Preranog dojenčeta u bolnici: reanimacija, skrb za djetetu

Bol

Prerano rođenje je rizik za majku i dijete. Nije važno kako su se dogodili - prirodno ili umjetno.

U ovom trenutku medicina je postigla takve visine koje mogu spasiti život djeteta rođenog od 500 g. Sada čak i ove bebe imaju sve šanse za preživljavanje. U našem članku saznajemo detalje i značajke njege novorođenčadi ispred vremena.

Boravak novorođenčeta u jedinici intenzivne njege

Kada se rodi tako maleno dijete, neke funkcije nemaju vremena za oblikovanje. Takve bebe trebaju posebnu njegu. Prva faza njege započinje s početkom u dvorani:

 • Nakon što se dijete rodi, omotane su u tople sterilne pelene i osušene.
 • Nakon rezanja pupkovine izvode se manipulacije, kao i revitalizacija. Sve je to učinjeno na grijanom stolu.

Mehanička ventilacija

Liječnici, s obzirom na stupanj prijevremenosti i blagostanja djeteta, mogu slijediti ovu taktiku:

 1. Umjereni stupanj prijevremenosti i spontano disanje (ponekad s maskom kisika ili nosnim kanelima) ne zahtijeva umjetnu ventilaciju pluća.
 2. Duboki stupanj gotovo uvijek zahtijeva umetanje u traheju cijevi za intubaciju. Kroz njega je povezan s uređajem.

Bit mehaničke ventilacije je da disanje odvija za dijete: postavlja se učestalost pokretanja dišnih puteva u minuti, pritisak u stazama disanja i dubina udisaja.

Suvremeni ventilatori imaju okidanje ventilacije koja uči dijete da diše. Uz pomoć posebnog ugrađenog senzora, pokušaj da se udahne, hardversko disanje usklađeno je s djetetovim dahom.

S ventilatorom bez okidača, ventilacija se javlja prema tlaku: ako su pluća djeteta zapečaćena, dolazi do manje opsega. Moguće je postaviti konstantan pozitivni pritisak.

Postoji još jedna vrsta mehaničke ventilacije - neinvazivna. Upotrebljava se kada dijete može disati vlastito, ali mu je to teško. Mješavina kisika i zraka isporučuje se kroz masku, a pozitivni tlak ne dopušta skupljanje pluća.

Koliko beba može biti na ventilatoru?

Nakon što dijete može disati, on je isključen iz aparata. S obzirom na duljinu boravka na ventilatoru - sve pojedinačno. Neke bebe provode dva tjedna na ventilatoru, a tri dana su dovoljne za nekoga. Sve ovisi o spremnosti pluća, stupnju prijevremenosti i mnogim drugim čimbenicima. Indikatori mehaničke ventilacije su:

 • konvulzije;
 • oticanje mozga;
 • respiratorni uhićenje, šok nakon poroda;
 • respiratorni neuspjeh (sindrom udara).

Osim toga, takav medicinski događaj je dodijeljen sa smanjenim sadržajem kisika u krvi ili njegovim viškom.

Svrha ovog postupka može:

 • smanjiti opterećenje na dišnom sustavu;
 • minimiziraju respiratorne traume;
 • održavanje pluća punjenje na dostatnoj razini.

Ostale mjere oživljavanja

U prvoj fazi reanimacije novorođenčeta primjenjuje se načelo "korak po korak". Prije svega, liječnik vraća slobodan dišni put i potiče disanje. Trajanje tih akcija iznosi 20-25 sekundi.

Taktike liječnika u drugoj fazi reanimacije ovise o stanju djeteta nakon primarne reanimacije. Ako nema disanja, dobro srce, slijedi gore opisani ventilator.

U trećoj fazi, srčana aktivnost i hemodinamika se obnavljaju i održavaju. Ventilator se nastavlja i izvodi se vanjska masaža srca.

Obnova se ukida ako su svi parametri obnovljeni. Ako nakon 20 minuta od rođenja, na pozadini opisane terapije, dijete ne promatra obnovu srčane aktivnosti, tada se ne izvodi reanimacija.

Optimalna temperatura zraka u odjelu

Temperatura zraka u odjelu ne smije biti ispod 25 °, jer dijete još nije prilagođeno normalnim uvjetima. Optimalna temperatura za dijete održava se u inkubatoru - tamo je mnogo veća.

Faze u inkubatoru

Glavni problem preuranjenih beba je termoregulacija. Dijete može lako pregrijati, kao i prekomjernu hranu. Iz tog razloga, postavlja se u čajnik koji održava željenu temperaturu.

S dubokim stupnjem prijevremenosti i malom težinom beba se stavlja u zatvoreni tip inkubatora, a nakon poboljšanja, u otvorenom stanju. U prvim danima nakon rođenja djeteta nemojte izaći iz aparata, njegu se obavlja iznutra. Da bi se izbjegla stagnacija, deformacije glave djeteta trebaju se okretati svakih dva do tri sata. Puls, respirator i temperatura novorođenčeta fiksiraju posebni senzori.

Neka djeca priključuju kapaljke na glavu, jer vene na ruku nisu vidljive.

U inkubatoru je temperatura slična onoj u želucu - 31-37 °. Visoka vlažnost je osobito važno.

Njega uključuje dvije faze:

 1. u bolnici;
 2. u specijaliziranom odjelu pretjecanja.

Uz malu tjelesnu masu (do jednog i pol kilograma) i komplikacija, dijete se prenosi u dječju bolnicu u 10-11 dana. S većom težinom - 7-8 dana.

Ako je prijevoz nužan, djetetu se prevozi kola hitne pomoći s liječnicima kako bi pružila pomoć djetetu.

Prva faza bit će intenzivna terapija, pregled. Po potrebi, oživljavanje. Zatim će dijete biti propisano odgovarajućim liječenjem i osigurati uvjete za dobivanje težine.

Majke koje su dobile dozvolu za posjećivanje djece i hraniti ih trebaju slijediti sljedeća pravila:

 • nosite kapu za kosu i masku;
 • biti u odjelu u čistom ogrtaču;
 • operite dojke sapunom i vodom prije hranjenja i dekantiranja;
 • Držite ruke čistima.

Preuranjeno bebe koje nemaju refleks sisanja jedu kroz cijev. Fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u trbuh, koja uvodi male dijelove mlijeka, glukoze i hranjivih otopina.

Ako nema ograničenja, beba će izraziti majčino mlijeko, jer to je neophodno za ništa. Nakon stabilizacije djetetova stanja, liječnici dopuštaju korištenje metode "klokan", koji se temelji na kontaktu tijela majke i djeteta.

Prva je metoda primijenjena u Kolumbiji, u 80-ima. Bilo je vrlo malo inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe svojoj majci.

Metoda "klokan" je kako slijedi: dijete je smješteno između majčinih grudi i na taj način osigurano odjeće ili nešto drugo. Istraživanja su pokazala da su prerane bebe, koje su se rehabilitirale na ovaj način, razvile i stekle brže od onih koji su bili u inkubatoru.

U prvoj fazi obavlja se blisko promatranje, registracija i praćenje izvedbe djeteta:

 • krvni tlak;
 • kontrakcije srca;
 • zasićenje kisikom u krvi.

Također, ako je potrebno, obavite liječenje djeteta lijekovima, ovisno o bolesti:

 • poboljšanje aktivnosti mozga;
 • žutica;
 • konvulzije;
 • dilatacija krvnih žila itd.

Druga faza više je usmjerena na oporavak djeteta i primjenu različitih tehnika.

Značajke Njega njege

Njega skrbi započinje prvim sekundama djetetovog života. Počinje omotavanjem u toploj pelene. Nakon postavljanja djeteta u zahod, medicinske sestre se skupe, prate opće stanje, hrane (ako majka nije dopuštena). Mame uzimaju izraženo mlijeko, zasiti ga vitaminima, mineralima, proteinima.

Ako mlijeko nije dostupan, mliječne su formule pripremljene za male težine bebe. Za djecu s blagim refleksom usisavanja, hranjenje se provodi s štrcaljkom.

Liječnički savjet roditeljima

Liječnici su uvijek spremni kontaktirati roditelje preranih beba, jer je podrška majke i oca za mrvice vrlo važna.

Ako je stanje djeteta stabilno, liječnicima će biti dopušteno aktivno sudjelovati u hranjenju, razgovarati o vrsti hranjenja, koja je vrsta prikladna, ovisno o stanju djeteta i sposobnostima majke. Sve stavke koje ulaze u inkubator (boce, bradavice itd.) Moraju biti sterilne. Ovo će još jednom podsjetiti liječnika.

Odjel s preuranjenim bebama ima svoj raspored, s kojim će liječnik obavijestiti roditelje. Ako je posjet dopušten, pokušajte ostati blizu bebe što je dulje moguće. Jednako je važan način na koji majka provodi vrijeme oko douvea s djetetom. Istraživanja pokazuju da ako majka razgovara s djetetom, pjeva mu pjesme, čita knjige, tada se opće stanje popravlja i dijete se brzo oporavlja.

Metoda "kenguru" opisana gore je također uključena u preporuke liječnika, budući da je fizički kontakt s majkom prirodna potreba. Ako vam liječnik dopušta da dijete dijete, svakako to učinite, dodirnite je - dijete osjeća sve.

Svi liječnici razumiju želju majke da se otpusti što je prije moguće, ali novorođenčad bi trebala biti spremna za to. Čim dijete održava tjelesnu temperaturu, kako bi stalno zadobio težinu, bit će ispražnjen. Tijekom vremena u bolnici u skrbi, trebate pripremiti svoj dom i obitelj za dolazak djeteta, kako biste upoznali informacije o skrbi.

zaključak

Dakle, majke čije je dijete rođeno ispred vremena, nakon izbijanja, uvijek morate uspostaviti bliski kontakt s lokalnim liječnikom i medicinskom sestrom. U početku će biti puno pitanja, a kvalificirani odgovori pomoći će majci da se potpuno brine za dijete.

Preuranjene bebe: skrb i hranjenje u prvim danima života

Prerano rođenje je uvijek rizik. Nije bitno jesu li spontano dogodili ili su bili uzrokovani umjetnim sredstvima kako bi spasili živote majke i djeteta u teškim patologijama. Srećom, danas je medicina na takvoj razini da liječnici mogu spasiti i ostaviti dijete rođeno s težinom od 500 grama.

U ovom ćemo članku govoriti o tome koje su komplikacije i problemi preranog novorođenčeta, kako se bebe njeguju i hrane u bolnici i koja je metoda klokanera.

Stupanj prijevremenosti

Uvjetno dodijeliti 4 stupnja prijevremene djece prema težini, s kojima su rođeni:

Strogo govoreći, ova je podjela vrlo uvjetovana, jer nije uvijek moguće utvrditi točno trajanje trudnoće ili je, primjerice, rođen rođak 26. tjedan već potpuno razvijen i spreman za postojanje izvan trbuha moje majke. Odlučujući čimbenik je težina bebe, to je manja, to će biti teško da se dijete prilagodi neovisnom životu.

U prvim danima nakon rođenja, mnogo ovisi o liječnicima. Ali ništa manje važno je majka preranog djeteta. Postoje mnogi primjeri kako su ravnodušne majke, sa svim srcem uznemirene za bebu, razgovarale s njim, uvjerene da bi sve bilo u redu, da je bilo potrebno boriti se, čuvati majčino mlijeko, čudesno, drugim riječima, niste ga mogli nazvati, beznadne situacije.

Što izgleda prerano beba?

Bebe koje su rođene prerano imaju niz karakteristika anatomske osobine:

 • opseg glave premašuje opseg prsa za 3-4 cm, tako da glava izgleda nerazmjerno velika;
 • široke šavove i fontane;
 • uši su mekane i uz glavu;
 • koža je vrlo tanka, u prahu;
 • potkožni sloj masti je tanki ili potpuno odsutan, koža može biti skupljena u nabore;
 • glas je tanak, poput cviljenja;
 • pupak je niži od onih punoljetnih novorođenčadi;
 • duboki san, mali pokret, monoton plač, kako kažu, "na jednoj bilješci".

S obzirom na sve ovo, prerane bebe čine snažan dojam, osobito na mami. Glavna stvar u ovoj situaciji je zapamtiti da je to privremeno i da će se beba uskoro vratiti na normalu i izgledat će kao sva zdrava djeca. Ali mama što trebate učiniti da mu pomogne, da razgovaraju, da se držite ručku kada ne možete dobiti vaše ruke na, da se bore za mlijeko i preliti bez obzira na sve.

Glavni problemi i komplikacije prerane bebe

Dakle, prerane bebe rađaju se s nerazvijenim organima i sustavima koji još nisu prilagođeni za funkcioniranje izvan maternice. U tom kontekstu gotovo uvijek razvijaju komplikacije.

dah

Od 28. tjedna do 36. tjedna, tvar koja se zove surfaktant sazrijeva u tijelu djeteta. Ona je odgovorna za osiguravanje da alveoli (mjehurići u plućima) ne padaju kada disanje, a pluća mogu normalno funkcionirati. Ako se dijete pojavilo prije 28 tjedana, mora se truditi da diše. Stoga se umjetni respiratori često koriste sve dok dijete ne počne samostalno nositi se s ovim zadatkom.

Dodatno, djetetu se daju pripravci za tenzide, pomažući pluća da "sazriju" i prilagode se neovisnom radu.

Ako je vaša beba povezana s respiratorom, trebate imati na umu da kada dajete kisik, pluća vašeg djeteta dobivaju nešto poput opeklina. Nažalost, to je neizbježno, a bez aparata, dijete jednostavno ne može disati.

Takav "opekotina" dovodi do grčenja bronha i povećane sekrecije sluzi. U medicini, ovo stanje se naziva bronho-plućna displazija. Tijekom vremena, stanje dišnog sustava normalizira, ali u budućnosti, s bilo kojom infekcijom koja utječe na dišni sustav, na primjer SARS, nije nužno, ali je vjerojatno da će beba imati neke učinke. Naime, povećanje proizvodnje sluzi i bronhijalni spazam.

Kako bi se izbjegle komplikacije do razvoja astme, trebali biste biti sigurni da obavijestite pedijatra da je dijete bio spojen na respirator. U tom slučaju, liječnik će poduzeti mjere kako bi spriječio pojavu grčeva ili ih liječiti u ranoj fazi.

Među ostalim komplikacijama dišnog sustava u prerane bebe slijede.

Sindrom respiratornog zatajenja. U stvari, to je razlog zašto su bebe povezane s ventilatorom (mehanička ventilacija) ako površinski aktivni sastojak nije dovoljan.

Apnea. Ovaj pojam opisuje stanje novorođenčeta u kojem je disanje nepravilno. U ovom slučaju, određeni lijekovi se ubrizgavaju ili je dijete povezano s ventilatorom.

Srce

Kad se dijete razvije i raste u majčinoj trbušini, njegov protok krvi praktički ne dira pluća, srce šalje krv u aortu, a ne na plućnu arteriju, kao u odrasloj dobi. Krv ulazi u aortu kroz otvor - arterijski kanal.

U punoljetnim bebama ova rupa prerasta ubrzo nakon rođenja, u preuranjenim bebama, to se možda neće dogoditi. Patologija se tretira na medicinski način, mnogo rjeđe - kirurškim zahvatom.

imunitet

Nedostatak imuniteta u prerane bebe također je nerazvijen i ne može se nositi s raznim infekcijama, zbog čega se takve bebe često razboljuju odmah nakon rođenja. Infekcija, koja u full-term baby može uzrokovati samo implicitne simptome prehlade, u prijevremenom se vjerojatno pojavljuje u punoj snazi.

Važno je napomenuti da su djeca rođena u 7 mjeseci trudnoće imuniteta jača od onih koji su rođeni osam mjeseci.

Pločice u preuranjenim bebama vrlo su tanke i krhke. U tom smislu moguća su krvarenja različite težine. U pravilu, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost opsežnog krvarenja.

Kako je to opasno? Mala krvarenja mogu proći posve nezapaženo, ali opsežne ugrožavaju razvoj takvih patologija kao što su cerebralna paraliza, epilepsija, poteškoće u učenju i percepcija informacija u budućnosti.

Ako je krvarenje u mozgu otvoreno, onda je prilično teško zaustaviti, ponekad se provodi transfuzija krvi ili mehanička ventilacija. Zbog mogućnosti krvarenja prerane bebe kontroliraju neonatolozi i periodično podvrgavaju ultrazvuku mozga.

vid

Često, prijevremena retinopatija se dijagnosticira u preuranjenim bebama. Ovaj fenomen je poremećaj u razvoju mrežnice.

Retina je najslabije tkivo koje, recimo, popravlja sliku kako bi je prenijeli u mozak. U prijevremenu prijevremenu krvarenje mrežnice može se razviti abnormalno, što pridonosi formiranju ožiljnog tkiva i kao posljedica toga značajnog oštećenja vida.

U ovom slučaju, kao i kod drugih komplikacija, ranije dijete je rođeno, to je veća vjerojatnost retinopatije u preranoj bebi.

Blaga retinopatija, na sreću, gotovo uopće nema utjecaja na stanje vizije u budućnosti. U teškim slučajevima liječenje se vrši pomoću lasera ili krioterapije (liječenje izlaganjem hladnoći).

Zašto se pojavljuje retinopatija? Nema točnog odgovora na ovo pitanje, ali većina stručnjaka sklona je misliti da su visoke koncentracije kisika uzrok. Stoga se ovaj pokazatelj pažljivo prati. Osim toga, prerane bebe periodički pregledavaju oftalmolog kako bi se identificirale abnormalnosti u vremenu.

iznutrice

Ponekad prerane bebe razvijaju nekrotizni enterokolititis, bolest u kojoj crijevne stanice umiru.

Teško je reći što točno vodi do ove bolesti, moguće je da bakterijske infekcije igraju značajnu ulogu.

U svakom slučaju, bebe s tim bolestima prenose se u kapaljke hranjivim otopinama umjesto uobičajenih hranjenja, što omogućuje smanjenje opterećenja na probavnom sustavu. Povremeno se traži operacija uklanjanja dijelova crijeva koji su proživjeli značajna razaranja.

krv

Često, prerano je pronađeno da imaju nisku razinu šećera u krvi. Inače se taj fenomen naziva hipoglikemija. Liječenje je dodatno "dodatno hranjenje" s glukozom intravenozno ili kroz usta.

Postoji određena anemija prijevremenog zastoja. Ova patologija karakterizira činjenica da djetetovo tijelo još nije u stanju proizvesti crvene krvne stanice u dovoljnim količinama. Osim toga, veliki gubitak krvi može biti uzrok anemije. Liječenje anemije u prerane bebe provodi se davanjem lijekova ili, u teškim slučajevima, transfuzijom krvi.

Ako neko prerano dijete ima bilo kakvu komplikaciju, tada će on i njegova majka dugo provesti u bolnici, možda nekoliko tjedana. Kad se beba malo oporavi, bit će prebačen u dječju bolnicu.

U pravilu, majka je također odvedena u bolnicu kako bi se mogla brinuti o svom djetetu, ali ako je stanje u bolnici napeto u smislu prekomjernog opskrbe pacijenata, majka se može odbiti. U tom slučaju, morat će svaki dan izraziti mlijeko i donijeti ga za hranjenje.

Njega prerane bebe u rodilištu

Budući da se beba koja se prerano rodila ne može samostalno nositi s određenim funkcijama, takve bebe trebaju posebnu pažljivu njegu.

Glavni je problem termoregulacija. Vrlo je lako da beba bude super-hlađena ili, obrnuto, da se pregrijava. U tom smislu, dijete stavi u inkubator (plastična kutija) ili šator kisika, u kojem se održava optimalna temperatura i kisik hraniti bebe koje ne mogu disati dok je u punoj snazi.

Bebe s visokim stupnjem prijevremenosti i male težine prvo se smještaju u zatvoreni inkubator, a zatim, kako se njihovo stanje poboljšava, otvoreno.

U prvim danima života beba se ne odvaja iz nape, sve se brine neposredno unutra. Kako bi se izbjegla stagnacija ili deformacija glave, beba se prebacuje svaka 2-3 sata. Novorođenče je povezano s nekoliko uređaja koji bilježe sve glavne pokazatelje svog stanja (temperatura, puls, disanje), daju lijekove.

Često Momma plaši kapaljku povezanu s glavom djeteta. Ne brinite, to je učinjeno, jer nema mogućnosti staviti iglu u venu na dršku djeteta, i to se prakticira posvuda.

Prvi put su uvjeti pritvora beba u inkubatoru blizu one u kojoj je on bio u utrobi: ugodno temperatura (31-37 ° C) i visokoj vlazi.

U malim gradovima, gdje bolnica, u pravilu, nemaju posebnu skupu opremu, prerane bebe se njeguju u kolijevci. Temperatura se održava prevlačenjem u toplim pelenama i pomoću grijaćih jastučića.

Njega prerane djece provodi se u 2 faze: u bolnici i specijaliziranih odjela dječje bolnice nedonoščadi. Djeca s vrlo niskom tjelesnom masom (do 1500 g) i razne komplikacije, kao što su ponovljena asfiksija, sindrom respiratornog distresa i drugi, prenose se u dječju bolnicu 10-11. Dan, a djeca rođena s masom od 1500-2000 g - 7-8 dana.

Ako postoji potreba za prijevozom, provodi se u hitnoj pomoći s osobljem koje je u stanju pružiti hitnu pomoć ako nastane potreba.

U prvim satima dječjeg života u porodničkoj bolnici provest će se intenzivna skrb, pregled i, ako je potrebno, reanimacija. Nakon toga, u odjelu preuranjenih beba u bolnici, dijete će također dobiti neophodno liječenje ako ostanu komplikacije i uvjeti za postizanje tjelesne težine.

Još jedan preduvjet za njegu djeteta je čistoća. Već smo napisali da su prerane bebe iznimno osjetljive na infekcije. Staphylococcus je posebno opasno za njih.

Stoga, sve što se, na ovaj ili onaj način, odnosi na bebu treba biti savršeno čisto i dezinficirano.

Mumije, kojima je dopušteno da posjete svoje bebe ili ih hrane, trebaju strogo slijediti sanitarne standarde:

 • nosite čisti kupaći ogrtač, koji će vjerojatno biti izdan u odjelu gdje se dijete drži;
 • koristiti kapu za kosu i masku;
 • operite grudi sapunom i vodom prije hranjenja ili dekantiranja; kada je beba jaka, ovaj se postupak može napustiti, ali sve dok je to potrebno;
 • temeljito oprati ruke.

Hranjenje preranih beba

Prerane bebe koje nemaju refleks sisanja ili imaju druge razloge koji otežavaju hranjenje primaju hranu kroz cijev, u prosjeku, 6-16 sati nakon rođenja, ovisno o stanju.

Kako hranjenje preranih beba kroz sondu? Tanka fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u želudac, kroz koju se hranjive otopine, glukoza i mlijeko injektiraju u malim obrocima.

U idealnom slučaju, ako nema kontraindikacija, dijete se hrani mlijekom izražene majke. Važnost dojenja za prerano dijete ne može se precijeniti. Mama mlijeko će pružiti neprocjenjivu pomoć u rehabilitaciji i razvoju djeteta, stoga svakako pokušajte zadržati mlijeko.

Kangaroo skrb preuranjenih beba

Metoda se temelji na načelu "kože na koži" i uključuje bliski kontakt tijela majke i djeteta.

Testirano je 80 godina u Kolumbiji. Uopće nije bilo dovoljno inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe čije je stanje relativno stabilno, doslovce majci.

Bebe su bile smještene između majčinih grudi i osigurane u ovom položaju pomoću odjeće ili remena. Iznenađujuće je, tijekom studije, dokazano da su preuranjene bebe, čija je rehabilitacija provedena na taj način, razvila i stekla težinu mnogo brže od onih koji su se držali u inkubatoru.

Srčani udar takvih beba bio je ravnomjeran i stabilan, disanje je poboljšano, temperatura je održavana na optimalnoj razini. Težina, oni su stekli brže i brže istu izliječenu od raznih patologija

Osim toga, beba, koja se naslanja na kožu majke, prihvaća svoju mikroflora i stoga jača imunološki sustav, koji je neophodan za prerano dijete.

Pored fizioloških aspekata, metoda klokanera ima pozitivan učinak na psihološko stanje majke i djeteta.

Kao što pokazuje praksa, prerani rad, iz bilo kojeg razloga koji se dogode, velika je psihološka trauma za majku. Ono što vrijedi samo bespomoćno, što uzrokuje neumjerenu sažaljenju i bol u majčinom srcu, kakva je prerano novorođenče. Metoda klokanera pomaže majci da preživi taj stres, da se osjeća potrebnim, da prevlada osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti, kako bi shvatio da pomaže vašem djetetu, da je to neophodno.

Za bebu takav bliski kontakt s majkom je naj normalnije i prirodno stanje koje je prirodi namijenjeno novorođenčadi. Dijete postaje mirnije, čuje takvo poznato i poznato tuku srca njezine majke, osjeti joj toplu dah. Iznenađujuće, zabilježeno je da, ako se djetetova tjelesna temperatura porasla, tjelesna temperatura majke pala je za istu vrijednost, čime je zadržala ravnotežu.

Kako se danas prakticira metoda klokaneta?

U ruskim rodilištima, ova metoda se prakticira. Međutim, u većini slučajeva, majka je pozvana u odjel s preuranjenim bebama ili jedinicom intenzivnog liječenja i ostavljena je bebom 2-3 sata. U pravilu, majka mora osloboditi prsa i trbuh od odjeće i leći na kauču. Dijete će biti smješteno na dojci i ostaviti na tom mjestu neko vrijeme.

Mama treba biti spremna za činjenicu da dijete odluči otići na zahod tijekom sjednice jer novorođenče, u pravilu, treba majčinu toplinu kako bi se opustila dovoljno.

Kontraindikacije korištenja metode klokanta

Kao što je gore navedeno, ova metoda se prakticira ako je stanje djeteta stabilno. Ako se dogode sljedeće komplikacije, primjena metode još nije moguća:

 • teška sepsa;
 • intrakranijalna krvarenja od 3-4 stupnja;
 • potreba za umjetnom ventilacijom pluća;
 • fiksiranje arterijskog ili venskog katetera.

Ako je stvaranje bliske veze između majke i djeteta nemoguće, nemojte očajavati. U slučaju kada majka ima želju, može se jednostavno nalaziti pored djeteta. Vrlo često liječnici daju ustupke i dopuštaju prisutnost majke u odjelu. Razgovarajte s djetetom, zategnite dršku, samo se približite i već ćete uživati ​​u vašem malom čudu.

Nakon što se otpustite kući, nemojte zaboraviti na metodu klokaneta, to će biti korisno za dijete čak i kad je ozbiljna opasnost prošla.

Briga za prerano novorođenče u trudnoći

Neutralna temperatura okoline održava tjelesnu temperaturu bez povećanja potražnje kisika i potrošnje energije.

Ugradnja odgovarajuće relativne vlage. Kontinuirano upravljana kisika. Zaštita od infekcija. Dobre mogućnosti za promatranje. Dvostruki zid za sprečavanje gubitka topline. Alarmni uređaj s povećanjem ili smanjenjem vrijednosti postavljenih parametara.

Ugrađene vage, ugrađeni priključak za cijevi i kabele. Klizna, podesiva površina za postavljanje djeteta.

Regulacija visine okvira rada, štedeći leđa. Vizualni položaj upravljačke ploče.

Zbog nezrelosti kože, prerane bebe gube vrlo veliku količinu tekućine. U inkubatoru s visokom vlagom može se značajno smanjiti gubitak vode i pripadajuće opterećenje na cirkulaciju krvi.

Preuranjeno dijete

Još 5 članaka na temu: Težina novorođenčeta: kako pomoći djeci s laganom težinom

Preuranjeno dijete

Djeca rođena kao posljedica preranog rođenja težine manje od 2500 grama i niže od 45 cm smatraju se preuranjenima. Ti kriteriji su proizvoljni jer se rađaju puno punoljetnih beba s težinom manjom od 2500 grama, a neke prerane bebe imaju masu veću od 2500 grama. Glavna značajka preuranjenih beba je nezrelost glavnih sustava tijela - respiratorni, kardiovaskularni i termostatski. Prerane bebe zahtijevaju posebnu njegu i medicinski nadzor. Nerijetko rođene rođene rođendane rođene na vrijeme smatraju se djecom s intrauternim usporenjem rasta.

Od kada je moguće ostaviti novorođenče?

Prema definiciji SZO, djeca rođena ranije od 22 tjedna trudnoće i težila više od 500 grama smatraju se potencijalno održivima. Duboko prerano bebe za njegu moguće je samo u specijaliziranim odjelima bolnica ili perinatalnih centara. Što je dulje razdoblje trudnoće u vrijeme početka preranog rođenja, to je manji rizik za bebu. Bebe rođene između 32 i 37 tjedana imaju znatno manje problema od preranih beba rođenih između 22 i 32 tjedna trudnoće. Liječnik uzima u obzir težinu djeteta, donosi odluku o potrebi stavljanja djeteta na kubu, imenovanja fototerapije, pri odabiru vrste prehrane preranog djeteta iu drugim slučajevima.

Što izgleda prerano beba?

U pravilu, glava je nerazmjerno velika u usporedbi s tijelom. Koža je vrlo tanka, ponekad čak i prozirna, mekša od normalne do dodira, prekrivena zubima i mazivima. Subkutani sloj masti je beznačajan ili odsutan, koža je naborana. Male i velike fontane su veće od uobičajene. Nails su vrlo tanki i često ne dođu do vrha prstiju. Kod dječaka testisi se ne smiju spuštati u skrotum, dok su kod djevojčica labi nerazvijeni. Udovi su tanji i dulji, aurikani su mekani i pritisnuti na lubanju, pupka je niska.

Kakva je nezrelost prerane bebe?

U prijevremenim bebama obično su loše definirane, au nekim slučajevima nema osnovnih refleksa. Ton tonusa je smanjen, sustav termoregulacije je nerazvijen, tako da novorođenče ne može samostalno održavati konstantnu tjelesnu temperaturu. Ostatak tijela može također biti nezrel - dišni, probavni, kardiovaskularni, vizualni, nervozni, kosti. U nedostatku vitalnih refleksa (disanja ili gutanja) dijete se smjesti u jedinicu intenzivnog liječenja ili intenzivnu njegu.

Zašto je dijete smješteno u kabinu?

Inkubator je uređaj s prozirnim zidovima koji omogućuju promatranje djeteta i optimalnu umjetnu mikroklimu (temperatura - 33-38º, vlažnost - 85-100%, sadržaj kisika - 25-40%). Za njegu djeteta unutar nape, postoji posebna rupa ili posebni rukav. U inkubatoru su prerane bebe postavljene za zagrijavanje i dodatnu zaštitu od hlađenja tijela, kao i za poboljšanje zasićenja kisika u krvi. Kisik, ako je potrebno, može se poslužiti bez prekida. Treba imati na umu opasnost od toksičnih učinaka kisika na mrežnici, što može dovesti do potpunog gubitka vida, osobito u vrlo preuranjenim bebama s dugotrajnim održavanjem ispod kapulja s kisikom (pravovremenom dijagnozom i liječenjem ta je situacija reverzibilna).

Što je skrb klokanova?

Ova metoda se koristi u bolnicama za majku za njegu preranih beba: dijete ostaje neko vrijeme na majčinom prsima, u kontaktu "koža na kožu", u optimalnom temperaturnom okruženju za njega, osjeća se poznati miris. Istraživanja su pokazala da je "metoda klokanova" učinkovita za brigu o djeci s niskom tjelesnom masom.

Koliko dugo treba preuranjeno dijete ostati u bolnici?

Kako bi se održala konstantna normalna tjelesna temperatura, prerane bebe trebaju pomoć. Biti u poklopcu omogućuje djetetu da ne troši energiju na termoregulaciju, brže se prilagođava i dobiva na težini. Trajanje boravka djeteta u "inkubatoru" ovisi o težini djeteta pri rođenju i ukupnoj dinamici svog stanja. Djeca s malim stupnjem prijevremenosti mogu biti u inkubatoru od nekoliko sati do 4 dana, djeca mase do 1750 grama. - oko tjedan dana, a težine do 1500 gr. - od tjedan do dva. Obično je dijete izbačeno iz majčinog bolnice ili specijalizirane dječje bolnice, kada stalno dobiva težinu, održava stalnu tjelesnu temperaturu, nema problema s disanjem, a njegova je težina 2500 g i više.

Hoće li se prerano dijete naknadno razlikovati od svojih punoljetnih vršnjaka?

U prijevremenim bebama brzina tjelesnog razvoja ubrzava se, a manja je njihova težina rođenja, to će se brže povećati. Neuropsihološki razvoj ove djece je nešto sporiji nego obično, prerane bebe zahtijevaju više pažnje i specijalnih zanimanja (masaža, gimnastika). Prvo, pri procjeni psihomotornog razvoja preranog beba, potrebno je usredotočiti se na razdoblje u kojem bi se trebao roditi i iz tog trenutka računati sve događaje. Na primjer, ako je dijete rođeno 32 tjedna, odnosno 2 mjeseca ispred vremena, trebali biste očekivati ​​da će se početi okretati ne na 3,5-4 mjeseca nakon rođenja, ali na 5,5-6. U prosjeku, u dobi od jedne i pol do dvije godine, zdravo prerano bebe praktički se ne razlikuju od vršnjaka s punim radnim vremenom.

Je li istina da su prerane bebe sklonije bolesti?

U prosjeku, prerane bebe obolijevaju se češće od normalnih beba, proces ozdravljenja traje dulje. Prerane bebe su osjetljive na bolesti dišnog sustava (bronhitis, upala pluća). Žutica, koja je česta u novorođenčadi, može biti ozbiljna opasnost za prerane bebe. Također, prerane bebe često imaju problema s razvojem središnjeg živčanog sustava, gastrointestinalnog trakta, a koštani sustav i zglobovi mogu patiti.

Dijete skrb u couvezu

Indikacije za dojenje u uvjetima inkubacije su: preuranjenost razreda II-III-IU; generalizirani edem, edematous hemoragični sindrom; teški poremećaji cirkulacije (marbling, simptom bijele točke, simptom Harlequin); IUGR s znakovima duboke funkcionalne nezrelosti; punoljetna djeca s poremećajima cirkulacije krvi u mozgu od II-III stupnja; djeca s CHD, upala pluća; respiratorna kardiovaskularna insuficijencija.

U neonatološkoj praksi koriste se sljedeći modeli: Dreger 8000, Jsjlette, Alma, Medicor i dr. Glavni zahtjevi za inkubator su sposobnost održavanja temperature i vlažnosti u određenom načinu, kako bi se mogla provesti kisika. Boravak u inkubatoru trebao bi smanjiti fiziološki gubitak preranog i razgradnju površinski aktivnog sredstva.

Tjelesnu temperaturu djeteta može se pratiti pomoću senzora koji se pričvršćuju na tijelo djeteta i automatski reguliraju temperaturu zraka u inkubatoru. U nedostatku senzora za kožu, potrebno je održavati konstantan temperaturni list kuha i izmjeriti temperaturu djetetovog tijela svaka dva sata.

Bolesne novorođenčadi i posebno prerane bebe vrlo su osjetljive na nagle promjene temperature okoline i

može lako i overcool i overheat, i stoga

temperatura u inkubatoru treba odabrati pojedinačno za svaki

Što je manja masa djeteta, viša bi trebala biti temperatura u inkubatoru. U prvom tjednu života prerane bebe trebaju povećanu vlažnost okolnog zraka: u prvim danima - do 80-90%, od 4 do 7 dana - do 70-80%. U budućnosti, vlaga se smanjuje na 60%

2. tjedan života i do 50% - 3. tjedna.

Temperatura u inkubatoru u prvom tjednu života za djecu s tjelesnom težinom od 1000 g treba iznositi 34,5-35 o C. Za djecu s tjelesnom težinom od 1500-1700 g, temperatura u inkubatoru iznosi 33-34 ° C. S dobi, temperatura u inkubatoru se smanjuje za 0, 5-1 ° C svakih 7-10 dana.

S obzirom na činjenicu da se u inkubatoru stvaraju optimalni uvjeti ne samo za novorođenče, već i za reprodukciju mikroflora, povećani su zahtjevi za njegovo liječenje (dezinfekcija).

Dezinfekcija se mora odspojiti od napajanja prije dezinfekcije. Obrada kokice provodi obučeno medicinsko osoblje u posebnoj sobi. Isprva odvajaju vodu iz spremnika i mijenjaju filtere gazata kroz koji se zrak uvlači u inkubator.

Obrada hladnjaka se provodi brisanjem. Za dezinfekciju: 3% otopina vodikovog peroksida s 0,5% deterdžentom (ili 2% otopinom kloramina). Tkanina se navlaži dezinficirajućom otopinom, malo izbušena i dvaput briše unutarnju površinu courend kabine, policu, madrac i zatim ručicu za kovče. Za jedan tretman inkubatora koristi se 50-70 ml otopine za dezinfekciju.

Nakon obrade otopinom za dekontaminaciju, poklopac inkubatora se zatvori 1 sat, zatim se dvaput obriše sterilnom krpom koja je obilno navlažena sterilnom vodom u količini od 100-150 ml. Nakon svega toga, površina komore se osuši i inkubator se ventilira i obrađuje germicidnom svjetiljkom s udaljenosti od 0,5-1 m tijekom 60 minuta [8]. Nakon toga, inkubator je zatvoren, uključen 5 sati. Tek tada se dijete može staviti u komoru, prije punjenja sustava za navlaživanje hladnjaka s dvostrukom destiliranom vodom (3-3,5 litara). Couveze treba obraditi svakih 3 dana.

Datum dodavanja: 2015-04-10; Pregleda: 1,250; RUČNI RAD

Couvez za novorođenče

Couvez na francuskom znači inkubator. Hladnjak za novorođenčad je uređaj za prerane bebe, gdje prevladava umjetna mikroklima koja je neophodna ne samo za topla beba, već i za sprečavanje gubitka topline.

U inkubatoru za novorođenčad, temperatura zraka može biti od 33 do 38 stupnja, a vlaga se kreće od 85 do 100 posto, sadržaj kisika u inkubatoru iznosi 33-60 posto.

Dječji inkubator i dječji smještaj

Prerano beba se nalazi u zatvorenom inkubatoru, a beba ne smije imati odjeću i pelene. Njega djeteta vrši se kroz posebne rupe, a transparentni zidovi uređaja pružaju stalno praćenje djeteta.

Preuranjene bebe, čija je težina nešto više od 1,5 kg, također trebaju veću težinu, ali i veću težinu, ali sa slabom zadržavanjem topline. Čim beba stekne sposobnost zadržavanja topline, možete napustiti aparat, pod uvjetom da je temperatura zraka u odjelu najmanje 24 stupnja. To se obično događa oko tjedan i pol nakon rođenja, težina je 1,6-1,7 kg.

Regulacija temperature za svako novorođeno dijete je postavljena pojedinačno. U tom slučaju liječnik se temelji na čimbenicima kao što su stupanj hlađenja, dob, težina djeteta, karakteristike tijela, temperatura zraka u sobi.

Bebe koje su omotane u pelene ponekad se nalaze u bebu inkubatoru. Razlog za to je vrlo mala težina - manje od 1000 g. U takvim slučajevima pelena se predgrijava, a u inkubatoru temperatura zraka je podešena na 40-45 stupnjeva. Daljnja temperatura se odabire ovisno o stanju djeteta. Na primjer, ako je tjelesna temperatura bebe porasla na 37 stupnjeva i više, potrebno je isključiti gornji grijač i smanjiti temperaturu u inkubatoru na optimalnu razinu, u pravilu, optimalna razina pada između 30 i 38 stupnjeva.

Briga za bebe

Kao što smo već saznali, inkubator za novorođenčad jednostavno je potreban za djecu čija je težina manja od kilograma. Briga za male bebe vrši se samo kroz rupe u stroju. Ako je težina novorođenčadi veća od 1200 g, liječnik vam omogućuje da obavite medicinske manipulacije i brigu o djetetu izvan zidova couuveza. No, nije teško pogoditi da konstanta izlaženja djeteta može negativno utjecati na stanje bebe zbog nagle promjene temperature, zbog čega se djeci mogu odstraniti samo s pelene, a pranje beba trebao bi biti odjevena u toplu bluzu. Preuranjene bebe moraju biti zagrijane.

Prerane bebe: skrb u porodničkoj bolnici

Vaša je beba rođena prije vremena. Izgleda puno manji od svojih vršnjaka, koji su rođeni na vrijeme. Tvoje srce se može smanjiti od straha kad ga prvi put vidite. Kako se nositi s takvom sićušnom i bespomoćnom stvorenju?

U obiteljskoj sobi

Opstetričari i ginekolozi znaju da bi opstetrička skrb za prerane bebe trebala biti pažljivo zbrinuta kako ne bi ih ozlijedila i ne bi trebala pritisnuti glavu. Nakon odvajanja od majke, preneseni su u prethodno pripremljenu, zagrijanu stolicu za promjenu, pod zračnim svjetlom reflektora. Sve manipulacije prvog WC-a vrše se pažljivo, ali brzo i jasno. Onda je dijete umotano u toploj, sterilnoj pelenama, u pokrivaču s grijaćim jastukom ili stavljen u grijanu prenosivu peć i odnesen u odjel za preuranjene bebe. Od odjeće za takve mrvice neposredno nakon rođenja, meke flanel bluze s kapuljačom i dugim rukavima su posebno pogodni. Preporučljivo je da odmah stavite šešir i čarape na glavu i noge.

Nisu sve bebe rođene prije "službeni" pojam zasigurno ulaze u odjeljenja specijalizirana za njegu prerane bebe. Pri donošenju odluke o tome hoće li se beba roditi u jedinicu intenzivnog liječenja ili intenzivnu njegu novorođenčadi, liječnici uzimaju u obzir ne samo gensku dob (razdoblje trudnoće u kojoj je rođeno dijete), već i omjer težine i visine, problemi s disanjem, kongenitalne anomalije ili malformacije, bolesti, posebno zaraznih i mnogih drugih čimbenika.

Ako, po mišljenju liječnika, stanje novorođenčeta ne predstavlja prijetnju njegovom životu i zdravlju, dijete se odlazi kući u uobičajeno vrijeme.

Ako je potrebna reanimacija.

Dakle, prva moguća faza skrbništva je dječja reanimacija. U slučaju značajne nezrelosti vitalnih sustava novorođenčeta (na primjer, ako prerano dijete ne može disati samostalno), ona odmah nakon rođenja ulazi u pedijatrijsku jedinicu intenzivnog liječenja. Ovdje su djeca u posebnim inkubatorima prekrivena prozirnim kapicama s četiri rupe - dva na svakoj strani (za medicinske manipulacije). Svi su inkubatori opremljeni umjetnim respiratorima.

Djeca koja nemaju ili imaju slab usisni refleks primaju hranu za prvih nekoliko tjedana - prethodno zagrijano majčino mlijeko, ponekad s posebno odabranim aditivima - kroz cijev - tanku cijev umetnutu u želudac.

U inkubatoru se održava stalna temperatura (uostalom, opasnost nije samo hipotermija, već i pregrijavanje) i vlažnost (oko 60%), tako da dijete ne osuši sluznice. Ponekad su couze opremljene vodenim madracima koji približavaju uvjete u amnionskoj tekućini. Uz pomoć brojnih cijevi i žica, dijete je povezano s monitorima, droopovima i drugim uređajima koji kontroliraju puls, temperaturu i disanje, redovito provode krvne testove, te ubrizgavaju potrebne lijekove i obavljaju mnoge druge važne funkcije. Ako se indikatori snimljeni ovim uređajima opasno odstupaju od norme, oglasit će se alarm.

Postupci reanimacije nisu ograničeni na umjetnu ventilaciju pluća i protok hrane kroz sondu. Rijetko rođena djeca su izložena riziku razvoja raznih komplikacija, od kojih se većina može spriječiti ili izliječiti razvojem moderne neonatalne reanimacije. Na primjer, u plućima, kao što je poznato, događa se najvažniji proces ljudskog života - razmjena plinova: kisik zraka prolazi u krv i ugljični dioksid iz krvi u zrak. Za to su odgovorne sitne vezikule povezane mrežom kapilara - alveoli. Tvar koja protuteže propadanje alveola u plućima tijekom isteka, takozvani surfaktant, nastaje samo u 22. i 24. tjednu trudnoće, pa je zbog toga vrlo preuranjene bebe potrebno uvođenje umjetno sintetiziranog površinski aktivnog sredstva. Postoje mnogi takvi primjeri.

Kad dijete može samostalno disati i nema potrebe za umjetnom ventilacijom, započinje druga faza skrbi koja se obično provodi u jedinici intenzivne njege novorođenčadi. Ovdje su prerane bebe također smještene u odraslu osobu. Za razliku od jedinica za intenzivnu njegu, jedinice intenzivne njege nisu opremljene umjetnim respiratorima. Unatoč tome, osigurana je dodatna opskrba vlažnim i zagrijavanim kisikom u inkubatorima, kao i optimalne uvjete vlažnosti i temperature. Dijete je u inkubatoru sve dok ne može održavati temperaturu tijela vlastitim i bez dodatne opskrbe kisikom.

Metoda "klokan"

Danas se smatra dokazanim da tijekom boravka pacijentu prerano dijete treba komunicirati s majkom. Dijete bi trebalo čuti majčin glas, osjećati toplinu, a to se postiže metodom "klokan". Ova metoda nježnih preranih beba prvi put se koristila u tim siromašnim i nerazvijenim zemljama gdje, iz čisto ekonomskih razloga, nije bilo sredstava za pružanje svih preranih beba opremljenim opremi za održavanje stalne temperature.

Bit metode leži u činjenici da je dijete skrbeno, u izravnom kontaktu s majčinom kožom - na prsima i abdomenu. Mama stavlja na slobodnu, otkopčanu prednju odjeću, a beba nosi pelena i ponekad kapu. Dijete je smješteno između grudi, odjeće su pričvršćene kako bi izbjegli gubitak topline. Temperatura djeteta prati medicinska sestra ili monitor.

Studije su pokazale da majčinska toplina savršeno zagrijava dijete i temperatura njegovog tijela održava se na odgovarajućoj razini. Disanje postaje i ispravnije i stabilnije, kao i otkucaja srca i zasićenost krvi s kisikom. Štoviše, koža novorođenčeta kolonizira majčinska mikroflora, koja doprinosi procesu ozdravljenja. Moguće je prebaciti na ovu metodu njege kada, uz relativno zadovoljavajuće stanje, dijete i dalje treba umjetnu termoregulaciju i praćenje otkucaja srca i disanja.

U velikim kućanstvima za preuranjene bebe predviđene su posebne odjele, posebno opremljene i servisirane od strane najkvalificiranijih zaposlenika. Gdje nema mogućnosti dodjele zasebne komore, najotvoreniji i ventilirani dio dječje sobe odvaja se odjeljcima koji su izolirani i pravilno opremljeni. Temperatura zraka održava se u rasponu od 23 do 27 ° C, au krevetiću - 25-30 ° C. Termometar je smješten ispod pokrivača pored djeteta radi preciznog upravljanja.

Prvo hranjenje prerane bebe obično počinje 6-8 sati nakon rođenja. Frekvencija i metode hranjenja određuju se u skladu s stupnjem prijevremenosti i ostalim pojedinačnim karakteristikama.

Što izgleda prerano beba?

Pojava i ponašanje novorođenčeta prerano dijete ovisi o gestacijskoj dobi (broj punih tjedana trudnoće u vrijeme rođenja). Njegovo je tijelo vrlo osebujno: glava je relativno velika, kranijalne šavove često su otvorene, male i bočne fontane su velike. Kod dječaka testisi se ne smiju spuštati u skrotum, dok su kod djevojčica labi nerazvijeni.

Prerano novorođenče razlikuje se od brojnih anatomskih obilježja: težina je obično manja od 2500 g; visina manja od 45 cm, a opseg glave, naprotiv, 3-4 cm veća od prsa. Zato glava izgleda velika u odnosu na tijelo, šavove i fontane (mali - u području krune i velik - iznad čela) - širok; uši su vrlo meke i stane čvrsto na lubanju; koža je tanka, obilno prekrivena dolje, posebno na licu, obrazi, čelu. Subkutani sloj se blago izražava. U duboko preuranjenim bebama, subkutani sloj masti potpuno je odsutan. Tanki glas, ponekad sličan izgovoru, posljedica je nerazvijenosti vokalnih užeta. Navel je nizak. Zidovi krvnih žila su slabi u elastičnim vlaknima, zbog čega se tijekom rada mogu pojaviti intrakranijalna krvarenja.

Fiziologija prijevremenog poroda

Budući da je razdoblje intrauterinog razvoja preranih beba bilo manje, trebalo je individualno ishrana, toplina i zaštita koja dolaze izvana. Bebe možda nisu u potpunosti razvijene sposobnost da sisaju prsa, pa stoga ponekad prvi put moraju biti hranjene kroz cijev ili čak intravenozno. Pored toga, razina glukoze u krvi niža je zbog nezrelosti jetre. Imunološki sustav ove djece je slab, pa se često smještaju u poseban inkubator, gdje su zaštićeni od infekcije i primaju potrebnu toplinu. Ponekad zahtijevaju umjetno disanje, jer u njihovim plućima nedostaje površinski aktivnih sredstava (surfaktant) koji olakšavaju protok zraka. U tim slučajevima provodite ventilaciju pluća. Neodgovoreni refleksi u preuranjenim bebama su slabi i brzo se izbacuju, au duboko preuranjenim bebama često su odsutni, uključujući i vitalne reflekse - gutanje i sisanje. Ton tonusa može se smanjiti (u ovom slučaju beba je opuštena, leži s rukama i nogama ispruženim) ili, naprotiv, podignuta (ruke i noge su pritisnute na tijelo, s teškoćama ravnajući). Zbog nezrelosti termoregulacijskog centra, prerane bebe ne mogu održavati tjelesnu temperaturu na odgovarajućoj razini, stoga ih se lako hladi i ne reagira ni s porastom temperature infektivnim bolestima. Dišni, probavni, kardiovaskularni, živčani i drugi sustavi u njima su nerazvijeni (u usporedbi s punim djetetom) i imaju niz značajki koje određuju tijek bolesti u ovoj skupini djece. Vizualni sustav sazrijeva otprilike između 22. i 34. tjedna trudnoće, tako da prva djeca troše vrlo malo vremena otvorenim očima i ne usredotočuju na oči. Do 30 tjedana prenatalnog razdoblja oni već reagiraju na jarku svjetlost, trepere ili zatvaraju oči, a mekim osvjetljenjem otvaraju oči, pregledavaju okolne predmete i usredotočuju oči na njih, iako im fokusiranje svoje oči traje dulje nego kod beba s punim radnim vremenom.

Ponašanje preranih beba ponešto se razlikuje od ponašanja drugih novorođenčadi: oni imaju dublji san, manje pokreta, smanjenje opće motoričke aktivnosti, suptilni monoton plač, često doživljavaju negativne emocije i izražavaju nezadovoljstvo.

Nepropusnost tijela sustava, općenito karakteristična za novorođenčad, u prerano dojenčadi izražava se posebno oštro i posebno polako eliminira. Dakle, kršenja termoregulacije rezultat su nerazvijenosti centara za regulaciju topline i velikog gubitka topline.

Poznato je da je relativna površina tijela (po jedinici mase) u preuranjenim bebama veća nego kod punoljetnih beba. Nedostatak potkožnog sloja kože, kao i nedostatak oksidativnih procesa i metabolizma općenito, igra određenu ulogu u velikoj gubitci topline. Stoga, prerane bebe trebaju biti posebno zaštićene od hlađenja, pregrijavanja, iznenadnih i oštrih promjena temperature okoline.

Disanje u prerano češćim, površnim, nepravilnim. Uklapa asfiksije (teškog nedostatka kisika zbog prestanka disanja) je posebno sklona djeca težine do 2 kg s raznim manipulacijama (Swaddling, hranjenje), a ponekad i na dijete odmora iznenada prestaje disanje, plavo i u tom stanju može ostati nekoliko sekundi. Zatim, najčešće se vraća na normalu. Inače je potrebno umjetno disanje ili trljanjem grudnog koša, udisanje kisika, a možda čak i toploj kupki (temperatura vode - do 39-40 ° C). Ako se takvi fenomeni promatraju, beba se mora pokazati liječniku. Često se u takvim slučajevima, na neko vrijeme stavljen u poseban krevetić sa podesivom temperaturom i kisika za stvaranje udobnih životnih uvjeta, on treba za uspješan završetak razdoblja prilagodbe vanjskim svijetom nakon rođenja.

Probavni sustav prerane bebe još uvijek ne radi punu snagu. Može se primijetiti slabost pokreta usisavanja zbog nezrelosti refluksa usta, i to je jedna od glavnih poteškoća u hranjenju takvog novorođenčeta. Važno je znati da se imunitet (obrana) od infekcije u prerane bebe obično smanjuje. Stoga, oni su lako osjetljivi na svaku virusnu infekciju (npr. Gripe), pneumoniju i bolesti septičkih stanica. Prema tome, prerano dijete treba biti zaštićeno od bilo kakvog kontakta s drugim ljudima, jer sada njegova sudbina u potpunosti ovisi o stupnju nezrelosti, uvjetima okoline, pažljivoj njezi i prehrani.

"Uvjeti staklenika"

Održavanje optimalne sobne temperature u prvim danima života iznimno je važno ne samo za preživljavanje, već i za daljnji razvoj preuranjenih novorođenčadi, što još uvijek dopušta nedovoljno zrelo tijelo da izdrži agresivne učinke vanjskih čimbenika okoline zbog činjenice da su mogućnosti regulacije temperature ograničene. To je zbog relativno veće površine kože u odnosu na tjelesnu težinu, što dovodi do značajnog gubitka topline. Nedostatak razvoja potkožnog sloja masti u kombinaciji s naglašenom mrežom posuda za kožu također doprinosi poboljšanom prijenosu topline. Stoga preuranjene bebe lako se hlade, a prekomjerno vanjsko zagrijavanje brzo dovodi do pregrijavanja, što stvara određene poteškoće u procesu brige za njih. Ta je okolnost potaknula razvoj medicinskih sustava koji bi mogli simulirati toplinsku udobnost vanjskog okruženja, usporedivog s "majčinskom toplinom", koja je nužna za prerano dojenje.

U roditeljskim bolnicama i odjelima za preuranjene bebe u posebnim dječjim bolnicama koristite inkubatore. Najjednostavniji od njih ima oblik otvorene kupaonice s dvostrukim zidovima, između kojih cirkulira vruća voda (temperatura je do 50-60 ° C). Najnoviji modeli imaju električno grijanje vode s regulacijom njegove temperature i vlažnosti te automatskom opskrbom kisikom.

Inkubijalna (težina), s individualnom mikroklimom, metoda skrbi je najučinkovitija. Karakterizira ga stvaranje fizioloških stanja od prvih minuta ekstuterinskog postojanja. U inkubatoru se održava optimalna temperatura i vlaga. To vam omogućuje da smanjite troškove energije djeteta kako biste održali temperaturu tijela, gubitak tekućine kroz kožu i disanje.

Uvjeti boravka u inkubatoru ovise o tjelesnoj masi pri rođenju, zrelosti i općem stanju djeteta. Djeca s malim stupnjem prijevremenosti u inkubatoru su 2-4 dana ili nekoliko sati, duboko prerane bebe s tjelesnom težinom do 1500 g - 8-14 dana, a težine do 1750 g - 7-8 dana.