Kardiopulmonalna reanimacija u algoritmu djece

Rođenja

Nerijetko, ali postoje takvi slučajevi: čovjek hoda niz ulicu, glatko, pouzdano i odjednom je pao, prestao disati, postala plava. U takvim slučajevima, okolni ljudi obično nazivaju hitnu pomoć i dugo čekaju. Nakon pet minuta dolazak stručnjaka više nije potreban - čovjek je umro. I rijetko postoji osoba koja poznaje algoritam za kardiopulmonalnu reanimaciju i sposobnost primjene njegovih postupaka u praksi.

Uzroci zatajenja srca

U načelu, svaka bolest može uzrokovati srčani zastoj. Stoga, popis svih onih stotina bolesti koje su poznate stručnjacima je besmisleno i nema potrebe. Međutim, najčešći uzroci srčanog udara su:

 • srčana bolest;
 • trauma;
 • utapanje;
 • električni šokovi;
 • intoksikacija;
 • infekcije;
 • dišni zaustavljanje u slučaju udisanja stranog tijela - to se najčešće događa kod djece.

Međutim, bez obzira na uzrok, slijed djelovanja tijekom kardiopulmonalne reanimacije uvijek ostaje isti.

Faze kardiopulmonalne reanimacije

Filmovi često pokazuju pokušaje heroja da ponovno žive umiruću osobu. Obično izgleda ovako - pozitivan lik vodi do nepomične lažne žrtve, pada na koljena pokraj njega i počinje ga gurati teško na prsima. Svojim umjetničkim djelima pokazuje dramu trenutka: skoči na čovjeka, treperi, plače ili povike. Ako se slučaj odvija u bolnici, liječnici nužno izvješćuju da "on odlazi, gubimo ga". Ako prema planu scenarista žrtva mora živjeti, on će preživjeti. Međutim, takva osoba nema šansu da se spasi u stvarnom životu, budući da je "spasitelj" učinio sve u krivu.

Godine 1984, austrijski anesteziolog Peter Safar predložio je ABC sustav. Ovaj kompleks je stvorio temelje suvremenih preporuka za kardiopulmonalnu reanimaciju i više od 30 godina, svi su liječnici koristili ovo pravilo. Američka udruga kardiologa objavila je 2015. godine ažurirani vodič za praktičare koji detaljno prikazuju sve nijanse algoritma.

ABC algoritam je niz akcija koje pružaju maksimalnu šansu za preživjelog. Njegova je bit u samom nazivu:

 • ventilacija - dišni put: identifikacija njihovog začepljenja i njegovog uklanjanja kako bi se osigurala prohodnost laringusa, dušnika, bronha;
 • disanje - disanje: obavljanje umjetnog disanja prema posebnoj tehnici s određenom frekvencijom;
 • cirkulacija - osiguravanje cirkulacije krvi tijekom srčanog udara pomoću vanjske (indirektne masaže).

Kardiopulmonalna reanimacija prema ABC algoritmu može obavljati bilo koja osoba, čak i bez medicinskog obrazovanja. To je temeljno znanje koje svatko treba posjedovati.

Kako se kardiopulmonalna reanimacija izvodi u odraslih i adolescenata?

Prije svega, trebali biste osigurati sigurnost žrtve, ne zaboravite na sebe. Ako ste uklonili osobu iz nesretnog automobila, odmah ga odvucite od nje. Ako postoji ogorčena vatra, učinite isto. Premjestite žrtvu na bilo koje susjedno sigurno mjesto i prijeđite na sljedeći korak.

Sada moramo osigurati da osoba stvarno treba CPR. Da biste to učinili, pitajte ga: "Kako se zoveš?" Ovo je pitanje koje najbolje privlači pozornost žrtve, ako je svjestan, čak i ako je zamagljen.

Ako on ne odgovori, tresti ga: lagano mu štipanje obraz, pasti ga na ramenu. Ne pomičite žrtvu nepotrebno, jer ne možete biti sigurni da nema ozljeda ako ga već nađete u nesvijesti.

Ako je bez svijesti, pobrinite se da nema daha. Da biste to učinili, priložite uho žrtvinim ustima. Ovo je mjesto gdje "Vidite. Slušaj. Osjećati se ":

 • vidite pokretove prsnog koša;
 • čujete zvuk izdišenog zraka;
 • osjećate kretanje zraka sa svojim obrazom.

U kinu, često su stavili uho u prsa. Ova metoda je relativno djelotvorna samo ako je grudi pacijenta potpuno gola. Čak i jedan sloj odjeće će iskriviti zvuk i nećete razumjeti ništa.

Istodobno s testom disanja, možete saznati prisutnost impulsa. Nemojte ga potražiti na zglobu: najbolji način za otkrivanje pulsa je da palpate karotidnu arteriju. Da biste to učinili, postavite indeks i prst prst na vrhu "Adamove jabuke" i gurnite ih prema stražnjem dijelu vrata, sve dok se prsti ne odmore na mišiće, koji ide od vrha do dna. Ako pulsiranje nije odsutno, tada se srčana aktivnost zaustavila i potrebno je početi spašavati živote.

Upozorenje! Imate 10 sekundi za provjeru brzine otkucaja srca i disanja!

Sljedeći korak je osigurati da žrtva nema stranih tijela u ustima. Ni u kojem slučaju ne potražite dodir: osoba može imati grčeve i prsti će vam se jednostavno ugrizati ili slučajno možete skidati umjetnu zubnu krunu ili most koji će ući u dišne ​​putove i uzrokovati gušavost. Možete ukloniti samo vanjska tijela koja su vidljiva izvana i blizu su usne.

Sada privlači pažnju drugih, zamolite ih da nazovu hitnu pomoć, a ako ste sami, učinite to sami (poziv na usluge upozorenja je besplatan), a zatim započnite kardiopulmonalnu reanimaciju.

Postavite osobu na leđa na tvrdu površinu - zemlju, asfalt, stol i pod. Gurnite glavu, gurnite donju čeljust prema naprijed i otvorite žrtvinu usta - to će spriječiti padanje jezika i omogućiti učinkovito umjetno disanje (Safarov trostruki manevar).

Ako sumnjate na ozljedu vrata ili ako je osoba već pronađena u nesvijesti, ograničite se samo na produženje donje čeljusti i otvaranje usta (dvostruki Safarov manevar). Ponekad je to dovoljno za osobu da počne disati.

Upozorenje! Prisutnost daha gotovo apsolutno pokazuje da ljudsko srce radi. Ako žrtva diše, okrenite ga na stranu i ostavite ga na tom mjestu sve dok liječnici ne dođu. Gledajte žrtvu, provjeravajte puls i disanje svake minute.

U nedostatku pulsa, započnite vanjsku masažu srca. Da biste to učinili, ako ste s desne ruke, postavite dno desne dlanove na donju trećinu strijca (2-3 cm ispod uvjetne linije koja prolazi kroz bradavice). Stavite bazu lijeve palme na nju i okrećite prste, kao što je prikazano na slici.

Ruke bi trebale biti ravne! Pritisnite cijelo tijelo na prsima žrtve s frekvencijom od 100-120 udaraca u minuti. Dubina prešanja - 5-6 cm. Nemojte dugotrajne pauze - možete se opustiti ne više od 10 sekundi. Pustite da se prsa posve nose nakon pritiska, ali nemojte skidati ruke s nje.

Najučinkovitija metoda umjetnog disanja je "od usta do usta". Da biste je provodili nakon trostruka ili dvostrukog manevra Safara, pokrijte žrtvinu usta svojim ustima, držite nos prstima jedne strane i učinite energično izdisanje koje traje 1 sekundu. Dajte pacijentu dah.

Učinkovitost umjetnog disanja određena je pokretima prsa, koji bi trebali ustati i pasti tijekom udisanja i izdaha. Ako ne, onda su dišne ​​putove osobe blokirane. Ponovno provjerite usnu šupljinu - vidjet ćete strano tijelo koje se može ukloniti. U svakom slučaju ne prekidajte kardiopulmonalnu reanimaciju.

UPOZORENJE! Prema preporukama Američke udruge kardiologa, možete odbiti provoditi umjetno disanje, jer kompresije prsnog koša daju tijelu potrebnu količinu zraka. Međutim, umjetno disanje povećava vjerojatnost pozitivnog učinka na CPR za nekoliko posto. Stoga, kad god je to moguće, treba i dalje provesti, prisjećajući se da osoba može biti bolestna od zarazne bolesti kao što je hepatitis ili infekcija HIV-om.

Jedna osoba ne može istodobno pritisnuti prsa i izvesti umjetno disanje, stoga se akcije trebaju izmjenjivati: nakon svakih 30 pritisaka treba izvršiti 2 pokrete respiratornog kretanja.

Svake dvije minute trebate se zaustaviti i provjeriti prisutnost pulsusa. Ako se pojavi, pritiskanje prsa mora biti zaustavljeno.

Detaljan algoritam za kardiopulmonalnu reanimaciju odraslih i adolescenata prikazan je u video pregledu:

Kada zaustaviti kardiopulmonalnu reanimaciju

Završava kardiopulmonalna reanimacija:

 • s pojavom spontanih disanja i pulssa;
 • s znakovima biološke smrti;
 • 30 minuta nakon početka reanimacije;
 • ako je resuscitator potpuno fizički iscrpljen i ne može dalje proizvoditi CPR.

Brojne studije pokazuju da provođenje kardiopulmonalne reanimacije duže od 30 minuta može dovesti do pojave srčanog ritma. Međutim, za to vrijeme cerebralni korteks umre i osoba se ne može oporaviti. Zato se uspostavlja poludnevni interval tijekom kojeg žrtva ima priliku za oporavak.

Značajke kardiopulmonalne reanimacije kod djece

U djetinjstvu, asfiksija je češći uzrok kliničke smrti. Stoga je za ovu kategoriju pacijenata osobito važno provesti cijeli kompleks reanimacijskih mjera - vanjska srčana masaža i umjetno disanje.

Napomena: ako se odrasla osoba smije ostaviti na vrlo kratko vrijeme kako bi zatražila pomoć, dijete prvo treba potrošiti CPR dvije minute, a tek nakon toga možete otići na nekoliko sekundi.

Za obavljanje pritiskanja prsa u djeteta treba biti jednaka frekvencija i amplitude kao kod odraslih osoba. Ovisno o njegovoj dobi, možete pritisnuti dvije ili jedne strane. U dojenčadi je učinkovita metoda u kojoj prsa bebe obujmljuju obje ruke, stavljajući palce u sredinu strijca, a ostatak čvrsto pritisnute na strane i na leđa. Tisak je napravljen palcem.

Odnos pokreta s pritiskom i disanjem u djece može biti 30: 2, ili ako postoje dva reanimatorica - 15: 2. U novorođenčadi omjer je 3 klika na jedan pokret disanja.

Preporučujemo da pogledate video pregled u kojem Dr. Komarovsky govori o značajkama kardiopulmonalne reanimacije djece:


Srčani neuspjeh nije rijedak koliko se čini, a pravovremena pomoć može dati osobi dobre šanse za budući život. Svatko može naučiti algoritam akcija u izvanrednim situacijama. Da biste to učinili, nemojte ni trebati ići u medicinsku školu. Dovoljno je vidjeti visoku kvalitetu videa za obuku o kardiopulmonalnoj reanimaciji, nekoliko sati s instruktorom i periodično ažuriranje znanja - a možete postati neprofesionalni, ali i spasilac. A tko zna, možda će jednog dana dati nekome priliku za život.

Gennady Andreyevich Bozbey, izvanredni liječnik

51.710 ukupno pregleda, 8 pregleda danas