Kakve probleme mogu imati u budućnosti bebe preuranjene: posljedice prijevremenog poroda

Hrana

U prvoj godini života, svako dijete aktivno razvija i raste. Ali ovo je razdoblje vrlo ranjivo na tijelu, zaštita je izuzetno slaba. To se posebno odnosi na djecu koja su rođena prerano.

Razlozi za rođenje preranog beba uključuju socio-demografske uvjete (mlado doba, nizak društveni status, nesposoban obiteljski život), medicinske (kronične bolesti, odgodu pobačaja, višestruke porodice). Fizičke ozljede u procesu nošenja djeteta, mentalni poremećaji, ovisnost o alkoholu i nikotinu, teški uvjeti rada - također mogu dovesti do prijevremenog zastoja.

Opće odredbe

Utvrđuje se stupanj preuranjenosti, s obzirom na broj tjedana trudnoće i težinu novorođenčeta.

 • Ja stupanj - ova skupina uključuje djecu rođene u 34-36 tjedana s težinom od 2001-2500 grama. Djeca su dosta zrela i održiva, ne trebaju posebne uvjete. U rijetkim slučajevima može biti neophodna posebna njega i liječenje.
 • Grade II - ova skupina uključuje djecu rođene 31-33. Tjedna s težinom od 1501-2000 grama. Dijete rođeno 31-33 tjedno često se navikne na nove životne uvjete, ako se na vrijeme osigura medicinska pomoć, a stvoreni su potrebni uvjeti za hranjenje i njegu.
 • Grade III - vrlo rana djeca rođena 28-30 tjedana s težinom od 10001-1500 grama. Mnogi od njih preživjeti, ali zahtijevaju dugotrajno oporavak i promatranje liječnika različitih specijalizacija. Dijete rođeno 28-30 tjedana može imati kongenitalne razvojne bolesti i genetske poremećaje.
 • Grade IV - djeca rođena prije 28. tjedna težine manje od 1 kg. Ovo je ekstremna težina novorođenčadi. Rođen je nepripremljen za nove životne uvjete i nezrelost. Prema statistikama, svako peto dijete preživjelo, ali ima vrlo malo izgleda za život. Najčešće ove bebe ne žive do 1 mjeseca i sklone su mnogim teškim bolestima.

efekti

Na prognozu je pod snažnim utjecajem načina rođenja djeteta. Zbog preranog rođenja, dijete ne može postići potrebni razvoj u maternici.

Uz moguće probleme pri rođenju, dijete se suočava s posljedicama u budućem životu. Često ih prati bol i slabost. Ovisno o stupnju prijevremenosti, mogu postojati povrede koje ograničavaju mogućnost življenja i razvoja bez pomoći liječnika:

 1. mala težina;
 2. plućna insuficijencija;
 3. problemi s sluhom i vida;
 4. dugog žutice novorođenčeta.

Te povrede mogu uzrokovati brojne komplikacije koje zahtijevaju brzu dijagnozu i pravovremenu pomoć:

 • otvoreni arterijski kanal (u normalnoj djeci zatvara se u vrijeme rođenja);
 • retardirani mentalni razvoj, intrakranijalno krvarenje, nekrotični enterokolitis, itd.

Djeca rođena 24-26 tjedna skloniji kasnom motoru i mentalnom razvoju. Često postoji cerebralna paraliza. Dojenčad rođenih u trajanju od manje od 28 tjedana često prolazi kroz retinopatiju (bolesti s oštećenjem vida).

Većina psihomotornih sposobnosti u preuranjenim bebama čini se da zaostaje, što je izraženo kod djece rođenih s tjelesnom težinom manjom od 1500 grama.

Pokazatelji razvoja psihomotora su brži u usporedbi s djecom s punim radnim vremenom nego pokazateljima težine i visine. Za učinkovitiji razvoj potreban je pojedini kompleks zanimanja (gimnastika, govor, masaža itd.).

7 mjeseci (27-31 tjedna)

U ovom trenutku (27-31 tjedna), bebe imaju težinu od 1500 do 2000 grama, a većina njih također treba pomoć.

Kada beba dosegne težinu od 1700 grama, ona se prenosi na posebno zagrijani krevet. S težinom od 2000 grama, dijete ne treba posebne uvjete.

Sedam mjeseci starosti bebe rođene prerano mogu očekivati ​​probleme kao što su:

 • nutritivni nedostatak, usporen rast, sepsa;
 • distres sindrom, hemolitičke bolesti;
 • oštećeni cerebralni status, nuklearnu žuticu itd.

6 mjeseci (22-26 tjedana)

Prerane bebe rođene u 6 mjeseci obično imaju tjelesnu težinu od 1 do 1,5 kilograma.

Za skrb o djetetu od 6 mjeseci, korištenje umjetne ventilacije pluća, umjetno daju kisik, prehrana se primjenjuje pomoću sonde i u venu.

Za brzo razvijanje hormonski pripravci, aminokiseline, glukoza itd.

Šest mjeseci starije bebe rođene prerano mogu očekivati ​​probleme kao što su:

 • česti somatski poremećaji;
 • deformacije i kongenitalne abnormalnosti u razvoju;
 • bolesti organa za disanje i krvi;
 • bolesti endokrinog i probavnog sustava, slabijeg metabolizma.

5 mjeseci (18-21 tjedna)

Dijete je težilo manje od 1000 grama, tako da su prerane bebe rođene u manje od 5% svih slučajeva. Često im je potrebna liječnička pomoć i umjetno disanje.

Petominutne bebe rođene prerano mogu očekivati ​​probleme kao što su:

 • endokrinih bolesti, poremećaja hranjenja, rakova;
 • hipotrofija, akutni bronhitis, upala pluća;
 • bolesti dišnog sustava, cirkulacijskog sustava.

Gledajte videozapis o tome kakve šanse da dozrijete prerano dijete, kao i posljedice prijevremenog poroda:

Problemi u budućnosti

Ako je novorođenče težak, normalizira se kada dostigne 1-2 godine. Mentalno zdravlje će se razviti obično u 2-3 godine, u nekim slučajevima u 5-6 godina.

No, rano rođenje može u budućnosti duboko uzrokovati sljedeće neugodne posljedice za dijete:

 • preuranjen rad, nestabilni menstrualni ciklus u žena;
 • Cerebralna paraliza, konvulzije i problemi živčanog sustava;
 • slab imunološki sustav, česte prehlade, IRR;
 • oštećenje sluha, govora i vida;
 • problemi s probavnim traktom;
 • osjetljivost na kardiovaskularne bolesti.

Kako biste umanjili šanse za dobivanje teških učinaka preranog rođenja, trebate:

 1. stabilan medicinski nadzor;
 2. provedba svih medicinskih preporuka;
 3. ankete u djetinjstvu i odrasloj dobi.

zaključak

Ukratko, može se primijetiti da nisu sve prerane bebe rastu bolne i zaostaju u razvoju druge djece. Međutim, vjerojatnost raznih bolesti u njima je mnogo veća. Roditelji trebaju platiti veću pažnju na svoje prerane bebe, voditi brigu o njima i slijediti sve preporuke liječnika. Važno je da se redovito pregledava za pravodobno otkrivanje i liječenje ozbiljnih bolesti.

Rođenja na 28. tjednu trudnoće forum

Preranog rada

Nazvan preranog rođenja došlo kao trudnoće od 22 do 37 tjedana (259 dana), počevši od prvog dana zadnje normalne menstruacije s redovitim menstrualnim ciklusom, tjelesna težina fetusa je između 500 i 2500

Prethodna dostava do 28 tjedana trudnoće

Ako rada došao do 28 tjedana (27 tjedana, 6 dana uključivo), ta djeca se smatraju izuzetno prerano s ekstremno niskom porođajnom težinom (1000 g) i teškog nezrelosti pluća (iako u nekim slučajevima prevencija sindroma respiratornog distresa (RDS - respiratorni sindrom frustracija novorođenčadi) je učinkovita). Natalitet je oko 5%. Prognoza za takvo rođenje iznimno je nepovoljna. Perinatalni morbiditet i smrtnost su izuzetno visoki.

Rođenja u 28. tjednu trudnoće i njihove posljedice za majku i dijete

Svaka žena želi roditi zdravog djeteta na vrijeme, na žalost, to nikako nije svatko. Svake godine raste broj žena, koji, zbog raznih razloga, ne može donijeti trudnoću do krajnjeg roka koji je postavila priroda.

Kongenitalne abnormalnosti su rijetke, u pravilu, uzroci bolesti nisu uspješno provedeni pobačaji ili ozljede u ranijim rađanjima. Koji uzroci oštro potiču preuranjeni rad? Na vrijeme porođaja može utjecati: - jak stres, siromašni životni uvjeti, nedovoljna hrana, previše tjelesnog napora, trudnoća se događa pri premladi ili previše starosti, oštar porast tjelesne temperature

Trudnoća nekih žena zasjenjena je prijetnjom preranog rođenja. 28 tjedana nije dovoljno vremena za razvoj zdravog djeteta - ovo ne dodaje optimizmu trudnice, ali ne biste trebali pretjerivati.

Može se spriječiti opasnost od prijevremenog poroda.

Samo ne zaboravite na ovu mogućnost razvoja događaja i držite sve pod kontrolom cijelog razdoblja trudnoće prije rođenja.

Prvo morate znati odgovore na neka često postavljana pitanja.

U koje je vrijeme trudnoće prerano rođenje?

Smatra se prijevremenim porođajem koji se dogodio prije 37. tjedna trudnoće. U obstetarskoj praksi razlikuju se slijedeći intervali: porođaj u razdoblju od 22 tjedna; 22 do 27 tjedana; 28 - 33 tjedna; 34 -37 tjedana.

Intenzivna briga za oporavak može biti osigurana s težinom od najmanje 500 g, a datum rođenja ne ranije od 22 tjedna.

Koja je frekvencija s kojom se pretječe rad?

Prethodno rođenje čini oko 8%. Indikator se razlikuje za različite zemlje i narode. Razlozi leže u načinu života i ovisnosti mladih o pušenju, alkoholu i zdravom životu. Na ovaj se pokazatelj također utječe i razina udobnosti u svakodnevnom životu.

Što uzrokuje prijevremeni rad?

Jedan od razloga su komplikacije nastale tijekom trudnoće.

Preuranjeno rođenje 28. tjedna može biti uzrokovano neuspjehom cerviksa. Cerviks ne može izdržati opterećenje potrebno za uspješno nošenje i ne uspije u najneprimjerenijem trenutku.

Sljedeći uzrok genitalnih infekcija. Infekcije dovode do upale, kao rezultat toga, stjenka maternice ne postaje dovoljno elastična i gubi sposobnost da se postupno rasteže dok fetus raste. U tom slučaju, trudnoća traje samo dok se zidovi uterusa mogu istegnuti, a majčinom tijelu sve što je moguće da se riješi trudnoće.

Uzroci pobačaja mogu biti rubeola tijekom trudnoće, hormonalni poremećaji i abnormalnosti maternice. Cervikalna insuficijencija, imunska nespojivost oca i majke djeteta. Redovito živčani stres.

Preuranjeno rođenje u 28. tjednu trudnoće može biti uzrokovano višestrukim trudnoćama, prevelikim fetusima i polihidramnozima. Svi ti uzroci dovode do pretjeranog istezanja maternice, a tijelo odluči istjerati fetus iz maternice na bilo koji način dostupan.

Postoje i kongenitalne patologije razvoja maternice koje dovode do prijevremenog porođaja zbog funkcionalne nesposobnosti tijela da nosi i rađa.

Preduvjet za prijevremeni rad može biti odvajanje, placenta marljivost, antifosfolipidni sindrom

Poremećaji u radu endokrinih žlijezda, bolesti unutarnjih organa i kardiovaskularnih bolesti i bolesti također mogu dovesti do prijevremenog rada.

Drugi uzrok prijevremenog rada je cervikalna insuficijencija (ICN). Ta bolest prati nesposobnost cerviksa da zadrži fetus unutar maternice.

Snaga mišićnog prstena jednostavno nije dovoljna. Bolest je prirođena i stečena. Kongenitalne abnormalnosti su rijetke, u pravilu, uzroci bolesti nisu uspješno provedeni pobačaji ili ozljede tijekom ranijih rađanja.

Koje su žene vjerojatno izložene riziku od prijevremenog porođaja u dobi od 22 do 27 tjedana?

Rani rad kod 28 tjedana obično je povezan s insuficijencijom isthmic-cerviksa i infekcijama donjeg dijela fetalnog mjehura, što dovodi do njezinog raskida. To je češći kod ponovljene trudnoće.

Tko je u opasnosti za razvoj pretjeranog rada u 28 tjedana?

Ova rizična skupina uključuje oko 30% žena koje prvi put rađaju. Uzroci prijevremenog poroda mogu biti različiti

Je li uvijek moguće spriječiti prijevremeni rad?

Uz prijetnju prijevremenog rođenja i pravodobnom usvajanju mjera, u većini slučajeva moguće je obustaviti isporuku, ali je nemoguće zaustaviti isporuku koja je već započela. Možete ih samo zadržati kako biste organizirali pomoć majci i djetetu.

Je li prerano rođenje opasno za žene?

Takve su generacije opasne zbog njihove iznenadnosti i ozbiljnih komplikacija. Hormonska ravnoteža u takvim ženama obično je uznemirena i njihovo porođanje, u pravilu, prolazi s velikim brojem ozljeda nego dostave u vremenu.

Je li prerano rođenje opasno za bebu?

Prerano rođenje je svakako vrlo opasno za dijete. Dijete rođeno u 28 tjedana još uvijek nije apsolutno spremno za život izvan maternice majke. Ova djeca moraju stvoriti uvjete umjetno. Ogromna sredstva se troše na ovo. Ali pomoć nije uvijek moguća. Djeca ponekad umiru

Što bi žena trebala učiniti pri prijetnji pobačaja?

Hitno je nazvati hitnu pomoć. Piti sedativ leći i smiriti.

Koja zdravstvena ustanova pruža najbolju brigu za prijevremeni rad?

Gotovo svi opstetrički objekti u velikim gradovima spremni su brinuti o preuranjenim bebama s različitim stupnjevima prijevremenosti. Djeca rođena 28 tjedana, s težinom od 1000 g, imaju priliku preživjeti.

Ali, ne povrijediti se pitati gdje je najbolje učiniti u vašem području. Ako postoji opasnost od prijevremene isporuke, ovdje glavu. Hitne brigade vam mogu pomoći s tim, oni znaju koja se klinika bolje obraćati u slučaju određene patologije.

Je li moguće spriječiti prijevremeni rad?

U arsenalu suvremene medicine postoji mnogo metoda za sprječavanje pobačaja u opasnim uvjetima. Važno je tražiti pomoć na vrijeme. Što je prije započeo liječenje, to će bolji rezultat biti i vrlo je vjerojatno da će se izbjeći prijevremeni rad.

Liječenje žena predisponiranih pretilnom radu, što je to?

U pravilu, uzrok prijevremenog rada je ruptura fetalnih membrana. To dovodi do infekcije majke i fetusa. U isto vrijeme, prijetnja fetusu je znatno veća. Stoga, u takvim slučajevima, vole čekati i, ako je moguće, boriti se protiv infekcije lijekom bez prekida trudnoće.

Preuranjeno rođenje pokušava prestati?

Ako je život žene ugrožen, potrebno je posebno pokrenuti prijevremeni rad za spašavanje majke i djeteta.

Je li anestezija moguće ako žena mora roditi 28 tjedana?

Anestezija se može koristiti, ali u slučaju spontanog prijevremenog rada, tijekom anestezije treba uzeti u obzir brojne čimbenike. I razmišljati ne samo o anesteziji majke, već i predvidjeti moguću štetu od upotrebe lijekova za nepuno punopravno dijete.

Kao žena koja je imala prijevremeni porod, pripremite se za sljedeće rođenje? Važno je pravilno pripremiti i podvrgnuti liječenju prije planiranja sljedeće trudnoće. Preporučljivo je proći kritično vrijeme ponovljenih trudnoća u bolnici pod nadzorom liječnika.

Je li postpartalno razdoblje žene koja je imala prijevremeno rođenje razlikuje od postpartum razdoblja od žene tijekom normalnog razdoblja rada? Nema velikih razlika, ali ako su komplikacije ostavljene u bolnici za dulje vrijeme. Ako nema komplikacija, kašnjenje u rodilištima može biti više povezano sa stanjem djeteta.

 • 1.6 Je li seks dopušten 28. tjedna

Što se događa s tijelom jedne žene u 28. tjednu trudnoće

Maternica i dalje raste, kod 7 mjeseci je iznad pupka na 8 cm. A trbuh je uvelike povećan. U nekim ženama, želuca raste postupno, dok u ostalim promjenama dolazi iznenada. Tijekom tog perioda, žene dobivaju težinu za oko 7-10 kg ili više. Kod žena koje su trudne s blizancima, dobitak težine može biti veći. Trudnica s kraja 27. tjedna trebala bi nazočiti antenatalnoj klinici najmanje jednom svaka dva tjedna.

Otpuštanje 28. tjedna

Na 28. tjedan normalni iscjedak mora imati laganu mliječnu boju, ravnomjernu konzistenciju i blagi miris kefira. Bogat izbor kiselo imaju oštar kiselo miris, svrbež i gori vanjskih genitalija pokazuju razvoj kandidijaze. U osnovi, ova bolest se razvija zbog smanjenja imuniteta tijekom trudnoće, kada su prehlada i drozd su uobičajeni.

Okrkljan, purulentni iscjedak - simptom genitalne infekcije. U razdoblju od 28 tjedana često dolazi do krvavog pražnjenja - to je zbog placentalnog poremećaja. Često to uzrokuje bol u trbuhu. Placentna insuficijencija se očituje u trudnicama trudnica. Kod višestrukih trudnoća, porođaj je često 28 tjedana zbog prekomjernog povećanja maternice.

Uočavanje smeđe ili svijetle iscjedak upozorava na početak pretkola. Kada dođe do takvog izbijanja, potrebna je hitna medicinska intervencija.

Kako beba osjeća 28 tjedana

U 28 tjedana, duljina djeteta od krune do sakruma iznosi oko 25 cm, ukupna duljina oko 35 cm. Težina djeteta već je prosječno 1100 g. U žena s blizancima, težina svakog fetusa je manja.

Do kraja 27. - na početku 29. tjedna, dječja oči konačno otvaraju. Isprva su gotovo sve bebe tamnoplave boje. Samo će nekoliko mjeseci promijeniti ovu boju, nakon rođenja djeteta. A sada su dječje plave oči uokvirene kratkom tankom crijevom. Ovaj tjedan on se već pojavio i dobro obrve. Već su male glave na glavi, razvoj djeteta napreduje brzo, sve to se može vidjeti na ultrazvuku.

Mozak fetusa, koji je do tog vremena bio glatki. Do kraja 27. tjedna na njoj se pojavljuju brazde i gyrus, njezina težina i povećanje mase.

Čak i na 27. tjednu, fetus je bio tanak, do 29. tjedna beba tijelo bi trebalo postati meso zbog povećanja volumena potkožnog tkiva u kojem se akumulira masnoća. Na tankoj, naboranoj koži crvene boje pokrivene lubrikantom poput sira, vidljiva je jadna kosa, pokrivaju cijelo tijelo. Nailovi su i dalje vrlo mali. Nos i uši su mekani.

Otkucaji srca u 28. tjednu iznose 150 otkucaja u minuti. Dječak ima 27 - 29 tjedna testisa koje su prethodno bile postavljene u trbuhu, spustiti u skrotum.

Prezentacija fetusa u maternici može biti desna glava naprijed ili noge prema naprijed. Ali vrijeme za okretanje glave je. Ako se prerano rođenje dogodilo krajem 27. - početkom 29. tjedna, suvremene medicinske tehnologije i iskusni neonotološki liječnici pomoći će djetetu da preživi, ​​ali neće moći samostalno preživjeti, budući da su njegova pluća nerazvijena.

Razvoj djetetove aktivnosti

Pokreti od 28 tjedana u utrobi se povećavaju iz sljedećih razloga:

 • Majka je na miru, u ovom trenutku dijete počinje gurati sve dijelove svog tijela, tako da mnoge žene osjećaju njegove pokrete noću.
 • Nakon što majka jede, povećava se razina šećera u krvi, nakon čega se pojavljuje dječja aktivnost, pokreti postaju vrlo česti i jaki.
 • Zbog stresa i iskustva, adrenalin se diže u krvi, au vezi s njom pojačavaju se dječji pokreti.

Svako dijete je pojedinac, čak iu maternici, tako da žena ne treba brinuti ako misli da razvoj djeteta ide loše, jer njezino dijete nije jako aktivno tijekom tog razdoblja, a njegovi pokreti su vrlo slabi.

28 tjedna trudnoće - ovo je vrijeme kada trebate započeti kontrolu kretanja djeteta. To je bolje dvaput dnevno: prvi put u jutro, u ovom trenutku, fetalna aktivnost se smanjuje, a manje je pokreta, drugi put navečer, kada postaje aktivniji. Ponekad su pokreti toliko jaki da žena misli da je trudna s blizancima.

Potrebno je računati bilo kakve pokrete kad se dijete gurne, pomiče, preokreće. U roku od deset minuta, majka bi trebala osjetiti koliko je pokreta djeteta napravio, tamo bi trebalo biti deset. Ako ste manje, morate malo leći, uživati ​​u snacku i pokušati ponovno računati koliko puta se promiješalo. Kada se broji manji iznos, potrebno je obavijestiti liječnika da je kretanje rijetko.

Koji testovi prolaze 28. tjedan

Na kraju 27. tjedna - početkom 29. tjedna potrebno je proći niz testova:

 • test željeza u krvi
 • test tolerancije glukoze.
 • test antitijela ako žena ima negativni Rh faktor.

Kako se žena osjeća 28 tjedana

U 27. tjednu trudnoće, mnoge žene počinju svrbež u želucu zbog istezanja kože. Da koža nije isušiti, zaobljeni trbuh može podmazivati ​​posebnim emolijens vrhnja, ali u potpunosti iz svrab neće spasiti.

U 27-29 tjedana kretanja, trudnice postaju neugodne zbog opuštanja zglobnih ligamenata i zadržavanja vode u tijelu, što dovodi do oštećene koordinacije pokreta. To se osobito opaža kod žena trudnih blizanaca.

Najopasnija prehlada tijekom trudnoće je kada počinje gripa. Druga hladnoća u obliku akutne bolesti dišnih puteva je uobičajena kod trudnica, a ako žena prati njeno zdravlje i pravodobno djeluje, hladnoća će brzo proći. Ali ponekad neškodljivi SARS može uzrokovati razvoj komplikacija i prerano rođenje. Prošlo je sedam mjeseci od početka trudnoće, a žensko tijelo je uvelike oslabljeno.

Kada završi 27. tjedan trudnoće, žene imaju strah od porođaja. Tako da je strah prošao, moramo pročitati više o porodu. Možete zatražiti liječnika da savjetuje lijekove koji pomažu kod porođaja. Postoje mnogi lijekovi protiv trudnoće za trudnice, ali neke žene imaju netoleranciju na određene lijekove.

Ponekad, u 27. tjednu, trudnice doživljavaju iznenadni razvoj boli u donjem dijelu trbuha, ako je u hipohondriju bol dosadan i često se ponavlja, mučnina, povraćanje, žgaravica počinje, trebate obavijestiti svog liječnika o tome.

Glavni problem u 28. tjednu trudnoće je edem. Ako je oteklina vrlo jaka, to može ukazivati ​​na razvoj kasne gestoze, vrlo opasne bolesti za trudnice. Stoga, primijetivši pojavu ukočenosti, morate početi konzumirati manje tekuće, slanu hranu i pratiti dobitak težine.

Je li seks dopušten 28. tjedna

Mnoge žene do 29. tjedna trudnoće počinju zanemarivati ​​spol, bojeći se da će zbog toga doći do prijevremenog rada. Liječnici vjeruju da je siguran seks moguće prije 38. tjedna trudnoće, a seks može izazvati pobačaj. Važno je da seks donese užitak pa muž mora biti pažljiv i nježan. Tada će spol dovesti bliže supružnike. U ovom trenutku, seks nije moguće u bilo kojem položaju, pa morate promijeniti poza.

Oralni seks tijekom trudnoće je štetan, jer se u ovom trenutku zrak ulijeva pod pritiskom, a taj seks će nanijeti štetu djetetu i trudnici. Ako je žena trudna s blizancima, onda je seks nakon 29 tjedana bolje isključiti. Potrebno je isključiti seks s različitim spolnim partnerima tijekom cijelog trajanja trudnoće, tako da zlosutni iscjedak povezan s venerijernim bolestima ne ode.

Ne treba brinuti prije vremena za ishod trudnoće, svaka žena treba paziti na njeno zdravlje. U slučaju bilo kakve neugodnosti, obratite se liječniku i potom rodite djetetu točno na vrijeme.

Dijelite u društvenoj mreži. umrežavanje

28 tjedana trudnoće

Nije lako izračunati koliko mjeseci je u 28. tjednu trudnoće. Ako počnemo od mjeseci s poremećajima, 28. tjedan pada na 7 mjeseci trudnoće. Treći trimestar već je započeo, što znači da još nije mnogo vremena prije rođenja djeteta.

Fetus, veličina fetusa, razvoj, dijete u trudnoći od 28 tjedana

Na 28. tjednu trudnoće, vaše nerođeno dijete treba kontinuirano poboljšavati. Sada se priprema za susret s novim svijetom. Težina fetusa može već premašiti kilogram, a njezin rast iznosi približno 38-39 centimetara. Jačanje koštanog tkiva događa se vrlo brzo. Aktivno se formira plućni alveolus, pomoću kojeg beba može samostalno disati. Mozak djeteta također se stalno poboljšava, na njemu se pojavljuju nove brazde i gyrus.

Također, došlo je do debljanja zbog pojave potkožnog tkiva, što je potrebno za glatku kožu djeteta. U 28. tjednu trudnoće beba gotovo potpuno zauzima cijelu maternicu i jednostavno nema mjesta za aktivnost. Ipak, nastavlja stvarati male, ali prilično česte pokrete.

U 28. tjednu trudnoće, dijete je već formiralo buđenje i režim spavanja, a kad je vrijeme da se probudite, mama ga odmah osjeća.

Ultrazvuk u 28. tjednu trudnoće

Ultrazvuk u 28. tjednu trudnoće, u pravilu, nije izveden, naravno, samo ako nema specifičnih indikacija. Prema planu, drugi ultrazvuk već je prošao, a treći bi trebao pasti na 32. tjedan trudnoće, tako da je još uvijek rano za njega. Ultrazvuk na 28. tjednu trudnoće također je vrlo sposoban pokazati gdje je dijete, kako je zrela placenta i kako se pupčani kabel ispravno formira. Za budućnost će biti prilično teško otkriti nešto na monitoru, jer dijete nije potpuno vidljivo. No, specijalistički liječnik u potpunosti je u stanju utvrditi koliko dobro vaše bebino dijete razvija.

Želučana trudna trudna trudnoća

28. tjedan trudnoće je dugo vremena, tako da će vam se trbuh ove godine povećati, a vaš će lik postati okrugli. A trbuh stalno raste i, prema tome, koža je u nekoj napetosti, zbog toga možete osjetiti svrbež ili druge neugodne senzacije u abdomenu. Također, ako prije niste poduzeli nikakve mjere, možda imate strijele. Kako bi se dobili osloboditi od njih u svijetu postoji ogroman broj različitih kreme i gelova protiv strija. Da se oni ne pojavljuju u budućnosti, možete koristiti maslinovo, citrino ili bademovo ulje.

Bol u 28. tjednu trudnoće

Sedmi mjesec je vrlo opipljivo razdoblje za trudnicu. Naravno, u 28. tjednu trudnoće može doći do bolova koji će se pojaviti zbog povećanja maternice ili kao posljedica utjecaja promjena koje se javljaju u budućem majčinskom tijelu. Može se dogoditi i bol u leđima ili bol u leđima. Pojavljuju se uglavnom zbog omekšavanja nosača i ligamenta, ili zbog rasta trbuha.

Bol u lumbalnoj regiji u 28. tjednu trudnoće vrlo je slična onima koje su doživjele pacijenti s radikulitisom. Takve se bolove mogu proširiti i na bokove, koljena, pa čak i na gležnjeve. Oni su prilično bolni u prirodi i nastaju sami. Ali ako počnete osjećati grčeve, snažnu i oštru bol u donjem dijelu leđa, odmah se obratite svom liječniku, jer takve bolove mogu ukazivati ​​na povećani rizik od preranog rođenja.

Nemojte zanemarivati ​​bol u abdomenu. Zbog aktivnosti bebe, povremeno ćete osjetiti oštru, ali ne i dugu bol u hipohondrijumu. Ali ako je bol u hipohondriju povučen i otvoren u prirodi, mučnina i trbuh su prisutni i ove se boli javljaju nakon jela, tada se trebate obratiti specijalistu, jer su ti simptomi najvjerojatniji uzroci kolelitijaze.

Vrlo često tijekom trudnoće žene se suočavaju s oticanje. U pravilu sve počinje mala. U početku primjećujete da je lice postalo zaokruženo, a nakon što vam cipele više ne odgovaraju.

Ako promatrate razvoj edema u sebi, svakako idite na liječnički sastanak, inače će oticanje biti jači i zbog toga se mogu razviti komplikacije poput kasne gestoze ili dropsy.

Nakon početka edema, trebali biste biti osjetljivi na vašu težinu s posebnim naggingness. Pokušajte konzumirati manje tekućine, a također malo mijenjati prehranu. Od ove točke, dnevna granica unosa tekućine za vas postaje jedna i pol litara (ovaj pokazatelj već uključuje juhe, voće i mlijeko). Da ne biste imali stalnih osjećaja žeđi, pokušajte isključiti začinjenu, prženu i pušenu hranu, visoko koncentrirane juhe i naravno sol iz vašeg jelovnika. Također provjerite učestalost mokrenja. Tijekom dana, vaše tijelo mora proizvesti što je više urina, tako da ovaj pokazatelj ne prelazi količinu tekućine koju konzumiraju.

Rođenje u 28. tjednu trudnoće

U 28. tjednu, iz raznih razloga, možda imate prerano rođenje, a fetus se smatra održivim. U ovoj fazi trudnoće postoji velika vjerojatnost da beba ostane živa. Mogućnost preživljavanja fetusa u trudnoći od 28 tjedana povećava se nekoliko puta u usporedbi s ranijim uvjetima. No, kako bi sve moglo ići dobro, potrebna vam je posebna oprema, kao i vrlo pažljiva skrb o djeci.

Ali ovdje mama preuranjeno rođenje može se odraziti u obliku raznih komplikacija. Takve komplikacije mogu biti rupture cerviksa, ranog ispuštanja vode, slabog rada, krvarenja u rođenju i postpartumima, nedostatak pripreme rođendana itd.

Wiggling senzacije u 28. tjednu trudnoće

Žena već osjeća gotovo sve pokrete koje dijete radi. Na 28. tjednu trudnoće ti su osjećaji glavna kontrola stanja fetusa.

Stručnjaci savjetuju da budu vrlo pažljivi na sve pokrete djeteta i pokušaju pratiti kako se beba ponaša aktivno ujutro i navečer. U pravilu, kretanja fetusa u večernjim satima postaju sve vidljivija, to je zbog činjenice da se tijekom dana mama više kreće i dijete samo leprša.

No, čim žena leži ili sjedne da se odmori, dijete počinje pucati i udariti, ponekad zbog toga ne možete ni zaspati.

Također, povećana aktivnost fetusa može biti povezana s maminom potrošnjom hrane. Ili bolje, ona je povezana s povećanjem razine glukoze u tijelu trudne žene. Drugi razlog povećane aktivnosti djeteta može biti povećanje razine adrenalina u tijelu buduće majke. U pravilu, razina adrenalina skoči kada doživljavate snažno emocionalno uzbuđenje ili doživite stres. Vaše dijete ima oko 1 pokret po minuti. Ali to ne znači da vaše dijete treba imati takvu aktivnost, sve će ovisiti o njegovu temperamentu. Ne morate se brinuti ako fetus stvara manje od 10 vidljivih pokreta za sat vremena.

Potrebno je čuvati jesu li pokreti postali vrlo rijetki ili potpuno odsutni. U tom slučaju odmah se obratite specijalističkom liječniku kako bi mogao utvrditi razlog za previše mirno ponašanje djeteta.

Težina u trudnoći od 28 tjedana

Početkom trećeg tromjesečja trebali biste početi bolje postići barem 300 grama tjedno. Za cijelo razdoblje trudnoće trebate dobiti oko 8-11 kilograma. Uvijek pratite količinu težine koju ste stekli. Pokušajte se vagati svaki dan, au svakom slučaju ne jedite nezdravu hranu.

Prehrana u 28. tjednu trudnoće

U 28. tjednu trudnoće hrana mora biti izgrađena u ispravnom redoslijedu. Glavno je osigurati rastući organizam u maternici s potrebnim korisnim hranjivim tvarima. Liječnici se slažu u zajedničkom mišljenju da dobro osmišljenu prehranu može pružiti normalnu trudnoću i zdravo rođenje. Da biste to učinili, tijekom trudnoće mora se pridržavati posebno odabrane prehrane za bebu i trudnicu.

Od 28. tjedna trudnoće težina počinje rasti brzo, tako da je prehrana vrlo važan aspekt. Hranu treba konzumirati oko 6 puta dnevno u malim količinama. Važno je odabrati kvalitetnu zdravu hranu. U prosjeku, broj kalorija dnevno ne smije biti manji od 3 tisuće jedinica. Također zapamtite da hrana mora biti raznovrsna. Distribuirajte svoju prehranu tako da više kalorija padne u prvoj polovici dana. U 28. tjednu trudnoće preporučljivo je jesti samo malo kalorijsku hranu, kao što su povrće, salate, voće i mliječni proizvodi, poslije 19 sati navečer.

Kao što je gore spomenuto, pretjerana uporaba soli dovodi do edema, što doprinosi zadržavanju vode u tijelu u velikim količinama. Od trećeg trimestra dobiva se brzo, pokušajte ukloniti jednostavne ugljikohidrate iz prehrane. Ovi proizvodi uključuju krumpir, slatkiše, čokoladu, slatkiše, bijelu rižu i rafiniranu brašnu.

Brzo ugljikohidrati ne samo da će dovesti do brzog povećanja težine, već također mogu uzrokovati ozbiljne posljedice. To može uzrokovati dijabetes trudnica, on je onaj koji može komplicirati tijek trudnoće i porođaja. U 28. tjednu trudnoće treba obratiti pažnju na one proizvode koji sadrže "složene" ugljikohidrate. Takvi ugljikohidrati dugo daju osjećaj sitosti, normaliziraju probavu i dugo se probavljaju. U prehranu biste trebali uključiti razne žitarice, cjelovite žitarice, kukuruz, smeđu rižu, kruh. Proizvodi kao što su voće i povrće su vrlo bogati vlaknima, to je ono što pomaže poboljšati rad crijeva i ima dobar učinak na probavu.

Otpuštanje u trudnoći od 28 tjedana

Posebna se pozornost treba posvetiti pražnjenju u 28. tjednu trudnoće. Obično se njihova boja i broj ne mijenjaju u usporedbi s prethodnim tjednima trudnoće. Obično se uzimaju u obzir one ispuštanja s laganim ili mliječnim sjenom s malo kiselkastim mirisom. Ako iznenada, sekrecije mijenjaju boju i miris, postaju zelene, sive, žute i pojavile su se grčevi gnojova ili sluzi, a zatim, bez usporavanja, trebate se posavjetovati s liječnikom. Također, ako je iscjedak popraćeno teškim svrbežom ili paljenjem, to može biti zarazne bolesti. Kako bi se spriječile različite zarazne bolesti, potrebno je hitno konzultirati liječnika i primiti propisani tretman. Inače, to može dovesti do strašnih posljedica.

Ako trudnica primijeti krvavo pražnjenje, hitna pomoć hitne pomoći. Budući da je to najvjerojatnije odvajanje normalno smještene placente. Uočavanje može biti slabo i jedva zamjetljivo, te se očituje kao velike ugruške. Tipično, takvo pražnjenje je popraćeno povlačenjem boli u trbuhu i može ukazivati ​​na prerano rođenje. U bilo kojem od ovih slučajeva trebate nazvati hitnu pomoć.

Također je vrijedno obratiti pažnju na propuštanje amnionske tekućine, može se pojaviti malo ili izliti vrlo primjetno. U svakom slučaju, to ukazuje na povredu fetalnog mjehura.

Seks na 28. tjednu trudnoće

Budući roditelji mogu biti posebno zabrinuti zbog mogućnosti seksualnog života tijekom nošenja djeteta. Ako nema zabrane liječnika, seks u 28. tjednu trudnoće čak će imati koristi. Malo tijelo ne povrijedi. Glavna stvar je odabrati najudobniji položaj, kako bi se uklonila opasnost od prijevremenog prestanka trudnoće. Seks u 28. tjednu trudnoće neće samo donijeti puno pozitivnih osjećaja i zadovoljstva za oba roditelja, već i ujediniti jedinstvo supružnika.

Preuranjeno dijete

Roditelji beba rođenih prerano moraju se suočiti s različitim problemima, uključujući poteškoće u njegovanju mrvica u rodilištu i stvaranju pravih stanja kod kuće, uspostavljanju dojenja ili odabiru prave mješavine, redovitim posjetima budućnosti. Međutim, uvijek bi se trebali sjetiti da će s povećanom pažnjom na bebu i pravilnom brigom pomoći bebu da brže "nadoknadi" svoje vršnjake i postaje zdravom i veselom bebom, što potvrđuje popularna fotografija "Prije i poslije".

Više sličnih fotografija možete vidjeti u fotogaleriji na kraju članka.

Što dijete smatra preuranjenim?

Službena medicina smatra da bebe budu preuranjene ako su rođene u gestacijskoj dobi manjoj od 37 tjedana. Ove bebe imaju nižu visinu i težinu, a organi su nezreli.

razlozi

Čimbenici koji uzrokuju prijevremeno rođenje, razmotrite:

 • Zanemarivanje medicinske pratnje trudnoće.
 • Prisutnost trudnih navika.
 • Neadekvatna ili neuravnotežena prehrana žena tijekom trudnoće.
 • Starost buduće majke ili budućeg oca je manja od 18 i starijih od 35 godina.
 • Radite trudnoće u opasnim uvjetima.
 • Mala težina trudna (manje od 48 kg).
 • Žive buduće majke u lošim životnim uvjetima.
 • Podnošenje u uvjetima nepovoljne psihološke situacije.
 • Pobačaj je u prošlosti.
 • Višestruka trudnoća.
 • Pojava preeklampsije tijekom trudnoće.
 • Prerano odstranjivanje posteljice.
 • Kratki interval između rođenja (manje od dvije godine nakon ranijih rađanja).
 • Nedosljednost krvi djeteta i majke Rh faktorom.
 • Ginekološke upalne bolesti majke.
 • Malformacije ženskih spolova.
 • Extragenitalne bolesti u trudnica, na primjer, hipertenzija, pijelonefritis ili dijabetes.
 • Operacije i ozljede očekivane majke.
 • Akutne infekcije tijekom trudnoće.
 • Genetska ili kromosomska bolest u fetusu.
 • Infekcija djeteta tijekom intrauterinog razvoja.
 • Teške malformacije bebe.

Klasifikacija prijevremenosti

Razdvajanje na stupanj prijevremenosti temelji se na gestacijskom dobu na kojem je rođeno dijete, kao i na takvim fizikalnim parametrima malog djeteta kao i težini i duljini tijela. Postoje takvi stupnjevi prijevremenosti:

 • Prvo je da se dijete rodi 36-37 tjedana trudnoće s tjelesnom težinom od 2 do 2,5 kg i duljinom tijela od 41 do 45 cm.
 • Drugo - beba se pojavljuje u razdoblju od 32 do 35 tjedana, tjelesna težina manja od 2 kg, ali više od 1,5 kg, a duljina tijela je od 36 do 40 cm.
 • Treće - beba rođena je 28-31 tjedana trudnoće s težinom od 1 do 1,5 kg i duljinom tijela od 30 do 35 cm.
 • Četvrto, beba je rođena 28 tjedana trudnoće s težinom manjom od jednog kilograma i duljinom tijela manjom od 30 cm.

Najneobičnije i najvjerojatnije čarobne priče o preživljavanju preranih beba ovdje:

Znakovi

izgled

U usporedbi s beskrajnim bebama, prerane bebe su različite:

 • Tanja koža.
 • Manje subkutane masnoće ili nedostatak.
 • Velika veličina glave u odnosu na tijelo.
 • Veliki trbuh i nisko pletivo.
 • Neotkriven mali fontanel.
 • Vrlo meke uši.
 • Tanki nokti koji ne mogu u potpunosti pokriti falange prstiju.
 • Otvorena spolna razlika u bebama.
 • Nemaju vremena da se spuste u testise skrotuma kod dječaka.
 • Kasnije pada od ostatka pupkovine.

Ti znakovi su izraženije, to je veći stupanj prijevremenosti, au novorođenčadi s prvim ili drugim stupnjem, mnogi od njih mogu biti odsutni.

Anatomska i fiziološka obilježja

Stupanj preuranjenosti utječe na funkcioniranje organskih sustava prerano rođenog djeteta, budući da je manji fetus u maternici, to više organa nije imala vremena oblikovati u stanje koje mu omogućava da se brzo prilagodi životu nakon rođenja.

 • Disanje u preuranjenim bebama češće je nego kod beba rođenih na vrijeme, što je povezano s uskim gornjim dišnim putevima, više savitljivim prsima i većim položajem dijafragme. Osim toga, svjetlosni čvorovi nisu dovoljno zreli, što uzrokuje učestalo pojavljivanje upale pluća i apneje.
 • Zbog prijevremenog rođenja djeteta, cirkulacijski sustav djeteta možda neće biti u potpunosti formiran. Kao rezultat toga, postoje različite srčane patologije koje pogoršavaju stanje mrvica. Budući da su krvožilni zidovi krhkiji i propusniji, krvarenja se često pojavljuju u djeteta.
 • Mozak, čak i uz duboku preuranentnost, potpuno je formiran, ali putevi u posljednjoj fazi trudnoće još se razvijaju, tako da za prerane bebe impulsi živčanog sustava slabo se provode u različitim tkivima. Ako beba ima oštećen živčani sustav, njegova fizička aktivnost će se smanjiti, kao i mišićni ton. Refleksi u takvom djetetu mogu biti depresivni ili potpuno odsutni, često se uočava tremor.
 • Mehanizmi koji reguliraju proizvodnju i otpad topline u tijelu slabo su razvijeni u preuranjenom djetetu. Prerano rođena djeca brže gube toplinu, a ona se proizvodi u tijelu s velikim poteškoćama. Osim toga, zbog nerazvijenih i nefunkcioniranih znojnih žlijezda, bebe se lako pregriju.
 • Prostor probavnog trakta preranog malog djeteta također je lošiji od pojave beba. To je prvenstveno zbog nedovoljne proizvodnje enzima i želučanog soka, kao i disbioze intestinalne mikroflore. Pored toga, motorička funkcija GTC-a pati zbog slabog provođenja živčanih impulsa, što dovodi do sporijih kretnji hrane kroz crijeva.
 • U kostima preuranjenih beba nakon poroda, procesi mineralizacije nastavljaju, što je razlog dodatnog zahtjeva za kalcijem bebama. Ove dojenčadi imaju povećanu sklonost razvoju raka i displazije zdjelice.
 • Zbog nezrelih funkcija bubrega, prerano bebe brzo razvijaju znakove dehidracije ili edema, ako je njegu bebe neadekvatno.
 • Endokrini sustav s nepotpunom preuranentnošću je neispravan, zbog čega se hormoni oslobađaju u nedovoljnim količinama, a žlijezde se brzo iscrpljuju.

Posljedice preuranjenosti i vitalnosti

Stopa preživljavanja preranih beba ovisi o trajanju trudnoće i razlozima koji su izazvali porođaj. Ako rođaci rođeni u 23 tjednu preživljavaju samo u 20-40% slučajeva, bebe s gestacijskim razdobljem od 24 do 26 tjedana preživljavaju 50-70% slučajeva, a stopa preživljavanja djece čiji je razvojni period veći od 27 tjedana prelazi 90%.

Bebe, čije se rođenje dogodilo prije očekivanog datuma, dobivaju težinu i intenzivno rastu duljinu. Mnogi od njih ulaze u punog radnog vremena u tim pokazateljima za 1-2 godine, ali postoje djeca, razlika između njih i njihovih vršnjaka se smiruje samo za 5-6 godina.

Anemija s preuranjenošću se razvija brže. Rizik sepcesa i gnojnih infekcija kostiju, crijeva ili meninga u preuranjenim bebama povećava. U starijoj djeci, prerano rođene djece imaju veću vjerojatnost da imaju neurološke poremećaje, probleme s vidom ili sluhom, česte ARVI i probleme s genitalijama.

Žutica u prerano rođene bebe je izraženija i traje duže. Ovo fiziološko stanje uzrokovano slomom fetalnog hemoglobina obično prolazi kroz 3 tjedna, ali za mnoge preuranjene bebe treba liječenje, za koje se uglavnom koristi fototerapija.

Ekstremna prijevremenost

Takozvano stanje bebe s težinom manjom od 1 kilograma. Oni su rođeni u manje od 5% slučajeva preranosti, često ne mogu disati sami i zahtijevaju umjetnu i drogu podršku. Čak i ako su takve bebe opskrbljene, postotak invalidnosti i pojava različitih komplikacija kod ove djece je vrlo visok.

Duboka prijevremenost

Ovo stanje je zabilježeno kod dojenčadi čija tjelesna težina u prijevremenom radu iznosi 1-1,5 kg. Da bi izašli iz takvih beba, potrebno je koristiti mehaničku ventilaciju, dati im kisik, uvesti hranu u venu i kroz sondu. Kako bi dijete rasti i razvijalo se brže, primjenjuju se aminokiseline, glukoza, hormonski lijekovi i druge tvari.

7 mjeseci

U ovoj fazi trudnoće rođene su bebe s težinom od 1,5-2 kg, ali većina njih ne može samostalno funkcionirati. Karapuse se postavljaju u inkubatore s odgovarajućom temperaturom i vlagom, dobivaju potrebne preglede i pružaju podršku lijekovima. Nakon dobivanja težine do 1,7 kg djeteta se prenosi na krevetić, koji se zagrijava. Kada dijete dobije težinu do 2 kg, više nema potrebu za toplinskom podrškom.

8 mjeseci

Dojenčad rođen u takvom razdoblju, u pravilu, ima težinu od 2-2,5 kg i može samostalno sisati i disati. Imaju povećani rizik od apneje, tako da su bebe promatrane već neko vrijeme u bolnici, ali u nedostatku komplikacija i brzom povećanju tjelesne težine, dijete se šalje kući s novim roditeljima.

Kako se prerane bebe žive i razvijaju nakon rođenja u suvremenim perinatalnim centrima, opisano je u videu:

Klinički pregled

Preuranjene bebe ispražnjene kod kuće treba uvijek pratiti pedijatar.

Mjerenja i preglede provode se jednom tjedno tijekom prvog mjeseca nakon iscjedka, a zatim svaki drugi tjedan do 6 mjeseci - jednom svaka dva tjedna, a od 6 mjeseci do godine - svaki mjesec. Dijete je propisano od strane kirurga, neurologa, kardiologa, ortopedskog kirurga i oftalmologa, a psihijatar i govorni terapeut imaju više od jedne godine.

Koja je težina pražnjenja?

Majka se u pravilu vraća kući s novorođenim djetetom nakon što se težina mrvica poveća na najmanje 2 kg. Također za iscjedak, važno je da beba nema komplikacija, poboljšana je termoregulacija, a dijete ne treba podršku za srce i disanje.

Osobitosti njege

Bebe čije se rođenje dogodilo prerano zahtijevaju posebnu skrb. Postupno se njeguju uz pomoć neonataloga i pedijatara, prvo u rodilištu, zatim u bolnici, a zatim kod kuće pod nadzorom stručnjaka. Najvažnije komponente skrbi za bebe:

 • Osigurajte optimalnu temperaturu i vlagu u sobi.
 • Provesti racionalno liječenje.
 • Pružite odgovarajuću hranidbu.
 • Osigurajte kontakt s majkom koristeći metodu "klokan".
 • Nakon izbijanja granične kontakte sa strancima.
 • Kupujte i hodajte s djetetom nakon dopuštenja liječnika.
 • Izvođenje gimnastike s bebom i provođenje tečajeva za masažu nakon dopuštenja pedijatru.

Nekoliko savjeta kako izbjeći probleme u razvoju prerane bebe opisane su u videu:

Što ako postoje uznemirujući simptomi?

Ako je majka zabrinuta zbog nečega, trebala bi potražiti medicinsku pomoć. Stručnjak će biti potreban kada:

 • Neodlučnost bebe za usisavanje ili jesti iz boce.
 • Udare povraćanja.
 • Duga žutica.
 • Stalno glasno plakati.
 • Prestani disati.
 • Snažan bljedilo.
 • Dječakova bolna reakcija na zvukove, izgled ili dodir u dobi od 1,5 mjeseci.
 • Nedostatak odgovora gleda na dob od preko 2 mjeseca.

Cijepljenje: kada se cijepiti?

Dijete je dopušteno samo kada beba bude dovoljno jaka i povećava se tjelesna težina.

BCG cijepljenje u bolnici djeci mase manje od 2 kg ne. Prikazuje se kada dobivate težinu do 2500 g, a ako postoje kontraindikacije, može se odgoditi 6-12 mjeseci. Vrijeme početka uvođenja drugih cjepiva treba odrediti pedijatar, uzimajući u obzir zdravlje i razvoj kikirikija.

Mišljenje E. Komarovsky

Kao što je dobro poznato, popularni pedijatar preporučuje podizanje djece u prvoj godini života kako djeca ne bi pregrijala. Komarovsky uvijek usredotočuje pažnju na čestu ventilaciju, vlaženje zraka do 50-70% u vrtiću i održavanje temperature u prostoriji ne višim od + 22 ° С.

Međutim, za preuranjene bebe preporuke se značajno razlikuju. Komarovsky podupire kolege prema mišljenju da je termoregulacija u takvim bebama slabo razvijena, pa je stoga viša temperatura zraka u sobi odmah nakon ispuštanja (ne ispod +25 ° C) nužna.

Dok se mrvica ne dobije na težini do 3000 g, a njegova dob neće biti devet mjeseci nakon začeća, zabranjeni su svi ekstremni pokusi (u ovom slučaju, smanjenje temperature zraka do preporučenih pokazatelja za cjelodnevne bebe Komarovsky).

Rođenja u 28. tjednu trudnoće i njihove posljedice za majku i dijete

Svaka žena želi roditi zdravog djeteta na vrijeme, na žalost, to nikako nije svatko. Svake godine raste broj žena, koji, zbog raznih razloga, ne može donijeti trudnoću do krajnjeg roka koji je postavila priroda.

Kongenitalne abnormalnosti su rijetke, u pravilu, uzroci bolesti nisu uspješno provedeni pobačaji ili ozljede u ranijim rađanjima. Koji uzroci oštro potiču preuranjeni rad? Na vrijeme porođaja može utjecati: - jak stres, siromašni životni uvjeti, nedovoljna hrana, previše tjelesnog napora, trudnoća se događa pri premladi ili previše starosti, oštar porast tjelesne temperature

Trudnoća nekih žena zasjenjena je prijetnjom preranog rođenja. 28 tjedana nije dovoljno vremena za razvoj zdravog djeteta - ovo ne dodaje optimizmu trudnice, ali ne biste trebali pretjerivati.

Može se spriječiti opasnost od prijevremenog poroda.

Samo ne zaboravite na ovu mogućnost razvoja događaja i držite sve pod kontrolom cijelog razdoblja trudnoće prije rođenja.

Prvo morate znati odgovore na neka često postavljana pitanja.

U koje je vrijeme trudnoće prerano rođenje?

Smatra se prijevremenim porođajem koji se dogodio prije 37. tjedna trudnoće. U obstetarskoj praksi razlikuju se slijedeći intervali: porođaj u razdoblju od 22 tjedna; 22 do 27 tjedana; 28 - 33 tjedna; 34 -37 tjedana.

Intenzivna briga za oporavak može biti osigurana s težinom od najmanje 500 g, a datum rođenja ne ranije od 22 tjedna.

Koja je frekvencija s kojom se pretječe rad?

Prethodno rođenje čini oko 8%. Indikator se razlikuje za različite zemlje i narode. Razlozi leže u načinu života i ovisnosti mladih o pušenju, alkoholu i zdravom životu. Na ovaj se pokazatelj također utječe i razina udobnosti u svakodnevnom životu.

Što uzrokuje prijevremeni rad?

Jedan od razloga su komplikacije nastale tijekom trudnoće.

Preuranjeno rođenje 28. tjedna može biti uzrokovano neuspjehom cerviksa. Cerviks ne može izdržati opterećenje potrebno za uspješno nošenje i ne uspije u najneprimjerenijem trenutku.

Sljedeći uzrok genitalnih infekcija. Infekcije dovode do upale, kao rezultat toga, stjenka maternice ne postaje dovoljno elastična i gubi sposobnost da se postupno rasteže dok fetus raste. U tom slučaju, trudnoća traje samo dok se zidovi uterusa mogu istegnuti, a majčinom tijelu sve što je moguće da se riješi trudnoće.

Uzroci pobačaja mogu biti rubeola tijekom trudnoće, hormonalni poremećaji i abnormalnosti maternice. Cervikalna insuficijencija, imunska nespojivost oca i majke djeteta. Redovito živčani stres.

Preuranjeno rođenje u 28. tjednu trudnoće može biti uzrokovano višestrukim trudnoćama, prevelikim fetusima i polihidramnozima. Svi ti uzroci dovode do pretjeranog istezanja maternice, a tijelo odluči istjerati fetus iz maternice na bilo koji način dostupan.

Postoje i kongenitalne patologije razvoja maternice koje dovode do prijevremenog porođaja zbog funkcionalne nesposobnosti tijela da nosi i rađa.

Preduvjet za prijevremeni rad može biti odvajanje, placenta marljivost, antifosfolipidni sindrom

Poremećaji u radu endokrinih žlijezda, bolesti unutarnjih organa i kardiovaskularnih bolesti i bolesti također mogu dovesti do prijevremenog rada.

Drugi uzrok prijevremenog rada je cervikalna insuficijencija (ICN). Ta bolest prati nesposobnost cerviksa da zadrži fetus unutar maternice.

Snaga mišićnog prstena jednostavno nije dovoljna. Bolest je prirođena i stečena. Kongenitalne abnormalnosti su rijetke, u pravilu, uzroci bolesti nisu uspješno provedeni pobačaji ili ozljede tijekom ranijih rađanja.

Koje su žene vjerojatno izložene riziku od prijevremenog porođaja u dobi od 22 do 27 tjedana?

Rani rad kod 28 tjedana obično je povezan s insuficijencijom isthmic-cerviksa i infekcijama donjeg dijela fetalnog mjehura, što dovodi do njezinog raskida. To je češći kod ponovljene trudnoće.

Tko je u opasnosti za razvoj pretjeranog rada u 28 tjedana?

Ova rizična skupina uključuje oko 30% žena koje prvi put rađaju. Uzroci prijevremenog poroda mogu biti različiti

Je li uvijek moguće spriječiti prijevremeni rad?

Uz prijetnju prijevremenog rođenja i pravodobnom usvajanju mjera, u većini slučajeva moguće je obustaviti isporuku, ali je nemoguće zaustaviti isporuku koja je već započela. Možete ih samo zadržati kako biste organizirali pomoć majci i djetetu.

Je li prerano rođenje opasno za žene?

Takve su generacije opasne zbog njihove iznenadnosti i ozbiljnih komplikacija. Hormonska ravnoteža u takvim ženama obično je uznemirena i njihovo porođanje, u pravilu, prolazi s velikim brojem ozljeda nego dostave u vremenu.

Je li prerano rođenje opasno za bebu?

Prerano rođenje je svakako vrlo opasno za dijete. Dijete rođeno u 28 tjedana još uvijek nije apsolutno spremno za život izvan maternice majke. Ova djeca moraju stvoriti uvjete umjetno. Ogromna sredstva se troše na ovo. Ali pomoć nije uvijek moguća. Djeca ponekad umiru

Što bi žena trebala učiniti pri prijetnji pobačaja?

Hitno je nazvati hitnu pomoć. Piti sedativ leći i smiriti.

Koja zdravstvena ustanova pruža najbolju brigu za prijevremeni rad?

Gotovo svi opstetrički objekti u velikim gradovima spremni su brinuti o preuranjenim bebama s različitim stupnjevima prijevremenosti. Djeca rođena 28 tjedana, s težinom od 1000 g, imaju priliku preživjeti.

Ali, ne povrijediti se pitati gdje je najbolje učiniti u vašem području. Ako postoji opasnost od prijevremene isporuke, ovdje glavu. Hitne brigade vam mogu pomoći s tim, oni znaju koja se klinika bolje obraćati u slučaju određene patologije.

Je li moguće spriječiti prijevremeni rad?

U arsenalu suvremene medicine postoji mnogo metoda za sprječavanje pobačaja u opasnim uvjetima. Važno je tražiti pomoć na vrijeme. Što je prije započeo liječenje, to će bolji rezultat biti i vrlo je vjerojatno da će se izbjeći prijevremeni rad.

Liječenje žena predisponiranih pretilnom radu, što je to?

U pravilu, uzrok prijevremenog rada je ruptura fetalnih membrana. To dovodi do infekcije majke i fetusa. U isto vrijeme, prijetnja fetusu je znatno veća. Stoga, u takvim slučajevima, vole čekati i, ako je moguće, boriti se protiv infekcije lijekom bez prekida trudnoće.

Preuranjeno rođenje pokušava prestati?

Ako je život žene ugrožen, potrebno je posebno pokrenuti prijevremeni rad za spašavanje majke i djeteta.

Je li anestezija moguće ako žena mora roditi 28 tjedana?

Anestezija se može koristiti, ali u slučaju spontanog prijevremenog rada, tijekom anestezije treba uzeti u obzir brojne čimbenike. I razmišljati ne samo o anesteziji majke, već i predvidjeti moguću štetu od upotrebe lijekova za nepuno punopravno dijete.

Kao žena koja je imala prijevremeni porod, pripremite se za sljedeće rođenje? Važno je pravilno pripremiti i podvrgnuti liječenju prije planiranja sljedeće trudnoće. Preporučljivo je proći kritično vrijeme ponovljenih trudnoća u bolnici pod nadzorom liječnika.

Je li postpartalno razdoblje žene koja je imala prijevremeno rođenje razlikuje od postpartum razdoblja od žene tijekom normalnog razdoblja rada? Nema velikih razlika, ali ako su komplikacije ostavljene u bolnici za dulje vrijeme. Ako nema komplikacija, kašnjenje u rodilištima može biti više povezano sa stanjem djeteta.