija, puške od leđa do trbuha i leđa su napravljene s lakoćom. Igračka je pouzdano smještena u ruku, a dijete se obvezuje na svoje prvo putovanje, pokušavajući se komično puzati, gurajući noge. Ako je mrvica rođena u razdoblju od 35-37 tjedana i dobiva sve važne sastojke u tragovima s hranom, u 7 mjeseci prve su zube prereze.

  • 8 mjeseci

  Karapuz pokušava sjesti bez pomoći odraslih, dobiva na sva četiri i pokuša ljuljanje. Zahvaljujući pravilnom razvoju pokreta, oni su vješti i svjesno izvedeni. Dijete je zainteresirano za svoje aktivnosti, jednostavne igre i komunikaciju s voljenima. Odgovara zahtjevu da pokaže određeni predmet, s užitkom sluša bajke i pjesme, uspavanke i pjesme, uzimajući promjenu u intonacijama.

  U 8 mjeseci beba će rado slušati bajku ili priču koju je izumila majka, moći će razlikovati glasove različitih likova, ako pročitate uloge

  • 9-10 mjeseci

  On sjedi pouzdano, počinje puzati, zahtijeva veću komunikaciju. Zubi se pojave ako je dijete rođeno u razdoblju od 32-34 tjedna. Ponavlja se za starije zvukove i slogove. Treba biti sigurnija, može se kretati uz podršku za podršku, ali do sada smatra da je lakše i brže puzati. Strastveno promatra pokretne predmete. Odmah reagira na zvuk, prepoznaje svoje ime i sluša svijet oko sebe. Prvi zubi pojavljuju se za osobe rođene na pojam ranije od 31 tjedna.

  • 11 mjeseci

  Razdoblje aktivnog indeksiranja i proučavanja svijeta oko djece nastavlja se, unatoč stečenim sposobnostima da sjede i ustanu. Bez podrške, dijete može izdržati jako dugo i čak poduzeti prve korake bez držanja potpore. Piramide, kocke i sve igračke koje se kreću korisne su za razvoj. Dobro je kontaktirati s rodbinom, prepoznaje poznata lica.

  Nakon godinu dana dijete može samostalno otići. To je dokaz da su prerane bebe uspjele nadoknaditi svoje vršnjake u razvoju. U nekim slučajevima, postupak se odgađa do 1,5 godine, ali fizički razvoj lakše je neuropsihološki. Punu zrelost obično se formira za 2-3 godine, tako da prije roka roditelji nemaju što brinuti.

  U dobi od jedne godine, dijete može naučiti hodati, kao i većina njegovih vršnjaka. Do tog će se vremena majka praktički prestati sjetiti kako je njezino dijete rođeno prije vremena

  Prehrana nakon rođenja

  Utvrditi da je dijete u početku hranjenje vrlo problematično. Moram treba hranjive tvari, ali ga tijelo ne može u potpunosti apsorbirati. Optimalan način prehrane preuranjenih beba odabire stručnjak, uzimajući u obzir razdoblje u kojem je beba rođena, procjenu stanja i težine.

  Ako je dijete rođeno s tjelesnom težinom od 2000 g, tada se liječnicima može dopustiti da se odmah primjenjuju na prsa. Od mame potrebno je pažljivo praćenje djeteta tijekom hranjenja. Najmanji znakovi umora i pojave dispnea upućuju na to da treba manje vremena za dojenje, a ostatak treba dati dodatnom hranjenju.

  Uz tjelesnu težinu novorođenčeta od 1500 do 2000 g, on je ponudio majčino mlijeko u boci. Testiranje hranjenja omogućuje određivanje spremnosti bebe na samozadovoljavanje. Ako je aktivnost usisavanja nezadovoljavajuća, tada se postavlja hranjenje kroz probu.

  Za djecu mase do 1500 g, dopušteno je samo hranjenje cijevi za dobivanje težine. Provedba hranjenja preranog beba je moguća na dva načina:

  • dijelova;
  • dugotrajnom infuzijom.

  Porcija obroka podrazumijeva 7-10 feedova dnevno. Zbog malog volumena želudca preuranjenog djeteta često se primjenjuje parenteralna prehrana.

  U nedostatku mlijeka majke ili njegove netolerancije prema djetetu, on je na umjetnom hranjenju. Formula bi trebala imati svoje osobine, dopuštajući mu da se koristi u prehrani prerane bebe.

  Prvo poznanstvo s novom hranom

  Mamac u prehrani beba koji su se pojavili ispred vremena, uveden je nakon šest mjeseci. Probavni sustav sazrijeva kasnije, metabolički procesi nisu stabilni, pa se ranije uvođenje novih proizvoda može nažalost završiti. Izračun ispravne dobi za komplementarnu hranu je jednostavan: datum se uzima kao polazna točka kada se dijete treba roditi. Ako je mrvica došla na ovaj svijet mjesec dana ranije, hranjenje treba unijeti mjesec dana kasnije.

  Neke majke odlučuju igrati na sigurnom i pričekati s mamcem, što također nije istina. Preuranjene bebe razlikuju se zbog slabe opskrbe hranjivim tvarima, pa stoga ne mogu bez obogaćivanja prehrane. Nakon uvođenja komplementarne hrane majčino mlijeko ne može se isključiti iz dnevnog jelovnika. Hranjenje s novim proizvodima treba dovršiti pričvršćivanjem na dojku ili nudeći bocu mješavine.

  Prvo, žitarice se pojavljuju u prehrani, a zatim možete dodati puree voća i povrća. Poredak je zbog porasta tjelesne težine, koji se često nalazi u preuranjenim bebama. U izborniku preuranjenih beba, bolje je koristiti hipoalergenske žitarice:

  Razbacane mješavine kaša ili majčino mlijeko, tako da se mrvica navikla na novi ukus. U nedostatku alergijskih reakcija u hrani se uvodi:

  Prilikom dojenja bebe ne mogu bez savjetovanja s pedijatrom. Može odrediti optimalno razdoblje za početak uvođenja novih proizvoda.

  Pravilna briga

  Skladan razvoj preranog beba izravno ovisi o uvjetima u kojima raste. Važno je osigurati odgovarajuću skrb kod kuće:

  Potrebno je podesiti odgovarajuću temperaturu u prostoriji u roku 23-25 ​​C Near dijete mora doseći 28-32 C. Može se koristiti s grijačima vode 60-65 C. Pre-grijači pretvoriti u pelene ili ručnik kako bi se uklonili rizik od opeklina. Bolje je imati ih u nogama ispod pokrivača i na vrhu pokrivača na stranama na udaljenosti dlana. Potrebno je mijenjati vodu svakih 1,5-2 sata. Dodatno zagrijavanje nakon prvog mjeseca života nije potrebno jer će beba naučiti samostalno regulirati tjelesnu temperaturu. Prihvatljiva razina vlage 50-70%.

  Ako je dijete u opasnosti i rođeno težinom od manje od 1500 grama, pedijatri ne preporučuju da ga kupaju još 3 tjedna. Dovoljna dnevna higijena. Ostatak kikirikija omogućio je tretman vode nakon 7-10 dana od trenutka rođenja. Kupajte se nedonoščadi tijekom prva 3 mjeseca, potrebno je samo u prokuhanu vodu na temperaturi od 38 ° C u kupaonici treba zagrijati na najmanje 25 ° C u pišljivom osjećaju ugodno.

  Uz težinu bebe od 1500 g, možete započeti s njim hodati 2 tjedna nakon rođenja (preporučujemo da čitate: razvoj djeteta u 2 tjedna). Ova preporuka odnosi se na ljetno razdoblje, kada je temperatura zraka porasla na + 25-26 ° C. Trajanje prvog "izgleda" ne bi trebalo prelaziti 10-15 minuta. Svakom hodom vrijeme provedeno na svježem zraku postupno se povećava dok ne dosegne 1-1,5 sati. U razdoblju proljetnom i jesenskom dopušteno da hodaju uz djecu dobi 1-1,5 mjeseci, kada je vanjska temperatura +10 ° C Težina mrvice mora biti najmanje 2500 ako je toplomjer pao ispod + 8-10 ° C, možete prošetati sa svojim bebama u dobi od 2 mjeseca i težine 2800-3000 g. U budućnosti, šetnje su planirane prema istom scenariju kao i obična djeca.

  Razvoj prerane bebe mjesecima do godine dana

  Maloljetnici koji su rođeni ranije nego što se očekivalo, razvijaju se malo drugačije nego punoljetne bebe. Njihov razvoj napreduje bržim tempom, a već se u dobi preranog beba praktički ne razlikuje od beba rođenog na vrijeme.

  Međutim, u prvim mjesecima nakon rođenja, razlike će biti značajne - u izgledu, u stopi dobitka težine, te u razvoju različitih vještina.

  Značajke razvoja u predškolskoj dobi

  Za prerane bebe uključuju se bebe rođene u gestacijskoj dobi od 21 do 37 tjedana. Njihov razvoj karakteriziraju takve osobine:

  • Djeca uče osnovne vještine nekoliko mjeseci kasnije od punoljetnih vršnjaka. Ako je beba rođena prije 32 tjedna trudnoće, onda je kašnjenje 3-4 mjeseca, a za bebe rođene nakon tog razdoblja, zaostajanje će trajati samo 1-2 mjeseca.
  • Bebe mase manje od 1500 g trebaju posebne uvjete neposredno nakon isporuke, pa se čuvaju u inkubatorima u kojima su uvjeti blizu intrauterini. Nakon što dobije težinu do 1700 g, dijete će biti pomiješano u krevetiću koji ima grijanje. Kada tjelesna težina djeteta doseže 2000 g, više nije potrebna posebna toplinska podloga.
  • Zbog posebnog funkcioniranja živčanog sustava mrvica pri rođenju prije vremena, takve bebe trebaju povećanu pažnju. Vrlo je važno okružiti dijete s ljubavlju i nakon iscjetka stvoriti udoban okoliš kod kuće.

  Termoregulacija preranog djeteta ima svoje osobine. Soba bi trebala imati temperaturu u rasponu od 20-22 ° C, a vlažnost - 50-70%. Više o tome pogledajte u prijenosu dr. Komarovskog.

  izgled

  Prerano beba izgleda ovako:

  • Tjelesna težina bebe je vrlo niska, a rast je sitan.
  • Koža bebe je mršava, s mnogo bora, u prvim danima se izgovara crveno.
  • Auricles su tanke i mekane, mogu se držati zajedno.
  • Na leđima i na udovima (a ponekad na licu) nalazi se meka kosa koja se naziva lanugo.
  • Glava djeteta izgleda neproporcionalno velika, odgovara otprilike 1/3 duljine tijela.
  • Trbuh djeteta je velik i pupak je niži.
  • Vrat i udovi kratki karapuz.
  • Ploče na noktima su vrlo tanke, gotovo prozirne.
  • Vanjski genitalni organi nisu u potpunosti formirani - kod dječaka testisi nisu spušteni u skrotum, dok su kod djevojčica zapaženi jaz u genitalnom području.
  • Veliko proljeće raseljeno je zbog nerazvijene lubanje.
  • Na malom proljeću mogu biti područja bez kože.
  • Dijete je letargično i slabo.

  Visina i težina u tablici

  Ovisno o početnoj težini novorođenčeta razlikuju se nekoliko stupnjeva ranosti:

  • 1 stupanj - djeca težine od 2 kg do 2,5 kg. Obično se rađaju u razdoblju od 36-37 tjedana. Do godine, takve bebe povećavaju svoju masu za 4-5 puta.
  • 2 stupnja - bebe s težinom od 1,5 kg do 2 kg. Ta težina je tipična za bebe rođene 32-35 tjedana trudnoće. Do godine njihova tjelesna težina raste za 5-7 puta.
  • 3 stupnja - djeca mase 1-1,5 kg. Takve se bebe nazivaju malenjem bebe ili vrlo preuranjenim bebama. Rođeni su na 28-31 tjednu trudnoće, a do godine njihova težina raste za 6-7 puta.
  • 4. stupanj - dojenčad mase manje od 1000 g. Takva težina naziva se ekstremno. Rođeni su na razdoblje od najviše 28 tjedana i povećali masu za godinu za 8-10 puta.

  Stopa dobitka na težini u prijevremenoj prvoj godini života bit će ovako:

  Što mora biti u stanju prerano dijete u 4 mjeseca

  Preuranjeno dijete: značajke razvoja do godinu dana

  Zdravstveni problemi u trudnici, prisutnost brojnih bolesti mogu uzrokovati rođenje djeteta prije vremena. Beba rođena prije 37. tjedna trudnoće je preuranjena.

  Takva djeca imaju tjelesnu težinu od 1,2 do 2,5 kg i visinu od 34 do 45 cm, a njihov razvoj je prilično brz. Dijete dobiva normalnu težinu oko dva mjeseca nakon rođenja. Istodobno, razvoj preranog beba po mjesecima lagano zaostaje za normom.

  Brzina i stupanj razvoja do godine dana ovisi o nizu čimbenika, kao što su:

  • Društveni status roditelja;
  • prehrana;
  • Kvaliteta skrbi;
  • Moralno stanje majke i drugih.

  Razvojne značajke

  Prerano se dijete razlikuje od djeteta s rođenim djetetom. Vanjske značajke su sljedeće:

  1. Odsutnost masnog subkutanog sloja;
  2. Kraće noge;
  3. Mekane školjke za uši;
  4. Mnogo pahuljaste kose na određenim dijelovima tijela;
  5. Povećane fronte i parietalne kvrga;
  6. Prevlast lubanje lubanje preko njezina lica;
  7. Veliki fontanel.

  Novorođene bebe rođene prije vremena, često se javlja mentalna retardacija. Postoje problemi s sluhom, kao i zeznjak, astigmatizam i glaukom.

  Razvoj po mjesecima

  Unatoč prijevremenom porodu, u većini slučajeva nema ozbiljnih odstupanja u razvoju novorođenčadi. Glavna razlika između ranog djeteta od uobičajene je da sve godine i kasnije svladava sve potrebne vještine i sposobnosti.

  Da bi prepoznali kašnjenje pravodobno, trebate znati kakav bi razvoj preranog beba trebao biti u normalnim mjesecima.

  1 mjesec

  Aktivnost je niska, beba spava puno. Majke trebaju biti stalno u blizini, razgovarati s novorođenim, osigurati taktilni kontakt. U odsutnosti refleksa gutanja, hranjenje se vrši pomoću posebne sonde.

  Opasnost u prvom mjesecu je moguća pojava akutne hipoksije. Ovo stanje zahtijeva opskrbu kisikom. Težina polako raste. Razlog nije samo u prijevremenom rođenju, već i gubitkom određenog postotka početne mase.

  2 mjeseca

  U aktivnom stanju, dijete nastoji podići glavu iz sklonog položaja na trbuhu. No, on se brzo umara od najmanjih napora. U ovom dobu beba zahtijeva poboljšanu prehranu. Preporuča se majkama da ga dodatno hrane i izražavaju mlijeko za to.

  Važno je u tom razdoblju stalno pratiti mentalno stanje djeteta. Krik ili grčevi koji nastaju kao odgovor na dodir su ozbiljni razlozi da ga pokažu liječniku.

  • Težina se povećava brže. Neka djeca imaju još težu težinu od normalne djece;
  • Rast postaje 3-5 cm više.

  3 mjeseca

  U trećem mjesecu dijete ima reflekse. On reagira na zvukove, uči da popravi pogled i reagira s izrazima lica. Zadatak majke je osigurati dobru njegu, pratiti zdravlje djeteta, održavati potrebnu temperaturu zraka u sobi dječje sobe.

  U ovom dobu tjelesna težina može se udvostručiti.

  4 mjeseca

  Dijete je u stanju podići glavu i zadržati je na toj poziciji. on:

  • Reakcija osmijeh na pozornost voljenih;
  • Pa uhvatio je pogled.

  Ako se to ne dogodi, morate se obratiti svom pedijatru. Rast djeteta povećava se za nekoliko centimetara.

  Preporuke za roditelje uključuju duge šetnje s bebom, dnevne zračne kupke. U četvrtom mjesecu možete početi s laganom masažom.

  5 mjeseci

  Dijete čuje dobro i reagira na njih, okrećući se prema izvoru. U normalnom razvoju, on se nasmiješi, pomiče udove, pokušava uhvatiti igračku. U ovom dobu potrebna je aktivna komunikacija s djetetom, što će imati pozitivan učinak.

  6 mjeseci

  Dijete dobro drži igračke, smije se u svom glasu, počinje reproducirati pojedinačne slogove. Dobro orijentiran na zvuk, čak i ako ne vidi izvor.

  Šest mjeseci je dob kada razvoj preranog beba postaje isti kao i onaj uobičajenih. Tjelesna težina obično je više od tri puta početne težine pri rođenju.

  7 mjeseci

  Za dijete se karakterizira visoka aktivnost. on:

  • Duga i glasna glitches;
  • Razlikuje objekte;
  • Razumije gdje su ljudi bliski i gdje su stranci.

  U ovom dobu, beba čini prvi pokušaj pušenja. Roditelji trebaju uložiti napore za njihov daljnji razvoj.

  8 mjeseci

  Dijete se aktivno kreće, puzeći, neovisno mijenjajući poze, pokušavajući sjesti. U mogućnosti je pronaći stavku o kojoj majka pita.

  Dugo se nastavljaju snažna brbljanja i briga. Neke prerane bebe u ovoj dobi već nauče jesti iz male žlice.

  9 mjeseci

  Dijete sjedi uz pomoć podrške, pokušava ponoviti govor odraslih, izgovara pojedinačne slogove. Motorska aktivnost na visokoj razini, tako da roditelji trebaju pažljivo praćenje.

  Važno je pratiti dijete dok pokušava ustati na svoje noge. Nije ga preporučljivo dugo ostaviti na miru.

  10 mjeseci

  Beba na 10 mjeseci:

  • Pa vrijedi, ako imate nešto za čuvanje;
  • Pokušava preći;
  • Izrađuje različite zvukove i slogove;
  • Puno ponavljanja za odrasle.

  Potrebno je mnogo pažnje posvetiti razvoju govora djeteta, razgovarati više s njim, naučiti izgovoriti određene riječi.

  11 mjeseci

  U 11 mjeseci dijete ima reakciju na njegovo ime. Može govoriti neke jednostavne riječi. Jednostavno stoji i puzeći, pokušavajući poduzeti prve korake.

  Što se tiče fizičkog i psiho-emocionalnog razvoja, on se uspoređuje s razvojem obične, punopravne djece.

  Roditelima se preporučuje redovita masaža djetetu, provoditi posebnu gimnastiku. U nekim vrlo preranim bebama u ovom dobu prvi zubi počinju rasti.

  12 mjeseci

  Dijete je dobro isplati bez podrške, pokazuje reakciju prema voljenima, traži komunikaciju. Može poduzeti korake s podrškom, igra s igračkama, kaže prve riječi. U dobi od jedne godine, tjelesna težina djeteta je 5-7 puta veća od početne pri rođenju. Rast postaje više u prosjeku za 25 - 38 cm.

  Svako prerano dijete može imati svoje karakteristike u razvoju. Roditelji takve bebe trebaju samo uložiti više napora. Tada će uskoro postati jači, a njegova će se formacija vratiti na normalu.

  Značajke razvoja preranih beba do godine dana

  Porođaj, koji je započeo prerano, alarmantan je za roditelje, jer dijete nije potpuno spremno za roditi se. Takvi strahovi i strahovi su sasvim razumljivi, međutim, budući da se tako dogodilo, majke i očevi moraju razumjeti situaciju i pokazati posebnu pozornost na svoje dijete. Kada govorimo o preranoj bebi? Kako se razvoj prerane bebe javlja za mjesec dana? Razgovarajmo.

  Kada se beba smatra preuranjenom

  Sličan je uvjet kada se dijete rodi prije 37. tjedna trudnoće, ili bolje, od 21. do 37. godine. U takvim bebama težina ne prelazi 2500 grama, a visina ne prelazi 47 cm. Stupanj preuranjenosti određuje se u kojem određenom tjednu dijete se pojavilo i s kojom težinom.

  Što izgleda prerano beba?

  Dijete nije kao djeca rođena na vrijeme. U prvih nekoliko mjeseci takve su značajke inherentne u njemu:

  • težina manja od normalne;
  • male veličine, dijelovi tijela nisu proporcionalni jedni s drugima;
  • kranijalne kosti su kobne;
  • dijete je tromo, ima slabu mišićnu aktivnost, plač je tihiji nego kod djece s punim radnim vremenom;
  • na koži je ostao mekani pepeljast, raspoređen po cijelom tijelu;
  • u djevojčicama, razgranatog genitalija;
  • u dječaka, prazni skrotum;
  • aurikalije su još uvijek mekane, a vizualni sustav je u procesu poboljšanja;
  • nesavršena termoregulacija; takva djeca brže od drugih pregrijati ili supercool;
  • nezrelih unutarnjih organa i sustava, osobito nervoznih.
  Prerano beba izgleda drugačije od beba rođenih na vrijeme

  Ipak, ne treba misliti da se prerano dijete pojavilo "s nedostatkom" ili je neka vrsta neispravnog. Ako je dijete zdravo, razvoj se brzo provodi, tako da dolazi trenutak kad se uspinje sa svojim vršnjacima. Glavni kriterij kojim se ocjenjuje uspjeh razvoja je dobitak na težini.

  1 mjesec. Najvažnije razdoblje, koje zahtijeva stalnu prisutnost majke u blizini. Prerane bebe imaju veći rizik od izloženosti svim vrstama infekcija. Proces dobivanja težine je spor. To se također objašnjava činjenicom da u prvim danima života bebe izgube mali postotak tjelesne težine. S uspješnim razvojem, trebao bi se pojaviti reflektirajući gutanje. Inače, dijete se hrani kroz cijev.

  Ako dijete ne može disati, zadržava se na umjetnom sustavu opskrbe kisikom. U tom je razdoblju taktilni kontakt s majkom potreban više nego ikad. Udarite dijete, nježno razgovarajte s njim, jer mu je glas poznat iz maternice i smiruje se na živčani sustav djeteta.

  Podržite bebu i uvjerite ga u ljubav

  2 mjeseca. Karakterizira ga dobrim dobitkom na težini. Međutim, proces hranjenja za prerano dijete vrlo je dosadan. Stoga, moramo malo hraniti, ali često. Ako postoji sumnja da je dijete pothranjeno, hrane se izraženo majčino mlijeko iz boce. Za razliku od vršnjaka koji su rođeni na vrijeme, prerano beba još uvijek ne može držati glavu.

  Slijedite psihomotorni razvoj djeteta. Ako postoje neke neobične manifestacije u ponašanju, ne ustručavajte se posjetiti liječnika.

  3 mjeseca. Do tog vremena, masa obično udvostručuje. Razvoj refleksa, izraza lica. Dijete reagira na zvukove, počinje fiksirati pogled na lica i predmete, iako je potreba za spavanjem i dalje visoka, a to je i dalje njegov osnovni uvjet.

  Obratite pozornost da dijete ne leži dugo u jednom položaju. Premjestite ga s jedne na drugu stranu. Dječak, kao i prije, treba dotaknuti, pomilovan. Oni djeluju istodobno kao sedacija i elementi masaže.

  Potrebno je stalno pratiti temperaturu okruženja u kojem se nalazi dijete, bilo da je dječja soba ili ulica. Činjenica je da termoregulacija još uvijek nije ispravno uklonjena, a imunološki sustav je slab, jer tijelo usmjerava svu svoju snagu da "vraća" i dovede sve organe i sustave u normalan rad. Stoga, mrvica je osobito osjetljiva na prehlade. Održavajte unutarnju temperaturu oko 22-23OC.

  4 mjeseca. Pažnja za bebama je još uvijek potrebna, no napredak je vidljiv. On može nakratko podići glavu i držati ga, počne bumati na svoj način. Subjekti s kontrastom zanimljivi su djetetu, pa se neko vrijeme usredotočuje na njih. Pješačenje na svježem zraku i dalje je relevantno. Rast također ne stoji mirno.

  U 5. mjesecu, dijete uzima izvor zvuka i okreće se u njegovu smjeru. Najvjerojatnije će vam dati svoj prvi osmijeh, dok aktivno kreće ruke i noge. U ovom je trenutku ton udova malo povećao zbog čega su konvulzije. Ako djetetu dajete zvijeri, on ga može uhvatiti i zadržati. Za takvu djecu došlo je do ključnog razdoblja kada je psihološki razvoj stekao zamah.

  U 6 mjeseci beba raste i razvija se brzim tempom, a razvoj je gotovo dosegao vršnjake. On je aktivan, igra s igračkama, uči i sretno komunicira s poznatim bliskim ljudima i oprezno tretira strance. Ako ga stavite na noge i držite ga pod pazuhom, odskočiti će se s entuzijazmom, počevši od površine. Težina se povećava tri puta, u usporedbi s onim što je bilo kod rođenja. Najuzbudljivije bebe već se okreću na trbuhu s ležećeg položaja.

  7 mjeseci. Coups s leđa u trbuh su jednostavni i manevrirani. Vidjevši vašu najdražu igračku, neki bi se mogli priljubiti. Zato je vrijeme da se brinemo za razvoj puzanja i istodobno sigurnost mrvica. Na primjer, ne može se ostaviti na kauču, ni na trenutak. Dječji razgovor u dobi od sedam mjeseci ne razlikuje se od "konverzacijskih" sposobnosti vršnjaka koji su rođeni na vrijeme.

  7. mjesec: početak aktivnog indeksiranja

  8 mjeseci. Dijete se uvjerljivo i brzo kreće, pokušavajući sama sjediti. Kada majka pita pokazati gdje vrata, stol, ili igračka, počinje izgledati. Pješačenje svaki dan sve više i više raznolik. Mnoge prerane bebe u ovoj dobi mogu jesti sa žlicom. Vrijeme je da naučite dijete jednostavnim kratkim riječima. Čitaj ga, pjevaj pjesme.

  Savjetujemo vam da pročitate: Prvo hranite dijete

  9 mjeseci. Došlo je vrijeme da naučite kako sami stajati, držeći se na podršci. Od roditelja će morati pomoći u gospodarenju tehnikom ustajanja. Jasno je da je razdoblje počelo kada dijete ne može ostati sami. To zahtijeva dodatne napore, ali to je proces učenja. Dijete se određeno vrijeme može zauzeti igračkama. Obično već može pozdraviti i reći zbogom, kaže "da", "ne", "daj", oponašajući intonacije odraslih.

  10 mjeseci. Dijete može stajati na nogama s povjerenjem, čak se može kretati ako postoji podrška za ruke. Zanimljivo je poznavao svijet koji ga okružuje, doslovce promatrajući sve što mu ulovi. Krumpir upija informacije, poput spužve, voli imitirati odrasle. Razgovarajte s njim što je češće moguće. Tijekom šetnje naglas govorite o tome što se događa uokolo. Vaša je uloga podučiti mu vještine govora i vokabular.

  11 mjeseci. Dijete odgovara na svoje ime. Pokušava krenuti. Ako je došlo do dubokog stupnja prijevremenosti, tek u toj dobi pojavljuju se prvi zubi. Relevantni ostaju masaža i gimnastika, posebno odabrani za potrebe bebe. Fizički i mentalni razvoj u ovom dobu ne razlikuje se od druge djece.

  12 mjeseci. Krhotina pokušava hodati uz pomoć, komunicira na svom jeziku s odraslima, ali ujedno uključuje i prve riječi naučene u razgovoru. Tijekom tog vremena, rast djeteta porastao je za 25-38 cm, težina pomnožena sa 5-6 puta veća od onoga što je bilo kod rođenja.

  Kada uvesti mamac

  Savjetujemo mu da to ne učinite prije pola godine, kao i ostatak djece. Razlog tom razdoblju je nedovoljno razvijeni probavni sustav. Enzimi još uvijek nisu dovoljni za probavu "odrasle" hrane. Lako je izračunati uvođenje prve komplementarne hrane: ako je beba rođena mjesec dana ranije od očekivanog, odgodimo dodatke mjesec dana, tj. Probajte novu hranu iz sedam mjeseci, a ne šest. Počnite preuranjene bebe savjetuju se da žitarice, one su više kalorija i doprinose povećanju težine.

  Preljubnica počinje nešto kasnije nego obično

  kupanje

  Ako je dijete rođeno težinom manje od 1500 grama, savjetuje se odgoditi kupanje 3 tjedna. U drugim slučajevima, možete se okupati tjedan dana nakon rođenja. Prerano bebe se okupaju u kuhanoj vodi prvih 2-3 mjeseca, a temperatura bi trebala biti veća od uobičajene - oko 38 ° C.

  Šetnje

  Prekomjerna oprez nije ozlijeđen, jer je temperatura u djeteta još uvijek teško nositi. Djeca mase više od 1,5 kg idu u šetnju dva tjedna nakon rođenja u toplom vremenu, kada je temperatura zraka postavljena na oko 25 stupnjeva Celzijusa. Što se tiče jesensko-proljetnog razdoblja, s bebama čija je težina veća od 2,5 kg, hoda, ako termometar pokazuje ni manje od 10 ° C. Na nižim temperaturama, hodajte sa starijom djecom.

  Cijepljenje. Pojedinačni raspored

  Za bebe rođene prerano, pedijatar ima zaseban osobni raspored, ovisno o zdravstvenom stanju djeteta i razvoju psihomotora. Dakle, bebe s tjelesnom težinom manjom od 2 kg BCG cjepiva se ne provode u rodilištu. To je napravljeno tek nakon što dijete dobije još 500 grama. Ako se pri rođenju masa ne prelazi 1500 grama, cijepljenja se prenose na drugu godinu života.

  Razmatrali smo značajke razvoja preranih beba do jednog mjeseca. Vidio sam što trebaš obratiti posebnu pažnju. Naravno, nije lako paziti na prerano dijete. Njega zahtijeva pažnju pažnju i brigu roditelja. Ali nakon šest mjeseci, ne u svim slučajevima, vidljivo je da su kod porođaja bilo poteškoća. Glavna stvar je imati strpljenje i ispuniti svoju roditeljsku ulogu s ljubavlju.

  Razvoj prerane bebe mjesecima do godine dana

  Kako utvrditi da je beba preuranjena?

  U standardnim pravilima, bebe koje su rođene između 22 i 34 tjedna trudnoće smatraju se preuranjenima. Težina preranog djeteta također igra važnu ulogu u klasifikaciji. razlikuju se:

  1. Prerane bebe s vrlo malom tjelesnom težinom (500 grama - 1 kg).
  2. Prerane bebe s malom težinom (1 kg - 1,5 kg).
  3. Normalne preuranjene bebe (1,5 kg - 2,5 kg).

  Preuranjenost se također može očitovati u nepravilnom ili neadekvatnom funkcioniranju pojedinih organa. Najčešće su zalihe u razvoju, koža može biti previše tanka, pupčani kabel je znatno niži nego kod djece s normalnim razvojem.

  Pravilnom skrbi, čak i duboko prerane bebe brzo pronalaze svoje vršnjake u razvoju svoje prve godine u prvih 12 mjeseci. Istodobno morate shvatiti da je potrebno pratiti sve organe bebe i njihovo pravilno funkcioniranje.

  Što dijete izgleda?

  Izvana prerane bebe se ne razlikuju mnogo od dojenčadi koja je rođena na vrijeme. Ali ipak, čak i brzi pogled na dijete dovoljno je da utvrdite da li je rođen ranije od određenog vremena. Sljedeće značajke mogu se razlikovati u strukturi tijela takve djece:

  1. Koža može biti previše naborana i tanka, u početku svijetlo crvena.
  2. Na rukama, nogama, leđima, a ponekad i licu, vidljivo je svjetlo koje će na kraju nestati.
  3. Tijelo je premaleno na pozadini nerazmjerne glave.
  4. Školjke ušiju i nokti su gotovo nevidljive, prozirne.
  5. Može doći do kašnjenja u formiranju organa urogenitalnog sustava. Genitalni razmak u djevojčicama je previše otvoren, a dječaci testisi ne mogu pomoći pada.
  6. Na fontanu postoje područja gdje koža još nije formirana.
  7. Ako je opruga velika, može se pomaknuti.

  Briga o preuranjenoj bebi kod kuće treba u potpunosti ovisiti o organima koje je već formirao, i koji organi još ne funkcioniraju ispravno. Obično, s pravilnim razvojem, nakon godinu dana života, prerano dijete već je teško razlikovati od vanjskih znakova od punog roka. Pogotovo ako ga roditelji pravilno gledaju, vježbaju, masažu beba, udarce, razgovaraju s njim.

  Prije svega treba napomenuti da u početku mlada majka s preuranjenom bebom treba kvalificiranu pomoć od liječnika i medicinskih sestara. Tada se roditelji mogu nositi s njihovim odgovornostima. Ali ovdje je neophodno shvatiti da trebate stalno dobiti savjet od stručnjaka, pogotovo ako primijetite neuobičajeno ponašanje u dojenčadi.

  Preuranjeno dijete: razvoj po mjesecima

  Prvi mjesec života djeteta koje je rođeno prerano nije jako aktivno. Polako se dobiva na težini, mišići su još preslabi. Ako dijete još nije razvilo refleks sisanja, u bolnici se hrani s probom. Često se ne mogu disati sami, pa su u prvom mjesecu života povezani s umjetnom ventilacijom.

  U drugom mjesecu beba je još uvijek preslaba i nepokretna. Da bi mogao dobiti potrebnu težinu, morate ga jako hraniti. Ponekad morate izraziti mlijeko. Mnoge majke su zainteresirane za pitanje: koliko brzo prerane bebe dobivaju težinu? S pravilnom hranom, ovaj proces je prilično brz. Ako primijetite neuobičajene manifestacije u životu djeteta, obavijestite svog liječnika. Obično u ovoj dobi počnu držati glavu.

  Dobitak težine postaje aktivnija u trećem mjesecu života bebe. To čak može udvostručiti. Da beba ne laže, ona mora biti okrenuta na različite strane. Potrebno je pokušati dići dijete što je češće moguće. Beba počinje reagirati na zvukove i svjetlost.

  Briga za prerano dijete u četvrtom mjesecu svog života trebala bi se sastojati od dnevne masaže, kupanja, punjenja, šetnje prirodom. Već zna kako se usredotočiti na pojedinačne objekte, čini zvukove, drži glavu i podigne se.

  U petom mjesecu, dijete se najprije osmjehne. Njegovi pokreti mogu biti previše konvulzivni, ali ovo je normalno. U rukama djeteta već može držati male predmete (čekiće). Psihološki razvoj se povećava. U tom je razdoblju postupno dodavanje kaše na dijete vaše bebe.

  Već za šest mjeseci dijete mora u potpunosti doprijeti do svojih vršnjaka. Ponekad se ta djeca čak i početi prevrtati na trbuhu tijekom tog razdoblja.

  U sedmom mjesecu razvoja, dijete počinje puzati malo po malo, jedeći žlicom, razgovarajući s roditeljima i voljenima.

  Prerano beba u 8 mjeseci može puzati, stajati na sva četiri, sjesti i ustati. Trebali biste provesti više vremena razgovarajući s djetetom.

  Od devetog do dvanaestog mjeseca, dijete počinje reagirati na svoje ime, može samostalno igrati, počinje hodati ako ga roditelji podržavaju ili ako se približi podršci.

  Preuranjene bebe: značajke razvoja

  Čak i prerane bebe s ekstremno malom brojem rođenja teško se razlikuju u razvoju od svojih vršnjaka, ali se to događa usporeno. Važno je napomenuti da mnoge bebe koje su rođene mnogo prije vremena dodijeljene imaju izrazito nekonvencionalan razvoj živčanog sustava. Zato oni zahtijevaju više pozornosti od majke. Vrlo je važno da osjećaju toplinu njezina tijela. Kako bi saznali kako se prerano dijete razvija po mjesecu, do spašavanja će doći do tablice s jasnim brojevima i činjenicama. Obično se izdaje u svim bolnicama i generičkim odjelima. Vrlo često ta djeca imaju problema prilagođavanja svijetu koji ih okružuje. Kako bi im olakšali, roditelji bi uvijek trebali biti blizu kikirikija, zagrliti ga, milovati, udariti. Ako postoji prilika, važno je da mrvica više komunicira s vršnjacima.

  Prerane bebe: posljedice u budućnosti

  Mnogi znanstvenici tvrde da bebe koje su rođene od 22 do 32 tjedna možda imaju mnogo mentalnih poremećaja u budućnosti. Ovu izjavu su najprije izveli liječnici iz Instituta za psihijatriju u Londonu. Među najčešćim odstupanjima mogu se identificirati različiti poremećaji, psihoza i depresija. Ali ne biste trebali brinuti prije vremena, jer ako pravilno pratite razvoj mrvica, onda on ne bi trebao imati nikakvih problema.