Značajke razvoja preranog beba

Bol

Preuranjeno bebe zahtijevaju posebnu pažnju i pažnju, jer je težina i visina takvih beba mnogo manja od djeteta rođenog na vrijeme. Osim toga, za takvu mrvicu karakterizira nerazvijenost unutarnjih organa i sustava.

U ovom slučaju, primarnu ulogu igra pravilna i pravodobna medicinska skrb. Ali i ljubav i brigu o roditeljima su neophodni. Zdravlje i razvoj bebe u ovom slučaju ovise o razini prijevremenog, fizičkog i mentalnog karaktera. U ovom članku bavimo se razvojem preranog beba mjesecima do godine dana.

karakteristične značajke

Preuranjene bebe imaju niz posebnih značajki. Prije svega, to je mala visina i težina. Pored toga, nerazmjer dijelova tijela karakteristično je za takve novorođenčadi. Dakle, za mnoge djece, može se promatrati velika glava, koja je trećina duljine tijela. Djetetove noge, vrat i ruke su kratke, a pupak je niži od djeteta s punim radnim vremenom.

U prijevremenoj novorođenčadi možete pratiti dolje ili manju kosu na tijelu (lanugo), letargija i slabost. Promatrana smanjena motorna aktivnost, slaba i nečujan plač ili plač, nema potkožnog masnog tkiva. Uši ove djece su vrlo meke, koje se ponekad sagnu prema unutra i čak se drže zajedno. U djeteta s velikom preuranjenošću, dva tjedna nakon rođenja, može se opaziti natečen kapak.

U preuranjenim bebama često se promatra nerazvijenost probavnog, živčanog sustava i genitalnih organa. To mogu biti testisi, a ne umočeni u stroj, u dječaka. Djevojka često ima previše otvoren seksualni jaz s velikim nerazvijenim usnicama.

Skupine ranijih godina

Prerane bebe podijeljene su u skupine ovisno o težini i tjednu rođenja. Za svaku grupu odaberite određeni tretman i odgovarajuću njegu za dijete. Prva skupina uključuje bebe koje imaju težinu od dvije do dvije i pol tisuće grama rođene 36-37 tjedana trudnoće. Do godine tjelesna težina takvog djeteta će se povećati četiri do pet puta.

Druga skupina uključuje bebe rođene 32-35 tjedana trudnoće, težine od jedne i pol do dvije tisuće grama, koje će se povećati za pet do sedam puta do godine. Treća skupina uključuje "duboko prerano" bebe rođene 28-31 tjedna, s tjelesnom težinom od jedne do jedne i pol tisuće grama, što se povećava šest do sedam puta.

Najopasnije za zdravlje skupine mrvica - četvrti. Ovdje su "izuzetno preuranjene" bebe manje od tisuću kilograma, rođene prije 28. tjedna trudnoće. Srećom, ove novorođenčadi čine manje od pet posto svih preranih beba. Oni zahtijevaju posebnu brigu i tešku borbu. U ovom slučaju, tijelo novorođenčeta treba umjetnu podršku.

Pravila za skrb o preranoj bebi

 • Ako beba teži manje od 1500 grama, dijete ne može jesti niti čak disati. U tom slučaju, mrvice se stavljaju u poseban inkubator za prerane bebe, u kojima održavaju potrebnu temperaturu i vlažnost, obavljaju umjetno disanje, opskrbljuju kisikom i pružaju drugu potrebnu podršku;
 • S težinom od preko 1700 grama djeteta se gori s krevetom za grijanje. S dva kilograma, mrvica ne treba dodatnu toplinsku podršku, ventilaciju i druge radnje;
 • Bebe iz prve i druge grupe, rođene nakon 34 tjedna, već mogu sami sisati. U tom slučaju, disanje se može iznenada i samovoljno zaustaviti, posebno u snu (apnea). Ovdje je važno dodatno ispitati i dobiti pravo liječenje;
 • Djeca prve skupine koja su rođena 36 tjedana, nema ozbiljnih komplikacija. Oni sami dišu i jedu. U tom slučaju, trebate pažljivo pratiti liječnik nakon iscjedka, ponekad se provodi dodatno ispitivanje djeteta;
 • Nakon pražnjenja, svaki tjedan prvog mjeseca života mora biti praćen od strane stručnjaka. Testovi se zatim provode dvaput mjesečno do dobi od šest mjeseci. Pazite na razine hemoglobina, i od drugog tjedna života - bavite se prevencijom rakom. Za više detalja o tome koliko često liječnik treba posjetiti novorođenče, pročitajte ovdje;
 • Za prerane bebe do jedne godine potrebne su dodatne i redovne konzultacije od neuropatologa, fizioterapeuta, ortopeda, otorinolaringologa (ENT), endokrinologa, oftalmologa (oculista) i kardiologa;
 • Liječnik će propisati posebnu masažu i gimnastiku za dijete. Takve vježbe jačaju mišiće i kosti mrvica, povećavaju tonus mišića, poboljšavaju fizički metabolizam i probavu. Kao rezultat toga, dijete će početi puzati, hodati, sjediti i obavljati druge aktivnosti u skladu s vršnjacima;
 • Važno je da dijete odabere odgovarajuću odjeću i posebne pelene. Oni bi trebali biti od prirodnih, hipoalergenskih i osjetljivih materijala koji ne uzrokuju iritaciju i ne trljaju kožu. Veličina odjeće za novorođenče varira od 32-50. Ako dijete treba povezati medicinsku opremu, odaberite proizvode s posebnim gumbima za zatvaranje;
 • Odaberite pelene za "nultu veličinu" za bebe težine do 1 kg ili 1-3 kg;
 • Pazite na vlažnost i temperaturu u sobi. Vlažnost bi trebala pokazivati ​​50-70%, temperatura - 24 stupnja iznad nule. Temperatura oko tijela u prvom mjesecu trebala bi biti +28 stupnjeva. Stoga je važno organizirati dodatni grijanje za mrvice, na primjer, uz pomoć dječjeg grijaćeg jastučića;
 • Kada kupanje ne dopušta jak i oštar temperaturni pad. U kupaonici, temperatura zraka bi trebala biti +25 stupnjeva i iznad, temperatura vode mora biti iznad 36. Nakon postupaka s vodom, omotajte bebu u toplom ručniku;
 • Ako je težina djeteta iznad dva kilograma, a rođen je u toploj sezoni, možete hodati odmah nakon iscjedka. U tom slučaju, šetnja ne bi trebala trajati dulje od 15 minuta, a temperatura zraka bi trebala biti 23-26 stupnja. Zimi možete hodati na temperaturi koja nije niža od deset stupnjeva mraza. U tom slučaju težina mrvica mora biti najmanje tri kilograma. U drugim slučajevima, poželjno je odgoditi šetnju na 1,5-2 mjeseca.

Hranjenje preranih beba

Posebnu pažnju u razvoju prerane bebe treba dati prehrani i prehrani. Vrlo je važno utvrditi dojenje i laktaciju, jer majčino mlijeko sadrži potrebne vitamine i elemente u mjeri u kojoj dijete treba. Majčino mlijeko oblikuje i jača imunološki sustav, poboljšava funkcioniranje unutarnjih organa.

Budući da su u prvim mjesecima djeca još uvijek vrlo slaba i troše puno energije na sisanje, pedijatri preporučuju hranjenje djeteta s mlijekom iz žlice. Osim toga, liječnici mogu dodatno propisati formulacije prilagođenih mlijeka za prijevremeno. Uz pravilnu prehranu, beba će uskoro dobiti dovoljno težine.

Ovisno o razini preuranjenosti, bebe moraju hraniti do dvadeset puta dnevno. Od drugog mjeseca dovoljno je to učiniti osam do deset puta. Dopunska hrana se primjenjuje tek nakon sedam mjeseci. Važno je da je probava bebe snažna i spremna za hranu za odrasle.

Pire od povrća i voća iz hipoalergenskih proizvoda, ne-mliječnih žitarica daju djeci kao prvu komplementarnu hranu. Više informacija o razvoju preranog beba po mjesecu, kao i ono što dijete treba biti u mogućnosti učiniti, navedit će posebnu tablicu u nastavku.

Značajke razvoja preranog djeteta. Kako se to događa za mjesec?

Dijete rođeno prerano zahtijeva pažljivu pažnju i puno pažnje. Za roditelje, brigu o bebi je stvar života i smrti.

Stanje zdravlja i razvoj takve djece u velikoj mjeri ovisi o stupnju njihove prijevremenosti, razini pomoći koju pružaju zdravstveni radnici i snazi ​​i ljubavi svojih roditelja.

Posebne značajke

Bebe rođene prerano razlikuju se od nekih značajki u usporedbi s pojmom bebe. Roditelji trebaju znati o njima:

 • Često su djeca rođena slaba i ne mogu disati i primati hranu sami;
 • dijete provodi prve tjedne života u posebnom inkubatoru - inkubatoru, koji prima hranu i kisik kroz cijevi;
 • neki organi djeteta možda još nisu u potpunosti formirani;
 • takva djeca pod strogim nadzorom neonatolozima, koji prate sve procese života bebe;
 • imunitet je vrlo slab, dijete reagira oštećeno na infekcije; paramedici i mladi roditelji trebaju se brinuti o higijeni.

Preuranjene bebe zahtijevaju posebnu skrb. Uz pravilnu njegu, dječaci i djevojčice iznimno zdravi. Oni praktički ne zaostaju u razvoju, međutim, oni se razvijaju prema vlastitoj shemi. Priroda njihove zadaće u budućnosti će se nadoknaditi, i kada prerasti njihovi punoljetni vršnjaci. Stoga, u prvoj godini života, prerane bebe povećavaju težinu i visinu brže nego punoljetne bebe.

Točan stol za dječake i djevojčice po mjesecu

ljestvica

Neonatolozi razlikuju 4 stupnja preranosti djece:

 1. 1 stupanj - blago prerane bebe - rođene su na 35-37 tjedno s težinom od 2000-2500 grama;
 2. umjereno prerano - rođen u 32-34 tjednu težine od 1500 do 2000 grama;
 3. duboko prerane bebe - pojavljuju se u 29-31 tjednu trudnoće, njihova težina iznosi 1000-1500 grama;
 4. iznimno prerano - rođeni su prije 29. tjedna i njihova je težina manja od 1000 grama.

U prvoj godini života, razlika u razvoju s punim radnim vremenom djece je oko 1-3 mjeseca. To ovisi o stupnju preuranjenosti bebe, kao i genetskoj predispoziciji djeteta. Za oko 6 mjeseci, oni počinju nadoknaditi svojim vršnjacima.

Što i koliko treba umjereno prerane bebe moći uzimati mjesecima do jedne godine kad počnu samostalno držati glavu:

 • 1 mjesec. Dijete slabo osvaja težinu. Trenutačno je slabo razvio usisavanje i gutanje refleksa.
 • 2 mjeseca. U ovom trenutku, dijete počinje koncentrirati svoje oči na određene objekte i zvukove.
 • 3 mjeseca. Dijete se postupno širi na trbuščić. Pokušavajući podići glavu. U ovo doba, spavanje i hrana su vrlo važni za dijete. Njegova masa udvostručuje. Dijete reagira na dodir, oponaša reakcije koje počinju pojavljivati, ali sve dok se ne nasmiješi. Može popraviti pogled na mamu. U ovom mjesecu važno je osigurati da mrvica ne okreće glavu u jednom smjeru i s vremena na vrijeme mijenja položaj.
 • 4 mjeseca. Počne se zgrabiti igračke, podiže i drži glavu, a pojavljuju se i prvi zvukovi - sve što mora biti u stanju učiniti za 4 mjeseca.
 • 5 mjeseci. Dijete točno određuje izvor zvuka i okreće glavu prema njemu. Prvi smiješi se pojavljuju. Može držati igračku u ruci.
 • 6 mjeseci. Sam mrvica pokušava se prebaciti iz leđa u trbuščić. Tijekom komunikacije, uči voljene osobe, animira, udara udove, gulit.
 • 7 mjeseci. Do tog trenutka dijete je u stanju zadržati dobru igračku, okreće se na trbuhu, kada se počinje pokušavati puzati u trbuhe. U ovom dobu počinje izbijati prvi zub.
 • 8 mjeseci. Ovo je vrijeme kada beba pokuša sama sjediti i stajati na svim četveronožama, počinje ljuljanje. Sada je zainteresiran za komunikaciju, razumije zahtjeve da pokaže nešto. Voli pjesme, pjesme i pjesme.
 • 9 mjeseci. Dijete sjedi pouzdano, pokušavajući puzati. Postoje pokušaji samostalnosti. U govoru, prvi zvukovi.
 • 10 mjeseci. Sam klinac sam pouzdano stoji i počinje se kretati pokraj potpore. Međutim, preferira pušenje. Već je u stanju brzo reagirati na zvukove i zna njegovo ime.
 • 11 mjeseci. U ovom dobu dijete nastavlja aktivno puzati, iako već zna kako se kretati uz pomoć podrške i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Dobro je kontaktirati s rodbinom. Zainteresirani ste za kocke i piramide.
 • 12 mjeseci. Dijete može ići sami. Do tog vremena, on je uhvatio korak sa svojim punopravnim vršnjacima u tjelesnom razvoju.

Što bi trebalo biti u mogućnosti da djeca 3 i 4 stupnja od rođenja do jedne godine?

Ova se djeca razlikuju u svom razvoju ne samo od punoljetnih beba, već i od umjereno preranih beba. To se jasno vidi u prvim mjesecima života. U ovom trenutku dijete posebno treba medicinsku podršku i roditeljsku skrb. Uz pravi stav prema godini, beba se praktički ne razlikuje od druge djece.

 • 1 mjesec. Duboko prerano dijete u prvom mjesecu pod strogim nadzorom liječnika. Nalazi se u inkubatoru, prima hranu i kisik kroz posebne cijevi.
 • 2 mjeseca - ako je dijete već otpušteno, u ovom trenutku treba naučiti sisati i progutati, što trenutno ne zna kako da to učini.
 • Što bi trebalo biti u mogućnosti za 3 mjeseca? Beba počne dobivati ​​na težini bolje. Pokušava se usredotočiti na zvukove i okolinu.
 • 4 mjeseca. Ako se beba osjeća dobro, možete ga početi širiti na trbuhu. Pokušava malo podići glavu i okrenuti ga, najčešće u jednom smjeru. Roditelji trebaju obratiti pažnju na to i povremeno ga obratiti na drugi način.
 • 5 mjeseci. Što bi trebalo biti do 5 mjeseci duboko preranog djeteta? Započinje samostalno i pouzdano drži glavu.
 • 6 mjeseci. Rijetko pokušava zgrabiti igračku. Ovo je vrijeme kada se počinje nasmijati. Pokušava uključiti trbuščić.
 • 7 mjeseci. Self se okreće na trbuhu. Razvija se aktivnost motora - trzanje ruku i nogu. Prepoznaje rođake, sedam mjeseci djeteta čini zvukove - "gulit".
 • 8 mjeseci. Dobro drži igračku ili druge predmete. Pokušavate malo puzati.
 • 9 mjeseci. Dijete pokušava sama sjediti, dobiva na sva četiri.
 • 10 mjeseci. Pouzdano sjedi. Kaže prva jednostavna slogova. Pokušavao je puzati. Prvi zub počinje izbacivati.
 • 11 mjeseci. Mrvica koja pokušava stajati uz pomoć rodbine ili pomoću podrške. Do kraja mjeseca on bi trebao imati.
 • 12 mjeseci. Pa vrijedi, držeći se na podršci. Uz njezinu pomoć pokušavajući se kretati. Ali do sada nije dosta. Dijete počinje hodati neovisno bliže 14-16 mjeseci. Do oko godinu i pol dana dijete se približava svojim vršnjacima i ne razlikuje se od njih.

Kako razviti nakon 1 godine: faze

Nakon godinu dana, prerano beba se malo razlikuje od svojih vršnjaka, ali psiho-emocionalni razvoj će zaostajati. Novorođenčad koja je rođena prije vremena ima svoje osobine prilagodbe, čak i nakon godinu dana.

Liječnici primjećuju takve značajke:

 1. kasnije formiranje govornog aparata, pogrešan izgovor zvuka, možda će biti potrebno tražiti pomoć od govornog terapeuta;
 2. djeca su više suza, hirovita;
 3. procesi spoznaje o okolišu i pamćenje informacija se pogoršavaju;
 4. Teško je prerano bebu prihvatiti nešto novo, navikavati se na nove ljude.

Preporuke roditeljima

Dijete, koje je rođeno prerano, zahtijeva posebnu pozornost. Svaki dobiveni gram je mala pobjeda. Roditelji trebaju strogo kontrolirati težinu djeteta. Da biste to učinili, možda ćete morati kupiti elektronske vage i vagati dijete svaki dan.

Prilikom propisivanja preranog djeteta liječnici daju niz preporuka za njegu i prehranu djeteta. Roditelji trebaju strogo slijediti upute. Treba također imati na umu da se dijete razvija u vlastitom uzorku, ovisno o stupnju prijevremenosti.

Nemojte se previše brinuti zbog činjenice da je dijete malo iza svojih vršnjaka i da ih ravnaju. Dijete treba više vremena da razviju vještine, a roditelji bi trebali biti strpljivi i okružuju dijete s pažnjom i ljubavlju.

Korisni videozapis

Na ovom videozapisu možete saznati više o značajkama razvoja preranog beba:

zaključak

Preuranentnost nije patologija, već samo određena osobina djeteta. Briga za ovu djecu je malo drugačija od brige za drugu djecu. Međutim, slijedeći preporuke liječnika, moguće je brzo nadvladati te poteškoće i za nekoliko će mjeseci sve terete biti zaboravljene.

Razvoj prerane bebe mjesecima do godine dana

Maloljetnici koji su rođeni ranije nego što se očekivalo, razvijaju se malo drugačije nego punoljetne bebe. Njihov razvoj napreduje bržim tempom, a već se u dobi preranog beba praktički ne razlikuje od beba rođenog na vrijeme.

Međutim, u prvim mjesecima nakon rođenja, razlike će biti značajne - u izgledu, u stopi dobitka težine, te u razvoju različitih vještina.

Značajke razvoja u predškolskoj dobi

Za prerane bebe uključuju se bebe rođene u gestacijskoj dobi od 21 do 37 tjedana. Njihov razvoj karakteriziraju takve osobine:

 • Djeca uče osnovne vještine nekoliko mjeseci kasnije od punoljetnih vršnjaka. Ako je beba rođena prije 32 tjedna trudnoće, onda je kašnjenje 3-4 mjeseca, a za bebe rođene nakon tog razdoblja, zaostajanje će trajati samo 1-2 mjeseca.
 • Bebe mase manje od 1500 g trebaju posebne uvjete neposredno nakon isporuke, pa se čuvaju u inkubatorima u kojima su uvjeti blizu intrauterini. Nakon što dobije težinu do 1700 g, dijete će biti pomiješano u krevetiću koji ima grijanje. Kada tjelesna težina djeteta doseže 2000 g, više nije potrebna posebna toplinska podloga.
 • Zbog posebnog funkcioniranja živčanog sustava mrvica pri rođenju prije vremena, takve bebe trebaju povećanu pažnju. Vrlo je važno okružiti dijete s ljubavlju i nakon iscjetka stvoriti udoban okoliš kod kuće.

Termoregulacija preranog djeteta ima svoje osobine. Soba bi trebala imati temperaturu u rasponu od 20-22 ° C, a vlažnost - 50-70%. Više o tome pogledajte u prijenosu dr. Komarovskog.

izgled

Prerano beba izgleda ovako:

 • Tjelesna težina bebe je vrlo niska, a rast je sitan.
 • Koža bebe je mršava, s mnogo bora, u prvim danima se izgovara crveno.
 • Auricles su tanke i mekane, mogu se držati zajedno.
 • Na leđima i na udovima (a ponekad na licu) nalazi se meka kosa koja se naziva lanugo.
 • Glava djeteta izgleda neproporcionalno velika, odgovara otprilike 1/3 duljine tijela.
 • Trbuh djeteta je velik i pupak je niži.
 • Vrat i udovi kratki karapuz.
 • Ploče na noktima su vrlo tanke, gotovo prozirne.
 • Vanjski genitalni organi nisu u potpunosti formirani - kod dječaka testisi nisu spušteni u skrotum, dok su kod djevojčica zapaženi jaz u genitalnom području.
 • Veliko proljeće raseljeno je zbog nerazvijene lubanje.
 • Na malom proljeću mogu biti područja bez kože.
 • Dijete je letargično i slabo.

Visina i težina u tablici

Ovisno o početnoj težini novorođenčeta razlikuju se nekoliko stupnjeva ranosti:

 • 1 stupanj - djeca težine od 2 kg do 2,5 kg. Obično se rađaju u razdoblju od 36-37 tjedana. Do godine, takve bebe povećavaju svoju masu za 4-5 puta.
 • 2 stupnja - bebe s težinom od 1,5 kg do 2 kg. Ta težina je tipična za bebe rođene 32-35 tjedana trudnoće. Do godine njihova tjelesna težina raste za 5-7 puta.
 • 3 stupnja - djeca mase 1-1,5 kg. Takve se bebe nazivaju malenjem bebe ili vrlo preuranjenim bebama. Rođeni su na 28-31 tjednu trudnoće, a do godine njihova težina raste za 6-7 puta.
 • 4. stupanj - dojenčad mase manje od 1000 g. Takva težina naziva se ekstremno. Rođeni su na razdoblje od najviše 28 tjedana i povećali masu za godinu za 8-10 puta.

Stopa dobitka na težini u prijevremenoj prvoj godini života bit će ovako:

Značajke razvoja preranog beba mjesecima do godine: pravila za plivanje, komplementarne hrane i raspored cijepljenja

Kako se prerano dijete razvija? Postoje li razlike u skrbi o preuranjenoj bebi? Ova i druga pitanja zanimaju roditelje koji žele osigurati maksimalnu udobnost za mrvice.

Korisne informacije od neonatologa i pedijatara pomoći će vam da shvatite kako se prerano dijete razvija tijekom mjeseci u prvoj godini života. Saznajte više o kupanju, šetnjama, pravilima hranjenja, rasporedu transplantata.

Fiziološki i psihomotorni razvoj

Značajke:

 • prerano beba rodi prerano, nije u potpunosti formirala odvojene organe;
 • rana djeca su slaba, često ne mogu disati i dobiti mlijeko;
 • prvih tjedana nakon rođenja, mrvica troši u posebnom inkubatoru, prima kisik i hranu kroz posebne cijevi;
 • prerano dijete pod nadzorom neonatologa koji kontroliraju vitalne procese, razvoj malog čovjeka;
 • Imunološki sustav je vrlo slab, mrvica senzitivno reagira na prodor infektivnih sredstava. U početku, osoblje i roditelji trebaju vršiti najveću pažnju i pažljivo pratiti higijenu: bolesti u ranoj dobi nepovoljno utječu na razvoj malog organizma.

Koji čimbenici utječu na razvoj preranog djeteta u prvoj godini života? Ono što je važno jest datum rođenja, težina i visina kada se rodi.

Neonatolozi razlikuju četiri kategorije prijevremenosti:

 • kategorija 1. Masa težine: 2100-2500 g;
 • kategorija 2. Masa rođenja: 1500-2000 g;
 • kategorija 3. Masa težine: 1000-1500 g;
 • kategorija 4. Tjelesna težina novorođenčadi - do 1000

Razvoj preranih beba mjesecima

Usredotočite se na glavne pokazatelje koje dijete karakterizira u određenoj fazi života. Godinu dana beba raste, dobiva dovoljno težine, stječući mnoge korisne vještine.

Prvi mjesec

značajka:

 • novorođenče je slabo, pogotovo kada je težilo manje od 1000 g;
 • u ovoj fazi, refleks sisanja i gutanja često se ne razvija, hranjenje se provodi putem sonde;
 • u slučaju nestabilnog disanja, dijete dobiva kisik kroz posebne cijevi;
 • tjelesna težina se polako povećava;
 • zarazne bolesti su teške;
 • najteže razdoblje u životu prerane bebe.

Drugi

Značajke:

 • formirani refleksi za jelo;
 • mala ventrikula, prerano bebe brzo se umora, hraneći se u kratkim intervalima;
 • početak težine;
 • mrvica još uvijek ne drži glavu, leži na trbuhu, za razliku od beba rođenih na vrijeme.

Saznajte kako koristiti Espumizana za novorođenčad.

Od koje dobi možete staviti djecu u skakače? Pročitajte odgovor u ovom članku.

treći

značajka:

 • tjelesna težina udvostručuje se u jednom i polu - dva puta;
 • gotovo 16 sati beba spava;
 • najbolja temperatura u sobi - od +23 stupnjeva;
 • jaka svjetlost nadražuje prerano dijete;
 • preduvjet za pravilan psiho-emocionalni razvoj - njegu, meki dodir ruku mame;
 • mišići su slabo razvijeni, potrebna je masaža;
 • mrvica reagira na zvukove, mimikriju se i razvijaju osnovni refleksi.

četvrta

Značajke:

 • mišići se pojačavaju, dijete uči držati glavu;
 • visina i težina postupno se povećavaju;
 • pogled postaje svjesniji, dijete se kratko usredotočuje na svijetle objekte;
 • pojavljuju se prvi nerazumljivi zvukovi;
 • poboljšava stanje probavnog sustava, kolik je manje vjerojatno da će ometati mrvice, postupno proći.

peti

značajka:

 • beba razumije odakle zvuk dolazi, okreće glavu;
 • dijete prepoznaje svoje voljene, osmjehuje se u očima mame, šetnje, aktivno pomiče noge, mahne rukama;
 • dijete drži zvijeri, lagano valovi zvučni objekt;
 • hodanje postaje dulje, dijete reagira na događaje "govori" na svojem jeziku;
 • tonus mišića nije normaliziran, ponekad postoje konvulzije;
 • povećava se uloga komunikacije između odraslih i djece, izraz ljubavi i njege.

šesti

Značajke:

 • postupno prerano dijete ulovi s vršnjacima;
 • tjelesna težina povećava se 2,5-3 puta;
 • mrvica postaje aktivnija, razvija se brzom tempom;
 • dijete sretno reagira na poznata lica, oprezno komunicira sa strancima;
 • ako je mama napravila masažu iz prvog mjeseca života, mrvica sigurno može prevaliti na trbuhu i natrag;
 • s potporom u pazuhu, beba izvlači noge, gurajući se s površine.

sedmi

značajka:

 • potresi od leđa u trbuhu samopouzdani, svjetlo;
 • beba dobro drži igračke s udobnom ručkom, pokušava puzati;
 • dijete često babbles, lako komunicira s odraslima;
 • dobra podrška - razvijanje prostirke za malu djecu;
 • Važno je pratiti rastuće bebe: u toj dobi djeca često pada s kauča, trebali biste gledati na minutu;
 • raste mrvice aktivnosti. Uz pravilnu prehranu, masažu, gimnastiku, beba se ne razvija brže nego vršnjaci rođeni pravodobno.

Saznajte kako organizirati i voditi rođendanske natječaje za djecu.

Upute za korištenje dječjih kapi nosa opisane u ovom članku.

Na http://razvitie-malysha.com/zdorovie/bolezet/lor/zalozhennost-nosa.html pročitajte recepte folklornih lijekova za prehladu i nosnu zagušenja kod djeteta.

Osmi

Značajke:

 • starije dijete pokuša da se na sve četiri, sways s jedne na drugu stranu, malo naklonjen;
 • većina beba dobro puze, naučiti sjesti na svoje;
 • prerane bebe se ne razlikuju mnogo od beba rođenih na vrijeme;
 • na zahtjev roditelja, dijete traži igračku, poznati objekt, voljenu odraslu osobu ("Prikaži medvjediće", "Gdje je mama");
 • dijete dobro jede žlicom. Dijeta je ista kao i kod punoljetnih beba;
 • vrijeme je da naučite prve slogove. Slušalice, pjesme za najmane, kratke bajke će vam pomoći.

Deveti

Značajke razvoja:

 • beba pokušava ustati, pokušavajući sjesti, naslonjena na ruku odrasle osobe;
 • Igračke zanimaju bebu sve više i više. Povećana pozornost na kutije, staklenke, koje se mogu presavijati "vrijednosti": krpe, prstenje, lopte, kocke;
 • za neko vrijeme beba može biti angažirana s igračkama bez sudjelovanja odraslih;
 • mladi istraživač uzima komadiće hrane svojim prstima, ukusima. U preuranjenim bebama češće počinje češće, često samo na 10-11 mjeseci;
 • broj slogova se povećava, pojavljuju se prve kratke riječi. Što je aktivnije roditelji komuniciraju s mrvicama, to će biti bogatija govorna rezerva.

deseti

značajka:

 • dijete promatra pokretne predmete, usredotočuje se na sjajne detalje;
 • beba aktivno uči svijet, zanima sve što je u stanu i na ulici;
 • dijete imitira odrasle, voli komunicirati. Psiholozima se savjetuje da češće razgovaraju s bebom, pozovu akcije i objekte, pjevaju pjesme, igraju žene, "soroku-ravenu";
 • dijete se ne može dugo ostaviti samostalno: roditelji nemaju vremena da se osvrnete kad se mladi istraživač uspinje u najneočekivaniji kut;
 • jaki mišići dobro zadržavaju starije dijete na nogama. Pomagač se kreće uz potporu na rukama odrasle osobe.

jedanaesti

Značajke:

 • dijete se aktivno razvija;
 • beba brzo puze, pokušavajući hodati bez podrške, oslanjajući se na namještaj;
 • dijete razlikuje svoje ime, voli komunikaciju s ljudima koje zna;
 • djeca su zainteresirana za igračke različitih planova;
 • s kategorijama 3 i 4 prijevremenog zacrnjenja, mliječni zubi se pojavljuju samo za ovo razdoblje;
 • djeca poput masaže, gimnastike, fitball vježbi.

Malog jednogodišnjeg

Značajke:

 • za 12 mjeseci, prerano beba je prevladala zaostajanje u visini i težini, uhvaćeno s bebama rođenim u vremenu;
 • dijete pokušava izgovoriti kratke riječi, također govori svoj jezik;
 • beba počne hodati, aktivno istražujući okolni prostor.

Značajke i pravila načina rada

preporuke:

 • plivanje. Uz tjelesnu težinu manju od 1500 g, odložite kupanje 20 do 22 dana. Ako je težina više, kupajte bebu u tjedan dana. Prva tri mjeseca, koristite samo kuhanu vodu, topline tekućinu više. Optimalna temperatura vode kad kupanje dostigne + 38 stupnjeva;
 • Mamac. Dijeta se mijenja malo kasnije nego kod beba s punim radnim vremenom. Prije toga pola godine ne može se nadopuniti hranom za odrasle: nema dovoljno enzima, novi proizvodi nadražuju želuca, dugo ostaju u crijevima. Predstavlja komplementarne hrane do dobi od sedam mjeseci, najprije dati visokokalorične žitarice za dovoljnu težinu dobitka;
 • hodati. Pažljivo s temperaturom zraka: mrvica je vrlo slaba u prvim tjednima života, lako je super-hlađenje, hvata hladno. U slučaju nesavršene termoregulacije, kapi temperature štetni su. Uz težinu djeteta od 1500 g i više, ljeti hodajte na temperaturi od + 25 C. U proljeće i jesen izađite s bebom koji je dosegao težinu od 2500 g, ako je +10 stupnjeva vani, a ne manje.

Napomena:

 • prerane bebe zahtijevaju veću pozornost, osobito odmah nakon rođenja;
 • mala težina, minimalni imunitet, objasniti pomak u rasporedu cijepljenja;
 • liječnici uzimaju u obzir osobine svakog djeteta, razvijaju "osobni" raspored cijepljenja;
 • s težinom do 1500 g sve cijepljenja se provode u drugoj godini života;
 • ako je novorođenče težilo manje od 2000 grama, BCG cjepivo protiv tuberkuloze u porodničkoj bolnici nije učinjeno. Cijepljenje je dopušteno kada mrvica uzima još 500 g.

Razvoj prerane bebe mjesecima prije doba jedne prolazi s nekim osobitostima. U prvih šest mjeseci odstupanje je vidljivo u mnogim aspektima, kasnije se brišu razlike među vršnjacima rođenim u različitim fazama trudnoće.

Specijalist o značajkama razvoja preranog beba u sljedećem videu:

Preuranjene bebe: grupe, razvoj do godine do mjeseca, skrb

Kako je razvoj preranog beba do mjesec dana po mjesecu? Za roditelje koji dijele skrb o takvoj mrvici često se radi o životu i smrti. Zdravlje i razvoj preranog djeteta uvelike ovisi o stupnju preuranjenosti. Primarna uloga koju pruža razina pružene medicinske skrbi. Međutim, ljubav i ustrajnost roditelja jednako su važni.

Od preranih beba raste zdrav, snažan, inteligentni dječaci i djevojčice. Oni ne zaostaju u razvoju vještina, već se razvijaju prema vlastitoj shemi. Težina i duljina tijela u prerane bebe tijekom prve godine života brzo se povećavaju u usporedbi s punim novorođenčadi. Priroda ih je postavila kao zadatak "uhvatiti se", au nekim slučajevima "pretjecanje".

Skupine preranih beba

 • Ako je dijete rođeno s tjelesnom težinom ispod 1000 g, naziva se "izuzetno preuranjeno". Bebe s tom težinom čine manje od 5% svih preranih beba. Jer se život takvog djeteta mora boriti teško i dugo. Sve vitalne funkcije njegovog tijela zahtijevaju umjetnu podršku. Uz suvremene napretke u neonatologiji, brine se čak i djeca mase 500 g, no u tim slučajevima postoji visok postotak komplikacija i invaliditeta. Usput, u Rusiji 2012. godine, zakon o obveznom upisu skrb i djece s težinom od 500 grama oko ove teme puno rasprava, uključujući i moralnog karaktera.
 • Posebna se pozornost posvećuje djeci rođenoj s tjelesnom težinom od 1000 g do 1500 g. Pozvani su "duboko prerano", ali imaju mnogo šansi ne samo preživljavati nego i biti cjeloviti, zdravi ljudi. Ova djeca trebaju umjetnu ventilaciju pluća, opskrbu kisikom, enteral (kroz probavu u želucu) i parenteralnu (putem vene) hrane. Hormoni, aminokiseline, enzimi, glukoza se dodaju u posebne prehrambene smjese, koje pridonose brzom rastu i razvoju djeteta.
 • Posebni uvjeti. Djeca do 1500 g ne pripremaju za neovisno funkcioniranje. Za njihovu skrb, morate stvoriti adekvatne intrauterine uvjete. Bebe se smještaju u inkubator (inkubator) - inkubatori za prerane bebe. Ovdje se održava potrebna temperatura i vlažnost zraka, provode se potrebna istraživanja i podrška. U inkubatoru nalaze se djeca do 1700 g, a zatim se nalaze u grijanom krevetu. S težinom od 2000 g, dijete, u pravilu, više ne treba posebnu toplinsku podršku.
 • Značajke razvoja prerane bebe u razdoblju od 34 tjedna. Dijete je u stanju sami sisati. Ovo je važan pokazatelj brige za prerane bebe. Bebe u ovoj skupini imaju rizik od apneje - naglo i prisilno prestanak disanja, najčešće u snu. Stoga ih je potrebno podvrgnuti dodatnim pregledima. Uzroci apneje slabo su poznati. Oni su povezani s mišićnim, respiratornim i neurološkim poremećajima. Ako nema komplikacija, beba brzo dobiva na težini i odlazi kući s sretnim roditeljima.
 • Razvoj preranog beba rođenog u 36 tjedana. Ova djeca, u pravilu, nemaju nikakve komplikacije. Oni mogu disati i sisati sami. Možda ne trebaju intenzivnu njegu. Međutim, takve se bebe moraju podvrgnuti dodatnim pregledima i, nakon iscrpljivanja, pod nadzorom pedijatra.
 • Stupanj preuranjenosti povezan je ne samo s pokazateljem težine, već s ukupnom zrelosti tijela. Događa se da su djeca rođena s težinom od 2500 g, ali u zrelosti organa, sustavi i funkcije su inferiorniji od onih koji imaju 2000 godina.

Što izgleda prerano beba?

Prerano rođene bebe imaju niz mogućnosti. Vanjski znakovi pojavljuju se u različitim stupnjevima.

 • Mala težina i visina. Duljina i tjelesna težina dojenčadi mogu biti impresivna s malom veličinom.
 • Neproporcionalnost u tijelu. Dijete ima veliku glavu. To je 1/3 duljine tijela (za usporedbu, u punom trajanju bebe - 1/4). Moždani dio lubanje je više lica. A trbuh s obzirom na cijelu dužinu je također velik i proširen. Navel je znatno niži od onih punoljetnih beba. Vrat, noge i ruke su kratki.
 • Mekoća i lomljivosti kosti lubanje. Springwell je otvoren. Kosti se mogu pomicati, kranijalne šavove se razilaze.
 • Mekoća ušiju. Uši su toliko nježne da se mogu savijati prema unutra, držati se zajedno.
 • Pljusak na tijelu. Leđa, ramena, bokovi, čelo, obrazi prekriveni su mekom kosom. U medicini se taj fenomen naziva lanugo.
 • Nedostatak potkožnog masnog tkiva. Koža bebe, kao da je prozirna. Ispod možete vidjeti krvne žile.
 • Slabost i letargija. Motorička aktivnost se smanjuje, slab krik, nedostatak gladi, hipotonija, nerazvijena refleksa sisanja - svi ti simptomi u medicini poznat kao adinamija. One su samo duboko prerane.
 • Slabi i kratki nokti. Simptom je manje uobičajen od ostalih.
 • Exophthalmia. Ne pojavljuje se odmah, ali dva tjedna nakon rođenja. Karakterističan za djecu s visokim stupnjem prijevremenosti.
 • Nerazvijenost genitalija. Djevojke mogu imati otvorenu genitaličnu rupu s nerazvijenim usnama majora. U duboko preranog dječaka - testisi nisu spuštali u skrotum.
 • Nedostatak otekline mliječnih žlijezda. Događa se duboko prerano.

Navedeni znakovi mogu se prikazati u kompleksu ili djelomično. Neki od njih mogu se pojaviti čak iu punoljetnim bebama.

Kad se mrvica vrati kući

Ovisi o stupnju prijevremenosti. U bolnici može provesti od tjedan dana do šest mjeseci. Faze preranog beba u skrbi su: prva pomoć u bolnici; prijenos u jedinicu za intenzivnu njegu djece; zatim u jedinicu intenzivne skrbi; već odavde, s dobrom dinamikom, dijete je otpušteno kući. Mama može ostati u blizini djeteta u bolnici, pomno skrbiti sestrinskom osoblju i donijeti izraženo mlijeko. I čak uzmite dijete u svoje ruke. Usput, ovo je jedna od najutjecajnijih i najdjelotvornijih metoda skrbi. Naziva se metodom "klokan". Pod kojim uvjetima je dijete otpušteno kući?

 • Nema komplikacija, stalni napredak u ukupnom razvoju.
 • Dobro uspostavljena termoregulacija.
 • Dijete radi bez podrške i kontrole disanja, kardiovaskularnog sustava.
 • Može li sisati dojku ili bocu, dobitak težine porastao je do 2000. godine

I još jedan, a ne manje važan uvjet: roditelji znaju kako hraniti prerano dijete, kako pružiti bebu pravilnu njegu i gdje se okrenuti ako je potrebno.

Razvoj po mjesecima

Tablica - Dobitak težine i rast prerane bebe po mjesecima i godinama.

Tablica - Komparativna obilježja motoričkih sposobnosti punoljetnih i prijevremenih beba

Što treba tražiti kada se s obzirom na stol?

 • Ne postoji grupa "ekstra preranog" djece. Stopa nataliteta takve djece je niska. Metode njihove skrbi usporedive su sa svemirskim tehnologijama, a faze razvoja mogu biti vrlo kasne.
 • Prosječne vrijednosti dane su po mjesecima. Potrebno je uzeti u obzir individualni razvoj, genetsku predispoziciju, opće stanje zdravlja.
 • Nakon šest mjeseci, pokazatelji preuranjenih beba postupno se usklađuju s razinom punog roka. Psihomotorske vještine se razvijaju u isto vrijeme, ako mrvice nemaju komplikacija.

Razlika u razvoju vještina u usporedbi sa zrelim novorođenčima je 1-3
u mjesecu. To ovisi o stupnju prijevremenosti djeteta.

 • 1 mjesec. Za razliku od punoljetnih beba, dijete ne dobiva na težini tijekom prvog mjeseca. To je zbog slabe aktivnosti sisanja, nerazvijenog refleksa gutanja. Ako je beba kod kuće, zadatak roditelja je da ih zaštiti od posljedica hladnoće, patogena i virusa. Kontakt s vanjskim svijetom trebao bi biti ograničen.
 • 2 mjeseca. Dodaje se snage, ali djetetu je još uvijek teško sisati. U tom razdoblju postoji značajna debljanje, što je glavni pokazatelj zdravog razvoja preranog djeteta. Od početka drugog mjeseca, bebe se mogu širiti na trbuhu.
 • 3 mjeseca. Spavanje i hrana su dvije osnovne stvari za mrvice u ovom dobu. Potrebno je samo osigurati da dijete ne okreće glavu u jednom smjeru i da promijeni svoj položaj. Također u ovom dobu pojavljuju se reakcije oponašanja, dijete popravlja oči na majčino lice, pokuša podići glavu. Iako se ne smiješi, ali odgovara na taktilni kontakt. Razvija se refleksna, vizualna i slušna pozornost. Tjelesna težina udvostručuje.
 • 4 mjeseca. Dječak diže i pouzdano drži glavu, čini zvukove. Grabbing igračku. Tijekom tog perioda moguće je povećati mišićni ton, koji je dobro uklonjen masažom i gimnastikom.
 • 5 mjeseci. Drži igračku u ruci. Smiješi, počinje pokazivati ​​zanimanje za okolni svijet. Zvučne i vizualne reakcije znatno su poboljšane. Dijete okreće glavu na zvuk i točno određuje svoj izvor.
 • 6 mjeseci. Tjelesna težina troje. Dijete pokuša prevrnuti s leđima u trbuh. Pri komunikaciji, on oštro živi, ​​prepoznaje svoje rođake, trese noge i ruke, i gulite. Ako držite mrvice pod rukama, noge na površinu, lagano čučnite. Nakon šest mjeseci, briga za prerano dijete ne razlikuje se od brige za bebe rođene na vrijeme.
 • 7 mjeseci. Pokazuje aktivnost, lako se prevrće na trbuhu, počinje puzati u trbuhu, dobro drži igračku u ruci. U ovom dobu prve se zube izrezuju, ako je dijete rođeno 35-37 tjedno.
 • 8 mjeseci. Prvi pokušaji da sjede sami, stoji na svim četveronožama, pokušavajući utjecati. Sve motorne vještine su svjesne i vješte. U ovom je dobu zainteresiran ne samo u njegovim poslovima, nego iu komunikaciji. On razumije kada ga je zamoljen da pokaže objekt. Dijete je zainteresirano za verbalne kontakte - riječi, intonacije, pjesme, tokene, bajke.
 • 9 mjeseci. Služi više pouzdano, pokušava puzati. Potreba za komunikacijom se još više povećava. Prvi zubi su izrezani ako je beba rođena 32-34 tjedna. Kaže prvo slogove.
 • 10 mjeseci. Sigurno stoji, krećeći, držeći podršku. No, prednost se daje puzanju. Voli gledati objekte koji se kreću. Brzo reagira na zvukove, sluša ih, zna svoje ime. U ovom dobu prve se zube rezaju ako se dijete rodi prije 31 tjedna.
 • 11 mjeseci. Traje se aktivno indeksiranje. Iako beba već može samopouzdano ustati i sjesti. Može stajati bez podrške dulje vrijeme, pa čak i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Tijekom tog razdoblja privlači kocke, piramide, sve pokretne igračke. U dobrom je kontaktu sa voljenima.
 • 12 mjeseci. Dijete može ići samostalno. To još jednom potvrđuje da prerane bebe "nadoknule" sa svojim vršnjacima u razvoju do godine. Ponekad se dogodi kasnije - za godinu i pol. Pedijatri napominju da prerane bebe više uspijevaju u fizičkom razvoju nego u neuropsihijskim. Dobna zrelost neuropsihijskih procesa u takvoj djeci može nastati za 2-3 godine. Ti su pokazatelji u granicama normalne granice.

Značajke njege: 6 važnih bodova

Preuranjeno bebe zahtijevaju više pažnje i brige. Što točno?

 1. Odjeća. Proizvodi za bebe i prerane bebe prodaju se u specijaliziranim dječjim trgovinama. Mogu se naručiti na mreži. Raspon stvari za takve mrvice je opsežan i raznolik. Koje su značajke odjeće? Mala veličina (od 32 do 50), prirodna i osjetljiva tkanina, pričvršćivači samo u obliku gumba, s mogućnošću spajanja medicinske opreme.

Pelene za prerane bebe i djecu s malom težinom.

Proizvodi za njegu. Važno je obratiti pozornost na kvalitetu robe, uzimajući u obzir njihovu hipoalergenciju prema kategoriji djece. Koža preuranjenih beba je nježna i osjetljiva. U bolnici i kod kuće nakon izbijanja, trebate posebne pelene za prerane bebe. Postoje proizvođači koji proizvode pelene "nulte" veličine do 1 kg, od 1 kg do 3 kg.

 • Pokazatelji zraka u sobi. Vlaga u sobi bi trebala biti 50%, optimalna stopa - 70%. Temperatura zraka u sobi je 23-24 ° C, oko tijela djeteta - oko 28 ° C. Ako je potrebno, potrebno je stvoriti dodatno grijanje s grijačima. Takve toplinske mjere potrebne su samo tijekom prvog mjeseca.
 • Kupanje. Što je važno zapamtiti? Ne bi trebalo postojati jaka temperaturna razlika. Da bi to učinili, beba je umotana u tanku pelenu, staviti u kadu, razviti pelenu i oprati. Temperatura vode je najmanje 36 ° C, u sobi barem 25 ° C. Morate omotati bebu u grijanom ručniku. Poželjno je da se prva beba majka i tata prvo okupaju.
 • Pješačka. Oštra promjena temperature, hipotermija je kontraindicirana u mrvicama. Ako je rođen u ljeto, a zatim nakon iscjedka možete odmah hodati (s težinom iznad 2000 g). Prva mjesta trebala bi biti kratka - ne više od 15 minuta. Temperatura zraka izvan prozora trebala bi biti oko 25 ° C. U off-sezoni s dojenčadi dopušteno je hodati kada je dostigao težinu veću od 2500 g, po prvi puta izaći za 1,5 mjeseca. Zimi, možete hodati pod ovim uvjetima: tjelesna težina ne manje od 3000 g, vanjska temperatura nije niža od -10 ° C.
 • Masaža i gimnastika. Bez njih, ne mogu učiniti bilo koji beba rođen prerano. Bolje je da ove postupke provede stručnjak. Masaža i gimnastika pomoći će povećati mišićni tonus, ojačati sve mišiće i kosti, poboljšati metabolizam i probavu. Dijete će sjediti na vrijeme, stajati, puzati, hodati.
 • Roditelji trebaju zaliha ne samo znanja i vještina, nego i strpljenja, ljubavi i vjere u njihovu bebu.

  Odvojeno o hranjenju

  Hranjenje preuranjenih beba ima brojne značajke koje roditelji trebaju znati.

  • Dojenje. Nakon pražnjenja beba bi trebala moći samostalno uzeti i sisati dojku. U prvih mjeseci beba ima još malo snage, a troškovi energije za sisanje su izvrsni. Stoga se preporučuje da ga hranite iz žlice s izraženim mlijekom. Glavna zadaća majke je da zadrži dojenje i hrani dijete što je dulje moguće.
  • Umjetno hranjenje. Ako dojenje nije moguće, koriste se prilagođene smjese za prerane bebe s visokim sadržajem proteina, vitamina i masnih kiselina. Potrebno je savjetovati se s pedijatrom prilikom odabira mješavine za dijete.
  • Koliko puta hraniti bebu? Ovisno o stupnju prijevremenosti: od 10 do 20 puta dnevno, u frakcijskim dijelovima. Kada beba počne težiti od drugog mjeseca života, dovoljno je 8 hranjenja dnevno.
  • Mamac. Ušao tek nakon 7 mjeseci, to je zbog nezrelosti probavnog sustava. Zahvaća se s mamcem također nemoguće, jer tijelo djeteta treba vitamina i minerala. Prvi u mamcu bi trebao biti kaša (heljda, kukuruz, riža), zatim povrće i meso kvasca, svježi sokovi i najnoviji mliječni proizvodi. Šećer i slatki plodovi trebaju biti isključeni. Nakon svakog hranjenja trebate hraniti bebu s majčinim mlijekom ili formulom.

  Za prerano dijete svaki dodani gram je pobjeda. Kontrola tjelesne težine se strogo pridržava. Preporučljivo je kupovati elektronske ljestvice za novorođenčad i vaganje dnevno.

  Nakon izbijanja, roditelji dobivaju niz preporuka od neonatologa i pedijatara. Važno je ispuniti zahtjeve za skrb i ne baviti se amaterskim aktivnostima. Također je važno znati: razvoj preranog djeteta po mjesecu ovisi o stupnju preuranjenosti. Što je veći, to će više vremena biti potrebno razviti psihomotorske vještine.

  Kako se prerano dijete razvija?

  Svako deseto rođenje, prema statistikama, je rano ili prerano, zbog čega se rodi prerano dijete. Rođen je prije 37. tjedna trudnoće, težine manje od 2500 grama i odraslih do 45 cm. Ti su parametri prijevremenog trajanja uvjetovani jer mogu varirati u različitoj djeci. Fokus je i dalje na zrelosti kardiovaskularnih i respiratornih sustava, kao i na termoregulaciju.

  Prerane bebe su slabije od onih rođenih na vrijeme. Stoga se njihov razvoj razlikuje od utvrđenih fizioloških normi punoljetnih beba. Ova će razlika nestati za 2,5 do 3 godine, a ne ranije. Osim toga, razvoj djeteta rođenog na 32. i 34. tjednu također će imati mnogo razlika.

  Što izgleda prerano beba?

  Njegova težina je značajno manja od normalne (manje od 2,5 kg). Znanstveno je potvrđeno da djeca rođena nakon 30. tjedna imaju bolju šansu da postanu zdravi i da nadoknadu razvoj svojih vršnjaka od onih koji su rođeni prije 28. tjedna. Potonji zahtijevaju intenzivnije njege, dugoročno liječenje i boravak u jedinici intenzivne njege za novorođenčad.

  Što je ranije dijete rođeno, to manje ima subkutani sloj masti. Zbog toga koža postaje prozirna, kroz koju je jasno vidljiv vaskularni uzorak.

  Preuranjenost je vidljiva u omjerima tijela, velike glave, nedovoljno formiranih kljunova, pupčane fossa, koja se nalazi preniska. Na tijelu, također možete vidjeti tanku, pahuljastu kosu.

  Neposredno nakon rođenja, na tijelu takvog djeteta neće biti originalnog lubrikanta jer se normalno pojavljuje u posljednjim tjednima trudnoće. Veliko proljeće ponekad je pomaknuto na stranu, jer lubanja nije potpuno oblikovana. Značajke lica su usmjerene, ali s vremenom će postati isto kao kod zdravih novorođenčadi.

  Napomena: zbog nedostatka potkožnog masnog tkiva, takva djeca brzo i lako mogu prevlačiti, čak i na sobnoj temperaturi. Stoga, nakon rođenja, odmah se smjesti u inkubator, u kojem je postavljena određena temperatura.

  Takva djeca plakati vrlo tiho, ponekad - čak i neuhvatljivo. Povezan je s nezrelim aparatom za disanje.

  Stupanj prijevremenosti

  Preuranentnost se razlikuje ovisno o tome kada i s kojom se težinom dijete rodilo. Također se uzima u obzir postojanje zakašnjenja u razvoju pojedinih organa i sustava.

  Istodobno postoji nekoliko stupnjeva prijevremenosti:

  1. 1 stupanj - beba je rođena 35-37. tjedna s težinom od 2-2,5 kg.
  2. 2 stupnja - Dijete se rodi s težinom od 1,5 do 2 kg u trudnoći od 32 do 34 tjedna.
  3. 3 stupnja - težina preranog kod poroda u 29-31 tjednu trudnoće iznosi od 1 do 1,5 kg.
  4. 4 stupnja - djeca rođena s masom do 1 kg i do 29. tjedna trudnoće.

  Napomena: fizičko stanje prijevremenog poremećaja je gotovo uobičajeno u dobi od 12 mjeseci, zaostajanje prije tog razdoblja smatra se normom.

  Razvoj prerane bebe nakon rođenja utječe mnogi čimbenici:

  • prehrana;
  • kvalitetu, pravilnu i redovitu brigu za bebu;
  • razumijevanje roditelja i njihov odgovarajući odnos prema problemu rođenja preranog djeteta;
  • društveni status same obitelji.

  Da biste osigurali puni razvoj takve djece, morate pažljivo brinuti za njih i obratite pozornost na rad svakog sustava i organa. Treba imati na umu da su djeca koja su rođena prije 30 tjedana 3-4 mjeseca iza svojih vršnjaka u razvoju, pa stoga uče sve potrebne vještine malo kasnije.

  Razina razvoja preranog djeteta u mjesecu

  Tijekom ovog mjeseca beba će vrlo slabo dobiti težinu zbog nerazvijenog refleksa gutanja i usporene aktivnosti sisanja. Zato se hrana često isporučuje putem sonde.

  U tom razdoblju postoji vrlo visok rizik od pridržavanja zaraznih bolesti koje uzrokuju ozbiljne komplikacije, stoga je vrlo važno zaštititi dijete. Tu je i izrazita nestabilnost živčanog sustava, koja traje do 4 mjeseca.

  Od rođenja je potrebno održavati glas i taktilni kontakt s djetetom. Trebao bi osjetiti majčin glas, miris i toplo tijelo. Ako je moguće, trebali biste je osigurati što je duže moguće u rukama majke.

  Razina razvoja preranog u 2 mjeseca

  Dijete postaje jače, počinje dobivati ​​na težini. Pozitivno povećanje težine u drugom mjesecu glavni je kriterij za zdrav razvoj preranog djeteta.

  Do drugog mjeseca života djeteta dopušteno je da ga stavi na trbuh. No, dijete ne zna kako držati glavu na tom položaju, kako njegovi punoljetni vršnjaci rade.

  Dobro razvijeni refleks usisavanja i gutanja također postaje vidljiv. No, u procesu prirodnog dojenja u 2 mjeseca prijevremenog porođaja dolazi brzo, tako da im treba hraniti s izraženim mlijekom. Važno je uzeti u obzir da će interval između hranjenja biti kraći od 3 sata.

  Kako se razvija prerano za 3 mjeseca

  U ovom dobu, dijete već pokušava popraviti izgled na licu majke, da samostalno podigne glavu. Potrebno mu je pružiti potpuni san i hranu. U 3. mjesecu života počinje formiranje hvataljkog refleksa, dijete aktivno reagira na taktilni kontakt i pojavljuju se reakcije oponašanja.

  Tijekom tog perioda, masa djeteta povećava se 1,5-2 puta. Auralna i vizualna pažnja počinje se aktivnije razvijati. Potrebno je pažljivo pratiti fiziološko stanje djeteta. Važno je ne pretjerati, a ne pregrijavati. Između hranjenja prerano spava veći dio vremena pa je vrijeme buđenja kratko.

  Ne treba zaboraviti na česte promjene položaja tijela. Bolje je ako izvor svjetlosti prigušeno, a ne svijetlo, a ne-nečovječna će se osjećati ugodno.

  Što bi trebalo biti u mogućnosti napraviti prerano bebu u 4 mjeseca

  Dječak uči da pouzdano podigne i drži glavu. Pokušava stvarati zvukove, uhvatiti igračku dlanom, pouzdano mu popravlja oči na objektu ili licu.

  Vjerojatno je da se povećava mišićni ton, koji se lako korigira uz pomoć posebnih vježbi i masaže za prerano. Zračne kupke i tretmani vode su vrlo korisni.

  Kako se razvija prerano za 5 mjeseci

  Sada dijete može već držati zvuk u ruci ili uhvatiti vješanje igrač s ručkom.

  Često se osmjehuje, ima zanimanje za sve što ga okružuje. On reagira puno bolje na svjetlost i zvuk, oblozi glavu u svom smjeru.

  Također u 5. mjesecu, prerane bebe počinju procvasti.

  Šesti mjesec života prerano

  Sada je težina djeteta 2-2,5 puta veća nego kod rođenja. Beba pokušava prevrnuti na trbuhu sa stražnje strane.

  Ubrzava se psihoemocionalni razvoj preranog. Nisu sva djeca, ali većina već može razlikovati narodne ljude od stranaca. Kada komuniciraju s njima, postaju animirani, aktivni, hodaju, pomiču ruke i noge.

  Podupirući djetetovu pazuha, pokušava odmori noge na površini.

  Razvoj prerane bebe u 7 mjeseci

  Aktivnost bebe postaje sve više i više, već zna kako se prevrnuti na trbuhu s leđa i obrnuto. Može napraviti prvi pokušaj puzati u njihovu ležištu.

  Igračka u ruci kod 7 mjeseci starih beba već je sigurna. Ako se dijete rodi 35. tjedna, tada će mu prvi zubi početi izbacivati.

  Što može preuranjeno u 8 mjeseci

  Od ove dobi, dijete ima interes za komuniciranje s drugima, a ne samo ono što on radi. Voli verbalni kontakt s drugima (čitanje bajki, pjevanje pjesama, promjena intonacije riječi itd.).

  Pokreti djeteta postaju vještiji i uvjereni. Pokušava sama stajati na sva četiri, zna kako ljuljačka i sjediti.

  Dijete dobro razumije i zna neke stvari, može ih pokazati ako ih pitate. Počevši od 8 mjeseci, prerano dijete uči da jede žlicu.

  Kako se dijete razvija za 9 mjeseci

  Pojavljuju se prvi pokušaji puzanja, a dijete puno više pouzdano. Stalno treba pozornost rodbine, jer se potreba za komunikacijom povećava čak i više nego prije.

  U ovom trenutku najčešće izgovara prve riječi u obliku pojedinačnih slogova. Dijete već igra samostalno igračke. Pokušava stajati, držeći se nečega i sjedi s pozicije, stojeći na svojoj strani, naslonjen na njegovu ruku.

  Dok jede, može staviti komad hrane u usta. Djeca rođena 32-33 tjedna trudnoće mogu imati prve zube.

  10. mjesec: što može prerano

  U 10. mjesecu života, prerano beba već zna stajati i čini to prilično pouzdano. Ali ipak, da ustane na noge, treba mu podršku.

  Važno: ne morate pretjerati i prisiliti dijete da stoji, ako to ne želi. Liječnici to ne preporučuju za oba kraća i prerana beba.

  Držeći podršku, dijete se može kretati, ali ipak preferira puzanje. Pokazuje veliki interes za objekte koji se kreću i stvaraju zvukove. Dijete već zna svoje ime i odgovara na njega. Oni koji su rođeni prije 31. tjedna trudnoće mogu imati prve zube.

  Razvoj preranog u 11 mjeseci

  Dijete već zna kako se samostalno sjesti, ustati, uzeti igračku rukom i staviti je na svoje mjesto. Ovo je razdoblje aktivnog znanja o okolnom svijetu, puzeći i stojeći, držeći se na potporu.

  Dijete je vrlo aktivno u kontaktu s rodbinom.

  12. mjesec života

  Neki prerani (ne svi) mogu poduzeti svoje prve korake kako bi postigli 12 mjeseci starosti. Ali prerano je da hodaju. Oko tog vremena, fizički razvoj prerane bebe nadoknađuju svoje vršnjake. Istodobno se i dalje održava neuropsikološka nezrelost. Konačno, razlika će nestati za 2-3 godine (ovisno o stupnju prijevremenosti).

  Važne značajke skrbi za novorođenčad

  Pri organiziranju skrbi za preuranjene bebe važno je obratiti pažnju na različite čimbenike, uključujući i one komponente kao što su:

  • Promatranje od strane stručnjaka. Prvih mjeseci nakon poroda, pedijatar treba pregledati prerano dijete svaki tjedan, od 2 mjeseca - jednom svaka 2 tjedna. Ovaj način rada traje do 6 mjeseci. Svakih 3 mjeseca potrebno je konzultirati neurologa i ortopeda, dva puta godišnje - kardiologa, oftalmologa, endokrinologa i otolaringologa. Spriječavanje raka u obliku receptu vitamina D provodi se od drugog tjedna života.
  • Proizvodi za njegu. Vrlo je važno da su hipoalergijski i dizajnirani posebno za prerane bebe. To je zbog činjenice da ta djeca imaju vrlo osjetljivu kožu koja je lako nadražena i upaljena.
  • odjeća. To bi trebalo biti isključivo od prirodne tkanine, bez sintetike, a ne svijetle boje, koje odgovaraju maloj veličini, sa šavovima van. Pričvrščivači su dopušteni samo u obliku gumba, a ne gumba.
  • Sobna temperatura. Optimalna vlažnost zraka nije veća od 70%, raspon temperature zraka u prostoriji u kojoj se nalazi preuranjen je 23-24 ° C. Važno je spriječiti hipotermiju bebe u prvim mjesecima.
  • Kupanje. Potrebno je zapamtiti o opasnostima oštrog pad temperature za takvu djecu, tako da ih kupaju u vodi na 36-37 ° C, pri sobnoj temperaturi od 25 ° C. Odmah nakon kupanja omotane u prethodno grijani toplom ručniku.
  • Pješačka. Dopušteno je hodati u ljetnim mjesecima s djecom koja su težila više od 2 kg, zimi - 3 kg. Započnite ovaj postupak postupno, od 5 minuta dnevno, i svakodnevno dodajte 5 minuta. Kada vrijeme šetnje dosegne 2 sata, podijeljeno je 2 puta i nastavlja se povećavati. Zimi je dopušteno da izađe na temperaturu nižu od -10 ° C.

  U nedostatku teških patologija i pravilne skrbi, prerano novorođenče ima svaku priliku nadoknaditi razvojem druge djece i razviti se u zdravu, jaku i psihički zrelu osobu.

  Chumachenko Olga, pedijatar

  4,795 ukupno pregleda, 3 pregleda danas