Značajke razvoja preranog djeteta. Kako se to događa za mjesec?

Zdravlje

Dijete rođeno prerano zahtijeva pažljivu pažnju i puno pažnje. Za roditelje, brigu o bebi je stvar života i smrti.

Stanje zdravlja i razvoj takve djece u velikoj mjeri ovisi o stupnju njihove prijevremenosti, razini pomoći koju pružaju zdravstveni radnici i snazi ​​i ljubavi svojih roditelja.

Posebne značajke

Bebe rođene prerano razlikuju se od nekih značajki u usporedbi s pojmom bebe. Roditelji trebaju znati o njima:

 • Često su djeca rođena slaba i ne mogu disati i primati hranu sami;
 • dijete provodi prve tjedne života u posebnom inkubatoru - inkubatoru, koji prima hranu i kisik kroz cijevi;
 • neki organi djeteta možda još nisu u potpunosti formirani;
 • takva djeca pod strogim nadzorom neonatolozima, koji prate sve procese života bebe;
 • imunitet je vrlo slab, dijete reagira oštećeno na infekcije; paramedici i mladi roditelji trebaju se brinuti o higijeni.

Preuranjene bebe zahtijevaju posebnu skrb. Uz pravilnu njegu, dječaci i djevojčice iznimno zdravi. Oni praktički ne zaostaju u razvoju, međutim, oni se razvijaju prema vlastitoj shemi. Priroda njihove zadaće u budućnosti će se nadoknaditi, i kada prerasti njihovi punoljetni vršnjaci. Stoga, u prvoj godini života, prerane bebe povećavaju težinu i visinu brže nego punoljetne bebe.

Točan stol za dječake i djevojčice po mjesecu

ljestvica

Neonatolozi razlikuju 4 stupnja preranosti djece:

 1. 1 stupanj - blago prerane bebe - rođene su na 35-37 tjedno s težinom od 2000-2500 grama;
 2. umjereno prerano - rođen u 32-34 tjednu težine od 1500 do 2000 grama;
 3. duboko prerane bebe - pojavljuju se u 29-31 tjednu trudnoće, njihova težina iznosi 1000-1500 grama;
 4. iznimno prerano - rođeni su prije 29. tjedna i njihova je težina manja od 1000 grama.

U prvoj godini života, razlika u razvoju s punim radnim vremenom djece je oko 1-3 mjeseca. To ovisi o stupnju preuranjenosti bebe, kao i genetskoj predispoziciji djeteta. Za oko 6 mjeseci, oni počinju nadoknaditi svojim vršnjacima.

Što i koliko treba umjereno prerane bebe moći uzimati mjesecima do jedne godine kad počnu samostalno držati glavu:

 • 1 mjesec. Dijete slabo osvaja težinu. Trenutačno je slabo razvio usisavanje i gutanje refleksa.
 • 2 mjeseca. U ovom trenutku, dijete počinje koncentrirati svoje oči na određene objekte i zvukove.
 • 3 mjeseca. Dijete se postupno širi na trbuščić. Pokušavajući podići glavu. U ovo doba, spavanje i hrana su vrlo važni za dijete. Njegova masa udvostručuje. Dijete reagira na dodir, oponaša reakcije koje počinju pojavljivati, ali sve dok se ne nasmiješi. Može popraviti pogled na mamu. U ovom mjesecu važno je osigurati da mrvica ne okreće glavu u jednom smjeru i s vremena na vrijeme mijenja položaj.
 • 4 mjeseca. Počne se zgrabiti igračke, podiže i drži glavu, a pojavljuju se i prvi zvukovi - sve što mora biti u stanju učiniti za 4 mjeseca.
 • 5 mjeseci. Dijete točno određuje izvor zvuka i okreće glavu prema njemu. Prvi smiješi se pojavljuju. Može držati igračku u ruci.
 • 6 mjeseci. Sam mrvica pokušava se prebaciti iz leđa u trbuščić. Tijekom komunikacije, uči voljene osobe, animira, udara udove, gulit.
 • 7 mjeseci. Do tog trenutka dijete je u stanju zadržati dobru igračku, okreće se na trbuhu, kada se počinje pokušavati puzati u trbuhe. U ovom dobu počinje izbijati prvi zub.
 • 8 mjeseci. Ovo je vrijeme kada beba pokuša sama sjediti i stajati na svim četveronožama, počinje ljuljanje. Sada je zainteresiran za komunikaciju, razumije zahtjeve da pokaže nešto. Voli pjesme, pjesme i pjesme.
 • 9 mjeseci. Dijete sjedi pouzdano, pokušavajući puzati. Postoje pokušaji samostalnosti. U govoru, prvi zvukovi.
 • 10 mjeseci. Sam klinac sam pouzdano stoji i počinje se kretati pokraj potpore. Međutim, preferira pušenje. Već je u stanju brzo reagirati na zvukove i zna njegovo ime.
 • 11 mjeseci. U ovom dobu dijete nastavlja aktivno puzati, iako već zna kako se kretati uz pomoć podrške i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Dobro je kontaktirati s rodbinom. Zainteresirani ste za kocke i piramide.
 • 12 mjeseci. Dijete može ići sami. Do tog vremena, on je uhvatio korak sa svojim punopravnim vršnjacima u tjelesnom razvoju.

Što bi trebalo biti u mogućnosti da djeca 3 i 4 stupnja od rođenja do jedne godine?

Ova se djeca razlikuju u svom razvoju ne samo od punoljetnih beba, već i od umjereno preranih beba. To se jasno vidi u prvim mjesecima života. U ovom trenutku dijete posebno treba medicinsku podršku i roditeljsku skrb. Uz pravi stav prema godini, beba se praktički ne razlikuje od druge djece.

 • 1 mjesec. Duboko prerano dijete u prvom mjesecu pod strogim nadzorom liječnika. Nalazi se u inkubatoru, prima hranu i kisik kroz posebne cijevi.
 • 2 mjeseca - ako je dijete već otpušteno, u ovom trenutku treba naučiti sisati i progutati, što trenutno ne zna kako da to učini.
 • Što bi trebalo biti u mogućnosti za 3 mjeseca? Beba počne dobivati ​​na težini bolje. Pokušava se usredotočiti na zvukove i okolinu.
 • 4 mjeseca. Ako se beba osjeća dobro, možete ga početi širiti na trbuhu. Pokušava malo podići glavu i okrenuti ga, najčešće u jednom smjeru. Roditelji trebaju obratiti pažnju na to i povremeno ga obratiti na drugi način.
 • 5 mjeseci. Što bi trebalo biti do 5 mjeseci duboko preranog djeteta? Započinje samostalno i pouzdano drži glavu.
 • 6 mjeseci. Rijetko pokušava zgrabiti igračku. Ovo je vrijeme kada se počinje nasmijati. Pokušava uključiti trbuščić.
 • 7 mjeseci. Self se okreće na trbuhu. Razvija se aktivnost motora - trzanje ruku i nogu. Prepoznaje rođake, sedam mjeseci djeteta čini zvukove - "gulit".
 • 8 mjeseci. Dobro drži igračku ili druge predmete. Pokušavate malo puzati.
 • 9 mjeseci. Dijete pokušava sama sjediti, dobiva na sva četiri.
 • 10 mjeseci. Pouzdano sjedi. Kaže prva jednostavna slogova. Pokušavao je puzati. Prvi zub počinje izbacivati.
 • 11 mjeseci. Mrvica koja pokušava stajati uz pomoć rodbine ili pomoću podrške. Do kraja mjeseca on bi trebao imati.
 • 12 mjeseci. Pa vrijedi, držeći se na podršci. Uz njezinu pomoć pokušavajući se kretati. Ali do sada nije dosta. Dijete počinje hodati neovisno bliže 14-16 mjeseci. Do oko godinu i pol dana dijete se približava svojim vršnjacima i ne razlikuje se od njih.

Kako razviti nakon 1 godine: faze

Nakon godinu dana, prerano beba se malo razlikuje od svojih vršnjaka, ali psiho-emocionalni razvoj će zaostajati. Novorođenčad koja je rođena prije vremena ima svoje osobine prilagodbe, čak i nakon godinu dana.

Liječnici primjećuju takve značajke:

 1. kasnije formiranje govornog aparata, pogrešan izgovor zvuka, možda će biti potrebno tražiti pomoć od govornog terapeuta;
 2. djeca su više suza, hirovita;
 3. procesi spoznaje o okolišu i pamćenje informacija se pogoršavaju;
 4. Teško je prerano bebu prihvatiti nešto novo, navikavati se na nove ljude.

Preporuke roditeljima

Dijete, koje je rođeno prerano, zahtijeva posebnu pozornost. Svaki dobiveni gram je mala pobjeda. Roditelji trebaju strogo kontrolirati težinu djeteta. Da biste to učinili, možda ćete morati kupiti elektronske vage i vagati dijete svaki dan.

Prilikom propisivanja preranog djeteta liječnici daju niz preporuka za njegu i prehranu djeteta. Roditelji trebaju strogo slijediti upute. Treba također imati na umu da se dijete razvija u vlastitom uzorku, ovisno o stupnju prijevremenosti.

Nemojte se previše brinuti zbog činjenice da je dijete malo iza svojih vršnjaka i da ih ravnaju. Dijete treba više vremena da razviju vještine, a roditelji bi trebali biti strpljivi i okružuju dijete s pažnjom i ljubavlju.

Korisni videozapis

Na ovom videozapisu možete saznati više o značajkama razvoja preranog beba:

zaključak

Preuranentnost nije patologija, već samo određena osobina djeteta. Briga za ovu djecu je malo drugačija od brige za drugu djecu. Međutim, slijedeći preporuke liječnika, moguće je brzo nadvladati te poteškoće i za nekoliko će mjeseci sve terete biti zaboravljene.

Značajke razvoja preranog beba

Preuranjeno bebe zahtijevaju posebnu pažnju i pažnju, jer je težina i visina takvih beba mnogo manja od djeteta rođenog na vrijeme. Osim toga, za takvu mrvicu karakterizira nerazvijenost unutarnjih organa i sustava.

U ovom slučaju, primarnu ulogu igra pravilna i pravodobna medicinska skrb. Ali i ljubav i brigu o roditeljima su neophodni. Zdravlje i razvoj bebe u ovom slučaju ovise o razini prijevremenog, fizičkog i mentalnog karaktera. U ovom članku bavimo se razvojem preranog beba mjesecima do godine dana.

karakteristične značajke

Preuranjene bebe imaju niz posebnih značajki. Prije svega, to je mala visina i težina. Pored toga, nerazmjer dijelova tijela karakteristično je za takve novorođenčadi. Dakle, za mnoge djece, može se promatrati velika glava, koja je trećina duljine tijela. Djetetove noge, vrat i ruke su kratke, a pupak je niži od djeteta s punim radnim vremenom.

U prijevremenoj novorođenčadi možete pratiti dolje ili manju kosu na tijelu (lanugo), letargija i slabost. Promatrana smanjena motorna aktivnost, slaba i nečujan plač ili plač, nema potkožnog masnog tkiva. Uši ove djece su vrlo meke, koje se ponekad sagnu prema unutra i čak se drže zajedno. U djeteta s velikom preuranjenošću, dva tjedna nakon rođenja, može se opaziti natečen kapak.

U preuranjenim bebama često se promatra nerazvijenost probavnog, živčanog sustava i genitalnih organa. To mogu biti testisi, a ne umočeni u stroj, u dječaka. Djevojka često ima previše otvoren seksualni jaz s velikim nerazvijenim usnicama.

Skupine ranijih godina

Prerane bebe podijeljene su u skupine ovisno o težini i tjednu rođenja. Za svaku grupu odaberite određeni tretman i odgovarajuću njegu za dijete. Prva skupina uključuje bebe koje imaju težinu od dvije do dvije i pol tisuće grama rođene 36-37 tjedana trudnoće. Do godine tjelesna težina takvog djeteta će se povećati četiri do pet puta.

Druga skupina uključuje bebe rođene 32-35 tjedana trudnoće, težine od jedne i pol do dvije tisuće grama, koje će se povećati za pet do sedam puta do godine. Treća skupina uključuje "duboko prerano" bebe rođene 28-31 tjedna, s tjelesnom težinom od jedne do jedne i pol tisuće grama, što se povećava šest do sedam puta.

Najopasnije za zdravlje skupine mrvica - četvrti. Ovdje su "izuzetno preuranjene" bebe manje od tisuću kilograma, rođene prije 28. tjedna trudnoće. Srećom, ove novorođenčadi čine manje od pet posto svih preranih beba. Oni zahtijevaju posebnu brigu i tešku borbu. U ovom slučaju, tijelo novorođenčeta treba umjetnu podršku.

Pravila za skrb o preranoj bebi

 • Ako beba teži manje od 1500 grama, dijete ne može jesti niti čak disati. U tom slučaju, mrvice se stavljaju u poseban inkubator za prerane bebe, u kojima održavaju potrebnu temperaturu i vlažnost, obavljaju umjetno disanje, opskrbljuju kisikom i pružaju drugu potrebnu podršku;
 • S težinom od preko 1700 grama djeteta se gori s krevetom za grijanje. S dva kilograma, mrvica ne treba dodatnu toplinsku podršku, ventilaciju i druge radnje;
 • Bebe iz prve i druge grupe, rođene nakon 34 tjedna, već mogu sami sisati. U tom slučaju, disanje se može iznenada i samovoljno zaustaviti, posebno u snu (apnea). Ovdje je važno dodatno ispitati i dobiti pravo liječenje;
 • Djeca prve skupine koja su rođena 36 tjedana, nema ozbiljnih komplikacija. Oni sami dišu i jedu. U tom slučaju, trebate pažljivo pratiti liječnik nakon iscjedka, ponekad se provodi dodatno ispitivanje djeteta;
 • Nakon pražnjenja, svaki tjedan prvog mjeseca života mora biti praćen od strane stručnjaka. Testovi se zatim provode dvaput mjesečno do dobi od šest mjeseci. Pazite na razine hemoglobina, i od drugog tjedna života - bavite se prevencijom rakom. Za više detalja o tome koliko često liječnik treba posjetiti novorođenče, pročitajte ovdje;
 • Za prerane bebe do jedne godine potrebne su dodatne i redovne konzultacije od neuropatologa, fizioterapeuta, ortopeda, otorinolaringologa (ENT), endokrinologa, oftalmologa (oculista) i kardiologa;
 • Liječnik će propisati posebnu masažu i gimnastiku za dijete. Takve vježbe jačaju mišiće i kosti mrvica, povećavaju tonus mišića, poboljšavaju fizički metabolizam i probavu. Kao rezultat toga, dijete će početi puzati, hodati, sjediti i obavljati druge aktivnosti u skladu s vršnjacima;
 • Važno je da dijete odabere odgovarajuću odjeću i posebne pelene. Oni bi trebali biti od prirodnih, hipoalergenskih i osjetljivih materijala koji ne uzrokuju iritaciju i ne trljaju kožu. Veličina odjeće za novorođenče varira od 32-50. Ako dijete treba povezati medicinsku opremu, odaberite proizvode s posebnim gumbima za zatvaranje;
 • Odaberite pelene za "nultu veličinu" za bebe težine do 1 kg ili 1-3 kg;
 • Pazite na vlažnost i temperaturu u sobi. Vlažnost bi trebala pokazivati ​​50-70%, temperatura - 24 stupnja iznad nule. Temperatura oko tijela u prvom mjesecu trebala bi biti +28 stupnjeva. Stoga je važno organizirati dodatni grijanje za mrvice, na primjer, uz pomoć dječjeg grijaćeg jastučića;
 • Kada kupanje ne dopušta jak i oštar temperaturni pad. U kupaonici, temperatura zraka bi trebala biti +25 stupnjeva i iznad, temperatura vode mora biti iznad 36. Nakon postupaka s vodom, omotajte bebu u toplom ručniku;
 • Ako je težina djeteta iznad dva kilograma, a rođen je u toploj sezoni, možete hodati odmah nakon iscjedka. U tom slučaju, šetnja ne bi trebala trajati dulje od 15 minuta, a temperatura zraka bi trebala biti 23-26 stupnja. Zimi možete hodati na temperaturi koja nije niža od deset stupnjeva mraza. U tom slučaju težina mrvica mora biti najmanje tri kilograma. U drugim slučajevima, poželjno je odgoditi šetnju na 1,5-2 mjeseca.

Hranjenje preranih beba

Posebnu pažnju u razvoju prerane bebe treba dati prehrani i prehrani. Vrlo je važno utvrditi dojenje i laktaciju, jer majčino mlijeko sadrži potrebne vitamine i elemente u mjeri u kojoj dijete treba. Majčino mlijeko oblikuje i jača imunološki sustav, poboljšava funkcioniranje unutarnjih organa.

Budući da su u prvim mjesecima djeca još uvijek vrlo slaba i troše puno energije na sisanje, pedijatri preporučuju hranjenje djeteta s mlijekom iz žlice. Osim toga, liječnici mogu dodatno propisati formulacije prilagođenih mlijeka za prijevremeno. Uz pravilnu prehranu, beba će uskoro dobiti dovoljno težine.

Ovisno o razini preuranjenosti, bebe moraju hraniti do dvadeset puta dnevno. Od drugog mjeseca dovoljno je to učiniti osam do deset puta. Dopunska hrana se primjenjuje tek nakon sedam mjeseci. Važno je da je probava bebe snažna i spremna za hranu za odrasle.

Pire od povrća i voća iz hipoalergenskih proizvoda, ne-mliječnih žitarica daju djeci kao prvu komplementarnu hranu. Više informacija o razvoju preranog beba po mjesecu, kao i ono što dijete treba biti u mogućnosti učiniti, navedit će posebnu tablicu u nastavku.

Preuranjene bebe: grupe, razvoj do godine do mjeseca, skrb

Kako je razvoj preranog beba do mjesec dana po mjesecu? Za roditelje koji dijele skrb o takvoj mrvici često se radi o životu i smrti. Zdravlje i razvoj preranog djeteta uvelike ovisi o stupnju preuranjenosti. Primarna uloga koju pruža razina pružene medicinske skrbi. Međutim, ljubav i ustrajnost roditelja jednako su važni.

Od preranih beba raste zdrav, snažan, inteligentni dječaci i djevojčice. Oni ne zaostaju u razvoju vještina, već se razvijaju prema vlastitoj shemi. Težina i duljina tijela u prerane bebe tijekom prve godine života brzo se povećavaju u usporedbi s punim novorođenčadi. Priroda ih je postavila kao zadatak "uhvatiti se", au nekim slučajevima "pretjecanje".

Skupine preranih beba

 • Ako je dijete rođeno s tjelesnom težinom ispod 1000 g, naziva se "izuzetno preuranjeno". Bebe s tom težinom čine manje od 5% svih preranih beba. Jer se život takvog djeteta mora boriti teško i dugo. Sve vitalne funkcije njegovog tijela zahtijevaju umjetnu podršku. Uz suvremene napretke u neonatologiji, brine se čak i djeca mase 500 g, no u tim slučajevima postoji visok postotak komplikacija i invaliditeta. Usput, u Rusiji 2012. godine, zakon o obveznom upisu skrb i djece s težinom od 500 grama oko ove teme puno rasprava, uključujući i moralnog karaktera.
 • Posebna se pozornost posvećuje djeci rođenoj s tjelesnom težinom od 1000 g do 1500 g. Pozvani su "duboko prerano", ali imaju mnogo šansi ne samo preživljavati nego i biti cjeloviti, zdravi ljudi. Ova djeca trebaju umjetnu ventilaciju pluća, opskrbu kisikom, enteral (kroz probavu u želucu) i parenteralnu (putem vene) hrane. Hormoni, aminokiseline, enzimi, glukoza se dodaju u posebne prehrambene smjese, koje pridonose brzom rastu i razvoju djeteta.
 • Posebni uvjeti. Djeca do 1500 g ne pripremaju za neovisno funkcioniranje. Za njihovu skrb, morate stvoriti adekvatne intrauterine uvjete. Bebe se smještaju u inkubator (inkubator) - inkubatori za prerane bebe. Ovdje se održava potrebna temperatura i vlažnost zraka, provode se potrebna istraživanja i podrška. U inkubatoru nalaze se djeca do 1700 g, a zatim se nalaze u grijanom krevetu. S težinom od 2000 g, dijete, u pravilu, više ne treba posebnu toplinsku podršku.
 • Značajke razvoja prerane bebe u razdoblju od 34 tjedna. Dijete je u stanju sami sisati. Ovo je važan pokazatelj brige za prerane bebe. Bebe u ovoj skupini imaju rizik od apneje - naglo i prisilno prestanak disanja, najčešće u snu. Stoga ih je potrebno podvrgnuti dodatnim pregledima. Uzroci apneje slabo su poznati. Oni su povezani s mišićnim, respiratornim i neurološkim poremećajima. Ako nema komplikacija, beba brzo dobiva na težini i odlazi kući s sretnim roditeljima.
 • Razvoj preranog beba rođenog u 36 tjedana. Ova djeca, u pravilu, nemaju nikakve komplikacije. Oni mogu disati i sisati sami. Možda ne trebaju intenzivnu njegu. Međutim, takve se bebe moraju podvrgnuti dodatnim pregledima i, nakon iscrpljivanja, pod nadzorom pedijatra.
 • Stupanj preuranjenosti povezan je ne samo s pokazateljem težine, već s ukupnom zrelosti tijela. Događa se da su djeca rođena s težinom od 2500 g, ali u zrelosti organa, sustavi i funkcije su inferiorniji od onih koji imaju 2000 godina.

Što izgleda prerano beba?

Prerano rođene bebe imaju niz mogućnosti. Vanjski znakovi pojavljuju se u različitim stupnjevima.

 • Mala težina i visina. Duljina i tjelesna težina dojenčadi mogu biti impresivna s malom veličinom.
 • Neproporcionalnost u tijelu. Dijete ima veliku glavu. To je 1/3 duljine tijela (za usporedbu, u punom trajanju bebe - 1/4). Moždani dio lubanje je više lica. A trbuh s obzirom na cijelu dužinu je također velik i proširen. Navel je znatno niži od onih punoljetnih beba. Vrat, noge i ruke su kratki.
 • Mekoća i lomljivosti kosti lubanje. Springwell je otvoren. Kosti se mogu pomicati, kranijalne šavove se razilaze.
 • Mekoća ušiju. Uši su toliko nježne da se mogu savijati prema unutra, držati se zajedno.
 • Pljusak na tijelu. Leđa, ramena, bokovi, čelo, obrazi prekriveni su mekom kosom. U medicini se taj fenomen naziva lanugo.
 • Nedostatak potkožnog masnog tkiva. Koža bebe, kao da je prozirna. Ispod možete vidjeti krvne žile.
 • Slabost i letargija. Motorička aktivnost se smanjuje, slab krik, nedostatak gladi, hipotonija, nerazvijena refleksa sisanja - svi ti simptomi u medicini poznat kao adinamija. One su samo duboko prerane.
 • Slabi i kratki nokti. Simptom je manje uobičajen od ostalih.
 • Exophthalmia. Ne pojavljuje se odmah, ali dva tjedna nakon rođenja. Karakterističan za djecu s visokim stupnjem prijevremenosti.
 • Nerazvijenost genitalija. Djevojke mogu imati otvorenu genitaličnu rupu s nerazvijenim usnama majora. U duboko preranog dječaka - testisi nisu spuštali u skrotum.
 • Nedostatak otekline mliječnih žlijezda. Događa se duboko prerano.

Navedeni znakovi mogu se prikazati u kompleksu ili djelomično. Neki od njih mogu se pojaviti čak iu punoljetnim bebama.

Kad se mrvica vrati kući

Ovisi o stupnju prijevremenosti. U bolnici može provesti od tjedan dana do šest mjeseci. Faze preranog beba u skrbi su: prva pomoć u bolnici; prijenos u jedinicu za intenzivnu njegu djece; zatim u jedinicu intenzivne skrbi; već odavde, s dobrom dinamikom, dijete je otpušteno kući. Mama može ostati u blizini djeteta u bolnici, pomno skrbiti sestrinskom osoblju i donijeti izraženo mlijeko. I čak uzmite dijete u svoje ruke. Usput, ovo je jedna od najutjecajnijih i najdjelotvornijih metoda skrbi. Naziva se metodom "klokan". Pod kojim uvjetima je dijete otpušteno kući?

 • Nema komplikacija, stalni napredak u ukupnom razvoju.
 • Dobro uspostavljena termoregulacija.
 • Dijete radi bez podrške i kontrole disanja, kardiovaskularnog sustava.
 • Može li sisati dojku ili bocu, dobitak težine porastao je do 2000. godine

I još jedan, a ne manje važan uvjet: roditelji znaju kako hraniti prerano dijete, kako pružiti bebu pravilnu njegu i gdje se okrenuti ako je potrebno.

Razvoj po mjesecima

Tablica - Dobitak težine i rast prerane bebe po mjesecima i godinama.

Tablica - Komparativna obilježja motoričkih sposobnosti punoljetnih i prijevremenih beba

Što treba tražiti kada se s obzirom na stol?

 • Ne postoji grupa "ekstra preranog" djece. Stopa nataliteta takve djece je niska. Metode njihove skrbi usporedive su sa svemirskim tehnologijama, a faze razvoja mogu biti vrlo kasne.
 • Prosječne vrijednosti dane su po mjesecima. Potrebno je uzeti u obzir individualni razvoj, genetsku predispoziciju, opće stanje zdravlja.
 • Nakon šest mjeseci, pokazatelji preuranjenih beba postupno se usklađuju s razinom punog roka. Psihomotorske vještine se razvijaju u isto vrijeme, ako mrvice nemaju komplikacija.

Razlika u razvoju vještina u usporedbi sa zrelim novorođenčima je 1-3
u mjesecu. To ovisi o stupnju prijevremenosti djeteta.

 • 1 mjesec. Za razliku od punoljetnih beba, dijete ne dobiva na težini tijekom prvog mjeseca. To je zbog slabe aktivnosti sisanja, nerazvijenog refleksa gutanja. Ako je beba kod kuće, zadatak roditelja je da ih zaštiti od posljedica hladnoće, patogena i virusa. Kontakt s vanjskim svijetom trebao bi biti ograničen.
 • 2 mjeseca. Dodaje se snage, ali djetetu je još uvijek teško sisati. U tom razdoblju postoji značajna debljanje, što je glavni pokazatelj zdravog razvoja preranog djeteta. Od početka drugog mjeseca, bebe se mogu širiti na trbuhu.
 • 3 mjeseca. Spavanje i hrana su dvije osnovne stvari za mrvice u ovom dobu. Potrebno je samo osigurati da dijete ne okreće glavu u jednom smjeru i da promijeni svoj položaj. Također u ovom dobu pojavljuju se reakcije oponašanja, dijete popravlja oči na majčino lice, pokuša podići glavu. Iako se ne smiješi, ali odgovara na taktilni kontakt. Razvija se refleksna, vizualna i slušna pozornost. Tjelesna težina udvostručuje.
 • 4 mjeseca. Dječak diže i pouzdano drži glavu, čini zvukove. Grabbing igračku. Tijekom tog perioda moguće je povećati mišićni ton, koji je dobro uklonjen masažom i gimnastikom.
 • 5 mjeseci. Drži igračku u ruci. Smiješi, počinje pokazivati ​​zanimanje za okolni svijet. Zvučne i vizualne reakcije znatno su poboljšane. Dijete okreće glavu na zvuk i točno određuje svoj izvor.
 • 6 mjeseci. Tjelesna težina troje. Dijete pokuša prevrnuti s leđima u trbuh. Pri komunikaciji, on oštro živi, ​​prepoznaje svoje rođake, trese noge i ruke, i gulite. Ako držite mrvice pod rukama, noge na površinu, lagano čučnite. Nakon šest mjeseci, briga za prerano dijete ne razlikuje se od brige za bebe rođene na vrijeme.
 • 7 mjeseci. Pokazuje aktivnost, lako se prevrće na trbuhu, počinje puzati u trbuhu, dobro drži igračku u ruci. U ovom dobu prve se zube izrezuju, ako je dijete rođeno 35-37 tjedno.
 • 8 mjeseci. Prvi pokušaji da sjede sami, stoji na svim četveronožama, pokušavajući utjecati. Sve motorne vještine su svjesne i vješte. U ovom je dobu zainteresiran ne samo u njegovim poslovima, nego iu komunikaciji. On razumije kada ga je zamoljen da pokaže objekt. Dijete je zainteresirano za verbalne kontakte - riječi, intonacije, pjesme, tokene, bajke.
 • 9 mjeseci. Služi više pouzdano, pokušava puzati. Potreba za komunikacijom se još više povećava. Prvi zubi su izrezani ako je beba rođena 32-34 tjedna. Kaže prvo slogove.
 • 10 mjeseci. Sigurno stoji, krećeći, držeći podršku. No, prednost se daje puzanju. Voli gledati objekte koji se kreću. Brzo reagira na zvukove, sluša ih, zna svoje ime. U ovom dobu prve se zube rezaju ako se dijete rodi prije 31 tjedna.
 • 11 mjeseci. Traje se aktivno indeksiranje. Iako beba već može samopouzdano ustati i sjesti. Može stajati bez podrške dulje vrijeme, pa čak i poduzeti nekoliko koraka bez podrške. Tijekom tog razdoblja privlači kocke, piramide, sve pokretne igračke. U dobrom je kontaktu sa voljenima.
 • 12 mjeseci. Dijete može ići samostalno. To još jednom potvrđuje da prerane bebe "nadoknule" sa svojim vršnjacima u razvoju do godine. Ponekad se dogodi kasnije - za godinu i pol. Pedijatri napominju da prerane bebe više uspijevaju u fizičkom razvoju nego u neuropsihijskim. Dobna zrelost neuropsihijskih procesa u takvoj djeci može nastati za 2-3 godine. Ti su pokazatelji u granicama normalne granice.

Značajke njege: 6 važnih bodova

Preuranjeno bebe zahtijevaju više pažnje i brige. Što točno?

 1. Odjeća. Proizvodi za bebe i prerane bebe prodaju se u specijaliziranim dječjim trgovinama. Mogu se naručiti na mreži. Raspon stvari za takve mrvice je opsežan i raznolik. Koje su značajke odjeće? Mala veličina (od 32 do 50), prirodna i osjetljiva tkanina, pričvršćivači samo u obliku gumba, s mogućnošću spajanja medicinske opreme.

Pelene za prerane bebe i djecu s malom težinom.

Proizvodi za njegu. Važno je obratiti pozornost na kvalitetu robe, uzimajući u obzir njihovu hipoalergenciju prema kategoriji djece. Koža preuranjenih beba je nježna i osjetljiva. U bolnici i kod kuće nakon izbijanja, trebate posebne pelene za prerane bebe. Postoje proizvođači koji proizvode pelene "nulte" veličine do 1 kg, od 1 kg do 3 kg.

 • Pokazatelji zraka u sobi. Vlaga u sobi bi trebala biti 50%, optimalna stopa - 70%. Temperatura zraka u sobi je 23-24 ° C, oko tijela djeteta - oko 28 ° C. Ako je potrebno, potrebno je stvoriti dodatno grijanje s grijačima. Takve toplinske mjere potrebne su samo tijekom prvog mjeseca.
 • Kupanje. Što je važno zapamtiti? Ne bi trebalo postojati jaka temperaturna razlika. Da bi to učinili, beba je umotana u tanku pelenu, staviti u kadu, razviti pelenu i oprati. Temperatura vode je najmanje 36 ° C, u sobi barem 25 ° C. Morate omotati bebu u grijanom ručniku. Poželjno je da se prva beba majka i tata prvo okupaju.
 • Pješačka. Oštra promjena temperature, hipotermija je kontraindicirana u mrvicama. Ako je rođen u ljeto, a zatim nakon iscjedka možete odmah hodati (s težinom iznad 2000 g). Prva mjesta trebala bi biti kratka - ne više od 15 minuta. Temperatura zraka izvan prozora trebala bi biti oko 25 ° C. U off-sezoni s dojenčadi dopušteno je hodati kada je dostigao težinu veću od 2500 g, po prvi puta izaći za 1,5 mjeseca. Zimi, možete hodati pod ovim uvjetima: tjelesna težina ne manje od 3000 g, vanjska temperatura nije niža od -10 ° C.
 • Masaža i gimnastika. Bez njih, ne mogu učiniti bilo koji beba rođen prerano. Bolje je da ove postupke provede stručnjak. Masaža i gimnastika pomoći će povećati mišićni tonus, ojačati sve mišiće i kosti, poboljšati metabolizam i probavu. Dijete će sjediti na vrijeme, stajati, puzati, hodati.
 • Roditelji trebaju zaliha ne samo znanja i vještina, nego i strpljenja, ljubavi i vjere u njihovu bebu.

  Odvojeno o hranjenju

  Hranjenje preuranjenih beba ima brojne značajke koje roditelji trebaju znati.

  • Dojenje. Nakon pražnjenja beba bi trebala moći samostalno uzeti i sisati dojku. U prvih mjeseci beba ima još malo snage, a troškovi energije za sisanje su izvrsni. Stoga se preporučuje da ga hranite iz žlice s izraženim mlijekom. Glavna zadaća majke je da zadrži dojenje i hrani dijete što je dulje moguće.
  • Umjetno hranjenje. Ako dojenje nije moguće, koriste se prilagođene smjese za prerane bebe s visokim sadržajem proteina, vitamina i masnih kiselina. Potrebno je savjetovati se s pedijatrom prilikom odabira mješavine za dijete.
  • Koliko puta hraniti bebu? Ovisno o stupnju prijevremenosti: od 10 do 20 puta dnevno, u frakcijskim dijelovima. Kada beba počne težiti od drugog mjeseca života, dovoljno je 8 hranjenja dnevno.
  • Mamac. Ušao tek nakon 7 mjeseci, to je zbog nezrelosti probavnog sustava. Zahvaća se s mamcem također nemoguće, jer tijelo djeteta treba vitamina i minerala. Prvi u mamcu bi trebao biti kaša (heljda, kukuruz, riža), zatim povrće i meso kvasca, svježi sokovi i najnoviji mliječni proizvodi. Šećer i slatki plodovi trebaju biti isključeni. Nakon svakog hranjenja trebate hraniti bebu s majčinim mlijekom ili formulom.

  Za prerano dijete svaki dodani gram je pobjeda. Kontrola tjelesne težine se strogo pridržava. Preporučljivo je kupovati elektronske ljestvice za novorođenčad i vaganje dnevno.

  Nakon izbijanja, roditelji dobivaju niz preporuka od neonatologa i pedijatara. Važno je ispuniti zahtjeve za skrb i ne baviti se amaterskim aktivnostima. Također je važno znati: razvoj preranog djeteta po mjesecu ovisi o stupnju preuranjenosti. Što je veći, to će više vremena biti potrebno razviti psihomotorske vještine.

  Kako je razvoj prerane bebe po mjesecu?

  Normalno, postupak trudnoće prekida djetinjstvo na vrijeme. Djeca rođena između 38 i 42 tjedna smatraju se punim radnim vremenom. Ako je rođenje došlo prije 37 tjedana, a težina djeteta je manja od 2500 grama, onda govorimo o preranom djetetu. Postoje 4 stupnja preraspodjele djece, određuju se razdobljem razrješenja trudnoće, težinom novorođenčeta i zrelosti funkcija svoga tijela.

  Razvoj preranog djeteta u mjesecima do godine bit će različit od razvoja punoljetnih beba. Takva djeca razvijaju mnogo brže, kao da žele nadoknaditi i nadvladati vršnjake koji su rođeni na vrijeme.

  Roditelji preranih beba morat će dobiti hrabrost i strpljenje. Prerane bebe mogu dobro odrasti zdrave, snažne i pametne, samo trebaju platiti mnogo više pažnje i brige.

  Stupanj prijevremenosti

  1. Ekstremna prijevremenost. Ta djeca čine oko 5% svih preranih beba. Njihova težina rođenja je manja od 1000 grama. Nažalost, s tako malom težinom kod djeteta, zapaža se nezrelost svih organa i tjelesnih sustava, postotak komplikacija i invaliditeta među preživjelima je vrlo visok. Od 2012. godine naša je zemlja usvojila zakon o obveznoj skrbi djece koja imaju težinu od 500 grama i više. Ove mjere zahtijevaju ogromne napretke u neonatologiji i ne jamče uvijek pozitivan ishod.
  2. Duboka prijevremenost. U ovom slučaju težina malog preranog djeteta kreće se od 1000 do 1500 grama. Takva djeca imaju svaku šansu ne samo preživljavati već i potpuno razvijati. Bebe se smještaju u posebne inkubatore, njihova prehrana dolazi kroz sondu. U inkubatoru se ponovno stvaraju uvjeti slični fetalnom stanju. U tim se uređajima održava posebna temperatura i vlaga. Ovdje djeca, dok ne dosegnu težinu od 1700 grama, potom se prebacuju na posebne krevetiće uz grijanje.
  3. Bebe rođene u 34 tjednu imaju jednu značajku. Ove bebe već znaju disati, imaju refleks sisanja, ali postoji opasnost od iznenadnog prestanka disanja - apneje. Uzroci tog čimbenika još nisu potpuno razumljivi, najčešće su povezani s neurološkim ili mišićnim poremećajima.
  4. Dijete, rođeno u 36. tjednu trudnoće, najbliže je u fiziološkim parametrima na bebu. On diše i može sisati. Nakon rađanja ove djece, pedijatar treba biti prikazan tjedno, a ako je potrebno, pregledajte.
  5. Ponekad postoje slučajevi koji, u pozadini normalne tjelesne težine, još uvijek nedostaju ukupna zrelost tijela ili pojedinih funkcija. U tom slučaju djeca podvrgavaju temeljitom fizičkom pregledu, njihov se razvoj prilagođava.

  Izbacivanje iz bolnice

  Ovisno o stupnju prijevremenosti, dijete može provesti u bolnici od nekoliko tjedana do šest mjeseci. Neposredno nakon rođenja, neonatolog odlučuje prenijeti novorođenče u jedinicu intenzivnog liječenja, a zatim u jedinicu intenzivnog liječenja. Majka djeteta može doći na bebu, donijeti izraženo mlijeko, uzeti je u naručju. Ako sve ide dobro, razvoj djeteta je normalno, a zatim se mrvica otpusti kući pod nadzor nad pedijatrom. Glavni pokazatelji pri ispustu su:

  • težina 2000 grama ili više;
  • spontano disanje i usisavanje pokreta usta;
  • stabilna normalna tjelesna temperatura;
  • nedostatak komplikacija;
  • stalni napredak u razvoju.

  Razvoj kod kuće

  Važno je da roditelji znaju i znaju brinuti za svoje dijete. Moraju razumjeti značajke razvoja preranih beba, znati kako i kako hraniti bebu, redovito ih pokazati liječnicima, imati priliku primijeniti i dobiti hitno osposobljene savjete ukoliko se pojavi potreba.

  Da bi se manje brinuli, majka i tata trebaju pročitati relevantnu literaturu, konzultirati se s liječnikom, proučiti tablice na internetu, gdje je razvoj prerano bebe jasno vidljiv mjesecima do godinu dana.

  U članku ćemo pružiti osnovne informacije od rođenja do jedne godine.

  1. U pravilu, tijekom prvog mjeseca života dijete slabo osvaja težinu. Još je slab, formiranje usisavanja i gutanja nije dovršeno. Roditelji trebaju zaštititi mrvice od hipotermije i iz kontakta s drugim ljudima, kako ne bi uhvatili zarazu.
  2. U dva mjeseca, dijete je već naučilo sisati, dobro jede i počelo je povećavati težinu. Možete ga pokušati postaviti na trbuščić.
  3. U 3 mjeseca razvijena prehensilna refleksna emocija se već pojavljuje na licu. Slabo uhvatilo oko, prepoznaje majku i reagira na milovanje.
  4. U četvrtom mjesecu života, beba već čvrsto drži glavu, uhvativši igračke rukama. Potrebno je pratiti njegov pravilan fizički razvoj, masažu i gimnastiku.
  5. U 5 mjeseci dijete reagira na svijet. On identificira izvor zvuka, voli gledati nove svijetle igračke i počinje stvarati zvukove.
  6. Kod 6 mjeseci, prvi su pokušaji da se prevrnu s leđa u trbuščić. Dječak je u punom zamahu s nogama i rukama, raduje se na poznatim licima, voli sjediti na rukama mame ili tate. U pravilu, u ovoj dobi razvojni jaz u usporedbi s punim radnim vremenom nestaje u potpunosti.
  7. Sedmogodišnje dijete voli puzati, osobito za igračke. Zubi počinju izbacivati. Ako je ljeto izvan prozora, slobodno uzmite mrvicu na dvorište. Raspršena sunčeva svjetlost i svjež zrak ojačat će njegovo zdravlje i spriječiti razvoj raka.
  8. U ovom dobu dijete je više privučeno komunikaciji. Voli slušati pjesme, bajke. On razlikuje intonaciju glasa, može svjesno izraziti emocije. U fizikalnom smislu, prerano dijete u 8 mjeseci potpuno se snalazi s punoljetnim vršnjacima. Razvija se brzo, mrvica može sjesti, stajati i puzati se s povjerenjem.
  9. U 9 ​​mjeseci beba već počinje govoriti, izgovara slogove. Raduje se poznatim ljudima, zainteresiranim za sve novo.
  10. Deset mjeseci, dijete s povjerenjem hoda, držeći se na ogradu kolibe ili krevetića. Dijete zna svoje ime, odgovara na njega. Za one koji su rođeni prije 31 tjedna, prvi zubi samo mogu početi izbacivati.
  11. U dobi od 11 mjeseci, beba aktivno puze, ali sve više i više sviđa se penjati noge i stajati na svoje. Pokušava poduzeti prve korake bez podrške. U ovom dobu, jako se sviđa pokretljivih igračaka i predmeta i može neko vrijeme uroniti u igru, oslobađajući svoju majku.
  12. U jednoj godini fizički razvoj djeteta ne razlikuje se od razvoja njegovih punopravnih vršnjaka. No, u psiho-emocionalnom smislu, još nije potpuno razvijena. Dijete možda već hoda s moćom i glavnim, ali zrelost neuropsihijskih funkcija u potpunosti će se vratiti na normalu tek nakon 2-3 godine. Ne biste se trebali bojati toga, samo trebate čekati.

  Imajte na umu da razvoj djeteta do godine dana po mjesecu daje približne i točne informacije koje će vam pružiti terapeut, ortopedist i neuropatolog, temeljen na individualnim karakteristikama vašeg djeteta.

  Savjeti za njegu

  • Snaga. Pokušajte zadržati dojenje što je dulje moguće. Majčino mlijeko je samo skladište bitnih proteina i aminokiselina. Ako dojenje nije moguće, pri izboru formule trebate se posavjetovati s pedijatrom. Za prerane bebe prikladne su samo posebne mješavine.

  Mamac je moguće ne prije 7 mjeseci, povezan je s nezrelosti probavnog sustava. Hranite bebu 10-20 puta dnevno u malim količinama. Nabavite posebne ljestvice za novorođenčad, vagajte bebu nakon svakog hranjenja. U preranom stanju, svaki gram težine je velika pobjeda.

  • Odjeća i pelene. Koža preuranjenog djeteta vrlo je nježna i ranjiva. Kupite stvari samo iz prirodnih tkanina i s kopčama u obliku gumba. Prerane bebe su vrlo male, tako da odjeću i pelene za njih trebaju biti od najmanjih veličina, poput prodaje u specijaliziranim prodavaonicama.
  • Kupanje. Nemojte pustiti da temperatura padne, pazite na bebu od ozljeda. Temperatura vode mora biti najmanje 36 ºС, a temperatura u sobi - oko 25 ºС. Pratite vlažnost zraka, optimalnu vrijednost - 50-70%. Nakon kupanja obrišite bebu u grijanom ručniku. Nemojte dopustiti hipotermiju, u prvom mjesecu života morat ćete koristiti grijače.
  • Pješačka. Ako je beba otpustila iz rodilišta s težinom od 2000 grama ili više, onda u ljetnim mjesecima možete sigurno hodati u parku ili šumi. U početku - ne više od 10-15 minuta, a zatim postupno povećati vrijeme šetnje. Zimi nemojte hodati na hladnoću, pogotovo ako mrvica još nije dobila težinu u 3000 grama. Prozračite sobu redovito, svjež zrak je potrebno.
  • Fizički razvoj po mjesecima. Obratite posebnu pozornost na stvaranje tjelesnih vještina. Naravno, taj proces neće biti brz, ali masaža i gimnastika pomoći će ubrzati. Ove procedure moraju obavljati stručnjaci. Znaju, primjerice, da pravilno napravljena masaža ojačava mišiće koje trebate, poboljšate metabolizam, spriječite skoliozu i druge probleme s koštanim sustavom. Kao rezultat toga, beba će se početi prevrtati, puzati, sjesti i hodati u vremenu.

  Dragi roditelji, ako je beba prerano rođena, prije svega, prestani paničariti. Uzmi zdravo za gotovo da postoje preuranjene bebe, njihov razvoj i budućnost ovise o stupnju prijevremenosti i kvalifikacijama medicinskog osoblja te o mnogim drugim čimbenicima, među kojima je važno pronaći mjesto strpljenja i nade za najboljima.

  Kako prerano bebe rastu: razvoj po mjesecima

  Zbog raznih okolnosti rađaju se preuranjene bebe. Razvoj takvih mrvica je drugačiji, u usporedbi s djecom s punim radnim vremenom. S pravilnim poštivanjem svih uvjeta u dobi od dvanaest godina, takve mrvice odgovaraju razvoju novorođenčadi.

  Vanjske karakteristike preranih beba

  Kako prerane bebe rastu?

  Prije započinjanja proučavanja obilježja dojenčadi rođenih prije propisanih razdoblja potrebno je proučavati njihova karakteristična svojstva.

  U bebama ove skupine jasno se ističe:

  • manifestacija letargije i slabosti;
  • maleni stup;
  • male mase vrijednosti;
  • nedostatak kože na proljeću;
  • teška crvenila tijela;
  • tanki sloj aurikula;
  • pomicanje velikog fontana;
  • prisutnost "Lanugs" - mekih dlačica;
  • nedostatak stvaranja vanjskih genitalnih organa;
  • nerazmjerno velika glava;
  • ogroman trbuh s niskim položajem pupka;
  • prozirne tankoslojne ploče;
  • kratke ručke, noge i vrat.

  Opisani znakovi ukazuju na nepotpuni razvoj bebe i potrebu za stvaranjem ugodnih uvjeta za daljnje formacije. Najčešće, težina preranog djeteta ne prelazi dva kilograma.

  U takvoj situaciji, roditelji bi se trebali usredotočiti na sve napore na pravovremenom razvoju djeteta.

  Razvojne značajke

  Kako se razvijaju preuranjeni mališani? Bebe koje su rođene od dvadeset i četiri tjedna trudnoće smatraju se preuranjenima. U formiranju djece ove skupine ima svoje nijanse, koje se očituju u sljedećem:

  1. Poseban tip funkcioniranja živčanog sustava. Funkcioniranje živčanog aparata razlikuje se od rada živčanog sustava običnih novorođenčadi. Dakle, bebe rođene prije roka, zahtijevaju pozornost, osobito od majke. Kuća bi trebala stvoriti maksimalnu udobnost i okružiti dijete s pažnjom i ljubavlju.
  2. Vještine ponašanja u kasnijem učenju. Djeca rođena prije određenog vremena, uče vještine ponašanja kasnije od svojih vršnjaka. Na primjer, kada se beba pojavila trideset dva tjedna trudnoće, trajanje njenog zaostajanja od vršnjaka je najmanje tri mjeseca.
  3. Primjena inkubatora. Ako je težina mrvica koja se pojavila svijetu ne prelazi jedan i pol kilograma, onda je za njegov daljnji razvoj potrebna uporaba inkubatora. Komarovsky vjeruje da samo uvjeti inkubatora omogućuju djetetu da raste na zdravu tjelesnu masu, budući da su što bliže intrauterini. Rast tjelesne mase do dva kilograma uzrokuje pomicanje mrvica u krevetu, s posebnim grijanjem.

  Korištenje termoregulacijskih uvjeta za prerane bebe je vrlo značajno jer izravno utječe na daljnji razvoj djeteta.

  Preuranjene bebe treba držati u sobi u kojoj toplinski režim ne pada ispod dvadeset stupnjeva Celzija, a indeks vlage manji je od pedeset posto.

  Značajke razvoja preranih beba detaljno se proučavaju pomoću brojnih primjera.

  Mame tih mrvica trebaju biti upoznate s posebnom literaturom i pratiti razvoj svoje bebe u razvoju.

  Odstupanje ili dugo kašnjenje u razvoju preranog djeteta signal je da odmah posjeti liječnika pedijatara. To će izbjeći pojavu nepoželjnih posljedica i ponekad štedi život bebe.

  Kako razviti do mjeseca

  Prerane bebe razvijaju se nakon porođaja na nešto drugačiji način od svojih vršnjaka. U početku, njihovo tijelo pokušava dobiti odgovarajuću težinu i "dovršiti" organe. Razvoj prerane bebe mjesecima do godine dana jasno se vidi u sljedećoj tablici.

  Razvoj po mjesecima ilustriran je u tablici u obliku mjesečnog povećanja težine. Ti su podaci prosječni i mogu se razlikovati u pojedinačnim slučajevima.

  Ovisno o težini novorođenčadi kad se rodi rano, razlikuju se sljedeće kategorije prijevremene bolesti:

  1. Tjelesna težina kreće se od dvije tisuće grama do dvije i pol tisuće grama. Prva kategorija uključuje bebe rođene na pozornici od trideset šestog do trideset sedmog tjedna trudnoće. Do dobi od dvanaest mjeseci, masa takve djece povećava se najmanje četiri puta.
  2. Težina od jedne do pol tisuće grama do dvije tisuće grama. Ova kategorija mrvica uključuje bebe rođene trideset dva do trideset i pet tjedana trudnoće. Te godine težina opisanih mrvica poveća se najmanje pet puta.
  3. Masa beba od tisuću grama do jedne i pol tisuće grama. "Duboko prerane bebe" - djeca u ovoj kategoriji. Oni su rođeni prije trideset tjedana trudnoće. Do dobi od dvanaest mjeseci njihova tjelesna težina povećava se najmanje šest puta u usporedbi s izvornikom.
  4. Bebe manje od tisuću grama. Ekstremna tjelesna težina imaju bebe rođene u svijetu šest mjeseci. Uz pravu skrb za godinu, oni su povećani u težini osam puta.

  Svako prerano dijete je rezultat abnormalnog ponašanja trudnice ili prisutnosti patologija u njoj. Stoga nemojte se žaliti na one oko vas, ali se povucite i počnite pravilno brinuti o novorođenčadi, ako se to ne dogodi dok je bio u maternici.

  Ponašanje i obilježja skrbi

  Kako se prerane bebe razvijaju po mjesecima? Razvoj bebe u ranoj dobi rođenja razlikuje se od razvoja mrvica propisanih razdoblja izgleda. Razmotrite razvoj mjeseci u pretetku:

  1. Mjesečne mrvice. U prvom mjesecu života djeca praktički nisu aktivna. Smanjen ton mišića može biti uzrokovan slabim razvojem mišića i slabom težinom. Hranjenje se provodi sondom, često uz upotrebu umjetne plućne ventilacije.
  2. Dvomjesečno. Dvomjesečna djeca značajno povećavaju težinu i visinu, ali njihova tijela još nisu aktivna u svojim pokretima. Dojenje u ovoj fazi je najbolji način za dovršavanje hranjenja. Premature bebe, prema Komarovsky, u ovom razdoblju počinju podići glavu.
  3. Tri mjeseca. Težina i rast bebe i dalje se povećavaju. Mali pas počinje reagirati na okolni svijet zvukom.
  4. Četiri mjeseca. Četiri mjeseca stare mrvice slobodno drže glavu fiksiranim izgledom na pojedinačne predmete. Istodobno, mnogi ljudi "hodaju" vrlo aktivno. Svakodnevno, ove bebe se preporučuju da se na svježem zraku, okupa i izlagati za masažu. Majčino mlijeko je još uvijek važna osnova za prehranu i komunikaciju s mamom. Ton mišića počinje se očitovati, ometajući mrvice sna.
  5. Pet mjeseci. Bebe se počnu osmjehnuti, drže čekiće i okreću glavu. Težina preranog djeteta po mjesecima, kako se može vidjeti iz stola, povećana je za više od pet stotina grama.
  6. Šest mjeseci. Tjelesna težina i dalje raste. Crnci počinju razlikovati roditelje od drugih ljudi, a djeca odraslih. Mnoge bebe ranog razdoblja razvoja u određenoj dobi su uhvatili korak sa svojim vršnjacima.
  7. Sedam mjeseci. Sedam mjeseci djeca su aktivno uključeni u igru. Sada dijete, slobodno i bez ikakve pomoći, može se prebaciti iz trbuha na leđa i leđa. Pokret postaje brži i podesiv.
  8. Osam mjeseci. U osam mjeseci, bebe se ne mogu samo prebaciti, već već pokazuju prve pokušaje puzanja. Razvoj po mjesecima preuranjenih beba, prikazanih u gornjoj tablici, pokazuje koliko se njihova tjelesna težina povećala.
  9. Devet mjeseci. Koliko vremena prerane bebe počinju hodati? U dobi od devet mjeseci, mrvice počinju stajati naizmjenično na svakoj od nogu, pokazujući prve pokušaja hodanja. Istovremeno, nužno se drže okolnih objekata.
  10. Deset. Deset mjeseci, mrvice aktivno puze i počinju podići glavu pri izgovoru svog imena.
  11. Jedanaest mjeseci. Do jedanaest mjeseci, bebe pokušavaju poduzeti prve korake. Osim toga, aktivno izgovaraju različite zvukove i slogove.
  12. Jedanaestogodišnja djeca U godini djeca počinju hodati. Naravno, svatko to ne može, ali mnogi su primjeri opisani u medicini.

  Gornji razvojni stol po mjesecima prerane bebe pokazuje da do godine povećanje tjelesne težine nema velike pokazatelje. Sada je glavni fokus na razvoju mrvica, budući da su njezini glavni organi već formirani. Preuranjene bebe nisu kazna ni bolest, već samo veća briga i ljubav.