Voda koja se puni bocama

Zdravlje

Rođenje djeteta donosi pravi kaos i stres život novim roditeljima. Mladi neiskusni roditelji mogu samo suosjećati, jer mnogi od njih moraju naučiti kroz suđenje i pogrešku. Na primjer, kao i kod umjetnog hranjenja za dojenje bebe vode. Uostalom, budućno zdravlje novorođenčeta ovisi o hranjenju u ranoj fazi razvoja. Za mlade majke, i ovo pitanje izgleda teško. Pogotovo ako nema iskusne osobe u blizini koje bi savjetovale što učiniti.

Zašto to treba dojenje dojenčadi?

Dodatak s običnom vodom tijekom umjetnog hranjenja nije potrebno dok dijete ne navrši šest mjeseci. Svaka majka, prilikom izrade umjetne formule za hranjenje, vidi koliko vode ulijeva. Proporcije se trebaju poduzeti isključivo prema uputama kako se ne bi prenijeli dijete. Ako smjesu koristite više nego što je potrebno, beba će se početi pojavljivati ​​kao prekomjerna težina.

Nakon šest mjeseci ponuditi vodu u malim količinama. Ako dijete odbija piti - ništa strašno, a zatim ga dati nije potrebno. A ako pijete, piti vodu s tim je poželjno u intervalima između hranjenja.

Voda je također potrebna u brojnim drugim slučajevima:

 • Ako novorođenče ima povišenu tjelesnu temperaturu, velika količina tekućine se uklanja iz tijela zajedno s groznicom. I mora se redovito nadopunjavati. Da biste to učinili, svaki dan dijete dobiva žlicu vode.
 • Kada dođe i do proljeva aktivni izlaz tekućine iz tijela, koji se mora nadopuniti. U ovom slučaju, novorođenčad treba piti vodu dok ne spava. Ako odbija piti tekućinu iz boce, onda koristite štrcaljku bez igle ili žlice.
 • Zimi, vlažnost u gradskim stanovima, zbog grijanja, je niska, što nepovoljno utječe na dobrobit djeteta. Da bi se novorođenče osjećalo manje suhog zraka, potrebno je nekoliko puta dnevno piti vodu.
 • Kada se dijete prenese u pire krumpir i kašu, onda ima nedostatak tekućine u tijelu. Uostalom, prije nego je dobio vodu zajedno s mješavinama, a u žitaricama i pire krumpira gotovo je odsutan. Od trenutka kada je dijete prebačeno na mamac, treba ga koristiti jednostavnom vodom.
 • Mnogi pedijatri vjeruju da je nemoguće piti vodu novorođenčadi tek u prvom mjesecu nakon rođenja. Nakon mjesec dana potrebna je voda. Čak i ako je dojen, ne dobiva dovoljno tekućine i treba vodu.

Kada hranite novorođenče s vodom, trebate odabrati pravu temperaturu tekućine i količinu koja se preporučuje za njezinu dob.

Kako dati vodu dojenčadi?

Prilikom hranjenja važno je slijediti sve preporuke zbog kojih dijete ne odustaje od vode. Važno je znati koje je vrijeme optimalno, što bi trebalo biti temperatura vode i u kojoj se količini preporuča djetetu bebu u prvim mjesecima života. Ako zadovoljavate ove uvjete, beba brzo uči piti tekućinu iz boce.

U koje vrijeme

Buduće zdravlje djeteta ovisi o režimu konzumacije pića pa se mora strogo promatrati i ne prekršiti. Preporuča se davati vodu novorođenčadi nekoliko sati nakon glavnog obroka. Važno je zapamtiti da je mali želudac malen, pa nakon obroka neće moći piti puno tekućine.

Preporuča se davati vodu na umjetno hranjenje u 4-4,5 mjeseci. Prvo, dati malu količinu tekućine, a zatim postupno povećati. Davanje sokova umjesto vode nije poželjno. Tijelo treba samo vodu.

Kako dati malo vode novorođenčadi?

Da bi umjetni umjetnik mogao piti tekućinu, to mora biti ispravno. Da bi novorođenče moglo piti vodu, mora se dati pomoću sljedećih uređaja:

 • šprica bez igle;
 • žlica;
 • pijenje zdjelu;
 • boca;
 • posebna šalica.

Ako majka daje vodu sa štrcaljkom ili žlicom, važno je osigurati da dijete ne prigušuje. Najlakši način za lemljenje s bocom. Tako će dijete regulirati protok tekućine. Neugodna šalica prikladna je samo djeci koja su dosegla pola godine.

Potrebna količina tekućine

Važno je unaprijed odrediti koliko tekućina treba dnevno dati djetetu. Nemoguće je dati puno vode, inače novorođenče će početi odbijati mješavinu ili majčino mlijeko. I prestat će primati hranjive tvari potrebne za rast tijela.

Optimalna količina tekućine koju treba dati umjetno hranjenoj bebi iznosi 100-200 ml dnevno.

Ali ta brojka nije točna i morate obratiti pažnju na potrebu za vodom u novorođenčadi. Ako beba ne želi piti, onda ne morate prisilno sipati dnevni volumen u nju. Samo tijelo zna koliko tekućine treba.

Što vodu dijete?

Ne preporučuje se tekuća voda iz slavine. Sadrži izbjeljivače i druge tvari koje nepovoljno utječu na zdravlje djeteta. Trgovine prodaju posebnu vodu za djecu, koja se pročišćava i sadrži korisne elemente u tragovima.

Mnogi roditelji vjeruju da je sigurno dati vodu iz slavine, prethodno kuhati. Ali to se ne preporučuje. Tijekom ključanja samo je dio štetnih bakterija ubijen, a drugi dio ostaje. Osim toga, kloridni spojevi još uvijek su prisutni u tekućini.

Voda iz prirodnih izvora (čak i ako se smatra ozdravljenjem i korisnim), pročišćena filtrima i mineralima također nije prikladna.

Za čišćenje tekućine, posebni baby filtri se prodaju, koji pročišćavaju vodu puno bolje nego uobičajene one. Pri odabiru vode u bocama morat ćete obratiti pažnju na sastav. Također naći i posebnu naljepnicu koja označava da je proizvod testiran. Tek nakon toga morate kupiti bocu. Takva voda se pohranjuje ne više od jednog dana od trenutka otvaranja boce. Nakon 24 sata dijete ga ne može dati. I da ne bacaju novac, roditelji mogu to piti sami.

Optimalna temperatura tekućine

Optimalna je temperatura vode od 20 do 23 stupnja. Davanje previše hladne vode nije poželjno jer doprinosi upalu grla i pojavi hladnoće. Vruća tekućina uzrokuje opekotine grla. Provjerite da temperatura mora biti jednaka mlijeku za hranjenje. Prvi ispust na ručni zglob, a tek onda dajte dijete.

Što ako dijete odbija piti?

Često, bebe odbijaju piti vodu. Da biste to riješili, preporučljivo je pribjeći nekim trikovima:

 • U bocu da stavi svjetlu cijev ili ga obojiti i ukrasiti. Zatim će beba biti zainteresirana, a on će je uzeti u ustima.
 • Tijekom droge, morate uključiti zanimljiv crtić ili prijenos, tako da postaje lakše dati piće za novorođenče.
 • Dovoljno je dati toplu vodu, djeca često odbijaju od hladnoće.
 • Također biste trebali redovito ispred djeteta nešto popiti, dobar primjer uvijek dobro funkcionira za djecu i oni sami traže bočicu od koje mama ili tata pije.
 • Kada hitno dajte dijete piće, upotrijebite pipetu ili špricu. Njegovo je ležao dijete. Dakle, dajte bebu piti, a on ne guši.

Na takvim jednostavnim načinima, moguće je prisiliti novorođenče da piju vodu ako to odbije.

Što ako dijete ne pije vodu?

Osoba treba vodu da ugasi žeđ, dobru probavu i metaboličke procese. Potreba za hranjenjem bebe kontroverzna je, ali u nekim situacijama liječnici jednoglasno savjetuju davati djetetu jednostavnu vodu. Kada je važno da bebe uzimaju dodatak, što bi majka trebala učiniti ako mrvica piju malo i kakve su posljedice ne davanja dječje vode, ako joj je potrebna?

Hoće li dati bebu?

U većini slučajeva, dojenčad do 6 mjeseci stari, primaju majčino mlijeko, ne treba hraniti vodom. Razlog je to što majčino mlijeko služi za bebu u prva četiri mjeseca života, ne samo hranu nego i izvor vode.

Ako novorođenče dobije dodatnu vodu, to može pogoršati laktaciju i čak izazvati odbacivanje dojke.

Međutim, ako ga zdravo dijete obično treba primiti tek od početka uvođenja komplementarne hrane od 6-7 mjeseci, onda je umjetno hranjenje vodom potrebno za bebe od rođenja, budući da opterećenje mlijeka opterećuje dječje crijeva.

Osim toga, u situaciji u kojoj majčino mlijeko nije dovoljno i beba se prenosi u smjesu, istodobno počinju davati vodu.

U nekim slučajevima, potrebno joj je dati dijete ispod 4-5 mjeseci, čak i ako mrvica dobiva majčino mlijeko. Takve situacije uključuju česte regurgitacije, crijevne infekcije s brzom stolicom ili povraćanjem, te druge zarazne bolesti s groznicom. Također, beba svibanj ga trebaju dodatno ako je u stanju topline za dugo vremena.

U bilo kojoj od ovih situacija dijete mora primiti dodatnu tekućinu kako bi spriječila dehidraciju. Svi pedijatri, uključujući popularni liječnik Komarovsky, inzistiraju na tome:

Koliko dijete treba?

Dječje potrebe za vodom utječu različiti čimbenici, među kojima su dobne norme, vremenski uvjeti, suhi zrak u sobi, konzumacija masne hrane i drugo. 1-2 mjeseca stara beba, bilo umjetna ili mješovita, treba tek 100-200 ml vode dnevno uz tekućinu u smjesi. Jedan dio za takvo dijete je do 30-40 ml.

Djeca starija od dva mjeseca, volumen izračunat prema težini - za svaki kilogram potreban vam je 100 ml tekućine. Na primjer, dijete od 8 mjeseci s težinom od 9 kg trebalo bi primiti oko 900 ml vode dnevno. Dijete u dobi od 1-3 godine trebalo bi primiti oko 1300-1500 ml tekućine u sastavu pića i tekuće hrane, na primjer juhu.

Što učiniti kada dijete odbija piti

Budući da je dnevno djetetovo tijelo potrebno vodom, neuspjeh može biti opasno, uzrokujući dehidraciju. Dijete je osobito važno piti na povišenoj tjelesnoj temperaturi, jakom znojenju, gubitku povraćanja i tekućim stolicama.

Ako u takvim situacijama ne obratite pažnju na obilanje pijenja, to će samo pogoršati stanje djeteta i možda čak i završiti smrću.

Ako postoji opasnost od dehidracije, dijete dobije bilo kakvo piće, tako da tekućina mora pasti u dječje tijelo. Najpovoljnije piće za crijevne infekcije naziva se rehidracijska rješenja, koja uključuju soli koje dijete gubi s vodom.

Ali što roditelji trebaju učiniti ako nema opasnosti za zdravlje, a mrvica jednostavno ne voli običnu vodu? Evo nekoliko savjeta za prevladavanje odbijanja djece:

 • Ako dijete obično žarko pije vodu, ali odjednom ga odbije, nema potrebe za inzistiranjem. Najvjerojatnije, mrvica samo popije kasnije.
 • Kada igrate sa bebom, stavite mu šalicu ili bocu pokraj njega. Dijete se može lakše opijati igrom.
 • Obavezno je odnesite sa sobom za šetnju, jer na ulici tijekom odmora na otvorenom mnoge su djeca vrlo žedna i ne odbiju.
 • Predložite svojoj kćeri ili sinu da ga piju iz stakla kroz lijepe cijevi, na primjer, mijenjajući boju ili s zavojitim zavojima.
 • Eksperimentirajte s temperaturom. Neke djece ne vole toplom vodom, a netko odbija hladnoću.
 • Također imajte na umu da je drugačiji. Ako beba odbija vodu jednog proizvođača, ponudi drugu marku.
 • Djeca starija od 3 godine nam govore o njegovim prednostima i učincima na ljudsko tijelo. Neka dijete zna da je njegova upotreba važna za jačanje tijela i održavanje zdravlja.
 • Pokažite dijete važnosti korištenja vašeg primjera. Piti zajedno kako biste stvorili zdrave navike za cijelu obitelj.

Dijete odbija piti

Najbolja opcija za piće za dijete prvih godina života smatra se običnom vodom, poželjno u bocama, proizvedenom posebno za djecu, ali se djeci također može dati u kuhanom obliku. Ne preporučuje se žuriti s poznanstvom djeteta s komotama i sokovima, budući da su neka djeca, nakon kušanja slatkih napitaka, odbila jednostavnu vodu.

Situacija kada dijete pije samo kompot ili sok nije nepoželjno zbog štetnih posljedica šećera iz takvih pića na dječjim zubima. Vrlo česta konzumacija slatkih napitaka izaziva razvoj karijesa (takva oštećenja zuba naziva se i karijesom bočica) i smanjuje probavu.

Ako je dijete već okusilo sokove i kompote, liječnici preporučuju da ih razrjeđuju vodom, postupno smanjujući koncentraciju slatkog napitka. Također možete kupiti svijetlu šalicu s djetetom, odakle ga možete piti. Kod djeteta starijih od tri godine, pokušajte se složiti s pićem ili sokom tijekom jela, a između obroka upotrijebite samo običnu vodu.

Pogledajte više o prednostima u programu "Zdrav život".

Savjeti za vrijeme i kako dati vodu novorođenčadi tijekom hranjenja bočicom

Voda je izvor sveg života na zemlji, a niti jedan živi organizam neće preživjeti bez njega. Što se tiče tijela novorođenčeta? Je li mu potrebna voda? I ako je potrebno, u kojim količinama i iz kojeg mjeseca?

U ovom članku ćemo vam reći je li potrebno dati vodu novorođenčadi, zašto i kada to učiniti, te kako ispravno voditi dijete.

Zašto dijete treba na IV?

Svi pedijatri slažu se o mišljenju da dijete koje je hranjeno majčinskim mlijekom ne smije biti hranjeno ili uopće ne davati vodu. No, treba li voda djeci koja se hrane prilagođenom formulom za mlijeko?

Kao što znate, dojenčeta sadrži više proteina, što znači da je gusta i hranjiva za bebu. Za razliku od majčinog mlijeka, koji je podijeljen na "prednji" (više tekući) i "natrag" (više gusti) mlijeko, smjesa za djecu je homogena i jednako gusta u dosljednosti.

Poznati liječnik Komarovsky solidarnosti je s tim mišljenjem i smatra da postupak hranjenja novorođenčeta na umjetnoj hrani s vodom bitan atribut.

Dodatna pravila

Moguće je ponuditi vodu novorođenčadi već od prvog tjedna umjetne hranidbe. Posebnu pozornost treba posvetiti dječjoj stolici. Ako se od samog početka promatra konstipacija, voda će postati neophodni pomagač.

U slučaju kada se probavni sustav djeteta dobro savladava asimiliranjem i uklanjanjem mliječne hrane, voda se može početi konzumirati od 28. dana.

Kada dati malo vode?

Dajte bebu vodu što je češće moguće između hranjenja s formulom mlijeka. U redu je ako dijete odbija piti - to znači, u ovom trenutku, ravnoteža tekućine u tijelu je normalna i ima dovoljno vode koju dajete za vrijeme obroka.

Najbolje vrijeme za piće je jedan sat prije ili jedan sat nakon hranjenja. Ne biste trebali ponuditi djetetu mnogo vode prije glavnog obroka, jer volumen njegove ventrikule nije veći od 250 ml, dakle, što više pije, manje će jesti.

Kako ponuditi?

Vodu treba ponuditi djetetu! Unatoč činjenici da je novorođenčad još uvijek prilično mala i bespomoćna, već zna koliko tekućine i hrane treba. Bolje je ponuditi često i "lagano" nego prisilno uliti neželjeno piće.

Dijete može piti vodu:

 • iz boce s bradavicom;
 • iz žlice;
 • iz štrcaljke bez igala.

Koliko tekućina treba beba?

Dnevna stopa potrošnje vode od strane djeteta je individualna. Veličina se kreće od 50 do 200 ml dnevno. Naravno, morate uzeti u obzir različite čimbenike:

 1. klima;
 2. aktivnost djeteta;
 3. dosljednost hrane i još mnogo toga.

Stoga - vodite instinktima vaših mrvica. Za točan izračun dnevne stope, obratite pozornost na količinu mješavine koju pijete, tj. volumen tekućine treba odgovarati volumenu jednog obroka.

Dakle, ako dijete jede 120 ml smjese za jedan hranjenje, tada dnevni dio vode odgovara ovoj slici. Ova se količina distribuira cijeli dan i noć ako novorođenče treba noću piti.

Što vodu?

 • Najkorisnije piće za bebe bit će posebna dječja voda kupljena u apoteku ili u trgovini. Sadrži potrebne minerale i vitamine za dječje tijelo. Prije kupnje takve vode svakako provjerite datum isteka.
 • Prikladna i mineralna voda bez plina. Glavna stvar je da nije posebno obogaćena solima i nema dodatni okus.
 • Korisna voda se može napraviti sami kod kuće. Za ovaj idealni filteri za vodu u obliku plastičnih vrčeva. Nemojte zaboraviti samo na vrijeme da promijenite uložak i svakodnevno ažurirate vodu.
 • Kuhana voda također može biti prikladna za nadopunu. Međutim, mora se imati na umu da proces kuhanja ubija sve korisne osobine vode, čineći ga tek tekućinom za zaustavljanje žeđi.

Što bi trebala biti temperatura?

U prvih dana hranjenja, temperatura vode trebala bi biti što je bliža djetetovoj tjelesnoj temperaturi - 36 stupnjeva. Tijelo se brže apsorbira toplom vodom jer ne treba trošiti dodatnu energiju za grijanje ili hlađenje.

Zatim možete postupno smanjiti temperaturu, dovodeći do sobne temperature. Tako će za 2-3 mjeseca biti 20-22 stupnja.

Što ako dijete ne pijete vodu?

Uvijek slušajte želje bebe i ako on odbija piti ili pojesti nešto - nikada ne inzistira. To može dovesti do potpunog odbacivanja neke vrste tekućine ili hrane. Pričekajte trenutak i ponovo ponudite. Dajte svom djetetu da odabere kakvu će vodu piti - mineralna, kuhana, posebna vrtić.

Što učiniti kada dijete odbija piti? Korisni savjeti:

 1. Možda novorođenčad ne voli temperaturu vode - onda, sljedeći put, dati ga toplije ili hladnije.
 2. Također možete eksperimentirati s različitim bocama - dobiti jedan dizajniran samo za vodu. Sve bebe imaju oblikovanu memoriju, a vaše mrvice jednostavno se pitaju zašto boca tekućine dolazi iz različitih "ne-mliječnih" okusa. Neka posuđe za vodu bude svijetla, sa šarenim crtežima. Mnoga djeca vole boce s ručkama ili s posebnom rupom na sredini u koju se mogu držati prstiju.
 3. Ako vam daju vodu iz žlice, pobrinite se da je izrađena od posebnog silikonskog materijala - takve žlice su tople, za razliku od običnih čajnih, a neke također mijenjaju boju, signalizirajući previše vruću vodu ili hranu. Takve žlice mogu biti od interesa za bebu, stoga nemojte ga uzrujati ako želi dirati, igrati s njom.
 4. Možete postaviti primjer za bebu pijanjem najprije iz boce ili iz žlice i pokazati kako je ukusno s oponašanjem ili nekim gestikulacijama. Kad se dijete ponavlja nakon vas, svakako ga slavite.

Korisni videozapis

S videozapisa saznat ćete trebate li dodati bebe. Što WHO kaže o ovom pitanju:

zaključak

Dakle, očito je da je voda važna komponenta u izborniku novorođenčeta koja se hrani prilagođenom formulom mlijeka. Slobodno ga ponudite svojoj bebi u raznim varijantama i odaberite najdražu i najkorisniju opciju.

Što ako dijete ne pije vodu? Preporuke liječnika i roditeljski savjet

Još 15 članaka na temu: Prehrana nakon godine: kako postaviti temelje zdravlja

Što ako dijete ne pije vodu? Preporuke liječnika i roditeljski savjet

Zdravlje djeteta jedno je od glavnih briga mame i tate. Svatko zna da je voda od velike važnosti za stvaranje djetetovog tijela i jačanje imunološkog sustava, a navika pitke vode redovito i dovoljne količine čini dijete zdravo i inteligentno. To je razlog zašto su roditelji zabrinuti pitanja: koliko vode piti dnevno, poželjno je da se djeci nego što je najbolje ugasiti svoju žeđ, zašto je važno promatrati način za piće, što učiniti ako dijete odbija da pije vodu?

Zašto dijete treba piti vodu

Bez iznimke, svi procesi u ljudskom tijelu odvijaju se uz sudjelovanje vode. U procesu vitalne aktivnosti tekućina napušta tijelo, pa se stoga njezina količina mora redovito nadopunjavati. Poremećaj ravnoteže vode može dovesti do dehidracije, što zauzvrat može uzrokovati glavobolje i umor, povećava rizik od alergijskih reakcija i problema s metabolizmom, izaziva zatvor i loš dah.

Glavni znakovi nedostatka vode u bebi:

- Povećana žeđ, česta molba za pićem
- Flaccidity, smanjena aktivnost
- Suha i blijeda koža
- Debela slina ili nedostatak istih
- Suhe sluznice (usnice, usta, jezik)
- Zapadno proljeće (u djece do godinu dana)
- promukao glas, suhi kašalj
- Nedostatak uriniranja više od 4-6 sati (dijete, osobito u neonatalnom razdoblju, urinira nakon svakog obroka), dok urin ima tamnu boju ili jak miris

Koliko vode treba piti beba?

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, dojenčadi mlađoj od 6 mjeseci ne smiju se davati vode. Majčino mlijeko savršeno se prilagođava potrebama djeteta. Ali istodobno je važno da majka koja skrbi potroši dovoljnu količinu vode i ne osjeća žeđ.

Ako je dijete na umjetnom ili mješovitom hranjenju, za pripremu smjesa mora se upotrijebiti voda, a dodano je i između hranjenja od prvog dana života. Da bi se održala odgovarajuća razina vlage u tijelu, za dijete, potrebnih 50 ml vode za svaki kilogram tjelesne težine, ali to vrijedi s obzirom da je oko 75% vode dobivene od djeteta i mješavine majčine mlijeko. Stoga je prosječna dnevna potreba vode za djecu ove dobi može se izračunati na sljedeći način: na potrebe fluida (beba težina množi s 50 ml) treba oduzeti količinu vode dobivene iz izvora napajanja (volumen pijan mješavina pomnoži sa 0,75).

Na primjer, dijete teži 10 kg i pije 300 ml mješavine dnevno:
10 kg x 50 ml = 500 ml
300 ml X 0,75 = 225 ml
500 ml - 225 ml = 275 ml
275 ml je količina vode koju dijete treba piti dnevno.

Koliko vode treba dijete piti od godine dana ili starije? Suvremeni nutricionisti vjeruju da djeca od jedne do tri godine trebaju piti 0,5-1,3 litre vode dnevno (oko 50 ml po kilogramu težine djeteta); od tri do sedam godina - oko 1,5-1,7 l; preko sedam godina - u prosjeku 1,7 do 2 litre.

U ovom slučaju govorimo o čistoj vodi (čaj, sok, kompot ne broje). Dijete se može ponuditi vodom iz slavine, nakon filtracije i kuhanja, kao i posebne industrijske bebe vode.

Za najmanje tri godine, djeci ne bi trebalo dati slatku pjenušavu vodu, kao i kvas, pohraniti sokove "za odrasle", ljekovitu i terapijsku vodu. Pediatricima se ne preporučuje obični crni ili zeleni čaj djeci prije nego što su stariji od dvije godine.

Pijenje hranom nije preporučljivo. To je zbog činjenice da voda razrijedi želučani sok i usporava apsorpciju hrane. Morate piti 30 minuta prije jela i sat vremena poslije. Između jela sasvim je moguće piti dnevnu količinu tekućine. Međutim, ako tijekom jela trebate uzeti pilulu ili ne želite jesti suhe dozvole, možete napraviti nekoliko gutljaja vode.

Kako poučiti dijete piti vodu

Navike, nastale u djetinjstvu, ostaju zauvijek. Zato brižan mame i tate pokušavaju da svoje dijete piju jednostavnu vodu u dovoljnoj količini i zadovoljstvu od ranog doba. Na roditeljskim forumima možete pronaći korisne savjete o tome kako to učiniti:

 • Zašto dijete ne pije vodu? Najvjerojatnije zato što je tekućina bez okusa i mirisa, prilično je teško naviknuti se na početku. Bebe se trebaju naučiti voditi postupno, nudeći je u malim dijelovima nekoliko puta tijekom dana između hranjenja.
 • Neke mame žele naučiti dijete na vodu, dodati na njega malo šećera ili fruktoze, par kapi soka, dječji čaj, sok ili druga pića na „okus savjet”, a nakon što je dijete „okusio” tekućina, pokušajte smanjiti količinu aditiva najmanji.
 • Ako dijete pije malo tekućine, možete eksperimentirati s jelima. Neke od djece piju isključivo iz redovite čaše ili žlicom, neki ljudi vole čašu koja ne prolijevaju ili zdjelu, neki poput sportskih bočica s uvlačenim izljevom ili posebnim ventilom.
 • Druge majke trik: ako dijete pije dovoljno, možete zavesti mrvice zanimljive slamke (sjajna, svijetla, zamršeno zakrivljena, promjena boje) ili šalicu s prekrasnim uzorkom, na primjer, s likom svog omiljenog multgeroya.
 • Mnogi roditelji uspijevaju pobijedivši potrebu piti vodu. Na primjer, možete ponuditi svom djetetu da dogovori obrok za lutke, gdje je glavna poslastica obična voda. Neka djetetu pokazati primjer igračaka i uzeti nekoliko gutljaja sam.
 • Život sjeckanje od iskusnih roditelja: držite šalicu ili bocu vode pri ruci dok igrate ili gledate crtić! Kada je beba fascinirana nečim, puno je lakše piti.
 • Moms su primijetili da su neka djeca voljni piti tople vode, a drugi su hladno. Neke bebe imaju neku tradiciju piti vode ujutro, odmah nakon buđenja, a netko sa zadovoljstvom može uzeti gutljaj... kupke za vrijeme kupanja!
 • Roditelji su jednoglasno po svom mišljenju da je osobni primjer najučinkovitiji način za oblikovanje zdravih i zdravih navika. Ako majka ili tata, stariji brat ili sestra stalno pije vodu ispred bebe, vjerojatno će doći do šalice jer djeca vole oponašati odrasle.
 • Vrlo je važno da voda bude dostupna. Neka boce stajati u kuhinji iu dječjoj sobi. Glavna stvar je da ih dijete lako može vidjeti i dobiti ih, a zatim sami otvoriti i piti.
 • Neobična oblika, ledena kocka, smrznuta bobica ili komad voća u čaši vode zasigurno će zainteresirati djecu. Ne brinite, od ove bebe neće biti hladno. Mnogi roditelji smatraju hladnu vodu kao element otvrdnjavanja.
 • Ponekad rituali pomažu djetetu da pijete vodu. Na primjer, "pauzi za piće" na šetnji, tijekom kojih svaki član obitelji, uključujući i najmlađe, traje nekoliko gutljaja iz boce.
 • Ako ne možete uvjeriti dijete da pijete puno vode, onda možda želi "jesti" to? Na primjer, krastavci, šparoge, kupus, tikvice, celer, grejpfrut, naranče, lubenica i zeleni paprat sadrže oko 90% životne vlage.
 • Praktički su svi roditelji imali situacije kada je bilo potrebno prisiliti malog djeteta da pijete vodu, da se dijete diže protiv svoje volje, na primjer, kada postoje znakovi dehidracije. To se može učiniti pipetom ili špricom bez igle. Stavite pipetu ili špricu u usta djeteta iza obraz, a zatim nježno ulijte vodu, tako da nježno teče niz grlo, a dijete će ga progutati refleksno, bez gušenja.

Vrlo je važno podučiti dijete da pijete jednostavnu vodu iz djetinjstva. Ovo je vrlo zdrava navika za život. Voda je jedno od najzelenijih pića. U njemu nema kalorija, nema ništa suvišno i štetno... I čak i ako nema vode u pitkoj vodi, igra važnu ulogu: održava ravnotežu tjelesnih tekućina.

Kako ispravno hraniti dojenčad s vodom

Kada imate dijete, pojavljuju se mnoga pitanja. I jedan od njih - trebate li hraniti dijete vodom. U bolnici vam svibanj biti rekli da je to potrebno, ali pedijatar će imati drugačije mišljenje. Vjerovati, i hoćemo li hraniti bebu, razumijemo zajedno u ovom pitanju.

Je li potrebno davati vodu dojenčadi

Dehidracija je uzrok koji vodi do loših zdravstvenih i zdravstvenih problema. To je osobito važno u toploj sezoni, kada je tijelo dvostruko pogođeno nedostatkom vlage.

No, mnoge se majke boje da će beba prestati uzimati dojku i upućivati ​​na činjenicu da ima dovoljno vode u majčinom mlijeku da spasi bebu od žeđi. I ove su zabrinutosti opravdane. Usisavanje bradavice za bocu mnogo je lakše od dojenja. To ne zahtijeva napor, a neka voda sama struji. Da biste dobili majčino mlijeko, morate pokušati. Štoviše, kada je beba želuca već puna, više neće htjeti piti.

Pitanje je, međutim, da ne pijemo vodu, ali koliko i kako dati. Također, voda iz trbuha u crijeva dobiva za nekoliko minuta, a beba vrlo brzo postaje gladna i počne tražiti hranu.

Budite sigurni da vodite malo beba koje su na umjetnom hranjenju. Zatvor često dolazi od umjetne mješavine, a ta mjera je neophodna kako bi se izbjegli problemi s stolicom.

Koliko vode dijete treba

Ako je dijete rođeno ljeti, može se dobiti voda nakon 1 mjeseca, a onima koji su rođeni u jesen ili zimi - od 4 mjeseca. Prvo, njezina količina bi trebala biti minimalna, oko 1 tsp. Kada ne primijetite bilo kakve neugodne simptome, možete povećati dozu.

Na dan kada dijete treba 100 ml tekućine za svaki kilogram mase. Taj se volumen mora uzeti u obzir zajedno s majčinim mlijekom. Stoga, ako vaša beba teži 6 kg i pije više od 600 ml mlijeka, nije potrebno hraniti.

Ako nećete hraniti bebu, trebali biste mu pružiti uvjete koji neće dovesti do dehidracije. Prije svega to je vlažan zrak. I ljeti i zimi pate od suhoće u stanu. Na njegov izgled utječu vruće baterije ili produženi nedostatak kiše. Problem će se riješiti ako dobijete ovlaživač zraka.

Kakvu vodu dajete bebu

U slučaju da je liječnik dao dopunu za dojenčad, vrijedi se pobrinuti za kvalitetu pića. Kuhana voda iz slavine ili redoviti filter neće raditi. Idealno piće za dojenčad je posebna beba koja se prodaje u bocama u ljekarnama i dućanima, na etiketama od kojih postoji znak iz kojeg se doba može dati. Ne može kuhati, već samo zagrijati i dati dijete. Takva voda sadrži korisne elemente u tragovima i svakako će imati koristi.

Također u trgovinama možete pronaći posebne filtre za pročišćavanje vode, tako da postaje pogodan za dojenčad. Za gospodarske mame to će biti pravi blagodat. Činjenica je da otvorena flaširana voda može biti pohranjena ne više od jednog dana, a zatim kupiti novu. Voda iz posebnog filtra znatno će spasiti obiteljski proračun.

Neke majke počinju davati sokove ili dječje čajeve, ali to se ne preporučuje. Bolje je i korisnije popiti malo vode iz krumpira, koja ne samo da gasi žeđ, nego i ublažava trbušne gasice koje pate. Možete ga pripremiti sami ili ga možete kupiti u ljekarnama.

Što se tiče temperature, onda za dojena beba, to bi trebalo biti 36-37 stupnjeva, a oni koji hrane umjetnu smjesu - 28-30.

Kako voditi bebu

Najbolje je početi davati vodu žličicom. Možete kupiti proizvod od srebra, ima antibakterijski učinak. Žlica će omogućiti da se beba privikne na prvi mamac bez problema, budući da će već biti upoznat s ovom temom.

Nakon 20-30 minuta trebate dati vodu, kao što dijete jede i najkasnije 50-60 minuta prije sljedećeg hranjenja, inače će odbiti mlijeko. Jedina iznimka je groznica ili druge bolesti bebe. U tom slučaju, pedijatar češće preporučuje pitku vodu.

Počnite s pola žličice, jednom tjedno povećavajući dozu za 1,5-2 puta. Do vremena kada je dijete dobilo komplementarnu hranu, piti će dovoljno vode.

Što učiniti ako dijete ne pije vodu

Ako dijete ne želi piti vodu i istovremeno se osjeća sjajno, ne pati od zatvora i ne izgleda dehidrirano, nemojte žuriti da mu ponudite vodu. Ali postoje slučajevi kada dodatno pijenje postaje nužnost, na primjer, iz medicinskih razloga, a vaša beba svaki put kad je pljuje.

U ovom slučaju savjet pedijatara pomoći će:

 1. Počnite hraniti bebu s malom dozom vode, dajte mu dovoljno da osjeti samo njezin okus i postupno se navikne na to;
 2. Nemojte prisiliti dijete da pije, on će obeshrabriti želju ne samo iz vode nego i iz mamca;
 3. Nemojte zasladiti piti, takva voda ne gasi žeđ;
 4. Kupite bebu svijetlu žlicu ili šalicu čaja, prvo neka igraju, a onda ulije vode u njega;
 5. Budite strpljivi, nijedan klinac se ne može odmah naviknuti na novu vrstu pijenja ili jedenja;
 6. Često ponudite vodu, ali nemojte ga prisiljavati, postupno će se dijete početi zainteresirati za piće ili bočicu;
 7. Uključite pijenje u igru, tada će bebom puno lakše početi gutati vodu;
 8. Pokušajte voditi bebu s pipetom, jer će dobiti kap vode u ustima i neće uzrokovati negativne učinke.

Počevši davati vodu djetetu, voditi ga njegovo raspoloženje. Ako ga ne želi piti, pričekajte nekoliko dana i ponovno ponudite. I ne zaboravite da je voda dobro čista i dizajnirana za bebe od 0 mjeseci.

Kako i kada dojiti bebe s vodom kada se umjetno hrane

Rođenje djeteta donosi pravi kaos i stres život novim roditeljima. Mladi neiskusni roditelji mogu samo suosjećati, jer mnogi od njih moraju naučiti kroz suđenje i pogrešku. Na primjer, kao i kod umjetnog hranjenja za dojenje bebe vode. Uostalom, budućno zdravlje novorođenčeta ovisi o hranjenju u ranoj fazi razvoja. Za mlade majke, i ovo pitanje izgleda teško. Pogotovo ako nema iskusne osobe u blizini koje bi savjetovale što učiniti.

Zašto to treba dojenje dojenčadi?

Dodatak s običnom vodom tijekom umjetnog hranjenja nije potrebno dok dijete ne navrši šest mjeseci. Svaka majka, prilikom izrade umjetne formule za hranjenje, vidi koliko vode ulijeva. Proporcije se trebaju poduzeti isključivo prema uputama kako se ne bi prenijeli dijete. Ako smjesu koristite više nego što je potrebno, beba će se početi pojavljivati ​​kao prekomjerna težina.

Nakon šest mjeseci ponuditi vodu u malim količinama. Ako dijete odbija piti - ništa strašno, a zatim ga dati nije potrebno. A ako pijete, piti vodu s tim je poželjno u intervalima između hranjenja.

Voda je također potrebna u brojnim drugim slučajevima:

 • Ako novorođenče ima povišenu tjelesnu temperaturu, velika količina tekućine se uklanja iz tijela zajedno s groznicom. I mora se redovito nadopunjavati. Da biste to učinili, svaki dan dijete dobiva žlicu vode.
 • Kada dođe i do proljeva aktivni izlaz tekućine iz tijela, koji se mora nadopuniti. U ovom slučaju, novorođenčad treba piti vodu dok ne spava. Ako odbija piti tekućinu iz boce, onda koristite štrcaljku bez igle ili žlice.
 • Zimi, vlažnost u gradskim stanovima, zbog grijanja, je niska, što nepovoljno utječe na dobrobit djeteta. Da bi se novorođenče osjećalo manje suhog zraka, potrebno je nekoliko puta dnevno piti vodu.
 • Kada se dijete prenese u pire krumpir i kašu, onda ima nedostatak tekućine u tijelu. Uostalom, prije nego je dobio vodu zajedno s mješavinama, a u žitaricama i pire krumpira gotovo je odsutan. Od trenutka kada je dijete prebačeno na mamac, treba ga koristiti jednostavnom vodom.
 • Mnogi pedijatri vjeruju da je nemoguće piti vodu novorođenčadi tek u prvom mjesecu nakon rođenja. Nakon mjesec dana potrebna je voda. Čak i ako je dojen, ne dobiva dovoljno tekućine i treba vodu.

Kada hranite novorođenče s vodom, trebate odabrati pravu temperaturu tekućine i količinu koja se preporučuje za njezinu dob.

Kako dati vodu dojenčadi?

Prilikom hranjenja važno je slijediti sve preporuke zbog kojih dijete ne odustaje od vode. Važno je znati koje je vrijeme optimalno, što bi trebalo biti temperatura vode i u kojoj se količini preporuča djetetu bebu u prvim mjesecima života. Ako zadovoljavate ove uvjete, beba brzo uči piti tekućinu iz boce.

U koje vrijeme

Buduće zdravlje djeteta ovisi o režimu konzumacije pića pa se mora strogo promatrati i ne prekršiti. Preporuča se davati vodu novorođenčadi nekoliko sati nakon glavnog obroka. Važno je zapamtiti da je mali želudac malen, pa nakon obroka neće moći piti puno tekućine.

Preporuča se davati vodu na umjetno hranjenje u 4-4,5 mjeseci. Prvo, dati malu količinu tekućine, a zatim postupno povećati. Davanje sokova umjesto vode nije poželjno. Tijelo treba samo vodu.

Kako dati malo vode novorođenčadi?

Da bi umjetni umjetnik mogao piti tekućinu, to mora biti ispravno. Da bi novorođenče moglo piti vodu, mora se dati pomoću sljedećih uređaja:

 • šprica bez igle;
 • žlica;
 • pijenje zdjelu;
 • boca;
 • posebna šalica.

Ako majka daje vodu sa štrcaljkom ili žlicom, važno je osigurati da dijete ne prigušuje. Najlakši način za lemljenje s bocom. Tako će dijete regulirati protok tekućine. Neugodna šalica prikladna je samo djeci koja su dosegla pola godine.

Potrebna količina tekućine

Važno je unaprijed odrediti koliko tekućina treba dnevno dati djetetu. Nemoguće je dati puno vode, inače novorođenče će početi odbijati mješavinu ili majčino mlijeko. I prestat će primati hranjive tvari potrebne za rast tijela.

Optimalna količina tekućine koju treba dati umjetno hranjenoj bebi iznosi 100-200 ml dnevno.

Ali ta brojka nije točna i morate obratiti pažnju na potrebu za vodom u novorođenčadi. Ako beba ne želi piti, onda ne morate prisilno sipati dnevni volumen u nju. Samo tijelo zna koliko tekućine treba.

Što vodu dijete?

Ne preporučuje se tekuća voda iz slavine. Sadrži izbjeljivače i druge tvari koje nepovoljno utječu na zdravlje djeteta. Trgovine prodaju posebnu vodu za djecu, koja se pročišćava i sadrži korisne elemente u tragovima.

Mnogi roditelji vjeruju da je sigurno dati vodu iz slavine, prethodno kuhati. Ali to se ne preporučuje. Tijekom ključanja samo je dio štetnih bakterija ubijen, a drugi dio ostaje. Osim toga, kloridni spojevi još uvijek su prisutni u tekućini.

Voda iz prirodnih izvora (čak i ako se smatra ozdravljenjem i korisnim), pročišćena filtrima i mineralima također nije prikladna.

Za čišćenje tekućine, posebni baby filtri se prodaju, koji pročišćavaju vodu puno bolje nego uobičajene one. Pri odabiru vode u bocama morat ćete obratiti pažnju na sastav. Također naći i posebnu naljepnicu koja označava da je proizvod testiran. Tek nakon toga morate kupiti bocu. Takva voda se pohranjuje ne više od jednog dana od trenutka otvaranja boce. Nakon 24 sata dijete ga ne može dati. I da ne bacaju novac, roditelji mogu to piti sami.

Optimalna temperatura tekućine

Optimalna je temperatura vode od 20 do 23 stupnja. Davanje previše hladne vode nije poželjno jer doprinosi upalu grla i pojavi hladnoće. Vruća tekućina uzrokuje opekotine grla. Provjerite da temperatura mora biti jednaka mlijeku za hranjenje. Prvi ispust na ručni zglob, a tek onda dajte dijete.

Što ako dijete odbija piti?

Često, bebe odbijaju piti vodu. Da biste to riješili, preporučljivo je pribjeći nekim trikovima:

 • U bocu da stavi svjetlu cijev ili ga obojiti i ukrasiti. Zatim će beba biti zainteresirana, a on će je uzeti u ustima.
 • Tijekom droge, morate uključiti zanimljiv crtić ili prijenos, tako da postaje lakše dati piće za novorođenče.
 • Dovoljno je dati toplu vodu, djeca često odbijaju od hladnoće.
 • Također biste trebali redovito ispred djeteta nešto popiti, dobar primjer uvijek dobro funkcionira za djecu i oni sami traže bočicu od koje mama ili tata pije.
 • Kada hitno dajte dijete piće, upotrijebite pipetu ili špricu. Njegovo je ležao dijete. Dakle, dajte bebu piti, a on ne guši.

Na takvim jednostavnim načinima, moguće je prisiliti novorođenče da piju vodu ako to odbije.

Što učiniti kada dojenče ne piju vodu?

Nisu svi bebe vole piti nešto drugo osim majčino mlijeko. No često je važno da dijete dodatno dopuni vodom, na primjer, tijekom bolesti, s proljevom i vrućinom. To je učinjeno kako bi se spriječilo razvoj dehidracije u mrvicama, vrlo opasno za funkcionalnost svojih sustava. Kako piti bebu ako se odbija piti?

Trebam li vodu?

Stručnjaci tvrde puno o tome treba li djeci hraniti, jer se vjeruje da je potrebno samo mlijeko za djecu s GW-om. Zagovornici ovog stajališta temelje se na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije o dojenju koji propisuje da jedina hrana za dijete treba biti majčino mlijeko. Ova je teorija nastala zbog nepažljivog čitanja dokumenta, u njemu je napisano da nije nužno dopuniti novorođenče, kada bi se trebalo rasporediti preko majčinske dojke.

Bebe starijima od mjesec dana, ako su spremni piti ili imaju potrebu za dodatnom tekućinom, mogu se i trebaju dodati, osobito u situacijama koje ugrožavaju dijete s dehidracijom.

Nedostatak tekućine nastaje kada:

 • beba je vruća i izgubio je puno vlage uz znoj;
 • dijete ima proljev, s kojim gubi puno vlage;
 • soba je topla i suha, zbog čega mrvica gubi vlagu pri disanju.

Dakle, dijete mora zalijevati ako je bolesna ili soba nije vlažna ili previše vruća. Također, dodatak je neophodan ako dijete ima uporni zatvor - to je jedan od znakova da njegovo tijelo nema dovoljno tekućine u dnevnoj prehrani.

Kako podučavati bebu piti?

Dakle, svi mi razumijemo važnost da se žetelimo mrvicama kad je od vitalne važnosti. Ali kako napraviti bebu piće ako dijete odbija sisati bocu i plače kad voda i dječji čaj dobiva u usta?

Ponuda češće

Stručnjaci kažu da sve dok dijete ne treba piti, on to neće učiniti. Mnoge majke ističu da njihovo dijete ne pije vodu u uobičajeno vrijeme, ali u vrućini pohlepno pada u bočicu i može piti do pola litre tekućine tijekom šetnje. Poučavati dijete da pijete vodu, samo ga ponudite češće. Uvijek držite bocu svježeg napitka spremnom i podignite ga bebu između hranjenja. Kada treba dodatnu tekućinu, dijete će ga početi piti.

Obrazac za prijavu

Ako beba ne pijete iz boce i ne znate što učiniti, pokušajte promijeniti oblik tekućine.

 • Počnite ga piti žlicom ili iz šalice - djeca vole doživjeti nova osjećanja i oponašati odrasle;
 • Možete kupiti novu bocu za bebe pod vodom koja će biti drugačija od starog oblika, boje ili prisutnosti udobnih olovaka;
 • Nabavite bocu pića za bebe - mnogi su roditelji uspjeli naučiti djecu da piju uz pomoć ovog prikladnog pribora.

Osobni primjer

 1. Da pijete bebu da pijete, svakodnevno mu morate pokazati da trošite vodu sami i u velikim količinama. Dijete vas promatra i oponaša vaše postupke. Stoga, ako ne pije - pokazati osobnim primjerom da je ovo važna i rutinska aktivnost.
 2. Pijte vodu na šetnji i kod kuće, nudeći i dijete da pijete, iz svoje boce. Dijete će sigurno htjeti slijediti vaš primjer.
 3. Pokušajte napraviti obitelj "čaj", skupljajući cijelu obitelj na stolu. Vidjevši da svatko pije iz šalice kod kuće, dijete će sigurno htjeti pridružiti se i slijediti primjer svoje obitelji.

Dijete bliže godini može biti prisiljeno piti na razigran način. Kupite set dolleta, temeljito isperite i sjesti za igru ​​s bebom i njegovim igračkama. Ulijite u šalice vode i "vodu" djetetove kućne ljubimce s njim.

Pravo na izbor

Za djecu, situacije u kojima mogu birati vrlo su važne. Bebe koje se ne vole oblačiti mogu biti omamljene od tradicionalne histerije, tražeći od njih da odaberu ono što žele nositi. Capricious kada češljanje i pletenice djevojke mogu biti odvedeni molbom da pošaljete rezinochki da oni vole.

Takva psihološka zamka može raditi s djetetom ako ne pijete čaj za bebe. Kupite nekoliko čaša dječjih čajeva koje odgovaraju djeci po dobi, i pozovite ga da odabere koje piće želi pokušati. Ako beba može već popiti sok i uspješno ste u komplementarnu hranu uspješno unijeli određene voće iz kojih su ta pića napravljena, neka dijete uzme kutiju koju mu se svidjelo.

Hitne mjere

Ako dijete i dalje ne pijete, bez obzira na vrstu pića koje poslužite u posudama, ali ima sve znakove dehidracije, trebali biste poduzeti hitne mjere kako bi ga pili vodom.

Novorođenče se može piti s voljom pipetom, a starije dijete može se uliti u usta špricom bez igle. Ove osobine treba položiti u usta djeteta za obraz, tako da voda nježno ulijeva u vrat djeteta, a dijete će progutati refleks bez gušenja. To se može učiniti strogo u situacijama u kojima postoji opasnost od dehidracije nad bebom. U normalnim vremenima, nemojte prisiliti dijete da pije, to će uzrokovati psihološku traumu djeteta.