Reumatizam kod trudnica

Bol

Reumatizam kod trudnica - reumatska srčana oštećenja čine više od 80% svih bolesti kardiovaskularnog sustava kod trudnica.

Ishod trudnoće za majku i fetus za reumatizam, kao i poroda taktike i preventivne mjere definirane faze reumatske procesa, stupanj aktivnosti preko reumatizma, prirodi i težini bolesti srca (vidjeti. Srčanih mana stečena u trudnoći), funkcionalne karakteristike cirkulacije krvi (vidi. Cirkulacijski neuspjeh).

Ako se aktivna faza reumatizam trudne povećanom učestalošću majke i prenatalni smrtnosti terapeutsku (zatajenje cirkulacije, plućni edem, tromboembolije) i poroda komplikacija (toksemija trudnoće, pobačaj, trudnoća krvarenje, postpartum septičke komplikacije) i perinatalne patologije (mrtvo, razvojnih poremećaja novorođeni, hipoksije, kongenitalna pothranjenošću, oslabljeni procesi prilagodba na novorođenče).

Tijekom aktivnog reumatske procesa tijekom trudnoće karakterizira vala poput prirode: pogoršanje njegovog najčešće promatrana na početku trudnoće (zbog dubokog im restrukturiranja munologicheskoy tijela i promjenu reaktivnosti) ili nakon poroda; izgled ili rast zatajenje cirkulacije navedeno u hemodinamske maksimalno opterećenje (28-32 u tjedna trudnoće) i perioda nakon poroda, i u aktivnom fazi bolesti - u bilo kojoj fazi trudnoće.

Simptomi reumatizma kod trudnica

Tijekom trudnoće rijetko se opaža akutni ili subakutni reumatizam, izražena aktivnost procesa. Rijetko se nalaze akutni reumatski poliartritis, promjene kože (potkožni reumatski čvorovi ili eritema prstena), reumatska iridociklitisa, pogoršanje reumatske koreje, izolirana oštećenja unutarnjih organa. Većina trudne pogoršanja reumatskog procesa manifestira kao produljeno ili kontinuiranom ponavljajućom reumatske bolesti srca uz minimalnu aktivnost, koja je naznačena time je blaga dispnea, lupanje srca, cardialgia, niskog stupnja groznica, umjereni porast veličine srca, isključivanje zvona sistolički šum (vidi. Šumovi srčana) pojava ili povećanje cirkulacijskog zatajenja, slabo podnošljivo na terapiju; povećanje ESR (više od 35-40 mm / h), neutrofilna leukocitoza (više od 10-12 x 105 leukocita u 1 ul perifernog krvi), progresivna hipokromna anemija; hipotenzija.

Često detektirati EKG simptoma: aritmije (prijevremene otkucaja, tahikardiju i sinusa bradi-), provođenja poremećaj (RA - više od 0,2, manje od atrio-ventrikularna blokade 2. ili 3. stupanj) i nazubljene ravnanje zuba P, QRS kompleks deformacije, istiskivanje ST ispod zuba ISOLINES promijeniti T. trudnoća kontraindicirani kod akutnog, subakutna ili kontinuirano relaps tijek i izraženu aktivnost reumatske procesa.

Uz prvi stupanj aktivnosti, dugotrajni ili latentni tečaj na inzistiranje pacijenta, trudnoća se može održati organizacijom pažljivog i stalnog praćenja. Prilikom odlučivanja o dopustivosti trudnoće treba uzeti u obzir prirodu bolesti srca i ozbiljnost krvarenja. Trudnice koje pate od reumatizma su uključene u rizične skupine, a tijekom cijele trudnoće treba pod liječničkim nadzorom reumatolog (terapeut) i liječnik-ginekolog. Na planirani način, hospitalizirani su na preventivnom krevetu 3 puta: na 8-10 tjedana trudnoće odlučiti o njegovoj dopuštenosti; na 26-30 tjedana - tijekom razdoblja maksimalnog opterećenja na kardiovaskularni sustav; 3 tjedna prije isporuke za liječenje, pripremu za porod i izbor metode isporuke. Indikacije za hitno hospitalizaciju bez obzira na trajanje trudnoće su pogoršanje, aktivacija reumatskog procesa, pojava dekompenzacije ili povećanja, dodavanje toksikoze, prijetili pobačaju i znakovi patnje fetusa.

Dostava trudnica s kardijalnim manifestacijama aktivnog reumatizma provodi se s pokušajem isključivanja. U neaktivnoj fazi bolesti, metoda dostave ovisi o prirodi bolesti srca i stupnju cirkulacijskog zatajenja.

liječenje

Sveobuhvatan liječenje reumatizma u trudne kauzalni sadrži antimikrobno terapija, anti-upalni lijekovi (acetilsalicilna kiselina, derivati ​​pirazolon lijekovi) način, prehrane, načina određenih pogona, LFK kompleksa. Antibiotici (penicilin i njegovi sintetski derivati) su indicirani za izraženu aktivnost reumatskog procesa (2-3 stupnja) i prisutnost infekcija žarišta. Acetilsalicilna kiselina ne smije davati u prvih 10 tjedana trudnoće (kako bi se izbjeglo teratogeno djelovanje) i neposredno prije rođenja, t. K. inhibira sintezu prostaglandina potrebne za normalne funkcije maternice i posjeduje svojstva hypocoagulation, povećava gubitak krvi tijekom poroda. Pripravci pirazolona (butadion, analgin) se ne preporučuju zbog teških cirkulacijskih neuspjeha i toksikoze uslijed sposobnosti zadržavanja tekućina. Nemoguće je propisati citostatskim imunosupresivima i nesteroidnim protuupalnim lijekovima trudne žene (indometacin, itd.). Liječenje glukokortikosteroidima dopušteno je samo nakon prvog tromjesečja trudnoće s akutnim i subakutnim reumatizmom. i izražena aktivnost 2. i 3. stupnja kada je primjena antirheumatske terapije neučinkovita.

Reumatizam tijekom trudnoće

Reumatizam je autoimuna bolest koju izaziva beta-hemolitički streptokok i manifestira se u upali vezivnog tkiva. Najčešće su pogođeni organi mišićno-koštanog sustava i kardiovaskularnog sustava.

razlozi

Tijekom trudnoće, reumatizam se rijetko pojavljuje. Ali pogoršanje ove bolesti je zabilježeno u 20% trudnica. Istodobno se u ranoj trudnoći opaža egzacerbacija reumatizma, kada se smanjuje imunitet.

Što može biti i kako se reumatizam očituje u trudnica? Najčešće uzrokuje beta-hemolitička streptokokusna skupina A. Razvoj reumatskog patološkog procesa sastoji se od nekoliko faza:

 • bolest grlobolja, faringitisa, crvene vrućice ili druge ENT infekcije streptokokalne prirode;
 • kao odgovor na penetraciju β-hemolitičkog streptokoka u tijelu, imunološki sustav proizvodi specifična protutijela - tzv. C-reaktivni proteini;
 • u prisustvu genetske predispozicije za reumatizam, C-reaktivni proteini počinju napadati stanice vezivnog tkiva (imaju slične antigene na njihovoj površini, poput hemolitičkog streptokoka);
 • nastaje autoimuni upalni proces u zahvaćenom području - najčešće u zglobovima, miokardu, endokardu, posudama itd.

Uzročnici faktora pogoršanja reumatizma tijekom trudnoće su:

 • hipotermija;
 • fiziološka redukcija imunosti u ranoj trudnoći;
 • bakterijske i virusne infekcije;
 • stres;
 • pothranjenost;
 • pogoršanje postojećih kroničnih bolesti;
 • prekomjerno izlaganje suncu.

simptomi

Kako je to i koji su prvi znak opadanja reumatizma tijekom trudnoće? Buduće mame primjećuje sljedeće simptome:

 • povećanje temperature (naročito navečer);
 • kratkoća daha;
 • srčane palpitacije;
 • bolove u srcu i zglobovima;
 • poteškoće u pokretu;
 • pogoršanje zdravlja.

S obzirom na činjenicu da je tijekom trudnoće stvara puno kortikosteroida koje imaju protuupalno djelovanje, znaci akutne reumatske groznice su nejasna i ne izgovara.

U obliku srčanog reumatizma, bol u srcu je izraženiji. U pravilu, zglobni oblik se kombinira sa srcem. Sve počinje s bolovima u velikim zglobovima. Istodobno, bol prolazi iz jedne skupine zglobova u drugu. Kutni oblik se očituje u pojavljivanju karakterističnih ružičastih prstena na koži, koji na kraju prolaze.

Dijagnoza reuma tijekom trudnoće

Prepoznati i odrediti reumatizam u trudnici može biti samo liječnik nakon pregleda i testiranja. Dijagnosticiranje reuma je važno u prvom tromjesečju. Zbog opasnosti koje uzrokuju reumatizam (pogotovo ako postoji srčano zatajenje i srčani greške), može se postaviti pitanje o potrebi pobačaja.

Dijagnoza reumatske srčane bolesti se temelji na EKG-u (elektrokardiogramu), ultrazvuku srca. Također je potrebno proći testove:

 • broj krvi za leukocite i ESR;
 • biokemija krvi za C-reaktivni protein, a2-globulin, hekson, hidroksiprolin, ceruloplazmin, seromucoid, itd.;
 • sialic test;
 • difenilaminske reakcije itd.

komplikacije

Što je opasno reumatizam tijekom trudnoće? U ranim fazama, pogoršanje reumatizma može uzrokovati pobačaj ili nedostatke u formiranju fetusa. U drugom i trećem trimestru, pogoršanje reumatizma može dovesti do sljedećih komplikacija i posljedica:

 • oštećenje pluća posteljice uzrokuje hipoksiju, pothranjenost i smrt fetusa;
 • edem i plućni infarkt;
 • tromboflebitis;
 • buduća reumatska srčana bolest majke uzrokuje hipoksiju fetusa, što podrazumijeva različite kršenja njegovog prenatalnog razvoja;
 • teške malformacije fetusa;
 • moguće je prerano ispuštanje amnionske tekućine;
 • prijetnja prijevremenom prestanku trudnoće;
 • kasna toksikoza (preeklampsija);
 • prijetnja fetalnoj asfiksiji;
 • dekompenzacija, život opasne trudnoće.

Zbog aktivnog reumatskog endokarditisa, u nekim slučajevima može doći do iznenadne smrti tijekom poroda ili ubrzo nakon njega.

liječenje

Što učiniti u slučaju pogoršanja reumatizma i kako ga izliječiti tijekom trudnoće? Liječenje trudnica ovisit će o sljedećim čimbenicima:

 • stupanj bolesti;
 • klinički oblik reumatizma;
 • pojedinačne osobine;
 • stanje srčanog mišića, ventilarni aparat srca;
 • rezultati istraživanja;
 • prisutnost drugih bolesti;
 • tijekom trudnoće.

Neophodno je liječiti reumatizam tijekom trudnoće, jer se mogu razviti opasne komplikacije koje ugrožavaju život buduće majke i dijete.

Što možete učiniti

Pojava gore navedenih simptoma treba upozoriti, potrebno je odmah uputiti na terapeuta ili reumatologa. Bolje je obaviti liječenje prije početka trudnoće, jer lijekovi nepovoljno utječu na intrauterini razvoj bebe. U slučaju reuma, preporuča se liječenje u bolnici najmanje dva puta tijekom trudnoće. Potrebno je u skladu s krevetom za spavanje u akutnoj fazi, jesti u potpunosti i slijediti sve upute liječnika.

Što liječnik radi

Nakon pregleda, liječnik propisuje antibiotici, lijekovi s alergenom i protuupalno, sedativi, vitamina i drugih sredstava. Također je važno pratiti stanje bebe. Ako buduće majke kasne, trebate redovito posjećivati ​​svog ginekologa i slušati fetusno srce.

prevencija

Je li moguće spriječiti pojavu reumatizma ili pogoršanja tijekom trudnoće? Rizik se može svesti na minimum poštivanjem sljedećih načela:

 • zaštititi od akutnih zaraznih prehlada - izbjegavati javna mjesta tijekom epidemije;
 • pravodobno liječenje tonzilitis, faringitis, otitis media, sinusitis - žarišta streptokokne infekcije;
 • za obavljanje oralne higijene - za liječenje karijesa, parodontne bolesti, gingivitisa, oralne mukoze candidiasis;
 • nemojte prekomjerno jesti, a ne izlagati prekomjernoj izloženosti suncu;
 • održavati imunitet;
 • pobrinite se da prehrana sadrži sve potrebne vitamine i minerale, čija je potreba povećana tijekom trudnoće.

Reumatizam u trudnoći: kako se liječi opasna bolest?

Za žene u situaciji koja pati od reumatizma, pitanje utjecaja ove bolesti na tijek trudnoće ostaje vrlo relevantno. U javno dostupnim izvorima informacija postoji mnogo podataka o teratogenom učinku reumatizma na fetus. Bilo da je to tako, saznat ćemo u današnjem članku.

Što je reumatizam?

Ova patologija je definirana kao alergijska sustavna autoimuna upalna bolest koja utječe na srce, vaskularni sustav, krvne žile, mišićno-koštani sustav. Uzrok bolesti beta hemolitički streptokoki.

Važno: u pravilu, bolest se manifestira jedan do tri tjedna nakon što pati od streptokokne infekcije.

Opasnost od bolesti je da se ona latentno razvija, bez jasne vanjske kliničke slike. Kada se pojavi dijagnostika patologije, liječnici se već suočavaju s teškim oblikom bolesti. Kod trudnica, reumatizam počinje vrlo rijetko. Češće, bolest ima kronični oblik i pogoršava se tijekom trudnoće.

Obrasci i faze bolesti

Postoji nekoliko oblika reumatizma:

 • zglobne;
 • kože;
 • reumatska srčana bolest;
 • reumatski pleuris;
 • reumatska koreja.

Svaki sindrom ima karakteristične simptome.

Kada dijagnosticira reumatizam, stručnjaci obraćaju pozornost na njegovu fazu:

 • minimalno ili latentno, u kojem nema kliničkih znakova bolesti;
 • umjerena upalna aktivnost nije izražena;
 • maksimum - akutni, rekurentni reumatizam s teškim simptomima.

Oni s reumatizmom tijekom trudnoće obično imaju predispoziciju za bolest ili su imali infekciju u prošlosti. Tijelo nije u stanju proizvesti imunitet na reumatizam, tako da je vjerojatnost ponovne pojave bolesti velika.

Patogeneza patologije

U trudnica, kao iu ostatku stanovništva, reumatizam se razvijao na pozadini odgode:

 • faringitis;
 • angina;
 • infekcije gornjih dišnih puteva.

Jednom unutar ljudskog tijela, streptokokom grupe A uzrokuje imunološki sustav da proizvodi proteine ​​plazme ili C-reaktivne proteine ​​koji djeluju kao protutijela. U situaciji genetske predispozicije, bjelančevine počinju zaraziti stanice vezivnog tkiva. U lezijama nastaje akutni upalni proces. Najranjiviji su:

Što uzrokuje reumatizam tijekom trudnoće?

Uzimajući u obzir valnu prirodu bolesti i sposobnost ponavljanja, valja napomenuti da tijekom trudnoće reumatizam postaje akutniji u prvom tromjesečju. To je zbog prirodnog smanjenja imuniteta u tom razdoblju, za uspješno učvršćivanje fetusa u maternici.

U pozadini fiziološke imunodeficijencije povećava se rizik:

 • razvoj infekcija bakterijske i infektivne etiologije;
 • pogoršanje kroničnih bolesti.

Te patologije snažne su katalizatore za reumatizam tijekom trudnoće. Čimbenici kao što su sposobni izazvati relapsa bolesti:

 • stresne situacije;
 • hipotermija;
 • neuravnotežena prehrana;
 • česta izloženost suncu

Uz reumatizam, ti čimbenici mogu uzrokovati i druge opasne poremećaje u trudnoj ženi.

Saznajte možete li Rinza uzimati od hladnoće tijekom trudnoće.

Pročitajte: što je opasno za trudni retinol i koje proizvode s njegovim sadržajem treba izbjegavati.

Simptomi reuma tijekom trudnoće

Zbog aktivne proizvodnje kortikosteroidnih hormona, trudnica rijetko osjeća akutne, teške simptome bolesti.

Većina žena tijekom trudnoće pati od tromih, rekurentnih reumatskih bolesti srca. Karakterizira ga:

 • lagano otežano disanje;
 • lupanje srca;
 • temperatura raste do 37 stupnjeva;
 • hipotenzija;
 • opća slabost;
 • znojenje;
 • nedostatak apetita;
 • moguće grčeve u području srčanog mišića.

Kardijalni reumatizam često prati zglobno, naročito zglobovi nogu pogođeni su tijekom trudnoće. I to ne čudi, jer pod rastućom težinom fetusa, amnionske tekućine i ženske težine, kosti i zglobovi donjih ekstremiteta pod stresnim su pritiskom. Sve počinje s bolovima u velikim zglobovima i postupno se kreće prema zglobovima, nogama.

Ako govorimo o obliku kože reumatizma, tada je najodgovornija pojava ružičastog prstena na površini dermisa. Formacije su neprekinute i prolaze poslije određenog vremena.

Dijagnoza reumatizma

Laboratorijska dijagnoza bolesti je ključna za siguran tijek i završetak trudnoće. To je osobito istinito u situaciji kroničnog reumatizma u trudnoj ženi.

Oprez: ako, pored akutne faze bolesti, žena pati od srčanih bolesti ili zatajenja srca, liječnik može odlučiti o planiranom pobačaju iz medicinskih razloga.

Vrlo je važno provesti pravodobnu dijagnozu reuma u prvom tromjesečju trudnoće. Popis obveznih laboratorijskih ispitivanja uključuje:

 • opći klinički i biokemijski test krvi;
 • difenilaminska reakcija;
 • sialovy test.

Da bi se razjasnila dijagnoza, koristi se pregled pomoću ultrazvučnog stroja, elektrokardiogram.

Opasnost od reumatizma tijekom trudnoće

Stupanj negativnog utjecaja bolesti na tijek trudnoće i razvoj fetusa izravno je povezan s razdobljem njegove pogoršanja. Reumatizam je najopasniji u prvom i drugom tromjesečju trudnoće. U ovom slučaju, liječnici upozoravaju na veliku vjerojatnost nepravilnosti fetusa. Često takva trudnoća završava spontanim pobačajem.

Do kraja drugog, trećeg trimestra, reumatizam dovodi do ne manje složenih patologija:

 • prijetnja prijevremenom porođaju;
 • preeklampsija;
 • fetalna hipotrofija;
 • tromboflebitis;
 • plućni edem;
 • smanjenje placentalnog krvnog opskrbe, koje je ispunjeno gladovanjem kisika i fetalnom fetusnom smrcu;
 • iznenadno, rano raskidanje amnionske tekućine.

Važno: maksimalni endokarditis reumatskog prirode može izazvati iznenadnu smrt djeteta tijekom poroda ili smrti u prvih nekoliko minuta nakon rođenja.

Reumatizam je opasan ne samo za vrijeme trudnoće, već iu prva dva mjeseca nakon rođenja. U tom pogledu, žena sklona razvoju patologije treba biti pod stalnim nadzorom liječnika za određeno vremensko razdoblje ili primati anti-recidiv, profilaktički tretman.

Metode liječenja reumatizma

Da bi se pravilna odluka o liječenju reumatizma u trudnica, liječnik uzima u obzir:

 • klinička slika bolesti;
 • obilježja tijeka trudnoće;
 • pojedinačne osobine i povezane bolesti;
 • oblik reumatizma;
 • stanje miokarda;
 • rezultati kliničkih pregleda.

Na temelju dobivenih podataka, u pravilu se propisuju antibiotska terapija, protuupalni lijekovi, vitaminski kompleksi.

Za one koji su pronašli reumatizam tijekom trudnoće, važno je slijediti niz pravila:

 • jesti uravnotežena ishrana;
 • potpuno se opustite;
 • promatrati san i budnost;
 • ako je potrebno, uzmite utvrđene komplekse.

Prevencija bolesti

U slučaju prethodnog reumatizma i osjetljivosti na bolest, tijekom trudnoće treba obratiti posebnu pažnju na preventivne mjere:

 • pravovremeno i ispravno liječiti sve zarazne bolesti uzrokovane streptokokima;
 • redovito četkajte zube, ne izvodite karijes, parodontnu bolest;
 • održavanje optimalne tjelesne temperature;
 • ojačati imunološki sustav;
 • Obogatite dnevnu prehranu hranom bogatim vitaminima i mineralima;
 • pokušajte izbjeći prehlade, posebno tijekom masovnih epidemija.

Ako nema kontraindikacija, preporučljivo je izvesti izvedive fizičke vježbe, provoditi otvrdnjavanje.

U razdoblju nošenja bebe mnogi su proizvodi zabranjeni. Pročitajte: Je li moguće jesti sushi i pecivo za trudnice?

Preporučujemo da upoznate opasne učinke preeklampsije tijekom trudnoće.

Pročitajte kako jesti rotkvica trudna kako bi ona imala koristi.

Reumatizam tijekom trudnoće uopće nije rečenica i potpuno se liječi. Preventivne mjere, pomoćna terapija lijekovima i odgovarajući odgovor na bolest liječnika i trudnice obećavaju uspješno završavanje trudnoće na vrijeme. Ako bolujete od redovitog ponavljanja reumatizma, obratite se kvalificiranom stručnjaku o optimalnim uvjetima trudnoće.

Reumatizam kod trudnica, simptomi reumatizma u trudnica

Što je reumatizam i kako je to opasno tijekom trudnoće

Reumatizam je sistemska upalna bolest koja pretežno utječe na kardiovaskularni sustav i organe mišićno-koštanog sustava. Glavna manifestacija bolesti je reumatska srčana bolest ili, drugim riječima, reumatizam srca (najčešća komplikacija nakon zarazne bolesti), koja utječe na sve slojeve obloge srca.

Djeca i mladi ljudi uglavnom pate od ove bolesti, a ne starije osobe, kao što je uobičajeno misliti. U opasnosti - ljudi s nasljedstvom u dobi od 7 do 15 godina.

Uzroci

Požara reumatizma javlja se u oko 20% trudnica. I to se najčešće događa u ranoj fazi, jer je tijekom tog razdoblja oslabljen imunitet žene. Uzroci bolesti su sljedeći:

 • nasljeđe;
 • prijenos zarazne bolesti: grlobolja, crvena groznica, faringitis, itd.;
 • alergijska reakcija povezana s streptokoknim lezijama.

Trudnice ne smiju zaboraviti na čimbenike koji izazivaju pogoršanje. To uključuje:

 • stres;
 • hipotermija;
 • pothranjenost;
 • velika količina vremena provedenog na suncu;
 • pogoršanje svih kroničnih bolesti;
 • smanjenje imuniteta na početku trudnoće.

Liječenje artritisa u trudnoći

Tijek trudnoće s artritisom je složen. Tijekom trudnoće, žena treba promatrati od reumatologa. Važno je stalno pratiti stanje zdravlja trudnice, prilagoditi dozu lijekova. Sam tijek bolesti nakon otkazivanja ili smanjenja doze ne trpi. Naprotiv, trudnice se osjećaju bolje.

Liječenje bolesti s antireumatskim lijekovima često komplicira samu koncepciju i tijek trudnoće. Za sigurnost djeteta tijekom trudnoće doziranje se znatno smanjuje ili potpuno poništava.

Liječenje za vrijeme djeteta uključuje uzimanje malih doza kortikosteroida koje ne štete djetetu. Najagresivnija terapija je potpuno zaustavljena.

Nakon porođaja propisati liječenje s niskim intenzitetom.

Artritis je podmukla patologija koja zahtijeva stalno praćenje. Žene s ovom bolešću pod stalnim nadzorom opstetričara i reumatologa. Svakog mjeseca, buduće mame se detaljno ispituju kako ne bi propustili pogoršanje.

Reumatoidni artritis nije kontraindikacija za trudnoću.

Prije planiranja začeća važno je uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

 • nema potrebe za remisijom;
 • prije zamišljanja, otkazati štetne lijekove koji mogu nepovoljno utjecati na tijek trudnoće (metotreksat);
 • ne bojte se hormonalnih promjena (trudnoća s reumatoidnim artritisom poboljšava tijek bolesti);
 • Nema točnih pokazatelja koji potvrđuju prijenos bolesti nasljedstvom, ali takav rizik postoji.

Početak trudnoće rijetko pogoršava bolest. Djelovanje bolesti je značajno smanjeno. Često trudnice vide promjene u koži u obliku nodula, eritema. Rijetko se pojavljuju izolirani oštećenja organa. Prolongiranu reumatsku bolest srca tijekom trudnoće traje dugačak oblik. Artritis se tijekom trudnoće manifestira:

 • kratkoća daha;
 • sistolički murmur;
 • tahikardija;
 • nedostatak protoka krvi;
 • hipotonija.

Gestacija fetusa je odgovoran i dugotrajan proces koji zahtijeva najraniji mogući terapeutski učinak za uspješno završavanje trudnoće. Za otkrivanje aktivnog reumatskog procesa u ženskom tijelu tijekom tog perioda potrebni su brojni dijagnostički postupci i laboratorijski testovi.

Metodom, omogućujući identifikaciju reumatskih procesa u tijelu trudne žene, treba uključiti:

 • analiza bolesti koje su se dogodile prije trudnoće. Čak i uz pojedinačne reumatske manifestacije, sve do trenutka začeća, treba se provoditi krajnje oprezno i ​​pratiti tijek trudnoće s reumatologom;
 • redovito mjerenje tjelesne temperature: s pogoršanjem reumatskog procesa, povećava se vjerojatnost njegova podizanja u večernjim satima;
 • ultrazvuk srca;
 • EKG će pružiti najdetaljniju sliku rada srca s postojećim abnormalnostima, ako ih ima.

Također, kako bi se identificirali upalni procesi u tijelu žene, uzimaju se testovi urina i krvi, koji također pružaju uvid u promjene u kardiovaskularnom sustavu.

Ako se tijekom trudnoće sumnja na reumatsku groznicu, također se provode reumatski testovi. Čak i uz manje negativne promjene u stanju trudne žene, treba proći kroz cjelovit pregled zdravlja kako bi se identificirale patologije.

Nakon otkrivanja aktivne reumatske procesa u trudnica reumatologa za zdravstvenih pokazatelja uzima u obzir terapeutske učinke sklop koji obično uključuje aktivnosti kao što su određene vrste terapijskih vježbi, korištenje lijekova čije je djelovanje usmjereno na stabiliziranje funkcioniranja srčanih sustava.

Točnost tijekom trudnoće zahtijeva uzimanje steroidnih hormona. Sigurnije su antireumatski lijekovi poput pirazolona i salicilata.

U prisutnosti akutnih upalnih procesa u tijelu, antibakterijska sredstva koja ih zaustavljaju treba koristiti u složenom liječenju. To uključuje penicilin i njegove derivate.

Glukokortikosteroidni lijekovi mogu se propisati tek nakon prvog tromjesečja trudnoće kako bi se spriječili mogući negativni učinci na tijelo i fetus, kao i trudnicu.

Pri povišenoj tjelesnoj temperaturi potrebna je upotreba čašica s ocem ili votkom, što vam omogućuje brzu stabilizaciju temperature, uzimajući veliku dozu vitamina C, što ubrzava regenerativne procese. Oslobađanje ležajeva, razumno reguliranje rada i odmora, kao i redovite prozračivanje prostorije i promjene posteljine ubrzavaju proces oporavka.

Tijekom trudnoće rijetko se opaža akutni ili subakutni reumatizam, izražena aktivnost procesa. Rijetko se nalaze akutni reumatski poliartritis, promjene kože (potkožni reumatski čvorovi ili eritema prstena), reumatska iridociklitisa, pogoršanje reumatske koreje, izolirana oštećenja unutarnjih organa.

Većina trudne pogoršanja reumatskog procesa manifestira kao produljeno ili kontinuiranom ponavljajućom reumatske bolesti srca uz minimalnu aktivnost, koja je naznačena time je blaga dispnea, lupanje srca, cardialgia, niskog stupnja groznica, umjereno povećanje veličine srca, isključivanje tonova sistolički šum (vidi.

Srčani šum), pojava ili povećanje cirkulacijskog zatajenja, slabo podnošljivo na terapiju; povećanje ESR (više od 35-40 mm / h), neutrofilna leukocitoza (više od 10-12 x 105 leukocita u 1 ul perifernog krvi), progresivna hipokromna anemija; hipotenzija.

EKG simptomi su često otkriveni: aritmija (ekstrasstola, sinus brady ili tahikardija), poremećaj provođenja (R. i

- više od 0,2 s; manje atrio-ventrikularna blokada 2. ili 3. stupanj) i ravnanje nazupčenja P val, QRS kompleks deformacije, istiskivanje ST ispod zuba ISOLINES promijeniti T. trudnoća kontraindicirani kod akutnog, subakutna ili kontinuirano relaps tijek i izraženu aktivnost reumatske procesa.

Uz prvi stupanj aktivnosti, dugotrajni ili latentni tečaj na inzistiranje pacijenta, trudnoća se može održati organizacijom pažljivog i stalnog praćenja. Prilikom odlučivanja o dopustivosti trudnoće treba uzeti u obzir prirodu bolesti srca i ozbiljnost krvarenja.

Trudnice koje pate od reumatizma su uključene u rizične skupine, a tijekom cijele trudnoće treba pod liječničkim nadzorom reumatolog (terapeut) i liječnik-ginekolog.

Na planirani način, hospitalizirani su na preventivnom krevetu 3 puta: na 8-10 tjedana trudnoće odlučiti o njegovoj dopuštenosti; na 26-30 tjedana - tijekom razdoblja maksimalnog opterećenja na kardiovaskularni sustav; 3 tjedna prije isporuke za liječenje, pripremu za porod i izbor metode isporuke.

Indikacije za hitno hospitalizaciju bez obzira na trajanje trudnoće su pogoršanje, aktivacija reumatskog procesa, pojava dekompenzacije ili povećanja, dodavanje toksikoze, prijetili pobačaju i znakovi patnje fetusa.

Dostava trudnica s kardijalnim manifestacijama aktivnog reumatizma provodi se s pokušajem isključivanja. U neaktivnoj fazi bolesti, metoda dostave ovisi o prirodi bolesti srca i stupnju cirkulacijskog zatajenja.

Ispitivanja i dijagnostika

Za dijagnosticiranje reumatizma mogu i trebaju biti samo stručnjaci, temeljeni na rezultatima pregleda, kao što su elektrokardiogram (EKG) i ultrazvuk (SAD) srca. Osim toga, žena mora proći sljedeće testove:

 • sialovy test;
 • broj krvi za leukocite i ESR;
 • biokemija krvi za C-reaktivni protein, a2-globulin, hekson, hidroksiprolin, ceruloplazmin, seromucoid, itd.;
 • difenilaminske reakcije itd.

Važno! Veoma je važno otkriti reumatizam već u prvim mjesecima trudnoće! Ako je, nakon identificiranja reumatizma, odlučeno spasiti dijete, žena je propisana cijeli tijek liječenja. Za uspješan tijek trudnoće i porođaja mora se slijediti, a ne zaboraviti na redovite preglede sa specijalistom. Preporučljivo je otići u bolnicu u bolnicu najmanje dva puta tijekom trudnoće.

liječenje

Liječenje reumatizma je neophodno! Inače, prijetite i životom svog djeteta i vlastitog. Prvo morate otkriti opseg bolesti, što će liječnik učiniti, a na temelju tog liječenja će biti propisana. Također ovisi o tjelesnom zdravlju, prisutnosti kroničnih bolesti i samom tijeku trudnoće.

Sveobuhvatan liječenje reumatizma u trudne kauzalni sadrži antimikrobno terapija, anti-upalni lijekovi (acetilsalicilna kiselina, derivati ​​pirazolon lijekovi) način, prehrane, načina određenih pogona, LFK kompleksa.

Antibiotici (penicilin i njegovi sintetski derivati) su indicirani za izraženu aktivnost reumatskog procesa (2-3 stupnja) i prisutnost infekcija žarišta. Acetylsalicylic acid ne bi trebalo propisati u prvih 10 tjedana trudnoće (kako bi se izbjegli teratogeni učinci) i neposredno prije porođaja, budući da on inhibira sintezu prostaglandina, koji su potrebni za normalnu kontraktilnu funkciju maternice i, uz hipokoagulacijska svojstva, povećava gubitak krvi tijekom rada.

Pripravci pirazolona (butadion, analgin) se ne preporučuju zbog teških cirkulacijskih neuspjeha i toksikoze uslijed sposobnosti zadržavanja tekućina. Nemoguće je propisati citostatskim imunosupresivima i nesteroidnim protuupalnim lijekovima trudne žene (indometacin, itd.).

Liječenje glukokortikosteroidima dopušteno je samo nakon prvog tromjesečja trudnoće s akutnim i subakutnim reumatizmom. i izražena aktivnost 2. i 3. stupnja kada je primjena antirheumatske terapije neučinkovita.

Reumatizam i trudnoća: morate znati neprijatelja vidom!

Reumatizam se odnosi na bolesti koje se polako razvijaju, a pacijent najčešće nauči o bolesti kada je već u ozbiljnoj fazi.

Uzrok njegovog pojavljivanja je streptokokti skupine A, infekcija je popraćena upalom vezivnog tkiva srca, zglobova i krvnih žila.

Streptococci uzrokuju bolesti kao što su faringitis, bolno grlo, limfadenitis i povoljni uvjeti za razvoj bolesti smatraju slabljenjem imunološkog sustava.

Što je reumatizam?

oblik

Oblici reumatizma i njihovi simptomi:

 • reumatska srčana bolest - oštećenje srčanog mišića, popraćeno tahikardijom, povišenom temperaturom, ubadanjem i crtajem boli, upalnom reakcijom;

 • zglobni oblik - utječe na velike zglobove, osobitost - simetrija lezije, popraćena benignim tijekom artritisa;

 • oblik kože - popraćen blijedim ružičastim osipom na koži ili pojavom reumatskih potkožnih nodula;

 • reumatska pleuritisa - uz visoku temperaturu, otežano disanje, dok disanje pacijenta osjeća bolove u prsima koja se pojačavaju dok izdišete;

 • reumatskih koreje - „apsolutni pokazatelj” bolest praćena oštećenja živčanog sustava (nerazgovjetan govor, nekoordinirani kretanja), s obzirom na slabljenje mišićnog sustava za pacijenta je teško izvesti jednostavne radnje - sjedenje, hodanje.
 • stupnjeva

  Stupanj aktivne faze:

  • maksimalno - popraćeno teškom groznicom, teškim znakovima karditisa, pogoršanjem bolesti;
  • umjerene - ne izražene kliničke manifestacije;
  • minimalno - bez upale, dijagnoza je teška.

  Reumatizam, 1. dio - program "Živjeti je super!"

  Dijagnoza bolesti

  simptomi

  Reumatizam najčešće prati slabost i bol u zglobovima, a ponekad se razvija artritis.

  Kada se bolest širi na zglobove, bolovi se mogu pojaviti u zglobovima, stopalima i koljenima.

  Bolne senzacije karakterizira iznenadni nastup i nestanak, što ne znači da je bolest prestala, u svakoj prilici simptomi će se ponovno pojaviti.

  Sljedeći simptomi ukazuju na latentni oblik bolesti:

  • slabost;
  • smanjena temperatura;
  • nema bolova u zglobovima.

  Važni znaci reumatizma su poraz središnjeg živčanog sustava, srčani problemi, slabost.

  Znakovi

  Država je popraćena prekomjernim znojenjem, povećanjem broja srčanih kontrakcija, uz blagi tjelesni napor, dispneja i bol u području srca.

  Primarna reumatska groznica prati bol u zglobovima, s duljinom kroničnog stanja nekoliko godina, zglobovi mogu početi reagirati na vrijeme, nema vanjskih promjena, tjelesna temperatura može biti povišena i spuštena.

  opasnost

  Za ženu

  Primarni reumatoidni simptomi kod žena su vrlo rijetki, ali ovo stanje može biti katalizator za pogoršanje mnogih bolesti, reumatizam nije izuzetak.

  Tijekom trudnoće dolazi do egzacerbacija samo između 10-15% žena s poviješću ove bolesti.

  U prvom tromjesečju pojavljuju se egzacerbacije u 10% slučajeva - razdoblje u kojem imunitet se najviše smanjuje, u 90% - u prvih 8 postnatalnih tjedana - vrijeme za slabljenje glavnih zaštitnih mehanizama.

  Naglašavanje u ranoj fazi zahtijeva prekid postupka, budući da svi akutni procesi koji se javljaju u tijelu zahtijevaju liječnički pregled i liječenje. Zbog toga bi žena trebala izliječiti reumatizam prije trudnoće.

  Za dijete

  Egzakreacije reumatizma su opasne i za dijete bolest može izazvati sljedeće patologije:

  • malformacije;
  • asfiksija;
  • prijevremenost;
  • pothranjenost;
  • smrt fetusa;
  • hipoksija.

  Fetalni razvoj negativno utječe na krvožilni neuspjeh već u prvom koraku kao rezultat ultrazvučnog fetometry otkriti izražene poremećaje razvoja djeteta, u drugom koraku insuficijencija kršenje pojavljuje ranije i izraženija.

  liječenje

  Prvo tromjesečje

  Salicilati u ranoj fazi mogu naštetiti procesu stvaranja krvi, a njihova primanja također mogu dovesti do povećanja učestalosti intrakranijalnih krvarenja do osamdeset posto.

  Korištenje glukokortikoida može potaknuti razvoj kongenitalne insuficijencije nadbubrežne žlijezde.

  Drugo i treće tromjesečje

  Moguće je koristiti kortikosteroide u malim količinama tek nakon 24 tjedna uz isprekidane tečajeve. Ako je nakon aktivacije bolesti prošlo manje od godinu dana, trudnoća se također prekida (defekt se ne formira).

  lijekovi

  U slučaju reumatskog napada, trudnica se isporučuje u bolnicu, liječenje za život se obavlja u bilo koje vrijeme.

  Program anti-relapsa liječenja uključuje 1,5 milijuna jedinica bicillina jednom mjesečno za 6 mjeseci i nakon poroda.

  Salicilni lijekovi se koriste do 3 g dnevno, glukokortikoidi se propisuju isključivo iz zdravstvenih razloga.

  Nakon rođenja djeteta, žena koja je pretrpjela reumatski napad prenesena je u odjel reumatologije, ekstrakt je napravljen nakon potrebnog pregleda i anti-relapsa terapije.

  Reumatizam, 2. dio - program "Živjeti je super!"

  Folk lijekovi

  Visoku učinkovitost također pokazuju popularni recepti:

  1. 5 grama breza pupoljci sipati 1 žlica. kipuću vodu, stavite 15 min. na slabu vatru, inzistirajte na satu, napunite, pijte po šalici nakon jela 4 puta dnevno.

 • 1 tbsp. lišćem od brašna rastopiti 200 ml vode, kuhati deset minuta, piti 1 žlica. 3-4 r. Svakodnevno, stavite na hladnom mjestu na dan.

 • 20 g cvjetova bobica uliti litru kipuće vode, popiti 3 žlice. dnevno, za artritis, gihta, reumatizma.

 • 3 tbsp. rupa Hypericum pour 4 tbsp. kipuću vodu, nakon što dva sata sastavi soj, pije 1/3 šalice prije obroka sa starim gihtom i reumatizmom, trajanje liječenja je 1-2 mjeseca.

 • 1 tsp Korijen korijena pasa 200 ml vode, kuhati 15 minuta, piti 2 žlice. 3 str. svakodnevno.
 • dijeta

  Preporuča se isključiti ugljikohidrate soli iz izbornika (krumpir, bijeli kruh, šećer), pržena i masna hrana, kava, čaj, začini, alkohol u ograničenim količinama.

  prevencija

  Prevencija reumatizma je primarna i sekundarna, glavni je cilj prve spriječiti razvoj bolesti, tijekom kojeg se provode sljedeće aktivnosti:

  • liječenje akutne streptokokne infekcije;
  • jačanje imunološkog sustava (vježbanje, pravilna prehrana, otvrdnjavanje);
  • borba protiv infekcija.

  Sekundarna prevencija uključuje aktivnosti čija je svrha spriječiti razvoj bolesti i relapsa.

  Preventivne mjere uključuju borbu protiv skica i vlage, liječenje sanatorija i mjere usmjerene na obnovu smanjene reaktivnosti.

  Zaključno, vrijedno je napomenuti da trudnicu treba promatrati ne samo ginekolog, nego i liječnik opće medicine koji može prepoznati simptome reumatizma u vremenu.

  Nakon dijagnoze bolesti, trudnica treba biti registrirana, paralelno promatranje dva liječnika će osigurati zdravlje majke i djeteta, kao i normalnu isporuku.

  Terapija ovisi o obliku i stadiju bolesti, pojedinim tjelesnim podatcima, rezultatima pregleda, obilježjima tijeka trudnoće.

  Reumatizam kod trudnica

  Reumatska groznica u trudnica - sistemska zarazne-alergijska neuspjeh vezivnog tkiva, obično karakterizira neorganiziranost kolagenskih struktura i alkalne tvari zalistaka bolesti srca koji često dolazi prije početka trudnoće. Manifestira slabost, umor, otežano disanje, prekursorska bol, lupanje srca, prekide u radu srca i slabovidna groznica. Dijagnostički laboratorij baziran na proteinogramu podataka, imunološkim testovima, određivanju razine enzima, potpunom broju krvi. Za liječenje, prirodni penicilini ili makrolidi se koriste u kombinaciji s propionskom kiselinom ili pirazolonskim derivatima.

  Reumatizam kod trudnica

  Reumatizam (akutna reumatska groznica) obično počinje mnogo prije početka trudnoće. Najčešće je bolest dijagnosticirana u djece i adolescenata u dobi od 7-15 godina nakon što je pretrpjela streptokokusnu infekciju (upale grla, crvena groznica), a može se kasnije ponavljati. Žene pada 2,6-3 puta češće od muškaraca. U razvijenim zemljama, prevalencija patologije ne premašuje 0,5 slučajeva na 1000 stanovnika, u zemljama u razvoju ta brojka doseže 5,7 na 1000 populacije i 8-10 po 1000 bolesnika dobnog roka. Prema stručnjacima iz područja opstetrije i ginekologije opaža se reumatska bolest tijekom razdoblja trudnoće s istom frekvencijom kao i ona koja nije trudna. Štoviše, prema rezultatima promatranja, pod utjecajem prirodnih kortikosteroida sekrecijom u 44-66% trudnica s reumatske bolesti srca, bez teškog stanja znatno poboljšana, a 13-27% potpune remisije. Međutim, upravo reumatske defekte srca, osobito mitralna stenoza, koje su jedan od ključnih uzroka smrtnosti majke, određuju hitnost pravodobne dijagnoze bolesti.

  Uzroci reumatizma kod trudnica

  Reumatske lezije se obično javljaju davno prije gestacije, samo u izuzetnim slučajevima je akutna reakcija primarna. U brojnim istraživanjima na području kardiologije, vodeći ulogu u razvoju infektivnih-toksičnom postupka igra različitu serotipova B-hemolitički Streptococcus skupine A. patogena posijano bioloških materijala u 64% slučajeva endokarditis, 70% - specifična poliartritis, 100% - koreja i eritema nodosum, Samo 3% bolesnika koji su imali streptokoknu infekciju pokazuju karakteristične znakove reumatizma. To je zbog činjenice da pojava bolesti zahtijeva kombinaciju nekoliko čimbenika, od kojih su glavni:

  • Prisutnost infektivnog sredstva. U većini slučajeva, akutna reumatska groznica prethodi angina, grimizna groznica, pogoršanje kroničnih zaraznih procesa lokaliziranih u nazofarinku (faringitis, tonsilitis). S obzirom na alergijsku prirodu reumatizma, ponovna infekcija s istim serotipom streptokoka, kojoj su već nastala antitijela, od velike je važnosti u početnim fazama patološkog imunološkog odgovora.
  • Genetska predispozicija. Hiperimuni odgovor na streptokokne antigene nasljeđuje se poligenom. Postoje "reumatske obitelji" s povećanom tendencijom na imunokompleks i autoimune procese. Uloga nasljednosti u reumatizmu potvrđuje šesterostruko povećanje učestalosti bolesti kod roditelja i braće i sestara pacijenata, što je velika konkordancija kod monozigotnih blizanaca.
  • Smanjeni imunitet. Pokusni faktor u razvoju poremećaja može biti kršenje imunološke reaktivnosti s slabljenjem tijela. Reumatizam često utječe na žene koje žive u nepovoljnim uvjetima života, ne dobivaju dovoljnu prehranu, imaju fizički i psihički stres. Uloga jednokratnih snažnih naprezanja (na primjer, smrti najmilijih osoba) nije isključena.

  patogeneza

  Mehanizam razvoja reumatskih bolesti kod trudnica zbog osobinama patomorfološki bolesne procese - mukozni oticanje, fibrinoid promjene u endokardom i miokarda, forma-Talalaivka Aschoff granulomi odgovor na poremećaja vezivnog tkiva skleroze. Ključni ulogu u patogenezi lezija igra streptokokne enzima - streptolizin O i S, streptokinazom, deoksiribonukleaza B, proteaze, peptidoglikan, uzrokuju uništavanje tkiva i poticanje humoralni imuni odgovor. Visoka antigena svojstva M-proteina sadržana u patogenoj staničnoj membrani, protutijela na koja se unakrsno reagiraju s miozinskim proteinom, koja je dio miokardijalnih fibrila i glatkih mišićnih elemenata arterija srca.

  Anti-srčana protutijela otkrivena u reumatizmu također reagiraju sa sarkoplazmom, proteoglicanskim ventilima, endotelom, elementima središnjeg živčanog sustava itd. Fiksni imuni kompleksi s trećom komponentom komplementa u sastavu postaju dodatni štetni faktor. Pod njihovim utjecajem u srcu i pluća uništavaju se lizosomi, koji su popraćeni oslobađanjem kina, serotonina i histamina, pod djelovanjem koje je mikročijiranje uznemireno u leziji. U kasnijem procesu pogoršava reakcije sa strane B- i T-limfocita uz povećanje IgG titra.

  Tijekom prvog reumatskog napada, koji se često pojavljuju 3-4 tjedna nakon streptokokne infekcije, nastaje endokarditis. Upala se brzo širi na ventile i akorde srca, zidove aorte i drugih plovila. Tijekom ponovljenih napada, morfološke promjene se povećavaju. Na pozadini poraza aparata ventila nastaju srčane greške, širi svoju kameru slomljena vodljivost i kontraktilnost, tu je plućna hipertenzija, hipertrofija miokarda napreduje. Promjene u imunološkim procesima u drugom stanju, karakterističnog I tromjesečju i sprječava odbacivanje fetusa, može izazvati pogoršanje reume s srčane dekompenzacije. 26-32 tjedna trudnoće i postpartum razdoblje također su smatrane kritičnim za nastavak patološkog procesa.

  klasifikacija

  Postojeći račun izvedbe sistematizaciju bolesti za početak patoloških procesa (primarni, rekurentne), priroda sadašnjem (latentnog, akutnu, kroničnu, kronični), zatajenja organa lokalizacija (reumatska bolest, reumatoidni artritis, eritema annulare, reumatoidni upala pluća, iridociklitis, koreja). U trudnica je latentna rekurentna reumatska kartitis češća od drugih mogućnosti za poremećaj. Pri predviđanju ishoda gestacije, klasifikacija reumatizma se koristi prema stupnju aktivnosti procesa:

  • Ja stupanj. Manifestacije reumatskog procesa su minimalne. Trudnica ne prikazuje pritužbe. Eksudativna reakcija u organima i tkivima praktički je odsutna, laboratorijske vrijednosti su normalne ili malo promijenjene. Nema kontraindikacija za trudnoću. Preporučeno dinamičko praćenje.
  • II stupanj. Klinički simptomi su umjereni. Temperatura je normalna ili postoji slabo stanje subfebrila. U laboratorijskim testovima s normalnim brojem bijelih krvnih stanica dolazi do umjerenog povećanja ESR i drugih pokazatelja. Produljenje trudnoće je nepoželjno.
  • III stupanj Otkriveni su maksimalni simptomi reumatizma: groznica, ozbiljne eksudativne promjene srca, zglobova, pluća i drugih organa. Razine laboratorijskih markera revmoprocesa (C-reaktivni protein, fibrinogen) oštro se povećavaju. Spremanje trudnoće je životno prijeteće za trudnicu.

  Simptomi reumatizma kod trudnica

  Primarni oblici bolesti s tipičnim simptomima u gestacijskom razdoblju vrlo su rijetko dijagnosticirani. Kada pogoršanje reumatizma obično razvija rekurentnu reumatsku bolest srca s izbrisanim nespecifičnim kliničkim manifestacijama koje se također promatraju u okviru fizioloških promjena tijekom trudnoće i drugih bolesti. Možda podizanjem temperature na nešto povišenu (ne iznad 37,5-37,6 ° C), bolesti otežano disanje tijekom fizičkog napora, slabost, umor, gubitak apetita, glavobolja, lupanje srca, osjećaj poremećaje srčanog ritma, precordial bol, znojenje tijekom spavanja.

  Prolazna gubitak koljeno, lakat, gležanj zglobova s ​​otekline i boli, izgled točkaste krvarenja karakterističnih reumatoidnog čvorića u mekim tkivima, prstena ili eritema nodosum olakšava dijagnozu, ali u drugom stanju praktički ne dogodi. Neurološki varijanta reumatske groznice (revmohoreya) s nemirom, slabošću mišića, nemogućnosti zadržavanja male predmete, grimacing, nekoordinirani pokreti, emocionalna nestabilnost je rijetka, njegov razvoj je vrlo nepovoljan prognostički znak. Majčinska smrtnost u ovom obliku bolesti doseže 20-25%.

  komplikacije

  Reumatizam tijekom trudnoće može biti kompliciran porodničkim i ekstragenitalnim poremećajima, pri čemu je rizik izravno povezan s prisustvom srčanih defekata u trudnica. Vjerojatne komplikacije egzacerbacije procesa su gestoza, spontani pobačaj, preuranjeni rad, rano puknuće membrana s rupture amnionske tekućine. Pojava i povećanje zatajenja srca prijeti životu trudnice i prati fetoplacijska insuficijencija, što dovodi do kronične hipoksije i odgođenog razvoja fetusa. Nekontrolirana uporaba nekih antirheumatičnih lijekova od strane trudnica izaziva formiranje disembriogenetskih anomalija razvoja djeteta. Kod aktivnih oblika reumatizma s dominantnom lezijom endokardija moguće je iznenadna smrt žena tijekom poroda zbog tromboembolijskih komplikacija.

  dijagnostika

  Nejasna i za odsutnost trudnoće većina klasičnog aktivnog reumatizam velike dijagnostičke kriterije Jones (artritis, koreju, potkožnog noduli aponeuroses, od prstenastog eritema) rezultiraju hipo- i overdiagnosis bolesti. pritužbe Detekcija upućuju na razvoj karditis i obilježja fizičkog pregleda (proširenje granica srce, gluhoća srce zvukove i poremećaja buke pojava rate) je osnova za dodjeljivanje složenih laboratorijskih istraživanja potvrđuju trudna pogoršanje reumatizma. Najsigurnija u dijagnostičkom smislu:

  • Određivanje proteinske frakcije krvi. Uz akutnu reumatsku reakciju, sadržaj a1-, a naročito α2-globulin, haptoglobin, ceruloplazmin se povećava u krvnom serumu. Takve su promjene karakteristične za upalne procese. Dodatni biokemijski dokazi reumatske bolesti srca su porast razine seromcoida.
  • Istraživanje enzima. Povećanje koncentracije kreatin kinaze-MB ukazuje na uništavanje miokardijalnih vlakana. Za uništavanje tkiva tipično je kršenje sadržaja serumske kisele fosfataze, plazma DNA. Priroda patoloških procesa u srcu može se procijeniti promjenom aktivnosti transketolaze i G-6-FDG eritrocita.
  • Imunološki pokazatelji. Pathognomonic za reumatizam smatra se kršenjem povećanja titra ASL-O, ASG, ASK. Kao dodatni laboratorijskim metodama koje se koriste u ispitivanju, trudne streptozim određivanje titra antitijela na DNase-B (ADNK-B) i (difosfopiridinnukleotidaze ADFN), razina imunoglobulina, uključujući reumatoidni faktor.
  • Opći test krvi. Studija ima podršku ulogu, budući da se pokazatelji mogu promijeniti s drugim poremećajima i fiziološkim tijekom trudnoće. S aktivnim reumatoprocesom obično se primjećuje leukocitoza, neutrofilija i povećana ESR. Moguća leukemoidna reakcija - pomak leukocitne formule lijevo na mielocite.

  Prisutnost upalnog procesa u trudnica također potvrđuje povećanje koncentracije CRP, sialične kiseline, fibrinogena, DFA reakcije. Izvođenje EKG-a i PCG-a nema presudnu dijagnostičku vrijednost, jer otkrivene promjene ne odražavaju toliko značajnu aktivnost reumatizma kao i karakteristike srčanog defekta i ozbiljnost zatajenja srca. Dijagnoza rekurentne reumatske bolesti srca opravdana je samo istodobnom prisutnošću nekoliko pozitivnih reumatskih laboratorijskih uzoraka, prije svega - razina ASL-O i njihovog stabilnog porasta dinamike. Diferencijalna dijagnostika provodi se infektivnim endokarditisom, infekcijsko-alergijskim miokarditisom, neurokriznom distonijom, termoneurosom, tireotoksicima. Osim porodničarsko-ginekologa, kardiolog, reumatolog, stručnjak za infektivne bolesti, neuropatolog i endokrinolog savjetuju ženu o indikacijama.

  Liječenje reumatizma u trudnica

  Pacijenti koji su prethodno pretrpjeli reumatske napade podložni su praćenju u terapiji antenatalne klinike. Preporučeni dovoljno spavate, dijeta terapija ograničenje soli i vode, Split obroka 5-6 puta dnevno, koristite proizvode koji prikazuju svoje tijelo od viška tekućine, - krumpir, mlijeko, kupus, peršin, crno ribizle, šipka, suhe šljive, suhe marelice, marelice, breskve, trešnje, grožđe.

  U pravilu, trudnice u bolnici tri puta u terapijske ili reumatologije odjela: 8-10 tjedana - procijeniti stupanj aktivnosti akutne reumatske groznice, osim teških organskih poremećaja (bolesti srca) i zatajenje cirkulacije, na 27-28 tjedana - maksimalnu naknadu moguće za poremećaje na 37-38 tjedana - za prenatalnu pripremu. Profilaktički hospitalizirani bolesnici propisani su dugotrajnim penicilinom ili tijekom makrolida. U slučaju ponovnog pojavljivanja reumatskih bolesti srca, trudnice pokazuju barem 9-12 tjedana terapije lijekovima, uključujući:

  • Eticioni lijekovi. Lijekovi su izbor prirodni penicilini ili makrolidi s daljnjim prijelazom na produžene kombinacije penicilina osjetljivih na penicilin. Upotreba baktericidnih antibiotika usmjerena je na inhibiranje sinteze mucopeptida u staničnoj membrani streptokoka.
  • Protuupalni lijekovi. Zbog mogućeg mutagenog učinka i inhibicije sekrecije prostaglandina, salicilata, ne koriste se derivati ​​indolil octene kiseline u prvom i trećem tromjesečju. Možda imenovanje pirazolona i derivata propionske kiseline. U teškom kartitisu preporučuju se glukokortikoidi.

  Prema indikacijama, provodi se simptomatska terapija s srčanim glikozidima, diureticima. Ako se odlučite za prekid trudnoće, reumatski napadi se liječe i sprječavaju prije pobačaja. Najbolji način isporuke je prirodni porod, s aktivnim reumatizmom, trebali biste isključiti pokušaje primjenom opstetskih pinceta ili pomoću vakuumskog odvodnika. Cezarianni dio provodi se samo kada je aktivna faza reumatizma kombinirana s srčanim bolestima kompliciranim teškim dekompenzacijom cirkulacije krvi.

  Prognoza i prevencija

  U trudnica mlađoj od 25 godina bez srčanog oštećenja koja su prošla reumatski napad više od dvije godine prije začeća, prognoza je povoljna. U drugim slučajevima, ishod trudnoće ovisi o pravodobnosti otkrivanja relapsa i adekvatnosti terapije. Aktivni oblici poremećaja s akutnim i subakutnim tijekom su kontraindikacija za produženje trudnoće. Očuvanje trudnoće na inzistiranje pacijenta dopušteno je samo s (minimalnim) stupnjem aktivnosti reumatskog procesa. Kao preventivna mjera za žene s reumatske groznice prikazanoj planirate trudnoću sa složenim pregled, unaprijed preusklađenje žarišta kronične infekcije, rane prijave sa pretporoñajne klinici, temeljita provedba preporuka nekog Ginekolog i liječnik, adekvatan odmor, umjerena tjelesna aktivnost, unos vitamina i mineralnih dodataka za jačanje imunitet.