Proljeće u novorođenčadi

Zasnivanje

Jedan od vanjskih pokazatelja uobičajenog razvoja djeteta pedijatara, neurologa i drugih pedijatrijskih stručnjaka je izvor u novorođenčadi. To je mala, meka, pulsirajuća površina na glavi djeteta, pod kojim se tkivo mozga nalazi prilično blisko. Površina opruge prekrivena je debelim filmom s malom fuzz-om.

Proljeće novorođenčeta

 • Proljeće novorođenčadi uvelike olakšava proces porođaja, kako za bebu tako i za majku. Prolazeći kroz rodni kanal, kosti lubanje su komprimirane, pa stoga glava novorođenčeta prvo izgleda izduženo nakon rođenja. Zatim se oblik glave vraća;
 • Prisutnost opruge osigurava optimalne prostorne uvjete za normalan rast mozga u toj brzini, koji je položen prirodom;
 • Rodnichok sudjeluje u procesima regulacije razmjene topline bebe i okoliša. Ako djetetova tjelesna temperatura prelazi 38 stupnjeva, a zatim kroz proljeće, tkivo mozga hladi prirodno;
 • Zbog sposobnosti kompresije fontanel može djelovati kao apsorber u slučaju slučajnog pada djeteta.
Velike i male fontane

Gdje je

Određivanje gdje je proljeće u novorođenčadi vrlo je jednostavno.

Veliki prozor u obliku dijamanta veličine 2 x 2 centimetra smješten je točno u sredini krune, ili, kao i obično, kažu - na kruni.

Malo je proljeće na stražnjoj strani glave. Veličina je oko pola centimetra.

Kada je obrasla

Veliko proljeće obraslo oko jednogodišnjeg djeteta, ponekad postoje male odstupanja od tog parametra do oko jedne i pol godine. Ali ako dijete u drugim parametrima zadovoljava dobne standarde, onda nema razloga za brigu.

Malo proljeće kod djece rođenih na vrijeme već je zatvoreno. Međutim, dogodilo se da je otkriveno nakon rođenja. Tada bi trebalo biti zatvoreno za dva ili tri mjeseca.

Brzina i vrijeme zatvaranja opruga ovisi uglavnom o tome koliko je djetetovo tijelo opremljeno kalcijem. Ako nije bilo abnormalnosti u majčinoj prehrani, opaženo je optimalno liječenje multivitamina, tada se obično pojavljuje prekomjerno rastezanje fontana.

Razvojne abnormalnosti

Poznavajući vrijeme kada je fontanel obrastao, kao i veličinu, možete vidjeti sva odstupanja, kako bi izbjegli i spriječili razvoj mnogih opasnih bolesti u novorođenčadi. Među njima je nekoliko:

 1. Rahitis. Ova bolest je gotovo najčešći uzrok kasnog zatvaranja proljeća. U pravilu, to se događa u prerane bebe, rijetko na suncu, imaju nedostatak kalcija i vitamina D. Pročitajte članak o rakom >>>;
 2. Hipotireoza. Smanjenje količine hormona štitnjače također može biti uzrok usporavanja procesa bujanja proljeća;
 3. Down sindrom. Prevelike veličine fontanela ukazuju na prisutnost ove bolesti zajedno s drugim karakteristikama;
 4. Prekomjerno rastezanje fontana unaprijed može govoriti o višku kalcija, a također ukazuju na bolesti kao što su craniostenoza, mikrocefalija;
 5. Depressivni fontanel također je ozbiljan simptom. Taj fenomen govori o akutnoj dehidraciji.

Što prevelik fontanel ili sporo (kasno zatvaranje) proljeće

Pažljivo ispitivanje djeteta od strane stručnjaka, detaljan opis roditelja o stanju bebe bit će ključ za rano otkrivanje abnormalnosti i pridonijet će pravilnom propisivanju preventivnog liječenja.

Razlozi za rano zatvaranje fontana

Previše mali fontanel ili prebrzo zatvaranje fontana

Izbočena opruga?

Najčešće se pojavljuje strši proljeće na pozadini bolesti koje prate povećanje intrakranijalnog tlaka: meningitis, encefalitis, tumore, intrakranijalno krvarenje, povećanje intrakranijskog tlaka iz nekog drugog razloga.

Ako se izbrazdana opruga može kombinirati s jednim ili više sljedećih simptoma, trebali biste što prije nazvati liječnika:

 • Jaka temperatura;
 • Ispuštanje fontana dogodilo se nakon ozljede glave, pada djeteta;
 • povraćanje;
 • Pospanost ili prekomjerna razdražljivost djeteta;
 • strabizam;
 • Konvulzije ili epileptički napadaji;
 • Gubitak svijesti;
 • Iskopavanje fontana dugo vremena bez drugih simptoma.

Umetnuta opruga?

Najčešće se opaža pad fontana zbog dehidracije djeteta na pozadini temperature, proljeva i ponovljenog povraćanja. Ako je otkriveno opaljen proljetno dijete treba imati obilje pijenja, a liječnik ga treba kontaktirati za liječenje bolesti koja je uzrokovala dehidraciju.

Strah od zla

Mnogi se vrlo boji da nekako ošteti proljeće. Sjeti se! - to je gotovo nemoguće. Unatoč izglednoj mekoći fontana, to je vrlo izdržljiv, a nemoguće ga je oštetiti uobičajenim manipulacijama (pranje, kupanje, češljanje itd.).

Proljeće u novorođenčadi: što je to i kako se brinuti za to?

Mnogo pitanja i sumnji u mama uzrokuju izvore.

Proljeće je pulsirajući prostor između kostiju kostiju, pokrivenog gustom tkaninom.

Što trebate znati o fontanelu u novorođenčadi i djeci do jedne godine?

Izgled izvora

Proljeće, u pravilu, ima dijamantni oblik, pulsira. Može biti veća / niža od visine okolnih kostiju.

Veličine se kreću od 0,5x0,5 cm do 3x3 cm. Veličina izvora ovisi o genetici i može se naslijediti, kao i prehranu majke tijekom trudnoće.

Ali ne bi ih trebalo zlostavljati. Uostalom, ako je proljeće apsolutno malo ili potpuno zatvoreno, onda postoji velika vjerojatnost da se tijekom rođenja nanese ozljeda djetetu.

Stoga, prije uzimanja vitamina koji sadrže kalcij, posavjetujte se s liječnikom koji će vam propisati krvni test. Sadržaj kalcija je obično 2,15 - 2,5 mmol / l.

Od čega se to radi?

Lubanja novorođenčeta sastoji se od ogromnog broja kostiju, koji imaju tendenciju da brzo rastu. Glavne kostiju kostiju rastu u sredini, kao i uz rubove.

Tamo gdje se spaja zglob od tri ili više kostiju, stvara se takozvana opruga koja je pouzdano prekrivena vezivnim tkivom. Takva tkanina teži otvrdnjavanju, zbog čega se veličina opruge smanjuje i potpuno je zatvorena.

Zašto je to?

Prvo, tijekom procesa porođaja, kada beba prolazi kroz majčin rođendanski kanal, zahvaljujući fontanelima, dječja glava prima i prilagođava se veličini malih zdjelica koje roditi.

Nakon što je beba rođena, možete vidjeti da je oblik glave blago podešen i ispružen na obje strane. To se ne treba bojati, jer će nakon nekoliko dana konture djetetove glave poprimiti normalni izgled.

Drugo, na početku beba života, postoji velika vjerojatnost ozljeda i pada u djetetu. Zbog kretanja kostiju, oblik lubanje može se deformirati, a time se smanjuje sila udarca.

Treće, fontanel omogućuje da mozak raste. Ako je djetetovo proljeće vrlo rano zatvoreno, ne brinite se kako će se dječji mozak nastaviti razvijati i gdje će rasti. Uostalom, osim fontana postoje šavovi koji omogućuju da se lubanja mijenjaju i ostaju otvorena do 20 godina!

Poznajete li simptome ne-razvojne trudnoće? Ovo će reći naš članak.

Na prve znakove trudnoće govorit će naš dio.

Dimenzije fontana. Datumi zatvaranja

Novo rođeni imaju šest fontanela: prednji (veliki), stražnji, 2 klinastog i 2 mastoida.

U većem broju djece, samo prva dva su vidljiva na oku, dok se drugi zatvaraju prebrzo ili su premali da bi ih vidjeli.

Formula za izračun veličine je sljedeća: (uzdužni + poprečni promjeri) / 2.

Norma prednje strane je od 0,5 x 0,5 cm do 3 x 3 cm pri rođenju. U prvim danima djeteta može se promatrati povećanje fontana veličine. To je zbog promjene u obliku glave. U sljedećim veličinama neizbježno se smanjuje.

Stražnje dimenzije mogu biti od 0,5 do 0,7 cm, a u pravilu se zatvara unutar 2. mjeseca života novorođenčeta.

Od čisto pojedinačnih čimbenika ovisi o brzini zatvaranja prednjeg izvora. Većina djece ima oko dvije godine, neke su 1 godine i u vrlo rijetkim slučajevima 3 mjeseca.

Koje promjene u veličini ili strukturi signala fontanela o bolesti?

U proučavanju fontana odrediti granice fontana u odnosu na dob / razvoj djeteta i izgled.

Veliko proljeće ili sporo (kasnije) zatvaranje

Takva svojstva mogu ukazivati ​​na sljedeće bolesti:

  • rahitis. To se događa kod preranih beba, kao i kod djece s nedostatkom vitamina D. U gruboj djeci, rubovi fontana su fleksibilni, a stražnja strana glave sklona je poravnati. Ako postoji sumnja na rakove, odmah se posavjetujte s liječnikom;
  • kongenitalni hipotireoidizam. Bolest karakterizirana smanjenjem razine funkcije štitnjače. Također, simptomi kongenitalnog hipotireoza uključuju pretjerano spavanje, letargija, umor, oticanje, problemi s ekskretornim sustavom, nedostatak apetita. Ako sumnjate na hipotireozu, odmah se obratite pedijatru i testirate za ukupan sadržaj hormona štitnjače u tijelu;
  • ahondrodisplaziya. Lijepa rijetka bolest, samo je prirođena. Simptomi: displazija, skraćeni udovi, široka glava i izbočeni čelo. Nema metoda za liječenje aododepazije;
  • Down sindrom Bolest na kromosomskoj razini, karakterizirana abnormalnostima u mentalnom i tjelesnom razvoju, kratkom vratu, izrazima lica, itd. Down sindrom se obično stavlja odmah na porođaj, ali ako imate bilo kakve sumnje, odmah se obratite svom pedijatru i proći kroz kariotipiranje (omogućuje određivanje broja kromosoma). Liječenje i njegu propisuje liječnik;
 • drugih razloga. Drugi uzroci mogu biti kongenitalne bolesti kostiju. Dijagnirano u pedijatrijskim centrima nakon savjetovanja s liječnikom.

Kako počinje rođenje, ovaj članak će reći.

Mnogo korisnih i zanimljivih o ranoj trudnoći može se naći u ovom dijelu stranice.

Malo izvora ili brzo zatvaranje

Rani zatvaranje se zove prianjanje kostiju prije 3 mjeseca.

Razlozi za rano zatvaranje mogu biti:

  • craniosynostosis. Bolest je karakterizirana ranim / preuranjenim zatvaranjem šavova, malim opsegom glave, povećanim tlakom unutar lubanje, problemima sluha, kosim očima i općim problemima rasta. To se događa kongenitalno ili stečeno. Propisan je kirurški zahvat;
 • abnormalnosti razvoja mozga. Najrjeđa bolest. Dijagnoze se u neuropediatriji, a liječenje ovisi o ozbiljnosti.

Što znači opadanje proljeća?

U pravilu je opaženo u općoj dehidraciji tijela. Liječenje će zahtijevati savjetovanje s specijalistom i dostupnost puno pića.

Što znači izbijati proljeće?

Proljetno izbočenje može se otkriti s povećanim intrakranijskim pritiskom. I to može označavati takve bolesti: encefalitis, oticanje, krvarenje, meningitis.

Što liječnici obraćaju pozornost tijekom ispitivanja?

Ispitivanje treba provoditi samo kvalificirani liječnik. Glavni kriteriji za inspekciju su sljedeći čimbenici:

  • otvorene / zatvorene fontane. Odgovara dobi djeteta;
  • veličine opruga Koje su promjene došle u odnosu na prethodnu inspekciju. Oblik;
  • stupanj mekoće izvora. S obzirom na norme, rubovi moraju biti fleksibilni i savitljivi. Ako su rubovi previše mekan, to može signalizirati rakom;
 • stanje područja remena fontana. Prema normama proljeće treba ponoviti konfiguraciju. Ako pritisnete, prodat ćete i osjetit ćete snažnu pulsaciju.

Pravilna briga o fontanelama

Mnoge se mame plaše čak i da dodiruju proljeće, boje se ozlijediti ili nešto oštetiti. Ne biste se trebali bojati toga, jer je proljeće pouzdano zaštićeno od ljuske.

Dakle, sažimajući se, možemo zaključiti da je proljeće važna značajka strukture, čime se štiti mozak od pretjeranog pritiska.

Vrlo je važno pratiti veličinu opruge i prve izmjene kako bi se savjetovali s liječnikom, jer promjena strukture ili oblika može signalizirati ozbiljne bolesti.

Može li se Bioparox koristiti za liječenje tijekom trudnoće? Pitajte liječnika!

Yodomarin tijekom trudnoće: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Kada fontanel treba rasti u novorođenčadi: sve o dojkama mekog djeteta od A do Z

Sva su djeca rođena s fontanom - mekana površina na kruni, prekrivena tankom kožom. Kakva bi veličina trebala biti proljeće kad se kosti lubanje zbale, što može značiti ispupčenu ili potopljenu krpu kože na kruni? Odgovorit ćemo na ova pitanja i reći vam sve što roditelji trebaju znati o toj osobini djeteta.

Svako novorođeno dijete ima mekanu mrlju teme, koja se zove proljeće

Mjesto izvora

Prvo, vrijedno je saznati koliko dijete treba imati, njihovu veličinu i položaj. Ispada da na djetetovoj glavi postoji nekoliko područja koja nisu prekrivena koštanim tkivom. Međutim, gotovo su svi zatvoreni u vrijeme rođenja djeteta.

Dakle, gdje se nalaze:

 • Na obje strane glave mrvica definirane su 4 manja fontana - dva u svakom hramu. Stisnute su koštanim tkivom dok je dijete u maternici. U prijevremenim bebama ovaj proces možda neće biti dovršen, a proljeće se može zatvoriti unutar mjesec dana od rođenja.
 • Postoji još jedno malo područje - na stražnjem dijelu glave u mrvicu, promjera 0,5 cm, koja se također zatvara u uteri. U rijetkim slučajevima, ovo proljeće u novorođenčadi može se otvoriti 1 mjesec i liječiti malo kasnije. Smatra se da ova značajka nije patologija, ako su svi ostali parametri unutar normalnih granica.
 • Najveće proljeće u novorođenčadi naziva se "mekom krunom" i nalazi se na spoju parietalnih i frontalnih kostiju, ponekad kažu "na kruni". Na donjoj slici možete pogledati ovu stranicu. Njegovo zatvaranje se događa tijekom prve dvije godine života djeteta, a oblik sličan izduženom romboidu s dijagonalama od 2x3 cm. Njegovo stanje, frekvencija i pulsacija, kao i dimenzije, mogu puno reći o pedijatru. Radi se o prednjoj fontanelu lubanje, dalje ćemo govoriti.

Mekana kruna

Meka kruna, kao i sve što je ljudsko tijelo, ima svoju svrhu. Zašto je to potrebno? Navodimo glavne zadatke predmeta:

 • Ovo područje na glavi djeteta olakšava generički proces. Zbog činjenice da kosti lubanje nisu u potpunosti uzgajane zajedno, one mogu "srušiti" jedna na drugu, mijenjajući oblik glave. U trenutku prolaska kroz rodni kanal, glava je malo proširena, promjer postaje manji. Tjedan ili dva nakon rođenja, glava mrvica je malo zaobljena, a kosti lubanje pada na svoje mjesto.
Pri prolasku kroz rodni kanal, dječja lubanja postaju malo izdužena, ali s vremenom se oblik glave mijenja

 • Prva ili dvije godine beba života, njegov mozak se razvija i značajno povećava volumen. Unutarnji prostor lubanje polako se prilagođava rastućem mozgu, a proljeće je također uključeno u taj proces.
 • Prema istraživanju, mekana kruna služi kao jedan od regulatora prijenosa topline tijela. Kroz ovu rupu u lubanji, mozak se hladi u vremenu ako se pojavi potreba.
 • Unatoč svim mjerama opreza, dijete može pasti dok se majka okrenula na trenutak. Ako udar padne na glavu - proljeće će ublažiti njegovu snagu.
 • Pedijatri i neonatolozi tijekom pregleda djeteta procjenjuju veličinu i stanje izvora, daju zaključke o tome da li se beba pravilno razvija. Ponekad se parametri ne podudaraju s standardnim vrijednostima, u kojem slučaju pedijatar može propisati dodatne testove za prepoznavanje bolesti u ranoj fazi.
 • Stručnjaci također mogu ispitati dijete pomoću neurosonografije i identificirati abnormalnosti u razvoju njegova mozga u ranoj fazi. Ovaj postupak je moguć zahvaljujući prednjem fontanu i prikazan je svim novorođenčadi.

Završni datumi fontanel

Dugo su vremena pedijatrici primijetili da se front fontanel u potpunosti zatvorio do kraja prve godine djetetovog života. Međutim, nema razloga tvrditi da oni koji imaju fontanelle obrastao u razdoblju do 4 mjeseca ili nakon 12 godina imaju zdravstvene probleme. Na primjer, dr. Komarovsky tvrdi da vrijeme za porast meke krune za svako dijete može biti drugačije. Glavno je da posjetite pedijatar na vrijeme i svakako proći preglede koje će liječnik propisati.

Također, postoje statistički podaci koji upućuju na činjenicu da samo 40% beba ima proljeće preraslo za godinu dana, a 1% može rasti do 3 mjeseca starosti. Za drugu djecu, vrijeme zatvaranja može biti odgođeno, ali obično se događa tijekom prve dvije godine života.

Naš materijal prikazuje prosječne parametre parietalne zone. Dovoljno je usporediti mjerenja duljine i širine velikog izvora s tabličnim podacima.

Tablica 1:

Sjetite se da su podaci prosječni, tako da ni u kojem slučaju ne biste trebali paničariti ako se dijete ne uklapa u ovu sliku. Roditelji bi trebali mjeriti samo duljinu i širinu opruge i pobrinuti se da njezini parametri odgovaraju vrijednostima tablice. Ako je sve u redu, dovoljno je proći rutinski pregled kod pedijatra, inače je poželjno konzultirati se s neplaniranim.

Što će reći mjerenja?

Svaki mjesec tijekom rutinskog pregleda, liječnik će sigurno osjetiti i mjeriti fontanel u dojenčadi. On piše ove podatke na dječju karticu kako bi promatrao dinamiku.

Što može reći duljina i širina meke vertexa? Što može značiti prijevremeno zatvaranje parietalnog fontana ili njegovih prevelikih parametara u odnosu na normu? Ta se pitanja trebaju temeljitije razumjeti.

Mekana kruna više nego normalno

Izvor u novorođenčadi i djeca mlađa od jedne godine, koja se razlikuje od standardne vrijednosti za 2-3 mm, ne smatra se ozbiljnim uzrok zabrinutosti. Ako su njezini parametri puno veći, ova situacija može puno reći, na primjer:

 • ukazuju na metabolički poremećaj i nedovoljnu apsorpciju kalcija, što može dovesti do raka;
 • prijevremenost;
 • ozljede kod poroda;
 • razvojne poteškoće;
 • slaba istjecanja tekućine iz određenih dijelova mozga;
 • zaraznih i endokrinih bolesti.
U preuranjenim bebama fontanel može imati veće područje od normalne.

Važno je ne propustiti glavne simptome koji mogu govoriti o patologiji. Zajedno sa značajnom vrijednošću teme, postoje i drugi znakovi koji se isplati paziti na. U tablici smo prikupili te bolesti, od kojih jedan od simptoma može biti veliki izvor.

Tablica 2:

Manje od normalne

Ponekad meka kruna iscjeljuje u mrvicama rano - već 3-4 mjeseca ili je njegova duljina i širina znatno manja od standarda. Područje na vrhu postaje teško, ali istodobno je malo ispod razine okolnog tkiva. Ova situacija također zahtijeva intervenciju stručnjaka.

Rano zatvaranje fontana, kao i male parametre, može ukazivati ​​na prisutnost takve ozbiljne bolesti kao kraniosynosis, ili ukazuju na anomalije razvoja mozga. Što drugi mogu biti znakovi ovih patologija, detaljnije ćemo razmotriti.

Tablica 3:

Međutim, ove dijagnoze su vrlo rijetko, najčešće mrvica nasljeđuje mali proljeće ili rano zatvaranje jednog od roditelja. Ova se osobina također može objasniti individualnim karakteristikama razvoja dječjeg skeletnog sustava.

Nije uvijek velika ili mala veličina temechka o patologiji. Pedijatar, zajedno s razgledavanjem ovog područja, postavit će roditeljima pitanja o tome kako njihovi potomci spavaju, bez obzira na to je li to prečesto prerastao, da li oni ne zaostaju u razvoju od svojih vršnjaka. Također, stručnjak može propisati brojne studije kako bi se isključila prisutnost ozbiljnih bolesti mrvica. Ako je sve u redu, onda su nestandardni parametri krune individualna obilježja djeteta.

Znakovi koji procjenjuju stanje fontana

Pored očitih znakova - parametara proljeća, liječnik procjenjuje njegovo stanje prema drugim kriterijima. Obično izgleda malo šuplje ili je u ravnini s okolnim tkivima. Pored toga, u novorođenčadi iu djeci do pola godine parijetalna zona može pulsirati.

Mi ćemo navesti što biste trebali obratiti posebnu pozornost kada trebate konzultirati liječnika:

 • Ispuštanje kože u kruni krune može govoriti o dehidraciji. Ovaj simptom postaje još alarmantniji ako ga prati mala količina uriniranja mrvica, sušenje sluznice, kao i tromo, suzavajući stanje. U tom slučaju trebate odmah kontaktirati stručnjaka.
Šumski fontanel je alarmantan signal i zahtijeva hitne stručne savjete.
 • Protrljanje fontana iznad površine kože. Kada beba plače, to je kapriciozan, parijetalni dio glave može postati ispupčen, a istodobno počinje da se upali. U trenucima mira, spavanja, ovo područje postaje normalno. Dogodilo se da strši iznad površine okolnih tkiva i kad je mrvica mirna - razlog može biti u povećanom intrakranijalnom pritisku. Ovaj simptom se rijetko događa, često je istodoban simptom druge bolesti, čije posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.
 • Zašto proljeće ponekad pulsira (više pojedinosti u članku: Treba li dijete imati izvor?)? Pulsiranje mekog vrha novorođenčeta i dojenčadi do 6 mjeseci je norma, a potpuna odsutnost patologije naznačena je njezinom patologijom. Otkucaja membrane prenosi pulsiranje krvnih žila kroz cerebrospinalnu tekućinu - tekućinu koja okružuje mozak. Može brzo pulsirati kad dijete vrisne, kapriciozno. Ostatak vremena, njezine otkucaji slabe, a nakon 6 mjeseci postaju manje vidljive. U drugim slučajevima potrebno je savjetovanje s pedijatrom.

Preporuke roditeljima

Proljetne mrvice zahtijevaju posebnu pozornost. Ovo mjesto na vrhu glave trebalo bi biti zaštićeno od skica, slučajnih udaraca, pa je bolje nositi kapu koja će stvoriti dodatnu barijeru u blizini temechke (više detalja u članku: kako vezati kapu novorođenčeta u videu). Također se ne preporuča smanjiti mrvicu pod vodom, oponašajući ronjenje. To može uzrokovati fluktuacije intrakranijalnog tlaka.

Međutim, postoje postupci koji su neophodni za pravilan razvoj djeteta, kao i za poticanje aktivnosti mozga:

 • Neke se majke boje dotaknuti proljeće, kako ne bi štetile mrvicama. Međutim, kožu na glavi treba redovito voditi brigu o - operite, podmazujte dječjim uljem i vremenom se riješite kora koje su često formirane na glavi djeteta.

Konačno, želim napomenuti da nestandardni parametri i stanje proljeća ne mogu biti jedini simptom ozbiljne bolesti. Kriteriji koji vode dobar pedijatar za utvrđivanje djetetova stanja i razina razvoja vrlo su različiti. Zadatak roditelja je uočiti u vremenu moguće odstupanja u veličini i stanju fontana. Ako pedijatar propisuje dopunu vitamina D ili preporučuje drugu terapiju, važno je rigorozno slijediti njegov savjet.

Kada će proljeće dojenčadi rasti? Trebam li se brinuti o svojim roditeljima kada se prebrzo ili previše sporo rastu?

Mnogi roditelji strahovi su povezani s pulsirajućim područjem na glavi novorođenčeta - proljeće. Anksioznost uzrokuje brigu za dijete, postoji strah da će mu naštetiti kada se izloži nezaštićenoj površini. Roditelji su posebno zainteresirani kada fontanel raste u djetetu, što je norma, koja su odstupanja moguća.

Posebne značajke

Proljeće se formira na spoju lubanje kosti djeteta, povezan mekim naslonom tkanina. To je dovoljno gusta da štiti mozak od vanjskih utjecaja: ne možete se bojati oprati, češljati i udariti djetetovu glavu.

U procesu intrauterinog razvoja nastaju 6 opruga:

 • Dvije uparene strane (ispred aurikula i iza njih) su prilično uske, više poput šavova. Povlače se u vrijeme rođenja ili neposredno nakon nje i nisu vidljivi roditeljima:
 • Mala u okcipitalnom području (približno 5 mm u promjeru) - u većini slučajeva se zatvara tijekom razvoja fetusa, češće se uočava kod preranih beba. Prekomjerno rastezanje koštanog tkiva traje od nekoliko dana do dva mjeseca;
 • Velika, koja se nalazila na temechke, zadnji je puta bila zategnuta. Dimenzije su od 22 do 35 mm.

Dijete se može roditi s patološkim velikim fontanom, kao rezultat prijevremenosti, hidrocefalusa (nakupljanje suvišne tekućine u ventrikulama mozga) ili poremećaja u razvoju skeletnog sustava. Smanjena veličina parietalnog i potpunog zatvaranja preostalih fontana je moguća s nerazmjerom premale lubanje i mozga u usporedbi s drugim dijelovima tijela. Takvi slučajevi zahtijevaju liječnički nadzor, dodatna istraživanja kako bi se utvrdili razlozi. Stopa rasipanja fontana u bebama s kongenitalnim abnormalnostima može se razlikovati u usporedbi s djecom bez odstupanja.

Općenito prihvaćeni standardi

Za parietalni fontanel karakterizira dijamantni oblik, širina i duljina u rasponu od 5 do 35 mm. Da biste izračunali veličinu, trebate odrediti maksimalne dimenzije mekog dijela duž i preko, rezultirajući brojevi zbrajaju se i dijele po dva. Prosječni parametri parietnog fontana ovisno o dobi prikazani su u tablici:

Dimenzije su približne, prihvatljivo je odstupanje od nekoliko mm gore ili dolje. U prva tri mjeseca blagi rast proljeća je moguć zbog intenzivnog rasta mozga.

Postoji ovisnost o spolu djeteta (u dječacima, meko područje se odgađa brže) i nasljeđivanje: ako je jedan od roditelja imao rano ili kasno prerastanje bez patologija, moguće je da se dijete manifestira.

Kada bi izvukli proljeće?

Dr. Komarovsky primjećuje da se normalna koštana tkiva pojavljuju u dobi od 3 do 24 mjeseca. Točno vrijeme pojedinačno ovisi o karakteristikama razvoja djeteta. Zatvaranje je rijetko kod 3 mjeseca starih beba - oko 1%, približno 40% zelenih izvora opaža se u dobi od jedne godine, u dobi od dvije godine, proces je završen u 95% beba. Možda kasniji odgoj, u nedostatku razvojnih poteškoća, smatra se normalnim.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Brzo rastanak

Proljeće može uzeti bebu do 6 mjeseci. S normalnim rastom i razvojem, ovo nije odstupanje. Rano je oslabljenje mekog tkiva fontana u dobi od tri mjeseca. Pojavljuje se kao rezultat patologija:

 • Craniosynostosis je odstupanje u formiranju koštanog tkiva, u kojem se fontanel brzo stezne i kranijalne šavove su potpuno spojene, što sprječava normalni razvoj mozga. Može biti kongenitalno ili stečeno, u većini slučajeva promatra se u kombinaciji s drugim razvojnim poremećajima;
 • Mikrofafalija - izražena u smanjenju veličine glave, odnosi se na teške abnormalnosti u razvoju središnjeg živčanog sustava. Glavna značajka je smanjeni opseg glave, kršenje proporcija u odnosu na druge dijelove tijela;
 • Anomalije u razvoju mozga - kršenje njezine strukture, smanjujući veličinu i masu.

Takva odstupanja su rijetka, nisu ograničena na manifestaciju u obliku naglo rastućeg fontana.

Sporo zatvaranje

Ovaj je problem češći, nastaje ako dijete:

 • Kongenitalne patologije štitnjače. Pokazuje se pospanost, oticanje, niska aktivnost bebe, slab apetit, probavni problemi, zatvor;
 • Rickets - često pate preuranjene bebe. Mogu se pojaviti s nedostatkom vitamina D ili kalcija u tijelu. Simptomi su poremećaji spavanja, apetit, povećana nervozna uzbuđenja, znojenje s pojavom određenog kiselog mirisa;
 • Bolest kosti zbog genetske abnormalnosti - achondrodysplasia. Uz pratnju skraćenih udova, dovodi do patuljastosti;
 • Downova bolest - koja se manifestira zaostajanjem u razvoju.

Ozbiljne bolesti su prilično rijetke, kako bi se potvrdila dijagnoza zahtijeva sveobuhvatan pregled. Savjetovanje neurologa, endokrinologa je potrebno za dijagnozu.

Uobičajeni mitovi

Najčešća zabluda povezana s prekomjernim rastom fontana:

 • Rano zatvaranje ograničava rast mozga. Kosti lubanje povezane su šavovima, koje se potpuno spajaju nakon 20 godina. Oni pružaju normalan rast glave i razvoja mozga. U slučaju ranijeg bujanja fontana, provjerite stanje šavova: ako nisu zatvoreni, tada nema opasnosti za daljnji razvoj djeteta.
 • Brzo rastanak uzrokuje uzimanje vitamina D i dodataka kalcijem. Oni su propisani uzimajući u obzir razvoj bebe za prevenciju od raka, samo nedostatak tvari koji usporava proces i povećava razdoblje overgrowing može utjecati na rast koštanog tkiva. Vrlo unos minerala, vitamina ne uzrokuje ubrzanje lučenja tkiva, to je osobina ili se javlja kod slabog razvoja djeteta.
 • Ako do godine kada dijete ne raste, to znači da ima rakom. Bolest se očituje pomoću brojnih znakova i ne može se odrediti samo brzinom oslabljenja membranskog tkiva na glavi djeteta.
 • Malo proljeće u bebi pri rođenju bi trebalo rasti brže i obrnuto. Vrijeme zatezanja ne ovisi o početnoj veličini membrane, već o svojstvima organizma.

Ne postoji točno vrijeme kada velika proljetna raste u novorođenčadi. Proces se odvija pojedinačno, na njega utječu razni čimbenici. Nemoguće je samostalno napraviti dijagnozu u slučaju odstupanja od općenito prihvaćenih razdoblja preplitanja izvora. To možda nije jedini simptom ozbiljnih bolesti - uvijek imaju dodatne znakove.

Zabranjeno je propisivanje lijekova i korištenje tradicionalnih metoda. Za zdravlje djeteta, važno je slijediti pravilo: raspraviti bilo kakve zabrinutosti s pedijatrom koji će, ako je potrebno, propisati dodatne studije. Pored veličine izvora treba obratiti pažnju na njegovo stanje: pretjerano konveksno ili šuplje mogu biti znak bolesti ili pogoršanja djeteta.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Što bi trebalo biti fontanel novorođenčeta?

Kada treba biti zatvorena opruga? Što je preveliko ili premalo proljeće? Što učiniti ako se fontanel zatvori prerano ili prekasno?

Opruge su prekrivene čvrstom membranom praznog prostora između kostiju lubanje. Novorođeno dijete ima šest fontana. Četiri su zatvorena u prvim danima života djeteta, peti u drugom mjesecu života, a šesti, najveći (prednji), zatvara se između 3 i 24 mjeseca ili više. Vrlo često fontanelle i ritam zatvaranja uzrokuju veliku zabrinutost roditeljima. U ovom ćemo članku razmatrati glavne aspekte razvoja izvora: njihov broj, oblik, veličinu ovisno o dobi djeteta, brzini i ograničenjima zatvaranja, kao i što treba učiniti u slučaju preranog ili prekasnog proljeća, zatvaranja ili ispupčenja.

Što su fontani i što su napravljeni?

Lubanja novorođenčeta sastoji se od velikog broja pojedinačnih i brzo rastućih kostiju. Ravne kosti lubanje rastu u sredini i uz rubove. Na mjestu susreta dvije kosti lubanje nastaje šav. Gdje postoje tri ili više kosti lubanje, formira se jaz u obliku poligona. Takvi praznine prekrivene trajnim vezivnim tkivom obično se nazivaju fontani.
Temelj fontana je izuzetno snažno vezivno tkivo koje se postupno ossifizira duž rubova što dovodi do postupnog smanjenja veličine opruge i njegovog potpunog zatvaranja.

Novorođenčad ima 6 izvora: prednji (najveći) stražnji (drugi najveći), dva mastoida i dva klinastog oblika.
U većini djece rođenih na vrijeme vidljivi su samo prva dva izvora - ostala četiri se vrlo brzo zatvaraju nakon rođenja ili su toliko mala da je vrlo teško primijetiti.

Rast lubanje i uloga fontana u životu djeteta

U pogledu većine ljudi, fontanelle su jedini mogući prostor za rast lubanje, a zatvaranje fontana povezano je s krajem rasta lubanje. Zapravo, nije. Kosti lubanje, kao što je gore spomenuto, rastu u sredini i uz rubove. Izvori (uglavnom prednji i stražnji) zauzimaju samo malu dužinu granice između susjednih kostiju i stoga nemaju puno značaja za rast lubanje. Glavnu ulogu u rastu kosti lubanje igraju šavovi koji, za razliku od fontana, ostaju otvoreni do 20 godina.

Razvoj kosti lubanje strogo je ovisna o brzini razvoja mozga. Najbrži rast mozga, a time i kosti lubanje, uočava se tijekom prve dvije godine života djeteta.

Glavna uloga fontanela je osigurati elastičnost lubanje djeteta tijekom poroda i tijekom prvih godina života. Doista, zahvaljujući fontanelima, kosti lubanje novorođenčeta ostaju vrlo pokretne, a veličina dječje lubanje lako se prilagođava veličini majčine zdjelice tijekom porođaja. Glava novorođenog djeteta donekle je spljoštena s obje strane i proširena u anteroposteriornom smjeru. Ovaj ideal za oblik oblikovanja glave glave nastaje tijekom samog procesa porođaja zahvaljujući fontanelama. Također, zbog elastičnosti opruga, oblik glave djeteta ima normalni izgled nekoliko dana nakon isporuke.
U prve dvije godine života, dijete pada i udara glavom više nego za ostatak svoga života. Zbog velike otvorene fontane na udaru, ostaje mogućnost elastične deformacije lubanje, koja gasi sve kinetičke energije utjecaja i štiti dijete od teških ozljeda.

Kakve vrste opruga bi trebale biti normalne?

Obično pri rođenju i tijekom naknadnih pregleda procjenjuje se stanje dva izvora: stražnja (mala) i prednja (velika).

Veličina izvora procjenjuje se posebnom formulom:

U većini novorođenčadi, veličina leđne fontane ne prelazi 0,5-0,7 cm. Natrag fontanelle obično se zatvara u drugom mjesecu života djeteta.

Veliki (front fontanel) obično je dobro označen i uvijek izaziva veliki interes. Veliki broj zabluda, koji često plaše neiskusne roditelje, povezani su s "normalnom veličinom" i "rokovima zatvaranja" velikog fontana.

Evo nekih od njih:

- Pri rođenju veličina velikog fontana jednaka je za svu djecu.
- U stvari, normalna veličina velikog fontana jako varira. Granice velike visine fontana u novorođenčadi su 0,6 i 3,6 cm (prosječna veličina 2,1 cm. Formula iznad).

"Nakon rođenja, veličina fontana bi se trebala smanjivati, a povećanje fontana znak je bolesti."
-Zapravo, zbog brzog razvoja mozga, veličina velike fontane donekle se povećava tijekom prvih mjeseci života djeteta.

-Postoji određeno vrijeme kada bi se veliko proljeće trebalo zatvoriti.
-Zapravo, datumi zatvaranja velikog fontana su također pojedinačni, kao i drugi parametri razvoja djeteta (početak hodanja, zubljivanje, početak koherentnog govora).
Promatranja zdrave djece pokazala su da je u 1% slučajeva veliko proljeće zatvoreno u tri mjeseca, velika proljetna jezgra je zatvorena u oko 40% djece godišnje, a više od 95% djece u dva. Tipično, dječaci imaju veliki fontanet koji se zatvori nešto brže od djevojaka.

-Što je fontanel manji od rođenja, to će se brže zatvarati.
-Zapravo, ne postoji izravno proporcionalni odnos između početne veličine izvora i blizine trenutka zatvaranja.

-Potpuno zatvaranje opruge znači potpuno zaustavljanje rasta lubanje i dovodi do povećanja intrakranijskog tlaka.
-Kao što je gore spomenuto, kosti lubanje rastu uglavnom zbog povećanja njihovog središnjeg dijela i širenja rubova na području šavova. S izuzetkom metopijske šavne (šav na sredini čela) koji se zatvori oko dvije godine, sve ostale šavove ostaju otvorene sljedećih 18-20 godina, što omogućava da lubanja rastu do veličine tipične za odrasle.

-Brzina zatvaranja izvora ovisi o unosu kalcija i vitamina D u djetetovo tijelo.
-Kalcij i vitamin D mogu utjecati na brzinu opruge izvora, samo ako su manjkavi (u ovom slučaju, proljeće se može sporije spustiti).
Vrlo često roditelji i liječnici okruga koji promatraju svoju djecu zabrinuti su za "brzo zatvaranje" proljeća, u vezi s kojim otkazuju prevenciju parazita s vitaminom D i stavljaju dijete na dijetalnu prehranu nisku količinu kalcija. Ako uzmemo u obzir da normalno vrijeme zatvaranja fontana varira od 3 do 24 mjeseca ili više, onda u većini slučajeva ne može biti "brzo" zatvaranje fontana. Istovremeno, stvarna prijetnja zdravlju djeteta nije zatvaranje proljeća, već prestanak profilaktičke upotrebe vitamina D.

Pojava velikog fontana u zdravom djetetu

Izvana, veliko proljeće u zdravom djetetu izgleda kao pulsirajući dijamantni oblik, lagano potopljen ili blago konveksan dio vlasišta.
Većina neiskusnih roditelja se boji dodirivati ​​fontanel i gledati, s bated breath, kako liječnik hrabro probe s prstima. Zapravo, veliki fontanel je mnogo jači nego što se čini i pažljivi probing ne može učiniti nikakvu štetu djetetu.

Koje promjene u veličini ili izgledu fontana govore o bolesti?

Obično se prilikom ispitivanja djeteta određuje veličina velikog fontana, njihovu povezanost s dobi i ukupnom razvoju djeteta, kao i vanjske značajke fontana.

Što prevelik fontanel ili sporo (kasno zatvaranje) proljeće

Prevelik fontanel ili njegovo sporo (kasno zatvaranje) može biti znak sljedećih bolesti:

Fontanel je prevelik ili spor (kasno zatvaranje)

razlog

Ostali znakovi bolesti

Što učiniti?

Rickets je jedan od najčešćih razloga za sporo zatvaranje proljeća.

Najčešće nastaju rakovi u prerane bebe koje ne dobivaju profilaktički tretman vitaminom D i previše su rijetke na suncu.

U djeteta s rakom, rubovi velikog fontana su fleksibilni, stražnja strana glave stisnuta i karakteristična zadebljanja kosti na obje strane strijca. Pročitajte više o simptomima infekcija u odjeljku Rickets.

Ako sumnjate na dječje rakove, trebali biste pokazati pedijatra. Ako je dijagnoza potvrđena, trebali biste započeti s liječenjem vitaminom D što je prije moguće.

Kongenitalni hipotireoid je prilično rijetka bolest u kojoj se smanjuje funkcija štitnjače. Zbog činjenice da hormoni štitnjače imaju ključnu ulogu u rastu kostura, jedan od najstarijih znakova kongenitalnog hipotireoza može biti sporo zatvaranje proljeća.

Drugi simptomi kongenitalnog hipotireoza mogu biti kronična opstipacija, letargija, pospanost djeteta, slab apetit, edem.

Pročitajte više o kongenitalnom hipotireozom i njegovom liječenju u sekciji Hypothyroidism.

Ako sumnjate da se kongenitalni hipotireoza djeteta treba pokazati pedijatru i ispitati kako bi se odredila koncentracija hormona štitnjače (T4) i hipotalamusa (TSH) u krvi. Ako je dijagnoza potvrđena, dijete je dobilo zamjensku terapiju hormonima štitnjače.

To je rijetka kongenitalna bolest koštanog tkiva, koju karakterizira oštećeni rast kostura, značajno skraćivanje udova i, kao posljedica toga, dwarfizam.

U novorođenčadi s achondrodysplasijom, u pravilu, osim polaganim zatvaranjem ili velikim fontanom, postoje kratke ruke i noge, široka glava, snažno izbočeno čelo.

Trenutačno ne postoje učinkoviti tretmani za achondrodysplasiju.

Down sindrom je jedna od najčešćih kromosomskih bolesti u kojima postoje različite abnormalnosti u mentalnom i tjelesnom razvoju djeteta.

Obično se dijagnoza Downovog sindroma utvrdi neposredno nakon rođenja djeteta za niz karakterističnih znakova, osim za veliki fontanel: jedan poprečni kvačilo na dlanu, karakterističan izraz lica, kratki vrat itd.

Ako se sumnja na djetetov Downov sindrom, trebao bi biti prikazan pedijatar. Dijagnoza Downovog sindroma potvrđena je metodom kariotipiziranja (određivanja broja i strukture ljudskih kromosoma).

Djeca s Downovim sindromom trebaju posebnu njegu i liječenje.

U rijetkim slučajevima, sporo zatvaranje fontana ili njegove velike veličine posljedica su nekih drugih kongenitalnih bolesti kostura.

Dijagnoza tih bolesti može se izvršiti tek nakon detaljnog ispitivanja djeteta u specijaliziranim pedijatrijskim centrima.

Previše mali fontanel ili prebrzo zatvaranje fontana

O ranom zatvaranju fontana govori se samo u slučaju kada se veliki fontanel zatvori prije tri mjeseca, ali čak ni u ovom slučaju nije nužno da dijete bude bolesno. Pri procjeni stanja proljeća važno je uzeti u obzir ne samo njegovu veličinu, koja se odnosi na dob njezina djeteta, već i ukupni opseg djetetove glave. Ako je mali fontanel pronađen premalen ili kada je zatvoren prije 3 mjeseca, ali s normalnim opsegom glave, dijete treba smatrati zdravo.
Najčešći uzroci ranog zatvaranja fontana su sljedeće bolesti.

Rano zatvaranje fontana

razlog

Ostali znakovi bolesti

Što učiniti?

Rijetka bolest skeletnog sustava, koja je karakterizirana ranim zatvaranjem šavova lubanje, malim opsegom lubanje, povećanim intrakranijskim pritiskom, oštećenjem sluha, strabizmom i oštećenim rastom ostatka kostura. Craniosynostosis može biti prirođen ili se javlja na pozadini raka, povećanu funkciju štitnjače ili paratireoidnih žlijezda.

Dijagnoza kraniosynostosis provodi se u specijaliziranim pedijatrijskim klinikama.

Liječenje craniosynostosis je pretežno kirurški.

Anomalije razvoja mozga

Vrlo rijetko, uzrok preranog razvoja izvora je abnormalan razvoj mozga.

Dijagnoza ove bolesti provodi stručnjaci iz područja neuropedija. Liječenje ovisi o vrsti i ozbiljnosti abnormalnosti.

Što znači izbočenje ili natečena opruga?

Proljeće zdravog djeteta bi trebalo biti samo malo iznad ili ispod razine okolnih kosti lubanje i osjetljivo pulsirati.
Promjene u izgledu fontana (opadanje ili naprotiv, izbočenje) proljeće može ukazivati ​​na brojne bolesti.

Što znači opadanje proljeća?

Najčešće se opaža pad fontana zbog dehidracije djeteta na pozadini temperature, proljeva i ponovljenog povraćanja. Ako je otkriveno opaljen proljetno dijete treba popiti puno pića i kontaktirajte liječnika za liječenje bolesti koja je uzrokovala dehidraciju.

Što znači izbijati proljeće?

Najčešće se pojavljuje strši proljeće na pozadini bolesti koje prate povećanje intrakranijalnog tlaka: meningitis, encefalitis, tumore, intrakranijalno krvarenje, povećanje intrakranijskog tlaka iz nekog drugog razloga.
Ako se izbrazdana opruga može kombinirati s jednim ili više sljedećih simptoma, trebali biste što prije nazvati liječnika:

 • Jaka temperatura
 • Ispuštanje fontana dogodilo se nakon ozljede glave, pada djeteta
 • povraćanje
 • Pospanost ili prekomjerna razdražljivost djeteta
 • strabizam
 • Konvulzije ili epileptički napadaji
 • Gubitak svijesti
 • Iskopavanje fontana dugo vremena bez drugih simptoma

Pravilna briga o fontanu

Proljeće djeteta ne zahtijeva posebnu brigu ili zaštitu. Područje opruge može se lako prati dok kupanje dijete, a zatim se mokro (ne trljanjem) ručnikom.

Proljeće u novorođenčadi: kad se zatvori, odstupanja od norme, preporuke liječnika

Proljeće u novorođenčadi je segment vezivnog tkiva koji se nalazi na spoju tri ili više kostiju lubanje. Ovi neostostižni fragmenti olakšavaju proces porođaja, jer omogućuju deformaciju lubanje, a lagano zamjenjuju rubove lubanje kostiju jedna drugoj kao što fetalna glava prolazi kroz rođeni kanal.

Nakon rođenja djeteta, vezivno membransko tkivo postupno se stvrdne, veličina pulsirajućeg interosseusa se smanjuje, fontanel se zatvara.

Mjesto izvora

Roditelji bi trebali biti u stanju pronaći fontanele lubanje novorođenčeta da kontroliraju njihovo stanje. Da biste to učinili, morate znati koliko je izvora u novorođenčadi i koja je njihova lokalizacija.

Postoje šest spojnih membrana:

 • nesparen (dva) - smještena u sredini kranijalnog svoda, nazvanog prednje i stražnje strane;
 • upareni (četiri) - dva na svakoj strani, zove klinasti i mastoidni.

Obično, roditelji mogu samostalno pronaći i mjeriti samo neparni izvore, one koje se upućuju na njih su teže otkriti, manje su ili gotovo zatvorene do rođenja.

Gdje je izvor u novorođenčadi, koji je glavni i kojem se stanju kontrolira pedijatar? Nalazi se u sredini između frontalnih i parietalnih kostiju i naziva se velikim prednjim.

Malo proljeće u djece drugačije se naziva stražnjom stranom. Ovo je proljeće smješteno u sredini između parietalnih i okcipitalnih kostiju.

Dobro je da roditelji budu upoznati s oba klinastog i mastoidnog izvora. Nalaze se na bočnim površinama lubanje, dvije na svakoj strani. Membrane u obliku klinova smještene su na spoju vremenskih, frontalnih i parijetalnih kostiju, gdje su povezane s intrakranijalnom sfenoidnom kosti. Mogu se naći u hramovima djeteta. Mastoidni "prozori" nalaze se na spoju procesa istog naziva vremenske kosti s parietalnim i okcipitalnim kostima (ili iza ušiju malog djeteta).

Postoje i neprekidni izvori koji se ne nalaze u svim bebama. To uključuje nasolobni, parietalni i cerebelarni. Proljeće može biti na području šava između frontalnih kostiju.

Veličine i oblik

Što bi trebao biti prednji fontanel novorođenčeta? Oblik proljeća u novorođenčeta je romboid. Pri rođenju, veličine su u rasponu od 2,5 do 3 cm. Ponekad u nedostatku patologije, međusobna membrana može biti mala veličina - 0,5 cm. Vrijednost se izračunava dijeljenjem zbroja uzdužnih i poprečnih promjera rhombusa po dva.

Tijekom prvog mjeseca života, veličina fontane u novorođenčadi može se neznatno povećati, što je povezano s promjenom oblika lubanje nakon porođaja i aktivnim rastom mozga. Proces neizbježnog smanjenja započinje u dobi od četiri mjeseca. Pulsiranje se značajno smanjuje od 8 mjeseci, a proljeće postaje okruglo.

Uobičajeno, stražnja fontana ima oblik trokuta. Veličina je mnogo manja od prednjeg dijela i, u pravilu, ne prelazi 7 mm. U klinastim i mastoidnim proljetnim cvjetovima su male veličine, standard je 0,6-1 cm, a također podsjeća na oblik trokuta.

Kada je obrasla

Kada proljeće preraste novorođenčad? Povezno tkivo se pretvara u koštano tkivo s periferije, u određenom vremenu. Promjer "prozora" se postupno smanjuje. Ne postoji točan vremenski razmak, identičan za svu djecu, recimo neko vremensko razdoblje kada proljeće raste. U ovom slučaju, najčešće se odnosi na prednji fontanel.

Proljeće je konačno zatvoreno do kraja prve godine. Te se stope mijenjaju čak i kod normalnog razvoja djeteta. Mekoću membrana vezivnog tkiva na ovom području može se održavati u zdravom djetetu čak i za 2 godine.

Natrag fontanelle obično raste tijekom prva dva mjeseca života.

Kada prolazi proklupni klin? Uglavnom, te fontane su zatvorene 2-3 mjeseca života. Ali ako je dijete već rođeno s zatvorenim klinastim oprugama, ossifikacija tih membrana javlja se u prvih šest mjeseci beba života.

Koliko vremena raste dijete dojenčadi u dojenčadi, zvanom mastoid? Vrijeme ossifikacije približno se podudara s zatvaranjem klinastih opruga. To znači 2-3 mjeseca života.

Dakle, kada fontanel bi trebao biti obrastao u djeteta, nedvojbeno je teško odgovoriti. Na mnoge načine, razdoblje ozdravljenja ovisi o genetskim svojstvima, prehrani mame tijekom trudnoće i prirodi hranjenja. Pod djeteta također utječe - prema medicinskoj statistici, kod dječaka spojna membrana zatvara mnogo brže.

No, čak i uz rano zatvaranje, rast mozga osigurava prisutnost šavova između kostiju lubanje, koja ne raste do 15-19 godina.

Razvojne abnormalnosti

Obično su roditelji zabrinuti zbog promjena u veličini spojne membrane. Tijekom pregleda i mjerenja fontanela može se sumnjiti u patološke anomalije. Da bi se identificirala patologija, dobivene su dimenzije povezane s normalnom vrijednošću koja odgovara dobi mrvica.

Fontanel novorođenčeta raste pod sljedećim patološkim okolnostima:

 • rahitis;
 • smanjena funkcija štitnjače;
 • hydrocephalus (akumulacija u mozgu prekomjerne količine cerebrospinalne tekućine), dok se proljetno dijete povećava, napinje, zatvara kasnije;
 • genetske patologije (Downov sindrom, chondrodysplasija, Apertov sindrom, klavijalna kranijalna displazija, stakleni mali sindrom).

Najčešće, velika fontana na glavi djeteta opažena je u prijevremenom radu. U prijevremenim bebama fontani se sporije sporije.

Također, izazivaju čimbenici koji doprinose formiranju velikih fontana:

 • genetska predispozicija;
 • kršenja u prehrani i načina dana buduće mame (nedostatak mliječnih proizvoda i neuravnotežena prehrana, prekovremeni rad);
 • umjetno hranjenje djeteta;
 • loša ekologija;
 • stres majke i bebe.

Vjeruje se da proljeće može biti manje od norme, ako trudnica jede previše hrane koja sadrži kalcij. U tom slučaju, "prozori" su brže zatvoreni.

Mikrofafalija karakterizira prijevremeno zatvaranje svih membranskih spojeva tijekom prvih mjeseci života. U tom slučaju, dječja proljetna proljeća može biti mala, a ostala pet može biti zatvorena pri rođenju.

Koji liječnik treba kontaktirati ako sumnjate na odstupanje

Do šest mjeseci, roditelji trebaju biti posebno oprezni da kontroliraju veličinu međusobnih membrana. Ako je od dobi od osam mjeseci spojna membrana promijenila malu veličinu od rođenja, potrebna je pedijatrijska konzultacija.

Ako su dimenzije normalne, ali proljeće je oteklina ili, obrnuto, ispod razine kostiju lubanje, potrebno je hitno kontaktirati pažljivog pedijatara. On će propisati sve potrebne testove, ispite. Ako je potrebno, dijete će se savjetovati s pedijatrijskim neurologom.

Istraživanja sumnjivih abnormalnosti

Pedijatar treba pratiti tijekom ispitivanja sljedećih točaka:

 • Konzistencija ploče vezivnog tkiva i rubova kostiju kostiju, njihovu strukturu i gustoću.
 • Veličina fontana i dinamika promjene.
 • Konture međusobnih membrana.
 • Opseg lubanje.

Dobiveni podaci trebaju biti povezani s dobi djeteta i osobitostima njegovog razvoja.

Ako proljeće ne preraste u 2 godine, potrebni su slijedeći ispiti:

 • detektiraju se pedijatri isključujući rakove (u toj bolesti, usklađenosti rubova kosti lubanje, ravnanje vrata, znojenje, zakrivljenost donjih ekstremiteta);
 • genetsko savjetovanje;
 • test krvi za sadržaj hormona štitnjače kako bi otkrio njezinu hipofunkciju.

Ako se u novorođenčadi otkrije zatvorena opruga ili se membrane počnu zatvarati tijekom prvih mjeseci života, pedijatri govore o ranom zatvaranju proljeća. To može biti zbog kongenitalne kraniostenoze, abnormalnog razvoja lubanje ili mozga, genetske bolesti, intrauterinskih infekcija.

Ako su "prozori" praktički zatvoreni, ali veličina lubanje i psihofizički razvoj odgovaraju dobnoj normi, roditelji nemaju brinuti.

Od instrumentalnih metoda koristi se ultrazvuk, magnetska rezonancija snimanja mozga.

Izbočena opruga

Ripple od proljeća u dojenčadi često se brinu za roditelje. Ali u novorođenčeta proljeće pulsira s plakanjem, napetosti i anksioznosti. Također morate zapamtiti da je opruga pulsirala s tlakom, to je norma i ne bi trebala uzrokovati alarm.

Konveksna opruga u bebi je uvijek alarmantan simptom. U nazočnosti konveksnih pulsirajućih stručnjaka fontanelisa kažu o povećanju intrakranijskog tlaka.

Intrakranijalna hipertenzija može biti posljedica slijedećih patoloških okolnosti:

 • infektivni proces (encefalitis, meningitis);
 • neoplazme u mozgu;
 • ozljeda kosti lubanje, komplicirana cerebralnim edemom ili intracerebralnim krvarenjem;
 • hidrocefalus.

Zašto puls u djetetu pulsira? Ritmičke vibracije membrane odgovaraju srčanim udarima koje uzrokuju kretanje cerebrospinalne tekućine.

Ali ako dijete pulsira proljeće, a to je popraćeno kršenjem općeg stanja, pojavom konvulzivnog sindroma, gubitkom svijesti, hitno je nazvati hitnu pomoć.

Impacted fontanel

Kao posljedica dehidracije uslijed crijevne infekcije, neurotoksikoze ili poremećaja u režimu konzumiranja pića može doći do povlačenja guste ploče koja pokriva prostor između kostiju djetetove lubanje. Kada ovo stanje zahtijeva obilje pijenja, uravnoteženu infuzijsku terapiju i druge simptomatske terapijske mjere.

U odsutnosti dehidracije i oštećenjem općeg stanja, ponovni ulaz interosesne membrane može se pojaviti u post-babe

Kako se brinuti za fontanel

Membrane između kostiju ne trebaju posebnu pažnju, njihov gusti tkivo pouzdano štiti djetetov mozak i teško ga je oštetiti.

Ali postoje jednostavna pravila koja slijede:

 • nemoguće je snažno pritisnuti spojnu membranu, potrebno je nježno i lagano dodirivati;
 • Neophodno je kontaktirati pedijatra ako se fontanel potone ili izboči;
 • izbjegavajte oštećenja kože na području nepovezanih šavova i fontana;
 • djeca se moraju redovito prevoziti tako da ne spavaju na jednoj strani, jer to može pogoršati deformaciju lubanje;
 • Na crvenu kožu nanesite novorođenu krema za bebe na području membrane između kostiju, a zatim lagano češaljite od pilinga korica.

Potrebno je posvetiti maksimalnu pozornost djeci: češće se nositi, staviti šešir, pokušajte izbjeći prekomjerno plač i anksioznost. Mlađe majke koje pružaju njegu važnu prehranu, obogaćene kalcijem i vitaminima. Dječji pedijatar, ako je potrebno, propisati vitamin D u dobi doza.

Rodnichki štititi mozak u razvoju od prekomjernog pritiska, pružajući priliku za rast, zaštititi od pregrijavanja, igrati ulogu amortizera za ozljede. Dinamika prekomjerne membrane između kosti do jedne godine starosti važan je pokazatelj zdravlja djeteta. Ako postoje odstupanja u stopi njihovog zatvaranja, neophodno je hitno savjetovanje pedijatru, jer to može biti znak ozbiljnih problema s zdravljem djeteta.