Preuranjene bebe: skrb i hranjenje u prvim danima života

Rođenja

Prerano rođenje je uvijek rizik. Nije bitno jesu li spontano dogodili ili su bili uzrokovani umjetnim sredstvima kako bi spasili živote majke i djeteta u teškim patologijama. Srećom, danas je medicina na takvoj razini da liječnici mogu spasiti i ostaviti dijete rođeno s težinom od 500 grama.

U ovom ćemo članku govoriti o tome koje su komplikacije i problemi preranog novorođenčeta, kako se bebe njeguju i hrane u bolnici i koja je metoda klokanera.

Stupanj prijevremenosti

Uvjetno dodijeliti 4 stupnja prijevremene djece prema težini, s kojima su rođeni:

Strogo govoreći, ova je podjela vrlo uvjetovana, jer nije uvijek moguće utvrditi točno trajanje trudnoće ili je, primjerice, rođen rođak 26. tjedan već potpuno razvijen i spreman za postojanje izvan trbuha moje majke. Odlučujući čimbenik je težina bebe, to je manja, to će biti teško da se dijete prilagodi neovisnom životu.

U prvim danima nakon rođenja, mnogo ovisi o liječnicima. Ali ništa manje važno je majka preranog djeteta. Postoje mnogi primjeri kako su ravnodušne majke, sa svim srcem uznemirene za bebu, razgovarale s njim, uvjerene da bi sve bilo u redu, da je bilo potrebno boriti se, čuvati majčino mlijeko, čudesno, drugim riječima, niste ga mogli nazvati, beznadne situacije.

Što izgleda prerano beba?

Bebe koje su rođene prerano imaju niz karakteristika anatomske osobine:

 • opseg glave premašuje opseg prsa za 3-4 cm, tako da glava izgleda nerazmjerno velika;
 • široke šavove i fontane;
 • uši su mekane i uz glavu;
 • koža je vrlo tanka, u prahu;
 • potkožni sloj masti je tanki ili potpuno odsutan, koža može biti skupljena u nabore;
 • glas je tanak, poput cviljenja;
 • pupak je niži od onih punoljetnih novorođenčadi;
 • duboki san, mali pokret, monoton plač, kako kažu, "na jednoj bilješci".

S obzirom na sve ovo, prerane bebe čine snažan dojam, osobito na mami. Glavna stvar u ovoj situaciji je zapamtiti da je to privremeno i da će se beba uskoro vratiti na normalu i izgledat će kao sva zdrava djeca. Ali mama što trebate učiniti da mu pomogne, da razgovaraju, da se držite ručku kada ne možete dobiti vaše ruke na, da se bore za mlijeko i preliti bez obzira na sve.

Glavni problemi i komplikacije prerane bebe

Dakle, prerane bebe rađaju se s nerazvijenim organima i sustavima koji još nisu prilagođeni za funkcioniranje izvan maternice. U tom kontekstu gotovo uvijek razvijaju komplikacije.

dah

Od 28. tjedna do 36. tjedna, tvar koja se zove surfaktant sazrijeva u tijelu djeteta. Ona je odgovorna za osiguravanje da alveoli (mjehurići u plućima) ne padaju kada disanje, a pluća mogu normalno funkcionirati. Ako se dijete pojavilo prije 28 tjedana, mora se truditi da diše. Stoga se umjetni respiratori često koriste sve dok dijete ne počne samostalno nositi se s ovim zadatkom.

Dodatno, djetetu se daju pripravci za tenzide, pomažući pluća da "sazriju" i prilagode se neovisnom radu.

Ako je vaša beba povezana s respiratorom, trebate imati na umu da kada dajete kisik, pluća vašeg djeteta dobivaju nešto poput opeklina. Nažalost, to je neizbježno, a bez aparata, dijete jednostavno ne može disati.

Takav "opekotina" dovodi do grčenja bronha i povećane sekrecije sluzi. U medicini, ovo stanje se naziva bronho-plućna displazija. Tijekom vremena, stanje dišnog sustava normalizira, ali u budućnosti, s bilo kojom infekcijom koja utječe na dišni sustav, na primjer SARS, nije nužno, ali je vjerojatno da će beba imati neke učinke. Naime, povećanje proizvodnje sluzi i bronhijalni spazam.

Kako bi se izbjegle komplikacije do razvoja astme, trebali biste biti sigurni da obavijestite pedijatra da je dijete bio spojen na respirator. U tom slučaju, liječnik će poduzeti mjere kako bi spriječio pojavu grčeva ili ih liječiti u ranoj fazi.

Među ostalim komplikacijama dišnog sustava u prerane bebe slijede.

Sindrom respiratornog zatajenja. U stvari, to je razlog zašto su bebe povezane s ventilatorom (mehanička ventilacija) ako površinski aktivni sastojak nije dovoljan.

Apnea. Ovaj pojam opisuje stanje novorođenčeta u kojem je disanje nepravilno. U ovom slučaju, određeni lijekovi se ubrizgavaju ili je dijete povezano s ventilatorom.

Srce

Kad se dijete razvije i raste u majčinoj trbušini, njegov protok krvi praktički ne dira pluća, srce šalje krv u aortu, a ne na plućnu arteriju, kao u odrasloj dobi. Krv ulazi u aortu kroz otvor - arterijski kanal.

U punoljetnim bebama ova rupa prerasta ubrzo nakon rođenja, u preuranjenim bebama, to se možda neće dogoditi. Patologija se tretira na medicinski način, mnogo rjeđe - kirurškim zahvatom.

imunitet

Nedostatak imuniteta u prerane bebe također je nerazvijen i ne može se nositi s raznim infekcijama, zbog čega se takve bebe često razboljuju odmah nakon rođenja. Infekcija, koja u full-term baby može uzrokovati samo implicitne simptome prehlade, u prijevremenom se vjerojatno pojavljuje u punoj snazi.

Važno je napomenuti da su djeca rođena u 7 mjeseci trudnoće imuniteta jača od onih koji su rođeni osam mjeseci.

Pločice u preuranjenim bebama vrlo su tanke i krhke. U tom smislu moguća su krvarenja različite težine. U pravilu, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost opsežnog krvarenja.

Kako je to opasno? Mala krvarenja mogu proći posve nezapaženo, ali opsežne ugrožavaju razvoj takvih patologija kao što su cerebralna paraliza, epilepsija, poteškoće u učenju i percepcija informacija u budućnosti.

Ako je krvarenje u mozgu otvoreno, onda je prilično teško zaustaviti, ponekad se provodi transfuzija krvi ili mehanička ventilacija. Zbog mogućnosti krvarenja prerane bebe kontroliraju neonatolozi i periodično podvrgavaju ultrazvuku mozga.

vid

Često, prijevremena retinopatija se dijagnosticira u preuranjenim bebama. Ovaj fenomen je poremećaj u razvoju mrežnice.

Retina je najslabije tkivo koje, recimo, popravlja sliku kako bi je prenijeli u mozak. U prijevremenu prijevremenu krvarenje mrežnice može se razviti abnormalno, što pridonosi formiranju ožiljnog tkiva i kao posljedica toga značajnog oštećenja vida.

U ovom slučaju, kao i kod drugih komplikacija, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost retinopatije u preranoj bebi.

Blaga retinopatija, na sreću, gotovo uopće nema utjecaja na stanje vizije u budućnosti. U teškim slučajevima liječenje se vrši pomoću lasera ili krioterapije (liječenje izlaganjem hladnoći).

Zašto se pojavljuje retinopatija? Nema točnog odgovora na ovo pitanje, ali većina stručnjaka sklona je misliti da su visoke koncentracije kisika uzrok. Stoga se ovaj pokazatelj pažljivo prati. Osim toga, prerane bebe periodički pregledavaju oftalmolog kako bi se identificirale abnormalnosti u vremenu.

iznutrice

Ponekad prerane bebe razvijaju nekrotizni enterokolititis, bolest u kojoj crijevne stanice umiru.

Teško je reći što točno vodi do ove bolesti, moguće je da bakterijske infekcije igraju značajnu ulogu.

U svakom slučaju, bebe s tim bolestima prenose se u kapaljke hranjivim otopinama umjesto uobičajenih hranjenja, što omogućuje smanjenje opterećenja na probavnom sustavu. Povremeno se traži operacija uklanjanja dijelova crijeva koji su proživjeli značajna razaranja.

krv

Često, prerano je pronađeno da imaju nisku razinu šećera u krvi. Inače se taj fenomen naziva hipoglikemija. Liječenje je dodatno "dodatno hranjenje" s glukozom intravenozno ili kroz usta.

Postoji određena anemija prijevremenog zastoja. Ova patologija karakterizira činjenica da djetetovo tijelo još nije u stanju proizvesti crvene krvne stanice u dovoljnim količinama. Osim toga, veliki gubitak krvi može biti uzrok anemije. Liječenje anemije u prerane bebe provodi se davanjem lijekova ili, u teškim slučajevima, transfuzijom krvi.

Ako neko prerano dijete ima bilo kakvu komplikaciju, tada će on i njegova majka dugo provesti u bolnici, možda nekoliko tjedana. Kad se beba malo oporavi, bit će prebačen u dječju bolnicu.

U pravilu, majka je također odvedena u bolnicu kako bi se mogla brinuti o svom djetetu, ali ako je stanje u bolnici napeto u smislu prekomjernog opskrbe pacijenata, majka se može odbiti. U tom slučaju, morat će svaki dan izraziti mlijeko i donijeti ga za hranjenje.

Njega prerane bebe u rodilištu

Budući da se beba koja se prerano rodila ne može samostalno nositi s određenim funkcijama, takve bebe trebaju posebnu pažljivu njegu.

Glavni je problem termoregulacija. Vrlo je lako da beba bude super-hlađena ili, obrnuto, da se pregrijava. U tom smislu, dijete stavi u inkubator (plastična kutija) ili šator kisika, u kojem se održava optimalna temperatura i kisik hraniti bebe koje ne mogu disati dok je u punoj snazi.

Bebe s visokim stupnjem prijevremenosti i male težine prvo se smještaju u zatvoreni inkubator, a zatim, kako se njihovo stanje poboljšava, otvoreno.

U prvim danima života beba se ne odvaja iz nape, sve se brine neposredno unutra. Kako bi se izbjegla stagnacija ili deformacija glave, beba se prebacuje svaka 2-3 sata. Novorođenče je povezano s nekoliko uređaja koji bilježe sve glavne pokazatelje svog stanja (temperatura, puls, disanje), daju lijekove.

Često Momma plaši kapaljku povezanu s glavom djeteta. Ne brinite, to je učinjeno, jer nema mogućnosti staviti iglu u venu na dršku djeteta, i to se prakticira posvuda.

Prvi put su uvjeti pritvora beba u inkubatoru blizu one u kojoj je on bio u utrobi: ugodno temperatura (31-37 ° C) i visokoj vlazi.

U malim gradovima, gdje bolnica, u pravilu, nemaju posebnu skupu opremu, prerane bebe se njeguju u kolijevci. Temperatura se održava prevlačenjem u toplim pelenama i pomoću grijaćih jastučića.

Njega prerane djece provodi se u 2 faze: u bolnici i specijaliziranih odjela dječje bolnice nedonoščadi. Djeca s vrlo niskom tjelesnom masom (do 1500 g) i razne komplikacije, kao što su ponovljena asfiksija, sindrom respiratornog distresa i drugi, prenose se u dječju bolnicu 10-11. Dan, a djeca rođena s masom od 1500-2000 g - 7-8 dana.

Ako postoji potreba za prijevozom, provodi se u hitnoj pomoći s osobljem koje je u stanju pružiti hitnu pomoć ako nastane potreba.

U prvim satima dječjeg života u porodničkoj bolnici provest će se intenzivna skrb, pregled i, ako je potrebno, reanimacija. Nakon toga, u odjelu preuranjenih beba u bolnici, dijete će također dobiti neophodno liječenje ako ostanu komplikacije i uvjeti za postizanje tjelesne težine.

Još jedan preduvjet za njegu djeteta je čistoća. Već smo napisali da su prerane bebe iznimno osjetljive na infekcije. Staphylococcus je posebno opasno za njih.

Stoga, sve što se, na ovaj ili onaj način, odnosi na bebu treba biti savršeno čisto i dezinficirano.

Mumije, kojima je dopušteno da posjete svoje bebe ili ih hrane, trebaju strogo slijediti sanitarne standarde:

 • nosite čisti kupaći ogrtač, koji će vjerojatno biti izdan u odjelu gdje se dijete drži;
 • koristiti kapu za kosu i masku;
 • operite grudi sapunom i vodom prije hranjenja ili dekantiranja; kada je beba jaka, ovaj se postupak može napustiti, ali sve dok je to potrebno;
 • temeljito oprati ruke.

Hranjenje preranih beba

Prerane bebe koje nemaju refleks sisanja ili imaju druge razloge koji otežavaju hranjenje primaju hranu kroz cijev, u prosjeku, 6-16 sati nakon rođenja, ovisno o stanju.

Kako hranjenje preranih beba kroz sondu? Tanka fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u želudac, kroz koju se hranjive otopine, glukoza i mlijeko injektiraju u malim obrocima.

U idealnom slučaju, ako nema kontraindikacija, dijete se hrani mlijekom izražene majke. Važnost dojenja za prerano dijete ne može se precijeniti. Mama mlijeko će pružiti neprocjenjivu pomoć u rehabilitaciji i razvoju djeteta, stoga svakako pokušajte zadržati mlijeko.

Kangaroo skrb preuranjenih beba

Metoda se temelji na načelu "kože na koži" i uključuje bliski kontakt tijela majke i djeteta.

Testirano je 80 godina u Kolumbiji. Uopće nije bilo dovoljno inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe čije je stanje relativno stabilno, doslovce majci.

Bebe su bile smještene između majčinih grudi i osigurane u ovom položaju pomoću odjeće ili remena. Iznenađujuće je, tijekom studije, dokazano da su preuranjene bebe, čija je rehabilitacija provedena na taj način, razvila i stekla težinu mnogo brže od onih koji su se držali u inkubatoru.

Srčani udar takvih beba bio je ravnomjeran i stabilan, disanje je poboljšano, temperatura je održavana na optimalnoj razini. Težina, oni su stekli brže i brže istu izliječenu od raznih patologija

Osim toga, beba, koja se naslanja na kožu majke, prihvaća svoju mikroflora i stoga jača imunološki sustav, koji je neophodan za prerano dijete.

Pored fizioloških aspekata, metoda klokanera ima pozitivan učinak na psihološko stanje majke i djeteta.

Kao što pokazuje praksa, prerani rad, iz bilo kojeg razloga koji se dogode, velika je psihološka trauma za majku. Ono što vrijedi samo bespomoćno, što uzrokuje neumjerenu sažaljenju i bol u majčinom srcu, kakva je prerano novorođenče. Metoda klokanera pomaže majci da preživi taj stres, da se osjeća potrebnim, da prevlada osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti, kako bi shvatio da pomaže vašem djetetu, da je to neophodno.

Za bebu takav bliski kontakt s majkom je naj normalnije i prirodno stanje koje je prirodi namijenjeno novorođenčadi. Dijete postaje mirnije, čuje takvo poznato i poznato tuku srca njezine majke, osjeti joj toplu dah. Iznenađujuće, zabilježeno je da, ako se djetetova tjelesna temperatura porasla, tjelesna temperatura majke pala je za istu vrijednost, čime je zadržala ravnotežu.

Kako se danas prakticira metoda klokaneta?

U ruskim rodilištima, ova metoda se prakticira. Međutim, u većini slučajeva, majka je pozvana u odjel s preuranjenim bebama ili jedinicom intenzivnog liječenja i ostavljena je bebom 2-3 sata. U pravilu, majka mora osloboditi prsa i trbuh od odjeće i leći na kauču. Dijete će biti smješteno na dojci i ostaviti na tom mjestu neko vrijeme.

Mama treba biti spremna za činjenicu da dijete odluči otići na zahod tijekom sjednice jer novorođenče, u pravilu, treba majčinu toplinu kako bi se opustila dovoljno.

Kontraindikacije korištenja metode klokanta

Kao što je gore navedeno, ova metoda se prakticira ako je stanje djeteta stabilno. Ako se dogode sljedeće komplikacije, primjena metode još nije moguća:

 • teška sepsa;
 • intrakranijalna krvarenja od 3-4 stupnja;
 • potreba za umjetnom ventilacijom pluća;
 • fiksiranje arterijskog ili venskog katetera.

Ako je stvaranje bliske veze između majke i djeteta nemoguće, nemojte očajavati. U slučaju kada majka ima želju, može se jednostavno nalaziti pored djeteta. Vrlo često liječnici daju ustupke i dopuštaju prisutnost majke u odjelu. Razgovarajte s djetetom, zategnite dršku, samo se približite i već ćete uživati ​​u vašem malom čudu.

Nakon što se otpustite kući, nemojte zaboraviti na metodu klokaneta, to će biti korisno za dijete čak i kad je ozbiljna opasnost prošla.

Beba na IVL nakon prognoze porođaja

Sva prava na materijale objavljene na stranicama zaštićena su autorskim pravima i srodnim pravima i ne mogu se reproducirati niti koristiti na bilo koji način bez pismenog dopuštenja vlasnika autorskih prava i stavljanja aktivne veze na početnu stranicu Eva.Ru portala (www.eva.ru) pored s korištenim materijalima.
Za sadržaj izdanja promotivnih materijala nije odgovoran. Potvrda o registraciji medija br. FS77-36354 od 22. svibnja 2009. v.3.4.44
© Eva.ru 2002-2018

Mi smo u društvenim mrežama
Kontaktirajte nas

Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje performansi i poboljšanje učinkovitosti web mjesta. Onemogućavanje kolačića može uzrokovati probleme s web lokacijom. Ako nastavite koristiti web stranicu, prihvaćate našu upotrebu kolačića.

Dijete na IVL nakon rođenja. Tko je to bio?

Pozdrav draga majke! Tko je dijete koje leži nakon rođenja u inkubatoru na IVL? Koji tjedan ste bili na? Koliko si visok rođen? Imala sam blizance, rođene od strane PKS-a za 36,4 tjedana, rekli su da je opasno nositi djecu u želucu kao jednu placentu za dvoje, i oni su ih prethodno pripremali, rodili su se 3 kg, ali jedan dok je disao maski a zatim bez maske. Vrlo sam zabrinuta. Koliko dugo može trajati? Podijelite svoje iskustvo molim Vas, bit ću vam zahvalna za svaku informaciju. Naša dijagnoza je bilateralna upala pluća u djece i neotvorenih plućnih puteva.

gotovo 43 tjedana. rođen je u ponedjeljak - srijedu ili četvrtak - odvojena od događaja

43 tjedana? A zbog onoga što ste zalijepili na IVL? Ili su bili problemi s plućima?

Čudno! Rečeno mi je da nosim do 38-39. I tako je moguće, voda se preselila na 33-34. Na ventilatoru je bio dan.
Ako imate 36 godina, oni su na ventilatoru. To je problem jer već moraju disati

Imate li ikakvih blizanaca? Imam monokorni dijamotički blizanci, tj. Jedna placenta za dvoje, pjesnik je rekao da je opasniji. Je li vaša djeca bila na licu zato što nisu mogli disati sami? Nakon jednog dana su i oni disali?

Imam isto i tako rodim na 39 i 40 tjedana. Da, dan nakon rođenja IVL-a bili smo uklonjeni. Rođeni su u 13.00 dan, a sljedeći dan u 8.00

I upala pluća bila je i CNS depresija.

Kako se disati počinje) ne brinite, sve će biti u redu! Više i 3 kg su rođeni!

I ti nisi dao pucanj da otvoriš pluća... Moramo uskoro disati... jesu li otkrivanje pluća obično zrelo 37 tjedana... neki čak rađaju 32 bez ventilacije... Uskoro će disati. Sretno vama!

Ripen već u 34.

Nije uvijek, a ne činjenica... Zrelost uglavnom pluća i općenito zrelost fetusa razmatra se od 37. tjedna.

Pročitajte literaturu. Sve sam prošao sve gore i dolje. Pogotovo jer već 3 dana nisu mogli disati, to je posve druga stvar, vjerojatnije patologija ili infekcija

Hvala vam Lily! Da, u pravu ste, neki ljudi rođeni tako rano i bez ikakvih problema, ja ne razumijem ništa, čini se da imamo pristojno vrijeme, a moje dijete nije imalo injekciju.

Pneumonija je bilateralna, oba su dijagnosticirana, ali jedno dijete diše samo ponekad s maskom da pomogne, a jedan je također potpuno u iv.

Molim vas, molim vas. Kakvu literaturu pročitajte?

Što se događa u trideset sedmom tjednu trudnoće

Do 37. tjedna trudnoće, pluća fetusa su potpuno formirana i gotovo sazrela. Dijete vrši redovite pokreta disanja, zbog čega su mu pluća, interkostalni mišići i dijafragma pripremljeni za samostalno disanje izvan maternice. Do 37 tjedana, pluća se ne otvaraju uvijek i mogu disati izvan maternice, ali neki se dišu i na 32, ovdje su plodovi preuranjeni. Stoga, tako... Svugdje je cezarean od 37 do 38... to se smatra punim fetusom, barem liječnici smatraju da je ovo razdoblje sasvim sigurno za rođenje... Neću se raspravljati s tobom. Ne, čitala sam čitavu literaturu na medicinskoj akademiji, iako je moja specijalizacija različita, a konzultirao sam se ispred carskog cara u medicinskim centrima u inozemstvu.

Prosaryar u 36 tjedana, voda se preselila, sin je bio 2400, on je udisao prvi dan, drugi dan prebačen je na IV, 7 dana za IV. Postojala je i intrauterinska upala pluća, koja je bila u bolnici gotovo dva mjeseca. Sada je sin 10 godina, s plućima postoje problemi, upala pluća ili bronhitis, ali općenito dijete je jaka i zdrava

Hvala vam na odgovoru Nakon sedam dana, je li vaš sin disao svoj? Kako se liječilo 2 mjeseca? Ili iz bolnice odmah prebačeni u patologijski odjel?

Od porodiljne bolnice prvo su prenesene na rehabilitaciju novorođenčadi, a zatim su nakon 7 dana mehaničke ventilacije prenesene u odjel za neonatalnu patologiju, a potom u odjel za rano doba, gdje sam ležao s njim više od tri tjedna. Bili su tretirani antibioticima, da budem iskren, ne sjećam se svega ovoga, sjećam se da su donijeli puno tableta

Razumijem vas, moja kćer rođena je 30. srpnja u 35. tjednu, 3 dana mehaničke ventilacije, odvedena je u bolnicu u porodničkoj bolnici u intenzivnoj njezi, disala je 8 dana, dopuštena je samo jednom tjedno, poludim, liječnik kaže da čekaj (

Učinci novorođenčeta

Rođen sam 36 tjedana, dječak - Maxim, s težinom od 2700 i 48 cm.. Vrste su bile divne, rađale su vrlo lako, ali sve nije bilo lijepo kao što se činilo.

Dobar dan, tražim pomoć od stručnjaka i svakoga tko je naišao na sličan problem. Sin je rođen u 35.5 tjedana u zatvaranju. Akutna hipoksija. Upala pluća. Ručke se kreću samo u rukama (djelomična pareza). Nakon 3 tjedna na mehaničkoj ventilaciji u oživljavanju, novorođenčad je bila ektubirovalna. Dijete je sam odahnulo 11 dana. Ali zadnjih 3 dana dah se počeo pogoršavati. Na kraju studije rendgenskih snimaka otkrivena je desna obnova dijafragme. Zatim se ponovno prenesu na ventilator. Do sada (dijete je gotovo 2 mjeseca) na ventilatoru, dijafragma ne izlazi, je visoka, pneumonija je produljena.

Informacije za razmišljanje žena Radim kao primalja. Ostavljam za rođenje po ugovoru u nekoliko rodilišta u Moskvi. Prije toga, bio sam u drugim rodilištima kao pratitelj pa imam prave ideje o tome kako se rođenje sada odvija u Moskvi. Ono što se radi s novorođenčadi neposredno nakon rođenja teško je nazvati mučenje. Neću detaljno opisati sve elemente ovog nasilja, to je dobro napisao Frederick Leboy u knjizi "Za rođenje bez nasilja", ali želim se boriti na dva najokrutnija, na.

Uzrok cerebralne paralize i drugih ozljeda CNS-a u indukciji i poticanju rada Indukcija i poticanje rada predstavljaju prijetnju oštećenju središnjeg živčanog sustava novorođenog djeteta Nikolsky AV, dr.sc., neurolog "Fetus kao pacijent" (Motto Svjetskog kongresa perinologije, Amsterdam, 1998) U 21. stoljeću, opstetričari u našoj zemlji ušli su bez opće prihvaćene, znanstveno dokazane teorije generičkog procesa (1 *, str.3). Je li moguće rađati bez znanja zašto i zbog kojih se procesa u tijelu trudnice i fetusa pojavljuju? U 20. stoljeću do 50-ih godina u inozemstvu i prije početka 60-ih godina opstetričara u našoj zemlji.

Dobro došli! U porođaju su pretrpjeli tešku asfiksiju + intrauternu upalu pluća. Dijete je punopravno, rođeno je plavkasto, nije odmah vrištalo. Na ventilatoru 5 dana, općenito, u jedinici intenzivne njege 10 dana, zatim su prebačeni u moj odjel za još 10 dana. Uzeo je grudi za 2 tjedna. Refleksije novorođenčadi su se pojavile sa mnom u odjelu, neurolog je bio vrlo zadovoljan s nama. U dobi od 4,5 mjeseci. na preporuku neurologa, učinjena je MRI mozga i svijet se srušio. Zaključak: MRI višestrukih žarišta promjena cistični-glioza u rasponu od 10 do 17 mm u subkortikalnim konveksnim.

Rođen sam 36 tjedana, dječak - Maxim, s težinom od 2700 i 48 cm.. Vrste su bile divne, rađale su vrlo lako, ali sve nije bilo lijepo kao što se činilo.

I tako započnimo s činjenicom da kratko opisujem moj prvi porod. Bilo je to 2011. godine. Trudnoća je prošla dobro, ne računajući toksičnost i edem prije porođaja. Razmjena je potpisala moj 7. odjel za r / d + postpartum servis. Ali! Imali su hitan slučaj tjedan dana prije rođenja: pronašli su stafilokok u novorođenčadi i hitno su bili zatvoreni za pranje! Tada je došlo do takvog skandala, glavni liječnik je pušten. Kad sam počeo trudnoću kod kuće, osim što sam trebao roditi u mom mjestu prebivališta u 25 MSC.

Za početak, trudnoća mi je i dalje bila težak, s toksikozom u ranoj fazi, ali sasvim normalno, bez komplikacija, bilo je istina da je bilo 2 štednje, jedan za razdoblje od 5-6 tjedana, drugi za 9-10 tjedana, u kojem Nije mi to bilo potrebno, čini mi se, samo da netko nije želio raditi i bio sam previše paničan za svaku vrlo malu bol u donjem trbuhu. Sve je čekalo da se dogodi najvažniji i sretniji događaj u mom životu. I tako.

Preporučujem čitanje. Istina fiziologija porođaja M. Golovach Ne znajući istinsku fiziologiju porođaja, ne može se aktivno intervenirati u procesu rada jer može oštetiti sam proces poroda i, najvažnije, oštetiti zdravlje novorođenčeta. Ozbiljno poznanstvo i raspravljanje od strane opstetara naše zemlje o hemodinamičkom biomehanizmu rada, otvoreni i dokazani od strane domaćih znanstvenika, trebalo bi radikalno promijeniti pristup porođaju. Zabranjen je programirani rad, aktivno upravljanje radom s indukcijom i stimulacijom - lijekovi (oksitocin, prostaglandini, antiprogestogeni) i manipulacije (osmotski i mehanički dilatatori). Zabranjeno.

O DOBIVANJU PITANJA I ODGOVORNOSTI ZA RODITELJE OČITELJA Autor: V. V. Osit Zlatni standard svakog roditelja koji misli da je trebao biti zakon: konzultirajte liječnike samo kada je to potrebno. Zdravo dijete u klinici nema ništa za napraviti! "

Umjetna plućna ventilacija u novorođenčeta

Tradicionalna umjetna ventilacija pluća.

Preliminarne bilješke

Ventilacija je jedan od najvažnijih invazivnih tretmana za prerane bebe. To može spasiti živote, ali ako se koristi nepropisno, to može dovesti do komplikacija koje ugrožavaju život i kasnijeg dugotrajnog morbiditeta (BPD).

Preduvjet za razumijevanje ovog poglavlja jest poznavanje prednosti i nedostataka različitih oblika mehaničke ventilacije.

Važnije od shematskog korištenja mehaničke ventilacije je intenzivno promatranje svakog pojedinog preranog djeteta da se mehanička ventilacija prilagodi individualnim potrebama. Da biste to učinili, ponekad je potrebno da liječnik bude s Juovezom dovoljno dugo (oko 1 sat), gledajući dijete i može optimizirati ventilaciju.

Optimalna postavka ventilacije može brzo promijeniti u određenim uvjetima.

U nekim slučajevima, zbog mehaničke ventilacije ili barotrauma pluća zbog visokog tlaka vrha ili respiratornih volumena, veća su perkutana hiperkapnija ventilatora prihvatljiva tijekom mehaničke ventilacije (s povećanim rizikom od IVH u preranoj bebi!)

Visoki PIP (pozitivni nadražajni tlak), visok PEEP (pozitivni endekspiratorni tlak) i dugo vrijeme udisanja rezultiraju smanjenjem srčanog učinka.

Apsolutni preduvjet je i poznavanje funkcija respiratora i ovlaživača zraka (proučavanje uputa za uporabu je obavezno!).

Osnovni principi dječje ventilacije

Kada se ekspiracijski ventil zatvori pomoću visokog glavnog protoka, tlak u sustavu cijevi za disanje raste do podešenog PIP-a, čime se udahne.

Protjecanje daha prodire u pluća.

Na kraju inhalacije, tlak u cijevnom priključku iu alveolima je isti (ako je dovoljno vremena za nadahnuće), koji se naziva PIP. Završetak inspiracije.

Ako se ventil za otpuštanje otvori, tlak u sustavu crijeva pada na PEEP. Sada visoki intrarapulmonarni pritisak dovodi do isteka.

Izdisanje traje sve dok pritisak u alveolarnom prostoru ne padne na uspostavljeni PEEP, što je preduvjet prilično dugo vrijeme istjecanja. Glavni protok plina u sustavu crijeva za disanje instalira se u korisniku Infant-Star, Sechrist i drugim uređajima, u Stephanie automatski.

Indikacije za mehaničku ventilaciju

 • Samo opća klinička slika o tome što se događa s djetetom treba biti glavna podloga za razmatranje drugih pokazatelja mehaničke ventilacije:
 • Fio2 > 0,4 ​​s rastućim trendom.
 • Respiracijska acidoza s pH od 3 po satu, dulje od 20 s, s potrebom za maskiranjem disanja (središnje i / ili opstrukcije, i ne uklanja se upotrebom CPAP ili terapije lijekovima).
 • Općenito, prijevremeno 7.25.

PIP može biti nizak; PEEP 3-4 cm vode. Čl. (najniži rizik od barotrauma).

Izbjegavajte prekomjerne vrijednosti TO, tj. Ne> 8 ml / kg tjelesne težine (najmanji rizik dobrovoljne traume).

Oprez: Teško je minimizirati traumu pluća s visokotlačnom ventilacijom i / ili visokom koncentracijom O.2:

 • Tlak zračne struje oko 20 cm H2O u preuranjenoj bebi koja teži 0,21, dobivena analiza transcutanski plin (tcpCO2 i tcpO2) treba provjeriti najmanje 6-12 (- 24) sati s ogradom od vena ili arterije.

Odabir parametara ventilacije

Raso2 ovisi o alveolarnoj ventilaciji i, na taj način, u minuti volumena disanja, tj. na respiratornu brzinu i volumen tidalnosti:

Minutni respiratorni volumen = frekvencija x volumen disanja.

Alveolarna ventilacija = frekvencija x.

Opseg respiratorne aktivnosti: Prvenstveno ovisi o PIP minus PEEP.

 • Ako je Te prekratko (vrijeme isteka), volumen disanja se prije svega smanjuje.
 • Prsa bi trebala biti potpuno spuštena prije sljedećeg daha.
 • Oprez s Te 0,3 sek prikazuje kao pokušaj poboljšanja oksigenacije.
 • Dugo vrijeme inspiriranja = visoki MAP = visoki rizik od barotrauma.

Vrijeme izdisanja (Te):

 • Počnite od 0,7 sekunde. Skraćivanje 25 cm vode. Čl. treba, ako je potrebno, dopustiti visoke vrijednosti RasO2.
 • U djece, PEEP je prevelik, ili je vrijeme istekne.

Inhalacijska koncentracija kisika (FiO2):

 • Što je manje moguće; koliko je potrebno.
 • Fio2> 0,4 ​​toksično na alveolarne stanice. Stoga, povećanje MAP povećavajući Ti i / ili povećavajući PEEP.

Flow: Infant-Star, Babylog, stari modeli Stephanie:

 • S visokim protokom, PIP se postiže brže, zbog čega je plato duži s jednakim Ti, rizik od barotrauma je veći, ali atelektualizirana područja se otvaraju bolje (kontroverzna je alternativa povećati PEEP).
 • Veliki protok omogućuje kraći Ti.

Analgezija / opuštanje

Nema glavne relaksacije! Opuštanje mora ostati apsolutna iznimka!

Ako se dijete "bori" s respiratornim aparatom, prvo treba provjeriti postavke. Često oni ne odgovaraju potrebama djeteta. Ventilacija je često bolja sinkronizirana s visokom frekvencijom (do 80-90 / min).

Ugradnja respiratora u djetetu često zahtijeva puno strpljenja i vremena (mogu trajati 1 sat ili više). Koordinirajte postavke s djetetovim disanjem.

Ventilacija pod kontrolom pomoći u Infari-Staru (Star Sync) ili Stephanie ili SIPPV modu u Babylog 8000 olakšava usklađivanje disanja djeteta i respiratora.

Sedacija je moguća bez sinkronizacije:

 • Midazodam: 0,1-0,2 mg / kg tjelesne težine, jednostruka doza intravenozno. Opasnost: napadaji.
 • Fenobarbital: prvo 10-20 mg / kg u dvije injekcije intravenozno, zatim (3 -) - 5 mg / kg / dan. Uz neučinkovitost analgezije.

Analgezija, na primjer, morfin, ako se učinak prethodno ne postigne, 0,05-0,1 (-0,2) mg / kg intravenozno, zatim 10-15 ug / kg / sat intravenozno.

Ako se učinkovita terapija dišnog sustava ne može provesti s takvim analgetskim tretmanom, panuronium ili norkuronij 0,1 mg / kg (jednostruka doza) mogu se opustiti uz intravenozno, a zatim po potrebi 0,1 mg / kg / sat.

Pažnja: produženo opuštanje dovodi do zadržavanja tekućine i atrofije mišića dišnih puteva, nakon čega slijedi pogoršanje sukladnosti pluća.

fizioterapija

Kontroverzni, vjerojatno prikladni za upalu pluća i BPD.

Oprez: Oprez u nestabilnom djetetu, na primjer, s PDA i pneumotoraksa!

Otpuštanje od respirator

Prekomuniciranje s respiratora zahtijeva posebne vještine sestre i liječnika i ne može se shematski provoditi. Dijete mora biti pod posebno pažljivim promatranjem. Epizode cijanoze, sive kože i apneje mogu biti znakovi dječjeg nedostatka spremnosti za uklanjanje iz respiratora. Unatoč tome, ekstubacija bi se trebala dogoditi što je ranije moguće. Neka djeca se mogu nositi samostalno ili sa ždrijelnim CPAP-om znatno bolje nego s retroaktivno nepotrebnom mehaničkom ventilacijom.

 • Dijete na ventilatoru je klinički i neurološki stabilno.
 • Male količine ispuštanja tijekom endotrahealnog sanacije.
 • Ne postoji hemodinamski značajna PDA.
 • Stabilna periferija perfuzija.
 • Termonutralna ambijentalna temperatura.
 • Najblaža njegu djece. Često povoljan položaj na trbuhu!
 • Sedacija nije kontraindikacija za povlačenje.
 • Praćenje: tcpO2/ tcPCO2 - senzori, zasićenje kisikom u krvi, mjerenje pH, hematokrit. mjerenje krvnog tlaka.
 • Provjerite je li prikazan teofilin ili kofein?

Tijek akcije:

Ublažavanje parametara mehaničke ventilacije:

 • Prvo, smanjite PIP na jedva primjetne kretnje u prsima (aaktivni zvukovi disanja). U djece, 1 sat je "zlostavljanje djece" (osobito s mobilnom slušalicom 7.25 (-7.20).
 • Dijete je dobro bruseno i ostavljeno da se odmori (bakteriologija trahealnih sekreta).
 • Nakon ekstubacije, Fi02 bi trebao biti poboljšan u većini slučajeva - strog promatranje!
 • Enterička stanka 3 sata, možda i više.
 • Možda korištenje madrac za ljuljanje
 • Monitor pO2, pCO2, SPO2; barem sve dok se primijeni povećana koncentracija kisika.

Pažnja: atelektaze u gornjem desnom režnju -> fizioterapija!

CPAP ili neinvazivna ventilacija kroz nosne cijevi povećava vjerojatnost uspješne ekstubacije. Posebno je naznačeno da, nakon ekstubacije, spontano disanje nije dovoljno i / ili postoji> 2 slučaja stimulacije koja zahtijeva povremenu apneju dnevno.

Preuranjeno dijete

Popularno savjetovanje

Dobro došli! Imala sam prvo rođenje, imam 19 godina. Ja sam malo vagati, a beba je rođena prerano, u 28 tjedana. Težina 760 gr. Od rođenja, težina novorođenčeta nije se znatno povećala. Kad je moj sin imao 4 mjeseca, težio je 2,9 kg, a sada, u 9 mjeseci, težimo.

Dobra večer, 18. svibnja ove godine, kćer je rođeno 24 tjedana, 6 dana, trenutno smo bili bez navika kisika, mi sami disemo tjedan dana, na pozornici je dijagnosticiran novi oblik.

Dobro došli! Rodila sam dijete u 26 tjedana. Dječak težine 870 grama, visine 31 cm, za svoje 1.5 mjeseca podvrgnut je IVH IV, kirurška intervencija za hydrocephalus (endoskopska kirurgija, uklonjena cista). Napravili su tešku dijagnozu u prvim danima života.

Beba na IVL nakon prognoze porođaja

Sva prava na materijale objavljene na stranicama zaštićena su autorskim pravima i srodnim pravima i ne mogu se reproducirati niti koristiti na bilo koji način bez pismenog dopuštenja vlasnika autorskih prava i stavljanja aktivne veze na početnu stranicu Eva.Ru portala (www.eva.ru) pored s korištenim materijalima.
Za sadržaj izdanja promotivnih materijala nije odgovoran. Potvrda o registraciji medija br. FS77-36354 od 22. svibnja 2009. v.3.4.44
© Eva.ru 2002-2018

Mi smo u društvenim mrežama
Kontaktirajte nas

Naša web stranica koristi kolačiće za poboljšanje performansi i poboljšanje učinkovitosti web mjesta. Onemogućavanje kolačića može uzrokovati probleme s web lokacijom. Ako nastavite koristiti web stranicu, prihvaćate našu upotrebu kolačića.

Umjetna plućna ventilacija u novorođenčeta

Tradicionalna umjetna ventilacija pluća.

Preliminarne bilješke

Ventilacija je jedan od najvažnijih invazivnih tretmana za prerane bebe. To može spasiti živote, ali ako se koristi nepropisno, to može dovesti do komplikacija koje ugrožavaju život i kasnijeg dugotrajnog morbiditeta (BPD).

Preduvjet za razumijevanje ovog poglavlja jest poznavanje prednosti i nedostataka različitih oblika mehaničke ventilacije.

Važnije od shematskog korištenja mehaničke ventilacije je intenzivno promatranje svakog pojedinog preranog djeteta da se mehanička ventilacija prilagodi individualnim potrebama. Da biste to učinili, ponekad je potrebno da liječnik bude s Juovezom dovoljno dugo (oko 1 sat), gledajući dijete i može optimizirati ventilaciju.

Optimalna postavka ventilacije može brzo promijeniti u određenim uvjetima.

U nekim slučajevima, zbog mehaničke ventilacije ili barotrauma pluća zbog visokog tlaka vrha ili respiratornih volumena, veća su perkutana hiperkapnija ventilatora prihvatljiva tijekom mehaničke ventilacije (s povećanim rizikom od IVH u preranoj bebi!)

Visoki PIP (pozitivni nadražajni tlak), visok PEEP (pozitivni endekspiratorni tlak) i dugo vrijeme udisanja rezultiraju smanjenjem srčanog učinka.

Apsolutni preduvjet je i poznavanje funkcija respiratora i ovlaživača zraka (proučavanje uputa za uporabu je obavezno!).

Osnovni principi dječje ventilacije

Kada se ekspiracijski ventil zatvori pomoću visokog glavnog protoka, tlak u sustavu cijevi za disanje raste do podešenog PIP-a, čime se udahne.

Protjecanje daha prodire u pluća.

Na kraju inhalacije, tlak u cijevnom priključku iu alveolima je isti (ako je dovoljno vremena za nadahnuće), koji se naziva PIP. Završetak inspiracije.

Ako se ventil za otpuštanje otvori, tlak u sustavu crijeva pada na PEEP. Sada visoki intrarapulmonarni pritisak dovodi do isteka.

Izdisanje traje sve dok pritisak u alveolarnom prostoru ne padne na uspostavljeni PEEP, što je preduvjet prilično dugo vrijeme istjecanja. Glavni protok plina u sustavu crijeva za disanje instalira se u korisniku Infant-Star, Sechrist i drugim uređajima, u Stephanie automatski.

Indikacije za mehaničku ventilaciju

 • Samo opća klinička slika o tome što se događa s djetetom treba biti glavna podloga za razmatranje drugih pokazatelja mehaničke ventilacije:
 • Fio2 > 0,4 ​​s rastućim trendom.
 • Respiracijska acidoza s pH od 3 po satu, dulje od 20 s, s potrebom za maskiranjem disanja (središnje i / ili opstrukcije, i ne uklanja se upotrebom CPAP ili terapije lijekovima).
 • Općenito, prijevremeno 7.25.

PIP može biti nizak; PEEP 3-4 cm vode. Čl. (najniži rizik od barotrauma).

Izbjegavajte prekomjerne vrijednosti TO, tj. Ne> 8 ml / kg tjelesne težine (najmanji rizik dobrovoljne traume).

Oprez: Teško je minimizirati traumu pluća s visokotlačnom ventilacijom i / ili visokom koncentracijom O.2:

 • Tlak zračne struje oko 20 cm H2O u preuranjenoj bebi koja teži 0,21, dobivena analiza transcutanski plin (tcpCO2 i tcpO2) treba provjeriti najmanje 6-12 (- 24) sati s ogradom od vena ili arterije.

Odabir parametara ventilacije

Raso2 ovisi o alveolarnoj ventilaciji i, na taj način, u minuti volumena disanja, tj. na respiratornu brzinu i volumen tidalnosti:

Minutni respiratorni volumen = frekvencija x volumen disanja.

Alveolarna ventilacija = frekvencija x.

Opseg respiratorne aktivnosti: Prvenstveno ovisi o PIP minus PEEP.

 • Ako je Te prekratko (vrijeme isteka), volumen disanja se prije svega smanjuje.
 • Prsa bi trebala biti potpuno spuštena prije sljedećeg daha.
 • Oprez s Te 0,3 sek prikazuje kao pokušaj poboljšanja oksigenacije.
 • Dugo vrijeme inspiriranja = visoki MAP = visoki rizik od barotrauma.

Vrijeme izdisanja (Te):

 • Počnite od 0,7 sekunde. Skraćivanje 25 cm vode. Čl. treba, ako je potrebno, dopustiti visoke vrijednosti RasO2.
 • U djece, PEEP je prevelik, ili je vrijeme istekne.

Inhalacijska koncentracija kisika (FiO2):

 • Što je manje moguće; koliko je potrebno.
 • Fio2> 0,4 ​​toksično na alveolarne stanice. Stoga, povećanje MAP povećavajući Ti i / ili povećavajući PEEP.

Flow: Infant-Star, Babylog, stari modeli Stephanie:

 • S visokim protokom, PIP se postiže brže, zbog čega je plato duži s jednakim Ti, rizik od barotrauma je veći, ali atelektualizirana područja se otvaraju bolje (kontroverzna je alternativa povećati PEEP).
 • Veliki protok omogućuje kraći Ti.

Analgezija / opuštanje

Nema glavne relaksacije! Opuštanje mora ostati apsolutna iznimka!

Ako se dijete "bori" s respiratornim aparatom, prvo treba provjeriti postavke. Često oni ne odgovaraju potrebama djeteta. Ventilacija je često bolja sinkronizirana s visokom frekvencijom (do 80-90 / min).

Ugradnja respiratora u djetetu često zahtijeva puno strpljenja i vremena (mogu trajati 1 sat ili više). Koordinirajte postavke s djetetovim disanjem.

Ventilacija pod kontrolom pomoći u Infari-Staru (Star Sync) ili Stephanie ili SIPPV modu u Babylog 8000 olakšava usklađivanje disanja djeteta i respiratora.

Sedacija je moguća bez sinkronizacije:

 • Midazodam: 0,1-0,2 mg / kg tjelesne težine, jednostruka doza intravenozno. Opasnost: napadaji.
 • Fenobarbital: prvo 10-20 mg / kg u dvije injekcije intravenozno, zatim (3 -) - 5 mg / kg / dan. Uz neučinkovitost analgezije.

Analgezija, na primjer, morfin, ako se učinak prethodno ne postigne, 0,05-0,1 (-0,2) mg / kg intravenozno, zatim 10-15 ug / kg / sat intravenozno.

Ako se učinkovita terapija dišnog sustava ne može provesti s takvim analgetskim tretmanom, panuronium ili norkuronij 0,1 mg / kg (jednostruka doza) mogu se opustiti uz intravenozno, a zatim po potrebi 0,1 mg / kg / sat.

Pažnja: produženo opuštanje dovodi do zadržavanja tekućine i atrofije mišića dišnih puteva, nakon čega slijedi pogoršanje sukladnosti pluća.

fizioterapija

Kontroverzni, vjerojatno prikladni za upalu pluća i BPD.

Oprez: Oprez u nestabilnom djetetu, na primjer, s PDA i pneumotoraksa!

Otpuštanje od respirator

Prekomuniciranje s respiratora zahtijeva posebne vještine sestre i liječnika i ne može se shematski provoditi. Dijete mora biti pod posebno pažljivim promatranjem. Epizode cijanoze, sive kože i apneje mogu biti znakovi dječjeg nedostatka spremnosti za uklanjanje iz respiratora. Unatoč tome, ekstubacija bi se trebala dogoditi što je ranije moguće. Neka djeca se mogu nositi samostalno ili sa ždrijelnim CPAP-om znatno bolje nego s retroaktivno nepotrebnom mehaničkom ventilacijom.

 • Dijete na ventilatoru je klinički i neurološki stabilno.
 • Male količine ispuštanja tijekom endotrahealnog sanacije.
 • Ne postoji hemodinamski značajna PDA.
 • Stabilna periferija perfuzija.
 • Termonutralna ambijentalna temperatura.
 • Najblaža njegu djece. Često povoljan položaj na trbuhu!
 • Sedacija nije kontraindikacija za povlačenje.
 • Praćenje: tcpO2/ tcPCO2 - senzori, zasićenje kisikom u krvi, mjerenje pH, hematokrit. mjerenje krvnog tlaka.
 • Provjerite je li prikazan teofilin ili kofein?

Tijek akcije:

Ublažavanje parametara mehaničke ventilacije:

 • Prvo, smanjite PIP na jedva primjetne kretnje u prsima (aaktivni zvukovi disanja). U djece, 1 sat je "zlostavljanje djece" (osobito s mobilnom slušalicom 7.25 (-7.20).
 • Dijete je dobro bruseno i ostavljeno da se odmori (bakteriologija trahealnih sekreta).
 • Nakon ekstubacije, Fi02 bi trebao biti poboljšan u većini slučajeva - strog promatranje!
 • Enterička stanka 3 sata, možda i više.
 • Možda korištenje madrac za ljuljanje
 • Monitor pO2, pCO2, SPO2; barem sve dok se primijeni povećana koncentracija kisika.

Pažnja: atelektaze u gornjem desnom režnju -> fizioterapija!

CPAP ili neinvazivna ventilacija kroz nosne cijevi povećava vjerojatnost uspješne ekstubacije. Posebno je naznačeno da, nakon ekstubacije, spontano disanje nije dovoljno i / ili postoji> 2 slučaja stimulacije koja zahtijeva povremenu apneju dnevno.

Rana djeca

Preuranjeno dijete

U prvoj godini života svakog djeteta, najintenzivniji je rast i brz razvoj. Ali tijekom tog razdoblja organizam je izuzetno ranjiv, obrana je slaba i nesavršena.

Galina Yatsyk
Akademik Ruske akademije prirodnih znanosti, prof., Cijenjeni znanstvenik Ruske federacije, voditelj Odjela za prerane bebe znanstvenog centra za zdravlje djece, Ruska akademija medicinskih znanosti

Čimbenici rizika za prijevremeno rođenje mogu biti i socio-demografski (nedostatak obiteljskog života, niska socijalna razina, premlada) i medicinski (prethodno preneseni pobačaji, višestruke trudnoće, hemolitička bolest fetusa, razvijajući se kao rezultat Rhesusovog sukoba, kao i akutne i kronične bolesti majke). Uzroci preuranjenosti uključuju i štetne uvjete rada, štetne navike, tjelesne i duševne traume tijekom trudnoće. Preminuo je dijete rođeno 22 do 37 tjedana trudnoće 1 i težilo je 500 g. Ova odredba uvela je Svjetska zdravstvena organizacija kojoj su se pridružili i pedijatri naše zemlje.

Postoje različiti stupnjevi prijevremenosti. Glavni kriterij za određivanje njih smatra se tjelesnom težinom. Dakle, ako se dijete rodi s tjelesnom težinom manjom od 1 kg, onda je preuranjena s ekstremnom težinom; do 1,5 kg - prerano s malom tjelesnom težinom i više od 1,5 kg - prerano.

Što izgleda prerano beba?

Izvana, prerano dijete značajno se razlikuje od djeteta rođenog na vrijeme. Subkutana mast je vrlo slabo ili potpuno odsutna (ovisno o trajanju prijevremenog zacjeljivanja). Koža je vrlo mršava, tamnocrvena, naborana, bogato prekrivena debelim dolje na licu, leđima i udovima. Navel se nalazi u donjem dijelu trbuha, a u punom roku bebe nalazi se u sredini. Glava je velika u odnosu na veličinu tijela, otvorene su šavove između kostiju lubanje i malog fontana (između kostiju lubanje i na području malog fontana postoje područja koja nisu pokrivena koštanim tkivom), veliki fontanel je mali zbog pomicanja kosti lubanje. Aurikli su vrlo mekani. Nailovi su tanki, ne dolaze do rubova noktiju. U djevojčicama, labia majora ne pokriva malu usne, tako da se može vidjeti širom otvorena grimizno crvena boja genitalne proreze; i kod dječaka, testisi još nisu spušteni u skrotum, a skrotum je svijetlo crven. Pupčani kabel u tim djetinjama nestaje kasnije nego u punom vremenu, a umbilikalna rana ozdravlja do sedmog ili desetog dana života.

Funkcioniranje svih organa i sustava preranog djeteta također je povezano s odsutnosti određenog razdoblja intrauterinog razvoja i obilježja sazrijevanja i razvoja organizma u novom okruženju. S obzirom na nezrelost svih organa i sustava (središnji živčani, kardiovaskularni, respiratorni, probavni), nuspojave su tolerantne prerane bebe posebno akutne. Prema tome, bolesti koje nisu opasne za druge bebe mogu biti teže u preranoj bebi.

Živčani sustav

Polaganje struktura mozga javlja se u ranoj fazi intrauterinog razvoja. Stoga se čak i duboko prerano dijete rodi s formiranim dijelovima živčanog sustava, ali proces sazrijevanja puteva - stvaranje omota oko živaca i živčanih vlakana, ili mijelinacije - još nije dovršeno, stoga se poremećaje provođenje živčanih impulsa različitim organima i tkivima što utječe na njihovu održivost funkcije. Mijelinizacija se normalno nastavlja u postnatalnom razdoblju, tj. nakon rođenja. Tijekom poroda, čak i bez komplikacija, bebin mozak je pod velikim stresom. Pritisak na podlogu mozga postaje toliko jak da može razviti simptome grčenja, smanjene cirkulacije krvi i krvarenja u mozgu. Ove pojave su vjerojatnije kod preranih beba zbog nezrelosti struktura mozga.

Kod djece s lezijama živčanog sustava, motorička aktivnost i tonus mišića se smanjuju, refleksi su slabo izraženi ili odsutni, nepravilni mali trzanje udova i brada, trzanje očne jabučice, promatranje prolaznog zvonca.

Jedan od najstarijih, ustanovljen u ranim fazama embrionalnog razvoja, je refleks usisavanja. Može biti odsutna samo ako je dijete duboko prerano, ali u većini slučajeva je prisutno ili oslabljeno. Preuranjene bebe s nedostatkom refleksnog usisavanja obavljaju se aktivnosti za njegov razvoj. Postoji posebna akupresura, koja započinje odmah nakon rođenja, ako je odsutan refleks. Također koristite posebne boce za preuranjene bebe.

Pored toga, mehanizmi termoregulacije su nesavršeni u preuranjenim bebama: oni lako daju toplinu, ali ga proizvode s poteškoćama. U preuranjenim bebama znojne žlijezde ne funkcioniraju, znojenje je odsutno, zbog čega se oni lako pregriju. Stoga, takva djeca trebaju biti u najudobnijim temperaturnim uvjetima kako bi izbjegli hipotermiju i pregrijavanje. Održavanje optimalne temperature okoline je jedan od najvažnijih aspekata učinkovite skrbi za prerano dijete. To se postiže u posebnim inkubatorima za prerane bebe, gdje se održava stalna temperatura (oko 36 stupnjeva). Temperaturni uvjeti trebaju se održavati i nakon ispuštanja iz klinike, izbjegavajući hipotermiju i pregrijavanje bebe. Organi osjetila preranog mogu funkcionirati od prvih dana života.

Prerano bebe imaju veću vjerojatnost da imaju konvulzivni sindrom češće od punoljetnih beba, ali nešto drugačije. Uzroci konvulzivnih stanja mogu biti organski oštećenja mozga, epilepsija, visoka temperatura, razni poremećaji metabolizma. U usporedbi s djecom koja su rođena na vrijeme, konvulzije nisu izražene u preuranjenim bebama; Na primjer, ako je kod punoljetnih konvulzija kloničko-tonik u prirodi (tj. Razdoblja trzanja mišića zamjenjuju se razdobljima "blijeđenja"), a zatim u preuranjenim dojenčadi grčevi češće klonirani prirodi - karakter "blijeđenja". Konvulzivni sindrom u svakom slučaju zahtijeva hitan tretman i praćenje, budući da uzroci koji su doveli do ovog stanja mogu uzrokovati poremećaje kretanja mozga, što zauzvrat može dovesti do oštećenja mozga.
U preuranjenim bebama (osobito kod djece s izrazito niskom tjelesnom masom) često se formira cerebralna paraliza. Konačna dijagnoza cerebralne paralize može se napraviti nakon godinu dana, ali znakovi bolesti su vidljivi od rođenja, a izraženija nakon tri mjeseca. Ako dijete ima stalne promjene u tonusu mišića, ako ne može pomaknuti ruke ili noge, ako nakon provođenja masaže i terapijske terapije tijekom prva tri do četiri mjeseca nema pozitivne dinamike, onda je to dijete u opasnosti za razvoj cerebralne paralize. Djeca sa sličnim poremećajima aktivno se liječe; ako ne formiraju reflekse koji odgovaraju dobi, ako motilitet (motorička aktivnost) zaostaje, tada se dijagnosticira cerebralna paraliza u nastajanju.
S obzirom na gore navedene značajke živčanog sustava, prerane novorođenčad pažljivo promatraju pedijatrijski neurološki stručnjaci, au klinici ta djeca propisuju nekoliko tečajeva preventivne ili terapeutske masaže. No majka sama može napraviti gimnastiku i masažu s preranošću bebe koristeći jednostavne tehnike koje će joj pedijatar podučiti; To će pomoći bebi ne samo da se fizički ispravno razvija, već i uspostavlja psihološki kontakt s majkom, što će imati pozitivan učinak na formiranje živčanog sustava.

Dišni sustav

U prijevremenim bebama učestalost disanja obično prelazi normu i ovisi o stupnju prijevremenosti: manja je tjelesna težina djeteta, to češće diše.
U vezi s nezrelosti živčanog sustava, kao i sustavom metabolizma lipida, čiji je derivat tenzid koji otvara pluća tijekom prvog daha i njihovo normalno funkcioniranje u budućnosti, prerano često razvija sindrom respiratornih poremećaja, što se očituje razvojem atelektaze. Atelektaza - područja pada ili ne potpuno izravnana plućna tkiva koja nisu uključena u disanje i mogu izazvati respiratorni neuspjeh. Takvo dijete prenosi se na umjetnu ventilaciju pluća sve dok dišni sustav ne počne djelovati. U pozadini sindroma respiratornih poremećaja dolazi do pojave različitih infektivnih bolesti (pneumonija), što svakako pogoršava stanje djeteta. Da bi se izbjegle takve komplikacije, u slučaju predviđanja prijevremenog poroda (hemolitička bolest fetusa, ozbiljni oblici gestoze i sl.), Posebna glukokortikoidna sredstva uvedena su u ženu tijekom trudnoće koja ubrzava sazrijevanje respiratornog sustava fetusa.
Nakon ispuštanja djeteta iz rodilišta ili dječje bolnice kako bi se smanjila vjerojatnost upalnih bolesti dišnog sustava, pokušajte ga zaštititi od velikog broja kontakata s potencijalno zaraženim rodbinom i prijateljima, ograničavajući krug kontakata samo članovima obitelji. Da bi se održala normalna mikroklima, soba u kojoj se dijete nalazi mora se emitirati, ali ne zaboravljajući temperaturne uvjete.

Kardiovaskularni sustav

Kao i svi drugi sustavi u tijelu preuranjenog djeteta, kardiovaskularni sustav je nesavršen. Stoga su studije pokazale da svaka iritacija uzrokuje povećanje brzine otkucaja srca, povećanje zvučnosti srčanih zvukova i povećanje krvnog tlaka. Prije rođenja fetus ima svoju specifičnu sustav cirkulacije, ali u trenutku rođenja u cijelosti nim djece svih srdaca komunikacije (prijelaza i veza između žila i srca, rupa u srcu) ispravno formiran. Premature bebe, zbog činjenice da su rođene prerano, mogu imati različite srčane abnormalnosti koje uzrokuju promjene srčanih pokazatelja i pogoršavaju opće stanje djeteta. Ekokardiografija (ultrazvuk srca) danas je naširoko koristi za dijagnosticiranje srčanih abnormalnosti.
Budući da je kardiovaskularni sustav prijevremenosti osjetljiv na vanjske podražaje, pokušajte zaštititi bebu od njih (na primjer, iz jakih zvukova).

Probavni sustav i prehrana

Probavni sustav nezrelih djece također ima niz mogućnosti. To se prvenstveno izražava u nezrelosti enzimskog sustava. Žlijezde gastrointestinalnog trakta ne proizvode odgovarajuću količinu enzima i želučanog soka. Kada mikroorganizmi koloniziraju gastrointestinalni trakt, čak i mali broj patogenih bakterija, koje bi se normalno neutralizirale zaštitnim svojstvima želučanog soka i sokova gušterače, uzrokuju disbiju u preuranjenim bebama (pogrešan omjer određenih mikroorganizama u gastrointestinalnom traktu). Također, zbog nezrelosti živčanog sustava i prijenos živčanih impulsa s motora (motora), funkciju probavnog trakta, usporavaju kretanje hrane kroz probavni trakt. Kao rezultat, postoje problemi s unosom hrane u različitim dijelovima želuca i crijeva i njihovom uklanjanju. Bez obzira na nesavršenost probavnog sustava, čak iu vrlo preuranjenim bebama u želučanom soku postoji mraz, mlijeko koje se širi. Stoga je najbolja i nužna prehrana za prerano bebe majčino mlijeko.

Osim prehrambene vrijednosti, mlijeko pruža neprocjenjivu uslugu kako bi zaštitila tijelo djeteta od čimbenika agresije okoliša. Stoga, čak i ako je dijete odmah u jedinici intenzivne njege i dobiva parenteralnu prehranu (preko IV linije) ili je toliko slabo da ne može sisati, potrebno je poduzeti sve moguće mjere za očuvanje majčinog mlijeka i hraniti bebu iz žlice. Ovo je jedan od nužnih čimbenika u brigu o preuranjenim bebama. Ako je dijete rođeno vrlo prerano i nema refleks sisanja, onda se hranjenje provodi ispuštanjem: kroz specijalne uređaje - linije s nosom želučano-želučane sonde, izraženo majčino mlijeko ili formula postupno se uvode u želudac djeteta. Zbog činjenice da je potreba za preuranjenjem proteina, vitamina i mikroelemenata vrlo visoka, dodjeljuju se dodatni pripravci koji se unose u majčino mlijeko.

Sustav kostiju

Čak iu vrlo preuranjenim bebama do rođenja, formira se koštani sustav, ali mineralizacija kostiju još nije dovršena, pa se kalcij dodatno propisuje. S nedostatkom vitamina D, fosfora i kalcija u tijelu, dijete razvija koštanu stanicu. Prerane bebe su u opasnosti za razvoj ove bolesti. U njima teče posebno oštro i brzo napreduje. Stoga, prerane bebe će sigurno propisati vitamin D za prevenciju rakom.
Dogodilo se da se prerane bebe rađaju s neformiranim zglobovima kuka. Dysplasija (nerazvijenost) zglobova ugrožava daljnje sublukcije, razmještanje i lišenje mogućnosti da se samostalno krene. Stoga je nužno dijagnosticirati ovu patologiju na vrijeme i propisati liječenje. Za otkrivanje displazije provodi se ultrazvučni pregled zglobova koji omogućuje ispravnu dijagnozu. Za liječenje, ovisno o stupnju zrelosti zglobova, imenovati širok diapering ili nosi aparatić, ili - u teškim slučajevima - imobilizacija pomoću gips.

Što čeka dijete koje "žuri" da se rodi? Prognoza ovisi o stupnju prijevremenosti. Ako je dijete rođeno nakon 33. tjedna i nije bilo ozlijeđeno u porodu, može biti otpušten kući nakon sedam ili deset dana. Ako je razdoblje trudnoće manje, a tjelesna težina je niska, ova djeca se prenose u drugu fazu skrbništva u posebnim dječjim bolnicama. Tamo se podvrgavaju potpunom pregledu, au slučaju bilo kakve patologije - liječenja. Nakon stabilizacije, beba se ispušta pod nadzorom pedijatarskog okružja. Preuranjene bebe u klinickoj klinici obično posvećuju posebnu pozornost.

Konačno, ohrabreni njihovim roditeljima kao što je prikazano na dugoročne opažanja, usprkos svim navedenim značajkama, s dobrom skrbi i pravilan pozornost roditelja i liječnika nedonoščad uspješno razvija i nakon godinu dana uhvatiti se sa svojim vršnjacima.