Fiziološki refleksi novorođenčadi i njihovo značenje

Rođenja

Čak i iz školskog programa, znamo da su svi refleksi uvjetni i bezuvjetni.

Njihova odsutnost u novorođenčadi dokaz je patologija, tako da mladi roditelji moraju biti svjesni njih i moći provjeriti prisutnost određenih refleksa.

Dakle, razgovarajmo o značajkama bezuvjetnih refleksa kod djece, od kojih su najpoznatiji, kao i dobi njihovog pojavljivanja i nestanka.

Koji su kongenitalni refleksi?

Potrebni su za malog čovjeka kako bi se prilagodili ovom još novom svijetu. Njihova prisutnost ukazuje na pravilan razvoj djeteta.

Znanstvenici imaju oko 17 važnih tipova refleksa. U zdravom djetetu, oni bi trebali imati svojstvo simetrije, tj. Reakcija na poticaj treba biti jednaka desno i lijevo.

Kongenitalni refleksi su bezuvjetni refleksi, ali razvoj novorođenčeta nadopunjuje sve složenije kondicionirane reflekse koji se stječu.

U procesu individualnog razvoja djeteta, bezuvjetni refleksi postupno se zamjenjuju i dopunjuju uvjetovanim, mnogo kompleksnijim.

bezuslovan

Refleksije ove vrste slične su nekim automatskim postupcima koji se javljaju kada živčani sustav beba ispravno radi. Neki urođeni refleksi zaustavljaju se nakon nekoliko mjeseci, neki nakon godinu dana, a neki ostaju za život.

S obzirom na njihovu semiotičku značajnost, svi ti refleksi su podijeljeni u dvije vrste: segmentalni motor i kralježnicu.

Prva su opremljena radnim segmentima debla (usmeni bezuvjetni refleksi), a potonji su zbog funkcioniranja leđne moždine (motor).

Za usmeni automatizam uključuju sljedeće: pretraživanje, proboscis, sisanje, reflekse usta i ruku, itd.

Spinalna (motorna) su: prehensili, obrambeni refleksi, automatski krakovi, Moro, Bauer, Galant, Perezovi refleksi, podržava i sl.

slučajan

Od rođenja, nijedna beba nije uvjetovala reflekse, priroda ga je obdarila jedino bezuvjetnom, a prvi su ih svi pribavili u procesu individualnog razvoja, tijekom cijelog života.

Ti refleksi pridonose izvršenju bilo kakve akcije osobe bez razmišljanja.

Na primjer, osoba koja je dulje vrijeme bila uključena u borilačke vježbe tijekom napada bez oklijevanja, iskoristit će ovu tehniku. Ili osoba koja je ikad okusila zelenu kiselu jabuku u očima njega tijekom gladi, osjetit će salivaciju.

Svaka osoba ima svoj individualni skup uvjetovanih refleksa, što ovisi o njegovu životnom iskustvu.

Mogu li koristiti trbušni sok tijekom trudnoće? Saznajte odmah u članku naše stranice!

Prednosti i štete viburnuma za trudnice mogu se naći u ovom članku.

Najpoznatiji refleksi novorođenčadi

nos

Možete ga nazvati brzo i lagano dodirivanje gornje usne bebe. Kao odgovor, on je osobito izvadi svoje usne u obliku "proboscis", to jest, bit će smanjenje mišića lica.

Tražilica

Prilikom dodirivanja prsta uglova usta od strane novorođenčeta primjećuje se sljedeća reakcija. On spušta donju usnicu, lice usta i okreće glavu prema izlaznom udaru.

Potrebno je dotaknuti kutove usta, jer u suprotnom može doći do proboscisa. Dodira treba biti oprezna, ne uzrokujući nelagodu, u suprotnom dijete će se preokrenuti u drugom smjeru i pokazati svoje nezadovoljstvo.

Tu je refleks za pretraživanje kako bi se tražili majčinu dojku. Zatim je to komplicirano vizualnim refleksom: u očima boce dijete postaje animirano.

Ako traje duže nego što bi trebalo biti, to može biti znak patologije mozga i trebate se posavjetovati s liječnikom.

koji sisa

Promatra se u interakciji usta, usana i jezika s takvim iritansima kao majčina bradavica, lutka, prst. Kao odgovor, dijete čini ritmičke pokrete za sisanje i razvrstava kroz jezik i usne.

Postoji refleks u svim pravilno razvijenim novorođenčadi i pokazatelj zrelosti. Kada je beba puna, refleks "zaspati", ali nakon pola sata ili sata ponovno se aktivira.

Ovaj refleks koristan je ne samo djetetu (pridonosi prehrani) već i roditeljima, jer ima smirujući učinak. Zato se bradavica stvara.

Vjeruje se da ako dijete nedostaje dojenčadi, tada se u kasnijem dobu ovaj refleks pretvara u činjenicu da dijete sisanje krajevima kose, prstiju, ugrize nokte, što može zahtijevati pomoć neurologa ili psihoterapeuta.

Babkina usta i usta refleks

Još jedan refleks koji promiče ishranu djeteta. Sastoji se od pritiska odrasle osobe s vrhovima prstiju na dlan djeteta, koji odmah otvara usta i malo povlači glavu naprijed.

Ako je refleks odsutan, traje duže od tri mjeseca ili je asimetričan, to može ukazivati ​​na patologiju živčanog sustava. Naročito se često pojavljuju takve abnormalnosti kod ozljeda vrata maternice.

prihvatan

S laganim dodirom dlana novorođenčeta, promatran je savijanje prstiju i kompresiju bregaste osovine. To je najizraženija kada je glad ili hranjenje (možete promatrati periodičnu kompresiju kamere).

Reflex Moro

Može se testirati na dva načina: udaranjem površine djetetove glave oko 15 centimetara iznad dlana ili podizanjem donjeg dijela tijela novorođenčeta ravnim nogama.

Reakcija djeteta odvija se u dvije faze. Prvo, on brzo povlači dršku u različite smjerove, a zatim, kao da se zagrli s njima.

Zdravo dijete reagira na ove podražaje od rođenja.

Babinski Reflex

Kako bi se utvrdilo da se reakcija provodi s vrhom prsta na dnu bebe u smjeru od pete do prstiju. Zdravo dijete će podići prste. Ovaj proces je također popraćen savijanjem nogu u zglobovima.

Refleks podrške

Objavljeno u slučaju da novorođenče treba podnijeti za pazuha. Dijete u ovom slučaju nagnječuje noge na zglobovima koljena i kuka. Ako ste ga stavili, uspravlja noge i podiže stopalo na površinu stola ili poda oko 10 sekundi.

Uobičajena situacija u kojoj se refleks održava do dobi od 6 tjedana, a zatim nestaje.

Automatski refleks hoda

Ako je dijete stavljeno na noge i malo pomaknuto naprijed, prebacujući težište tijela, on će odmah početi koračati nogama. To se naziva automatsko hodanje.

Neka djeca malo prijeđu noge, ali ne biste trebali paničariti. Lagano povišen ton mišića bedra prilično je normalan u prvom mjesecu i polu od rođenja.

Bauerov indeksni indeks

Da biste procijenili prisutnost ovog refleksa u bebi, trebate ga staviti na trbuh. Norma će biti puzanje djeteta. Ako stavite dlanove na noge novorođenčeta, on će ga gurnuti prema naprijed.

Naranče tijekom trudnoće: može ili ne bi trebao? Odgovor na pitanje, pogledajte ovaj članak.

Ovdje se radi o masaži http://puziko.online/mozno-li/obraz-zhizni/massazh.html i njegovim tehnikama tijekom trudnoće.

Doba izgleda

Neodređeni refleksi obično se pojavljuju neposredno nakon rođenja, ali postoje iznimke.

Nakon rođenja, postoje:

 • proboscis reflex;
 • refleks za pretraživanje;
 • usisni refleks;
 • Babkinov refleks usta;
 • shvatiti refleks;
 • Moro refleks;
 • Babinski refleks;
 • refleks podrške;
 • automatski refleks hoda.

Godina izumiranja

Bezuvjetni refleksi nestaju u različitim razdobljima života djeteta.

Norma je prestanak refleksa:

 • proboscis u dobi od 3 mjeseca;
 • tražilica u dobi od 3-5 mjeseci;
 • sisanje u dobi od 3-4 godine;
 • Babkinov refleks dlanova - 2-3 mjeseca života;
 • shvatiti - do 3-4 (onda ga zamjenjuje jednostavnim uhvatljanjem objekata);
 • Moreau bi trebao nestati za 3-4 mjeseca;
 • Babinsky - 12-14 mjeseci;
 • podržava - do dobi od 6 tjedana;
 • automatsko hodanje odlazi do 3. mjeseca;
 • Bower se puze u dobi od 4 mjeseca.

Što bih trebao obratiti pozornost?

Odsutnost bilo kojeg refleksa ili njihovo pojačavanje može biti alarmantan znak, zbog čega ih liječnici i roditelji, koji nisu ravnodušni prema razvoju i zdravlju djeteta, pregledavaju.

Jačanje može biti povezano s abnormalnostima u tonusu mišića, patologijom živčanog sustava, infektivnim bolestima itd. Povećani refleksi često ukazuju na povećanu nervoznu ekscitabilnost.

Međutim, pri procjeni odgovora djeteta, morate uzeti u obzir činjenicu da o nekom ozbiljnom odstupanju možete razgovarati samo ako postoje neki drugi simptomi.

Razmotrite nekoliko primjera mogućih odstupanja.

jačanje

Kada proučavate reakciju na refleks podrume, odstupanje od norme je situacija u kojoj dijete leži na površini stola s čarapama ili križi noge. To može biti dokaz patologije motoričkog sustava, intrakranijalne ozljede, asfiksije rođenja, nasljednih bolesti neuromuskularnog sustava.

Što se tiče refleksnog automatskog hoda, mnoga djeca malo prijeđu noge, ali ne biste trebali paničariti. Lagano povišen ton mišića bedra prilično je normalan u prvom mjesecu i polu od rođenja.

Ako dijete ima neku bolest središnjeg živčanog sustava, tada refleks za puzanje traje do jedne godine.

easing

Kod djece s inhibiranim živčanim sustavom, reakcija na hvataljku refleks je mnogo slabija, u uzbudljivim, naprotiv, jača. Slabljenje hvatnog refleksa može biti posljedica gušenja pri rođenju ili ozljede vratne kralježnice.

Moroov slab refleks može biti posljedica intrakranijalne ozljede. Asimetrično se može pojaviti kada se ozljeda vrata maternice.

Babinski refleks nije opažen u slučaju ozljede kralježnične moždine na razini struka.

Pukotinski refleks je oslabljen ili asimetričan u slučaju intrakranijalnih krvarenja (kod onih koji su rođeni asfiksirani).

Zapamtite, ako vam je nešto stavilo na čuvanje pri ispitivanju refleksa djeteta, odmah se posavjetujte s liječnikom. Budite pažljivi na razvoj bebe i budite zdravi!

Što je korisno (i koliko korisno?) Pecivo sjeme tijekom trudnoće? Pitajte liječnika!

Sve o rendgenskim zrakama tijekom trudnoće će reći ovaj članak.

UNDEFINED REFLEXES DJEČJIH SVJETLOSTI

Glavni bezuvjetni refleksi djeteta s položaja njihova semiotičkog značaja podijeljeni su u dvije skupine:

 • Segmentalni motor automatizam, obepevivayuschiesya segmenti trupa (usmeni automatizam) i leđne moždine (spinalni automatizam).


Oralni segmentalni automatizam uključuje:

Refleks:
Uvođenjem indeksnog prsta u usta za 3-4 cm dijete čini ritmično usisavanje. Refleks se slavi tijekom 1. godine.
života.

Reflex za pretraživanje (Kussmaul reflex):
Kada se miluje u području usta, postoji usna usnica, odstupanje jezika i skretanje glave u smjeru poticaja. Srednji tlak
gornja usnica uzrokuje otvaranje usta i produžetak glave. S pritiskom na seredinu donje usne, donja vilica se spušta i glava je savijena.
Ovaj refleks posebno je izražen 30 minuta prije hranjenja. Obratite pozornost na simetriju refleksa na obje strane. Refleks za pretraživanje
promatrana do 3-4 mjeseca, a zatim se ugasila.

Refleksija proboscisa:
Brzi hit na usnama uzrokuje da se usnice izvuku prema naprijed. Ovaj refleks traje do 2-3 mjeseca.

Ručno-usta refleks (Babkin refleks):
Kada pritisnete palac na dlan novorođenčeta, bliže stražaru, usta se otvaraju i zavoje oko glave. Refleksija izražena u novorođenčadi je normalna. Letargija refleksa, brzu iscrpljenost ili nedostatak dokaza o privlačenju središnjeg živčanog sustava. Refleks može biti odsutan na strani lezije u slučaju periferne pareze ruku. Nakon 2 mjeseca, blijedi i nestaje za 3 mjeseca.


Spinalni automatizmi uključuju:

Uhvati refleks:
Ako stavite liječnički indeks prstiju na dlan, dijete savijanje svih prstiju i angažira liječnika prstima. U nekim slučajevima, novorođenčad je vrlo čvrsto omotana oko liječnika prstima, a dijete se može podići (Robinson refleks). S paresis rukama, refleks može biti oslabljen ili odsutan. Isto hvataljka tonikog refleksa može se potaknuti iz donjih ekstremiteta. Prilikom pritiskanja vijkom na stopalu, pojavljuje se bočna fleksija nožnih prstiju. Shvaćanje refleksa zabilježeno je do 3-4 mjeseca.

Reflex Moro:
Ovaj refleks uzrokuje različite tehnike: iznenadno pasivno produženje donjih udova, podizanje nogu i zdjelice iznad kreveta i udaranje površine na kojoj leži dijete, 15 cm od glave. Pokretanje ovog refleksa vodi se.
ruke na strane i proširenje prstiju (prva faza), a zatim se ruke vraćaju u početni položaj (druga faza). Taj se refleks naziva odmah nakon poroda tijekom manipulacije opstetrom. U izoliranim slučajevima može biti odsutan u prvih nekoliko dana. Dulje odsutnosti ukazuju na leziju središnjeg živčanog sustava. U slučaju periferne pareze ruke, on svibanj biti odsutan na zahvaćene strane. Asimetrija reflasa se događa u
hemipareza. Ovaj refleks se izražava do 4-5 mjeseci.

Zaštitni refleks:
U položaju na trbuhu dijete okreće glavu na stranu. S ozljedom živčanog sustava i visokim tonovima, baca glavu natrag, što
ponekad pogrešno procjenjuje kao da drži glavu.

Refleksija podrške:
Ako podignete dijete, podignete njegove pazuhe objema rukama i držite glavu s indeksnim prstima sa stražnje strane, on savije noge
zglobova kuka i koljena, i stopala - na stražnjoj strani. Stavite na potporu, dijete izravnava tijelo. Refleks se izražava do 1-1,5
mjeseci.

Refleksni automatski hod:
Dijete se stavlja na nosač u položaju u kojem se poziva refleks podrške. Ako je malo pomaknuto prema naprijed, dijete počinje koračati
pokret. To je osobito dobro izraženo kada je novorođenče postavljeno na nagnutu ravninu. Reflex fiziološki do 1-1.5 mjeseci.

Refleksni indeks (bauer reflex):
Dijete se nalazi na trbuhu; glava i torzo bi trebali biti smješteni u sredini. U tom položaju, dijete diže glavu nekoliko sekundi i okreće ga desno i lijevo, stvarajući puzajuće pokrete (spontano puzanje). Pritiskom na dlan
jedini guranje daleko je pojačano i ruke su aktivirani u pokretu. U prva 3 dana ovaj refleks se normalno javlja kod novorođenčadi s teškoćama. refleks
traje do 4 mjeseca i umre.

Reflex Galanta:
Držanje kažiprta duž paravertebralne linije s ramena na stražnjicu uzrokuje savijanje tijela novorođenčeta u
strani poticaja. U prvih nekoliko dana u normalnoj novorođenčadi, ovaj refleks može biti oslabljen ili odsutan. Refleksi se izražava
3-4 minuta

Reflex Perez:
Držanje kažiprta duž kralježnice od koccige do vrata uzrokuje plač u djetetu, lordozu tijela, savijanje gornjeg i donjeg
udovi, podižući glavu. Reflektiraju se do 3-4 mjeseca.
Refleksije se procjenjuju na ljestvici:
Zadovoljavajući, povišeni, smanjeni, odsutni.

PS: Ako imate bilo kakvih pitanja o ovom materijalu - pitajte ih našim liječnicima pedijatrije u odjeljku CONSULTATION.

Neodređeni refleksi o bebama

Glavni bezuvjetni refleksi djeteta s položaja njihova semiotičkog značaja podijeljeni su u dvije skupine:

 • Segmentalni motor automatizam, obepevivayuschiesya segmenti trupa (usmeni automatizam) i leđne moždine (spinalni automatizam).


Oralni segmentalni automatizam uključuje:
Refleks:
Uvođenjem indeksnog prsta u usta za 3-4 cm dijete čini ritmičke pokrete usisavanja. Refleks se slavi tijekom 1. godine.
života.


Spinalni automatizmi uključuju:
Uhvati refleks:
Ako stavite liječnički indeks prstiju na dlan novorođenčeta, svi prsti djeteta su flexed i liječnik prstima su enveloped. U nekim slučajevima, novorođenčad je vrlo čvrsto omotana oko liječnika prstima, a dijete se može podići (Robinson refleks). S paresis rukama, refleks može biti oslabljen ili odsutan. Isto hvataljka tonikog refleksa može se potaknuti iz donjih ekstremiteta. Kada pritisnete palcem na nosaču stopala, pojavljuje se bočna fleksija prstiju. Shvaćanje refleksa zabilježeno je do 3-4 mjeseca.

Osnovni refleksi novorođenčadi: bezuvjetni i uvjetovani refleksi

Dvadeset i osam dana - upravo je razdoblje novorođenčad, tijekom kojeg se djetetovo tijelo doživljava prilagodbom sada potpuno izvanzemaljskom životu, zbog čega su reflektori novorođenčeta ovdje važni.

reflekse novorođenčeta

To se objašnjava činjenicom da je novorođenče beba još uvijek lišena mnogih korisnih vještina - priroda se brine za to.

Osnovni refleksi

U ovom razdoblju dijete je razvilo samo neobuzdane reflekse - tj. One koji su položeni kao po defaultu. Postupno, neki od njih nestaju, poničući uvjet.

Kondicijski refleksi mogu se još uvijek nazvati "osobnim iskustvom" djeteta, budući da se stječu u procesu daljnjeg razvoja i sazrijevanja mozga.

Što su bezuvjetni (urođeni) refleksi?

Postoji čak petnaest klinički značajnih bezuvjetnih refleksa u bebi - a njihova "sudbina" vrlo je različita: neki su potrebni samo da bi preživjeli teški proces rođenja (stoga brzo nestaju nakon rođenja), drugi će dati poticaj razvoju novih i treći ostaje za život.

Pedijatrijski neonatolozi dijele kongenitalne reflekse novorođenčeta u nekoliko skupina:

 • Pružanje opće normalne vitalne aktivnosti (dišni, sisati, gutanje, kao i spinalni refleksi)
 • Namijenjen zaštiti djetetova tijela od vanjskih utjecaja jakog svjetla, hladnoće, topline i drugih iritansa
 • "Privremeni" refleksi - na primjer, refleks koji drži dah, koji je neophodan za napredak kroz majčin rođeni kanal.
Kliknite za uvećanje (Osnovni refleksi)

Oralni refleksi

Sposobnost sisanja majčinske dojke ili bradavice na bocu s umjetnom hranom naziva se refleks sisanja, a sposobnost gutanja hrane koju jede gubi se.

Reflektirajuće usne se javljaju u prvim godinama života i traju do godinu dana: beba omotava bradavice usnama, bocu boca i ritmno sisanja - nešto poput normalnog procesa hranjenja izgleda kao fiziologija. Pojedinosti o refleksu sisanja

Gutanje refleksa ostaje za cijeli život.

Refleks proboscis je još jedan tip usmene reflekse. Ako je lako dotaknuti usne djeteta, smiješno se ispupčavaju u cijev - baš kao i prtljažnik slonovog djeteta, jer se u ovom trenutku kružni mišić usta nehotice smanjuje. Refrak proboscisa nestaje za dva do tri mjeseca.

Babkinov refleks (morska usta) je mješoviti tip dječje reakcije u kojem otvara usta, ako istovremeno lagano pritisne palce na obje dlanove. To je najbolje izraženo u prva dva mjeseca života, treći počinje nestajati, a onda potpuno nestaje.

Kussmaul reflex (pretraživanje) - pokušaj da pronađete hranu: ako dodirnete kutak djetetovih usta, on okrene glavu na nadražujuće tijelo. Nestaje dovoljno brzo - tri ili četiri mjeseca nakon rođenja. U budućnosti, potraga za hranom pojavljuje se vizualno - dijete vidi grudi ili bocu.

Spinalni refleksi. Ispitivanje bebe neposredno nakon rođenja i tijekom cijelog razdoblja novorođenčadi, pedijatar također privlači pažnju na kralješnične reflekse - skup reakcija odgovornih za stanje mišićnog sustava.

Gornji zaštitni refleks. Jedan od najvažnijih bezuvjetnih refleksa, započet u prvih sati života, je gornji zaštitni refleks. Ona se očituje ako je novorođenče stavljeno na trbuh: odmah se glava okreće na stranu, a dijete ga pokušava podići. To je zaštita od eventualnog zatajenja dišnog sustava: dijete tako vraća pristup zraku u dišni sustav. Reflex nestaje jedan i pol mjeseca nakon rođenja.

Uhvati reflekse

Refleksije Janiszewski i Robinson u novorođenom djetetu pojavljuju se kada čvrsto drži ruke majčinim (liječničkim) prstima i može ih držati tako čvrsto da se on čak može podići na ovaj način. Izražavaju se do tri do četiri mjeseca, a zatim se oslabe. Očuvanje tih refleksa u kasnijoj dobi je dokaz postojećih neuroloških problema.

Babinskiov refleks - naziva se i plantarni refleks: lagano udaranje rubova podnožja izvana uzrokuje otvaranje prstiju u obliku ventilatora, a noge se zavlače na leđa. Kriteriji za procjenu su energija i posebno simetrija pokreta. Jedan od najdugovječnijih urođenih refleksa - slavi se do dvije godine.

Ostali motorički refleksi

Moro refleks je dvofazna reakcija u kojoj dijete reagira na prilično glasno kucanje na stol za presvlačenje ili bilo koji drugi oštar zvuk.

 • Prva faza - beba širi ruke na strane i otvara prste, dok ravnanje noge.
 • Druga faza je povratak na prethodnu poziciju. Ponekad se dijete čak i vole zagrliti - tako da Moro refleks ima drugo ime - "zagrljaj refleks".

Izgovorena do dobi od pet mjeseci beba.

Kernigov refleks - reakcija zglobova kuka i koljena u pokušaju da ih se slegnu nakon fleksije. Normalno, to se ne može učiniti. Nakon četiri mjeseca potpuno nestaje.

"Automatski" hodni refleks, koji je prilično zabavan, sastoji se u pokušajima novorođenčeta da hoda pravim putem ako se podigne i tijelo lagano nagne naprijed. Kriterij procjene je stupanj cjelovitosti potpore kod hoda po cijeloj nozi. Oslanjanje na prste i prianjanje stopala jedni za druge znak su kršenja koje zahtijevaju promatranje pedijatrijskog neurologa.

Refleksija za podršku je pokušaj djeteta da stoji na nogama kad se nježno drži i stavi na ravnu površinu (na stolu, na primjer). Ovo je dvofazni refleks: prvo, beba, osjećajući dodir potpore, oštro zavoja noge na koljenima, a zatim postaje oba stopala i čvrsto pritisne potplati na stol. Dobro označeni refleksi potpore i "automatsko" hodanje traju još jedan i pol mjeseci.

Bauerov refleks (spontani puzanje) može se promatrati stavljanjem djeteta na trbuh i stavljanjem dlanova na noge: počinje puzati, gurajući se od stvorene potpore i pomažući mu rukama. Nastajanje 3-4 dana, ovaj refleks nestaje nakon 3-4 mjeseca.

Galantov refleks - reakcija kralježnice na vanjsku nadražujuću. Ako držite prst preko duljine grebena, dijete luka natrag, dok je savijanje nogu sa strane poticaja.

Tu su i pozotonicheskie refleksi novorođenčadi - pokušaje redistribucije mišićnog tonusa kad se mijenja položaj tijela u odsustvu sposobnosti da se drži glave, sjedne i hoda.

Magnus-Klein refleks je reakcija ekstenzorskih i fleksibilnih mišića ramena, podlaktice i ruku, pri čemu dijete preuzima "pozornicu za vješanje". To se događa ako se glava bebe okrene na stranu. Možete promatrati kako se ruka i noga poravnavaju sa strane gdje je dječje lice. Na suprotnoj strani, naprotiv, oni se zavlače. Ovaj refleks traje do dva mjeseca.

Slab refleksi ili kad trebate zvuk alarma

Tako se događa da neki od refleksa u bebi okrenu kasno ili se ne pojavljuju vrlo jasno. To može biti posljedica traume primljenih tijekom porođaja, u slučaju bolesti, ali i individualnog odgovora na određene lijekove.

Također, slabost usmenih i kralježničnih reakcija obično se opaža kod preranih beba i kod onih koji su rođeni s blagom asfiksijom.

Zanimljivo je da slabi refleksi u novorođenom djetetu, povezanoj s traženjem hrane i njegovom apsorpcijom (sisanje i gutanje), može objasniti samo činjenica da beba jednostavno nije gladna. Najjasnije se pojavljuju prije hranjenja.

Najstrašnija je situacija kad uopće nema refleksa. Potpun odsutnost refleksa u novorođenom djetetu razlog je neposredne reanimacije, koju bi trebali provoditi samo stručnjaci.

Razlozi za to su različiti - intrauterine malformacije, ozbiljne ozljede u trudnoći, duboka asfikicija (gušenja pupčane vrpce).

Ipak, trebalo bi se prisjetiti: zalihe dječjeg tijela su ogromne pa je u mnogim slučajevima vrlo uspješno obnovljeno, a beba raste zdrava.

Ažurirano:

Postavlja se pitanje često: što su rudimentarni refleksi? To su refleksi koji nestaju s vremenom (do jedne godine života), tj. to su: Refleksija za hvataljke, Reflex Moro, Reflex podrška, Automatski hodni refleks, Refleksni indeks, Galant refleks, Refleks za usisavanje, Refleks za pretraživanje, Refleks trunk, Reflex usta.

Babkinov refleks u novorođenčadi

Neodređeni refleksi novorođenčadi

• Ušavljanje u kut usta uzrokuje da novorođenčad spusti usnicu, lizne usta i okreće glavu na stranu gdje se stroking izvodi. • Pritisak na sredinu gornje usnice uzrokuje refleksno podizanje gornje usne prema gore i produžuje glavu. usne, usta se otvaraju, a glava djeteta proizvodi pokret savijanja. Refleksi za pretraživanje ukazuje na slab rad dubokih struktura djetetovog mozga. To je nepogrešivo prouzročeno u svim novorođenčadi i mora potpuno nestati do dobi od tri mjeseca. Ako se to ne dogodi, potrebno je isključiti patologiju mozga.

Uzrok lagano dodirivanjem prsta na djetetovoj gornjoj usnici - kao odgovor, usne su presavijene u obliku proboscisa. Normalno, refleks proboscisa otkriva se kod svih zdravih novorođenčadi, au svim njima postupno blijedi do tri mjeseca. dob je znak mogućeg patologije mozga.

Refleksni sisa prisutan je u svim zdravim novorođenčadi i odraz je zrelosti djeteta. Jaka koordinacije sisanja mehanizam se sastoji od pet parova interakcija moždanog nervov.Posle hranjenje Refleks znatno oslabljena, a nakon pola sata ponovo počinje ozhivlyatsya.Pri lezija mozga refleksa sisanja smanjeni ili potpuno ischezaet.Sosatelny refleks smanjene ili čak nestaje oštećenje bilo kojeg kranijalnog živca koji je uključen u čin sisanja.

Babkina usta i usta refleks

Ovaj smiješni refleks nazvan je ovako: trebate jednostavno pritisnuti palac na dlan djeteta, a kao odgovor, dijete okreće glavu i otvara usta. Nakon dva mjeseca, ovaj refleks se smanjuje, a nakon tri mjeseca potpuno nestaje. Dlanski usni refleks obično je normalno dobro izrazen i konstantan. Smanjuje se s nekim oštećenjem živčanog sustava, osobito u traume rađanja vratne kičmene moždine.

Kao odgovor na dodirivanje dlana, prsti se savijaju, a predmet je zahvaćen šakom. Prenaponski refleks je mnogo izraženiji prije hranjenja i tijekom prehrane. Uobičajeno je da je ovaj refleks dobro prouzročen kod svih novorođenčadi. Smanjenje refluksa najčešće je zabilježeno na zahvaćenom dijelu vratne kralježnice.

Ponekad, kada dijete zatraži ovaj refleks, priječi predmet ili liječnički prst tako čvrsto da je takvo dijete zakačen, može se podići prstom. Tako se ispostavlja da novorođenčad, naizgled naizgled potpuno bespomoćna, može razviti u rukama takvu "mišićnu snagu" koja drži svoje tijelo u limbi. Normalno, robinonski refleks u svim novorođenčadi trebao bi se smatrati obveznim. Do 3-4 mjeseca života, na temelju ovog bezuvjetnog refleksa, formira se svrhovito otimanje igračke, a dobra manifestacija ovog refleksa dodatno pridonosi bržem razvoju suptilne manualne vještine.

Niži refleksni zahvat

Ovaj refleks se aktivira laganim pritiskanjem vrhova prstiju na prednjem dijelu daske novorođenčeta, kao odgovor na to dijete se savije prstima. U zdravih djece, ovaj refleks traje do 12 do 14 mjeseci života. Nemogućnost izazivanja tog refleksa događa se kada leđna moždina bude oštećena na razini lumbalnog sustava.

Moro Reflex

Taj se refleks naziva na ovaj način: ako ih neočekivano zalupite objema rukama s obje strane ležećeg djeteta, širi ruke na savijene laktove i širi prste, a zatim kretanje ruku slijedi u suprotnom smjeru. U svim zdravih novorođenčadi, Moro refleks je razumno dobro i uvijek isti u objema rukama. U slučaju slabe pareze ruku, refleks se smanjuje ili je potpuno odsutan na pogođenoj strani, što ukazuje da je hrptena moždina bila ozlijeđena u području cerviksa tijekom rada.

Kako bi izazvao ovaj refleks, liječnik stavlja dijete dolje na dlan. Zatim, lagano pritisne, prstom priliježe duž kralježnice djeteta od dna prema gore od repne kosti do vrata. Kao odgovor na to, kralježnica se savije, produljuje ruke i noge, a glavu se diže. Provjera ovog refleksa daje liječniku podatke o funkcioniranju kralježnične moždine tijekom svoje dužine. To je često neugodno za dijete, a on reagira plakanjem. Normalan refleks Perez je dobro izražen u prvom mjesecu neonatalne života, postupno oslabio i nestaje do kraja trećeg mesyatsa.U djece s ozljedama rođenja vratne leđne moždine nema dizanja glave, to jest, Perez refleks pretvara neku vrstu „bez glava”.

Refleksija za podršku je vrlo važna za procjenu stanja središnjeg živčanog sustava novorođenčeta. Obično, refleks izgleda ovako: ako uzmete novorođenče pod rukama, tada će refleksno savijati noge na zglobovima kuka i koljena. Istodobno, ako ga stavite na nosač, proteže se noge i čvrsto leži čvrsto na površinu stola i "stoji" do 10 sekundi. Na normalni način refleks podrške je konstantan, izražen i postupno nestaje u dobi od 4-5 godina. Kada živčani sustav trauma dijete može osloniti na nožnim prstima, ponekad sa križem noge, što znači da je PA poraženi (piramidalni) put motora dolazi iz moždane kore do leđne moždine.

Automatski refleks za hod, ili refleks u koracima

Kada se odmara na stopalo tijekom laganog naginjanja tijela ispred njega, dijete počinje kretati korak po korak. Ovaj refleks obično je dobro prouzročen kod svih novorođenčadi i nestaje za 2 mjeseca, a procjena automatskog refleksa za hodanje je vrlo važna za liječnika, jer pomaže u otkrivanju lezije i stupnja živčanog sustava, a znakovi upozorenja su odsutnost automatskog refleksa za hodanje ili hodanje na vrhovima prstiju s križnim nogama.

Bauerov indeksni indeks

Taj se refleks poziva na sljedeći način: ruka je pričvršćena za noge novorođenčeta postavljenih na trbuh, kao odgovor na to dijete počinje izvoditi puzeći pokreti. Ovaj refleks se obično javlja kod svih novorođenčadi i traje do 4 mjeseca, a potom odumire. Procjena refleksa ima veliku dijagnostičku vrijednost za liječnika.

Bit refleksa leži u činjenici da novorođenčad položena na trbuh brzo okreće glavu na stranu i pokušava ga podići, kao da se pruža mogućnost da diše. Taj se refleks izražava iz prvog dana života u svim zdravih novorođenčadi bez izuzetka. Smanjenje ili nestanak ovog refleksa može biti ili s osobito jakom lezijom gornjih dijelova grlića kralježnice ili s patologijom mozga. Procjena zaštitnog refleksa pomoći će liječniku da pravodobno identificira patologiju živčanog sustava u novorođenčadi.

Refleks za podizanje stopala

Ovaj refleks se tako zove: ako naizmjenično lagano ubod svakog dna dijete iglom, tada se noga savijena u svim zglobovima, a refleks bi trebao biti isti na obje strane. Nedostatak refleksa ukazuje na oštećenje donje kičmene moždine djeteta.

Osim tih refleksa, liječnik procjenjuje i drugu skupinu refleksa - to su tzv. Cervikalni tonici ili pozotonični refleksi, koji osiguravaju fiksiranje i držanje tijela u mirovanju i tijekom kretanja. Ti refleksi normalno nestaju u prva 2-3 mjeseca. Kašnjenje u razvoju refleksije tonika (preko 4 mjeseca) ukazuje na oštećenje središnjeg živčanog sustava novorođenčeta. Preostali tonikski refleksi sprečavaju daljnji razvoj djetetovih pokreta, formiranje finih motoričkih sposobnosti, tako da bezizražajni i vrat-tonikski refleksi umiru, dijete počinje držati glavu, sjediti, stajati, hodati i provoditi druge dobrovoljne pokrete.

Fiziološki refleksi u djeci do godinu dana

Priroda štiti novorođenčad od prvih minuta života, postavljajući im neobuzdane reflekse. Zahvaljujući njemu, samo rođena beba može sisati majčinu dojku, uzimajući hranu, a uz njihovu pomoć, djeca majstori motoričkih sposobnosti.

O refleksima

Manifestacija refleksa u novorođenčadi kontrolirana je različitim dijelovima mozga, a kada automatizam postaje uspostavljen i vrijeme njihova izumiranja, pedijatri i neurolozi određuju da li su oštećene mrvice područja mozga ili njihove funkcije.

U razdoblju novorođenčadi uključeni su samo bezuvjetni refleksi u bebi, koji eventualno nestaju ili degeneriraju u uvjetovane. Stjecanje u procesu razvoja i sazrijevanja mozga, motoričke reakcije su poput osobnog iskustva djeteta. Neodređeni fiziološki refleksi su potrebni za dojenčad u različite svrhe:

 • Preživjeti proces porođaja i teško razdoblje da se prilagodi novom svijetu i drugim uvjetima, takvi automatizam nestaju s vremenom "kao nepotrebni";
 • neki se refleksi postupno razvijaju u motoričke sposobnosti;
 • neki refleksi u djece ostaju s njima za život.

Testiranje refleksa je važno za procjenu stanja i brzine razvoja mrvica u prvim mjesecima života, kao i za poticanje formiranja uvjetnih automatizma. Vrlo je korisno uključiti u dnevnu gimnastiku:

 • provjeru refleksa za indeksiranje, koji će smanjiti ton mišića, pomoći mrvicama da svladavaju proces indeksiranja i olakšavaju ispuštanje plina;
 • poticanje pretencioznog automatizma, pogotovo ako je slab, a beba slabo i loše drži predmete u svojim rukama;
 • Svakodnevno treba provjeriti ostaju li mrvice nižeg prehrambenog automatizma i Babinski refleks, takva stimulacija kontrasta doprinijet će pravilnom razvoju stopala;
 • Zaštitni automatizam pomaže djetetu da leži na trbuhu kako bi ojačala mišiće vrata i ramena, što će donijeti trenutak kada može držati glavu i općenito ubrzati ritam razvoja dječjih mišića.

Oralni automatizam

Neodgovoreni refleksi novorođenčadi ove grupe su odgovorni za proces sisanja i manifestiraju se u prvim satima beba života.

Usisni refleks

Ovaj se automatizam očituje kada je dijete izloženo usnoj šupljini: ako stavite bebu u bradavicu ili bradavicu u ustima, on odmah počinje stvarati karakteristične pokrete za usisavanje. Refleks za usisavanje je važan ne samo za uzimanje hrane: zahvaljujući redovitim pokretima čeljusti, pravilno oblikovan kostur dječje lica, oči se čiste od prljavštine. Usisavanje automatizma traje iu djece u prvoj godini života.

Proboscis automatizam

Ako prst, bradavica ili bradavica nanesu na usne djeteta, beba će ih rastegnuti poput proboscisa. Usisavanje automatizma djeluje zajedno s proboscis: osjetiti objekt iz kojeg se hrane, djetetova usta uzimaju željeni oblik, snima "izvor energije" i počinje proizvoditi pokrete za usisavanje. Automatika proboscisa opažena je kod djece do 2-3 mjeseca, postupno blijedivši do kraja tog razdoblja. Traje duže u dojenčadi s oštećenjem CNS-a.

Refleksni refleks

Ovaj automatizam također pomaže novorođenčadi da jede. Ako dodirnete kut djetetovih usta, on će okrenuti glavu u smjeru kojim ste dotaknuli. Refleks se nestaje 3-4 mjeseca kada beba počne dobro vidjeti.

Babkinova reakcija

Ako pritisnete dlanove djeteta, usta će se otvoriti i brada će mu biti pritisnuta do prsa. Prema formiranju ovog automatizma, stručnjaci određuju stanje beba, osobito ako je teško bilo teško: ako je refleks slab ili odsutan, onda dijete ima poremećaj u radu središnjeg živčanog sustava. Reflex Babkin umire nakon 3 mjeseca života.

Gutanje automatizma

Djeci dopušta progutati hranu. Ako se refleks sisanja postupno izblijedi do kraja prve godine života, gutanje ostaje zauvijek s osobom.

Motorni automatizam

 1. Zaštitni refleks se javlja kada beba bude smještena na trbuščić - dijete mora okrenuti glavu na stranu. Stavljajući takav automatizam u mrvicu, priroda ga štiti od gušenja zbog nemogućnosti samolijepljenja na svojoj strani ili natrag. Zaštitni automatizam manifestira se u bebama od prvih sati života, ali može biti odsutan kod djece s oštećenjem CNS-a.
 2. Refleks podrška može se identificirati ako, podupire mrvice pod rukama, dati noge podršku. Beba bi trebala izravnati tijelo i podnijeti se u najvećoj mjeri. S laganim nagibom naprijed, dijete počinje "hodati". Ova je reakcija privremena pojava i motoričke sposobnosti ne izlaze iz njega. Automatizam je normalan trebao bi se izblijediti do 1,5 mjeseci.
 3. Reflex Bauer je sposobnost pokretanja puzanja. Automatizam se manifestira u bebi u bilo kojem položaju i povećava se ako noga pruži podršku. Stručnjaci zabilježiti prisutnost ove reakcije od 3-4 dana, i ona postupno nestaje za 4-5 mjeseci, kada puzanje postaje svjesna vježba za dijete.
 4. Prihvatljivi refleks je da kada stavljate objekt u dlan djeteta, dijete ga pričvršćuje na brijaču i drži ga čvrsto. Ovaj automatizam se opaža kod djece do 3-4 mjeseca. Na donjim ekstremama postoji hvataljka: ako pritisnete nogu u području 2 i 3 prsta, beba će saviti prste. U pravilu, prisutnost ovog automatizma na nogama provjerava se uz Babinski refleks.
 5. Babinski refleks je nesvjesno produženje i ravnanje nožnih prstiju stopala nakon što drži prst na vanjskoj strani stopala od pete do prstiju.
 6. Moro refleks u novorođenčadi se očituje odmah nakon rođenja i sastoji se od simetričnog razrjeđivanja i miješanja beba ručica kao odgovor na različite podražaje: udaranje kuka, oštra buka, udarajući promjenjive površine 15 cm od djetetove glave. Ovaj se automatizam polako gubi za pola godine.
 7. Galantova reakcija djeluje kada se novorođenčad leži na svojoj strani pomiluje duž linije kralježnice, a kao odgovor na ove akcije dijete se naginje leđima. Uobičajeno, automatizam počinje manifestirati od 5-6 dana i promatra se do 3-4 mjeseca, ako dijete ima ozljedu leđne moždine, Galantov refleks neće djelovati.
 8. Peresov refleks pojavljuje se kada se bolni pritisak primjeni na spinove procesa kralježaka, djetetov odgovor na takve postupke treba biti prikladan - beba će plakati, njegov se mišićni ton dramatično povećava što će rezultirati savijanjem ekstremiteta. Peresov automatizam opažen je u bebama do 4 mjeseca, ali je odsutan kod djece s oštećenjem CNS-a.

Pozotonichesky refleksi

Ova grupa automatizama odgovorna je za razvoj motornih dojenčadi i kontrolira toniranje mišića. Zahvaljujući njima, dijete može podići glavu, a kasnije uči sjediti, stajati i hodati. Obično se ti refleksiji pojavljuju stalno u novorođenčadi, a kod preranih dojenčadi blage su.

 1. Magnus-Kleinovu reakciju karakterizira produženje i fleksibilnost određenih ekstremiteta pri okretanju glave lažnog djeteta. Dakle, ako je mrvica lica okrenuta na desnu ručku, onda će se ispraviti, a lijeva, naprotiv, će se savijati.
 2. Cervikalni automatizam također je povezan s promjenama mišićnog tonusa tijekom pokreta vrata. Ako savijate glavu novorođenčeta, to će povećati ton žlijeba na rukama i ekstenzorima nogu, tj. Gornji udovi će se savijati, a donji udovi će postati nepovezani. Kad se dijete vrati natrag, ruke će se ispraviti i noge će se koprcati.
 3. Labirintni refleks se izražava u tonu ekstenzorskih mišića u položaju sa stražnje strane, ali ako je mrvica položena na trbuščić, čini se da joj se leđa, ruke i noge približavaju, a dijete će usvojiti poziciju embrija.
 4. Grupa instalacijskih reakcija pojavljuje se od drugog mjeseca života i omogućava djetetu da drži dijelove tijela: prvo, glava u uspravnom položaju, a zatim je podignite, leži na trbuhu. Tijekom vremena, refleksni tonus će se razviti u kontrolirani mozak, ali za sada sama priroda pomaže djetetu.
 5. Fiziološke reakcije ravnanja i ravnoteže omogućuju mrvicama da usklade svoje kretnje i zadrže svoje tijelo kada sjedi i uspravno, a automatnost ravnanja postupno zamjenjuje automatizacijom ravnoteže. U početku, dijete razvija mišićni ton, koji utječe na njegov položaj, a potom njegovo tijelo uči da se balansira, istiskujući određene mišiće. Na temelju tih složenih reakcija, izgrađena je baza gotovo svih motoričkih sposobnosti.

Refleksije novorođenčadi i djeca do jedne godine. Što su oni i što mogu reći?

Uz rođenje djeteta u životu žene mnogo se mijenja. Djelomično, svaki novi dan proveden s djetetom daje joj mnogo novih otkrića.

Evo, dijete se nasmiješilo, i već se čini majci da to čini vrlo smisleno. Ovdje stisne prst odrasle osobe dlanom, a ona misli da pokazuje svoje samopouzdanje.

No, u stvari, u tako nježnoj dobi, većina akcija novorođenčeta treba pripisati refleksima. Što je to i što mogu biti refleksi u novorođenčadi?

 • Što su refleksi?
 • Osnovni refleksi novorođenčadi
 • Starost njihovog izgleda
 • Starost njihovog izumiranja
 • Što bih trebao obratiti pozornost?

Što su refleksi?

Enciklopedijska definicija refleksa navodi da je tijelo odgovor na iritantan objekt, akciju ili državu. Takva reakcija je fiksna i zatim se ponavlja u sličnim uvjetima.

Vjeruje se da refleksna aktivnost - glavni za ljudski živčani sustav. Ona se provodi uz pomoć refleksnog luka - put neurona u procesu refleksnog djelovanja.

Postoji nekoliko klasifikacija ljudskih refleksa. Prema složenosti neuronske organizacije, oni su podijeljeni u monosimpašku i polisimpatičku.

Na biološkoj osnovi refleksi su:

 • zaštita;
 • seks;
 • indikativan;
 • probavnog.

A ako uzmemo vrstu receptora koji se provodi refleks aktivnosti, oni mogu biti ekstratseptivnymi, koji je, nakon što je vanjska manifestacija putem slike, zvuka, mirisa, intratseptivnye (unutarnje organe), kao i proprioceptivni, to jest onih koji utječu na mišiće zglobova ili ligamenta.

No, najčešća razvrstavanje refleksa je njihova podjela na uvjetno i bezuvjetno.

Ako govorimo o uvjetovanim refleksima, oni su rezultat nekih postupaka te osobe. Takvi refleksi nisu genetički preneseni, nastaju u procesu vitalne aktivnosti pod određenim uvjetima, a mogu nestati ako se ovi uvjeti uklone.

Poznati primjeri takvih refleksa bili su poznati eksperimenti I. Pavlova na pse. Stvorio je umjetnu ovisnost u pasa između zvona i izlučivanje želučanog soka, razvivši u njima uvjetovani refleks ovog zvona.

Skup kondicioniranih refleksa je individualna karakteristika za svaku osobu.

Ali bezuvjetni refleksi su zajednički svim ljudima. Oni se prenose s generacije na generaciju i ugrađuju se u naš genotip.

Takav skup refleksija štiti tijelo i održava unutarnju okolinu u stabilnosti. Također, njihova uloga u životu osobe je pomoći prilagoditi se vanjskom svijetu. Oni ne ostaju nepromijenjeni tijekom čitavog života.

Kako stari, neki refleksi umiru, dok se drugi pojavljuju. To je dinamika pojavljivanja i izumiranja refleksne aktivnosti, njezine pravovremenosti i poštivanja normi da čovjek može procijeniti zdravlje ljudskog živčanog sustava.

To su ti pokazatelji koje neurolog pregledava prilikom pregleda novorođenčadi uskoro nakon rođenja, kao i tijekom prve godine života djeteta.

Osnovni refleksi novorođenčadi

Moram reći da od rođenja djetinje već ima osnove refleksne aktivnosti. Postavlja se u maternicu. Ti refleksi imaju za cilj povećati šanse za preživljavanje bebe. To uključuje sljedeće:

Reflex proboscis. Ako nježno dodirnete usne novorođenčadi, mišići usta će se nehotice smanjiti, a usta će se istegnuti cjevčicom ili proboscisom. Zato je ime tog refleksa. Povezan je s potrebom za hranom jer dodirivanje usana djetetovog tijela tumači se kao blizina majčinih dojki i mogućnost hranjenja.

Refleks za pretraživanje. Slično je onom prethodnom, ali kako bi se postigla, trebate jednostavno udariti obraz novorođenčeta blizu kuta usana. Zatim dijete će staviti donju usnicu, ispružiti jezik u smjeru milovanja i početi tražiti prsa. Ako propustite i dotaknete svoje usne, refleks proboscisa će raditi. Pa, ako je milovanje previše jaka, dijete će se vjerojatno okrenuti, jer će doživjeti nelagodu.

Drugi refleks povezan s hranom zove se sisanje. Ako dijete stavlja bilo koji predmet u usta, on počinje aktivno sisati ovaj predmet. Takav se refleks pojavljuje u svim zdravim novorođenčadi i pomaže djetetu u prvim danima života da uče o svijetu i sami jedu.

Ali sljedeći refleks, iako povezan s hranom, a aktiviran je neposredno prije obroka, uključuje druge dijelove djetetova tijela. To se naziva palmino usta, ili je poznat i kao Babkinov refleks. Da biste je provjerili, morate gurnuti gumb na palcu na dlanu. Dijete nehotice otvara usta i prisiljava glavu.

Shvaćanje refleks također zahvaća dlanove u svom mehanizmu. Izraženo je u činjenici da ako dijete stavlja prst u dlan, dijete će ga zgrabiti i refleksno će ga komprimirati. Ovaj je pokret tako jak da kad se dogodi, možete podići dijete iznad tla. Sličan refleks također može biti pozvan na noge djeteta, ako pritisnete na području stopala između drugog i trećeg prstiju.

Sljedeći refleks novorođenčadi imenovan je za istraživačicu Moreau. Može se manifestirati u različitim situacijama: kad se protežu udovi naprijed, podižu zdjelicu i noge, kao i udaraju na površinu na kojoj dijete leži na maloj udaljenosti od njega. Bit ovog refleksnog ponašanja leži u činjenici da, kao odgovor na gore navedene postupke, beba najprije širi ručke, a zatim ih vraća na svoj izvorni položaj.

Još jedan poznati refleks novorođenčeta je Babinski refleks. Ako je, ako se dječja noga drži u smjeru od pete do prstiju, širiti će prste i savijati noge na koljenima, gležanju i zglobu kuka.

Unatoč činjenici da beba može stajati samo u dobi od 8-10 mjeseci, u njemu se polaže refleks podrške od rođenja. To znači da ako se novorođenčad stavi na bilo koju podlogu, ispružit će se na nogama i odmara se punom nogom na površini na kojoj stoji.

Ako nastavimo s eksperimentom koji se provodi u prethodnom primjeru i naginjamo bebu malo naprijed, on će refleksno početi poduzimati korake. Ovaj refleks naziva se automatsko hodanje.

Također jedan od najpoznatijih beba refleksa je reflektor Bauer. Ako je beba postavljena na trbuh, on će podići glavu i početi pucati noge. Ako istodobno odmori dlan djeteta na nogama, aktivira se puzanje, a osim nogu, početi koristiti ruke.

Svi ovi refleksi su provjereni od strane neurologa, a njihovo pridržavanje norme označava zrelost živčanog sustava djeteta i njezin pravovremeni razvoj. Također je važno znati kada se svaki od tih refleksa dolazi na vrijeme da se očituje i kada će nestati.

Starost njihovog izgleda

U zdravi, full-term baby, gore opisani refleksi pojavljuju se gotovo odmah nakon rođenja. Oni su formirani prije trenutka rođenja, i zapravo su prve formirane reakcije djeteta u svijet oko sebe.

Ponekad, ako je dijete rođeno prerano, nisko ili s kongenitalnim bolestima, ta refleksna aktivnost može se dogoditi nešto kasnije - u razdoblju do dva tjedna života.

U slučaju odsutnosti tih refleksa, potrebno je proći savjetovanje s neurologa.

Starost njihovog izumiranja

No, da bi izblijedili ili jednostavno prestali biti izrečeni, ti se refleksi mogu pojaviti u različito vrijeme.

Dakle, reflekti potpore i automatsko hodanje počinju nestajati do kraja prvog mjeseca života, iako dijete počinje hodati i smisleno se smjestiti tek u dobi od jedne.

Većina oralnih refleksa gubi važnost malo kasnije - za oko tri mjeseca. Zatim završava "spontani puzanje" djeteta.

I otprilike u isto vrijeme, Moro refleks nestaje. Ponekad se ovaj put može odgoditi do 4 mjeseca, ali najvećim dijelom postupno završava tijekom tog razdoblja.

Ali gornji i donji hvataljski refleksiji traju, ponekad i do godinu dana.

Što bih trebao obratiti pozornost?

Ispravno izražene i odmah ukazane i izumrle bezuvjetne refleksije novorođenčadi - to je vrlo, vrlo važno. Oni pokazuju organski i pravovremeni razvoj središnjeg živčanog sustava bebe.

Ali osim toga, ono što treba obratiti pozornost na mame:

Simetrija manifestacije refleksa. Uobičajeno, svaki refleks bi trebao biti jednako odraz u obje polovice djetetova tijela.

To znači da oba prsta bebe trebaju držati prst podjednako snažno, s hvatanjem refleksa.

A s Babkinskim refleksom treba postojati identična reakcija na učinak na obje dlanove.

Oštar slabljenje ili inhibicija refleksa može biti uznemirujuće zvono. Neurolog bi svakako trebao obratiti pozornost na to jer može ukazivati ​​na patologije živčanog sustava, njegovu nezrelost, povećanu tonus mišića, kao i neke zarazne bolesti.

Jačanje refleksa također je važno. To može ukazivati ​​na pojačanu nervozu i mišićnu uzbudljivost, što može biti potrebno ispraviti.

Neki od refleksa novorođenčadi mogu se i trebaju koristiti u dnevnoj gimnastici. Dakle, možete koristiti u kompleksu vježbi refleksnu podršku, hvatajući refleks, kao i refleks automatskog hoda. Njihovo uključivanje u igru ​​i proces fizičke kulture omogućit će djetetu da više izvodi već značajne radnje i pokrete.

Kongenitalni refleksi novorođenčadi su vrlo važan pokazatelj razvoja djeteta. Oni pripadaju kategoriji bezuvjetnih, tj. Propisanoj prirodom i evolucijom.

Za mlade roditelje potrebno je poznavanje njihovih imena, manifestacija i vremena pojavljivanja i izumiranja.

Promatranja refleksne aktivnosti djeteta i njihova usporedba s normama namijenjenima njegovoj dobi omogućit će ne samo procijeniti spremnost središnjeg živčanog sustava i njezinu zrelost te pravovremeno spriječiti mogućnost poremećaja u svom radu.

Fiziološki refleksi novorođenčadi - doktor Komarovsky

Pažnja, samo DANAS!

Vidjeti netočnosti, nepotpune ili netočne informacije? Znate li kako napraviti članak bolje?

Želite li predložiti objavljivanje fotografija na temu?

Pomozite nam da napravimo web mjesto bolje! Ostavite poruku i vaše kontakte u komentarima - mi ćemo vas kontaktirati i zajednički objaviti publikaciju!

Refleksovi novorođenčadi - tablica uvjetnih i bezuvjetnih, kako ih samostalno provjeravati u djeteta

Kada je rođen mali čovjek, priroda ne ga ostaviti potpuno bez obrane i nagrađuje cijeli niz bitnih vještina koje pomažu mu da se brzo prilagoditi novom svijetu, učiti, rasti. Na primjer, uvjetovani i bezuvjetni refleksi, zahvaljujući kojima beba započinje svoje prve dane, pedijatar može lako procijeniti koliko dobro je novorođenče razvijeno, bilo da postoje bilo kakve patologije ili abnormalnosti. Neki refleksi novorođenčadi smanjuju se u dobi od tri ili četiri mjeseca. Ostatak će pratiti dijete ostatak svog života.

Kondicijski refleksi u novorođenčadi

Kondicionirani refleksi su one koje dijete već stječe u procesu stjecanja znanja, vještina i života. Nije priroda koja im daje, ali sam dijete, pojedinačno, stječe ih i razvija sve godine sljedećeg života. Oni su složeniji od bezuvjetne, i pojavljuju se na podsvjesnoj razini, čak ni prisiljavajući dijete da razmišlja o tome. Apsolutno svaka osoba ima takve reflekse, jer će životno iskustvo jednog čovjeka biti potpuno individualno i drugačije od druge. Razmislite o nekima od njih:

 • Mama hrani bebu na strogo definiranim vrijeme hranjenja (svaka tri sata), budući da se u dojenčadi tijekom prvih pet do sedam dana razvija povratnu uzbuđenje od gladi, dijete počinje plakati i pitati tamo.
 • Ako majka neprestano hrani novorođenče na jednom mjestu, u roku od dva tjedna dijete će imati takav uvjetovani refleks položaja ispod dojke. To je izraženo na ovaj način: ako ste uzeli dijete u svoje ruke i stavili ga u uobičajenu poziciju za hranjenje, odmah će početi proizvoditi pokrete za sisanje.

Gore navedeni refleksi su živopisni primjer prvih individualnih stečenih vještina nastalih pod utjecajem određenih uvjeta u životu određenog djeteta. To izravno pokazuje uvjetovanu refleksnu sposobnost aktivnosti cerebralne korteksa, koja uspostavlja vezu između pojedinačnih događaja.

Novorođenče ne zna kako kontrolirati svoje tijelo, pokrete samo kad se rodi, jer mozak nije potpuno formiran i ne može izvesti sve potrebno funkcioniranje života. Stoga, bezuvjetni refleksi (oni su također nazvani urođenim) daju bebi, koji u prvoj fazi pružaju mu sve životne procese. Ti takozvani automatizam, koji kontroliraju primitivni centri mozga i leđne moždine, nastaju u procesu ispravnog funkcioniranja živčanog sustava.

Ako je sve u redu, beba je zdrava i pokazatelji razvoja su normalni, onda bi trebao imati čitav niz takvih automatizama koji ne mogu biti odsutni u njegovoj reakciji. Za tri ili četiri mjeseca, neki bi trebali nestati, a drugi - u godinu dana, ali njihova odsutnost pokazuje stručnjacima da je moguće patologije u razvoju djeteta. Ostatak urođenih refleksa ostaje tijekom cijelog života.

Svi ovi urođeni vještina, znanost dijeli na segmentnim motor ili oralni bezuvjetno (koje se javljaju tijekom rada cijevi), i leđne ili motorom (koji je nastao kao posljedica funkcioniranja leđne moždine).

Prvi refleksi usmene klasifikacije uključuju usisavanje automatizma, istraživačke, palmarsko-usmene, proboscis i druge bezuvjetne vještine. Spinal uključuju: hvatanje automatizma, obrambeni, automatski, refleks Moro, Bauer, automatizam Galant, podržava i druge. Sve ove vještine novorođenčadi detaljnije su prikazane u tablici.

Tablica osnovnih refleksa u novorođenčadi

Određeno mišićnim tonovima djeteta, stanje živčanog sustava, na primjer, pretjerano uzbuđenje. Potrebno je kao zaštitni refleks, ako je dijete u opasnosti od pada.

Određuje stupanj zrelosti vaše bebe, ima smirujući učinak. U životu, osigurava mu da bude uvijek spreman za novu prehranu.

Određuje stupanj razvoja živčanog sustava i aktivnosti bebe. Prema tom refleksu određuje se koliko je beba uzbuđena.

Određuje mišićni tonus i postojanost djeteta. Zatim se zamjenjuje razvojem fine ručne vještine. Dobio je našu generaciju od primitivnih ljudi, ne odnosi se na ljudski razvoj.

Ispiranje ili oponašanje mišića novorođenčeta provjerava se, trebao bi izbaciti usne, imitirajući proboscis kao odgovor na nadražujuće.

Babkina usta i usta refleks

Pokazuje koliko se živčani sustav razvija. To je jedan od najstarijih mehanizama preživljavanja u novorođenčadi. Radi po analogiji: da pomogne pronaći i pružiti tijelu hranu na bilo koji način.

Galantov spinalni automatizam

Dopušta liječniku da utvrdi funkcioniranje kičmene moždine, da li je sve u redu s centralnim živčanim sustavom i da li dijete nije primilo nikakve ozljede tijekom poroda.

Koračni ili automatski refleks za hodanje

Na taj način provjerava se sumnja i prisutnost cerebralne paralize u dojenčadi.

Još jedan zaštitni refleks koji sprečava da se dijete utapaju u ekstremnim uvjetima.

Probijeni refleks, provjerava mišićni ton bebe, stanje leđne moždine.

Kussmaulov refleks za pretraživanje

Potrebno je da dijete pronađe dojku svoje majke, također osigurava spremnost za novu vrstu hrane.

Kako samostalno provjeriti prisutnost refleksa u djetetu

Svaki od gore spomenutih automatizma je vitalan i nužan za novorođenče, pomažući mu da preživi u ekstremnim uvjetima. Njihova prisutnost pokazuje uobičajeni razvoj djeteta, daju signal ako nešto iznenada propao. Upoznajte se s karakteristikama refleksa koje će vam pomoći da odredite razinu razvoja i zdravlja svoje voljene bebe:

 • Auto Moro. Provjerite, glasno ispustite bilo koji predmet na glavi djeteta (beba treba lagati) ili iznenada podignite dijete za noge, vidjet ćete kako su obje ručke savijene na koljena razbacane na strane, prsti se šire, a zatim se kretanje leđa, beba kao bi se zagrlio, uzimajući uzorak embrija. Ovaj refleks se vrlo dobro izražava, isto za obje ručke, mora biti prisutna simetrija. Važno je obratiti pozornost na to, jer inače može ukazivati ​​na ozljede kralježnične moždine vratne kralježnice tijekom porođaja, loš ton, a ako dijete to radi bez razloga, to je odstupanje od živčanog sustava i odmah se obratite svom pedijatru. -nevropatologu. Ovaj automatizam u novorođenčadi trebao bi umrijeti 4-5 mjeseci.
 • Sisa. Usisavanje je složen proces koji uključuje pet para kranijalnih živaca. S ovim refleksom, liječnici određuju kako je zrelo prerano dijete. Vrlo je lako provjeriti: dovesti prsa do djetetovih usta, dotaknuti obraz s čašom, odmah će se okrenuti u smjeru objekta, a nakon što je osjetio to će početi brzo, ritmično gutanje pokretima usta, spužve, jezika. On će sisati sve što će pasti na udaljenosti blizu usta. Ako završite s procesom hranjenja, aktivnost ovog automatizma se smanjuje, a doslovno za pola sata ili sat opet se diže. Važno je zadovoljiti refleks sisanja bebe, prerano je ne oduzeti bradavicu, pokušati hraniti samo dojku novorođenčeta. To je važno jer prvo sisanje je smirujući učinak, a drugo, ne zadovoljavajući njegovu potrebu, mladunčad će potom usaditi na strane predmete (vrh pelene, morsku kosu, prst i ugristi marigold). Suckanje sklonosti početi slabiti u novorođenčadi do prve godine života, i potpuno otići za jednu i pol godina.
 • Hvatalo. Provjerite stavljanjem prsta u dlan vaše bebe. Mora se saviti prstima, pričvrstiti šakom, ponekad je toliko snažan i snažan da može objesiti na svoju ruku. Ako je beba gladna, onda će grabbing biti izraženiji. Pogledajte kako se proces grabbinga događa: normalno, aktivno ili slabo. U prvom slučaju, živčani sustav je previše uzbuđen, dok u drugom, naprotiv, zaostaje. Obje opcije zahtijevaju da djetetu pokažete liječniku. Slijeđenje se događa do tri do četiri mjeseca, a samovoljno shvaćanje dolazi do promjene (vidio sam objekt - uzeo sam ga).
 • Robinzonski automatizam. Različito se zove prianjanje, no testirano je na sličan način kao u prethodnom slučaju: dodirujte dlan novorođenčeta - i taj će pokret uzrokovati nevjerojatnu hvatajući reakciju, poput majmuna. Ponekad je čak i teško saviti prste. Zamjenjuje ga svjesna akcija u budućnosti: držanje i grabbing objekata. Ova refleksna reakcija trebala bi nestati u dobi od četiri mjeseca.
 • Nos. Stavljanje novorođenčeta na stražnjoj strani, dodirnite svjetlo, trzajno kretanje bradavice ili prst na gornju spužvu bebe. On mora povući cijev u usta, nešto kao „nos”, u ovom slučaju, postoji automatski smanjenje sisanja mišića (orbicularis oris mišića). Treba izblijediti do dobi od dva do tri mjeseca. Inače, to može značiti organsku patologiju na dijelu mozga, pokazati dijete neurologu.
 • Babkinov palmar-usmeni automatizam. Da biste to provjerili, nježno gurnite ruku u središte dlana djeteta. Vidjet ćete kako otvara usta, podiže glavu u vašem smjeru. Ako je dijete gladno, automatski će se uočiti automatizam Babkina. U slučaju da nema, ne postoji simetrija u pokretima. Kada ova situacija traje duže od tri mjeseca, postoji razlog za sumnju na patologije živčanog sustava bebe. Možda je to posljedica procesa rađanja i ozljede vratne kralježnice za vrijeme. Palmar-usmeni automatizam nestaje u dobi od tri do četiri mjeseca novorođenčadi.
 • Spinalni galant. Provjereno na ovaj način: Stavite bebu na trbuh lagano, bez pritiska, prijeđite prstom duž jedne strane kralježnice (natrag dolje kralježnice oko 1 cm). Ako ste to učinili s lijeve strane, onda će dijete zakloniti leđa u suprotnom smjeru i savijati lijevu nogu. Provjerite obje strane: reakcija je normalna ako su svi pokreti isti. To doktori provjeravaju ispravnost razvoja živčanog sustava novorođenčeta. Automatizam Galant bi trebao nestati u dobi od šest mjeseci.
 • Koračni ili automatski refleks za hodanje. Pažljivo uzmite dijete za ručice (pod rukama), podignite uspravno iznad poda, na primjer, neka lagano dodirne površinu svojim nogama. Nagnite područje zdjelice naprijed - mora izvesti nekoliko koraka, kao da ide, a djeca djeca oponašaju kretanje po stepenicama. Neke bebe mogu prijeći noge u donjem dijelu nogu - što je normalno tijekom prvih šest tjedana. Ako je ovaj automatizam odsutan ili je asimetričan, onda govori o patologijama u lumbalnoj kralježnici ili dijelu živčanog sustava. Također, u prisutnosti cerebralne paralize, automatizacija potpore i hodanja je odgođena i istegnuta na vrijeme. Obično se ovi refleksni pokreti trebaju smanjiti u dobi od jednog i pol mjeseca.
 • Plivanje. Provjerite stavljajući dijete na vodu: on će se početi prevrtati, pokušavajući ostati na površini neko vrijeme dok mama ne podiže dijete. Ovaj automatizam još nije potpuno razumljiv. Vjeruje se da se dijete mora naučiti od tako male dobi da pliva i zaroni. Međutim, mnogi znanstvenici ne govore vrlo dobro o ovoj metodi, jer ostavljajući dijete u vodi, stvara uvjete potencijalne opasnosti, a dijete dobiva puno stresa. On može dodatno atrofirati strah i instinkt samoodržanja, a ova metoda ne utječe na vestibularni aparat na najbolji način. Isto tako, ako počnete naučiti plivanje za bebu tako rano, nesvjesni automatizam će nestati, a vještine plivanja morat će se ponovno razvijati.
 • Bauer. Da biste testirali ovaj automatizam, položite dijete na trbuh, stavite ruku ili bilo koji predmet na stopalo i vidjet ćete kako beba pokušava odgurnuti i izvoditi pokrete za puzanje. Takav puzanje nakon tri ili četiri dana od rođenja, i izblijedi do četiri mjeseca. Tu su i spontani refleksni indeksi koji se javljaju bez podrške, stoga trebate biti pažljivi i ne ostavljati djetetu sama na visokim površinama jer postoji veliki rizik od pada. Obratite pažnju na kretanje malih (oni bi trebali biti asimetrični), njegovu aktivnost, ako nisu odsutni, vrijedno je provjeriti znakove središnjeg živčanog sustava, ozljede kralježnične moždine i intrakranijalnih krvarenja.
 • Automatizacija traženja Kussmaula. Provjerite da bi ovaj usmeni refleks trebao biti ovako: lagano, milujući prst u kut usana. Vidjet ćete kako će početi tražiti pokrete majčine dojke: donja spužva će pasti, koja se proteže u vašem smjeru uz jezik. Samo nemoj dodirivati ​​usne novorođenčeta - ovako se provjerava još jedan refleks. Ovaj automatizam se očituje u prvih 3-5 mjeseci beba života.

Provjerite sve automatizme s bebom, pazite, nježne, lagane kretnje, ne stvarajući najmanju nelagodu. Ako se novorođenče odmah odmakne od vas, ne samo da nećete dobiti rezultat, već ćete vidjeti prvo nezadovoljstvo mrvica uzrokovanih neugodnim manipulacijama s njom. Dijete će plakati i neće biti vremena za provjeru prisutnosti određenih refleksa.

Video: Fiziološki refleksi u dojenčadi

Bilo koja majka brine o zdravlju njezinih potomaka, pogotovo ako je to vrlo mala i bespomoćna beba. Želio bih pokriti sve, odmah saznati sve korisne i neophodne informacije o tome kako provjeriti određene reflekse novorođenčadi, što učiniti ako se automatizam ne očituje, što je ispunjeno i koje posljedice treba očekivati ​​u budućnosti. Pogledajte videozapis o temi fizioloških refleksa u bebama, u kojem ćete dobiti odgovore na mnoga pitanja koja vas zanimaju:

Je li ovaj članak bio koristan?

0 ljudi je odgovorilo

Hvala na povratnim informacijama!

Nešto je pošlo po zlu i vaš glas nije preuzet.

Hvala ti. Vaša je poruka poslana.

Pronašli ste pogrešku u tekstu?

Odaberite ga, pritisnite Ctrl + Enter i mi ćemo je popraviti!