Zašto novorođenče ne uzme pacifiera i kako to popraviti?

Rođenja

Unatoč činjenici da pacifier ne pripada predmetima potrebnim za novorođenčad, većina roditelja teško može zamisliti svoj život i život bebe bez nje.

I to ne iznenađuje: nakon svega, refleks usisavanja je vrlo jak u prvoj godini djetetovog života, a on je koji prisiljava mrvice da sve stavljaju u usta, počevši od svojih prstiju i završavaju s rubom pokrivača. Bradavica savršeno zadovoljava djetetovu potrebu za sisanjem, ali ponekad to odbija.

Razlozi zašto dijete odbija bradavice

Suočeni s takvim problemom kao beba odbijanje uzimanja pacifiera, roditelji ponekad ne mogu razumjeti razlog za to, a ponekad i neuspješno pokušati shvatiti zašto njihova beba ne sisati bradavicu. O glavnim razlozima odbijanja beba iz bradavica sada razgovaramo.

Neugodan oblik

Činilo se da bradavice samo na prvi pogled izgledaju upravo isto, tako da, čini se, možete uzeti i koristiti bilo koji od njih. Zapravo, vrlo su različiti i prva stvar koju bi roditelji trebali obratiti pozornost prilikom odabira pacifiera za njihove mrvice je oblik njezinog sisanja, budući da je taj dio bradavice dijete u usta, što znači da bi trebalo biti udoban za njega i ne uzrokovati najmanju nelagodu.

Dakle, u obliku dijela za sisanje, sve lutke mogu biti podijeljene u tri vrste:

 1. Okrugli ili klasični. Bila je ona koja se pojavila pred drugima. Djeca su dobila praznu rupu za mnoge generacije, počevši od vremena kada su ih izmislili, to jest gotovo stotinu i dvadeset godina.
 2. Anatomski. Ova bradavica je duguljasta, malo spljoštena na jednoj strani usisnog dijela oblika. Zahvaljujući tome, na jednoj strani pacifiera, postoji ravnomjerna raspodjela pritiska na djetetov nepce, dok se s druge strane čvrsto uklapa u jezik, što sprečava da dijete proguta zrak.
 3. Ortopedski. Oblik dijela za usisavanje je u obliku kapi, što pomaže pri stvaranju ispravnog ugriza kod djece tijekom erupcije zuba.

Klasični oblik sisačkog dijela mačaka najčešće izaziva prosvjede u dojenčadi, jer ili stavlja previše pritiska na nepce ili zbog toga dijete proguta zrak, što mu je vrlo neugodno. Nisu svi djeca poput ortopedskog oblika, ali, ipak, za vrijeme zubiranja, stručnjaci preporučuju davanje takvih mrvica na mrvice.

"Bez okusa" materijala

Trenutno su lutke izrađene od tri vrste materijala:

 • guma;
 • lateks;
 • silikon.
 1. Gumeni pacifiers, u pravilu, nemaju ugodan miris i okus, nestabilni su na mehaničke i temperaturne utjecaje, često se slomljuju, zbog čega dijete proguta zrak. Osim toga, gumene bradavice mogu dovesti do alergija u mrvicama.
 2. Latex soothers su privlačniji za djecu, čak i ako su mekši i elastičniji. Latex tinejdžeri imaju tendenciju da se drže zajedno i rasti u veličini tijekom vremena, a također imaju neugodan okus za djecu. Također, poput gumenih pacifiera, lateks bradavice mogu izazvati alergijsku reakciju, a osim toga se ne mogu nazvati sigurnima u pogledu higijene, jer privlače i prašinu i prljavštinu i ne mogu ih kuhati.
 3. Silikonski - najvrjedniji, ne bi se trebali dati tijekom zubiranja, jer oni, poput gumenih bradavica, mogu pokvariti ugriz djeteta, osim toga, lako se grickaju mrvicama.

Što učiniti ako dijete odbije bradavicu upravo zato što mu se čini "neukusnim"? Prije svega, ne pokušavajte poboljšati okus pacifiera, uranjajući je u med ili sirup. Samo dajte bebu mačja od drugog materijala.

Bradavica je mala ili velika u dobi djeteta

Sve bradavice, lutke, pored toga, podijeljene su prema dobnim kategorijama i prema veličini:

 • od 0 do 3 mjeseca;
 • od 3 do 6 mjeseci;
 • od 6 do 18 mjeseci;
 • 18 mjeseci i stariji.

Važno je odabrati pacifiera točno veličine koja će biti najoptimalnija. Za one najmlađe koji još nisu stariji od tri mjeseca, najprikladniji su lateksovi pršutci prve veličine. Ali ako je novorođenče veliko, on može odbiti takvu bradavicu, jer mu je jednostavno malen i neprestano ispadne tijekom sisanja. Prevelika bradavica će rastegnuti djetetova usta i uzrokovati očitu nelagodu u njemu, tako da se ništa ne može iznenaditi ako odbije takav pacifier.

Ostali razlozi

Ostali razlozi zbog kojih bi dijete moglo odbiti bradavice uključuju sljedeće:

 • Neugodno u obliku ili prevelika restriktivna ploča nubnika. Može pritisnuti, ogrebotati oštrim rubom ili čak blokirati dječji zrak zbog čega će neprestano ispljunuti pacifiera.
 • S prirodnim hranjenjem na zahtjev, refleks sisanja mrvica je potpuno zadovoljan, zbog čega jednostavno ne treba sisati niti dud.

Savjeti za roditelje

 1. Odlučite li početi davati djetetu bebu, kupite ga samo u ljekarnama i trebate podići bradavicu u skladu s dobi djeteta.
 2. Kupite nekoliko lutkica iz različitih materijala i različitih oblika, a zatim se izmjenjujte i dopustite im da "iskušaju" vašu bebu. To će vam pomoći da saznate njegove postavke.
 3. Prije nego što dajte bradavicu djetetu, provjerite je li zaglavljen i da li na njoj nema mehaničkih oštećenja, bez obzira na to ima li oštar neugodan miris, jer često zbog tih razloga dovode do odbijanja djece od dude.
 4. Ako dijete krikne i izbaci dude, onda možda to ne radi jer joj se ne sviđa, ali zato što ima nešto na što ozlijediti, ili je vruće ili hladno. Pokušajte u ovom slučaju da se bavite uzrok plakanja, a zatim, nakon što je umirio dijete, ponudi ga za zalogaj.
 5. Nikada ne pokušavajte prisiliti bradavicu u usta djeteta silom. To će dovesti do činjenice da je razvio negativnu reakciju na jednu takvu vrstu. I u budućnosti, jedva vidjevši pacifiera, dijete će plakati i pljuvati je svaki put.
 6. Pokušajte izigrati bradavicu u majčino mlijeko ili u dječju formulu - to će pomoći mrvicama da prepoznaju mačjaka, ali to neće naškoditi njemu.

Bradavica, ako se pravilno koristi, može biti pravi "čarobni štapić" za roditelje. To će vam pomoći da smirite dijete u klinici ili u trgovini, pružite mu priliku da se riješite nervozne napetosti i spasi bebu od dodatnog rizika od infekcije kasnije, kada počinje šetati ulicom, povlačenjem sve što nađe u ustima.

Zadatak roditelja, ako su se odlučili za "pomoć" mačjaka - učiti bebu i odabrati pravu bradavicu koja će mu pomoći da se brzo navikne.

Pacifičari za bebe: kako učiti lutku?

Bradavica ili čašica imitiraju bradavicu i pomažu u zadovoljavanju refleksa usisavanja u dojenčadi. Ovaj je predmet osobito potreban za djecu koja su na umjetnom ili mješovitom hranjenju. U ovom slučaju, dojenčad koja hrani majčino mlijeko možda uopće ne treba bradavicu.

Je li moguće bradavice bebe?

Postoji rasprava o tome da li djetetu daju zalogaj. Ljudi koji vjeruju da bradavica ne treba dijete, dati sljedeće argumente:

 • lutka je izrađena od raznih materijala koji mogu izazvati alergijsku reakciju;
 • konstantna dugotrajna upotreba bradavice može dovesti do nepravilnog ugriza;
 • neodgovarajuće rukovanje, nepravilno skladištenje i upotreba mogu dovesti do infekcije u tijelu djeteta.

Podupiratelji korištenja bradavica za dojenčad daju svoje argumente. Glavni je zadovoljenje refleksnog usta. Formira se prije rođenja djeteta. Nakon rođenja djeteta već je u stanju sisati prsa. U tom slučaju, refleks sisanja rijetko uspijeva zadovoljiti jednostavnim hranjenjem. Da bi se dijete moglo zadovoljavati i trenirati čak i slabe čeljusti, može se pravilno odabrati bradavica. Istodobno, liječnici se slažu da je bolje da beba usisava kvalitetni dude od prstiju, rubove pokrivača ili drugih predmeta koji nisu namijenjeni za to.

Pediatricima se savjetuje dati bradavicu bebama, posebno onima koji su na umjetnom hranjenju. Pomaže u smirivanju djeteta, normalizira svoj san i poboljšava crijeva. Ali vrlo je važno biti u mogućnosti odabrati pravu lutku.

Kako se pričvrstiti bebu s pacifier?

Vrijedno je podučiti dijete do bradavice samo ako mu je teško zaspati i njegov refleks usta nije zadovoljan. To se očituje u činjenici da beba stalno sisanja prste, rubove jastuka ili pokrivača i drugih predmeta.

Dijete ne uzme pacifira

Da biste se upoznali s djetetom djeteta koja ga ne preuzima, možete upotrijebiti sljedeće preporuke:

 1. Davanje bečaka djetetu nakon hranjenja, osobito u slučaju kad dijete želi spavati.
 2. Možete dati bebu lutku poslije boca vode.
 3. Vrijedno je držati prst malo tako da beba ne pljuje odmah.
 4. Bolje je ponuditi bradavicu kada je dijete u položaju u kojem se obično hrani.
 5. Ako dijete ne želi uzeti bradavicu, može se umočiti u smjesu ili mlijeko, koje se obično hrani.

Često možete čuti savjet da razmazite dude s medom ili džemom, to treba učiniti s velikim oprezom, jer ti proizvodi mogu uzrokovati alergije.

Kada beba zaspi, pacifier treba izvaditi iz usta. Budući da ako to nije učinjeno, dijete će se naviknuti na spavanje s njom i probudit će se, plakati i brinuti ako čašica pada u san.

Kada dati bečad bebu?

Stručnjaci vjeruju da možete dati bradavicu djetetu od oko 3-5 dana svog života. Do tog vremena, oslobađanje mlijeka od majke obično se prilagođava. Međutim, postoji još jedno mišljenje, prema kojem je bolje početi učiti lutku u drugom mjesecu života, kada je laktacija već uspostavljena. Kada daju bečaku bebu, samo roditelji mogu odlučiti.

Kako odabrati lutku za bebu

Odabir oblika bradavice

Glavni oblici bradavica su: klasični, okrugli i anatomski. Prva od njih je poznata lutka, može se dati djetetu s bilo koje strane, ali s dugim i čestim usisom takvih bradavica, dječji ugriz može biti slomljen.

Anatomska bradavica pored jezika i ima oblik elipsoida. S njom je usisni pritisak na nebo ravnomjerno raspoređen. Osim toga, takva lutka ne utječe na stvaranje ugriza i sprečava gutanje viška zraka.

Pored gore navedenog, postoje ortodontski dudovi. Karakterizira ih jedna kosa papiga i konveksna s jedne strane, s ravnim oblikom s druge strane. Ova bradavica pridonosi pravilnom stvaranju ugriza i slična je bradavici dojke. Postoje tri vrste ortodontskih pacifiera: trešnja (za bebe s velikim nebom), leptir (za usisavanje u položaj na trbuhu) i srce (za pravilan zagriz).

Uz sve to vrlo je teško pogoditi točno koji je oblik bradavice prikladan za određeno dijete. Dijete može uživati ​​u jednostavnom klasičnom pacifieru i kategorizirano odbaciti skupe ortodontske bradavice.

veličina

Veličina bradavica podijeljena je u tri vrste:

 • I - pogodan za djecu do šest mjeseci;
 • B - za djecu od šest mjeseci do jedne i pol godine;
 • C - za stariju djecu.

Takva podjela je vrlo uvjetovana. Veličina pacifiera ovisi o anatomskim osobinama djeteta. Kako raste, bradavica mora biti promijenjena u veće. Previše mala lutka može uzrokovati probleme ugriza, a previše lutka uzrokuje da dijete zaguši.

materijal

Moderni pacifiers izrađeni su od silikona, gume ili lateksa.

Gumene bradavice danas nisu uobičajene, ovaj je materijal sada stvar prošlosti. Takvi pacifieri brzo se istrošuju, mogu se slomiti kad se zubi pojavljuju u bebama i, pored toga, mogu uzrokovati diatozu kod djeteta.

Latex za pacifiere izrađeni su od prirodne gume. Ova bradavica je elastična i meka. Preporuča se davati preranu, slabu djecu i bebe u prvih šest mjeseci života. Mogu se uzeti u obzir nedostaci lateksnih pacifiera: nemogućnost vrenja, vjerojatnost alergijske reakcije, zatamnjivanje kada je izloženo suncu, krhkost. Morate promijeniti ovu bradavicu barem jednom mjesečno.

Silikonske bradavice smatraju se sigurnijima jer se mogu kuhati. Takva lutka je elastična, elastična, obično bezbojna i bez mirisa. Silikoni ne uzrokuju alergije. Međutim, te bradavice mogu uzrokovati deformaciju zuba. Mora se mijenjati svakih šest tjedana.

Rame oblik

S posebnom pažnjom treba obratiti na osnovicu i bradavice. Lutke su najsigurniji, u kojem je ova konstrukcija sastavna, bez mogućnosti da ga se rastavlja. Savjet mora biti dovoljno širok da spriječi gutanje. U gornjem dijelu baze treba postojati šupljina, što neće dopustiti pritisak na nos djeteta.

Rupa na podlozi čahure dizajnirane su za ventilaciju, potrebne su za bradavice. Poželjno je olakšati unutarnju stranu kopči, jer u tom slučaju ne odgovara koži kako bi se izbjegla iritacija na bradi i nakupljanje sline.

Najbolja bradavica za bebe

Sljedeće tvrtke smatraju se najpopularnijim i najpoznatijim proizvođačima pacifiera:

 1. AVENT. Navlake ove marke udovoljavaju svim sigurnosnim propisima.
 2. Canpol bebe. Njemačka tvrtka, proizvedeni proizvodi podvrgavaju se testiranju kakvoće prema EU standardima.
 3. Chicco. Proizvodi pouzdane, sigurne i udobne proizvode različitih smjerova za djecu.
 4. Nuby. Američka tvrtka koja se bavi proizvodnjom i razvojem proizvoda za novorođenčad. Razlikuje se u visokoj kvaliteti i izvornom dizajnu.
 5. NUK. Njemačka tvrtka, koja proizvodi lutke na vlastitu patentiranu tehnologiju.
 6. TIGEX. Francuska je robna marka, prema kojoj vrhunska kvaliteta, pažljivi detalji i izuzetan dizajn donose majke.

Neki proizvođači imaju posebne bradavice, na primjer, bradavica-dispenzer koji pomaže davati medicinu za bebu ili toplomjer koji omogućuje lako mjerenje temperature djetetovog tijela. Međutim, sa svim raznolikosti različitih bradavica, dijete češće odabire praznu koja voli.

Kako odbaciti dijete iz bradavica?

Stručnjaci vjeruju da do godine trebate početi razvlačiti bebe iz bradavica, jer je u starijoj dobi mnogo teže učiniti. Neka djeca bacaju samac pa se više ne vraćaju na njega, dok drugi nastavljaju sisati do dvije ili tri godine. Počinjanje odstranjivanja bebe od bradavica trebalo bi trajati 8-10 mjeseci, ali ne trebate ga započeti tijekom razdoblja dojmljivanja.

Wean beba iz bradavica može biti oštro ili postupno. Obično se oštar neuspjeh koristi za djecu od 1,5 do 3 godine. Za mlađu djecu upotrijebite glatko odvajanje. U ovom slučaju, potrebno je slijediti neke preporuke:

 1. U danima je vrijedno pokušati smanjiti vrijeme da sisanje dude na minimum, zbog toga morate igrati više, čitati i razgovarati s djetetom.
 2. Bebe 6-8 mjeseci treba podučavati da piju iz šalice, odbivši bocu i bradavice.
 3. Nakon pola godine poželjno je dati pacifier samo u trenutku zaspavanja. Tijekom dana je bolje ukloniti ga iz zone vidljivosti djeteta.
 4. Nemoguće je odsjaj da razmazu bradavicu s gorčinim ili kiselim spojevima. To može uzrokovati stres i alergije u bebi.
 5. Također nije neophodno odrezati pacifiera u komadiće, mali dio materijala može se ugasiti i ući u probavni sustav djeteta.
 6. Kada odstupanje od bradavica ne treba vrištati, zakleti se ili se ljutiti zbog čina djeteta koje traži mačjaka.
 7. U razdoblju dlačica, bolesti ili osjećaja boli, nemoguće je odbiti bebu u bradavici, jer će to smiriti i odvratiti od boli.
 8. Ako beba mlađa od godinu dana ne može sudjelovati s pacifierom i traži ga za nekoliko tjedana, vrijedno je odgoditi vrijeme odbića od bradavice do kasnijeg razdoblja.

Kako podučiti bebu na lutke i što treba razmotriti

Bradavica postoji kako bi se osiguralo da je refleks sisanja kod novorođenčadi zadovoljan. Ako beba bude dojena, njegova je potreba u potpunosti realizirana. Kada se miješa ili hrani bocama, poremećen je plinovima ili jednostavno ne može zaspati bez sisanja - potrebna je lutka. Vrijeme je da riješimo pitanje kako podučiti bebu na lutku.

Roditelji često raspravljaju o tome treba li se dijete uopće naviknuti na bradavicu. Naravno, ona može pomoći u različitim situacijama. Ne samo da se smiruje nego i podržava refleks sisanja - stimulira mozak, proizvodi hormoni za užitak, dijete se osjeća zaštićeno i može zaspati. Ovaj "sedativ" neće ozlijediti ako odaberete "desnu" bradavicu i ponudite je djetetu pravodobno, za točno određeno vremensko razdoblje i priliku.

Dajte ili ne?

Neke majke ne mogu priuštiti dugotrajno dojenje, neke su prisiljene napustiti. Teškoća podučavanja bradavice je da će beba zasigurno osjetiti razliku - i gotovo je nemoguće "držati" jednogodišnjeg ili jednog i pol godine starog djeteta: pokazat će svoj bijes dok ne dobije uobičajenu dojku umjesto pacifiera.

Poučavati dijete da uzme bradavicu na nekoliko načina - slobodno isprobajte različite.

 • Dummy umjesto prsa. Uzmite dijete u svoje ruke kao da ste ga dojili i ponudili mu bradavicu, nakon podmazivanja mlijekom (mješavina mlijeka). Metoda dobro funkcionira za bebe do tri mjeseca.
 • Zubi se pojave. U tom razdoblju, ne svi djeca vole prstenove, ali sa zadovoljstvom privlače druge stvari u usta. Ponudite djetetu mačje - vrlo vjerojatno, željet će joj ugristi. Guma je najbolja: ona je jača od lateksa ili silikona.

Neki se roditelji pitaju je li beba zaista potrebna bradavica, postoje mišljenja "za" i "protiv" ove dječje dodatke.

Najbolje je da mu beba lagano skliznete u sljedećim slučajevima.

 • Prije odlaska u krevet. Usisavanje umiruje i zamjenjuje, primjerice, dojenje, poznato djetetu. On zaspati na svoje, bez potrebe za puno pažnje prema sebi ili dugotrajnoj bolesti. Pažnja: čim spava - odmah nježno uklonite bradavicu iz usta.
 • Osjećaj bolesnog (plin). Usisavanje stimulira crijeva, olakšat će ispuštanje plinova.
 • Hodati. Prije pješačenja, dok odijevate dijete i prikupljajte potrebne stvari, mora biti omalovažen tako da ne postaje kapriciozan, a tijekom šetnje možete ostaviti lutku neprimjetno kada dijete bude odvedeno s nečim. Osim toga, s pacifierom u ustima, ne bi mu se dogodilo da "okusi" nešto neprimjereno, na primjer, u pješčaniku.
 • Red. U klinici, u trgovini, postat će mnogo smireniji ako je zauzet s njegovom omiljenom stvar.
 • Putovanje. Vrijednost bradavica u ovom slučaju ne bi trebala biti podcijenjena. Istovremeno, ne samo majka, nego i članovi obitelji mogu smiriti dijete.

Evo nekoliko argumenata onih koji sumnjaju da li je dijete uopće potrebno: dijete psiholog, govorni terapeuti ukazuju na neke od negativnih posljedica korištenja bradavice.

 • Nedostatak znanja. Usredotočujući se na sisanje, dijete "ide u sebe", kao što je bilo, i usredotočuje se na taj proces. Svijet oko njega u ovom trenutku ima malo interesa za njega, stoga nema kognitivne aktivnosti.
 • Razvoj kasnog govora. Često, dečki koji su napustili naviku da sisaju bečak kasnije od svojih vršnjaka, stvarno počinju govoriti s odgodom. Ali veza između tih fenomena još nije dokazana.
 • Poteškoće odvođenja. Ova činjenica - za djecu navikli na bradavicu, ponekad je vrlo teško dijeliti s njom.
 • Loše navike. Prevelika sisanja - dulja od uobičajene dojenja - mogu postati navika, prolazeći u adolescenciji, pa čak i u odrasloj dobi (osoba ugrize nokte, savjete olovaka i olovaka, puši). Čudno, dječja navika pomaže ljudima da se usredotoče i da čak i osjećaju zadovoljstvo procesom, no ipak je bolje izbjegavati njegov razvoj.

Nema potrebe za kategoriziranjem odbijanja korištenja lutke samo na temelju tih zabrinutosti. Do 6 mjeseci, refleks usisa još je uvijek vrlo jak, dijete povremeno šalje brijanje, prstom u usta, a kod nekih je djece izraženo taj refleks, pa je uporaba bradavice opravdana. Vrlo je pogodna za smirivanje aktivne, uzbuđujuće djece. I nema ničeg posebnog u činjenici da koristite bradavicu sve dok beba ne bude jedna godina.

Trebam li novorođenče

Sada razmislite o tome koliko je potrebno lutka za novorođenče, težak pro i kontra.

Kako odabrati lutku

Sada ćemo shvatiti kako odabrati pacifier za novorođenče. Ponekad ga dijete samo ispljune jer joj se ne sviđa: na primjer, po obliku, veličini (prevelika ili mala). Veličina bi trebala "rasti" s djetetom. Što je s obrascem?

 • Klasična. Zaobljena "papila". S produljenom i prekomjernom uporabom mogu se umanjiti stvaranje čeljusti i zuba.
 • Anatomski. Blago ravnanje s jedne strane, što je dobro uz jezik, pritisak druge strane ravnomjerno se raspoređuje na nepcu. Dijete ne proguta zrak, ugriz je formiran kao što bi trebao (zahvaljujući "korak" u podnožju vrata).

Teško je predvidjeti kakvu "konfiguraciju" dijete preferira. Vjerojatno će odabrati obrazac sličan onoj koju majčina bradavica uzima u usta.

Kako odabrati lutku za dijete? Savjeti za prvi kanal

Da biste shvatili koja je lutka bolja za novorođenče, pogledajmo kvalitetnije materijale i preporuke za upotrebu.

Pazite da štitnik bradavice bude širok (tada ga dijete neće progutati) i da ima otvore za nos, tako da će beba biti ugodnija. Rupa na dnu mače olakšava disanje. Reljefna površina baze spriječit će nakupljanje sline pod štitom i pojavu iritacije na koži. Sve je to važno: lakše je podučiti djetetu na lutke, ako ga ne daju mučninu.

7 savjeta

U zaključku, neke korisne savjete.

 1. Kuhajte svježu bocu 2-3 minute prije uporabe.
 2. Nakon svake uporabe, isprati mač s toplom sapunicom.
 3. Jednom dnevno kuhati bradavicu 2-3 minute (ili sterilizirati u posebnom sterilizatoru dizajniranom za boce).
 4. Čuvajte čisti čašu u hermetičanoj posudi.
 5. Redovito ažurirajte svoj arsenal, čak i ako dummies nemaju nedostataka.
 6. Ako vaša beba ima zaraznu bolest ili stomatitis, nakon oporavka, zamijenite sve bradavice.
 7. Svaka bradavica treba imati svoju "zonu": dječji krevetić, ulicu itd. Za veću udobnost i zaštitu od pada, bolje je nositi dude na držače pričvršćene za dječju odjeću.

Neki vjeruju da je veliki plus u podučavanju djeteta na bradavici - njegovu smirenost. Ali ponekad je nestašan samo zato što želi veću komunikaciju. U međuvremenu, postoje roditelji koji razmišljaju o tome kako priviknuti dijete na bradavicu i time "osloboditi ruke" i "dati sebi odmor" (pročitajte: oslobodite se komunikacije s djetetom). Dijete treba puno zagrljaja, miluje i razgovara s njim. Dummy je potreban uglavnom za dijete čekati kada mama ne može ostati s njim iz nekog razloga. Drugim riječima, bradavica je pomagač, a ne zamjena za roditeljsku pozornost i ljubav.

Zašto dijete izbaci dude: je li potrebno priviknuti se dude?

Moram li učiti bebu na lutku?

Bradavica zadana je za prvu mirazu djeteta. "Pa, i kako je bez bradavice?" - iskusni roditelji će pitati, koji znaju iz prve ruke kakva je beba koja plače cijele noći ili histerikalne mrvice kad ima mnogo ljudi oko sebe.

"To je točno bez bradavice!" - savjetnici za dojenje pjevaju, aktivno prosvjeduju protiv pacifiera i boca kao "neprijatelja" pravilnog dojenja i dugoročne uspješne laktacije. Ali i sam dijete uporno ispisuje skupu lutku, odbijajući se smiriti s ovim "dodatkom". Kako biti roditelji? Trebam li naučiti djetetu pacifieru? I je li štetan za mrvice?

NAČIN ODRŽAVANJA

Stoga je začet po prirodi da se bebe umiruju usisavanjem. Ovo je jedan od najvažnijih refleksa s kojima se rogira, pa se konzultantima za laktaciju savjetuje da se mrvica na prsima na zahtjev - čim beba počne plakati ili plakati. Na majčinoj dojci, mrvica ne samo jede, već i smiruje.

Međutim, mrvica se ne smiruje uvijek na dojci, a mama, pored djeteta, poslove i potrebu za odmorom. Može li bradavica biti takva "pacifier"?

Bijesno poput panacea?

Ako bi bradavica bila tako štetna za pravilno vezanje beba, kao što savjetnici za laktaciju kažu, taj pribor iz miroze djeteta nestaje kao fenomen davno. Zapravo, bradavica nije štetna kao činjenica da majke ne znaju kako se aplicirati na dojku, tako da dijete stvarno dobiva mlijeko i ne žvače majčinim bradavicama.

Zaključak: ako majka nauči pravilno dojenje, pacifier neće postati prepreka.

ZAŠTO DUHA?

Druga stvar je da sam mrvica ne želi sisati mač i tvrdoglavo ga pljuva. Zašto? Zato što, pored sisanja, dijete također ima guranje refleks, koji je u početku pomogao ljudskom mladunčetu da ne proguta strano tijelo. I lutka, koja je teža od majčine bradavice, percipira mrvica kao nešto "izvanjsko" koje se ne može dopustiti u tijelo. Zato, beba i ispljune mačjaka, čak i ako je skupo i ortodontski.

Ponekad se beba plaši okusom bradavica od silikona ili lateksa, a majke kažu da je dijete "odabralo" jednu jedinu lutku od 5-7 opcija koje mu se nude.

JESTE LI ZAMJENA DUMPE?

Postoji alternativa svemu, i čašicu. Svaka majka odabire svoj vlastiti način: netko joj stavlja dojku na prsa svaki put ili se smiruje s bolesti kretanja, netko daje joj dijete sisati na njezin mali prst. No, ne svaka majka ima priliku biti vezana za bebu cijeli dan - postoje brige za drugu djecu, kućanske poslove ili rad na freelancingu. Mali prst mora biti stalno pranje, kako ne bi donio mrvice infekcije - i uskoro će se majka umoriti s takvom "zabavom".

Često se događa da, u potrazi za načinom smirivanja, beba, koja nema bradavicu, počinje sisati šakom ili prstom. I iz ove loše navike moramo odvojiti dugo vremena. Život postavlja svoje prioritete, a bradavica pomaže u tome. Znate, takvi slučajevi su rijetki - ali sada su aktivni mame teško učiniti bez pacifiera. Ali ti odabireš.

AKO JE JIPS POTREBNO

Ako je potrebna bradavica, ali dijete ga pljuje, navlažite mačem majčinskim mlijekom, a maca će se najvjerojatnije naviknuti na pacifiera nakon nekoliko takvih postupaka. Budite spremni za činjenicu da ako se dijete navikne na bradavicu, mora se mijenjati na novi svaka dva mjeseca ili kuhati prije uporabe.

Često se bebe naviknu na jednu vrstu pacifiera pa se sjetite imena i trgovine / ljekarne u kojoj ste ih kupili.

TOP stvari za novorođenče koje se ne isplati kupiti

Prvih 100 dana: što može uplašiti zdravu bebu

Mlijeko priče: 5 mitova o dojenju

Dijete je rasulo u suze: 10 neočekivanih savjeta o tome kako ublažiti bebu

"Front" ili "back": Koje majčino mlijeko je korisnije?

Pješačenje prije hodanja: značajke razvoja do godine dana

Kako podučiti bebu na lutku?

Velika količina sporova i neslaganja - samo takva reakcija među majkama danas je uzrokovana tako jednostavnom, ali ne manje važnom, poput lutke. Neki su uznemireni da dijete ne sisati na dude, dok drugi u prilog nikada ne uvode bebu u nju. Tko je u pravu? I kako podučiti dijete za lutku, ako postoji hitna potreba za tim? Pokušat ćemo odgovoriti na sva pitanja i razumjeti situaciju.

Je li beba potrebna lutka?

Protivnici mačaka danas se nalaze na svakom koraku. Čak iu maternističkoj bolnici, mlade majke koje postavljaju pitanje može li dječija beba biti novorođenče lice prijetnje pedijatara koji kažu da su strogo zabranjeni da daju bebu mačjeg. Međutim, postoje situacije u kojima je jednostavno nemoguće bez ovog lijepog izuma čovječanstva. Na primjer:

 • duge naknade za šetnju;
 • čeka njihov red u bolnici i drugim ustanovama;
 • shopping putovanja, što je gotovo neizbježno za mumije;
 • pokušavajući na novu odjeću za bebu;
 • bilo koje putovanje i putovanja.

Osim toga, često je bradavica pravi spas tijekom igara u pješčaniku, kada dijete sada i onda podiže s tla "Kaku". A to ne spominje takvu glavnu okupaciju jednogodišnjeg beba kao sisa. Do jedne i pol godine, djeca neumorno povlače u ustima sve što je loše, počevši od igračaka i završavajući vlastitim rukama. Kao što je pokazala praksa, mnogo je lakše odvojiti djetetu od mačjeg mačjeg psa nego sisati vlastiti prst. Ako još sumnjate želite li djetetu davati lutku kada je to potrebno, glavni argument za vas će biti da je higijenski, štedi djetetu tijekom čestih noćnih buđenja, a potiče i crijevnu aktivnost i štedi od stvaranja plina.

Kako podučiti bebu na lutku?

Nakon što smo se bavili problemom važnosti bradavica, okrenimo se drugom problemu. Leži u činjenici da dijete ne uzima pacifiera. To se može dogoditi iz nekoliko razloga:

 • materijal koji je napravljen ne odgovara bebi;
 • to je premalo ili veliko za dijete;
 • beba se ne uklapa u oblik pacifiera.

Odabir pacifiera za dijete, pažljivo proučite informacije o paketu. Postoje tri glavne veličine pacifiera: od 0, od 3 i od 6 mjeseci. Materijal koji se koristi je dvije vrste: silikon i lateks. Oblik bradavice je također različit i nastaje u vezi s različitim ciljevima. Osim toga, postoje i druge suptilnosti - pitajući se kako podučiti novorođenče na lutku, ne zaboravite na težinu s kojom je rođen. "Ratnici" odmah će pljunuti bradavicu prve veličine bit će im malena. Ali postoje i oni koji, naprotiv, vole veće veličine. Drugim riječima, budite spremni za činjenicu da morate probati desetak bradavica prije nego što pronađete onu koju vaše dijete voli.

Pretpostavimo da ste napokon napravili svoj izbor. Ostaje odlučiti kada dati djetetu beč i kako se ispravno nositi kako bi dijete to voljelo. Da biste to učinili, savjetujemo vam da slušate sljedeće savjete:

 • kuhati bradavicu 2-3 minute prije prve uporabe i prije svake uporabe;
 • zamijenite lutku svakih 4-6 tjedana korištenja;
 • Nemojte koristiti vrpce i gumene trake oko vrata kako biste nosili dud. Bolje je dobiti poseban slučaj;
 • Ni u kom slučaju ne umotajte dude u slatko (sirup, šećer, med), tako da ne pljune. To može dovesti do pojave diateze u djeteta, karijesa i ovisno o okusu;
 • isto vrijedi i za lizanje bradavica prije davanja djetetu. Zapamtite da vaša sline sadrži veliku količinu bakterija opasnih za vašu bebu;
 • Poučavati djetetu pacifieru može ga davati odmah nakon hranjenja. Ako ga podmazete s mlijekom, beba neće primijetiti promjenu i zaspati s bradavicom. Ne zaboravite da je tijekom spavanja pacifier bolje ukloniti iz usta. Ili možete koristiti posebne noćne bradavice;
 • ne zabututbayte pacifiers. Dajte im samo kao posljednje sredstvo, kada je stvarno potrebno zadovoljiti djetetov usisni refleks;
 • držite nekoliko lutki u kući. Optimalna količina je oko pet. Svi oni moraju biti sterilizirani i pohranjeni u posebnim slučajevima.

Poučavanje djeteta pacifieru jednostavan je zadatak. Ali ako se, unatoč vašim nastojanjima, iz nekog razloga dijete ravno odbije uzeti ga, radovati se. Ne morate odvojiti odrasle dijete od svojih ljubljenih bradavica, koji su uspjeli postati rodni. I ovo, vjerujte mi, zadatak je teže nego pokupiti samog pacifiera.

Moram li učiti bebu na lutku?

Neki ne mogu odvojiti dijete od bradavica, drugi ne mogu staviti dijete u bradavicu. Da, da, ponekad djeca odbijaju pacifira, a prilično često je bradavica koja pomaže roditeljima u različitim situacijama. Ona savršeno smiruje dijete, potiče refleks usisavanja. Tijekom sisanja bradavica mozak se stimulira, proizvodi se određena koncentracija, proizvodnja hormona za užitak. Dijete se brzo smiruje, usredotočuje se na usisavanje i zaspanje. Bilo je uvijek neprilika o činjenici da se dijete uopće ne bi trebalo naviknuti na bradavicu pa svaki roditelj odlučuje za sebe hoće li mu se pridružiti ili ne. No, također biste trebali znati da beba neće biti gora od bradavica, jedini pravi nedostatak je da će doći do poteškoća kada dođe vrijeme da se vaša beba od bradavice i wean (ovdje smo pisali o tome: kako odstupiti od bradavice).

Kada bih trebao koristiti lutku?

 • Optimalna upotreba lutke prije spavanja. U tom slučaju, stimulacija refleksnog usta pomoći će smiriti dijete, zamjenjujući uobičajenu i normalnu bebu dojenju prije spavanja;
 • Tijekom dugih okupljanja za šetnju i šetnju kada se dijete igra u pješčaniku;
 • Kada morate čekati u velikim redovima, na primjer, u klinici;
 • Tijekom kupovnih putovanja (novu odjeću na mrvicama);
 • Sve vrste putovanja i putovanja.

Zašto je nemoguće podučiti bebu na bradavici tijekom dojenja?

Ako dojenje traje do godinu dana ili godinu i pol dana, neće biti potrebna lutka. Naprotiv, s velikom vjerojatnošću, to će biti ogorčeno odbijeno. Gotovo je nemoguće podučiti bebu koja je dojena pacifieru. Djeca savršeno osjećaju razliku i neće zahtijevati dud, već toplu i živu majčinu dojku.

Ne može svatko priuštiti dugo dojenje. Korištenje brojnih lijekova, antibiotika, nepridržavanja posebne prehrane, stresa, ranog izlaska na posao. Sve to dovodi do prisilnog odbijanja dojenja.

Što može pacifier biti koristan?

 • Dijete koje je naviklo na pacifiera ne zahtijeva pozornost prije odlaska u krevet, on treba samo kolačiće. Ovo je vrlo važno pitanje. Robbing beba prije spavanja bez korištenja duda zahtijeva barem jedan sat, ili čak dva, dnevno (tj. Tijekom dana). Ako imate toliko vremena, ne možete se brinuti o potrebi za lutku. Ako ne, to je više racionalno odabrati dobru bradavicu;
 • Dummy potiče crijeva i spašava dijete iz džipa;
 • Dok hodate na ulici i igraju dijete u pješčaniku (naposljetku, djeca vuče sve vrste "Kaku" u njihova usta);
 • Postoje posebne bradavice koje pridonose formiranju točnog ugriza;
 • Dijete se može brzo uvjeriti u bilo koju situaciju nudeći mu bečaku;
 • Dummy se može koristiti za mirno dijete od bilo kojeg člana obitelji. I otac i baku djeteta i stariju djecu. Da bi beba dovela u stanje miroljubivosti, obvezno sudjelovanje majke nije nužno;
 • Postoji razvoj sposobnosti koncentracije, koji će kasnije biti vrlo koristan u studijama ili intelektualnom radu. Vrlo je važno osigurati da se ovaj privitak ne prebacuje, na primjer, na pušenje. Ali adolescentu se lako može objasniti šteta pušenja i pronaći alternativu za postizanje koncentrirane države.

Što bi moglo biti negativna strana korištenja bradavica?

 • Manje je pažnje posvećeno proučavanju okolnog svijeta, dijete je usredotočeno na usisavanje;
 • Djeca koja su se naviknula na pacifiera počinju kasnije razgovarati, češće je potrebna pomoć logičkog terapeuta (to je naravno moguće i mit);
 • Teško je odstupati od upotrebe lutke. Ponekad je to (kako odvojiti vezu na početku članka);
 • U nekim slučajevima, dijete se prebacuje na druge predmete (sve što mu uđe u oči) i usisava ih, uključujući i prste. Usput, lakše je odstraniti dijete iz bradavica nego od sisanja prstiju (vidi članak o odbacivanju djeteta da sisati prste);
 • Djeteta dječje može sisati nekoliko sati bez stanke. To je mnogo dulje od dojenja;
 • Budući da se lutka upotrebljava dulje od dojenja fiziološki je opravdana, a bez vremenskih ograničenja, pretjerano razvijeni refleks usisavanja može dugo trajati i odražavati se u usisavanju olovaka i olovaka u školi, naviku grickanja noktiju, pušenja.

Postoje i pozitivne strane s pretjerano razvijenim refleksom usta. Kod sisanja objekata, na primjer, olovka, uobičajena stimulacija mozga, lako se postiže koncentrirana stanja, proizvodi se hormoni za užitak. I problem algebre je riješen, tako i sa zadovoljstvom. Ali umjesto olovaka koje su pojedene na odluku, možete kupiti još jednu kutiju, to je u redu.

Neka djeca apsolutno ne žele koristiti pacifier. Trebam li inzistirati?

Naravno, lutka je prikladan alat za upravljanje djetetom. Većina roditelja smatra da je prikladna, u svakom trenutku da utišava dijete i smiri se. Češće, aktivna djeca odbijaju bradavice koji samostalno žele kontrolirati svaku situaciju. Moguće je da za takvu djecu koja odbijaju bradavice, navika koncentriranih stanja bit će osobito korisna. Pa, sve prednosti korištenja bradavica, napisali smo gore.

Podučavanje lutke - male trikove

Postoje dvije glavne metode podučavanja djeteta:

 1. Da zavede bebu tako što sklizne dude umjesto dojke. U tom slučaju, pričvršćivanje na bradavicu će biti maksimalno. Uzmite bebu u svoje ruke u pozi u kojoj se dojenje javlja, ali umjesto dojke nudite bradavicu podmazanu mlijekom ili formulom. Ova metoda je idealna za djecu mlađu od 3 mjeseca. Starije bebe teško se mogu nositi na ovaj način.
 2. Ponudite pacifiera u razdoblju pojavljivanja zuba, kada je beba spremna za grickanje i sisanje na bilo što. Dijete će uzeti pacifiera kao zgodnu i korisnu igračku, gnječiti i ugristi, naučiti ga staviti na svoje u ustima i ukloniti ga po volji.

O da, mnogi vas savjetuju da razmazite bradavicu sa slatkim pekmezom ili medom, tako da dijete ne pljune; malo dijete može imati diatezu, karijes, alergije i ovisno o okusu. Također ne morate lizati bradavicu prije nego što ga dajte djetetu, u slini odrasle osobe postoji ogromna količina bakterija.

Od koje dobi može biti ponuđena lutka?

Pacifier se može dati od rođenja. Dobre ljekarne imaju širok izbor bradavica za bebe, počevši od rođenja. Ako novorođenče odlučno odbije isprazniti lutku, pričekajte malo i pokušajte ponovo za 1 mjesec. Bradavice za bojenje mogu se koristiti od 7-12 mjeseci.

Kako odabrati?

Kupnja bradavica prema dobi djeteta (lutke se prodaju u veličinama od 0 do 3 mjeseca, od 3 do 6, od 12 i 18 mjeseci). Također obratite pažnju na materijal bradavica - može biti silikon i lateks (lateks je mekši od silikona) i na obrascu.

Usput, mnoge bebe često odbijaju i pljuvaju bradavice, jer ih ne odgovara veličinom i oblikom (premalo ili veliko), ili dijete ne voli materijal iz kojeg se izrađuje bradavica (preporučujemo da kupujete i lateks i silikon - beba će odabrati koji će mu odgovarati i uživati). Pročitali smo detaljno kako odabrati pacifier >>>

Trebam li kombinirati dojenje i korištenje dude?

Ovo je nepoželjno. Razlozi su sljedeći. Kada dojite, dijete uči da je vrlo pažljivo o majčinoj dojci. Djeca koja ne koriste bradavice gotovo nikada ne ugrize grudi.

Ali pacifier je vrlo prikladan za grickanje. I djeca gnuju na dude, kada se zubi rezu, kao rezultat toga, kada se dojka opet pojavljuje u ustima, teško je da se djeca prebace i mogu ugristi. Za toleriranje i oprost takvih ugriza ne može se kažnjavati, ni zbog toga.

Treba shvatiti da svaka odluka ima svoje pozitivne i negativne strane. Nastavite s racionalnim preferencijama. Ako imate dovoljno vremena, smireno reagirati na zahtjeve djeteta fokus u sredini noći, spremni za rock vaše dijete satima, ako on ima trbuščić bol ili zuba - problem s dudom može ostaviti otvorenim.

Ako želite imati malo vremena za sebe osobno, nemojte stalno gledati iscrpljen kontinuiranim nedostatkom sna, radite nešto oko kuće - odaberite čašu.

Top 10 kravata: odaberite dojilicu za dijete (ocjena):

Top 10 glavnih proizvođača (marki) bradavica pacifiers, koje možete naći na tržištu dječjih proizvoda. Proizvođač, značajke, svojstva, prednosti i nedostaci, cijena - http://razvitie-krohi.ru/veshhi-dlya-malyisha/top-10-pustyishek-vyibiraem-sosku-dlya-rebenka-reyting.html

Ali ako vaše dijete još uvijek ne želi uzeti lutku na bilo koji način, radujte se, nemojte se odmažiti

Ostavi ga ovdje.

Video mišljenje: Dummy - dati ili ne dati?

Pogledajte mišljenje 5. majke mame i mišljenja dr. Komarovskog

Kako podučiti bebu na lutku? Upute za mlade roditelje

Mladi roditelji imaju puno novih pitanja svaki dan. Na primjer, kako se djetetu pridružite pacifieru i treba li to uopće učiniti? Mora se reći da neki roditelji smatraju pacifier gotovo panaceja i pokušavaju uporno podučavati bebu. Druge majke i tate, naprotiv, vjeruju da je bradavica štetna i treba izbjegavati. Ali, kao i obično, istina je negdje u sredini.

Zašto beba ima pacifier?

Glavna svrha ovog dječjeg dodatnog sredstva je zadovoljiti refleks sisanja. Naravno, beba bi radije zadovoljila svoj prirodni refleks ne upotrebljavajući gumenu bradavicu, ali koristeći majčinu dojku. Usput, djeca koja primaju dojke na zahtjev, u pravilu, odbijaju uzeti pacifier.

Međutim, majka nije automat i ne može uvijek ostati s djetetom, bez uspjeha, dopuštajući mu da zadovolji svoje reflekse. Ako se hranjenje provodi prema režimu, većina beba uzima bradavicu s užitkom jer nije prirodno zadovoljiti potrebu za sisanjem od njih. Tako bebe trebaju lutku, jer bez njihovih bradavica bit će izuzetno teško ublažiti.

Osim toga, također je korisno poučavati djetetu pacifieru jer se s godinama postaje sve teže hraniti na zahtjev. Ako je s djetetom u dobi od 1 mjeseca majka, najčešće, nerazdvojna, a onda kad dijete odraste, postaje teže zadovoljiti svoje reflekse usisavanja. Doista, u načinu dana pojaviti se i duge šetnje, i izlete u kliniku ili posjetiti. Na takvim mjestima nije osobito prikladno davati hranjenu bebu dojku kako bi zadovoljila refleks sisanja, mnogo je lakše doći do lutke.

Osim toga, ako su roditelji kategorizirano protiv upotrebe bradavica, dijete se često nalazi zamjena za njih - svoje prste. I sisanje palca je puno lošiji od korištenja bradavice. Da, i odvikavanje da sisanje prst, koji je "uvijek s vama" je mnogo teže nego pacifier.

Što liječnici misle o tome?

Većina pedijatara suosjećaju s bradavicom. Na primjer, poznati liječnik Komarovsky vjeruje da je bradavica sjajan način oslobađanja majčinih ruku, jer će dijete biti zauzet s njim. Jedina stvar koju liječnik upozorava je od treninga do bradavice do trenutka kada je dojenje uspostavljeno. Nakon što je uspostavljen pojedinačni način hranjenja, pacifier je sasvim moguće dati bebu. Ako dijete dobije smjesu od prvog dana, tada nema ograničenja, pacifira se može dati odmah.

Usput, ako je refleks sisanja potpuno zadovoljan, beba će biti mirnija. I ne samo da je sisanje umirujuće, dijete je manje zabrinuto i plakanje. Ali iu činjenici da proces potiče aktivnost crijeva i ispuštanje plinova, tj. Dječji trbuh će se rijetko oboljeti.

Kako odabrati pacifier?

Često roditelji ne poučavaju dijete novoj lutki jednostavno zato što su kupili neuspješnu bradavicu. Stoga, kad kupujete ovu važnu stvar za bebu, morate biti oprezni. I to nije samo kvalitetan proizvod (podsjećamo da bi bradavica trebala biti visoka i sigurna, mislim, nema potrebe), ali i oblika, veličine i materijala.

Prije kupnje, trebali biste obratiti pažnju na koliko je staro beba bradavica. Proizvođači proizvode bradavice namijenjene starijim bebama

Međutim, sve je vrlo individualno. Na primjer, ako je beba rođena velika i dobro se dobiva, a već za dva mjeseca možda mu je potrebna veća bradavica. Neke bebe, s druge strane, vole male bradavice. Na primjer, ako beba na 4 mjeseca odbija prebaciti na bradavicu koja odgovara njegovoj dobi, tada možete ostaviti veličinu bradavica koja je korištena za 3 mjeseca.

Otprilike 6 mjeseci, dječji zubi počinju rasti. U ovom trenutku mu se može ponuditi umak od ortopedskog oblika, koji ne može samo sisati, već i grickati.

Što se tiče materijala za proizvodnju, moderni proizvođači nude latekse i silikonske bradavice. Prva opcija je mekša, takve bradavice su idealne u prvim mjesecima života bebe. Za otprilike 5 mjeseci vrijedi prebaciti na silikonske čaše ovom trenutku beba stječe vještine za grickanje predmeta, tako da lateks bradavice će brzo uspjeti.

Različite bradavice i oblik. Postoje proizvodi s kosom ili izduženom papilom, postoje modeli za stvaranje točnog zagriza i za usisavanje u ležećem položaju. Koga odabrati? Trebat će se osloniti na ukuse djeteta, dakle, kupiti jednu bradavicu različitih oblika i vidjeti koje će on lakše sisati.

Radi praktičnosti, možete kupiti dude, prsten koji svijetli u mraku. Bit će lakše pronaći takve pacifira noću kako bi smirio oslobođeno dijete.

Kako podučiti bebu da uzme mačjaka?

Iskusne majke vjeruju da je lako naučiti bebu na lutku ako slijedite pravila:

 • uzeti dijete u svoje ruke, držeći se u pozi za uobičajeno hranjenje;
 • dajte bebi mačje, čiji se bradavica podmazuje majčinim mlijekom (ili mješavinom);
 • Ako dijete ispadne dude, onda je vrijedno pokušati sljedeći put dati mačem drugačiji oblik ili veličinu.

Mlade mumije se često žale da ne mogu dobiti dijete naviklo na drugu lutku, iako je stari potpuno iscrpljen. To se događa ako nova bradavica ne odgovara djetetu u obliku, ili miriše od gume. U prvom slučaju morate podignuti bradavicu koju trebate prilagoditi i veličini, au drugom će biti lako riješiti problem: samo kuhajte bradavicu nekoliko minuta u vodi kako bi se miris nestao.

Što se ne može učiniti?

Neke bake savjetuju da podmazuju bradavicu s slatkim (džem, med) prije davanja djetetu. To se apsolutno ne preporučuje, posebno za vrlo malu djecu, jer takvo djelovanje može izazvati napad diateze.

Ali čak iu starijoj dobi, kada je poznato da dijete nije alergično, to ne vrijedi. Činjenica je da će dijete brzo shvatiti što je stvar i početi ispljunuti bradavicu nakon što nestaje slatki ukus. A ako majka opetovano pokuša, dijete će jednostavno jesti slatko, ali neće naučiti bradavicu.

Tako bradavica ne uzrokuje bolest

Vjerojatno su sve mame znale da bradavica za dijete treba biti čista. Međutim, još uvijek je moguće promatrati kako majka, želeći "sanitirati" bradavicu, uzima ga u usta, lomi, a zatim dijete djetetu. To se uopće ne može učiniti! U slini odrasle osobe može sadržavati bakterije koje ne uzrokuju štetu, a beba će izazvati bolest.

Dječje bradavice treba svakodnevno kuhati 2-3 minute. Bolje je odmah kupiti 4-6 bradavica, kuhati ih ujutro i držati ih u posebnom spremniku, zamjenjujući ih po potrebi.

Moms bi trebao znati da prljava bradavica može uzrokovati razvoj drozdova u ustima ili čak crijevnu infekciju. Stoga, ako je bradavica pala na pod, onda je vrijedno davati ga djetetu opet tek nakon pranja kipućom vodom.

Starija djeca mogu kupiti posebnu gredu na odjeći, koja neće dopustiti da bradavica padne na pod kad beba počne "istražiti" prostor stana. Ova je kolona korisna za šetnju.

Trajanje korištenja bradavica je mala - 1-1,5 mjeseci, nakon tog razdoblja zamjena treba zamijeniti novim.

Nemojte pretjerati!

Moms bi trebao znati da bradavice ne bi trebale biti zlostavljane. Potrebno je dati djetetu djeteta kad treba zadovoljiti refleks sisanja, a ne samo da bi "dičilo" dijete u svakom slučaju.

Preporučljivo je ne ostaviti bradavicu u usta bebe tijekom spavanja. Nakon što je beba zaspao, trebali biste pažljivo ukloniti bradavicu. Kada se naviknete spavati s pacifierom u ustima, dijete će dobiti uznemirujući san, buđenje svaki put kada bradavica ispadne.

Što učiniti ako dijete ne uzme pacifiera?

Ako, unatoč svim trikovima, dijete kategorizično odbija uzeti bradavicu, onda ne biste trebali inzistirati. Možda je refleks dojenčadi potpuno zadovoljan i jednostavno ne treba bradavicu. Ako u isto vrijeme dijete ne pokuša sisati prst ili druge predmete, onda ne postoji ništa strašno u svojoj nespremnosti da sisati bradavicu. Štoviše, roditelji mogu biti drago da nakon nekog vremena neće morati odlučiti o tome kako odvući dijete iz bradavica?